Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κουβανοί δημόσιοι υπάλληλοι έκλεψαν 8.000.000 αυγά


Βαριές ποινές ζητούν οι Αρχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας ζήτησε σήμερα να επιβληθούν βαριές ποινές, έως και 20ετούς κάθειρξης, σε 19 δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 8 εκατομμύρια... κρατικά αυγά το 2012 με τη συνεργασία «αμελών ή διεφθαρμένων» ανωτέρων τους.

Ως δράστες του αδικήματος αυτού, που προκάλεσε ζημία ύψους 8,9 εκατομμυρίων πέσο (περίπου 350.000 ευρώ), κατηγορήθηκαν 19 υπάλληλοι του κρατικού δικτύου διανομής στην Αβάνα και απολύθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκράνμα. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται αν οι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί.

«Η εισαγγελία ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές από 8 μέχρι 20 χρόνια», πρόσθεσε η εφημερίδα κάνοντας λόγο για την «ύπαρξη ενός εγκληματικού δικτύου».

Η έρευνα που έγινε για την υπόθεση αποκάλυψε «λογιστικά λάθη, παραλείψεις της διοίκησης (της υπηρεσίας), των τεχνικών και των διανομέων, παραβιάσεις στη διαδικασία πώλησης των αυγών και νόθευση εγγράφων» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Λουίς Ρομπέρτο Μπαρσάγκα, ο οικονομικός διευθυντής της Επαρχιακής Εταιρείας Εμπορίου και η αναπληρώτριά του, Μαρία Ρέγκλα Πις.

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ξεκίνησε το 2009 μια εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς, ενός φαινομένου που το χαρακτήρισε «πραγματικό καρκίνωμα» για τη χώρα. Ο κουβανικός Τύπος, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των αρχών, αναφέρεται περιστασιακά σε δικαστικές διαδικασίες σε βάρος Κουβανών δημοσίων λειτουργών και ξένων επιχειρηματιών που καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης για διαφθορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολλανδία: "Συνελήφθη" ο μπούφος - τρομοκράτης


Ο μπούφος-τρομοκράτης που είχε σπείρει τον πανικό εδώ και έναν χρόνο στην πόλη Πούρμερεντ της βόρειας Ολλανδίας, καθώς εξαπέλυε αιφνιδιαστικές επιθέσεις και τραυμάτιζε τους κατοίκους στο κεφάλι, έπεσε τελικά στα δίχτυα ενός εκπαιδευτή γερακιών που κατάφερε να τον πιάσει ζωντανό.

Το πουλί, το μεγαλύτερο νυκτόβιο στο είδος του στην Ευρώπη - το άνοιγμα των φτερών του μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1,80 μέτρο - είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 50 επιθέσεις στην πόλη αυτή. Πλησίαζε εντελώς αθόρυβα τους ανυποψίαστους περαστικούς και τους άφηνε αιμόφυρτους.

"Ο μπούφος αιχμαλωτίστηκε σήμερα από έναν εκπαιδευτή γερακιών. Είναι σε καλή κατάσταση και προς το παρόν παραμένει αιχμάλωτος, μέχρι να τον μεταφέρουμε στο κατάλληλο περιβάλλον", ανέφερε ο δήμος σε ανακοίνωσή του.



Οι μπούφοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την αιχμαλωσία τους. Ο δήμος του Πούρμερεντ πήρε ειδική άδεια για να οργανώσει το "κυνήγι" του επιθετικού πτηνού.

"Οι επιθέσεις γίνονταν όλο και πιο σοβαρές. Πολλοί άνθρωποι φοβούνταν να βγουν από τα σπίτια τους", σημείωσε ο δήμος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μπούφος περίμενε να πέσει η νύχτα για να εξαπολύσει τις επιθέσεις του. Τον Φεβρουάριο, δύο μέλη ενός τοπικού αθλητικού συλλόγου δέχτηκαν επίθεση ενώ έκαναν προπόνηση και ο ένας τους χρειάστηκε έξι ράμματα στο κεφάλι. Λίγο μακρύτερα, οι υπάλληλοι και οι ασθενείς ενός κέντρου για την αποκατάσταση αναπήρων είχαν δεχτεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις.

Ως προσωρινό μέτρο, ο δήμος κατέληξε να συστήσει στους κατοίκους να κυκλοφορούν στους δρόμους τις νυχτερινές ώρες κρατώντας ομπρέλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε σοβαρή κατάσταση ο Αμερικανός που μολύνθηκε από τον Έμπολα


Ένας Αμερικανός, εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, όταν βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ένα νοσοκομείο στο Μέριλαντ, ενώ ένας δεύτερος Αμερικανός που ενδέχεται να εκτέθηκε στον πρώτο ασθενή διακομίστηκε εσπευσμένα αεροπορικώς στις ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ο ασθενής που έχει μολυνθεί με Έμπολα επέστρεψε αεροπορικώς στην πατρίδα του νωρίτερα σήμερα και εισήχθη σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Μέριλαντ. Ο ασθενής αυτός είναι ο 11ος που έχει μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό και υποβάλλεται σε θεραπεία στις ΗΠΑ.

