Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Καροτσάκι με ράγες για ΑμεΑ στις παραλίες Θερμαϊκού και Στρυμονικού



Δικαίωμα να απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια τα θαλασσινά μπάνια τους, που σε πολλές περιπτώσεις καθίστανται απαραίτητα για την υγεία τους, αποκτούν...


τα άτομα με κινητική αναπηρία. Από τα τέλη Ιουλίου θα μπορούν να κολυμπούν με αυτονομία σε παραλίες του δήμου Βόλβης (Ασπροβάλτα, Βρασνά) και του Θερμαϊκού, όπου εγκαθίστανται δύο σύγχρονα συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία.
Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε δύσβατες παραλίες, θα μπορούν το φετινό καλοκαίρι να απολαύσουν τη θάλασσα και τα μπάνια τους, χάρη στα ειδικά καροτσάκια με ράμπες που θα τοποθετηθούν στην ακτή, χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου.
Πρόκειται για εφεύρεση του πανεπιστημίου Πατρών, με τη βοήθεια της οποίας η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας, που συναρμολογείται εύκολα στην παραλία.
Τα συστήματα αυτά, τα οποία θα εγκατασταθούν σε παραλίες του Στρυμονικού και του Θερμαϊκού κόλπου αναμένεται να παραληφθούν από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιουλίου. «Η απόφαση να προχωρήσουμε στην προμήθεια των συστημάτων αυτών, που θα επιτρέπουν στους πολίτες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς να απαιτείται η βοήθεια των συνοδών τους, έρχεται να διορθώσει μια χρόνια, απάνθρωπη αβλεψία του κράτους, το οποίο δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας» αναφέρει ο Αντιπεριγερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες οδηγεί στο... ποτό


Σχεδόν τα δυο τρίτα των ανθρώπων βασίζονται στο αλκοόλ για να χαλαρώσουν το βράδυ, προειδοποιεί ο Βρετανικός οργανισμός Drinkaware.

Έρευνα σε 2.000 ενήλικες, ηλικίας 30 έως 45 ετών, που πραγματοποιήθηκε από το ICM ανακάλυψε ότι ποσοστό 44% έπινε αλκοόλ και το ένα τρίτο σκεφτόταν να πιει ακόμα και πριν φτάσει στο σπίτι.

Το στρες και η άσχημη μέρα στο γραφείο ήταν οι πιο κοινές αιτίες για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδικοί από την Drinkaware προειδοποιούν ότι το αλκοόλ φαίνεται ενδεχομένως ότι βοηθά το στρες αλλά συχνά κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Το ένα τρίτο των αντρών που ρωτήθηκαν και έπιναν στο σπίτι και σχεδόν οι μισές γυναίκες δήλωσαν ότι έπιναν πάνω από το καθημερινό όριο-3 έως 4 μονάδες αλκοόλ οι άντρες και 2 έως 3 οι γυναίκες.

Οι περισσότεροι, ποσοστό 68%, είχαν αλκοόλ στο σπίτι και το 71% δήλωσε ότι αγόραζε αλκοόλ ως μέρος της εβδομαδιαίας προμήθειας τροφίμων.

Το ένα τρίτο καθόταν μπροστά στην τηλεόραση μετά το δείπνο για το πρώτο του ποτό, ενώ το ένα τέταρτο έπινε αλκοόλ με το απογευματινό γεύμα.

Ο Siobhan McCann, του Drinkaware, δήλωσε ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι λάθος φίλος όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες. Πρόσθεσε ότι αν και φαίνεται πιθανό ότι μερικά ποτά μπορούν να ανακουφίσουν την πίεση της ημέρας, μακροπρόθεσμα μπορεί να προσθέσουν προβλήματα που σχετίζονται με τη δουλειά, τα οικονομικά ή την οικογένεια. Πρόσθεσε ότι το στρες αποτελεί δικαιολογία για να πίνουν περισσότερο από ότι πρέπει οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν δεν συνειδητοποιούν την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία και την ευεξία.

Η Emily Robinson, του Alcohol Concern,δήλωσε ότι πολλοί χρησιμοποιούν το αλκοόλ για χαλάρωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι το αλκοόλ μπορεί να φέρνει την αίσθηση νύστας και να μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί κάποιος, ενώ η ποιότητα του ύπνου συχνά είναι φτωχή.

Το αλκοόλ φέρνει επίσης «χαμηλή» διάθεση, έτσι αισθήματα άγχους μπορεί να επιδεινωθούν με το ποτό και να οδηγήσουν κάποιον σε μεγαλύτερο στρες. Δήλωσε ότι το ανησυχητικό είναι ότι η κατανάλωση ποτού στο σπίτι τακτικά μπορεί να γίνει συνήθεια και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και δυνητικά να εμφανιστεί εξάρτηση. Πρόσθεσε ότι ένα από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι άνθρωποι πίνουν μετά από τη δουλειά, έτσι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από τους εργοδότες για την ανακούφιση του εργατικού στρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για την Ιωάννα


Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που βιώνουμε οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το υπάρχουν και χειρότερα. Ένα αγγελούδι, η μικρή Ιωάννα, μόλις 6 μηνών, πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία και ουσιαστικά δίνει έναν άνισο αγώνα. Και αυτό γιατί οι ασθενείς της συγκεκριμένης ασθένειας έχουν προσδόκιμο ζωής μέχρι δύο χρόνια με μέσο όρο τους εννέα μήνες.

Οι γονείς της, αφού συνήλθαν (;) από το αρχικό σοκ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα blog αφιερωμένο στην ζωή της Ιωάννας (http://www.giatinioanna.com/2012/05/blog-post.html).

Παράλληλα μας έστειλαν ένα δικό της μήνυμα, το οποίο νομίζουμε ότι πρέπει να το διαβάσετε όλοι:

"Γεια σε όλους, με λένε Ιωάννα και είμαι 5 μηνών ακριβώς. Γεννήθηκα στις 29 Νοεμβρίου 2011 στην Αμερική, αλλά η μαμά μου και ο μπαμπάς μου είναι από τη Θεσσαλονίκη.
Όταν ήμουν 2 μηνών η μαμά μου, μου είπε πως μου διαγνώστηκε μια γενετική ασθένεια που λέγεται νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1. Είναι η νούμερο 1 γενετική αιτία θανάτου των βρεφών ηλικίας κάτω των 2, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ ακούσει για αυτή. Περίπου 1 στα 40 άτομα είναι φορείς αυτού γονιδίου. Η ασθένεια αυτή προκαλεί μυϊκή αδυναμία/ατροφία χωρίς να έχει καμία επίδραση στην νοητική ικανότητα.

Λοιπόν επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια και έτσι η μαμά μου και ο μπαμπάς μου αποφάσισαν πως μπορούν είτε να καθίσουν και να παρακολουθούν πως θα φύγω ή να κάνουν τη κάθε μέρα μου μοναδική και αξέχαστη! Για αυτό λοιπόν έφτιαξα αυτό το blog, θα σας λέω πως πέρασα τη κάθε μου μέρα που ελπίζω να είναι η μια καλύτερη από την άλλη.Για την ώρα θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες μου για να δείτε πόσο όμορφη είμαι, και δε το λέω αυτό επειδή είμαι μπροστά".


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή-παρέμβαση για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία



Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) κ. Κώστα Ασκούνη έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητώντας να ενημερωθούν για το εάν οι Δημοτικές αρχές τις χώρας έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της υπ’αριθ. 52907/28.12.2009 Απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 2621/31-12-2009/Τεύχος Β΄), με την οποία εγκρίνονται οι προδιαγραφές που εφαρμόζονται για τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών ώστε να εξυπηρετούν και άτομα με αναπηρία.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Πρόεδρε,Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ελληνικές πόλεις και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι απροσπέλαστα και μη προσβάσιμα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης ή άλλη αναπηρία. Αυτό επιβάλλει τη διευκόλυνση, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις και διοικητικές ρυθμίσεις, της μετακίνησης των ανθρώπων με αναπηρία μέσα στην πόλη και την προσαρμογή όλων των δημόσιων ανοιχτών χώρων στις ανάγκες τους.

