Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Με πίστωση τα φάρμακα από Δευτέρα



Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος σταματούν οι κινητοποιήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι από την Δευτέρα οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα προμηθεύονται με πίστωση τα φάρμακά τους.

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε: "Θα είμαστε στο μέτρο που είναι δυνατό συνεπείς με όλους τους παρόχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ".






Διαβάστε περισσότερα...

777 προσλήψεις στην υγεία



Στην πρόσληψη πρόσθετου επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, προχωρά το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθούν 777 άτομα, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οκτάμηνης διάρκειας.

Αναλυτικότερα, θα προσληφθούν 220 άτομα σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 110 άτομα σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 220 άτομα σε θέσεις παραϊατρικού προσωπικού και 227 άτομα σε θέσεις προσωπικού λοιπών καθηκόντων.

Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση πρόσληψη πέντε ατόμων, με σύμβαση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, για τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε εφαρμογή του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Με τις αποφάσεις αυτές, υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «αντιμετωπίζονται άμεσες ανάγκες σε προσωπικό και ενισχύεται η αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, προς όφελος των ασθενών και μάλιστα σε περίοδο ιδιαίτερης δημοσιονομικής δυσχέρειας, όπως είναι η σημερινή».


Διαβάστε περισσότερα...

Τους σόκαρε με τη φωνή του




Αυτός ο 40χρονος άνδρας άφησε έκπληκτους τους κριτές του αμερικανικού X - Factor με τις δυνατότητες της φωνής του...
Η Britney Spears δήλωσε: " Βρήκα τη φωνή σου εκπληκτικά...σοκαριστική", ενώ ο Simon Cowell είπε: " Όταν σε άκουσα να τραγουδάς, είχα ένα όραμα: στεκόσουν όρθιος, υγιής και χαρούμενος. Ίσως χρειάζεσαι έμπνευση για να σε βοηθήσει να περάσεις στι επόμενο στάδιο".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι στην άνεργη μητέρα!



Είναι άνεργη μητέρα τριών παιδιών και θεωρεί αβάσταχτο φορτίο τα χαράτσια.

Αναγνώστρια του enikos.gr ενώνει την αγωνία της με αυτή χιλιάδων πολιτών: «Μόλις πήρα το λογαριασμό της ΔΕΗ. Μπορεί να που πει κάποιος με ποιο νόμο, και σε ποιο πολιτισμένο άλλο κράτος, άνθρωπος για κατανάλωση 300 ευρώ αξία ρεύματος πληρώνει λογαριασμό 700; Έχω αγανακτήσει πια, δεν αντέχω. Είμαι άνεργη με 3 μωρά. Παρεμπιπτόντως το σπίτι το χρωστάμε στην τράπεζα…».


Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή ρεύματος σε ΑμΕΑ





Συνεπής στις υποχρεώσεις του καλείται να είναι ο Θοδωρής Λαγός που έχει πιστοποιημένη πάνω από 80% αναπηρία, τη στιγμή που το κράτος εμφανίζεται αφερέγγυο απέναντί του -όπως και απέναντι σε χιλιάδες άτομα με αναπηρία, αφού ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα προνοιακά επιδόματα.

Ο κ. Λαγός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι του στα Σαβάλια, αφού δε μπορεί να ανταποκριθεί στο διακανονισμό που έχει κάνει με τη ΔΕΗ.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με εισοδηματικό όριο τα 14.000 ευρώ η χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης



Ποιές προυποθέσεις πρέπει να τηρούνται.

Τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλοντας την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως πετρελαίου θερμάνσεως και κινήσεως από τις 15 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως του πετρελαίου θερμάνσεως και του πετρελαίου κινήσεως, στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κινήσεως που αποτελεί το κατώτερο δυνατό σημείο. Αυτό απλά σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσης του πετρελαίου θερμάνσεως θα ξεκινήσει από τα 1,60 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έδωσε ήδη εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορηγήσεως επιδόματος θερμάνσεως σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θερμάνσεως.

Συγκεκριμένα η επιστροφή φόρου θα γίνεται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης. Θα υπάρξει δε μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

Η επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται μετά από την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου. Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

Ακόμη, η επιστροφή θα υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη. Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά τετραγωνικό ορίζεται ανά κλιματική ζώνη στα 25 λίτρα Α΄ Ζώνη, για τη Β΄ Ζώνη σε 15 λίτρα, για τη Γ΄ Ζώνη σε 8 λίτρα και για την Δ΄ Ζώνη σε 5 λίτρα ανά τετραγωνικό. Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται ως εξής:

Α' Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας.

Β Ζώνη: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας,

Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Γ' Ζώνη: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.

Δ' Ζώνη : Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα για την απάτη με τις συντάξεις μαϊμού



Καταθέτει μηνύσεις ο διοικητής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου βρίσκεται αυτή την ώρα ο διοικητής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσει μηνύσεις για την υπόθεση της εξαπάτησης του ιδρύματος με τις συντάξεις «μαϊμού». Πρόκειται για πέντε περιπτώσεις ανδρών που εισέπρατταν τη σύνταξη των γυναικών τους ενώ εκείνες είχαν φύγει από τη ζωή.

