Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Εξαφάνισαν παιδόφιλους και σαδομαζοχιστές από το νέο πίνακα αναπηρίας



Υπήρξε θύελλα αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε ο πίνακας.

Βγήκαν από το νέο πίνακα αναπηρίας οι παιδόφιλοι, οι ηδονοβλεψίες, οι επιδειοξιομανείς καθώς και οι σαδομαζοχιστές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων: «Η παιδοφιλία, πυρομανία, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός, μετά και την τεράστια αναστάτωση που επήλθε σε όλη την ελληνική κοινωνία αφαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες.

Επίσης, βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, μεταμόσχευση νεφρού, νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι ήπατος στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ’ αόριστον και όχι στο 10%.



Βρείτε τον νέο ΚΕΒΑ εδώ: 
Διαβάστε περισσότερα...

Πέφτει και χτυπά στο κεφάλι πάνω από 20 φορές τη μέρα



Οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι συμβαίνει με τον μικρό Frankie.

Ο ρόλος της μητέρας είναι αρκετά δύσκολος και για την Claire Dinnen κάτι περισσότερο. Κι αυτό γιατί ο τετράχρονος γιος της Frankie πέφτει και χτυπά το κεφάλι του πάνω από 20 φορές την ημέρα… και οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει ακόμη το γιατί!

Κάθε φορά η νεαρή μητέρα βλέπει το γιο της να κλαίει από τον πόνο, καθώς χτυπά στο πέφτοντας.

Έχει τραυματιστεί αρκετές φορές στο κεφάλι, ενώ τώρα όταν βγαίνει έξω τον βάζουν να κάθεται σε καροτσάκι για να είναι περισσότερο ασφαλής!

Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου οι γονείς του τον πηγαίνουν στο κρεβάτι αγκαλιά, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πέσει από τις σκάλες και να τραυματιστεί σοβαρά.



Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Claire, που ζει στο Rainham στο Essex, έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για κλείσει ραντεβού με κάποιον γιατρό, με την κατάσταση του γιου της να μη δείχνει σημάδια βελτίωσης.

«Είμαι χαρούμενη που τελικά ένας παιδίατρος είχε τον Frankie, αλλά είμαι πολύ απογοητευμένη που έπρεπε να περάσει τόσος καιρός» είπε η ίδια.



Ο Frankie είχε διαγνωστεί με χαμηλή μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα οι μυς του να είναι δύσκαμπτοι κάτι που προκαλούσε αστάθεια, αλλά έπρεπε να κάνει περαιτέρω εξετάσεις.

«Πλέον έχω αρχίσει να φοβάμαι για το τι του συμβαίνει. Είναι σαν κάθε άλλο αγοράκι της ηλικίας του, θέλει να τρέχει και να παίζει, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει. Μακάρι να μπορούσα να τον κρατήσω σπίτι για να τον προστατεύω. Από το σχολείο του μου είπαν ότι πλέον τους είναι πολύ δύσκολο να τον προσέχουν συνεχώς» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανέργων



Ζητούν χρήματα για να προσφέρουν δήθεν εργασία στη Γερμανία.

Την απελπισία των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων στην Ελλάδα φαίνεται πως εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι δημοσιεύουν αγγελίες σε εφημερίδες και παραπλανητικά email προσφέροντας δήθεν εργασία στη Γερμανία και αποσπούν χρήματα.

Από τις 18 Απριλίου έως 9 Μαΐου άγνωστοι είχαν βάλει αγγελίες σε εφημερίδες και έστειλαν άλλες μέσω email, ενημερώνοντας ότι δήθεν προσέφεραν εξασφαλισμένη εργασία στη Γερμανία σε δημόσια έργα και εστιατόρια με αμοιβή 1.600 και 1.300 εύρο αντίστοιχα.

Οι αγγελίες και τα email είχαν μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου Γερμανίας.

Πάντως, όσοι απάντησαν στις αγγελίες καλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αθηνών, το οποίο διεξάγει ήδη έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες, αλλά και το μέγεθος της απάτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην το πετάς, χάρισέ το!



Παζάρι σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν τέσσερα χρόνια και πρωτεργάτης της ήταν ένας υδραυλικός που είχε σκεφτεί να φτιάξει ένα δίκτυο ανταλλαγής πραγμάτων, ώστε τίποτα να μην καταλήγει στα σκουπίδια.

Ο Μάκης Προδρόμου διατηρεί ως στάση ζωής την ιδέα της ανακύκλωσης και είναι ο δημιουργός της διαδικτυακής πλατφόρμας www.xariseto.gr, που σήμερα πραγματοποίησε το 18ο παζάρι της στην πλατεία Αριστοτέλους, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ.

«Είναι μια ευκαιρία αυτήν την εποχή που αλλάζουμε τα ρούχα στην ντουλάπα μας, να δούμε τι μας χρειάζεται και τι όχι και να τα χαρίσουμε. Ο κόσμος πλέον έχει πιο πολλές ανάγκες και έχει αυξηθεί», αναφέρει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Μάκης Προδρόμου.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι σήμεα στο xariseto.gr έχουμε 150 με 180 αγγελίες καθημερινά, πολλές από αυτές μάλιστα έχουν αρκετά αντικείμενα, ενώ αριθμούμε γύρω στα 35.000 μέλη από όλη την Ελλάδα», σημειώνει.

Υπάρχει όμως κόσμος που ενδιαφέρεται και από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ.Προδρόμου, είναι άνθρωποι από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αγγλία και το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα ανώνυμα να χαρίσει κάποιος αυτό που δε χρειάζεται. Επειδή όμως, οι ανάγκες είναι αυξημένες έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο το Χαρισομάγαζο, που βρίσκεται στην Ιασωνίδου 14. Πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο 200 τμ χωρισμένο σε τμήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Το Χαρισομάγαζο συντηρείται με τις προσφορές των συμπολιτών και όλοι οι άνθρωποι του Χάρισέ Το είναι εθελοντές.


