Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι γυναίκες χρειάζονται λίγη δόση από... πορνό


Το «κλειδί» για να αυξήσουν τη λίμπιντό τους.
Οι γυναίκες συνήθως κατηγορούν τους άντρες ότι βλέπουν πολύ και πολύ συχνά πορνό, όμως φαίνεται ότι αυτό ίσως είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση των επιπέδων της λίμπιντο σε υγιή επίπεδα σε μακροχρόνια βάση.

Σύμφωνα με τη σεξολόγο και ειδική στα θέματα σχέσεων Tracey Cox από τη Μεγάλη Βρετανία, η απάντηση στο ερώτημα πώς διατηρείται το ερωτικό ενδιαφέρον σε μια μακροχρόνια σχέση ίσως βρίσκεται… στις ταινίες ερωτικού περιεχομένου και την ερωτική λογοτεχνία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν «αποθηκεύσει» εικόνες ερωτικού περιεχομένου στον εγκέφαλό τους –από ερωτικές σκηνές που φαντασιώνονται διαβάζοντας μια ερωτική ιστορία ή από ταινίες πορνό- μπορούν να διεγερθούν πολύ πιο εύκολα. Σκεπτόμενες απλά αυτές τις σκηνές «δίνουν ξαφνικά μια ώθηση στη λίμπιντό τους», αναφέρει η Cox.
Παραδοσιακά οι άντρες θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σεξ απ’ ό,τι οι γυναίκες, κι αυτό γιατί βλέπουν συχνά ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με έρευνες το «συχνά» ισούται με 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα για τους εργένηδες. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στο μισό για τους άντρες που έχουν σχέση.

Τι θα συνέβαινε όμως αν οι γυναίκες διάβαζαν ερωτική λογοτεχνία ή έβλεπαν αισθησιακές σκηνές για 20 λεπτά τη μέρα; Τι επίδραση θα είχε αυτό στη λίμπιντό τους;

Η ίδια η Cox πάντως ισχυρίζεται ότι βοηθά. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη συγγραφή του καινούριου της βιβλίου για τις ερωτικές φαντασιώσεις.

«Τις ημέρες που ασχολούμαι με το γράψιμο του βιβλίου, η λίμπιντό μου είναι πολύ ανεβασμένη συγκριτικά με τις ημέρες που δεν γράφω. Δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι όταν σκέφτεσαι ή βλέπεις ή γράφεις για κάτι ερωτικό νιώθεις κι εσύ διέγερση. Γι’ αυτό είχε μεγάλη επιτυχία το βιβλίο “Fifty Shades of Grey”. Μόνο στη Βρετανία οι πωλήσεις έφτασαν το νούμερο-ρεκόρ 5,3 εκατ. αντίτυπα και συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά κυρίως περιγράφει μια σεξουαλική ιστορία. Οι γυναίκες διεγείρονται και μιας και είναι δύσκολο να κρατηθεί για πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον για το σύντροφό μας, τα βιβλία ή οι ταινίες μπορεί να λειτουργήσουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε μένα τουλάχιστον πιάνει» προσθέτει η ίδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το 1936 είχε δηλωθεί νεκρός από ατύχημα...


...αλλά πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 106!

Ήταν το 1936 όταν ο Sam Ledward, με καταγωγή από το Winsford του Cheshire, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του, μιας Triumph 500 κυβικών, έπεσε και χτύπησε άσχημα στο κεφάλι.

Ο σκληρόπετσος μοτοσυκλετιστής από τη βόρεια Ουαλία, με την ευκαιρία των εκατοστών έκτων γενεθλίων του, μίλησε για το πιο παράξενο συμβάν της ζωής του στους Βρετανούς δημοσιογράφους.

«Την είχα αγοράσει από έναν αγρότη. Ένας από τους γιους του είχε σκοτωθεί με δαύτη. Το μόνο που έκανα ήταν να τη ρυθμίσω και να της βάλω ένα καινούργιο πίσω λάστιχο. Νόμισα ότι το μπροστινό ήταν καλό, αλλά δεν ήταν. Κι έσκασε...»

Ο τραυματισμός στο κεφάλι τον έριξε σε τόσο βαθύ κώμα που οι γιατροί τον δήλωσαν νεκρό και τον έστειλαν στο νεκροτομείο. Όμως ένας από τους νοσοκόμους διέκρινε ότι το πτώμα του «κινούνταν». Το νοσοκομειακό έκανε αμέσως αναστροφή και τον επέστρεψε στο νοσοκομείο. Συνήλθε πέντε μέρες αργότερα.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, σχολιάζει ο κύριος Ledward: «Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι ξυπνώντας, ήταν ότι κάποιος στεκόταν πάνω από το κρεβάτι μου και ότι σκούντηξα κάτι. Με τις κινήσεις μου είχα πετάξει κάτω την κούπα που κρατούσε η νοσοκόμα για να με ταΐσει. Από τότε είχα μια καλή ζωή».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του, απάντησε: «Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα . Να είσαι καθαρός και έντιμος».




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στη Θεσσαλονίκη



Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου.

Εναν μπλέ κύκλο σχημάτισαν στην Πλατεία Αριστοτέλους δεκάδες φοιτητές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, ενώ εκατοντάδες Θεσσαλονικείς ενημερώθηκαν για τη νόσο και έκαναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ).

