Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ο πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια


Θα τετραπλασιαστούν οι γεννήσεις στην αφρικανική ήπειρο.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού γεννήσεων στην Αφρική, αναφέρει νέα έρευνα.

Η τελευταία πρόβλεψη κάνει λόγο για περίπου 800 εκατομμύρια (ποσοστό 8%) παραπάνω συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2011 που ανέφερε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έφτανε τα 10,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέμεναν οι γεννήσεις στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου, όπου μια γυναίκα γεννά κατά μέσο όρο 5,2 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα έπεφταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι τελικά συμβαίνει.

Ο πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου τώρα φτάνει τα 1,1 δισεκατομμύρια και εκτιμάται να ξεπεράσει τα 4,2 δισεκατομμύρια, σχεδόν να τετραπλασιαστεί, μέχρι το 2100.

«Η μείωση της γονιμότητας στην Αφρική έχει επιβραδυνθεί ή και σταματήσει σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Αφρικής να αυξηθεί» σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Washington, Adrian Raftery.

Μελέτη που έγινε την περασμένη χρονιά εκτιμούσε ότι ένα στα τρία παιδιά που θα γεννιούνται το 2050 θα είναι στην Αφρική, γράφει η βρετανική Daily Mail.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη αναμένονται λιγότερο σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό. Η Ευρώπη ενδέχεται να γνωρίσει μικρή μείωση του πληθυσμού της, λόγω του μικρού αριθμού των γεννήσεων, ενώ άλλα έθνη παγκοσμίως μπορεί να δουν μικρές αυξήσεις λόγω της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής, αναφέρει ο καθηγητής.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011, έχοντας ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια το 1999, καταλήγει το δημοσίευμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρώπη κατά της ανεργίας των νέων


Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Ρώμη.

Στη Ρώμη συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με σκοπό να βρουν τρόπο για να μειωθεί η ανεργία των νέων που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, έχει καταστήσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του τη μάχη κατά της ανεργία, καθώς στη χώρα του το 40% των νέων από 15 έως 24 ετών είναι άνεργοι.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις πιέζουν για μείωση της φορολογία ώστε να έχουν τη δυνατότητα για αύξηση του εργατικού τους δυναμικού, ενώ σύμφωνα με έρευνα, το 60% των Ιταλών φοιτητών σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα συζητήσουν στη Ρώμη στρατηγικές που θα μπουν στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιχθυολόγοι ένα επάγγελμα με προοπτικές και προβλήματα


Μελέτη απορρόφησης - Μελλοντικές τάσεις στο επάγγελμα.

Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι αποτελούν το πρώτο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας και το σύνολο των εξαγωγών των ψαριών φθάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία από τις δραστηριότητες με στρατηγική σημασία για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους δυναμικότερους και πιο εξαγωγικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Τα παραπάνω στοιχεία θα έπειθαν και τον πλέον δύσπιστο ότι οι προοπτικές για τους ιχθυολόγους είναι λαμπρές υπάρχουν όμως και εδώ προβλήματα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.

Πώς μπορώ να γίνω ιχθυολόγος;

Υπάρχουν δυο δρόμοι για την ιχθυολογία. Είτε μέσω τμημάτων των ΑΕΙ είτε μέσω του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΑΕΙ που έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στον κλάδο των ιχθυολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, είναι οι ακόλουθοι:

Κλάδος Ιχθυολόγων:

- Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας, ή Φυσικής των Σχολών Θετικών Επιστημών ή του Φυσιογνωστικού τμήματος των Φυσικομαθηματικών Σχολών που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ..
- Πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εφόσον ασκούν, μετά σχετική ειδίκευση, το επάγγελμα του ιχθυολόγου. Η ειδίκευση αποδεικνύεται με πιστοποιητικό σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τους στόχους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ των στόχων του Προγράμματος Σπουδών, είναι η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών στην ανάπτυξη, εφαρμογή και μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογικών καινοτομιών, σχετικά με την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των αλιευτικών προϊόντων καθώς και την αειφορική διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος.

Επάγγελμα ιχθυολόγος. Χώροι εργασίας

Ο ιχθυολόγος ασχολείται με την παραγωγή αλιευμάτων. Αντικείμενο της εργασίας του είναι η λειτουργία ιχθυογεννητικών σταθμών, μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε μονάδας μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, σε ιχθυόσκαλες, σε ερευνητικά κέντρα, δημόσιους οργανισμούς κ.α.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Μεσολογγίου έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με το ΦΕΚ 264/19-11-2003. Παραθέτουμε απόσπασμα του ΦΕΚ προς γνώση μαθητών και γονέων:
Οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως υπεύθυνοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της αλιευτικής διαδικασίας. Επίσης μπορούν να εμπορευτούν αλιευτικά προϊόντα, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τα δικά τους καταστήματα.
Παραθέτουμε προκήρυξη όπου παρατίθενται οι τίτλοι σπουδών που εντάσσουν κάποιον υποψήφιο στον κλάδο των ΠΕ Ιχθυολόγων. Τα παρακάτω στοιχεία προκύπτουν μετά από διασταύρωση που κάναμε και με άλλες προκηρύξεις.

Κύρια προσόντα

α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού ειδικότητας Ιχθυολόγου.
β) Πτυχίο ή δίπλωμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος ή Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος ή Επιστήμης της Θάλασσας ή Επιστημών της Θάλασσας ή Ιχθυολογίας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Επικουρικά προσόντα

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη θέσεων με τα παραπάνω προσόντα επιτρέπεται ο διορισμός με:
α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού ειδικότητας Ιχθυολόγου.
β) Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής και επιπλέον πιστοποιητικό ειδίκευσης ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε πανεπιστήμια ή επιστημονικά εργαστήρια ή δημόσιους ερευνητικούς φορείς ή ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε θέματα Ιχθυολογίας ή Υδροβιολογίας ή Υχθυοπαθολογίας ή Αλιείας.

Στα ύψη η ανεργία ιχθυολόγων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δυστυχώς και οι γεωπόνοι που θα επιλέξουν τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ιχθυολόγοι μαστίζονται από υψηλή ανεργία. Από τους 431 ιχθυολόγους, που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ισχύ, άνεργοι δήλωσαν το 39,2%. Ο συνολικός αριθμός των ιχθυολόγων ΑΕΙ ανέρχεται στους 949. Μπορεί λοιπόν ο κλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών να προσφέρει εργασία άμεσα ή έμμεσα σε 18000 ανθρώπους όμως η ανεργία πλήττει ένα μεγάλο μέρος των ιχθυολόγων. Συγκεκριμένα το 67,7% των ιχθυολόγων ΑΕΙ κάτω των 35 ετών είναι χωρίς εργασία. Ακολουθεί σχετικό γράφημα.



