Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Στίβεν Χόκινγκ προβλέπει το τέλος του κόσμου


Ομάδα γνωστών επιστημόνων μελετά πιθανά σενάρια καταστροφής του πλανήτη.

Αν πλησίαζε το τέλος του κόσμου, θα θέλαμε τα καλύτερα μυαλά του κόσμου να την αντιμετωπίσουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, όπως αναφέρει σήμερα ο «Independent».

Ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, ο κοσμολόγος και συγγραφέας Στίβεν Χώκινγκ, προβλέπει το τέλος του κόσμου.

Το σκεπτικό του Χόκινγ, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν κατά καιρούς, είναι ότι η Γη είναι ένας πολύ εύθραυστος πλανήτης για να αντέξει την «πολιορκία» που δέχεται από την ανθρωπότητα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για την ανθρωπότητα» δήλωνε ο Χόκινγκ τον Απρίλιο του 2013 σύμφωνα με τους Los Angeles Times. «Δεν θα επιβιώσουμε άλλα 1.000 χρόνια χωρίς να φύγουμε από τον εύθραυστο πλανήτη». Αυτά είχε δηλώσει ο 71χρονος τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια μίας διάλεξης στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής Cedars-Sinai.

Σήμερα, ο Στίβεν Χόκινγκ μαζί με τον αστρονόμο Μάρτιν Ρις είναι επικεφαλής μίας ομάδας 27 επιστημόνων από τα γνωστά και αναγνωρισμένα διεθνώς Πανεπιστήμα Cambridge, Oxford, Imperial, Harvard και Berkeley. Η ομάδα αυτή έχει ένα ξεχωριστό έργο: Δημιουργεί μία λίστα με πιθανούς κινδύνους που θα σήμαιναν το τέλος του πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά η… ίδια η ανθρωπότητα. Δεν εκφράζονται φόβοι δηλαδή, για τσουνάμι, σεισμούς ή αστεροειδείς αλλά για κυβερνοεπιθέσεις ή έλλειψη τροφής

Ο Λόρδος Ρις δήλωσε στην ομιλία του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Φυσικής στο Newcastle ότι το κοινό και οι πολιτικοί χρειάζονται τις καλύτερες δυνατές συμβουλές για σενάρια μικρού ρίσκου που μπορεί ξαφνικά να γίνουν πραγματικότητα με τεράστιες συνέπειες.

Ακόμη, ο Ρις δηλώνει δηλώνει: «Στις ανεπτυγμένες χώρες φοβόμαστε πολλές φορές κινδύνους της καθημερινής ζωής, όπως αεροπορικά δυστυχήματα, καρκινογόνες ουσίες στο φαγητό (…) Ωστόσο είμαστε λιγότερο ασφαλείς απ’ όσο φανταζόμαστε. Μου φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για σενάρια –που ευτυχώς δεν έχουν συμβεί ακόμα- που θα προκύψουν ξαφνικά, όπως η οικονομική κρίση του 2008, και θα αναστατώσουν όλο τον κόσμο.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής David Spiegelhalter από το Πανεπιστήμιο του Cambridge είπε ότι η αυξανόμενη εξάρτησή μας από την τεχνολογία και οι σύνθετες δομές των δικτύων μπορεί να κάνουν την κοινωνία ευάλωτη.

«Χρησιμοποιούμε διαδικτυακά συστήματα για τα πάντα, από την ενέργεια μέχρι την προμήθεια τροφίμων και τις τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά ή σαμποταριστεί» είπε ο Spiegelhalter.

Στη Μελέτη των Υπαρκτών Κινδύνων, τα σενάρια που εξετάζονται είναι, κυβερνοεπιθέσεις, τρομοκρατία «όπλα» ιούς και μικρόβια που ενδεχομένως να αναπτυχθούν σε εργαστήρια, έλλειψη τροφής, πανδημία, κακόβουλο λογισμικό ή καταστροφή από την κλιματική αλλαγή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας


Γίνονται στο παράρτημα του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στην Θεσσαλονίκη.

Στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών παράρτημα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται δωρεάν μαθήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας γίνεται σε τέσσερις κύκλους δηλαδή τέσσερα σχολικά χρόνια.

Οι εγγραφές θα γίνονται όλο τον μήνα Σεπτέμβριο ή καταθέτοντας την αίτησή σας τις εργάσιμες ημέρες από τις 08:00 έως 13:30 στην γραμματεία του ιδρύματος ή μέσω e-mail στο apoikilidis@yahoo.com.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δρόμος θυσίας 2013» στα Γιαννιτσά


Στη μνήμη όσων εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1944.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνει ο δήμος Πέλλας στα Γιαννιτσά τον ημιμαραθώνιο «Pella Haf Marathon-Δρόμος Θυσίας», που είναι αφιερωμένος σε όσους σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.

Η εκκίνηση του ημιμαραθωνίου θα δοθεί στις 9 το πρωί, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, με τους δρομείς να καλύπτουν μια απόσταση 21 χιλιομέτρων έως τον τερματισμό.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και διαδρομή ελεύθερου τρεξίματος - δυναμικού βάδην, μήκους 6 χλμ, χωρίς συναγωνισμό. Στη διαδρομή αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές όλων των ηλικιών. Η εκκίνηση θα δοθεί δέκα λεπτά μετά την έναρξη του ημιμαραθωνίου, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν το μετάλλιο της διοργάνωσης και δίπλωμα συμμετοχής, ενώ στους πρώτους των κατηγοριών θα απονεμηθούν και κύπελλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη μητέρα κατηγορείται για τη δολοφονία νεογέννητου


«Φρικιαστική και πολύ στενάχωρη», χαρακτηρίζεται η υπόθεση από τις αρχές.

Ένα κορίτσι 16 χρονών εμφανίστηκε στο δικαστήριο Grantham Magistrates, κατηγορούμενο για τη δολοφονία του νεογέννητου μωρού της.

Η ανήλικη συνελήφθη όταν το νεογέννητο αγοράκι βρέθηκε νεκρό σε ένα σπίτι στην περιοχή Baston στο Lincolnshire της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline το νεογέννητο βρέφος δολοφονήθηκε ανάμεσα στις 2 με 6 Σεπτεμβρίου.

Ο ντετέκτιβ Tony Heydon, που ηγείται της ομάδας ερευνών στην οποία έχει ανατεθεί η υπόθεση, τή χαρακτήρισε «φρικιαστική και πολύ στενάχωρη».

Ο ίδιος ανάφερε ότι η ανάκριση καθυστέρησε γιατί το κορίτσι χρειάστηκε ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο. Η αστυνομία δε μπορεί να πει ακριβώς πόσων ημερών ήταν το μωρό, όμως επιβεβαίωσαν ότι δεν του είχε δοθεί κάποιο όνομα.

Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στο άψυχο σώμα του, καταλήγει το άρθρο, έδειξε ότι η αιτία θανάτου του ήταν η φραγή των αεραγωγών του.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγοί πρωτοετών από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και το Ιόνιο


Οδηγίες για τον τόπο υποβολής των δικαιολογητικών.