«Σχηματίζοντας αυτόν τον μπλε κύκλο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους εθελοντές να αναλάβουν δράση» ανέφερε ο Λευτέρης Νικολόπουλος, φοιτητής νοσηλευτικής στο ΑΤΕΙ-Θ.

«Μέσα στην πρώτη ώρα της εκδήλωσης περισσότερα από 400 άτομα έκαναν μετρήσεις σακχάρου και ενημερώθηκαν για το διαβήτη, ενώ σε 5-6 από αυτά διαγνώστηκε διαβήτης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, ο οποίος συμβολίζεται με το μπλε χρώμα, φοιτητές σχημάτισαν έναν μπλέ κύκλο, ενώ στις 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Grand Palace», η ΔΕΒΕ διοργανώνει από τις 10.30-14:00 ενημερωτική ημερίδα για το κοινό με θέμα τα νεότερα δεδομένα στο σακχαρώδη διαβήτη.Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδους Διαβήτη θα φωταγωγηθεί απόψε ο Λευκός Πύργος με μπλε φώτα» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΒΕ Κυριάκος Καζάκος.

«Ο διαβήτης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ όσο νομίζουμε. Αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθούμε για την πρόληψη» πρόσθεσε η φοιτήτρια ιατρικής Μελίνα Κουρκλίδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοσχέδιοι κουμπαράδες για καλό σκοπό


Ελληνίδες bloggers ενισχύουν τα παιδικά χωριά SOS.
«Αφού χρήμα δεν έχουμε ή όπως λέν παράδες, κόντρα στην κρίση φιάχνουμε, στη ΔΡΑΣΗ κουμπαράδες. Ό,τι ανακυκλώνεται το χρησιμοποιούμε, για ένα σκοπό το κάνουμε κι όλες μαζί μπορούμε».

Με αυτό το οκτάστιχο που αναρτήθηκε σε ιστολόγιο, περισσότερες από 100 γυναίκες από όλη την Ελλάδα ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και έφτιαξαν μόνες τους ευφάνταστους κουμπαράδες για το παιδικό χωριό SOS, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

«Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξουμε, μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, κουμπαράδες οι οποίοι θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στη συνέχεια, στο παιδικό χωριό» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Ρένα Χριστοδούλου, μέλος της ομάδας Ελληνίδων blogger που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία.

Η πρόσκληση πριν από μερικούς μήνες έγινε μέσω του blog drasigreekblogger.blogspot.gr και η ανταπόκριση ήταν τεράστια αφού η κ.Χριστοδούλου έλαβε μέχρι στιγμής 655 κουμπαράδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς πολλές γυναίκες έφτιαξαν και έστειλαν παραπάνω από έναν κουμπαρά η κάθε μία.

«Μιλάμε για κουμπαράδες από κουτιά κάθε είδους, από μπογιές, καφέδες, δημητριακά, παπούτσια, κουμπαράδες φτιαγμένους από κυπελάκια του καφέ, παλιά επιτραπέζια ρολόγια, πεπιεσμένο χαρτί, γυάλινα βαζάκια, ακόμη και από ρολό τουαλέτας» λέει η κ.Χριστοδούλου διευκρινίζοντας ότι οι κουμπαράδες θα πωλούνται από 5 έως 25 ευρώ. Ηδη πάντως φωτογραφίες όλων των κουμπαράδων είναι αναρτημένες στο blog, με το όνομα της κάθε δημιουργού ενώ κάποιες απ΄αυτές έχουν ανεβάσει και φωτογραφίες από όλα τα στάδια κατασκευής των κουμπαράδων τους.

Οι Ελληνίδες blogger είχαν πραγματοποιήσει πέρσι παρόμοια φιλανθρωπική δράση, με την πώληση χειροποίητων συρταριών-έργων τέχνης προκειμένου να ενισχύσουν το Σύλλογο Καρινοπαθών.

Φέτος, η έκθεση χειροποίητων κουμπαράδων θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 9 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του δήμου Θεσσαλονίκης.












Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση έχει "γονατίσει" την Ηλεία


Στο έσχατο σημείο της ένδειας έχουν φτάσει χιλιάδες οικογένειες στην Ηλεία. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, τουλάχιστον δέκα άτομα επισκέπτονται την υπηρεσία Πρόνοιας όχι μόνο για επιδόματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και για να αιτηθούν βιβλιάρια απορίας.

Με τους ρυθμούς αυτούς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι εξυπηρετούμενοι με βιβλιάρια απορίας συμπολίτες μας, θα έχουν ξεπεράσει τους 1500!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατηρητήριο για τη σχολική βία


Μέσα στο τρέχον σχολικό έτος θα αρχίσει να λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τις δράσεις του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Αποστολή του Παρατηρητηρίου θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας, του εκφοβισμού και του ρατσισμού και η ταυτοποίηση, μελέτη και διοχέτευση προς διαχείριση, σε πιστοποιημένους φορείς σχετικών περιστατικών.

Ειδικότερα, οι δράσεις του Παρατηρητηρίου θα είναι οι εξής:

- Λειτουργία κέντρου καταγραφής περιστατικών στο Παρατηρητήριο.

- Εκπαίδευση διευθυντών σχολικών μονάδων, ανά περιφέρεια.

- Δράσεις αγωγής υγείας και δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών.

- Λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

- Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ.

- Διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλευτικής, για εκπαιδευτικούς και εφήβους.

- Επιδημιολογική έρευνα για ανίχνευση και παρακολούθηση αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο.

- Πανελλήνια καμπάνια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

- Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

- Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης γονέων, μέσω της δια βίου μάθησης και της λειτουργίας Σχολών Γονέων.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου, το Παρατηρητήριο θα είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό των δράσεων, θα εκπονεί μελέτες και θα συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες κλπ., ενώ οι δράσεις θα υλοποιούνται με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα μπλε ο Λευκός Πύργος για τους διαβητικούς



Στα μπλε έχουν φωτίσει απόψε τον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον σακχαρωδης διαβητη. Αναγνώστης του enikos.gr έστειλε αυτή την φωτογραφία.


Δείτε την φωτογραφία


Διαβάστε περισσότερα...

Απολύονται 500 εργαζόμενοι του ΙΚΑ;


Από το ΙΚΑ πρέπει να απολυθούν 500 εργαζόμενοι, σύμφωνα με οκτώ αποφάσεις τού Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη τού Ν. 3899/2010, που προβλέπει την «είσοδό τους» στον ασφαλιστικό φορέα.

Ειδικότερα, οι 500 εργαζόμενοι, το έτος 2010, είχαν πετύχει σε διαγωνισμό τού ΑΣΕΠ για να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Όμως, για την ΑΤΕ είχε δρομολογηθεί η διαδικασία τής αποκρατικοποίησής της.

Έτσι, με το Ν. 3899/2010 οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στην ΑΤΕ μετατέθηκαν και προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, όπου υπήρχε άμεση ανάγκη προσωπικού, για τη λειτουργία τού πρώτου κρατικού ασφαλιστικού ιδρύματος τής χώρας.

Αυτό είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του ΙΚΑ αντίστοιχος περίπου αριθμός προσώπων που είχε ήδη πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη προσωπικού στο ασφαλιστικό αυτό ίδρυμα.

Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό, που αφορούσε το ΙΚΑ, οι οποίοι, όμως, ουδέποτε προσλήφθηκαν στο ασφαλιστικό ίδρυμα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ν. 3899/2010 που προβλέπει τη μετάταξη των 500 από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ, είναι αντισυνταγματικός. Και αυτό, γιατί ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα έκριναν οι δικαστές ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.

Ο δικηγόρος, Φώτης Χατζηφώτης, που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος τού ΙΚΑ, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων».

Επισήμανε ακόμη ο Χατζηφώτης, ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες τού ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2.819 έπαιρναν τη σύνταξη μακαρίτη


Όχι μία, ούτε δυο, αλλά 2.819 περιπτώσεις πολιτών που έπαιρναν τη σύνταξη ενός μακαρίτη συγγενή τους αποκάλυψε έλεγχος του ΣΔΟΕ.

Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από τις δυο απογραφές που έγιναν και διαπιστώθηκαν 2.819 περιπτώσεις όπου το ΙΚΑ πλήρωνε κάθε μήνα 900.000 ευρώ για συντάξεις που πήγαιναν σε δικαιούχους που δεν ήταν πια στη ζωή!

Σύμφωνα με τον ALPHA, οι συντάξεις που έπαιρναν οι συγγενείς κόστισαν συνολικά στο ΙΚΑ περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μίλησε" με τη σκέψη του


Διχάζει την επιστημονική κοινότητα η περίπτωση ενός Καναδού, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε κώμα τα τελευταία 12 χρόνια, με μια ειδική εξέταση φάνηκε τελικά ότι έχει συνείδηση και μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω της σκέψης του.

Ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωναν χθες στο βρετανικό Τύπο πως "αποδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ότι οι άνθρωποι αυτοί όντως επικοινωνούν με το περιβάλλον τους". Με την ανακοίνωση διαφωνούν Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος τα τελευταία τρία χρόνια και σε συνεργασία με άλλα 6 ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα εφαρμόζουν με επιτυχία μεθόδους επικοινωνίας με ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα.

Οι πρώτες λέξεις:

"Δεν πονάω", απάντησε ο Σκοτ στην αντίστοιχη ερώτηση των γιατρών. Αυτό έγινε εφικτό με τη βοήθεια μιας ειδικής λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας Εγκεφάλου (fMRI) η οποία "διαβάζει τον εγκέφαλο" και κατασκευάστηκε από ειδικούς του βρετανικού Πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μουσείο Αφής: Παρακαλούμε αγγίξτε


Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, σε περιμένει να το δεις και να το... αγγίξεις, στην Αθήνα. Είναι ένα από τα πέντε του είδους, παγκοσμίως. Είναι το Μουσείο Αφής…

Το χαρακτηριστικό του που το κάνει μοναδικό στον κόσμο είναι πως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα «κανονικά» μουσεία, εκεί σου δίνεται η δυνατότητα να αγγίξεις τα εκθέματα.

Στον χώρο του μουσείου εκθέτονται πιστά αντίγραφα πρωτότυπων αρχαιοελληνικών αγαλμάτων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία.



Το μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ωστόσο μια καλή ευκαιρία για όλους να βιώσουν διαφορετικές εμπειρίες και να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με πρόβλημα στην όρασή τους.



