Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Περικοπές, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ στις 19/05/11 υπό την προεδρία του κ. Ρ. Σπυρόπουλου, πήρε μια απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις. Περιορίζει μέχρι και 50% τη χρηματοδότηση των αναπηρικών βοηθημάτων από το Ι.Κ.Α. Πρόκειται για μέτρο που, όπως και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, οι νέες περικοπές στις συντάξεις αποβλέπουν στη μείωση των δαπανών για ασφάλιση χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους.
Το Υπουργείο Απασχόλησης προχωρά από 1/9/11 σε εφαρμογή των νέων αυστηρών κριτηρίων που τέθηκαν και εισαγωγή νέων συστημάτων (επιτροπές) υπολογισμού του ύψους με σκοπό την επανεξέταση 350.000 αναπηρικών συντάξεων. Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πρόκειται να εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εκφράζεται πληρέστερα στη νέα εγκύκλιο περί αναπηρικών συντάξεων που υπογράφθηκε στις 31/05/11 και θα τεθεί, όπως αναφέραμε, σε ισχύ από Σεπτέμβρη. Παράληψη της κυβέρνησης, σημείωναν ειρωνικά συνδικαλιστές, με τη νέα εγκύκλιο περί αναπηρικών συντάξεων να δημοσιοποιήσει παράλληλα και μια άλλη «εγκύκλιο» που να παρουσιάζει όλες τις αλχημείες της, τους πλασματικούς πίνακες και τη μεθοδολογία της απόκρυψης που μηχανεύεται η κανονική στις εκτιμήσεις των συντάξεων. Εν κατακλείδι, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015 μέσω της ‘πρακτικής’ αυτής. Συνεπώς ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει «αδικία» ή «κλεψιά» σε βάρος του κράτους (λόγος περί συντάξεων μαϊμού κ.τ.λ.) να τη δημιουργήσεις!
Η απάνθρωπη μεταχείριση τέτοιων θεμάτων, που χρήζουν κατ’ εξοχήν ηθικών φραγμών, σκιαγραφεί ίσως τη μακροπρόθεσμη πρακτική της κυβέρνησης του «πετσοκόμματος», με οδηγό τα μνημόνια, σε όλα τα πεδία. Η αναπηρία της σκέψης, όμως, χρήζει «βαριάς ιατρικής περίθαλψης» διότι μολύνει κάθε ηθική αξία, κάθε έννοια ανθρωπιάς. Τις ευθύνες συνεπώς των «διαχειριστών» περί «κακής διαχείρισης», που ευθύνονται και για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, καλούνται να τις πληρώνουν και να τις ξαναπληρώνουν οι «ενοικιαστές», δηλαδή οι εργαζόμενοι, χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη. Αυτό, όμως, είναι έξω από κάθε νόμο και λογική.

Έρση Λαζελάρι


Πηγή: http://epohi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πιο αναγκαίος τηλεφωνικός αριθμός: “112″



Οι διακοπές είναι διακοπές, το ξαφνικό μπορεί να συμβεί όμως το 112 είναι πάντα παρόν. Είναι ο ενιαίος αριθμός κλήσης εκτάκτου ανάγκης. Αχρείαστο βέβαια, αλλά καλύτερα που υπάρχει: ο ένας ενιαίος αριθμός σε όλα τα κράτη μέλη που συμπληρώνει, χωρίς να τους καταργεί, τους εθνικούς αριθμούς όπως το 100 ή το 166 για αστυνομία, ασθενοφόρο και κάθε άλλη επείγουσα ανάγκη..

Στην ολομέλεια του Ιουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, θα παρουσιασθεί η έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ (Σοσιαλιστές) Συλβάνας Ράπτη, για το βαθμό λειτουργίας του 112, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και το πάντοτε ακανθώδες θέμα της επαρκούς χρηματοδότησής του. Εξετάζονται επίσης οι λεπτομέρειες της χρήσης του, όπως ο χρόνος αναμονής στις κλήσεις, οι γλώσσες στις οποίες είναι προσβάσιμο σε κάθε χώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός εκείνου που καλεί και άλλα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ήδη το 112 έχει σώσει ζωές αλλά επισημαίνεται και ότι ακόμα δεν έχει μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Όπως σημειώνει η ίδια η κ. Ράπτη, είναι κρίσιμο αυτό να γίνει πραγματικότητα διαφορετικά το 112 απλώς δεν θα μπορέσει να ωφελήσει όσο θα μπορούσε.

Μεταξύ άλλων συστήνεται έτσι και η χρήση μετάφρασης για να διευκολυνθεί η χρήση του από όλους παντού και τονίζεται η ανάγκη εγγυημένης πρόσβασης στη χρήση του από άτομα με αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή εκστρατεία για «Δημοσιογραφία χωρίς διακρίσεις»






Διημερίδα διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΜ-Θ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.

Συζητήθηκαν θέματα δεοντολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταναστών και μειονότητας με εστίαση στην περίπτωση της Θράκης.


Στις διακρίσεις που μεταφέρονται ή ενισχύονται μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη στις 14-15 Ιουνίου η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στα πλαίσια ευρωπαϊκής εκστρατείας για την καταπολέμηση των διακρίσεων με άξονα την ελευθερία της έκφρασης και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.



Τις θέσεις της Πολιτείας παρουσίασε ανοίγοντας το κύκλο των εισηγήσεων της πρώτης ημέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου από την Κομοτηνή, για τις διακρίσεις που συνεχίζουν να αποτυπώνονται στα Μέσα Ενημέρωσης, τα στερεότυπα που καλλιεργούνται και πώς μπορούν να περιοριστούν αυτές οι πρακτικές. Αναφορά έκανε και σε παραδείγματα από τη Θράκη, στα πλαίσια της δική τους εμπειρίας.