Το NIH ανέφερε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η οργάνωση αρωγής Partners In Health ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι ο νοσοκομειακός γιατρός αυτός εργαζόταν για λογαριασμό της στη Σιέρα Λεόνε και πρόσθεσε ότι ο εργαζόμενός της «συνεχίζει να έχει καλό ηθικό».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε εξάλλου ότι ακόμη ένας Αμερικανός, ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στη Σιέρα Λεόνε, έχει «πιθανόν εκτεθεί» στον ασθενή και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ατλάντα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι, όπου έχουν νοσηλευτεί και άλλοι ασθενείς με Έμπολα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν μια περίοδο σχετικής ηρεμίας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του Έμπολα στις ΗΠΑ, κι υπενθυμίζουν ότι παρότι η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό έχει επιβραδυνθεί στη δυτική Αφρική, συνεχίζεται.

Το CDC διευκρίνισε ότι μετά το νέο κρούσμα, εργάζεται για να εντοπίσει τις επαφές των εθελοντών που συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ακόμη Αμερικανών, που μπορεί να ήλθαν σε επαφή με τον γιατρό ο οποίος μολύνθηκε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "Μανχάταν" της ερήμου


Η πόλη Shibam βρίσκεται στην Υεμένη και αποτελεί την «αρχαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο», που συχνά αποκαλείται και ως «Μανχάταν της ερήμου», ενώ συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οφείλει την παγκόσμια φήμη του στην πρωτότυπη αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από λάσπη, ενώ η πόλη είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα παραδείγματα αστικού σχεδιασμού με βάση την αρχή της κατακόρυφης δόμησης.

Συγκεκριμένα, το Shibam διαθέτει μερικά από τα ψηλότερα κτίρια από λάσπη στον κόσμο, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος, αποτελώντας εν ολίγοις τις παλιότερες «πολυκατοικίες» του κόσμου, αφού έχουν κατασκευαστεί από το 16ο αιώνα.

Ο μέσος όρος των ορόφων στα κτίρια είναι πέντε, ενώ το ψηλότερο έχει 8 ορόφους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της πόλης έγινε με σκοπό να προστατευτούν οι κάτοικοι όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επιδρομές των Βεδουίνων.

Τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, καθώς η βροχή διαβρώνει τους τοίχους, οι οποίοι πρέπει να διατηρούνται συστηματικά με εφαρμογή φρέσκων στρωμάτων λάσπης.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Υεμένης, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που παραμένει έκπληκτος από την κατασκευή. Γιατί η πρώτη εντύπωση όλων είναι ότι βρίσκονται σε μια μεγαλούπολη που φτιάχτηκε από άμμο στο κέντρο της ερήμου.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Disney’s Fantasia Live in Concert στο Θέατρο Badminton


Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 15-31 Μαρτίου.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Disney’s Fantasia Live in Concert στο Θέατρο Badminton από τις 15 έως τις 31 Μαρτίου 2015.

Η κορυφαία ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η θρυλική Φαντασία της Disney, συναντά στο Θέατρο Badminton την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή εικόνων, χρωμάτων και βέβαια μουσικής: Fantasia – Live in Concert!

Η Fantasia-Live in Concert αποτελεί μια μοναδική σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής: οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών –οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί– ερμηνεύουν ζωντανά επιλεγμένα μέρη από τη μουσική επένδυση της Φαντασίας και της συνέχειάς της, της Φαντασίας 2000, παράλληλα με την προβολή των αντίστοιχων αποσπασμάτων από τις δύο ταινίες. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.

Για τη μουσική επένδυση της Φαντασίας, ο Disney κι ο Stokowski επέλεξαν, πολύ σοφά, ορισμένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων: έργα των Bach, Beethoven, Tchaikovsky, Stravinsky, Schubert κ.ά. έντυσαν τις, απαράμιλλης αισθητικής, σκηνές της ταινίας, ενώ για τη Φαντασία 2000 επιλέχθηκαν εξίσου σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Shostakovich, ο Elgar, αλλά και ο George Gershwin.

Κεντρική Σκηνή Θεάτρου Badminton, Άλσος Στρατού, Γουδή
Ημερομηνία: Κυριακή 15 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
Σάββατο 21 Μαρτίου,12.00 και 15.00
Κυριακή 22 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
Τρίτη 24 Μαρτίου, 20.00
Σάββατο 28 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
Κυριακή 29 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
Τρίτη 31 Μαρτίου, 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 18€ (Ζώνη Α), 13€ (Ζώνη Β), 9€ (Ζώνη Γ).
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση: Ταμεία Θεάτρου Badminton, τηλ.: 210 8840600
Δευ - Παρ: 09:00 - 21:00

Σαβ: 10:00 - 18:00

Κυρ: 10:00 - 18:00

Κατάστημα Viva.gr, «The Mall Athens», Α. Παπανδρέου 35, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 10:00 – 09:00, Σάββατο: 09:00 – 20:00, Κυριακή: κλειστά
Εmail: support@viva.gr

Κεντρικά Γραφεία Viva.gr, Λεωφόρος Καποδιστρίου 2 & Λεωφόρος Κηφισίας, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 08:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα & αργίες!
Εmail: support@viva.gr

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τηλ.: 210 7257601-3, www.koa.gr, Θέατρο Badminton: www.badmintontheater.gr/music/badminton/fantasia/



Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέος ένας από τους τέσσερις οπαδούς του ΠΑΟΚ στις Σέρρες


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι τρεις.

