Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

10 εκπληκτικά οφέλη του σεξ για την υγεία!


1. Λιγότερο Στρες / Βελτίωση της Αρτηριακής Πίεσης

Το σεξ μπορεί να μειώσει το άγχος και την αρτηριακή σας πίεση.
Αυτή η διαπίστωση προέρχεται από μια σκοτσέζικη μελέτη 24 γυναικών και 22 ανδρών που κρατούσαν αρχεία της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Οι ερευνητές τους πέρασαν από στρεσογόνες καταστάσεις – όπως το να κάνουν μια ομιλία σε κοινό – και έλεγχαν την αρτηριακή τους πίεση.
Οι άνθρωποι που είχαν σεξουαλική επαφή ανταποκρίνονταν καλύτερα στο στρες σε σχέση με αυτούς που ασχολούνταν με άλλες σεξουαλικές συμπεριφορές ή που απείχαν.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση (ο κατώτατος αριθμός της αρτηριακής σας πίεσης) τείνει να είναι χαμηλότερος σε άτομα που συζούν και κάνουν συχνά σεξ.

2. Το σεξ ενισχύει την ανοσία

Το σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α ή IgA, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wilkes είχε 112 φοιτητές οι οποίοι κρατούσαν αρχεία της συχνότητας που έκαναν σεξ και παρείχαν επίσης δείγματα σιέλου για τη μελέτη. Όσοι έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα της IgA, ένα αντίσωμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή ενός κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης, σε σχέση με άλλους φοιτητές.

3. Το σεξ καίει θερμίδες

Με τριάντα λεπτά σεξ μπορεί να κάψετε 85 ή και περισσότερες θερμίδες. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά μαζεύονται: σε 42 ημίωρες συνεδρίες θα κάψετε 3.570 θερμίδες, αρκετές για να χάσετε μισό κιλό. Διπλασιάζοντας τα, θα μπορούσατε να χάσετε 1 κιλό σε 21 ωριαίες συνεδρίες.
«Το σεξ είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης», λέει η σεξολόγος Patti Britton. Χρειάζεται τόσο σωματική όσο και ψυχολογική εργασία, με προϋπόθεση ότι το κάνετε καλά.

4. Το σεξ βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Μία Βρετανική μακροχρόνια μελέτη 20 χρόνων δείχνει ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες για ένα θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο από ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα.
Και παρόλο που κάποιοι μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι το σεξ θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, η μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο πόσο συχνά οι άνδρες έκαναν σεξ και πόσο πιθανό θα ήταν να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

5. Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ήταν ένας από τους 237 λόγους που οι άνθρωποι κάνουν σεξ.
Η διαπίστωση αυτή έχει νόημα για την θεραπεύτρια Gina Ogden. Λέει, επίσης, ότι όσοι έχουν ήδη αυτοεκτίμηση μερικές φορές κάνουν σεξ ώστε να αισθανθούν ακόμα καλύτερα.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι λένε ότι έχουν σεξουαλικές σχέσεις είναι για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους», λέει. «Το καλό σεξ ξεκινά με την αυτοεκτίμηση. Εάν το σεξ είναι τρυφερό, και αυτό που θέλετε, τότε την αυξάνει».Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε συνέχεια σεξ για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Η αυτοεκτίμηση σας αφορά εσάς – όχι κάποιον άλλο. Αλλά αν ήδη αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, μια καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ακόμη καλύτερα.

6. Βαθύτερη οικειότητα

Το σεξ και οι οργασμοί αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να δεσμεύονται και να χτίζουν εμπιστοσύνη.
Σε μια μελέτη με 59 γυναίκες, οι ερευνητές έλεγχαν τα επίπεδα της οξυτοκίνης τους πριν και μετά που οι γυναίκες αγκάλιασαν τους συντρόφους τους. Οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης αν είχαν περισσότερη από εκείνη τη φυσική επαφή με το σύντροφο τους.
Τα υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης έχουν συνδεθεί επίσης με ένα αίσθημα γενναιοδωρίας. Έτσι λοιπόν, αγκαλιαστείτε – μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γενναιόδωροι προς τον σύντροφο σας.

7. Το σεξ μπορεί να απαλύνει τον πόνο

Η οξυτοκίνη αυξάνει επίσης τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού σας, που ονομάζονται ενδορφίνες. Ο πονοκέφαλος, ο πόνος της αρθρίτιδας, ή τα συμπτώματα της περιόδου μπορεί να βελτιωθούν μετά το σεξ.

8. Οι συχνότερες εκσπερματώσεις μπορούν να κάνουν λιγότερο πιθανό τον καρκίνο του προστάτη

Έρευνα δείχνει ότι η συχνή εκσπερμάτωση, ειδικά σε άνδρες ηλικίας 20 και κάτι, μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν 21 ή περισσότερες εκσπερματώσεις τον μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη από ότι εκείνους που είχαν τέσσερεις με επτά εκσπερματώσεις τον μήνα.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι εκσπερματώσεις ήταν ο μόνος παράγοντας που είχε σημασία. Πολλά πράγματα επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο. Αλλά όταν οι ερευνητές έλαβαν αυτό υπόψη, τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να ισχύουν.

9. Ισχυρότεροι μύες του πυελικού εδάφους

Για τις γυναίκες, κάνοντας ασκήσεις για τους μύες του πυελικού εδάφους, που ονομάζονται Kegels, μπορεί να σημαίνει περισσότερη ευχαρίστηση – και, ως προνόμιο, λιγότερες πιθανότητες ακράτειας μελλοντικά στη ζωή τους.
Για να κάνετε μια βασική άσκηση Kegel, σφίξτε τους μύες του πυελικού εδάφους σας σαν να προσπαθείτε να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Μετρήστε μέχρι το τρία, και αφήστε το.

