Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Φως στην υπογονιμότητα των γυναικών κάτω των 40 ετών



Τα προβλήματα οφείλονται στην ανεπάρκεια ωαρίων
.
Σε υπογονιμότητα οδηγεί κατά κύριο λόγο η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, δηλαδή η εξάντληση των ωοθυλακίων και ωαρίων μιας γυναίκας ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Μπορούν, όμως, να παρατηρηθούν και άλλα προβλήματα υγείας στη γυναίκα, εξ αιτίας της πολύ πρώιμης έκπτωσης της ορμονικής λειτουργίας της ωοθήκης, όπως οστεοπόρωση και βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης για ορισμένα χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες αυτές από την έλλειψη οιστρογόνων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι αιτίες αυτού του προβλήματος δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές. Είναι, όμως, γνωστό ότι σ΄ ένα σημαντικό ποσοστό υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ σε άλλες σπανιότερες περιπτώσεις υπάρχουν γενετικά αίτια, τα οποία μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης, υπάρχουν ιατρογενείς λόγοι, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο» εξήγησε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλειος Ταρλατζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Σύμφωνα με προσωπικές εκτιμήσεις του κ Ταρλατζή, οι οποίες όπως είπε δεν είναι τεκμηριωμένες από επιστημονικές έρευνες, ένα ποσοστό 10% των γυναικών παρουσιάζει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

«Τα τελευταία χρόνια η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, έχει αυξηθεί κατά περίπου 7-10 χρόνια. Ενώ, λοιπόν, η ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν 20-25 χρόνια τώρα είναι 30-35. Επειδή οι γυναίκες αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία παιδί, διαπιστώθηκε ότι κάποιες από αυτές παρουσιάζουν πρόωρη εξάντληση των ωοθυλακίων και ωαρίων με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας και την έκπτωση της παραγωγής των ορμονών από τις ωοθήκες, γεγονός που συνιστά την έννοια της ωοθηκικής ανεπάρκειας» πρόσθεσε ο κ Ταρλατζής.

Η λύση που προτείνεται για γυναίκες, που δεν είναι έτοιμες να αποκτήσουν παιδί είναι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους σε νεαρή ηλικία, τότε που υπάρχουν σε αφθονία, ούτως ώστε να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν αργότερα όταν δεν θα έχουν επαρκή ωάρια.

Εξάλλου, στις γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για τη διέργερση των ωοθηκών
προκειμένου να ληφθούν πολλά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση, εφαρμόζεται πλέον μια νέα τεχνική προκειμένου να αποφευχθεί το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Το σύνδρομο αυτό είναι μία από τις επιπλοκές της φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών και έχει ως συνέπεια τη μεγάλη διόγκωσή τους, λόγω της παραγωγής πολλών ωοθυλακίων και, επί πλέον, τη διαφυγή υγρού από αυτά στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη δυσφορία στη γυναίκα. Το φαινόμενο αυτό πυροδοτείται σε κάποιες γυναίκες από το τελευταίο φάρμακο, που χορηγείται (χοριακή γοναδοτροπίνη) και επιδεινώνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής της χοριακής γοναδοτροπίνης από το έμβρυο ή τα έμβρυα.

«Μέχρι πρόσφατα, παρά την προσπάθεια των ειδικών γιατρών, δεν ήταν πάντοτε δυνατόν να αποτραπεί η εμφάνιση της επιπλοκής αυτής.

Τον τελευταίο καιρό, ένα καινούργιο πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών επιτρέπει την επιτυχή ωρίμανση και λήψη των ωαρίων, χωρίς την εμφάνιση του συνδρόμου.

Επί πλέον, τα γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να καταψυχθούν, ώστε να μεταφερθούν με απόλυτη ασφάλεια στον επόμενο κύκλο της γυναίκας. Με τον τρόπο αυτό είναι σήμερα δυνατόν να αποφευχθεί πλήρως αυτή η βασανιστική και πολλές φορές επικίνδυνη επιπλοκή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Ως εκ τούτου, η μέθοδος αυτή συνιστά μία σημαντική πρόοδο στην ασφάλεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης», ανέφερε ο κ Ταρλατζής.

Λόγω της αύξησης τα τελευταία χρόνια των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρατηρούνται πλέον συχνά πολύδυμες κυήσεις, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

«Ενώ η συχνότητα των διδύμων φυσικών κυήσεων είναι 1%, στις γυναίκες που κάνουν, εξωσωματική είναι 25%, ενώ η συχνότητα των φυσικών τρίδυμων κυήσεων που είναι μία στις 3200 γεννήσεις, στις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική είναι μία στις 22. Στις μονήρεις κυήσεις η συχνότητα προεκλαμψίας είναι 7%, στις δίδυμες 14% και στις τρίδυμες 21%.

Η συχνότητα εγκεφαλικής παράλυσης στα δίδυμα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από ότι στις μονήρεις κυήσεις, ενώ στα τρίδυμα είναι 20 φορές μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα της προωρότητας, της υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης των πολυδύμων εμβρύων και των επιπλοκών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Άρα θεωρούνται υψηλού κινδύνου κυήσεις και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή», ανάφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άρις Αντσακλής.

Τόσο ο κ Αντσακλής όσο και ο κ Ταρλατζής επισήμαναν ότι όταν γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση το σωστό είναι να εμφυτεύονται στις γυναίκες κάτω των 40 ετών ένα ή το πολύ δύο γονιμοποιημένα ωάρια. Μάλιστα ο κ Αντσακλής χαρακτήρισε ως ιατρικό σφάλμα τις πολύδυμες κυήσεις μετά από εξωσωματική.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχάριστα τα νέα για όσους πάσχουν από τη νόσο Cushing



Με τη νέα θεραπεία παρατηρήθηκε βελτίωση στις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Στις νεότερες εξελίξεις για την θεραπεία της νόσου Cushing, 100 χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή της, αναφέρθηκαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νευροενδοκρινολογίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τη νόσο.

O κ. Γ. Μαστοράκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Αν. Καθηγητής, Ενδοκρινολογική Μονάδα, Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αρεταίειο, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε: «Σήμερα, 100 χρόνια μετά την πρώτη περιγραφή της νόσου Cushing, και παρά της προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου παραμένει μία πρόκληση».