Φορέστε λοιπόν μια μάσκα, βρείτε ένα άτομο που εμπιστεύεστε και κάντε τον οδηγό σας στην εξερεύνηση της αρχαιοελληνικής τέχνης από μια διαφορετική οπτική. Αγγίξτε την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τον Ποσειδώνα, την Αθηνά και άλλα εκθέματα. Η πρώτη εντύπωση είναι πραγματικά παράξενη, αγγίζεις με τα χέρια σου αγάλματα χωρίς να τα βλέπεις και σου φαίνονται όλα ίδια. Σύντομα βέβαια η φαντασία σου αρχίζει να δουλεύει και οι υπόλοιπες αισθήσεις προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη μία που λείπει. Τότε αντιλαμβάνεσαι ένα νέο κόσμο, μια διαφορετική εμπειρία γεμάτη από αισθήσεις .



Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (ΦΤΕ) και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα.

Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.



Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου: www.tactualmuseum.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για αναστολή καταβολής συντάξεων


Έως τις 26 Νοεμβρίου θα έχουν την δυνατότητα να απογραφούν 12.788 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις αυτές έχουν πάψει να καταβάλλονται, εξοικονομώντας σε μηνιαία βάση 900.167 ευρώ.

Αναλυτικότερα, χωρίς φυσική απογραφή παραμένουν 8.389 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, 6.852 περιπτώσεις επικουρικών, εκ των οποίων 3.300 περιπτώσεις λαμβάνουν και κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, 59 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠΙΛΤ) και 788 περιπτώσεις κύριων συντάξεων του Τομέα Ασθενείας Προσωπικού ΟΤΕ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ).

Από τις 27 Νοεμβρίου, η απογραφή θα διενεργείται στο υποκατάστημα αλλά η σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μέσω της τράπεζας, η οποία θα ενημερώνεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα αρχίσουν να ερευνώνται διοικητικά μία προς μία οι εναπομείνασες υποθέσεις μη καταγραφής και αν απαιτηθεί και μέσω ένδικων μέσων.

Κατά την προηγούμενη απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 2011, δεν προσήλθαν για να απογραφούν 3.542 συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Οι έλεγχοι του Ιδρύματος απέδειξαν ότι από τις συντάξεις αυτές, 2.819 συντάξεις καταβάλλονταν σε θανόντες.

Δώρο Χριστουγέννων

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη αναμένεται να καταβληθεί για τελευταία φορά το δώρο «Χριστουγέννων» στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κι όχι μαζί με την σύνταξη Δεκεμβρίου, η καταβολή της οποίας θα γίνει από τις 22 Νοεμβρίου.

ΟΓΑ

Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταγραφή φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταγραφούν άμεσα (στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος) διότι δεν θα δοθεί παράταση λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της απογραφής. Σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης/ επιδόματος από το μήνα Ιανουάριο 2013.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός συνταξιούχων/επιδοματούχων του Οργανισμού δεν έχει μέχρι σήμερα δηλώσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα όλοι οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων να ελέγξουν στην επιστολή που τους έχει αποσταλεί από τον ΟΓΑ αν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους είναι σωστά συμπληρωμένοι, για την καταγραφή φυσικής παρουσίας.

Σημειώνεται ότι αν δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένοι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ θα πρέπει να προσέλθουν έως τις 26 Νοεμβρίου στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δηλώσουν τον σωστό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Σε διαφορετική περίπτωση από τον μήνα Ιανουάριο του 2013 θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης/επιδόματος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του Μνημονίου


Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό του Μνημονίου; Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τη λυπητερή του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Μνημόνιο.

Στα "θύματα" συγκαταλέγονται και όσοι έχουν παιδιά, μιας και καταργείται το αφορολόγητο ενώ άτυχοι θεωρούνται και όσοι μέχρι σήμερα καταφέρνουν να μειώσουν έστω και κατά 100 ή 200 ευρώ τον φόρο από τις φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν κ.α.

Αν και ακούγεται σαν ανέκδοτο, υπάρχουν και οι κερδισμένοι της φορολογικής μεταρρύθμιση.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι, έπειτα και από τις αλλαγές στην κλίμακα δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος ενώ στους κερδισμένους εντάσσονται και οι επιχειρήσεις, με σημαντική μείωση της συνολικής επιβάρυνσης από το 40% στο 33,4%.

Εξάλλου το προσχέδιο του μνημονίου φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν έως και 1 δισ. ευρώ στα πρόσθετα έσοδα το 2014. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν στα εισοδήματα του 2013 και σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου αφορούν:

Φορολογία επιχειρήσεων: Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα κέρδη και 10% στα μερίσματα, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στο 33,4% από 40% σήμερα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται μίνι κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κέρδη και 35% για τα επιπλέον ποσά.

Φορολογία φυσικών προσώπων: Καθιερώνονται τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τ.λ.







Πηγή: http://www.enikos.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τη συνταξιοδότηση


Αύριο ή μεθαύριο το ΙΚΑ θα εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία θα ενημερώνει τους ασφαλισμένους του για όλες τις μεταβολές και για το τι ισχύει πλέον μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δήλωσε νωρίτερα στον Antenna ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης.

Τι αλλάζει, δηλαδή με τα όρια συνταξιοδότησης, ποιοι θίγονται και ποιοι όχι. 


Διαβάστε περισσότερα...

