Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αλλαγές στη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τρόικα ζητά να υπάρξει επιπλέον ρήτρα.

Την Πέμπτη αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δάνεια υποχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και οι αλλαγές στο Ν. 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη).

Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την επιβολή πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των δανείων που θα υπαχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει επιπλέον ρήτρα η οποία θα αφορά στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων, ώστε το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει ο δανειολήπτης στις τράπεζες να είναι πέντε φορές το εισοδηματικό κριτήριο που εισάγεται στην ρύθμιση.

Η ρύθμιση αφορά σε δανειολήπτες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει μειωθεί κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Επίσης στην ρύθμιση θα υπάγονται άνεργοι, πολύτεκνοι, μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι το πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου θα διαμορφωθεί στα 125.000 ευρώ, εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η θέση της τρόικα.

Ακόμη, η πλευρά των δανειστών ζητά την επανεξέταση του κάθε δανειολήπτη που θα υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις ανά εξάμηνο, όταν η αρχική ρύθμιση της Κυβέρνησης προέβλεπε αξιολόγηση ανά διετία. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε τον έλεγχο να διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.