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 52907/28.12.2009 Απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 2621/31-12-2009/Τεύχος Β΄), εγκρίνονται οι προδιαγραφές που εφαρμόζονται για τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών για να εξυπηρετήσουν και άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της ανωτέρω Απόφασης:

«1. Από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης όλοι οι φορείς (Ο.Τ.Α. α και β βαθμού, Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας κ.λ.π.) που παρεμβαίνουν με προγράμματα στους κοινόχρηστους χώρους κυκλοφορίας πεζών οφείλουν να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από την παρούσα προδιαγραφές και να διευκολύνουν τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους κατά την εκτέλεση έργων ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων (...)».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν οι Δήμοι-μέλη της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τις ανωτέρω διατάξεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του στόχου του από το Σύλλογο "βηματίΖΩ"



Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ» μετά την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κάνει τα πρώτα του βήματα για την υλοποίηση του στόχου του.

Έτσι στις 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διεπιστημονική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι όλων των φορέων της Ειδικής Αγωγής με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος μας και την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Έπειτα στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση-ανοιχτή συζήτηση γονέων για τα δύο διαμερίσματα που θα μισθωθούν στους επόμενους δύο μήνες. Στο καθένα από αυτά θα διαμένουν δύο Άτομα με Αναπηρία, σύνολο τέσσερα. Tα δύο διαμερίσματα θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και θα στελεχώνονται από κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα συμβάλλει στην υποστηριζόμενη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία. Τα παιδιά θα ακολουθούν ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συγκεκριμένα τα πρωινά θα πηγαίνουν στα σχολεία και στα εργαστήρια που φοιτούν, το μεσημέρι θα αναλώνονται σε δράσεις αυτοεξυπηρέτησης π.χ. καθαριότητα, μαγείρεμα κ.α., τέλος τις υπόλοιπες ώρες θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν γονείς Ατόμων με Αναπηρία και εκπρόσωποι όλων των φορέων Ειδικής Αγωγής της πόλης μας. Συγκεκριμένα με την παρουσία τους μας τίμησαν η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε..Κ. κα Χρηστίδου Φωτεινή αλλά και ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου κος Άρης Παπαδόπουλος μαζί με το επιστημονικό τους προσωπικό. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν ως ομιλήτριες η κα Σεϊτανίδου Χριστίνα εκπροσωπώντας την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και όντας μητέρα παιδιού με αναπηρία αλλά και η κα Γιούλη Πασσά συντονίστρια στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία τους, οι συμβουλές τους αλλά και η συζήτηση με τους γονείς ήταν σημαντικές για το εγχείρημα μας. Οι γονείς με ενθουσιασμό αγκάλιασαν το πρόγραμμα μας και έτσι στο άμεσο διάστημα θα δημοσιευτεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τους ωφελούμενους.
Η πράξη με τίτλο « Ίδρυση και Λειτουργία (2) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (4) τεσσάρων ατόμων στο Νομό Κιλκίς» «βηματίΖΩ ΙΙ και βηματίΖΩ ΙΙΙ» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευελπιστούμε στην στήριξη τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Aλλάζει χέρια



Την απόλυτη ικανοποίηση ολόκληρου του Παραολυμπιακού Κινήματος για την επανένταξη του αθλητισμού των ΑμεΑ στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργος Φουντουλάκης.

«Εκ μέρους ολόκληρου του Παραολυμπιακού Κινήματος, χαιρετίζουμε την απόφαση της Πολιτείας και της αθλητικής ηγεσίας για την επανένταξη του Αθλητισμού των ΑμεΑ στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η απόφαση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του υφυπουργού, κ. Γιάννη Ιωαννίδη να ικανοποιήσει το προ διετίας αίτημά μας για να αποχωρήσουμε από το υφυπουργείο Υγείας και να επιστρέψουμε σε αυτό του Αθλητισμού, μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας ότι ο Αθλητισμός των ΑμεΑ θα συνεχίσει να υφίσταται.

Ότι θα σταματήσει η απαξίωση του Παραολυμπιακού Κινήματος, δίνοντας εκ νέου στον Αθλητισμό των ΑμεΑ την ευκαιρία για αναβάθμιση. Θέλουμε να συγχαρούμε τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, για τις θέσεις που αναλαμβάνουν και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή που έχουν.

Ο κ. Ιωαννίδης γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο του Αθλητισμού των ΑμεΑ και πιστεύουμε ότι το Παραολυμπιακό Κίνημα θα αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του», ήταν η δήλωση του Γιώργου Φουντουλάκη.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκτές από τους φαρμακοποιούς οι παλιές συνταγές



Αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Δεκτές θα γίνονται από τα φαρμακεία οι συνταγές, οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και για τις οποίες έχει παρέλθει το, εκ του νόμου, οριζόμενο πενθήμερο, με χειρόγραφη διόρθωση της ημερομηνίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα



Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας η υπέρβαση του ορίου του όζοντος.

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος παρατηρήθηκε σήμερα, σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στον σταθμό Αθήνας, στις 4 το μεσημέρι, καταγράφηκε τιμή 186 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και στο σταθμό Γεωπονική, την ίδια ώρα, καταγράφηκε τιμή 223 μικρογραμμάρια. Το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 180 μικρογραμμάρια και το όριο συναγερμού τα 240 μικρογραμμάρια.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και, γενικότερα, άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση για τον HIV στο σπίτι



Τεστ που χρησιμοποιεί δείγμα σάλιου θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.

Ένα τεστ για την ανίχνευση του ιού HIV το οποίο μπορεί να γίνει στο σπίτι αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά μέσα στους επόμενους μήνες. Το τεστ χρησιμοποιεί δείγμα σάλιου και δίνει αποτελέσματα μέσα σε 20-40 λεπτά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του OraQuick αλλά σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι το τεστ μπορεί να μην είναι 100% ακριβές. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρία ανιχνεύει τον ιό στο 92% των περιπτώσεων και είναι κατά 99% ακριβές στα αρνητικά αποτελέσματα.

Με το τεστ αυτό εκτιμάται ότι θα εξεταστούν περισσότερα άτομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πήγαιναν να κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις. Οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους έχουν αρνητικά αποτελέσματα να επαναλάβουν το τεστ μετά από τρεις μήνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πύθωνας επιτίθεται σε μωρό!



Ένα βρέφος από τη περιοχή Ματούν στο Ιλινόις των ΗΠΑ, «δραπέτευσε» από το θάνατο όταν δέχτηκε επίθεση από πύθωνα!


Το φίδι γλίστρησε στην κούνια του μωρού από γειτονικό σπίτι από όπου το ‘σκασε!

Ο ενός έτους William Winans γλίτωσε με μερικές μελανιές όπως ανέφερε ο πατέρας του, Devin Winans.
«Αν το φίδι είχε τυλιχτεί στο λαιμό του τότε ειλικρινά δεν ξέρω αν θα ήταν σήμερα ζωντανός», συμπλήρωσε ο πατέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένο «κούρεμα» χρεών




Πληθαίνει η λίστα όσων δανειοληπτών προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία για «κούρεμα» των χρεών τους.

Ορισμένες περιπτώσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακές με σημαντικές μειώσεις στα δάνεια.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάουνα αντί για αιμοκάθαρση!



Χωρίς κλιματισμό λειτουργεί εδώ και 20 ημέρες, η μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Αγρινίου, όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπαθούν να δροσίσουν τους χώρους και τους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση με ανεμιστήρες.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Watsu κάνει θαύματα!



Αυτή είναι η πλέον διαδεδομένη και ευεργετική τεχνική αποκατάστασης.


Λέγεται Watsu και συνδυάζει το σιάτσου με το νερό, δηλαδή ήπιες διατάσεις, κινητοποίηση αρθρώσεων και βαθιά χαλάρωση, καθώς ο θεραπευόμενος κινείται απαλά και επιπλέι σε θερμό νερό.

