Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για το «Βοήθεια στο Σπίτι»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.03.2013

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσκλήθηκε η ΕΣΑμεΑ, την οποία και εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, την Τρίτη 12 Μαρτίου. Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι Κωνσταντίνος Ασκούνης, πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και πρόεδροι σωματείων εργαζομένων στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας ο κ. Νάστας τόνισε ότι το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» δεν έχει καμία σχέση με το «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο η ΕΣΑμεΑ ζητά επίμονα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Αντιθέτως το «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» αφήνει εκτός μια τεράστια μερίδα των ατόμων με αναπηρία!
Αφήνει εκτός:
- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και κάτω,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι ανασφάλιστα,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι έμμεσα ασφαλισμένα,
- τα άτομα με αναπηρία που ο/η σύζυγος ή άλλο πρόσωπο με το οποίο διαβιούν δεν πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα (για π.χ. δεν έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω κ.λπ.),
- τα άτομα με αναπηρία που το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των ωφελουμένων υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ,
- τα άτομα που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα είτε το εξωϊδρυματικό επίδομα είτε το επίδομα απολύτου αναπηρίας είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό ο κ. Νάστας τόνισε: «Αντί να μεταβούμε σε ένα Εθνικό Δίκτυο Προστασίας σε επίπεδο Δήμων και Πολιτείας, αυτή την τραγική οικονομική περίοδο για τη χώρα, συρρικνώνονται οι παροχές των υπηρεσιών φροντίδας, με τραγικά αποτελέσματα για τους ωφελούμενους. Αλήθεια, τι θα γίνουν οι χιλιάδες θέσεις εργασίες και ο πλούτος της γνώσης και της εμπειρίας των φροντιστών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που ανέδειξαν το πρόγραμμα ως το κορυφαίο από πλευράς κοινωνικής παροχής στην ελληνική κοινωνία; Πιστεύετε ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες μπορούν να αναλάβουν την κοινωνική φροντίδα της χώρας χωρίς την προστασία που παρέχει η Πολιτεία»;

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να πιέσουν ώστε η Βουλή να προστατεύσει από τον οικονομικό Καιάδα τους πολίτες που υφίστανται την μεγαλύτερη ταλαιπωρία, μεταξύ των οποίων 60.000 άτομα με αναπηρία σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο στα ΚΕΠΑ, αλλά και να πιέσει ώστε το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη αναμόρφωση και επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ καθώς και για καλύτερες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, υπηρεσίες και αποκατάσταση. «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή οπισθοδρόμηση, στη φάση χάραξης μιας νέας παρακαμπτηρίου οδού που οδηγεί στον Καιάδα τα άτομα με αναπηρία».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεσα λύση για τους επιτυχόντες του 2643!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.03.2013

Η δημοσίευση της κατανομής διορισμού του υπολοίπου 50% των επιτυχόντων της προκήρυξης του έτους 2008 και των επιτυχόντων τυφλών της ειδικής προκήρυξης του ν. 2643/98 αναμένονταν με την έναρξη του έτους 2013. Αυτή ήταν η ρητή δέσμευση της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπως και της τωρινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Η τήρηση των δεσμεύσεων σας που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία με πρώτο και κύριο το δικαίωμά τους στην εργασία αποτελεί κριτήριο πολιτικής αξιοπιστίας της παρούσας Κυβέρνησης.

Η καθυστέρηση της υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων δημιουργεί καθεστώς φόβου και ανησυχίας στους επιτυχόντες που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα.

Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να βρει άμεσα λύση!

Η επιστολή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 111 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά βελτίωση των κριτηρίων ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.03.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., με δεδομένη τη μείωση των μισθών και συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, ζητά τη βελτίωση των κριτηρίων ένταξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η Συνομοσπονδία αιτείται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες οικογένειες ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, εναρμόνιση του ΚΟΤ για τα άτομα με αναπηρία με το τιμολόγιο που ισχύει για τις οικογένειες με 4 προστατευόμενα μέλη ως:
-οι πρώτες 2400 kWh ανά τετράμηνο: 0,01330 €/kWh
-οι επόμενες 1100 kWh ανά τετράμηνο: 0,04471/kWh
-οι υπόλοιπες kWh ανά τετράμηνο: 0,12619 €/kWh
Ενώ ειδικά για τους καταναλωτές με αναπηρία και χρόνια πάθηση που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης ζητά να εξεταστεί η τιμολόγηση με το ΚΟΤ του συνόλου της κατανάλωσης ρεύματος και όχι των πρώτων 2000kwh, όπως ισχύει σήμερα.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες άτομα με αναπηρία αναμένουν για πολλούς μήνες την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, προσπαθώντας να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα.

Η επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 104 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συμπαράσταση στην κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Ζακύνθου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.03.2013

Την οργή και την αγανάκτησή της απέναντι στην υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος Υγείας εκφράζει η ΕΣΑμεΑ, που συμπαραστέκεται στον αγώνα του Σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι», για τη μείωση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείο Ζακύνθου. Καλεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους αλλά και όλους τους πολίτες της Ζακύνθου να δώσουν το παρόν στην κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα στο Διοικητήριο Ζακύνθου.

Το Δελτίο Τύπου των «Ποπολάρων» έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, αφουγκράζοντας τη φωνή αγωνίας των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, υποστηρίζει και συμμετέχει στην συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, στις 5 το απόγευμα στο Διοικητήριο Ζακύνθου.

Ο τομέας της Υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, εάν λάβουμε υπόψη ότι:

α) Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας το 19% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία και ότι

β) Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι συχνοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Επομένως σαν άμεσα ενδιαφερόμενοι συμμετέχουμε και καλούμε τα μέλη μας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας μας έως και σήμερα το Σωματείο μας είχε και έχει επαφές με τους εκάστοτε Διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και ασκεί έλεγχο, προτείνει και συνεργάζεται, για την μέγιστη παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ανάπηρους πολίτες του νησιού μας και όχι μόνο»!!!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η πρόταση του ΔΝΤ για τα υπερχρεωμένα


Μέχρι και το 2021 ορίζουν τα Ειρηνοδικεία δικάσιμο για υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών, ενώ η δυναμική των "κόκκινων " δανείων στην ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να "ξαναδεί" το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών "Η Παρέμβαση", σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση του ΔΝΤ συνδέει την εξωδικαστική επίλυση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την παροχή κινήτρων φορολογικών και ρυθμιστικού περιεχομένου προς τις τράπεζες και κινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για αυτή την πρόταση ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, "μετατίθεται η συζήτηση σε δεύτερο χρόνο". Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν προτάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.

Μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου ο συγκεκριμένος θεσμός περνά μέσα από τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις με άλλες ΜΚΟ, μηχανισμούς ανεύρεσης εργασίας και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων έχει δώσει λύσεις. Το μοντέλο Ολλανδίας προκρίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συνολικό σχέδιο. Το μοντέλο της Ολλανδίας βασίζεται στη λειτουργία γραφείων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό και οι λύσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων όπως ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μόνο μία υπόθεση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 έως το τέλος του 2012 διευθετήθηκε εξωδικαστικά με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ενώ συνολικά στο ίδιο διάστημα, έχουν επιτευχθεί 200 συμβιβασμοί. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε όλη την επικράτεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπερβαίνουν τις 60.000.

Τα μέλη των καταναλωτικών οργανώσεων σημείωσαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός «συμφέρει» τους καταναλωτές και δεν θα πρέπει να επιμένουν να φθάνει η υπόθεσή τους στα δικαστήρια νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διαγραφούν χρέη. Ήδη από το 1/1//2011 έως τέλος του 2012 κατατέθηκαν συνολικά 34.931 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία εκ των οποίων 9.335 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, από τις οποίες πραγματοποιήθηκε μόνο ένας δικαστικός συμβιβασμός, επικυρώθηκαν δύο εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, εκδόθηκαν 85 αποφάσεις, δεκτές για δικαστική διαδικασία έγιναν 469 και απορρίφθηκαν 382 και καμία εκδικασμένη. Για την υπόλοιπη χώρα οι δικάσιμοι ορίζονται μέχρι και το 2021.