Διαβάστε περισσότερα...

Με δαπάνη των συνταξιούχων η κατ’ οίκον πληρωμή συντάξεων



Σε ισχύ μετά τις 12 Ιουλίου.

Διακόπτεται μετά τις 12 Ιουλίου του 2012 η κατ' οίκον πληρωμή (με δαπάνη του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ) των συνταξιούχων που ανήκουν σε ειδικές ομάδες ή διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διοίκησης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου και εξής η καταβολή της σύνταξης κατ' οίκον για τις κατηγορίες αυτές θα γίνεται με δαπάνη των συνταξιούχων και προϋποθέτει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν την πληρωμή κατ' οίκον (Τράπεζες, ΕΛΤΑ).

Έτσι, οι συνταξιούχοι που επιθυμούν τη συνέχιση της πληρωμής κατ' οίκον θα πρέπει μέχρι τις 12.6.2012 να ανοίξουν λογαριασμό στις Τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ταχυδρομική δαπάνη.

Όσοι δεν προβούν στις σχετικές ενέργειες έως αυτή την ημερομηνία θα εισπράττουν τη σύνταξή τους από τον λογαριασμό που έχουν ήδη ανοίξει για τον σκοπό αυτό στην Αγροτική Τράπεζα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο που συγκλόνισε το διαδίκτυο



Η μάχη του μικρού Κρίστιαν, με μοναδικό όπλο το χαμόγελο.

Μια μητέρα, της οποίας ο γιός γεννήθηκε χωρίς μάτια εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής λυκοστόματος, δημοσίευσε στο YouTube ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο περιγράφει τον αγώνα που έδωσε το ίδιο το παιδί και πως κατάφερε να νικήσει το πρόβλημα με το γέλιο του.

Στο βίντεο, η Lacey Buchanan από το Τέννεση, περιγράφει με καρτέλες τον αρχικό της ενθουσιασμό, όταν έμαθε πως είναι έγκυος στον Κρίστιαν, και τις φοβίες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, όταν συνειδητοποίησε το σοβαρό πρόβλημα του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η μητέρα κρατά τον ενός έτους γιό της στην αγκαλιά της, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του μονάχα στο τέλος, φιλώντας τον με αγάπη και υπερηφάνεια.

Το αγοράκι πάσχει από μια σπάνια και σοβαρή μορφή λυκοστόματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του προσώπου. Ο Κρίστιαν δεν είχε ουρανίσκο όταν γεννήθηκε, δεν μπορούσε να κλείσει το στόμα του και δεν είχε μάτια. Σε ηλικία τεσσάρων μηνών υπεβλήθη στη πρώτη του χειρουργική επέμβαση για να κλείσει το λαγώχειλο του.

Όταν η Lacey δημοσίευσε το βίντεο, αυτό έλαβε 20.000 views μέσα στη πρώτη μέρα.

«Ενθουσιάστηκα από την αγάπη του κόσμου. Σας ευχαριστώ που μας υποστηρίζεται στο μακρύ μας ταξίδι», δήλωσε η μητέρα.

Παρακολουθείστε το συγκλονιστικό βίντεο...


 


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος για τους ορεσίβιους της Θράκης



Εξετάσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του χωριού Κέχρος και της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας πολιτική και οικονομική συγκυρία η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεώρησε υποχρέωσή της να αναπτύξει σειρά κοινωνικών δράσεων με την, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ιατρική βοήθεια σε οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και κοινωνικές ομάδες.

Υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. αντιπροσωπεία της Ε.Κ.Ε. θα μεταβεί στους ορεσίβιους της Θράκης και θα προχωρήσει την Παρασκευή 11 Μαΐου στο χωριό Κέχρος και το Σάββατο 12 Μαΐου σε δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται πως απαιτείται τέτοιου είδους εξέταση και ιατρική βεβαίωση για την εγγραφή των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική αυτού του είδους την πρωτοβουλία αφού όπως τόνισε «εκτός των άλλων η επιλογή μας αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι δηλώσεις για αναγκαστική συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας, εξαιτίας της οικονομικής μας δανειοδότησης, ανησυχούν κάθε έλληνα πολίτη».

Υπενθυμίζεται πως ήδη:

- Είναι έτοιμο και σε λίγες μέρες θ’ αρχίσει η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας όπου άνεργοι και οικονομικά ασθενέστεροι συνάνθρωποι μας θα μπορούν να κάνουν καρδιολογικές εξετάσεις δωρεάν.

- Την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2011) οι καρδιολόγοι -μέλη της Ε.Κ.Ε.- προσέφεραν δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο σε όποιον το επιθυμούσε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για τη δράση «η Ε.Κ.Ε. στους Ορεσίβιους της Θράκης»: 210-7258003-7.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή με τα προνοιακά επιδόματα: στις 15 Ιουνίου αντί 15 Μαΐου η καταβολή!



Τελικά κοντά στα ξερά κάηκαν και τα …χλωρά καθώς με αφορμή το ξεκαθάρισμα των μαϊμού επιδομάτων, θα λάβουν με καθυστέρηση οι πραγματικοί δικαιούχοι τα χρήματά τους.


Το μητρώο των δικαιούχων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι όμως να μην μπορούν να λάβουν κανονικά τα επιδόματά τους οι έχοντες πραγματικό πρόβλημα. Ήδη τα χρήματα καταβάλλονται με καθυστέρηση ενώ είναι άγνωστο αν θα δοθούν και στη συνέχεια στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Όπως σημειώνει και ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος «η καταβολή των επιδομάτων Μαρτίου Απριλίου θα γίνει στις 15 Ιουνίου».

