Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος βρέθηκε μια ανάσα από πυρηνικό πόλεμο το 1983


Μια ανάσα μακριά από έναν πυρηνικό όλεθρο βρέθηκε η ανθρωπότητα το φθινόπωρο του 1983, όταν κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Able Archer η ηγεσία της ΕΣΣΔ προετοιμάστηκε με πραγματικούς όρους για να απαντήσει στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης με πυρηνικά στο έδαφός της!

Η αποκάλυψη αυτή, η οποία ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την περίοδο εκείνη, έρχεται ύστερα από τον αποχαρακτηρισμό μιας έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Πληροφοριών Εξωτερικού του προέδρου (PIFA) τον Φεβρουάριο του 1990 και η οποία φέρει τον τίτλο «Ο Σοβιετικός Τρόμος του Πολέμου».

Το φθινόπωρο του 1983 είχε χαραχτεί στο μυαλό πολλών ως μία από τις πιο έντονες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς όμως να θεωρείται από τους ειδικούς ασφαλείας και τους ιστορικούς ως μια κρίση παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων του 1962.

Η μέχρι πρότινος απόρρητη έρευνα, όμως, δίνει μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης της περιόδου που διεξήχθη η άσκηση Able Archer (από 2 Νοεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου), καθώς ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Γιούρι Αντρόποφ και αξιωματικοί της KGB φαίνεται ότι ήταν πεπεισμένοι πως οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούσαν μια πυρηνική επίθεση εναντίον σοβιετικού εδάφους κατά τη διάρκεια της άσκησης και έτσι έλαβαν μέτρα που προβλέπονταν μόνο για περίπτωση πραγματικής επίθεσης!

Ο συναγερμός
Πιο συγκεκριμένα έθεσαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία, αύξησαν τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Νορβηγία, τον Αρκτικό, τη Βαλτική και τη θάλασσα Μπάρεντς, έθεσαν σε επιφυλακή το διεθνές δίκτυο κατασκόπων της KGB και τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας έπαψαν κάθε πτήση πλην των κατασκοπευτικών, ούτως ώστε τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά να χρησιμοποιηθούν για την αντεπίθεση.

Ο Αντρόποφ, που στο παρελθόν ήταν ο επικεφαλής της KGB, φέρεται να είχε «εμμονή» με μια αμερικανική επίθεση αρκετά χρόνια πριν γίνει ο ίδιος ηγέτης της ΕΣΣΔ. Ηδη από το 1981, όταν γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΣΕ ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο Αντρόποφ είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα RYAN, το οποίο κατέγραφε σε βαθμό άνευ προηγουμένου κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να σημάνει ότι η ΕΣΣΔ θα δεχτεί επίθεση με πυρηνικά. Επιπλέον είχε προηγηθεί η ένταση μετά την κατάρριψη της πτήσης KAL 007 των κορεατικών αερογραμμών, η κούρσα των εξοπλισμών και η συζήτηση περί ανάπτυξης των πυραύλων Pershing II και Cruise σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι «υποψίες»
Παρότι η άσκηση Able Archer διεξαγόταν κάθε χρόνο και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφόρηση για τις κινήσεις των συμμετεχόντων δυνάμεων, η άσκηση του 1983 ήταν κάπως διαφορετική από αυτό που περίμεναν και αυτό ήταν αρκετό για να γίνει ολόκληρη προετοιμασία για μια επίθεση με πυρηνικά. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εκείνη τη χρονιά έκαναν δοκιμές νέου τύπου επικοινωνιών και κάποια αεροπλάνα έκαναν χρήση πυραυλικών κεφαλών που έμοιαζαν με κανονικές.

Η μέχρι πρότινος απόρρητη έκθεση αυτή μάλιστα επικρίνει έντονα δύο προηγούμενες εκθέσεις που προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αναφορικά με τη σοβιετική αντίδραση στην άσκηση του 1983.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πολιτισμός των αυτόχθονων Haida στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Μοναδική έκθεση με ιστορικά και σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα από τον Καναδά.

Στον πολιτισμό της φυλής των Haida φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.», (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.), η οποία θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από αύριο 26 Οκτωβρίου ως τις 20 Απριλίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii, η οποία θα παρουσιαστεί, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord του Καναδά, που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής της αυτόχθονης φυλής Haida, ενός πολιτισμού που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στα νησιά Haida Gwaii στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες, καθώς και συναρπαστικές εικόνες από τη νησιωτική πατρίδα τους, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η έκθεση εμπλουτίζεται με τη «φωνή» των σημερινών Haida, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις ταινίες, τα αποφθέγματα και τις εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση κατορθώνει να προβάλει τη συνέχεια του αρχαίου πολιτισμού των Haida στην κοινότητα του σήμερα, η οποία αγωνίζεται στις δύσκολες σημερινές συνθήκες να διατηρήσει τις παραδόσεις και το προνομιούχο περιβάλλον που της κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές».

Στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, οι Καναδοί επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν από κοντά τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, με την έκθεση Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) η οποία παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Canadian Museum of History στην Οττάβα, ενώ από τις 24 Νοεμβρίου συνεχίζει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς «η τεράστια επιτυχία της έκθεσης στον Καναδά οφείλεται όχι μόνο στον αριθμό και τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων, αλλά στον τίτλο της που φανερώνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια έκθεση αρχαιοτήτων». «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι του Ελληνισμού που μέσα από σημαντικές αρχαιότητες από τα αρχαιολογικά μουσεία όλης της χώρας και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, αποκαλύπτει τον λαό μας και τα επιτεύγματά του από την εποχή του Λίθου μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους», τονίζει ο κ. Μπαλτάς και εύχεται η συνεργασία αυτή να αποτελέσει αρχή ευρύτερων πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο της σταθερής φιλίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν την Ασούρα με αυτομαστίγωμα


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες από μία σοκαριστική λατρευτική τελετή.

Το αίμα έρεε άφθονο από εκατοντάδες σιιτες μουσουλμάνους ως μέρος της Ασούρας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την κορύφωση του πένθους τους για τον βίαιο θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονό του Μωάμεθ, με τον δικό τους λατρευτικό τρόπο: το αυτομαστίγωμα. Εκατοντάδες άντρες βρήκαν στους δρόμους, μεταξύ άλλων, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Ινδίας και του Λιβάνου την περασμένη Κυριακή τραυματίζοντας τον εαυτό τους με σπαθιά, μαχαίρια και αιχμηρές αλυσίδες.

Ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Muharra, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Κατέθεσαν ερώτηση στον Πάνο Σκουρλέτη.

Την διατήρηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και μετά το τέλος του έτους, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος, Γιάννη Στέφο.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται στον κίνδυνο, οι 28 συνολικά φορείς που έχουν αρμοδιότητα στο 30% περίπου της έκτασης περιοχών του δικτύου Natura 2000, «να μείνουν χωρίς καμία χρηματοδότηση, αλλά και χωρίς προσωπικό μετά τις 31-12-2015, καθώς τότε λήγει, τόσο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» - ΕΣΠΑ 2007-2013, που χρηματοδοτεί αποκλειστικά τη λειτουργία τους, όσο και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του συνόλου του προσωπικού τους».

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος, αν προτίθεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις του ομόφωνου πορίσματος του εθνικού διαλόγου άμεσα, ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι βουλευτές προτείνουν επίσης στον Π. Σκουρλέτη, να προβεί σε άμεση κατάργηση του άρθρου 8 Ν. 4109/2013 για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, να διατηρήσει και να ενισχύσει τους φορείς αυτούς ως νομικά πρόσωπα, υπαγόμενα σαφώς στην ευθύνη και εποπτεία του ΥΠΑΠΕΝ. Τέλος, προτείνουν να διατηρηθεί το υφιστάμενο προσωπικό των Φ.Δ.Π.Π. ως τακτικό και οι λειτουργικές δαπάνες των Φ.Δ.Π.Π. να καλύπτονται από τον τακτικό Προϋπολογισμό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους και μετά τις 31-12-2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων


Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη.

«Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία», είναι το συνέδριο που πραγματοποιείται στις 26 Νοεμβρίου και που εξετάζει την εξέλιξη του μουσείου από χώρο συλλογής και έκθεσης έργων τέχνης και ευρημάτων φυσικής ιστορίας σε ένα χώρο κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων.

Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς.

Πρόκειται για την πέμπτη διοργάνωσης ημερίδας με αντικείμενο τις μουσειακές πρακτικές και απευθύνεται σε επιμελητές, διοικητικά στελέχη πολιτιστικών φορέων, και καλλιτέχνες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πώς μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν φορείς αλλαγής στην κοινωνία..

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτιστικοί οργανισμοί επικεντρώνονται στον άνθρωπο και προσκαλούν το κοινό τους να διαμορφώσει το ίδιο την εμπειρία του. Θα συζητήσουν επίσης παραδείγματα μουσείων που εκπληρώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο ως τόποι επικοινωνίας των κοινοτήτων τους και πλατφόρμες για διάλογο πάνω σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η Ανίτα Κοντίνι, επικεφαλής Προγραμμάτων Τέχνης και Πολιτισμού στο Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα αναδείξει πολιτιστικά προγράμματα που διαμορφώνονται από το κοινό τους, προσελκύουν χορηγίες, και ενθαρρύνουν συζήτηση για παγκόσμιες προκλήσεις όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό.

Η Εσμε Γουάρντ, επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινού στο Whitworth Art Gallery του Μάντσεστερ -βραβευμένο το 2014 ως το καλύτερο μουσείο στη Βρετανία- θα αναφερθεί στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και ρίσκων με σκοπό να γίνει η κοινότητα μέρος της αποστολής του μουσείου.

Η Κάρεν Γουόνγκ, υποδιευθύντρια του New Museum της Νέας Υόρκης, θα μοιραστεί το σκεπτικό του φεστιβάλ Ideas City, μιας συνεργατικής, κοινοτικής και δημιουργικής πλατφόρμας που επεκτείνει το μουσείο πέρα από τους τοίχους του και μέσα στο κοινωνικό σώμα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μουσείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας.