Όμως και για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Ιχθυολόγων από το σύνολο των 2000 ιχθυολόγων ΤΕΙ εργάζονται οι 1000, δηλαδή μόλις το 50%. Από αυτούς 800 απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι 200 στο δημόσιο. Οι ιχθυολόγοι των ΤΕΙ αποτελούν το 15% των άμεσα εργαζόμενων στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών.



Προοπτικές. Μικρή η απορρόφηση των πτυχιούχων ΑΕΙ στον ιδιωτικό τομέα

Παρά την αυξημένη ανεργία ο μικρός αριθμός των ιχθυολόγων ,που είναι περίπου 3000 συνολικά ίσως στο μέλλον λειτουργήσει ευεργετικά για τον κλάδο. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έκλεισαν τμήματα ιχθυολογίας των ΤΕΙ σε Ηγουμενίτσα και Μουδανιά Χαλκιδικής . Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένα τμήμα στο Μεσολόγγι.

Για τους ιχθυολόγους των ΑΕΙ αξίζει να τονίσουμε ότι μικρός αριθμός εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 μόλις 62 σε σύνολο 823 εργάζονταν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι ενώ στα στοιχεία του 2012 από τους 169 ιχθυολόγους (με άδεια ασκήσεως σε ισχύ) οι 32 απασχολούνταν ως υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι απασχολούνται στο δημόσιο τομέα ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι. Βέβαια ο περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο θα δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στους ιχθυολόγους των ΑΕΙ.

Με βάση τα στοιχεία θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πλεονέκτημα στον ιδιωτικό τομέα έχουν οι ιχθυολόγοι των ΤΕΙ έναντι των ΑΕΙ. Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι οι ιχθυολόγοι από τα τμήματα γεωπονίας εντάσσονται και στον κλάδο των Γεωτεχνικών οπότε έχουν και την επαγγελματική διέξοδο των γεωπόνων.

Βάση τμημάτων. Καλές επιλογές με λίγα μόρια

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι βάσει των τμημάτων που σχετίζονται με την ιχθυολογία. Για παράδειγμα το τμήμα του Μεσολογγίου έχει βάση 6444 μόρια. Το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας αν και ΑΕΙ έχει βάση 9311. Τα τμήματα αυτά αν και χαμηλόβαθμα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάσαμε αποτελούν καλές επιλογές με βάση το ύψος των μορίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαεξάχρονος κρεμάστηκε στο σημείο όπου είχε αυτοκτονήσει ο πατέρας του


«Δεν ξέρω πόσο καιρό μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα», έγραψε σε μήνυμά του.

«Σε αγαπώ τόσο πολύ, μπαμπά», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω κινητού στον νεκρό πατέρα του Darren ο 16χρονος Jack Williams από τη Βρετανία. Στη συνέχεια κρεμάστηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου είχε αυτοκτονήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο 46χρονος Darren Williams.

Ο Jack κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες να αποδεχθεί την πικρή διάλυση του γάμου των γονιών του ενώ η βία κυριαρχούσε πλέον στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο παρελθόν ο Darren Williams είχε εισβάλει στο κομμωτήριο της πρώην συζύγου του, της 41χρονης Rachel Williams, την οποία και πυροβόλησε επειδή έμαθε πως είχε σχέση με έναν δικηγόρο.

Οι Darren και Rachel την ημέρα του γάμου τους



Παρότι τραυματίστηκε στο πόδι η γυναίκα κατάφερε τελικά να αφοπλίσει τον εξοργισμένο άνδρα, ο οποίος εξαφανίστηκε.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε το πτώμα του σε ένα δάσος. 


Δεκαεξάχρονος κρεμάστηκε στο σημείο όπου είχε αυτοκτονήσει ο πατέρας του

Πέντε εβδομάδες αργότερα ο 16χρονος Jack κρεμάστηκε στο ίδιο σημείο.

«Ελπίζω εκεί που είσαι να μπορείς να δεις αυτό το μήνυμα και να ξέρεις πως σε αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο. Ελπίζω να ζεις ειρηνικά και σίγουρα θα σε δω μια μέρα. Ελπίζω αυτή η μέρα να έρθει σύντομα γιατί δεν ξέρω πόσο καιρό μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα», ήταν το τελευταίο μήνυμα που έγραψε στο κινητό του ο 16χρονος με παραλήπτη τον νεκρό πατέρα του.

Το αγόρι βρέθηκε νεκρό στο δάσος όπου είχαν σκορπιστεί οι στάχτες του πατέρα του.

«Είπε πως ήθελε να πάει εκεί όπου βρίσκονταν οι στάχτες του πατέρα του, είπε πως ήθελε να είναι μόνος», κατέθεσε στο δικαστήριο ο καλύτερός του φίλος Alistair Yates.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεατρικές σπουδές προσελκύουν χιλιάδες νέους


Θέσεις εργασίες και επαγγελματικά δικαιώματα - Τι ισχύει
.
Η τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. Από εκείνη την εποχή το θέατρο εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ψυχαγωγίας, μαγεύοντας το κοινό.

Αυτή η μαγεία ωθεί και χιλιάδες νέους, που σε πείσμα των καιρών, επιλέγουν να σπουδάσουν και να αναζητήσουν την επαγγελματικά την τύχη τους στο χώρο του Θεάτρου. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι 18900 μόρια συγκέντρωσε ο πρώτος εισαχθείς στη σχολή Θεάτρου Θεσσαλονίκης και 18561 μόρια στο τμήμα της Αθήνας. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο το Θέατρο. Πρόκειται για τα τμήματα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, και τα Θεατρικών Σπουδών σε Αθήνα, Πάτρα και Ναύπλιο. Ακολούθως δίνουμε σημαντικές πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα επιχειρώντας να απαντήσουμε σε πιθανές απορίες μαθητών και γονέων.

Θέατρο vs Θεατρικές σπουδές

Πολλοί μαθητές αναρωτιούνται για τις διαφορές του τμήματος Θεάτρου από αυτά των Θεατρικών σπουδών. Θέλοντας να βοηθήσουμε τους μαθητές αναφέρουμε ότι η κύρια διαφορά είναι τα έτη σπουδών που στο τμήμα Θεάτρου είναι 5 έτη ενώ στα τμήματα Θεατρικών σπουδών είναι 4 έτη. Επίσης στο τμήμα της Θεσσαλονίκης προσφέρονται κατευθύνσεις σπουδών που δεν υπάρχουν στα άλλα τμήματα. Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το τμήμα του Αριστοτελείου μπορούν να ειδικευτούν στις κατευθύνσεις:

1. Δραματολογία – Παραστασιολογία
2. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία
3. Υποκριτική

Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ένα «συν» συγκριτικά με τους συναδέλφους τους από τα άλλα τμήματα, καθώς σύμφωνα με παλιότερες προκηρύξεις για την επιλογή εκπαιδευτικών στα καλλιτεχνικά σχολεία μπορούσαν να διδάξουν τα μαθήματα «Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός», «Αγωγή Προφορικού Λόγου». Από εκεί και πέρα έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά ορίζονται σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄).που αναφέρει ότι Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας και του Ναυπλίου μπορούν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας.

Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:

α) Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως θεατρολόγοι στα ολοήμερα δημοτικα σχολεία (ωρομίσθιοι). β) Σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων.
γ) Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές.
δ) Στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο.
ε) Σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Tοπική Aυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
στ) Σε δραματικές σχολές ως καθηγητές.
ζ) Εφόσον συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες.
η) Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου.
θ) Εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί.

Μικρές οι πιθανότητες πρόσληψης στη δευτεροβάθμια, αυξημένες στην πρωτοβάθμια.

Το 2009 απόφοιτοι Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών της χώρας συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και προσελήφθησαν οι πρώτοι θεατρολόγοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος καθώς για μόλις 12 θέσεις διαγωνίστηκαν 654 υποψήφιοι (πιθανότητα πρόσληψης 1,8%). Η διδασκαλία του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στα πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά αύξησε τις θέσεις εργασίας των αναπληρωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φέτος προσελήφθησαν 606 αναπληρωτές θεατρολόγοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 649.


Προσλήψεις Αναπληρωτών
Αριθμός Εγγεγραμένων Θεατρολόγων Στους Πίνακες Του Υπουργείου
Ποσοστό Απορρόφησης
606
988
61,33%

Επίσης προς γνώση των ενδιαφερόμενων αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οργανικές θέσεις θεατρολόγων δημιουργήθηκαν και στην πρωτοβάθμια. Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθηγητή κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, και Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, σε συνεργασία και με την αρμόδια Υφυπουργό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συγκροτούνται κλάδοι Γαλλικής Γλώσσας, Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Πληροφορικής, Δραματικής Τέχνης και Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, συστήνεται ο ακόλουθος αριθμός θέσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους αντίστοιχους κλάδους:

ΚΛΑΔΟΣ               ΘΕΣΕΙΣ 

ΠΕ05                    Γαλλικής Γλώσσας 200

ΠΕ07                    Γερμανικής Γλώσσας 100

ΠΕ08                    Καλλιτεχνικών Μαθημάτων 100

ΠΕ32                    Θεατρικών Σπουδών 60

Βάσεις εισαγωγής. Μεγάλο το ενδιαφέρον των υποψηφίων


Τμήμα
Βάση Εισαγωγής Γενικής Σειράς
Θεάτρου Θεσσαλονίκης
14735
Θεατρικών σπουδών Αθήνα
14387
Θεατρικών σπουδών Πάτρα
11783
Θεατρικών σπουδών Ναύπλιο
11344
Τα τέσσερα τμήματα είχαν 28123 δηλώσεις στο μηχανογραφικό από υποψηφίους όλων των κατηγοριών, ενώ 689 υποψήφιοι δήλωσαν τα τμήματα ως πρώτη επιλογή τους. Το τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δηλώθηκε από 7523 υποψηφίους ενώ το τμήμα Θεατρικών σπουδών Αθηνών δηλώθηκε στο μηχανογραφικό 8183 φορές.

Προβλήματα Θεατρολόγων

Οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών τμημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τους αποφοίτους των δραματικών σχολών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Στον τελευταίο έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικών ΠΕ18.41-δραματικής τέχνης στους οποίους δίνεται επίσης το δικαίωμα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Θεατρολόγων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβόλησαν λαμπραντόρ 100 φορές!


Ζωντανή και εκτός κινδύνου η Lady.

Αναρρώνει η μόλις ενός έτους Lady, το μαύρο λαμπραντόρ που έγινε στόχος ενός ασυνείδητου, ο οποίος την πυροβόλησε με ένα αεροβόλο 100 φορές.

Ο σκύλος βρέθηκε να περιφέρεται στην αμερικάνικη πόλη Waldoboro, όπου ένας περαστικός το μάζεψε και το μετέφερε στο καταφύγιο ζώων to Lincoln County Animal Shelter. Εκεί οι κτηνίατροι βρήκαν 80-100 σκάγια σφηνωμένα στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πόδια του λαμπραντόρ!

Η Lady, που έχει ήδη υιοθετηθεί, κατάφερε να βγει αλώβητη από τους πυροβολισμούς, χωρίς να υποστεί καμία βλάβη ούτε στα μάτια της, ούτε σε κανένα άλλο όργανό της.

«Είναι πολύ τυχερή, θα ζήσει μια όμορφη ζωή« είπε ο το νέο της αφεντικό Peter Blanton.

Ο κτηνίατρος Dean Domeyer είπε ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν ένιωσε ένα καρούμπαλο στη μύτη του σκύλου. «Ένιωθες ότι υπήρχε κάτι στρογγυλό και σκληρό και έτσι αποφασίσαμε να της κάνουμε ακτινογραφία» είπε ο κτηνίατρος.

Μία ακτινογραφία αποκάλυψε 50 σκάγια τύπου BB στο κεφάλι του λαμπραντόρ και άλλη έδειξε ότι πολλά ακόμα υπήρχαν διάσπαρτα στο σώμα του. Σύμφωνα με τον Dr Domeyer το σκυλί φαίνεται να είναι χαρούμενο, αλλά οι κτηνίατροι θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν ώστε να αποκλείσουν μελλοντικές παρενέργειες.

Προς το παρόν η Lady ζει όπως λέει και το όνομά της… σαν λαίδη! «Μέσα σε μια μέρα, με ακολουθεί σαν να είναι η σκιά μου» λέει το αφεντικό της. «Το μόνο που θέλει είναι αγάπη και της τη δίνουμε» προσθέτει ο Peter.











Διαβάστε περισσότερα...

«Μικρός» ο αριθμός των Ελλήνων οικονομικών μεταναστών λέει ο ΟΟΣΑ


Επιταχύνεται η αύξηση της μετανάστευσης.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων οικονομικών μεταναστών σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (2013 International Migration Outlook) παρά την κακή κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2012, οπότε το μέσο ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 55% για τους νέους κάτω των 25 ετών και στο 21% στο σύνολο της χώρας, δεν καταγράφηκε στην πράξη μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των Ελλήνων.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι εισροές των Ελλήνων σε ορισμένες χώρες υποδοχής δείχνουν μια μέτρια, αλλά επιταχυνόμενη αύξηση της μετανάστευσης. Οι Έλληνες που πήγαν για να εργαστούν στη Γερμανία το 2011 ήταν περίπου 23.000, στη Βρετανία περίπου 6.000, στην Ολλανδία 2.400, ενώ στη Σουηδία μετανάστευσαν 1.000 Έλληνες.

Οι ροές προς αυτούς τους προορισμούς αυξήθηκαν απότομα το 2012 και συγκεκριμένα κατά σχεδόν 70% προς τη Γερμανία και 40% προς τη Σουηδία. Δηλαδή το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 39.100 Έλληνες και στη Σουηδία 1.400.