Ο διευθυντής του ιδρύματος κ.Ροκαδάκης παραπέμπει όλο το φάκελο στη δικαιοσύνη για να ασκηθούν διώξεις, ενώ όπως ο ίδιος έχει τονίσει θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να χρήματα της... εξαπάτησης να επιστραφούν από τους επιτήδειους. Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μηδενική καταβολή δόσεων για τους επόμενους μήνες για συνταξιούχο



Απόφαση «ανάσα» από το Ειρηνοδικείο Καβάλας.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας δικαίωσε μια γυναίκα συνταξιούχο, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, η οποία από συνολικές οφειλές ύψους 57.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει προς τις τράπεζες το επόμενο διάστημα μηδενικές δόσεις.

Με την ίδια απόφασή το Ειρηνοδικείο εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της συνταξιούχου την οποία απέκτησε μέσω επιδοτούμενου δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε την καταβολή μηδενικών μηνιαίων δόσεων προς όλους τους πιστωτές μέχρι να γίνει διερεύνηση των περιπτώσεων επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων καταβολών.

Να σημειωθεί πως το μοναδικό εισόδημα της αιτούσης είναι η σύνταξη της που ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ μηνιαίως.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συνταξιούχος προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών στα τέλη του 2010 και στις αρχές του επόμενου έτους εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κατάθεσε προς τις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού την οποία στην πλειοψηφία τους οι τράπεζες της αγνόησαν.

Στη συνέχεια η συνταξιούχος κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας αίτηση δικαστικής ρύθμισης χρεών. Στο δικαστήριο η καταναλώτρια παρέστη με τη δωρεάν συνδρομή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Θανάση Αθανασίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράθυρο για τα αυθαίρετα



Παράθυρο για οριστική νομιμοποίηση αυθαιρεσιών μικρής κλίμακας άνοιξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης. "Επιδιώκουμε μια πιο ολοκληρωμένη και οριστική επίλυση του ζητήματος με κοινωνικά δίκαιο τρόπο για να απαλλαγούμε από τις σνεχείς παρατάσεις που δίνονται στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων" τόνισε.

Οριστικό σχέδιο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Εδώ και ένα μήνα έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με στόχο έως το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου να έχει παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις για το θέμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου 2011.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με διακοπή της μεταφοράς μαθητών προειδοποιούν τα ΚΤΕΛ Πελοποννήσου



Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καταβολή δεδουλευμένων.

Σε απόγνωση βρίσκονται τα ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καταβολή δεδουλευμένων και των μειώσεων στο κόστος μεταφοράς των μαθητών έχει αρχίσει να δημιουργεί αδιέξοδα στα οικονομικά τους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους λεωφορειουχων, για την περυνή χρονιά και συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων, στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας οφείλονται περί τα 3 εκατ. ευρώ, στα ΚΤΕΛ Κορινθίας και Λακωνίας περί τα 2 εκατ. ευρώ, στο ΚΤΕΛ Αργολίδας περί το 1 εκατ. ευρώ και στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Προχθές, πενήντα λεωφορειούχοι του ΚΤΕΛ Αργολίδας, καθήλωσαν τα λεωφορεία τους και δεν πραγματοποίησαν δρομολόγια μεταφοράς μαθητών. Πολυμελής αντιπροσωπεία των μετόχων του ΚΤΕΛ Αργολίδας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Πουλά.

Στην συνάντηση, οι μέτοχοι του ΚΤΕΛ εξέθεσαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την ανάληψη της υποχρέωσης για τη μεταφορά των μαθητών, δεδομένου ότι το ποσό της σύμβασης μετά τις επανειλημμένες μειώσεις που έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών κρίνεται ασύμφορο και απειλεί την βιωσιμότητά τους.

Ζήτησαν την παρέμβαση της περιφέρειας Πελοποννήσου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και επιφυλάχθηκαν ότι εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διακόπτοντας την ομαλή μεταφορά των μαθητών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους και ενημέρωσε τους λεωφορειούχους για τις ενέργειες της περιφέρειας και την προσωπική παρέμβαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στο υπουργείο, ζητώντας παράλληλα να δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου πριν κλιμακώσουν τον αγώνα τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν νεότερα από την συνεννόηση με το υπουργείο τις προσεχείς μέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις και στα τσιγάρα


Προωθείται τώρα η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης.

Aυξάνεται, λοιπόν, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του υγραερίου από 0,20 ευρώ στα 0,33 ευρώ. Πηγαίνει, δηλαδή, στο 65% και έτσι η ουσιαστική επιβάρυνση για το υγραέριο κίνησης θα είναι 16 λεπτά.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις των έμμεσων φόρων και στα τσιγάρα. Ο πάγιος φόρος αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης.

