Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Πρόβλημα στο γάμο, πρόβλημα και στη δίαιτα


Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη εχθρικότητας σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και το ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμμετείχαν 43 ζευγάρια υγιών ενηλίκων ηλικίας 24 έως 61 ετών που ήταν παντρεμένοι για τουλάχιστον τρία έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που είχαν ιστορικό κατάθλιψης και έντονους διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγό τους παρουσίασαν διαταραχές του μεταβολισμού μετά από κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε λίπος.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που εμφάνιζαν τους δύο παραπάνω παράγοντες (ιστορικό κατάθλιψης και διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγο) βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερη ενεργειακή δαπάνη κατά 118 θερμίδες, επτά ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα κατά 12% και μεγαλύτερη μεταγευματική αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια τέτοιας έκτασης διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων σηματοδοτεί την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πως τα χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και τονίζει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Τέλος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παρατηρούμενα αποτελέσματα πιθανόν να υποεκτιμούν τον κίνδυνο, καθώς αξιολογήθηκε η επίδραση ενός μόνο γεύματος, ενώ στην καθημερινότητα πραγματοποιούνται περισσότερα γεύματα, που αποτελούν παράλληλα ευκαιρίες για πιθανές διαφωνίες και ένταση μεταξύ των συζύγων, καταστάσεις που μπορεί να επιφέρουν μακροχρόνιες επαγόμενες από το στρες διαταραχές του μεταβολισμού.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης


Σηκωθείτε από τον καναπέ για να… βρείτε το κέφι σας.

Τρεις φορές άσκηση την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης έως και κατά 16%, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, οι άνθρωποι που στον ελεύθερό τους χρόνο είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Επιπλέον, όσες περισσότερες φορές φροντίζουν να ασκούνται την εβδομάδα, τόσο το καλύτερο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, όσοι γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη έως και 16%.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 11.000 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1958, καταγράφοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους όταν ήταν 23, 33, 42 και 50 ετών.

Όπως ανέφερε στη Daily Mail η επικεφαλής της έρευνας, Dr Snehal Pinto Pereira, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του UCL, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης.

«Η γυμναστική στον ελεύθερο χρόνο έχει προστατευτική δράση κατά της κατάθλιψης. Αν ένας ενήλικας 20-40 ετών, που δεν είναι σωματικά δραστήριος, εντάξει τη γυμναστική στη ζωή του τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης περίπου 16%» εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «Το πιο σπουδαίο είναι, ότι αυτή η επίδραση εμφανίζεται σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο σε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης. Όσο πιο δραστήριος είναι κανείς, τόσο λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα εμφανίζει».


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επιρρεπείς στις αρρώστιες οι άντρες


Έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες.

Οι άντρες είναι λιγότερο «ανθεκτικοί» έναντι της πνευμονίας ή άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι οι γυναικείες ορμόνες του σεξ –οιστρογόνα- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πως οι άντρες υποφέρουν από διάφορες ασθένειες ακριβώς λόγω της… έλλειψης αυτών των ορμονών από τον οργανισμό τους.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Life Sciences, αναφέρουν ότι μια απλή δόση οιστρογόνων ήταν ικανή να θεραπεύσει τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά ποντίκια από βακτηριακή πνευμονία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, ο καθηγητής Lester Kobzik από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι τα θηλυκά ποντίκια εμφάνισαν αυξημένη αντίσταση στη λοίμωξη, που σχετίζεται με το ένζυμο NOS3 (nitric oxide synthase 3), το οποίο ενεργοποιείται με την απελευθέρωση οιστρογόνων.

Μετά την εισαγωγή του βακτηρίου streptococcus pneumoniae στους πνεύμονες ποντικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με οιστρογόνα επιτάχυνε την ανάκαμψη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει την αντίσταση στις κοινές και σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων και να εμποδίσει τη γρίπη να εξελιχθεί σε πνευμονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάλληλες οι φυτικές στερόλες για παιδιά και έγκυες


Οι διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται καλύτερα με μια απλή φυτική soft μαργαρίνη.

Οι φυτικές στερόλες θεωρούνται ασφαλή συστατικά για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες σχεδιάστηκαν για άτομα που επιθυμούν ή που πρέπει να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Τα τρόφιμα αυτά δεν απευθύνονται σε παιδιά και σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, γιατί αυτές οι ομάδες έχουν εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες και φυσιολογικά η μείωση της χοληστερόλης δεν αποτελεί, συνήθως, προτεραιότητα γι’ αυτές.

Οι διατροφικές ανάγκες αυτών των ομάδων καλύπτονται καλύτερα χρησιμοποιώντας μια απλή φυτική soft μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ ή το Flora Soft και υιοθετώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, όπως θα το καθορίσει ο διαιτολόγος τους, με βάση τις προσωπικές τους διαθρεπτικές ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι σε παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή παιδιά κάτω των 10 ετών (στα οποία δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική αγωγή) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας συστήνουν τη χρήση φυτικών στερολών όταν δεν επιτυγχάνεται επιθυμητή μείωση της χοληστερόλης μόνο με αλλαγές στη διατροφή.


Πηγή: http://blog.cookoo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης με ελπίδες


Νέο φάρμακο υπόσχεται στους πάσχοντες καθαρό δέρμα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Καθαρό δέρμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και καλύτερη ποιότητα ζωής υπόσχεται στους πάσχοντες από ψωρίαση μια νέα ενέσιμη θεραπεία, που χορηγείται υποδορίως μια φορά το μήνα. Πρόκειται για τη θεραπεία με σεκουκινουμάμπη, ένα φάρμακο το οποίο κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό και στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα παραπάνω επισημαίνει, με αφορμή την 29η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής Δημήτρης Ιωαννίδης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. Δεν αποτελεί ένα απλό εξάνθημα με δυσάρεστη εικόνα, αλλά μια εκδήλωση συστηματικής φλεγμονής. Η πάθηση εντοπίζεται σε εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι παλάμες, τα πέλματα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, με μεγάλης έκτασης βλάβες, που συνοδεύονται από έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Συνήθως συνοδεύεται από καρδιαγγειακή νόσο, από ψωρισιακή αρθρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο που προσφέρει πλήρη ίαση και γι' αυτό το λόγο, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