Στο σύνολο των καταναλωτών που διαχειρίζονται οι ενώσεις- μέλη της ΠΟΜΕΚ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 35% είναι άνεργοι χωρίς να υπολογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εργάζονται. Από τα στατιστικά της ΠΟΜΕΚ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τηλεφωνικές κλήσεις ανά έτος είναι 100.000, οι υποθέσεις με ακίνητο ανέρχεται στο 70% του συνόλου και από τα μέλη της Οργάνωσης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το 2012 έχουν γίνει 44.551 αιτήσεις δηλαδή κατά μέσο όρο 3,5 αιτήματα ανά μέλος. Η εκτίμηση των Οργανώσεων είναι ότι πρέπει να διαγραφεί σημαντικό μέρος των καταναλωτικών δανείων για να γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρατε πετρέλαιο; Πάρτε και το επίδομα



"Το ποσό των 37.677.997 ευρώ θα πιστωθεί αύριο Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης", αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:

"Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά σε 278.489 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με την τελευταία πληρωμή ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και το ποσό πληρωμής έχει υπερδιπλασιαστεί".


Διαβάστε περισσότερα...

"Χαράτσι" μέσω ΔΕΗ έως το 2014;


Παράταση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Στουρνάρας εισηγείται στον Πρωθυπουργό να παραμείνει έως το τέλος του 2013 η διαδικασία είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ,

Ο υπουργός Οικονομικών, δεν θέλησε να δώσει αριθμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το «χαράτσι» να είναι ηπιότερο.

Αυτό που προτείνει ο κ. Στουρνάρας είναι να δοθεί χρόνος ώστε να σχεδιαστεί ο μηχανισμός για έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από 1/1/2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενείς διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα Βορειοηπειρώτες και άλλοι ομογενείς στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή τη διακοπή του βοηθήματος του ΟΓΑ.

Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους γύρω, από την πλατεία Συντάγματος, δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών και στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ειρηνικά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φθηνό κατά 23% το σαρακοστιανό τραπέζι


Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, που αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, όπως ενημερώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Τα περισσότερα προϊόντα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ εμφανίζουν κάθετη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.

Στο μεταξύ για την τιμή της λαγάνας οι αρτοποιοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η τιμή της στα περυσινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα ενώ η ΕΣΕΕ διακρίνει αύξηση στην τιμή κατά 3,7% (από 2,70 ευρώ το τεμάχιο στα 2,80 ευρώ το τεμάχιο).

Η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή των εμπόρων στην ποιότητα των προϊόντων και υπενθυμίζει ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι τίθενται από πολλούς ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των μικρών καταστημάτων τροφίμων, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε στις Ομοσπονδίες και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ότι:

- Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) και όσα εμπορικά καταστήματα οπουδήποτε στην επικράτεια επιλέξουν να λειτουργήσουν, θα ανοίξουν νόμιμα.

- Η Καθαρά Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή στο καθορισμένο πλαίσιο ωραρίου είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πού θα βρουν δουλειά 400.000 άνεργοι


Πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης σε έργα κυρίως τοπικού χαρακτήρα.

Πεντάμηνη εργασία σε 400.000 άνεργους προβλέπει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν άνεργοι (υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ π.χ. ακόμη κι αν είναι σύζυγοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών) μέσω του συστήματος της μοριοδότησης και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Το σχέδιο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Απασχόλησης του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας γενικών καθηκόντων σε δήμους για χρονικό διάστημα πέντε μηνών με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών και κάλυψη των εισφορών.

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να απασχοληθούν σε:

- Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
- Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κ.λπ.
- Κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία.
- Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Του παίρνουν το σπίτι για... 1.753 ευρώ!


Στο δρόμο κινδυνεύει να μείνει συνταξιούχος στην Αμαλιάδα.

Τη στιγμή που ο «χορός» των εκατομμυρίων και της φοροδιαφυγής καλά κρατεί, η δικαιοσύνη και οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας αποφάσισαν να δείξουν όλη τους τη σκληρότητα σε έναν συνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία από την Αμαλιάδα, διατάσσοντας την κατάσχεση του σπιτιού του για μια οφειλή στην εφορία της τάξης των... 1.753 ευρώ!

Γι’ αυτό μάλιστα το «δυσθεώρητο» ποσό της οφειλής, που μαζί με το πρόστιμο φτάνει στα 2.095 ευρώ, η εφορία διέταξε την κατάσχεση ενός ακινήτου με αντικειμενική αξία 80.000! Ενός ακινήτου δηλαδή που η εμπορική του αξία, πριν την οικονομική κρίση, θα ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την παραγγελία της αναγκαστικής κατάσχεσης που συνέταξε η Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας, ο συνταξιούχος οφείλει 73,49 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος του 2007, 403,13 ευρώ από το φόρο εισοδήματος του 2008, 74,02 ευρώ από το ΕΤΑΚ του 2008, 403,61 ευρώ από εισφορές και φόρο επιτηδεύματος του 2011, 44,02 ευρώ από το ΕΤΑΚ του 2009 και 756,12 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2012! Το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται στα 1,754,39 ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις, τους τόκους κ.α. φτάνει στα 2.095,36 ευρώ.

Για την εξόφληση του παραπάνω ποσού η εφορία βάζει στην άλλη άκρη της «ζυγαριάς» ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα, μια μονοκατοικία 87,51 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλλεται από οικόπεδο 494 τετραγωνικών μέτρων!


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 250.000 μητέρες που παίρνουν σύνταξη στα 50


Αποφεύγουν την έξοδο στα 67.

Σε 250.000 υπολογίζονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών.

Σύμφωνα με το «Έθνος» οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς αποφεύγουν την έξοδο στα 67 και μπορούν να αποχωρήσουν 17 χρόνια ταχύτερα από τους νέους ασφαλισμένους.

Οι θετικές αυτές διατάξεις προβλέπονται σε μια σειρά νόμων που είναι σε ισχύ και αφορούν μητέρες ανηλίκων που σκοπεύουν να πάρουν σύνταξη από το Δημόσιο, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και το ΙΚΑ.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ η εξαγορά πλασματικών ετών μπορεί να επισπεύσει τη συνταξιοδότηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (που διαφοροποιούνται ανά Ταμείο) και η ανηλικότητα του τέκνου.

Με τον τρόπο αυτόν η ασφαλισμένη -ακόμα και αν τη στιγμή της θεμελίωσης δεν έχει το όριο ηλικίας- κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να αποχωρήσει όποτε γίνει 50 ετών (χωρίς στο ενδιάμεσο να επηρεαστεί από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό).

Σημειώνεται πως στις ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το 2010 καταβάλλεται στα 50 πλήρης σύνταξη από το Δημόσιο και τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη (καθώς για την πλήρη πρέπει να συμπληρωθεί το 55ο έτος) με το πέναλτι να φτάνει το 30% για όσες ασφαλισμένες ανοίγουν την πόρτα εξόδου στα 50.

Στο Δημόσιο και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας, ενώ στο ΙΚΑ αρκούν 5.500 ημέρες ασφάλισης (ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά Ταμεία).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητρώο εγγραφής για αποκλειστικές νοσοκόμες


Την απόφαση Λυκουρέντζου χαιρετίζει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας.

Την ικανοποίησή του για τη δημιουργία μητρώου εγγραφής από τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο αποκλειστικών νοσοκόμων σε κάθε υγειονομική περιφέρεια εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας, Αθανάσιος Κοτταράς, προτείνοντας τη σύνδεση των υγειονομικών περιφερειών με τα γραφεία τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για κάθε παρατυπία ή αστοχία των συνεργαζόμενων προς τα Γραφεία αποκλειστικών νοσοκόμων.

Με επιστολή του ο Αθ. Κοτταράς τονίζει:

«Επικροτούμε την δημιουργία μητρώου εγγραφής από τον Υπουργό Υγείας κον Λυκουρέντζο αποκλειστικών νοσοκόμων σε κάθε υγειονομική περιφέρεια . Προτείνουμε δε και σύνδεση των υγειονομικών περιφερειών με τα γραφεία μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή όπως αλλιώς επιθυμούν , ώστε να υπάρχει ενημέρωση για κάθε παρατυπία ή αστοχία των συνεργαζόμενων προς εμάς αποκλειστικών νοσοκόμων.