Η νόσος Cushing αποτελεί μία σχετικά σπάνια ενδοκρινική νόσο που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό και οφείλεται στην υπερέκκριση μίας ορμόνης (της ACTH) από καλοήθες αδένωμα (όγκο) της υπόφυσης. Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα, ενώ πολλά - όπως για παράδειγμα η αύξηση βάρους, ο διαβήτης, η υπέρταση, και η εύκολη κόπωση – συχνά αποδίδονται σε άλλες πιο κοινές παθήσεις.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση, η οποία μπορεί να καθυστερήσει έως και 6 χρόνια σε ορισμένους ασθενείς, ενώ συχνά απαιτούνται πολλαπλές επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σειρά ειδικών εξετάσεων. Συνεπώς, η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, αλλά και του κοινού, είναι επιτακτική, καθώς υπάρχουν συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της νόσου, όπως η παχυσαρκία κορμού (συσσώρευση λίπους στην κοιλιά με λεπτά άνω και κάτω άκρα), το πανσεληνοειδές προσωπείο (στρογγυλό, ερυθρό, φουσκωμένο πρόσωπο), οι πορφυρές ραβδώσεις του δέρματος στην κοιλιά, τους μηρούς και τους μαστούς, ο εύκολος μωλωπισμός, και τα κατάγματα.

Όταν υπάρχει σοβαρή υποψία για τη νόσο, η παραπομπή σε ενδοκρινολόγο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλεισθεί η διάγνωση.

Αν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, όπως για παράδειγμα διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), λοιμώξεις, θρομβώσεις και υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια (υπερλιπιδαιμία), μειώνοντας κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Η κα. Ν. Καραβιτάκη, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια στο Oxford Centre for Endocrinology and Metabolism του Νοσοκομείου Churchill της Οξφόρδης, παρουσιάζοντας πρόσφατο ερευνητικό έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Ενδοκρινολογικών Τμημάτων της Οξφόρδης και του Ευαγγελισμού σχετικά με τη θνησιμότητα και τις επιπλοκές της νόσου χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η θνησιμότητα των ασθενών με νόσο Cushing είναι μέχρι και 8 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο υγιή πληθυσμό, ιδιαίτερα στους ασθενείς εκείνους στους οποίους δεν επιτυγχάνεται επαρκής έλεγχος της νόσου. Δυστυχώς, ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία, αρκετές και μάλιστα σημαντικές κλινικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη νόσο Cushing όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η οστεοπενία ή οστεοπόρωση, παραμένουν. Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στη καθυστερημένη διάγνωση.»

Μέχρι στιγμής, η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο Cushing είναι η χειρουργική εξαίρεση του αδενώματος της υπόφυσης, η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό μέσω της διασφηνοειδικής οδού. Στην περίπτωση που η εγχείρηση δεν είναι αποτελεσματική άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι: η ακτινοβολία της υπόφυσης και η αμφοτερόπλευρη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή. Παράλληλα, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που αναστέλλουν τη παραγωγή κορτιζόλης.

«Παρά της υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό στην αντιμετώπιση της νόσου Cushing» ανέφερε ο κ. Σ. Τσαγκαράκης, Ενδοκρινολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», ενώ εξήγησε, «Δυστυχώς με το χειρουργείο δεν θεραπεύονται όλοι οι ασθενείς, ενώ ακόμη και στις επιτυχείς επεμβάσεις η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει. Εκτιμάται ότι το 25-35% των περιπτώσεων δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την νευροχειρουργική επέμβαση. Ο χειρισμός των ασθενών αυτών με τα διαθέσιμα φάρμακα ή τα άλλα θεραπευτικά μέσα δεν είναι πάντοτε εύκολος και προϋποθέτει την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών σε εξειδικευμένα ενδοκρινολογικά κέντρα».

Πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη κυκλοφορία ενός νέου φαρμακευτικού σκευάσματος, την πασιρεοτίδη (Signifor), η οποία ανήκει στα ανάλογα σωματοστατίνης, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με νόσο Cushing, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή στους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν επιτυχής. Η πασιρεοτίδη αποτελεί την πρώτη στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Cushing, καθώς αναστέλλει την υπερπαραγωγή της ACTH από το αδένωμα της υπόφυσης.

Σύμφωνα με μεγάλη πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine και όπως ανέφερε ο κ. Σ. Τσαγκαράκης που συμμετείχε στην έρευνα, στην πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία, παρατηρήθηκε άμεση μείωση των επίπεδων ελεύθερης κορτιζόλης ούρων (UFC), ενώ σε μία υποομάδα ασθενών επετεύχθη η ομαλοποίηση των επιπέδων αυτών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε βελτίωση στις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, το βάρος, και ο δείκτης μάζας σώματος. Η πασιρεοτίδη χορηγείται μέσω υποδόριας ένεσης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H πολλή ζάχαρη μας κάνει... χαζούς




Επηρεάζει την ικανότητα μάθησης.

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να σας κάνει πιο… χαζούς, λένε οι επιστήμονες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέκριναν στο εργαστήριο τις επιπτώσεις από την κατανάλωση σιροπιού από καλαμπόκι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το οποίο είναι έξι φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και από ένα συστατικό που περιέχεται σε επεξεργασμένες τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

Έκαναν πειράματα σε δύο ομάδες ποντικιών. Η μία κατανάλωνε επί έξι εβδομάδες αρκετή ζάχαρη, ενώ η άλλη ακολουθούσε υγιεινή διατροφή.

Στην αρχή του πειράματος, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα ποντίκια σε ένα λαβύρινθο, βάζοντας σημάδια για να τα βοηθήσουν να βρουν τη σωστή διαδρομή.

Έξι εβδομάδες μετά μελέτησαν την ικανότητά τους να «θυμηθούν» τη διαδρομή.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Fernando Gomez-Pinilla, ανέφερε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ζάχαρη καθυστερούσαν περισσότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

«Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μπορεί μακροχρόνια να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες» είπε.

Αντίθετα, η κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριών, όπως ο σολομός, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν προσθέσει κανείς τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειωθεί η “καταστροφή” που γίνεται» πρόσθεσε.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία ζητά Έλληνες γιατρούς



Επτά γερμανικά νοσοκομεία άνοιξαν τις πόρτες τους.

Εκπαίδευση και εργασία με την υπογραφή του γερμανικού συστήματος υγείας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν όσοι Έλληνες γιατροί επιθυμούν. Επτά γερμανικά νοσοκομεία άνοιξαν τις πόρτες τους και ζητούν γιατρούς από την Ελλάδα.

