Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μάθετε τα συμπτώματα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία.

Είναι συχνή διαταραχή κατά την οποία οι ωοθήκες έχουν αυξημένες διαστάσεις, εμφανίζουν πολυάριθμες μικρές κύστεις και καθεμία από τις δύο ωοθήκες περιβάλλεται από παχιά κάψα (κέλυφος). Συχνά συνυπάρχει διαταραχή της φυσιολογικής ορμονικής ρύθμισης του αναπαραγωγικού κύκλου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν: παθολογική, ακανόνιστη ή ελάχιστη εμμηνορρυσία, αμηνόρροια, αύξηση σωματικού βάρους ή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, υπογονιμότητα, αυξημένη τριχοφυΐα, ανδρική κατανομή τριχοφυΐας (δασυτριχισμός), μικρό μέγεθος μαστών και επιδείνωση της ακμής.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Συχνά, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αδελφή ή μητέρα με παρόμοια συμπτώματα. Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει προσδιορισμούς των επιπέδων ορισμένων ορμονών στο αίμα, προσδιορισμό γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, υπερηχογράφημα (κοιλιακό ή/ και κολπικό), μαγνητική τομογραφία (MRI), λαπαροσκόπηση και βιοψία ωοθηκών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μετφορμίνη, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά από το στόμα, η σπιρονολακτόνη και η κιτρική κλομιφαίνη (clomid). Θεραπευτικά μπορεί ακόμα να γίνει λαπαροσκοπική παροχέτευση των κύστεων (ovarian drilling).


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.