Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

"Κούρεμα" στο ρεύμα για οικονομία






Με κάθε τρόπο καταστήματα και νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Για να μειώσουν το κόστος, περιορίζουν το φωτισμό στα καταστήματα, ανάβοντας τα φώτα μόνο στις βιτρίνες, δεν ανάβουν τα κλιματιστικά ή τα αντικαθιστούν με ανεμιστήρες, ανοίγουν λιγότερο την τηλεόραση και πλένουν τα ρούχα στο...χέρι!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 5μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.



Δείτε το βίντεο από τον ALPHA


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαδεμένη για πάντα



Η πλαστική στήθους της κατέστρεψε τη ζωή.

Η 34χρονη Άντρεα Σκοτ δεν φανταζόταν τον εφιάλτη που θα ζούσε μετά την πλαστική επέμβαση στήθους που έκανε. Τα λάθη του χειρουργού της στοίχισαν όχι μόνο την υγεία της, αλλά ακόμη και την επιχειρηματική της καριέρα.

Η Άντρεα είχε υποβληθεί για πρώτη φορά σε αυξητική στήθους το 2005. Λίγα χρόνια αργότερα έκανε πλαστική επέμβαση στην κοιλιά, με αποτέλεσμα το στήθος της να χάσει το σχήμα του. Έτσι οδηγήθηκε και πάλι στο χειρουργείο, με σκοπό να διορθώσει τη ζημιά.

Πλην όμως, δεν πήγαν όλα κατ' ευχήν. Λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, η Άντρεα διαπίστωσε με τρόμο ότι τα ράμματα είχαν ανοίξει και τα ενθέματα της σιλικόνης εξείχαν από το στήθος της!

Από τότε έχουν περάσει 18 μήνες και η επιχειρηματίας από τη Βρετανία έχει υποβληθεί σε αλλεπάλληλες επεμβάσεις αποκατάστασης. Η κατάστασή της έχει καταστρέψει τη σχέση της με το σύντροφό της, αλλά και την επαγγελματική της ζωή, καθώς της είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί στη δουλειά της και είναι αναγκασμένη να λείπει συχνά, λόγω των επεμβάσεων στις οποίες υποβάλλεται.

Τώρα πια, η υπόθεσή της παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η γυναίκα κινείται νομικά εναντίον του γιατρού, στον οποίο επιρρίπτει τις ευθύνες για το φρικτό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δρ. Ν. Ντούτα δεν είχε καν την άδεια για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επέμβασης και έκανε πολλά λάθη.



Διαβάστε περισσότερα...


Τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές.

Οι Έλληνες που μεταβαίνουν στην Ελβετία προκειμένου να νοσηλευτούν ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει στο εξής να προκαταβάλουν τα νοσήλια επειδή τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά να πληρώσουν τα ελβετικά νοσοκομεία.

Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα SonntagsBlick επικαλούμενη μια απόφαση της OFAS, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Στα τέλη του 2011 τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν 12,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 10,6 εκατομμύρια ευρώ) στα ελβετικά νοσοκομεία για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, τις οποίες είχαν προεγκρίνει.
Η απόφαση αυτή θα ισχύει για όσο διάστημα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που χρωστά χρήματα στα ελβετικά νοσοκομεία. Στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό για όλους τους ασθενείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νοσηλεύτηκαν στην Ελβετία οφείλονταν 186 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Από την πλευρά της, η ίδια η Ελβετία οφείλει 79,6 εκατομμύρια φράγκα για τα νοσήλια υπηκόων της στο εξωτερικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αναγνωρίσετε τη μολυσμένη θάλασσα



Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε τα μακροβούτια σας.

Πριν πάρετε φόρα για το μακροβούτια σας, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω για να είστε σίγουροι ότι δε θα βγείτε από τη θάλασσα γεμάτοι… καντήλες. Το πανελλήνιο κέντρο οικολογικών ερευνών για το κολύμπι σας εφιστά την προσοχή στα εξής:

- Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
- Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
- Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
- Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνετε ορισμένα στοιχειώδη μέτρα όπως:
* Μην κολυμπάτε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
* Μην μπαίνετε σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρομιές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
* Μην ρυπαίνετε τις παραλίες με σκουπίδια.

Μην αναδεύετε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

Το μυστικό

Τι βρίσκεται συνήθως στα μολυσμένα νερά; Ολικά κολοβακτηριοειδή, κολοβακτηριοειδή κοπρανωδούς προελεύσεως, φυσικοχημικές παράμετροι και εντερόκοκκοι, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα μικρόβια, αφού προκαλούν ουρολοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα, ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Επιπλέον, εντερόκοκκοι οι οποίοι παράγουν ουσίες προσκόλλησης που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται στις καρδιακές βαλβίδες και στα κύτταρα του ουροποιητικού και παρουσιάζουν φυσική αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η αλήθεια για την μπύρα



Τι είναι αυτό που μας παχαίνει;

Τι κοινό έχουν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι; Ελληνες και Γερμανοί απολαμβάνουν τα μεγάλα ματς ποδοσφαίρου παρέα με ένα ποτό αγαπημένο, τη μπίρα. Ποιοι είναι όμως οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από το αγαπημένο σας «αγωνιστικό» και όχι μόνο ποτό;

Δεν είναι μόνο το αλκοόλ

Η μπίρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»

Η αλόγιστη χρήση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει συνδεθεί από πολυάριθμες μελέτες με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών χρονίων νοσημάτων. Ερευνητικά δεδομένα επίσης συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση μπίρας με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μείνετε λοιπόν «πιστοί» στις συστάσεις και περιοριστείτε στη 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα. Θυμηθείτε πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά και ότι ως μερίδα αλκοόλ ορίζεται το 1 κουτάκι Φ των 330ml.

Τι μας παχαίνει τελικά;

Ο μοναδικός τρόπος για να αυξήσει κανείς το βάρος του, συνεπώς και την περιφέρεια μέσης του, είναι να παίρνει από τη διατροφή του περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που δαπανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι θερμίδες αυτές προέρχονται από το αλκοόλ ή το φαγητό.

Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής, η μπίρα από μόνη της δεν είναι ικανή να σας παχύνει και πόσο μάλλον τοπικά, στην περιοχή της κοιλιάς, όπως συχνά ακούγεται. Όσο και αν οι λάτρεις της dolce vita κατηγορούν αυτό καθεαυτό το αλκοόλ, μάθετε πως κατά πάσα πιθανότητα είναι τα συνοδευτικά δίπλα από τη μπίρα σας που ευθύνονται για το.. παραφουσκωμένο στομάχι!

Ενδεικτικά, αν καταναλώσετε ένα κουτάκι μπίρας των 330ml με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, τότε οι θερμίδες που θα πάρετε είναι 142.

Αν πάλι αποφασίσετε να «τσιμπήσετε» και κάποιο από τα συνοδευτικά, τότε οι θερμίδες αρχίζουν να εκτοξεύονται αργά και σταθερά! Ένα μικρό πακέτο πατατάκια των 75 γραμμαρίων σας δίνουν 430 θερμίδες, προσθέστε σε αυτές τα τουλάχιστον 100 γραμμάρια χοιρινό λουκάνικο που σας «προμηθεύουν» με 339 επιπλέον και έχετε μόλις φτάσει τις 770 θερμίδες απλά και μόνο τσιμπολογώντας. Από εκεί και πέρα για κάθε «φετούλα» σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam 60 γραμμαρίων προσθέστε στο «λογαριασμό» σας 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κράμπες στη... θάλασσα



Το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου πολλοί παθαίνουν συχνές κράμπες.

