Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τα πέντε πολύτιμα συστατικά στη διατροφή του παιδιού



Απαραίτητα για τη σωστή του ανάπτυξη.

Η διατροφική ευημερία των παιδιών βασίζεται σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν αθροιστικά ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως πέντε θρεπτικά στοιχεία, ζωτικής σημασίας για τη διατροφή των παιδιών.

Ασβέστιο: Προτεραιότητα στην υγεία των οστών


Το μεγαλύτερο σε αφθονία ιχνοστοιχείο του σώματος. Μεγιστοποιεί την οστική αύξηση και στήριξη του σκελετού στην παιδική ηλικία, αλλά και μετέπειτα, καθιστώντας το πολύτιμο στη καθημερινότητα ενός παιδιού. Μία μικρή ποσότητα ασβεστίου στο αίμα αρκεί να εξασφαλίσει φυσιολογική καρδιακή, μυϊκή λειτουργία και πήξη του αίματος.

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου, με μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στα έφηβα κορίτσια , γεγονός εξαιρετικής σημασίας μιας και την περίοδο αυτή το σώμα εναποθέτει το 50% του ασβεστίου που θα χρειαστεί ποτέ. Αυτό συνεπάγεται βλαβερές συνέπειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λέπτυνση των οστών και οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με το Ιατρικό Ινστιτούτο οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε ασβέστιο είναι:

1-3 ετών : 500 mg/ημερησίως
4-8 ετών: 800 mg/ημερησίως
9-18 ετών: 1300 mg/ημερησίως

- 230 ml γάλατος ή γιαουρτιού και 30-40 gr σκληρό τυρί περιέχουν 300 mg ασβεστίου.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, πηγές ασβεστίου είναι και αρκετά φυτικά προϊόντα, όπως ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι, τα ροφήματα σόγιας, το τοφού και κάποια δημητριακά πρωινού. Πέρα από την υγεία των οστών, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ασβέστιο συμβάλλει και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Journal of American Dietetic Association, μεγάλα ποσοστά ασβεστίου συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού λίπους σε παιδιά 2-8 ετών.

Σημαντικός παράγοντας στη απορρόφηση ασβεστίου είναι η βιταμίνη D. Από τη στιγμή που το μητρικό γάλα δεν περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης D, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στα θηλάζοντα βρέφη να προσλαμβάνουν 400 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης D ως διατροφικό συμπλήρωμα ημερησίως.

Πρωτεΐνη: Απαραίτητη για την ανάπτυξη


Αποτελεί μέρος όλων των ιστών του σώματος, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, που αποτελούν το βασικό υλικό για την δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών, καθώς και ενώσεων που διευθύνουν σωματικές λειτουργίες, όπως ένζυμα και ορμόνες.

Η πρωτεΐνη είναι είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης, με μια διαφορά. Τα ζωικά τρόφιμα, ειδικά τα αυγά, προμηθεύουν τον οργανισμό με αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του και ονομάζονται «απαραίτητα αμινοξέα». Στην παιδική ηλικία- αλλά και αργότερα στην εφηβεία- οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και έχουν ως εξής:

1-3 ετών: 13 gr/ημερησίως
4-8 ετών: 19 gr/ ημερησίως
9-13 ετών: 34 gr/ ημερησίως και
14-18 ετών: 46 gr/ημερησίως για τα κορίτσια και 52 gr/ ημερησίως για τα αγόρια.

- 500 ml γάλα ή γιαούρτι, 70 gr κρέας ή πουλερικά ή θαλασσινά ή ένα αυγό είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός 3χρονου παιδιού.

Φυτικές ίνες: Σύνθετες μεν...απλές δε


Τα παιδιά χρειάζονται φυτικές ίνες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας υγιούς ανάπτυξης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες αποτελούν ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη στους ενήλικες και πιθανόν και στα παιδιά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν τα παιδιά στη δυσκοιλιότητα και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει οι φυτικές ίνες στα παιδιά να υπολογίζονται προσθέτοντας τον αριθμό 5 στην ηλικία του παιδιού.

Αντιοξειδωτικά: Σύμμαχος ενάντια στις ασθένειες


Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, β-καροτένιο και σελήνιο είναι ευρέως διαδεδομένα για την ικανότητά τους να προστατεύουν ενάντια σε παθήσεις όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος. Παρ’ όλο που χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αδιαμφισβήτητα αποτελούν τους «υπερήρωες» των θρεπτικών συστατικών, με την ιδιότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο DNA και στα κύτταρα.