Αυτή η τεχνική αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε ανθρώπους που αναρρώνουν από τραυματισμούς, σε πάσχοντες από ινομυαλγία, σε εγκύους και σε κάθε αθλητή που έχει απαιτήσεις από το σώμα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Κρήτη χαρίζει 7 τόνους λαχανικά



Επτά τόνους οπωροκηπευτικών προϊόντων θα διατεθούν δωρεάν αύριο, Δευτέρα, σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα αγροτικά προϊόντα, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί, στην πύλη 6 του λιμανιού, διατίθενται από την ομάδα παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», της Ιεράπετρας Κρήτης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος είναι ο ρόλος των διαιτητικών συμπληρωμάτων



Μπορούν να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή;
Πόσες φορές διαβάσατε για το «μαγικό» συμπλήρωμα που βοηθάει σε καλύτερη καύση λίπους, οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους ή/και σας βοηθά εύκολα να «χτίσετε» το σώμα που επιθυμείτε; Για να μην αναφερθούμε στον αριθμό και την ποικιλία των σκευασμάτων που μπορούμε να βρούμε από το ράφι του φαρμακείου έως και το γυμναστήριο της γειτονιάς.

Οι αθλητές καταφεύγουν σε αντίστοιχες λύσεις, επειδή πιστεύουν ότι αυξάνουν την βραχυπρόθεσμη απόδοσή τους στο άθλημα ή ότι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησης. Στη φαρμακευτικά προσανατολισμένη ανταγωνιστική μας κουλτούρα, η χρήση συμπληρωμάτων και άλλων φαρμάκων για εργογόνους σκοπούς συνεχίζει να αυξάνεται ακόμα και μεταξύ μαθητών που συμμετέχουν σε αθλήματα ή ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Για τον λόγο αυτό προϊόντα που διαφημίζονται ότι μειώνουν το λίπος του σώματος και αυξάνουν την μυϊκή μάζα γίνονται best sellers σε μία νύχτα.

Τι από αυτά που διατίθενται τελικά στην αγορά είναι κατάλληλο για εμάς και τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε- απώλεια βάρους, ενίσχυση αθλητικής απόδοσης κλπ; Μας είναι αλήθεια τόσο απαραίτητα;

Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Σε γενικές γραμμές, μέχρι τώρα, οι συστηματικά δραστήριοι άνθρωποι είτε με κίνητρο την εμφάνιση ή την καλή φυσική κατάσταση, είτε όσοι ασχολούνται πιο σοβαρά με τον αθλητισμό δεν χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που περιέχονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η κύρια διαφορά στις διατροφικές συνθήκες ανάμεσα σε αθλητές και μη αθλητές είναι ότι οι αθλητές απλά χρειάζεται να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις ίδιες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής συνολικά με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να καλύπτουν τις επιπλέον ενεργειακές απαιτήσεις που προκύπτουν μέσα από την προπόνηση.

Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής κρίνεται αναγκαία και άλλες φορές και επιτακτική. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. η παρουσία έλλειψης κάποιου θρεπτικού συστατικού, η περίοδος εγκυμοσύνης, κάποια έντονη προπονητική/ αγωνιστική περίοδος, ή κάποια έντονη περίοδος στρες με δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών από τη διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή, αλλά καταναλώνονται συμπληρωματικά και ενισχυτικά αυτής. Προτού καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα συστήνεται να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού όσο αφορά την ασφάλεια-αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε τέτοιου σκευάσματος.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φροντίζοντας τα δόντια του μωρού



Η σημασία του καθαρισμού των νεογιλών.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού σας. Η χρήση της οδοντόβουρτσας συνιστάται με το που εμφανιστεί κάποιο δόντι. Ωστόσο, αν φοβάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα, μπορείτε να σκουπίσετε τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας με ένα βρεγμένο πανάκι. Όταν εξοικειωθείτε, αρχίστε να χρησιμοποιείτε μια παιδική οδοντόβουρτσα: καθαρίστε του εσείς τα δόντια μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο. Η φροντίδα των πρώτων δοντιών (νεογιλοί) διασφαλίζει ότι τα μόνιμα δόντια που θα αποκτήσει γύρω στην ηλικία των έξι ετών θα είναι στη σωστή θέση και τα ούλα υγιή. Επιπλέον, θα μάθετε στο παιδί σας καλές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής του. Όσο πιο διασκεδαστική κάνετε τη διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών, τόσο πιο συνεργάσιμο θα είναι το παιδί σας. Παριστάνοντας τον οδοντίατρο, καθαρίζοντας και τα δικά σας δόντια μαζί του, φτύνοντας το νερό στο νιπτήρα σαν παιχνίδι - όλα αυτά βοηθούν.

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού σας

1. Βρέξτε ένα καθαρό μαντίλι. Καθίστε το μωρό στην αγκαλιά σας. Τυλίξτε το μαντίλι γύρω από το δάχτυλό σας και τρίψτε ελάχιστη ποσότητα (στο μέγεθος ενός μπιζελιού) φθοριούχου οδοντόκρεμας. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα αν δεν αρέσει στο παιδί σας ή αν θέλει να τη φάει, αλλά αν τη χρησιμοποιήσετε επιλέξτε μια μάρκα κατάλληλη για μικρά παιδιά.

2. Τρίψτε το δάχτυλό σας πάνω στα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας. Αφήστε το να φτύσει στο νιπτήρα αν θέλει να σας μιμηθεί.

Τι προκαλεί την τερηδόνα;

Η τερηδόνα προκαλείται όταν τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο στόμα συνδυάζονται με τη ζάχαρη και δημιουργούν οξέα που φθείρουν σταδιακά την εξωτερική σκληρή επικάλυψη των δοντιών. Τα γλυκά, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, αυξάνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα, ιδίως αν καταναλώνονται ανάμεσα στα γεύματα - κάτι που σημαίνει ότι τα δόντια είναι σχεδόν συνέχεια εκτεθειμένα στη ζάχαρη. Δώστε στο παιδί σας υγιεινά σνακ, όπως τυρί και καρότα σε μπαστουνάκια ή αποξηραμένα φρούτα. Σπανίως δώστε του γλυκά, ως κέρασμα, και βουρτσίστε αμέσως τα δόντια του.

Φθόριο

Το φθόριο είναι μια χημική ουσία που σκληραίνει το σμάλτο των δοντιών και θεραπεύει ακόμα και τις μικρές ρωγμές πάνω σε αυτό. Το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στην προστασία των δοντιών του παιδιού σας από την τερηδόνα. Το φθόριο υπάρχει επίσης σε ορισμένες παροχές νερού. Αν δεν είστε σίγουρη σχετικά με τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Υπερβολική ποσότητα φθορίου;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το παιδί σας καταπιεί μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας την ώρα που του βουρτσίζετε τα δόντια, αλλά ενδέχεται να λατρέψει τόσο πολύ τη γεύση που θα θέλει να τη φάει κατευθείαν από το σωλήνα. Μην το αφήνετε. Ακόμη και αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν πλήρη έλεγχο του αντανακλαστικού κατάποσης και συνήθως καταπίνουν οδοντόκρεμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να δίνετε στο παιδί σας οδοντόκρεμα σε ποσότητα μπιζελιού. Όλα τα παιδιά έως τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα που να περιέχει τουλάχιστον 1,000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) φθορίου. Μετά την ηλικία των τριών ετών, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια οδοντόκρεμα που περιέχει 1.350-1.500 ppm φθορίου. Εάν λαμβάνει φθόριο από το νερό, η επιπλέον ποσότητα από την οδοντόκρεμα ενδέχεται να είναι υπερβολική.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το να εξοικειωθεί το παιδί σας με τον οδοντίατρο, πολύ πριν χρειαστεί την οποιαδήποτε θεραπεία, είναι μια καλή ιδέα. Μπορεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρο πριν ακόμα αποκτήσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών. Έτσι, θα μπορέσει να συνηθίσει τους θορύβους, τις οσμές και το περιβάλλον καθώς και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές του επισκέψεις. Αν το παιδάκι σας δείχνει φοβισμένο, καθίστε στην καρέκλα και πάρτε το στην αγκαλιά σας για να του εξηγήσετε σε τι χρησιμεύει ο εξοπλισμός.

Από την ηλικία των δυόμισι περίπου ετών, θα πρέπει να επισκέπεται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να περιποιείται τα δόντια του. Γι' αυτό είναι καλό να τον επισκέπτεστε ακόμα και αν είστε βέβαιη ότι τα δόντια του παιδιού σας είναι υγιή. Όσο για την τερηδόνα, πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίζεται εγκαίρως.

