Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εντείνεται ο εθισμός στα smartphones


Έξι στους 10 κατόχους παραδέχονται ότι κοιμούνται με το τηλέφωνό τους ανά χείρας.

Ασχέτως εθνικότητας, οι κάτοχοι smartphone σε ολόκληρο τον κόσμο το παραδέχονται: κοιμούνται μαζί με το κινητό τους, το παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα και θα σκέφτονταν να σώσουν πρώτα εκείνο από τις φλόγες παρά τη γάτα τους, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας έρευνας σχετικά με τις συνήθειες των χρηστών «έξυπνων τηλεφώνων» που διεξήχθη σε δείγμα 7.000 ανθρώπων σε επτά χώρες και δημοσιεύτηκε σήμερα από την εταιρεία Motorola.

Έξι στους 10 κατόχους smartphone παραδέχονται ότι κοιμούνται με το τηλέφωνό τους ανά χείρας και το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στην Ινδία (74%) και την Κίνα (70%). Περισσότεροι από ένας στους δύο (57%) το παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα με την Κίνα και τη Βραζιλία να σπάνε κάθε ρεκόρ σε αυτήν την κατηγορία.

Ένας στους δέκα το χρησιμοποιεί ακόμα και στο ντους και το 50% και πλέον των ερωτηθέντων (54%) παραδέχεται ότι θα έσωζε πρώτα το smartphone από τις φλόγες παρά τη γάτα τους στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς.

Η σχέση χρήστη - αντικειμένου είναι τόσο έντονη που το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμο να αρνηθεί το ενδεχόμενο μιας σεξουαλικής συνεύρεσης κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, παρά το τηλέφωνό του. Και το 40% εκμυστηρεύεται στο τηλέφωνό του μυστικά που ούτε οι καλύτεροι φίλοι του γνωρίζουν.

Αυτό το «ειδύλλιο» ωστόσο δεν τους «γεμίζει» αρκετά. Μόλις το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει «ευτυχισμένο» με το smartphone του, ενώ το 79% εκνευρίζεται όταν το κινητό το διακόπτει σε κακή στιγμή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την έρευνα διενήργησε τηλεφωνικά το KRC Research σε δείγμα 7.112 κατόχων τηλεφώνων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ισπανία και την Ινδία. Δημοσιεύτηκε από τη Motorola με αφορμή την παρουσίαση των δύο νέων βελτιωμένων εκδοχών του δημοφιλούς μοντέλου της Moto X, που θα πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη κατά εκατοντάδες δολάρια σε σύγκριση με τα άλλα της μοντέλα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύνεκρη φωτιά σε εργοστάσιο επίπλων στο Κάιρο


Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο επίπλων βόρεια του Καΐρου, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και ο διοικητικός διευθυντής της συνελήφθησαν, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας και πρόσθεσε πως το εργοστάσιο λειτουργούσε χωρίς να έχει τις απαραίτητες άδειες και ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών είχε ήδη ζητήσει να κλείσει διότι δεν τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας.

Άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στη βιομηχανική ζώνη αλ Ομπούρ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, ο Χοσάμ Άμπντελ Γάφαρ.

Η πυρκαγιά, που προκλήθηκε όταν εξερράγη ένα γκαζάκι, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στους τρεις ορόφους του εργοστασίου, αλλά και στην αποθήκη του.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Akhbar al Youm δείχνει πυκνό άσπρο καπνό να βγαίνει από το κτίριο, ενώ ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί γύρω του και παρακολουθεί τη μάχη των πυροσβεστών με την πυρκαγιά.

Είκοσι τρία οχήματα της πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι τραγωδίες αυτού του είδους είναι σχετικά συχνές στην Αίγυπτο, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων αλλά και επειδή δεν τηρούνται πάντα οι κανονισμοί ασφαλείας. Επίσης σήμερα, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ κοντά στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα 35 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση δύο πλεούμενων στον Νείλο, που πυροδότησε επικρίσεις για την πλημμελή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας στις μεταφορές.

Ενώ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ένα υφαντουργείο κοντά στο Κάιρο που δεν τηρούσε τον πολεοδομικό κανονισμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε η «Αχίλλειος Πτέρνα» του Android που επηρεάζει ένα δισ. smartphones


Ως τρωτές συσκευές θεωρούνται αυτές με Android 2.2 και άνω.
Ένα πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα (bug) των Android συσκευών, εντοπίστηκε από ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι επηρεάζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το bug μπορεί να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες, αποστέλλοντας φωτογραφία ή μήνυμα βίντεο στο smartphone κάποιου, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο παραλήπτης. Σύμφωνα με την Google το πρόβλημα έχει διορθώσει, αλλά παραμένουν εκατομμύρια συσκευές οι οποίες χρειάζονται αναβάθμιση (update) λογισμικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές του χώρου, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά επικίνδυνο». Αναλυτές της αμερικανικής Zimpherium δήλωσαν ότι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα vulnerabilities του λειτουργικού μέχρι σήμερα, και εκτιμούν ότι περίπου 950 εκατ. συσκευές επηρεάζονται.

Οι χάκερ έχουν τη δυνατότητα αποστολής κακόβουλου κώδικα μέσω ενός multimedia message, το οποίο αποκτά πρόσβαση στην υπηρεσία του Android ονόματι Stagefright. Αφού συμβεί αυτό - χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια από πλευράς του θύματος- δεδομένα και εφαρμογές της συσκευή γίνονται, μέσω του κακόβουλου κώδικα, προσβάσιμα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη «Αχίλλειο Πτέρνα» θα αποκαλυφθούν σύντομα στη συνδιάσκεψη Black Hat που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα. Ως τρωτές συσκευές θεωρούνται αυτές με Android 2.2 και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές της Zimpherium ενημέρωσαν τη Google, η οποία κυκλοφόρησε σχετικό patch. Ωστόσο , εκατομμύρια συσκευές παραμένουν εκτεθειμένες, καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να κυκλοφορήσουν οι ίδιοι updates στους πελάτες τους, ενώ φυσικά υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης του update από τον χρήστη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι που ρίχτηκαν αδίκως σε άσυλα φρενοβλαβών


Περίεργες υποθέσεις ψυχιατρικού εγκλεισμού.