Επομένως, τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα από την παιδική κιόλας ηλικία για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, όπως μούρα, μύρτιλα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, κεράσια, καρότα, πεπόνι ανήκουν στα τρόφιμα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Σίδηρος: Ζωτικής σημασίας συστατικό


Ο σίδηρος χρειάζεται για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή συντελεί όχι μόνο σε αναιμία, αλλά και σε σοβαρές νοητικές βλάβες.

Ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα κόκκινα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι πηγές αιμικού σιδήρου, μορφή που απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντιθέτως, φυτικά προϊόντα όπως σπανάκι και όσπρια προμηθεύουν μη-αιμικό σίδηρο, μορφή που δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Για να απορροφήσει ο οργανισμός περισσότερο μη-αιμικό σίδηρο, καλό είναι να προσθέτουμε στα γεύματα μια πηγή βιταμίνης C, όπως πορτοκάλι, ντομάτα, ακτινίδιο, φράουλες ή κόκκινες πιπεριές.

Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία θρεπτικών συστατικών αποτελούν την ιδανική συνταγή για υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε μία πράσινη νότα στο χώρο σας



Ανεκτίμητη η δύναμη των φυτών.

Ήδη γνωρίζετε ότι τα φυτά εσωτερικών χώρων σας κάνουν καλό, γιατί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Μαζί με αυτό, όμως, έχουν και άλλη μια θετική επίδραση, όπως φανερώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια: έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες είναι βλαβερές και συναντώνται σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο.

Προέρχονται από τη μπογιά, τα καθαριστικά, τα αποσμητικά χώρου κ.ο.κ. και μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα και μακροπρόθεσμα ακόμη και καρκίνο. Δώσε λοιπόν μια πράσινη νότα στο σπίτι ή το γραφείο σας και απαλλαχθείτε από τα… VOCs που σας περιτριγυρίζουν!


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεφάρμοστες μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις Κουτρουμάνη για το «συνταξιοδοτικό» των οικογενειών ΑμεΑ

«Χιλιάδες οικογένειες σε οριακό αδιέξοδο», διαμαρτύρεται το αναπηρικό κίνημα.

Οριακό αδιέξοδο...Οριακό αδιέξοδο...

Κούφια λόγια έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής οι δεσμεύσεις του υπουργού εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στους αναπηρικούς φορείς, σύμφωνα με τις οποίες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των γονέων ή συζύγων ΑμεΑ που είχαν κατατεθεί πριν την δημοσίευση του τελευταίου συνταξιοδοτικού νόμου 3966/2011 θα εξεταστούν με το ισχύον κατά την χρονική στιγμή κατάθεσης των αιτήσεων θεσμικό πλαίσιο.Όπως επισημαίνεται σε επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον Γ. Κουτρουμάνη “στο χρονικό διάστημα αναμονής της υλοποίησης των δεσμεύσεων σας, οι οποίες έχουν δοθεί στην ΕΣΑμεΑ, στην Π.Ο.Σ.Γ.K.Α.μεΑ. και σε μεμονωμένους πολίτες που έχουν απευθυνθεί στο γραφείο σας, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, που είχαν κατατεθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων της προηγούμενης νομοθεσίας, απορρίπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία ζητούν από τους αιτούντες οι οποίοι προφανώς λάμβαναν μέρος της σύνταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστραφούν πίσω αυτά τα ποσά”.

Συμπερασματικά, δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη οι σαφείς υπουργικές δεσμεύσεις , δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα ακόμα και επιβίωσης στις οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Οι αναπηρικοί φορείς, εν αναμονή της υλοποίησης της υπουργικής δέσμευσης, δηλαδή της κατάθεσης σχετικής διορθωτικής διάταξης, απαιτούν από τον Γ. Κουτρουμάνη να “δοθεί οδηγία προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μην προχωρήσουν στην εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης όσων είχαν καταθέσει τις αιτήσεις πριν τις 5 Αυγούστου 2011 ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3996/2011”. Σε ότι δε αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος 3996/2011 (άρθρο 37) για αιτήσεις συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων και συζύγων ατόμων με βαριές αναπηρίες πριν τις 5 Αυγούστου, διατυπώνεται το εύλογο αίτημα “να τους δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης νέα αίτησης συνταξιοδότησης η οποία θα εξεταστεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρονικής περιόδου κατάθεσης της πρώτης αίτησής τους. Για αυτές τις αιτήσεις συνταξιοδότησης να υπολογιστεί ως αρχικός χρόνος, ο χρόνος κατάθεσης της πρώτης αίτησής τους, δεδομένου ότι την κύρια ευθύνη για την ουσιαστικά αντισυνταγματική οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τους, την έχει το ασφαλιστικό ταμείο και πρώτα και κύρια το ίδιο το υπουργείο εργασίας”.