Οι Έλληνες που μεταναστεύουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι συνήθως πιο μορφωμένοι και νεώτεροι από εκείνους που διαμένουν στην Ελλάδα, διαπιστώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με την εισροή μεταναστών στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ επικαλείται στοιχεία των Ελληνικών Αρχών που καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών από 610.800 το 2009, μειώθηκε σε 596.200 το 2010, σε 582.100 το 2011 και στους 440.100 το 2012, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, το 2012 υπήρχαν στη χώρα περίπου 391 000 παράνομοι μετανάστες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή 6.900 μαθητών στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ


Στόχος η εκπαίδευση και η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

Σημαντικός αριθμός μαθητών και μαθητριών θα εισαχθεί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ κατά τη χρονιά 2013 – 14, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Συγκεκριμένα θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 6.900 άτομα με στόχο την εκπαίδευση και απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να έχουν πιστοποιητικό φοίτησης Α' Τάξης Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1990-1997. Οι προθεσμίες για αιτήσεις υποψηφιότητας ξεκινούν από τις 17-6-13 και λήγουν στις 30-8-13.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Όπου δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των εισακτέων, μέχρι 30-8-13, οι αιτήσεις συνεχίζονται τη συμπλήρωσή του.

Σε ό, τι αφορά την τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται με βάση το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr και τις εξής Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας:

1. AΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ 210-2311083

2. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΘΝ.ΟΔΟΣ ΑΓΡΙΝ. - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 26410-21630

3. ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΛΑΠΟΥΤΑ 11 210-5989452

4. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ 20ο χλμ. ΑΛ/ΠΟΛΗΣ- ΠΕΛΑΓΙΑΣ 25510-23709

5. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ Λ. ΑΡΓΟΥΣ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΤΥΡΙΝΘΑ 27520-28675

6. ΑΡΤΑΣ ΔΙΟΔΙΑ ΑΡΤΑΣ - ΠΕΤΤΑ 26810-70006

7. ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΣΩΜΑΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ 23310-28167

8. ΒΟΛΟΥ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ 24210-63688

9. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Λ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 15 210-2287460

10. ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 25210-81131

11. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 210-5542375

12. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤ. ΠΕΥΚΩΝ 112 210-2819659

13. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΟΦΥΡΟ 2810-263089

14. 1η ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 117-119 2310-721858

15. 2η ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 117-119 2310-729250

16. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3Ο χλμ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- ΑΘΗΝΩΝ 26510-40858

17. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2510-228834

18. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 6 210-9915025

19. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 27210-69320

20. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΕΡΜΑ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 24410-71560

21. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΡΑΟΛΗ 10 24670-81208

22. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΕΡΜΑ ΟΔΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 23510-35165

23 .ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3Ο χλμ. ΛΕΥΚΙΜΗΣ 26610-39250

24. ΚΙΛΚΙΣ Γ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ16 23410-20896

25. ΚΟΖΑΝΗΣ 11Ο χλμ. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ 24610-20041

26. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ 25310-24918

27. ΛΑΚΚΙΑΣ ΛΑΚΚΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 23960-22769

28. ΛΑΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ 22310-24151

29. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ 10 2410-254766

30. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΡΟΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 26310-51383

31. ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 47 210-4829882

32. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ 22510-32617

33. ΞΑΝΘΗΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ 2 25410-62825

34. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΑΡΧΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ 25520-22307

35. ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ, ΘΕΣΗ ΠΑΠΑΧΩΡΑΦΙ 210-6667917

36. ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ, ΡΙΟ 2610-966902-4

37. ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 17-19 210-4175919

38. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΗ 24630-80444

39 ΠΥΡΓΟΥ 4Ο χλμ. ΠΥΡΓΟΥ - ΠΑΤΡΩΝ 26210-33012

40. ΡΕΝΤΗ Π.ΡΑΛΛΗ & ΚΗΦΙΣΟΥ 210-3478333

41. ΡΟΔΟΥ Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ 93 22410-31077

42. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 210-4677784

43. ΣΕΡΡΩΝ 6ο ΧΛΜ, ΕΘΝ. ΣΕΡΡΩΝ - ΛΕΥΚΩΝΑΣ 23210-90725

44. ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΑΡΟΡΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΛΑΚΩΝΙΑ 27310-82270

45. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ & ΠΕΛΟΠΙΔΑ 2710-233061

46. ΥΜΗΤΤΟΥ ΘΡΑΚΗΣ 2 ,ΥΜΗΤΤΟΣ 210-9704343

47. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3Ο χλμ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850-22357

48. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 22210-54106

49. ΧΑΝΙΩΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 28240-22186

50. ΧΙΟΥ Λ.ΚΑΡΦΑ - ΛΕΥΚΩΝΙΑ 22710-29531

51. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 73 2310-696216



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τον Κιλιγκαρίδη


Αναλαμβάνει όλα τα έξοδα σχετικά με τον επαναπατρισμό της σορού του.

Μπορεί η Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ να μην είναι μία από τις ομοσπονδίες που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις αλλά σε μία τέτοια στιγμή όπως ο άδικος χαμός του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη φάνηκε πως πάνω από όλα σε αυτή εργάζονται άνθρωποι!

Ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., η ομοσπονδία αποφάσισε να αναλάβει όλα τα έξοδα που έχουν σχέση με τον επαναπατρισμό της σορού του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη από την Πολωνία ενώ ευχαρίστησε όσους εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε – Καγιάκ που συνήλθε εκτάκτως σήμερα 13/06/2013 μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Πρωταθλητή μας Ανδρέα Κιλιγκαρίδη αποφάσισε τα κάτωθι:

1) Η Ομοσπονδία είναι σε πένθος έως την εξόδιο ακολουθία του Ανδρέα.

2) Η σημαία της ΕΟΚΚ έως την παραπάνω ημέρα θα κυματίζει μεσίστια.

3) Η ΕΟΚΚ αναλαμβάνει τις δαπάνες επαναπατρισμού της σορού του Ανδρέα.

4) Επίσης η ΕΟΚΚ αναλαμβάνει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής της οικογένειας του κατά την παραμονή τους στην Πολωνία και την επιστροφή τους στην χώρα μας.

5) Η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τα έξοδα κηδείας του Ανδρέα.

6) Την εξόδιο ακολουθία θα παρακολουθήσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Με το ίδιο ψήφισμα η ΕΟΚΚ θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όσους συνέβαλλαν κατά την διάρκεια νοσηλείας του Ανδρέα στην Πολωνία και συγκεκριμένα :

1) Το Υπουργείο Αθλητισμού και τον Υπουργό κο Ιωαννίδη Ιωάννη.

2) Την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού κα Γιαννακίδου Κυριακή.

3) Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, τους κ.κ. Παπανικολάου, Βαρυτιμιάδη και την κα Μανωλίδου.

4) Το Υπουργείο εξωτερικών και την πρέσβειρά μας στην Βαρσοβία κα Αθανασίου Τασία καθώς και τον Γενικό Πρόξενο κο Καρακώτση Κωνσταντίνο.

5) Την πρεσβεία μας στο Βερολίνο και τον Έλληνα καθηγητή νευροχειρούργο κο Κουλουζάκη Αθανάσιο.

Τέλος ευχαριστούμε κάθε επώνυμο ή ανώνυμο που στο δύσκολο δεκαήμερο που δίναμε τον αγώνα ζωής του Ανδρέα ήταν κοντά μας καθ’ οιονδήποτε τρόπο».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ


Τι δικαιούνται οι υπάλληλοι που απολύονται από τη δημόσια τηλεόραση.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου, την Τρίτη το βράδυ, και την υπογεγραμμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -, το αιφνίδιο - και προσωρινό - λουκέτο στην ΕΡΤ είναι γεγονός.

Οι περίπου 2.600 στο σύνολό τους εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καλούνται από τη μία στιγμή στην άλλη να αντιμετωπίσουν μία καινούργια πραγματικότητα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.
Πώς θα αποζημιωθούν

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό, που θα απολυθεί, θα αποζημιωθεί γενναιόδωρα. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει, σύμφωνα με την εργατολόγο, Μαρλέν Ασημακοπούλου, ότι τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4093 του 2012, που ορίζει ποσά αποζημιώσεων ανάλογα με αυτά του ιδιωτικού τομέα, καθώς πρόκειται για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες εντάσσονται στο καθεστώς απόλυσης χωρίς προειδοποίηση.

Γιατί είναι παράνομη η απόλυση

Όπως επισημαίνει στο news.gr η κυρία Ασημακοπούλου, «αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει ήδη προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), και εκκρεμεί έκδοση προσωρινής διαταγής».

«Λογικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν ατομικές πράξεις απόλυσης, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι γενική. Από εκεί και ύστερα, θα μπορεί ο καθένας να προσφύγει κατά αυτών. Αν κοιτάξει κανείς τον κανονισμό εργασίας για την ΕΡΤ, θα δει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί κάποιος να απολυθεί», συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί η εργατολόγος, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργεί τον κανονισμό εργασίας της ΕΡΤ και το νόμο του 1987, οι οποίοι όριζαν ότι λόγοι απόλυσης είναι η συνταξιοδότηση, το πειθαρχικό παράπτωμα και η ανικανότητα - ψυχική ή σωματική – για εργασία.

«Ωστόσο, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει. Σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη, ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι τα παραπάνω δεδομένα ανατρέπονται χωρίς καμία αιτιολογία».

«Το Επικρατείας μπορεί με προσωρινή διαταγή να αναστείλει το λουκέτο»

«Στην ΕΡΤ, αν δεν υπήρχε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου – ως αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης -, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο εύκολα για μαζική απόλυση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, γιατί αφενός επιβαρύνεται οικονομικά το κράτος – με αποζημιώσεις κλπ. -, ενώ όλα τα έσοδα έχουν να κάνουν με ανταποδοτικά τέλη και δεν υφίσταται περίπτωση χρεοκοπίας. Σας θυμίζω ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σημειώνει η κυρία Ασημακοπούλου.

«Σας επισημαίνω, πάντως, ότι το Επικρατείας έχει τη δυνατότητα, με την έκδοση προσωρινής διαταγής, να αποφασίσει ότι αναστέλλει την ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ακόμα και το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στη Βουλή, μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικό».

Το αργότερο, πάντως, έως την επόμενη εβδομάδα, η προσωρινή διαταγή θα έχει εκδοθεί, καθώς ο νόμος μιλάει για έκδοση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος,, δηλαδή 10 ημέρες το πολύ μετά το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση.

«Άκυρη η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ»

Από την πλευρά του, ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, εξηγεί ότι η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι άκυρη, βασιζόμενη στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων.

«Οι απολύσεις είναι παράνομες. Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις κι αυτό γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους βάσει νόμου. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διάδοχος της ΕΡΤ, έχει νομικά την υποχρέωση να απασχολεί τους εργαζόμενους ακόμα και αν τους έχει καταβάλει την αποζημίωση, καθώς δεν μπορεί να τους απολύσει μαζικά», εξηγεί ο κύριος Καρούζος.

Κάτι τέτοιο σημαίνει μία μακρά δικαστική περιπέτεια για το Δημόσιο, καθώς - όπως υποστηρίζει - η οικονομική ζημία, που θα προκληθεί, θα είναι πολλαπλάσια.

«Μισθοί που θα τρέχουν, αλλά και αποζημιώσεις, τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν σημαντικότατη επιβάρυνση».

Εξηγεί, πάντως, ότι προϋπόθεση για να κηρυχθούν παράνομες οι απολύσεις, είναι να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη δικαιοσύνη, ενώ χρειάζεται δικαστική απόφαση. «Με δεδομένο ότι η σχετική νομοθεσία, που παραβιάζεται, είναι ευρωπαϊκή, δύσκολα θα ανατραπεί η διαπίστωσή μου αυτή από τα ελληνικά δικαστήρια. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, που συνιστά και απόλυση των εργαζομένων, δεν εγκριθεί μέσα στο τρίμηνο που ορίζεται, από τη Βουλή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Καρούζος.

Ένας ακόμα δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στην επίλυση εργατικών διαφορών, ο Δημήτρης Περπατάρης, αναφέρει ότι “τυπικά, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνιστά και την ταυτόχρονη καταγγελία των εκατοντάδων συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής απασχόλησης”.

«Από τη στιγμή, που δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις, οι απολύσεις είναι παράνομες»

Όπως αναφέρει, το μεγάλο νομικό πρόβλημα απολύσεων, που μπορεί να έχει νομικές συνέπειες αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο ημέρες από το λουκέτο και ακόμα δεν έχει κληθεί κανένας εργαζόμενος να λάβει αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις, καθώς η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόλυσης, με αποτέλεσμα οι απολύσεις να είναι άκυρες και παράνομες.

«Οι πιστωτές της ΕΡΤ θα ζητήσουν αποζημίωση για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων»

«Σας εφιστώ επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, πριν από δύο ημέρες, έκλεισε μία ανώνυμη εταιρεία χωρίς να έχει προηγηθεί συνέλευση των μετόχων ή δικαστική απόφαση. Το λουκέτο ήρθε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Επίσης, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το γεγονός ότι έρχονται εντάλματα πληρωμής στην ΕΡΤ για τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν υπάρχει κανείς να δώσει εντολή για την πληρωμή τους, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άρα, όλοι οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο των συμβατικών υποχρεώσεων», καταλήγει ο Δημήτρης Περπατάρης.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:




Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής φορολογικών οφειλών


Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι.