Πόση ώρα βλέπουμε τηλεόραση;


Αν και μειωμένος κατά 7 λεπτά σε σχέση με τη σεζόν 2010-2011, ο χρόνος που αφιερώνουμε στην τηλεόραση παραμένει αρκετά υψηλός.



Τέσσερις ώρες και 26 λεπτά κατά μέσο όρο τη μέρα ξόδεψε μπροστά στην τηλεόραση τη σεζόν που μας πέρασε ο Έλληνας, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η AGB Nielsen Media Research. 146 λεπτά τη μέρα κάθισαν μπροστά στην τηλεόραση τα παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, ενώ το ρεκόρ σπάει η τρίτη ηλικία με τις γυναίκες άνω των 65 που παρακολούθησαν τα αγαπημένα τους προγράμματα 6,9 ώρες τη μέρα κατά μέσο όρο.

Συγκριτικά με τη σεζόν 2010-2011 ο χρόνος ημερήσιας τηλεθεάσης ανά κοινό έπεσε σε όλες σχεδόν τις επιμέρους κατηγορίες, εκτός από την ηλικιακή ομάδα των ανδρών από 15 έως 24 ετών, ενώ χαμηλότερη ήταν και η μέση ημερήσια τηλεθέαση ανά μήνα, με εξαίρεση αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αυξήθηκε εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων με το μνημόνιο 2 και τις διαδηλώσεις στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο χρόνος που σπαταλά ο Έλληνας για να παρακολουθεί καθημερινά τηλεόραση παραμένει το ίδιο υψηλός σε σύγκριση με τις σεζόν μετά το 2009, όπου έγινε και το πρώτο άλμα τηλεθέασης (13 μονάδες), το οποίο σχετίζεται με την οικονομική κρίση. "Είναι πολύ απλό. Έχουμε περιορίσει τις εξόδους μας για οικονομικούς λόγους".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με τις απολύσεις στο δημόσιο


Δείτε με απλό και κατανοητό τρόπο, ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση από το δημόσιο και ποιοι εξαιρούνται...









Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες υπηρεσίες αφορούν οι απολύσεις


Αυτές είναι οι υπηρεσίες που "πιάνονται", αλλά και εξαιρούνται από τις απολύσεις στο δημόσιο.






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα


Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», και στάλθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά, μεταξύ άλλων, θέματα κινητικότητας διαθεσιμότητας, αργίας και κατάργησης θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Σε σχετικό, πρόσφατο σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευκρινιζόταν ότι δεν θα απολυθούν υπάλληλοι, αλλά, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου: «Η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης με το νέο θεσμικό πλαίσιο:
- Εισάγεται ένα νέο, ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο διευκολύνει τη μετακίνηση προσωπικού σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, με σκοπό την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των υπηρεσιών και την αξιοποίηση του προσωπικού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του.
- Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας, ο οποίος πλέον παρέχει ευρύτερες δυνατότητες αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετούσε σε θέσεις που καταργούνται. Το προσωπικό αυτό μπορεί να μετατάσσεται, να μεταφέρεται ή να μετακινείται προσωρινά ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης
- Ενισχύεται ο θεσμός της αργίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση από την υπηρεσία όσων υπαλλήλων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα και να προστατεύεται το συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας. Παράλληλα, διευρύνεται η προστασία του υπαλλήλου που τίθεται σε αργία.
- Καταργούνται ορισμένες θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε κλάδους και ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των συγκεκριμένων φορέων. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις που καταργούνται μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους φορείς, όπου και παρουσιάζονται ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι διευκρινίσεις Μανιτάκη

«Δεν είναι δυνατόν, ελάχιστοι υπάλληλοι να προστατεύονται από ένα άτυπο καθεστώς ανομίας και ανοχής» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Πρώτον, επεκτείνοντας και εντατικοποιώντας τον υπάρχοντα θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα από την υπηρεσία τους, και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, όλοι όσοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Το διοικητικό αυτό μέτρο λαμβάνεται προς το συμφέρον της ίδιας της δημόσιας υπηρεσίας και προς αποκατάσταση της πειθαρχικής ευθύνης, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των πειθαρχικών οργάνων.

Οι υπάλληλοι που υπάγονται στο μέτρο είναι ελάχιστοι , μερικές εκατοντάδες σε ένα σύνολο 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι δυνατόν, αυτοί οι ελάχιστοι υπάλληλοι να προστατεύονται από ένα άτυπο καθεστώς ανομίας και ανοχής.

Δεύτερον, καθιερώθηκε, ένα όσο γίνεται πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και αντικειμενικό σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Διευρύνεται η υποχρεωτική μετάταξη και ενεργοποιείται η προσωρινή μετακίνησή τους. Επιτακτικός στόχος είναι η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων από υπηρεσίες στις οποίες κατά τεκμήριο πλεονάζουν, προς υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη, όπως ασφαλιστικοί οργανισμοί ή συνταξιοδοτικά ταμεία κ.α. , όπου εντοπίζονται επιτακτικά κενά.