Έτσι αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι τιμές των λεγόμενων φθηνών τσιγάρων, ενώ θα μειωθεί αισθητά η τιμή των ακριβών τσιγάρων, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μειωθεί στο 20% ο αναλογικός φόρος.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται νέες ανατιμήσεις


Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και γαλακτοκομικά, απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές, παρά τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λόγω κρίσης.
Το πρώτο κρούσμα ανατιμήσεων έκανε την εμφάνιση του ήδη στα άλευρα. Οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12%-15%, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Οι βιομήχανοι ρίχνουν τις ευθύνες στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λίπη και έλαια είτε παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου, στα οποία είχαν φθάσει ύστερα από πολύμηνο ράλι, είτε ελαφρώς αυξήθηκαν, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων.
Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, όσοι προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισαν συμβόλαια στις υψηλές αυτές τιμές.
Στο σύνολό της η αγορά μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις που θα περάσουν στα ράφια θα είναι 5% μεσοσταθμικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει με τις απογραφές των συνταξιούχων


Το τι συμβαίνει με τις απογραφές των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ φαίνεται καθαρά στις κάρτες που πρόβαλε η ΝΕΤ.

Πόσοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ για την απογραφή, πως θα ταυτοποιηθούν, πότε λήγουν οι προθεσμίες, είναι σαφές.

Αυτό που δεν αναφέρεται, βέβαια, είναι το πόσο θα ταλαιπωρηθούν οι χιλιάδες συνταξιούχοι, που αναγκάζονται να πάνε για δεύτερη χρονιά αυτοπροσώπως για απογραφή.







Διαβάστε περισσότερα...

Όσα δεν θέλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι καρδιολόγοι να γνωρίζουμε



Αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκε άρθρο, που αμφισβητεί την αξία των βιταμινών.


Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα..... πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης των συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων μέσω του Codex Alimentarius. Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπή ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου και ζητημάτων τροφήςΜεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλής ποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής, που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώς και στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλαθρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βόταναθα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα.


Αυτό αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων της κινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούν και τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο (συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλών δόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στονανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές ρυθμίσεις στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα και επιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και...των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θα καταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τις σκοταδιστικές ρυθμίσεις.

Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος» (έκδ. EtraPublishing, 2011) και αναφέρεται στην αξία των βιταμινών, των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (ιχθυελαίου) για την καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μια πρώτη απάντηση στο περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;

Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinate μειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τα τριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;

Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλές δόσεις;

Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στην πρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;


Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύσε υψηλές δόσεις.

Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, το ιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει την καρδιά σας;

Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρει τις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνη και, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.

Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη των τροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλή χοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσης σκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερές παρενέργειες.

Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφού αυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τις συνταγογραφεί;

Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια, που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγος έχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για την αξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δενθέλουν να γνωρίζετε.


ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)

Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες. Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανε ψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σε ποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).

Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL, ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3).

Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο του Σέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησε επίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτη του παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης(4).

Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στα τοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive protein είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τους θρόμβους. (5).

Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνο στατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δεν πατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.


ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαία αρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακής προσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξη της αρτηρίας.

Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου που είτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σε μαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότερος σε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6).

Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος ελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό, βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.

Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακά νοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τους Drs. Wilfred και Evan Shute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώντας τους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.

Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000 γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολήτου Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέφεραν 41% μείωση κινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνη E (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν 200 IU (7).

Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000 άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard βρήκαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης E. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).


Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%. Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στους ασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).

Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβαναν διατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E(10).

Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση bypass. Αγγειογράμματα έγιναν στην αρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωση είχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης (11).

Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400, 800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση της LDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνης E, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12).

Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που να περιέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.

ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)


Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναι φάρμακο.

Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης της χοληστερίνης.

Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνη βελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τα συνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη,το Coronary Drug Project, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί με δύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιο καλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστό θανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14).

Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από 31% (15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακο δεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό 20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άρα μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακής προσβολής.

Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματος αγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίων και άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τον διαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμα στο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακά αυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναι διαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιά παρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος βοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου
. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπως φαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactive protein) στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνη παρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.

Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουν αυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a) και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, το οποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.

Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμα μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμό αποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών και συντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σε σύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17).

Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, τα υψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε την αντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγω διαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικών ευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίες τους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλους ερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή ομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιο αθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωση σε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.

Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000 συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Public Health.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη, διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δεν πατεντάρονται.

Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στο Siebens-Drake/RobartsResearch Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οι συμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12 κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμα αντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).

Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mc gφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mg φολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικών σε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke ResearchCenter στο Wake Forest University στο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα, πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζοντας να παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το ναπεριμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι η οξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDL που έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDL αναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDL παθαίνουν καρδιοπάθεια.

Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDL που έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνηC, θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε την καρδιοπάθεια.
ΠηγήΑυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκε άρθρο, που αμφισβητεί την αξία των βιταμινών.
Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα..... πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης των συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων μέσω του Codex Alimentarius. Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπή ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου και ζητημάτων τροφήςΜεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλής ποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής, που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώς και στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλαθρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βόταναθα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα.


