Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκοπος σε όργιο με τέσσερις γυναίκες!


Βίντεο τον «έκαψε» κι έχασε τη θέση του.

Ορθόδοξος επίσκοπος της Βουλγαρίας καθαιρέθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στο Ίντερνετ ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται να απολαμβάνει την τρυφερή συντροφιά τεσσάρων γυναικών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιεραρχία της βουλγαρικής εκκλησίας.

Ο επίσκοπος Μπόρις, ηγούμενος της ιεράς μονής του Μπάτσκοβο (νότια Βουλγαρία), του δεύτερης μεγαλύτερης μονής της χώρας, βρέθηκε ένοχος πράξεων «αναξιοπρεπών για τη θέση του», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Η εφημερίδα Τρουντ κάνει σήμερα λόγο για την ύπαρξη ενός βίντεο στο οποίο ο επίσκοπος Μπόρις συμμετέχει σε σεξουαλικό όργιο με τέσσερις γυναίκες.

Η ορθόδοξη εκκλησία, στην οποία ανήκει άνω του 80% των Βουλγάρων, συγκλονίζεται εδώ και πολλά χρόνια από σκάνδαλα.

Το άνοιγμα των κομμουνιστικών αρχείων, τον Ιανουάριο του 2012, είχε αποκαλύψει πως έντεκα από τους δεκαπέντε μητροπολίτες που αποτελούν την Ιερά Σύνοδο υπήρξαν πράκτορες ή συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ένας από τους ιερωμένους αυτούς, ο Κύριλλος, μητροπολίτης της Βάρνας (ανατολική Βουλγαρία) όπου ήταν γνωστός για το πολυτελές αμερικανικό αυτοκίνητό του, βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο νεκρός, κατά τα φαινόμενα από πνιγμό, σε παραλία της Μαύρης Θάλασσας. Ο μητροπολίτης Νικολάι του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη, κέντρο), ο οποίος επικρίνεται από τα μέσα ενημέρωσης για την πολυτελή διαβίωσή του, είχε από την πλευρά του επιχειρήσει μάταια, πριν από ένα χρόνο, να πουλήσει το μάρκας Rolex ρολόι του για να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού της εκκλησίας του Πλόβντιβ, η οποία είναι καταχρεωμένη.



Διαβάστε περισσότερα...

Σώζουν ζωές τα social media;


Έχουν τη δυνατότητα τα social media -το facebook, το twitter κ.ά.- να σώσουν ανθρώπινες ζωές; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμα εργαλεία σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών, βοηθώντας στον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων; Κι όμως μπορούν...

Το "άλφα και το ωμέγα" σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών για τα διασωστικά συνεργεία είναι η γρήγορη και σωστή πληροφόρηση. Ωστόσο, τις δύσκολες στιγμές των πλημμυρών, των σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών, συνήθως το δίκτυο τηλεφωνίας υπερφορτίζεται και είναι αδύνατο να βγάλει κάποιος γραμμή. Αντίθετα, το ίντερνετ εξακολουθεί να δουλεύει. Επομένως, μπορεί με μια ανάρτηση στο facebook ή με ένα "τιτίβισμα" στο twitter να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

"Στον τυφώνα Κατρίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπήρξε ένα περιστατικό, όπου μια εγκλωβισμένη γυναίκα δεν μπορούσε να βγάλει τηλεφωνική γραμμή για να ενημερώσει τις αρχές. Είχε όμως ίντερνετ και με μια ανάρτησή της όμως στο facebook κατάφεραν να την εντοπίσουν οι διασώστες" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Λιάμος, διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Αυτό, όμως, που απασχολεί τους αρμόδιους σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναζητείται μια πιο λειτουργική φόρμουλα, είναι η επαλήθευση των συγκεκριμένων ειδήσεων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει παραπληροφόρηση και συνεπώς χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

"Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα social media σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών δεν είναι μακρινό από τεχνικής πλευράς. Είναι μακρινό από πλευράς νοοτροπίας καθώς όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να αντιληφθούν τη χρησιμότητα και τη σωστή πληροφόρηση" πρόσθεσε ο κ.Λιάμος.