Τρίτον, η υποχρεωτική μετακίνηση ξεκινάει από τις υπηρεσίες που κρίθηκε ότι είχε συσσωρευθεί ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων διοικητικού, χωρίς να έχουν προηγουμένως αξιολογηθεί, χωρίς δηλαδή να έχουν προσληφθεί με κάποια διαγωνιστική διαδικασία. Το μέτρο έχει γενικό και αντικειμενικό χαρακτήρα γιατί θέλαμε να αποφύγουμε πιέσεις για εξαιρέσεις και ιδιαίτερες μεταχειρίσεις. Η θέση σε διαθεσιμότητα ενός πολύ συγκεκριμένου και περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων και συνεπώς η ένταξή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας αποβλέπει στην άμεση, υποχρεωτική μετακίνησή τους προκειμένου να ικανοποιηθούν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες.

Με τη μετακίνηση τους παύει αυτόματα το καθεστώς της διαθεσιμότητας και αναλαμβάνουν αμέσως τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Δεν υπηρετούν ως εκ τούτου το συμφέρον των υπαλλήλων που έχουν τεθεί εκ του νόμου σε διαθεσιμότητα, όσοι παροτρύνουν τους υπαλλήλους να μη μετακινηθούν, διότι έτσι παρατείνεται η διαθεσιμότητα τους και η δυσμενής μισθολογική τους κατάσταση.

Απευθύνομαι υπό την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, που υπηρέτησε το δημόσιο επί σαράντα συναπτά έτη, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για να τους διαβεβαιώσω ότι τα μέτρα αποβλέπουν στην αποκατάσταση του κύρους του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και της νομιμότητας στο δημόσιο. Επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το κλίμα απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια , μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε για το καλό του τόπου και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση αποτελούν προϋπόθεση υπέρβασης της δεινής κρίσης που περνά ο τόπος. Η στείρα άρνηση των αναγκαίων αλλαγών και η καλλιέργεια ενός κλίματος απλώς φόβου και ανησυχίας στους υπαλλήλους δεν βοηθά ούτε τους ίδιους ούτε τη διοίκηση να αλλάξει. Και είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος και η διοίκηση να μεταρρυθμιστούν άμεσα.»

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


Σε διαβούλευση τίθεται έως τις 20 Νοεμβρίου το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που παρέλαβε o Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής, οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε ετήσια και περιοδική αξιολόγηση από τον διευθυντή του σχολείου και τον σχολικό σύμβουλο.

Η κλίμακα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου θα χωρίζεται σε 4 κατηγορίες

-Ελλιπές

-Επαρκές

-Πολύ καλό

-Εξαιρετικό

Εκπαιδευτικοί το έργο των οποίων θα κρίνεται ως ελλιπές θα παρακολουθούν ενισχυτικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Στο πόρισμα προτείνεται η θεσμοθέτηση της αρχής διασφάλισης ποιότητας στην εκπαίδευση, η οποία θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης, καθώς επίσης και τροποποιήσεις στους νόμους που αφορούν στον τρόπο προαγωγής των εκπαιδευτικών. Τέλος προτείνεται η διάκριση των εκπαιδευτικών από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους καθώς όπως επισημαίνεται στο πόρισμα η ομογενοποίησή τους θα προκαλούσε εξαιρετικά και σύνθετα προβλήματα.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας για το ουσιαστικό έργο που επιτέλεσαν και για την πληρότητα της πρότασης που αφορά όλο το σύστημα της αξιολόγησης, αφού όλοι και όλα αξιολογούνται. Η πρόταση αυτή θα σταλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς της εκπαίδευσης, με τους οποίους θα υπάρξει και αναλυτική ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ας περιορίσουμε το Διαβήτη"


Με κεντρικό μήνυμα «Ας περιορίσουμε το Διαβήτη» και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη 14-Νοεμβρίου, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία με τη συνεργασία του τομέα υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τη σύγχρονη μάστιγα και στους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας και Δ/ντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Dr Ανδρέας Μελιδώνης, μίλησε σε εκδήλωση ανοιχτή σε σπουδαστές υγείας, διαιτολογίας, γαστρονομίας αλλά και στο ευρύ κοινό, στο Αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τη διάσταση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι το αποτέλεσμα διαταραχής στην έκκριση της ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο. Η χρόνια υπεργλυκαιμία σχετίζεται με μακροχρόνιες επιπλοκές στους οφθαλμούς, νεφρούς, στο περιφερικό νευρικό σύστημα, στην καρδιά και στα αγγεία οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο, γι’αυτό και αποτελεί νόσο ισοδύναμη με την στεφανιαία! Υπολογίζεται ότι αποτελεί πλέον την συχνότερη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιοαγγειακών νοσημάτων και ακρωτηριασμού των άκρων.

Κύριες αιτίες για την ανάπτυξη διαβήτη αποτελεί ο λεγόμενος «τοξικός τρόπος διαβίωσης» στην κοινωνία του καταναλωτισμού δηλαδή: η κακή διατροφή- παχυσαρκία , η έλλειψη άσκησης και η υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπών, το στρες, ενώ σημαντικό παράγοντα αύξησης των κρουσμάτων αποτελεί και η κρίση καθώς ο κόσμος εξωθείται στην απλή εξασφάλιση τροφής και όχι στην αυτή καθεαυτή διατροφικής της αξία, γεγονός που οδηγεί σε αμφιβόλου ποιότητας ταχυφαγεία και junk food.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

- το 2025 αναμένεται να νοσήσουν από διαβήτη περί τα 480 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο όταν το 1985 ήταν μόλις 40 εκατομμύρια.