Γερμανοί ειδικοί της υπηρεσίας EURES της Γερμανίας και εκπρόσωποι πολλών γερμανικών νοσοκομείων θα βρεθούν στην Αθήνα την Τρίτη 22 Μαΐου και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 24 Μαΐου, προκειμένου να διδάξουν στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές τον τρόπο εργασίας και τη ζωή στη χώρα τους, ώστε αν επιθυμούν να μεταβούν να εργασθούν στη Γερμανία ή να λάβουν και ειδικότητα.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων έρχονται στην Ελλάδα καθώς οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν ήδη εκφράσει επιθυμία να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι όμως θα πρέπει να μιλούν Γερμανικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνουν παρουσιάσεις των νοσοκομείων, θα γίνουν συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους, προσωπική επικοινωνία και παράλληλα οι Έλληνες επιστήμονες θα μπορούν να προωθήσουν και τα Βιογραφικά τους.

Εκτός αυτού δύο σύμβουλοι EURES της Γερμανίας, θα παράσχουν γενικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Γερμανία.

Οι συναντήσεις γίνονται μετά από συνεργασία του ΟΑΕΔ με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES της Ελλάδας και με την Υπηρεσία EURES της Γερμανίας.

Τα νοσοκομεία που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να προσλάβουν Έλληνες και στέλνουν εκπροσώπους τους είναι:
Katholische Kliniken Kleve, LVR-Klinik Bedburg-Hau, Katholische Hospitalvereinigung Weser-Egge gGmbH, SLK-Kliniken Heilbronn GmbH Klinikum am Plattenwald, Universitätsklinikum Aachen (UKA), BeneVit Pflege in Hessen GmbH Haus Rosengarten, Senioren-Appartments am Isar Hochufer.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην «πρέσα» οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα



Μειώθηκαν ως και 40% - Αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μείωση μισθών έως και 40% αλλά και αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εισφοροδιαφυγής, εμφανίζουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Από την αρχή του χρόνου περίπου οι μισές προσλήψεις γίνονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 11%, ενώ η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και εκ περιτροπής με μονομερή εργοδοτική απόφαση αυξήθηκε κατά περίπου 170% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 10.486% σε σχέση με το 2010.

Ειδικότερα η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του Α΄ τετραμήνου του 2012 είναι αυξημένες κατά 47,24% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 6,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 169,36% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011.

Ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος, ενώ τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το α’ τετράμηνο 2011 μετατράπηκαν 20.045 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 337% αυξημένος σε σχέση με το α’ τετράμηνο του μετατράπηκαν 28.796 ευέλικτων συμβάσεων εργασίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 43,6% αυξημένος σε σχέση με 2010.


Διαβάστε περισσότερα...

Ήταν… νεκρός και δεν το γνώριζε



Το ΙΚΑ μάλιστα του είχε χρεώσει και τα έξοδα της κηδείας.

Την παράνοια της γραφειοκρατίας που συναντά κανείς μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες καταδεικνύει η ιστορία ενός 77χρονου από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος όταν πήγε να ανανεώσει το βιβλιάριό του στο ΙΚΑ ανακάλυψε ότι η υπηρεσία των είχε καταχωρήσει στη λίστα των... νεκρών!

Όπως γράφει η εφημερίδα Νέα Κρήτη ο 77χρονος έκπληκτος ανακάλυψε ότι λόγω ενός λάθους είχε χρεωθεί ακόμα και τα έξοδα της κηδείας του!

Μάλιστα υπάλληλοι της υπηρεσίας του εξήγησαν ότι από τον Απρίλη του 2004 η υπηρεσία τον είχε για πεθαμένο και του ζήτησαν να διαβεβαιώσει ότι στο διάστημα των 7 ετών που τον είχαν καταχωρήσει στις λίστες των αποθανόντων η οικογένειά του δεν εισέπραττε την σύνταξή του...


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους



Πώς μπορούν να πάρουν πληροφορίες.

Δίπλα στους ανέργους το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του δήμου Αθηναίων. Όσοι λοιπόν διαθέτουν κάρτα ανεργίας την οποία ανανέωσαν πρόσφατα ενημερώνει τους ανέργους μπορούν να ανταποκριθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου Εργασίας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης έχουν διάρκεια 100 ώρες με επιδότηση 5 ευρώ/ώρα μικτά (500 ευρώ στο σύνολο). Κι εκτός αυτού οδηγούν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων από ποικίλους αναγνωρισμένους φορείς.

Την επιταγή κατάρτισης δίνει το υπουργείο Εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ιστοσελίδα: voucher.gov.gr, ώστε να καταγραφούν στα μητρώα του υπουργείου. Παράλληλα μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το νέο σύστημα παρακολούθησης ενός επιδοτούμενου προγράμματος με επιταγή κατάρτισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή στα μαθήματα που επηρεάζονται από τις εκλογές



Κανονικά ξεκινούν τη Δευτέρα οι πανελλήνιες.

Αλλαγή στα μαθήματα που θα επηρεαστούν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου.

Σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας, Β. Κουλαιδής και ο ειδικός γραμματέας Μ. Κοντογιάννης αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαίωσαν την υπουργό ότι είναι όλα έτοιμα για την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων.

Εκτός αυτού, αποφασίστηκε η αλλαγή των ημερομηνιών των εξετάσεων μόνο για τα μαθήματα που επηρεάζονται από τη διεξαγωγή των εκλογών. Κι αυτό διότι οι σχολικές μονάδες θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα.

Η σχετική απόφαση με τις νέες ημερομηνίες των εξετάσεων θα υπογραφεί, αφού πρώτα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα της προκήρυξης των εκλογών της 17ης Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η κανέλα κάνει θαύματα…



Πότε βοηθάει το συγκεκριμένο μπαχαρικό.

Ναι, η κανέλα ταιριάζει στον καφέ και σε κάποια γλυκά αλλά έχει και θαυματουργές ιδιότητες. Και χάρη στα πτητικά έλαια και την ενεργό ουσία MHCP μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο σύμμαχο στην εμφάνιση των γυναικών…

Ιδού λοιπόν, κάποιες συνταγές για να λάμψετε…

Μάσκα κατά της ακμής

Χρειάζεστε 1/3 κουταλάκι λάδι κανέλας, 1 κουταλιά φρέσκο γιαούρτι και ένα κουταλάκι φυσικό άργιλο σε σκόνη.
Πρέπει να ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί και αφού γίνουν ένα μίγμα να απλώσετε τη μάσκα στο πρόσωπο και να αποφύγετε την περιοχή των ματιών. Η κανέλα μαζί με το γιαούρτι και τον άργιλο βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.