Το δρόμο προς τις φυλακές πήρε, μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή Σερρών, ο ένας από τους τέσσερις νεαρούς που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του 33χρονου αστυνομικού και του 34χρονου φίλου του, έξω από σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ στις Σέρρες. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, όλοι τους οπαδοί του ΠΑΟΚ, συνελήφθησαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατόπιν συμπλοκής που είχε σημειωθεί, τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, με δύο οπαδούς του Άρη, εκ των οποίων ο ένας ήταν αστυνομικός και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι ως δράστες επιτέθηκαν με ξύλινα ρόπαλα στον αστυνομικό και τον φίλο του, όταν οι δυο τους, επιστρέφοντας από νυχτερινή διασκέδαση, φώναξαν συνθήματα κατά του ΠΑΟΚ, έξω από τον τοπικό σύνδεσμο του «Δικεφάλου» στις Σέρρες.

Προφυλακιστέος είναι ένας οπαδός 21 χρόνων, ενώ μετά την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ελεύθεροι ένας άλλος οπαδός 21 χρόνων, ένας 22χρονος κι ένας 25χρονος. Στους τρεις τελευταίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ορίστηκε αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές το μήνα, ενώ απαγορεύτηκε κάθε συμμετοχή τους σε ποδοσφαιρικό σύνδεσμο, όπως και η είσοδός τους στα γήπεδα.

Στο μεταξύ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 33χρονος αστυνομικός που έπεσε θύμα της επίθεσης. Εκτός κινδύνου, αλλά με κάταγμα στο χέρι και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραμένει στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών ο 34χρονος φίλος του.



Διαβάστε περισσότερα...

Επετράπη η μαντίλα σε καθηγήτριες στη Γερμανία


Στη χώρα ζουν 3,8-4,3 εκατ. μουσουλμάνοι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύεται στις καθηγήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα.

Η απαγόρευση θα ισχύει μόνο αν υπάρχει «συγκεκριμένος κίνδυνος» να τεθεί εν αμφιβόλω η ουδετερότητα του κράτους, ή παρακωλύεται η καλή λειτουργία ενός σχολείου, εκτίμησαν οι δικαστές στην Καρλσρούη.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει και πάλι τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία, όπου ζουν 3,8 με 4,3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε σύνολο πληθυσμού 82 εκατομμυρίων, η οποία μέχρι τώρα διεξαγόταν κυρίως σε νομικό επίπεδο.

Από το 2003 και την πρώτη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πολλά γερμανικά κρατίδια είχαν απαγορεύσει στις μουσουλμάνες καθηγήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα δημόσια σχολεία.

Όμως σήμερα το ίδιο δικαστήριο εκτίμησε ότι «μια γενική απαγόρευση της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στην εξωτερική εμφάνιση των καθηγητών και των καθηγητριών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στην ανεξιθρησκία», η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα του 1949.

Παράλληλα έκρινε ότι δεν θα πρέπει να εκχωρούνται περισσότερα προνόμια στις χριστιανικές αξίες και παραδόσεις, όπως συμβαίνει στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας το πιο πολυπληθές της Γερμανίας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, μια από τις οργανώσεις που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της χώρας, χαιρέτισε την απόφαση των δικαστών βλέποντας σε αυτή «ένα θετικό σημάδι».

«Ακόμη κι αν η απόφαση δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται γενικά η ισλαμική μαντήλα, μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Νουρχάν Σοϊκάν γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.

Οι δικαστές εξέτασαν την προσφυγή δύο μουσουλμάνων καθηγητριών από τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Η μία από αυτές κατήγγειλε ότι το σχολείο στο οποίο εργαζόταν την επέπληξε επειδή, αφού είχε δεχθεί να μην φορά πλέον μαντίλα, εμφανίστηκε στα μαθήματά της «φορώντας έναν ροζ μπερέ με πλεκτό γείσο στο πλάι και ζιβάγκο για να καλύπτει τον λαιμό της».

Η άλλη καθηγήτρια που δίδασκε τουρκικά σε διάφορα σχολεία είχε απολυθεί από τις σχολικές αρχές του κρατιδίου επειδή αρνήθηκε να βγάλει τη μαντίλα.

Στη Γερμανία η διαμάχη για την ισλαμική μαντίλα έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως στις μουσουλμάνες καθηγήτριες και όχι στις μαθήτριες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

Το θέμα είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς αρμόδιες για θέματα παιδείας είναι οι αρχές κάθε κρατιδίου ξεχωριστά. Έτσι κάποια κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Βάδη- Βυρτεμβέργη και η Έσση απαγορεύουν στις καθηγήτριες να φορούν μαντίλα. Στο Βερολίνο απαγορεύονται όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στον δημόσιο τομέα.

Αντίθετα σε κάποια κρατίδια της ανατολικής Γερμανία, όπου ζουν πολύ λίγοι μουσουλμάνοι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ορφανός ο «Χάτσικο» της Κομοτηνής


Περίμενε τον ιδιοκτήτη του δίπλα στο αυτοκίνητό του.

Ορφανός έμεινε ο «Χάτσικο» της Κομοτηνής, ο σκύλος που περίμενε στωικά, δίπλα στο αυτοκίνητο του αφεντικού του, να γυρίσει μετά από το λιποθυμικό επεισόδιο που παρουσίασε.

