Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γονίδιο συνδέεται με την αυτοκτονία;



Μία μετάλλαξη κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο ευάλωτους.

Ένα γονίδιο το οποίο είναι πιο κοινό σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη οι οποίοι έχουν επιχειρήσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους σε σχέση με όσους πάσχουν μεν από κατάθλιψη αλλά δεν έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας εντόπισαν Αμερικανοί ψυχίατροι.

Η ανακάλυψη πιθανώς μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να κάνουν το σχετικό γενετικό τεστ και να διακρίνουν εκείνους τους ασθενείς τους, οι οποίοι ενδεχομένως να παρουσιάσουν τάση προς την αυτοκτονία.

Η συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη φαίνεται να καθιστά ευάλωτους τους ανθρώπους στην παρόρμηση της αυτοκτονίας όταν παθαίνουν κατάθλιψη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την θεραπεία τους, αλλά και από την οικογένειά τους, όπως δήλωσε Τζον Μαν, επικεφαλής νευροεπιστήμων του Πολιτειακού Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε την ανακάλυψη σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρίας Νευροεπιστήμης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το ήμισυ του κινδύνου αυτοκτονίας ενός ατόμου είναι δυνατό να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα της τάσης για αυτοκτονία μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται κατά καιρούς διαδοχικές αυτοκτονίες σε οικογένειες, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγκγουέι, ο οποίος το 1961 αυτοκτόνησε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε κάνει και ο πατέρας του το 1928, ενώ αργότερα έκαναν το ίδιο δύο αδέλφια του και η εγγονή του.

Παρά τις ενδείξεις ότι η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί να κληρονομείται, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει έως τώρα να βρουν σχετικά γονίδια, εν μέρει επειδή δυσκολεύονταν να διακρίνουν τα γονίδια της αυτοκτονίας από τα γονίδια της κατάθλιψης.

Η νέα μελέτη ανέλυσε γενετικά τις περιπτώσεις 412 σοβαρά καταθλιπτικών ανθρώπων, από τους οποίους οι 154 είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Έτσι, εντόπισαν μια μετάλλαξη γονιδίου (RGS2) που εμφανίζεται πιο συχνά σε όσους έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν. Το γονίδιο επηρεάζει το πόσο ισχυρά οι υποδοχείς του οργανισμού ανταποκρίνονται στις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Το 43% των καταθλιπτικών που είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον Μαν, διέθεταν δύο αντίγραφα μιας μετάλλαξης του συγκεκριμένου επικίνδυνου γονιδίου, ενώ λιγότερο από το 20% είχαν δύο αντίγραφα της ασφαλέστερης μετάλλαξής του.

Νέες έρευνες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη, ενώ είναι πιθανό να βρουν και άλλα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο της αυτοκτονίας. Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται από άτομα με βαριά κατάθλιψη, όμως, από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρή κατάθλιψη ποτέ δεν κάνουν απόπειρα να αφαιρέσουν τη δική τους ζωή. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μερικοί μόνο καταθλιπτικοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και επιρρεπείς στην τάση αυτοκτονίας. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που εμφανίζουν κατάθλιψη από γενιά σε γενιά, ποτέ όμως δεν είχαν ούτε ένα περιστατικό αυτοκτονίας, αλλά υπάρχουν επίσης μερικές οικογένειες όπου έχουν σημειωθεί απανωτά τραγικά συμβάντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτιο ανθρωπιάς στα Χανιά



Δίπλα στους άπορους οι Αγανακτισμένοι της πλατείας Αγοράς.

Φαγητό σε περισσότερα από 80 άτομα, ανήμπορους, ανέργους, αστέγους, τοξικομανείς, αλκοολικούς και ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο προσφέρουν οι Αγανακτισμένοι της πλατείας Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

Τα τρόφιμα αγοράζονται από χρήματα που συγκεντρώνονται από εράνους, από τα ίδια τα μέλη της ομάδας, από προσφορές συμπολιτών, ενώ υπάρχει και στήριξη και από επαγγελματίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τα μυστικά του αδυνατίσματος των ξένων χωρών



Κάθε χώρα ακολουθεί τις δικές της στρατηγικές.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει πολύ καλή σχέση με την παχυσαρκία, σε άλλες χώρες, όμως, τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλά και το προσδόκιμο ζωής υψηλό. Δείτε ποιες διαιτητικές στρατηγικές ακολουθούν σε αυτές τις χώρες.