Ακόμη, στη διοργάνωση κλήθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Διαφορετικότητας στα ΜΜΕ, την οργάνωση «Άρθρο 19» για την ελευθερία της έκφρασης, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και εκπρόσωποι διάφορων μειονοτήτων της Ελλάδας. Παρών από την πλευρά της Πολιτεία ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Τάκης, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του, ο βοηθός Συνήγορου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, ενώ εισήγηση επικεντρωμένη στις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, την ευθύνη των δημοσιογράφων και τη στάση της κοινωνίας είχε και Εύη Δεμίρη, μέλος της Ολομέλειας του ΕΣΡ.


Οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν στις διακρίσεις που εντοπίζονται με βάση τα φυλετικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά, αλλά έγινε αναφορά και στην αντιμετώπιση που εισπράττουν ΑμΕΑ, γυναίκες, εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και άλλες κοινωνικές ομάδες. Κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι ομιλητές ήταν η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η επικαιροποίηση του κώδικα με βάση τις σύγχρονες επιταγές και παρατηρήσεις, η χρήση της κατάλληλης ορολογίας και αποφυγή στιγματιστικών όρων, οι ροές μετανάστευσης, η παρουσίαση των μειονοτήτων από τα ΜΜΕ, νομικά ζητήματα γύρω από τη στάση δημοσιογράφων και εκδοτών, καθώς και το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την υποχρέωση των ΜΜΕ για την αποφυγή διακρίσεων.


Τα θέματα που συγκέντρωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το ζήτημα του φράχτη και της άτυπης μετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα του Έβρου και η μειονότητα της Θράκης, αναφορικά με τον τρόπο που προβάλλεται η ξενοφοβία, απομονώνονται τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και ενισχύονται πρακτικές σκοπιμότητας.


Για τις διάφορες προεκτάσεις του θέματος, ζητήματα μειονοτικού Τύπου, προβολής του ιδιότυπου καθεστώτος της Σαρίας, υπό το πρίσμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , τα σενάρια και τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται μέσω των ΜΜΕ και την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις σχέσεις που αναπτύσσονται με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μίλησαν στη διημερίδα η εκδότρια του «Ε» Ελένη Διαφωνίδου, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου και ο Γιάννης Σιδηρόπουλος από το Xanthipress.gr. Οι παρευρισκόμενοι, κυρίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το χειρισμό του θέματος από την ελληνική Πολιτεία και τα ΜΜΕ, τοπικά και κεντρικά. Ειδικότερα, η Ε. Διαφωνίδου σημείωσε ότι το θέμα της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στη Θράκη γίνεται με όρους που δε διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών της μειονότητας, ότι η ίδια η μειονότητα συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της προσπαθεί να διατηρήσει το καθεστώς και καμία υπόθεση δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να καταδικαστεί αυτή η πρακτική. Σε αυτό το ζήτημα μάλιστα, ελάχιστες είναι οι συνεπείς φωνές στη Θράκη που αναδεικνύουν το θέμα δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα σε όλες τις προεκτάσεις με νηφάλια οπτική και χωρίς σκοπιμότητες.


Στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ φιλοξενήθηκαν ακόμη σε πρώτη προβολή ανέκδοτες φωτογραφίες από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ, του Αφγανιστάν και του Λίβανου, που τραβήχτηκαν από πρόσφυγα που ζει στη Θεσσαλονίκη και κράτησε βέβαια την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ΑμεΑ μένουν χωρίς φάρμακα

Ν. Νικολόπουλος: "Παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων!"


Την φωνή απόγνωσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για την διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου, μεταφέρει στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Νικολόπουλος, τονίζει στην Ερώτησή του ότι οι ασφαλισμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι και καρκινοπαθείς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την προμήθεια των φαρμάκων τους και ενδεχομένως κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους.

Ο κ. Νικολόπουλος, ερωτά τον Υπουργό πώς και πότε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Σταυροφόροι των Τυφλών

Οι Lions τηρούν και εφέτος την παράδοση που τους θέλει κοντά στους αθλητές των Special Οlympics.



Έχουν υποβάλει σε οφθαλμολογικό έλεγχο περισσότερους από 250.000 αθλητές των Special Οlympics κατά την τελευταία 12ετία. Οι Lions, διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντών με «βραχίονα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τηρούν τον κανόνα και στην τρέχουσα αθλητική διοργάνωση παιδιών με διανοητική αναπηρία διαθέτοντας 120 μέλη τους ως βοηθούς στις ιατρικές οφθαλμολογικές εξετάσεις των Special Οlympics.

Αποτελεί τρόπον τινά παράδοσή τους από το 1925, οπότε η τυφλή και κωφή Ελεν Κέλεραπηύθυνε μήνυμα στο διεθνές συνέδριο των Lions στο Οχάιο των ΗΠΑ χρίζοντάς τους Σταυροφόρους των Τυφλών. Ο οικονομολόγος κ. Ιωάννης Κουρνέτας, μέλος με 20ετή δράση στους Lions και πρόεδρος επιτροπής που αναμείχθηκε ενεργά στην προσφορά για τους Special Οlympics, μιλάει για την εμπειρία του αλλά και για τις χάρες των παιδιών που γεννήθηκαν διαφορετικά.