- Το 1/3 των αμερικανών θα εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους εξαιτίας του τρόπου ζωής τους

- Ακόμα και στην Κίνα εμφανίστηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 4.5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια που σχετίζεται με τον μιμητισμό του αμερικάνικου μοντέλου ζωής

- Στην Ελλάδα υπάρχει τετραπλασιασμός των κρουσμάτων σακχαρώδους διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 3 Έλληνες θα εμφανίσουν διαβήτη σε μεγάλη ηλικία

Ο Dr Ανδρέας Μελιδώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: Παλαιότερα ο διαβήτης ήταν η νόσος των πλουσίων ή αλλιώς «νόσος της ευημερίας» γιατί σχετιζόταν με την επάρκεια και την πληθώρα τροφής. Σήμερα αποτελεί και τη νόσο των φτωχών, καθώς η κρίση περιορίζει τη διατροφική σωστή συμπεριφορά και τη φροντίδα της υγείας μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες έχουν πρόβλημα διαβήτη και δεν το γνωρίζουν!»

Όπλα στη μάχη του διαβήτη είναι 1) η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, 2) η αποφυγή του junk food 3) η συνεχής άσκηση 4) η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και ελαιόλαδο και 5) η συνεχής παρακολούθηση του επίπεδου σακχάρου στο αίμα με τη μέτρηση της καμπύλης σακχάρου ιδιαιτέρως αν σχετίζεται με ιστορικό κληρονομικότητας στην οικογένεια..

Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ πάντα αρωγός σε σημαντικές πρωτοβουλίες και πάντα μπροστά στις εξελίξεις, έδωσε για μία ακόμη φορά το «παρών» σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο διαβήτης αποτελεί τη νέα απειλή της κοινωνίας μας. Παίρνει διαστάσεις επιδημίας λόγω της πανδημίας παχυσαρκίας ιδιαιτέρως από την παιδική ηλικία και της κακής ποιότητας διατροφής και διαβίωσης. Η πρόληψη αποτελεί πάντα τον καλύτερο σύμμαχο κατά της νόσου».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σπουδαστές του τομέα υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, βρέθηκαν σε διάφορα κεντρικά σημεία της Αθήνας όπου με τη συνδρομή γιατρών και διαβητολόγων της ΕΔΕ παρείχαν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες όλων των ηλικιών και προσέφεραν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη


Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα 14 Νοεμβρίου τιμάται η παγκόσμια ημέρα διαβήτη με τουλάχιστον 300.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως να νοσούν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας και τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπους ετησίως να πεθαίνουν.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1.000.000, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικά είδη για άπορους μαθητές


Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου, για να μαζευτούν σχολικά ήδη για τους άπορους μαθητές.

Τα σχολικά είδη συλλέγονται στα σχολεία και στους Συλλόγους που βρίσκονται στις Δυτικές Συνοικίες του Ηρακλείου καθώς και στα γραφεία της 3ης δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου στην Λ. 62 Μαρτύρων 146, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες όλο το Νοέμβριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος σε μαθητές της Γκράβας



Πρόγραμμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο σε μαθητές τού σχολικού συγκροτήματος Γκράβας (40ο Γυμνάσιο), θα διεξάγει σήμερα, από 9.30 το πρωί, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, (ΕΚΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικών δράσεων των ελλήνων καρδιολόγων.

«Στη σημερινή δύσκολη για τους πολίτες οικονομική συγκυρία, η επιστημονική κοινότητα έχει χρέος να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της, στην κάλυψη τής σημαντικότερης ανάγκης τού συνανθρώπου μας, που είναι η υγεία του», αναφέρει η ΕΚΕ.

Ήδη, με τη δημιουργία τού Καρδιολογικού Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι έλληνες καρδιολόγοι συμβάλλουν στη δυνατότητα ο ανασφάλιστος πολίτης να αντιμετωπίσει καρδιολογικής φύσεως προβλήματα, που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι την πρώτη, αιτία θνησιμότητας στη χώρα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποινή για ...ηλίθιους!


Μία 32χρονη στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε το λάθος να προσπεράσει από δεξιά, ένα σχολικό λεωφορείο, που μάλιστα αποβίβαζε έναν ανάπηρο μαθητή.

Οδηγήθηκε στο δικαστήριο, αλλά αφού δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα, ο δικαστής, της επέβαλε μία πολύ πρωτότυπη τιμωρία, για να μην το ξανακάνει.

Η τιμωρία της ήταν να κρατήσει για δύο ημέρες, δύο ώρες την ημέρα, σε κεντρικό σημείο, πλακάτ που έγραφε «μόνο ένας ηλίθιος θα ανέβαινε στο πεζοδρόμιο για να αποφύγει ένα σχολικό». Για δύο ημέρες επί μία ώρα κάθε μέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτισμένα πολλά παιδιά στα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης


Υποχρεωτικός ο έλεγχος των παραστατικών για τη δωρεάν διανομή αγαθών.
Στα 20 δημοτικά σχολεία της Ξάνθης καταγράφονται 210 μαθητές που υποσιτίζονται και σύμφωνα με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Σάββα Μελισσόπουλου, πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με τον έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους.