«Η συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης είναι 2-3% στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται γύρω στις 200.000 με 300.000. Τον τελευταίο καιρό, λόγω του άγχους που προκαλεί η οικονομική κρίση παρατηρούμε αύξηση των περιστατικών ψωρίασης, αλλά και της βαρύτητας των ήδη υπαρχόντων περιστατικών, δηλαδή βλέπουμε επιβάρυνση των ήπιων μορφών ψωρίασης. Οι επιπτώσεις της δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά επηρεάζουν και την ποιότητα ζωής. Μελέτες που έγιναν επί 15 χρόνια έδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί θα προτιμούσαν να πάσχουν από κάποια άλλη σοβαρή πάθηση παρά από ψωρίαση γιατί η εμφάνισή τους τρομάζει τους άλλους, με συνέπεια να αισθάνονται κατάθλιψη και κοινωνικό αποκλεισμό. Η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι παρόμοια με τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη τύπου 2 και την κατάθλιψη. Τα επώδυνα συμπτώματα περιορίζουν την ικανότητα των ασθενών να ασχολούνται με καθημερινές δραστηριότητες και επηρεάζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Ιωαννίδης.

Στις ήπιες μορφές ψωρίασης είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση στις τοπικές θεραπείες, με κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης ή συνδυασμού κορτικοστεροειδών με βιταμίνη D ή σκευασμάτων ρετινοειδών που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών πάσχει από ψωρίαση, που απαιτεί συστηματική χορήγηση (από το στόμα) θεραπείας για τον έλεγχο της νόσου, με φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη (ανοσοκατασταλτικός παράγοντας που δρα στα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), η μεθοτρεξάτη (φάρμακο με κυτταροστατικό μηχανισμό δράσης) και τα ρετινοειδή, όπως η ασιτρετίνη (παράγωγο της βιταμίνης Α, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλους συστηματικούς ή τοπικούς παράγοντες). Λόγω της τοξικότητας, όμως, αυτών των φαρμάκων τα θεραπευτικά σχήματα είναι βραχυπρόθεσμα. Οι βιολογικοί παράγοντες που προστέθηκαν στη θεραπευτική φαρέτρα καλύπτουν την ανάγκη για μια εκλεκτική συστηματική θεραπεία, καθώς και την ανάγκη για συνεχή θεραπεία μακρύτερης διάρκειας, με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης του ασθενούς και την καλύτερη κλινική απάντηση με ένα θετικό προφίλ ασφάλειας.

Οι βιολογικές θεραπείες ενδείκνυνται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 18 ετών, με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση, σε μεγάλη έκταση επιφανείας σώματος, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί ή έχουν αντένδειξη σε άλλες συστηματικές θεραπείες. Σε περιπτώσεις με έντονη επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών λόγω της ψωρίασης, ενδείκνυται η συστηματική θεραπεία ακόμη και για περιορισμένης έκτασης ή βαρύτητας ψωρίαση.

«Τα βιολογικά φάρμακα είναι πιο ασφαλή και ανάλογα με την περίπτωση χορηγούνται με ένεση είτε κάθε εβδομάδα, είτε κάθε 15 ημέρες, είτε κάθε μήνα, είτε κάθε δύο μήνες, είτε κάθε τρεις μήνες. Τα φάρμακα αυτά είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν, πρόσφατα, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, η θεραπεία, με σεκουκινουμάμπη, αποδείχτηκε αποτελεσματική στην επίτευξη καθαρού δέρματος, ύστερα από λίγες εβδομάδες, ανεξάρτητα από το πόσο βαριά ήταν η νόσος κατά την έναρξη της θεραπείας. Η σεκουκινουμάμπη είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει την ιντερλευκίνη-17A, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ψωρίασης και εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο προσβεβλημένο από τη νόσο δέρμα. Η θεραπεία αυτή χορηγείται με υποδόρια ένεση, μία φορά το μήνα. Είναι η πρώτη θεραπεία που στοχεύει εκλεκτικά στην ιντερλευκίνη-17A και πρόσφατα πήρε θετική γνωμοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της μέτριας ή σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας, η οποία αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή της πάθησης. Στην Ευρώπη αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις αρχές του 2015 και στην Ελλάδα από τον ΕΟΦ, τον Σεπτέμβριο του 2015», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αν ζούσαν στη γη μόνο 100 άνθρωποι


Έχετε σκεφτεί τη θα γινόταν αν στη γη αν ζούσαν μόνο 100 άνθρωποι; Μόλις επτά άνθρωποι θα είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και από τους 100, οι 26 θα ήταν παιδιά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμπώντας κάτω από παγόβουνο


Η απόκοσμη ομορφιά ενός υποβρύχιου «κρυστάλλινου παλατιού».

Απόκοσμο τοπίο θυμίζει το υποβρύχιο τμήμα ενός παγόβουνου, όπως μας το παρουσιάζει η κάμερα του National Geographic.

Στο υποβρύχιο «κρυστάλλινο παλάτι» βουτάει ο Δανός Stig Severinsen.

Στο πρώτο μισό του βίντεο, παρακολουθούμε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που οι παλμοί πέφτουν μέσα στην κρύα θάλασσα, ενώ κατόπιν αποκαλύπτεται η ομορφιά ενός αγνώστου κόσμου...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δεκάλογος της δίαιτας


Ακολουθήστε τα παρακάτω εύκολα και έξυπνα τιπς και δείτε τη σιλουέτα σας να μεταμορφώνεται.

1. Κάντε μόνες σας τα ψώνια
Μπείτε στην κουζίνα να μαγειρέψετε... Όσο εύκολα παίρνουμε κιλά, το ίδιο εύκολα μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας όταν αφιερώνουμε χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων μας.

2. Επιτεθείτε στα... φρούτα
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φτωχά σε θερμίδες και ευεργετικά για την υγεία! Τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά είναι οι σύμμαχοί μας στον αγώνα μας να παραμείνουμε αδύνατες.

3. Συνδυάστε ωμά λαχανικά με ψητά
Η υπερβολική κατανάλωση ωμών λαχανικών προκαλεί φούσκωμα... Για να αποφύγουμε αυτό το δυσάρεστο αίσθημα, δεν έχουμε παρά να ψήνουμε ορισμένα από αυτά, να τα βράζουμε ή να τα μαγειρεύουμε στον ατμό.