Όπως, τέλος, τονίζεται στην επιστολή της ΕΣΑμεΑ, είναι επιβεβλημένο “να σταματήσει από μέρους των ασφαλιστικών ταμείων, οποιουδήποτε είδους απαίτηση επιστροφής ποσών που έχουν κατατεθεί στους αιτούντες και αφορούν στην καταβολή μέρους της σύνταξης τους έως την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης”. O,τιδήποτε άλλο συνιστά σκόπιμη εξώθηση χιλιάδων οικογενειών σε οριακό οικονομικό αδιέξοδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχόντες του Ν2643: Εμπαιγμός πέρα από τα όρια...

Τελευταία πράξη εμπαιγμού, οι προσλήψεις στο υπουργείο οικονομικών.

Τρία χρόνια περιμένουν, διορίζονται άλλοι πλην αυτών, σε αυτούς προσφέρονται μόνον υποσχέσεις.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει ο εμπαιγμός σε βάρος των επιτυχόντων ατόμων με αναπηρία στη τελευταία προκήρυξη του Ν2643. Η μια πράξη εξαπάτησης διαδέχεται την άλλη.



Υποτίθεται ότι οι επιτυχόντες και επί χρόνια αναμένοντες την τοποθέτησή τους, έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι το “θέμα σας θα λυθεί”. Στο πλευρό τους και η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ βομβαρδίζει με επιστολές τους αρμοδίους για το κατεπείγον της διευθέτησης. Η τελευταία σχετική επιστολή της ΕΣΑμεΑ εστάλη στις 2 Νοεμβρίου προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαιτώντας ρητά “να ενεργήσει ώστε να διοριστούν επιτέλους τα άτομα με αναπηρία που είχαν επιτύχει στην προκήρυξη του ν. 2643/98, του σχεδόν μοναδικού στις σημερινές συνθήκες τρόπου ένταξης στην εργασία των Ελλήνων αναπήρων”...

Ω της κοροϊδίας! Δύο μόλις μέρες μετά την αποστολή της συνομοσπονδίας, με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2011, δημοσιεύεται Υπουργική Απόφαση με θέμα «Κατανομή προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών έτους 2012». Με την απόφαση αυτή κατανέμονται οι διοριστέοι του έτους 2012 για το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι ανέρχονται σε 584 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Στους ανωτέρω διοριστέους, των οποίων ο διορισμός θα υλοποιηθεί μετά την1-1-2012,δεν συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν λάβει εδώ και μήνες τις αποφάσεις τοποθέτησής τους σε θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών (Εφορίες) από τις Επιτροπές του άρθρου 9 του ν. 2643/96, της πολυσυζητημένης προκήρυξης του έτους 2008. Κοντολογίς, εξαιρούνται όλων οι περισσότερο αναμένοντες. Οι επιτυχόντες με αναπηρία, οι οποίοι περιμένουν να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας ήδη μια τριετία! Και έχει ο θεός...

Έχει ο θεός, έχει όμως και η κοροϊδία τα όριά της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν προ πολλού ξεπεραστεί...



Το σχόλιό μας: Αυτός ο διαγωνισμός έγινε τελικά περίγελος όλων. Δεν ξέρει ποιος να πάει στο δικαστήριο ποιον. Γιατί όλοι έχουν λόγους να οδηγήσουν άλλους στην δικαστική αίθουσα για ευθύνες, εμπλοκή και περίεργες καταστάσεις. Αυτό το έργο έχει ακόμα αρκετές πράξεις πάντως...
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία-σοκ για το AIDS στην Ελλάδα



Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για τη διάδοση του AIDS στη χώρα μας. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην παράνομη πορνεία και στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν δωρεάν σύριγγες, σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην κοινή χρήση συριγγών μεταξύ των τοξικομανών, που έχει ως συνέπεια την μετάδοση του ιού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) φέτος καταγράφτηκαν εφτά νέοι ασθενείς ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, με τους λοιμωξιολόγους να κάνουν λόγο για αύξηση της νόσου κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαπίστωσαν ότι η αύξηση της νόσου το 2011 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού άγγιξε το 50% τους πρώτους μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 63% της αύξησης αποδίδεται στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Άλλωστε η αύξηση του Aids στους χρήστες ναρκωτικών έφθασε το 2011 το 1200%!

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η νόσος «θερίζει» στα παράνομα εκδιδόμενα άτομα ενώ σήμερα μόνο στην Αττική υπάρχουν 600 παράνομοι οίκοι ανοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη



Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε αποφεύγοντας τα χάπια.