10. Καλύτερος ύπνος

Η οξυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού προάγει επίσης τον ύπνο, σύμφωνα με έρευνα.
Ο επαρκής ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, όπως είναι ένα υγιές βάρος και μια καλύτερη αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε, ειδικά αν έχετε αναρωτηθεί γιατί ο σύντροφος σας μπορεί να είναι ενεργός το ένα λεπτό και το επόμενο να ροχαλίζει.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω εξωσωματική;


Υπάρχει όριο ηλικίας για την εφαρμογή της εξωσωματικής στη γυναίκα και εάν ναι ποιο είναι αυτό;

Ο νόμος 3305/ 2005 για την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι σαφής και κατηγορηματικός. Ορίζει ότι όλες οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εφαρμόζονται σε ενήλικα πρόσωπα μέχρι την ηλικία της φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής του υποβοηθούμενου προσώπου.

Στη συνέχεια όμως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ορίζει το ανώτατο ηλικιακό όριο, αποσαφηνίζοντας ότιεάν το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα, ως ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής νοείται το 50ο έτος της ηλικίας, που αποτελεί και τη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης των γυναικών.

Ωστόσο, ο νόμος αφήνει περιθώριο και για την εφαρμογή των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς τις νεαρές ηλικίες, ακόμη και σε ανήλικα πρόσωπα ορίζοντας ότι αυτές επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση λόγω σοβαρού νοσήματος που επισύρει κίνδυνο στειρότητας, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα τεκνοποίησης.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο του Πάρκινσον;


Όλοι έχουμε κάποια εμπειρία από ασθενείς που πάσχουν από αυτή την νόσο. Όμως δυστυχώς όπως στα περισσότερα πράγματα, οι γνώσεις μας μπλέκουν με στρεβλές αντιλήψεις, προκαταλήψεις και ημιμάθεια. Έτσι είναι σκόπιμο να διατυπωθούν μερικά βασικά στοιχεία γι αυτή την νόσο, που δυστυχώς αγγίζει πολύ κόσμο.

1. Η νόσος του Parkinson είναι μια αρρώστια που σε λίγες μόνο περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ως κληρονομική. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αφορά άτομα χωρίς κληρονομική επιβάρυνση. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εάν ο παππούς μας ή ο θείος μας εμφανίσει Parkinson.

2. Φαίνεται ότι η νόσος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως νόσος φθοράς. Δηλαδή εμφανίζεται όταν κάποια συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου δεν μπορούν πλέον να παράγουν ντοπαμίνη. Για τον λόγο αυτό, η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς Parkinson αυξάνεται με την ηλικία.

3. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμιά σίγουρη μέθοδος πρόληψης της νόσου. Επομένως η έγκαιρη ή μάλιστα η πρώιμη διάγνωση, δεν βοηθά σε τίποτε. Δεν υπάρχει τρόπος να ανατραπεί ούτε ακόμα και να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου.

4. Ούτε η πρώιμη φαρμακευτική αγωγή ούτε κάποια άσκηση ή ειδική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την πρόοδο της αναπηρίας που επιφέρει σε βάθος χρόνου η νόσος.

5. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρώιμη χορήγηση ντοπαμίνης ή αναλόγων φαρμάκων που κάνουν την δουλειά της ντοπαμίνης και λέγονται αγωνιστές της ντοπαμίνης, μπορεί να ευοδώσουν την φθορά των συγκεκριμένων κυττάρων. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται βιασύνη στην θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Η αυτοσυγκράτηση και η όσο το δυνατό πιο συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν την καλύτερη στρατηγική στη νόσο Parkinson.

6. Μέχρι σήμερα η κυριότερη θεραπευτική αντιμετώπιση στηρίζεται στην χορήγηση ντοπαμίνης ή αναλόγων φαρμάκων. Δηλαδή αποτελεί τρόπον τινά θεραπεία υποκατάστασης. (Όπως ακριβώς στον σακχαρώδη διαβήτη όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και εμείς χορηγούμε εξωτερικά την ορμόνη αυτή.)

7. Οι λειτουργίες που ελέγχονται από τα κύτταρα που ατονούν ή πεθαίνουν στην νόσο Parkinson ελέγχουν τις κινήσεις που κάνουμε σχεδόν αυτόματα όπως κινήσεις αιώρησης των χεριών στο περπάτημα, εκφραστικότητα του προσώπου, διατήρησης όρθιας θέσης του κορμού, αλλά και χαλάρωσης μυών που αντιτίθενται σε κάποια συγκεκριμένη κίνηση. Έτσι μπορεί ο ασθενής να περπατά σκυφτός και «μονοκόμματος», με μικρά συρτά βήματα, ενώ ακόμα μπορεί να αισθανθεί πόνο στην μέση, την πλάτη, σε κάποιο άκρο. Τέλος συχνά το πρόβλημα ξεκινά από το ένα χέρι το οποίο χάνει την ικανότητα να κάνει λεπτές κινήσεις.

8. Η τρεμούλα, ο τρόμος δηλαδή με συχνότητα 4 κινήσεων το δευτερόλεπτο, δεν είναι υποχρεωτικά παρούσα στη συμπτωματολογία της νόσου.

9. Νευροχειρουργικές προσεγγίσεις μπορεί να δοκιμαστούν σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις, που συνοδεύονται από έντονη αναπηρία.

10. Κάθε ασθενής έχει διαφορετική εξέλιξη. Ακόμα η εξέλιξη μπορεί να σταματήσει για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι αργή και ήπια, ή χωρίς εμφανή λόγο να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλέβουν 12 λεπτά το λίτρο


Σε έξαρση βρίσκονται στην αγορά υγρών καυσίμων οι απάτες με τις πειραγμένες αντλίες βενζίνης και τη νοθεία, με αποτέλεσμα οι οδηγοί Ι.Χ. να ζημιώνονται οικονομικά, όπως και οι νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους τόνισαν αφενός το κλείσιμο της τρύπας της λαθραίας διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης λόγω της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επισήμαναν αφετέρου τις ανοιχτές πληγές της παραοικονομίας του «μαύρου χρυσού», οι οποίες είναι:

1. «Παρεμβάσεις» στη λειτουργία των ανλτιών με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ή στο λογισμικό τους με σκοπό την εξαπάτηση των καταναλωτών.

