Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης


Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τουλάχιστον έξι έτη σπουδών στο ελληνικό σχολείο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το καθεστώς του Επί Μακρόν Διαμένοντος όταν ενηλικιώνονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα για διαβούλευση έως τις 29 Οκτωβρίου.

Ο Κώδικας, δηλαδή, διατηρεί τα έξι χρόνια φοίτησης στο σχολείο που έθετε ως προϋπόθεση ο «νόμος Ραγκούση» προκειμένου παιδιά της 2ης και 3ης γενιάς να έχουν πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια.

Όσον αφορά τις διαδικασίες «fast track» για είσοδο και παραμονή αλλοδαπών που σκοπεύουν να προωθήσουν επενδυτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, με τη ρύθμιση διευκολύνονται όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών εμπλέκονται σε επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και σε αγορά κατοικίας ύψους 250.000 ευρώ και άνω.



Διαβάστε περισσότερα...

Οροθετικός αποπλανούσε παιδιά


Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας οροθετικός παιδόφιλος μόλυνε εν γνώσει του με HIV ανήλικα αγόρια.



Ο 53χρονος Άντονι Μαρς ο οποίος πάσχει από AIDS, αποπλανούσε ανήλικα παιδιά που «ψάρευε» στο διαδίκτυο μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα κακοποιούσε μολύνοντάς τα με τον ιό HIV. Συνεργός του στα αποτρόπαια εγκλήματά του ήταν ο 39χρονος Λι Ντέιβις.

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Μαρς είναι πιθανόν να έχει μολύνει περισσότερα από είκοσι παιδιά ενώ και οι δύο έχουν οικογένειες και φαίνεται ότι ουσιαστικά ζούσαν διπλή ζωή!

Οι δύο άντρες έχουν παραδεχθεί πάνω από 50 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι τα περιστατικά είναι περισσότερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάλογος για τον αντικαπνιστικό νόμο


Διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινά το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στόχος του υπουργείου είναι από την αρχή του 2014, να εφαρμόζεται πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Δείτε το ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές: Κινητό ίσον μηδενισμός


Η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σημαίνει μηδενισμό του γραπτού έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητή ο οποίος την ώρα των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η κόλλα του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».

Η απαγόρευση αυτή είναι, σύμφωνα με τους Εφέτες, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

Ο λόγος για τον οποίο νομοθετήθηκε αυτή η απαγόρευση, υπογραμμίζουν οι δικαστές, είναι «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».

Ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή ο οποίος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου έτους και την ημέρα που έγραφε το μάθημα της «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του. Ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες. Αμέσως κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή και μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό του. Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία.

Ο μαθητής είπε ότι δεν έφερνε το κινητό τηλέφωνο κάθε μέρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο εκείνη την ημέρα, επειδή τελείωναν οι εξετάσεις και θα τηλεφωνούσε στους φίλους του για να συναντηθούν. Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε το κινητό τηλέφωνο του και είδε ότι υπήρχε μια κλήση που είχε γίνει κατά το διάστημα που ήταν στο εξεταστικό κέντρο, η οποία, όπως είπε ο μαθητής, ήταν από έναν συμμαθητή του από το φροντιστήριο. Κατόπιν όλων αυτών μηδενίστηκε το γραπτό του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική βοήθεια από ομογενείς


Ελληνοαμερικανικό ίδρυμα συνεχίζει αθόρυβα να προσφέρει οικονομική και υλική βοήθεια σε συνανθρώπους μας, οικογένειες και φορείς στην Ελλάδα που έχουν άμεση ανάγκη για την επιβίωσή τους.

Πρόκειται για το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation). Ομογενείς της Νέας Υόρκης, αλλά και από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, ενισχύουν με πολλούς τρόπους το έργο του Ιδρύματος.

Η Ελληνοαμερικανίδα αθλήτρια Πηνελόπη Κουκλάκη- Χωμενίδη, θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, στις 3 Νοεμβρίου, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του Ιδρύματος.




«Το Hellenic Relief Foundation πιστεύω, ότι είναι ο ενδεδειγμένος οργανισμός για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε η ομογενής αθλήτρια, σημειώνοντας πως «χωρίς εξάρτηση από άλλες πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις, είναι μια ομάδα ομογενών που ενδιαφέρονται και φροντίζουν για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αγορασμένα στην Ελλάδα με χρήματα που συγκεντρώνονται από δωρεές στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επίσης, στις 15 Νοεμβρίου η ελληνική κοινότητα του Πορτ Ουάσιγκτον, στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης, θα διοργανώσει συναυλία στην εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την χριστουγεννιάτικη διανομή του Ιδρύματος. Στη συναυλία θα λάβει μέρος ο γνωστός στην ομογένεια ερμηνευτής Γρηγόρης Μανινάκης με την ορχήστρα "Μικρόκοσμος" και τις Ελληνοαμερικανίδες τραγουδίστριες 'Αννα Ηλιοπούλου και Έλενα Τουμαρά.

Ο βασικός διοργανωτής της συναυλίας είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την πασχαλινή διανομή τροφίμων και αμνοεριφίων του Ιδρύματος σε περιοχές της Ελλάδας, θεωρώντας «υποχρέωσή μας να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε τα άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη στη Γενέτειρα να έχουν τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης και γαλοπούλας για να περάσουν τις γιορτές παραδοσιακά και με αξιοπρέπεια», όπως τόνισε.