Στο συνέδριο θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο Eventbrite θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής από σήμερα 26 Οκτωβρίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμο στο www.benaki.gr, www.britishcouncil.gr και στο www.mosaiko.gr από τις 10 Νοεμβρίου.

Στις 27 Νοεμβρίου η ημερίδα θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 10:00-17:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το Βρετανικό Συμβούλιο και την Κίνηση 5 Μουσείων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10:00 πμ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άκαρπη η συνάντηση των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας


Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Επιμένουν οι φαρμακοποιοί στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα -όπως εκτιμούν- έμειναν κλειστά όλα τα φαρμακεία της χώρας. Μετά τη συγκέντρωση που είχαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας και τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές στην υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται και αφορά -μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς- το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Όπως τονίζουν, εάν η υπουργική απόφαση δίνει τελικώς τη δυνατότητα να ανοίγουν φαρμακεία και μη φαρμακοποιοί τότε κινδυνεύει η φαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς είναι η δήλωση που έκανε στο ΑΜΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος. «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί αμαχητί να υποστηρίζει τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν ως στόχο την εξαθλίωση των φαρμακείων και την περίθαλψη» είπε χαρακτηριστικά.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Με αφορμή την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας και μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται με στόχο τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το Υπουργείο Υγείας, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη.

Στο πλευρό των φαρμακοποιών και οι φαρμακαποθηκάριοι

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων παρακολουθεί με ψυχραιμία και αγωνία τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο του φαρμακείου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, στην οποία αναφέρει ότι πάγια θέση του συλλόγου ήταν και παραμένει ότι το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του επαγγέλματος δεν θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. «Τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των Ελλήνων φαρμακοποιών».

Επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε διατάραξη του υφιστάμενου καθεστώτος θα αποτελέσει αφενός εφαλτήριο για τον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου και αφετέρου προθάλαμο για τον ήδη συντελούμενο αφελληνισμό της παραγωγής και διανομής φαρμάκων στη χώρα μας. «Με βάση τα παραπάνω στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων φαρμακοποιών» καταλήγει η ανακοίνωση των φαρμακαποθηκάριων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο «φως» αρχαίος τάφος πολεμιστή από το 1500 π.Χ.


Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα στην Πύλο.
Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Τζακ Λ. Ντέιβις και της Σάρον Ρ. Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

ΤΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια.

Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφοι από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Το ανάκτορο του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Καρλ Μπλέγκεν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Η ανασκαφή του Μπλέγκεν επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορα και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν από το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Ντέιβις και η Στόκερ ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικου άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό βρέθηκε μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα. Επίσης χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους --κορναλίνη, αμέθυστο, αχάτη και χρυσό--, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή.

Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στο σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται επίσης: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή.

«Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη», αναφέρουν οι ανασκαφείς.

Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.

Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Τζακ Λ. Ντέιβις και η Σάρον Ρ. Στόκερ σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές.

Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Σινσινάτι (Οχάιο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και από ιδιώτες χορηγούς.

Ο κατάλογος των ευρημάτων

Χρυσά: Τέσσερα ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0,76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.

Ασημένια: Έξι ασημένια κύπελλα.

Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα.

Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κ.λπ., μινωικής τεχνοτροπίας.

Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια.

Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1.000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή από τη Γαύδο στο νοσοκομείο Χανίων


Ένας 65χρονος ασθενής πάσχει από αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Mε στρατιωτικό ελικόπτερο ΑΒ-250 μεταφέρθηκε αργά το μεσημέρι στο νοσοκομείο Χανίων ένας 65χρονος ασθενής από την ακριτική Γαύδο.

Στο χώρο του ελικοδρομίου περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατροί του ιδρύματος που παρέλαβαν άμεσα τον ασθενή προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία.

Ο 65χρονος πάσχει από αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο ήταν επιβεβλημένη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψε μετά από δύο χρόνια η δημοτική αστυνομία


Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση.

Μετά από δύο χρόνια επέστρεψαν στην Αθήνα οι δημοτικοί αστυνομικοί με τα... μπλοκάκια στο χέρι. Όπως φαίνεται και στο βίντεο του Alpha, οι παραβάτες οδηγοί προσπάθησαν να προσαρμοστούν στην παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, την ώρα που αστυνομικοί έκοβαν την μία κλήση μετά την άλλη.

Ένας από τους αστυνομικούς ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές παραβάσεις, αλλά ο κόσμος και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έδειξε να δέχεται την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας και την ήθελε καιρό πριν».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία σε κυνήγι στην Καρδίτσα


Κυνηγός τραυμάτισε θανάσιμα κυνηγό εκλαμβάνοντάς τον ως θήραμα.

Συνελήφθη σήμερα ένας 64χρονος στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, διότι κατά τη διάρκεια κυνηγιού σε ορεινή περιοχή, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 52χρονο, επίσης κυνηγό, εκλαμβάνοντάς τον ως θήραμα - αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Στη σύλληψη του δράστη προχώρησαν οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οργή στην Τουρκία για τη δολοφονία γυναίκας από αστυνομικό


Έπεσε νεκρή μέσα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία, έξι ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας την οποία πυροβόλησε αστυνομικός στο σπίτι της από τον οποίο είχε ζητήσει να βγάλει τα παπούτσια του, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της οικογένειάς της.