4. Πείτε «ναι» στο λίπος
Το να αποκλείουμε τα λιπαρά από τη διατροφή μας δεν είναι απαραίτητα καλό. Γιατί; Αρχικά διότι ο οργανισμός τα έχει μεγάλη ανάγκη για να λειτουργήσει. Επίσης το λίπος δημιουργεί γρηγορότερα αίσθημα κορεσμού. Καλό είναι, λοιπόν, να προσθέτετε στο πιάτο σας λάδι, λίγο βούτυρο ή αβοκάντο.


5. Βγάλτε το μπάρμπεκιου από την αποθήκη
Επωφεληθείτε από το συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος κάνοντας όμως υγιεινές επιλογές: κοτόπουλο, μοσχάρι, λαχανικά, μύδια, σαρδέλες.

6. Πιείτε έξυπνα
Γεμίστε το ποτήρι σας με κρύο πράσινο τσάι, νερό με άρωμα λεμόνι ή απολαύστε ένα φρεσκοστυμμένο χύμο φρούτων.

7. Μην το παρακάνετε με τα απεριτίφ
Καταναλώστε κάτι ελαφρύ πριν προχωρήσετε στο απεριτίφ (ένα αυγό ή μια ντομάτα) και προσπαθήστε να εναλλάσσετε το κοκτέιλ σας με νερό.

8. Βάλτε παγάκια
Για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση, προσθέστε στο ποτό σας παγάκια.

9. Προσέξτε το junk food
Ντόνατ, παγωτά, πίτσες... Προτού πείτε «όχι» σε όλα αυτά, εκτιμήστε το μέγεθος της ατασθαλίας που ετοιμάζεστε να κάνετε! Μια μικρή ποσότητα πού και πού δεν βλάπτει.

10. Βρείτε τις ισορροπίες
Υποκύψτε στις απολαύσεις χωρίς ενοχές. Προσπαθήστε οι μέρες της κραιπάλης να εναλλάσσονται με στιγμές εγκράτειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα-σοκ: Πρώτη επαφή στα 14, χωρίς προφύλαξη


Τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους Έλληνες εφήβους εμφανίζονται αυξημένα, αγγίζοντας τα διεθνή επίπεδα. Σε έρευνα του Ιατρείου Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» σε 149 σεξουαλικώς ενεργά κορίτσια 13-19 ετών βρέθηκε ότι το 42% (62) ήταν θετικά σε κάποιο στέλεχος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Μάλιστα 54 κορίτσια είχαν τουλάχιστον έναν τύπο υψηλού κινδύνου, ενώ 30 διαγνώστηκαν με πολλαπλά στελέχη του ιού. «Το πιθανότερο δηλαδή είναι ότι είχαν επαφή χωρίς προφύλαξη με παραπάνω από έναν συντρόφους» σημειώνει στην «Καθημερινή» η υπεύθυνη του Ιατρείου κ. Λίνα Μιχαλά. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή στα 15, ωστόσο καταγράφηκαν και περιπτώσεις πρώτης επαφής στα 13. Το 78% ανέφερε χρήση προφυλακτικού, αλλά μόνο το 42% έκανε σταθερή χρήση.

«Στο Ιατρείο έχουμε καταγράψει επίσης ποσοστά χλαμυδίων της τάξης του 5-6% σε εφήβους 15-19 ετών. Να σημειωθεί ότι στο τμήμα αυτό έρχονται παιδιά με τους γονείς τους, που σημαίνει ότι είναι περισσότερο “υποψιασμένα”, έχουν ενημερωθεί. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην κοινότητα, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής υγείας από το Ιντερνετ και από φίλους».

Σύμφωνα με ευρεία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 1.538 μαθητές σχολείων της Αττικής, το 16% είχε κάνει σεξ με διείσδυση, με την αναλογία αγοριών-κοριτσιών στο τρία προς ένα. Ενα επιπλέον 20% των εφήβων είχε κάποια σεξουαλική εμπειρία εκτός της διεισδυτικής επαφής. Στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου είναι τα 14. Ωστόσο το 5,7% είχε την πρώτη εμπειρία στα 12 και το 10,2% στα 13.

Εννέα στους δέκα εφήβους δηλώνουν καλά ενημερωμένοι σε σχέση με το σεξ και τους κινδύνους του καθώς και ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ωστόσο μόνο το 32% κάνει σωστή χρήση, δηλαδή σε κάθε επαφή και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής. Το 8,2% των σεξουαλικά ενεργών παιδιών δεν χρησιμοποίησαν κάποιου είδους προφύλαξη, ενώ ένα 8,2% των κοριτσιών έχει πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας.

Χάπι της επόμενης ημέρας

Τα παραπάνω συμβαδίζουν με τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις του χαπιού της επόμενης μέρας στην Ελλάδα. Πέρυσι πωλήθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. συσκευασίες του δισκίου. Στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι το 27% των Ελληνίδων έχει καταφύγει έστω και μία φορά σε αυτή τη λύση. «Και εάν οι ώριμες γυναίκες ίσως αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για μέθοδο αντισύλληψης και ότι δεν προστατεύονται από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κορίτσια. Τα έχουν περάσει για καραμέλες», αναφέρουν οι ειδικοί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Καμπανάκι” για το δαχτυλίδι της δίαιτας


Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 3.000 χειρουργεία με πολλούς κινδύνους επιπλοκών για τους παχύσαρκους ασθένειες, καθώς πολλά κέντρα λειτουργούν χωρίς προδιαγραφές και έμπειρο προσωπικό.

Σοβαρές λοιμώξεις από κακή τοποθέτηση ή αμέλεια μετά την τοποθέτηση. Μετακίνηση του δακτυλίου από το αρχικό σημείο τοποθέτησης. Απουσία θεραπευτικού αποτελέσματος. Ενσωμάτωση με το στομάχι ή ζωτικά όργανα. Θάνατοι.

Είναι μερικές μόνο από τις σοβαρές επιπλοκές που σημειώνονται στις περίπου 3.000 επεμβάσεις τοποθέτησης γιατρικού δακτυλίου, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος και ην τεράστια ζήτηση, δεν έχον υπάρξει προδιαγραφές για τη διενέργεια των επεμβάσεων αυτών.



Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί τώρα να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο. Ο κ. Μάκης Βορίδης συναντάται σήμερα με ομάδα επιστημόνων, στην οποία έχει αναθέσει την υποβολή προτάσεων, ώστε να μπει μια τάξη στην αναρχία που επικρατεί.

Μαρτυρία σοκ από μία 54χρονη

«Έβαλα γαστρικό δακτύλιο πριν από τέσσερα χρόνια. Από την αρχή φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο χειρουργός μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν χρειάστηκε να κάνω επέμβαση αφαίρεσης χολής στον ίδιο χειρουργό, κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα με τον δακτύλιο και μάλιστα μεγάλο, καθώς λίγο έλειψε να χάσω τη ζωή μου από σηψαιμία».

Η 54χρονη Κ.Ε ήταν κλινικά παχύσαρκη και της υπέδειξαν ως λύση τη διαμερισματοποίηση του στομάχου. Έκανε την επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο της περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό, ενώ υπήρχαν από την αρχή προβλήματα. Υποβλήθηκε ξανά σε επέμβαση για να βγουν τα υγρά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα διαμέρισμα 100 εκ. δολαρίων


Μέσα στους επόμενους μήνες ένας τυχερός ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να απολαμβάνει τη μοναδική θέα από τον 84ο όροφο σε μία νεόδμητη πολυκατοικία – ουρανοξύστη στο Μανχάταν.

Με ύψος 426 μέτρων το νέο στολίδι της Νέας Υόρκης αποτελεί το τρίτο ψηλότερο κτίριο στις ΗΠΑ.

Το ρετιρέ πουλήθηκε για ένα ποσό ανάμεσα στα 95-100 εκ. δολάρια και η θέα κόβει την ανάσα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξι αρκούδες υπό στενή δορυφορική παρακολούθηση


Η οργάνωση «Καλλιστώ» τοποθέτησε ραδιοκολάρα στα ζώα για τον εντοπισμό της θέσης τους.

Οι βόλτες και η συμπεριφορά έξι αρκούδων, σε περιοχές της Καστοριάς και της Κοζάνης, έχουν τεθεί υπό στενή... δορυφορική παρακολούθηση χάρη σε ραδιοσήμανση που πραγματοποίησε η οργάνωση «Καλλιστώ», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE

Έξι θηλυκές αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014 και «συνεργάζονται» τώρα με την «Καλλιστώ», παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους.

Η Γαλήνη και η Ζωηρούλα, μητέρα και κόρη, η Κάρμεν, η Αμαζόνα, η Αλκμήνη και η Τάνια, αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από κτηνίατρο, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας δεδομένα μέσω ίντερνετ, κάθε μισή ώρα.

Στόχος του έργου ALPINE, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι η ανάπτυξη ενός «έξυπνου» δικτύου αισθητήρων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Παράλληλα, ραδιοκολλάρα με ενσωματωμένους «έξυπνους» αισθητήρες, θα τοποθετηθούν τόσο σε λύκους, όσο και σε κτηνοτροφικά ζώα προκειμένου να γίνεται παρακολούθηση της θηρευτικής συμπεριφοράς του λύκου και συνεπακόλουθα, η πρόληψη επιθέσεων σε κοπάδια κτηνοτροφικών ζώων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ζημιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Την αρραβώνιασαν στα 5 και τώρα προσπαθεί να δραπετεύσει


Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την Soheila την οποία ο πατέρας της «πούλησε» σε έναν ηλικιωμένο γαμπρό.

Εννέα χρόνια πριν γεννηθεί ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν που ονομάζεται Soheila, ο ετεροθαλής αδερφός της Aminullah κλέφτηκε με μια γυναίκα που είχε αρραβωνιαστεί με τον ξάδελφό του, ένα γεγονός που οδήγησε σε χρόνια βίαιων διενέξεων μεταξύ των δύο πλευρών, στο Νουριστάν.

Η μητέρα της Soheila πέθανε κατά τη γέννα της. Ο πατέρας της, Rahimullah, αντάλλαξε την κόρη του για την οικογενειακή γαλήνη, στην ηλικία των 5 ετών στον θιγόμενο ξάδελφο, έναν άνθρωπο στην ηλικία του πατέρα της.

Η πρακτική είναι γνωστή ως baad, στην οποία τα νεαρά κορίτσια ανταλλάσσονται μεταξύ οικογενειών για την επίλυση των όποιων διαφορών. Παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο, το baad εξακολουθεί να εφαρμόζεται ευρέως, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν. Μόλις θα έφτανε σ τη νόμιμη ηλικία των 16, η Soheila θα γινόταν η τέταρτη σύζυγος ενός ηλικιωμένου άνδρα.

Τον περασμένο μήνα, όταν Soheila, έκλεισε τα 24, βρέθηκε στα γραφεία της ομάδας υπεράσπισης Γυναικών του Αφγανιστάν και για πρώτη φορά η ιστορία της ξεδιπλώνεται στην οθόνη. Η νεαρή κοπέλα, παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «To Kill a Sparrow», της σκηνοθέτης Zohreh Soleimani από το Ιράν, στο οποίο καταγράφεται η μεγάλη μάχη που έδωσε η Soheila για να ξεφύγει από την μοίρα που ο πατέρας της προόριζε για εκείνη.

Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ, έλαβε χώρα ενώ η Soheila βρισκόταν στο καταφύγιο Women for Afghan Women στην Καμπούλ, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική οργάνωση στο Αφγανιστάν που παρέχει προστασία σε γυναίκες που βρίσκονται σε κρίση. Η Soheila ανακάλυψε για τον αρραβώνα της, όταν έγινε 13 ετών, και σύντομα κατάλαβε ότι ο άντρας με τα άσπρα γένια ήταν ο αρραβωνιαστικός της ο οποίος όταν εκείνη θα γινόταν 16 εκείνος θα έμπαινε αισίως στα 67.

Την παραμονή ωστόσο της γαμήλιας τελετής της, κατέφυγε στο σπίτι της μητέρας του θείου της, όπου ο ξάδελφός της Niaz Mohammad τη βοήθησε να δραπετεύσει. Τελικά οι δυο φυγάδες ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν ωστόσο δεν ήταν ελεύθεροι: τα μέλη της οικογένειάς της τους κυνήγησαν μιας και η νεαρή αθέτησε τη συμφωνία, και οδήγησαν το ζευγάρι στη φυλακή κατηγορούμενοι για μοιχεία, για το γεγονός ότι συνέλαβαν ένα παιδί εκτός γάμου και για διγαμία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε νέος πλανήτης 25.000 έτη φωτός μακριά


Το μέγεθός του είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο αυτού του Ουρανού.