Δεν σας κρύβουμε ότι μας απασχολεί πολύ το θέμα των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων , οι οποίοι και αποτελούν ένα κομμάτι της αλυσίδας της μαύρης εργασίας που ταλανίζει όλους εμάς ( Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας & εργαζόμενους ) που κινούμεθα νόμιμα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ελληνική κοινωνία καθώς και το Ελληνικό κράτος σε αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες που περνούμε όλοι μας.

Σας υπενθυμίζω κάτι που ήδη γνωρίζετε πολύ καλά, δηλ. ότι τα γραφεία μας αποδίδουν ΦΠΑ 23% σε όλες τις αποδείξεις μας κάθε τρεις μήνες καθώς επίσης και τον φόρο που μας αναλογεί ως επιχείρηση ανά έτος.
Τα γραφεία μας παραδίδουν κάθε έξι μήνες κατάσταση διακίνησης προσωπικού στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας σε έντυπο μορφή αλλά και με ηλεκτρονική μορφή ταχυδρομείου .

Τα γραφεία μας δεν επιχορηγούνται και δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από το Ελληνικό Κράτος , αντιθέτως σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας , πληρώνουμε ΦΠΑ , φόρους , μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Εμείς δεν είμαστε σε αναγκαστική κόντρα με τους συνδικαλιστές αποκλειστικούς νοσοκόμους , αντίθετα είμαστε σε μεγάλη κόντρα με την παρανομία από όπου κι αν προέρχεται! Εχθρός μας δεν είναι ούτε οι νόμιμοι συνδικαλιστές, ούτε τα νόμιμα γραφεία, αλλά η μαύρη εργασία και οι παράνομοι!

Οφείλουμε δε να δώσουμε συγχαρητήρια και να ενθαρρύνουμε τον έλεγχο που γίνεται από τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ σε συνεργασία με την αστυνομία και για την αποτελεσματικότητα τους!
Κλείνοντας την επιστολή μας σας υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα που χάνει το Ελληνικό κράτος από τις ανασφάλιστες παράνομες αποκλειστικές είναι με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ 1,2 Δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Προσωπική μας γνώμη είναι ότι τα χρήματα αγγίζουν και τα 2 Δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Για όλα τα παραπάνω έχουμε ενημερώσει αναλυτικά και έχουμε επισυνάψει τις προτάσεις μας στον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και τους αρμόδιους Υπουργούς και Δημόσιους φορείς.

Ας ελπίσουμε πως σύντομα δεν θα συζητάμε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και του δικού μας τομέα και να βγούμε από το τέλμα της προσμονής και απραξίας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Κατερίνης προσλαμβάνει 43 άτομα για αρδευτικές εργασίες


Θα υπογράφεται σύμβαση διάρκειας έξι μηνών.

Ο δήμος Κατερίνης προσλαμβάνει υδρονομείς άρδευσης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μετά την εκλογή τους από το δημοτικό συμβούλιο.

Η διάρκεια της σύμβασης συμπίπτει με την αρδευτική περίοδο και ορίζεται σε έξι μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 15-04-2013 και ημερομηνία λήξης την 15-10-2013, χωρίς δυνατότητα παράτασης της σύμβασης.

Οι όροι εργασίας καθορίζονται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης εργασίας.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η Τρίτη 19 Μαρτίου 2013.

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ

Για να εκλεγεί κάποιος υδρονομέας πρέπει:

α. Να έχει την Ελληνική ιθαγένεια.

β. Να έχει συμπληρώσει το 18ον έτος της ηλικίας του και να μη υπερβαίνει το 60ο.

γ. Να γνωρίζει ανάγνωση και γραφή.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στο Δήμο Κατερίνης (Γραφείο 9 – Α’ όροφος), τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

2. Αίτηση

3. Υπεύθυνη δήλωση

4. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά αλληλεγγύης προς άπορους μαθητές


Οι υπάλληλοι του κυπριακού ΥΠΕΞ έδωσαν 10.000 ευρώ.

Το ποσό των 10.000 ευρώ έδωσε το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών στους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων πέντε Δημοτικών Σχολείων της Λευκωσίας, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών απόρων μαθητών και των οικογενειών τους.

«Το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να παραμείνει απαθές στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι ευκαταφρόνητος αριθμός οικογενειών στην Κύπρο και δη οικογενειών με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, πολλές εκ των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

Οι πρόεδροι των Συνδέσμων Γονέων, καθώς και οι διευθυντές των σχολείων, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία αυτή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο παρά πέντε για το σχέδιο «Αθηνά»


Ποιες είναι οι βασικές τροποποιήσεις.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνουν τα Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Τελικά δεν θα συγχωνευθούν οι ξένες φιλολογίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ, δεν θα απορροφηθεί το Πρόγραμμα Ψυχολογίας, αλλά θα αναβαθμιστεί και θα γίνει ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας, ενώ δεν θα συγχωνευθούν και τα τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΤΕΙ.

Το αρχικό Σχέδιο «Αθηνά» προέβλεπε συγχώνευση των τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.

Το σχέδιο «Αθηνά» όμως προέβλεπε και απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που έδινε όμως αυτόνομο πτυχίο και είχε χωριστούς εισακτέους από το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο οποίο και ανήκε.

Όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τελικά δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό τμήμα Ψυχολογίας το οποίο όπως είναι γνωστό ήδη είχε υψηλή βάση και μεγάλο ποσοστό αποφοιτούντων.

Τέλος δεν συγχωνεύνονται τα τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΤΕΙ όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά διατηρούν την αυτονομία τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Με λιγότερο ψωμί την περνούν οι Έλληνες


Πτώση του τζίρου για εννιά στους δέκα αρτοποιούς.

Δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Οι δύο βασικότεροι λόγοι μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%). Έπονται οι λόγοι οικονομίας 22,9%, αριθμός διπλάσιος εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς πριν από δύο χρόνια.

- Οι 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη από 2011 το 76,3% δήλωνε μείωση του τζίρου του, γίνεται αντιληπτό ότι τα αρτοποιεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου των αρτοποιείων καταγράφεται στο 36,73%. Η σχετικά μεγαλύτερη μείωση τζίρου καταγράφηκε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα αρτοσκευάσματα.

- Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των αρτοποιών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 73,1% αναμένει περαιτέρω μείωση, το 17,9% σταθεροποίηση στα σημερινά επίπεδα και μόνο το 2% ελπίζει σε αύξηση του τζίρου του μέσα στο 2013. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτου είναι ο βασικός παράγοντας αύξησης στο κόστος του ψωμιού σύμφωνα με τους αρτοποιούς. Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου και έπονται η τιμή των αλεύρων και το εργατικό κόστος. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα δύο χρόνια πριν, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτου αναφερόταν μόνο από το 29,5% (σήμερα από το 73,9%) και η τιμή των αλεύρων από το 64,3% (σήμερα από το 30,2%).

- Ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών (37,1%) πιστεύει ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις τιμές του ψωμιού στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επίσημες στατιστικές συγκρίσεις και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αποδεικνύουν το αντίθετο.

- Η κατανάλωση του ψωμιού εμφανίζει σχετική μείωση. Σε σχέση με 1-2 χρόνια πριν το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% καταναλώνει περισσότερο ενώ το 66% δήλωσε ότι καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα. Η σχετικά μεγαλύτερη τάση της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους μη εργαζόμενους.

- Η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει ψωμί αρκετές φορές την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα το 39,7% σε καθημερινή βάση, το 25,5% μέρα παρά μέρα και το 28,4% μια με δύο φορές την εβδομάδα. Σπανιότερα αγοράζει το 6,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά δύο χρόνια πριν -όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη έρευνα- ήταν 45% καθημερινά, 25% μέρα παρά μέρα, 24,4% μια με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σπανιότερα 5,5% των νοικοκυριών. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι καταγράφεται σχετική μείωση στους καθημερινούς αγοραστές του ψωμιού της τάξης 5,3%, ενώ αύξηση 4% παρατηρείται σε όσους αγοράζουν ψωμί μια με δύο φορές την εβδομάδα.