Υποφέρετε από χρόνιους πόνους στην πλάτη ή τη νιώθετε καταπονημένη από κάποιο βάρος που σηκώσατε ή από έντονη άσκηση; Η πλάτη είναι ένα σημείο του σώματος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού συνήθως ρίχνουμε όλο μας το βάρος σε αυτή. Είτε το πρόβλημά σας είναι χρόνιο είτε όχι, καλό θα είναι να μην καταφεύγετε στην εύκολη, αλλά συχνά λανθασμένη ή και επικίνδυνη λύση των χαπιών. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικές.

Ένας από τους συχνότερους λόγους που επιβαρύνουμε την πλάτη μας είναι η λανθασμένη στάση του σώματος. Φροντίστε να μην καμπουριάζετε και καλό θα ήταν μια φορά την ημέρα να «ισιώνετε» τη μέση σας με διατάσεις. Διαρκεί μόλις 1 λεπτό και είναι σωτήριο για τη στάση του σώματός σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να τοποθετήσετε μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τους ώμους, κάθετα στη σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια, βάλτε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και μείνετε ξαπλωμένη για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα σηκωθείτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

Άλλη μια πολύ αποτελεσματική άσκηση είναι να τεντώσετε το δεξί χέρι μπροστά και το αριστερό πόδι προς τα πίσω. Αφού μείνετε για 5 δευτερόλεπτα, αλλάξτε χέρι και πόδι. Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρεί η πλάτη την ευλυγισία της και να αποσυμπιέζεται από τα βάρη της ημέρας.

Η ομοιοπαθητική φαρμακευτική δίνει μια ακόμα λύση. Υπάρχει ένα βότανο που ονομάζεται «αρπαγόφυτο» και το οποίο μπορείτε να το πίνετε κάθε μέρα σαν αφέψημα για να προλαμβάνετε τον πόνο, αφού λειτουργεί σαν φυσικό αναλγητικό.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι για τους πόνους στην πλάτη συμβάλλουν και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες. Γι αυτό, προσπαθήστε να βρίσκετε στιγμές χαλάρωσης μέσα στην ημέρα για το σώμα και το πνεύμα σας. Ακόμα και το να ξαπλώσετε με ίσια τη σπονδυλική στήλη για 5 λεπτά, αδειάζοντας το μυαλό σας από όλες τις σκέψεις είναι μια αποτελεσματική λύση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασκηθείτε και ελέγξτε την απόδοσή σας!



Τεστ για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν θέλετε οι ασκήσεις που κάνετε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο σώμα σας τότε πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα τεστ και να τα επαναλαμβάνετε κάθε 4 με 8 εβδομάδες.

Τεστ 1: Τεντωθείτε

Τι μετράει: Την ελαστικότητα
Γιατί την χρειάζεστε: Η καλή ελαστικότητα του σώματός σας σας βοηθάει να μην τραυματίζεστε εύκολα.
Πώς: Καθίστε με τα πόδια εκτεταμένα μπροστά σας και τις πατούσες σας ν’ ακουμπάνε σ’ ένα κουτί ύψους περίπου 25 εκατοστών. Προσπαθήστε να φτάσετε τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών σας. Μετρήστε την απόσταση από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των χεριών σας κι αν μετά από ένα μήνα η απόσταση δεν έχει αυξηθεί, προσθέσθε μια μέρα γιόγκα ή πιλάτες στο πρόγραμμά σας.

Τεστ 2: Κάντε κοιλιακούς


Τι μετράει: Τη μυϊκή αντοχή (πόσες φορές οι μυς σας συστέλλονται χωρίς να κουραστούν)
Γιατί την χρειάζεστε: Για να μπορείτε να σηκώνετε τα καθημερινά βάρη χωρίς κόπο.
Πώς: Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τα πόδια σας και σταυρώστε τα χέρια σας στο στήθος σας. Βάλτε το χρονόμετρο για 1 λεπτό και κάντε όσο περισσότερους κοιλιακούς μπορείτε. Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε καλά, προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά 12 με 15 επαναλήψεις κοιλιακών, πους απς ή καθισμάτων.