Η Ντιλέκ Ντογάν, που ανήκε στη μειονότητα των αλεβιτών, ηλικίας 25 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή χθες το βράδυ στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν αφού τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας στη συνοικία Σαριγιέρ στην Κωνσταντινούπολη την 18η Οκτωβρίου, έγραψαν τουρκικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών της, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην οικογενειακή οικία και η νεαρή γυναίκα τους ζήτησε να μην εισέλθουν φορώντας τα παπούτσια τους. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και ένας εξ αυτών την πυροβόλησε.

Από την πλευρά της η αστυνομία, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής μεταξύ ενός αστυνομικού και ενός μέλους της οικογένειάς της που προσπάθησε να του πάρει το όπλο.

«Η κόρη μου δεν είναι τρομοκράτισσα, γιατί την πυροβόλησαν;» διαμαρτυρήθηκε η μητέρα του θύματος.

Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από μέρους χρηστών των ιστότοπων κοινωνικών δικτύων.

«Ορίστε η αλήθεια: όλοι μας βρισκόμαστε μια σφαίρα μακριά προκειμένου να γίνουμε ετικέτα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποίησε ο @bahar088 στο Twitter, επαναλαμβάνοντας ένα από τα συνθήματα που σηματοδότησαν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι αντίπαλοι του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκαν εναντίον του με αφορμή το περιστατικό αυτό.

«Θα δείτε, δεν θα υπάρξει ούτε δίκη ούτε έρευνα» δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Εφόσον υπήρξαν σφάλματα, αυτό θα δημοσιευτεί και οι ενδεδειγμένες κυρώσεις θα επιβληθούν» διαβεβαίωσε ένας αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Νουμάν Κουρτουλμούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αναβρασμό η φοιτητική κοινότητα στο Ρέθυμνο


Κατάληψη και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επιδείνωση των συνθηκών φοίτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο, με συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη του Πανεπιστημίου, αντιδρώντας στις συνθήκες που οικονομικά - όπως δηλώνουν - δεν τους βοηθούν στο να επιβιώσουν. Στην ατζέντα των φοιτητών βρίσκονται θέματα όπως η σίτιση, η μεταφορά τους στο πανεπιστήμιο, και οι ελλείψεις στην χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν, ότι ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου, θα στερούνται πλέον την κάρτα σίτισης, την ώρα που και ο ΦΠΑ στην εστίαση έχει αυξηθεί. Δεδομένου ότι και για τη μεταφορά τους από και προς το πανεπιστήμιο χρειάζεται να πληρώνουν τρία και τέσσερα εισιτήρια, ο οικονομικός τους προγραμματισμός έχει επιβαρυνθεί, και αρκετοί από τους επτακόσιους περίπου φοιτητές, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η κατάληψη που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενδέχεται να συνεχιστεί ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι φοιτητές, μετά από τη νέα γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν. Κυρίαρχο κριτήριο για την απόφαση τους, είναι η εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησής τους μέσω του ΚΤΕΛ και η εξεύρεση λύσης σχετικά με το πρόβλημα της σίτισής τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή αιτήσεων για επισιτιστικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Έως τις 4 Νοεμβρίου.

Τη διανομή δεμάτων τροφίμων κάθε μήνα σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ εξασφαλίζει το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στο Σπίτι», το οποίο συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά κατοίκους ενοριών που υπάγονται στην Περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στην ενορία της κατοικίας τους έως στις 04/11/2015.

Για την επιλογή όσων επωφεληθούν του προγράμματος θα συνεκτιμηθούν, μέσω μοριοδότησης, ο αριθμός των άνεργων μελών στην οικογένεια και εισοδηματικά κριτήρια, για ένα άτομο 0 έως 6.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2015.

Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών και τον αριθμό ανάπηρων μελών.

Η υποβολή αιτήσεων και η παραλαβή των δικαιολογητικών γίνονται σε 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φίλης: Αναγκαία η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών


Τι είπε ο υπουργός Παιδείας για την Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

Αναφορά στο τιτάνιο έργο, όπως το χαρακτήρισε, της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών έκανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι το σχολείο δεν είναι διοίκηση, δεν είναι μόνο χρήματα, δεν είναι όλα αυτά που γνωρίζουμε, είναι κυρίως το μορφωτικό αντικείμενό του.