Ο ρόλος των social media σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών συζητήθηκε σε συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Cosmic, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΕ ΙΒΕΠΕ του ΣΕΒ.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει ως εταίρος στο εν λόγω πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του FP 7 (Seventh Frame Programme) και στο οποίο συμμετέχουν επίσης ως εταίροι, φορείς, οργανισμοί, εθελοντικές οργανώσεις και άλλοι σχηματισμοί που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στην παραπάνω συνάντηση εργασίας προέκυψαν συμπεράσματα, όπως είναι η ελλιπής χρήση και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους φορείς και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα που εμπλέκονται σε καταστάσεις καταστροφών ή ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Επίσης, τονίστηκε πως ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι φορείς μεταξύ τους παραμένει απαρχαιωμένος, καθώς ορισμένοι, ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιούν fax και όχι e-mail, ενώ επισημάνθηκε και η ανυπακοή των πολιτών στις υποδείξεις των αρμοδίων σε έκτακτες καταστάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυαγός: Δεν έφαγα τον φίλο μου


Σε εξαιρετική κατάσταση είναι η υγεία του 37χρονου ναυαγού του Ειρηνικού Χοσέ Σαλβαδόρ Αλβαρένγκα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο διάσημος πλέον ναυαγός που ισχυρίζεται ότι περιπλανήθηκε επί 16 μήνες στη θάλασσα αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι επιβίωσε επειδή έφαγε τον 22χρονο συνεπιβάτη του.

«Πέθανε από πείνα και από τον ήλιο» απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την τύχη του Εζέκιελ Κόρδοβα. Ο ναυαγός υποστήριξε πως ο νεαρός έζησε μόνο τέσσερις μήνες, πριν υποκύψει στην πείνα και στην εξουθένωση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορούσε να φάει ωμά ψάρια, χελώνες και πουλιά αλλά ο Κόρδοβα δεν άντεχε να κάνει το ίδιο.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ιστορία του ψαρά άφησε έκπληκτο το ιατρικό προσωπικό που τον παρακολουθεί, καθώς μετά από σχεδόν έναν χρόνο στη θάλασσα η κατάστασή του – σωματική και διανοητική - είναι εξαιρετική και παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μόνο αναιμία.



Ο 37χρονος επανέλαβε ότι σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του, είχε πίστη στο Θεό και αυτό τον έσωσε και παρακάλεσε να τον αφήσουν να ησυχάσει γιατί όπως είπε δεν θέλει να θυμάται την δοκιμασία που πέρασε γιατί είναι πολύ επώδυνο.

Οι δύο ψαράδες είχαν αποπλεύσει με το σκάφος τους τον Σεπτέμβριο 2012 από το Μεξικό και όπως λέει ο διασωθείς ναυαγός, περιπλανήθηκε επί 16 μήνες στη θάλασσα, μέχρι που το σκάφος του προσάραξε σε ατόλη (κοραλλιογενές νησί) του Ειρηνικού Ωκεανού.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η τσάντα "ρουφιάνος"


Κυκλοφόρησε η έξυπνη τσάντα που ταξιδεύει τους άνδρες στα άδυτα του γυναικείου πορτοφολιού και τους ενημερώνει κάθε πότε η σύντροφός τους βγαίνει για ψώνια και πόσα ξοδεύει...

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατεδαφιστέα 82 κτίρια στην Κεφαλονιά


Ογδόντα δύο κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα στην Κεφαλονιά μετά και τους δευτεροβάθμιους ελέγχους.

Από τα 2059 κτίρια που ελέγχθηκαν από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές κίτρινα χαρακτηρίστηκαν 1176, θα επανελεγχθούν 137 ενώ πράσινα χαρακτηρίστηκαν 801. Επίσης έχουν υποβληθεί 55 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Άκαρπη η συνάντηση της ΠΝΟ με τους ακτοπλόους για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων


Έχουν λήξει από τα τέλη του 2013.

Θέμα μείωσης του εργατικού κόστους στα πλοία έθεσαν οι ακτοπλόοι, στη συνάντησή τους με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έληξαν στα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, στη συνάντηση τέθηκε για πρώτη φορά θέμα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων εργασίας, μείωσης των μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15% και μείωσης κατά το ήμισυ του ημερομισθίου, γι αυτούς που κάνουν αντικαταστάσεις συναδέλφων τους στα πλοία και σε αυτούς που βρίσκονται σε άδεια.