Οι εγγραφές των πρωτοετών έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου. Πολλοί είναι αυτοί που αγωνιούν για τη διαδικασία των εγγραφών ρωτώντας «τι; πως: που;» . Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να βοηθήσει τους νέους του φοιτητές δημιούργησε στην ιστοσελίδα του έναν πλήρη οδηγό για τους πρωτοετείς. Συγκεκριμένα δίνονται οδηγίες για τον τόπο υποβολής των δικαιολογητικών, τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα υπάρχουν αναρτημένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη στέγαση ,τη σίτιση. Ο οδηγός διαρθρώνεται σε 9 κατηγορίες ερωτήσεων – απαντήσεων όπως φαίνεται ακολούθως:

- Πότε και πού γίνονται οι εγγραφές;

- Τι πρέπει να γνωρίζω για την διαδικασία εγγραφής;
- Ποια δικαιολογητικά πρέπει να φέρω μαζί μου;
- Πώς θα συμπληρώσω τις αιτήσεις;
- Τι αναμένω από τη Γραμματεία;
- νέα διαδικασία για το ΠΑΣΟ
- Μπορεί να με γράψει κάποιος με εξουσιοδότηση;
- Στέγαση: Ποιά τα απαραίτητα δικαιολογητικά;
- Σίτιση: και που τρώμε;

Χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί και το φόρουμ συζητήσεων των φοιτητών http://my.aegean.gr/web/όπου οι φοιτητές μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα ενώ μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και από παλιότερους φοιτητές. Συνιστούμε όσους έχουν εισαχθεί σε ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο, http://www.aegean.gr/ypodoxi/, γιατί πέρα από τις πολύτιμες πληροφορίες που θα συλλέξουν παράλληλα μπορούν να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή και να εκτυπώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις αιτήσεις. Να υπενθυμίσουμε στους φοιτητές ότι καλό είναι πριν ξεκινήσουν για την εγγραφή τους να ενημερωθούν για ενδεχόμενες απεργίες. Προς ενημέρωσή τους το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου απεργεί 10,11,12,13 Σεπτεμβρίου ενώ απεργία θα έχουν και το διάστημα 16 έως και 20 Σεπτεμβρίου

Οδηγός πρωτοετών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οδηγό πρωτοετών έχει ετοιμάσει και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση, http://sites.ionio.gr/welcome/, οι φοιτητές θα βρουν:

- τις ειδικές ανακοινώσεις για τις εγγραφές κάθε Τμήματος και στοιχεία επικοινωνίας με τα Τμήματα και τις Γραμματείες,
- τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρώτης εγγραφής των φοιτητών και οδηγίες για την ηλεκτρονική προεγγραφή,
- πληροφορίες για την Φοιτητική Μέριμνα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στέγασης και σίτισης φοιτητών,
- αναλυτικό χάρτη της Κέρκυρας με σημειωμένες τις υπηρεσίες και τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου,
- και χρήσιμες πληροφορίες με τηλέφωνα και συνδέσμους προς ιστοχώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στέλνουν στοιχεία Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Παράταση ως τη Δευτέρα έδωσε στους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας.

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα», ανέφερε ο υπουργός.

«Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια», κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποινικοποιείται το «ευχαριστήριο δώρο» σε δημόσιους λειτουργούς


Αναστολή δύο ετών σε καταδικασθέντες σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται και πάλι το «ευχαριστήριο δώρο για έκφραση ευγνωμοσύνης» που δίνεται σε δημοσίους λειτουργούς, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω των «παρερμηνειών» που είχαν σημειωθεί.

Με την ίδια τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, παρέχεται αναστολή δύο ετών σε καταδικασθέντες σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση πως οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Επίσης, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη πταισμάτων και πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι την 31η Αυγούστου και για τα οποία ο νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, ή χρηματική ποινή, ή και τα δύο, ενώ ειδικά για τα πλημμελήματα, προβλέπεται πως αν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται και η προηγούμενη ποινική του δίωξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστικές αξιώσεις για τα εν λόγω αδικήματα δεν παραγράφονται.

Τέλος, για την αποφυγή νομικού κενού στην αδειοδότηση των Κολλεγίων και των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), με άλλη τροπολογία προσδίδεται αναδρομική ισχύς στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αδειοδοτήσεων, που έχουν υπογραφεί από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι σήμερα, ώστε οι εν λόγω άδειες να ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Στους 37 οι νεκροί στο ψυχιατρείο της Ρωσίας


Ανασύρθηκαν από τα αποκαΐδια 10 σοροί.

Τουλάχιστον 37 είναι οι νεκροί μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Νοβγκορόντ της πόλης Λούκα στη Ρωσία σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι σοροί 10 εκ των 37 ανασύρθηκαν από τα αποκαΐδια, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 τη νύχτα στην ανδρική πτέρυγα του ψυχιατρείου που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η φωτιά ξεκίνησε από το κρεβάτι ασθενούς που κάπνιζε ή που έβαλε σκοπίμως φωτιά στο κρεβάτι του, σύμφωνα με άλλες πηγές. Η φωτιά επεκτάθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρο το κτίριο.

Το κτίριο είχε πρόσφατα κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να κλείσουν το ψυχιατρείο για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο παρέμεινε σε λειτουργία με απόφαση δικαστηρίου, το οποίο έδωσε εντολή για επισκευές και τροποποιήσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκτιση ποινής κατ' οίκον και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια. Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια. Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια - η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, την δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων, σε ιδιωτικές εταιρείες.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι βιαστές της φοιτήτριας στο Δελχί


Εκδόθηκε πριν από λίγο η απόφαση.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο μίας 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί πέρσι.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους τέσσερις καταδικασθέντες -τον πωλητή φρούτων Παουάν Γκούπτα, τον καθαριστή λεωφορείων Ακσάι Κουμάρ Σινγκ, τον γυμναστή Βινάι Σάρμα και τον άνεργο Μουκές Σινγκ- είναι απαγωγή, βιασμός και δολοφονία.

Όλοι τους είχαν δηλώσει αθώοι για την επίθεση της 16ης Δεκεμβρίου του 2012.

Η δίκη, η οποία διήρκεσε επτά μήνες και πολλές φορές διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στιγματίστηκε από τον απαγχονισμό στο κελί του στη φυλακή ενός πέμπτου κατηγορούμενου. Ένας ανήλικος κατηγορούμενος στην υπόθεση καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων τον περασμένο μήνα.

Το θύμα και ένας φίλος της δέχθηκαν επίθεση σε ένα λεωφορείο από πέντε ενήλικες και έναν ανήλικο άνδρα, υποστήριξαν οι εισαγγελείς στη διάρκεια της δίκης. Η γυναίκα βιάστηκε επανειλημμένως και βασανίστηκε με την βοήθεια μίας μεταλλικής ράβδου και τόσο η ίδια όσο και ο φίλος της ξυλοκοπήθηκαν άγρια προτού οι δράστες τους πετάξουν έξω από το όχημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξανανοίγουν 4 σχολεία που έκλεισαν το καλοκαίρι στο Ηράκλειο


Αναμένεται το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Καλά νέα έρχονται για τέσσερα σχολεία του Ηρακλείου, που έκλεισαν το καλοκαίρι και από ότι φαίνεται... ξανανοίγουν, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για τα σχολεία σε Παναγιά, Στέρνες, Καρκαδιώτισα και Καβροχώρι, όπου θα χτυπήσει ξανά κουδούνι.

Σύμφωνα με τον τέως αιρετό ΑΠΥΣΠΕ και διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου Ζαχαρία Καψαλάκη, αναμένεται το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα παραμένουν στο νομό 100 κενά δασκάλων και 50 νηπιαγωγών.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η Diana Nyad κατάφερε να κολυμπήσει 170 χιλιόμετρα;


Ένας αθλητικός καρδιολόγος εξηγεί τι πέρασε ο οργανισμός της.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη η Diana Nyad κατάφερε να κολύμπησε από την Κούβα στην Φλόριντα των ΗΠΑ, κάνοντας ρεκόρ στην κατηγορία της κολύμβησης μεγαλύτερης απόστασης στον ωκεανό χωρίς βατραχοπέδιλα και χωρίς προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες.