Ο 75χρονος άντρας βρέθηκε τελικά νεκρός, πέντε μέρες μετά την εξαφάνισή του, από συγγενή του στο σπίτι όπου διέμενε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο «Χάτσικο» είχε εντοπισθεί την περασμένη Κυριακή στην οδό Ορφέως, δίπλα στην πιάτσα των ταξί να περιμένει τον ιδιοκτήτη του ο οποίος είχε παρκάρει σ΄εκείνο το σημείο το αυτοκίνητό του και είχε φύγει με ταξί, γιατί δεν αισθάνθηκε καλά. Από τότε ο σκύλος παρέμενε δίπλα στο ΙΧ, χωρίς να απομακρύνεται, προκαλώντας συγκίνηση για την αφοσίωσή του.



Ωστόσο, σύμφωνα με τη Φιλοζωική Κομοτηνής, από χθες έχουν χαθεί τα ίχνη του πιστού σκυλιού καθώς κάποιος μετακίνησε το αυτοκίνητο του αφεντικού του, δίπλα στο οποίο καθόταν. Την ίδια ώρα, «ορφανά» έχουν μείνει και άλλα τρία σκυλιά που είχε στην αυλή του σπιτιού του ο 75χρονος άνδρας και αναζητούνται άτομα για να τα υιοθετήσουν, καθώς ο ηλικιωμένος ζούσε μόνος του.

Τα μέλη της Φιλοζωικής απευθύνουν έκκληση σε όποιον δει το σκυλί που συγκίνησε με την αφοσίωσή του, να τους ενημερώσει για να ξέρουν τουλάχιστον που βρίσκεται και να προσπαθήσουν σιγά σιγά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. «Κάποιος για το «Χάτσικο»; Είναι μεγάλη ανάγκη!» είναι το μήνυμά τους σε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο "άγνωστος" Έλληνας ποπ σταρ της Γερμανίας


Για τους περισσότερους Έλληνες το όνομα Κώστας Κορδαλής, μπορεί να είναι άγνωστο. Όχι όμως και για τους Γερμανούς. Ο Κώστας Κορδαλής, είναι ο «Έλληνας ποπ σταρ» της Γερμανίας που εδώ και σαράντα χρόνια κάνει «μεγάλη» καριέρα.

Έχοντας μεταναστεύσει εκεί το 1963 από ένα χωριό της Φθιώτιδας, ο Κορδαλής ασχολήθηκε αμέσως με τη μουσική, έκανε ένα πρώτο χιτ με διασκευή του «Love me Tender» του Έλβις το 1965 και άρχισε να χτίζει το μύθο του.

Το 1976 το τραγούδι “Anita” τον έκανε πασίγνωστο. Tο τραγούδι έγινε σουξέ στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και τον έκανε κατευθείαν διάσημο. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους εκφραστές των ανάλαφρων ερωτικών τραγουδιών της Γερμανίας.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει από φέτος το καθεστώς μετεγγραφών


Προαναγγελίες για αλλαγές από τον υπουργό Παιδείας.

Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς. Σημειώνει πως οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια και εξηγεί: «Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα εξέτάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα μετεγγραφής».

Απευθύνει εμμέσως έκκληση προς γονείς και παιδιά, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό από φέτος, αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια». Αναφέρει ότι το εισοδηματικό όριο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων δηλώνει ότι είναι σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια αν και για φέτος, όπως λέει, δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές και προσθέτει: «Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειώσουμε στα κεντρικά».

Ζητά λίγο χρόνο για να αποσαφηνιστούν θέματα, όπως ο αριθμός των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του χρόνου, ενώ τονίζει ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Μιλά για βαθμίδα ανά βαθμίδα αναμόρφωση έπειτα από επισταμένη μελέτη, ώστε «μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο». Στόχος είναι η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου «να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Στα ίδια επίπεδα με το 2014 οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών


Πιθανόν το Μάιο η ανακοίνωσή τους.

Τις μεταθέσεις περιμένουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί για να καταφέρουν να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους. Φέτος το Υπουργείο Παιδείας τήρησε τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονταν από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και η διαδικασία της κατάθεσης ολοκληρώθηκε μέσα στο Νοέμβριο όπως έγινε και το 2011-2012.

Πιθανόν οι μεταθέσεις να ανακοινωθούν φέτος μέσα στο Μάιο, όπως έγινε και το 2011-12, αφού τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα. Λύση πρέπει να βρεθεί στο θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων και όπως αναφέρουν οι επιστημονικές ενώσεις υπάρχει η πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν, πριν την έναρξη της διαδικασίας των υπηρεσιακών μεταβολών.

Ο αριθμός αιτήσεων για μετάθεση στη Β/θμια κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2014 καθώς για τη γενική εκπαίδευση έχουν κατατεθεί σύμφωνα με τον κ. Κορδή 8.248 αιτήσεις ενώ το 2014 είχαν κατατεθεί 8.358. Βέβαια αν προσθέσουμε τις αιτήσεις για τα Μουσικά Σχολεία και την Ειδική Αγωγή ο συνολικός αριθμός φθάνει τις 9.126.