Θερμαντικό πίλινγκ για αδυνάτισμα

Χρειάζεστε μία κουταλιά κανέλα σε σκόνη, μία κουταλιά αλάτι και μισή κούπα λάδι κισσού. Ανακατέψτε τα και κάντε μασάζ για 4 με 5 λεπτά στις περιοχές που αντιμετωπίζετε πρόβλημα τοπικού πάχους και έχετε προβλήματα κυτταρίτιδας. Πρέπει να σταματήσετε μόλις το δέρμα σας αρχίσει να παίρνει ένα απαλό ερυθρό χρώμα. Στη συνέχεια να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.


Διαβάστε περισσότερα...

Η καλή χοληστερόλη δεν προστατεύει την καρδιά



Καταρρίπτεται το δόγμα της σύγχρονης ιατρικής.

Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή πολλών χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ, έρχεται να αμφισβητήσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) αυτομάτως βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς ενός ανθρώπου και δρουν προστατευτικά έναντι πιθανού εμφράγματος.

Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL), ένας βασικός δείκτης που παρακολουθείται στις αιματολογικές εξετάσεις, μειώνει οπωσδήποτε τον κίνδυνο του εμφράγματος.

Οι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη χρησιμότητα της λήψης φαρμάκων που αυξάνουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η «κακή» χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL), παραμένει ένας ακριβής βιοδείκτης του κινδύνου για έμφραγμα. Μία ξεχωριστή έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη των στατινών, των φαρμάκων που μειώνουν την LDL, δρώντας έτσι προστατευτικά για όσους ανθρώπους δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια δίαιτα για το καλοκαίρι



Πρόταση για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά πριν την παραλία.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι περισσότεροι είμαστε αγχωμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να χάσουμε αυτά τα παραπανίσια κιλά πριν βγούμε στις παραλίες. Αυτά τα λίγα παραπάνω κιλά είναι που μας χαλούν το κέφι και που ξέρουμε ότι χωρίς αυτά, θα ντυνόμασταν διαφορετικά και με άλλη αυτοπεποίθηση θα βγαίναμε με το μαγιό μας!

Η απώλεια βάρους την τελευταία στιγμή αποτελεί πάγια τακτική των περισσοτέρων. Αν και κανείς θα πρέπει να φροντίζει για το βάρος του όλο το χρόνο - και όχι μόνο λίγο πριν το καλοκαίρι – εντούτοις, το ζητούμενο για όσους θέλουν να χάσουν κάποια κιλά στο παρά πέντε είναι τουλάχιστον να το κάνουν με υγιεινό και ασφαλή τρόπο.

Η ακόλουθη δίαιτα αποτελεί μια ήπια υποθερμιδική δίαιτα που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας και χαλιναγωγώντας την όρεξή σας.

Διατροφή

Επιλογές πρωινών
1. 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμης, 1 ποτήρι γάλα 0-1.5%

2. ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης, 1 γιαούρτι 2%

3. 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα, 1 ποτήρι γάλα 0-1.5%

4. Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι 0-2%

Επιλογές σνακ
1. 1 μπάρα δημητριακών (των 70-90 θερμίδων)

2. 1 γιαούρτι με φρούτα 0-2%

3. 1 φρούτο της επιλογής σας (αν επιλέξετε μπανάνα, επιλέξτε μία μικρή)

4. 1/2 κούπα παγωτό της αρεσκείας σας (χωρίς σαντιγί, ξηρούς καρπούς ή σιρόπι)

Επιλογές μεσημεριανών

1. Σαλάτα του Καίσαρα με ψωμί: πράσινη σαλάτα (μαρούλι, σαλάτα, iceberg, σπανάκι, ρόκα, χόρτα), 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα, 90 γρ., ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλο, ντοματίνια, ξίδι μπαλσάμικο, 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

2. Ομελέτα με γαλοπούλα, τυρί και ψωμί: 1 αβγό ολόκληρο και 2 ασπράδια, γαλοπούλα 0-3% λιπαρά, 1 λεπτή φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

3. Μπιφτέκια με σαλάτα: 2 μέτρια μπιφτέκια, 1 μικρή σαλάτα της αρεσκείας σας.

4. Σαλάτα χωριάτικη με ψωμί: σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, κάππαρη), 1 κομμάτι τυρί φέτα (30 γρ. σαν σχήμα σπιρτόκουτο), 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

5. Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι: 2 φλιτζάνια φρούτα της αρεσκείας σας, 1 γιαούρτι 0-2%.

6. ½ φλιτζάνι φακές ή φασόλια ή ρεβίθια, μαγειρεμένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα, 30 γρ. τυρί με χαμηλά λιπαρά, 1 μικρή σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

7. 1½ φλιτζάνι φασολάκια ή αρακά ή μπάμιες, μαγειρεμένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα, 1 αυγό βραστό, 30 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 φέτα ψωμί

Επιλογές βραδινών

1. Στήθος κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα: 90 γρ. στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα, ρύζι (1/2 κούπα βρασμένο), μικρή σαλάτα της αρεσκείας σας.

2. Ψάρι της αρεσκείας σας με σαλάτα: 200 γρ. άσπρο ψάρι της αρεσκείας σας, σαλάτα της αρεσκείας σας.

3. Ψαρονέφρι με σαλάτα και μια φέτα ψωμί: 90 γρ. ψαρονέφρι, σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

4. Μακαρόνια με ντομάτα και σαλάτα: 1 φλιτζάνι βρασμένα μακαρόνια, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα, μικρή σαλάτα της αρεσκείας σας.

5. Αβγό με ψωμί, τυρί και σαλάτα: 1 αβγό βραστό, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 1 κομμάτι (30 γρ.) τυρί (φέτα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών της αρεσκείας σας), σαλάτα της αρεσκείας σας.

6. Σουβλάκι με αλάδωτη πίτα και ντομάτα: 2 καλαμάκια χοιρινό ή κοτόπουλο, 1 αλάδωτη πίτα, ντομάτα.

7. Πίτσα με σαλάτα: 1-2 μικρά κομμάτια πίτσα με λαχανικά, σαλάτα της αρεσκείας σας.

Συμβουλές για την κατανάλωση αλκοόλ

Μπορείτε να καταναλώνετε 1 ποτήρι οινοπνευματώδες ποτό της αρεσκείας σας την ημέρα. Μη ξεχνάτε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες τους! Χρησιμοποιείτε αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Χρήσιμες οδηγίες για τη δίαιτα

1. Φροντίστε κάθε μέρα να επιλέγετε μία διαφορετική πρόταση, ώστε η δίαιτα να είναι ισορροπημένη. Μην τρώτε, για παράδειγμα, συνέχεια κρέας ή μακαρόνια επειδή σας αρέσουν περισσότερο.

2. Κάθε φορά που η δίαιτά σας αναφέρει κρέας, κοτόπουλο, αυτό πρέπει να είναι άπαχο, χωρίς πέτσα, και μαγειρεμένο χωρίς λίπος.