Το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στην Νέα Υόρκη, με σκοπό να συγκεντρώνονται χρήματα με τα οποία αγοράζονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα και διανέμονται σε οικογένειες αναξιοπαθούντων.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί 120 χιλιάδες δολάρια που αντιστοιχούν σε 7500 περίπου δέματα με 110 τόνους τροφίμων. Οι διανομές γίνονται κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, είχε γίνει η πρώτη διανομή δεμάτων στη Θεσσαλονίκη από το Δημοτικό Νοσοκομείο «'Αγιος Δημήτριος».

Την παράδοση των 60 δεμάτων οργάνωσε η Δρ. Δέσποινα Κομνηνού μαζί με τη Μαρία Σιούρδη, που μετέφερε τα τρόφιμα από τη Αθήνα. Παρευρέθηκε επίσης και βοήθησε η Δρ. Τζίνα Λεπτοκαρύδου, διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βόρειας Ελλάδας. Τα ονόματα των αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντων οικογενειών συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές περιοχές της πόλης και προτάθηκαν από δασκάλους, καθηγητές, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και τον πατέρα Αντώνιο, οδοντίατρο του Δημοτικού Νοσοκομείου «'Αγιος Δημήτριος».

Τέλος, στις 22 Αυγούστου και στις 25 Σεπτεμβρίου έγιναν διανομές από το κατάστημα του Συλλόγου Φίλων των Αστέγων στα Πετράλωνα. Στις διανομές παρευρέθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Στέλιος Τακετζής, ενώ συνολικά, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παραδόθηκαν 1.100 δέματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται τα τέλη στα κινητά


Μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου, κατά 6,3%, η τιμή των τελών στη χονδρική αγορά τερματισμού κλήσεων προς όλα τα κινητά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ορίζεται σε 1,189 σεντς ανά λεπτό από 1,269 σεντς ανά λεπτό που ισχύει για το έτος 2013.

«Η συγκεκριμένη μείωση ενισχύει την προσπάθεια της ΕΕΤΤ να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές αποκομίζουν το μέγιστο όφελος όσον αφορά την επιλογή, την τιμή και την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάθεση ρούχων στο Αγρίνιο


Μία ακόμη κίνηση προσφοράς από το σύλλογο πολυτέκνων.

Συνεχίζει την κοινωνική του προσφορά ο σύλλογος πολυτέκνων Αγρινίου και πολυχώρων. Για δεύτερη φορά μάλιστα διαθέτει ρούχα και παπούτσια εντελώς δωρεάν σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη, είτε είναι πολύτεκνοι είτε όχι.

Η διάθεση θα γίνεται στην αποθήκη του συλλόγου καθημερινά από αύριο, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, μέχρι και το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, από τις 10.00 π.μ μέχρι τις 13.00.

Τα είδη που θα διανείμουν, τα προμηθεύτηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, το Διαδημοτικό Δίχτυ Προστασίας του πολίτη.


Πηγή: http://www.aerasnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει φάει μαγειρεμένο φαγητό εδώ και 7 χρόνια


Τρέφεται αποκλειστικά με ωμά φρούτα και λαχανικά.

Το να ζει κανείς με μια «σπαρτιατική δίαιτα», τρεφόμενος αποκλειστικά με ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά ίσως να μην ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό για αρκετούς.

Η 29χρονη Susan Reynolds όμως δηλώνει ότι αυτός ο τρόπος διατροφής την κάνει να δείχνει πολύ νεότερη από την ηλικία της... μέχρι και 13 χρόνια, καθώς δεν είναι λίγοι –όπως ισχυρίζεται- που νομίζουν ότι είναι 16 χρονών!

Η νεαρή επιχειρηματίας από το Εδιμβούργο έχει να φάει μαγειρεμένο φαγητό εδώ και 7 χρόνια. Καταναλώνει αποκλειστικά ωμά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φασόλια.

Μπορεί να τρώει δεκάδες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, ενώ έχει φτιάξει και τις δικές της συνταγές, όπως μια κρύα σούπα από σπανάκι, βότανα και μαρούλι.



Στην εφηβεία της λάτρευε να τρώει έτοιμο φαγητό απ΄ έξω, ενώ αργότερα ως φοιτήτρια της άρεσε να βγαίνει και να πίνει αλκοόλ με τους φίλους της.

Η στάση της απέναντι στη ζωή άλλαξε όταν σε ηλικία 21 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για τη γιόγκα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διάρκειας έξι μηνών στην Ινδία.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος ενώ παρακολούθησε και μαθήματα για να γίνει εκπαιδεύτρια γιόγκα.



«Άκουσα για το ωμό φαγητό που σέρβιρε ένα καφέ στο Εδιμβούργο. Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος μου είπαν μερικά πράγματα και όταν πήγα στο σπίτι, διάβασα γύρω από το θέμα και αποφάσισα να το δοκιμάσω» είπε στη Daily Mail.

«Η διαφορά που ένιωσα μέσα σε μια μέρα ήταν τεράστια και το ακολουθώ από τότε. Δεν έχω φάει ζεστό φαγητό εδώ και επτά χρόνια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ανάμεσα στα οφέλη που παρατήρησε στον εαυτό της ήταν η ψυγική διαύγεια, η θετική στάση, περισσότερη ενέργεια και λάμψη.