- Η πιο μεγάλη ημερήσια κατανάλωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, γίνεται στη Δυτική και Ανατολική Αττική, στα νοτιανατολικά προάστια, στις περιοχές του Πειραιά και στα Δυτικά Προάστια, ενώ ημερήσια κατανάλωση κατά του μέσου όρου καταγράφεται στον δήμο Αθηναίων και στα Βόρεια Προάστια. Σε σύγκριση με την έρευνα του 2011 παρατηρούμε ελαφρά άνοδο της ημερήσιας κατανάλωσης κυρίως στα νοτιανατολικά και δευτερευόντως στα βόρεια προάστια.

- Τα 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 15,7% ένα κιλό, το 2,2% ενάμιση κιλό και το 0,9% δύο κιλά και άνω. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η μέση ημερήσια κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υπολογίζεται στα 610 γραμμάρια (10 λιγότερα από το 2011), δηλαδή περίπου 200 γραμμάρια ανά άτομο.

- Το 86,1% των καταναλωτών ανέφεραν ότι αγοράζουν ψωμί από τον φούρνο/αρτοποιείο της γειτονιάς τους (το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 87,2%). Το 7,5% δήλωσε ότι αγοράζει από το πρατήριο άρτου και το 6,2% ανέφερε ότι κυρίως από το super market. Οι πιο τακτικοί αγοραστές ψωμιού από super market εντοπίζονται στα νοτιανατολικά προάστια.

- Όπως και στην έρευνα του 2011, ως σημαντικότεροι λόγοι επιλογής του καταστήματος αγοράς είναι η κοντινή απόσταση (αυξημένη κατά 2,1% σε σχέση με το 2011), ενώ ακολουθούν η νοστιμιά/γεύση/φρεσκάδα του ψωμιού, και η εμπιστοσύνη ως προς την ποιότητα των προϊόντων και υλικών με μειωμένα όμως ποσοστά. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ο διπλασιασμός εκείνων που αναφέρουν ως σημαντικότερο λόγο την τιμή (6,6% από 3,2%) και η εξίσου σημαντική αύξηση όσων δηλώνουν ότι το συνδυάζουν με άλλα ψώνια (5,5% από 3,7%). Αντίθετα μείωση της τάξης του 5,4% καταγράφηκε για όσους δηλώνουν ως κύριο λόγο το να είναι καθαρό/να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής (4,9% από 10,3%).

Η περαιτέρω ανάλυση και σύγκριση μεταξύ των καταναλωτών οι οποίοι αγοράζουν κυρίως από φούρνο και εκείνων που προτιμούν τα super market μάς δείχνει ότι η κοντινή απόσταση, η νοστιμιά/γεύση/φρεσκάδα του ψωμιού και η εμπιστοσύνη ως προς την ποιότητα των προϊόντων και υλικών αποτελούν τα ισχυρά σημεία επιλογής του φούρνου, ενώ ο συνδυασμός με άλλα ψώνια και το ωράριο αποτελεί το ισχυρό σημείο των super markets, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

- Τα ποσοστά ικανοποίησης των πελατών φούρνων εξακολουθούν (όπως και το 2011) να είναι εντυπωσιακά: 9 στους 10 καταναλωτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα του ψωμιού, την ποικιλία, την εξυπηρέτηση/φιλικότητα των υπαλλήλων, τη καθαριότητα και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, και το ωράριο λειτουργίας των αρτοποιείων. Όσον αφορά στην τιμή του ψωμιού το 76,6% των καταναλωτών δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι, το 21,8% λίγο ικανοποιημένοι και καθόλου ικανοποιημένοι.

- Το 89,8% καταναλωτών δηλώνει ότι οι φούρνοι της γειτονιάς προσφέρουν καλύτερης ποιότητας ψωμί σε σχέση με αυτό που διαθέτουν τα super markets. Το 6,6% θεωρεί ότι δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε ποιότητα και μόνο το 3,7% θεωρεί ότι στα super market βρίσκεις καλύτερο ψωμί.

- Η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει αν το ψωμί που ψήνεται στα super market είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο/ προψημένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η διάθεση κατεψυγμένου ή προψημένου ψωμιού φαίνεται να αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο αγοράς από τα σημεία πώλησης που το διαθέτουν. Η συντριπτική πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού δήλωσε πως δεν θα αγόραζε ψωμί αν ήξερε πως είναι κατεψυγμένο/ προψημένο.

- Μοιρασμένες φαίνεται να είναι οι απόψεις των αρτοποιών -με βάση τη εμπειρία τους και την σχέση με τους πελάτες τους- για το εάν οι καταναλωτές γνωρίζουν ή όχι τις διαφορές στον τρόπο παρασκευής του ψωμιού που διατίθενται στα super market σε σχέση με το ψωμί του αρτοποιείου. Το 44,3% πιστεύει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν για το εάν το ψωμί που πωλείται στα super market είναι φρέσκο ή προψημένο ενώ το 48,8% πιστεύει πως όχι. Δυο χρόνια τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40,1% και 54,1%.

- Το 86% (58% το 2011) δήλωσε ότι ήδη έχει ενημερωθεί για το σήμα του κλάδου που προμηθεύει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος τα μέλη της με το μήνυμα «Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται». Το 51,7% (23% το 2011) ανέφεραν ότι το έχουν ήδη προμηθευτεί, ενώ 7 στους 10 όσων δεν το έχουν ακόμη προμηθευτεί επιθυμούν να το αποκτήσουν. Περισσότεροι από 9 στους 10 αρτοποιούς κρίνουν θετικά αυτήν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και πιστεύουν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχορήγηση 5,1 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών


Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 5.103.115,77 εκ. ευρώ στους δήμους της χώρας προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς μαθητών για σχολική περίοδο 2012 – 2013 έδωσε με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Επιπρόσθετα, υπογράφηκε η κατανομή ποσού 500.000 ευρώ σε Δήμους της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης ύδατος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα εμφράγματα στην Ελλάδα λόγω κρίσης


Πλήττονται οι γυναίκες και οι άνω των 45 ετών.

Αύξηση παρουσίασαν τα εμφράγματα στην Ελλάδα μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ανθρώπων άνω των 45 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν κυρίως τη Μεσσηνία και παρουσίασε ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Μάκαρης του Γενικού Νοσοκομείου της Καλαμάτας στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στην ανάλυση των ιατρικών ιστορικών περίπου 22.100 ασθενών που έγιναν δεκτοί στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας (το μόνο τέτοιο τμήμα στο νομό Μεσσηνίας) σε μια περίοδο οκτώ ετών, χωρισμένη σε δύο περιόδους: μία προ της κρίσης (Ιανουάριος 2004 - Δεκέμβριος 2007: 10.870 ασθενείς) και άλλη μία στη διάρκεια της κρίσης (Ιανουάριος 2008 - Δεκέμβριος 2011: 11.223 ασθενείς).

Στην πρώτη περίοδο, πριν την κρίση, καταγράφηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στην περίοδο της κρίσης υπήρξε αύξηση με 1.084 εμφράγματα (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους). Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε όλες τις κατηγορίες των ασθενών: 20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53), 25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642), 29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788) και 39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52).