Αστρονόμοι εντόπισαν ένα περίεργο, «μπλε» πλανήτη σε απόσταση 25.000 ετών φωτός μακριά, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ουρανό.

Ο εξωπλανήτης αυτός αποτελεί μέρος ενός συστήματος διπλών αστέρων, γνωστοί ως OGLE-2008-BLG-092L και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 19 φορές μακριά από το «πατρικό του αστέρι»- την ίδια απόσταση που υπάρχει μεταξύ του Ουρανού και του Ήλιου.

Ο «ξένος» αυτός Ουρανός, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν το «μυστήριο» της προέλευσης των γιγάντων πάγου του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες γύρω από το Γαλαξία μας, συμπεριλαμβανομένων βραχωδών πλανητών, παρόμοιων με τη Γη αλλά και πλανήτες αερίων, παρόμοιων με το Δία.



Ωστόσο, υπάρχει ένας τρίτος τύπος πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα –εν μέρει αερίων, εν μέρει πάγου- και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος εντοπίζει ένα δίδυμο, των αποκαλούμενων πλανητών «γιγάντων πάγου», Ουρανού και Ποσειδώνα.

Κι ενώ οι δύο αυτοί πλανήτες αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, και οι δύο περιέχουν σημαντικές ποσότητες παγωμένου μεθανίου, που τους προσδίδει τη γαλαζωπή εμφάνισή τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, δεδομένου ότι ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης είναι τόσο μακριά, οι αστρονόμοι δε μπορούν να πουν ακόμη τίποτε για τη σύνθεσή του, ωστόσο η απόστασή του από το αστέρι του, υποδηλώνει ότι είναι ένας «γίγαντας πάγου».

Η ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Radek Poleski από το Ohio State University, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Warsaw Telescope στο παρατηρητήριο Las Campanas Observatory της Χιλής, στο πλαίσιο του πειράματος Optical Gravitational Lensing Experiment.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί από το 1880


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία καταγράφηκε στους 15,72 βαθμούς Κελσίου.

O Σεπτέμβριος του 2014 υπήρξε ο θερμότερος Σεπτέμβριος παγκοσμίως επί της γης και στην επιφάνεια των ωκεανών από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά στοιχεία το 1880, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) την ώρα που το 2014 ενδέχεται να είναι η πιο ζεστή χρονιά εδώ και 135 χρόνια.

«Είναι επίσης ο 38ος κατά σειρά μήνας Σεπτέμβριος κατά τη διάρκεια του οποίου η παγκόσμια θερμοκρασία που καταγράφεται στο έδαφος είναι μεγαλύτερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα» διευκρίνισε η υπηρεσία.

Η τελευταία φορά που η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνα Σεπτέμβριο ήταν μεγαλύτερη της μέσης ήταν το 1976.

Τον προηγούμενο μήνα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών και στη γη ανήλθε στους 15,72 βαθμούς Κελσίου, ήτοι 0,72 βαθμοί άνω της μέσης θερμοκρασίας του 20ού αιώνα (15 βαθμοί Κελσίου).

Ο φετινός Σεπτέμβριος, μαζί με το Σεπτέμβριο του 2013, περιλαμβάνονται στους 6 θερμότερους Σεπτεμβρίους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το 2014, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν οι πλέον θερμοί μήνες που έχουν ποτέ καταγραφθεί.

Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο όλοι οι μήνες βρίσκονται ανάμεσα στους πλέον 4 πιο ζεστούς που έχουν καταγραφεί ποτέ για τον καθένα εξ αυτών, διευκρίνισε το NOAA.

Εάν το 2014 οι μηνιαίες θερμοκρασίες παραμείνουν σε επίπεδα ανώτερα της μέσης θερμοκρασία έως το Δεκέμβριο, τότε η χρονιά αυτή θα είναι η πλέον θερμή από το 1880.

Στο έδαφος παντού στον κόσμο οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές από το μέσο όρο εκτός της κεντρικής Ρωσίας και ορισμένων περιοχών στον ανατολικό και βόρειο Καναδά.

«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν καταγραφεί κυρίως στο βορά της δυτικής Αφρικής, τις παράκτιες περιοχές νοτιοανατολικά της Λατινικής Αμερικής, στη νοτιοδυτική Αυστραλία, στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και ορισμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας».

Στην επιφάνεια των ωκεανών η θερμοκρασία το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν παγκοσμίως μεγαλύτερη κατά 0,66 βαθμούς από τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα, που βρισκόταν στους 16,2 βαθμούς.

«Αυτό συνιστά την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφθεί από το 1880 στην επιφάνεια των ωκεανών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του προηγούμενου μήνα» προσέθεσε η αμερικανική υπηρεσία που επισήμανε ότι αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών παρατηρείται σε όλους τους ωκεανούς, κυρίως βορειοανατολικά και στις περιοχές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό.



Διαβάστε περισσότερα...

Η οδοντόβουρτσα των 4.320 δολαρίων


Αξεσουάρ που απευθύνονται σε αυτούς που… δεν ξέρουν τι έχουν!
Η στοματική υγιεινή και η φροντίδα των δοντιών είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Άλλωστε τα οδοντικά προβλήματα, μπορεί να είναι σημάδια άλλων, σοβαρότερων παθήσεων.

Ωστόσο, μέχρι πιο σημείο θα μπορούσε να φτάσει κανείς;

Πώς θα σας φαινόταν, για παράδειγμα, η ιδέα μιας οδοντόβουρτσας αξίας… 4.320 δολαρίων;

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας goexplore.net, η εταιρεία Reinast επί τέσσερα χρόνια προετοίμαζε την οδοντόβουρτσα Reinast Luxury Toothbrush, η οποία είναι φτιαγμένη από στερεό σώμα τιτανίου και διαθέτει αποσπώμενες κεφαλές, κάθε φορά που η οδοντόβουρτσα χρειάζεται αλλαγή.

Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει εναλλακτικά «πακέτα» στους ενδιαφερόμενους αγοραστές πενταετούς, επταετούς ή 11ετούς διάρκειας (για την αντικατάσταση των κεφαλών) έναντι (επιπλέον φυσικά!) 400, 800 και 1.600 δολαρίων!

