Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ήδη από το 1935 οργανώνει πρότυπη Κεντρική Υπηρεσία Αιμοδοσίας στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αργότερα ιδρύει Σώμα Αιμοδοτών.

Η επιλογή της ημέρας έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Γερμανού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, και τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Ιατρικής το 1930 για σημαντική την ανακάλυψη.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια επί της ουσίας προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Με 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει, ο αιμοδότης δίνει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού του στην κυριολεξία για να βοηθήσει το σημερινό ή αυριανό πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν ανέκαθεν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη προσφέροντας αρωγή και υποστήριξη. Οργανώνει αιμοδοσίες αλλά και προβάλλει τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα από τα προγράμματα αλλά και τη δράση του. Η εθελοντή αιμοδοσία είναι αυτονόητη προσφορά και πεποίθηση για τους ερυθροσταυρίτες εθελοντές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.