Τα πρώτα δόντια του μωρού σας

Το μωρό σας μπορεί να αποκτήσει το πρώτο του δόντι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, ενώ θα συνεχίσει να βγάζει δόντια μέχρι και την ηλικία των τριών. Οι νεογιλοί συνήθως εμφανίζονται με την ίδια σειρά.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ΕΚΤ οι αποφάσεις για ανακούφιση των δανειοληπτών



Πλαφόν για τη δόση το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να λάβει η επιδιωκόμενη από την Κυβέρνηση ρύθμιση για την ανακούφιση δανειοληπτών η οποία θα προβλέπει ότι η δόση των δανείων δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος των δανειοληπτών.

Τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στις χορηγήσεις δανείων σχολίασε ότι η οροφή του 30% θα οδηγήσει πλήθος δανειοληπτών σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, καθώς η πλειονότητα φυσικών και νομικών προσώπων δεν έχουν σήμερα το εισόδημα που είχαν όταν συνομολόγησαν τα δάνεια που έλαβαν.

Όπως τονίζει, αν δανειολήπτης που είχε εισόδημα 1.600 ευρώ το 2008 σήμερα λαμβάνει 1.100 ευρώ, τότε η δόση του με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 330 ευρώ. Στις περισσότερες ομοειδείς περιπτώσεις η δόση που πληρώνει για στεγαστικό δάνειο σήμερα αυτός ο δανειολήπτης ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή αυτόματα προκύπτει για την τράπεζα μείωση της δόσης κατά 170 ευρώ, κάτι που βέβαια θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά της.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως όπως το 2010 ο νόμος Κατσέλη πέρασε από την αξιολόγηση της ΕΚΤ, το ίδιο θα συμβεί και για το νέο νομοθέτημα. «Τουλάχιστον το εν λόγω σχέδιο νόμου θα πρέπει να ορίζει ρητά ότι οι οφειλέτες που νομιμοποιούνται να ζητήσουν ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητα αποπληρωμής των εν λόγω οφειλών», δήλωσε σχετικά.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από γεροντική άνοια πάσχει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές



Το αποκάλυψε ο αδελφός του νομπελίστα συγγραφέα.

Ο τιμηθείς με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας του 1982 Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 85 ετών, εμφάνισε γεροντική άνοια από το 1999, αποκάλυψε ο αδελφός του Χάιμε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε στον ιστότοπό της η μεξικανική εφημερίδα El Universal.

«Αυτό που έχει είναι προβλήματα μνήμης. Στην οικογένειά μας, όλοι καταλήγουμε να έχουμε γεροντική άνοια. Κι εγώ ο ίδιος έχω αρχίσει να έχω μερικά μικρά προβλήματα, αλλά εκείνος έχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο αδελφός του συγγραφέα σε φοιτητές στην Καρθαγένα.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Γκαρσία Μάρκες, ο αδελφός του, ο συγγραφέας του βιβλίου Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, εμφάνισε συμπτώματα γεροντικής άνοιας το 1999, όταν είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από καρκίνο. Η χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε "του έσωσε τη ζωή, αλλά (. . .) επιτάχυνε την διαδικασία της απώλειας της μνήμης του", κατά τον ίδιο.

Τα δύο αδέλφια μιλούν σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο--ο Χάιμε ζει στην Κολομβία και ο «Γκάμπο», όπως είναι γνωστός ο συγγραφέας, ζει με τη γυναίκα του Μερσέδες σε ένα προάστιο της πόλης του Μεξικού.

Εκεί ο συγγραφέας γιόρτασε τα 85α του γενέθλια τον Μάρτιο, με φίλους του καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Ο Χάιμε είπε ότι προσπάθησε να κρατήσει το πρόβλημα μυστικό, διότι είναι "η δική του ζωή", αλλά αποφάσισε να μιλήσει για να σταματήσουν «οι φήμες».

Ανέφερε πως προσπαθεί συνεχώς να θυμίζει πράγματα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που συνεχίζει να έχει «το χιούμορ, τη χαρά και τον ενθουσιασμό που πάντα είχε», ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί λυπηρό ότι ο διάσημος λατινοαμερικάνος συγγραφέας δεν θα ολοκληρώσει το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του, Ζω για να τη διηγούμαι.

«Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να το κάνει, αλλά ελπίζω πως κάνω λάθος», είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεφωνική ενημέρωση για το φόρο εισοδήματος



Μάθετε για την εκκαθάριση της δήλωσής σας.

Στην εταιρεία Newsphone ανέθεσε -για ακόμη μια χρονιά- το υπουργείο Οικονομικών την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2011 όσο και την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων και τη χρήση κάρτας αποδείξεων.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2012 αντί αποζημίωσης 24.354 ευρώ.

Στο πλαίσιο της υπηρεσίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν αν εκκαθαρίστηκε η φορολογική τους δήλωση στο τηλεφωνικό αριθμό 211-0007111. Για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.

Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο είναι:

- Η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της δήλωσής του.

- Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).

- Η ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.

- Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.

- Η εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης, σε περίπτωση που η Δήλωσή του δεν έχει εκκαθαριστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε στην «ώρα» σας και αδυνατίστε



Προγραμματίστε σωστά τη διατροφή σας.

Αυτά τα 2-3 περιττά κιλά έχουν «καθίσει» για τα καλά γύρω από την περιφέρεια ή την κοιλιά σας. Και τώρα, λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγουν. Γιατί εσείς αλλιώς θα στεκόσασταν, με άλλον αέρα θα κάνατε την είσοδό σας στην παραλία χωρίς αυτά.

Ένα από τα συχνότερα διατροφικά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σίγουρα δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθειά σας να ξεφορτωθείτε τα «περισσευούμενα» κιλά ή ακόμη και να διατηρήσετε τα κιλά που έχετε ήδη χάσει, είναι η παράλειψη γευμάτων. Λίγο ο ήλιος, λίγο το μυαλό που ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς, αρκούν για να χαθεί η έννοια του προγραμματισμού από τη διατροφή σας.

Το γνωστό ρητό που λέει πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», φαίνεται να επαληθεύεται και η εφαρμογή του μπορεί να σας χαρίσει μία πιο ανάλαφρη σιλουέτα.

Αν νομίζετε πως «προσπερνώντας» το πρωινό, το δεκατιανό ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα θα γλιτώσετε θερμίδες, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Το πιθανότερο σενάριο είναι, παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη πείνα σας, να καταναλώσετε ένα και μοναδικό γεύμα που αποτελεί ουσιαστικά μία βόμβα θερμίδων για τον οργανισμό. Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με «καύσιμα» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό και φροντίστε να τρώτε μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα ρυθμίσετε το αίσθημα της πείνας και θα είστε σε θέση να έχετε τον απόλυτο έλεγχο τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας που καταναλώνετε, γλιτώνοντας έτσι ταυτόχρονα σε θερμίδες.

Φροντίστε να επιλέγετε snacks που είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Μερικά φρέσκα φρούτα κι ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μερικές κουταλιές δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι και αμύγδαλο, μπορούν να σας συντροφεύσουν τις ώρες της δουλειάς στο γραφείο προσφέροντας την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να συνεχίσετε!

Αντίστοιχα ένα ποτήρι χυμός καλοκαιρινών φρούτων όπως ροδάκινο ή κοκτέιλ καρπούζι θα σας ανατροφοδοτήσει με ενέργεια και σε συνδυασμό με ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, αποτελούν «έξυπνες» επιλογές ενός ελαφριού, ακόμη και μεσημεριανού γεύματος.