Μετά από όλα αυτά, θα περίμενε κανείς αυτή η οδοντόβουρτσα να είναι «μαγική»: να βουρτσίζει αυτή τα δόντια σας για εσάς, να τα γυαλίζει, να τα ασπρίζει… ή τέλος πάντως να κάνει ό,τι πρέπει για να έχετε ένα αστραφτερό χαμόγελο!



Κι όμως, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται απλά για ένα υπερβολικά ακριβό, μεταλλικό «ραβδί».

Ο Chief Technology Officer της εταιρείας, Dr. Djorde Djokovic, μιλώντας στο Gizmodo εξήγησε: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι, που θα είναι μοναδικό από άποψη σχεδιασμού και ομορφιάς. Κάτι που δεν υπάρχει ήδη. Και, αν κρίνουμε από τα σχόλια των πελατών μας, νομίζουμε ότι το έχουμε καταφέρει. Επιπλέον, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα διαρκεί στο χρόνο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις οδοντόβουρτσες για λίγο καιρό και μετά τις πετάνε. Εμείς θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό, λειτουργικό αλλά και πολυτελές».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ακόμη, ότι το προϊόν τους απευθύνεται σε ανθρώπους που… «έχουν γιοτ».

Για τους ιδιοκτήτες γιοτ, λοιπόν, αυτού του κόσμου… ιδού η οδοντόβουρτσά σας!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εμμηνόπαυση δυσκολεύει τη ζωή των γυναικών


Τέσσερις στις δέκα υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και εφίδρωση.

Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών, που περνούν τη φάση της εμμηνόπαυσης, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, εξαιτίας των συμπτωμάτων που τη συνοδεύουν.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα, το ένα πέμπτο των γυναικών αναγκάζεται να πάρει άδεια από τη δουλειά, ενώ ένα ακόμη 50% βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.

Από τις 3.275 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, οι μισές δήλωσαν ότι έχουν κατάθλιψη, ενώ πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε ότι υποφέρει από συμπτώματα άγχους.

Άλλα κοινά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι η εξάντληση και το αίσθημα κόπωσης, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι εξάψεις και η απώλεια της μνήμης.

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών.

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δε λαμβάνουν καμία βοήθεια. Πολλές αισθάνονται αγχωμένες, μπερδεμένες, καταθλιπτικές και εξαντλημένες σε σημείο που να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» ανέφερε στη MailOnline η ειδική σε θέματα εμμηνόπαυσης, Dr Annie Evans.

Ο μέσος όρος ηλικίας για την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια, ωστόσο πολλές γυναίκες περνούν σε αυτή τη φάση στη δεκαετία των 40 ή 60. Ένα ποσοστό της τάξης του 6% περνά εμμηνόπαυση πριν κλείσει τα 40 έτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστα «τιτιβίσματα» θα εμφανίζονται στο Twitter


Οι χρήστες θα βλέπουν tweets από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν.

«Τιτιβίσματα» από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν, βλέπουν πλέον οι χρήστες του Twitter, μετά από αλλαγές που έφερε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

«Πρόσφατα κάναμε πειράματα για την προβολή διαφορετικών τύπων περιεχομένου στην timeline: προτεινόμενα tweets, λογαριασμούς και θέματα», δήλωσε ο Trevor O’Brien, στέλεχος της εταιρείας.

«Οι δοκιμές υπέδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν να βλέπουν tweets από λογαριασμούς που πιθανόν να μην ακολουθούν, βάσει δεδομένων, όπως η δραστηριότητα από χρήστες που ακολουθείς, τη δημοφιλία των tweets και πώς οι άνθρωποι στο δίκτυό σου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», προσέθεσε εξηγώντας με ποια κριτήρια εμφανίζονται «τιτιβίσματα» από λογαριασμούς που δεν ακολουθούμε.

Έτσι, πλέον οι χρήστες δεν θα βλέπουν μόνο από λογαριασμούς που ακολουθούν (και διαφημιστικά). Αντίθετα, θα εμφανίζονται tweets που έχουν επισημανθεί σαν «αγαπημένα» από άλλους χρήστες ή τα πιο δημοφιλή της ημέρας.

Μετά την ανακοίνωση των αλλαγών, αρκετοί χρήστες έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές, με μηνύματα όπως «Σας παρακαλώ όχι», «Έχω ήδη αυτό το χαρακτηριστικό. Ονομάζεται Facebook».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο φωτογραφημένα μέρη του πλανήτη


Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο; Η υπηρεσία Sightsmap χρησιμοποιώντας δεδομένα από εφαρμογές, που λειτουργούν μέσω Google ανέδειξε τους κορυφαίους 10 προορισμούς, που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα κλικ…

10. Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, Βουδαπέστη, Ουγγαρία



9. Caminito, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή



8. Piazzale Michelangelo, Φλωρεντία, Ιταλία



7. Hôtel de Paris Monte-Carlo, Μόντε Κάρλο, Μονακό



6. Ponte dell’Accademia, Βενετία, Ιταλία



5. Πύργος Maiden, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία



4. Moulin Rouge, Παρίσι, Γαλλία



3. Πάρκο Γκουέλ, Βαρκελώνη, Ισπανία



2. Τρινιτά ντέι Μόντι, Ρώμη, Ιταλία



1. Μουσείο Guggenheim, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες «κοινωνικές» εφαρμογές


Κοινωνικά δίκτυα για όλα τα γούστα.

Όλοι γνωρίζουν το Facebook και το Instagram, όμως «εκεί έξω» υπάρχουν πολλές ακόμη εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, που φροντίζουν να καλύπτουν όλα τα γούστα.

Και φυσικά, όσο εξελίσσονται οι «έξυπνες» συσκευές… τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι διατιθέμενες εφαρμογές.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες «κοινωνικές» εφαρμογές, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε, για να επικοινωνείτε με φίλους και γνωστούς.

1. WhatsApp – για την ανταλλαγή δωρεάν μηνυμάτων



Υπάρχει ένας λόγος, που το Facebook απέκτησε το WhatsApp έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος… κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός, ότι το WhatsApp είναι και κάνει ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων: είναι καλοσχεδιασμένο, δωρεάν, έχει ακμάζουσα βάση χρηστών και επιτρέπει την ανταλλαγή γραπτών και ηχητικών μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο.