Η διοίκηση της ΠΝΟ απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος κατήγγειλε τις «προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών» και απέρριψε κατηγορηματικά τις θέσεις τους.

Τόνισε ότι η κατάρρευση της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο καθεστώς της απελευθέρωσης, με τραγικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους τους, καθώς έχει συρρικνωθεί ο ακτοπλοϊκός στόλος και τα δρομολόγια, ενώ έχει καταργηθεί η 10μηνη λειτουργία και η επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Το γεγονός αυτό συνιστά την απόλυτη αποτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πρόσθεσε ο κ. Νταλακογιώργος και επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στον χώρο της ακτοπλοΐας, που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα αλλά και στη ναυτική εργασία.

Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα και στην ποντοπόρο ναυτιλία, που έχουν λήξει, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -σε συνάντηση που είχε χθες με τη διοίκηση της ΠΝΟ- εξέφρασε την πρόθεσή του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κάλεσε τα μέλη του σωματείου των ναυτικών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και εργασιακή συμφωνία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τοποθέτηση 200 νοσηλευτών από το υπ. Παιδείας


Απόφαση για την τοποθέτηση – σε συνεργασία και με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη - 200 νοσηλευτών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων όλης της επικράτειας, υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

"Παράθυρο" Θεοχάρη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των επιχειρήσεων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο, για ήπια εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις για το 2014, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος είχε κληθεί στην υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών όγκων, με αντικείμενο το φορολογικό και εργατικό καθεστώς, άκουσε πολλούς βουλευτές να θέτουν το ζήτημα των συγκεντρωτικών δηλώσεων.

«Εξετάζουμε τι θα κάνουμε για φέτος, ώστε να μην πάμε με τόσο βίαιο τρόπο και να εισάγουμε αυτό τον θεσμό σταδιακά για το 2014, προκειμένου το 2015 να πάμε σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου», εμφανίστηκε καθησυχαστικός ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «θα κάνουμε μια προσπάθεια να αμβλύνουμε τη δυσκολία για φέτος, ώστε να μπούμε ομαλά στον νέο θεσμό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοχάρης, σημείωσε ότι «ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, απλοποιεί πάρα πολύ τις υποχρεώσεις που είχαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις». Είναι ένα επίτευγμα εκσυγχρονιστικό, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν καλύτερα, πιο άνετα, θα μειώσει τα διοικητικά βάρη, είπε ακόμη ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Ειδικότερα για το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, της εφαρμογής του οποίου υπεραμύνθηκε, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να επισημάνει στους βουλευτές ότι δεν είναι καινοφανές, υπάρχει και σε άλλες χώρες και μάλιστα με πολύ πιο λεπτομερή στοιχεία. Χαρακτήρισε παράδοξο το επιχείρημα ότι καλύτερη από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι η διασύνδεση των ταμιακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. «Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών είναι μικρότερη υποχρέωση και ευκολότερο έργο από τη διασύνδεση με Wi-Fi ενός beach bar ή ενός καφενείου σε ένα απομακρυσμένο χωριό με τη Γενική Γραμματεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων, αντιμετώπισης της αποφυγής ΦΠΑ, ενώ θα κοπεί και βραχνάς των εικονικών τιμολογίων, που ταλαιπωρεί πολλές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε την περίπτωση του ΗΡΑΚΛΗ, που ταλαιπωρήθηκαν οι προμηθευτές του.