Έλεγχος αχρωματοψίας, δυνατότητα για κοντινή και μακρινή όραση αλλά και για στερεοσκοπική όραση συγκαταλέγονται στη συνήθη διαδικασία της εξέτασης. Με εργαλείο- στη γλωσσική Βαβέλ των αθλητών από όλον τον κόσμο- τη νοηματική οι εθελοντές επιτυγχάνουν και επικοινωνούν με τα παιδιά επιτρέποντας σε κάποια από αυτά να τους εκπλήξουν.

«Δεν θα ξεχάσω τον μικρό από τη Ναμίμπια που συνάντησα πριν από μερικές ημέρες και ο οποίος είχε δυνατότητα στερεοσκοπικής όρασης χωρίς καν να μπει στον κόπο να φορέσει τα γυαλιά 3D που δίνουν υποχρεωτικώς οι γιατροί» τονίζει ο κ. Κουρνέτας, υπογραμμίζοντας ότι οι Lions διεθνώς αναλαμβάνουν και τη διόρθωση του όποιου οφθαλμολογικού προβλήματος μετά τον εντοπισμό του- π.χ., παρέχουν γυαλιά, επωμίζονται το κόστος επεμβάσεων.

«Η Lions αναμείχθηκε πρώτη φορά το 1999 στους Special Οlympics» εξηγεί ο ίδιος «και από τότε έχει δραστηριοποιηθεί σχετικώς σε 185 χώρες συμβάλλοντας σε οφθαλμολογικές εξετάσεις 250.000 αθλητών. Δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνους που λαμβάνουν μέρος στιςδιοργανώσεις.Διεξάγουν μάλιστα εκστρατείες (σ.σ.: Campaign Sightfirst) μέσω των οποίων συγκεντρώνουν αδρά ποσά που εν συνεχεία διοχετεύουν σε συναφείς δράσεις,όπως έγινε το 2002 με την ίδρυση 30 Sight first Κέντρων για την αποκατάσταση της παιδικής τυφλότητας ή το 2006, όταν επεχείρησαν και επέτυχαν 7 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη».

Με απωθημένο το όνειρο της Ιατρικής, ο κ. Κουρνέτας μιλάει για την πολύωρη αφιέρωση που απαιτεί ο εθελοντισμός αλλά και «τη δυνατότητα που μου δίνεται όχι μόνο να προσφέρω αλλά και να αποκτώ πιο ενεργό ρόλο ως πολίτης».

Επιμένει ότι ο εθελοντισμός θέλει νέους, απαιτεί μέλη και προτρέπει για τη δημοσίευση της ιστοσελίδας των Lions στην Ελλάδα, www.lionsclubs117.gr, έτσι ώστε να μυηθούν οι ενδιαφερόμενοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Special Olympics-Ανοιχτή επιστολή Τίμοθι Σράιβερ και Γιάννας Δεσποτοπούλου για το πραγματικό μήνυμα των αγώνων και της Ελλάδας



Ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ απέστειλαν ο πρόεδρος των Special Olympics International, Τίμοθι Σράιβερ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτούλου.



Ο κ. Σράιβερ και η κυρία Δεσποτούλου θεωρούν ότι η εκτενής κάλυψη των γεγονότων που -εσχάτως- έλαβαν χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, έθεσε σε δεύτερη μοίρα το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που φιλοξενείται στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου.


Ταυτόχρονα, έδωσε μια στρεβλή εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη, τη στιγμή κατά την οποία εκτός των επεισοδίων υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές, γιατροί και ηγέτες διεθνών οργανισμών, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς για ένα τόσο μεγάλο σκοπό.
«Η δράση στα στάδια ταιριάζει με τη δράση έξω από αυτά.


Ακόμη, παρόλη την οικονομική κρίση και κοινωνική αναταραχή, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ειδική συνεδρίαση για τη Διακήρυξη της Προώθησης της ενσωμάτωσης των αθλημάτων στις σχολικές δραστηριότητες.


Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή που προάγει την κοινωνική ένταξη των νέων με διανοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού.


Το νομοσχέδιο υπαγορεύει ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης για την ελληνική νεολαία, εστιάζοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη» αναφέρεται.


Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχασαν αυτή τη διάσταση του γεγονότος», με την αναφορά να γίνεται στη δράση των εθελοντών που εργάζονται για τη διοργάνωση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εκτενέστατη κάλυψη των γεγονότων της 29ης Ιουνίου από τα διεθνή ΜΜΕ, που έδωσαν μια εικόνα εχθρικής και αφιλόξενης χώρας.


«Ηγέτες όπως ο Ανδρές Ντελγκάντο άνοιξαν τους Παγκόσμιου Αγώνες Special Olympics στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


Ο Ανδρές Ντελγκάντο ήταν εκεί για να υπεραμυνθεί της δικής του αξιοπρέπειας απέναντι στην κατάφωρη αδικία που τόσο αυτός όσο και 200 ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι με διανοητική αναπηρία, αντιμετωπίζουν καθημερινά.


Παρήλασε με ψηλά το κεφάλ, υπερήφανος, θριαμβευτής... Παρήλασε για να διαδώσει το μήνυμά του.


Λίγες ημέρες αργότερα, δικαίωσε την αποστολή του: Κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στη Γυμναστική.


Έσπασε όλα τα προσωπικά του ρεκόρ.


Το επίτευγμά του πραγματοποιήθηκε χάρη στο πάθος της Ελλάδας, τους 25.000 εθελοντές από όλη τη χώρα που υποδέχθηκαν με την αγκαλιά τους ανοιχτή τους 7.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 180 χώρες.


Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα.
Είναι έτοιμη να επενδύσει στο μέλλον….Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα αναζητά ένα καλύτερο μέλλον».


"Οι εθελοντές από όλη την Ελλάδα επέδειξαν την απόλυτη αφοσίωσή τους σε αυτούς τους Αγώνες, παρά τα εμπόδια.


Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάνω από 300 εθελοντές βρήκαν τρόπο να φθάσουν από το κέντρο της Αθήνας στην αγωνιστική εγκατάσταση του Γκολφ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το αγωνιστικό πρόγραμμα.


Ακόμα εκατοντάδες γιατροί συνέβαλαν σ αυτή τη διαδήλωση ενότητας.
Αφιέρωσαν το χρόνο τους και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους προκειμένου να παράσχουν δωρεάν ιατρική διάγνωση σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία.


Μέσω του προγράμματος Υγιείς Αθλητές, χιλιάδες γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοϊας και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μοιράζονται δωρεάν." Και η επιστολή καταλήγει: "Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τους αθλητές Special Olympics και οι αθλητές Special Olympics δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα.


Αντιθέτως, της έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο: την ελπίδα».


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΤΕΛ Μαγνησίας: Υπηρεσία εξυπηρέτησης τυφλών




Πρόγραμμα συνοδείας από το ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Συνάντηση στα γραφεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου είχε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί»Λάμπρος Παρασκευάς και ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου κ. Δημήτριος Κολυνδρίνης για να συζητήσουν προβλήματα που αφορούν το χώρο της αναπηρίας σε σχέση με την εταιρία και ειδικότερα προβλήματα της κοινότητας των τυφλών.

Ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου κατανόησε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα των τυφλών της Μαγνησίας και συμφώνησαν όπως το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου να δημιουργήσει μια υπηρεσία συνοδείας και εξυπηρέτησης των τυφλών πολιτών που ο εντεταλμένος υπάλληλος της εταιρίας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία θα συνοδεύει τον πολίτη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και από και προς τη στάση του λεωφορείου ή την πιάτσα των ταξί.

Το Σωματείο θα εκτυπώσει σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου το αναλυτικό πρόγραμμα των δρομολογίων στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille έτσι ώστε να γίνει το πρόγραμμα απόλυτα προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία όρασης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των «Μάγνητων Τυφλών» «το κυριότερο για μας είναι ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνή και τακτική επαφή των δυο μερών έτσι ώστε να λύνονται άμεσα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν σε σχέση με την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία όρασης».


Διαβάστε περισσότερα...

Κατέκλυσαν τα Γιάννενα αλλοδαποί επαίτες!



Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι από τους αρμοδίους.

Τους δρόμους, τα φανάρια και τα πεζοδρόμια των Ιωαννίνων έχουν κατακλύσει αλλοδαποί επαίτες, μικροπωλητές κ.α. Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι ξεπερνούν τα όρια και δεν διστάζουν να λογομαχήσουν ακόμη και με οδηγούς ή περαστικούς!

Πολύ άσχημη εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την αναπηρία τους (;) για να βγάλουν λίγα χρήματα, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και μικρά παιδιά, μήπως και συγκινήσουν τους περαστικούς να ρίξουν ένα - δυο κέρματα, όπως δημοσιεύει ο Πρωινός Λόγος.

Η κατάσταση σχεδόν σε όλα τα φανάρια των δρόμων είναι ενδεικτική της εικόνας που έχουν τα Γιάννενα. Έντονο όμως είναι και το πρόβλημα με τους δεκάδες παράνομους μικροπωλητές, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά σχεδόν του κέντρου της πόλης.

Η δράση των αλλοδαπών ζητιάνων, μικροπωλητών κ.α. είναι τόσο συντονισμένη, ώστε είναι εύλογες οι απορίες πολλών Γιαννιωτών, για το αν οι άνθρωποι αυτοί είναι μέλη κυκλωμάτων, που τους εκμεταλλεύονται, στέλνοντάς τους στους δρόμους, για ένα ξεροκόμματο.


Διαβάστε περισσότερα...

Special Olympics: Αλόγιστη σπατάλη, κακοδιαχείριση, σκάνδαλα – Δικαίωση των διαμαρτυριών και καταγγελιών των ΕΣΑμεΑ & ΠΟΣΓΚΑμεΑ