Στην Γαλλία
Βάζουν μικρές μερίδες

Η γαστρονομία γεννήθηκε στη Γαλλία και οι μικρές πρωτότυπες μπουκιές αποτελούν πίνακα ζωγραφικής σε ένα πιάτο αλλά παράλληλα και τη μερίδα του κυρίως!
Τι να κάνετε: Σερβίρετε κόβοντας το φαγητό σε μισή μερίδα αλλά βάλτε το σε μικρό πιάτο ώστε να μην σας φανεί άδειο.

Στην Ιταλία
Τρώνε χαλαρά

Για τους Ιταλούς τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο. Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.
Τι να κάνετε: Μην τρώτε στο πόδι. Απολαύστε το φαγητό σας δίνοντας χρόνο σε αυτό και δοκιμάστε το άρωμα, την υφή και τη γεύση των τροφίμων.

Στην Ισπανία
Μοιράζονται τα γεύματά τους

Οι Ισπανοί προτιμούν να γεμίζουν το τραπέζι τους με μικρά πιάτα και ορεκτικά και να τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες. Έτσι παίρνουν μια γεύση απ’ όλα, χωρίς να το παρακάνουν.
Τι να κάνετε: Στο εστιατόριο πάρτε ένα μενού και μοιραστείτε το με μία φίλη σας. Και οικονομικά θα σας ωφελήσει και θερμιδικά.

Στην Κίνα
Προτιμούν τις φυτικές ίνες

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Κινέζοι καταναλώνουν 3 φορές περισσότερο φαγητό σε σχέση με τους Αμερικανούς, κυρίως γιατί τα γεύματά τους αποτελούνται από λαχανικά, φρούτα και φασόλια, πλούσια σε φυτικές ίνες. Το κρέας το χρησιμοποιούν σαν γαρνιτούρα που θα δώσει γεύση στο πιάτο και αποτελεί μόνο το 2% της διατροφής τους.
Τι να κάνετε: Χωρίστε το πιάτο σας σε 3 μέρη, τα δύο να είναι μεγαλύτερα και το ένα το πιο μικρό. Στα μεγαλύτερα μέρη βάλτε σαλάτα, ή πουρέ φασολιών και στο μικρότερο το κρέας.

Στην Ιαπωνία
Σταματούν το φαγητό πριν χορτάσουν

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν την τακτική “hara hachi bunme” τρώγοντας μέχρι να νιώσουν κατά 80% χορτάτοι αποφεύγοντας το φούσκωμα και την υπερκατανάλωση φαγητού.
Τι να κάνετε: Μην τρώτε ποτέ όλο σας το φαγητό. Φροντίστε πάντα να αφήνετε 3 – 5 μπουκιές σε κάθε σας γεύμα.

Στην Ινδία
Προσθέτουν πολλά μπαχαρικά

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη αλατιού. Εκτός από το να έχουν λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, δρουν προληπτικά σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Τι να κάνετε: Εξορίστε το αλάτι από την κουζίνα και προμηθευτείτε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά που θα ανανεώσουν τη γεύση σας.

Το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα ελληνικά πιάτα, είναι αρίστης ποιότητας και ευεργετικό για την υγεία. Γι’ αυτό ακόμη κι αν είστε σε δίαιτα μην το ξεχνάτε!


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ πρόβλεψης της προεκλαμψίας



Πολύ χρήσιμο για την προφύλαξη της εγκύου.

Μια εξέταση που διενεργείται στη διάρκεια της κύησης μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από προεκλαμψία (αύξηση της πίεσης και υψηλή παρουσία λευκώματος στα ούρα, που εκδηλώνεται με γενικευμένο οίδημα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο).

Οι ερευνητές της κλινικής «Mayo» παρουσίασαν τα συμπεράσματα της ερευνάς τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας υποστηρίζοντας ότι εντόπισαν συγκεκριμένα νεφρικά επιθηλιακά κύτταρα στα ούρα των ασθενών τα οποία υπήρχαν σε όλες τις γυναίκες που τελικά παρουσίασαν προεκλαμψία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα απλό προληπτικό τεστ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα είναι χρήσιμο. Οι ειδικοί εξέτασαν 300 γυναίκες. Όλες οι γυναίκες που παρουσίασαν προεκλαμψία (15 συνολικά) είχαν τα συγκεκριμένα κύτταρα στα ούρα τους, ενώ αυτά δεν εντοπίστηκαν στις γυναίκες που δεν παρουσίασαν προεκλαμψία ή είχαν υγιή κύηση.