Αν πάθετε την κράμπα ενώ κολυμπάτε στη θάλασσα, μην πανικοβληθείτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του άλλου ποδιού σας να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.

Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτια θέση και όλα θα πάνε καλά.

Όταν με το καλό βγείτε στην παραλία, κάντε διατάσεις στο σημείο που έχει πάθει κράμπα ή κάντε ελαφρύ μασάζ.

Τέλος πιείτε πολύ νερό για να ενυδατωθείτε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να κάνετε χρήση του αντηλιακού προσώπου



Για να αποφύγετε την ερυθρότητα και την αφυδάτωση.

Το καλοκαίρι έφτασε και εμείς πρέπει να προσέξουμε τον ήλιο, τόσο για το πρόσωπο, όσο και για το σώμα μας.
Για αυτό, με το που ξυπνήσουμε πρέπει να βάλουμε το αντηλιακό μας και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή Τ (μύτη, μέτωπο) και φυσικά στα μάγουλα.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμόμαστε και να τηρούμε ειδικά όταν βρισκόμαστε στη παραλία είναι ότι οφείλουμε να εφαρμόζουμε συχνά το αντηλιακό προσώπου στο πρόσωπό μας, προκειμένου να το προστατεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, που προκαλούν ερυθρότητα, αφυδάτωση και γήρανση αν δεν τις προσέξουμε.

Επίσης, καλό είναι να εφαρμόζετε το αντηλιακό προσώπου μισή ώρα περίπου προτού βγείτε από το σπίτι, προκειμένου το πρόσωπό σας να απορροφά σταδιακά τα συστατικά της αντηλιακής κρέμας.

Ειδικά τα πολύ ευαίσθητα πρόσωπα, πρέπει να προσέξουν ακόμη περισσότερο κάθως υπάρχει ο κίνδυνος της φωτοαλλεργίας, όπυ μικρά κόκκινα σπινθουράκια βγαίνουν στο πρόσωπο και το ερεθίζουν.

Τέλος, η έκθεση στον ήλιο προϋποθέτει και γυαλιά ηλίου και φυσικά καπέλο, οπότε φροντίστε να τα έχετε πάντα μαζί σας , καθώς εκτός από απαραίτητα καλοκαιρινά αξεσουάρ συμβάλλουν σημαντικά στη προστασία των ματιών μας από το δυνατό φως του ήλιου και το καπέλο, προστατεύει το κεφάλι μας (ηλίαση, πονοκέφαλος κτλ).


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ήλιος, ένας φίλος που μπορεί να σας προδώσει



Συμβουλές ειδικών για να μην καείτε.

Ο καλοκαιρινός ήλιος, ο πιο ζεστός και ο πιο αγαπητός δεν προσφέρει μόνο ξέγνοιαστες στιγμές αλλά κρύβει και παγίδες κυρίως για το δέρμα. «Υποπτες» είναι οι ελιές που εμφανίζονται για πρώτη φορά ή είναι παλιές και αλλάζουν χρώμα και μέγεθος.

Ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα απειλούν σοβαρά και συνδέονται άμεσα με την αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν ότι το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προφανή αιτία.

Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα που έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, έχουν ιδιαίτερη γενετική προδιάθεση (ανοιχτόχρωμα μάτια, μαλλιά και δέρμα) και έχουν γενικά επικίνδυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων -σημειώνουν- αυξάνεται διαρκώς και με θεαματικό ρυθμό. Η αύξηση συνδέεται με τα χόμπι στην ύπαιθρο, την έκθεση στον ήλιο για απόκτηση χρώματος και τη χρησιμοποίηση τεχνητών ακτίνων UV.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, η σχέση ηλικίας και καρκίνου του δέρματος είναι στενή και σχετίζεται με το είδος της νόσου. Το επιθηλίωμα είναι συχνότερο στα ηλικιωμένα άτομα. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται νωρίτερα από το επιθηλίωμα, αλλά η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία.

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πολύ σπάνιο στα παιδιά και ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία. Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το 80% των βλαβών που προκαλούνται στο δέρμα από τον ήλιο δημιουργούνται πριν από την ηλικία των 18 ετών, στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι νέοι δεν είναι καθόλου προσεκτικοί σε σχέση με τον ήλιο.

Τα χαρακτηριστικά
Το μελάνωμα εμφανίζεται, συνήθως, με τη μορφή μίας καφέ ή μαύρης κηλίδας στην επιφάνεια του δέρματος και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε βάθος, αν δεν υπαρξει προσοχή και δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Οι γονείς, που είναι όλο και πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα μικρά παιδιά, πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους μεγαλώνοντας να έχουν και τα ίδια υπεύθυνη συμπεριφορά στον ήλιο. Ποια είναι η σωστή στάση στον ήλιο. Οι ειδικοί απαντούν:

Αποφεύγετε την έκθεση κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας. Βάλτε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, ακριβώς πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Μην εκθέτετε τα παιδιά κάτω των 3 ετών απευθείας στον ήλιο. Στις περιπτώσεις στις οποίες η έκθεση είναι αναπόφευκτη, η αποτελεσματικότερη προστασία είναι τα ρούχα.

Μετά το μπάνιο σκουπίστε το παιδί με πετσέτα και απλώστε ξανά αντηλιακό ειδικό για τα παιδιά, με υφή ανθεκτική στο νερό και στην άμμο, και το οποίο είναι ορατό κατά την εφαρμογή.

Προστατευτείτε με ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου. Δεν προστατεύουν όλα τα ρούχα εξίσου αποτελεσματικά και η προστασία ποικίλλει ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Με σκοπό την προστασία από την ακτινοβολία έχουν δημιουργηθεί ειδικά ρούχα με πολύ πυκνές ίνες ή υφάσματα εμποτισμένα σε αντηλιακά φίλτρα. Το μαύρο προστατεύει περισσότερο από το λευκό, ενώ η προστασία μειώνεται με την υγρασία.

Απλώνετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού. Δύο στρώσεις είναι καλύτερες από μία. Μην ξεχνάτε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του πέλματος.

Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε περίπου δύο ώρες ή μετά το μπάνιο ή ύστερα από έντονη εφίδρωση (ακόμη κι αν η σύνθεση είναι πολύ ανθεκτική στο νερό).

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υφών (κρέμα, ρευστή μορφή, τζελ, γαλάκτωμα, στικ), ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός. Εχει αποδειχθεί ότι μια ευχάριστη υφή ευνοεί την επανάληψη της εφαρμογής, γεγονός που ευνοεί την προστασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Οι μέρες με τη μεγάλη επικινδυνότητα

Η εποχή και η ώρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ποσότητα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη.

Μία ηλιόλουστη μέρα του Ιουνίου (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) φτάνει στην επιφάνεια της γης το 60% της ημερήσιας ποσότητας ακτινοβολίας. Πολύ προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα από τα σκευάσματα αυξάνουν τη φωτοευαισθησία και καλό είναι οι ασθενείς να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού
Ενας σύμμαχος με... περιορισμένη διάρκεια

Η χρήση αντηλιακού δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μένουμε απεριόριστα στον ήλιο.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας, και να προτιμούμε την προστασία που προσφέρουν τα ρούχα.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο.

Απλώνουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού και ανανεώνουμε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες, προκειμένου να έχουμε αποτελεσματική προστασία.

Η χρήση αντηλιακού πολύ υψηλής προστασίας μάς δίνει τη δυνατότητα να μαυρίσουμε σταδιακά και με μεγαλύτερη διάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δερματικές βλάβες που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.