Αιτήσεις Γενικής Εκπαίδευσης 2014 Βθμια
Αιτήσεις Γενικής Εκπαίδευσης 2015 Βθμια
8.358
8.248

Την τελευταία διετία το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων στη Β/θμια σε αντίθεση με την Α/θμια κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό παρά το γεγονός ότι σημειώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. «Σκωτσέζικο ντους» είχαμε για φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς που παρά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες.

Το Υπουργείο απέδωσε τις ελάχιστες συνταξιοδοτήσεις στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς οργανικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή χρονιά ήταν ευνοϊκή για να λάβει κάποιος μετάθεση καθώς η αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα των συνταξιοδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κενά των εκπαιδευτικών, καθώς μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, 2013-2014, είχαμε τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών του 2013 αλλά και του 2014 που έφθασαν αθροιστικά περίπου στις 5000 για την Α/θμια και 6.500 για τη Β/θμια.

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια ανέρχονται περίπου στις 5000-5500 αριθμός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 2014
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 1-1-2013 έως 31-8-2014
ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
71
1.896
ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
75
1.119
ΠΕ04.01 ΦΥΣΙΚΟΙ
19
594
ΣΥΝΟΛΟ
165
3.609


Πρωτοβάθμια
Μεταθέσεις 2011
Μεταθέσεις 2012
Μεταθέσεις 2013
Μεταθέσεις 2014
1.736
2.143
1.855
2.802
Αιτήσεις 2011
Αιτήσεις 2012
Αιτήσεις 2013
Αιτήσεις 2014
10.005
8.813
7.550
6.747
Ποσοστό Ικανοποίησης
17.36%
24.32%
24.58%
41.53%
Δευτεροβάθμια
Μεταθέσεις 2011
Μεταθέσεις 2012
Μεταθέσεις 2013
Μεταθέσεις 2014
1.329
2.434
606
751
Αιτήσεις 2011
Αιτήσεις 2012
Αιτήσεις 2013
Αιτήσεις 2014
15.799
14.856
11.209
8.358
Ποσοστό Ικανοποίησης
8.41%
16.4%
5.4%
8.99%



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο γαλαξίας μας είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι νομίζαμε


Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για το μέγεθός του.

Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι ένας παράξενος δακτύλιος μακρινών αστεριών μπορεί στην πραγματικότητα να ανήκει στο δικό μας γαλαξία.

Αυτό σημαίνει ότι ο γαλαξίας μας είναι 50% μεγαλύτερος απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα και φτάνει σε πλάτος τα 150.000 έτη φωτός.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε μια εκ νέου ανάλυση ενός μακρινού δακτυλίου, ο οποίος περιβάλλει το γαλαξία μας, για τον οποίο οι αστρονόμοι πιστεύουν τώρα ότι αποτελεί μέρος του Milky Way.

Η ομάδα των επιστημόνων από το ινστιτούτο Rensselaer Polytechnic Institute στη Νέα Υόρκη μελέτησαν το δακτύλιο Monoceros Ring, ο οποίος είναι σαν ένα μεγάλο δαχτυλίδι άστρων που «τυλίγει» το γαλαξία μας τρεις φορές.



Βρίσκεται σε απόσταση 65.000 ετών φωτός μακριά από το κέντρο του δικού μας γαλαξία και το μήκος του φτάνει συνολικά τα 200.000 έτη φωτός.

Οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως, ότι ήταν ένα «ρεύμα άστρων» τα οποία είχαν αποκοπεί από τον κοντινό γαλαξία Canis Major Dwarf Galaxy, λόγω αλληλεπιδράσεων με το Milky Way.

Ωστόσο, τώρα, φαίνεται ότι ο δακτύλιος αυτός αποτελεί μάλλον τμήμα του δικού μας γαλαξία και θα μπορούσε να έχει διαταραχθεί από άλλους νάνους γαλαξίες.



«Μου φαίνεται ότι αυτά τα σχέδια ακολουθούν τη σπειροειδή δομή του Γαλαξία μας και κατά συνέπεια μπορεί να σχετίζονται» εξήγησε η Dr Heidi Newberg στο Discovery News. «Μοιάζουν σαν να αποτελούν μέρος του δίσκου» πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Κηφισίας λόγω εργασιών


Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας Δευτέρα και Τρίτη.

Σε προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κηφισίας, από το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την οδό Πανόρμου, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων λόγω εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο σημείο.

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνεται ανά οικοδομικό τετράγωνο, εναλλάξ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αθηναίων, στις 16 και 17 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 18:00.

Η τροχαία επισημαίνει στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης στις υποχρεωτικές μετατάξεις


Συνάντηση επιστημονικών ενώσεων με σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού.

Η επίλυση του θέματος των υποχρεωτικών μετατάξεων των εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευσης με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποτελεί προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας που έχει παρακολουθήσει το όλο θέμα.

Οι επιστημονικές ενώσεις μετά από συνάντησή τους με τη σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσο Κουράκη, κα Κυριακίδη διαπίστωσαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν, πριν την έναρξη της διαδικασίας των υπηρεσιακών μεταβολών.

Η προγραμματισμένη συνάντηση ήταν σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος.
Οι επιστημονικές ενώσεις αναφέρουν τα ακόλουθα:

1. Θα συσταθεί άμεσα επιτροπή επεξεργασίας του θέματος αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

2. Ταυτόχρονα, θα ιδρυθούν οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια.