«Μου λένε ακόμη ότι μυρίζω ωραία, ότι έχω ωραίο δέρμα και ότι δείχνω πολύ νέα» είπε ακόμη.

Η ίδια μετέτρεψε το πάθος της σε... επιχειρηματική ιδέα και δημιούργησε την αλυσίδα Twist and Sprout, η οποία προσφέρει υγιεινά σνακ και σεμινάρια για το πώς οι ωμές τροφές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομία φρόντισε άστεγο αλλοδαπό


Μια ανθρώπινη ιστορία είναι πιθανόν να κρύβει η υπόθεση του άστεγου που περιπλανιόνταν στην Αμμουδιά της Πρέβεζας και ζούσε στο δασάκι στην παραλία.

Ο άντρας, που φέρεται να είναι γύρω στα 40, περιφερόταν τους τελευταίους μήνες στην Αμμουδιά της Πρέβεζας και συντηρούνταν από τα τρόφιμα που του έδιναν οι κάτοικοι του χωριού. Όσα βέβαια αποδεχόταν, γιατί τις περισσότερες φορές ήταν αρνητικός και αναζητούσε την τροφή του μέσα σε κάδους σκουπιδιών.

Με το που έγινε γνωστή η ύπαρξή του, η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας έδειξε αμέσως ενδιαφέρον και «αγκάλιασε» τον αλλοδαπό. Την Παρασκευή, αστυνομικοί από την Πρέβεζα, με εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Νάκια Φώτη, μετέβησαν στην Αμμουδιά, τον αναζήτησαν. Τον μετέφεραν στην Πρέβεζα όπου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει γνωστή η ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πρέβεζας κ. Νάκια ενημερώθηκε εγγράφως η Εισαγγελία για την κατάσταση του αλλοδαπού υπηκόου Ρουμανίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ έγινε γνωστό μόνο το ονοματεπώνυμο του.

Ακολούθησε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, προκειμένου να βρεθούν συγγενικά του πρόσωπα, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε στα Γιάννενα σε κλινική, αφού διαπιστώθηκε ότι έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Ρουμάνο φέρεται να έχει δηλωθεί εξαφάνιση στην χώρα του.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Πιστοποίηση των πηγών θέρμανσης


Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες προϋποθέτει την πιστοποίηση των πηγών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών , την περασμένη χρονιά είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα κατετέθη από τον ΙΣΑ μήνυση ενώπιον της Εισαγγελίας στην οποία συμπεριλαμβάνονταν υπομνήματα και μελέτες για τα επιδημιολογικά στοιχεία, που αφορούν στα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια».

Στη συνέχεια, ο ΙΣΑ «τόνισε ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα».

«Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας χαιρετίζει τη προσπάθεια της Πολιτείας για τη λήψη μέτρων για επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους, αλλά ταυτόχρονα αιτούμαστε να δοθεί μεγάλη σημασία στην πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης», συνεχίζει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου και τέλος σημειώνει:

«Πρέπει επίσης να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Τέλος πρέπει να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μην επιτραπεί την φετινή χρονιά να κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών και να αποφευχθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος».



Διαβάστε περισσότερα...

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των σχολικών φυλάκων


Στην απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαθεσιμότητας που κατέθεσαν 12 σχολικοί φύλακες της Ξάνθης προχώρησε την Παρασκευή το Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Όπως είναι γνωστό οι δημοτικοί υπάλληλοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους, ενώ αρχικώς το Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή εκτέλεσης των ασφαλιστικών τους με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη δουλεία τους μέχρι και την εξέταση της υπόθεσής τους.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά των σχολικών φυλάκων στο γραφείο της Προέδρου του Πρωτοδικείου Ξάνθης, με τους 11 εκ των 12 εργαζομένων να δίνουν τότε το παρών ενώ τη νομική τους εκπροσώπηση ανέλαβε η γνωστή δικηγόρος από την Κομοτηνή κα Κιοσσέ Λευκή.

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής εκδόθηκε η απόφαση της Προέδρου του Πρωτοδικείου Ξάνθης η οποία ήταν απορριπτική γεγονός που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι επιστρέφουν πλέον στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης κρίθηκε πως δεν συντρέχει ο χαρακτήρας του κατ’ επείγοντος στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν μόνο το 25% της μισθοδοσίας τους. Πλέον παραμένει άγνωστο το εάν οι σχολικοί φύλακες θα συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα.

Σχολιάζοντας την αρνητική αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους η Γραμματέας του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κα Καλλιόπη Τζανόγλου, διακρίνει ένα ευρύτερο κύμα αρνητικών δικαστικών αποφάσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις το οποίο σύμφωνα με την ίδια «ξεκίνησε μετά και την τελευταία επίσκεψη της Τρόικας. Είναι γνωστό ότι 12.500 εργαζόμενοι πρέπει να φύγουν με κάποιον τρόπο και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που θα βρεθούν στην απόλυση. Δεν θα κρίνω τις δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο πριν βλέπαμε ότι ήταν θετικές για τα ασφαλιστικά μέτρα».