Διατίθεται δωρεάν σε: iOS, Android, Windows Phone

2. Vine – δημιουργικός τρόπος για να μοιράζεστε looping-βίντεο διάρκειας 6 δευτερολέπτων



Το Vine επιτρέπει τη δημιουργία κλιπ, τα οποία επαναλαμβάνονται και τα οποία οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους τους στην κοινότητα του Vine, αλλά και να τα «ποστάρουν» στο Twitter και το Facebook.

Διατίθεται δωρεάν σε: iOS, Android, Windows Phone

3. Snapchat – η καλύτερη εφαρμογή για ανταλλαγή φωτογραφιών



Το Snapchat έχει εξελιχθεί στη No. 1 εφαρμογή για οπτική και γραπτή επικοινωνία.

Διατίθεται δωρεάν σε: iOS, Android

4. Secret – για να λες αυτό ακριβώς που σκέφτεσαι



Το Secret επιτρέπει στους χρήστες να λένε «ελεύθερα» αυτό που θέλουν σε όλον τον κόσμο, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τίνος τα «μυστικά» διαβάζει. Οι χρήστες ανεβάζουν και διαβάζουν τα σχόλιά τους ανώνυμα.

Διατίθεται δωρεάν σε: iOS, Android

5. TapTalk – για εύκολη και… αστραπιαία αποστολή φωτογραφιών και βίντεο στους φίλους



Το TapTalk είναι μια ακόμη εφαρμογή για ανταλλαγή μηνυμάτων με φίλους και γνωστούς, ωστόσο τα πάντα συμβαίνουν σε… ταχείς ρυθμούς.

Διατίθεται δωρεάν σε: iOS, Android

6. Hinge/Tinder/Grindr/OkCupid – η επόμενη γενιά των «διαδικτυακών προξενιών»



Και οι τέσσερις αυτές εφαρμογές λειτουργούν ως άλλες «διαδικτυακές προξενήτρες»… για όσους δεν έχουν βρει ακόμη το άλλο τους μισό και το ψάχνουν… στο διαδίκτυο!

Διατίθενται δωρεάν σε: iOS, Android


Το σχετικό αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο Business Insider.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και το μήνυμα του πιλότου


Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη σφράγισε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. «Η κρίση δεν θα μας νικήσει. Υποφέρουμε αλλά θα δώσουμε την μάχη για να την ξεπεράσουμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Έλληνες, σηκώστε το κεφάλι ψηλά», ήταν το μήνυμα από τους αιθέρες του επικεφαλής πιλότου της ομάδας «ΖΕΥΣ», που εντυπωσίασε με την αεροπορική επίδειξη των F16.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διδασκαλία των Ισπανικών


Η γλώσσα εξοβελίστηκε από τη δημόσια εκπαίδευση.

Ερώτηση για την επαναφορά της διδασκαλίας της Ισπανικής Γλώσσας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι η Ισπανική είναι η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο μετά την κινέζικη ενώ είναι η τρίτη γλώσσα στο διαδίκτυο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αν και στο παρελθόν συστάθηκε κλάδος εκπαιδευτικών ΠΕ40 και η ισπανική γλώσσα διδάχτηκε πιλοτικά ενώ το 2009 εντάχθηκε στις κατ’ επιλογήν γλώσσες παρόλα αυτά με αποφάσεις του Υπουργείου εξοβελίστηκαν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά.

Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι τα ισπανικά δεν διδάσκονται στα Δημοτικά σε αντίθεση με τα γαλλικά και γερμανικά που προσφέρονται ως γλώσσες επιλογής στην Ε τάξη του Δημοτικού.

Επίσης το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Ισπανικής Γλώσσας που για την αξιοποίηση της δεύτερης ειδικότητας, της ανάθεσης δηλαδή τμημάτων ισπανικής γλώσσας σε ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριο διδασκαλίας και παράλληλα να μην εξαφανιστούν τα ισπανικά από τη δημόσια εκπαίδευση.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν το Υπουργείο επαναφέρει την ισπανική γλώσσα, αν θα αποδώσει δεύτερη ειδικότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο στα ισπανικά, αν θα προχωρήσει σε προσλήψεις εκπαιδευτικών ισπανικών κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιο παρατηρητήριο θα κατασκευαστεί στη λεκάνη του Αμαζονίου


Θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Βραζιλία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τεράστιου πύργου παρατήρησης στη λεκάνη του Αμαζονίου για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Το παρατηρητήριο Amazon Tall Tower Observatory θα φτάνει σε ύψος τα 325 μέτρα. Θα συγκεντρώνει στοιχεία για τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, για σωματίδια αερολυμάτων και για τις καιρικές συνθήκες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατασκευή, που θα χτιστεί με ατσάλι που μεταφέρθηκε από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις νότιες περιοχές της χώρας, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις πηγές των αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Το εντυπωσιακό ύψος του πύργου θα επιτρέπει στους περιβαλλοντολόγους να μελετούν την αλλαγή και την κίνηση των αέριων μαζών μέσα στο δάσος σε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, είναι μια από κοινού συνεργασία του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Max-Planck και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία.

«Το σημείο μέτρησης είναι χωρίς άμεση ανθρώπινη επιρροή και ως εκ τούτου ιδανικό για να διερευνηθεί η έννοια της δασικής περιοχής για τη χημεία και τη φυσική της ατμόσφαιρας» ανέφερε ο συντονιστής του έργου από το γερμανικό ινστιτούτο, Jurgen Kesselmeier.

Το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται σε βραζιλιάνικο έδαφος. Στο σύνολό του ο Αμαζόνιος αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό των υπόλοιπων τροπικών δασών του κόσμου και έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα τροπικού δάσους στον κόσμο, με 390 δισεκατομμύρια μεμονωμένα δέντρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Από το 1991 μέχρι το 2000 η συνολική δασική περιοχή του Αμαζονίου που χάθηκε εξαιτίας της αποψίλωσης αυξήθηκε από 415.000 σε 587.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Ο πύργος θα μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις σε αναρίθμητα ερωτήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή» είπε ο Paulo Artaxo από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στο BBC.