Συμπληρώματα
Τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό.

Δεν είναι, ωστόσο, βλαβερά και μπορούν να ενισχύσουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς άμυνας σε σχέση με τον ήλιο.

Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό. Επιδρούν στην απόχρωση του δέρματος, αλλά δεν το προστατεύουν.

Δεν είμαστε, επίσης, ασφαλείς όταν μαυρίζουμε με συσκευές τεχνητών ακτίνων.

Το μαύρισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας από τις ακτίνες UVB. Τα εν λόγω μηχανήματα διοχετεύουν ακτίνες UVA, σε εντονότερες δόσεις απ' ό,τι εκείνες του ήλιου.

Προκαλούν επιφανειακό μαύρισμα και ευνοούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες «ευθύνονται» για τη γήρανση του δέρματος και την αλλοίωση των κυττάρων. Επιταχύνουν, λοιπόν, την πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνουν τους κινδύνους να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος.

Οι UVA και UVB
Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB είναι επικίνδυνες σε διαφορετικά επίπεδα. Προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, αφυδάτωση του δέρματος, καθώς και πρόωρη γήρανσή του. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος όπως το μελάνωμα.

Εγκαύματα και γήρανση
Οι ακτίνες UVA αποτελούν άνω του 90% της ηλιακής ακτινοβολίας. Εχουν μεγαλύτερο μήκος κύματος από τις UVB, εισχωρώντας πιο βαθιά στο δέρμα. Ευνοούν τη γήρανση του δέρματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνων. Οι UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, συμβάλλοντας και αυτές στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Το μαύρισμα δεν αρκεί
Είναι λανθασμένη η θεωρία ότι μπορούμε να μένουμε στον ήλιο χωρίς προστασία, όταν το δέρμα έχει μαυρίσει. Τα μέτρα προστασίας παραμένουν τα ίδια. Το μαύρισμα είναι ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας του δέρματος σε σχέση με τον ήλιο. Η ικανότητά του να προστατεύει είναι χαμηλή σε σχέση με εκείνη ενός αντηλιακού.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθε εγκεφαλικό!



Όλοι έχουμε πάρει τουλάχιστον ένα λογαριασμό που μας έχει κάνει να πάθουμε… εγκεφαλικό.

Η Kristin Harriger από το Τέξας έπαθε, όμως, ένα εκατομμύριο εγκεφαλικά, όταν άνοιξε τον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος και είδε πως τη χρέωσαν σχεδόν 1.4 εκατομμύρια δολάρια.

Ευτυχώς, η εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος έλυσε το πρόβλημα και η Kristin έχει ξαναγυρίσει στους παλιούς καλούς λογαριασμούς των 100 δολαρίων το πολύ...


Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ στην υπηρεσία της σκέψης



Μηχανικά χέρια που κινούνται με βάση τις οδηγίες του μυαλού. Η τελευταία «λέξη» της ρομποτικής τεχνολογίας δίνει σε πολλούς ασθενείς με αναπηρίες ελπίδες για μία πιο εύκολη και άνετη καθημερινότητα.

Ο επιστήμονας Γιορν Φόγκελ, επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Αεροπορικών και Διαστημικών Ερευνών (DLR) παρουσίασε στο τέλος Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας του Μονάχου «Automatica» έναν τεχνητό βραχίονα από συνθετικό υλικό και μέταλλο. Η ειδοποιός διαφορά αυτού του ρομποτικού χεριού από παρόμοια άλλα που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν είναι ότι ελέγχεται από την ανθρώπινη σκέψη και είναι εξαιρετικά λειτουργικό, επιτρέποντας ποικιλία κινήσεων.

Η πρώτη δοκιμή του είχε αξιοσημείωτη επιτυχία. Πριν από ένα χρόνο η 58χρονη Αμερικανίδα Κάθι Χάτσινσον, που πάσχει από βαριά αναπηρία εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου προ 15ετίας, κατάφερε με τη βοήθεια του τεχνητού μέλους να πιει νερό μόνη της.

Ελπίδα για μια πιο εύκολη καθημερινότητα

Πέντε χρόνια νωρίτερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Βrowne των ΗΠΑ είχαν εμφυτεύσει στο κρανίο της κ. Χάτσινσον έναν ειδικό αισθητήρα. Όπως λέει ο ερευνητής Πάτρικ φαν ντερ Σμαγκτ από το DLR, χρειάστηκε αρκετός χρόνος και πολλή εξάσκηση.

Αρχικά έπρεπε η κ. Χάτσινσον να ακολουθεί με το μυαλό της τις κινήσεις του ρομπότ, με τη σκέψη ότι το κινεί η ίδια. Η εγκεφαλική της λειτουργία καταγράφηκε και μελετήθηκε από τους ερευνητές. Μετά της επέτρεψαν να αρχίσει να το κινεί η ίδια, καταγράφοντας εκ νέου την εγκεφαλική της λειτουργία, βάσει της οποίας προγραμμάτισαν το ρομποτικό βραχίονα.

Η περίπτωση της Κάθι Χάτσινσον είναι η πρώτη κατά την οποία έγινε πειραματική χρήση του ρομποτικού χεριού. Όπως λέει ο Πάτρικ φαν νερ Σμαγκτ, στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες, ακόμη πιο επιτυχημένες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.

Η νέα τεχνολογική ανακάλυψη δείχνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων με βαριά αναπηρία. Ωστόσο οι ερευνητές δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιοι ότι το ρομπότ τους θα διατεθεί άμεσα στην ελεύθερη αγορά. Όπως λέει ο Πάτρικ φαν ντερ Σμαγκτ, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη ζήτηση των πελατών, εφόσον βέβαια γίνουν πρώτα οι αναγκαίες βελτιώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Λονδίνο 2012: Ο Αριστείδης Πανανός ορίστηκε υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής



Ο Αριστείδης Πανανός ορίστηκε υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο κ. Πανανός διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) καθώς και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ).
Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, είχε διατελέσει αρχηγός αποστολής.
Να θυμίσουμε ότι αρχηγός αποστολής για τους Αγώνες της βρετανικής πρωτεύουσας έχει οριστεί ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, ο οποίος ήταν αρχηγός της ομάδας και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αποστολή» ελπίδας για τους κατοίκους της Κάσου



Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής συνεχίζει το έργο του.

Στο ακριτικό νησί της Κάσου συνεχίστηκε σήμερα το έργο του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκε τον Γεν. Δ/ντή της «Αποστολής», Κ. Δήμτσα, και τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α., Γ. Πατούλη, ο Δήμαρχος Κάσου κ. Δημήτριος Ερωτόκριτος. Η αντιπροσωπεία του οργανισμού μοίρασε φάρμακα στους κατοίκους του νησιού.

Κοινή διαπίστωση του οδοιπορικού υγείας, μέχρι σήμερα, η έλλειψη σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό στις περισσότερες από τις άγονες γραμμές της Νησιωτικής μας Ελλάδας. Ο κ. Δήμτσας δήλωσε: «Με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Κάσο, σ’ αυτό το κομμάτι της Ελλάδος, το οποίο όλοι έχουμε φυλαγμένο στην καρδιά μας. Στην ''Αποστολή'' όλοι γνωρίζουμε ότι εσείς που παλεύετε όλο το χρόνο με την αλμύρα, τους ανέμους και τη γη, είστε το γαλάζιο της χώρας μας και ουσιαστικά συντηρείτε εν γνώση σας ή όχι αυτό που ονομάζουμε στην Αθήνα εθνική κληρονομιά, πολιτισμό και εθνικό πλούτο. Ήρθαμε να σας τιμήσουμε, εσάς τους υπερήφανους ακρίτες και να σας υποσχεθούμε ότι αποστολή μας είναι η Εκκλησία να βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας μαζί με τον Ι.Σ.Α. θα σταθούμε δίπλα σας σε φάρμακα, γιατρούς και υγειονομικό υλικό.»

Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης τονισε ότι: «Σήμερα η έλευσή μας, για την
παράδοση φαρμακευτικού και υγεινομικού υλικού, έχει στόχο τη ζωή. Έστω και ένας συνάνθρωπός μας να βοηθηθεί από την προσπάθειά μας, θα είναι για μας η μεγαλύτερη επιτυχία, γιατί στόχος μας είναι ο άνθρωπος και στόχευσή μας η διατήρηση της Υγείας του αλλά και της Ζωής του. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε μαζί το αυτονόητο, την παροχή της βασικής υποστήριξης ζωής».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ίντερνετ



Το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο από το σύνδεσμο http://apografi.yap.gov.gr, είναι έτοιμο πλέον να προσφέρει εντός των επόμενων ημερών και τα αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία ανά φορέα, για όλους τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για τους ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, όπως, αριθμός υπαλλήλων ανά φορέα, σχέση εργασίας, επίπεδο εκπαίδευσης, θέση ευθύνης, ειδικότητα, βαθμό, ηλικία και φύλο.

Η δημόσια παρουσίαση του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (http://www.opengovpartnership.org/countries/greece).

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημοσιοποιεί συγκεντρωτικά στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού δημοσίου, εξαιρουμένων των φορέων ειδικής φύσης (εθνική άμυνα, εθνική ασφάλεια κ.α.).

Στόχος της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της διαφάνειας, η πάταξη της διαφθοράς, καθώς και η αύξηση του βαθμού εμπλοκής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, με χρήση της νέας τεχνολογίας.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων που αναρτώνται στο διαδίκτυο, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάλεσε τους Διευθυντές Προσωπικού/Διοικητικού των Φορέων που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων, να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαδικασίες επιβεβαίωσης στοιχείων, να προχωρήσουν σε διορθώσεις τυχόν λαθών και να μεριμνούν για την συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της υπ΄αριθμ.2/37345/0004/4-6-2010 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 784/Β/2010).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την πιο πράσινη πρωτεύουσα αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι του βραβείου.

Την αναζήτηση της πόλης που θα κερδίσει τον τίτλο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015, δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με το βραβείο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης αναγνωρίζονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις.

Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι τόποι με υγιές περιβάλλον, – «πρόσφοροι για διαβίωση».

Οι τρεις βασικοί στόχοι του βραβείου είναι να:

-βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων,

-ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης, και

-προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για το βραβείο αυτό έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, το προσχωρούν κράτος (Κροατία), οι υποψήφιες για προσχώρηση χώρες (Τουρκία, FYROM, Μαυροβούνιο, Ισλανδία και Σερβία) και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους.

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες: συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, βιώσιμες μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ατμοσφαιρικός αέρας, επίπεδα θορύβου, διαχείριση αποβλήτων, κατανάλωση νερού, επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Παππούδες και γιαγιάδες αναλαμβάνουν δράση



Αυτό προστάζει η οικονομική κρίση.

Έχουν πάρει σύνταξη αλλά συνεχίζουν να εργάζονται εθελοντικά. Η αλήθεια είναι πως αυτή η δουλειά είναι μεν κουραστική, αλλά την κάνουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χωρίς να δυσανασχετούν. Άλλωστε, αυτό προστάζει και η οικονομική κρίση.

Συνταξιούχοι αναλαμβάνουν ενεργά δράση ως παππούδες και γιαγιάδες, προκειμένου να διευκολύνουν στην ανατροφή των εγγονών τους αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τα βγάλουν οικονομικά πέρα.

Στις χτυπημένες από την κρίση οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, η δύναμη στην οποία θα πρέπει να υπολογίζουν δεν είναι άλλη από τον στρατό των παππούδων. Αυτοί θα αποτελέσουν δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά και τα εγγόνια τους ώστε να αντεπεξέρθουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Πηγαίνουν και παίρνουν τα εγγόνια από το σχολείο, μαγειρεύουν για να βρουν φαγητό οι οικογένειες των παιδιών τους, όταν προλαβαίνουν πιάνουν και το ξεσκονόπανο για να καθαρίσουν το σπίτι της κόρης ή του γιου τους: αυτή είναι, πλέον, η καθημερινότητα για αρκετούς συνταξιούχους.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ισπανία ένας στους δύο παππούδες και γιαγιάδες φροντίζει τα εγγόνια του σχεδόν καθημερινά ενώ το 68% των παιδιών κάτω των 10 ετών στην Ιταλία μένουν στον παππού ή τη γιαγιά όταν δεν είναι στο σχολείο ή με τους γονείς τους.

Από την άλλη, το 2010, βάσει στοιχείων της Διεύθυνσης Απογραφής, μόλις το 19% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ φρόντιζαν ο παππούς ή γιαγιά όταν η μητέρα εργαζόταν. Για τους Αμερικανούς, πάντως, η παρατεταμένη βοήθεια από τους γονείς τους είναι κάτι ντροπιαστικό.

Όταν γεννήθηκε η πρώτη της εγγονή, βγήκε νωρίτερα στη σύνταξη για να μπορέσει να βοηθήσει στο μεγάλωμά της. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ελένη Καραγκούνη από τότε έχει συμβάλει στην ανατροφή άλλων δύο εγγονών της ενώ τώρα φροντίζει τον τέταρτο, ηλικίας δυόμισι ετών. «Τα παιδιά μας εργάζονται, οπότε εμείς έχουμε αναλάβει να κρατάμε τα εγγόνια.

Τον μικρό τον έχουμε από μωρό, από τότε που ήταν 40 ημερών και η μητέρα του γύρισε στη δουλειά. Είναι μεγάλη βοήθεια για τις κόρες μου, όχι τόσο οικονομική, όσο ότι αισθάνονται ηρεμία και ασφάλεια, επειδή τα παιδιά τους είναι με ανθρώπους που τους ξέρουν».

Γιαγιά και εγγονός κάνουν μαζί από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι ζωγραφική, διάβασμα - «ξαπλώνω και κάνω ακόμη και το ποδήλατο» λέει στην εφημερίδα τα Νέα- και προσθέτει πως μπορεί να υπάρχει σωματική κούραση, όσο τα χρόνια περνάνε, «ωστόσο, όταν είσαι με μικρά παιδιά, γίνεσαι κι εσύ παιδί. Είναι μεγάλη αναζωογόνηση να είσαι με τα εγγόνια σου». Οσο για τον παππού της οικογένειας, αυτός έχει αναλάβει ρόλο... μεταφορέα αφού πηγαινοφέρνει τα μεγαλύτερα εγγόνια στο σχολείο, στο φροντιστήρια ή το μπαλέτο.


Οπως εξηγεί η ψυχολόγος και γηραγωγός, μέλος της επιστημονικής ομάδας της ΜΚΟ 50plus Ελλάς, Μυρτώ - Μαρία Ράγγα, στη χώρα μας μόλις το 4-9% των άνω των 60 ετών ασχολείται με το κομμάτι του εθελοντισμού, εκτός από την οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αποστολή» στο πλευρό των κατοίκων της Καρπάθου



Μοίρασε φάρμακα στην ορεινή Όλυμπο.