Όπως μάλιστα συμπληρώνει η ίδια «αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κόστος για το βάψιμο ενός σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερο από την ετήσια μισθοδοσία ενός σχολικού φύλακα. Πριν από την πρόσληψη των σχολικών φυλάκων είχαμε συνέχεια βανδαλισμούς, λεηλασίες και φθορές και φυσικά το κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από το να απασχολούνται οι σχολικοί φύλακες».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιστέρι: Τρόφιμα σε φοιτητές


Την κοινωνική δράση «Σε έχω έννοια καλύτερη Ελλάδα», που απευθύνεται στους φοιτητές ΑΕΙ – ΤΕΙ με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα παρουσίασε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.



Ο κ. Παχατουρίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε σ’ αυτήν την καινοτόμο δράση, η οποία έχει στόχο να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης των φοιτητών μας, όλο το ακαδημαϊκό έτος.

Σε μηνιαία βάση, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως λάδι, μακαρόνια, χυμοί φρούτων, αλλαντικά, γάλα, κονσέρβες, δημητριακά, όσπρια θα φτάνουν στην πόλη που ζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια χωρίς καμία επιβάρυνση για την/τον ίδιο/α ή την οικογένεια της/του.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με τη γενναιόδωρη βοήθεια των επιχειρήσεων που έγιναν χορηγοί της δράσης και την αμέριστη συμπαράσταση των εθελοντών, ο δήμος κατάφερε να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα, χωρίς να επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο, με την πεποίθηση ότι όλοι οι Περιστεριώτες και οι Περιστεριώτισσες θα καμαρώνουν για την δράση 'Σε έχω έννοια καλύτερη Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτούν να πληρώσει το χαράτσι του ιδιοκτήτη


Του χρέωσαν στο λογαριασμό ΔΕΗ του σπιτιού του, το χαράτσι του ιδιοκτήτη από το κατάστημα που νοίκιαζε ένα χρόνο πριν!

Μια απίστευτη καταγγελία έκανε στο enikos.gr ο κύριος Διονύσιος Καμιλλέρης ο οποίος πριν από ένα χρόνο υποχρεώθηκε να κλείσει το κατάστημα ρούχων που είχε νοικιάσει λόγω της κρίσης.

Όπως διηγείται ο ίδιος, είχε φροντίσει όταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς, τον Σεπτέμβριο του 2012, έκλεισε το κατάστημά του να έχει ξεχρεώσει όλους τους λογαριασμούς τους, ανάμεσα σε αυτούς και τη ΔΕΗ. Όμως, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, έως εκείνη την ημέρα, δεν είχε πληρώσει ούτε ευρώ για το χαράτσι του καταστήματος με αποτέλεσμα να έχει μαζευτεί το ποσό των 6.230 ευρώ.

Η περιπέτεια του κυρίου Καμιλλέρη ξεκίνησε ένα μήνα πριν –ένα χρόνο δηλαδή μετά το κλείσιμο του καταστήματος. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι στο λογαριασμό της ΔΕΗ του …σπιτιού του έχει χρεωθεί επιπλέον του ρεύματος το ποσό των 402,92 ευρώ. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον αναλυτικό λογαριασμό προέρχεται από τον αριθμό παροχής του καταστήματος του οποίου ήταν ενοικιαστής! Με λίγα λόγια, του ζητούν να πληρώσει το χαράτσι του πρώην ιδιοκτήτη του που προφανώς έως σήμερα δεν έχει ξεπληρώσει το χρέος του.

Όπως μας εξήγησε, κατέφυγε τόσο στο υποκατάστημα της ΔΕΗ που ανήκει το κατάστημα στη Γλυφάδα, όσο και στο υποκατάστημα του Κορωπίου απ΄ όπου εκδόθηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός. Οι απαντήσεις που έλαβε ήταν ότι έχουν λάβει αυτές τις εντολές και να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Βενιζέλο! Στη συνέχεια προσπάθησε να βγάλει άκρη από το υπουργείο Οικονομικών αλλά εκεί δήλωσαν αναρμόδιοι και τον παρέπεμψαν ξανά στη ΔΕΗ Γλυφάδας.

Το enikos.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τις δύο ΔΕΗ, καλώντας σε όλους τους πιθανούς τηλεφωνικούς αριθμούς εξυπηρέτησης πελατών αλλά και διευθύνσεων, ανεπιτυχώς. Κανένας δεν σήκωσε –όσο κι αν τις αφήσαμε να καλούν- καμία από τις τηλεφωνικές κλήσεις. Έτσι στάθηκε αδύνατον να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να χρεώνεται ένας συνεπής πολίτης –ένα χρόνο μετά – χρέη ενός άλλου πολίτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύριος Καμιλλέρης, μετά το κλείσιμο του καταστήματός του είναι άνεργος όπως και η σύζυγός του ενώ μεγαλώνουν δύο μικρά παιδιά.

Όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την υπόθεση είναι στη διάθεση του enikos.gr






Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα 19χρονου: Τον έσπρωξαν σαν τσουβάλι


"Το έσπρωξαν το παιδί μου σαν τσουβάλι" ξεσπά σε λυγμούς η μητέρα του 19χρονου που έχασε την ζωή του στο μοιραίο τρόλεϊ.