Αυτό αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων της κινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούν και τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο (συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλών δόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στονανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές ρυθμίσεις στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα και επιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και...των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θα καταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τις σκοταδιστικές ρυθμίσεις.

Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος» (έκδ. EtraPublishing, 2011) και αναφέρεται στην αξία των βιταμινών, των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (ιχθυελαίου) για την καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μια πρώτη απάντηση στο περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;

Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinate μειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τα τριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;

Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλές δόσεις;

Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στην πρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;


Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δεν μειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύσε υψηλές δόσεις.

Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, το ιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει την καρδιά σας;

Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρει τις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνη και, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.

Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη των τροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλή χοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσης σκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερές παρενέργειες.

Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφού αυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τις συνταγογραφεί;

Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια, που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγος έχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για την αξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δενθέλουν να γνωρίζετε.


ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)

Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες. Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανε ψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σε ποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).

Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL, ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3).

Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο του Σέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησε επίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτη του παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης(4).

Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στα τοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive protein είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τους θρόμβους. (5).

Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνο στατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δεν πατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.


ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαία αρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακής προσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξη της αρτηρίας.

Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου που είτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σε μαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότερος σε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6).

Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος ελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό, βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.

Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακά νοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τους Drs. Wilfred και Evan Shute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώντας τους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.

Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000 γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολήτου Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέφεραν 41% μείωση κινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνη E (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν 200 IU (7).

Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000 άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard βρήκαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης E. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).


Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%. Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στους ασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).

Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβαναν διατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E(10).

Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση bypass. Αγγειογράμματα έγιναν στην αρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωση είχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης (11).

Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400, 800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση της LDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνης E, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12).

Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που να περιέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.

ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)


Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναι φάρμακο.

Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης της χοληστερίνης.

Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνη βελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τα συνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη,το Coronary Drug Project, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί με δύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιο καλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστό θανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14).

Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από 31% (15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακο δεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό 20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άρα μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακής προσβολής.

Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματος αγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίων και άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τον διαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμα στο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακά αυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναι διαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιά παρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματος βοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου
. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπως φαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactive protein) στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνη παρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.

Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουν αυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a) και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, το οποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.

Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμα μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμό αποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών και συντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σε σύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17).

Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, τα υψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε την αντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγω διαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικών ευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίες τους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλους ερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή ομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιο αθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωση σε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.

Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000 συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Public Health.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη, διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δεν πατεντάρονται.

Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στο Siebens-Drake/RobartsResearch Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οι συμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12 κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμα αντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).

Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mc gφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mg φολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικών σε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke ResearchCenter στο Wake Forest University στο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα, πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζοντας να παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το ναπεριμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι η οξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDL που έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDL αναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDL παθαίνουν καρδιοπάθεια.

Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDL που έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνηC, θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε την καρδιοπάθεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε πρόωρη σύνταξη


Τη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κατά την διετία 2013-2014 εντάσσει η κυβέρνηση στον κατάλογο των μέτρων, προκειμένου να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ και να βγάλει από το κάδρο το αίτημα της τρόικας για άμεσες απολύσεις που θα οδηγούσαν σε βέβαιη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Στη λίστα που θα παραδοθεί στην τρόικα το μέτρο της διαθεσιμότητας θα αναφέρεται επιγραμματικά και σύμφωνα με στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού σχήματος θα εξειδικευθεί μελλοντικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό των υπαλλήλων οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πράξη δεν πρόκειται για μέτρο αντίστοιχο της εφεδρείας, που εφαρμόστηκε πέρυσι, και θα αντικατασταθεί με το ισοδύναμο μέτρο της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Σε αυτό έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς ορισμένων πλασματικών ετών από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σε σχετική εισήγηση που θα ετοιμάσει το αρμόδιο υπουργείο παρέπεμπαν εξάλλου και κύκλοι της Ιπποκράτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά και υπαλλήλους από φορείς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίες θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Στελέχη του Δημοσίου υποστήριζαν πάντως πως εάν εφαρμοστεί τελικώς κάποιο μοντέλο διαθεσιμότητας, όπου υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός υπηρεσίας για ορισμένο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας μέρος του μισθού τους και μετά θα απομακρύνονται οριστικά, η επιλογή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προσωπικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες


Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, η οποία θα προβλέπει την καταβολή τους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των οφειλών τους.

Στο τέλος Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, αυξήθηκαν στα 6,871 δις., όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα στο τέλος Ιουλίου τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή δείχνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι αλλά και μερίδα επιχειρήσεων δεν κατέβαλαν τη δόση του φόρου εισοδήματος ή το ΦΠΑ αντίστοιχα το μήνα Αύγουστο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας



Με λουκέτο κινδυνεύουν 216 σε όλη τη χώρα.