Επιτήδειοι πρατηριούχοι, εκτιμήσεις θέλουν να φτάνουν και τους 600, πειράζοντας τις αντλίες κερδοσκοπούν σε βάρος των οδηγών ΙΧ. κλέβοντας σε ποσοστό 3,5% έως και 7% στο λίτρο. Με παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών, παλιότερα με ειδικά τσιπ και καλωδιώσεις, καταφέρνουν να κερδίζουν ακόμη και 12 λεπτά το λίτρο. Ο οδηγός νομίζει ότι γεμίζει το ρεζερβουάρ του οχήματός του με την ποσότητα που ζήτησε και πλήρωσε, ωστόσο στο τέλος βρίσκεται ζημιωμένος.

Τα κέρδη για τους επιτήδειους είναι τεράστια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ένας πρατηριούχος που εφαρμόζει αυτήν την πρακτική και πουλά 150.000 λίτρα τον μήνα, βάζει στην «τσέπη» του 18.000 ευρώ μαύρα και αφορολόγητα. Ο ΣΕΕΠΕ ζητά αυστηρότερες κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας λειτουργίας και εντατικοποίηση των ελέγχων.

2. Νοθεία της βενζίνης με άλλες ουσίες.

Το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει ο ΣΕΕΠΕ, υπάρχει έξαρση λαθρεμπορίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων με την προσθήκη στη βενζίνη και άλλων ουσιών, όπως μεθανόλη, τολουόλη, διαλύτες και χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια.

Η μεθανόλη εισάγεται ατελώς και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία και στην παραγωγή βιοντίζελ. Κι εδώ το κέρδος των επιτήδειων είναι προφανές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν ακυρώθηκε το πρόγραμμα για τις 400.000 οικογένειες ανέργων»


Βρούτσης: Προσπαθούμε και δεν έχουμε ποτέ θριαμβολογήσει.

«Η πιο επώδυνη και σκληρή πλευρά της κρίσης είναι η ανεργία και η χώρα μας μαστίζεται από αυτό το φαινόμενο στη μεγαλύτερη του ένταση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ και προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον Alpha, διαβεβαίωσε ότι «ως κυβέρνηση κάνουμε τα πάντα για να αναχαιτίσουμε αυτό το δυσμενές φαινόμενο».

«Δεν ήταν έτοιμο το πρόγραμμα για αξιοποίηση γιατί είχε κάποιες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. Για παράδειγμα είχε θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε και δεύτερον χρηματοδότηση. Το υπουργείο Εργασίας δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «2,7 δισ. ευρώ του ταμείου του υπουργείου Εργασίας έχουν εξαντληθεί σε προγράμματα για την ανεργία, αλλά και άλλα προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Ερωτηθείς γιατί το πρόγραμμα για 400.000 νέες θέσεις εργασίας στις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε ενώ δεν ήταν έτοιμο, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Προσπαθούμε και δεν έχουμε ποτέ θριαμβολογήσει. Έκλεισε ένα πρόγραμμα 45.000 θέσεων εργασίας για νέους και ανήγγειλα πριν πέντε ημέρες 75.000 θέσεις με το καλημέρα στη νέα προγραμματική περίοδο της χώρας».

«Τα πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακυρωθεί, είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Η έλλειψη πόρων μας κάνει να αναζητήσουμε πόρους μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θέλουν και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Παλεύουμε για την υλοποίηση και αυτού του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «τα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Ανακουφίζουν για μία περίοδο το πρόβλημα. Αυτό που θα λύσει το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη. Προβλέπω ότι το 2013 η ανεργία να τραβάει χειρόφρενο και το 2014 να δούμε αποκλιμάκωση της ανεργίας» .

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:





Διαβάστε περισσότερα...

Ελλείψεις στο νερό για τις επόμενες γενιές βλέπουν επιστήμονες


Σε συνέδριο αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις του ανθρώπου στα αποθέματα νερού.

Σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες δυο γενιές, αν η ρύπανση του υδροφόρου ορίζονται και η κατασπατάληση υδάτων συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Βόννη από τον διεθνή ερευνητικό φορέα Global Water System Project (GWSP), με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Μάλιστα στο τέλος του συνεδρίου, που διήρκεσε τέσσερις ημέρες, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν την Διακήρυξη της Βόννης, ένα κείμενο 1.000 σελίδων, προειδοποιώντας ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό θα προκληθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο και θα είναι αναπόφευκτες.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του ανθρώπου στα αποθέματα νερού, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% του συνολικού όγκου νερού στη Γη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, που ανέρχεται σε επτά δισεκατομμύρια, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες μια με δύο γενιές η πλειοψηφία των εννιά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη θα αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις ως προς την προμήθεια πόσιμου νερού.

«Αυτές οι αυτό-προκαλούμενες πληγές μακροπρόθεσμα κληροδοτούν επιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν», δήλωσε ο Charles Vorosmarty, πρόεδρος της GWSP.

Στη διακήρυξη της Βόννης για το νερό επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έκταση αντίστοιχη της Νοτίου Αμερικής για καλλιέργειες και άλλη μια έκταση, ίση με την Αφρική, για την εκτροφή βοοειδών.

Τα δυο τρίτα των δέλτα των μεγάλων ποταμών βυθίζονται, ενώ δεκάδες χιλιάδες φράγματα διαταράσσουν τη φυσική ροή των ποταμών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των οικοσυστημάτων.

Η ρύπανση των ποταμών από λύματα και φυτοφάρμακα συνεχίζεται και ήδη περίπου δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από περιορισμένα αποθέματα νερού, τα οποία συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Γη διαθέτει περίπου 35 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού, που σε ποσοστό 70% είναι εγκλωβισμένο στους παγετώνες.

Το υπόλοιπο ποσοστό είναι αποθηκευμένο σε υπόγειες δεξαμενές, ενώ μόνο το 0,3% είναι διαθέσιμο σε λίμνες και ποταμούς. Περίπου 3.800 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού αντλούνται από υδάτινα οικοσυστήματα κάθε χρόνο παγκοσμίως.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για σίτιση μαθητών


Να διατίθενται ένα τουλάχιστον μικρογεύμα σε όλα τα σχολεία.

Πρωτοβουλία για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών στο ζήτημα της σίτισης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί και στην Θεσσαλία με υποσιτιζόμενους μαθητές.

Παρότι, όπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας δεν υπάρχουν επίσημα ούτε γραπτές ούτε και προφορικές αναφορές, ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει και χρήζει αντιμετώπισης.

