Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Καμπανάκι για την αύξηση καρδιακών-διαβήτη-παχυσαρκίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Από τις πλούσιες χώρες «μεταναστεύουν» στις φτωχότερες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες, όπως η Αφρική.

Ένας στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση -την αιτία σχεδόν των μισών θανάτων από εγκεφαλικό ή καρδιακή πάθηση- και το φαινόμενο αυτό πλήττει σχεδόν τον μισό ενήλικο πληθυσμό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια υγεία, ο ΠΟΥ αναφέρει ακόμη ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη, μια νόσο η αντιμετώπιση της οποίας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία προκαλεί προδιάθεση για καρδιακό νόσημα, ηπατική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ότι πλήττουν κυρίως τους κατοίκους των πλούσιων χωρών, όπου η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Ωστόσο ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των θανάτων από αυτές τις παθήσεις σημειώνονται σήμερα σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Στην Αφρική, το αυξανόμενο ποσοστό καπνιστών, η τάση υιοθέτησης διατροφής δυτικού τύπου και το χαμηλό ποσοστό σωματικής άσκησης υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά των χρόνιων ή των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ασθενειών αυξάνονται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα άλλων ασθενειών ως συχνότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στις πλούσιες χώρες η διάγνωση και θεραπεία με χαμηλού κόστους φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τα κρούσματα υπέρτασης στον πληθυσμό και αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Αλλά σε πολλές χώρες της Αφρικής εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από υπέρταση ξεπερνάει το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, αναφέρει ο ΠΟΥ είναι η παχυσαρκία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά της διπλασιάστηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου κατά το διάστημα 1980-2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, όπου το 26% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και τα χαμηλότερα στη νοτιοανατολική Ασία με μόλις 3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι.

Η έκθεση αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες σε όλο το
ν κόσμο είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες σε σχέση με τους άνδρες και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη, καρδιακή πάθηση και κάποιες μορφές καρκίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.