Ακόμη δεν τελείωσαν οι «αγώνες» των SPECIAL OLYMPICS και οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) για την οργάνωση στην Ελλάδα των Παγκόσμιων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS αποτελεί κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο η χρηματοδότηση από το δημόσιο Προϋπολογισμό 30 εκ. Ευρώ , ταυτόχρονα με τον κίνδυνο να κλείσουν εκατοντάδες κέντρα εκπαίδευσης κέντρα εκπαίδευσης και ημερήσιας φροντίδας με τους εκπαιδευτικούς των να μένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες και ματαίωσης των κατασκηνώσεων των παιδιών με αναπηρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τις τελευταίες μέρες στον ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο Πανελλήνιας εμβέλειας δημοσιεύτηκαν οικονομικά στοιχεία τα οποία πραγματικά είναι εξωφρενικά τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ελληνικός λαός και αποτελούν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά σκάνδαλα.
Η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου θα φθάσει τα 70 εκ. Ευρώ μαζί με τις χρηματοδοτήσεις ΔΕΚΟ και δημοσίων επιχειρήσεων και με τις ρήτρες που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση (εκτός των ιδιωτικών χορηγιών) εν μέσω Μνημονίου (1ου) και Μεσοπρογράμματος που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων με μειώσεις μισθών, με μειώσεις (κλοπή) συντάξεων, με χιλιάδες απολύσεις, με χιλιάδες κλεισμένα καταστήματα, με την ανεργία στο16,2% και των ΑμεΑ στο 90%, με κλείσιμο κέντρων εκπαίδευσης ΑμεΑ, με συρρίκνωση των λιγοστών δημοσίων ειδικών σχολείων, με το 89% των μαθητών με αναπηρία εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.
Μ΄ αυτά τα χρήματα θα λειτουργούσαν απερίσπαστα τα προαναφερόμενα κέντρα και κατασκηνώσεις τουλάχιστον για μια πενταετία.
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αποτελεί η Πρόεδρος της Επιτροπής διοργάνωσης των SO κ.Γιάννα Δεσποτοπούλου να ζητήσει άμεσα εκτός προϋπολογισμού 2,6 εκ Ευρώ για απρόβλεπτα έξοδα, να απαξιώσει να εμφανίσει τον πραγματικό Προϋπολογισμό με την αλαζονική απάντηση «αναφέρομαι κατ΄ ευθείαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού», να διοργανώσει αδικαιολόγητα και προκλητικά πολυέξοδη έναρξη, να διαβιεί και να τρώει στα πολυτελή και χλιδάτα ξενοδοχεία των Αθηνών με τους εκλεχτούς «υψηλούς» προσκεκλημένους της, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες από συνοδούς και γονείς ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις στην διαβίωση και στην διατροφή των παιδιών.
Αποτελεί μέγα σκάνδαλο η αμοιβή του «εκλεκτού» υιού της κ Γιάννα Δεσποτοπούλου με 98.000 Ευρώ για την «προσφορά του» στην διοργάνωση.
Αποτελεί μέγα σκάνδαλο τα SPECIAL OLYMPICS να στοιχήσουν στην Ελλάδα 100.000 Ευρώ ενώ οι προηγούμενες διοργανώσεις να στοιχήσουν στην Σαγκάη 26.000 Ευρώ και στο Δουβλίνο 30.000 Ευρώ.
Αποτελεί μέγα κοινωνικό σκάνδαλο η δήλωση της κ. Γιάννας Δεσποτοπούλου ότι «μέσα από τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και η επένδυση έχει επιστρέψει στην ελληνική αγορά, με ταυτόχρονη μοναδική ευκαιρία προβολή της χώρας μας και ενίσχυση του τουρισμού», διότι ομολογεί εύλογα τον παραγματικό σκοπό των SO που είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα των Ατόμων με αναπηρία, αφού ποτέ δεν τα έχει αναφέρει ούτε μία φορά.
Θα αποτελεί μέγα σκάνδαλο αν μετά το πέρας των SO δεν αποδώσει η κ. Δεσποτοπούλου αναλυτικά τον απολογισμό και τις δαπάνες των SO που χρεώθηκε ο Ελληνικός λαός γι΄αυτήν την χλιδάτη πολυτελή διοργάνωση που αποτελεί κοσμικό γεγονός και όχι ΑΓΩΝΕΣ, αφού τα SO είναι ένα κοινό Σωματείο μη κερδοσκοπικό και δεν είναι μέλος καμίας θεσμοθετημένης Διεθνούς η Ελληνικής Ομοσπονδίας ( Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, Εθνική Επιτροπή Παραολυμπιακων Αγώνων).



Αποτέλεσμα των προαναγραφόμενων ήταν:

1. Η παραίτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού από την Επιτροπή διοργάνωσης των SO υπό τον φόβο κακοδιαχείρισης της κ.Προέδρου.
2. Η καταγγελία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισόδωρου Κούβελου για την βάναυση παραποίηση του Παναθηναϊκού Σταδίου.
3. Η καταγγελία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου για τις μεταλλικές κατασκευές μπροστά στο Καλλιμάρμαρο τις οποίες χαρακτηρίζει ως απερίγραπτο κιτς σκηνικό που παραπέμπει σε ρωμαϊκές φιέστες, έξω από κάθε λογική σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες, καλώντας παράλληλα τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής να απέχουν από τις τελετές αυτές για να μην νομιμοποιηθεί η βεβήλωση του ιστορικού αυτού χώρου.
4. Η καταγγελία του Προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργου Φουντουλάκη ότι τα SO δεν ανήκουν στην Επιτροπή και για κατασπατάληση του δημίου χρήματος την ώρα που τα ΑμεΑ δεινοπαθούν οικονομικά και τα Κέντρα των ΑμεΑ να κλείνουν.
5. Τέλος η καταγγελία του Προέδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας κ. Πέτρου Λέρου για τον σκοπό και την διοργάνωση των SO.

Υπάρχουν και πολλές άλλες μαρτυρίες για το σκάνδαλο της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics , που θα έπρεπε να μην πραγματοποιηθούν όπως πρόσφατα οι Μεσογειακοί αγώνες και οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Κωφών που είναι υπό ματαίωση, γι αυτό η Ελληνική Πολιτεία πρέπει άμεσα να παρέμβει για τον έλεγχο και τον καταμερισμό ευθυνών όπου υπάρχουν κακοδιαχείριση και αδικαιολόγητη σπατάλη εις βάρος των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας και κυρίως εκτροπή του σκοπού διοργάνωσης των αγώνων για τα παιδιά με νοητική αναπηρία (και όχι υστέρηση) που μέχρι σήμερα δεν την είδαμε.