Το μέτρο αυτό, όπως, εξάλλου, ανέφερε, θα επιτρέψει στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου υπάρχει ασυμφωνία των στοιχείων μεταξύ των επιχειρήσεων και «θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφών ΦΠΑ χωρίς κανένα έλεγχο», καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ασυμφωνίες. Είπε, επίσης, ότι μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα σταματήσουν και οι αυτοψίες.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε και στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου, ο οποίος εισάγεται για πρώτη φορά με τον Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας. Όπως εξήγησε, ο εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου είναι ένας προσδιορισμός του φόρου χωρίς δήλωση. Η φορολογική διοίκηση θα περιμένει τη λήξη της προθεσμίας και μέσα σε δέκα μέρες από την εκπνοή της θα στέλνει τον εκτιμώμενο φόρο σε όποιον δεν κάνει τη δήλωση. «Ο φόρος αυτός θα είναι μεγάλος σε σχέση με τον κανονικό φόρο, πράγματι. Αυτό, όμως, θα αναγκάσει τον οφειλέτη, την επόμενη ακριβώς μέρα να κάνει δήλωση και να σβήσει αυτός ο φόρος, διότι ο εκτιμώμενος φόρος είναι ένας πολύ αδύναμος φόρος και σβήνει αμέσως μόλις υποβληθεί η δήλωση».

Ο κ. Θεοχάρης επέλεξε να εξηγήσει τον εκτιμώμενο φόρο στην κοινοβουλευτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας: «Μπορεί να σου στείλω 5.000 ευρώ ΦΠΑ να πληρώσεις και εσύ να κάνεις δήλωση για μηδενικό ΦΠΑ. Θα σβήσουν τα 5.000 ευρώ και θα μηδενίσουν».

Αναφερόμενος, στο ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι το ύψος των προστίμων, ανέφερε ότι «κρατάει την εγκύκλιο με τις βελτιώσεις επίτηδες μέχρι να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση και να βγει μια εγκύκλιο που θα ρυθμίζει όλα τα συναφή ζητήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ στην Αθήνα 22-23 Φεβρουαρίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.02.2014.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF European Disability Forum) στην Αθήνα, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία είναι η ανεξάρτητη οργάνωση του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 80 εκ. ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο διάλογό τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΣΑμεΑ είναι από τις ιδρυτικές οργανώσεις του Φόρουμ. Πρόεδρος του Φόρουμ είναι από το 1993 ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Εκτός της συνεδρίασης του ΔΣ θα πραγματοποιηθούν και άλλες συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών του Φόρουμ. Παράλληλα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φόρουμ, ενώ το Σάββατο θα λάβει χώρα Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο «Πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και Διαρθρωτικά Ταμεία 2014-2020». Ώρα έναρξης 9 το πρωί.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συντονιστών για το Έργο «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»


Ανακοίνωση 19.02.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Μία (1) θέση συντονιστή για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 2 της Πράξης «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία», συνολικής διάρκειας 50 ωρών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στον παρακάτω Πίνακα περιλαμβάνονται οι πόλεις ανά Περιφέρεια και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων:


ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΟΛΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΕΙΒΑΔΙΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 1


Ο Συντονιστής που θα επιλεγεί θα συνάψει σύμβαση με συνολική αμοιβή 500 ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος προσδιορίζεται μέσα Μαρτίου του 2014 .

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:
 Απολυτήριος τίτλος όλων των τύπων Λυκείων.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Βασικές γνώσεις χρήσης (χειρισμού) Η/Υ.
 Εμπειρία γραμματειακής υποστήριξης στον χώρο της ψυχικής υγείας ή του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος ή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία, ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.
4. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση παρακολούθησης Η/Υ.
5.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι 6.03.2014 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου. Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»


Ανακοίνωση 19.02.14
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:

ΚΑΛΕΙ

Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη 20 θέσεων εκπαιδευομένων (20 θέσεις ανά τμήμα) για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης, στις Θεματικές Ενότητες: 1. Ψυχική αναπηρία και δικαιώματα, 2. Η Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων, 3. Δράσεις υπεράσπισης – συνηγορίας, συνολικής διάρκειας 50 ωρών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Λειβαδιά και θα λειτουργήσει ένα (1) τμήμα. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί μέσα Μαρτίου 20141.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής:

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι λήπτες υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής (σε ποσοστό 10 % των προκηρυσσόμενων θέσεων) έχουν άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση, την οποία θα την βρείτε συνημμένη στην παρούσα ανακοίνωση, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Οποιοδήποτε αποδεικτικό αναπηρίας (εγγραφή σε σωματείο ΑμεΑ, απόκομμα επιδόματος πρόνοιας, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κ.ά.).