Στην ορεινή Όλυμπο της Καρπάθου βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ με σκοπό τη στήριξη και την ανακούφιση των 400 κατοίκων της που αισθάνονται ξεχασμένοι από όλους.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας μαζί με τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Μιχαήλ Χανιώτη, συνεργάτες του, και τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γεώργιο Πατούλη, επισκέπτηκαν το αγροτικό ιατρείο της Κοινότητας. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους κατοίκους της ορεινής Ολύμπου, ενώ οι γυναίκες του χωριού φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει τις ανάγκες και τις ελλείψεις των κατοίκων, ο κ. Δήμτσας συνομίλησε με ανθρώπους που νιώθουν παραμελημένοι και αφημένοι στην τύχη τους.

Συγκινημένος από τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής τους υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την υποχρέωση να σας στηρίξουμε, να ενισχύσουμε τον αγώνα σας. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που διαπιστώνουν τα μάτια μας. Σας μεταφέρω τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Οι αντοχές σας δυναμώνουν το πείσμα μας και η εθνική σας περηφάνεια και ο αγώνας σας αποτελούν για εμάς το κίνητρο να δράσουμε από ψυχής, να εγγυηθούμε την ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πρόληψη. Οργώνουμε τις ακριτικές άγονες γωνιές τις νησιωτικής μας Ελλάδας και διαπιστώνουμε κάθε φορά την ελληνική σημαία όλο και πιο ψηλά με κατοίκους που το ηθικό τους και το σθένος της ψυχής τους μυρίζει αυθεντική Ελλάδα.

Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες των προβλημάτων σας και ήρθαμε ως εδώ να «συγκατοικήσουμε» συνοδοιπόροι και πλέον «συγκάτοικοι» σε κάθε αίτημα που θα απαλύνει τις προσδοκίες σας».

Ο κ. Πατούλης από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των αναγκών σας με ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό σε συνεργασία με την «Αποστολή» με διάρκεια και συνέπεια».

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για "λησμονιά" και πως οι κάτοικοι βιώνουν την "εγκατάλειψη" και πως οι άνθρωποι που έσπευσαν για βοήθεια τους προσφέρουν στην κυριολεξία μία "ανάσα ζωής".

Μέχρι στιγμής, η «Αποστολή» έχει μοιράσει φαρμακευτικό υλικό σε Σύμη, Χάλκη, Νίσυρο Κατελλόριζο, Γαύδο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκούς και Ανάφη, ενώ αύριο η δράση θα συνεχιστεί στην Κάσο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι τράπεζες κάνουν ομόλογα τα ακίνητα που έχουν κατασχέσει



Θέλουν ζεστό χρήμα για να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια τους.

Τιτλοποίηση των επισφαλών υποθηκευμένων ακίνητων και κινητών αξιών που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους σχεδιάζουν οι τράπεζες. Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά από όσα έχουν ήδη κατασχεθεί, αλλά εξαιτίας της κατάστασης στην αγορά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εκποιηθούν.

Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, διοίκηση μεγάλης ελληνικής τράπεζας, έχει δεχθεί εισήγηση από μεγάλο αραβικό fund, το οποίο προτίθεται να αγοράσει ένα σχετικό ομόλογο, εφόσον βέβαια υπάρξει η απόφαση να βγει στην αγορά.

Το κέρδος για την τράπεζα θα είναι ότι θα εισπράξει άμεσα ζεστό χρήμα και για τον επενδυτή, ότι σε λίγα χρόνια, αν έχει πάρει τα πάνω της η αγορά, θα έχει στην κατοχή του ακίνητα τα οποία θα έχει εξαγοράσει σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή. Από αυτή τη σχέση απουσιάζουν οι πολίτες, όσοι έχουν ήδη χάσει ή και όσοι θα χάσουν τα σπίτια τους.

Ακόμη όμως και όσοι αγωνίζονται με δανεικά μπορεί να βρεθούν να χρωστούν το ακίνητο τους όχι στην τράπεζα από την οποία πήραν το δάνειο, αλλά σε κάποιο επενδυτικό fund, που θα αγοράσει τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν έτσι τα χαρτοφυλάκια τους και θα αποφύγουν την πίεση να ρυθμίσουν τις οφειλές των ιδιωτών, καθώς θα είναι άλλοι πλέον οι δικαιούχοι των επισφαλών δανείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο 13χρονος-γούρι της εθνικής




Το γούρι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου λέγεται Στράτος Χριστοδούλου, είναι 13 ετών και κατάγεται από την Ιτέα. Ο Στράτος ήταν εκείνος που έδωσε την μπάλα στον διαιτητή της συνάντησης Ελλάδα –Ρωσία και βρέθηκε στο γήπεδο αφού η οργάνωση ¨Κάνε μια Ευχή¨ ικανοποίησε την επιθυμία του. Ο ίδιος αποδείχθηκε μεγάλος μαχητής αφού αντιμετώπισε με επιτυχία μια σοβαρή περιπέτεια της υγεία του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Διαβάστε περισσότερα...

Κενά στις γνώσεις για την αντισύλληψη έχουν οι γυναίκες



Δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης ορισμένων τύπων.

Σημαντικά κενά στην ενημέρωση και στις γνώσεις των γυναικών για την αντισύλληψη έδειξαν τα βασικά ευρήματα από τη διεθνή διαδικτυακή έρευνα I Plan On, στην οποία συμμετείχαν 4.199 γυναίκες ηλικίας 18–35 ετών από εννέα χώρες.

Από τις απαντήσεις των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκαλύφθηκαν μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν για την αντισύλληψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν τον σωστό τρόπο χρήσης ορισμένων τύπων αντισύλληψης.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα θα άλλαζαν κάτι στη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούν. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να επιλέξει—και να χρησιμοποιήσει—την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης για αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 22 Ιουνίου 2012 στο 12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και την Αναπαραγωγική Υγεία (ESC), οι περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη παίρνουν το χάπι, ενώ λίγες είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη μακράς δράσης.

Η έρευνα έδειξε ότι παρόλο που πολλές γυναίκες είχαν συζητήσει για την αντισύλληψη με τον γιατρό τους, λίγες από αυτές είχαν συζητήσει για άλλες επιλογές εκτός από το χάπι. Από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα, πολλές είχαν συζητήσει για τον τρόπο ζωής τους με τον γιατρό, όμως, μόνο οι μισές ήταν σίγουρες ότι ελήφθη υπόψη το στοιχείο αυτό.

Μύθοι και παρανοήσεις για την αντισύλληψη

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη σε εννέα χώρες παγκοσμίως, οι απαντήσεις έδειξαν ότι πολλές γυναίκες – ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή της ηλικίας τους – είχαν εσφαλμένες αντιλήψεις για την αντισύλληψη:

-Περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες (28%, 1.169 από 4.199) πιστεύουν ότι οι μακράς δράσης αναστρέψιμες μέθοδοι αντισύλληψης (LARC) αποτελούν μια μόνιμη (ήτοι, μη αναστρέψιμη) επιλογή αντισύλληψης.

-Δεκαεννέα τοις εκατό (19%, 812 από 4.199) των γυναικών που απάντησαν πιστεύουν ότι οι μακροχρόνιες μέθοδοι αντισύλληψης απαιτούν χειρουργείο και επέμβαση εισαγωγής στη μήτρα.

-Το ένα τρίτο σχεδόν των γυναικών που απάντησαν (31%, 1.309 από 4.199) πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας (είναι, δηλ., ο καλύτερος τρόπος προστασίας από μια εγκυμοσύνη) από όλες τις μεθόδους αντισύλληψης.

-Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες που απάντησαν (19%, 778 από 4.199) δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι σε περίπτωση παράλειψης ενός χαπιού.

Οι περισσότερες γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα θα άλλαζαν κάτι στην αντισύλληψή τους. Λίγες γυναίκες είχαν συζητήσει με τους γιατρούς τους άλλες επιλογές εκτός από το αντισυλληπτικό χάπι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην εργάζεστε εκτός γραφείου



Η δουλειά πέραν του ωραρίου εργασίας υπονομεύει την ψυχική και σωματική υγεία.

Η πολλή δουλειά «τρώει» τον αφέντη. Πολύ περισσότερο δε, όταν κανείς συνεχίζει να εργάζεται σε smartphones, λάπτοπ και tablets αφού αποχωρήσει από το γραφείο. Όπως γράφουν ειδικοί από την Εταιρεία Φυσιοθεραπείας (CSP) της Βρετανίας, οι εργαζόμενοι γραφείου έχουν γίνει «σκλάβοι της οθόνης» και συχνά εργάζονται στη διαδρομή προς το σπίτι τους, ή όταν φτάσουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν την ψυχική και την σωματική τους υγεία.

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από τις απαντήσεις που έδωσαν 2.010 εργαζόμενοι γραφείου σε δημοσκόπηση της CSP, καθώς σχεδόν οι δύο στους τρεις είπαν, ότι εργάζονται τουλάχιστον δύο ώρες μπροστά σε μία οθόνη, πέραν του ωραρίου εργασίας τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι το κάνουν λόγω φόρτου εργασίας, ενώ κάποιοι είπαν πως με αυτόν τον τρόπο καταπραΰνουν το στρες. Ο μέσος όρος διαρκούς ενασχόλησης με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή υπερέβαινε τις 6 ώρες την ημέρα.

Η εταιρεία τονίζει επίσης πως, όταν κάποιος γράφει στο smartphone, στο tablet ή στο notebook μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι πολύ πιθανότερη η κακή στάση του σώματος, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε εντονότερους πόνους στη μέση και στον αυχένα.

«Τα ευρήματα της δημοσκόπησής μας είναι πολύ ανησυχητικά, διότι ως φυσιοθεραπευτές καθημερινά βλέπουμε τις συνέπειες της κακής στάσης του σώματος και των λανθασμένων πρακτικών κατά την εργασία», δήλωσε η επικεφαλής της CSP δρ Ελένα Τζόνσον.

«Αν και λίγη έξτρα δουλειά στο σπίτι μοιάζει με καλή ιδέα, όταν μετατρέπεται σε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αυτά του αυχένα και της μέσης, αλλά και σε νοσήματα που σχετίζονται με το στρες».

Η CSP συνιστά στους εργαζόμενους γραφείου να πάψουν να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους ή έστω να προσέχουν πολύ την στάση που έχει το σώμα τους όταν γράφουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σεξ είναι για τις σαραντάρες



Έχουν αποδεδειγμένα καλύτερες επιδόσεις.

Νέα έρευνα του βρετανικού περιοδικού Top Sante επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι υποψιάζονται: ότι οι 40άρες «κατέχουν» καλύτερα το σεξ.

Για άλλη μια φορά τα νούμερα δείχνουν πως οι 40άρες ξέρουν καλύτερα πώς να ικανοποιηθούν και να ικανοποιήσουν! Η «κουλτούρα Sex and the City» που θέλει τις μεσήλικες να είναι σεξουαλικά απελευθερωμένες και να έχουν καλύτερες γνώσεις απ’ ό,τι οι γυναίκες νεότερης ηλικίας για την σεξουαλική απόλαυση και το πώς να τη λαμβάνουν, επιβεβαιώνεται ως πραγματικότητα και από μια νέα έρευνα που διενήργησε το βρετανικό περιοδικό Top Sante.

Το δείγμα αποτελούνταν από 2.000 γυναίκες όλων των ηλικιών, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 81% των γυναικών ηλικίας 40-50 ετών δήλωσαν ότι σε αυτή τη φάση της ζωής τους αισθάνονται μεγαλύτερη διάθεση να δοκιμάσουν νέα πράγματα στο σεξ, και πειραματίζονται περισσότερο απ’ ό,τι όταν ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών.

Επίσης, σε ποσοστό 63% δηλώνουν πως έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Ειδικότερα, το 68% γνωρίζει ποιες τεχνικές απογειώνουν την απόλαυσή τους, και πάνω από τις μισές γυναίκες του ποσοστού αυτού ζητούν από τον σύντροφό τους να τις εφαρμόσει. Τα περί υψηλού βαθμού ικανοποίησής τους ενισχύει και το γεγονός ότι μόνο το 7% των γυναικών μεταξύ 40-50 ετών ανέφερε ότι προσποιείται ικανοποίηση, σε αντίθεση με τις 30άρες, που δήλωσαν ότι αρκετές φορές προσποιούνται στο σεξ.

Σχετικά με το θέμα της δέσμευσης σε σχέση με το σεξ, το 90% των γυναικών όλων των ηλικιών που ερωτήθηκαν, κατέθεσαν την πεποίθησή τους ότι η μονογαμία και η πίστη στον σύντροφο παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα μιας σχέσης, παρόλο που αρκετές από αυτές παραδέχτηκαν πως κατά καιρούς «παραστράτησαν». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαφορά μεταξύ των γενεών (απόστασης μίας δεκαετίας στη συγκεκριμένη περίπτωση): οι σημερινές 40άρες είχαν περίπου πέντε ερωτικούς παρτενέρ στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες που είναι τώρα στα 30 τους, κατά μέσο όρο 9 παρτενέρ.

Όσον αφορά στο περιβόητο “best I ‘ve ever had”, 58% του δείγματος κατονομάζει ως «το καλύτερο σεξ που έκανε ποτέ» μία συνεύρεση (ή και περισσότερες) με τον σύντροφό τους, σε αντιδιαστολή με το «ισχνό» 5% που λέει ότι έζησε την καλύτερη εμπειρία της ζωής του με κάποιον «μη επίσημο» σύντροφο.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να εξηγηθούν κοινωνιολογικά, καθώς οι ρυθμοί εργασίας και οι οικογενειακές υποχρεώσεις ασκούν μεγαλύτερη πίεση σε μικρότερες ηλικίες, ενώ μία 40άρα που έχει «βγάλει» το δυσκολότερο μέρος τέτοιου είδους υποχρεώσεων, νιώθει πιο ξένοιαστη για να απολαμβάνει το σεξ: το 91% των εργαζομένων γυναικών που έχουν παιδιά κάτω από 10 ετών, χαρακτηρίζει «κατεστραμμένη» τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ το 60% των γυναικών με ενήλικα παιδιά δηλώνει ότι κάνει περισσότερο σεξ από τότε που τα παιδιά έφυγαν από την οικογενειακή εστία.

Όλα αυτά βέβαια έρχονται να ενισχύσουν και με στατιστικό τρόπο την γενικότερη εντύπωση ότι άτομα ωριμότερων ηλικιών είναι ικανά να δώσουν αλλά και να λάβουν καλύτερο σεξ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από 2 Ιουλίου ξεκινά η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης για ανέργους



Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 22 εκατ. ευρώ για 18.332 άτομα, αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος διπλασιάστηκε σε 44 εκατ. ευρώ για 36.664 άτομα.

Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης και πιστοποίησης (training voucher) για ανέργους, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Με τις επιταγές αυτές οι άνεργοι που έχουν επιλεγεί, μπορούν να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, σε επιλεγμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Σήμερα αναρτήθηκε από τον ΟΑΕΔ στο διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr το μητρώο ωφελουμένων με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα, στους οποίους εμφανίζονται:

Α. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης (36.664 άτομα).

Β. Οι επιλαχόντες που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως το 50% του αριθμού των επιλεγέντων δικαιούχων (18.311 άτομα).

Γ. Οι μη επιλεγέντες με τη μοριοδότηση που έλαβαν (102.636 άτομα).

Δ. Οι μη αξιολογηθέντες (χωρίς μοριοδότηση 3.737 άτομα), επειδή δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (μη ενεργή κάρτα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων 25.5.2012, σύμφωνα με το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ).

Οι δικαιούχοι των επιταγών κατάρτισης δύνανται να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης (training voucher), από το ΚΠΑ2 που είναι εγγεγραμμένοι. Για την παραλαβή της επιταγής κατάρτισης απαιτείται η επίδειξη εγγράφου πιστοποίησης τής ταυτότητας τού ωφελούμενου.

Η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης θα λήξει την Τρίτη, 31-7-2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Θερμοπύλες - Ηγουμενίτσα πεζοί



Τη διαδρομή από τις Θερμοπύλες μέχρι την Ηγουμενίτσα ετοιμάζεται να καλύψει με τα πόδια μια ομάδα ελλήνων πολιτών με σκοπό να μεταφέρει με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης στην οικονομική εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και φτώχεια. που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και να ζητήσει την ριζική αλλαγή πλεύσης ώστε στο επίκεντρο της οικονομίας να βρεθεί ο άνθρωπος και οι κοινωνίες και όχι η χειραγώγηση και τα αμαρτωλά κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου από τις Θερμοπύλες και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λαμία, Καρπενήσι, Άρτα, Ηγουμενίτσα, συνολικά 320 χιλιόμετρα. Την απόσταση αυτή οι πεζοπόροι αναμένεται να διασχίσουν σε 13 ημέρες με ένα μέσο περπάτημα 7-8 ώρες την ημέρα, οπότε και η άφιξη στην Ηγουμενίτσα αναμένεται στις 27 Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις



Ανω - κάτω αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των τριών Κατευθύνσεων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο ανάμεσα στις τρεις Κατευθύνσεις αλλά και στις βαθμολογικές κλίμακες της ίδιας Κατεύθυνσης.

Από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά: αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με την περσινή χρονιά (2011), αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση).

Μάλιστα, με βάση ένα πολύ μεγάλο δείγμα βαθμολογιών που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται ότι σε αρκετά μαθήματα (ακόμη και σε κάποια που θεωρήθηκαν φέτος δυσκολότερα από πέρυσι) μειώνεται φέτος το ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα 0-4,9 σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογιών, τουλάχιστον για τους 50.000 υποψηφίους της Τεχνολογικής και της Θετικής Κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στη Φυσική Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Θετικής που αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα (18-20) φτάνουν περίπου το 11%, ενώ πέρυσι ήταν 13,8%.

Στο ίδιο μάθημα το ποσοστό των υποψηφίων (Θετικής Κατεύθυνσης) κάτω από τη βάση αναμένεται να φτάσει φέτος περίπου το 40% - 41%%, ενώ πέρυσι ήταν 41,2%. Και αναφερόμαστε στο μάθημα με τα δυσκολότερα θέματα, για τα οποία μάλιστα ξέσπασε και αρκετός θόρυβος.

Παράλληλα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα σε ποσοστό 2,8%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,04%. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα ποσοστό της τάξης του 72% σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις φετινές επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, που αφορούν βεβαίως και ένα μέρος των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης.

Ετσι, ενώ αναμένεται μείωση στο φετινό ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα του 18-20 (Αριστα) από 21,3% πέρυσι σε 18%-19% φέτος, στην κλίμακα βαθμολογίας 0-9,9 αναμένεται να μην υπάρχουν διαφορές.

Από τη γενική εικόνα, την οποία συνθέτουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι φέτος η κίνηση των βάσεων, τουλάχιστον στα Επιστημονικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο θα είναι πτωτική.

Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης.

Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ' υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια. Βέβαια, μια πρώτη ισχυρή καθίζηση είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρχει και νέα, μικρή πιθανόν αλλά ορατή, υποχώρηση.

Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγγλικής Φιλολογίας), δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος. Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι δύο πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.

Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις). Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.

Είναι πολύ πιθανό η κίνηση των βάσεων εισαγωγής να μοιάζει φέτος με την κίνηση του ακορντεόν όταν κλείνει: ανέβασμα των «κάτω» κατέβασμα των «πάνω». Φυσικά, πρόκειται για μια κατασκευή που το κύριο υλικό της είναι η δόση των διαβαθμισμένων θεμάτων, που φέτος μάλλον έκανε δυσκολότερο το άριστα και ευκολότερο το να γράψεις κάτι.

Συγκεκριμένα οι εμφανώς χειρότερες επιδόσεις κυρίως στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης, στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας στην οποία συμμετέχουν οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία επιλέγει και ένα τμήμα των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία στα οποία κατευθύνονται οι υποψήφιοι δύο Κατευθύνσεων θα πιέσουν ακόμη λίγο προς τα κάτω τις ήδη συμπιεσμένες από πέρυσι βάσεις εισαγωγής τους. Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής καθώς και τα Πολυτεχνικά τμήματα που αποτελούν τις μικρές ή μεγαλύτερες ναυαρχίδες των τριών Επιστημονικών Πεδίων, δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την πίεση.

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι πιο ορατή στις περιφερειακές σχολές των παραπάνω Επιστημονικών Πεδίων. Και αυτό, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθεί όπως και πέρυσι μικρότερος αριθμός υποψηφίων από το 2010, το 2009 κ.λπ. αφού καταγράφεται και φέτος με μεγαλύτερη ένταση μια επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν (άρα Αθήνα - Θεσσαλονίκη) λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση.

Θολά είναι τα πράγματα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία των βαθμολογιών δεν δείχνουν με σαφήνεια τη σχέση των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων με τις περσινές. Το πρώτο δείγμα βαθμολογιών έδειχνε χαμηλότερες επιδόσεις από τις φετινές τόσο στην κλίμακα 0-9,9 όσο και στην κλίμακα 18-20. Ωστόσο ένα δεύτερο δείγμα βαθμολογιών έδειξε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα της Θεωρητικής και στις δύο εξεταζόμενες βαθμολογικές κλίμακες. Ως εκ τούτου, στο Πεδίο αυτό είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αλλαγή της συμπεριφοράς χιλιάδων υποψηφίων όσον αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού θα αυξήσει τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα που βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις πολλών τμημάτων τόσο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και περιφερειακών.

Παρ' όλα αυτά, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικοί Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Νομικές και Παιδαγωγικά, μαζί με τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους καθώς σε αυτές εξακολουθεί και στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων υποψηφίων. Ιδιαίτερη μάχη θα δοθεί για τις θέσεις εισακτέων των παραπάνω τμημάτων που εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να πολιορκηθούν από χιλιάδες υψηλόβαθμους υποψηφίους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο



Περιέχει τις 222 εγκεκριμένες ουσίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Ε.Ε. χρειάστηκε σχεδόν 5 χρόνια για να δημιουργήσει μια λίστα με τροφές που κρίνονται υγιεινές και επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς λόγους.