3. Ελεύθερα μπορείτε να προσθέσετε στα τρόφιμα αλάτι, ξίδι, λεμόνι, μουστάρδα και καρυκεύματα.

4.Πίνετε αρκετό νερό (βάλτε λεμόνι, φύλλα μέντας, φέτες αγγουριού μέσα για τη γεύση αν θέλετε, αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και προτιμήστε light μέχρι 2 την ημέρα και πιείτε ελεύθερα ροφήματα όπως πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.

5. Περιοριστείτε στο 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη την ημέρα (προαιρετικά) ή προτιμήστε υποκατάστατο ζάχαρης χωρίς θερμίδες στον καφέ, στο τσάι σας.

Ασκηθείτε!

Με την άσκηση μπορείτε να επιτύχετε μεγιστοποίηση της απώλειας λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και αύξηση της μυϊκής σας μάζας.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής. Επίσης, η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της απώλειας βάρους, στην ενίσχυση του μεταβολισμού, αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία και διάθεση.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε καφέ χωρίς τσιγάρο!



Η καφεΐνη έχει λιγότερες παρενέργειες χωρίς τη νικοτίνη.

Ο πολύς καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε καφέδων καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Όμως το κέρδος αυτό υπάρχει, εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται με τσιγάρο.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι -για κάποιο λόγο- υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε ένα γευστικό, αλλά επίμαχο ρόφημα, το οποίο στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Σε σύγκριση με όσους άνδρες δεν έπιναν καθόλου καφέ στη διάρκεια των 14 ετών που διήρκεσε η μελέτη, όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 12%). Όμως πέρα από αυτό το όριο, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω τη μέρα, υπήρχε μεν μείωση του κινδύνου, αλλά ήταν μικρότερη (της τάξης του 10%).

Η ωφέλεια του καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών: η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.

Από την άλλη, η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν κυρίως καφέ χωρίς καφεϊνη, μία ένδειξη ότι όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, δεν έχει να κάνει με τη βασική ουσία του, την καφεϊνη, αλλά πιθανώς με κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 διαφορετικές ουσίες που ο καφές περιέχει.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις



Ανακοίνωση 16.05.12.

Μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών της, δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η εγκύκλιος με την οποία προστίθενται στις εξαιρέσεις από τις μειώσεις στις συντάξεις του άρθρου 2 του νόμου 4024/2011, οι εξής κατηγορίες:

- Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις,
- Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο ν. 612/1977 και στο άρθρο 42 του ν. 1140/1981, όπως αυτοί έχουν συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύουν, επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν οι εν λόγω συνταξιούχοι από τις μειώσεις, πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που περιγράφεται στην εγκύκλιο και βρίσκεται εδώ: http://et.diavgeia.gov.gr/f/ika_etam/ada/%CE%924644691%CE%A9%CE%93-%CE%A0%CE%92%CE%97

Μεταβιβάσιμα αρχεία:




Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στην εισαγωγή υποψηφίων ΑμεΑ σε ΑΕΙ και TΕΙ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.05.12.

Με επιστολή της η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στην εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ και TΕΙ και την ουσιαστική προστασία των οικογενειών ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία ζητά , να δοθεί παράταση τουλάχιστον μία εβδομάδα για την υποβολή των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν το κριτήριο της αναπηρίας, μιας και η έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης από Δημόσιο Νοσοκομείο με υπογραφή Διευθυντού είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Επίσης η ΕΣΑμεΑ τονίζει οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση λόγω του ότι στο νόμο αναφέρονται οι νεφροπαθείς με την ένδειξη «που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση». Λόγω αυτής της ένδειξης, από τους υποψηφίων, των οποίων οι γονείς υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση με τη μέθοδο της περιτοναϊκής κάθαρσης ή είναι μεταμοσχευμένοι νεφρού δηλ. νεφροπαθείς τελικού σταδίου και έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους αιμοκαθαρόμενους, δεν γίνεται δεκτή η ένταξή τους στο μέτρο των κοινωνικών κριτηρίων. Η αντιμετώπιση αυτή είναι αντιεπιστημονική και έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται αναφορά σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου στους οποίους και από ιατρικής απόψεως συμπεριλαμβάνονται και οι τρείς μέθοδοι ( αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή, μεταμόσχευση).

«Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή που η οικονομική και πολιτική κρίση επιβαρύνει ιδιαιτέρως την αναπηρική οικογένεια είναι το λιγότερο που μπορείτε να πράξετε για να τους προστατεύσετε από πρόσθετα οικονομικά βάρη. Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι ευέλικτος στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την αναπηρική οικογένεια».

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)


Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επειγόντως εγκύκλιος για τον νέο Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.05.12.

Την έκδοση εγκυκλίου για τη γνωστοποίηση της νομιμότητας του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, ζητά η ΕΣΑμεΑ από τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σε επιστολή της η Συνομοσπονδία τονίζει: «Οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται από τις 4-5-2012 θα πρέπει να συνάδουν με τα ποσοστά που καθορίζονται στο νέο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Η αποστολή εγκυκλίου για τη γνωστοποίηση της νομιμότητας του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας καθίσταται απαραίτητη ώστε να προστατευτούν οι εξεταζόμενοι από τυχόν πρόσθετη ταλαιπωρία σε περίπτωση που το αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας αποκλίνει από το ποσοστό αναπηρίας που καθορίζεται με τον ισχύον νέο Πίνακα, καθώς και για να προστατευτεί το ίδιο το σύστημα αξιολόγησης, δηλαδή το ΚΕΠΑ, από την υπερφόρτωση των Β/Βάθμιων Επιτροπών για την εξέταση ενστάσεων που θα υποβληθούν δικαιολογημένα από τους ενδιαφερόμενους σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας τους εκτιμηθεί με βάση τον προϊσχύοντα Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας».

Μάλιστα η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι οι γιατροί των Υγειονομικών Επιτροπών που αξιολογούν δεν έχουν γνώση για την έκδοση του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Έτσι, για την σωστή λειτουργία και την ορθότητα των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών που εξετάζουν τα άτομα με αναπηρία που προσέρχονται σε αυτές, προκειμένου να διαπιστωθεί η πάθηση αναπηρία τους και να εκτιμηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους, η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του υπουργού ώστε να αποσταλεί σχετική εγκύκλιος στις Επιτροπές.