Όπως ενημέρωσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταγραφή των αναγκών, με διακριτική πάντοτε προσέγγιση του προβλήματος, σε συνεργασία τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αλλά και με τους Δήμους. Στόχος από την επόμενη σχολική χρονιά σε συνεργασία και με την Εκκλησία να αναζητηθούν λύσεις υποστήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης από την Πολιτεία συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να είναι δυνατή η διάθεση ενός μικρογεύματος τουλάχιστον, σε όλα τα σχολεία.


Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακατασκευάζονται κατεστραμμένες παιδικές χαρές


Με βάση τα πλέον σύγχρονα πρότυπα από μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Κατεστραμμένες παιδικές χαρές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι. Αυτή είναι η κατάσταση που κυριαρχεί στην πλειονότητα των παιδικών χαρών της Αθήνας, στερώντας από τους κατοίκους της πρωτεύουσας έναν σημαντικό πόλο αναψυχής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με την ονομασία «Παραδείγματος Χάριν», τα μέλη του οποίου έχουν ως στόχο τους να αλλάξουν την εικόνα των παιδικών χαρών του κέντρου της Αθήνας.

Οι αρχιτέκτονες του έργου μελετούν την τρέχουσα κατάσταση των παιδικών χαρών της Αθήνας, τις επανασχεδιάζουν με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις ανακαινίζουν. Σημείο αφετηρίας αποτελούν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων και πρώτος στόχος είναι να ανακατασκευαστούν έξι παιδικές χαρές, που θα αποτελέσουν ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο.

Οι παιδικές χαρές βρίσκονται στην περιοχή Μακρυγιάννη, στο Νέο Κόσμο και στο Παγκράτι. Ήδη έχουν εγκριθεί από το δήμο Αθηναίων οι μελέτες και έχει ξεκινήσει η κατασκευή των έργων στον πεζόδρομο Καλλισπέρη της Μακρυγιάννη και στην οδό Ραφτοπούλου στο Νέο Κόσμο. Θα ακολουθήσει η ανακατασκευή και άλλων παιδικών χαρών, με στόχο να φτάσουν τις 20.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε γειτονιές, μεταμορφώνοντας τις τυπικές παιδικές χαρές σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, προκειμένου να μεταμορφωθεί μια τυπική παιδική χαρά σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Για την παιδική χαρά επιλέγονται υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και παιχνίδια και κατασκευές που συνδράμουν στη διέγερση της φαντασίας προκαλώντας τα παιδιά σε νέες δραστηριότητες.

Ο οργανισμός «Παραδείγματος Χάριν» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να προσφέρει λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και παραδείγματα αισιοδοξίας. Μέσα από την κινητοποίηση χορηγών και δωρητών τα μέλη της ΜΚΟ επιχειρούν να χρηματοδοτήσουν ρεαλιστικά έργα και δράσεις που αφορούν στο ευρύ κοινό, σχετικές με τη γειτονιά, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Την πρωτοβουλία της σύστασης του «Παραδείγματος Χάριν» είχαν ο δικηγόρος Δημήτρης Κουρκουμέλης και ο επικοινωνιολόγος Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε το παράδειγμα για να το ακολουθήσουν κι άλλοι», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την όψη και την αντίληψη της πόλης σε διάφορα θέματα. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές της Αθήνας βελτιώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους της και να ενισχύσουμε τη διάδραση με τη χρήση αρχιτεκτονικών ή αισθητικών στοιχείων. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε δράσεις για τους νέους που θέλουν να αναζητήσουν διέξοδο στη γνώση», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα ανακαίνισης παιδικών χαρών υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» σε φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών


Νέο ραντεβού την Τρίτη έδωσε η διακομματική.

Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τα στελέχη του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή συνισταμένη των προτάσεων των κομμάτων είναι η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλε την κόρη του στην κατάψυξη επειδή έκλαιγε


Πίστευε ότι θα την έπαιρνε ο ύπνος.

Ο Tyler James Deutsch από την Ουάσινγκτον εμφανίστηκε στην αίθουσα δικαστηρίου στην Tacoma κατηγορούμενος για παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκου.

Ο 25χρονος πατέρας είχε βάλει την μόλις 6 εβδομάδων κόρη του μέσα στην… κατάψυξη, για να σταματήσει να κλαίει και να την πάρει ο ύπνος!

Ο ίδιος δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ το δικαστήριο όρισε εγγύηση για την απελευθέρωσή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο νεαρός πατέρας αποκοιμήθηκε ξεχνώντας το παιδί του την κατάψυξη το περασμένο Σάββατο. Ξύπνησε μια ώρα μετά και το έβγαλε από εκεί, μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι το αναζητούσε τρομαγμένη η 22χρονη μητέρα του, η οποία είχε επιστρέψει στο σπίτι, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.



Η μητέρα του παιδιού προσπάθησε να ειδοποιήσει τις αρχές και τότε εκείνος της άρπαξε το τηλέφωνο από τα χέρια. Η μητέρα άρπαξε το παιδί της και έτρεξε στους γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία.

Η θερμοκρασία του παιδιού είχε πέσει στους 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ είχε υποστεί κάταγμα στο ένα του χέρι και πόδι, ενώ είχαν δημιουργηθεί φουσκάλες στα πόδια της και είχε και ένα τραύμα στο κεφάλι.

Οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την κατάσταση της υγείας της, εκτιμώντας ότι θα αναρρώσει πλήρως.

Ο ασυνείδητος πατέρας ενδέχεται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, καθώς οι πράξεις του επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κομπίνα σε βάρος ξενοδόχων και τουριστικών γραφείων


Εξαρθρώθηκε σπείρα που υποσχόταν εξασφάλιση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Στην παγίδα επιτήδειων έπεσαν ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα. Μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζονταν σαν εκπρόσωποι Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή ως υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και υπόσχονταν την εξασφάλιση συμμετοχής στα προγράμματα αυτά.