Πάντως η εμπλοκή ξεκινά από το γεγονός ότι ανετέθη σε ιδιωτική εταιρεία το «ξεκαθάρισμα» των καταλόγων όσων έχουν δηλώσει ότι δικαιούνται το επίδομα. Η εταιρεία ωστόσο με βάση και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας, χρειάζεται 5 μήνες για να ολοκληρώσει τις όποιες ενέργειες. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι μέχρι τότε οι καθυστερήσεις θα είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Είναι θέμα πληρωμής των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών όλα τα επιδόματα δίνονται μετά το πέρας ενός μήνα» σημειώνει ο κ.Μπαλασόπουλος.
Είναι ενδεικτικό ότι τα επιδόματα του πρώτου διμήνου του 2012 δόθηκαν στις 15 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι πλέον στους καταλόγους των αναπήρων είναι εγγεγραμμένοι 203.000 δικαιούχοι μετά την αφαίρεση των 40.000 που δεν πήγαν να απογραφούν.
Πάντως το πρόβλημα επεσήμανε και η Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι αν δεν καταβληθούν τα επιδόματα οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.



Δείτε επίσης 

Τι συμβαίνει με τα προνοιακά επιδόματα;

Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φιλικά τα BlackBerry για χρήστες με προβλήματα όρασης



Δωρεάν εφαρμογή κάνει πιο άνετη τη χρήση του smartphone.

O BlackBerry Screen Reader, μια δωρεάν εφαρμογή για άτομα με προβλήματα όρασης. Αποτελεί ένα μέρος των λύσεων προσβασιμότητας για τα BlackBerry smartphones βοηθώντας τους χρήστες να συνδέονται με τους ανθρώπους που επιθυμούν και να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Το κύριο χαρακτηριστικό του BlackBerry Screen Reader είναι η παραγωγή ενός ηχητικού σήματος με βάση τις οπτικές πληροφορίες που εμφανίζονται στη συσκευή smartphone και στις λειτουργίες του περιλαμβάνονται:

Υποστήριξη για βασικές εφαρμογές: Οι χρήστες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε βασικές εφαρμογές των BlackBerry όπως email, ημερολόγιο, τηλεφωνικές κλήσεις και άλλα.

Φωνητικές ρυθμίσεις: Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους τις ρυθμίσεις μετατροπής του κειμένου σε λόγο (ένταση, τόνος και ταχύτητα ομιλίας) και τις προτιμήσεις τους για τα σημεία στίξης, την εκφώνηση και τον κωδικό ασφαλείας.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου: Οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τις φωνητικές και ακουστικές προτιμήσεις τους γρήγορα και εύκολα με συντομεύσεις του φυσικού πληκτρολογίου.

Εύκολα προσβάσιμες οδηγίες: Οι οδηγίες χρήσης είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες σε μορφή HTML μέσω ενός desktop web browser.

O BlackBerry Screen Reader είναι διαθέσιμος δωρεάν στο: www.blackberry.com/screenreader για τα BlackBerry Curve 9350, 9360 και 9370 smartphones σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση μαθητών για την ενίσχυση άπορων οικογενειών



Από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Νεάπολης.

Το ανθρώπινο πρόσωπό τους δείχνουν μαθητές του 1ου Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αύριο μία θεατρική παράσταση για την ενίσχυση των άπορων οικογενειών.

Αντί εισιτηρίου, οι θεατές θα προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία ο δήμος θα διαθέσει σε οικογένειες και μικρά παιδιά που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές του υπηρεσίες.

Είναι η τρίτη φορά που μαθητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλία αλληλεγγύης, καθώς ήδη οι θεατρικές ομάδες του 1ου ΓΕΛ Συκεών και του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, ανέβασαν το προηγούμενο διάστημα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, τις δικές τους παραστάσεις προς ενίσχυση οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια.

Η νέα παράσταση «Για όλα φταιν τα παραμύθια», σε διασκευή του Τάσου Ράτζου, θα παρουσιαστεί στις 19.30 στο δημοτικό θέατρο Νεάπολης (πρώην Δημαρχείο), σε παραγωγή της Πειραματικής Θεατρικής Σκηνής. Οι μαθητές θα ζωντανέψουν τρία παραμύθια με θεατρικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «ραντεβού» υγείας



Κάθε πότε πραγματοποιούμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, λένε οι γιατροί προκειμένου να μας παρακινήσουν να πραγματοποιούμε τσεκ απ και άλλες εξετάσεις ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, τις συμβουλές αυτές των γιατρών δεν τις ακολουθούν οι πάντες. Μάλιστα, πολλοί αγνοούν τη συχνότητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιούνται οι προληπτικές εξετάσεις.

Διαβάστε κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιούμε τσεκ απ και άλλες εξετάσεις, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Εξέταση μαστού:
Οι χρόνοι που συστήνουν οι γιατροί ποικίλουν. Η Αμερικάνικη Εταιρία Καρκίνου συστήνει στις γυναίκες άνω των 40 ετών να πραγματοποιούν μια φορά το χρόνο μαστογραφία.

Εξέταση δοντιών:
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται μια φορά κάθε 6 μήνες.

Παθολογική εξέταση:
Επισκεπτόμαστε τον παθολόγο μας, τουλάχιστον μια φορά τα δύο χρόνια προκειμένου να ελέγξουμε την πίεση και τη χοληστερόλη. Εξετάσεις αίματος πραγματοποιούμε το ίδιο διάστημα.

Οφθαλμολογική εξέταση:
Όσοι έχουν κάποια πάθηση στα μάτια, πρέπει να επισκέπτονται οφθαλμίατρο κάθε δύο χρόνια.

Γυναικολογικές εξετάσεις:
Οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους μια φορά το χρόνο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τεστ ΠΑΠ και κολπική εξέταση.