Τεστ 3: Κάντε πιέσεις ποδιών στην πρέσα

Τι μετράει: Τη δύναμη
Γιατί την χρειάζεστε: Βελτιώνει την μυϊκή σας δύναμη και αυξάνει την οστική σας πυκνότητα.
Πώς: Ρυθμίστε το μηχάνημα σε βάρος που μπορείτε να σπρώξετε 10 φορές και σημειώστε το βάρος που επιλέξατε. Διαιρέστε αυτό τον αριθμό με το 0.735 για να βρείτε το βάρος που μπορείτε να σπρώξετε σε μια επανάληψη. Οι ειδικοί λένε ότι οι υγιείς και δυνατές γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να σηκώσουν 1.3 φορές το βάρος του σώματός τους, αλλά αν δεν είστε ακόμα σ’ αυτό το στάδιο, βρείτε το βάρος που μπορείτε να σπρώξετε 8 με 10 φορές.
Το μυστικό

Αν θέλετε ν’ αυξήσετε τη σωματική σας δύναμη και τις αθλητικές σας επιδόσεις χωρίς παρενέργειες αναζητήστε τροφές που περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο και ενισχύουν σημαντικά τη μυϊκή δύναμη.


Πηγή: http//www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φάρμακα σύμμαχος της στυτικής δυσλειτουργίας



Όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα κινδυνεύουν να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η λήψη των φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ουρολόγο Νταϊάνα Λοντόνιο του Ιατρικού Κέντρου Κάϊζερ Περμανέντε του Λος 'Αντζελες, συμπέραναν ότι όσοι παίρνουν μέσα στη μέρα πάνω από δέκα φάρμακα, είναι 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους παίρνουν καθημερινά λιγότερα από δύο φάρμακα. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα, να εξετάζουν τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνουν συνολικά και να προσπαθούν να τον μειώσουν, αν είναι ιατρικά δυνατό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν, μερικές τυπικές αλλαγές στο στιλ ζωής, όπως η αλλαγή διατροφής και η συχνότερη σωματική άσκηση, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο και μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πιθανό ότι παίζουν ρόλο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι τρώνε λίγο μέσα στη μέρα, γίνονται υπέρβαροι!



Κλειδί για σωστό βάρος τα μικρά και συχνά γεύματα.

Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά τρώνε γενικά λιγότερο συχνά μέσα στη μέρα, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος. Παρόλα αυτά μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι προσλαμβάνουν συγκριτικά περισσότερες θερμίδες και είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, σε σχέση με όσους τρώνε συχνά μικρά γεύματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέσικα Μπάκμαν, καθηγήτρια του τμήματος διατροφολογίας και διαιτητικής του πανεπιστημίου Μέριγουντ της Πενσιλβάνια, επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι άνθρωποι που τρώνε συχνότερα, έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο βάρος, όμως δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Παρά την άγνοια του σχετικού βιολογικού μηχανισμού, διαπιστώνεται σαφής σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καθημερινών γευμάτων και στην ικανότητα του ανθρώπου να διατηρεί το βάρος του υπό έλεγχο (ακόμα και όταν έχει προηγηθεί δίαιτα απώλειας αρκετών κιλών).

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το να τρώει κανείς περισσότερα σνακ, βοηθά στον έλεγχο του βάρους του, γιατί κόβει την όρεξή του. '«Όταν τρώει κανείς πιο συχνά, παύει να πεινά πολύ. Αν αντίθετα κανείς περιμένει δέκα ώρες για να ξαναφάει, τελικά καταλήγει να τρώει πολύ περισσότερο φαγητό'», είπε η Μπάκμαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Επτά τρόποι για να προλάβετε το διαβήτη



Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Επτά απλοί τρόποι για να μην εξελιχθούν τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σε διαβήτη.

1. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικότατη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Ιδανικά, πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν δεν ασχολείστε με τη γυμναστική, καλό είναι να αρχίσετε αυξάνοντας τη δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, όπως να ανεβείτε με τις σκάλες, αντί με το ασανσέρ ή να κάντε ασκήσεις ενώ βλέπετε τηλεόραση ή ακόμη και απλά περπατώντας περισσότερο. Σκεφτείτε ότι 1.250 βήματα αντιστοιχούν σε περίπου σε 1 χιλιόμετρο!

2. Μειώστε το βάρος σας


Δεν χρειάζεται να πιεστείτε να φτάσετε στο ιδανικό σωματικό βάρος. Χάνοντας σχετικά λίγα κιλά θα νιώσετε τη διαφορά. Μια μεγάλη μελέτη για το διαβήτη (Diabetes Prevention Trial) έδειξε ότι άτομα με προδιαβήτη, που έκαναν 30 λεπτά μέτριας άσκησης καθημερινά και έχασαν 5 - 7% του αρχικού τους βάρους (δηλαδή, ένα άτομο 90 κιλών έχασε περίπου 4,5 - 6 κιλά), μείωσαν τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κατά 58%.

3. Επικοινωνήστε συχνότερα με το γιατρό σας

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη καλό είναι να επισκέπτονται το γιατρό τους κάθε 6 μήνες, για να παρακολουθούν την πορεία τους και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους όταν πηγαίνουν καλά ή να καθοδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εάν δεν βλέπουν βελτίωση.

4. Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή


Με απλά μικρά βήματα:

- Αρχίστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, καρότα και πράσινα φασόλια)

- Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

- Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα (π.χ. καστανό ρύζι αντί για λευκό)

- Καλό είναι να μειώσετε τα φαγητά με πολλές θερμίδες (π.χ. ελαφρύ γάλα / γιαούρτι / τυρί, αναψυκτικά διαίτης)

- Διαλέξτε έξυπνα τα σνακ σας: Αντί για τσιπς με πολλά λιπαρά και θερμίδες, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, κράκερ ολικής άλεσης, κλπ

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή ένα διαιτολόγο για την ακριβή ρύθμιση της διατροφής σας.

5. Ζητήστε υποστήριξη και Ενημερωθείτε


Η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση δεν είναι εύκολο να μπουν στη ζωή μας. Γίνεται, όμως, πιο εύκολο εάν έχετε άτομα να σας στηρίξουν και να σας επιβραβεύσουν, δηλώνει ο T. Ackemann, MD, MPH, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

6. Κάντε στον ύπνο προτεραιότητα

Η έλλειψη ύπνου σε τακτική βάση δεν μας κάνει μόνο κουρασμένους και «γκρινιάριδες», αλλά αυξάνει και τις ορμόνες του στρες στο σώμα μας, πράγμα που οδηγεί τον οργανισμό στην αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλεια βάρους, δηλώνει η Theresa Garnero, συγγραφέας του «Το Πρώτο Έτος σας με Διαβήτη» (Your First Year With Diabetes – American Heart Association). Ακόμη, επηρεάζει την ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικά και μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Απλές συμβουλές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας:

- Ορίστε μια σταθερή ώρα κάθε μέρα τόσο για το ξύπνημα, όσο και για το όταν πέφτετε για ύπνο

- Χαλαρώστε για λίγο πριν κλείσετε τα φώτα

- Χρησιμοποιείστε το δωμάτιο σας ΜΟΝΟ για ύπνο και σεξ!

- Περιορίστε τη λήψη καφεΐνης μετά το γεύμα, εάν έχετε αϋπνία

7. Συνειδητοποιείστε την αλλαγή


Μια αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει να ξεχάσετε τι φταίει και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής από εδώ και πέρα. Είναι λογικό ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια κάθε μέρα, αλλά δεσμευτείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και ένα βήμα τη φορά.

Συμπερασματικά, η συνειδητή επιλογή ενός τρόπου ζωής που βοηθά και στηρίζει την υγεία μας είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική σε 3 μέρες

Τόνωσε το σώμα σου πανεύκολα!


Τρεις μερούλες και μιάμιση ώρα την ημέρα δεν θα σε πεθάνουν κιόλας…

Αν έχεις χάσει την επαφή σου με τη γυμναστική και θες να πάρεις τα πάνω σου, σωματικώς μιλώντας, ανακάλυψε το πανεύκολο και γρήγορο αυτό πρόγραμμα γυμναστικής! Κάνε ένα δώρο στο σώμα σου και αφιέρωσέ του 3 μέρες άσκησης.

Το ξέρεις ότι τα γρήγορα αυτά προγράμματα γυμναστικής είναι συνήθως 7ήμερα, με το μενού να περιλαμβάνει άσκηση σε καθημερινό επίπεδο. Το πρόγραμμα που σου παρουσιάζει το delamagen διαρκεί μόνο 3 μέρες, με το επιπλέον αβαντάζ ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό προσφέροντάς σου έναν ολοκληρωμένο κύκλο γυμναστικής για όλο το σώμα σου. Άσε που μεταξύ των ημερών της γυμναστικής μεσολαβεί υποχρεωτικά και μια μερούλα ανάπαυσης. Πιο χαλαρό δεν θα βρεις…

Να και το πρόγραμμα της 3ήμερης γυμναστικής:

1η Μέρα - Θώρακας, πλάτη, κοιλιακοί και ασκήσεις για την καρδιά (30 λεπτά)

2η Μέρα - Ρεπό

3η Μέρα - Ώμοι, πόδια, κοιλιακοί και ασκήσεις για την καρδιά (30 λεπτά)

4η Μέρα - Ρεπό

5η Μέρα - Δικέφαλοι, τρικέφαλοι, κοιλιακοί και ασκήσεις για την καρδιά (30 λεπτά)

6η Μέρα - Ρεπό

7η Μέρα - Ρεπό

Το σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι το όλο πρόγραμμα δεν πρέπει να σου πάρει περισσότερο από μιάμιση ώρα συνολικά. Επίσης, για να γυμνάσεις αποτελεσματικά κάθε μυ σε τόσο σύντομο χρόνο, πρέπει να εκτελέσεις 3 set των 3 επαναλήψεων το καθένα. Κάθε set είναι απαραίτητο να αποτελείται από 8-15 επαναλήψεις, ώστε να επιτρέψει στον μυ να δουλέψει ικανοποιητικά.