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι τις 6.03.20142 είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων εκπαιδευομένων στο πλαίσιο του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των ατόμων με Ψυχική Αναπηρία» μέχρι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014


Ανακοίνωση 19.02.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 37/9.1.14 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για την Αθήνα

παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014.

Η παράταση δίνεται λόγω μη κατάθεσης επαρκούς αριθμού αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συνημμένα:

1 Η αρ. πρωτ. 37/ 9.1.2014 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
2. Αίτηση υποψηφιότητας εκπαιδευομένου


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΠΑ: Εξετάζονται 40.651 αιτήματα για συντάξεις


Την άμεση επαναλειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, μετά την αυτοδίκαιη επανένταξη των γιατρών στο Ειδικό Σώμα Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ και την παροχή δυνατότητας συμμετοχής τους σε περισσότερες Επιτροπές, ανακοίνωσε το ΙΚΑ, θέτοντας ως στόχο την κατά προτεραιότητα εξέταση 40.651 εκκρεμών αιτημάτων έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα, έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί 540 επιτροπές για την εξέταση 11.734 αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας, ενώ τον Μάρτιο θα γίνουν 1.393 επιτροπές για την εξέταση 28.917 αιτημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε για το πρόγραμμα Erasmus


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και το ύψος της υποτροφίας.

Χιλιάδες είναι οι φοιτητές που αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα Erasmus για να μετακινηθούν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα αλλά και με ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Παράλληλα πολλοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν το πρόγραμμα με στόχο να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσης μιας ξένης γλώσσας .

Το πρόγραμμα Erasmus είναι αρκετά επιτυχημένο και ήδη μετρά 27 χρόνια καθώς πρωτοξεκίνησε το 1987. Το νέο πρόγραμμα Erasmus για την περίοδο 2014-2020 έχει συνολικό προϋπολογισμό 19 δις ευρώ και στους​ στόχους του είναι ο αριθμός των φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν μέρος της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο εξωτερικό να ξεπεράσει τα 2.2 εκατομμύρια. Από την εποχή που ξεκίνησε το πρόγραμμα Erasmus έχουν επωφεληθεί περίπου 3.000.000 φοιτητές ενώ όλο και αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν για ένα εξάμηνο σπουδές στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2011-12 οι φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό ξεπέρασαν τους 200.000 ενώ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να πραγματοποιήσουν ένα τμήμα των σπουδών τους μέσω του προγράμματος Erasmus σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν καταβάλλουν κανενός είδους αμοιβή όπως δίδακτρα, δικαίωμα εγγραφής, εξέταστρα, δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, σε βιβλιοθήκες κ.λ.π.. Ωστόσο ενδέχεται να οι φοιτητές να επιβαρυνθούν με ορισμένες δαπάνες όπως ασφάλιση, συνδρομή σε φοιτητικούς συλλόγους, χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων, προϊόντα εργαστηρίου κ.λ.π., εξίσου με τους λοιπούς σπουδαστές.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής αυτές ανακοινώνονται από κάθε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο συμμετέχουσας χώρας στο LLP/Erasmus (Συμμετέχουσες χώρες στο LLP)

Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών

- Πλήρωση κριτηρίων του εκάστοτε Τμήματος προέλευσης, π.χ.:

Καλή ακαδημαϊκή επίδοση βάσει αναλυτικής βαθμολογίας
Γνώση Ξένης Γλώσσας
Κίνητρα συμμετοχής

Πληροφορίες για κάποια από τα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολούν τους φοιτητές αντλήθηκαν από το ΤΕΙ Ηπείρου και παρουσιάζονται ακολούθως:

Ποιοι φοιτητές συμμετέχουν στο Erasmus;

Στο πρόγραμμα Erasmus μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε πρόγραμμα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους φοιτητές των προπτυχιακών κύκλων σπουδών είναι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρώτο έτος των ακαδημαϊκών τους σπουδών.
Οι φοιτητές θα πρέπει επίσης να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν & Νορβηγία) ή της Τουρκίας. Οι πολίτες όλων των άλλων κρατών συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο να είναι αναγνωρισμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και αυτό να πιστοποιείται επίσημα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής;