Ενδοκρινολογική εξέταση:
Πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τσεκ τεπ, ελέγχουμε τις τιμές του θυρεοειδούς και ο ενδοκρινολόγος εξετάσει με ψηλάφηση πιθανή διόγκωση του αδένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλητές στο... «καθισιό» οι Έλληνες



Μόνο το 3% αθλείται τακτικά.

Μεταξύ των Ευρωπαίων που η άσκηση πάει… περίπατο συγκαταλέγονται οι Έλληνες, σύμφωνα με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Μόλις το 3% των πολιτών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας δηλώνουν, βάσει κοινοτικής δημοσκόπησης, πως αθλούνται «τακτικά», τη στιγμή που το 15% των συμπολιτών μας δηλώνει πως αθλείται «κάπως συχνά», το 15% «σπάνια» και το 67% «ποτέ».

Αντίστοιχα, υψηλά ποσοστά που καταδεικνύουν την έλλειψη επιθυμίας για άσκηση παρατηρούνται στη Βουλγαρία (58%), την Πορτογαλία και την Ιταλία (55%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στον κοινοτικό Βορά, με τους Σουηδούς στο 6%, τους Φιλανδούς στο 7% και τους Δανούς στο 18%, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 39%.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 63% επιλέγουν ως τόπο άθλησης μεταξύ κάπου σπιτιού και σχολείου, χώρου εργασίας ή καταστημάτων (31% στην ΕΕ), το 27% σε κάποιο πάρκο ή έξω στη φύση (48% στην ΕΕ) και το 13% σε γυμναστήριο (11% στην ΕΕ).

Στο μεταξύ, το 13% των Ελλήνων δηλώνουν πως είναι μέλη κάποιου γυμναστηρίου, αθλητικού συλλόγου ή συλλόγου με δυνατότητα άθλησης, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 25%.

Αναφορικά με τους λόγους που θέτουν εμπόδια στην άθληση, οι Έλληνες σε ποσοστό 51% επικαλούνται ως βασικότερη αιτία την έλλειψη χρόνου, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ανέρχεται σε 45%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναικείο πρόβλημα η δυσκοιλιότητα



Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Η δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού. Όμως δεν αρκεί να γνωρίζει κάποιος τα αίτια που την προκαλούν. Πρέπει να μάθει πως να την αντιμετωπίζει σε κάθε διαφορετική περίπτωση: όταν κάνει δίαιτα, όταν φεύγει για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, για διακοπές ή για επαγγελματικό λόγο.

Αυτό είναι το μήνυμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή τη φετινή Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η δυσκοιλιότητα, κερδίζει σταθερά έδαφος στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τις δύο πανελλήνιες έρευνες που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) με την υποστήριξη της Boehringer Ingelheim, αποδεικνύεται ότι ταλαιπωρεί κυρίως το γυναικείο φύλο. Άλλωστε, η χαρτογράφηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας στον ελληνικό πληθυσμό μέσα από αυτές τις δύο πανελλήνιες έρευνες, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες 35-65 ετών. Πολλές γυναίκες έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας καθώς αυξάνεται η ηλικία τους και στα διάφορα στάδια της ζωής τους, όπως ο έμμηνος κύκλος, η γαλουχία, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.

Η ισορροπημένη κατάλληλη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αλλά συχνά δεν είναι επαρκή ούτε βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπισή της.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμάκων, που αποκαλούνται υπακτικά. Τα υπακτικά τεκμηριωμένα προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι ασφαλή ακόμη και σε μακροχρόνια χρήση. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Αν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επανέρχεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος ή ίχνη αίματος στα κόπρανα, θα πρέπει ο πάσχων να συμβουλευθεί αμέσως τον ιατρό του.

Δυστυχώς, επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για τις αιτίες και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για τα αίτια και κυρίως για τους καταλληλότερους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μακροχρόνια μείωση του προβλήματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι υπνοβάτες μπορούν να γίνουν επιθετικοί



Κάποιοι έκαναν ακόμη και φόνους στον... ύπνο τους!

Η υπνοβασία δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο, συναντάται σε έναν στους πενήντα ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους όταν υπνοβατούν δεν αποτελούν κίνδυνο για εκείνους που βρίσκονται γύρω τους.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπνοβάτες – άνθρωποι που είναι πολύ ήρεμοι και ευγενικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας – γίνονται εξαιρετικά επιθετικοί την νύχτα, οπότε και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τις πράξεις τους.

Μάλιστα, ο Δρ. Michael Cramer – Bornemann, ειδικός στη μελέτη του ύπνου στο Κέντρο Μελέτης Διαταραχών Ύπνου στη Μινεσότα των Η.Π.Α., υποστηρίζει ότι «Οποιοσδήποτε υπνοβατεί, είναι ικανός να σκοτώσει. Αν λάβουμε υπόψη μας την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς που έχει ο υπνοβάτης, θα έπρεπε κάποιος να το σκεφτεί διπλά πριν αποφασίσει να κοιμηθεί δίπλα του».

Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που συναντώνται στην συμπεριφορά των υπνοβατών: Πρώτον, δεν θυμούνται με ακρίβεια τι συνέβη ενώ βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση και δεύτερον, έχουν ακατανόητη νοοτροπία αμέσως μόλις ξυπνήσουν.

Αθωώθηκε για το φόνο της πεθεράς του, λόγω υπνοβασίας


Το 1987 στον Καναδά ο Ken Parks έπεσε για ύπνο, άρχισε να υπνοβατεί, οδήγησε για 23 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι των πεθερικών του, όπου και σκότωσε ενώ υπνοβατούσε την πεθερά του και τραυμάτισε τον πεθερό του. Δικάστηκε για αυτές τις πράξεις του και αθωώθηκε τελικά με την αιτιολογία της άμυνας της υπνοβασίας.