"Εγώ θέλω να μάθω μόνο την αλήθεια για το παιδί μου" σχολίασε έντονα συγκινημένη η μητέρα του 19χρονου.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μίλα":





Διαβάστε περισσότερα...

Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης


Ποια νοικοκυριά αφορά.

Την διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την αύξηση του ποσού επιδότησης στα 0,35 ευρώ/ λίτρο αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε:

1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).

- Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1ευρώ/ λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε καθεστώς ρύθμισης 49.774 οφειλέτες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Στον ΟΑΕΕ οι αιτήσεις 12.111 οφειλετών.

Σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 49.774 από τους περίπου 350.000 οφειλέτες, με ρυθμιζόμενο ποσό οφειλών άνω των 2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, από την έναρξη των διατάξεων ρυθμίσεων οφειλών στον ΟΑΕΕ και μέχρι 10.09.2013, έχουν υποβληθεί 3.466 αιτήσεις στην πάγια ρύθμιση και 8.645 αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση «νέας αρχής».

Τα στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών που έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, έχουν περιληφθεί σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως, πάντως, σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός, «παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών και νομικών προσώπων, ανταποκρίνονται στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους, αλλά και στην τακτοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μέσω των παγίων ή άλλων ρυθμίσεων, μετά τη σχετική αποστολή υπηρεσιακού σημειώματος, καθώς επίσης και με τις διατάξεις του Ν. 4152/2013 για οφειλές μέχρι 31.12.2012 (ρύθμιση νέας αρχής) καθώς και για τις οφειλές από 1.1.2013 και εφεξής (πάγια ρύθμιση).

Ο ερωτών βουλευτής έχει επισημάνει ότι τα πρόστιμα για κάποιον που δεν εξυπηρετεί μια δόση είναι δυσβάσταχτα και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για οφειλές είτε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον ΟΑΕΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τη διατροφή στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη


Τα παιδιά θα μάθουν τι σημαίνει δεκατιανό και πώς να το απολαμβάνουν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διατροφής, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με διατροφολόγο καλεί τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατροφής, αφιερωμένο στο δεκατιανό και την αξία του στην καθημερινή και σχολική ζωή με τίτλο «Ντριν, ντριν… διάλειμμα, ώρα για δεκατιανό».

Τα παιδιά μέσα από συζήτηση, αφήγηση, εικόνες, χρώματα, ιδέες και κατασκευή θα ανακαλύψουν με απλό τρόπο τα οφέλη του υγιεινού δεκατιανού και εύκολες ιδέες για να το πραγματοποιούν και να το απολαμβάνουν.

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις φθινοπωρινές ημέρες βιβλιοθηκών 2013, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 18:30.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο διάσπασης προσοχής στα παιδιά


Τα παιδιά που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή βρίσκονται διαρκώς σε υπερδιέγερση και κίνηση και η προσοχή τους διασπάται συνεχώς. Η διαταραχή αυτή είναι συνηθέστερη στα αγόρια και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δυσκολίες όπως καθυστέρηση στην ομιλία, δυσκολία στην εκμάθηση και στην γραφή ή και αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο.

Πως οι γονείς όμως μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί του πάσχει από αυτή τη διαταραχή; H παιδίατρος Κοντούλη Καλλιόπη, αναφέρει στο site της: ''Τα νήπια που έχουν την διαταραχή συνήθως τρέχουν από τη μια μεριά του δωματίου στην άλλη, μιλούν συνέχεια, σε διακόπτουν, σπάζουν και χάνουν τα παιγνίδια τους. Αδυνατούν να ακολουθήσουν τη σειρά τους σε παιχνίδι με άλλα παιδιά, είναι απείθαρχα, ανεβαίνουν στα έπιπλα, δεν κάθονται σ' ένα μέρος, πηδούν από τη μια ασχολία στην άλλη, κοιμούνται αργά και ξυπνούν νωρίς.''

Επίσης συμπληρώνει: ''Στην σχολική ηλικία δεν μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους στο μάθημα, είναι συνεχώς αφηρημένα, σηκώνονται από τη θέση τους και η προσοχή τους διασπάται με το παραμικρό. Ξεχνούν τα βιβλία τους και τα μολύβια τους, απαντούν στον δάσκαλο χωρίς να περιμένουν τη σειρά τους ή χωρίς να ερωτηθούν. Μιλούν ακατάπαυστα, δεν περιμένουν στη γραμμή για να μπουν στην τάξη, δεν ακολουθούν τους κανόνες της τάξης και αδυνατούν να ακολουθήσουν κανόνες σε ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά με τη διαταραχή συχνά εμφανίζουν εκρήξεις θυμού, ανυπομονησία, ευμετάβλητο συναίσθημα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, υφίστανται απόρριψη και έχουν χαμηλή επίδοση στα μαθήματα.''