Μόνο έτσι θα προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία από πρόσθετη ταλαιπωρία, ειδικά στην παρούσα δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίοδο.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Το μέγεθος του κεφαλιού συνδέεται με τη μνήμη



Η θεωρία του «αποθεματικού του εγκεφάλου».

Νέες έρευνες υποστηρίζουν επικαλούνται πως όσο μεγαλύτερο είναι το κεφάλι μας, τόσο περισσότερο μυαλό διαθέτουμε!

Μάλιστα, το μέγεθος του κεφαλιού, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, συμβάλει στη διατήρηση της σκέψης και της μνήμης για όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ως γενικός κανόνας, όσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος του κεφαλιού μας, τόσος περισσότερος χώρος υπάρχει για τα κύτταρα του εγκεφάλου. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως διαθέτεις όλους εκείνους τους επιπλέον νευρώνες ως αποθεματικό σε περίπτωση που χτυπηθείς από μία ασθένεια όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Robert Perneczky, ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία του αποθεματικού του εγκεφάλου», προσέθεσε, αναφερόμενος στη νέα έρευνα. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της βέλτιστης ανάπτυξης του εγκεφάλου νωρίς στη ζωή, από τη στιγμή που ο εγκέφαλός μας αγγίζει 93% του τελικού του μεγέθους όταν είμαστε σε ηλικία έξι ετών», επισήμανε.

Βάσει των νέων δεδομένων, όπως επισήμανε, ενδέχεται να μπορούν να αποτραπούν ορισμένες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ, σε περίπτωση που επιτυγχάναμε να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου.

Σκάναρε τους εγκεφάλους 270 ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και εν συνεχεία μέτρησε το μέγεθος των κρανίων τους και εξέτασε τις δυνατότητες μνήμης τους. Οι ασθενείς που διέθεταν μεγαλύτερα κεφάλια είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και αντίληψης. Για όσους διαθέτουν μικρό κεφάλι και ανησυχούν δεν υπάρχει κανένας λόγος ακόμα, όπως διαβεβαίωσε ο Dr Steven Arnold, καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής και διευθυντής του Penn Memory Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, στη Φιλαδέλφεια.

Βέβαια, σε κάθε κανόνα υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις και για το λόγο αυτό ο Dr Steven Arnold επικαλέστηκε ένα τρανταχτό αναμφίβολα παράδειγμα. «Ο μέσος όρος ενός αντρικού εγκεφάλου είναι 1,400 g ή 3 lb. Ο εγκέφαλος του Albert Einstein, που μετρήθηκε μετά το θάνατό του, ήταν 1,230 g και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι ήταν έξυπνος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δροσερές αλλά παχυντικές απολαύσεις



Πολλά από τα δημοφιλή ροφήματα περιέχουν άφθονες «γλυκές» θερμίδες.

Καθώς η ζέστη αυξάνεται, το πιθανότερο είναι πως μπαίνετε στον πειρασμό να αρπάξετε όποιο κρύο υγρό βρείτε μπροστά σας για να «σβήσετε» τη δίψα σας. Πολλά από τα δημοφιλή ροφήματα όμως περιέχουν άφθονες «γλυκές» θερμίδες, οι οποίες στην πραγματικότητα αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Είναι επίσης πολύ πιθανό, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, να μην πίνετε αρκετά υγρά ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Δεν είναι διόλου έξυπνο να βασίζεστε αποκλειστικά στη δίψα σας για να καθορίζετε την πρόσληψη υγρών. Ούτε πρέπει να τη χρησιμοποιείτε ως ένδειξη για το αν έχετε πιει αρκετά. Για να υπολογίσετε πόσα υγρά χρειάζεστε κάθε μέρα, διαιρέστε το βάρος σας με 0,453 και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε με 0,08. Ο αριθμός που θα προκύψει από αυτές τις πράξεις αντιστοιχεί στα ποτήρια (των 330 ml) που καθημερινά χρειάζεστε.

Πριν σας πιάσει πανικός από τα λ.χ. 16 ποτήρια που χρειάζεται ένας άνθρωπος με βάρος 90 κιλά, σκεφθείτε ότι τη μισή από αυτή την ποσότητα τη λαμβάνει από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα, όπως οι σούπες, που περιέχουν νερό (εφ’ όσον βεβαίως τρώει τέτοια τρόφιμα).

Η δρ Μπάρμπρα Ρολς, διατροφολόγος και ερευνήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έχει αποδείξει σε πολυάριθμες μελέτες ότι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν τα γεύματα και τα σνακ μας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά. Αντιθέτως, τα ροφήματα που καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα και στο ενδιάμεσο, δεν έχουν την ίδια «αδυνατιστική» δράση.

Το «ισοζύγιο»

Οσοι καταναλώνουν πολλά πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ροφήματα, σπανίως αντισταθμίζουν τη θερμιδική πρόσληψη «κόβοντας» θερμίδες από τα γεύματά τους. Οσοι εξάλλου προσπαθούν να περιορίσουν τις θερμίδες τους και να αδυνατίσουν, συχνά υπονομεύουν την προσπάθειά τους επιλέγοντας εν αγνοία τους ροφήματα με άφθονες θερμίδες.

Τα υγρά τα χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, οι συνέπειες της οποίας είναι σοβαρές. Ενας αφυδατωμένος άνθρωπος αισθάνεται κουρασμένος, οξύθυμος και είναι αντιπαραγωγικός, ενώ συχνά έχει πονοκέφαλο και μυϊκές κράμπες.

Το πρόβλημα αφορά τους πάντες: τους ασκούμενους που συχνά δεν πίνουν αρκετά υγρά για να αντισταθμίσουν όσα χάνουν με την εφίδρωση στη διάρκεια της προπόνησης, όσους διάγουν αμειγώς καθιστική ζωή (κινδυνεύουν να αφυδατωθούν όταν αυξήσει τις ανάγκες τους σε υγρά ο θερμός, ξηρός αέρας του καλοκαιριού ή το αυξημένο υψόμετρο ενός βουνού), τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (συχνά περιορίζουν την πρόσληψη υγρών για να μην πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα) και τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Ειδικά για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, η αφυδάτωση μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Παρά την καφεΐνη τους, η οποία ασκεί ήπια διουρητική δράση, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα ροφήματα που την περιέχουν, συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών _ αν και λίγο λιγότερο απ’ ό,τι το σκέτο νερό. Αν όμως τα πίνει κανείς με άφθονη ζάχαρη (1 κουταλάκι παρέχει 16 θερμίδες) και άλλες πηγές θερμίδων (από κρέμα γάλακτος και σαντιγί έως παγωτό), δεν του κάνει καλό.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος κάτοικος της Δύσης πίνει καθημερινά μισό λίτρο αναψυκτικά _ και, δυστυχώς, όχι τις λάιτ εκδοχές τους, αλλά τα πλήρη, κάθε ένα εκ των οποίων παρέχει γύρω στις 230 θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Οι καφέδες

Και μετά είναι οι θερμίδες από τους καφέδες και τα ροφήματα της μόδας, οι οποίες αρχίζουν από 330 και φτάνουν έως τις 1.450 ανά μερίδα, αναλόγως με το μέγεθός της και το τι περιέχουν. Οταν όμως ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 1.700 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα και από έναν καφέ ή ρόφημα πάρει τις 1.450, σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάει σχεδόν τίποτε άλλο όλη μέρα για να μην παχύνει.