Υπνοβάτης σκότωσε τη γυναίκα του


Αντίστοιχο παράδειγμα μπορούμε να βρούμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο υπνοβάτης Brian Thomas μαζί με τη σύζυγό του έκαναν διακοπές με το τροχόσπιτό τους. Εκεί όπου είχαν παρκάρει για να διανυκτερεύσουν, τους ενοχλούσε μία ομάδα παιδιών και αποφάσισαν να μεταφερθούν λίγο πιο κάτω.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να υπνοβατεί, άκουσε θορύβους από έξω και θεώρησε ότι είχαν έρθει πάλι οι νεαροί για να τους ενοχλήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτεθεί στη σύζυγό του, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δεχτεί επίθεση από κανέναν. Όταν πια συνήλθε και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, ήταν αργά, καθώς η γυναίκα του ήταν ήδη νεκρή.

Βιαστής αθωωθηκε γιατί ήταν υπνοβάτης


Ο 29χρονος Τρεντ Πόμπαρ, από το Katherine Northern της Αυστραλίας, τον Ιανουάριο του 2009 κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας ενώ εκείνη κοιμόταν!! Στο δικαστήριο ομολόγησε στους ενόρκους την πράξη του, αλλά υποστήριξε ότι είναι υπνοβάτης και δεν έχει συνείδηση του τι κάνει όταν κοιμάται. Η ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισε και η οποία επιβεβαίωνε το χρόνιο πρόβλημα υπνοβασίας, του χάρισαν την ελευθερία του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες



Ενδιαφέρουσα έρευνα από το Χάρβαρντ.

Αν πιστεύατε ότι ο εγκέφαλός μας κοιμάται όσο κοιμόμαστε, κάνετε λάθος, καθώς ναι μεν «ξεκουράζεται», ωστόσο, ο ύπνος τον βοηθά να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες που έλαβε προτού κοιμηθούμε. Ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχει μάλιστα ο ύπνος για τη μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη, όταν συνοδεύεται από όνειρα..

Σύμφωνα με το BBC και μία νέα επιστημονική έρευνα, τα όνειρα αποτελούν σημάδι ότι τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον δρα Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές, φοιτητές του Χάρβαρντ, κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, έτσι ώστε, αρκετές ώρες αργότερα, να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο.

Όσοι είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο και ήταν οι μισοί, στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από το λαβύρινθο.

Όμως εκείνοι που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.

Σημειώνεται πως η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στο Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέξουμε στα τατουάζ με χέννα



Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει η μαύρη χέννα με υψηλή συγκέντρωση χρωστικών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τους καλοκαιρινούς μήνες συναντώντας υπαίθριους «τεχνίτες» τατουάζ, επιλέγουν να δοκιμάσουν κάποιο σχέδιο με χέννα. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της φυσικής χέννας και της μαύρης που μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Πώς όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη φυσική από τη μαύρη χέννα; Αρχικά, ας έχουμε κατά νου ότι το χρώμα της πάστας της φυσικής χέννας είναι κάτι μεταξύ καφέ και σκούρου πράσινου.

Αν παρατηρήσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σκούρο το χρώμα, τότε μπορούμε να υποψιαστούμε για ύπαρξη χρωστικών στην πάστα. Οι υποψίες αυτές θα ενισχυθούν αν ο δημιουργός συστήσει να αφαιρέσουμε την πάστα μετά από μια ώρα. Και αυτό γιατί προκειμένου να σχηματιστεί το τατουάζ από φυσική χέννα πρέπει να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η υψηλή συγκέντρωσης χρωστικών μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση η οποία εκδηλώνεται λίγες μέρες μετά την εφαρμογή της χέννας. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι σοβαρά, απαραίτητη είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Kάθε χρόνο πεθαίνουν 1,6 εκατ. άνθρωποι από πνευμονιόκοκκο



Ασπίδα προστασίας ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός.

Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου, καθώς σύμφωνα με στοιχεία φαρμακοοικονομικής μελέτης το 13-δύναμο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2010 μπορεί να μειώσει τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσοκατά 93%.

«Οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο, που πλήττουν κυρίως βρέφη και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και άτομα ηλικίας άνω των 50-60 ετών, αποτελούν τις σημαντικότερες και συχνότερες λοιμώξεις. Μάλιστα έχουν σοβαρές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή του παιδιού» επισήμανε ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροϊλίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 30ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων.

Παγκοσμίως η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλεί 1,6 εκατ. θανάτους ετησίως, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί την πιο κοινή αιτία βαριάς πνευμονίας σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε μεγαλύτερους των 50 ετών ενήλικες και είναι το πιο σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η πνευμονία, η οξεία μέση ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Προκαλεί επίσης σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία με μικροβιαιμία και η μηνιγγίτιδα» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτριος Καφετζής.

Αναφερόμενος στη σημασία του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου ο καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Χουάν Πικάζο, επισήμανε ότι στην Ισπανία, λόγω του εμβολιασμού μειώθηκαν κατά 43% οι λοιμώξεις στα παιδιά κάτω των 2 ετών και κατά 33,6% στα παιδιά άνω των 15 ετών στο διάστημα 2007-2010.

Το 13-δυναμο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας 6 εβδομάδων ως 5 ετών, από τη διεισδυτική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους, που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς Υγείας όλα τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο με 7-δύναμο ή 10-δύναμο εμβόλιο, θα πρέπει να εμβολιασθούν με μια συμπληρωματική 5η δόση 13-δυνάμου εμβολίου προκειμένου να λάβουν την επιπλέον προστασία.

«Στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών σε ηλικίες κάτω των 5 ετών προκαλείται από τους επιπλέον ορότυπους, που περιέχει το 13-δύναμο εμβόλιο με προεξάρχοντα τον ορότυπο 19Α.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς μηνιγγίτιδας της χώρας μας, το 2009 διαγνώστηκαν 23 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε ενήλικες άνω των 50 ετών, ενώ στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν μόλις 8.