Για την υποτιθέμενη συμμετοχή στα προγράμματα λάμβαναν ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Συνελήφθησαν έξι μέλη της σπείρας, ενώ εξιχνιάσθηκαν 12 περιπτώσεις απάτης και πέντε απόπειρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, προχθές το απόγευμα, στην Αθήνα και στον Πειραιά, πέντε ημεδαποί ηλικίας 34, 51, 52, 65 και 67 ετών και ένας αλλοδαπός υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 32 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί ηλικίας 38 και 60 ετών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών του υπουργείου Τουρισμού, οι παραπάνω δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους Δημοτικών Αρχών και «εμφανιζόμενοι» ως μέλη Επιτροπής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή ως υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού, ζητούσαν στοιχεία τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής τους, με το πρόσχημα ότι θα τους πρότειναν συμμετοχή – αξιοποίηση τουριστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη μέθοδο αυτή, αφού αποκόμιζαν - οικειοποιούνταν τα σχετικά στοιχεία, επικοινωνούσαν στη συνέχεια με τους ιδιοκτήτες των Τουριστικών Γραφείων και Ξενοδοχείων και υποσχόμενοι τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αποσπούσαν ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό, που κυμαινόταν από 2.000 έως 7.000 ευρώ .

Για την κατάθεση των «εγγυήσεων» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η σπείρα προσέγγιζε και «στρατολογούσε» άπορους και άστεγους, που διέμεναν σε ξενώνες αστέγων στην Αττική και τους έπειθε έναντι χρηματικής αμοιβής, να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να γίνονται οι καταθέσεις.

Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, κάρτες ανάληψης χρημάτων και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, με συνδέσεις που ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες με την ίδια μεθοδολογία εξαπάτησαν εννέα ταξιδιωτικά γραφεία και δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, σε όλη την Ελλάδα, καθώς και έναν εργολάβο Δημοσίων Έργων ενώ επιχείρησαν να εξαπατήσουν άλλα πέντε ταξιδιωτικά γραφεία.

Τα χρήματα που αποκόμισαν από τις «εγγυήσεις», ανέρχονται στις 46.850 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι ο 65χρονος και ο 67χρονος είχαν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για την εμπλοκή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απόπειρας απάτης και της παράβασης του Νόμου «περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Το γυναικείο φύλο προτιμά η σκλήρυνση κατά πλάκας


Στην Ελλάδα πάσχουν πάνω από 10.000 άνθρωποι.

Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παγκοσμίως και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως, η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, σε νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών με προτίμηση στο γυναικείο φύλο και επηρεάζει έως 2,5 εκατ. άτομα παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι πάσχουν από τη νόσο περισσότερα από 10.000 άτομα.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣκΠ), που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

«Η κάθε περίπτωση ασθενούς με ΣκΠ είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια, ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου», ανέφερε ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπισή της νόσου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητή Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γρηγοριάδης. «Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μας επιτρέπει την έγκαιρη κλιμάκωση της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν ενεργή νόσο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες μεταναστεύουν στην Ολλανδία


Με εντυπωσιακούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ολλανδία.

Στο τέλος Απριλίου, ο 20χρονος Κάρολος Κυριακάκης ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο μαθηματικών ολλανδικής γλώσσας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ. Προερχόμενος από τα Χανιά, ήρθε στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο για να δουλέψει στην ομάδα μπάσκετ Rotterdam College.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου, η Γαλήνη Βενετικίδου έφθανε στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ για να ξεκινήσει να εργάζεται ως εσωτερική μπέιμπισίτερ σε ελληνική οικογένεια, η οποία κατοικεί στη πανεπιστημιούπολη του Λάιντεν. «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε δουλειά, οπότε δεν είχα χρήματα για να επιζήσω. Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι, να φύγω…».

Η οικονομική κρίση, η λιτότητα και η έκρηξη της ανεργίας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Ελληνες να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ολλανδία, αν και δεν αποτελεί παραδοσιακή χώρα εισδοχής Ελλήνων μεταναστών.

Μάλιστα, την περασμένη χρονιά το ρεύμα των μεταναστών αυξήθηκε σημαντικά τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, παρότι η συνολική μετανάστευση προς τη Χώρα της Τουλίπας παρουσίασε κάμψη (4,5%) για πρώτη φορά μετά το 2006. «Παρά τη μείωση της συνολικής μετανάστευσης, οι μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», επισημαίνουν ειδικοί της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) στη Χάγη, οι οποίοι προβλέπουν ότι το κύμα των μεταναστών από το ευρωπαϊκό Νότο θα συνεχιστεί.

Πράγματι, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία πρωταγωνιστούν στο ρεύμα μετανάστευσης προς την Ολλανδία. Και από τις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται συνεχώς από το 2008. Όσον αφορά την Ελλάδα, παρότι έως τη χρονιά που κατάρρευσε η Lehman Brothers η εισροή κυμαινόταν ετησίως γύρω στα 800 άτομα, πέρυσι έφθασε για πρώτη φορά στους 2.600 μετανάστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό-ρεκόρ των 9.100.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη


«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην ‘άσεμνη’ έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση», λένε οι ποδηλάτες και βγάζουν τα ρούχα τους στις 7 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας. Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα όπου και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος», υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν τη μητέρα που πέταξε το μωρό της στον υπόνομο


Μια 22χρονη γυναίκα που παρακολουθούσε από κοντά τις προσπάθειες των διασωστών να απεγκλωβίσουν το παιδί της, είναι –όπως αποδείχθηκε- η μητέρα του μωρού που βρέθηκε στον υπόνομο πολυκατοικίας στην ανατολική Κίνα.

Η ανύπαντρη γυναίκα παρακολουθούσε καθ όλη τη διάρκεια την επιχείρηση και παρέμεινε στο σημείο μέχρι να απεγκλωβιστεί το βρέφος, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ταυτότητά της.

Μετά τη διάσωση του μωρού η κινεζική αστυνομία ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό των γονέων του παιδιού, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι η 22χρονη γυναίκα, ήταν η ίδια που πρώτη ειδοποίησε τον σπιτονοικοκύρη για το κλάμα μωρού, που ερχόταν από τις σωληνώσεις του κτιρίου.