Αν σε αυτά προστεθεί και οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ - από την μπίρα έως το πιο δυνατό ποτό - αυτομάτως καθίσταται εμφανές πως ό,τι πίνουμε είναι τόσο πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη, ώστε καθιστά απαγορευτικό το φαγητό, γεγονός απολύτως αδύνατον και ανθυγιεινό.

Ποια είναι η λύση; Κατ’ αρχάς να πίνετε όσο περισσότερο σκέτο νερό μπορείτε, έναν ή το πολύ δύο φυσικούς φρουτοχυμούς την ημέρα (όχι νέκταρ και όχι περισσότερους, διότι και αυτοί έχουν θερμίδες), γάλα (κατά προτίμηση άπαχο) και όσο το δυνατόν πιο απλό και κατά το δυνατόν σκέτο ή μέχρι μέτριο καφέ και τσάι. Από κει και πέρα, για οτιδήποτε άλλο θέλετε να πιείτε, φροντίστε πρώτα να διαβάζετε τη συσκευασία για να βλέπετε πόσες θερμίδες, λίπη και ζάχαρη περιέχει _ οτιδήποτε τριψήφιο ανά 100 ml πρέπει να σας προβληματίζει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα όνειρα λύνουν τα καθημερινά μας προβλήματα



Το πείραμα Μπάρετ.

Μετά τον Σίγκμουντ Φρόϋντ, τώρα έρχεται η Drierdre Barrett, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, να μας μιλήσει για την ικανότητα των ονείρων να «λύνουν» τα καθημερινά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Μπάρετ, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα όνειρα τους για να επιλύουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Τα όνειρα είναι συνήθως πολύ έντονα και έχουν έναν παράλογο χαρακτήρα, γεγονός που ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης μιας εκτός συνηθισμένων ορίων λογικής, η οποία επιτρέπει στο άτομο να σκέφτεται διαφορετικά κι έτσι να βρίσκει τις λύσεις που χρειάζεται.

Η θεωρία της Μπάρετ, συζητήθηκε στο Συνέδριο της Ένωσης των Ψυχολογικών Επιστημών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όνειρο είναι στην πραγματικότητα μια σκέψη, σε ελαφρώς διαφορετική κατάσταση και επίπεδο απ’ όταν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να είμαστε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια» λέει η Μπάρετ, η οποία υποστηρίζει ότι αν και τα όνειρα έχουν αρχικά διαφορετικό «σκοπό» κατά τη διάρκεια του χρόνου εξελίσσονται σε ένα μέσο επίλυσης προβλημάτων.

Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαμορφώνεται η πραγματικότητα της ζωής του ανθρώπου.

Μέχρι στιγμής, καμία θεωρία για τα όνειρα δεν δεχόταν τον παράγοντα της εξέλιξης. Ακόμα και ο Φρόϋντ, ο οποίος υποστήριξε πως τα όνειρα δεν είναι τίποτε άλλο από την εκπλήρωση των επιθυμιών του ανθρώπου, δεν κατάφερε να ενσωματώσει τον παράγοντα της εξέλιξης.

Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι απλώς η λειτουργία του εγκεφάλου την ίδια στιγμή που αυτός κοιμάται, μια “συνέπεια” του REM (Rapid Eye Movement).

Εδώ έρχεται η Πανεπιστημιακός του Χάρβαρντ να τονίσει το “λάθος” της θεωρίας του REM.

«Η άποψη μου είναι ότι όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο εξελίσσονται, έτσι εξελίσσεται και η χρησιμότητα των ονείρων. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν να ξεκουράζουν τον εγκέφαλο, να τον διατηρούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως ο ρόλος τους εξελίχθηκε και επαναπροσδιορίστηκε».

Το πείραμα της Μπάρετ


Για να αποδείξει τη θεωρία της η Μπάρετ ξεκίνησε τη μελέτη του ανθρώπινου ονείρου πριν από 10 χρόνια, ολοκληρώνοντας την τον προηγούμενο μήνα.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης της, έβαλε μερικούς φοιτητές της να διαλέξουν έναζ απλό μαθηματικό πρόβλημα και να το λύσουν λίγο πριν πέσουν για ύπνο, και αυτό γινόταν επί μία εβδομάδα.

Στο τέλος του πειράματος τουλάχιστον οι μισοί από τους μαθητές ονειρεύτηκαν το πρόβλημα και οι μισοί από αυτούς τους μισούς ονειρεύτηκαν τη λύση του.

Η Μπάρετ ανακάλυψε αμέτρητα παραδείγματα για κάθε τύπο προβλήματος που η λύση τους εντοπίζεται στο όνειρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της, η λύσεις έρχονται με μια λογική που συνήθως ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί στην κανονική του ζωή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει ουσία που κόβει τη λαιμαργία;



Θα έσωζε πολύ κόσμο...

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία ουσία που καταστέλλει την όρεξη, απενεργοποιώντας το αίσθημα ευχαρίστησης που αποκομίζουμε όταν τρώμε. Πειράματα έδειξαν πως η λήψη της μας κάνει να τρώμε μόνο μέχρι να χορτάσουμε και όχι περισσότερο, από λαιμαργία.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JN) ο δρ Γκάρον Ντοντ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ουσία λέγεται αιμοπρεσίνη και δρα επηρεάζοντας τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα σνακ ή ανάβει ένα τσιγάρο.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η χορήγηση αιμοπρεσίνης, δεσμεύει αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ελαττώνει δραστικά το αίσθημα ικανοποίησης που αποκομίζουμε από το φαγητό – ένα αίσθημα που ωθεί πολλούς από εμάς να τρώνε από λαιμαργία ή για να αισθανθούν καλύτερα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν νέα φάρμακα αδυνατίσματος, αλλά και μέθοδοι για να θεραπευτεί η χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως η χορήγηση φυσικής αιμοπρεσίνης σε ποντίκια, οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φαγητού (τα ζώα σταματούσαν να τρώνε μόλις χόρταιναν), δίχως να αλλάξει κάτι άλλο στην συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, μια συνθετική μορφή της ουσίας ναι μεν οδηγούσε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, αλλά έκανε τα ζώα να... καθαρίζονται νευρικά και να γρατζουνιούνται.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί είχε αυτή την παρενέργεια η συνθετική αιμοπρεσίνη, ούτως ώστε να βρουν τρόπους βελτιώσεώς της. Προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους διέγερσης της παραγωγής αιμοπρεσίνης από τον ίδιο τον οργανισμό, ώστε να επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα με πιο φυσικό τρόπο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαπαροσκοπική για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση



Υποφέρουν περισσότεροι από 2,5 εκατ. Έλληνες.