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως η σωστή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με το 7-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στα παιδιά κάτω των 5 ετών βοήθησε μέχρι τώρα σημαντικά στη μείωση της επίπτωσης της νόσου, ενώ η αντικατάστασή του με το νέο 13-δύναμο αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της τάξης του 93% έναντι του 6-40% που παρείχαν τα παλαιότερα εμβόλια», ανέφερε ο κ. Καφετζής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικό της μακροζωίας η σεξουαλική δραστηριότητα



Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του συνδρόμου μακροζωίας.

Το 35,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, το 22,5% παχύσαρκοι και το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Μυστικό μακροζωίας ο μεσημεριανός ύπνος και το σεξ.

Σε σύγχρονες παγκόσμιες επιδημίες έχουν εξελιχθεί η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Ωστόσο η καλή σεξουαλική ζωή προστατεύει την καρδιά και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλής υγείας και της μακροζωίας!

Όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τα παραπάνω θέματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των Ημερίδων Μεταβολισμού που διοργάνωσαν για 17η χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. Πειραιά Τζάνειο και πραγματοποιηθήκαν στο Ευγενίδιο (2 – 5 Μαΐου 2012).

Τα θέματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κο. Ανδρέα Μελιδώνη, Παθολόγο - Διαβητολόγο, Συντονιστή Διευθυντή Α' Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Τζανείου Νοσοκομείου και τον κο. Κυριάκο Σουλιώτη, Λέκτορα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία και είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με Αμερικανικές έρευνες (σε άνδρες ηλικίας 40 – 70 ετών) οι άνδρες που διατηρούν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ οι άνδρες με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις και προστατεύονται έτσι από το stress και τα καρδιακά επεισόδια.

Διαβήτης

Μία επικίνδυνη επιδημία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερα από 357 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σ.Δ. ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ η προοπτική είναι το 2025 να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού πάσχουν από Σ.Δ.

Αναφορικά με τι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του διαβήτη στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ADA και του EASD για την αντιμετώπιση του διαβήτη που δίνουν έμφαση στην εξατομίκευση των αγωγών, στην συμμόρφωση και στην επικοινωνία γιατρού - ασθενούς.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των νέων ινκρετινικών αγωγών. Ειδικότερα φαίνεται ότι η χορήγηση «ινκρετινικών» αγωγών, όπως οι αναστολείς DPP-4 π.χ. Vildagliptin είναι απολύτως ασφαλής ακόμα και σε ειδικούς πληθυσμούς όπως οι ασθενείς άνω των 75 ετών, οι αιμοκαθαιρόμενοι και οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Η συγχορήγηση βασικής ινσουλίνης και ινκρετινικών αγωγών (αναστολέων DPP – 4 ή αναλόγων GLP – 1) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τη γλυκαιμική ρύθμιση ενώ μειώνει τις υπογλυκαιμίες και το βάρος.

Αναφέρθηκαν επίσης πορίσματα Αμερικανικών μελετών σύμφωνα με τις οποίες η χρόνια χρήση φρουκτόζης στα άτομα με διαβήτη οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λιπώδους διηθήσεως ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεατοηπατίτιδα και κύρωση. Τονίστηκε επίσης η αύξηση κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας, όχι μόνο στα άτομα με διαβήτη αλλά και στα άτομα με προδιαβήτη όπως έδειξε Ιταλική εργασία.

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια. Ωστόσο το 2015 εκτιμάται ότι οι υπέρβαροι θα υπερβούν τα 2,3 εκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια!

Στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, ενώ το 22,5% παχύσαρκοι. Η μέση κατανάλωση θερμίδων στην χώρα μας είναι 3. 700 θερμίδες έναντι 3.100 τη δεκαετία του ΄70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 – 10 ετών τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%.

Μικροβίωμα

Στο συνέδριο αναλύθηκε η αξία και επίδραση στη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού του μικροβιώματος. Ως μικροβίωμα ορίζουμε το σύνολο της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Τα μικρόβια του εντέρου είναι 10 φορές περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, και τα γονίδια των μικροβίων αυτών εκατοντάδες χιλιάδες (ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει περίπου 30 χιλιάδες γονίδια). Οι διακυμάνσεις στη μικροβιακή χλωρίδα του κάθε ατόμου επηρεάζουν παθοφυσιολογικόυς μηχανισμούς που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη μεταβολική δυσλειτουργία του οργανισμού.

Η διατροφή, οι συνθήκες υγιεινής, το περιβάλλον που ζει κάθε άτομο, η χρήση αντιβιοτικών κλπ., επηρεάζουν το είδος των μικροβίων του εντέρου με συνέπειες στη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού. Άρα στο πρωταγωνιστικό ρόλο του γονιδιώματος προστίθεται και ο αναδυόμενος σημαντικός ρόλος του μικροβιώματος.

Μακροζωία

Στο συνέδριο συζητήθηκε το πρόβλημα της γήρανσης και το σύνδρομο της μακροβιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το 0,15% των ανδρών και το 0,44% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών.

Η Ικαρία κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας με αντίστοιχα ποσοστά 1,1 και 1,6% αντίστοιχα. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 102 εκατομμύρια είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατομμύρια το 2025 και 395 το 2050.