Παρότι διεξήχθη σε ένα μικρό αριθμό γυναικών οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τεστ είναι υψηλής ακρίβειας για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας και θα μπορούσε να προειδοποιεί έγκαιρα τους γιατρούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προφύλαξη της εγκύου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 28/11 αιτήσεις και ενστάσεις στο Κτηματολόγιο



Προθεσμία για οκτώ περιοχές της Αττικής.

Λήγει στις 28 Νοεμβρίου 2011 η προθεσμία υποβολής αίτησης διόρθωσης/ ένστασης στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εσωτερικού σε οκτώ περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, η οποία ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Πρόκειται για τις περιοχές Άνοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Παλλήνη.

Η αντίστοιχη προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού είναι έως τις 26 Ιανουαρίου 2012, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που έχουν παραλάβει ταχυδρομικά οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει Δήλωση ιδιοκτησίας, τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο φάκελος περιλαμβάνει απόσπασμα του Κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος για το ακίνητο που τους αφορά. Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος πρέπει να ελέγξει:

- Τα στοιχεία του προσώπου

- Τα στοιχεία του ακινήτου και των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν

- Τους πιθανούς συνδικαιούχους

- Τη θέση του ακινήτου και του σχήματος με βάση το απόσπασμα του χάρτη

- Τα στοιχεία ομόρων ή/και τις συντεταγμένες, ειδικά όπου δεν υπάρχουν υλοποιημένα όρια, μάντρες, κτίρια κλπ.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, ολοκληρώνεται η διαδικασία κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες της ανάρτησης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης:

-ΑΝΟΙΞΗ - ΔΡΟΣΙΑ : Σωκράτους 1 & Πίνδου, 145 65 Αγ. Στέφανος τηλ. 210-8141447

-ΕΚΑΛΗ - ΚΗΦΙΣΙΑ - ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ : Χαριλάου Τρικούπη 197 & Σειρήνων 31, 145 64 Κηφισιά, τηλ. 210-8015526

-ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ - ΠΕΝΤΕΛΗ : Αγ. Τρύφωνος 1, Κοινοτικές εγκαταστάσεις πλατείας Αγ. Τριάδας, 152 36 Πεντέλη, τηλ. 210-6095797

-ΠΑΛΛΗΝΗ : Φειδιππίδου 33, 153 51 Παλλήνη, τηλ. 210-6666131

Ωράριο λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης: Δευτέρα - Παρασκευή από τις 8:30 έως και τις 15:30 και επιπλέον την Τετάρτη από τις 17:00 έως και τις 20:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η δήλωση αυθαιρέτων



Θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου
.
Την παράταση της δήλωσης των αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αν και η τρέχουσα προθεσμία είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση και μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Ο αρμόδιος υπουργός, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η παράταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μηνύσεις σε κυλικεία σχολείων από την Περιφέρεια Αττικής



Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 1.018 κυλικεία.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές για 17 κυλικεία σχολείων στον εισαγγελέα, επειδή διέθεταν μη επιτρεπόμενα είδη και δεν είχαν αναρτημένους τιμοκαταλόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας, συνεργεία της οποίας πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε σχολικά συγκροτήματα και κυλικεία, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, είχαν ελεγχθεί συνολικά 1.440 σχολικές μονάδες και 1.018 κυλικεία, που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα σχολικά συγκροτήματα.

Σκοπός των ελέγχων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα κυλικεία των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία καταναλώνουν οι μαθητές.

Από τα 1.018 κυλικεία, που ελέγχθηκαν, σε 40% από αυτά έγιναν συστάσεις, οι οποίες αφορούσαν την πώληση μη επιτρεπομένων ειδών, ελλείψεις και ύπαρξη φθαρμένου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, χρήση ακατάλληλου ή βρώμικου ρουχισμού από τους εργαζομένους στα κυλικεία, ελλείψεις σε βιβλιάρια υγείας, βιβλία υγειονομικού ελέγχου και εκκρεμότητες με την άδεια λειτουργίας. Για 17 περιπτώσεις κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές, επειδή διέθεταν μη επιτρεπόμενα είδη και δεν είχαν αναρτημένους τιμοκαταλόγους.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα θέματα Δημόσιας Υγείας και προστασίας των καταναλωτών και πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για τους μικρούς καταναλωτές, τους μαθητές των σχολείων. Οι επαγγελματίες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν παίζουμε με την υγεία των παιδιών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και θα επιβάλουμε όσα ορίζει ο νόμος σε κάθε περίπτωση».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή του ΠΑΜΕ για τα παιδιά των ανέργων



Το Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων του Πειραιά και της Αθήνας διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο θέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 11:00.