Αν μια μέρα ξυπνήσετε και βρεθείτε κλεισμένοι σε ψυχιατρείο, πόσο εύκολο είναι νομίζετε να πείσετε τους ειδικούς ότι δεν είστε τρελοί ώστε να επιστρέψετε στο σπίτι σας;

Το να πείσεις τους ανθρώπους γύρω σου ότι έχεις τα λογικά σου μπορεί να αποδειχθεί έργο απείρως δυσκολότερο απ’ όσο αρχικά νομίζουμε, όπως θα δούμε με τις φριχτές ιστορίες που θα παρακολουθήσουμε.

Ακόμα και σήμερα, παραμένει σοκαριστικά εύκολο να σε εγκλείσουν άδικα σε ένα άσυλο και άντε μετά να αποδείξεις το προφανές…

Ο γιατρός που έπλενε τα χέρια του



Πίσω στον 19ο αιώνα, η υγιεινή στην ιατρική πράξη ήταν κάτι άγνωστο και οι γιατροί δεν έπλεναν τα χέρια τους ποτέ, ακόμα και όταν ξεγεννούσαν. Όταν λοιπόν ένας και μόνο ένας γιατρός πρότεινε στους συναδέλφους του να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν από εγχειρίσεις, η ιατρική κοινότητα τον θεώρησε φυσικότατα τρελό!

Μαιευτήρας σε νοσοκομείο της Βιέννης, ο Ιγνάτιος Σέμελβαϊς παρατήρησε το 1874 την ομοιότητα των πληγών των πτωμάτων που πέθαιναν από μόλυνση με τις πληγές των γυναικών που πέθαιναν από επιλόχειο μόλυνση. Οι γιατροί έφευγαν από τα νεκροκρέβατα των ασθενών και πήγαιναν μετά κατευθείαν στις αίθουσες τοκετού και ο Σέμελβαϊς ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη βρεφική θνησιμότητα είχε εκεί τη βάση της. Ως Επιμελητής Α’ της Μαιευτικής Πτέρυγας, επέβαλε στους βοηθούς του να πλένουν υποχρεωτικά τα χέρια τους με υδάτινα διαλύματα χλωριούχου ασβεστίου, πετυχαίνοντας έτσι αισθητή μείωση της θνησιμότητας στο νοσοκομείο του!

Η ιατρική κοινότητα εξοργίστηκε όμως από τις κατηγορίες του ότι οι γιατροί ευθύνονταν για την παιδική θνησιμότητα και τον πολέμησε με σφοδρότητα. Τον έδιωξαν από το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης, του αρνήθηκαν κάθε άλλη θέση στην πόλη κι αυτός, φτωχός και εξοστρακισμένος πια από τον ιατρικό σύλλογο, έπεσε σε κατάθλιψη. Το 1865 κατέληξε τελικά σε άσυλο φρενοβλαβών, παρά το γεγονός ότι διέθετε τα λογικά του. Και η ειρωνεία; Ότι πέθανε από μόλυνση του αίματος όταν οι δεσμοφύλακες τον ξυλοκόπησαν αγρίως γιατί επέμενε να απελευθερωθεί. Ο δρ Σέμελβαϊς πέθανε σε ηλικία 47 ετών και κάπου 20 χρόνια μετά οι ισχυρισμοί του για την υγιεινή της ιατρικής πράξης υιοθετήθηκαν ευρύτατα, όταν ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δημοσίευσε την καινοτόμα εργασία του για τη θεωρία των μικροβίων…

Ο άθεος Νιγηριανός



Το να είσαι άθεος στη Νιγηρία μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς μιλάμε για μια θρησκόληπτη μουσουλμανική χώρα με το 51% των κατοίκων να πιστεύουν ότι αξίζει η θανατική ποινή σε όποιον εγκαταλείψει τα διδάγματα του Ισλάμ. Ο Μουμπάρακ Μπαλά ήταν ένας από αυτούς που απέρριψαν τον ισλαμισμό, μόνο που αντί για θάνατο, θεωρήθηκε τρελός.

Ο Μπαλά μίλησε δημόσια σε οικογένεια και φίλους για την απόρριψη της θρησκείας, αν και το γεγονός θεωρήθηκε τόσο ακραίο που οι οικείοι του τον πήγαν στον ψυχίατρο πιστεύοντας ότι είχε τρελαθεί! Ο γιατρός πείστηκε από την οικογένεια ότι η επιλογή της αθεΐας ήταν συνώνυμο της τρέλας και πριν το καταλάβει, βρέθηκε κλεισμένος σε ψυχιατρικό ίδρυμα και πλέον ζούσε σαν «φυτό» από τη βαριά αγωγή.

Ο Μπαλά άρχισε να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα για να καλέσει σε βοήθεια την οικουμένη όντας έγκλειστος στο άσυλο. Τελικά, μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις κατάφεραν έπειτα από πολλές περιπέτειες να τον απελευθερώσουν, αν και οι δικές του ιστορίες δεν έληξαν εκεί: όλοι απειλούσαν να τον σκοτώσουν και ο άτυχος άντρας αναγκάζεται σήμερα να ζει στη φυγή και το κρύψιμο…

Ο αντιφρονών του σοβιετικού καθεστώτος



Η ΕΣΣΔ είχε τη ζοφερή συνήθεια να αντιμετωπίζει τους αντιφρονούντες της με ψυχιατρικές πρακτικές, διαγιγνώσκοντας συστηματικά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ψυχικές παθήσεις σε πολιτικούς αντιπάλους και ακτιβιστές ώστε να κηλιδώσει την υπόληψή τους και να τους απομονώσει φυσικά πίσω από τα κάγκελα του ασύλου. Ακόμα και ψυχιατρικές νόσους ανακάλυψαν οι σοβιετικοί γιατροί, όπως η «ψευδαίσθηση ρεφορμισμού» και η «οκνηρή σχιζοφρένεια»!

Τραγικό όνομα εδώ ήταν ο Βαλέρι Ταρσίς, ο οποίος διαγνώστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τρελός και κλείστηκε σε ψυχιατρείο το 1963 όταν προσπάθησε να φυγαδεύσει το μυθιστόρημά του εκτός Ένωσης για να εκδοθεί, ένα βιβλίο που ασκούσε αμείλικτη κριτική στο «κόκκινο» καθεστώς φυσικά. Ο συγγραφέας πέρασε οχτώ μήνες σε σοβιετικό άσυλο και κατάφερε να σκαρώσει ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του κόσμου που μιλούσαν για τα κακά του ψυχιατρικού εγκλεισμού με μορφή αυτοβιογραφίας.