Η γυναίκα αρχικά αρνήθηκε να αποκαλύψει ότι είναι η ίδια η μητέρα του παιδιού τόσο στον ιδιοκτήτη του κτιρίου όσο και στους πυροσβέστες και αναγκάστηκε να ομολογήσει μόνο όταν της ζητήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ την ταυτότητά της πρόδωσαν παιχνίδια που βρήκε η αστυνομία στο δωμάτιό της, όπως και ίχνη αίματος στην τουαλέτα.

Η 22χρονη ανύπαντρη γυναίκα, που νοίκιαζε ένα δωμάτιο στο κτίριο, όπως δήλωσε, γέννησε μόνη της στην τουαλέτα και το νεογέννητο της γλίστρησε στην αποχέτευση. Προσπάθησε να το τραβήξει έξω, όταν όμως δεν τα κατάφερε ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Η γυναίκα αποκάλυψε επίσης στην αστυνομία ότι δεν είχε τα χρήματα για έκτρωση και ότι έκρυψε την εγκυμοσύνη της φορώντας φαρδιά ρούχα και τυλίγοντας σφιχτά την κοιλιά της ώστε να μην φαίνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ στον ΕΟΠΥΥ


Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και τα μέλη των οικογενειών τους, ήδη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, θα καλύπτονται (από 1-6-2013) για παροχές ασθένειας από τον ΕΟΠΥΥ.

«Με την ψηφισθείσα τροπολογία επιλύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε μια ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας για περίπου ένα χρόνο, οι οποίοι σε προχωρημένη ηλικία στερούνταν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς μετά την πώληση της ΑΤΕ, το αλληλοβοηθητικό τους ταμείο αδυνατούσε να τους εξυπηρετήσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

1.345 προσλήψεις σε δήμους


Δεύτερη δόση για προσλήψεις 1.345 εποχικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα 58 δήμων και φορέων αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση που υπέγραψαν στις 27/5/2013 οι υπουργοί Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας, δρομολογούνται 1.345 προσλήψεις υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα διαρκεί έως 8 μήνες. Όσοι προσληφθούν θα απασχολήσουν κυρίως στην καθαριότητα και σε έργα ηλεκτροφωτισμού, αποχέτευσης, ύδρευσης κ.λπ.

Η συνολική δαπάνη που αναμένεται να προκύψει με βάση την απόφαση, είναι 12.613.410 ευρώ για τους 1.345 υπαλλήλους, οπότε προκύπτει ποσόν περίπου 9.400 ευρώ ανά άτομο για όλη τη διάρκεια εργασίας.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2.200 νέες θέσεις εργασίας


Με 2.200 νέες θέσεις εργασίας επεκτείνεται το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως και 35 ετών» που ήδη υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι 2.200 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται θα καλυφθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυνα­μικού 2007-2013».

Αρχικός σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία 5.000 θέσεων εξαρτημένης εργασίας και πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως.

Το ποσό της επιχορήγησης καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 27 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι 3 μήνες σε δέσμευση του εργοδότη.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί σε μείωση προσωπικού, ούτε σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης. Τα δε ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τις 6 Ιουνίου 2013 να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί


«H απειλή του λουκέτου για 680 φαρμακεία σε όλη τη χώρα για τα οποία έχουν εκδοθεί κατασχετήρια , είναι ορατή τον ερχόμενο μήνα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ασυνεπής προς τις πληρωμές του για το κλάδο των φαρμακοποιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει:

«Η κατάσταση είναι «ασφυκτική» για χιλιάδες πλέον φαρμακοποιούς που αδυνατούν το τελευταίο διάστημα να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους. Σε συνάντηση του προεδρείου και μελών του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκαν καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον κλάδο.

Παρά τις πιέσεις το προεδρείο δεν έμεινε ικανοποιημένο από τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ . Η πρόταση των εκπροσώπων του ΠΦΣ ήταν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου να έχουν εξοφληθεί ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος.

Ακόμη ζήτησαν να καθορισθεί σταθερή ημερομηνία πληρωμών κάθε μήνα, όπως προβλέπουν οι νόμοι και η συλλογική σύμβαση Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπολοίπων ταμείων, ζήτησαν να ξεπερασθούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι πληρωμές και τα χρήματα ενώ υπάρχουν, λιμνάζουν στα ταμεία του κράτους.

Το ΔΣ του Π.Φ.Σ. στη συνεδρίαση του που έγινε αμέσως μετά την συνάντηση, αποφάσισε να αναμένει την εξόφληση των οφειλομένων , προετοιμάζοντας σε αντίθετη περίπτωση, διάφορες μορφές κινητοποιήσεων με νομικά ή συνδικαλιστικά μέσα».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 20 επαγγέλματα που έχουν ζήτηση


Οι επαγγελματίες πωλητές, τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι τεχνικοί είναι πρώτοι στη λίστα με τα επαγγέλματα που ζητούν, αλλά δυσκολεύονται να βρουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα...

Στα επαγγέλματα με «μέλλον» και καλές αποδοχές στην παγκόσμια αγορά στα επόμενα 20 χρόνια περιλαμβάνονται ειδικότητες που θα έχουν σχέση με την υγεία και τη μνήμη των ηλικιωμένων, οι ψηφιακοί αρχιτέκτονες και οι χειριστές χαμένων δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα είκοσι επαγγέλματα που υπόσχονται απασχόληση -δέκα για την Ελλάδα του '13 και άλλα δέκα για τη διεθνή αγορά- καταγράφουν έρευνες της Manpower Group και του υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων της Βρετανίας, αντίστοιχα. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Manpower που έγινε σε δείγμα 751 επιχειρήσεων το 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας «επαγγελματιών πωλητών», «υψηλόβαθμων στελεχών» και «τεχνικών» Ακολουθούν το «προσωπικό εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών» οι «εξειδικευμένοι τεχνίτες», προσωπικό για λογιστήρια και γραμματειακή υποστήριξη, διευθυντές πωλήσεων και μηχανικοί. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ως πρόβλημα την έλλειψη εμπειρίας (σε ποσοστό 60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%).

Είκοσι χρόνια μετά
Η μελέτη του υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων της Βρετανίας παρουσίασε και κατατάσσει ως πιο επικερδή σε είκοσι χρόνια τα παρακάτω επαγγέλματα:

1.Σύμβουλος υγείας για ηλικιωμένους. Με δεδομένο ότι ο γηραιότερος πληθυσμός αυξάνεται, ένα επάγγελμα που θα εξειδικεύεται στην περίθαλψη της τρίτης ηλικίας θα είναι απαραίτητο.