Σχετικά με το σύνδρομο της μακροζωίας επισημάνθηκε ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25%. Τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης είναι η βράχυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων, το οξειδωτικό stress, η γλυκοζυλίωση των πρωτεινών και η αυξημένη συχνότητα παραγόντων κινδύνου στις ηλικίες αυτές.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του συνδρόμου μακροζωίας είναι:

Η αποφυγή καπνίσματος
Δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές και ίνες
Η χαμηλή πρόσληψη κρέατος
Η καθημερινή δραστηριότητα
Η μεσημεριανή ανάπαυση
Το φύλο (θήλεα: αρσενικά: 2:1)
Ο ισχνός ή λεπτός σωματότυπος στην ηλικία 25 – 35 ετών (παχυσαρκία στην ηλικία των 30 ετών σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο μη επιβίωσης μετά τα 80 έτη )
Η κοινωνικότητα
Η οικογενειακή συνοχή

Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμιδών και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλοιφούν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότατος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Πελοπόννησο



Για πρόληψη της ελονοσίας στον κάμπο της Σκάλας.

Άδεια αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους κάμπους Τριννάσου και Έλους έδωσε το υπουργείο Υγείας έπειτα από αίτημα του δήμου Ευρώτα, με στόχο την πρόληψη της ελονοσίας.

Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα και θα γίνονται σε συγκεκριμένη περιοχή που έχει χαρτογραφηθεί και περιλαμβάνει εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο ήχος των χαρούμενων παιδιών διαταράσσει τη ζωή μου»



Πρώην πιλότος ζητά να κλείσει άμεσα μια τοπική παιδική χαρά!

Ως πρώην επικεφαλής πιλότος ενός Κόνκορντ, του οποίου ο ήχος κατά την απογείωση ξεπερνά τα 110 ντεσιμπέλ, ο Ρότζερ Πράις θα έπρεπε να γνωρίζει καλά τι σημαίνει εκκωφαντικός ήχος.

Ωστόσο, ο 67χρονος ισχυρίζεται ότι δεν αντέχει τη φασαρία από την τοπική παιδική χαρά της περιοχής του και απαιτεί το άμεσο κλείσιμο της. Να σημειώσουμε ότι ο ήχος των χαρούμενων παιδιών δεν ξεπερνάει τα 77 ντεσιμπέλ – ένας αριθμός αρκετά μικρότερος από εκείνον του υπερηχητικού αεροπλάνου.

Μάλιστα, ο πρώην πιλότος τονίζει ότι η παιδική χαρά, η οποία βρίσκεται 20 μέτρα μακριά από το σπίτι του, «διαταράσσει σοβαρά τη ζωή του». Αυτός και η 51χρονη σύζυγος του ζητούν από το τοπικό συμβούλιο της ενορίας να κλείσει άμεσα η παιδική χαρά.

«Ο τύπος του θορύβου που βιώσαμε προέρχεται από μικρά παιδιά που ουρλιάζουν και τσιρίζουν με ενθουσιασμό. Οι κραυγές είναι απρόβλεπτα υψηλής ηχητικής συχνότητας και οι φωνές των γονιών τους είναι εξίσου ενοχλητικές. Έχει διαταραχθεί σοβαρά η ζωή μου και δεν μπορώ πλέον να απολαύσω το σπίτι μου», δήλωσε ο ίδιος.

Για να κατανοήσουμε τον ήχο με τη μονάδα ντεσιμπέλ – db, το θρόισμα φύλλων υπολογίζεται στα 10db, το ψιθύρισμα στα 20db, μια φυσιολογική συζήτηση στα 60db, η παιδική χαρά στα 70-80db, μια ηλεκτρική σκούπα στα 80db, μια μεγάλη ορχήστρα στα 100db, η απογείωση ενός Κόνκορντ στα 110db και η απογείωση ενός πολεμικού αεροσκάφους στα 140db.


Διαβάστε περισσότερα...

Το 2015 η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων



Μέσα στους επέομενους 18 μηνες θα συνταχθεί υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Το 2015 θα προχωρήσει η πλήρης κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο Κοινοτικό Δίκαιο ο οποίος έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ (!) θα παρέχει τεχνική βοήθεια ελέγχοντας τη συμβατότητα της δευτερεύουσας νομοθεσίας που διέπει τα κλειστά επαγγέλματα με το Ν.3919/2011 για την «Κατάργηση περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων».

Αυτός ο ειδικός επιστήμονας θα υποβοηθήσει τα αρμοδία υπουργεία στην επεξεργασία των εφαρμοστικών εγκυκλίων του Ν.3919/2011 και λοιπών κανονιστικών πράξεων και στην προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου αυτές απαιτούνται, για την ασφάλεια δικαίου και την έγκαιρη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει μέσα στους επόμενους 18 μήνες να συντάξει υπόδειγμα εγκυκλίου με βάση την οποία θα συνταχθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του Ν.3919/2011 από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία, γνωμοδοτικά σημειώματα προς τον Γενικό Γραμματέα, τον Γενικό Διευθυντή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την συμβατότητα της δευτερεύουσας νομοθεσίας με τον Ν. 3919/2011 ανά επάγγελμα, αναθεωρημένα σχέδια των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών πράξεων της δευτερεύουσας νομοθεσίας ανά επάγγελμα, αλλά και αναθεωρημένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και θα διατηρεί για κάποια εξ αυτών περιορισμούς.

Με το νόμο 3919/2011 η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Με τον νόμο εξασφαλίζεται η επαγγελματική ελευθερία και η προστασία του ανταγωνισμού, με την άρση περιορισμών και φραγμών στην οικονομική ελευθερία και την συνακόλουθη ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Ν.3919/2011 προϋποθέτει τον έλεγχο και την τροποποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας που διέπει τα επαγγέλματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων»



Ποια είναι τα κριτήρια.

Τα κριτήρια και τη διαδικασία υπαγωγής ωφελουμένων στο πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε δομές κλειστής φροντίδας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαιούχοι είμαι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΝΑΤ, του Δημόσιου καθώς και συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια επιλογής:

α) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας,

β) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα,

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φόρα, για την παροχή του ΕΚΑΣ,

δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτηση τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών,

ε) Να μη λαμβάνουν επίδομα απολυτού αναπηρίας, ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

στ) Να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα συνταξιούχοι, που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, αλλά διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας του δημοσίου, ιδιωτικού ή εθελοντικού τομέα ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για λίγες πατάτες



Θα διατεθούν σε πολύτεκνους του Ηρακλείου.