Γείτονάς του στο κελί ήταν άλλος ένας «τρελός» γραφιάς, ο νομπελίστας αργότερα ποιητής Γιόζεφ Μπρόντσκι(!), ο οποίος κατηγορήθηκε από το καθεστώς για «παρασιτικό τρόπο ζωής» και υποβλήθηκε σε σωρεία ψυχιατρικών παρεμβάσεων στους 18 μήνες που πέρασε μέσα στο άσυλο του τρόμου…

Ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφρο-Αμερικανών



Ως καθηγητής Ιστορίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο Κλένον Ουάσιγκτον Κινγκ έβλεπε από πρώτο χέρι τις ρατσιστικές πολιτικές διαχωρισμού λευκών-μαύρων στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μισισιπή τη δεκαετία του 1950. Ο καθηγητής έγινε γνωστός το 1957, με τις ανοιχτές επιστολές του στον Τύπο που μιλούσε ανοιχτά κατά των πολιτικών διαχωρισμού στα πανεπιστήμια, όταν έκανε τους λευκούς υποστηρικτές του πανεπιστημίου του να απειλήσουν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση.

Αφού πάλεψε πολύ για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών, κάτι που θα τον έκανε να εγκαταλείψει με την οικογένειά του τον επικίνδυνο Νότο, προσπάθησε το 1958 να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή ως σπουδαστής! Παρά τις ακαδημαϊκές του περγαμηνές, δεν έγινε δεκτός μιας και το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν δεχόταν στις τάξεις του μαύρους φοιτητές. Η απόρριψη δεν ήρθε φυσικά μόνη, μιας και οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος τον θεώρησαν τρελό που ήθελε να φοιτήσει σε ένα πανεπιστήμιο μόνο για λευκούς, γι’ αυτό και τον έκλεισαν σε άσυλο, για να βάλει μυαλό!

Βγήκε τελικά και συνέχισε τον ακτιβιστικό του αγώνα απτόητος, αν και η εμπειρία του μέσα στο ψυχιατρικό ίδρυμα τον ακολουθούσε έκτοτε στενά…

Ο αγρότης της Κίνας που δεν καθόταν στα αυγά του



Όμοια με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το έχει συνήθειο να βαφτίζει τους αντιφρονούντες τρελούς και να τους κλείνει στα ψυχιατρεία χωρίς πολλά-πολλά. Μεγάλο όνομα εδώ είναι ο 50χρονος αγρότης Ξου Λιν-Ντονγκ, ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή στο χωράφι του. Γραμματιζούμενος ο ίδιος, προσπάθησε να βοηθήσει τον αναλφάβητο γείτονά του να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ενός χωραφιού και όταν η κυβέρνηση του το αρνήθηκε, ο Λιν-Ντονγκ άρχισε να μαζεύει υπογραφές για να πιέσει την κρατική εξουσία υπέρ του δίκαιου αιτήματος του γείτονα.

Έλα όμως που τα μαζικά παράπονα στην Κίνα όχι μόνο δεν περνάνε, αλλά επιφέρουν και μεγάλες περιπέτειες. Η κυβέρνηση έχρισε τον αγρότη τρελό και τον έκλεισε αμέσως σε άσυλο, παρά την παντελή απουσία κλινικών συμπτωμάτων! Εκεί τον υπέβαλαν σε όχι λιγότερα από 54 ηλεκτροσόκ και πολλές ακόμα ζοφερές «θεραπείες», αναγκάζοντάς τον να προβεί σε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας ώστε να γλιτώσει από τα βασανιστήρια. Ο άτυχος αγρότης πέρασε 6,5 χρόνια σε δύο άσυλα και ήταν μόνο μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του στον τοπικό Τύπο που απελευθερώθηκε…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αετοί» καταγράφουν τη Γη από πολύ ψηλά


Τολμηροί αλεξιπτωτιστές κάνουν βουτιά από τα 13.000 πόδια.

Πώς είναι να πέφτει κανείς από τα... σύννεφα; Τολμηροί αλεξιπτωτιστές το κατάφεραν πραγματοποιώντας μια βουτιά από τα 13.000 πόδια, έχοντας την καλύτερη θέα μιας και μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τα σύννεφα. Οι τρεις αυτοί «διάολοι» κάνουν μια κατακόρυφη πτώση προς τη Μόσχα, ενώ είναι σαν να έχουν πέσει από το διάσημα.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης τους, βλέπουν τη γη έτσι όπως αυτή «ξετυλίγεται» περήφανη κάτω από τα πόδια τους. Ο 39χρονος Vorevodin Gleb κατέγραψε αυτές τις εικόνες, κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, μαζί με τους φίλους του Evgenic Tarahomin και Dmitry Manashov.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλιμακώνονται οι τιμές του όζοντος στην Αθήνα


Νωρίτερα σήμερα υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης.
Αποκλιμάκωση από τις μέγιστες τιμές του όζοντος παρατηρείται στην Αθήνα, όπου νωρίτερα σήμερα υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ). Μάλιστα περαιτέρω σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αναμένεται αργά το απόγευμα.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε έναν σταθμό μέτρησης: Συγκεκριμένα μέχρι τις 16:00 σημειώθηκε μέγιστη ωριαία τιμή Ο3 187 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Λυκόβρυσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης


Και πόσο άλλαξε το νησί από τις εκρήξεις.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ρέθυμνο ως γαμήλιος προορισμός


Αύξηση 500% στις αφίξεις ζευγαριών για να παντρευτούν.
Εκατοντάδες πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι έχουν τελεσθεί τα τελευταία επτά χρόνια στο Ρέθυμνο που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς γι αυτόν το λόγο. Στόχος του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και του δήμου, είναι ο νομός Ρεθύμνου να καθιερωθεί ως επιλογή όσων επιδιώκουν να δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης και συνύπαρξης σε έναν ιδιαίτερο τόπο, υπό ιδιαίτερες συνθήκες.

Η ανάδειξη του «γαμήλιου τουρισμού», πέρα από την προβολή του Ρεθύμνου σε παγκόσμιο επίπεδο για τις φυσικές ομορφιές και την έντονη πολιτιστική φυσιογνωμία του, συνεπάγεται και σημαντική ενίσχυση των εσόδων του δήμου. Ετσι, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, στα μέσα Φθινοπώρου αναμένονται στελέχη του τουρισμού από την Κίνα, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα αναδειχθεί το Ρέθυμνο ως γαμήλιος, τουριστικό προορισμός για τα εκατομμύρια ζευγάρια των Κινέζων.