Μάλιστα, ήταν η πέμπτη φορά που το επιχειρούσε η 64χρονη αθλήτρια.

Η μάχη της δεν ήταν εύκολη: πάλεψε με τα κύματα και τον άνεμο και έκανε εμετό πολλές φορές, εξαιτίας της ποσότητας του θαλασσινού νερού που κατάπιε.

«Ήταν πολύ δύσκολο» εξομολογήθηκε η ίδια στο Associated Press.

Πώς όμως κατάφερε ο οργανισμός της να αντέξει;

Πώς ένα σώμα –και ειδικά μιας 64χρονης γυναίκας- μπορεί να αντέξει μια τόσο δύσκολη διαδικασία.

Η δημοσιογράφος Christine Dell'Amore από το National Geographic μίλησε με τον Benjamin Levine, αθλητικό καρδιολόγο, ο οποίος έχει μελετήσει αθλητές εξαιρετικής αντοχής.

Τι είδους φυσική κατάσταση πρέπει να έχει κανείς για να καταφέρει κάτι τέτοιο;

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες εξαιρετικής αντοχής γίνονται με σχετικά χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα, η Diana κατάφερε να διασχίσει 177 χιλιόμετρα κολυμπώντας σε 53 ώρες, δηλαδή έκανε περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα, ή αλλιώς ένα σχετικά αργό περίπατο. Δεν έκανε σπριντ. Φυσικά και πρέπει να έχει πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά με αυτό δεν εννοώ να ασκείται όσο ο χρυσός ολυμπιονίκης των 5.000 μέτρων ή του μαραθωνίου.

Δε χρειάζεται μια τεράστια «μηχανή», αλλά μια βιώσιμη μηχανή. Πρέπει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρέπει να έχει σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε οι ρυθμοί της καρδιάς της να μην είναι υψηλοί.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε μεγάλες αποστάσεις;

Όταν στέκεται κανείς, η βαρύτητα τραβά το αίμα στα πόδια του και η καρδιά του είναι σχεδόν «γεμάτη» αν ξαπλώσει.

Όταν μπαίνει κανείς στο νερό, αντιστρέφεται η πίεση και πολύ αίμα κατευθύνεται στην καρδιά. Αυτό είναι καλό επειδή η καρδιά «γεμίζει» και μπορεί να αντλήσει πολύ αίμα, όμως μπορεί να επέλθει καρδιακή κόπωση και η ίδια η καρδιά να εξαντληθεί. Πρέπει κανείς να βρει ένα σταθερό ρυθμό.

Το νερό είναι καλός αγωγός της θερμότητας, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια κολύμβησης σε μεγάλες αποστάσεις, να «ρουφάει» θερμότητα από τον οργανισμό. Αν δεν το άτομο δεν παράγει αρκετή θερμότητα, μπορεί να πάθει υποθερμία – κάτι που θα αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Οι στολές κολύμβησης βοηθούν ως προς αυτό. Ένας μάλιστα από τους λόγους που η Nyad δεν έκανε στάσεις ήταν γιατί θα κρύωνε.

Ποια είναι τα όρια του οργανισμού;

Οι μεγαλύτεροι περιορισμοί σχετίζονται με την μυοσκελετική κατάχρηση, τα καύσιμα που απαιτεί ο οργανισμός και η συγκέντρωση. Καις κυρίως λίπος ως καύσιμο και αν αρχίσεις να πιέζεις το σώμα παραπάνω, αρχίζεις να καις υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να επέρχεται μυική κόπωση. Έτσι, χρειάζεται κανείς να έχει αρκετά θερμιδικά αποθέματα. Πρέπει επίσης να αποφευχθεί η μυική κατάχρηση. Οι μύες κουράζονται από τις επαναλαμβανόμενες συστολές.

Άλλοι περιορισμοί έχουν να κάνουν με την ψυχική κατάσταση. Είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς συγκεντρωμένος και να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις χωρίς να έχει κοιμηθεί.

Ποιοι μύες δουλεύουν περισσότερο;

Οι μύες των χεριών. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι πολύ καλός και αποτελεσματικός κολυμβητής. Οι μικροί μύες των χεριών κουράζονται πιο γρήγορα από τους μεγάλους μύες της πλάτης.

Πιστεύετε ότι είναι αξιοθαύμαστο αυτό που κατάφερε μια 64χρονη;

Αυτού του είδους η εξαιρετικής αντοχής άσκηση είναι τέτοια που θα μπορούσε να την κάνει ένας μεγαλύτερος άνθρωπος, καθώς δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις. Η Nyad είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, με αποτέλεσμα να έχει ένα καρδιαγγειακό σύστημα μιας 40αρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητές προσέφυγαν στο ΣτΕ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 15 μέλη του διδακτικού, ειδικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 85/2013 με το οποίο, στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), ανασυγκροτήθηκαν οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, με το επίμαχο διάταγμα 85/2013 στη θέση της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός ιδρύεται Νομική Σχολή, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής και αφετέρου η Σχολή ΝΟΠΕ μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

Οι καθηγητές (τακτικοί, επίκουροι και αναπληρωτές), οι πρόεδροι Τμημάτων, οι διευθυντές εργαστηρίων, οι διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο διάταγμα παραβιάζει τη συνταγματικά προστατευόμενη διοικητική αυτοτέλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρο 16 Συντάγματος), πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Σύγκλητος του ΑΕΙ με την από 27.12.2012 απόφασή της έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Σχολής ΝΟΠΕ ως έχει, με τα Τμήματα που την απάρτιζαν.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι το εν λόγω διάταγμα δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, καθώς δεν εξειδικεύει την αναγκαιότητα που εξυπηρετεί από σκοπιά των συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης και καλλιέργειας νέων επιστημονικών πεδίων, όπως επιτάσσει ο Ν. 4009/2011 για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Επίσης, υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι ότι το εν λόγω διάταγμα είναι αντίθετο στον νόμο 4009/2011, καθώς διπλασιάζει τη διοικητική δομή του ΑΕΙ (θα υπάρχουν δύο κοσμήτορες, κλπ), δημιουργεί σοβαρά κτιριολογικά-χωροταξικά προβλήματα (θα φιλοξενηθούν πέντε προγράμματα σπουδών αντί τριών που ίσχυαν μέχρι τώρα), ενώ αυξάνεται ο αριθμός των σπουδαστών και εκπαιδευτικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό παράβολο για την άδεια οδήγησης


Το ηλεκτρονικό παράβολο καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για την έκδοση άδειας οδήγησης και κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και της κατά το δυνατόν απλούστευσης των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχ. Παπαδόπουλος, από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους συναλλασσόμενους με τη Διοίκηση να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού παραβόλου.

Για την αγορά του e-παραβόλου οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή «e- παράβολο». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

Αναλυτικότερα η διαδικασία περιλαμβάνει:

- Δημιουργία παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

- Πληρωμή παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του ηλεκτρονικού παραβόλου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

- Κατάθεση παραβόλου στην Υπηρεσία: Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει το ηλεκτρονικό παράβολο στην Υπηρεσία και στη συνέχεια, ο υπάλληλος της Υπηρεσίας, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω της εφαρμογής.

Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας, η κατάθεση του e- παραβόλου θα εμφανίζεται στις Υπηρεσίες δύο εργάσιμες ημέρες μετά την πληρωμή.