2.Χειρουργός επαύξησης μνήμης (θα συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης, ιδίως του ηλικιωμένου πληθυσμού).
3.Απτικός προγραμματιστής (θα ασχολείται με την τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιστήμη της αφής).
4.Ψηφιακός Αρχιτέκτονας (θα σχεδιάζει εικονικές κατασκευές για να τις χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση).
5.Χειριστής Χαμένων Δεδομένων που θα διαγράφει τα άχρηστα δεδομένα.
6.Ελεγκτής Κλίματος (θα τροποποιεί τις καιρικές συνθήκες που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι πρέπει).
7.Μάνατζερ για Άβαταρ (θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται τους εικονικούς χαρακτήρες των μελλοντικών pc games).
8.Κατασκευαστής μελών σώματος (προσθετική χειρουργική για αθλητές, στρατιώτες κ.ά).
9.Χρηματιστής χρόνου που αντί για χρήματα, θα διαχειρίζεται τον χρόνο του πελάτη του.
10.Περιοριστής παντοδυναμίας (θα επαναφέρει τους πελάτες του στην πραγματικότητα, μετριάζοντας τις πεποιθήσεις που τους θέλουν πανίσχυρους).

Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα
1.Επαγγελματίες Πωλητές
2.Υψηλόβαθμα Στελέχη
3.Τεχνικοί
4.Προσωπικό Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών
5.Εξειδικευμένοι τεχνίτες
6.Προσωπικό για Λογιστήρια - Οικονομικά Τμήματα
7.Προσωπικό ΙΤ
8.Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη
9.Διευθυντές Πωλήσεων
10.Μηχανικοί



Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γερμανία


Νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών θα μπορούν να μεταβούν από τον ερχόμενο Αύγουστο με Σεπτέμβριο στη Γερμανία προκειμένου να συμμετάσχουν στο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη χώρα για την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σπουδαστών σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν απολυτήριο λυκείου και ενδιαφέρονται να λάβουν εκπαίδευση και επαγγελματική πρακτική κατάρτιση σε γερμανικές επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα από 2 έως 3,5 χρόνια ανάλογα με το επάγγελμα που θα επιλέξουν.

Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Ιανουάριο και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

Οι λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος κινητικότητας, όπως το ονόμασε, ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας και εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ σημείωσε ότι "η Γερμανία θα επενδύσει φέτος 41 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό και μέχρι το 2016, 139 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από δικά της κονδύλια. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ".

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα ξεκινήσει εντός του χρόνου πιλοτική εφαρμογή για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων από την Αθήνα και την Κρήτη στον τομέα του τουρισμού ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες επέκτασης της πιλοτικής εφαρμογής και στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Σοφία Τορνικίδου, συντονίστρια του προγράμματος, ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για εκπαίδευση στους τομείς του τουρισμού αλλά και σε επαγγέλματα του τεχνικού τομέα.

«Όπως όταν ενδιαφέρεται κάποιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναζητά υποτροφίες, έτσι και στην περίπτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τρία χρόνια» σημείωσε και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.zav.de και www.thejobofmylife.de .

Αναφερόμενη στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είπε ότι προσφέρονται προγράμματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, στα οποία συμμετέχουν ήδη αρκετά άτομα. Οι νέοι που θέλουν να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνούν με τους υπευθύνους ώστε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφθούν τη Γερμανία για δουν από κοντά τους χώρους στους οποίους θα εκπαιδευτούν.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα κάλυψης ορισμένων εξόδων για μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα, συμμετοχής σε προγράμματα κοινωνικής προσαρμογής και συνέχισης της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στη Γερμανία. Στη συνέχεια προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης με τους εργοδότες, με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή η γερμανική πλευρά σχετικά με τις λεπτομέρειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοβούνται την ανεργία 2 στους 3 Έλληνες


Αρνητικοί, όσον αφορά στο μέλλον μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εμφανίζονται οι πολίτες της χώρας μας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων που αρχίζει με στόχο να υποστηρίξει τους φοιτητές του, σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Πελεγρίνης, είναι ενδιαφέροντα, ορισμένα δε στοιχεία χαρακτηρίζονται και ως «πρωτοφανή ευρήματα».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πως κρίνετε αυτή τη περίοδο την συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το 66,45% των ερωτηθέντων απαντάει αρνητικά, κάτι που ξάφνιασε τους ερευνητές της εταιρείας δημοσκοπήσεων opinion poll που διεξήγαγε την έρευνα. Συνολικά, ένα ποσοστό 85,39% των Ελλήνων πολιτών κρίνει αρνητικά τις πολιτικές στις χώρες της ΕΕ, με τους νέους πιο επιεικείς και τις γυναίκες του δείγματος πιο σκεπτικίστριες.

Όμως, το πανεπιστήμιο εμφανίζεται ως ελπίδα για τους πολίτες, καθώς ποσοστό 83,99 % των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβουν οι άνθρωποι του πνεύματος στη διαχείριση της κρίσης.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1011 ατόμων όλων την ηλικιών από 22 έως 24 Μαΐου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Οpinion Poll», ενώ ποσοστό 70,76% απάντησε «όχι» στο ερώτημα αν θεωρεί ότι θα ξεπεράσει η ΕΕ τα προβλήματά της.

Παράλληλα, όπως είπε ο Ζαχαρίας Ζούπης, που εκπροσώπησε την εταιρεία δημοσκοπήσεων, «υπάρχει "τρόμος" στην ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα 2 στους 3 πολίτες φοβούνται ότι είναι πιθανόν αύριο να χάσουν την δουλειά τους... Παράλληλα, 1 στους 5 πολίτες θέλει να μεταναστεύσει, αλλά αναφέρει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα (τα ποσοστά είναι πάνω από τον μέσο όρο, νέοι με αυξημένα προσόντα)».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Ιδρύματος για τη δημιουργία Δικτύου πανεπιστημίων των χωρών του Νότου για την υποστήριξη των προβλημάτων επιβίωσης και διαβίωσης των νέων μας. Όπως τόνισε, «πολλοί νέοι απελπισμένοι καταφεύγουν στο Ίδρυμα και ζητούν βοήθεια για να βρουν δουλειά» και συνέχισε λέγοντας: «Ενώ η εικόνα της κοινωνίας μας για το επίπεδο του πανεπιστημίου, είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική, ταυτόχρονα οι πολίτες σέβονται τον θεσμό του πανεπιστημίου και ζητούν την βοήθεια του, οπότε σ αυτό θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε».