Πατάτες σε χαμηλή τιμή αναλαμβάνει να μοιράσει σήμερα ο σύλλογος πολυτέκνων του νομού Ηρακλείου σε χαμηλές τιμές, σύμφωνα με το prismanews.gr.

Ενώ οι σύλλογοι τριτέκνων σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι προτίμησαν, λόγω τιμής, πατάτες από το Νευροκόπι, οι πολύτεκνοι επιμένουν... Κρητικά. Έτσι λοιπόν, οι πατάτες που θα διαθέσουν θα είναι από τη Μεσαρά.

Το προϊόν θα πωλείται προς 10 ευρώ τα 26 κιλά (ένα σακί) και θα διατεθεί έως τις 3 το μεσημέρι στο προαύλιο του Παγκρήτιου Σταδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοριτσάκι 18 μηνών ζυγίζει 20 κιλά!



Η παχυσαρκία του βρέφους ανησυχεί πολύ τους γονείς της.

Οι γονείς ενός σοβαρά υπέρβαρου μωρού στη Κίνα ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθεια των γιατρών, καθώς η παχύσαρκη κόρη τους, 18 μηνών, δεν μπορεί καν να σταθεί στα πόδια της.

Ο Cheng Lichao και η γυναίκα του, Feng Xiaochun, πήγαν με τη κόρη τους, Νταν Νταν, στο τοπικό νοσοκομείο ικετεύοντας τους γιατρούς να σώσουν το παιδί τους, το οποίο ζυγίζει περισσότερο από 20 κιλά – πάνω από το διπλάσιο φυσιολογικό βάρος για ένα κορίτσι της ηλικίας του.

Σύμφωνα με τους γονείς, το παιδί άρχισε να παίρνει βάρος από πολύ νεαρή ηλικία και οι γιατροί που έχουν ήδη επισκεφθεί, δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την εμφάνιση της.

«Άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα από ενός μηνός. Όταν ήταν ενός έτους , το βάρος της ξεπερνούσε τα 15 κιλά. Έχει σχεδόν πάντα όρεξη και δεν χορταίνει. Ανησυχώ πολύ», δήλωσε η μητέρα του παιδιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην Τεχνόπολη



Δεληβοριάς, Μποφίλιου, Δρογώσης, Φαφούτη και Ζαμάνη υπέρ του ΚΕΘΕΑ-Στροφή.

Μέσα σ' αυτόν τον οικονομικό χαμό και την εκτεταμένη ανέχεια κράτους και πολιτών, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις κι όσες επιτελούν κοινωνικό έργο ζορίζονται πολύ να τα βγάλουν πέρα. Η ΚΕΘΕΑ-Στροφή εδώ και χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει εξαρτημένους νέους και τις οικογένειες τους να βρουν μια διέξοδο από τον λαβύρινθο των ναρκωτικών και για να συνεχίσει να λειτουργεί, οργανώνει μια ενδιαφέρουσα συναυλία.

Για να βοηθήσουν την δράση της οργάνωσης θα συμμετάσχουν στη συναυλία οι Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Στάθης Δρογώσης, Μαριέττα Φαφούτη και Ματούλα Ζαμάνη. Αν σκεφτείς ότι θα χρειαζόταν να πληρώσεις για τον καθένα όσα θα πληρώσεις για όλους μαζί, δεν είναι μόνο για καλό σκοπό αλλά συμφέρει κιόλας...


Πηγή: http://www.tospirto.net
Διαβάστε περισσότερα...

H τρίτη ηλικία καθαρίζει παραλίες στις 18 Μαΐου



Στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό.

Η ενεργοποίηση ατόμων της τρίτης ηλικίας, η συμμετοχή τους σε δράσεις με άξονα κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος και η διαγενεακή αλληλεγγύη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμμετοχικού Εργαστηρίου με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 στο Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

To Εργαστήριο, στο οποίο πήραν μέρος μέλη των ΚΑΠΗ των Δήμων Αχαρνών και Ελληνικού-Αργυρούπολης, υλοποιήθηκε με αφορμή και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και απετέλεσε το πρώτο σκέλος μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!», η οποία θα ολοκληρωθεί με καθαρισμό στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό την Παρασκευή 18 Μαΐου με την σύμπραξη ΚΑΠΗ και σχολείων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους του κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος συνέδεσε τη συγκεκριμένη δράση με την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης, της κοινωνικοικονομικής ευημερίας και της προώθησης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα ζωντανή και γόνιμη, καθώς τα μέλη των ΚΑΠΗ έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι παραλίες και γενικότερα οι φυσικές περιοχές, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την προστασία τους και μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η πολύ θετική τους διάθεση για συμμετοχή στον επικείμενο καθαρισμό της Παρασκευής 18 Μαΐου στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό ενισχύθηκε από χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για το ρυπαντικό φορτίο των ακτών μας, καθώς και από πρακτικές συμβουλές για έναν περιβαλλοντικά ορθό καθαρισμό που τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Έτσι, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές», απέκτησαν τον απαραίτητο γνωστικό οπλισμό, ο οποίος συνδυαζόμενος με την προσωπική τους πείρα θα τους καταστήσει εποικοδομητικά χρήσιμους και ενεργούς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους και ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες με τα εγγόνια τους αλλά και τους μαθητές από τα σχολεία του Ελληνικού που θα πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη δράση, οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας δε θα συμμετάσχουν απλά σε έναν ακόμη καθαρισμό: θα δώσουν δυναμικό παρών και θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...