Συνολικά οι τροφές αυτές αριθμούν 222 και κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων μπορεί να επιλέξει όποια από αυτές επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για λόγους μάρκετινγκ.

Η «Leatherhead Food Research», μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών στη Βρετανία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τροφές αυτές για να παρασκευάσει αυτό που αποκαλεί «το πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο». Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα γεύμα αεροπλάνου που περιλαμβάνει και τις 222 τροφές!

Ο «σεφ» δρ. Paul Berryman δήλωσε ότι απαιτήθηκε λιγότερο από μια βδομάδα για τη δημιουργία του γεύματος αυτού. «Νομίζαμε ότι θα ήταν αστείο να παρασκευάσουμε ένα γεύμα με όλα τα 222 εγκεκριμένα τρόφιμα», δήλωσε.

«Έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας και να αξιοποιήσουμε μια ομάδα ειδικών, αλλά χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα».

Το γεύμα είναι σχεδιασμένο για υπερατλαντικές πτήσεις και περιλαμβάνει πλήθος μετάλλων, βιταμινών και ό,τι άλλο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) αξιολογεί ως υγιεινό.

Σε ένα βαθμό το όλο σχέδιο ξεκίνησε με διάθεση κάπως ειρωνική προς τη σχετική λίστα, καθώς ο Paul Berryman τη χαρακτηρίζει «ελαφρώς απογοητευτική». «Υπάρχουν ορισμένες σοβαρές παραλείψεις όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προβιοτικές ουσίες στη λίστα».



Το γεύμα αποτελείται από τα παρακάτω πιάτα:

-Φρέσκος, καπνιστός σολομός τερίνα.
-Ανάμεικτη σαλάτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
-Πολύσπορο ψωμί, υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.
-Κοτόπουλο κατσαρόλας με φακές και λαχανικά.
-Γιαούρτι για επιδόρπιο.
-Ενεργειακό ποτό με βατόμουρο και cranberry.
-Μεταλλικό νερό.



Διαβάστε περισσότερα...

Η επόμενη γενιά... δε θα σηκώνεται από τον καναπέ



Μόλις 20 λεπτά γυμνάζονται κατά μέσο όρο οι νέοι.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Newcastle σε μαθητές έδειξε ότι τα κορίτσια ηλικίας από 8 έως 10 ετών γυμνάζονται μόλις 17 λεπτά την ημέρα, ενώ τα αγόρια ασκούνται μερικά λεπτά παραπάνω φτάνοντας συνολικά τα 24 λεπτά την ημέρα!

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι κατά πολύ μικρότερο από τη μία ώρα καθημερινής άσκησης που προτείνουν οι ειδικοί.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η επόμενη γενιά δε θα σηκώνεται από τον καναπέ, επιλέγοντας τα παιχνίδια στους υπολογιστές από το να παίζουν για παράδειγμα ποδόσφαιρο με τους φίλους τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, συμμετείχαν 508 μαθητές, αγόρια και κορίτσια, και τα ευρήματα έδειξαν ότι αφιέρωναν κατά μέσο όρο μόνο το 4% του χρόνου τους στην άσκηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, σε μέτρια έως έντονη ένταση, (έντονο περπάτημα, χορός, ποδηλασία). Επίσης θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες και τα κόκαλα (όπως καθίσματα) τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, θα πρέπει να κάνουν γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί στην ακριτική Ανάφη


Με το μήνυμα ''Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε'', ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ανάφη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας για την υγειονομική στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι δύο φορείς προβαίνουν σε ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.



''Αγκαλιάζουμε σήμερα στην Ανάφη τους κατοίκους της, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι ο κάθε Έλληνας, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση σε μια στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών υγείας, καθορισμένη και οριοθετημένη για όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που έχει το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.'', τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Την αγωνία του για την επιβίωση των 270 κατοίκων του νησιού τόνισε ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, λέγοντας: ''Έχουμε μικρά παιδιά και εγκύους. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και τα ατυχήματα πολλά. Το άγχος μας είναι να μη τύχει και χρειαστεί κάποιος τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για τη ζωή του, γιατί δεν μπορεί κανείς να του την προσφέρει. Τους χειμερινούς μήνες είμαστε αποκομμένοι, πολλές φορές ακόμη και από τη Σαντορίνη. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής. Γι αυτό, σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας. Και τώρα και στο αβέβαιο μέλλον μας''.



Διαβάστε περισσότερα...

Η υγεία έχει «γεύση»... σοκολατένια



Ουσίες απαραίτητες για το σώμα διαθέτει το αγαπημένο γλυκό.

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου από ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη. Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους.

Με τον όρο «σοκολάτα» περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και το ζεστό ρόφημα (αφέψημα), με βάση την σοκολάτα.

Τα διάφορα είδη της σοκολάτας στην ελληνική αγορά:

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή πικρή): Φτιάχνεται από βούτυρο -κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα, σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κλπ.

Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα όπως η βανίλια. Συνήθως η λευκή σοκολάτα δεν κατατάσσεται ως σοκολάτα, γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο

Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Ωστόσο η σοκολάτα εκτός από την βελούδινη υφή, τη γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα...

Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Σίδηρος: Στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.

Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση και τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας στην υγεία μας, γνωστές ήδη από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:

Αντιοξειδωτική δράση:

Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδή και κατεχίνες.

Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από την εσωτερική και εξωτερική ζημία από την κυτταρική και αγγειακή φθορά, εξαιτίας της οξείδωσης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.

Κατά του βήχα:

Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας theobromine (θεοβρωμίνης) στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν τον βήχα, έναντι άλλων φαρμάκων.

Ωστόσο, η δράση της θεοβρωμίνης, δεν σταματά εδώ καθώς έχει και διουρητική δράση, ενώ προκαλεί αγγειοδιαστολή και βρογχοδιαστολή κ.ά.

Διεγείρει το νου:

Μία άλλη δράση της θεοβρωμίνης, είναι η αύξηση της γνωσιακής λειτουργίας, έτσι η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου. Έτσι μπορείτε καλύτερα να εκτελέσετε τους διάφορους διανοητικούς στόχους.

Χαρίζει ενέργεια:

Η θεοβρωμίνη προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες, ταχείας απορρόφησης, αποτελεί τροφή που προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα.

Εξ’ αιτίας αυτής της περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες η σοκολάτα συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.

Μειώνει την πίεση:

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της αμερικανικής ένωσης καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.

Μειώνει την κακή χοληστερίνη:

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.

Ρυθμίζει τη διάθεση:

Δεν χρειάζεστε την επιστήμη για να σας πει πως η σοκολάτα μπορεί να ωθήσει την διάθεσή σας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.

Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.

Από τα πιο πάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το «μέτρον άριστον», που έλεγαν οι αρχαίοι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της παίρνουν το σπίτι για 1700 ευρώ



Σε απόγνωση βρίσκεται η Αθηνά Καραδημήτρη που περιγράφει στον eniko πώς κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για χρέος 1700 ευρώ που χρωστά στην εφορία,παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση.

Μόλις πριν δύο ημέρες, δικαστικός επιμελητής επισκέφθηκε στο σπίτι της την κ. Καραδημήτρη και μπροστά στο ανήλικο παιδί της, της ανακοίνωσε ότι έχουν προχωρήσει σε προληπτική κατάσχεση του σπιτιού -παρότι η κ. Καραδημήτρη έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές της και δεν έχει παραλείψει καμία δόση- και μάλιστα χωρίς να της αποστείλουν σχετική προειδοποίηση ως όφειλαν.



Διαβάστε περισσότερα...