Σπύρος Ζουμπουλίδης
Μέλος Γ.Σ Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Α/πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΑμεΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Σύμπτωση απόψεων για τις απαραίτητες αλλαγές της εγκυκλίου προμήθειας αναπηρικών βοηθημάτων

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής που μελετά τις αλλαγές



Σε μιά σειρά προτάσεων προς τον διοικητή του ΙΚΑ για αλλαγές επί της εγκυκλίου που ορίζει τα αποδοτέα ποσά για προμήθεια αναπηρικών τεχνικών βοηθημάτων κατέληξε η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των φορέων ΑμεΑ, της διοίκησης του ΙΚΑ και λοιπών εμπλεκόμενων σε θέματα αναπηρικών ειδών.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου. Συμμετείχαν εκ μέρους του Ιδρύματος οι κ. Ξένος και Βαφειάδης, από πλευράς ΕΣΑμεΑ ο Α. Χαροκόπος, εκπροσωπώντας την Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων ο Ν. Σκόνης και από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών η Ε. Κοντογιωργάκη. Κατέθεσαν επίσης τις προτάσεις τους η Ξ. Μιχαήλ από την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑΠ) και ο Γ. Δέδερης από τους τεχνολόγους του κλάδου αναπηρικών ειδών.

Οι δύο κυριότερες προτάσεις επί των οποίων υπήρξε σύμπτωση απόψεων ήταν : Πρώτον, τα είδη αποκατάστασης για παραπληγικούς τετραπληγικούς θα πρέπει να εξακολουθούν να δίνονται με την τιμή της παλαιάς εγκυκλίου για ένα τρίμηνο. Εντός του τριμήνου θα κατατεθούν νέες προδιαγραφές ειδών που θα λαμβάνουν υπόψη την δραστηριότητα και ενεργητικότητα των αναπήρων, προκειμένου να αποτελέσουν κριτήριο χορήγησης των κατηγοριών των ειδών. Και, δεύτερον, σε ότι αφορά τους νέους ακρωτηριασμένους αλλά και τους παλαιούς εφόσον το παλαιό μέλος έχει υποστεί ολοσχερή φθορά επιβάλλεται να παραμείνουν οι τιμές της παλαιάς εγκυκλίου.

Επιβάλλεται να σημειωθεί και η συμφωνία στην πρόταση της ΕΕΦΙΑΠ για την ανάγκη δημιουργίας 46 επιτροπών ανά την επικράτεια που θα εξετάζουν την λειτουργικότητα του αναπήρου που αιτείται αναπηρικό είδος. Απομένει ο σαφής προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για να μην παραπεμφθεί στο αόριστο μέλλον η υλοποίηση της πρότασης.

Τέλος, σε ότι αφορά τα νέα είδη που κατόπιν των απαιτήσεων των εκπρόσωπων των ΑμεΑ επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στον κατάλογο και να χορηγούνται, αυτά είναι τα ακόλουθα: α) Είδη μπάνιου ( για παραπληγικούς-τετραπληγικούς). β) Μηχανική πλατφόρμα ή καρέκλα μεταφοράς σε όροφο αμαξιδίου ή αναπήρου (για παραπληγικούς –τετραπληγικούς). γ) Σύστημα φορτοεκφόρτωσης αναπηρικού αμαξιδίου σε αυτοκίνητο (για παραπληγικούς –τετραπληγικούς).



Διαβάστε περισσότερα...

Δωδέκατοι στην Ευρώπη οι παραολυμπιακοί κολυμβητές μας

11 μετάλλια και 17 πανελλήνια ρεκόρ η συγκομιδή από το πανευρωπαϊκό του Βερολίνου.





Την 12η θέση μεταξύ 39 χωρών που έλαβαν μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης αθλητών με αναπηρίες του Βερολίνου, κατέκτησε η Ελλάδα.


Ο μεγάλος άτυχος της ελληνικής ομάδας Γιάννης Κωστάκης. Ο ατσάλινος χαρακτήρας του πείθει ότι η επιστροφή του στις πισίνες είναι ζήτημα χρόνουΟ συνολικός απολογισμός της ελληνικής αποστολής ήταν 11 μετάλλια (ένα χρυσό, οκτώ ασημένια, δύο χάλκινα), αλλά και συνολικά 17 πανελλήνια ρεκόρ. Ομολογουμένως αξιοθαύμαστος απολογισμός αν συνυπολογιστεί ότι οι μετέχοντες αθλητές μας πλήρωσαν τη συμμετοχή τους από την τσέπη τους. Σημειώνεται επίσης ότι η πλειψηφία των παραολυμπιακών μας κολυμβητών έπιασν τα όρια συμμετοχής στους παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

Λίγα λόγια και για την άτυχη στιγμή της παραολυμπιακής μας αποστολής, δηλαδή τον τραυματισμό του πρωταθλητή μας Γιάννη Κωστάκη. Σήμερα, 11 Ιουλίου, υποβλήθηκε σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο τις αρχές της επόμενης. Οσοι γνωρίζουν τον Γιάννη και τον ατσάλινο χαρακτήρα του είναι βέβαιοι ότι θα επανέλθει στις πισίνες πιό δυνατός από ποτέ.

Επιστροφή στο αγωνιστικό κομμάτι: από τέσσερα μετάλλια κατέκτησαν οι Χρήστος Ταμπαξής και Αριστείδης Μακροδημήτρης, δύο μετάλλια πήρε ο μεγάλος άτυχος της ελληνικής αποστολής Γιάννης Κωστάκης, ενώ ένα μετάλλιο στο φινάλε της διοργάνωσης πήρε ο Νίκος Τσότρας. Όσον αφορά στα 17 πανελλήνια ρεκόρ, τα έξι από αυτά τα πέτυχε ο Μακροδημήτρης, ενώ τρία σημείωσε ο Τσότρας.