Στην επόμενη φάση, η εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό παράβολο θα εμφανίζεται άμεσα.

Τέλος, παράλληλα με το ηλεκτρονικό παράβολο θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράβολα και μέσω των ΔΟΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτουν οι υπογραφές για την κατάργηση θέσεων σε υπουργεία


Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης Υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των Υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες θα προβλέπουν την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικού που προήλθε από αξιολόγηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η υποβολή του E9


Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2013.

Επίσης η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβη ΑμεΑ ενθουσιάζει στο "X Factor USA"


Η 13χρονη Ράιον Πετζ δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Η χαριτωμένη νεαρή με τα ξανθά σγουρά μαλλιά έκανε κοινό και κριτές στο "X Factor USA" να μείνουν άναυδη με την εξαιρετική της ερμηνεία.

Η Ράιον όμως δεν ξεχωρίζει μόνο για τις φωνητικές κι ερμηνευτικές της ικανότητες. Είναι ξεχωριστή κι επειδή –αν και τόσο μικρή- δεν άφησε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει να της κόψουν τα φτερά. Είναι σχεδόν τυφλή από το δεξί της μάτι και πάσχει από συγγενής πολλαπλή αρθρογρύπωση.

Δείτε το βίντεο


Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας


Επιτυχημένη χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΟΠΥΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας «μην απαξιώνουμε την επιτυχία του, γιατί είναι ένας φορέας που μπόρεσε να δώσει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους του, με πολύ μικρότερο κόστος».

Μιλώντας στο Βήμα Fm ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: "Εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Από τη μια πλευρά δεν έχουμε μπορέσει να ελέγξουμε τις δαπάνες που προκαλεί η προκλητή ζήτηση, κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα -και εκεί υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως και διαφθορά. Έχει ένα δεύτερο πρόβλημα, διότι τα πολυιατρεία πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται και υπάρχει διασπορά δυνάμεων και άρα και κόστους. Και έχει και ένα τρίτο πρόβλημα, γιατί τα έσοδά του, όσο αυξάνει η ύφεση και η ανεργία πέφτουν".

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Οργανισμού ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και προσέθεσε πως εξετάζονται δύο επιλογές για τα πολυιατρεία:

"Ή θα συνεχίσουμε να έχουμε τον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο και άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να δουλεύουν σωστά τα πολυιατρεία του και να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, τραβώντας κόσμο ξανά μέσα, ή θα τα μεταφέρουμε στο ΕΣΥ, στο Δημόσιο".

Όπως είπε στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραλάβει τη μελέτη από την αρμόδια επιτροπή και εντός του Οκτωβρίου θα έχει λάβει την τελική απόφαση. "Θα κληθούν όλοι στην επιτροπή, και οι εργαζόμενοι. Μέσα στον Οκτώβριο θα έχω πάρει την απόφαση. Δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου. Η χώρα δεν την έχει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ξεκίνησε προχθές, γιατί είχε 10 μέρες καθυστέρηση μέσω του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσει η μοριοδότηση, και θα ολοκληρωθεί σε 15 μέρες.

¨"Βάλαμε στη διαθεσιμότητα, 1.665 στο σύνολο, προκηρύξαμε 1.754 θέσεις. Άρα, δεν πρόκειται να χάσει θέση ούτε ένας. Σε κάθε περίπτωση, όποια απόφαση και να πάρουμε, θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν. Οπότε, γιατί ανησυχούν;", τόνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για άνεργους νέους


Τρόπους απασχόλησης των άνεργων νέων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα (συχρηματοδοτούμενα ή μη από την Ε.Ε.), τα οποία δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματικής εμπειρίας και αφήνουν ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, αναζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν και της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), Μαρίας Πασχαλίδου, με επιχειρηματικούς φορείς της πόλης ανταλλάχθηκαν απόψεις για την υλοποίηση των δράσεων ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης και των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για τους ανέργους.

"Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε ανέργους αφενός να αποκτήσουν εξειδίκευση σε ορισμένο αντικείμενο και αφετέρου να έχουν μία αμοιβή, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης", σημειώνει ο κ. Καπόν.

"Οι εν λόγω δράσεις δεν είναι προγράμματα αποκατάστασης μόνιμης εργασίας. Ωστόσο, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα ένα ποσοστό νέων ανέργων να απαλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας τους και να αποκτήσουν κάποια επαγγελματική εμπειρία", πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Η κ. Πασχαλίδου, από την πλευρά της, κατέθεσε δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού.

Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η δημιουργία ενός διαδικτυακού ιστοτόπου ενημέρωσης (portal), όπου θα αναρτώνται όλες οι δράσεις (χρηματοδοτούμενες και μη) στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θέσεων εργασίας και απασχόλησης από έναν άνεργο, καθώς και η δυνατότητα ανάρτησης προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Βρούτσης για τις συντάξεις


«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μελετά όλα τα αναγκαία μέτρα και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διασφάλιση των παροχών του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)». Τα παραπάνω αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για τις παροχές του ΕΤΕΑ και το ενδεχόμενο νέας περικοπής στις επικουρικές συντάξεις.

«Με τον Ν. 4052/2012 καθορίστηκε ρητά ο νέος τρόπος υπολογισμού της χορηγούμενης από το ΕΤΕΑ σύνταξης από 1.1.2015, με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, ο οποίος εξασφαλίζει την αναλογιστική ισορροπία του συστήματος μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και επισημαίνει ότι «προκειμένου να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμη οικονομική ισορροπία του Ταμείου εισάγεται από το νόμο συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα αναπροσαρμόζει όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές».

Ο κ. Βρούτσης υπενθυμίζει, επίσης, ότι η ένταξη των ταμείων στο ΕΤΕΑ ολοκληρώθηκε την 28.2.2013 και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για το νέο Ταμείο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του.

«Γενικός στόχος των δομικών αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι η προστασία της δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής και αναδιανεμητικής φύσης της κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας η οποία θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη του συστήματος και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του» τονίζει ο υπουργός.

Ειδικά για την ενοποίηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ, αναφέρει ότι πλέον δημιουργήθηκε μια στέρεη και ευρύτερη βάση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική συνέχιση καταβολής της επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους, καθώς επιτυγχάνεται η εξάλειψη των ανισορροπιών στα ταμεία με ελλείμματα, η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων μισθωτών, η μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους στο ενιαίο ταμείο και η μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος επικουρικής ασφάλισης μέσα από μια αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στη διαχρονική μεταφορά σημαντικών ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), προκειμένου να διασφαλίζεται η τακτική καταβολή των συντάξεων και λοιπών παροχών, και σε αυτό το πλαίσιο, μόνο στην περίοδο από το 2000 μέχρι και το 2012, μεταφέρθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΦΚΑ το ποσό των 187 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρεται και στην πρόνοια του Ν. 4046/2012, με τον οποίο προβλέφθηκε η σύσταση ανωνύμου εταιρείας αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.». «Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία θα μεταβιβαστούν και θα περιέλθουν στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Το προϊόν της αξιοποίησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος» τονίζει ο υπουργός.