3. Θα γίνει έλεγχος των στοιχείων των αιτήσεων και των μορίων ώστε να καταρτιστούν οι πίνακες με φθίνουσα σειρά μορίων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

4. Διαπιστώνεται η ανάγκη διαχωρισμού των μετατάξεων των ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην Πρωτοβάθμια από τις ειδικότητες που εισήλθαν το 2013 (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ32).

Οι επιστημονικές ενώσεις αναφέρουν ότι τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στην κατεύθυνση της επίλυσης των πάγιων αιτημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελικόπτερο σε ιατρική αποστολή για βρέφος 5 ημερών κατέπεσε στη Σερβία


Τραγωδία με επτά νεκρούς.

Σερβικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο εκτελούσε ιατρική αποστολή μεταφέροντας ένα άρρωστο μωρό για θεραπεία στο Βελιγράδι, συνετρίβη χθες, Παρασκευή, το βράδυ κοντά στο κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Άμυνας.

Επτά άνθρωποι --τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, δύο γιατροί και το ηλικίας πέντε ημερών μωρό, το οποίο έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα-- σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.

«Ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το ελικόπτερο στις 10:30 μ.μ.», δήλωσε. «Το ελικόπτερο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ (του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας) στις 10:34 μ.μ.» (23:34 ώρα Ελλάδας).

Κατά τη συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να κηρυχθεί η αυριανή ημέρα, η Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους.

Το ρωσικής κατασκευής μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-17 κατέπεσε «στην ευρύτερη περιοχή» του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο ραδιοσταθμός B92 μετέδωσε πως το ελικόπτερο είχε παραλάβει το μωρό στη νότια σερβική περιφέρεια της Ράσκα αφού το ασθενοφόρο που το μετέφερε στο νοσοκομείο αποκλείσθηκε εξαιτίας κατολίσθησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού στα σχολεία


Θα αφιερωθούν μια ή δυο ώρες στις 19 ή 20 Μαρτίου.

Μια ή δυο ώρες θα αφιερωθούν σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 19/3 ή την Παρασκευή 20/3/2015 με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων ενόψει της 21ης Μαρτίου που είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Στα πιο πάνω πλαίσια η πολιτική ηγεσία απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία μέσα από την οποία καλεί όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μη σιωπούν, να μην παραμένουν απαθή ή αδιάφορα και κυρίως να μην φοβούνται να ενημερώνουν τους αρμοδίους ή να καταγγέλλουν τα φαινόμενα της βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού που μπορεί να διαπιστώνονται στον χώρο του σχολείου. Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε ένα δημοκρατικό σχολείο και όσοι την ασκούν θα πρέπει να τιμωρούνται.

Επίσης καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες καθημερινά να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις, προωθώντας και υλοποιώντας την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας που έχει ως στόχο την ένταξη και εκπαιδευτική στήριξη όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική πρόκληση με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας, χρώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Βουβάλι 500 κιλών έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της Μανίλα


Τραυμάτισε συνολικά 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του που διήρκησε δύο ώρες.

Ένας βούβαλος τραυμάτισε με τα κέρατά του δύο κρεοπώλες σε ένα σφαγείο στις Φιλιππίνες προτού ξεφύγει και επιδοθεί σε μία φρενήρη κούρσα στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Μανίλας, τρομοκρατώντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Ηλικίας 3 ετών και βάρους σχεδόν 500 κιλών, το βουβάλι τραυμάτισε συνολικά 3 ανθρώπους με τα κέρατά του κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του που διήρκησε δύο ώρες και ανάγκασε περίπου 200 εργαζόμενους ενός τηλεφωνικού κέντρου να εκκενώσουν τα γραφεία τους.

«Έτρεξα, όμως ο βούβαλος ήταν ταχύτερος από εμένα. Με εκσφενδόνισε στον αέρα με τα κέρατά του και όταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, βρισκόμουν στο νοσοκομείο όπου μου είχαν κάνει ράμματα» δήλωσε ένας από τους κρεοπώλες, ο Τζονέτ Ρουφίνο, που ήταν το πρώτο θύμα του τεράστιου βοοειδούς.

«Στα 14 χρόνια που εργάζομαι είναι η πρώτη φορά που μου επιτίθεται ένα ζώο» προσέθεσε ο 35χρονος άνδρας, στον οποίο οι γιατροί έκαναν 14 ράμματα στους γλουτούς του.

Ο βούβαλος το έσκασε κατά τη μεταφορά του με φορτηγό σε ένα σφαγείο στο κέντρο της Μανίλας και άρχισε να κυνηγά τους κρεοπώλες, περιέγραψε ένας αστυνομικός, ο Τζέιμς Μπαγκέι.

Κατόπιν άρχισε να τρέχει στους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Μανίλας, τραυματίζοντας με τα κέρατά του έναν περαστικό προτού φθάσει έως μία επιχειρηματική συνοικία, το Κουμπάο, έχοντας διασχίσει απόσταση 1 χιλιομέτρου.
Έπειτα, σύμφωνα με τον αστυνομικό, εισέβαλε στην αίθουσα υποδοχής ενός ξενοδοχείου και αναποδογύρισε τα έπιπλα προτού ορμήσει σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να τραυματίσει κανέναν.