Τα ελληνικά μετάλλια και τα πανελλήνια ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου:

ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Χρήστος Ταμπαξής: 50μ. ύπτιο S1

ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Χρήστος Ταμπαξής: 50μ. ελεύθερο S1
Αριστείδης Μακροδημήτρης: 50μ. ελεύθερο S2
Χρήστος Ταμπαξής: 100μ. ελεύθερο S1
Αριστείδης Μακροδημήτρης: 100μ. ελεύθερο S2
Ιωάννης Κωστάκης: 100μ. ελεύθερο S3
Χρήστος Ταμπαξής: 200μ. ελεύθερο S1
Αριστείδης Μακροδημήτρης: 200μ. ελεύθερο S2
Αριστείδης Μακροδημήτρης: 50μ. ύπτιο S2

ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Ιωάννης Κωστάκης: 50μ. ελεύθερο S3
Νίκος Τσότρας: 100μ. ελεύθερο S7


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ

Αριστείδης Μακροδημήτρης
Αγώνισμα: 50μ. ελεύθερο S2
Επίδοση: 1:03.65

Μαρία Καλπακίδου
Αγώνισμα: 50μ. ελεύθερο S2
Επίδοση: 1:23.12

Ιωάννης Κωστάκης
Αγώνισμα: 50μ. ελεύθερο S3
Επίδοση: 48.04

Νίκος Τσότρας
Αγώνισμα: 50μ. ελεύθερο S7
Επίδοση: 30.55

Βασίλης Τσαγκάρης
Αγώνισμα: 50μ. πρόσθιο SB3
Επίδοση: 52.98

Αριστείδης Μακροδημήτρης
Αγώνισμα: 50μ. ύπτιο S2 (π)
Επίδοση: 1:06.43

Αγώνισμα: 50μ. ύπτιο S2 (τ)
Επίδοση: 1:04.75

Αριστείδης Μακροδημήτρης
Αγώνισμα: 100μ. ελεύθερο S2 (π)
Επίδοση: 2:22.70

Αγώνισμα: 100μ. ελεύθερο S2 (τ)
Επίδοση: 2:18.13

Νίκος Τσότρας
Αγώνισμα: 100μ. ελεύθερο S7
Επίδοση: 1:07.02

Χρυσούλα Αντωνιάδου
Αγώνισμα: 100μ. πρόσθιο SB4
Επίδοση: 2:10.67

Αντώνης Τσαπατάκης
Αγώνισμα: 100μ. πρόσθιο SB5
Επίδοση: 1:47.69

Αριστείδης Μακροδημήτρης
Αγώνισμα: 200μ. ελεύθερο S2
Επίδοση: 4:54.51

Σεμίχα Ριζάογλου
Αγώνισμα: 200μ. ελεύθερο S3
Επίδοση: 5:48.14

Νίκος Τσότρας
Αγώνισμα: 200μ. μικτής SM7
Επίδοση: 2:57.76

Παναγιώτης Χρηστάκης
Αγώνισμα: 200μ. μικτής SM6
Επίδοση: 3:12.13

ΕΛΛΑΔΑ
Αγώνισμα: 4x50μ. μικτής
Επίδοση: 2:57.27


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Ενθαρρυντικά νέα για τους ασθενείς με λευχαιμία



Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 16ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας.

Επιβίωση σε ποσοστό 78% καταγράφηκε κατά την 5ετή παρακολούθηση ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία Χρόνιας Φάσης στους οποίους χορηγήθηκε το dasatinib.

Η μελέτη αυτή έγινε σε ενήλικες ασθενείς, με χρόνια μυελογενή λευχαιμία χρόνιας φάσης, θετικούς στο χρωμόσωμα Philadelphia, οι οποίοι εμφανίζουν αντοχή ή δυσανεξία στο imatinib mesylate.

Στα πέντε χρόνια, για τους ασθενείς που έλαβαν dasatinib 100 mg άπαξ ημερησίως η συνολική επιβίωση ήταν 78% και η επιβίωση χωρίς επιδείνωση της νόσου ήταν 57%.

Πέντε τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν σε dasatinib 100 mg άπαξ ημερησίως εμφάνισαν επιδείνωση σε επιταχυνόμενη ή βλαστική φάση στη μελέτη στα πέντε χρόνια παρακολούθησης.

Τα πενταετή στοιχεία ασφάλειας αυτής της μελέτης είναι σύμφωνα με το προφίλ ασφάλειας του dasatinib 100 mg άπαξ ημερησίως που είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

«Στη μελέτη αυτή, τα στοιχεία πενταετούς παρακολούθησης έδειξαν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και το συνεπές προφίλ ασφάλειας του dasatinib 100 mg άπαξ ημερησίως σε ασθενείς με CP-ΧΜΛ μετά από προηγούμενη θεραπεία με imatinib», είπε ο Neil Shah, MD, PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αιματολογίας/Ογκολογίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης του dasatinib είναι σημαντικά διότι παρέχουν στοιχεία από την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση ασθενών με CP-XML που αντιμετωπίστηκαν με dasatinib, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί ή παρουσιάζουν δυσανεξία στο imatinib».


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το επάγγελμά μας επηρεάζει το σώμα μας;



Οι συνθήκες εργασίας επιδρούν στη σωματική και ψυχική υγεία.