«Στο Ρέθυμνο υπάρχουν γραφεία που ασχολούνται με τον γαμήλιο τουρισμό. Αλλά ο δήμος έχει ρίξει όλο το ενδιαφέρον του για να γνωστοποιηθεί αυτή η δυνατότητα του Ρεθύμνου και να λυθούν ζητήματα που δεν θα χαλάσουν μια τέτοια ημέρα» σημειώνει και προσθέτει ότι θα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν στη μετάβαση, διαμονή και εξυπηρέτηση, ώστε το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες, αλλά και προς το συμφέρον συνολικά του νομού.

Ηδη, οι ομαδικοί γάμοι ζευγαριών από την Κίνα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των αγορών, με αποτέλεσμα όλα να συγκλίνουν στη δημιουργία μιας άκρως οργανωμένης πολιτείας που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους θιασώτες του γαμήλιου τουρισμού. Σε αυτό τον πλαίσιο, ο δήμος Ρεθύμνου εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσης δεδομένων με όλους τους προορισμούς και τα μέρη που μπορούν να υποστηρίξουν τον γαμήλιο τουρισμό. Σταχυολογώντας κάποιους από τους προορισμούς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρεται στο Κάστρο του Ρεθύμνου, τον Δημοτικό Κήπο, την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Και συμπληρώνει ότι τόσο το Ρέθυμνο όσο και τα Χανιά διαθέτουν πολλά μέρη που προσφέρονται για το συγκεκριμένο θεματικό τουρισμό που κυρίως συμβαίνει στη χαμηλή και στη μέτρια τουριστική σεζόν, επιμηκύνοντας ουσιαστικά την τουριστική περίοδο.

«Το ενδιαφέρον από την αγορά της Κίνας ξεκίνησε απρόσμενα από θεσμικούς και επιχειρηματίες της Κίνας που ήρθαν στο Ρέθυμνο για να δουν τον νομό και να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Εμείς το αξιοποιήσαμε αυτό, επενδύσαμε στην τουριστική αναβάθμισή μας και συγχρόνως βοηθήσαμε την τοπική αγορά» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για θέματα τουριστικής προβολής και πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη. Και προσθέτει ότι η αρχή έγινε το 2007, όταν η τότε δημοτική αρχή είχε αποφασίσει ότι μπορούν να τελούνται πολιτικοί γάμοι και εκτός δημαρχείου. «Αυτή η απόφαση άνοιξε την πόρτα σε όσους ήθελαν να τελέσουν τον γάμο τους σε ανοιχτούς χώρους, πάντα δημοτικούς και πολύ καλά επιλεγμένους». Η άνθηση του γαμήλιου τουρισμού ήταν τέτοια, ώστε οι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη θεματική να έχουν καταγράψει αύξηση πάνω από 500%.

Σήμερα, η Κρήτη είναι τουριστικός προορισμός για γάμους ζευγαριών από τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Ασίας. «Οι κρατήσεις για γάμους μάς δίνουν το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι και να μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως οι προσπάθειες μας, που συνεχίζονται, δεν πήγαν χαμένες» καταλήγει η κ. Μπιρλιράκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν συντρίμμια που ίσως ανήκουν στο Boeing της Malaysia Airlines


Τμήματα αεροπορικών φτερών βρέθηκαν σε νησί κοντά στη Μαγαδασκάρη.

Τμήματα αεροπορικών φτερών που ίσως ανήκουν στο Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που εξαφανίστηκε το Μάρτιο του 2014, εντοπίστηκαν στο νησί Ριγιούνιον, κοντά στη Μαγαδασκάρη.

Οι ερευνητές αναζητούν εάν πράγματι τα συντρίμμια ανήκουν στο Boeing 777, όπως ανέφερε η Metro.co.uk, εάν και σύμφωνα με τους ίδιους είναι πολύ νωρίς ακόμη να πει κανείς αν όντως ανήκουν στη μοιραία πτήση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους International Business Times, δεν αποκλείεται τα συντρίμμια να ανήκουν σε ένα δικινητήριο αεροπλάνο που προσέκρουσε κοντά στο νησί το 2006 ή στην πτήση της Yemenia Airway που κατάπεσε το 2009 κοντά στις Κομόρες.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγονται στα σκουπίδια Πύργος και Ολυμπία


Εικόνες ντροπής από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι κάτοικοι του Πύργου και της Ολυμπίας διαμαρτύρονται πως ούτε στο μπαλκόνι δεν μπορούν να κάτσουν το καλοκαίρι εξαιτίας της δυσοσμία από τα βουνά από σκουπίδια. Απελπιστική είναι η κατάσταση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, απ’ όπου περνούν και οι περισσότεροι τουρίστες για να δουν τα μνημεία.

Στο ρεπορτάζ του Alpha μάλιστα, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου κάνει λόγο για αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δερματοπάθειας, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα σκουπίδια μαζεύονται μόνο στον Πύργο και όχι στα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι απαιτούν να λυθεί το θέμα και απειλούν να καταθέσουν αγωγές.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τη θεμελιώδη σημασία της Φυσικής


«Μάχιμοι» εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζει τη θεμελιώδη σημασία του μαθήματος της Φυσικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Εκπαίδευσης θα εξετάσει τις υποβληθείσες προτάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση σε υπόμνημα του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, το οποίο κατέθεσε ως αναφορά ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου.

Ο Τάσος Κουράκης κάνει επίσης γνωστό, πως όσον αφορά στη στελέχωση των επιτροπών εξέτασης, ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ 60/2006 (ΦΕΚ 65 Α) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σύμφωνα με τις οποίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν διδάξει το οικείο μάθημα κατά το ίδιο σχολικό έτος. Συνεπώς στη στελέχωση των επιτροπών θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο «μάχιμοι εκπαιδευτικοί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί - βοηθητικοί πίνακες αναπληρωτών


Δεν έχουν νομική ισχύ.

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι προσωρινοί – βοηθητικοί πίνακες αναπληρωτών για τις αιτήσεις των αναπληρωτών. Ενδεχομένως οι εκπαιδευτικοί να διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη αλλά σε αυτούς τους πίνακες δε γίνονται ενστάσεις. Οι ενστάσεις θα γίνουν όταν βγουν οι προσωρινοί πίνακες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων.

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι εν λόγω πίνακες δεν έχουν νομική ισχύ και γνωστοποιούνται ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για την υποβοήθηση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη θέση του αναπληρωτή / ωρομίσθιου τη σχολική χρονιά 2015-2016.