Οι αρχές κατάφεραν να σταματήσουν την φρενήρη κούρσα του έπειτα από 2 ώρες και ο βούβαλος, που ήθελε την ελευθερία του, θα οδηγηθεί ξανά στο σφαγείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Του ήρθε χαρτί ότι χρωστάει ΕΝΦΙΑ 0,01 ευρώ


Ταλαιπωρία για συνταξιούχο ο οποίος δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα καθώς εμφανίζεται να έχει χρέος από τον ΕΝΦΙΑ 0,01 ευρώ.

Ο κ. Τάτσης, έλαβε μάλιστα και έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο τον καλεί να εξοφλήσει το χρέος του, εφάπαξ ή με... δόσεις!

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικό: Διάσωση βρέφους από αυτοκίνητο που έπεσε σε ποτάμι


Παρακολουθείστε το εντυπωσιακό βίντεο με τη διάσωση ενός βρέφους το οποίο βρισκόταν σε ειδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου το οποίο 14 ώρες πριν είχε πέσει από γέφυρα στις όχθες ενός ποταμού.

Το αυτοκίνητο οδηγούσε η μητέρα του μωρού, η οποία βρέθηκε νεκρή στη θέση του οδηγού.

Δείτε το βίντεο από το Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαστική προσγείωση λόγω… δυσοσμίας


Πτήση της British Airways από Λονδίνο για Ντουμπάι αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στο Χίθροου εξαιτίας της αποκρουστικής μυρωδιάς που έβγαινε από την τουαλέτα του αεροσκάφους.

Ο Αbhishek Saachdev, που είναι δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Hertfordshire και είχε επιβιβαστεί στην πτήση της British Airways είπε πως το αεροσκάφος αναχώρησε στην ώρα του το βράδυ της Πέμπτης και όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά μέχρι ο κυβερνήτης να κάνει την ανακοίνωση 30 λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Μάλιστα ο Saachdev έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter «Παρανοϊκό! Η πτήση μας, της British Airways, για Ντουμπάι επέστρεψε στο Χίθροου εξαιτίας της δυσοσμίας στην τουαλέτα! 15 ώρες μέχρι την επόμενη πτήση…».

Αρχικά ο κυβερνήτης ζήτησε από το πλήρωμα να μπει στον θάλαμο διακυβέρνησης, λέει ο Saachdev και τονίζει: «καταλάβαμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά».



Δέκα λεπτά αργότερα έκανε μία δεύτερη ανακοίνωση όπου εξήγησε στους επιβάτες πως η μυρωδιά προερχόταν από περιττώματα και πως το πλήρωμα καμπίνας είχε εξετάσει το πρόβλημα αλλά δεν μπορούσε να το λύσει.

Έτσι ενημέρωσε τους επιβάτες πως το αεροπλάνο θα επιστρέψει πίσω στο Λονδίνο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Κι ενώ αρχικά διαβεβαίωσαν τους... άτυχους ταξιδιώτες πως θα μπορούσαν να επιβιβαστούν στην επόμενη πτήση για Ντουμπάι η οποία θα αναχωρούσε σε τρεις ώρες, τελικά οι επιβάτες ταξίδεψαν με καθυστέρηση 15 ωρών.

Η British Airways απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις τους παρείχε δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχείο και κουπόνια για φαγητό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τον Βαγγέλη


Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 20χρονου φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος εξαφανίστηκε από την γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, στις 6 Φεβρουαρίου. Σήμερα το πρωί δύο δύτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό και κάμερα βυθού επιχείρησαν προσεκτικά μέσα στα θολά νερά της Παμβωτίδας, χωρίς ωστόσο να βρουν κάποιο στοιχείο.

Δείτε το βίντεο από την ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αμφίπολη ξεναγήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης - «Δεν ψάχνουμε διάσημους νεκρούς αλλά ιστορικές αλήθειες»


«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».

Στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης ξεναγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Τον υπουργό ξεναγεί η επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Ο κ. Ξυδάκης συνοδευόταν από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται» δήλωσε για το ανασκαφικό έργο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» πρόσθεσε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη εκ νέου χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου στον λόφο, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Η ανασκαφή έλαβε οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που να έλαβαν τέτοια υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται».

Στο πλαίσιο της ξενάγησής τους οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το αρχαίο γυμνάσιο και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.


------------

Στην Αμφίπολη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης.

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην αρχαιολογική ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, το αρχαίο γυμνάσιο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Και συμπλήρωσε: «Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα. Ήδη, αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η φάση της ανασκαφής έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει η μελέτη και η συντήρηση των ευρημάτων.

«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» είπε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα [...]. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην ταυτοποίηση του ταφικού μνημείου και την ενδεχόμενο σχέση του με τον Μ. Αλέξανδρο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Οι επιστήμονες πάντα θα προσπαθούν να ταυτίσουν τα ευρήματα τους, όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά κυρίως με ιστορικές περιόδους, με στοιχεία οικονομικής και πολιτικής ιστορίας. Αλλά μερικά πράγματα μένουν αταύτιστα, εδώ υπάρχουν εξαιρετικά αντικείμενα μέσα στο Μουσείο Αμφίπολης, τα οποία είναι αταύτιστα. Δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά τους και την επιστημονική και πολιτιστική τους αξία».