Οι φοιτητές που θέλουν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα πρέπει να έχουν περάσει τα μαθήματα του πρώτου έτους και να μπορούν να τεκμηριώσουν ικανοποιητική γνώση της γλώσσας του κράτους υποδοχής.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να μείνω στο εξωτερικό;

Οι σπουδές στο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο μπορούν να διαρκέσουν από 3 έως 12 μήνες κατά τη διάρκεια του ίδιου ακαδημαϊκού έτους. Τις ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τις καθορίζει το Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα ακαδημαϊκά ημερολόγια διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Επομένως σχεδιάστε τη μετακίνησή σας με γνώμονα το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Υποδοχής.

Αναγνωρίζονται τα μαθήματα που θα περάσω στο εξωτερικό;

Εφόσον ο φοιτητής έχει ακολουθήσει σωστά όλα τα θέματα που αφορούν τη Συμφωνία Σπουδών, τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί επιτυχώς, θα αναγνωριστούν. Εξάλλου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus η περίοδος σπουδών στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κανονικού προγράμματος σπουδών.

Πόσα μαθήματα πρέπει να παρακολουθήσω σε κάθε εξάμηνο;

Κάθε φοιτητής συμπληρώνει τη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement) με γνώμονα τις Πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το σύστημα αυτό προσφέρει μια κοινή κλίμακα αξιολόγησης, μεταξύ των Πανεπιστημίων της Ευρώπης, για το φόρτο εργασίας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα μάθημα. Έτσι για ένα ακαδημαϊκό έτος η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μαθήματα 60 ECTS μονάδων. Για ένα εξάμηνο 30 ECTS . Οι μονάδες κάθε μαθήματος εντοπίζονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Υποδοχής. Για την δήλωση μαθημάτων πρέπει να συμφωνούν και τα δύο Τμήματα καθώς και για οποιαδήποτε τροποποίησή της.

Η αλλαγή στη συμφωνία μαθημάτων επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και μόνο εφόσον είναι απολύτως αιτιολογημένη από το φοιτητή. Οποιαδήποτε αναθεώρηση θα ολοκληρώνεται και θα επισημοποιείται εντός ενός μηνός από την εγγραφή του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον λάβετε την έγκριση του επιβλέποντα που σας έχει οριστεί εκεί θα στείλετε τη φόρμα και στον Υπεύθυνο του Τμήματός σας στο ΤΕΙ Ηπείρου για να συνυπογράψει ή στο Γραφείο Erasmus . Το τελικό Learning Agreement το στέλνετε και στο Γραφείο Erasmus.

Σε ποια γλώσσα θα παρακολουθώ τα μαθήματα;

Η γλώσσα διδασκαλίας καθορίζεται από το Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία τα μαθήματα στα αγγλικά σπανίζουν. Συνεπώς και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην επίσημη γλώσσα της χώρας Υποδοχής. Στις υπόλοιπες χώρες προσφέρονται προγράμματα σπουδών σε άλλη γλώσσα π.χ. αγγλική, γαλλική ή γερμανική. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχετε στοιχειώδεις γνώσεις της γλώσσας της χώρας Υποδοχής. Υπάρχουν επίσης και Πανεπιστήμια τα οποία ζητούν και πιστοποιητικά για την γνώση της γλώσσας.

Μαθήματα Εντατικής Γλωσσικής Προετοιμασίας (EILC's)

Για τους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε χώρες όπου η γλώσσα τους είναι από τις λιγότερο ομιλούμενες στην Ε.Ε. υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα γλώσσας. Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της περιόδου Erasmus και διαρκούν από 3 έως 8 εβδομάδες. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων γλώσσας οι φοιτητές λαμβάνουν κανονικά την υποτροφία Erasmus. Το Πρόγραμμα της γλωσσομάθειας συνήθως ξεκινάει ένα μήνα πριν την περίοδο του Erasmus.

Φοιτητές χωρίς υποτροφία / zero grant students

Στο πρόγραμμα Erasmus υπάρχει πρόβλεψη για τους «φοιτητές Erasmus χωρίς υποτροφία », δηλαδή τους φοιτητές, οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια κινητικότητας φοιτητών Erasmus, αλλά στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί υποτροφία. Οι κανόνες που αφορούν την χορήγηση υποτροφιών, ισχύουν και για τους φοιτητές Erasmus χωρίς υποτροφία.