«Αφήστε μας να λειτουργήσουμε» διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη μάρκετινγκ και υπεύθυνη δικτύου εθελοντών, Νατάσα Σοφιανίδου, 216 μονάδες ψυχικής υγείας κινδυνεύουν με… λουκέτο, αν δεν δοθούν άμεσα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό. «Οι μονάδες και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υποχρηματοδοτούνται από το 2005», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Τον τελευταίο καιρό και με την δεδομένη οικονομική κρίση της χώρας, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έφτασε στο σημείο μηδέν. Με το Υπουργείο να διαθέτει μόνο το 50% των απαιτούμενων πόρων για την λειτουργία υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας οδηγεί την ψυχική υγεία σε πραγματική κατάρρευση. Χιλιάδες λήπτες μένουν χωρίς την στοιχειώδη και απαραίτητη παροχή φροντίδας».

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) καλεί την πολιτική ηγεσία και τους υπεύθυνους των αρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Και γι’ αυτό καλεί ακόμη και τους πολίτες να βοηθήσουν τον αγώνα τους. Μάλιστα, όπως λέει η κ. Σοφιανίδου, στις 10 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι φορείς θα πραγματοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες για να δείξουν το πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημά τους.

Γι’ αυτό η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους.

«Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς στέγη παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Ηράκλειο



Δεκαπέντε τμήματα στη Μεσαρά δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Χωρίς στέγη παραμένουν δεκάδες παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Ηράκλειο. Παιδιά που η ίδια η ζωή στάθηκε μαζί τους σκληρή και η πολιτεία τους αντιμετωπίζει σαν μαθητές... τρίτης κατηγορίας. Ο λόγος για τους μαθητές των σχολείων ειδικής αγωγής που στη σκιά της κρίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην εκπαίδευσή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μεσσαρά, όπου στο Νηπιαγωγείο κωφών και βαρήκοων Τυμπακίου, με 6 επίσημα εγγεγραμμένους μαθητές, όσους δηλαδή απαιτείται για να λειτουργήσει, είναι κλειστό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Νηπιαγωγείο Πόμπιας, το οποίο έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 3 μαθητών για να λειτουργήσει. Ακριβώς ίδια είναι η κατάσταση και στα Δημοτικά Σχολεία: στο 3ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου, Καπαριανών και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών, Ζαρού, Γέργερης, καθώς επίσης και στο 2ο Δημοτικό Αρχανών και 2ο και 3ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο τα προβλήματα κάθε χρόνο γιγαντώνονται με αποτέλεσμα η εφετινή χρονιά να είναι η χειρότερη όλων. Δάσκαλοι και καθηγητές δεν υπάρχουν και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του, στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην Ερώτησή του, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι: Το Τμήμα Ένταξης παρακολουθούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κανονικής τους τάξης. Εμφανίζουν δηλαδή δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαγνωσία, έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα, προβλήματα λόγου και ομιλίας, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες. Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τον Υπουργό να δράσει άμεσα για να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων που παραμένουν κλειστά...


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι σταρ τραγουδούν για τα παιδιά με καρκίνο



Δείτε ένα πολύ τρυφερό βίντεο.

Η Τζένιφερ Άνιστον, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο Τζον Χάμ και η Μπέτι Γουάιτ ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδάνε το «Hey Jude» των Beatles ώστε να μαζέψουν χρήματα για να ενισχύσουν το St. Jude Children's Research Hospital, ειδικό για παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο.

Δείτε το βίντεο
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που μιλά 32 γλώσσες



Ο Γιάννης Οικονόμου συμμετείχε στο συνέδριο «Πολυγλωσσία στην Ευρώπη».

Έχει αποκαλεστεί «φαινόμενο γλωσσομάθειας» και ο τίτλος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικός. Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει 32 γλώσσες και δίκαια θεωρείται ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Πολλές ξένες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει άρθρα για τον έλληνα μεταφραστή που έχει καταρρίψει τα γλωσσικά «σύνορα».

Ο κ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Μεσανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia), των ΗΠΑ. Από το 2002 εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες γλώσσες της Ευρώπης είναι μόλις 23!

Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στο «Πολυγλωσσία στην Ευρώπη», συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λεμεσο, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, απένειμε τα βραβεία με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών» σε πέντε έργα από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία, τα οποία σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στην προώθηση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών.

Σε δηλώσεις της, η κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι η γλωσσική πολυμορφία είναι πλούτος για την Ε.Ε. και όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν, ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν ακόμη περισσότερες γλώσσες.

Επίσης, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει την προσπάθειά της, ώστε κάθε παιδί να γνωρίζει δύο επιπλέον γλώσσες, πέραν της μητρικής του.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας ο δήμος Πειραιά



Διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων από 1η μέχρι 5η Οκτωβρίου.

Δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ο δήμαρχος Πειραιάς. Από την 1η Οκτωβρίου και για πέντε ημέρες θα πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων στα ΚΑΠΗ του δήμου προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου.