Για δε την ενδεχόμενη σχέση του μνημείου με τον Μ. Αλέξανδρο, ο αν. υπουργός σημείωσε: «Υπάρχει κάποια σημασία, δηλαδή θα αλλάξει κάτι στην Μακεδονία, αν πούμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του; Η Μακεδονία θα είναι αυτή που είναι, οι άνθρωποι που ζουν εδώ θα είναι αυτοί που είναι. Έχουμε πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία για να έχουμε μία πολύ πλούσια, πολύ βαριά και πολύ δημιουργική ταυτότητα ιστορική. Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς να επιβεβαιώνουμε για κάτι παραπάνω. Έτσι νομίζω εγώ, τουλάχιστον».

Σχετικά με τη συνέχιση τη χρηματοδότησης του ανασκαφικού έργου και των αρχαιολογικών μελετών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ανασκαφή έλαβε τεράστιες οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Χρειάζεται η υποστήριξη, η συντήρηση του μνημείου και η μελέτη. Οι μελέτες χρειάζονται χρήματα. Δεν γίνονται δωρεάν. Γίνονται ανθρωπολογικές μελέτες στο σκελετικό υλικό, στην κεραμική στα ψηφιδωτά και στα μαρμάρινα μέλη. Οι πιο πολλές είναι ήδη χρηματοδοτημένες δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω».

«Η περιοχή της Αμφίπολης είναι μία περιοχή, με πάρα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Ενας παράδεισος» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης. «Η κ. Περιστέρη, μας έδειξε το μνημείο το οποίο έχει ανασκάψει από το 2012 έως σήμερα. Το μνημείο στον λόφο Καστά χρειάζεται πολύ εργασία μηχανική, ενίσχυση, υποστήριξη, στατική, συντήρηση. Από δω και πέρα η αρχαιολόγος μελετά τα ευρήματά της και σε εύλογο χρόνο, όπως ορίζει ο Νόμος, θα κάνει τις ανακοινώσεις της. Η αρχαιολογική έρευνα δεν είναι μόνο η ανασκαφή, η ανασκαφή είναι η αναγκαία "καταστροφή" που κάνει η αρχαιολόγος για να φτάσει να βρει το εύρημα. Από κει και πέρα η αρχαιολογική έρευνα είναι η μελέτη του παρελθόντος, είναι η μελέτη των ευρημάτων, είναι οι συσχετισμοί με τις γραπτές πηγές, με πάρα πολλά επιστημονικά εργαλεία του σήμερα. Είναι συναρπαστική για τον πολύ κόσμο μια ανασκαφή, γιατί έχει ένα στοιχείο περιπέτειας. Αλλά η αρχαιολογική επιστήμη δεν είναι μόνο αυτό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έκανε σαφές ότι «οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν αυτά που βρίσκουν και τι πράττουν και στην επιστημονική κοινότητα στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική "βάσανο", στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους, για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα. Βεβαίως, ενδιαμέσως γίνονται κάποιες ενημερώσεις στην κοινή γνώμη, σε πράγματα που ενδιαφέρουν, αλλά με μέτρο και ζυγισμένα. Δεν είναι για να εξάπτουμε τη φαντασία».

Ακολούθως ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό που είδα εγώ, πέραν του μνημείου που ανακαλύφθηκε, είναι ότι όλη η περιοχή είναι ένα καταπληκτικό σύνολο στο οποίο υπάρχουν ήδη πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, υπάρχει ο χώρος του αρχαίου Γυμνασίου, που είχε ανασκαφεί από τον αείμνηστο Λαζαρίδη, πάρα πολλά ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο της Αμφιπόλεως, που αξίζει το ενδιαφέρον και την επισκέψη του κοινού. Η ομορφιά του τόπου, οι αμυγδαλεώνες γύρω από τον λόφο Καστά είναι ένα μοναδικό πράγμα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που μας οδηγεί σε δεύτερες, σκέψεις δηλαδή, όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να τα εντάξουμε σε μία συνολική σκέψη, για το τι είναι ο τόπος, το φυσικό τοπίο, η σύγχρονη παραγωγή, οι πόλεις γύρω, που ζουν πάνω στα χνάρια των παλαιών πόλεων, και από αυτή την άποψη είναι ένα υπόδειγμα πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Μια ολιστική διαχείριση του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου κόσμου».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που συνόδευε τον κ. Ξυδάκη στις επισκέψεις του στην Αμφίπολη, δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην Αμφίπολη δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία, αυτή η κυβέρνηση, προσεγγίζει και τα θέματα του πολιτισμού. Αυτά τα μνημεία ανήκουν στους νεκρούς τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν το έργο τους και θα τους αφήσουμε να κάνουν το έργο τους απερίσπαστοι. Δεν θα ακολουθήσουμε παραδείγματα του παρελθόντος».

Η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας στις ανασκαφές του λόφου Καστά, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και την υφυπουργό Μακεδονίας, που είναι μαζί μας. Ελπίζουμε να είναι στο πλευρό μας για να προχωρήσουμε σωστά και όμορφα την έρευνά μας στην περιοχή».



Διαβάστε περισσότερα...