Τέλος, στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, το ΑΚΑΓΕ, για το οποίο ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι τα κεφάλαια του στις 31.05.2013 ανέρχονταν σε 1,637 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο Δημόσιο


Κλιμακώνονται από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στον Δημόσιο Τομέα που διαμαρτύρονται κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Η ΑΔΕΔΥ έχει χαρακτηρίσει την επόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου εβδομάδα κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στο Δημόσιο Τομέα στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Εξάλλου, κοινό απεργιακό μέτωπο φιλοδοξούν να συγκροτήσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των καθηγητών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς και των δασκάλων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ήδη, η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, υπέρ της πρότασης για απεργία διαρκείας ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ σε σύνολο 85 (ποσοστό 84,7%) κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δάσκαλοι μετά την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξήγγειλαν κινητοποιήσεις και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κοινωνικό Πανεπιστήμιο" για όλους


Η ανάγκη για δια βίου μάθηση και η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλλο και μορφωτικό επίπεδο, οδήγησε μια ομάδα εκπαιδευτικών από την Καβάλα να συστήσει αρχικά μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με τίτλο "Ενεργοί πολίτες" και μέσω αυτής να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη λειτουργία ενός "Κοινωνικού Πανεπιστημίου".

Σκοπός του φορέα, όπως τονίζουν οι ιδρυτές, είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο - πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση - να διευρύνει τόσο τους ορίζοντες της σκέψης και της δράσης του όσο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από μορφωτικά μαθήματα, προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια με επίκαιρα και διαχρονικά θέματα.

Για το πρόγραμμα αυτό εκδήλωσαν ενδιαφέρον πολίτες από δέκα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα τη Δράμα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Κοζάνη, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Κιλκίς και - φυσικά - την Καβάλα.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους χωρίς να τίθενται κριτήρια μόρφωσης, επαγγελματικής ενασχόλησης ή οικονομικών κριτηρίων, υπογραμμίζει η κ. Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι τα μαθήματα "μπορεί να τα παρακολουθήσει μια νοικοκυρά έως και ένας πανεπιστημιακός καθηγητής από 18 ετών και πάνω. Η μόνη προϋπόθεση είναι να εγγραφεί μέλος του συλλόγου 'Ενεργοί Πολίτες'. Η γλώσσα των μαθημάτων θα είναι κατανοητή για όλους, όπως και στις σημειώσεις που θα παραδίδουμε".

Ο φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Ενεργοί Πολίτες" δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο "Κοινωνικό Πανεπιστήμιο" μέχρι και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 είτε τηλεφωνικά, στα γραφεία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου (Λαμπρινή Γρηγορίου), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 έως 14:00 (τηλ. 2310 249382 και 2310 204487) και τις απογευματινές ώρες από 18:00 έως 22:00 (τηλ. 6980915922 και 6947449794) είτε στο e-mail: koinonikopanep@gmail.com ή στην ιστοσελίδα: www. koinonikopanep.com.

Όλα τα προγράμματα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου κοστίζουν 120 € για όλο το χρόνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Καμπάνες" για τα μέντιουμ


Οι μελλοντολόγοι στους οποίους τρεις υπάλληλοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Πατρών στο Ρίο τηλεφωνούσαν αδιαλείπτως, "φεσώνοντας" τη διοίκηση με 67.000 ευρώ, δεν προέβλεψαν ότι η ιστορία θα είχε... κακό τέλος.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο η διοίκηση του νοσοκομείου, επιρρίπτονται ευθύνες σε τρία άτομα που πρόκειται να υποστούν σοβαρές κυρώσεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους να απολυθεί, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ίδια ποινή να επιβληθεί και στους άλλους δύο συναδέλφους της. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έκαναν δεκάδες κλήσεις σε μέντιουμ και αστρολόγους, από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τα τηλέφωνα του νοσοκομείου, αδιαφορώντας για τον λογαριασμό που "φούσκωνε" κάθε λεπτό που περνούσε και τον οποίο κλήθηκε να πληρώσει ο διοικητής.

Η ανασφάλεια και η αφέλεια τους όμως ήταν τόσο μεγάλη, που ενώ μιλούσαν με κάποιο μέντιουμ, κατόπιν για το ίδιο θέμα ζητούσαν να μιλήσουν και με άλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα του πρώτου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πείνα θερίζει στη Δ. Θεσσαλονίκη


Μόλις σε τρία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έχει πενταπλασιαστεί. «Η κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν αντέχει άλλο. Η κρίση έχει γονατίσει τους πολίτες, τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την πείνα. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στους ναούς για ένα πιάτο φαγητό. Έρχονται και ζητούν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα ή το ενοίκιο. Η εκκλησία απλώνει το χέρι να τους βοηθήσει με όσα διαθέτει» τονίζει στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πατέρας Στέφανος Βασιλείου, υπεύθυνος του φιλόπτωχου ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τα στοιχεία της μητρόπολης για τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν στα συσσίτια συγκλονίζουν. Τον Δεκέμβριο του 2010 σιτίζονται 1.387 άτομα, τον Δεκέμβριο του 2011 συνολικά 2.445 και το 2012 σιτίζονταν 5.248 άτομα. Τον Μάιο του 2013 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.249 ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ρεύμα κι οξυγόνο 63χρονη ΑμεΑ


Δίχως ρεύμα και… οξυγόνο άφησε η ΔΕΗ μια 63χρονη από τον Βόλο που πάσχει από αναπνευστική ανεπάρκεια. Η άτυχη γυναίκα ζει τα τελευταία χρόνια ένα πραγματικό δράμα, καθώς έχασε τον σύζυγό της και , λόγω μηδενικών εσόδων, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο σπίτι της κόρης της. Η 35χρονη κόρη της ωστόσο είναι μακροχρόνια άνεργη, με δύο μικρά παιδιά και η οικογένειά της καταφέρνει να ζει με βοηθήματα που τους χορηγεί η τοπική εκκλησία.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, πριν από λίγους μήνες η 35χρονη σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση, στερώντας ταυτόχρονα το οξυγόνο από την 63χρονη μητέρα της, η οποία βασίζεται στο ειδικό φορητό μηχάνημα. Καθώς η ενέργεια αυτή έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της, ενημερώθηκε το νοσοκομείο Βόλου, το οποίο κινητοποιήθηκε άμεσα για να βοηθήσει τη γυναίκα. Πλέον η 63χρονη φιλοξενείται στο νοσοκομείο και η ιστορία της προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης και των γιατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγχείρηση μόνο για το φακελάκι


Θα χειρουργούσε χωρίς λόγο 83χρονη γυναίκα μόνο και μόνο για να εισπράξει το «φακελάκι» ο 58χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας, με 300 ευρώ που ζήτησε και πήρε από τον γιο της ασθενούς.

Μετά τη σύλληψη του γιατρού, ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, όπου εξετάστηκε από το εκεί ιατρικό προσωπικό και επέστρεψε στο σπίτι της μόνο με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως δεν συνέτρεχε κανένας λόγος να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αφού το γυναικολογικό πρόβλημα που εντοπίστηκε μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά.

Για το γεγονός ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος διέταξε να διενεργηθεί κατεπείγουσα έρευνα, ώστε να καταλογιστούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες στον γυναικολόγο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερες απολύσεις ζητά το ΔΝΤ


Την απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία φέρεται να ζητάει μέσω e-mail προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου παιδείας στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καλεί το υπουργείο και την κυβέρνηση να άρουν την κρατική προστασία που παρέχουν στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των σχολείων να προχωρούν σε απολύσεις ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι, με την παρούσα κατάσταση, οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να απολύσουν κάποιον διδάσκοντα στα μέσα της σχολικής χρονιάς, παρά μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως να έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα. Πάντως, προσφάτως το υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία απελευθερώνονταν οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, κατά τον τρόπο που περιγράφεται στο e-mail. Ωστόσο, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ανεστάλη προσωρινά η εκτέλεση της εγκυκλίου.