Aν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, απευθυνθείτε στο παιδίατρο σας ο οποίος θα σας κατατοπίσει για τα περαιτέρω.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κουίκ για άνεργο χρεωμένο πατέρα


Την ιστορία ενός άνεργου πατέρα από τη Θεσσαλονίκη που κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό ύψους 125.000 ευρώ, προκειμένου να πληρώνει τους γιατρούς και τις θεραπείες του τραυματισμένου, από τροχαίο, 7χρονου τότε γιου του, μεταφέρει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα -που επικαλείται ο κ. Κουίκ- της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος http://danioliptes.gr:

«Η περιπέτεια του 51χρονου δανειολήπτη -μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος - ξεκίνησε το 1999, όταν ο 7χρονος τότε γιος του τραυματίστηκε σοβαρά έξω από την αυλή του σπιτιού του από δίκυκλο. Μετά από πολλή προσπάθεια και θεραπείες, κάποιες από τις λειτουργίες του αποκαταστάθηκαν, όμως ακόμη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ενώ και το ένα του μάτι πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου» και προσθέτει: «Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπειών προκειμένου το παιδί να μπορέσει να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος. Η μητέρα του, η οποία ήταν δημόσιος υπάλληλος, παραιτήθηκε από την υπηρεσία της προκειμένου να μπορέσει να το φροντίσει επί 24ωρου βάσεως.

«Το ΙΚΑ», τονίζεται στη συνέχεια, «δικαιολογούσε ελάχιστες δαπάνες για γιατρούς και θεραπείες, οπότε τα υπόλοιπα που ζητούσαν οι γιατροί τα πληρώναμε από την τσέπη μας για το καλό του παιδιού», υπογραμμίζει ο 51χρονος δανειολήπτης. Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα για αυτήν την οικογένεια που περνάει μία τόσο σοβαρή περιπέτεια». Ο 51χρονος αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο φέτος στο καφενείο που διατηρούσε επί χρόνια γιατί λύγισε από τα χρέη και τους φόρους. Άνεργος σήμερα προσπαθεί να γλιτώσει τουλάχιστον το σπίτι του από την τράπεζα, στην οποία έχει 2 χρόνια να πληρώσει κανονικά τις δόσεις. Έκανε αίτηση για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να απαλλαγεί από ένα βάσανο».

«Θα προβείτε στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών της προαναφερόμενης οικογένειας για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και άλλων μορφών θεραπειών;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουίκ «ζητεί την άντληση του ανωτέρω ποσού από τον Ειδικό Λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο ήδη κατατίθενται τα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των Ελλήνων δανειοληπτών από τα νύχια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο του συνόλου των θεραπειών που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό όπως πχ. των 20.000 ευρώ».



Διαβάστε περισσότερα...

Η Τροχαία ψάχνει τους οδηγούς που παίρνουν... τιμόνι ενώ πίνουν


Πόσες παραβάσεις εντόπισαν οι αστυνομικοί το τελευταίο διήμερο.

Ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν τους οδηγούς που παίρνουν το αυτοκίνητό τους και οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο η Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί έλεγξαν 3.665 οδηγούς και εντόπισαν 307 παραβάσεις ενώ συνέλαβαν και 17 οδηγούς.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παροχές ανεργίας του ΟΑΕΔ


Αλλαγές από 1/1/2014 στο επίδομα τακτικής ανεργίας.

Αλλαγές έρχονται στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας από 1.1.2014. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου για να πάρει επίδομα ανεργίας κάποιος δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί περισσότερο από 400 μέρες κατά την προηγούμενη τετραετία.

Μέχρι και το 2013 το όριο ήταν 450 ημερήσια επιδόματα. Σε περίπτωση που ένας άνεργος την προηγούμενη περίοδο έχει επιδοτηθεί για παράδειγμα 370 μέρες θα λάβει 30 ημερήσια επιδόματα ανεργίας καθώς τόσα υπολείπονται μέχρι και την συμπλήρωση των 400. Η αλλαγή αυτή που έρχεται από το 2014 θα στερήσει από πολλούς ανέργους και ιδίως εποχιακά εργαζόμενους να λάβουν επίδομα. Επίσης πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων και τους αναπληρωτές των δημόσιων σχολείων που συνήθως απολύονται το Μάιο – Ιούνιο από τα σχολεία και προσλαμβάνονται από Σεπτέμβριο. Με τη μείωση του ορίου στις 400 μέρες αρκετοί θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας, ενώ οι πιο τυχεροί θα επιδοτηθούν για μικρό διάστημα.

Ακολούθως παρατίθενται όλες οι πληροφορίες για τις προϋποθέσεις επιδότησης όπως αυτές αναφέρονται από τον ΟΑΕΔ με παραδείγματα για να γίνουν κάποια σημεία πιο κατανοητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του γνωστού σε όλους επιδόματος ανεργίας υπάρχουν και άλλα επιδόματα που τα δικαιούνται πρώην εργαζόμενοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής ανεργίας ενώ υπάρχει και ένα επίδομα ύψους 73,37 ευρών για τους νέους ηλικίας 20 έως και 29 ετών. Επίσης συνέχιση του επιδόματος ανεργίας δικαιούνται ακόμα και όσοι εργάζονται έως 12 μέρες το μήνα.

Πιο κάτω παρουσιάζονται αναλυτικά μερικά από τα επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ και αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Επίδομα τακτικής ανεργίας

Μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και που έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν με ορισμένες προϋποθέσεις να εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας.

