Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Ο πολιτισμός των αυτόχθονων Haida στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μοναδική έκθεση με ιστορικά και σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα από τον Καναδά.

Στον πολιτισμό της φυλής των Haida φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.», (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.), η οποία θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από αύριο 26 Οκτωβρίου ως τις 20 Απριλίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii, η οποία θα παρουσιαστεί, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord του Καναδά, που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής της αυτόχθονης φυλής Haida, ενός πολιτισμού που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στα νησιά Haida Gwaii στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες, καθώς και συναρπαστικές εικόνες από τη νησιωτική πατρίδα τους, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η έκθεση εμπλουτίζεται με τη «φωνή» των σημερινών Haida, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις ταινίες, τα αποφθέγματα και τις εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση κατορθώνει να προβάλει τη συνέχεια του αρχαίου πολιτισμού των Haida στην κοινότητα του σήμερα, η οποία αγωνίζεται στις δύσκολες σημερινές συνθήκες να διατηρήσει τις παραδόσεις και το προνομιούχο περιβάλλον που της κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές».

Στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, οι Καναδοί επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν από κοντά τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, με την έκθεση Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) η οποία παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Canadian Museum of History στην Οττάβα, ενώ από τις 24 Νοεμβρίου συνεχίζει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς «η τεράστια επιτυχία της έκθεσης στον Καναδά οφείλεται όχι μόνο στον αριθμό και τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων, αλλά στον τίτλο της που φανερώνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια έκθεση αρχαιοτήτων». «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι του Ελληνισμού που μέσα από σημαντικές αρχαιότητες από τα αρχαιολογικά μουσεία όλης της χώρας και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, αποκαλύπτει τον λαό μας και τα επιτεύγματά του από την εποχή του Λίθου μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους», τονίζει ο κ. Μπαλτάς και εύχεται η συνεργασία αυτή να αποτελέσει αρχή ευρύτερων πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο της σταθερής φιλίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.