Αναλυτικές οδηγίες για την υπαγωγή των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις για την διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο ανήρτησε στην διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε. (www.publicrevenue.gr) τις σχετικές αποφάσεις, αλλά και πίνακες που αναφέρονται τόσο στις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα ρύθμισης, όσο και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι η υποβολή της αίτησης για την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) και η καταβολή του σχετικού ποσού πραγματοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία από σήμερα 14η Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2013.

Η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ, Τελωνεία για οφειλές έως 1.500.000 ευρώ και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης άνω του ποσού αυτού) από τις 20.06.2013.

Επισημαίνεται ότι από 18.07.2013 η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία αυτών στις Δ.Ο.Υ.

Επιπροσθέτως και για την επίτευξη του ίδιου σκοπού, θα παρασχεθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να ανακτούν ηλεκτρονικά αρκετές ημέρες πριν την ως άνω ημερομηνία (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ) , το σύνολο των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα διασφάλισης του αδιάβλητου των Πανελλαδικών Εξετάσεων


«Μόνο το δίκτυο της ΕΡΤ διασφαλίζει την αδιάβλητη μετάδοση των θεμάτων» λένε οι εργαζόμενοι.

Θέμα διασφάλισης του αδιάβλητου των Πανελλαδικών Εξετάσεων τίθεται σύμφωνα με κείμενο που μοιράστηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τους απολυμένους εργαζόμενους. Τεχνικοί και δημοσιογράφοι ενημερώνουν ότι μόνο η πλήρης λειτουργία του δικτύου της ΕΡΤ, μέσω γραμμών VBI, μπορεί να διασφαλίσει την αδιάβλητη και ταυτόχρονη μετάδοση των θεμάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι από τους εργαζόμενους ότι ακόμα και αν ανοίξουν οι πομποί θα χρειαστούν απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει γνωστό αν το σύστημα δουλεύει σωστά.

Αναλυτικά το κείμενο που μοιράστηκε στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή:

«Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ανακοινώνουν ότι μόνο η πλήρης λειτουργία του δικτύου της ΕΡΤ μέσω γραμμών VBI , μπορεί να διασφαλίσει την αδιάβλητη μετάδοση των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα που ξεκινούν από αύριο.

Οι τεχνικοί της ΕΡΤ και του ΟΤΕ ενημερώνουν το Υπουργείο Παιδείας ότι οποιοσδήποτε εναλλακτικός τρόπος, όπως για παράδειγμα μέσω modem, δεν διασφαλίζει την ταυτόχρονη και κρυπτογραφημένη μετάδοση των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή και συνεχίζει να παρέχει στον έλληνα πολίτη της υπηρεσίες που πάντα προσέφερε».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική διάσωση μωρού


Εικόνες που κόβουν την ανάσα κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στα παγωμένα νερά ποταμού στην Αιόβα των ΗΠΑ.

Η ξαφνική κακοκαιρία που σάρωσε την περιοχή και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος ανάγκασαν μια νεαρή μητέρα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε και το αυτοκίνητο της να πέσει σε χαράδρα και στα παγωμένα νερά ενός ορμητικού ποταμού.

Διασώστες που έφτασαν στο σημείο οργάνωσαν επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών του τζιπ, στο οποίο επέβαιναν εκτός από την νεαρή αμερικανίδα, μιας έγκυος φίλη της και το μόλις 3 ετών κοριτσάκι της.

Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ


Για τη Δευτέρα το απόγευμα μεταφέρεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ή όχι προσωρινής διαταγής για το «πάγωμα» της απόφασης που καταργεί την ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ, «η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Όμως πάσχει και από αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή».

Σημειώνεται επίσης ότι με ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασαν την αντίδραση τους στην «απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».



Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας πρωτοπορεί στη δημιουργία ανανεώσιμων πρώτων υλών


Ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, του πεδίου πάνω στον οποίο η βιομηχανία έχει στηρίξει τις ελπίδες της για παραγωγή προϊόντων που δεν θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δεν θα μολύνουν την ατμόσφαιρα.

 Η μεταβολική μηχανική αποτελεί πλατφόρμα ανάπτυξης μια νέας βιώσιμης οικονομίας που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες αντί σε μη ανανεώσιμα καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο).

Έχει συμβάλει σημαντικά στη σύνθεση νέων μεταβολικών μονοπατιών για την παραγωγή χημικών και καυσίμων. Οι μελέτες του οδήγησαν στην διευκρίνιση και πρόοδο της μεταβολικής μηχανικής ως ενός νέου τύπου οργανικής χημείας που μπορεί να επωφεληθεί από την δύναμη της μικροβιακής μεταβολικής μηχανικής για σύνθεση προϊόντων ποιότητας.

Η εργαστηριακή δουλειά του Dr. Στεφανόπουλου περιλαμβάνει προσπάθειες να δημιουργηθούν μικρόβια που μπορούν να βοηθήσουν στην μετατροπή σακχάρων από ορισμένους τύπους φυτών σε αιθανόλη. Ηγείται δε, μιας ερευνητικής ομάδας που απαρτίζεται από 25 ερευνητές.

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1950 στην Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο Αθηνών, αποφάσισε να συνεχίσει στις ΗΠΑ. Φοίτησε εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έπειτα απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα.

Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και την παρούσα περίοδο είναι Καθηγητής Χημικής μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ.

Ο πολυβραβευμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής, μεταξύ άλλων τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο ENI (Eni Award) για τις ανανεώσιμες και μη συμβατικές πηγές ενέργειας (Renewable and Non-conventional Energy Prize). Το 2010 τιμήθηκε με το George Washington Carver Award, BIO (Biotech Industry Organization) και με δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις.

Είναι μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Κοινότητας Χημικών, της Κοινότητας Βιομηχανικής Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Κοινότητας Μικροβιολογίας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής και της Αμερικανικής Ένωσης Επιστημονικής Προόδου.
Έχει εκδόσει 5 βιβλία και πάνω από 330 συγγράμματα και 50 πατέντες. 


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ξένα ΜΜΕ που ζητούν την ΕΡΤ στον αέρα


51 Διευθυντές των Δημοσίων Μέσων που ανήκουν στην EBU, ζητούν με επιστολή τους, να ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ.

Στην επιστολή αναφέρουν: "Εμείς, οι Γενικοί Διευθυντές των Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης -ΕΒU- , εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.

Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική πράξη της ελληνικής κυβέρνησης υπονομεύει την ύπαρξη των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση.

Για αυτό το λόγο, καλούμε τον έλληνα πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, επιτρέποντας στην ΕΡΤ να ξαναεκπέμψει στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε ολόψυχα την ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλε ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της EBU στις 11 Ιουνίου 2013".

Στην επίσημη σελίδα της EBU αναρτήθηκε η λίστα με τους Διευθυντές που υπογράφουν την επιστολή.