Οι πίνακες περιλαμβάνουν μόνο τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτή τη σχολική χρονιά 2014-2015 (και δεν απενεργοποιήθηκε η αίτησή τους για οποιοδήποτε λόγο).

Για τους ενιαίους πίνακες πατήστε εδώ.

Για τους πίνακες μηδενικής προϋπηρεσίας πατήστε εδώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάλι «στο κόκκινο» το όζον


Οδηγίες προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε έναν σταθμό μέτρησης.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 16:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 187 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Λυκόβρυσης. Παρατηρείται ήδη αποκλιμάκωση από τις μέγιστες τιμές στους άλλους τρεις σταθμούς μέτρησης όπου υπήρξε νωρίτερα σήμερα υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στη μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό


Η 35χρονη μητέρα φέρεται να έριξε το παιδί της από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου.
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος της 35χρονης μητέρας που φέρεται να έριξε το 5 ημερών βρέφος της από τον 5ο όροφο.

Το βρέφος βρέθηκε το πρωί νεκρό, σε ακάλυπτο της οδού Ζ. Παπαντωνίου, στα Πατήσια.

Η μητέρα οδηγήθηκε το απόγευμα στον εισαγγελέα, όπου της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς φέρεται να έριξε η ίδια το βρέφος στον ακάλυπτο, από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακίστηκε η "μαύρη χήρα" - Αναπαράσταση της δολοφονίας ζητά η οικογένεια του καπετάνιου


Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της σήμερα στον Ανακριτή Ναυπλίου η 38χρονη, η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε τον άντρα της στην Κοιλάδα Ερμιονίδας στις 8 Δεκεμβρίου του 2014.

Η38χρονη αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθεί στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Η 38χρονη θα κρατηθεί προσωρινά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης όπως αποφασίστηκε μετά και την απολογία της σήμερα στον κ. Ανακριτή, η οποία και διήρκεσε πολλές ώρες.

Την ίδια ώρα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας και Γιώργος Γεωργόπουλος αναμένεται να καταθέσουν αίτηση αναπαραστάσεως του εγκλήματος στον Τακτικό Ανακριτή Ναυπλίου, εκ μέρους των γονέων και της αδελφής του θύματος δολοφονίας, αμέσως μετά την γνωμοδότηση Ανακριτού και Εισαγγελέως Ναυπλίου σχετικά με την προσωρινή κράτηση της κατηγορούμενης.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Να τεθεί άμεσα σε ισχύ το άρθρο 2 του ν. 4331


Δελτίο Τύπου 29.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 2017

Με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ προς το υπουργείο Εργασίας ζητά να τεθεί άμεσα σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 8 του ν. 4331/2015, «Αντικατάσταση του όρου «τυφλότητα» με τον ειδικότερο όρο «αναπηρία όρασης» στην κ.υ.α. Δ29α/Φ.32/ Γ.Π.οικ.10806/529».

Ένα πολύ σοβαρό θέμα έχει προκύψει με τον όρο «τυφλότητα», που ταλαιπωρεί και αδικεί μεγάλο αριθμό τυφλών ατόμων ή με πρόβλημα όρασης, μιας και οι γνωματεύσεις που είχαν οι τελευταίοι, από τα ΚΕΠΑ, δεν γίνονταν δεκτές από τους Δήμους, αφού αναγραφόταν διαφορετική ορολογία. Παρότι είναι σαφές ότι ο Νομοθέτης ήθελε όχι να αλλάξει τον νομικό ή επιστημονικό όρο, (τυφλότητα που ορίζεται σε 95% αναπηρία στην όραση, [ν. 958/1979]), αλλά να παραχωρήσει το ευνοϊκό αυτό μέτρο απόδοσης επιδόματος και στα άτομα με πρόβλημα όρασης από 80%. Έτσι, είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να αναζητάται αυτομάτως και υποχρεωτικά η λέξη «τυφλότητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, από τις υπηρεσίες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του Νομοθέτη, που έρχεται μετά από διαβούλευση με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), την Ελληνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) και την ΕΣΑμεΑ, έρχεται να δώσει τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία ελέω γραφειοκρατίας.

Η επιστολή στον σύνδεσμο.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (133.94 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θέματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων


Δελτίο Τύπου 29.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 2013

Με εμπεριστατωμένα έγγραφα η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει στο υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με θέματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων.

Καταρχήν η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει το άρθρο 1 «Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία του ν. 4331/2015». Με αυτό το άρθρο ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα και μέτρα ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών του Υπουργείου, καθώς και με τη Συνομοσπονδία, για την έκδοση της εγκυκλίου η οποία θα ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα εφαρμογής του παρόντος, τα σχετικά έγγραφα, θα φροντίσει να τηρηθεί η ορολογία των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για καθεμία από τις προνοιακές παροχές με την ορολογία του εκάστοτε ισχύοντος Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ιατρικής φύσης ζητήματα χορήγησης των προνοιακών παροχών.

Αυτή η διάταξη έρχεται να εκλογικεύσει τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με αναπηρία από τις υγειονομικές επιτροπές για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, συνεπώς έρχεται να επιλύσει εν δυνάμει σημαντικά προβλήματα που έχουν ταλανίσει τον χώρο. Για αυτό το λόγο απαιτείται πολύ προσεκτική σύνταξη αυτής της εγκυκλίου προκειμένου να δώσει καθαρό τρόπο τήρησης των διαδικασιών οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών που προβλέπει.

Η Εθνική Συνομοσπονδία ζητά επίσης τη συνεργασία του υπουργείου για τις πολύ σημαντικές διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 4331/2015 «Ρύθμιση θεμάτων ΚΕ.Π.Α.».

Το άρθρο 2 του ν. 4331/2015 έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αποδοχής της γνωμάτευσης της αναπηρίας για κάθε λόγο και από κάθε υπηρεσία. Η πολύ προσεκτική σύνταξη, μετά από μελέτη, της εναρμόνισης των διατάξεων, θα λειτουργήσει υπέρ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Χρειάζεται οργανωμένη διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία και τους φορείς της με το υπουργείο μέσα από μια ειδική ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος και η οποία αν συνταχθεί και εφαρμοστεί σωστά, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, για παράδειγμα γραφειοκρατικά, θα λυθούν δια παντός. Σε αντίθετη περίπτωση η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνίζεται και ο νόμος θα καταστεί ανενεργός.