Έχεις καταλάβει ότι αυτό το υπερ-ταχύρρυθμο πρόγραμμα δεν είναι για σένα που θες να χτίσεις μύες. Είναι για σένα όμως που θες να τονώσεις λίγο τη φυσική σου κατάσταση και να διατηρήσεις ένα επίπεδο ισορροπίας στα κιλά σου.

Πράγματι, το να παραμένεις υγιής δεν παίρνει και τόσο κόπο…


Διαβάστε περισσότερα...

Μια ραγισμένη καρδιά μπορεί να σας σκοτώσει



Κατά εννιά φορές πιο ευάλωτες οι γυναίκες από τους άντρες
.
Το τέλος μιας σχέσης ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου σίγουρα πληγώνει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται πως βιώνουν τον πόνο εννέα φορές πιο έντονα σε σημείο που ένα σοκ ή συναισθηματικό τραύμα να μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 1.000 νοσοκομεία με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου του Αρκάνσας, ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της καρδιάς καθώς αλλοιώνει στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη σύσταση του αίματος. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από τις 6.229 περιπτώσεις μόλις οι 671 αφορούσαν άντρες.

Μάλιστα, οι ειδικοί, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ήταν άνω των 55 ετών είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν το σύνδρομο.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την ευαισθησία αυτή των γυναικών. Υποθέτουν όμως ότι οφείλεται στις γυναικείες ορμόνες ή στο γεγονός ότι οι άντρες μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας





Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας


Με την υπ. αρίθμ. Φ. 113221/οικ.26012/1718/31.10.2011 (περισσότερες λεπτομέρειες στο ακόλουθο θέμα: Αριθμ. Φ. 11321/οικ.26012/1718/31.10.2011: Ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας) έχουμε την αντικατάσταση του παλαιότερου κανονισμού εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (μπορείτε να τον βρείτε εδώ ΥΠ.ΑΠ21-2361_ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ_ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ_ΒΑΘΜΟΥ_ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ.pdf.).

Η απόφαση αυτή ορίζει ότι: 

Εγκρίνουμε τον επισυναπτόμενο Πίνακα, με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, που θα λαμβάνονται υπόψη από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θα αφορούν όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου της δημοσίευσης της απόφασης μήνα.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Με άλλα λόγια από την 1/11/2011 οι επιτροπές των ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) κρίνουν και θα κρίνουν με αυτόν τον ενιαίο νέο πίνακα. Άρα βάσει αυτού θα στηρίζονται πλέον οι επιτροπές (είτε α' βάθμιες είτε β' βάθμιες - ΑΥΕ ή ΒΥΕ δηλαδή) των ΚΕ.Π.Α ώστε να κρίνουν και να ορίζουν το ποσοστό ή αλλιώς τον βαθμό αναπηρίας κάποιου, για όποιον λόγο κι αν έχει κάνει αίτηση  ώστε να αξιολογηθεί από την επιτροπή ο βαθμός αναπηρίας του. Σίγουρα υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με τον προηγούμενο Κ.Ε.Β.Α οι οποίες θα βλάψουν έως κάποιο βαθμό ομάδες ασθενών που αλλάζει προς τα κάτω το ποσοστό αναπηρίας τους, πιθανότατα όμως να συμβεί και με άλλους το αντίθετο. Στο πιο κάτω σύνδεσμος θα βρείτε τον πίνακα ή εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ. Μπορείτε αν θέλετε να τα κατεβάσετε ή να τα διαβάσετε με ένα πάτημα στον σύνδεσμο τους.







Πλέον (5ο του 2012) έρχεται (μετά και από έντονες αντιδράσεις) η αντικατάσταση του Κ.Ε.Β.Α που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τον νέο που ανακοινώθηκε 4/5/2012. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: 

Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας






Επίσης:
Στο ακόλουθο θέμα θα βρείτε πληροφορίες για την μέθοδο υπολογισμού του ποσοστού: 
Μέθοδος και Κανόνες υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας


Στην ακόλουθη κατηγορία μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα ΚΕ.Π.Α:
ΚΕ.Π.Α: Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας


Και στο ακόλουθο θέμα μπορείτε να βρείτε τι μπορεί να χρειαστείτε στις επιτροπές:
Τι χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του στις υγειονομικές επιτροπές;







Νότης

Διαβάστε περισσότερα...