Ο υπουργός Παιδείας δε στάθηκε μόνο σε χαρακτηρισμούς αλλά αναφέρθηκε και σε ζητήματα που δημιουργούνται από τις 120 ειδικότητες εκπαιδευτικών που παραπέμπουν σε μια πολυδιάσπαση και των γνωστικών αντικειμένων, σε κατακερματισμό της μόρφωσης και σε συντεχνιακού τύπου σχέσεις μέσα στο σχολείο. «Είμαστε αποφασισμένοι με διάλογο με τους εκπαιδευτικούς να υπερβούμε τον κατακερματισμό, αυτόν τον πληθυσμό τον μεγάλο των ειδικοτήτων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αντίληψη ενός ενιαίου σχολείου» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα μαθήματα στα οποία εντοπίζονται ζητήματα όπως είναι αυτό της Ιστορίας για την οποία δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η Ιστορία, εκτεταμένη ύλη, που δεν διδάσκεται, που μερικές φορές φτάνουμε στο παράδοξο, να σταματάμε στο Μεσαίωνα, να μην μπαίνει στην Αναγέννηση, γιατί είναι το τελευταίο κεφάλαιο της Ιστορίας και αρχίζουμε μετά την άλλη χρονιά, μετά την Αναγέννηση. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ παράδοξο. Βιβλία τα οποία στην Ιστορία διδάσκονται, και μάθημα Ιστορίας που σταματάει στο 1922, και τα παιδιά δεν διδάσκονται το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Δηλαδή, τη μήτρα της σημερινής πραγματικότητας, της κοινωνικής και διεθνούς πραγματικότητας. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια διδασκαλία».

Ο υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στο μάθημα των θρησκευτικών. «Το στερεότυπο ότι από εδώ είναι το Υπουργείο, και από κει η εκκλησία είναι λανθασμένο στερεότυπο. Και στην κοσμική εξουσία και στην εκκλησιαστική διοίκηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Χθες, για παράδειγμα νας προοδευτικός σύνδεσμος θεολόγων "Ο Καιρός" έστειλε μια επιστολή που συμφωνεί με την καταρχήν εξαγγελία του Υπουργείου ότι πρέπει να καταργήσουμε τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε:

«Προτείνει ένα πολιτισμικό μοντέλο είναι ένα από τα πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά ξεκινάμε από τη βάση. Ότι για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και για λόγους συνταγματικούς, και για λόγους ισότητας δικαιωμάτων και για λόγους ταυτότητας του σύγχρονου Έλληνα δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σε αναχρονιστικές επιβιώσεις, όπου αντιμετώπιζαν την εκπαίδευση ως κατηχητικό, τουλάχιστον, ως πρώτο σκέλος της διδασκαλίας των θρησκευτικών».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι και στην ιεραρχία είχε την ευκαιρία να ακούσει ανάλογες απόψεις και πιστεύει ότι είναι μια πολύ ευνοϊκή στιγμή που επικεφαλής σήμερα προκαθήμενος της εκκλησίας είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο έχει έναν ανοικτό διάλογο.

«Η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει πάντα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες αντί να λύνουν πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και δημιουργούν μονιμότερες αρνητικές εντυπώσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρχαρίας που προκάλεσε αίσθηση στη Βρετανία


Πιάστηκε πολύ κοντά σε ακτή - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένας καρχαρίας μήκους δυο μέτρων πιάστηκε κοντά σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Βρετανίας. Ένας ντόπιος ψαράς «τσίμπησε» τον εν λόγω καρχαρία-συγγενεύει με τον λευκό καρχαρία-, περίπου 200 μέτρα μακριά από την παραλία Chesil, στο Dorset. Φυσικά μια τέτοια ψαριά δε θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τουρίστες και ντόπιους οι οποίοι έσπευσαν να δουν από κοντά τον καρχαρία που βρισκόταν «ξαπλωμένος» στα βότσαλα.

«Ψαρεύω σε αυτά τα νερά, από τότε που είμαι 16 ετών. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, τόσο κοντά στις ακτές», δήλωσε ο 39χρονος ψαράς, Jan Davey στα δίχτυα του οποίου πιάστηκε ο εν λόγω θηρευτής.

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, συνήθως κολυμπά στα 10 μίλια από την ακτή. Πάντως, αν και είναι παράνομη η αλιεία των συγκεκριμένων καρχαριών (είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους), ο Davey ανέφερε ότι αγνοούσε το είδος αυτό και ότι το ψάρι ήταν ήδη νεκρό όταν το τράβηξε στη βάρκα του.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια στο επίκεντρο του διαλόγου για την εκπαίδευση


Απρίλιος ο καταληκτικός μήνας για την ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου.

Άμεσα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την εκπαίδευση ο οποίος και θα επικεντρωθεί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση σε αντίθεση με το παρελθόν όπου εστιάζονταν στα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το παραπάνω το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Παιδείας που δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε κατά το παρελθόν όπου ο διάλογος επικεντρωνόταν συχνά υπό μορφή δημόσιας αντιδικίας για τα ζητήματα της Τριτοβάθμιας και μόνον Εκπαίδευσης.