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βρώμη στην καθημερινή μας διατροφή


Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε.

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με αξιοσημείωτη διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά και είναι χαμηλή σε νάτριο και διαιτητική χοληστερόλη.

Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων αίματος, γι’ αυτό και θεωρείται ένα πολύτιμο δημητριακό για άτομα με υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτό το πεδίο βοηθούν σημαντικά και τα αντιοξειδωτικά της που πιστεύεται ότι προσφέρουν περαιτέρω προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παράλληλα, ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα την καθιστούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο για άτομα με διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Επίσης η βρώμη προάγει σημαντικά τον κορεσμό, αφού μας χορταίνει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους όπως σαν πρωινό ή ελαφρύ γεύμα μαζί με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σε φαγητά όπως ο κιμάς, αντικαθιστώντας το ψωμί, σε αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα και κράκερ, σε σούπες κλπ. Η ιδιαίτερη γεύση της καθώς και η υφή που προσδίδει στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, παράλληλα με τα πολύτιμα οφέλη της στην υγεία μας, καθιστούν τη βρώμη ένα πολύτιμο και παράλληλα γευστικό εργαλείο της καθημερινής μας διατροφής.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάθλιψη, ο κυριότερος παράγοντας αυτοκτονίας


Οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 32 φορές.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία είναι η κατάθλιψη με τις αυτοκτονίες των ανδρών να είναι σχεδόν τριπλάσιες των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου Λουντ και του Ιατρικού Τμήματος του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Σάντκουιστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχικής υγείας «Psychological Medicine», μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 8.700 αυτοκτονιών στη Σουηδία.

Η έρευνα έδειξε ότι το να είναι κανείς νέος, χωρίς σύντροφο και με χαμηλή μόρφωση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας για ένα άνδρα, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι κάποιο πρόβλημα ψυχικής-νοητικής υγείας και η ανεργία.

Αναλυτικότερα, η κατάθλιψη αυξάνει κατά 32 φορές τον κίνδυνο αυτοκτονίας, το άγχος κατά 15 φορές, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 3 φορές, το άσθμα κατά 2,2 φορές, το εγκεφαλικό κατά 1,7 φορές και ο καρκίνος επίσης κατά 1,7 φορές. Για τους χωρισμένους ο κίνδυνος αυξάνει κατά 2,2 φορές, ενώ η μοναξιά, η έλλειψη φίλων, συγγενών και γενικότερα ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την μελέτη, το 30% των γυναικών και το 22% των ανδρών είχαν επισκεφτεί κάποιον γιατρό μέσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων πριν την αυτοκτονία τους, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο κάποιον γιατρό είχαν επισκεφτεί το 57% των γυναικών και το 45% των ανδρών που μετά αυτοκτόνησαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επίσημη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης


Ανακοίνωση 14.06.13

Επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη είχε σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου o πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Συζητήθηκαν τα παρακάτω επείγοντα θέματα, τα οποία αναλύονται στις επιστολές που επισυνάπτονται:

- Το θέμα της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών και των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και των εποπτευόμενων φορέων του, η οποία αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως η αυτονομία, η ασφάλεια, η επιλογή, η πληροφόρηση κ.λπ. που καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσής τους και το βαθμό συμμετοχής τους στα κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα.
- Λήψη μέτρων για την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ως εργαζομένων ή κρατουμένων στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ στηρίζονται στις αρχές της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία σύμφωνα με την οποία, η διάσταση της αναπηρίας πρέπει να εντάσσεται σε κάθε τομέα και δράση της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του σωφρονιστικού συστήματος.
- Tα σημαντικά κενά που παρατηρούνται στο δίκαιο της χώρας σε ότι αφορά το θέμα δικαιοπρακτικής ικανότητας των ατόμων με αναπηρία (π.χ. για τα άτομα που είναι τυφλά ή κωφά και με λοιπές βαριές αναπηρίες), καθώς και της ισότητας των ατόμων με αναπηρία ενώπιον του νόμου.
- Λήψη μέτρων για την εφαρμογή της Σύμβασης και του προαιρετικού πρωτοκόλλου αυτής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Ν.4074/2012).
- Προστασία από την απόλυση των εργαζομένων με αναπηρία 50% και άνω και εργαζόμενους που έχουν στη φροντίδα τους άτομο με βαριά αναπηρία.

O υπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση για όλα τα θέματα και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει τις επόμενες ημέρες με την ΕΣΑμεΑ ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 137 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 137 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 129 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 140 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνέδριο στην Καβάλα 15 Ιουνίου 2013: «Τα Άτομα με Αναπηρία - Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές»


Ανακοίνωση 14.06.13

Στην Καβάλα θα βρίσκεται το Σάββατο 15 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ, για το Συνέδριο «Τα Άτομα με Αναπηρία- Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές». Από την Συνομοσπονδία θα παρευρίσκεται επίσης ο κ. Χρήστος Κεσόγλου, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΕΣΑμεΑ και ο κ. Μάκης Κρεμμύδας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας και μέλος του Γ.Σ της ΕΣΑμεΑ. Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Ώρα προσέλευσης 10.30 π.μ.

Νωρίτερα ο κ. Βαρδακαστάνης και η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ θα έχουν συνάντηση στις 9.30 π.μ. με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά και στις 10 π.μ. με τον Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

10:30-11:00 Προσέλευση

11:00-11:30 Χαιρετισμοί

11:30-11:50 «Η νομοθεσία προστασίας των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτών: υφιστάμενη κατάσταση», Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

11:50-12:10 «Τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία: η νέα προσέγγιση», Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

12:10-12:30 «Οι νέοι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία», Χρήστος Κεσόγλου, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

12:30-12:50 «Τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία: παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διακρατικού προγράμματος Grudtvig», Χρυσάνθη Μπουφίδου, Γενική Γραμματέας Ένωσης Προστασίας Σερρών.

12:50-13:30 Συζήτηση-Παρεμβάσεις - Συμπεράσματα

Στις 2 το μεσημέρι στην ίδια αίθουσα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των φορέων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη για τις τρέχουσες εξελίξεις.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινή γυμναστική


Απλά προγράμματα για την άσκηση του σώματος.

Το καλοκαίρι θεωρείται η εποχή της αλλαγής, μιας και ο καθένας προσμένει ότι με τις καλοκαιρινές διακοπές και την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, θα ξαναβρεί τη χαμένη ζωντάνια και ζωτικότητα που δεν προσφέρει η χειμερινή περίοδος.

Ενεργητικό πρόγραμμα

Η εξάσκηση του σώματος, είτε αυτή γίνεται με την αεροβική, τη γιόγκα ή την απλή γυμναστική, χαρίζει παλμό και μια καινούργια αίσθηση για τη ζωή.