Το υπουργείο Παιδείας αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με το περιβόητο e-mail.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η Παρασκευή & 13 θεωρείται κακότυχη;


Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξονικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.

Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.

Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.

Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις εφορίες με κάρτες ή επιταγές


Μόνο στις τράπεζες θα πραγματοποιούνται εφεξής όλες οι πληρωμές φόρων και χαρατσιών με μετρητά, ενώ στις εφορίες όλες οι πληρωμές θα γίνονται με κάρτες ή επιταγές.
Η νομοθεσία υποχρεώνει σήμερα τους φορολογουμένους να καταβάλλουν στις τράπεζες τους φόρους και τα χαράτσια, εφόσον η πληρωμή είναι εμπρόθεσμη ενώ οι εκπρόθεσμες πληρωμές καταβάλλονταν έως σήμερα με μετρητά στα ταμεία των εφοριών.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών καθορίζεται ότι από εδώ και πέρα όλες οι πληρωμές με μετρητά θα γίνονται αποκλειστικά στις τράπεζες, ενώ οι πληρωμές στις εφορίες (που είναι στην ουσία εκπρόθεσμες) θα πραγματοποιούνται με πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση διώχνει τους οδοντιάτρους


Περίπου 600 πιστοποιητικά έχει εκδώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Σύλλογος σε μέλη του…

Εκτός Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους τα τελευταία χρόνια και οι οδοντίατροι, που δυσκολεύονται να «επιβιώσουν» ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μόνο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εκδώσει περίπου 600 πιστοποιητικά σε μέλη του για το εξωτερικό, με τον αριθμό να αυξάνει κάθε χρόνο και να εντείνει έτσι την «αιμορραγία» ψηλού επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας λόγω κρίσης.

Έτσι το 2010 ζήτησαν πιστοποιητικά από τον Σύλλογο 95 οδοντίατροι «υποψήφιοι μετανάστες», αριθμός που το 2011 ανήλθε σε 181 και το 2012 έφτασε τους 188. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, η εικόνα αυτή συνεχίζεται έως και τώρα, αφού έως τα τέλη Αυγούστου 2013 είχαν εκδοθεί 108 πιστοποιητικά για το εξωτερικό σε οδοντιάτρους- μέλη του Συλλόγου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Μια ξεχωριστή ενδεκάδα στο Στρασβούργο


Ένδεκα νέοι άνθρωποι μια διαφορετική -αλλά σε κάθε περίπτωση ισχυρή- ομάδα Ελλήνων με όνειρα για μια φυσιολογική ζωή εκπροσώπησαν την χώρα μας από 9 ως 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο όπου διοργανώθηκε το 10ο Freedom Drive.

Άνθρωποι που τυπικά εντάσσονται στην κατηγορία των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας, τύφλωσης, κώφωσης, ψυχικές νόσους και νοητική καθυστέρηση) αλλά επί της ουσίας ελάχιστα διαφέρουν από όλους τους συνομηλίκους τους που κάνουν όνειρα για μια φυσιολογική ζωή, σπουδές, κοινωνικότητα, έρωτα, οικογένεια αποτελούν την εθνική «εντεκάδα» με αρχηγό τον ειδικευόμενο ψυχίατρο του «Αττικόν», κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο – γνωστός ως ο σηµαιοφόρος µε τη νωτιαία µυϊκή ατροφία στο Κορωπί το 2003.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής, της εκστρατείας "Freedom Drive 2013" για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης συνομίλησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν βαριές μορφές αναπηρίας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, και στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μ. Γιαννάκου, Ρ. Κράτσα, Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Παλιαδέλη, Ν. Σαλαβράκος, Γ. Σταυρακάκης, Γ. Τσουκαλάς, Ν. Χουντής και Ν. Χρυσόγελος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της αποστολής ενημέρωσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τα καθημερινά προβλήματα και τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ υπογράμμισαν ότι η στήριξη και η πραγματοποίηση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων τους - που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από οικεία πρόσωπα που λειτουργούν εθελοντικά - μπορούν εν μέρει να απαντηθούν υιοθετώντας τις κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ανέφεραν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κοινοτικό επίπεδο αυτή την περίοδο, ενώ τόνισαν τη σημασία αξιοποίησης κοινοτικών πόρων και στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας.

Δείτε το βίντεο από το Αχελώος tv





Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων


Τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται και πάλι το «ευχαριστήριο δώρο για έκφραση ευγνωμοσύνης» που δίνεται σε δημοσίους λειτουργούς, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω των «παρερμηνειών» που είχαν σημειωθεί.

Με την ίδια τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, παρέχεται αναστολή δύο ετών σε καταδικασθέντες σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση πως οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Επίσης, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη πταισμάτων και πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι την 31η Αυγούστου και για τα οποία ο νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, ή χρηματική ποινή, ή και τα δύο, ενώ ειδικά για τα πλημμελήματα, προβλέπεται πως αν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέα αξιόποινη πράξη και καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται και η προηγούμενη ποινική του δίωξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστικές αξιώσεις για τα εν λόγω αδικήματα δεν παραγράφονται.

Τέλος, για την αποφυγή νομικού κενού στην αδειοδότηση των Κολλεγίων και των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), με άλλη τροπολογία προσδίδεται αναδρομική ισχύς στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αδειοδοτήσεων, που έχουν υπογραφεί από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι σήμερα, ώστε οι εν λόγω άδειες να ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η ειδική άδεια χειρισμού Η/Υ


Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της ειδικής άδειας χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η άδεια υπολογιστή την οποία δικαιούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καταργείται, καθώς ανήκει σε μία άλλη εποχή. Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, δεν μπορούμε να συντηρούμε αναχρονιστικά προνόμια. Πιστεύω ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας είναι ένα μικρό, αλλά συμβολικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης».

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη «ειδική» άδεια θεσπίστηκε με τη με αριθμό 130558 Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 12 Ιουνίου 1989, η οποία, στη συνέχεια, κυρώθηκε με το νόμο 1876/1990.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη, «υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας, δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας ημέρας ανά δίμηνο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 11χρονη ΑμεΑ που έκανε τον Γκαρσία να δακρύσει


Η συγκινητική ιστορία του 11χρονου κοριτσιού που είχε ως όνειρο να γνωρίσει το είδωλό της, τον Πάμπλο Γκαρσία.

Ανυπολόγιστη η αξία της στιγμής που βλέπεις – ανήμπορος να το πιστέψεις – το όνειρο μιας ζωής να αποκτά μορφή, να υλοποιείται. Η μικρή Θεοδώρα κοιμόταν και ξυπνούσε με μια επιθυμία. Απλή. Να γνωρίσει το είδωλό της, τον Πάμπλο Γκαρσία και να βγει μια φωτογραφία μαζί του.

Κάτι τόσο μικρό και για κάποιους ασήμαντο, ήταν για εκείνη στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Κι αυτό δεν άλλαξε, όταν η ζωή του 11χρονου κοριτσιού ταρακουνήθηκε από το σοκ που προκαλεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Η Θεοδώρα διαγνώστηκε με όγκο στο συκώτι και τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο περιμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων που μπορεί να κρίνουν το μέλλον της.

Με την ψυχολογία στο μηδέν και την εικόνα της Τούμπας, την οποία δεν κατάφερε να επισκεφτεί, να δεσπόζει από το μπαλκόνι και να κυριαρχεί στις θολές σκέψεις της, η μικρή Θεοδώρα ένα πράγμα εξακολουθούσε να θέλει σαν τρελή. Να γνωρίσει τον Πάμπλο Γκαρσία και να βγει μια φωτογραφία μαζί του.