Σε κάθε ΚΑΠΗ θα υπάρξει ψυχαγωγικό πρόγραμμα και εδέσματα, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ανέφερε: «Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε πολλά. Η δύναμή τους πολλαπλασιάζει τη δική μας δύναμη στον αγώνα που δίνουμε για να δημιουργήσουμε τον Πειραιά της ελπίδας και της αναγέννησης. Τους αξίζει η αγάπη μας και ο σεβασμός μας. Η εμπειρία τους και η σοφία τους είναι οδηγοί μας. Σε αυτές τις εποχές, τις δύσκολες που ζούμε, τα παιδιά κάθε ηλικίας, γιατί για μένα νέος είναι αυτός που μένει νέος στη σκέψη, είναι προτεραιότητά μας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε και φέτος με τη φροντίδα και την επιμέλεια της Αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Σαρρή, είναι το λιγότερο γι΄ αυτή τη γενιά, που με τους αγώνες της, δημιούργησε τη νέα Ελλάδα».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος, Ευαγγελία Σαρρή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αγάπη και σεβασμό, τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας», πραγματοποιούμε σε κάθε ΚΑΠΗ, ξεχωριστή ψυχαγωγική εκδήλωση.

Με τη συμπαράσταση του Δημάρχου μας κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να μην λείψει τίποτα, από τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Στον ΕΟΠΥΥ δύο ακόμα ταμεία



Αποφασίστηκε σε σύσκεψη η ένταξη ΕΤΑΑ και ΤΑΥΠΕΚΩ.

Δύο ακόμη ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόκειται για το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών, υγειονομικών, συμβολαιογράφων) και το ΤΑΥΠΕΚΩ (υπαλλήλων τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας), η μη ένταξη των οποίων έως σήμερα στον ΕΟΠΥΥ αποτελούσε, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, μια από τις «κόκκινες κάρτες» της τρόικας στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος, δεν απέκλεισε την ένταξη στο μέλλον και άλλων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα και με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκε κυρίως η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να ανέλθει εφέτος σε 2- 2,5 δισ. ευρώ, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομη η χρήση βιομετρικού συστήματος τήρησης ωραρίου



Δεν έδωσε άδεια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν επέτρεψε την εγκατάσταση βιομετρικού συστήματος στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Ο επίμαχος Οργανισμός κατέθεσε στην Αρχή αίτηση προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης και τήρησης αρχείου βιομετρικών δεδομένων με σκοπό τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου εργασίας των απασχολούμενων στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη βιομετρική μέθοδο της «γεωμετρίας παλάμης» και τα δεδομένα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων. Κάθε εργαζόμενος έχει εγγραφή στο βιομετρικό σύστημα.

Έτσι, είναι δυνατή η ταυτοποίηση των υπαλλήλων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού, ενώ σε συνδυασμό με το σύστημα ωρομέτρησης βάσει μαγνητικής κάρτας είναι δυνατός ο έλεγχος του ακριβούς χρόνου προσέλευσης και εξόδου (τήρηση του ωραρίου). Τα βιομετρικά δεδομένα της κεντρικής βάσης θα διατηρούνται για αόριστο χρονικό διάστημα, ενώ τα δεδομένα που αφορούν την τήρηση του ωραρίου θα συνδέονται με το σύστημα υπολογισμού της μισθοδοσίας και θα καταστρέφονται ανά δίμηνο.

Η Αρχή, υπογραμμίζει ότι το επίμαχο σύστημα αποσκοπεί, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στον έλεγχο τήρησης του ωραρίου από τους εργαζόμενους.

Το σύστημα εφαρμόζεται συμπληρωματικά της χρήσης μαγνητικών καρτών για τον έλεγχο πρόσβασης των υπαλλήλων στον χώρο εργασίας τους (είσοδος - έξοδος). Επιπρόσθετα, το σύστημα ελέγχει και τη μετακίνηση των υπαλλήλων εντός των χώρων του λιμανιού (εγκαταστάσεις διοίκησης, αποθηκών, τελωνείου κ.λπ.).

Όμως, η Αρχή με απόφασή της υπογραμμίζει ότι «η χρήση βιομετρικού συστήματος εισάγει μια επαχθή και δυσανάλογη για τα υποκείμενα επεξεργασία (αποθήκευση βιομετρικών αποτυπωμάτων για αόριστο χρονικό διάστημα σε κεντρική βάση δεδομένων) σε σχέση με το σκοπό για τον οποίο επιχειρείται, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με άλλα ηπιότερα εναλλακτικά μέσα, όπως οι μαγνητικές κάρτες χωρίς βιομετρικά στοιχεία».

«Η επεξεργασία που έχει γνωστοποιηθεί από τον Οργανισμό» -συνεχίζει η Αρχή- «απαιτεί τη συλλογή περισσότερων δεδομένων απ' όσα απαιτούνται για την ικανοποίηση του σκοπού της επεξεργασίας και ως εκ τούτου δεν συνάδει με τη διάταξη του άρθρου 4 Ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Κατόπιν αυτών η Αρχή έκρινε μη νόμιμη την εγκατάσταση του επίμαχου βιομετρικού συστήματος στο λιμάνι του Ηρακλείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τελικό πακέτο-φωτιά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα..


Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για το σκληρό πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ βρίσκονται οι τρεις αρχηγοί, καθώς τα περισσότερα μέτρα έχουν πλέον συμφωνηθεί, όπως επίσης και οι αλλαγές στην φορολογία.

Δείτε τι προβλέπει το πακέτο......

Βασική διαφορά στο τελικό πακέτο μέτρων που έχουν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση έχει ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά) ώστε οι περικοπές δαπανών να πέσουν στα 10,6 δισ. από 11,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
  • Συντάξεις Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις
  • Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ
  • Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ
  • Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία.
  • Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια.
  • Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.
  • Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.
  • Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.
  • Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής Φορολογία
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ
  • Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%
  • Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)
  • Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.
Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

  • Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.
  • Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους
  • ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
  • Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια
  • Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές
  • Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας
Κοινωνικά επιδόματα

  • Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια
  • ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).
  • Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας
  • Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους
  • Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς
Υγεία
  • ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ
  • Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη
Δημόσιο – Δήμοι
  • Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου
  • Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%
  • ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
  • Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους
Παιδεία
  • ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα
  • Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
  • Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών
  • Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ



Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμοί κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας



Για άπορες και ανασφάλιστες στη Θεσσαλονίκη.

Εμβολιασμοί κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιούνται στο κτίριο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Μοναστηρίου 53-55 στον 3ο όροφο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες 12 έως 26 ετών που είναι κάτοικοι ή δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στα τηλ. 2310509053, 2310509020.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που είχε χέρια στα πόδια..



Σοκαριστικές φωτογραφίες από τον άνθρωπο που είχε χέρια στα πόδια.

Η εκ γεννετής ανωμαλία του προκάλεσε την απώλεια του ποδιού όπως εμείς το γνωρίζουμε και στην θέση του έχει πόδια σε μορφή χεριού.







Διαβάστε περισσότερα...

Τα ελληνικά κινδυνεύουν με ψηφιακή εξαφάνιση




Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έκθεση, οι 21 από τις 30 γλώσσες της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- αντιμετωπίζουν κίνδυνο ψηφιακής εξαφάνισης.

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου, καθώς διαπίστωσε ότι η ψηφιακή βοήθεια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ελλιπής ή απολύτως ανύπαρκτη για τους χρήστες.

Η έκθεση, με την μορφή μιας σειράς Λευκών Βίβλων (με τίτλο «Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας»), από το επιστημονικό δίκτυο ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, το οποίο συνενώνει 60 ερευνητικά κέντρα σε 34 χώρες, επισημαίνει ότι οι γλώσσες που μιλιούνται από σχετικά μικρό ανθρώπων, κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν τεχνολογική υποστήριξη όπως έχουν οι ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες.

Λευκές Βίβλοι (στη διεύθυνση www.meta-net.eu/whitepapers) έχουν καταρτιστεί για τις εξής ευρωπαϊκές γλώσσες: αγγλικά, βασκικά, βουλγαρικά, γαλικιανά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, καταλανικά, κροατικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, νορβηγικά (μπουκμόλ και νινόρσκ), ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σερβικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά. Κάθε Λευκή Βίβλος είναι γραμμένη στη γλώσσα στην οποία αναφέρεται και είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ισλανδική, η λετονική, η λιθουανική και η μαλτέζικη γλώσσααντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο εξαφάνισης σε μια ευρωπαϊκή τεχνολογική κοινωνία που ολοένα περισσότερο προωθεί τη χρήση συγκεκριμένων γλωσσών και ιδίως της αγγλικής. Όμως και άλλες γλώσσες, όπως η ελληνική, η βουλγαρική, η ουγγρική και η πολωνική, επίσης κινδυνεύουν στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Η έρευνα του ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, στην οποία συνέβαλαν περισσότεροι από 200 ειδικοί, αξιολογεί τον κίνδυνο για κάθε γλώσσα με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια σε τεχνολογικό/ψηφιακό επίπεδο: την ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης στη συγκεκριμένη γλώσσα, τη δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης, την δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης κειμένου και τη διαθεσιμότητα των σχετικών ψηφιακών γλωσσικών πόρων/πηγών.

