Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αντιδράσεις στο ν/σ για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με προκαθορισμένες ποσοστώσεις επιτυχίας και την αναθεώρηση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, όπου κλήθηκαν, οι εκπρόσωποι των κυριότερων φορέων, κοινωνικοί εταίροι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

«Πάμε σε απευθείας απολύσεις εργαζομένων τη στιγμή που οι μνημονιακοί στόχοι για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα έχουν εκπληρωθεί και αναμένεται να υπερκαλυφθούν εντός του 2014 με μαζικές συνταξιοδοτήσεις» εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσούμπελης σημειώνοντας: «Την αξιολόγηση διενεργεί μία διορισμένη ιεραρχία που δεν έχει η ίδια αξιολογηθεί, αλλά βρίσκεται εκεί με απευθείας αναθέσεις. Πρόκειται για επανασύσταση του κομματικού κράτους - η τράπουλα είναι σημαδεμένη...».

Αντίστοιχες υπήρξαν οι εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος επεσήμανε πως «ο μόνος επιστημονικά αποδεκτός τρόπος αξιολόγησης είναι επί συγεκριμένων στόχων: Πρόκειται για τον νόμο 3230 του 2004, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος. Αντί γι' αυτόν, εδώ έχουμε τη νεκρανάσταση ενός παρωχημένου νομοθετήματος, με έωλα κριτήρια που δεν μπορούν να μετρηθούν...».

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση του εκπροσώπου των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννη Παπαγεωργόπουλου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου. «Ο υπουργός ζητά να καταργηθεί το ΑΣΕΠ στην πράξη ζητώντας επανέλεγχο και απολύσεις. Το νομοσχέδιο αφήνει στον υπουργό να ορίσει τα εφαρμοζόμενα κριτήρια και τους ελεγκτές» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. «Το υπουργείο Πολιτισμού στοχοποιείται με έξι ελεγκτές. Να τα δούμε τα "πλαστά στοιχεία" για τα οποία γίνεται ο έλεγχος» κάλεσε τον υπουργό ο συνδικαλιστής.

«Φαντάζομαι πως γνωρίζετε ότι ο υφιστάμενος έλεγχος γίνεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και φαντάζομαι πως επί της αρχής, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αντίρρηση σε κανέναν έλεγχο του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν αρκετές προβληματικές περιπτώσεις» παρατήρησε ο υπουργός. «Σε ό,τι αφορά παραβιάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού και του ποινικού κώδικα, είμαστε υπέρ» ανταπάντησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζοντας: «Σε μία περίπτωση ωστόσο, το πόρισμα των ελεγκτών υπεισέρχεται και στην ουσία του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου του 2004, και λέει πως ένας συνάδελφός μας δεν θα έπρεπε να είναι αορίστου χρόνου. Και αυτό συμβαίνει, ενώ το ΑΣΕΠ έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Πώς δεν θα ανησυχούμε;»

Η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, έφερε πρωτίστως στο βήμα της Επιτροπής ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους λόγω της κατάργησης φορέων, ή απορρόφησης των σχετικών υπηρεσιών από τα υπουργεία ή τις Περιφέρειες. Τέτοιοι φορείς είναι, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (του οποίου οι 26 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι - όπως κατήγγειλαν - επί τέσσερα χρόνια).

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, Γ. Μαναράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απολύει επιτυχόντες του ΑΣΕΠ για να προσλάβει επιλαχόντες. «Έχετε μπροστά σας έναν ΑΣΕΠίτη με τη σύζυγό του - και πάνε και οι δύο σπίτι τους. Και μου λέτε πως θα καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια; Αυτήν την τραγικότητα της ανεργίας δεν πρόκειται να την ξαναπεράσω» δήλωσε ο κ. Μαναράς.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού(ΕΙΕΑΔ), Παναγιώτης Κυριακούλιας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ, που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο και αφορά «13.000 επιχειρήσεις και 100.000 εργαζομένους».

«Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΔ είναι υποστελεχωμένος και έχει "βαρέσει κόκκινο". Έχουμε παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων για να μην κλείσει το ΕΙΕΑΔ - ακόμα και ο ΣΕΒ που πολύ δύσκολα θα υπέγραφε μια τέτοια επιστολή για δημόσιο φορέα. Είμαστε 65 επιστήμονες, όλοι αξιοκρατικά προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ και ανάμεσά μας 22 κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών...» ανέφερε ο κ. Κυριακούλιας σημειώνοντας: «Τον Ιούνιο ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε σε γραπτή του απάντηση, πως το υπουργείο σχεδίαζε συγχώνευση του ΕΙΕΑΔ και όχι κατάργησή του...».

Προς στήριξη του Ινστιτούτου προσήλθε αυτοβούλως στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς. «Μόνο για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, το πρόγραμμα θα πάει πίσω έξι μήνες. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ μου είπε πως θα χρειαστεί δυο χρόνια για να το υλοποιήσει» υποστήριξε.

- «Έχετε γραπτή τη διαβεβαίωση;» παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- «Κύριε υπουργέ, είστε νέος. Ακόμα κι εσείς, όταν σας στείλαμε οι τέσσερις κοινωνικοί φορείς επιστολή για λόγους αβρότητας, δεν μας στείλατε απάντηση» απάντησε ο κ. Καββαθάς. «Αυτό που κατατίθεται ως non paper του κ. Βρούτση, είναι γνωστό και σε μας» συμπλήρωσε.

Την «επιστολή Βρούτση» κατά της κατάργησης του ΕΙΕΑΔ είχε θέσει υπόψιν του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προ ημερών και ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος, εισπράττοντας τη διάψευση του Κ. Μητσοτάκη ότι είχε λάβει τέτοιο έγγραφο, ενώ σε διάψευση προέβη μέσω των ΜΜΕ και ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης.

- «Ο υπουργός Εργασίας έχει υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό - και κατά συνέπεια το προσυπογράφει απόλυτα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχω λάβει τις διαβεβαιώσεις του ενώπιον του διοικητού του ΟΑΕΔ, πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός υφίσταται, και δικό σας μέλημα προφανώς είναι μονάχα η υλοποίηση του προγράμματος» συμπλήρωσε ο υπουργός.

- «Σε μερικούς μήνες θα είμαστε εδώ για να σας πω ότι αυτά που σας διαβεβαίωσαν ήταν ψέματα και πως ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα» απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσυπογραφή του νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας, χρησιμοποίησε αντεστραμμένο ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, στηλιτεύοντας τις διαδικασίες κατάργησης του Ειδικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Κωπαΐδος. «Δεν βλέπω να υπογράφει πουθενά ο κ. Τσαυτάρης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε σχέση με την Κωπαΐδα; Απορώ ποιος έχει την ευθύνη» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Σταθιάς, υπογράμμισε πως ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει συκοφαντηθεί επανειλημμένα ως ανενεργός, ενώ είναι υπεύθυνος για την άρδευση 400.000 στρεμμάτων γης προς όφελος 15.000 κληρούχων. Αυτή τη στιγμή έχει 10 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3 είναι άτομα με αναπηρία και οι 7 έχουν «τεράστια τεχνογνωσία». «Δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Όλος ο προϋπολογισμός μας στηρίζεται στα ανταποδοτικά τέλη των αγροτών. Αν μας είχαν αποπληρώσει το 60-70% των χρεών τους, θα ήμασταν και κερδοφόροι...» ανέφερε ο κ. Σταθιάς.

«Με το νομοσχέδιο τα χρέη τα παίρνει η Περιφέρεια, ενώ την περιουσία του Οργανισμού - ακίνητα και κινητά - τα κρατάει το κράτος» τόνισε από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας. Εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει να εντάξει τις υπηρεσίες του Οργανισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, «ζητούμε εκκαθάριση του Οργανισμού και μεταβίβαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, μετά από την απογραφή και όχι μετά το κλείσιμό του, αλλιώς θα γίνει πλιάτσικο. Θέλουμε και το προσωπικό. Με την τεχνογνωσία που έχει, αν φύγει τελειώσαμε...» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.