Οι επιστολές βρίσκονται στους συνδέσμους http://is.gd/x0fpmS και http://is.gd/cpur9n


Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.35 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιπλέκεται η υπόθεση με το διπλό φονικό των Σερρών


Στην εκδοχή της θανάσιμης συμπλοκής πατέρα και γιου φαίνεται πως συγκλίνουν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενεργήθηκε τις τελευταίες ώρες στις σορούς των δύο ανδρών, οι οποίοι βρέθηκαν κατακρεουργημένοι μέσα στη μεζονέτα όπου διέμεναν στις Σέρρες.

Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου που διενήργησε την εξέταση διαπίστωσε πολλαπλά τραύματα στα άψυχα σώματα του 72χρονου και του 27χρονου γιου του. Όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους δύο έφερε 27 μαχαιριές κι ο άλλος 31. Τα τραύματα εντοπίζονται στο λαιμό, το θώρακα και τα άκρα. Μάλιστα, στα άκρα βρέθηκαν αμυντικά τραύματα που εκτιμάται ότι υποδηλώνουν πάλη μεταξύ τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, οι Αστυνομικές Αρχές των Σερρών εκτιμούν πως προηγήθηκε καβγάς -άγνωστο για ποιο λόγο- ανάμεσα σε πατέρα και γιο, που πήρε διαστάσεις και εξελίχθηκε σε οικογενειακή τραγωδία. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνουν μαρτυρίες γειτόνων που ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες άκουσαν φωνές από το σπίτι τους

Ο 27χρονος, όπως επιβεβαιώθηκε από την ιατροδικαστή, είχε ιστορικό ψυχασθένειας, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, στο παρελθόν νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Στο ισόγειο της ιδιόκτητης μονοκατοικίας ζούσε η 25χρονη κόρη του 72χρονου. Η νεαρή γυναίκα ήταν αυτή που μαζί με τη σύντροφο του ηλικιωμένου εντόπισε, γύρω στις 10 το βράδυ, τα πτώματα του πατέρα και του αδελφού της.

Ερευνώντας τον τόπο του εγκλήματος, αστυνομικοί συνέλεξαν δύο μαχαίρια που φαίνεται πως είναι συμβατά με τα τραύματα των δύο ανδρών, πλην όμως αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι δεν βρέθηκαν πάνω σ' αυτά ίχνη αίματος. Οι Αρχές ερευνούν την εκδοχή να τα καθάρισε πρόσωπο από το περιβάλλον τους, θέλοντας ενδεχομένως να αποπροσανατολίσει τις αστυνομικές έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα ευρήματα εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση διάσωσης τουριστών στην Κρήτη


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης δύο αυστριακών τουριστών στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουστογέρακο στα Λευκά Όρη.

Οι δύο τουρίστες έχασαν τον προσανατολισμό τους και ενώ είχαν πάει για πεζοπορία εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα flashnews.gr.

Οι τουρίστες ειδοποίησαν μέσω του αριθμού έκτακτου ανάγκης 112, ότι χρειάζονται βοήθεια και αμέσως στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ε-Banking χωρίς κωδικούς αλλά με χρήση της φωνής


Το eBanking μπορεί να μπήκε στη ζωή αρκετών Ελλήνων λόγω της τραπεζικής αργίας, αποτελεί όμως μια εύκολη λύση για να πραγματοποιηθούν τραπεζικές συναλλαγές από το σπίτι ή το γραφείο.

Η χρήση του eBanking απαιτεί πολύπλοκους κωδικούς που περιλαμβάνουν αριθμούς και σύμβολα ώστε να είναι δύσκολο να παραβιαστούν, ωστόσο το ίδιο δύσκολο είναι να τους απομνημονεύσουν και οι ίδιοι οι χρήστες.

Όπως αναφέρει το techblog. gr, τράπεζα της Ολλανδίας ξεκίνησε τη χρήση ενός συστήματος αναγνώρισης φωνής που επιτρέπει στους χρήστες smartphones να συνδέονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω application χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούν κωδικούς. Η τεχνολογία ονομάζεται voice biometrics και είναι δημιουργία της εταιρείας Nuance.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνικό πρόβλημα ίσως καθυστερήσει την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου


Σημαντικό τεχνικό πρόβλημα ενδέχεται να καθυστερήσει την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών δεν μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν, ώστε να δημιουργηθούν νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους Έλληνες επενδυτές. Οι νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί απαιτούνται, καθώς οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων λογαριασμών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος, είχε δηλώσει χθες ότι το Χ.Α. αναμένεται να ανοίξει ή σήμερα ή την Πέμπτη, με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες να προσπαθούν να βρουν λύση για το άμεσο άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκ μέρους των χρηματιστών για την αναμενόμενη λειτουργία του Χρηματιστηρίου με περιοριστικούς όρους για τους Έλληνες επενδυτές, καθώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών, με το Σύνδεσμο Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ


Με στόχο τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των ΟΤΑ, που «παραμένει αναγκαίος για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της», το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχέδιο νόμου με τίτλο «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ- Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Το σχέδιο νόμου, που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την ίδρυση στην κάθε έδρα περιφέρειας Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας (ΑΥΕ) - ΟΤΑ, συστήνεται η θέση του ελεγκτή νομιμότητας, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο αιρετών οργάνων.

Κάθε ΑΥΕ-ΟΤΑ έχει δικό της οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας και διαρθρώνεται ως εξής:

α. Γραφείο Ελεγκτή Νομιμότητας,

β. Διεύθυνση Εποπτείας ΟΤΑ με (α) Τμήμα Γενικών Υποθέσεων, (β) Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων, (γ) Τμήμα Τεχνικών Υποθέσεων,

γ. Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης.

Επίσης, προβλέπονται πειθαρχικά όργανα και αρμοδιότητες, και συστήνεται Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ.

Τέλος, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, προβλέπεται η παρακολούθηση κατάρτισης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, καθώς και η δημιουργία Λογαριασμού Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοργισμένος ποδηλάτης σήκωσε αυτοκίνητο γιατί εμπόδιζε τη βόλτα του


Ο Βραζιλιάνος Hulk.
Το βίντεο με τον άντρα που βλέπετε να πρωταγωνιστεί σε αυτό, έγινε viral, δηλαδή ανάρπαστο. Όπως φαίνεται, ο εν λόγω χειροδύναμος άντρας καταφέρνει και σηκώνει ένα αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σταθμευμένο μέσα στην ειδική λωρίδα για τους ποδηλάτες.

