Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η εκδίκηση της όμορφης ξανθιάς


Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Και ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι άνδρες θα είναι είτε μοντέλα με σμιλεμένο κορμί αλλά από μυαλό... κορμάρα είτε ιντελεκτουέλ αλλά κουασιμόδοι, η επιστήμη μας δίνει ελπίδες για τον άντρα των ονείρων μας (ή τη γυναίκα φυσικά αλλά τώρα μιλάω για μένα) ο οποίος θα είναι Άδωνις (όχι Γεωργιάδης) με μυαλό Αϊνστάιν.
Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνες από τη Βρετανία και την Αμερική,  οι όμορφοι άνθρωποι είναι ευλογημένοι καθώς εμφανίζονται να είναι πιο έξυπνοι από τους περισσότερους ανθρώπους, με 14 βαθμούς υψηλότερο IQ.
"Φαίνεται λοιπόν ότι οι όμορφοι άνθρωποι ελκύουν ανθρώπους που όχι μόνο είναι εξίσου όμορφοι αλλά και έξυπνοι", σημειώνει έρευνα του London School of Economics.
Έτσι, τα παιδιά τους κληρονομούν τόσο τα όμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους αλλά και την εξυπνάδα τους χτίζοντας έναν γενετικό σύνδεσμο ανά τις γενιές.
"Η όμορφη εξωτερική εμφάνιση σχετίζεται θετικά με την ευφυΐα, ιδιότητες που καθορίζουν την κοινωνική μας τάξη, αλλά και την υγείας μας", τονίζει ο εξελικτικός ψυχολόγος Σατόσι Καναζάβα, προσθέτοντας ότι το δίπτυχο ομορφιά- εξυπνάδα είναι πιο δυνατό στους άνδρες.
Σε άλλη έρευνα σχετικά με την κοινωνική θέση, ο ερευνητής συμπέρανε ότι τα κορίτσια που ανήκουν στη μεσαία κοινωνική τάξη έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από ό, τι της εργατικής τάξης.
Ειδικότερα, η έρευνα στη Βρετανία μελέτησε 17,419 ανθρώπους και έδειξε ότι οι όμορφοι άνδρες είχαν μέσο όρο δείκτη IQ 13.6 βαθμούς υψηλότερο από το κανονικό ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες 11.4. Αντίστοιχα η Αμερικάνικη έρευνα μελέτησε 35.000 νέους.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence.
"Ο ισχυρισμός μας ότι οι όμορφοι άνθρωποι είναι πιο ευφυείς είναι καθαρά επιστημονικός και δεν προδιαγράφει για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ή να κρίνουμε τους συνανθρώπους μας", τόνισε ο Καναζάβα.




Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτεται ο «μύθος» του καλού πρωινού


Το ξεκίνημα με ένα “γερό πρωινό” θεωρείτο ότι δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται, μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, αποτρέποντας την παρόρμηση για πρόσληψη περισσότερων από τις απαιτούμενες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή την πεποίθηση έρχεται να καταδείξει ως λανθασμένη μια νέα γερμανική έρευνα που υποστηρίζει πως το “καλό” πρωινό παραμένει απλά ένα υπέρογκο σε θερμίδες γεύμα.

Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα μεγάλο πρωινό εξακολουθούν να τρώνε την ίδια ποσότητα μεσημεριανού και βραδινού φαγητού με το να είχαν φάει ένα μικρότερο γεύμα το πρωί.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μόναχο παρακολούθησε 400 άτομα για ένα δεκαπενθήμερο, κατά το οποίο γινόταν λεπτομερής καταγραφή του τι έτρωγαν, σε τι ποσότητα και ποια ακριβώς ώρα της ημέρας. Όσοι έτρωγαν 400 θερμίδες παραπάνω έτειναν να καταναλώνουν 400 θερμίδες περισσότερες και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Το πρωινό κρίνεται απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή, αφού η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφών στη συνέχεια του πρωινού, αφαιρώντας από τον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπληρώσει σε διατροφική αξία το χαμένο γεύμα. Η μείωση, όμως, της ποσότητας που προσλαμβάνεται μπορεί να παίξει δραματικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον ωφέλιμο διατροφικό παράγοντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάσεις και συνταγές του ΙΚΑ και από τα νοσοκομεία


ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Τέρμα στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αναμένεται να βάλει η προώθηση υπογραφής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος να χρησιμοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ για την εκτέλεση συνταγών και διαγνωστικών εξετάσεων όχι μόνο το πρωί, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων.

Μέχρι τώρα, εκτός των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ, οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των ολοήμερων νοσοκομείων. Μετά το ΙΚΑ, σύντομα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις και με τα υπόλοιπα Ταμεία, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.


Σημειώνεται ότι από 1-12-10 οι δικαιούχοι-ασφαλισμένοι του Δημοσίου καλύπτουν με ίδια δαπάνη μόνο τη διαφορά του ποσού χρέωσης της ιατρικής επίσκεψης και του ποσού που καλύπτει ο οργανισμός, ενώ δεν επιβαρύνονται με τη δαπάνη για εργαστηριακές εξετάσεις και επεμβατικές πράξεις που καλύπτονται από τον οργανισμό εξ ολοκλήρου και χωρίς θεώρηση από ελεγκτή γιατρό.


Μέχρι τώρα έχουν τεθεί στην ολοήμερη λειτουργία 61 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα τουλάχιστον άλλα 5 μέχρι τέλος Ιανουαρίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός. Τόνισε ότι με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα Ταμεία, αλλά και χρημάτων για τους ασφαλισμένους, που αναγκάζονται συχνά να προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας παράλληλα και ένα σημαντικό μέρος του κόστους των εξετάσεων.


Οσον αφορά την ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όλες οι διαδικασίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, με τον υπό δημιουργία Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα.


Σημειώνεται ότι για τις συνολικές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ συγκροτήθηκε ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών υπό τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, έργο της οποίας είναι η σύνταξη προτάσεων προς το υπουργείο Υγείας και την τρόικα για την αναθεώρηση του Μνημονίου επί της Υγείας και η κατάθεση λεπτομερούς έκθεσης.


Από την Αττική θα αρχίσουν και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οπως ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός, ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών, αλλά και λειτουργίας κλινικών. Επίσης, μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.


Μετατάξεις υπαλλήλων


Μέσα στο καλοκαίρι φιλοδοξεί το υπουργείο να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τους αντικαπνιστικούς νόμους, ενώ ο υπουργός χαρακτήρισε χθες «γελοιότητα» το «να εφαρμόζει το νόμο ένα μαγαζί και να μην έχει κόσμο και ένα άλλο, πέντε μέτρα πιο πέρα, να μην τον εφαρμόζει, επειδή είναι άλλος δήμος και να είναι γεμάτο κόσμο», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο.


Επίσης χθες ο υπουργός ανέφερε πως θα μεταταχθούν 3.000 διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, σε τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής κ.λπ.


Από την 1η Απριλίου μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας οι αρμοδιότητες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για την τιμολόγηση των φαρμάκων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» δεν μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Υγείας. «Το νοσοκομείο ιδρύεται και διαλύεται με βάση τη γνωμοδότηση», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση να βοηθήσει το νοσοκομείο.


Διαβάστε περισσότερα...