Η οικογένειά της απευθύνθηκε στον ΠΑΟΚ προκειμένου να πάει ο Πάμπλο Γκαρσία να δει τη μικρή, αφού το αντίθετο δεν κατέστη δυνατό. Μια τέτοια κίνηση – σύμφωνα με τους γιατρούς – θα ήταν κομβικής σημασίας για την εύθραυστη ψυχολογία της μικρής, αλλά και της μητέρας της, της Ρίας.

Ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής ανταποκρίθηκε με χαρά στο αίτημα και μετά την προπόνηση της Πέμπτης (12/09) βρέθηκε στο Ιπποκράτειο και συνάντησε τη Θεοδώρα. Τη σκηνή την περιγράφει καλύτερα η μητέρα της: «Το χαμόγελο που είδα στο παιδί μου, αυτό που φτάνει μέχρι τ’ αυτιά κι αναρωτιέσαι «το ζω;», «είναι αλήθεια;», αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα. Ελαμπαν τα μάτια της. Το μόνο που θέλω είναι να βλέπω τον παιδί μου χαρούμενο, όταν είναι σε ένα περιβάλλον που απαγορεύεται να βγει ακόμα και στο διάδρομο του νοσοκομείου και πρέπει να είναι μέσα στο δωμάτιο».

Η ίδια η Θεοδώρα ήταν ακόμα ζαλισμένη από την εμπειρία της συνάντησης με το είδωλό της και δυσκολευόταν να εκφράσει τα συναισθήματά της. «Δεν ήξερα τίποτα», μας είπε και συνέχισε: «Ηταν κατι διαφορετικό για μένα. Δεν το περίμενα. Χάρηκα πολύ γιατί από την περασμένη σεζόν ήθελα να πάω να τον δω, αλλά ήταν δύσκολο γιατί δε μένουμε στη Θεσσαλονίκη κι επειδή λόγω των δακρυγόνων μπορεί να πάθαινα κάτι. Ευχαριστώ πολύ τον Πάμπλο Γκαρσία που ήρθε εδώ και μόλις βγω από το νοσοκομείο και μπορέσω θέλω να πάω να τον δω και στο γήπεδο».

Στην ερώτηση γιατί τον Πάμπλο Γκαρσία, η Θεοδώρα απάντησε με τη χαρακτηριστική παιδική απλότητα «Μου αρέσει ο χαρακτήρας του και το πώς παίζει», ενώ… αποκάλυψε και την υπόσχεση του Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή: «Μου είπε ότι θα πάμε μαζί στη σουίτα του ΠΑΟΚ να δούμε ένα παιχνίδι».



Το ιστορικό της λατρείας

Η μητέρα της Θεοδώρας, συγκινημένη από την ανταπόκριση του Γκαρσία στο αίτημα της οικογένειας, μας μίλησε για την περιπέτεια της μικρής και το ιστορικό της τρέλας της με τον Πάμπλο Γκαρσία.

«Είμαστε στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες με όγκο στο συκώτι», εξήγησε και συνέχισε: «Ψάχναμε τρόπο να ανεβάσουμε την ψυχολογία της. Αυτό που βοηθούσε τη Θεοδώρα είναι πως από το μπαλκόνι φαίνεται το γήπεδο της Τούμπας. Μια Κυριακή που ήμασταν εδώ ήθελε πολύ να πάει να στον αγώνα για να δει τον Γκαρσία που είναι η αδυναμία της η μεγάλη, ωστόσο κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Η ψυχολογία της έπεσε επειδή δεν κατάφερε να επισκεφτεί την Τούμπα, αλλά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε το… θαύμα της και μας έφερε εδώ τον Πάμπλο Γκαρσία».

Η Ρία μοιράστηκε μαζί μας και ορισμένες οικογενειακές ιστορίες, ενδεικτικές της αδυναμίας της Θεοδώρας στον Πάμπλο Γκαρσία: «Οταν διάβασε στο διαδίκτυο ότι έφυγε ο Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ, είχαμε ένα μεγάλο… ματς στο σπίτι. Πέταξε το ποντίκι από τα νεύρα της. «Τι έγινε;» τη ρώτησα. «Εφυγε ο Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ κι εσύ μου είχες υποσχεθεί πως θα πάμε στο γήπεδο και θα βγω φωτογραφία μαζί του. Τώρα να μου τον φέρεις από την Ουρουγουάη να βγω φωτογραφία μαζί του. Όταν σου έλεγα να με πας στο γήπεδο, δεν με πήγαινες. Τώρα εγώ πως θα βγω φωτογραφία; Ένα πράγμα σου ζήτησα και δεν μου το έκανες». Δεν μου μιλούσε για μια εβδομάδα.

Όταν έμαθε ότι θα ξαναέρθει με έπιασε πάλι και μου είπε «τώρα θα με πας και δεν θα μου πεις ότι είναι οι αγώνες δύσκολοι. Στον πρώτο αγώνα θα με πας». Εγινε ό,τι έγινε και βρεθήκαμε στο νοσοκομείο όπου μάλωσε και με τον παιδοχειρούργο. Της είπε ότι είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται ορό κι εκείνη του λέει «ωραία, έλα να σου δείξω στο μπαλκόνι. Βλέπεις εκείνες τις σημαίες του ΠΑΟΚ και τους προβολείς; Εκεί θέλω να πάω την Κυριακή».

«Δεν μπορείς να πας Θεοδώρα εκεί».

«Γιατί δεν μπορώ να πάω; Αφού εσύ την κατάστασή μου την έχεις γράψει περιπατητική. Εκεί έβαλες το Χ στο χαρτί. Ούτε στο κλινήρης, ούτε στο κωματώδης. Αρα μπορώ να κάνω περιπάτους. Ελα, ρε γιατρέ, δέκα βήματα είναι το γήπεδο άσε με να πάω να δω τον αγώνα».

«Όχι».

«Είσαι πολύ κακός. Επρεπε να σου πω ότι θα πάω στα Jumbo, να μου πεις πήγαινε κι εγώ να πάω στην Τούμπα».

Ο γιατρός γέλαγε και της είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κατέβει στο κυλικείο να δει τον αγώνα στην τηλεόραση και τελικά πήγαμε εκεί. Όταν η Θεοδώρα είδε ότι δεν παίζει ο Γκαρσία σηκώθηκε κι έφυγε. «Πάω στο δωμάτιο, αν τον βάλει να παίξει, πάρτε με τηλέφωνο να κατέβω», μας είπε.

Είχαμε τσακωθεί και παλιότερα όταν γίνονταν τα εγκαίνια του ΠΑΟΚ Σκύδρας Pablo Garcia. Μου είχε ζητήσει να την πάρω μαζί, αλλά επειδή ήταν αργά δεν μπόρεσα. Εγώ έβγαλα μια φωτογραφία τον Γκαρσία. Όταν γύρισα σπίτι με ρώτησε «δεν πιστεύω να έβγαλες εσύ φωτογραφία με τον Πάμπλο και να μην έβγαλα εγώ; Γιατί αν έβγαλες θα την σβήσω».

Κάποια άλλη φορά με παρακαλούσε «έλα ρε μαμά, πάρε μαζί σου στο γήπεδο. Δεν είναι ανάγκη ν’ αργήσουμε. Πήγαινέ με τέσσερις ώρες πριν, να περιμένω το πούλμαν να έρθει, να βγάλω φωτογραφία μαζί του και μετά φεύγω».