Οι κινήσεις γίνονται πιο ευλύγιστες, το βάδισμα πιο ελαστικό. Οι ασκήσεις ισορροπίας, το τρέξιμο στα δάση, το ποδήλατο και το κολύμπι χαρίζουν δυναμικότητα και φροντίζουν να αποβάλλεται από τον οργανισμό καθετί άχρηστο.

Για ένα ευλύγιστο σώμα

Πολλοί υποφέρουν από δυσκινησία του σώματός τους και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Επειδή, λοιπόν, ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το σώμα του, γι’ αυτό είναι και ο πιο αρμόδιος να επιλέξει το είδος της άσκησης που του ταιριάζει καλύτερα.

Η αύξηση της δυναμικότητας του κορμιού και η βελτίωση της ευλυγισίας βοηθά και για μια ελκυστικότερη εξωτερική εμφάνιση.

Επιπλέον, η σωματική προπόνηση αφυπνίζει και την ψυχική ισορροπία και είναι ένας σημαντικός μηχανισμός κατά του στρες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να καταλάβει και να νιώσει κανείς την αξία του σώματός του.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο γνωστά προγράμματα για την άσκηση του σώματος...

Αεροβική για ψυχική υγεία

Χορευτικοί βηματισμοί, γυμναστικές ασκήσεις, επιτόπου τρέξιμο, χοροπηδήματα και ταλαντεύσεις, ανατάσεις και επικύψεις προτρέπουν το σώμα σε κίνηση, σε συνδυασμό με το ρυθμό της μουσικής.

Τα άνετα ρούχα, οι κάλτσες και τα μαλακά παπούτσια είναι απαραίτητα. Διάφορα διδακτικά βιβλία, κασέτες ή δίσκοι περιέχουν την απαραίτητη διδασκαλία και μουσική. Με όλα αυτά θα μπορέσετε να γίνετε πιο καρτερικοί και να εντείνετε την κυκλοφορία του αίματός σας.

Επιπλέον, οι διάφορες ασκήσεις αντίστασης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα δυναμώνουν τους μυς και ενισχύουν την κινητικότητα του κορμιού.

Για να είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος επιβάλλεται η καθημερινή άσκηση 30-40 λεπτά την ημέρα ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα επί μία ώρα.

Πλεονεκτήματα:

- Η αεροβική είναι κατάλληλη και για εκείνους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα σπορ, γιατί απαιτεί «μόνο συνεχείς κινήσεις έναρξης».

- Η καρδιά και οι πνεύμονες δραστηριοποιούνται και μερικά πρόσθετα κιλά απομακρύνονται πολύ γρήγορα.

- Οι ασκήσεις επενεργούν θετικά και στη σωστή στάση του σώματος.

Μειονεκτήματα:

- Η αεροβική γυμνάζει τους μυς της κοιλιάς και των ποδιών, αλλά δεν γυμνάζει εκείνους των άνω γλουτών.

- Οι ασκήσεις των ποδιών μπορεί να οδηγήσουν σε μια υπερενίσχυση των μυών και των νεύρων της γάμπας.

- Όποιοι έχουν προβλήματα με τους αστραγάλους και τα γόνατα πρέπει να αρχίζουν τις ασκήσεις με υπερβολική προσοχή.

- Οι επιμέρους ενεργητικές ασκήσεις δεν είναι πάντα μια πραγματική ευχαρίστηση για εκείνους που έχουν προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη.

Γυμναστική για περισσότερη ευκινησία

Η γυμναστική δυναμώνει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που ενισχύει και την κινητικότητα του σώματος. Απαραίτητα είναι το κατάλληλο ντύσιμο, όπως φόρμα γυμναστικής και παπούτσια ή παντελόνι και μπλουζάκι.

Η διδασκαλία των ασκήσεων βρίσκεται σε βιβλία, περιοδικά, δίσκους ή κασέτες. Ο καθένας πρέπει να ασκείται 20-30 λεπτά καθημερινά ή 30-45 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα:

- Η γυμναστική είναι κατάλληλη για εκείνους που τους αρέσει να συνθέτουν από το πλήθος της προσφοράς ένα τελείως προσωπικό πρόγραμμα.

- Οι ασκήσεις μειώνουν την κακή στάση του σώματος και υποβοηθούν για μια πιο αρμονική και όμορφη κίνηση.

Μειονεκτήματα:

- Όσοι δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό θα έχουν δυσκολίες να συνθέσουν ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικών ασκήσεων, γιατί είναι δύσκολο γι’ αυτούς να εκτιμήσουν σωστά την αξία μιας άσκησης.

- Οι ανυπόμονοι, που θέλουν να δουν αμέσως το αποτέλεσμα, θα απογοητευτούν με τη γυμναστική.

- Η μέθοδος αυτή απαιτεί τακτική και αυστηρή σωματική άσκηση.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο αγνή όψη του ποδοσφαίρου


Οι αυτοσχέδιες μπάλες που κατασκευάζουν παιδιά στη Νότια Αφρική.

Ένα χρόνο πριν την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, το 2010, η φωτογράφος Jessica Hilltout ταξίδεψε στη χώρα προκειμένου να δει και να καταγράψει τη σχέση των κατοίκων με το ποδόσφαιρο.

«Αυτό το πανέμορφο παιχνίδι υπάρχει στην πιο αγνή μορφή, από όσα είδα», σημείωσε η γεννημένη στο Βέλγιο φωτογράφος.

Ανάμεσα στις λήψεις, ξεχωρίζουν οι αυτοσχέδιες μπάλες που κατασκευάζουν, συνήθως παιδιά, στα περισσότερα απομονωμένα χωριά.

Τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα: κουρέλια, φλοιούς δέντρων, ακόμη και προφυλακτικά χρησιμοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τόπι!

Δείτε μερικές από τις μοναδικές αυτές μπάλες…






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αναμονή για το μετρό


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή η σύμβαση για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Στόχος είναι, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, να υπογραφεί η σύμβαση σε ένα μήνα και να αρχίσουν τα έργα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά έχει μπλοκαριστεί περίπου ένα χρόνο επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βασικό έργο. Σε αυτό υπήρξε εμπλοκή επειδή ο ανάδοχος αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα.


Σε ό,τι αφορά την επέκταση, ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Ακτωρας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι χρηματικοί πόροι για την κατασκευή της επέκτασης θα δοθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου. Το συνολικό ποσό για την επέκταση ανέρχεται στα 492 εκατ. ευρώ (με το ΦΠΑ). Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 382 εκατ. ευρώ για τις εργασίες και 18 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής της πρώτης επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2009.

Εκτός από την κατασκευή των πέντε σύγχρονων σταθμών, προβλέπεται και η κατασκευή σταθμού μεταβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 Ι.Χ. αυτοκινήτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

Η επέκταση θα αρχίζει από τον σταθμό Πατρικίου της βασικής γραμμής και από εκεί θα καταλήγει στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης, στον σταθμό Μίκρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...