Θα λάβω υποτροφία και πότε;

Όλοι οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί να μετακινηθούν με το Erasmus λαμβάνουν υποτροφία κινητικότητας η οποία ποικίλει από χώρα σε χώρα και καθορίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους από το ΙΚΥ. Για μετακινήσεις μικρότερες των 3 μηνών και μεγαλύτερες των 12 μηνών δεν χορηγείται υποτροφία. Τα χρήματα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΙΚΥ (Εθνική Μονάδα Συντονισμού) το οποίο με τη σειρά του τα διανέμει στα Ιδρύματα της χώρας. Οι υποτροφίες αποστέλλονται στους δικαιούχους σε δύο μήνες περίπου από την μέρα της εγγραφής τους στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διαπιστώσουν τα κριτήρια για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ καλό είναι να επικοινωνήσουν και με το αρμόδιο τμήμα του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου σπουδάζουν.

Ποιο είναι το ύψος της υποτροφίας



ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 2013-2014
ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ
AT - ΑΥΣΤΡΙΑ
476 ευρώ
BE - ΒΕΛΓΙΟ
448 ευρώ
BG - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
300 ευρώ
CH - ΕΛΒΕΤΙΑ
657 ευρώ
CY - ΚΥΠΡΟΣ
375 ευρώ
CZ - ΤΣΕΧΙΑ
377 ευρώ
DE - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
425 ευρώ
DK - ΔΑΝΙΑ
601 ευρώ
EE - ΕΣΘΟΝΙΑ
339 ευρώ
ES - ΙΣΠΑΝΙΑ
438 ευρώ
FI - ΦΙΛΑΝΔΙΑ
535 ευρώ
FR - ΓΑΛΛΙΑ
520 ευρώ
GB - ΑΓΓΛΙΑ
602 ευρώ
GR - ΕΛΛΑΔΑ
425 ευρώ
HR - ΚΡΟΑΤΙΑ
414 ευρώ
HU - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
355 ευρώ
IE - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
489 ευρώ
IS - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
454 ευρώ
IT - ΙΤΑΛΙΑ
477 ευρώ
LI - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ
657 ευρώ
LT - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
325 ευρώ
LU - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
448 ευρώ
LV - ΛΕΤΟΝΙΑ
333 ευρώ
MT - ΜΑΛΤΑ
368 ευρώ
NL - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
466 ευρώ
NO - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
657 ευρώ
PL - ΠΟΛΩΝΙΑ
345 ευρώ
PT - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
381 ευρώ
RO - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
312 ευρώ
SE - ΣΟΥΗΔΙΑ
531 ευρώ
SI - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
401 ευρώ
SK - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
358 ευρώ
TR - ΤΟΥΡΚΙΑ
368 ευρώ
Πηγή: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η υποτροφία δεν αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά προορίζεται να καλύψει το «κόστος κινητικότητας», δηλαδή τις πρόσθετες δαπάνες που συνεπάγεται μία περίοδος σπουδών σε ένα άλλο κράτος. Επιπλέον υποτροφίες που πιθανώς λαμβάνουν φοιτητές από εθνικές πηγές για σπουδές στην Ελλάδα διατηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, κατά την οποία λαμβάνουν και υποτροφία LLP/ERASMUS.

Στόχοι της κινητικότητας του προγράμματος Erasmus σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι:

- η παροχή ευκαιριών σε σπουδαστές ώστε να επωφεληθούν, από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς, από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και από τα προσφερόμενα αντικείμενα σπουδών
- ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του ιδρύματος υποδοχής
- η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τα οποία ανταλλάσσουν σπουδαστές
- η συμβολή στην αναβάθμιση της κοινωνίας γενικότερα, εφοδιάζοντας τους νέους με υψηλή εξειδίκευση, ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία με στόχο να αποτελέσουν τους επαγγελματίες του μέλλοντος
- η συμβολή στις δαπάνες κινητικότητας και η παροχή ευκαιριών για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών στο εξωτερικό σε σπουδαστές, στους οποίους άλλως δεν θα ήταν εφικτό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...