Τώρα που η Θεοδώρα γνώρισε τον Πάμπλο Γκαρσία κι έβγαλε και φωτογραφία μαζί του, το επόμενο, το σημαντικό στάδιο είναι να γίνει καλά στην υγεία της και να έρχεται στην Τούμπα όποτε θέλει. Ο ΠΑΟΚ εύχεται ό,τι καλύτερο στην άδικη αυτή περιπέτεια ενός μικρού κοριτσιού και την περιμένει να τη φιλοξενήσει στο γήπεδο της Τούμπας.




Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα


Η κατάψυξη συντηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων.
Ως μέθοδος συντήρησης, η κατάψυξη χρησιμοποιείται όταν η ψύξη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατάψυξη έχει διευκολύνει τη συντήρηση νωπών τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά την κοινή αντίληψη ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατώτερης ποιότητας, η κατάψυξη είναι η μέθοδος που συντηρεί τις οργανοληπτικές (γεύση, χρώμα, άρωμα) και θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων καλύτερα από κάθε άλλη μέθοδο, αρκεί βέβαια τα τρόφιμα να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγεται η επαναψυξή τους και να τηρούνται οι σωστοί όροι μαγειρέματος.

Ως μέθοδος συντήρησης, η κατάψυξη χρησιμοποιείται όταν η ψύξη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κατάψυξη έχει διευκολύνει τη συντήρηση νωπών τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά την κοινή αντίληψη ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατώτερης ποιότητας, η κατάψυξη είναι η μέθοδος που συντηρεί τις οργανοληπτικές (γεύση, χρώμα, άρωμα) και θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων καλύτερα από κάθε άλλη μέθοδο, αρκεί βέβαια τα τρόφιμα να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγεται η επαναψυξή τους και να τηρούνται οι σωστοί όροι μαγειρέματος.

Η κατάψυξη, όπως προαναφέραμε διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες στους ιστούς των τροφών και αποτρέπει το σάπισμά τους, διότι μικρόβια παθογόνα και μη παθογόνα αδρανοποιούνται τελείως (πολλά πεθαίνουν) στους -180 C. Στην θερμοκρασία αυτή όμως εξακολουθεί να υπάρχει ενεργότητα των ενζύμων αν και είναι αρκετά χαμηλότερη.Επομένως, υπάρχει περιορισμός των ενζυμικών αντιδράσεων χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται πλήρης αδρανοποίηση των ενζύμων.

Φρούτα και λαχανικά

Στην περίπτωση των φρούτων και λαχανικών, τα ένζυμα αδρανοποιούνται με ζεμάτισμα (λεύκανση) πριν από τη κατάψυξη.Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να χάσουν πολύ υγρασία με το χρόνο και να παρουσιάσουν κηλίδες που μοιάζουν με εγκαύματα.Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η συσκευασία των τροφίμων να γίνεται με υλικά αδιαπέραστα στην υγρασία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη κατάψυξη των τροφίμων και συνεπώς η διατήρηση της θρεπτικής τους αξίας.

Κρέας

Η κατάψυξη του κρέατος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεθόδους συντηρησεώς του. Συνίσταται στον υποβιβασμό της θερμοκρασίας του κρέατος κάτω του σημείου πήξεως του οπού (υγρά συστατικά του κρέατος) του, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε σημαντικό ποσοστό ( πάνω από 90% ) του νερού του κρέατος παγοποιείται, δηλαδή μεταβάλλεται σε κρυστάλλους πάγου. Κατά αυτό τον τρόπο, το «ελεύθερο νερό» δεσμεύεται και έτσι οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Κατά την κατάψυξη του κρέατος παρατηρούνται ορισμένες μεταβολές στο κρέας, η ένταση των οποίων εξαρτάται από τη μέθοδο καταψύξεως.

Γι' αυτό το λόγο η ταχεία κατάψυξη έχει ύψιστη σημασία για τη διατήρηση της ποιότητας του κρέατος. Η ταχεία κατάψυξη παράγει μικρούς κρυστάλλους πάγου, ελαχιστοποιώντας έτσι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αυξημένη συγκέντρωση των συστατικών, διότι μειώνεται ο χρόνος που οι διαλυμένες ουσίες παραμένουν σε επαφή με τους ιστούς του τροφίμου.

Αν τώρα έχουμε βραδεία κατάψυξη δημιουργούνται μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών του κρέατος και κατά την απόψυξη μεγάλη απώλεια οπού μέσω του οποίου χάνονται για τον καταναλωτή υδατοδιαλυτές βιταμίνες, πρωτείνες, άλατα, ιχνοστοιχεία κ.α. Επίσης, η εμφάνιση του κρέατος δεν είναι ευχάριστη, στην επιφάνειά του δημιουργούνται προυποθέσεις, που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και τέλος η σύσταση του κρέατος γίνεται μαλακή και η γεύση του δεν είναι ευχάριστη.

Άρα, προυπόθεση για την κατανάλωση κατεψυγμένων προιόντων κρέατος με υψηλή θρεπτική αξία και που διατηρούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, αποτελεί η ταχεία κατάψυξη.

Ψάρια

Σήμερα τα κατεψυγμένα ψάρια σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ποιοτικά καλύτερα από τα νωπά ψάρια. Η βελτίωση αυτής της ποιότητας των κατεψυγμένων ψαριών οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

- Στην εφαρμογή της κατάψυξης των ψαριών αμέσως μετά τη σύλληψή τους και πρίν αυτά εισέλθουν στο στάδιο της νεκρικής ακαμψίας δηλαδή πρίν σκληρύνουν οι μύες τους

- Στην εφαρμογή της ταχείας και υπερταχείας κατάψυξης των ψαριών

- Στη λήψη των απαραίτητων μέτρων που περιορίζουν την υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος κατά τη συντήρηση των ψαριών υπό κατάψυξη, καθώς επίσης και κατά την απόψυξη

Μήνες διατήρησης άριστης ποιότητας κατεψυγμένων τροφίμων σε αποθήκες -180C και -120 C (Υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ).


ΤΡΟΦΙΜΟ
-180 C
-120 C
Πορτοκαλοχυμός
2710
Ροδάκινο
12<2 td="">
Φράουλες122,4
Κουνουπίδι122,4
Φσσολάκια /αρακάς11-123
Σπανάκι6-7<3 td="">
Ωμά πουλερικά συσκ2715,5
Ωμό μοσχάρι
13-145
Ωμό χοιρινό κρέας
10<4 td="">
Ωμό άπαχο ψάρι
3<2 td="">
Ωμό παχύ ψάρι
21,5

Χρόνοι διατήρησης στην κατάψυξη

Πριν αγοράσετε κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες του ψυγείου σας και τη διάρκεια διατήρησης των προϊόντων, που αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Ένα ψυγείο του οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους –60 C, έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τρόφιμα έως δυο εβδομάδες.

Ένας οικιακός καταψύκτης που φτάνει σε θερμοκρασία έως και –120 C, μπορεί να συντηρήσει τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες

Ένας καταψύκτης με θερμοκρασία μέχρι και –250 C έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τρόφιμα για πολλούς μήνες

Εν κατακλείδι, τα κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια κ.λ.π δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα νωπά ως προς την θρεπτική τους αξία και πρέπει να καταναλώνονται άφοβα. Οι κατεψυγμένες τροφές προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στο διαιτολόγιο μας, αφού μπορούμε να καταναλώνουμε όλες τις τροφές ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τον τόπο παραγωγής. Τέλος, οι τροφές προς κατάψυξη, πριν διατεθούν στην αγορά, υποβάλλονται σε πολύ αυστηρότερους ελέγχους ποιότητας και καθαριότητας από ό, τι οι νωπές τροφές.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...