Προθεσμία υποβολής αίτησης – έναρξη επιδότησης

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στην αρμόδια υπηρεσία του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά της τελευταίας απασχόλησής του). Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Προϋποθέσεις

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά θα πρέπει να πληροί μια από τις ακόλουθες 2 προϋποθέσεις:

- Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

- Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη και πλέον φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σαιζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Δηλαδή αν κάποιος προσλήφθηκε 1/9/2013 για να πάρει επίδομα ανεργίας θα πρέπει μέχρι και το Μάρτιο να εργάζεται. Αν λοιπόν απασχοληθεί για 7 μήνες σε μια επιχείρηση με 25 ένσημα το μήνα τότε τους μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο θα έχει συμπληρώσει 125 ένσημα (5 μήνες Χ 25). Δεν αρκεί όμως η συμπλήρωση των 25 ενσήμων. Αν απολυθεί 1η Φεβρουαρίου παρά το γεγονός της συμπλήρωσης των αναγκαίων 125 ενσήμων δεν θα λάβει το ταμείο γιατί ο ΟΑΕΔ κατά τον υπολογισμό θα αφαιρέσει τους 2 τελευταίους μήνες (Ιανουάριο, Δεκέμβριο) άρα ο εν λόγω εργαζόμενος θα έχει αντί για 125 ένσημα 75 (αφαιρούνται 2 μήνες Χ 25). Αν όμως απολυθεί τη 1η Απριλίου ακόμα και αν τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο έχει ελάχιστα ένσημα θα του αφαιρεθούν οι δυο αυτοί μήνες οπότε ο εργαζόμενος με πρόσληψη 1/9/2013 και 125 ένσημα μέχρι και τον Ιανουάριο θα λάβει το επίδομα.

Διάρκεια

Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).

Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης έτσι όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.



ΠΙΝΑΚΑΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ               
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΠΑΓ/ΤΑ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
14ΜΗΝΟ
12ΜΗΝΟ
14ΜΗΝΟ  

Ημέρ. Εργασίας         
Ημέρ. Εργασίας              
Ημέρ. Εργασίας





125-1491
100-149
100-149                                   
 5 μήνες
150-1792
150-179
150-179     
 6 μήνες
180-2193                                
180-219
180-219
 8 μήνες
220-249
220-249
220-249                      
10 μήνες
250 και άνω                
250 και άνω
250 και άνω
12 μήνες
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας
210 και άνω                        
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας  
12 μήνες
125 και άνω και συμπλήρωση 4.050 ημερών εργασίας συνολικά
100 και άνω και συμπλήρωση 4.050 ημερών εργασίας συνολικά
100 και άνω και συμπλήρωση 4.050 ημερών εργασίας συνολικά
12 μήνες
- Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.

Ποσό επιδότησης

Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ.
Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%. Δηλαδή για κάθε παιδί ο άνεργος λαμβάνει 36 ευρώ. Άνεργος με 1 παιδί λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 396 ευρώ. Η πίστωση των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή).

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο σύνδεσμο: http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=688:2012-03-09-17-10-3&catid=71:2012-02-02-08-25-33&Itemid=748&lang=el

Επίσης στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορούν οι άνεργοι μέσω ενός προγράμματος να υπολογίζουν το ποσό του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται καθώς και το διάστημα της επιδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες απολαβές του εργαζόμενου υπολογίζονται και αυτές για την εξαγωγή του ποσού του επιδόματος. Αν για παράδειγμα έχει μηνιαίο μισθό 300 ευρώ δεν θα λάβει επίδομα ανεργίας 360 ευρώ αλλά 270. Ενώ αν ο μηνιαίος μισθός είναι 150 ευρώ θα λάβουν επίδομα ανεργίας ύψους 180 ευρώ.

Όλα αυτά μπορούν να τα δουν στο σύνδεσμο http://ergatika.gr/oaed/epidoma-anergias/

Γενικά για το ύψος του επιδόματος ισχύουν τα ακόλουθα:

- Για μηνιαίο μισθό πάνω από 314,17 ευρώ, το βασικό επίδομα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, στα 396 ευρώ με ένα προστατευόμενο μέλος και στα 432 ευρώ με δύο προστατευόμενα μέλη.

- Για μηναίο μισθό από 157,09 - 314,16 ευρώ, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται 270 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 297 ευρώ και στα 324 ευρώ για δύο προστατευόμενα μέλη.

- Για μηνιαίο μισθό έως 157,08 ευρώ, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται 180 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 198 ευρώ και με δύο προστατευόμενα μέλη στα 216 ευρώ.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του ταμείου ανεργίας

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ). Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντη της αρμόδιας υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται στην υπηρεσίας παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2013 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.977,99 ευρώ) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=654&Itemid=766&lang=el

Ειδικό βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα άνεργων

Για όσους έχουν πραγματοποιήσει 60 μέρες εργασίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας δικαιούνται ένα ειδικό βοήθημα που ανέρχεται στο ποσό των 216 ευρώ. Συγκεκριμένα ειδικό βοήθημα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π)

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Επίσης ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει τεθεί, σε όλο το καθοριζόμενο σ’ αυτές χρονικό διάστημα, στη διάθεση της αρμόδιας υπηρεσίας απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2013 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.977,99 ευρώ) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=655&Itemid=767&lang=el

Επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 45 έως και 65 ετών δικαιούνται και αυτοί ενός επιδόματος ύψους 200 ευρώ το οποίο το λαμβάνει για όσο διάστημα είναι άνεργος άλλα όχι πέραν των 12 μηνών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για το εν λόγω επίδομα είναι η ηλικία των δικαιούχων να είναι από 45 έως 65 ετών και να έχουν εξαντλήσει το επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 12 μηνών.