«Ο διάλογος θα αρχίσει με στόχο σε χρονικό διάστημα περίπου μέχρι τον Απρίλιο να έχει καταλήξει, μέσα από διαδικασίες συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων και όχι μέσα από διαδικασίες κλειστών συνεδριάσεων εμπειρογνωμόνων, σε προτάσεις και αν είναι δυνατόν σε αποφάσεις άμεσης εφαρμογής με ένα χρονοδιάγραμμα και με προτεραιότητες, προκειμένου βήμα βήμα να ξεκινήσει την περαιτέρω ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο διάλογος για την εκπαίδευση είναι δύσκολος καθώς η χώρα διανύει μια περίοδο δημοσιονομικού καταναγκασμού, δεσμευόμενος ότι με την πρόοδο των οικονομικών εξελίξεων « η εκπαίδευση θα είναι μια σταθερή προτεραιότητα που θα υλοποιηθεί εμπράκτως, ελπίζουμε και με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας «τα ζητήματα της εκπαίδευσης δεν προσκρούουν μόνο στη σημερινή δημοσιονομική δυσπραγία. Προσκρούουν είναι αλήθεια και σε ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών από το πολιτικό σύστημα ή τουλάχιστον από μερίδες του πολιτικού συστήματος αλλά και γενικότερα από μια ωφελιμιστική, χρησιμοθηρική αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία μας. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε προβλήματα νοοτροπίας, εντός και εκτός του σχολείου, για το σχολείο, τα οποία παραλύουν κάθε πρόοδο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, εάν δε γίνει κτήμα της κοινωνίας η περαιτέρω ανάπτυξη του δημόσιου σχολείου ως τον πυλώνα με τον οποίο υλοποιείται η συνταγματική επιταγή «μόρφωση για όλους», τότε είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συζήτηση, ακόμη και αν έχει κάποια προικοδότηση είναι μια συζήτηση η οποία θα οδηγήσει στην αναπαραγωγή παλαιών στερεοτύπων που ήταν τα αίτια της κακοδαιμονία…».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι λαμπεροί bodybuilders που άφησαν τα άλογά τους να λιμοκτονούν


«Ήταν απλώς λίγο αδύνατα», σχολίασε η Milagros Cowan - Δείτε τις φωτογραφίες.

Κατηγορίες για κακοποίηση ζώου απαγγέλθηκαν σε βάρος ζευγαριού bodybuilders, του 48χρονου Alex Paez και της 50χρονης Milagros Cowan, οι οποίοι είχαν αφήσει τρία άλογα να πεθαίνουν από την πείνα και την παραμέληση στο ράντσο τους στη Φλόριντα.

Τα άλογα είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε άθλια κατάσταση και είχαν παραδοθεί σε οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων για φροντίδα και περίθαλψη.

Οι οπλές των αλόγων δεν είχαν κοπεί για τουλάχιστον ένα χρόνο με αποτέλεσμα τουλάχιστον το ένα να δυσκολεύεται να βαδίσει ενώ ο στάβλος τους ήταν πολύ βρώμικος.

Η Cowan πάντως υποστήριξε πως τα άλογα ήταν «λίγο αδύνατα» και πως οι οπλές τους «δεν ήταν και τόσο τραγικές».

Αντίστοιχες κατηγορίες είχαν απαγγελθεί σε βάρος του ζευγαριού Paez και Cowan πριν από τέσσερα χρόνια και ο δικηγόρος τους είπε πως και οι νέες κατηγορίες «δεν είναι και τόσο φοβερές».

«Θα ήθελα η αστυνομία να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα ανθρώπινα θύματα και τα παιδιά θύματα παρά σε άλογα που απλώς έχασαν ένα γεύμα», είπε χαρακτηριστικά.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 1η Νοεμβρίου


Την Κυριακή τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με απόφασή της κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στον Κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 1/11/2015, (πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων), με στόχο την ανατροπή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και την επαναφορά της Κυριακής – Αργίας στον Κλάδο.

Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία, στις 12/11/2015, που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χήρα είδε φωτογραφία της πάνω από το φέρετρο του άντρα της σε διαφήμιση στο Facebook!


Δείτε την εικόνα - Τι εξήγηση έδωσε η εταιρεία.

Η νεαρή Heidi Kirkpatrick από τη Βρετανία δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε τη φωτογραφία της, στην οποία θρηνεί το χαμένο 32χρονο σύζυγό της, σε διαφήμιση εταιρείας ασφαλειών ζωής στο Facebook!

Η φωτογραφία δείχνει την νεαρή κοπέλα να κρατάει ένα λευκό τριαντάφυλλο και να κλαίει πάνω από το φέρετρο του νεκρού συζύγου της. Η εν λόγω εικόνα ελήφθη και χρησιμοποιήθηκε φυσικά χωρίς την άδειά της λίγο πριν τη νεκρική πομπή Royal Wootton Bassett, και τοποθετήθηκε σε αγγελία για ασφάλεια ζωής με την εξής λεζάντα: «Νέα πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο! Εάν δεν έχετε ασφάλεια ζωής διαβάστε αυτό».

Ο σύζυγος της Kickpatrick, ήταν στρατιώτης στο Αφγανιστάν και είχε πυροβοληθεί το 2010 κατά τη διάρκεια της θητείας του από Ταλιμπάν. Η χήρα δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η φωτογραφία από την κηδεία του άντρα της και την ίδια να τον θρηνεί θα κάνει τον γύρο του Facebook και μάλιστα χωρίς την άδεια της.