Ο εν λόγω ποδηλάτης, φαίνεται να πιάνει στα χέρια του ένα Fiat Uno σε πόλη της Βραζιλίας, και να το μετακινεί, αλλά υπάρχουν χρήστες που αμφισβητούν την αυθεντικότητα του βίντεο λέγοντας ότι δεν είναι πραγματικό. Το βίντεο, ανέβηκε στο YouTube από τον χρήστη Joe Loreto και μέχρι στιγμής το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες. Πάντως, το Fiat Uno είναι ένα από τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα και ο άντρας απλά το μετακινεί.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα δοθούν οι συντάξεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ


Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιστώνονται αύριο, Πέμπτη 30 Ιουλίου, οι συντάξεις του ΙΚΑ για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ καταβάλλονται τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο στην αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο


Ο «Πολίτης Κέιν» σε μεταμεσονύκτια προβολή στις 23.50 την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών με καθολική αναγνώριση και επιρροή απύθμενη και οικουμενική στην τέχνη του κινηματογράφου. Το «μεγαλείο» της ταινίας άρχισαν να συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι κριτικοί στα μέσα της δεκαετίας του '50, ιδιαίτερα όταν ο θεωρητικός του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν ανακάλυψε σ' αυτήν το μοντέλο μιας καινούργιας κινηματογραφικής αισθητικής βασισμένης όχι στο μοντάζ, αλλά στη «μακρά» λήψη, άλλως, στη λήψη σεκάνς. Η κύρια μέριμνα στην αισθητική του «Πολίτης Κέιν» δε συνίσταται στη μετατροπή των εικόνων σε ενότητες μέσω του μοντάζ, αλλά στην εντός κάδρου σκηνοθεσία (mise en scene). Ο Γουέλς θεωρείται ιδρυτής και μετρ της αισθητικής αυτής, όπως ο Αϊζενστάιν θεωρείται ιδρυτής και μετρ του μοντάζ. Η οργάνωση της μορφής της ταινίας - για πρώτη φορά ο κινηματογράφος γίνεται γραφή - οπτικά συνιστά επανάσταση.

Ο «Πολίτης Κέιν» - ξεκινά με το θάνατο του υποκειμένου της μυθοπλασίας - και «ανοίγει» και «κλείνει» με εικόνες μέσα από το φράχτη του μυθικού κάστρου ΧANADU. Πεθαίνοντας, ο Κέιν αφήνει να του πέσει από το χέρι μια γυάλινη διακοσμητική μπάλα - από κείνες που τις κουνάς και πλημμυρίζουν ψεύτικο χιόνι - και ψιθυρίζει τη λέξη «Rosebud», νοηματικό «κλειδί» της ταινίας, λέξη που επαναλαμβάνεται καθ' όλη τη διάρκειά της ως τα τελευταία πλάνα, λέξη μυστήριο που πάνω της χτίζεται το φιλμ.

Ο μεγαλοεκδότης Τσαρλς Φόστερ Κέιν, η πεμπτουσία του αμερικανικού μύθου της επιτυχίας, είναι κι ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά και ο «Πολίτης Κέιν» είναι η βιογραφία του, διαμορφωμένη μέσα από δημοσιογραφικές μεθόδους. Ενεργό πρόσωπο στο φιλμ, ο δημοσιογράφος που ανέλαβε την αποστολή να προσκομίσει απαντήσεις στο αίνιγμα. Ερευνα, συλλογή στοιχείων, αντιπαράθεση, διαφορετικές οπτικές επιστρατεύονται στο να ρίξουν φως στο επιλεγμένο πρόσωπο ή θέμα. Μέθοδος που αφήνει χώρο και στο απατηλό όταν δημιουργεί ψευδαίσθηση αλήθειας...

Η ταινία δομείται από σειρά συνεντεύξεων, καταθέσεων και αποκαλύψεων, σε πέντε αφηγηματικές διαδικασίες, με φλας μπακ από την οπτική των συνομιλητών του δημοσιογράφου και κλείνει με έναν ισορροπημένο επίλογο. Συνεργός του Γουέλς ο οπερατέρ Γκρεγκ Τόλαντ, συνεργάτης πολλών Γερμανών εξπρεσιονιστών, με πατέντα του το βάθος πεδίου. Ο Ορσον Γουέλς ανέφερε ότι η μοναδική προετοιμασία του ενώπιον του εγχειρήματος της σκηνοθεσίας του «Πολίτης Κέιν» - που κατέπληξε, κι ακόμα καταπλήσσει, με τη ρηξικέλευθη πειραματική της προσέγγιση - ήταν να δει 40 φορές το «Η ταχυδρομική άμαξα» (1939) του Τζον Φορντ.

Ο «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Ουέλς ανακηρύχτηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε το BBC και στην οποία συμμετείχαν κριτικοί κινηματογράφου από όλο τον κόσμο

Δείτε την θρυλική ταινία του Όρσον Γουέλς με ελεύθερη είσοδο στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο σε μεταμεσονύκτια προβολή στις 23.50 την Παρασκευή 31 Ιουλίου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Ξέχασαν το μωρό τους στην παραλία


Ένα μωρό είχε εγκαταλειφθεί για τουλάχιστον μία ώρα από τους γονείς τους στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων, προκάλεσε την έντονη ανησυχία σε λουόμενους.

Το παιδί είχε αφεθεί σε καροτσάκι στην παραλία χωρίς να υπάρχει κάποιος ενήλικος δίπλα του.

Η εικόνα αυτή ανησύχησε λουόμενους που άρχισαν να αναζητούν τους γονείς του εκεί κοντά. Όταν η προσπάθεια τους δεν είχε αποτέλεσμα, κάλεσαν την αστυνομία που με τη σειρά της αναζήτησε τους γονείς στην περιοχή χωρίς αποτέλεσμα.

Στο μετέβησαν δύο αστυνομικοί της Ομάδας Δίας ενώ μετά από λίγο εμφανίσθηκαν δύο γυναίκες, μια εκ των οποίων ήταν η μητέρα που ανάφερε σε αστυνομικούς ότι βρισκόταν εκεί κοντά.

Οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία των εμπλεκομένων χωρίς όμως να ασκηθεί δίωξη για εγκατάλειψη ανηλίκου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικά ευρήματα στο ακατοίκητο Δεσποτικό


Βρέθηκε κτιριακό συγκρότημα πολύπλοκης κάτοψης.