Με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, από την έρευνα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα εμφράγματα καταγράφηκε σε αυτές. «Οι Ελληνίδες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και επίσης εργάζονται εκτός σπιτιού - μια συνταγή για στρες», σχολίασε ο Μάκαρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Από την άλλη, όπως είπε, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που επίσης εμφανίζουν σχετικά μεγάλη αύξηση εμφραγμάτων, έχουν περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ παράλληλα πέφτουν θύματα της αρτηριοσκλήρυνσης. «Η ανεργία αποτελεί ένα συμβάν που προκαλεί στρες και το στρες συνδέεται με την καρδιοπάθεια, αλλά προκύπτουν και άλλα ζητήματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Αυτή την εποχή, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα ή να πάνε στο γιατρό τους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ελλάδα και το κόστος για την κοινωνία είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την μελέτη τους πέρα από τη Μεσσηνία, σε όλη την Ελλάδα, αναλύοντας τη σχέση ανάμεσα στα καρδιολογικά περιστατικά και την οικονομική κρίση. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μια αστική βιομηχανοποιημένη περιοχή, που μπορεί να έχει επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση», σύμφωνα με τον Μάκαρη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη για τους γιατρούς και τους ασθενείς, περισσότερους ανθρώπους που να μπορούν να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος του μυοκαρδίου έγκαιρα στα νοσοκομεία. Σε οτιδήποτε αφορά την παροχή των υπηρεσιών υγείας -βιοιατρικές προμήθειες, νοσοκομειακό προσωπικό- υπάρχουν ελλείψεις», πρόσθεσε.

Την έρευνα, πλην του Μάκαρη, έκαναν οι γιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μίχας, Ρενάτα Μίχα, Γιάννης Πισιμίσης, Ηλίας Τσίχλης, Διονύσης Σβορώνος, Δημήτρης Γκότσης, Γιώργος Κουδούνης, Σπύρος Ζόμπολος κ.α.
SOS για τις γυναίκες και από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας.

Εξάλλου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο Έλληνας καθηγητής Πάνος Βάρδας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από ό,τι νομίζουν».

Όπως αναφέρει η Εταιρία, παρόλο που οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια σημαντική βελτίωση στην Ευρώπη από άποψη υγείας της καρδιάς, ο αριθμός των νέων γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα, συνεχώς αυξάνει. Μάλιστα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πλέον η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάδοση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών, του αντισυλληπτικού χαπιού, της παχυσαρκίας και του καθιστικού στιλ ζωής αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου. Ειδικά αν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά και παράλληλα καπνίζει, ο κίνδυνος αυξάνει.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, «οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά είναι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά για τις ίδιες». Αν και τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν σε γυναίκες μετά τα 70 τους χρόνια, σταδιακά καταγράφεται πλέον μια μετατόπιση, με αυξημένα περιστατικά μεταξύ των γυναικών νεότερης ηλικίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κανείς ασθενής δεν θα στερηθεί τα φάρμακά του»


Άναψαν φωτιά τα περί «τεχνητών» ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Κανείς ασθενής δεν πρόκειται να στερηθεί τα φάρμακά του, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, μετά τις καταγγελίες του για «τεχνητές» ελλείψεις, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις φαρμακοαποθηκάριων και φαρμακοποιών.

Από τους έως τώρα ελέγχους σε πέντε φαρμακαποθήκες, είπε ο κ. Σαλμάς, έχει διαπιστωθεί ότι 700 φαρμακεία επιστρέφουν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς.

Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, και προειδοποιεί ότι οι ποινές για όσους παρανομούν θα είναι αυστηρότατες.

Ο κ. Σαλμάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεσμεύεται ότι ουδείς εκ των πολιτών θα στερηθεί το φάρμακό του και κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τις επαφές του με το 80% των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κύκλος των επαφών αυτών θα κλείσει την Τρίτη.

Στην τιμολογιακή πολιτική και τον ελλιπέστατο εφοδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρείες, αποδίδουν, από την πλευρά τους, την έλλειψη φαρμάκων φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) να κάνει λόγο και για πολυεθνικές, που οι ποσότητες φαρμάκων, τις οποίες διοχετεύουν προς τις φαρμακαποθήκες είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θεωρεί ότι βασική αιτία των ελλείψεων αποτελεί «η οικονομική κρίση, που λόγω έλλειψης ρευστότητας και περιορισμού των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών - φαρμακαποθηκών - φαρμακείων».

Πάντως, οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις του υπουργού με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, να κάνει λόγο για «στοχοποίηση» των φαρμακοποιών και για «αόριστους εκβιασμούς εκ του ασφαλούς», προκειμένου να αποκρύψει, όπως λέει, τις πραγματικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), που έκανε λόγο για «τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα» και «εμμονή του υπουργού να υποβαθμίζει συνεχώς τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη δημιουργία ελλείψεων».

«Αστείο» και «πατρικό χάδι», χαρακτηρίζει ο κ. Λουράντος τα πρόστιμα των 5.000 - 20.000 ευρώ, που επιβλήθηκαν σε 8 πολυεθνικές εταιρίες για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώνονται. Το 2005 οι εξαγωγές άγγιζαν το 1,2 δισ. ευρώ, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ.

Ωστόσο, αυξάνονται ραγδαία οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «δεν είναι δυνατό να οφείλεται στο 5% των φαρμακείων, τα οποία εμπλέκει στις καταγγελίες του ο κ. Σαλμάς».

«Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ολίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, τονίζουμε ότι είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων. Σε ποσοστό είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές, υποστηρίζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως αυτού «όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) καλύτερο είναι να τιμωρηθούν άμεσα, παρά να λοιδωρούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ».

«Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας του υπουργείου, αφενός να διορθώσει τα απανωτά και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων - με αποκορύφωμα το προσφάτως εκδοθέν Δελτίο Τιμών - και αφετέρου να κατανείμει ορθολογικά και δίκαια τα διαθέσιμα κονδύλια αποπληρωμής των χρεών, ώστε να συντηρήσει την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την επιβίωση των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο ΣΦΕΕ ζητά την άμεση έκδοση ενός ορθού Δελτίου Τιμών, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των χρεών προς τον κλάδο, «ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών».

Ο ΕΟΦ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει προβεί σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς - όπως διαβεβαιώνει - έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική η απογραφή υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων


Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Tο προσωπικό τους υποχρεούνται να απογράφουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την παρέμβαση του Συνηγόρου προκάλεσε διαμαρτυρία υπαλλήλου Δικηγορικού Συλλόγου, για την εμπλοκή που ανέκυψε στη διαδικασία συνταξιοδότησής της.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου να προβεί στην απογραφή της, καθώς η απογραφή στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου είναι προαπαιτούμενη για τη δημοσίευση της πράξης συνταξιοδότησης στο ΦΕΚ.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, υποστηρίζουν την εξαίρεση του προσωπικού τους από τις διατάξεις περί υποχρεωτικής απογραφής, με το επιχείρημα ότι είναι ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής, ειδικών σκοπών που έχουν δική τους περιουσία και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ότι οι υπάλληλοί τους διορίζονται με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους και ως εκ τούτου δεν εγγράφονται στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε επιστολή του προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, επισήμανε την ανάγκη άμεσης διευθέτησης της διαδικαστικής εμπλοκής.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνολικής ρύθμισης του θέματος, προκειμένου να αρθεί η ιδιότυπη αυτή ομηρία, στην οποία είχαν περιέλθει, χωρίς υπαιτιότητά τους, υπάλληλοι δικηγορικών συλλόγων με πρόθεση συνταξιοδότησής.

Επίσης, υπογράμμισε την υποχρέωση συντονισμού των συναρμόδιων φορέων, προς άρση κάθε διαδικαστικού προσκόμματος που πλήττει αδικαιολόγητα το δικαίωμα στη σύνταξη όσων υπαλλήλων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταρχήν απέγραψε το ίδιο την υπάλληλο, η οποία και συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για γνωμοδότηση, με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υποχρεούνται να απογράφουν το προσωπικό τους, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον υπουργό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καθαρίζει» παλιούς λογαριασμούς το ΙΚΑ


Εγκύκλιος για εξόφληση εισφορών των προ του 1993 ασφαλισμένων.

Προθεσμία έως τις 30 Απριλίου δίνει το ΙΚΑ στους εργοδότες για να καταβάλλουν το σύνολο των εισφορών τους για παλαιούς ασφαλισμένους, εκείνους δηλαδή που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

Σύμφωνα με τον νόμο του τρίτου Μνημονίου, εξισώνεται από 1/1/2013, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν), «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και οι εισφορές παρακρατούνται για το σύνολο των αποδοχών και όχι μέχρι του ορίου των 2.442 ευρώ, όπως ίσχυε έως και το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος εντόπισαν ότι σε αρκετές επιχειρήσεις, τα λογιστήρια δεν προέβησαν στις ανάλογες κρατήσεις και δεν απέδωσαν τελικά τις οφειλόμενες εισφορές.

Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ δίνει τη δυνατότητα, στους υπόχρεους εργοδότες να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ορίζει ότι οι διαφορές εισφορών μηνών Ιανουαρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2013 που θα προκύψουν από το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών των «παλαιών» ασφαλισμένων, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες εάν καταβληθούν μέχρι 30/4/2013.

Επισημαίνει επίσης, ότι η καταβολή των διαφορών που θα προκύψουν θα πρέπει να γίνεται με την έκδοση χωριστού παραστατικού είσπραξης κατά μισθολογική περίοδο ούτως ώστε να είναι αυτές διακριτές, προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος και να μην καταλογιστούν πρόσθετα τέλη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναμένεται νέα ρύθμιση εξωδικαστικού συμβιβασμού για κόκκινα δάνεια


Δικαστικά έχει διευθετηθεί μόνο μία από τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις.

Υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων σχετικών αιτημάτων, με μόνο μία περίπτωση να έχει διευθετηθεί δικαστικά, δρομολογείται νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κάτι που, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε όλη την επικράτεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπερβαίνουν τις 60.000. Τα μέλη των καταναλωτικών οργανώσεων σημείωσαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός «συμφέρει» τους καταναλωτές και δεν θα πρέπει να επιμένουν να φθάνει η υπόθεσή τους στα δικαστήρια νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διαγραφούν χρέη.

Ήδη από το 1/1//2011 έως τέλος του 2012 κατατέθηκαν συνολικά 34.931 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία εκ των οποίων 9.335 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, από τις οποίες πραγματοποιήθηκε μόνο ένας δικαστικός συμβιβασμός, επικυρώθηκαν δύο εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, εκδόθηκαν 85 αποφάσεις, δεκτές για δικαστική διαδικασία έγιναν 469 και απορρίφθηκαν 382 και καμία εκδικασμένη.

Για την υπόλοιπη χώρα οι δικάσιμοι ορίζονται μέχρι και το 2021.

Στο σύνολο των καταναλωτών που διαχειρίζονται οι ενώσεις- μέλη της ΠΟΜΕΚ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 35% είναι άνεργοι χωρίς να υπολογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εργάζονται.

Από τα στατιστικά της ΠΟΜΕΚ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι τηλεφωνικές κλήσεις ανά έτος είναι 100.000, οι υποθέσεις με ακίνητο ανέρχεται στο 70% του συνόλου και από τα μέλη της Οργάνωσης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το 2012 έχουν γίνει 44.551 αιτήσεις δηλαδή κατά μέσο όρο 3,5 αιτήματα ανά μέλος.

Η εκτίμηση των Οργανώσεων είναι ότι πρέπει να διαγραφεί σημαντικό μέρος των καταναλωτικών δανείων για να γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους.

Η δυναμική των «κόκκινων» δανείων στην ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να «ξαναδεί» το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας «Η Παρέμβαση», σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση του ΔΝΤ συνδέει την εξωδικαστική επίλυση των κόκκινων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την παροχή κινήτρων φορολογικών και ρυθμιστικού περιεχομένου προς τις τράπεζες και κινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν για αυτή την πρόταση ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, «μετατίθεται η συζήτηση σε δεύτερο χρόνο». Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν προτάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.

Μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αναφερθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου ο συγκεκριμένος θεσμός περνά μέσα από τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις με άλλες ΜΚΟ, μηχανισμούς ανεύρεσης εργασίας και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων έχει δώσει λύσεις.

Το μοντέλο Ολλανδίας προκρίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συνολικό σχέδιο.

Το μοντέλο της Ολλανδίας βασίζεται στη λειτουργία γραφείων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό και οι λύσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη για πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας


Στη φάκα τρεις υπάλληλοι νοσοκομείων.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για δύο κακουργήματα είναι τρεις υπάλληλοι δύο δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης πιστοποιητικών δυσλεξίας.

Ειδικότερα, σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αφού έναντι αμοιβής, εξασφάλιζαν πιστοποιητικά δυσλεξίας, ώστε μαθητές λυκείου να μην υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, τελεσθείσας από κοινού και κατ' εξακολούθηση από υπαιτίους που διαπράττουν πλαστογραφίες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, από την οποία προέκυψε ότι τουλάχιστον αυτοί οι τρεις υπάλληλοι, με ειδικότητες λογοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.λπ. των νοσοκομείων, που κατά πληροφορίες είναι το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης, συστηματικά από το έτος 2007 «εξασφάλιζαν» πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε γονείς μαθητών Λυκείου, έναντι αμοιβής από 300-900 ευρώ ανά πιστοποιητικό. Οι ενδιαφερόμενοι, αγόραζαν τα πιστοποιητικά, προκειμένου να τα υποβάλουν στα σχολεία, όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους, ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΠΔ 60/2006 περί αξιολόγησης των μαθητών Λυκείου, που προβλέπει ειδικό τρόπο προφορικής μόνον εξέτασης μαθητών, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξεταστούν γραπτώς.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε, ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώ η έρευνα του εισαγγελέα συνεχίζεται σε ότι αφορά την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των γονέων- αποδεκτών, των φερόμενων ως πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αν δεν είχε κλείσει η Καρδιοχειρουργική του Παίδων ο Ηλίας ίσως να ζούσε...»


Νέα καταγγελία για θάνατο παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια.

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες για τον θάνατο ενός ακόμα παιδιού, του όγδοου κατά σειρά, λόγω της διακοπής λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, γνωστοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Πάντως το Ωνάσειο, όπου μεταφέρονται πλέον αυτά τα περιστατικά, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα γι αυτό κι έγινε χειρουργείο στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα αγόρι, τον Ηλία, το οποίο πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου επειδή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν χειρουργήθηκε εγκαίρως στο Ωνάσειο, όπου παραπέμπονται οι ασθενείς, εξαιτίας του λουκέτου της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αγία Σοφία.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες αναφέρει ότι δεν δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στην Ελλάδα ο ελληνικής καταγωγής γιατρός από την Ελβετία, Αυξέντιος Καλαγκός, προκειμένου να χειρουργήσει το αγόρι.

Το παιδί είχε χειρουργηθεί άλλες δύο φορές. Ωστόσο, υποτροπίασε και σύμφωνα με τις καταγγελίες, η καθυστέρηση του κόστισε τελικά τη ζωή.

Οι γονείς που έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών καταγγέλλουν ότι εάν το «Ενιαίο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) ήταν ανοιχτό, τότε το αγόρι θα μπορούσε να είχε σωθεί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το αγόρι αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του κλεισίματος του κέντρου που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτηση του για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά και απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η επαναλειτουργία του «Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά» του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σε πλήρη ανάπτυξη και με όλη τη δυναμική του.

Από την πλευρά του, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο επισημαίνει ότι η σπάνια πάθηση του μικρού ασθενή δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα.

«Για τον λόγο αυτό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χορήγησε στην οικογένεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο της αλλοδαπής με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Πράγματι, το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην αλλοδαπή σε συνέχεια της οποίας δυστυχώς κατέληξε. Στο μεσοδιάστημα δε το Ω.Κ.Κ. είχε θέσει στην διάθεση του παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκός, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για την διεξαγωγή της επέμβασης, που ωστόσο δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τον Οκτώβριο 2011 οπότε ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων, παρέχοντας τους τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς του.

«Ειδικότερα έως και την 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν παραπεμφθεί 87 παιδιά, εκ των οποίων 39 ανασφάλιστα ή άπορα, το συνολικό κόστος της νοσηλείας των οποίων έχει ανέλθει σε 448.815,12 ευρώ» αναφέρει.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο «εκφράζει την θλίψη του για το περιεχόμενο των ανωτέρω ανακοινώσεων που με αφορμή την ατυχή κατάληξη βαρύτατα πασχόντων μικρών ασθενών, προσβάλλουν το έργο και την προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ιατρών του και προκαλούν αναιτιολόγητα ανησυχία στους γονείς των ασθενών και στην κοινή γνώμη».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουτιά στο κενό με το μωρό της αγκαλιά


Πήδηξε από το παράθυρο του όγδοου ορόφου.

Σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Υόρκη η είδηση της αυτοκτονίας μιας 45χρονης μητέρας, η οποία πήδηξε από το παράθυρο του διαμερίσματός της που βρίσκεται στον όγδοο όροφο πολυκατοικίας, έχοντας δέσει επάνω στο σώμα της το 10 μηνών αγοράκι της.

Το παιδί σώθηκε σαν από θαύμα. Το βρήκε αυτόπτης μάρτυρας δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του.

Η Cynthia Wachenheim βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο της οδού Harlem στο Μανχάταν, με το μωρό στα χέρια της. Το περιστατικό συνέβη χτες και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η Daily Mail το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο 18χρονος Steven Dominguez ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Άκουσα μια μικρή κραυγή και την είδα στον αέρα να πέφτει. Μετά ακούστηκε ένας θόρυβος. Ήταν σαν να έπεφτε ένα κομμάτι ξύλο στο έδαφος. Μετά άκουσα το μωρό να κλαίει. Η εικόνα με σόκαρε. Δε μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα» είπε.



Σύμφωνα με τη The New York Post ένας γείτονας της γυναίκας, την άκουσε να τσακώνεται με τον άντρα της λίγες ώρες πριν αυτή βουτήξει στο κενό.

Εικόνα από κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον 48χρονο άντρα να φεύγει από το διαμέρισμα μετά τον καυγά. Δύο ώρες μετά η Cynthia έπεφτε στο κενό έχοντας στα χέρια της το γιο της.



Το ζευγάρι δεν είχε άλλα παιδιά, ενώ σύμφωνα με αναφορές η γυναίκα έπασχε από κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Μάλιστα, λέγεται ότι άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας 13 σελίδων στο οποίο ανέφερε τους λόγους για τους οποίους αισθανόταν ότι είχε αποτύχει ως μητέρα.




Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας


Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα της τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για τη διευκόλυνση όσων μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα.

Έντονη θα είναι η παρουσία της τροχαίας στα σημεία του εθνικού δικτύου που σημειώνονται συνήθως πολλά ατυχήματα, θα γίνονται παρεμβάσεις από τους τροχονόμους όπου χρειάζεται (οδικό δίκτυο, σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια, διόδια, κ.λ.π.), ενώ ειδικά συνεργεία με συμβατικά αυτοκίνητα θα διεξάγουν ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις.

Για τη διευκόλυνση των οδηγών απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στα εθνικά δίκτυα ως εξής:

- Την Παρασκευή 15 Μαρτίου για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 16 Μαρτίου για το ρεύμα εξόδου από 08:00 έως 13:00.

- Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 21:00.

- Την Κυριακή 17 Μαρτίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει συνεχώς αυξημένη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλους τους χώρους συνάθροισης πολιτών, όπως εμπορικά κέντρα, σταθμούς, αγορές κ.λπ., ενώ ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης θα λαμβάνονται γύρω από τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, βενζινάδικα, κ.λπ.

Παράλληλα, ιδιαίτερα μέτρα έχουν προγραμματιστεί σε όλη την επικράτεια, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και άλλων απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο νέος φόρος θα οδηγήσει σε "δήμευση" των περιουσιών»


Μείωση 50% στη φορολογητέα αξία των ξενοίκιαστων ακινήτων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

Μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με σημερινή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη φορολογία ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η ειδοποιός διαφορά του νέου φόρου που σχεδιάζεται με το "χαράτσι", είναι ότι αυτός θα επιβληθεί και στα μακροχρόνια απονεκρωμένα ακίνητα, δηλαδή ξενοίκιαστα καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, κατοικίες καθώς και οικόπεδα, αγροτεμάχια, αγνοώντας την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου πολίτη.

«Αποτέλεσμα θα είναι η "δήμευση" των περιουσιών τους μέσω των πλειστηριασμών που θα επισπεύσει το δημόσιο, αλλά και η τιμωρία τους με πολυετείς φυλακίσεις, αφού η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν διακρίνει αν η μη πληρωμή φόρων γίνεται από άρνηση, ή από αντικειμενική αδυναμία πληρωμής τους», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες


Η τρόικα ζητά να υπάρξει επιπλέον ρήτρα.

Την Πέμπτη αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δάνεια υποχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και οι αλλαγές στο Ν. 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη).

Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την επιβολή πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των δανείων που θα υπαχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει επιπλέον ρήτρα η οποία θα αφορά στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων, ώστε το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει ο δανειολήπτης στις τράπεζες να είναι πέντε φορές το εισοδηματικό κριτήριο που εισάγεται στην ρύθμιση.

Η ρύθμιση αφορά σε δανειολήπτες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει μειωθεί κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Επίσης στην ρύθμιση θα υπάγονται άνεργοι, πολύτεκνοι, μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι το πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου θα διαμορφωθεί στα 125.000 ευρώ, εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η θέση της τρόικα.

Ακόμη, η πλευρά των δανειστών ζητά την επανεξέταση του κάθε δανειολήπτη που θα υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις ανά εξάμηνο, όταν η αρχική ρύθμιση της Κυβέρνησης προέβλεπε αξιολόγηση ανά διετία. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε τον έλεγχο να διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο νόμος για την καταπάτηση αιγιαλού θα επιβάλλεται άμεσα»


Κατεδαφίστηκε χθες παράνομο κτίσμα στην Αμνισό Ηρακλείου.

«O νόμος θα επιβάλλεται άμεσα, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να καταπατούν τον αιγιαλό, και ενώ υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις να παραμένουν στη θέση τους αυθαίρετες κατασκευές». Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης, μετά τη σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με αφορμή την κατεδάφιση παράνομου κτίσματος χθες στην περιοχή της Αμνισού Ηρακλείου.

Η κατεδάφιση έγινε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Δόμησης του ΥΠΕΚΑ, κ. Κουρουζίδη , της Ειδικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, κ. Ποδαρά, του κ. Μέρκου, Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Δόμησης και του κ. Καρακότσου και υπηρεσιακών παραγόντων της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Το αυθαίρετο κτίσμα, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για 16 χρόνια καταλάμβανε χώρο όχι μόνον σε περιοχή αιγιαλού αλλά και σε συμβολή ρέματος, και η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της τελεσίδικης απόφασης που επέβαλαν τα δικαστήρια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Δεικτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κουρουζίδη και τους Ειδικούς Επιθεωρητές του υπουργείου, στις υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει και δεν εισχωρεί πλέον κανένα ένδικο μέτρο για την ανατροπή τους, ο νόμος θα επιβάλλεται άμεσα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ακόμη τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να καταπατούν τον αιγιαλό, και ενώ υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις να παραμένουν στη θέση τους αυθαίρετες κατασκευές. «Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόζουμε το νόμο και στους οικονομικά εύρωστους, και στους οικονομικά αδύναμους» διεμήνυσε.

Όπως τόνισε ο κ. Δεικτάκης, σήμερα θα συνεχιστεί η επιβολή του νόμου και θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση των υπαίθριων κατασκευών που υπάρχουν στον αιγιαλό ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή των Μαλλίων. «Είναι μια υπόθεση που επίσης έχει τελεσιδικήσει και μάλιστα σε επίπεδο Αρείου Πάγου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σκανδιναβικό μοντέλο η λύση για την εκπαίδευση


«Προσωποποιημένο» σύστημα υποδεικνύει ειδικός του ΟΟΣΑ.

Το σκανδιναβικό μοντέλο υποδεικνύει ως το καλύτερο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης ο Αντρέας Σλάιτσερ, ειδικός του ΟΟΣΑ για το θέμα και εμπνευστής του διεθνούς τεστ αξιολόγησης PISA.