Στην κηδεία είχε παρευρεθεί πλήθος κόσμου και η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε προβληθεί σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2010. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί βέβαια ότι μετά από 5 χρόνια θα αποτελούσε αντικείμενο διαφήμισης και μάλιστα για ασφάλειες ζωής!

«Ο σύζυγός μου σκοτώθηκε πολεμώντας για την πατρίδα του και τώρα η μνήμη του χρησιμοποιείται για να γεμίσουν οι τσέπες κάποιου άλλου. Είναι αηδιαστικό» δήλωσε η χήρα στη βρετανική εφημερίδα Mirror.


Η συγκεκριμένη μάλιστα εταιρεία που δημοσίευσε την φωτογραφία ισχυρίζεται ότι προσφέρει χρηματοοικονομικές συμβουλές σε ανθρώπους που έχουν χρέη ή που ανησυχούν για τη σύνταξή τους και έχει την έδρα της στην Ατλάντα. Παρόλη τη δημοσιοποίηση του συμβάντος δεν έχει κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση ενώ φαίνεται πως η φωτογραφία έχει «κατέβει» από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για τη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου


Ερώτηση από τους βουλευτές του Ποταμιού.

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για την ανανέωση των συμβάσεων 177 διοικητικών υπαλλήλων του.

Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ σε περίπτωση απώλειας του μεγάλου και απαραίτητου αυτού αριθμού διοικητικού προσωπικού, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταρρεύσει καθώς θα καταστεί αντικειμενικά αδύνατο να υποστηρίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει έντονα τους 30.000 φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ καθώς οι σπουδές και συνολικά η ακαδημαϊκή του λειτουργία βρίσκεται στον αέρα. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση φανερώνει τις μεγάλες ευθύνες της απελθούσας διοίκησης και σαφώς της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι ενώ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν ότι λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν έκαναν τίποτα αφήνοντας εργαζομένους και φοιτητές στην τύχη τους.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί προσφέροντας υψηλής ποιότητας εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγχρόνως μέσα από συνεχείς συναντήσεις με εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους και φοιτητές του ΕΑΠ, γνωρίζει καλά τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έχει διαβουλευθεί προτάσεις για την έμπρακτη αναβάθμισή του. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο να αναζητήσει άμεσα χρηματοδοτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ και να μην διαταραχθεί η λειτουργία και οι σπουδές των φοιτητών του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πού κατατίθενται οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές


Καταληκτική ημερομηνία η 20η Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, (στάση Ηλεκτρικού και Προαστιακού Νερατζιώτισσα) γρ. 0103 από την 20η Οκτωβρίου 2015 έως και την 20η Νοεμβρίου 2015 προς την Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (ΦΕΚ Α΄ 76/09-06-2015).

Στην αίτηση των ενδιαφερομένων επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες αιτούνται μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση.

Οι αιτήσεις εξετάζονται από την ανωτέρω Επιτροπή υπό τους όρους της με αρ. 161107/Ζ1/13-10-2015 (ΦΕΚ Β΄ 2255/20-10-2015) Υ.Α. και στους αιτούντες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α της ημεδαπής χορηγείται κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχο των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής τους, εφόσον συντρέχουν οι ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουδείς ένοχος για τον θάνατο του οπαδού της Λα Κορούνια


Έντεκα μήνες μετά τον θάνατο του οπαδού της Λα Κορούνια μετά από συμπλοκή με οπαδούς της Ατλέτικο, οι αρμόδιες αρχές της Ισπανίας δηλώνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης και η υπόθεση θα μπει στο αρχείο!

Τέσσερις από τους προφυλακισθέντες, μέλη οργανωμένου κλαμπ των «ροχιμπλάνκος», αφέθησαν ελεύθεροι, καθώς οι δικαστικές αρχές αδυνατούν να βρουν στοιχεία σε βάρος τους. «Είναι εθνική ντροπή» γράφουν οι εφημερίδες στη χώρα. «Δεν μπορούμε να έχουμε στη φυλακή ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους» απαντούν οι αρχές. Ο Φρανθίθκο Χαβιέρ Ρομέρο, γνωστός ως Τζίμι, βρήκε τραγικό θάνατο στον ποταμό Μανθανάρες της Μαδρίτης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οπαδών της Ντεπορτίβο και της Ατλέτικο, πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Βιθέντε Καλδερόν».

Το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην αποφυλάκιση των τεσσάρων ήταν ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονταν να χτυπούν και να ρίχνουν στον ποταμό έναν οπαδό της Λα Κορούνια, αλλά αυτός τελικά δεν ήταν ο Τζίμι. Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν και άλλες μαρτυρίες από αυτόπτες, οι οποίοι δεν τους υπέδειξαν ως αυτουργούς της δολοφονίας. Οι έρευνες οδηγούνται πια σε αδιέξοδο και όλα δείχνουν ότι η δολοφονία της 30ης Νοεμβρίου 2014 θα είναι μια ακόμα υπόθεση που θα μπει στο αρχείο! Υπενθυμίζεται ότι για συμμετοχή στα επεισόδια είχαν συλληφθεί συνολικά 101 άτομα, 82 στις δύο πρώτες φάσεις της σχετικής επιχείρησης της αστυνομίας και άλλοι 19 στη συνέχεια.