Αν πάλι έχετε ανάγκη για κάτι γλυκό, μπορείτε να παρασκευάσετε τη light εκδοχή του! Υποκαταστήστε λοιπόν ένα μέρος της ζάχαρης με κάποια γλυκαντική ύλη, όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης, που και είναι απόλυτα ασφαλείς και θα σας δώσουν απλόχερα τη γλύκα τους, χωρίς επιπρόσθετες θερμίδες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεσπάτε κι εσείς στο φαγητό;



Η Δανάη Χορομίδου, ψυχολόγος ειδικευμένη στο ψυχόδραμα, εξηγεί τι είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με την μέθοδο του ψυχοδράματος …

"Το βάρος μου καθορίζει τη ζωή μου, αν καταφέρνω να ελέγξω το βάρος μου έχω την αίσθηση ότι ελέγχω τη ζωή μου, αν φάω έστω και μια φρυγανιά παραπάνω αισθάνομαι άσχημα με τον εαυτό μου, τύψεις και ενοχές, η μαμά μου, μου κρύβει τα τρόφιμα στο σπίτι, φοβάμαι να το αποκαλύψω στους φίλους μου, νιώθω ότι είμαι απαίσια, νιώθω χοντρή, δεν μπορώ να αντέξω τα βλέμματα των άλλων πάνω μου, το παραμικρό τους σχόλιο για την εμφάνισή μου μπορεί να με «διαλύσει», το φαί είναι η παρηγοριά μου στις δύσκολες καταστάσεις, αισθάνομαι προβληματική, αδύναμη, μπερδεμένη, τιμωρώ τον εαυτό μου προκαλώντας εμετό, πρέπει να είμαι όμορφη για τους αρέσω, σε μια ώρα μπορώ να φάω ποσότητα φαγητού με θερμίδες όλης της ημέρας, όταν καταφέρνω να μειώσω το βάρος μου νιώθω μια αίσθηση παντοδυναμίας, μισώ τον εαυτό μου όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, φοβάμαι να βάλω σοκολάτα στο σπίτι μου, φοβάμαι ότι θα παχύνω, μου έχει σταματήσει η περίοδος, δεν μπορώ να αντέξω το άγγιγμα, μου είναι αδύνατο να σταματήσω το υπερφαγικό επεισόδιο, κάνω πολλή γυμναστική αμέσως μετά, δεν έχω αυτοέλεγχο στο τι τρώω, νιώθω κατάθλιψη, κάνω δίαιτα μια ζωή, πέφτω στο φαύλο κύκλο ξανά και ξανά και φαίνεται αδύνατο να ξεφύγω, δεν αξίζω!"

Τέτοιου είδους σκέψεις και συναισθήματα σχετίζονται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία).

«Προτείνω να δούμε τις διαταραχές πρόσληψης τροφής ως σύμπτωμα, το σύμπτωμα που επιβάλουμε στον εαυτό μας καθώς αδυνατούμε να αντέξουμε, να διαχειριστούμε, να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες που θέτουν το φαί και την εξωτερική εμφάνιση εμμονή στη ζωή μας.

Η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό, να κοιτάξουμε κατάματα το ποιοι είμαστε, να εξερευνήσουμε τα θέματα και συναισθήματα που κρύβονται κάτω από το πέπλο του φαγητού, να κατευθυνθούμε προς την αντιμετώπισή τους, τη συμφιλίωση, την απελευθέρωση από αυτά.

Όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί όμορφο, αγνό, που τρέφει αγάπη για τη ζωή.

Αξίζει να το συναντήσεις ξανά, να το αγκαλιάσεις, να το τιμήσεις. Άφησε τις εικόνες και τα είδωλα και ξεκίνα να δώσεις στον ουσιαστικό εαυτό σου την ελπίδα να αναγεννηθεί !

Γιατί, αξίζεις !

Παραθέτουμε ένα παράδειγμα ψυχοθεραπευτικής δουλειάς στην ομάδα, με τη μέθοδο του ψυχοδράματος:

Η Χ, έρχεται φορτισμένη στην ομάδα λέγοντας ότι της ξανασυνέβη υπερφαγικό επεισόδιο μέσα στην εβδομάδα και αυτό τη γέμισε άγχος και ένταση. Της φαίνεται ότι όσο και να προσπαθεί να απαλλαγεί από το πρόβλημα της, ποτέ δεν θα τα καταφέρει, ότι ενώ περνάει μια περίοδο όπου νομίζει ότι έχει καταφέρει να ελέγξει το πρόβλημά της και ότι έχει γίνει καλά, πάντα κάτι γίνεται που τη γυρίζει πίσω στα ίδια και τα ίδια.

Ο θεραπευτής-ψυχοδραματιστής της λέει τότε να φτιάξει στη σκηνή μια εικόνα του εαυτού της, όπως νιώθει τώρα.

Βάζει στη σκηνή τον εαυτό της (χρησιμοποιώντας κάποιο άτομο από την ομάδα που θα παίξει το ρόλο αυτό) και προσθέτει μαξιλάρια στην κοιλιά. Βλέποντας την εικόνα, λέει: «Αυτή είναι η εικόνα το πώς νιώθω ότι με βλέπουν οι άλλοι».

Της λέμε να συμβολίσει και «τους άλλους» στη σκηνή. Βάζει τους άλλους να την κοιτάνε επικριτικά δείχνοντάς την και κλείνοντάς της το οπτικό πεδίο. Βλέποντας αυτήν την εικόνα απ΄ έξω, η Χ εκφράζει ότι οι άλλοι θα μπορούσαν να περικλείονται στη μητέρα της, καθώς εκείνη την «επικρίνει μια ζωή». Συνεχίζει λέγοντας :

« Πώς θα γίνει να μπορέσω ξανά να κάνω αυτό που είχα κάνει μια μέρα, πριν από μια σημαντική συνάντηση …που είχα κοιταχτεί στον καθρέφτη και για πρώτη φορά στη ζωή μου κατάφερα να δω πόσο όμορφη είμαι!»

Φέρνουμε τον καθρέφτη πάνω στη σκηνή (κάποιο μέλος της ομάδας αναπαριστά τον καθρέφτη). Η Χ. μπαίνει στο ρόλο της μπροστά στον καθρέφτη : «Νιώθω αδύναμη, άσχημη και χοντρή!» .

Στη συνέχεια εκδραματίζεται αυτή η σκηνή, ενώ η Χ. την παρακολουθεί απ’ έξω.

Τότε, ξυπνάει κάτι καινούριο μέσα της, και εκφράζει στην Χ μπροστά στον καθρέφτη:

«Γιατί δεν βλέπεις όλα όσα έχεις καταφέρει;»

O συντονιστής την παροτρύνει να της πει όσα έχει καταφέρει. Ξεκινά λοιπόν μια «εκδραμάτιση» με τον εαυτό της απ΄ έξω και τον εαυτό της με την κοιλιά μπροστά στον καθρέφτη, όπου του θυμίζει τα όσα έχει καταφέρει και επιτύχει στη ζωή της.

Ακούγοντας αυτά, η Χ. από το ρόλο της ως «η Χ. μπροστά στον καθρέφτη με κοιλιά», κάνει τη νέα επιλογή στη ζωή της: πετάει τα μαξιλάρια! Δεν τα θέλει πια στη ζωή της ! Η Χ., από το ρόλο της απ έξω, κοιτά τη Χ. που μόλις πέταξε τα μαξιλάρια με αγάπη και με ένα αίσθημα υποστήριξης και συμπόνιας. Ο θεραπευτής της λέει να πάει όσο κοντά στη Χ. που πλέον στέκεται χωρίς κοιλιά μπροστά στον καθρέφτη, και η Χ. απ’ έξω πηγαίνει και την αγκαλιάζει σφικτά!

Η Χ. λοιπόν, αρχίζει ήδη να ξανά-ανακαλύπτει και να απελευθερώνει την ικανότητά της να στηρίζει και να αγαπά τον εαυτό της !

Η «εκδραμάτιση» τελειώνει εκεί, και γίνεται το μοίρασμα της ομάδας, όπου όλα τα μέλη εκφράζουν τα συναισθήματα που βίωσαν κατά τη διάρκεια του δράματος και μέσα από τους ρόλους που ο πρωταγωνιστής τους έβαλε να παίξουν. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν, τι δούλεψαν οι ίδιοι μέσω της δουλειάς του πρωταγωνιστή (που για εκείνη τη φορά ήταν η Χ.).

Αυτό είναι το πρώτο βήμα! Ύστερα, όπως λέει και ο σοφός Ζορμπάς: χόρεψε και ο χορός θα 'ρθει!"


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικοί μύθοι του καλοκαιριού



Χρήσιμες συμβουλές για τον έλεγχο του βάρους.