Το παρατηρητήριο Amazon Tall Tower Observatory θα ενσωματωθεί σε μικρότερους, προϋπάρχοντες πύργους στην περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο ποδήλατο δεν έχει πετάλια


Χωρίς πετάλια αλλά με ένα διάδρομο κινείται το πρωτότυπο ποδήλατο που μοιάζει να είναι το ιδανικό όχημα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατά τους.



Οικολογικό κι ασφαλές, το Lopifit είναι η εναλλακτική πρόταση ποδηλάτου και κινείται με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Ο οδηγός απλώς περπατάει πάνω στο διάδρομο και οι ρόδες γυρίζουν.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πεθαίνουμε από φυματίωση" καταγγέλλουν οι κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού


Τραγικά επικίνδυνες παραμένουν οι συνθήκες στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, το γνωστό «Κολαστήριο». Όπως καταγγέλλουν στο enikos.gr κρατούμενοι που νοσηλεύονται, τα κρούσματα της φυματίωσης έχουν αυξηθεί ενώ ήδη κάποιοι συγκρατούμενοί τους πέθαναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς κάποιος να τους εξηγήσει το αίτιο του θανάτου τους.

«Χθες ο Β.Φ., 73 ετών, ξεψύχησε στα χέρια μου», καταγγέλλει κρατούμενος και υποστηρίζει: «Κατά τις 4 το μεσημέρι, δεν ένιωθε καλά. Στις 5, ο μοναδικός γιατρός των φυλακών κάλεσε το ΕΚΑΒ. Σε δέκα λεπτά έφθασε το μεταγωγών. Το ΕΚΑΒ δεν ήρθε ποτέ και ο άνθρωπος πέθανε στις 7 το απόγευμα».



Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο κρατούμενος καταγγέλλει στο enikos.gr ότι ο ίδιος χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για μία εγχείρηση και τον έβαλαν να κοιμηθεί στο πάτωμα.

«Έχουμε σίγουρα δύο νεκρούς κάθε μήνα. Το τελευταίο τετράμηνο πέθαναν πέντε κρατούμενοι», σημειώνει.



Πέθανε ο διαχειριστής των social media

Άλλος κρατούμενος, μιλώντας στο enikos.gr, καταγγέλλει ότι ο διαχειριστής του λογαριασμού στο twitter, «ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ», Δ.Β., «πέθανε στον Ευαγγελισμό πριν από μερικούς μήνες από φυματίωση που κόλλησε μέσα στις φυλακές».

«Αυτή τη στιγμή στην πτέρυγα που βρίσκομαι, 15 άτομα παίρνουν αντιφυματική αγωγή. Την περίοδο Ιούλιο-Αύγουστο είχαμε πέντε κρούσματα φυματίωσης. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι σε ένα κελί με πέντε άτομα που είχαν φυματίωση».

Ένας γιατρός και ένας ειδικευόμενος

Οι κρατούμενοι-ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόμο που καθημερινά ζουν με το άγχος και την αγωνία που προκαλούν τα κρούσματα της φυματίωσης.

«Όσους κολλάνε φυματίωση τους πηγαίνουν στην απομόνωση για τρεις μήνες. Μετά επιστρέφουν στα κελιά και δεν ξέρουμε αν είναι καλά ή όχι. Δεν υπάρχουν γιατροί. Έχουμε έναν γιατρό που είναι για όλους και κάποιον άλλον που κάνει το αγροτικό του», σημειώνει και προσθέτει:

«Οι συνθήκες παραμένουν τραγικές. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ένα κρούσμα φυματίωσης. Και κάθε μήνα έναν με δύο νεκρούς. Βέβαια, 10' πριν πεθάνουν τους μεταφέρουν σε δημόσιο νοσοκομείο για να μην πουν ότι πέθαναν εδώ μέσα. Συμβαίνει και αυτό».



Οι κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να προλάβουν όπως λένε «πριν χαθεί και άλλη ψυχή». Όπως είπαν στο enikos.gr, ανάμεσα στα αιτήματά τους θα είναι και η απομάκρυνση της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μέσι εκπλήρωσε την επιθυμία 30 παιδιών με αναπηρία


Την ευαίσθητη πλευρά του έδειξε ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής, Λιονέλ Μέσι, καθώς φωτογραφήθηκε με 30 παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και επιθυμούσαν να τον συναντήσουν. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα δεν τους χάλασε το χατίρι όπως φαίνεται και στη στη φωτογραφία που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η ομάδα της Βαρκελώνης.

Με αυτή τη φωτογραφία ο Λιονέλ Μέσι ενδεχομένως να θέλει να δώσει απάντηση σε όσους τον κατηγόρησαν το καλοκαίρι ότι στον αγώνα του μουντιάλ μεταξύ της Αργεντινής με τη Βοσνία είχε αγνοήσει έναν πιτσιρικά, καθώς είχε αρνηθεί να του δώσει το χέρι του.

Δείτε τη φωτογραφία




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα φτωχά παιδιά στις πλούσιες χώρες


Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε στις 23 από τις 41 πλουσιότερες χώρες, το διάστημα μεταξύ 2008- 2012, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Unicef.

Μέσα σε 4 χρόνια, στις 23 πλούσιες χώρες, η εισοδηματική φτώχεια των παιδιών αυξήθηκε εξαιτίας της κρίσης, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, υπογραμμίζει η έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Σύμφωνα με τη Unicef στις χώρες της νότιας Ευρώπης (την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία) όπως και στην Κροατία, στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες 3 χώρες που έχουν πληγεί από την ύφεση (την Ιρλανδία, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο) καταγράφθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών παιδικής φτώχειας την εν λόγω περίοδο.

Συνολικά ο αριθμός των παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπερέβη κατά 2,6 εκατομμύρια τον αριθμό των παιδιών που κατάφεραν να εξέλθουν από τις συνθήκες φτώχειας από το 2008 (6,6 εκατομμύρια έναντι 4 εκατομμυρίων) επισημαίνει η Unicef.

Περίπου 76,5 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις 41 πιο ευημερούσες χώρες.

Από την κρίση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι. Η Unicef υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 15- 24 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% στην Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

«Η απουσία μιας τολμηρής στρατηγικής ανταπόκρισης» εκ μέρους των κρατών «θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για τις κοινωνίες» συμπεραίνει η Unicef που αναφέρει για παράδειγμα το ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της αύξησης του πληθυσμού καθώς οι νέοι αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών.



Διαβάστε περισσότερα...