Νέα σημαντικά και διαφωτιστικά στοιχεία για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, το οποίο είναι ένα από τα μοναδικά ακατοίκητα νησιά στις Κυκλάδες, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου.

despotiko

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, η συστηματική έρευνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, που ξεκίνησε το 1997 από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), έχει φέρει στο φως, μέχρι σήμερα, ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό, η ακμή του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στον 9ο και 8ο αι. π. Χ. (γεωμετρική εποχή). Η κατεξοχήν λατρευόµενη θεότητα στο ιερό κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας, ενώ στην κλασική περίοδο λατρευόταν και η θεά Εστία µε το επίθετο «Ισθµία». Έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα 13 κτίρια.

Φέτος, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, από τις 25 Μαΐου έως τις 3 Ιουλίου, αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκης κάτοψης κτιριακό συγκρότημα συνολικών διαστάσεων 35 Χ 15μ., το οποίο βρίσκεται στην νότια πλευρά του τεμένους, δίπλα στη νότια είσοδο του ιερού. Από τα πολυπληθή ευρήματα προκύπτει, ότι το νέο συγκρότημα, το οποίο ανήκει στην αρχαϊκή περίοδο (εποχή ίδρυσης του ιερού), γνώρισε διάφορες οικοδομικές φάσεις με επεκτάσεις και προσθήκες δωματίων, κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος, περιλαμβάνει οικοδόμημα ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 20Χ12μ., που αποτελείται από πέντε δωμάτια με εισόδους στη νότια πλευρά, που επικοινωνούν με μεγάλο ανοικτό αίθριο και επιβλητική είσοδο. Τα δωμάτια φέρουν πλακόστρωτα δάπεδα και διάφορες κατασκευές στο εσωτερικό τους, πιθανότατα για τελετουργική χρήση.

Επιπλέον, στη δυτική πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος αυτού, αποκαλύφθηκε ακόμη ένα μεγάλο κτίριο, αποτελούμενο από τέσσερα δωμάτια, ενώ σε ένα από αυτά βρέθηκε κτιστός τετράγωνος βωμός από σχιστολιθικές πλάκες. Αποκαλύφθηκε επίσης μεγάλη ποσότητα κεραμικής και περισσότερα από είκοσι θραύσματα αγγείων με εγχάρακτες επιγραφές του ονόματος του Απόλλωνα, που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την λατρεία του θεού στη συγκεκριμένη θέση.

Επιπρόσθετα, οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν και στο Κτίριο Ζ, που βρίσκεται έξω από τον λατρευτικό περίβολο του τεμένους, όπου αποκαλύφθηκαν ακόμη δύο δωμάτια του και μεγάλη ποσότητα εισηγμένης γραπτής αττικής κεραμικής κλασικών χρόνων. Αποκαλύφθηκε επίσης, τοίχος μεγάλων διαστάσεων κατά μήκος της οδού που θα έπαιρναν οι πιστοί από το αρχαίο λιμάνι προς το τέμενος, που είχε οχυρωματικό χαρακτήρα, για να προστατεύσει τα κτίρια που εκτείνονταν στη χερσόνησο του Δεσποτικού.

Στα πολυάριθμα ευρήματα των φετινών ανασκαφών συγκαταλέγονται: θραύσμα από την κνήμη ποδιού αρχαϊκού κούρου, τρία θραύσματα κάτω άκρων κούρων, - που έρχονται να προστεθούν στα 65 ήδη αποκαλυφθέντα θραύσματα μαρμάρινων αρχαϊκών κούρων- καθώς και τμήμα μιας ιδιαίτερης μαρμάρινης αρχαϊκής βάσης αγάλματος με την πλίνθο της, η οποία φέρει την επιγραφή (Α)ΝΕΘΗ(ΚΕ), ακέραιο πήλινο ακροκέραμο, θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα με παράσταση του θεού Διόνυσου, περισσότερα από είκοσι μελαμβαφή λυχνάρια, 33 ενεπίγραφα θραύσματα σκύφων και κυλίκων με το όνομα του Απόλλωνα (Α, ΑΠ, ΑΠΟΛ), θραύσματα μηλιακών-παριανών αγγείων και θραύσματα μελανόμορφων αγγείων αττικής προέλευσης (τέλη 6ου αι. π. Χ), πήλινη αρχαϊκή λεκάνη με περίτεχνες λαβές, πήλινα ειδώλια και χάλκινα αντικείμενα.

Πέραν των ανασκαφικών εργασιών, πραγματοποιήθηκαν από συνεργείο τεσσάρων εξειδικευμένων μαρμαροτεχνιτών εργασίες για την ολοκλήρωση της α΄φάσης της προμελέτης αναστήλωσης του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου που έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ (αρχιτέκτων-μελετητής Γ.Ορεστίδης).

Η ολοκλήρωσή του έργου αναστήλωσης και συντήρησης, έχει ως στόχο την οργάνωση και ανάδειξη του χώρου αυτού σε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις Κυκλάδες. Στο φετινό πρόγραμμα των ανασκαφών στο Δεσποτικό συμμετείχαν πολλοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και από το ΔΙ.ΚΕ.ΜΕΣ/CYA.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα κινδύνου από τα Κέντρα Αποκατάστασης λόγω αύξησης του ΦΠΑ


Προειδοποιήσεις από την ΕΚΑΕΑ.

Σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των Κέντρων Αποκατάστασης, μετά την αύξηση του ΦΠΑ, θέτει η Ένωση που τα εκπροσωπεί, h οποία ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ή ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως - όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της - την kυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μέτρο που στρέφεται ουσιαστικά κατά των ασφαλισμένων, ένα οικονομικά αναποτελεσματικό μέτρο που θα υποβαθμίσει περαιτέρω το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Η ΕΚΑΕΑ στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας, με τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Ενδεικτικό της κοινωνικά ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Αποκατάσταση είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα,λόγω της δυσκολίας ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκοσμίας «ευρεσιτεχνίας» προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με... εξαφάνιση».

Η ΕΚΑΕ ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που απειλεί, όπως λέει, συθέμελα το Σύστημα Υγείας στη χώρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση ανήκει στην Πρόνοια, ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Επίσης στην περίπτωση παραμονής του συντελεστή στα σημερινά επίπεδα (23%) ζητά την ενίσχυση κατά 10% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα ΚΑΑ και παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...