Το καλοκαίρι χάνω πιο εύκολα κιλά. Tο καλοκαίρι μπορώ καλύτερα να ελέγξω το βάρος μου. Tο καλοκαίρι βοηθάει στο κάψιμο του λίπους. Πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με το καλοκαίρι, κυρίως όσον αφορά στον έλεγχο του βάρους. Ας ξετυλίξουμε τους μύθους και τις αλήθειες του καλοκαιριού.

Μύθος 1: «Πίνω συχνά μπύρα το καλοκαίρι γιατί με ξεδιψάει».

Στην Ελλάδα ισχύει το παράδοξο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μπύρα να αποτελεί εποχικό προϊόν. Αν και με χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση μπύρας (40 λίτρα/καταναλωτή), ο Έλληνας συνηθίζει να πίνει μπύρα για να ξεδιψάει. Υπολογίζεται ότι το 60% της ετήσιας κατανάλωσης γίνεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η μπύρα είναι οινοπνευματώδες ποτό, δηλαδή περιέχει αιθυλική αλκοόλη. Αυτό σημαίνει ότι η δράση της είναι αντιθετική ως προς την ενυδάτωση.

Συμβουλή: Αν θέλετε να ενυδατωθείτε στο απαιτητικό καλοκαίρι προτιμήστε το απλό νερό, τους χυμούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ροφήματα (αρκεί να μην έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη), ακόμα και τα αναψυκτικά (αρκεί να μην το παρακάνετε ή να προτιμήσετε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη). Αν θέλετε να πιείτε μια παγωμένη μπύρα, προτιμήστε να το κάνετε χωρίς να είστε διψασμένοι, πιείτε 1-2 ποτήρια νερό αμέσως πριν την κατανάλωσή της!

Μύθος 2: «Πιάσε νερό παγωμένο από το βάθος του ψυγείου για να ξεδιψάσω»!

Πολλές φορές, νιώθοντας εξάντληση από την πολύ υψηλή θερμοκρασία, θέλουμε να μπούμε σε ένα ψυγείο ή να πιούμε ένα πολύ παγωμένο ρόφημα. Αυτό ναι μεν είναι μια λογική αντίδραση έναντι της υπερβολικής «ζέστης», αλλά η κατανάλωση πολύ παγωμένου ροφήματος δεν εξυπηρετεί την ενυδάτωση. Αντίθετα, επειδή η απορρόφησή του από τον πεπτικό σωλήνα είναι καθυστερημένη, η ενυδάτωση δεν επιτυγχάνεται έγκαιρα, ούτε αποτελεσματικά. Μάλιστα ένα πολύ παγωμένο ρόφημα, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας του δίνει ψευδαίσθηση του γρήγορου ξεδιψάσματος, χωρίς όμως να έχει καταναλωθεί η απαιτούμενη ποσότητα.

Συμβουλή: Για πιο αποτελεσματική ενυδάτωση, προτιμάτε δροσερά ροφήματα. Τα πολύ κρύα ροφήματα δεν απορροφώνται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Μην πίνετε «μονοκοντυλιά» το ρόφημά σας, πιείτε το με συχνές καλές γουλιές σε τακτά διαστήματα και θα ενυδατωθείτε καλύτερα !

Μύθος 3: «Το καλοκαίρι έχω καλύτερο μεταβολισμό».

Τον χειμώνα, λόγω της ανάγκης προσαρμογής στις χαμηλές θερμοκρασίες ο άνθρωπος καίει ακόμα και 10% παραπάνω θερμίδες σε ηρεμία, σε σχέση με το καλοκαίρι. Με λίγα λόγια, η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη με τη γενική πεποίθηση. Το καλοκαίρι, που η φυσική δραστηριότητα είναι αυξημένη (ευκολία για περπάτημα, καλοκαιρινά σπορ, μπάνιο στη θάλασσα κ.ά.), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι, άρα και στις «διατροφικές του παγίδες», διαρκεί πολύ λιγότερο, μπορεί κανείς να ελέγξει το βάρος του πιο αποτελεσματικά.

Συμβουλή: Εκμεταλλευτείτε τις δροσερές ώρες της μέρας και εντάξτε δραστηριότητα, δημιουργήστε ρουτίνα δραστηριότητας, ώστε τον χειμώνα να μπορείτε να είστε συνηθισμένοι σ' αυτήν τη ρουτίνα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι διατροφικές παγίδες δεν υπάρχουν μόνο στο σπίτι, η υπερβολική βόλτα το καλοκαίρι κατά τις νυχτερινές ώρες εγκυμονεί διατροφικούς κινδύνους. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και «δροσιστικών» κοκταίηλ, που πολλές φορές είναι βόμβες θερμίδων. Προσοχή και στις απολαύσεις των εδεσμάτων που συνοδεύουν το αλκοόλ (ποικιλίες, μεζέδες).

Μύθος 4: «Ρίξε αλάτι, το καλοκαίρι το χρειάζεται ο οργανισμός».

Είναι αλήθεια ότι το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό το καλοκαίρι σε μεγάλους καύσωνες ακούμε οδηγίες που προτείνουν να χρησιμοποιούμε περισσότερο αλάτι. Χρειάζεται προσοχή, γιατί ήδη οι Έλληνες φαίνεται να καταναλώνουμε 30-40% περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειαζόμαστε ημερησίως (5γρ), κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας (καρδιαγγειακά, υπέρταση, είδη καρκίνου κ.ά.). Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη υπό τον ΕΦΕΤ έδειξε ότι οι Έλληνες οφείλουν να αλλάξουν συμπεριφορά, να αποκτήσουν περισσότερη γνώση γύρω από τις επιπτώσεις και τις τροφές που περιέχουν αλάτι και να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες.

Συμβουλή: Πιο δόκιμη είναι η πρόταση ότι μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση του αλατιού κατά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αρκεί να παίρνετε τη σωστή ποσότητα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Μύθος 5: «Προσθέτω θαλασσινό αλάτι στη διατροφή μου. Είναι λιγότερο βλαβερό».

Το θαλασσινό αλάτι σε σχέση με το επιτραπέζιο έχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα νατρίου. Η διαφοροποίησή τους έγκειται στη γεύση, στη μορφή και στη διαδικασία παραγωγής τους.

Συμβουλή: Είτε καταναλώνετε θαλασσινό αλάτι, είτε επιτραπέζιο, η ποσότητα νατρίου είναι καλό να μην υπερβαίνει τα 2300mg (=5 γρ αλάτι)

Μύθος 6: «Τρώω σκόρδο για να απωθήσω τα κουνούπια».

Κι όμως έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα το αν το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει εντομοαπωθητικό. Έχει γίνει μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, χωρίς όμως να φαίνεται η επίδραση της κατανάλωσης του σκόρδου να σχετίζεται με τις ..επισκέψεις των κουνουπιών. Στην ίδια μελέτη διατυπώθηκε η πρόταση να γίνει νέα μελέτη, με μεγαλύτερη κατανάλωση σκόρδου.

Συμβουλή: Δε χρειάζεται να απωθήσετε τους συνανθρώπους σας, ούτε τον/τη σύντροφό σας με την υπερκατανάλωση σκόρδου, ώστε να έχετε έναν άνετο ύπνο χωρίς κουνούπια και συναφή πτερόεντα.

Μύθος 7: «Κάνω κοιλιακούς για να κάνω επίπεδη κοιλιά».

Οι κοιλιακοί ή η γυμναστική «τοπικά» δε φαίνεται να βοηθάνε στο τοπικό πάχος. Μπορεί να αναπτύξετε μυϊκά την εκάστοτε περιοχή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μειώνετε τοπικά το λίπος με αυτόν τον τρόπο. Η σωστή διατροφή οφείλει να είναι θεμέλιο μιας προσπάθειας για καλύτερο κορμί. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι αν καταναλώνει κανείς καθημερινά 3 μερίδες προϊόντων ολκής αλέσεως (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως κ.ά.) έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζει χαμηλότερο κοιλιακό λίπος από αυτούς που τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα αποκλειστικά. Στην εν λόγω μελέτη, φάνηκε ότι η ενίσχυση κατά 8 γρ φυτικών ινών για κάθε 1000 θερμίδες οδηγούσε σε επιπλέον απώλεια 1 κιλό περίπου.