Αποτελεσματική και αναίμακτη λύση στο πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, από την οποία ταλαιπωρούνται πάνω από από 2,5 εκατ. Έλληνες, δίνει η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως έχει αποδειχθεί, η οριστική αντιμετώπιση της νόσου είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος παρουσιάζει αύξηση.

Η νόσος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενή, ανέφερε ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός, Αναστάσιος Ξιάρχος, προσθέτοντας ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει γρήγορη, αναίμακτη, μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με μηδαμινές πιθανότητες για διεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Ο γιατρός μέσω 4-5 μικρών τομών (5 χιλιοστών) στο δέρμα, χωρίς να γίνει διατομή μυών, βάζει το λαπαροσκόπιο στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Το λαπαροσκόπιο, που είναι συνδεδεμένο με μία υπερσύγχρονη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μια οθόνη τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορές. Ο ασθενής μία ημέρα μετά την επέμβαση -η οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες- επιστρέφει σπίτι και λίγο αργότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι: oξύ αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, πικρή γεύση στο στόμα, δυσκολία στην κατάποση, καθώς και χρόνιος βήχας και πυρετική κίνηση.

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα με αποτέλεσμα η νόσος να γίνεται χρόνια και να επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή σοβαρή πνευμονία, επίμονο ξηρό βήχα, λόξυγκα, βραχνάδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών. Η χειρότερη δε επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα).

Στα αρχικά στάδια, όπως εξήγησε ο χειρουργός, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση του Πάρκινσον από το έντερο



Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο στον εγκέφαλο.

Η κολονοσκόπηση ή ένα παρεμφερές γαστρεντερολογικό τεστ μπορεί μια ημέρα να παρέχει έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, αρκετά χρόνια προτού εμφανιστούν καθαρά τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτό αποδεικνύει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι τα πρώτα σημάδια της νευροεκφυλιστικής ασθένειας δεν εμφανίζονται μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και στο έντερο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν σε εξετάσεις του εντέρου τριών ανθρώπων, οι οποίοι αργότερα ανέπτυξαν Πάρκινσον. Οι γαστρεντερολογικές εξετάσεις είχαν γίνει δύο έως πέντε χρόνια προτού οι ασθενείς εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα.

Η ανάλυση των ιστών έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν στα τοιχώματα του εντέρου τους αυξημένες ποσότητες μίας πρωτεΐνης που είναι χαρακτηριστική στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον. Μάλιστα αυτή η πρωτεΐνη δεν εμφανίζεται στο έντερο των ανθρώπων που είναι υγιείς, ούτε στο έντερο όσων έχουν άλλη ασθένεια, δηλαδή υπάρχει μόνο σε όσους θα αναπτύξουν Πάρκινσον αργότερα.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να λαμβάνεται δείγμα από το έντερο και να γίνεται μία αξιόπιστη πρόβλεψη για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον. Όμως η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και τα ευρήματά της να επιβεβαιωθούν.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν τη νόσο Πάρκινσον, έως ότου οι ασθενείς εμφανίσουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την μυϊκή ακαμψία κ.α. Δυστυχώς, όμως, τότε πια είναι αργά, επειδή η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων έχει προχωρήσει αρκετά. Η εύρεση ειδικών βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την πρόωρη διάγνωση, θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Το Πάρκινσον προκαλείται από την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, τη χημική ουσία, η οποία, μεταξύ άλλων, ελέγχει την κίνηση των μυών. Μία πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η διαδικασία της βλάβης ξεκινά στα νευρικά κύτταρα του εντέρου και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να δεχτούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπανάκι για την αύξηση καρδιακών-διαβήτη-παχυσαρκίας



Από τις πλούσιες χώρες «μεταναστεύουν» στις φτωχότερες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες, όπως η Αφρική.

Ένας στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση -την αιτία σχεδόν των μισών θανάτων από εγκεφαλικό ή καρδιακή πάθηση- και το φαινόμενο αυτό πλήττει σχεδόν τον μισό ενήλικο πληθυσμό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια υγεία, ο ΠΟΥ αναφέρει ακόμη ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη, μια νόσο η αντιμετώπιση της οποίας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία προκαλεί προδιάθεση για καρδιακό νόσημα, ηπατική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ότι πλήττουν κυρίως τους κατοίκους των πλούσιων χωρών, όπου η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Ωστόσο ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των θανάτων από αυτές τις παθήσεις σημειώνονται σήμερα σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Στην Αφρική, το αυξανόμενο ποσοστό καπνιστών, η τάση υιοθέτησης διατροφής δυτικού τύπου και το χαμηλό ποσοστό σωματικής άσκησης υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά των χρόνιων ή των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ασθενειών αυξάνονται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα άλλων ασθενειών ως συχνότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στις πλούσιες χώρες η διάγνωση και θεραπεία με χαμηλού κόστους φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τα κρούσματα υπέρτασης στον πληθυσμό και αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Αλλά σε πολλές χώρες της Αφρικής εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από υπέρταση ξεπερνάει το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, αναφέρει ο ΠΟΥ είναι η παχυσαρκία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά της διπλασιάστηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου κατά το διάστημα 1980-2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, όπου το 26% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και τα χαμηλότερα στη νοτιοανατολική Ασία με μόλις 3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι.

Η έκθεση αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες σε όλο το
ν κόσμο είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες σε σχέση με τους άνδρες και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη, καρδιακή πάθηση και κάποιες μορφές καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων σήμερα



Μουσεία της χώρας θα προσφέρουν δωρεάν είσοδο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Με το μήνυμα είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Aύριο είναι η Ευρωπαϊκή νύχτα μουσείων. Πολλά μουσεία της χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού θα προσφέρουν δωρεάν είσοδο.


Διαβάστε περισσότερα...