Αμέτρητες επιστημονικές μελέτες σχετικές με τις διαταραχές του βάρους έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως και όλες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, η ποιότητα και ποσότητα της τροφής, τα τακτικά γεύματα, η φυσική δραστηριότητα, το άγχος και η ψυχική ευεξία φαίνεται να ευθύνονται για το βάρος ενός ανθρώπου. Στη σύγχρονη κοινωνία όμως, όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική μας ζωή.

Πρωταρχικός λόγος για την πρόσληψη τροφής είναι η φυσιολογική ανάγκη για ενέργεια. Η φυσιολογική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής γίνεται με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, που ρυθμίζονται κυρίως από τα υποθαλαμικά κέντρα του εγκεφάλου.

Στις σημερινές όμως ανεπτυγμένες κοινωνίες, η διατροφή επηρεάζεται, όχι μόνο από εσωτερικά φυσιολογικά ερεθίσματα, αλλά και από έναν αριθμό εξωτερικών παραγόντων περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, ψυχολογικών και κοινωνικο-οικονομικών. Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται, επιδρούν στη σωματική και στην ψυχική του υγεία, άρα και στη διατροφή του. Το ζήτημα είναι σοβαρό, διότι κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 160 εκατομμύρια περιστατικά ασθενειών λόγω επαγγέλματος.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες στον επαγγελματικό τομέα, που επηρεάζουν τελικά την διατροφική πρόσληψη; Οι παράγοντες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φύση και το ωράριο της δουλειάς. Tο συνεχές ή μεγάλο ωράριο και η καθιστική εργασία, ευθύνονται για την παράλειψη των ενδιάμεσων γευμάτων, πολλές φορές ακόμη και του μεσημεριανού, καθώς επίσης, και για την μειωμένη φυσική δραστηριότητα ενώ, τα πολλά επαγγελματικά γεύματα μπορεί να οδηγήσουν εύκολα σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.

Η δεύτερη είναι η κατηγορία των ψυχοκοινωνικών καταστάσεων και διαπροσωπικών σχέσεων, που επηρεάζουν έμμεσα την θερμιδική πρόσληψη. Σε αυτήν εντάσσονται το άγχος, οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και προϊσταμένων, ο φόρτος εργασίας και ο φόβος απόλυσης, πράγματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν συνδεθεί πολλάκις με τη διατροφική συμπεριφορά. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν επίσης κατάθλιψη, ευερεθιστικότητα, υπερβολικό θυμό, επιθετικότητα, σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης. Στον ψυχοσωματικό τομέα αναφέρονται πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνοι διαφόρων ειδών, αϋπνίες, κολίτιδα, δυσπεψία και άσθμα.

Ενδιαφέρουσα συσχέτιση είναι και αυτή του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (ΚΟΕ) και της παχυσαρκίας, η οποία ενώ σε πολλές έρευνες διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το χαμηλό ΚΟΕ είναι παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία. Το εισόδημα, το επάγγελμα και η μόρφωση είναι οι βασικότεροι άξονες μέτρησης του ΚΟΕ, στις επιδημιολογικές μελέτες. Ορισμένα ευρύματα μελετών, που εξετάζουν τη σχέση βάρους και επαγγελματικού περιβάλλοντος, είναι τα εξής:

-Το υψηλό ΚΟΕ συσχετίζεται θετικά με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε γαλακτοκομικά, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, ίσως λόγω του υψηλότερου κόστους των παραπάνω τροφών
-Το χαμηλό ΚΟΕ συσχετίζεται θετικά με κατανάλωση τροφών με μεγάλη θερμιδική πυκνότητα και μικρότερο κόστος
-Το χαμηλό ΚΟΕ σχετίζεται θετικά με την απουσία πρωινού

Στις υψηλά ανεπτυγμένες κοινωνίες, έρευνες δείχνουν πως ο γυναικείος πληθυσμός παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση μεταξύ βάρους και ΚΟΕ, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή και περισσότερες πρακτικές ελέγχου του βάρους. Παράλληλα, στον ανδρικό πληθυσμό, οι συσχετίσεις παρουσιάζονται μη σημαντικές και το αυξημένο βάρος πολλές φορές ίσως συνδέεται με σωματική κυριαρχία και επιβολή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, τα αποτελέσματα μελετών, που συνδέουν τα βουλιμικά επεισόδια με την αύξηση του στρες, λόγω φόρτου εργασίας και στα δύο φύλα. Η επίδραση της κοινωνικής τάξης, ανάλογα με το επάγγελμα, το βάρος και την ενασχόληση με αυτό, είναι αδιαμφισβήτητη, ιδιαίτερα σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας. Ολοκληρώνοντας τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών, αξίζει να αναφερθούμε στην πίεση που δέχονται οι συχνά εργαζόμενοι σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και το βάρος τους. Η πίεση αυτή, οδηγεί σε ψυχολογική καταπόνηση άνδρες και γυναίκες και πολλές φορές συνδέεται άμεσα με την αύξηση εμφάνισης διατροφικών διαταραχών.

Λύση για όλα τα παραπάνω μάλλον δεν υπάρχει. Ωστόσο, η προσπάθεια για τακτικά και μικρά γεύματα, η λήψη ενός πλούσιου πρωινού, η ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα εκτός δουλειάς και η διαχείρηση του άγχους μας, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη μείωση της έντασης στο επαγγελματικό περιβάλλον, στη μείωση της εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και φυσικά στη βέλτιστης απόδοση όλων των εργαζομένων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...