Σε περίπτωση που δεν ήταν δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας διάρκειας 12 μηνών δεν δικαιούνται του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων. Επίσης θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει διάστημα αδιάλειπτης ανεργίας 12 μηνών και το οικογενειακό τους εισόδημα να μη ξεπερνά τα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 587 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Για τα δικαιολογητικά και άλλες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την ιστοσελίδα:
http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=686:2012-03-09-17-10-1&catid=71:2012-02-02-08-25-33&lang=el

Επίδομα σε νέους 20-29 ετών

Επειδή η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους καλό είναι να γνωρίζουν ότι δικαιούνται για διάστημα 5 μηνών ενός επιδόματος ύψους 73,37 ευρώ. Απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι νέοι είναι να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή να έχουν απολυθεί από το στρατό.
Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ή να επισκεφτούν το σύνδεσμο: http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=658&Itemid=770&lang=el

Συνέχιση επιδόματος ανεργίας ενώ κάποιος εργάζεται

Αν κάποιος εργαζόμενες δουλεύει μέχρι και 12 μέρες το μήνα, δηλαδή 3 μέρες την εβδομάδα δικαιούται μέρους του επιδόματος ανεργίας. Στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ όταν κάποιος καταχωρεί μια πρόσληψη συμπληρώνει μετά από τον τύπο σύμβασης το καθεστώς απασχόλησης οπού εκεί υπάρχουν οι επιλογές πλήρης, μερική και σποραδική. Όσοι λοιπόν εργάζονται μόνο 3 μέρες την εβδομάδα καλό είναι να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να τους δηλώσει ότι είναι εργαζόμενοι με το καθεστώς της σποραδικής απασχόλησης.

Όσοι έχουν το πιο πάνω καθεστώς απασχόλησης θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε μήνα στον ΟΑΕΔ βεβαίωση εργοδότη με τις μέρες που εργάστηκαν, το σύνολο των ωρών εργασίας και το ύψος των αποδοχών ώστε ο ΟΑΕΔ να καταβάλλει τη διαφορά σε περίπτωση που οι αποδοχές του εργαζόμενου είναι μικρότερες επίδομα ανεργίας. Πχ αν κάποιος έχει μισθό 250 ευρώ ο ΟΑΕΔ θα του καταβάλλει 110 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ της περιοχής τους.

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Ειδικό εποχικό βοήθημα δικαιούνται άτομα από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Πιο αναλυτικά δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα όπως είναι αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον σύνδεσμο:
http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=687&Itemid=763&lang=el

Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

Εργαζόμενοι που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να λάβει κανονικά επίδομα ανεργίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η επιχείρηση όπου εργάζεται σταμάτησε τη δραστηριότητά της. Στην περίπτωση της πτώχευσης της επιχείρησης προσκομίζεται η Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (απόλυση) που κοινοποιείται από τον σύνδικο πτώχευσης της επιχείρησης στους εργαζόμενους και στη συνέχεια η υπηρεσία του ΟΑΕΔ προβαίνει σε απόφαση επιδότησης ανεργίας, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων ισχύουν οι προϋποθέσεις που παρατίθενται πιο πάνω ώστε να λάβουν το επίδομα τακτικής ανεργίας.

Αν κάποιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας σε περίπτωση που πληρούν τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=657&Itemid=769&lang=el



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο Σαλόνι Γαστρονομίας


Θα διαρκέσει από 27 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου στην Ελβετία.

Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στο Σαλόνι Γαστρονομίας «Gouts et Terroirs», το οποίο διοργανώνει το Καντόνι του Φράιμπουργκ στην πόλη Μπιλ της Ελβετίας (κοντά στη Βέρνη και στην περιοχή Γκριγιέρ) μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον ιστότοπο agora.mfa.gr, του υπουργείου Εξωτερικών, τοπικοί παράγοντες ελληνικής καταγωγής, όπως και Έλληνες επιχειρηματίες, με δραστηριοποίηση στο γαστρονομικό κλάδο, έχουν αναλάβει το κόστος λειτουργίας ελληνικού περιπτέρου εμβαδού 250 τμ, με στόχο την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας.

Στο περίπτερο έχει προγραμματιστεί η έκθεση αρκετών ελληνικών διατροφικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο Κρήτης, Μυτιλήνης και Καλαμάτας, κρόκος Κοζάνης και κρασί από δύο οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας και πιθανώς από Νεμέα.

Οι οργανωτές θα επιθυμούσαν όμως ενδεχόμενη διεύρυνση της παλέτας εκτιθέμενων προϊόντων ή ενδεχομένως την καλλιέργεια επαφών για επόμενη μελλοντική συμμετοχή. Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την προβολή των προϊόντων τους μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες διευκρινίσεις με την Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών (κ. Πετρόπουλο, τηλ. 210 368 2764) ή απευθείας στην Ελβετία με τους Ηλία Μαργώνη (τηλ. 0041 788 758 270) και Φώτη Σταλίκα (0041 792 126991).



Διαβάστε περισσότερα...