Εντυπωσιακή είναι, όμως, και η επώνυμη καταγγελία του κ. Μελισσόπουλου, ότι οι αρτοποιοί της περιοχής που διανέμουν δωρεάν κουλούρια στους μικρούς μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το ΣΔΟΕ, επειδή δεν κόβουν παραστατικά πώλησης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το θέμα αυτό απασχόλησε τη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Στον βουλευτή απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πραγματοποιεί ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε είδους και μορφής, προκειμένου να εξεταστεί η συμμόρφωσή τους με τη φορολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης των αναγκαίων παραστατικών σε περιπτώσεις δωρεάν διανομής αγαθών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φροντιστήριο για τους «αδύνατους» μαθητές


Αποφάσισε να λειτουργήσει στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.
Πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για τους «αδύνατους» μαθητές, δηλαδή «δωρεάν φροντιστήριο», θα λειτουργήσει στα σχολεία, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη είναι υποστηρικτικός θεσμός της εκπαίδευσης και ταυτίζεται με τον αντίστοιχο θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση.

Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τύπων Λυκείων, που υστερούν στην σχολική τους επίδοση με αποτέλεσμα να μη μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν αποδοτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ή σε μαθητές που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Σημειώνεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους και με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας.

Το πρόγραμμα αρχίζει να λειτουργεί με την κοινοποίηση της σχετικής εγκυκλίου έναρξης από την αρμόδια διεύθυνση Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και Ενισχυτικής Διδασκαλίας κάθε σχολικό έτος και λήγει με το πέρας των εξετάσεων.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται κατά ομάδες Λυκείων της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, εφαρμόζεται για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και στα μαθήματα επιλογής ξένων γλωσσών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν Φροντιστήριο για παιδιά στο δήμο Πειραιά



Από τις 19 Νοεμβρίου.

Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά οικογενειών του Πειραιά, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος των διδάκτρων, θα προοσφέρει από τη Δευτέρα 19/11 ο δήμος, μέσω του Προγράμματος «Διδακτική Αλληλεγγύη», το οποίο υποστηρίζεται εθελοντικά από Καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών.

Το Πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί για περιορισμένο αριθμό θέσεων, στο κτίριο του Γενικό Λυκείου Ραλλείου, που βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας 26 και θα λειτουργεί κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή 16:00 - 20:00 και Σάββατο 09:00 - 13:00, ενώ αντίστοιχα τμήματα πρόκειται σύντομα να δημιουργηθούν σε κάθε δημοτική κοινότητα.

Αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών στο Πρόγραμμα «Διδακτική Αλληλεγγύη», υποβάλλονται στα γραφεία της Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, (ΚΟ.Δ.Ε.Π.), Ζωσιμαδών 11 & Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να διαθέσουν εθελοντικά το χρόνο τους στο Πρόγραμμα, μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του, από το «Γραφείο Αγάπης και Εθελοντισμού», Πλ. Κοραή 1.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέκτησε την κορυφή του motocross παρά την κώφωση



Η πρωταθλήτρια Ashley Fiolek θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του TEDx Athens.
Σε ένα σπορ που χαρακτηρίζεται από το θόρυβο, η 22χρονη Ashley Fiolek, εκ γενετής κωφή, κάνει ήδη περισσότερο «θόρυβο» από κάθε άλλη γυναίκα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια στο χώρο του motocross.

Γεννημένη το 1990 στο Dearborn του Michigan, η Ashley ανακάλυψε από πολύ νωρίς την αγάπη της για τις μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στα 17 της χρόνια, ενώ ένα χρόνο μετά είχε ήδη αποκτήσει τον πρώτο της τίτλο.

Από τότε έχει κερδίσει 4 τίτλους μέσα σε 5 χρόνια στο γυναικείο πρωτάθλημα motocross και 2 μεταλλεία στο ESPN’s X Games Racing Super cross.



Η ίδια εξηγεί πως τίποτα δεν την εμποδίζει να κάνει αυτό που αγαπάει και πως έχει αναπτύξει ένα δικό της τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω της.

«I can feel everything about my bike. I hear it my own way…I have grown up riding that way so it’s nothing new to me.» (Αισθάνομαι τα πάντα στη μοτοσυκλέτα μου. Την ακούω με το δικό μου τρόπο. Μεγάλωσα οδηγώντας έτσι οπότε δεν μου είναι κάτι ξένο).





Η Ashley έχει περιοδεύσει τις ΗΠΑ δίνοντας ομιλίες με σκοπό να εμπνεύσουν νέους κωφούς μαθητές, στην προσπάθεια της να τους δώσει κίνητρα και να τους αποδείξει ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα.

Συνεισφέρει το χρόνο της στο αθλητικό γυναικείο ίδρυμα με σκοπό να βοηθάει νεαρές γυναίκες να προοδεύουν στον αθλητισμό.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές διαφημίσεις και ντοκιμαντέρ και έχει εμφανιστεί και στην εκπομπή του Conan O’brien. Επίσης είχε και έναν ρόλο στην εκπομπή του ABC «Switched at Birth».

Η Ashley θα είναι στην Ελλάδα, στο TEDx Athens στις 24 Νοεμβρίου, για να μας εξηγήσει πως η δύναμη της θέλησης σε οδηγεί να ξεπερνάς ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια…





Δείτε στο βίντεο την απίστευτη Ashley Fiolek σε δράση...





Διαβάστε περισσότερα...