Όπως τονίζει ο κ. Σλάιτσερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, οι Σκανδιναβοί - και ιδιαίτερα οι Φιλανδοί και οι Νορβηγοί - «έχουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα "προσωποποιημένο", το οποίο επικεντρώνεται στον φοιτητή ατομικά, επιχορηγείται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δίνει μεγάλη σημασία στη δια βίου μάθηση».

Στις διεθνείς αξιολογήσεις του οργανισμού, οι οποίες γίνονται κάθε τρία χρόνια σε μαθητές και μαθήτριες 15 ετών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, τις πρώτες θέσεις μοιράζονται οι σκανδιναβικές χώρες με χώρες της νοτιανατολικής Ασίας.

Στο τελευταίο τεστ που πραγματοποιήθηκε το 2012, οι Έλληνες μαθητές κατέλαβαν τις θέσεις 22-29 στην κατανόηση κειμένου, και την 30η θέση στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται από τους πλέον σκληρά «εργαζόμενους», αφού εκτός από το σχολείο αφιερώνουν πολύ χρόνο και στα φροντιστήρια.

Η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερα ποσοστά στον κατάλογο με τον πληθυσμό από 18 έως 64 ετών που διαθέτει δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Έλληνες πτυχιούχοι φτάνουν το 25,1% - ποσοστό μεγαλύτερο από το 17,3% των Πορτογάλων ή το 14,9% των Ιταλών, που μοιράζονται τις τελευταίες θέσεις με τους Ρουμάνους και τους Τούρκους, αλλά σαφώς μικρότερο από το 39,3% των Φιλανδών, το 37% των Βρετανών και το 36,8% των Εσθονών.

Οι διαφορές που παρατηρούνται οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες. Όπως σημειώνει ο Αντρέας Σλάιτσερ, ένας από τους λόγους που γίνονται θελκτικά τα πανεπιστήμια σε αυτές τις χώρες είναι ότι προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα στο αντικείμενο των σπουδών, ενώ αναζητούν συνεχώς τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κατάρτιση και την επαγγελματική πρακτική.

Σύμφωνα με τον ειδικό του ΟΟΣΑ, κάποια εκπαιδευτικά συστήματα, όπως αυτό της Ιταλίας, έχουν μείνει προσκολλημένα στον παραδοσιακό τρόπο σπουδών, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν αυξάνεται ο αριθμός των πτυχιούχων.

Ο ίδιος εντοπίζει δομικές αδυναμίες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια προετοιμάζουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο τους φοιτητές τους, με αποτέλεσμα αυτοί οι τελευταίοι να βγαίνουν χωρίς εφόδια στην αγορά εργασίας, συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων και τις χαμηλές αμοιβές.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το κράτος δεν βοηθά οικονομικά τους φοιτητές, αντίθετα απ' ό,τι ισχύει στις σκανδιναβικές χώρες ή τη Γερμανία, όπου δίδονται υποτροφίες με βάση το οικογενειακό εισόδημα.

Ο Αντρέας Σλάιτσερ εντοπίζει επίσης ένα πρόβλημα στο διδακτικό προσωπικό, για το οποίο επισημαίνει ότι «αν και πολυάριθμο, δεν είναι εφοδιασμένο με τα προσόντα που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας».

Ο ειδικός σε θέματα δημόσιας εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι απαραίτητη, με δεδομένο ότι «μακροπρόθεσμα δημιουργείται μια συσχέτιση ανάμεσα στην ποιότητα του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης και την οικονομική δυναμικότητα μιας χώρας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση αποστολής στοιχείων στη ΓΓΠΣ


Τι αναφέρει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη.

Παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, σχολές χορού και ωδεία δεν έχουν υποχρέωση να αποστείλουν στοιχεία για τις αμοιβές από πελάτες τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Αυτό διευκρινίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Στην απόφαση σημειώνεται ότι τέτοια υποχρέωση προκειμένου να διεξάγονται διασταυρώσεις έχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ινστιτούτα σπουδών, επαγγελματικές σχολές και τεχνικές σχολές).

Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί (εκτός των νηπιαγωγείων), τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, οι σχολές οδήγησης, τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, οι σχολές χορού, οι σχολές πολεμικών τεχνών, και τα γυμναστήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερα φέτος τα κατεψυγμένα αλιεύματα


Μειωμένες κατά 30% οι τιμές εν’ όψει Σαρακοστής.

Οι τιμές των κατεψυγμένων αλιευμάτων θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή περίοδο κατά 30% όπως ανακοίνωσε ο πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, ενόψει της Σαρακοστής.

Οι επιχειρήσεις κατεψυγμένων αλιευμάτων μέλη του Συνδέσμου όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το καταναλωτικό κοινό λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έχει πετύχει και δίνει τη δυνατότητα στον έλληνα καταναλωτή να βάλει στο σαρακοστιανό τραπέζι του τα κατεψυγμένα αλιεύματα σε μειωμένες κατά μέσο όρο 30% τιμές από πέρυσι».


Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις άνω των 5 εκατ. για τη θεομηνία


Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών για την νεροποντή στις 22 Φεβρουαρίου.

Άνω των 5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις μετά τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Αττική στις 22 Φεβρουαρίου 2013 και δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στους πολίτες.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την εκτίμηση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις, με βάση στοιχεία από 26 επιχειρήσεις-μέλη της, προέκυψαν τα εξής:

- Πλήθος φακέλων ζημιών: 765 (αναγγελίες ενεργοποίησης καλύψεων).

- Πρώτη εκτίμηση αποζημιώσεων: 5.286.423 ευρώ.

- Εκτίμηση μέσης ζημιάς: 6.910 ευρώ.

Από τη Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών σημειώνεται ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η Υπηρεσία επενέβη τη συγκεκριμένη ημέρα για βοήθεια σε 1.400 περιπτώσεις που αφορούσαν άντληση υδάτων, κοπή δένδρων και διάσωση ατόμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαδήλωση για τις αλλαγές στα Πειραματικά σχολεία


Εμμένει το υπουργείο Παιδείας στην καθιέρωση εξετάσεων.

Μαθητές και γονείς των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς των συγκεκριμένων σχολείων και κυρίως την καθιέρωση εξετάσεων.

Ήδη οι γονείς 14 Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων που συμμετείχαν στη διαδήλωση, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ σήμερα εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας την «αιφνιδιαστική», όπως την χαρακτήρισαν, απόφαση του υπουργείου για την καθιέρωση εξετάσεων.

Η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), αμέσως μετά τη διαδήλωση των γονέων εξέδωσε ανακοίνωση για τα ΠΠΣ, στην οποία εμμένει στις εξετάσεις και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014 ισχύουν τα εξής:

- Η επιλογή των μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση. Για τα υφιστάμενα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο Δημοτικό Σχολείο. Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορεί να εγγραφούν στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο είναι ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πρότυπου Πειραματικού Νηπιαγωγείου, προσαυξημένος έως και κατά 50%. Αν το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο δεν συνδέεται με Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών/τριών θα γίνει με κλήρωση.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 21 Μαΐου 2013. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό), μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο για κάθε σχολικό έτος.

- Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες από τα υφιστάμενα Δημοτικά και Γυμνάσια που συνδέονται μεταξύ τους. Τα ΕΠ.Ε.Σ. των Π.Π. Γυμνασίων θα αποφασίσουν και θα ανακοινώσουν τον αριθμό των εισακτέων μαθητών/τριών μέχρι την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.

Με την ανωτέρω διαδικασία οι μαθητές/τριες αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά. Οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δίωρης δοκιμασίας.

Στην ανακοίνωση, επίσης, τονίζεται ότι δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε ουδεμία περίπτωση δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Γι' αυτό, οι μαθητές/τριες δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη ούτε να υποστούν φροντιστηριακή εξάσκηση για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο αρκούν για τη επιτυχή συμμετοχή τους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών/τριών, των γονέων και κηδεμόνων καθώς και των εκπαιδευτικών σχετικά με το χαρακτήρα και το είδος των εξεταζομένων γνωστικών πεδίων θα ανακοινωθούν ενδεικτικά θέματα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου.



Διαβάστε περισσότερα...