Η γλώσσα με την καλύτερη βαθμολογία στα ανωτέρω κριτήρια είναι ασφαλώς η αγγλική που απολαμβάνει την συγκριτικά καλύτερη τεχνολογική υποστήριξη (αν και όχι την καλύτερη δυνατή), γεγονός που διευκολύνει την περαιτέρω εξάπλωσή της. Ακολουθούν με ικανοποιητική ή μέτρια τεχνολογική/ψηφιακή υποστήριξη η ολλανδική γλώσσα, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική και η ισπανική. Η ελληνική, όπως επίσης η βασκική, η καταλανική, η πολωνική, η ουγγρική κ.α., κατατάσσονται στις γλώσσες με «αποσπασματική» μόνο υποστήριξη, γι' αυτό ακριβώς θεωρούνται γλώσσες υψηλού κινδύνου προς εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τους επιμελητές της μελέτης Χανς Ουζκοράιτ και Γκέοργκ Ρεμ, «υπάρχουν δραματικές διαφορές στην υποστήριξη της γλωσσικής τεχνολογίας ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και τεχνολογικές περιοχές. Το χάσμα μεταξύ ‘μικρών' και ‘μεγάλων' γλωσσών ολοένα και διευρύνεται. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό των μικρότερων και λιγότερο πλούσιων σε ψηφιακούς πόρους γλωσσών με τις απαραίτητες βασικές τεχνολογίες, αλλιώς οι γλώσσες αυτές είναι καταδικασμένες σε ψηφιακή εξαφάνιση».


Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της ελληνικής μελέτης, «τα ελληνικά είναι μία από τις γλώσσες με μικρό αριθμό ομιλητών και μικρό όγκο ψηφιακών γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών. Η κρισιμότητα της ανάπτυξης της γλωσσικής τεχνολογίας για τα ελληνικά προβάλλει έντονα μόλις κανείς εξετάσει τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει η γλωσσική τεχνολογία, τους τρέχοντες περιορισμούς της αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας.»

Ως ελπίδα αυτών των γλωσσών θεωρείται η βελτίωση και η ευρύτερη αξιοποίηση του λογισμικού γλωσσικής τεχνολογίας, το οποίο επιτρέπει την φωνητική και τη γραπτή επεξεργασία των διαφόρων γλωσσών. Παραδείγματα αυτών των δυνατοτήτων είναι οι ηλεκτρονικοί ορθογραφικοί και συντακτικοί διορθωτές κειμένων, οι διαδραστικοί προσωπικοί «βοηθοί» των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (π.χ. η Siri στο iPhone), τα συστήματα αυτόματης μετάφρασης, τα ηλεκτρονικά συστήματα διαλόγου των τηλεφωνικών κέντρων, οι μηχανές αναζήτησης, η συνθετική φωνή στα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων. κ.α.

Το σημαντικό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι όλες αυτές οι δυνατότητες να προσφέρονται στους χρήστες και στη μητρική τους γλώσσα που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Χωρίς αποφασιστική δράση, γίνεται η δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι γλώσσες αυτές δύσκολα θα επιβιώσουν στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.

Ένα πρόβλημα είναι ότι το λογισμικό αυτών των συστημάτων γλωσσικής τεχνολογίας στηρίζεται σε στατιστικές μεθόδους που απαιτούν τεράστιες ποσότητες γραπτών ή φωνητικών δεδομένων, όμως τόσα πολλά δεδομένα είναι δύσκολο να αποκτηθούν για γλώσσες που ομιλούνται από σχετικά λίγους ανθρώπους.

Εξάλλου, ακόμα και για ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες όπως τα αγγλικά, η σχετική γλωσσική τεχνολογία έχει ακόμα αδυναμίες, που είναι π.χ. φανερές στις άκρως ανεπαρκείς και γεμάτες λάθη αυτόματες μεταφράσεις. Η έκθεση προτείνει ότι πρέπει να αναληφθεί μια συντονισμένη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια στην Ευρώπη προκειμένου σταδιακά να δημιουργηθούν ή να βελτιωθούν οι αναγκαίες τεχνολογίες και να βοηθηθούν οι γλώσσες που είναι ψηφιακά παραγκωνισμένες.


Η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Σοφία Ανανιάδου του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε ότι «η γλωσσική τεχνολογία έχει ήδη κάνει πιο εύκολες τις ζωές μας και έχει τεράστιες δυνατότητες να μας βοηθήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Καθώς η ψηφιακή πληροφόρηση και επικοινωνία γίνονται ολοένα πιο κυρίαρχες, είναι ζωτικό να υπάρχει διαθέσιμη μία ποιοτική υποστήριξη στο πεδίο της γλωσσικής τεχνολογίας για μια ευρύτερη γκάμα γλωσσών».

Το δίκτυο ΜΕΤΑ-ΝΕΤ(www.meta-net.eu), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στην ανάπτυξη των τεχνολογικών θεμελίων για μια πραγματικά πολύγλωσση ευρωπαϊκή ψηφιακή κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προωθήσει την Τεχνολογική Συμμαχία για μια Πολύγλωσση Ευρώπη (Multilingual Europe Technology Alliance-META), στην οποία ήδη συμμετέχουν περίπου 600 φορείς από 55 χώρες (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρίες κάθε μεγέθους).

Η γλωσσική τεχνολογία αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας σημαντικός χώρος ανάπτυξης των τεχνολογιών της πληροφορίας και, γι' αυτό, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως η Google, η Microsoft και η IBM έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια. Παράλληλα, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη εξειδικεύονται σε εφαρμογές ή υπηρεσίες γλωσσικής τεχνολογίας.



Διαβάστε περισσότερα...