Στην εκδήλωση τα παιδιά θα διασκεδάσουν με μουσικοκινητικά παιχνίδια και θα παρακολουθήσουν το έργο «Ο Θρίαμβος του Καραγκιόζη» από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Άθου Δανέλλη

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους


Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή σύνταξη μέσα σε 45 ημέρες



Πότε μπορείτε να την διεκδικήσετε.

Προσωρινή σύνταξη στο 80% της κανονικής μέσα 45 ημέρες μπορείτε να διεκδικήσετε από το ΙΚΑ αντί να περιμένετε 6 μήνες που απαιτείται για την έκδοση οριστική σύνταξης ενώ σε περίπτωση διαδοχική ασφάλισης μπορείτε να πάρετε προσωρινή σύνταξη σε 75 ήμερες αντί σε 6 μήνες που απαιτείται για την έκδοση οριστικής σύνταξης. Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν καταθέσει χαρτιά συνταξιοδότησης από τις 5 Αυγούστου και μετά.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ ορίζεται ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα όργανα του ασφαλιστικού φορέα αδυνατούν να τηρήσουν τις προθεσμίες για οριστική σύνταξη, υποχρεούνται να προβαίνουν στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης μέσα στις παρακάτω προθεσμίες:

i) Εντός σαράντα πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θεμελίωσης αυτοτελούς δικαιώματος συνταξιοδότησης

ii) Εντός εβδομήντα πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης σε περίπτωση συνταξιοδότησης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης,

Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης τα καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης συμψηφίζονται με τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν βάσει του τελικού ποσού σύνταξης.

Πότε δεν μπορεί να εκδοθεί προσωρινή σύνταξη:


• Όταν ο ασφαλισμένος με δήλωσή του δεν επιθυμεί την έκδοση προσωρινής σύνταξης.
• Όταν δεν πληρούνται οι κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
• (π.χ. όριο ηλικίας και απαιτούμενες κατά περίπτωση ημέρες ασφάλισης)
• Όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
• Όταν ζητείται η σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/ης από τους γονείς του.
• Όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.
• Όταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
• Όταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων.
• Όταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ποσού που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά.


Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στα Ταμεία από την καθυστέρηση της 6ης δόσης



Ανησυχίες για την ομαλή καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου.

Προβληματισμός υπάρχει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος αλαλούμ για την εφεδρεία



Σε νευρική κρίση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Εγκύκλιο-αλαλούμ, που εντείνει την αγωνία των εργαζομένων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς οι οποίοι απειλούνται με το φάσμα της «εφεδρείας» και δημιουργεί «σύγχυση» στην εφαρμογή του μέτρου, εξέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Η εγκύκλιος διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από το προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, ενώ «αναθεωρεί» ακόμα και διατάξεις του πολυνόμου 4024/2011.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αφού από τον Δεκέμβριο θα λάβουν μειωμένες αποδοχές με το νέο μισθολόγιο και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον που απειλείται από την «εφεδρεία».

Προβληματισμό δημιουργεί επίσης η απουσία σαφούς αναφοράς για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης των 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι είχαν καταγραφεί στο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Η εγκύκλιος, όπως αναφέρει το Έθνος, δίνει την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να «κερδίσει» χρόνο στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και από την εφαρμογή τους εξαρτάται η καταβολή της 6ης δόσης στη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείπνο απόρων στο φεστιβάλ γαστρονομίας!



Για τρεις Τετάρτες του Νοεμβρίου.

Σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 23 και 30 του μήνα θα πραγματοποιηθεί δείπνο για τους άπορους, στο πλαίσιο του φεστιβάλ γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Το δείπνο απόρων διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Για δύο ώρες, από τις 18:00-20:00, 330-350 άποροι θα μπορέσουν να σιτιστούν στο Κέντρο Σίτισης (Αμύντα 11, κεντρική Θεσσαλονίκη).

Η τροφοδοσία γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια, μέχρι τον Ιούνιο του 2012, κατόπιν τακτικού δημόσιου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επίκαιρο από ποτέ το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»



Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αυριανές συγκεντρώσεις.

«Το "Πολυτεχνείο ζει" μόνο αν παραμείνουμε μαχόμενοι πολίτες. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν δίνονται μόνο για το παρόν, στόχο έχουν το μέλλον» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές εκδηλώσεις.