Θυμηθείτε εδώ όσα είχαν συμβεί και συγκλόνισαν την ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, Ισπανία...


Πηγή: http://www.sdna.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για νερό έπιναν πετρέλαιο


Το λάθος του πρατηριούχου που έριξε το καύσιμο στο δίκτυο της δημοτικής επιχείρησης.

Νερό σε σκούρο χρώμα με έντονη οσμή έπιναν οι κάτοικοι των χωριών Αμπελοκήποι, Μουζάκι και Παντοκράτορας στη Ζάκυνθο. Ελέγχοντας τις δεξαμενές των σπιτιών τους διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτες με πετρέλαιο, αραιωμένο με νερό!

Άμεσα ενημερώθηκε η ΔΕΥΑΖ και, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Άκη Κοντονή, το πρόβλημα εντοπίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο ιδιοκτήτης πρατηρίου στους Αμπελόκηπους, αδειάζοντας τις δεξαμενές του, έριξε το πετρέλαιο στο δίκτυο της δημοτικής επιχείρησης. Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως η ενέργεια αυτή δεν ήταν σκόπιμη και ότι ο «δράστης» προθυμοποιήθηκε να αποκαταστήσει τις δεξαμενές που γέμισαν πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΖ το πρόβλημα αφορά περίπου 30 κατοικίες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσονται από τις ποινές οι τιμωρημένοι αξιωματικοί


Απόφαση Παυλόπουλου με αφορμή την 28η Οκτωβρίου.
Τους τιμωρημένους με πειθαρχικές ποινές, αξιωματικούς, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τους σπουδαστές των αντίστοιχων Σχολών, απαλλάσσει, από την έκτιση του υπολοίπου αυτών των ποινών τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η απαλλαγή θα ισχύσει από σήμερα 26 Οκτωβρίου για όλες τις επιβληθείσες ποινές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός για 32 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας


Γραπτό διαγωνισμό για την μόνιμη πρόσληψη 32 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διενεργήσει το προσεχές διάστημα το ΑΣΕΠ.

Η σχετική προκήρυξη (1Γ/2015) απεστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Από τις θέσεις αυτές, οι 25 αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αφρικής, εκ των οποίων αντιστοιχούν έξι θέσεις σε πολύτεκνους και παιδιά πολυτέκνων και τρεις θέσεις σε τρίτεκνους και τέκνα αυτών.

Οι υπόλοιπες προσλήψεις θα γίνουν από δύο στους Κρατικούς Αερολιμένες Μυκόνου και Σαντορίνης και από μια στα αεροδρόμια Ρόδου, Κω και Ηρακλείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρία μετάλλια στο Κατάρ για την Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα Στίβου


Το ένα μετά το άλλο κατακτά τα μετάλλια η Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα Στίβου που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα του Κατάρ με τη σημαντική υποστήριξη του μέγα Χορηγού της, ΟΠΑΠ.

Τρία μετάλλια στο Κατάρ για την Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα Στίβου

Η κρητική ψυχή μίλησε στο Suhaim Bin Hamad Stadium της Ντόχα. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης με βολή στα 28 μέτρα 45 εκατοστά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό κατηγορίας F54.

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Δημήτρης Σενικίδης στη σφαιροβολία F20 και το χάλκινο ο Δημήτρης Ζησίδης στη σφαιροβολία F32.

Η ελληνική αποστολή έχει ήδη και άλλες σημαντικές διακρίσεις: Η Στέλλα Σμαραγδή με 5.32 μέτρα κατέλαβε την 5η θέση στο μήκος Τ47 καταρρίπτοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ, η Βαλασία Κυργιοβανάκη ήρθε 5η στη σφαίρα F20 με 11.87 μέτρα., ενώ ο Χρήστος Καπέλλας κατετάγη έβδομος στο μήκος F44 με 6.39 μέτρα. Στο μήκος F44 συμμετείχε και ο Κωνσταντίν Βέλτσι που πήρε την 14η θέση με 5.24 μέτρα.




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος "άγγελος" προκαλεί συζητήσεις σε twitter - facebook


Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει μια φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει τις στάχτες που σκόρπισε μια ιδιοκτήτρια σκύλου να έχουν πάρει τη μορφή του αγαπημένου της τετράποδου.



Η Άσλεϊ Λανγκ επί 12χρονια είχε για συντρόφια τον σκύλο της Βάγκνερ όμως πριν λίγο καιρό εκείνος απεβίωσε. Η ιδιοκτήτρια του αποφάσισε να σκορπίσει τις στάχτες του σκύλου της σε ένα από τα αγαπημένα του πάρκα.



Μια φίλη της απαθανάτισε τη στιγμή αλλά μόλις οι δύο γυναίκες είδαν τη φωτογραφία παρατήρησαν κάτι πολύ παράξενο. Διαπίστωσαν πως οι στάχτες είχαν πάρει τη μορφή ενός σκύλου.

Η Άσλεϊ ανέβασε τη φωτογραφία στο twitter και τα σχόλια πήραν φωτιά χαρακτηρίζοντας τον Βάγκνερ ως «σκύλο άγγελο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...