Συμβουλή: Τρώτε μεσογειακά, τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως, προσέξτε το σύνολο των θερμίδων και ασκηθείτε. Προτιμήστε ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο) και μην περιοριστείτε σε κοιλιακούς και διάφορες άλλες ασκήσεις... τοπικού επιπέδου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώτε για να έχετε επίπεδη κοιλιά



Εικοσιέξι τροφές που θα σας βοηθήσουν.

Καθώς το καλοκαίρι επιθυμούμε να μας βρει με επίπεδη κοιλιά, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.

Κινόα

Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.

Κανέλα

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.

Πράσινο τσάι

Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.

Γκρέιπφρουτ

Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Καρπούζι

Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.

Μήλα και αχλάδια

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. ‘Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.

Σταφύλια έναντι ριζών

Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.

Μούρα

Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως. Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.

Γλυκοπατάτες

Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο ‘στολισμό’. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.

Αυγά

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.

Καφές

Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό. Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό. Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.

Κράκερς

Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Tαμπουλέ

Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.

Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.

Σούπα

Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.

Σαλάτα

Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί. Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.

Ξίδι

Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος. Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση. Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε’ περισσότερο και να χάσετε χρόνο.

Ποπκόρν

3 φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.

Κρέας χωρίς λίπος

Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.

Ψάρι

Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.

Φασόλια

Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα. Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στη γυναίκα μετά τα 50;



Εκτός άλλων αλλάζουν και οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Η ηλικία των 50 και άνω στις γυναίκες έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, κι αυτό γιατί εκτός από διαμορφωμένη πια προσωπικότητα, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας αποκτούν και ιδιαίτερες και μοναδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το ασβέστιο όπου οι ανάγκες σε αυτή την ηλικία αυξάνονται κατά περίπου 30%. Η επαρκής πρόσληψή του είναι μία από τις βασικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων που η ασθένεια αυτή κρύβει. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί (ιδίως το κίτρινα τυριά), ωστόσο ασβέστιο μπορούμε να προσλάβουμε και από τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σουσάμι και το ταχίνι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Κι αν η ηλιοθεραπεία νομίζετε πως είναι προνόμιο νεότερων ηλικιών… καιρός να ανατρέψετε τους μύθους! Βασικοί σύμμαχοι του ασβεστίου για την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Η βιταμίνη D μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «η πιο υποσχόμενη βιταμίνη» καθώς η επαρκής της πρόσληψη φαίνεται οτι προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου αλλά βοηθά και στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, κυρίως ο σολομός, οι γαρίδες, αλλά και το αυγό και το γάλα, ιδίως όταν είναι εμπλουτισμένο, όμως τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D τη συνθέτει το ίδιο μας το σώμα με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αρκεί να εκθέτουμε στον ήλιο καθημερινά για 7-10 λεπτά.

Τέλος, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α και του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη, προλαμβάνει τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, διασφαλίζοντας την φυσιολογική λειτουργία της όρασης. Πηγές βιταμίνης Α: Σπανάκι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, μαργαρίνη, συκώτι, πεπόνι, βερίκοκο Πηγές λουτείνης: Κρόκος αυγού, αρακάς, αγκινάρες, πράσινα λαχανικά, πατζάρια.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εργαζόμενοι βάζουν μέχρι και 6 κιλά το χρόνο!



Προσοχή στα «τσιμπολογήματα» στο γραφείο.

Το 42% των εργαζομένων σε γραφεία παίρνουν περίπου έξι κιλά το χρόνο, αν δεν προσέχουν τη διατροφή τους και συνηθίζουν να τρώνε τις ώρες που εργάζονται κάθε είδους σνακ που βρίσκουν μπροστά τους, όπως μπισκότα, κέικ, τσιπς κτλ.

Η βαρεμάρα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας του οποίου οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στα «τσιμπολογήματα» ενώ αρκετοί προσφεύγουν σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη για να μπορέσουν να «βγάλουν» τη μέρα!

Το 33% των ανδρών και το 17% των γυναικών δε μπορεί να αντισταθεί στα πλούσια σε θερμίδες «κεράσματα» που φέρνουν συνάδελφοί τους στο γραφείο.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η εταιρεία High and Mighty η πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχε σε αυτήν, παραδέχτηκε ότι έβαλε κιλά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό στους άντρες ήταν 40%.

«Βάζουμε και χάνουμε κιλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι κάτι αναπόφευκτο. Όμως η έρευνα που κάναμε εμείς έδειξε, ότι είναι πιο πιθανό να βάλει κανείς κιλά όταν εργάζεται» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της High and Mighty, Gill Politis.

Η ίδια συμβουλεύει όσους εργαζόμενους παρατηρούν ότι η ζυγαριά τους ανεβαίνει… να κάνουν μετατροπές στα ρούχα τους για να «συμβαδίζουν» με τις αλλαγές στο σώμα τους. «Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς όταν βάζει ή χάνει μερικά κιλά, είναι να φορά τα ίδια ρούχα. Δεν τον κολακεύουν καθώς δεν ταιριάζουν στο μέγεθός του».



Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερβολική χρήση του Facebook οδηγεί σε κατάθλιψη



Οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να πάθουν κατάθλιψη, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν ότι οι έφηβες που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους στο Facebook, το Twitter ή MySpace είναι αρκετά πιθανό να μην τους αρέσει το σώμα τους και να πιστεύουν ότι πρέπει να χάσουν βάρος.

Στην έρευνα, που έγινε από ομάδα επιστημόνων του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία, συμμετείχαν 1.096 κορίτσια ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Το 40% αυτών ήταν δυσαρεστημένο με το σώμα του, ενώ οι μισές από αυτές φοβόντουσαν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί να βάλουν κιλά.

Όσο περισσότερο τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχαν να «υποκύψουν» σε τέτοιου είδους συναισθήματα.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στην υπερβολική χρήση των μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη» ανέφερε η Dr Amy Slater που διεξήγαγε τη μελέτη μαζί με την καθηγήτρια Marika Tiggemann.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το 96% των κοριτσιών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους το 72% «ανέβαζε» φωτογραφίες του στο διαδίκτυο και το 12% αυτών και βίντεο.

Ο μέσος όρος χρήσης του υπολογιστή ήταν 3,5 ώρες, ενώ μόνο στο 35% των περιπτώσεων οι γονείς έβαζαν όρια και κανόνες στο ποιες σελίδες μπορούσαν οι κόρες τους να επισκέπτονται όση ώρα βρίσκονταν συνδεδεμένες στο ίντερνετ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μάθετε τα συμπτώματα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία.

Είναι συχνή διαταραχή κατά την οποία οι ωοθήκες έχουν αυξημένες διαστάσεις, εμφανίζουν πολυάριθμες μικρές κύστεις και καθεμία από τις δύο ωοθήκες περιβάλλεται από παχιά κάψα (κέλυφος). Συχνά συνυπάρχει διαταραχή της φυσιολογικής ορμονικής ρύθμισης του αναπαραγωγικού κύκλου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν: παθολογική, ακανόνιστη ή ελάχιστη εμμηνορρυσία, αμηνόρροια, αύξηση σωματικού βάρους ή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, υπογονιμότητα, αυξημένη τριχοφυΐα, ανδρική κατανομή τριχοφυΐας (δασυτριχισμός), μικρό μέγεθος μαστών και επιδείνωση της ακμής.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Συχνά, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αδελφή ή μητέρα με παρόμοια συμπτώματα. Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει προσδιορισμούς των επιπέδων ορισμένων ορμονών στο αίμα, προσδιορισμό γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, υπερηχογράφημα (κοιλιακό ή/ και κολπικό), μαγνητική τομογραφία (MRI), λαπαροσκόπηση και βιοψία ωοθηκών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μετφορμίνη, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά από το στόμα, η σπιρονολακτόνη και η κιτρική κλομιφαίνη (clomid). Θεραπευτικά μπορεί ακόμα να γίνει λαπαροσκοπική παροχέτευση των κύστεων (ovarian drilling).


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εφικτή η επιλογή εμβρύων χωρίς προδιάθεση σε καρκίνο»



Αποτελεί ωστόσο «επίμαχο» θέμα σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Η επιλογή εμβρύων απαλλαγμένων από μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο μιας προεμφυτευτικής διάγνωσης είναι ένα «εφικτό» εγχείρημα ωστόσο παραμένει ένα «επίμαχο» θέμα, υπογραμμίζει βελγο-ολλανδική μελέτη.