Μαζικό κάλεσμα κάνει και η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή με συνθήματα μεταξύ άλλων την «έξοδο από την Ε.Ε.» και τη «μονομερή διαγραφή του χρέους».

«Η αγωνιστική, ηρωϊκή παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Είναι ανίκητος» αναφέρει η γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση στο Συντριβάνι προγραμματίζουν αύριο στις έξι το απόγευμα και «αντιεξουσιαστικές» κινήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τηλεόραση προκαλεί κατάθλιψη



Σηκωθείτε από τον καναπέ και ασκηθείτε.

Όταν κανείς βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση, αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη, ισχυρίζονται επιστήμονες.

Σύμφωνα με μία μελέτη, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει σειρά συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Αντίθετα, η άσκηση έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του και δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και αύξησης των επιπέδων των ενδορφινών.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology, έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γυμνάζονταν σπάνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50.000 γυναίκες, οι οποίες κάθε δύο χρόνια περίπου από το 1992 έως το 2006, απαντούσαν στα ερωτήματα των επιστημόνων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Michel Lucas, δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονταν με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσες ασκούνταν 90 λεπτά ή και περισσότερο κάθε μέρα, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γυμνάζονταν μόλις 10 λεπτά ή λιγότερο κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, όσες παρακολουθούσαν τηλεόραση 3 ώρες ή περισσότερες την ημέρα, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» η αϋπνία στους ενήλικες



Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άντρες.

Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ, με συνέπεια να πλήττεται κάθε πλευρά της προσωπικής τους ζωής από την κούραση που τους καταβάλλει σύμφωνα με νέα μελέτη του ύπνου στη Βρετανία που θεωρείται μία από τις έως τώρα μεγαλύτερες στο θέμα αυτό.

Ο καθηγητής Κόλιν Εσπάι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 12.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι το 51% δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή να μην ξυπνήσουν το βράδυ.

Οι γυναίκες αποκαλύφθηκε πως υποφέρουν περισσότερο: το 75% είπαν πως ξαγρυπνούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν μόλις 25%

Τον ταραγμένο ύπνο, όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθούν τα προβλήματα στις σχέσεις. Η συντριπτική πλειονότητα, εξάλλου, παλεύει με μία αυτονόητη συνέπεια: την μειωμένη ενεργητικότητα, την οποία ανέφερε ως πρόβλημα το 93% των πασχόντων.

«Η έλλειψη ύπνου δεν είναι απλό θέμα», τόνισε ο δρ Εσπάι. «Όταν ένας άνθρωπος παλεύει επί χρόνια για να κοιμηθεί, η υγεία του κινδυνεύει διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκδηλώσεως πολλών ασθενειών, με πιο χαρακτηριστικές τον σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη».

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο ένας στους δέκα σηκώνεται και ελέγχει τα e-mail του, το 6% ξυπνούν τον/την σύντροφό τους, το 26% ακούν χαλαρωτική μουσική και το 18% καταφεύγουν στο… σεξ για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν!


Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «αντίο» στην κατάθλιψη



Ποιοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στην ψυχική μας υγεία.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι ασκούνταν περισσότερο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν περίπου 20% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που αθλούνταν σπανίως.

Από την άλλη, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση την εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

«Τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης», σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Μισέλ Λούκας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι περισσότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου σε μία γυναίκα, καθώς και το επίπεδο των ενδορφινών στο αίμα της, παρότι η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει άμεσα ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλούν κατάθλιψη, πρόσθεσε η ίδια.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που κάθε δύο χρόνια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια στο πλαίσιο της Αμερικανικής Έρευνας για την Υγεία των Νοσηλευτριών. Η έρευνα αφορούσε τα έτη 1992 έως 2006.

Οι συμμετέχουσες κατέγραψαν τον χρόνο που περνούσαν κάθε εβδομάδα παρακολουθώντας τηλεόραση κατά το 1992 και επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, έτρεχαν ή κολυμπούσαν κατά το διάστημα 1992-2000.

Στα ίδια ερωτηματολόγια, οι γυναίκες ανέφεραν τυχόν νέα διάγνωση για κλινική κατάθλιψη ή λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που δεν έπασχαν από κατάθλιψη το 1996. Την επόμενη δεκαετία καταγράφηκαν 6.500 νέα κρούσματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως το βάρος, το κάπνισμα και μία σειρά από ασθένειες, καθώς και την έντονη σωματική άσκηση, δηλαδή για μιάμιση ώρα ή παραπάνω καθημερινά, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνες που γυμνάζονταν δέκα λεπτά ή λιγότερο την ημέρα.

Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν τρεις ώρες ή και περισσότερες τηλεόραση την ημέρα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που σχεδόν ποτέ δεν έβλεπαν, αλλά η Λούκας εξηγεί ότι εν μέρει τουλάχιστον αυτή η σχέση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες παρακολουθούν τηλεόραση τις ώρες που θα μπορούσαν να γυμνάζονται.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που ανέφεραν οι ερευνητές είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης προτού διαγνωστούν, που τις οδηγούν να ασκούνται λιγότερο. Μια επίσημη διάγνωση ενδεχομένως να ακολουθεί αργότερα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του το βράδυ



Ψυχολογικά ή ιατρικά τα αίτια.

Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να «βρέχουν» το κρεβάτι τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Η αντιμετώπιση του είναι εύκολη και μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον ιατρό σας. Παρακάτω αναφέρονται τρόποι για να μπορέσουν τα παιδιά να το αντιμετωπίσουν από μόνα τους.

Ως ενούρηση χαρακτηρίζουμε την «ανικανότητα» του ελέγχου της ούρησης. Οι τύποι της ενούρησης είναι η νυχτερινή ενούρηση και η ημερήσια ενούρηση. Συμβαίνει πιο συχνά στα παιδιά και περισσότερο στα αγόρια απο τα κορίτσια.

Τι προκαλεί την ενούρηση:

- Γενετικοί παράγοντες
- Δυσκολία να ξυπνήσει από τον ύπνο
- Στρες, άγχος
- Πιο αργή από την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος στο παιδί (η οποία μειώνει την ικανότητα του παιδιού να σταματήσει την ουροδόχο κύστη να «αδειάσει» τη νύχτα)
- Ορμονικοί παράγοντες (μικρή παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης - η ορμόνη που επιβραδύνει την παραγωγή ούρων το βράδυ)
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Ανωμαλίες στην βαλβίδες της ουρήθρας σε αγόρια ή στον ουρητήρα σε κορίτσια και αγόρια
- Ανωμαλίες στο νωτιαίο μυελό
- Μια μικρή κύστη

Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την ενούρηση χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε αν το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία

Υπάρχουν δύο είδη θεραπείας: Η Συμπεριφορική θεραπεία και η Ιατρική θεραπεία

Η Συμπεριφορική θεραπεία βοηθά το παιδί σας να μάθει να ελέγχει την κύστη του. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

- Βάλετε ένα «όριο» υγρών πριν τον ύπνο.
- Να πάει στην τουαλέτα κατά την έναρξη της προετοιμασίας του ύπνου και στη συνέχεια και πάλι λίγο πριν πάει για ύπνο.
- Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής όταν δεν «βρέχει» το κρεβάτι του τα βράδια.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίπλα στα παιδιά της Αφρικής



Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε δύο σχολεία.

Στα σχολεία που φέρνουν την επωνυμία «Ελλάς» και «Ελλάς Μακεδονία» στην ακτή Ελεφαντοστού θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια η διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Βοήθεια θα σταλεί εκτός από τα δύο σχολεία, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, και στο νεοϊδρυθέν ορφανοτροφείο που φιλοξενούνται παιδιά των οποίων οι γονείς τους πέθαναν από HIV/AIDS, αλλά είναι και τα ίδια φορείς.

Επιπλέον θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο καινούργιο σχολείο που πρόσφατα εγκαινιάσθηκε στα σύνορα Λιβερίας και Ακτής Ελεφαντοστού, όπου φοιτούν 1.000 παιδιά που πηγαίνουν πρώτα για να σιτισθούν και μετά για να φοιτήσουν. Η περιοχή έχει πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε δέκα χρόνια και τα παιδιά σιτίζονται μία φορά την εβδομάδα!

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δώσουν το δικό τους δώρο αγάπης εως την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει σχολικό υλικό όπως σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και παραμυθια, μπλοκ ζωγραφικής, τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνες, κ.λ.π, αθλητικό υλικό όπως αθλητικά παπούτσια, απλά μπλουζάκια και σορτάκια, φαρμακευτικό υλικό με μακροπρόθεσμη ημερομηνία λήξης όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, γάντια μίας χρήσης κ.λ.π, παιδικά καλοκαιρινά ρούχα, σαγιονάρες, καπελάκια κ.λ.π.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα: 2310-840295 και 2310-841962.



Διαβάστε περισσότερα...