Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Ας περιορίσουμε το Διαβήτη"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με κεντρικό μήνυμα «Ας περιορίσουμε το Διαβήτη» και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη 14-Νοεμβρίου, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία με τη συνεργασία του τομέα υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τη σύγχρονη μάστιγα και στους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας και Δ/ντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Dr Ανδρέας Μελιδώνης, μίλησε σε εκδήλωση ανοιχτή σε σπουδαστές υγείας, διαιτολογίας, γαστρονομίας αλλά και στο ευρύ κοινό, στο Αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τη διάσταση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι το αποτέλεσμα διαταραχής στην έκκριση της ινσουλίνης, στη δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο. Η χρόνια υπεργλυκαιμία σχετίζεται με μακροχρόνιες επιπλοκές στους οφθαλμούς, νεφρούς, στο περιφερικό νευρικό σύστημα, στην καρδιά και στα αγγεία οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο, γι’αυτό και αποτελεί νόσο ισοδύναμη με την στεφανιαία! Υπολογίζεται ότι αποτελεί πλέον την συχνότερη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιοαγγειακών νοσημάτων και ακρωτηριασμού των άκρων.

Κύριες αιτίες για την ανάπτυξη διαβήτη αποτελεί ο λεγόμενος «τοξικός τρόπος διαβίωσης» στην κοινωνία του καταναλωτισμού δηλαδή: η κακή διατροφή- παχυσαρκία , η έλλειψη άσκησης και η υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπών, το στρες, ενώ σημαντικό παράγοντα αύξησης των κρουσμάτων αποτελεί και η κρίση καθώς ο κόσμος εξωθείται στην απλή εξασφάλιση τροφής και όχι στην αυτή καθεαυτή διατροφικής της αξία, γεγονός που οδηγεί σε αμφιβόλου ποιότητας ταχυφαγεία και junk food.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

- το 2025 αναμένεται να νοσήσουν από διαβήτη περί τα 480 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο όταν το 1985 ήταν μόλις 40 εκατομμύρια.

- Το 1/3 των αμερικανών θα εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους εξαιτίας του τρόπου ζωής τους

- Ακόμα και στην Κίνα εμφανίστηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 4.5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια που σχετίζεται με τον μιμητισμό του αμερικάνικου μοντέλου ζωής

- Στην Ελλάδα υπάρχει τετραπλασιασμός των κρουσμάτων σακχαρώδους διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 3 Έλληνες θα εμφανίσουν διαβήτη σε μεγάλη ηλικία

Ο Dr Ανδρέας Μελιδώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: Παλαιότερα ο διαβήτης ήταν η νόσος των πλουσίων ή αλλιώς «νόσος της ευημερίας» γιατί σχετιζόταν με την επάρκεια και την πληθώρα τροφής. Σήμερα αποτελεί και τη νόσο των φτωχών, καθώς η κρίση περιορίζει τη διατροφική σωστή συμπεριφορά και τη φροντίδα της υγείας μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες έχουν πρόβλημα διαβήτη και δεν το γνωρίζουν!»

Όπλα στη μάχη του διαβήτη είναι 1) η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, 2) η αποφυγή του junk food 3) η συνεχής άσκηση 4) η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και ελαιόλαδο και 5) η συνεχής παρακολούθηση του επίπεδου σακχάρου στο αίμα με τη μέτρηση της καμπύλης σακχάρου ιδιαιτέρως αν σχετίζεται με ιστορικό κληρονομικότητας στην οικογένεια..

Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ πάντα αρωγός σε σημαντικές πρωτοβουλίες και πάντα μπροστά στις εξελίξεις, έδωσε για μία ακόμη φορά το «παρών» σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο διαβήτης αποτελεί τη νέα απειλή της κοινωνίας μας. Παίρνει διαστάσεις επιδημίας λόγω της πανδημίας παχυσαρκίας ιδιαιτέρως από την παιδική ηλικία και της κακής ποιότητας διατροφής και διαβίωσης. Η πρόληψη αποτελεί πάντα τον καλύτερο σύμμαχο κατά της νόσου».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σπουδαστές του τομέα υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, βρέθηκαν σε διάφορα κεντρικά σημεία της Αθήνας όπου με τη συνδρομή γιατρών και διαβητολόγων της ΕΔΕ παρείχαν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες όλων των ηλικιών και προσέφεραν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη νόσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.