Η μελέτη υπό τον καθηγητή Βίλεμ Φερπέστ, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου UZ Brussel (Πανεπιστήμιο VUB) στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε 70 ζευγάρια που ζήτησαν μια προεμφυτευτική γενετική διάγνωση ώστε να αποκλείσουν μια γενετική προδιάθεση στον καρκίνο, με την απόρριψη των γενετικών μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2 που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Συνολικά 717 έμβρυα εξετάστηκαν με βιοψία, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη, ενώ ήταν στο στάδιο των «οκτώ κυττάρων» στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διενεργείται σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομειακά κέντρα στη βελγική πρωτεύουσα και στο Μάαστριχ της Ολλανδίας.

Το 43,1% των εμβρύων που εξετάστηκαν ήταν φορείς της γενετικής μετάλλαξης και απορρίφθηκαν. Το 40,7% των εμβρύων που δεν έφεραν τη γενετική ανωμαλία επιλέχτηκαν για εμφύτευση στη μήτρα. Το εγχείρημα αυτό οδήγησε σε 42 κυήσεις σε 40 γυναίκες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φερπέστ, το υψηλό ποσοστό των κυήσεων στις οποίες δεν προέκυψε πρόβλημα που αναφέρονται σε αυτή τη μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, δείχνει ότι αυτός ο τύπος των τεστ λειτουργεί.

«Η τεχνική αυτή προσφέρει μια αξιόπιστη επιλογή για τα ζευγάρια που θέλουν να αποτρέψουν να περάσουν τη μετάλλαξη BRCA στα παιδιά τους», εξηγεί ο καθηγητής Φερπέστ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, με την ευκαιρία ενός ευρωπαϊκού συμποσίου για την αναπαραγωγή και την εμβρυολογία (Eshre) στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο, αρχικά λόγω του μη συστηματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης καρκίνου για τους φορείς της μετάλλαξης (ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι από 60% έως 80%, και ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών είναι από 5% έως 60%).

Εξάλλου οι προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές κατά των καρκίνων αυτών με συχνά όψιμη εξέλιξη, παρουσιάζουν «συνεχή βελτίωση». Συνεπώς οι πιθανότητες για μακροζωία με καλή υγεία είναι αυξημένες για τους φορείς των μεταλλάξεων αυτών, εξηγεί ο καθηγητής Φερπέστ.

Επίσης «ο ηθικά αποδεκτός χαρακτήρας των συγκεκριμένων τεστ θα συνεχίσει να προκαλεί διαμάχη», εκτιμά.

Στη Γαλλία, η Υπηρεσία Βιοϊατρικής είναι αυτή που διαχειρίζεται τις αιτήσεις για τις προεμφυτευτικές γενετικές διαγνώσεις. Μια επίσημη αναφορά κάνει λόγο για ένα αίτημα που είχε κατατεθεί το 2007 από ένα ζευγάρι στο οποίο ο άνδρας ήταν φορέας μιας μετάλλαξης BRCA1, το οποίο η ειδική επιτροπή CPDPN απέρριψε ως «ανεπαρκούς βαρύτητας». Ένα ακόμη αίτημα το 2009 απορρίφθηκε επίσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχει έντεκα παιδιά και περιμένει… ακόμη ένα!



Η πολύτεκνη οικογένεια αρνείται το κρατικό επίδομα.

Η 37χρονη Tania Sullivan έμεινε έγκυος στο 12ο παιδί της λίγους μήνες αφότου γέννησε τις δίδυμες κόρες της και παρότι η οικογένειά της δεν έχει σταματήσει να… μεγαλώνει η ίδια αρνείται να πάρει το κρατικό επίδομα για τους πολυτέκνους!

Η Tania διανύει τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της και μέχρι σήμερα δεν έχει προσλάβει ούτε μια μέρα babysitter ενώ διδάσκει η ίδια τα παιδιά της στο σπίτι. Η ίδια παραιτήθηκε από τη δουλειά της μόνο αφού γέννησε το… έκτο παιδί της!

Μαζί με τον 39χρονο σύζυγό της Mike αναγκάστηκαν να αγοράσουν ένα 17θέσιο minibus για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μετακίνησης της πολυμελούς οικογένειάς τους.



Κάθε εβδομάδα αγοράζουν 20 καρβέλια ψωμί και καταναλώνουν 50 ποτήρια γάλα. Και καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα μόνο με το μισθό του Mike!



Σε όλα αυτά τα χρόνια η Tania εκτός από τις εγκυμοσύνες της, που έφεραν χαρά στην οικογένειά της, είχε και δύσκολες στιγμές καθώς είχε οκτώ αποβολές.

Συνολικά έχει συλλάβει 20 φορές σε διάστημα 19 ετών.



Η αφοσιωμένη και πολυάσχολη μητέρα έχει αποκτήσει 9 παιδιά με τον τωρινό σύζυγό της, ενώ έχει άλλα δύο από προηγούμενη σχέση της.




Διαβάστε περισσότερα...

Βερίκοκο... σύμμαχος στη διατροφή



Σημαντικά τα οφέλη του φρούτου για την υγεία.

Πορτοκαλοκίτρινο φρούτο, ιδιαίτερα σαρκώδες, χυμώδες με πλούσια γλυκιά γεύση και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του.

Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.

Παγκοσμίως την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα η Καλιφόρνια, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Κίνα, η Ισπανία, η Συρία και η Γαλλία. Η Ελλάδα κατέχει την 6η Θέση στην Ευρώπη με παραγωγή μεγαλύτερη από 40.000 τόνους το χρόνο.

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.



Οφέλη για την υγεία

Δυστυχώς, επειδή το βερίκοκο δεν έχει μελετηθεί μεμονωμένα, οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν έχουν ανιχνευτεί πλήρως. Ωστόσο, τα βερίκοκα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φρούτων και λαχανικών που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (Breast J. 2007)- κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος- οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα και οι όγκοι τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα βερίκοκα, όπως και άλλα ανοιχτόχρωμα πορτοκαλί φρούτα ή λαχανικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου, μια μορφή βιταμίνης Α που στις εργαστηριακές δοκιμές αποδεικνύεται ισχυρή ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος.

Επίσης, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές που περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλά από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βασικός προστατευτικός παράγοντας είναι το β-καροτένιο, αν και συνηγορούν στο ότι υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι ακόμη παράγοντες στα βερίκοκα και σε άλλες τροφές που συμβάλλουν θετικά.

Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή ισχυρά προληπτική ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Οι πλούσιες σε β-καροτένιο τροφές φαίνεται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις άδηλες καρκινικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμη, τα βερίκοκα ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Γενικά είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά καθώς συνιστώνται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Για μέγιστο όφελος, καλύτερα να τρώτε ξερά βερίκοκα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά (J Agric Food Chem. 2005).

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, στο χρώμα του φρούτου και περισσότερο στα αποξηραμένα βερίκοκα γιατί πολύ συχνά θειαφίζονται για να πάρουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα αντί του φυσικού τους που είναι καφέ πορτοκαλί. Τα βερίκοκα που δεν ψεκάζονται με θειάφι είναι γευστικότερα από τα υπόλοιπα. Προσοχή όμως και στο κουκούτσι του. Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας είναι δηλητηριώδης λόγω της αμυγδαλίνης που περιέχει. Η κατανάλωση πολλών κουκουτσιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Εποχή συγκομιδής θεωρούνται οι μήνες Μάιος και Ιούνιος. Έχει παρατηρηθεί ότι το πλήρες ωριμασμένο βερίκοκο περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά καροτενοειδών κατά 200% σε σχέση με τα άγουρα βερίκοκα. Επιλέξτε τα καλά χρωματισμένα, τρυφερά φρούτα που δεν είναι ούτε πρασινωπά ούτε τείνουν να ζαρώσουν. Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο και γλυκό. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.

Όσον αφορά τη χώρα μας, η Ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα. Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα. Η πιο κοινή ποικιλία στην Ελλάδα πάντως είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου που είναι μεγαλύτερα μεν, αλλά όχι τόσο αρωματικά και γλυκά.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος

Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ, χυμός και συστατικό ανάμεικτων χυμών.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...