Αριθμ. Φ. 11321/οικ.26012/1718/31.10.2011: Ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας

Αριθμ. Φ. 11321/οικ.26012/1718

Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. τις διατάξεις του άρθρου 16, του α.ν. 1846/1951 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 179).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 27, του Ν. 1902/1990 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 138).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 7, του Ν. 3863/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 115) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», όπως κάθε φορά ισχύει.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90, του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο, του π.δ. 63/2005 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 98).

5. Τις διατάξεις του π.δ. 372/1995 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 201) «Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Υπουργείο Εργασίας» και του π.δ. 213/1992 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 102) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.».

6. Τις διατάξεις του π.δ. 66/2011 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 148) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.».

7. Τις διατάξεις του π.δ 63/2011 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 145) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.».

8. Τις διατάξεις της απόφασης του Πρωθυπουργού, με την υπ' αριθμ. 2876/07.10.2009 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2234) «Αλλαγή τίτλου Υπουργείων.».

9. Τη γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. Φ.80000/οικ.3647/212/4.7.2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Ε.Κ. Υ.Ο.Δ.Δ. 220/13/7/2011).

10. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των προϋπολογισμών των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών και του δημοσίου, αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε τον επισυναπτόμενο Πίνακα, με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, που θα λαμβάνονται υπόψη από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θα αφορούν όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου της δημοσίευσης της απόφασης μήνα.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ





(Στο πιο πάνω σύνδεσμος θα βρείτε τον πίνακα ή εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ. Μπορείτε αν θέλετε να τα κατεβάσετε ή να τα διαβάσετε με ένα πάτημα στον σύνδεσμο τους.)

Πλέον οι επιτροπές των ΚΕΠΑ από 1/11/2011 θα κρίνουν με αυτόν τον κανονισμό εκτίμησης βαθμού αναπηρίας.


Λεπτομέρειες εδώ: Κ.Ε.Β.Α: Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική διεγείρει τη... σκέψη



Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του παν/μίου της Ν. Καρολίνας.

Η άσκηση αναδιαμορφώνει τους μύες, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς στην κούραση. Σε αυτή τη διαπίστωση στηρίχθηκε η επιστημονική ομάδα του Παν/μίου της Ν. Καρολίνας, η οποία απέδειξε ότι τελικά η γυμναστική μπορεί πραγματικά να διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα των The New York Times, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων – των εργοστασίων ενέργειας του κυττάρου- με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των μικρών βιολογικών εργοστασίων των μυϊκών κυττάρων, τόσο πιο ανθεκτικοί γίνονται οι μύες στην κούραση.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται με ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε πως όπως οι μύες έτσι και πολλά τμήματα του εγκεφάλου προπονούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τους μύες σε κίνηση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μεταβολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές έμενε να εξετασθεί κατά πόσο αυτή η μεταβολική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητα και την αντοχή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η έρευνα
Έτσι, οι επιστήμονες στη Νότια Καρολίνα, συγκέντρωσαν ποντίκια και ανέθεσαν στα μισά να τρέξουν για μια ώρα την ημέρα σε διάδρομο, ενώ τα υπόλοιπα καθίσανε στα κλουβιά τους, χωρίς άσκηση για οκτώ εβδομάδες. Τα καθιστικά ποντίκια (ομάδα ελέγχου) στεγάζονταν στο ίδιο εργαστήριο με τα πιο ενεργητικά, ώστε οι δύο ομάδες να μοιραστούν το ίδιο περιβάλλον. Στο τέλος των δύο μηνών και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τρέξιμο σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποντίκια που έτρεχαν συστηματικά εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερη αντοχή συγκριτικά με τα καθιστικά. Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, είχε το τι συνέβαινε στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια με την έντονη άσκηση πολλαπλασίαζαν τα μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Μερικά μέρη του εγκεφάλου τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό, τι άλλα, όμως σε όλα τα ποντίκια τα εγκεφαλικά κύτταρα ανέπτυξαν νέα μιτοχόνδρια, ενώ δεν υπήρχε καμία ανάλογη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα των καθιστικών πειραματόζωων.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι, σε πειραματικό στάδιο τουλάχιστον, δύο μήνες προπόνηση ίσως αρκεί για να διεγείρει την αύξηση στη βιογένεση των μιτοχονδρίων. Η διαπίστωση αυτή συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ, αποκαλύπτοντας πως η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία των μιτοχονδρίων και σε άλλους ιστούς, εκτός των μυών.


Διαβάστε περισσότερα...