Αναφερόμενος στα θέματα στήριξης του πανεπιστημίου από την Πολιτεία, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών είπε: «Το κράτος αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο σαν σκουπιδοτενεκέ και ότι δεν θέλει το ρίχνει εδώ». Ως παράδειγμα ανέφερε τα θέματα μεταναστών, τονίζοντας ότι όταν έφυγαν μετανάστες από χώρο των Προπυλαίων Πανεπιστημίου Αθηνών, ήρθαν οι έμποροι ναρκωτικών... Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο Ίδρυμα του υπουργού Δημοσίας Τάξης που έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με τους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, η οποία, σημειώνεται, έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και διενεργήθηκε από την εταιρεία OpinionPoll το χρονικό διάστημα από 22 έως 24 Μαΐου σε ένα πανελλαδικό δείγμα 1011 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν «ναι».

- Στο ερώτημα πως κρίνετε αυτή την περίοδο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 66,45% των ερωτηθέντων (το 77,27% είναι γυναίκες και το 60,34% άνδρες) απαντάει «αρνητικά» και μόνο το 5,65% απαντάει «θετικά» (το 9,48% από αυτούς είναι άνδρες και το 3,24% γυναίκες). Από αυτούς που κρίνουν αρνητικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεταξύ 35 και 54 ετών, ενώ από εκείνους που την κρίνουν θετικά, η πλειονότητα είναι 65 ετών και μεγαλύτεροι, αλλά και ένα ποσοστό 5,44% είναι από 18 έως 24 ετών. Το 18,94% του δείγματος απαντάει «μάλλον αρνητικά» και το 8,97% «μάλλον θετικά».

- Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα;» ένα ποσοστό 70,76% των ερωτηθέντων απαντούν «όχι», ενώ ένα ποσοστό 19,93% απαντούν «ναι». Σ εκείνους που απαντούν «όχι», το 74,05% είναι γυναίκες και το 65,02% είναι άνδρες. Σε εκείνους που απαντούν «ναι» το 26,72% είναι άνδρες και το 15,68% γυναίκες.

- Στην ερώτηση «ποια είναι σήμερα η επαγγελματική ας κατάσταση το 36,54% δεν απαντάει. Το 29,90% απαντάει ότι εργάζεται σε «μόνιμη απασχόληση», το 18,94% απαντάει «αναζητώ εργασία», το 6,98% απαντάει «εργάζομαι ευκαιριακά όποτε τύχει», το 4,32% «είμαι ακόμη φοιτητής-σπουδαστής» και το 3,32% «εργάζομαι κάπου προσωρινά με σύμβαση και ωράριο».

- Στο ερώτημα «φοβάστε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχετε δουλειά;» το 60,33% απαντάει «ναι», το 33,06% απαντάει «όχι» και το 6,61% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Οι θετικές απαντήσεις αφορούν σχεδόν όλες τις ηλικίες ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών. Κυρίως ανησυχούν σε ποσοστό 75,51% εκείνοι που έχουν «μέση εκπαίδευση», σε ποσοστό 50,00% εκείνοι που έχουν «ανώτερη εκπαίδευση» και σε ποσοστό 42,86% όσοι έχουν την «στοιχειώδη εκπαίδευση».

- Στο ερώτημα «σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε κάποια «άλλη χώρα;» το 72,09% απαντάει «όχι», το 21,93% απαντάει «ναι θα το ήθελα αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» και το 5,98% «μάλλον όχι». Ανάμεσα σε εκείνους που απαντούν ότι θα ήθελαν να φύγουν από την χώρα μας, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, το 52,63% είναι νέοι από 18 έως 24 ετών.

Μετανάστες-Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι η παρουσία των μεταναστών δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων;» το 49,83% του δείγματος απαντάει «ναι» (το 54,31% από αυτούς είναι άνδρες και το 47,03% γυναίκες) , το 41,22% «όχι» (το 41,38% είναι άνδρες και το 41,08% γυναίκες) και το 8,97% «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Από εκείνου που απαντούν «ναι» η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνω των 50 ετών, αλλά «ναι» απαντάει και ένα 21,05% των νέων 18 με 20 ετών. Από εκείνους που απαντούν «όχι» το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι έως 35 ετών.

Πανεπιστήμια - Στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα στη χώρα μας;» ένα ποσοστό 41,53% απαντάει «μέτρια», ένα ποσοστό 26,58% απαντάει «κακή», ένα ποσοστό 14,95% «καλή», ένα 10,96% κατατάσσεται στο «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και ένα 5,98% απαντάει «πολύ καλή».

- Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παρεμβαίνει πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης;» ένα ποσοστό 58,14% των ερωτηθέντων απαντάει «ναι», ένα ποσοστό 25,25% «μάλλον ναι», ένα ποσοστό 10,96% «μάλλον όχι» και ένα ποσοστό 5,65% «σίγουρα όχι».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκατέλειψε τα παιδιά της και συνελήφθη


Μια 44χρονη μητέρα, η οποία μεγαλώνει μόνη τα τέσσερα ανήλικα παιδιά, ηλικίας από εννέα έως 13 ετών, τα άφησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος Καλαμάτας και έφυγε με το αυτοκίνητό της.

Οι αστυνομικοί που τα βρήκαν ειδοποίησαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη της μητέρας και τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικό χώρο στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και φιλοξενούνται.

Η υπόθεση έγινε γνωστή σήμερα το πρωί από δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» σύμφωνα με το οποίο, η 44χρονη εγκατέλειψε τα παιδιά της επειδή είναι πολύ ατίθασα και η ίδια δεν άντεξε την πίεση από τη συμπεριφορά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με εξαφάνιση 13χρονης από τα Σπάτα


Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση εξαφάνισης ενός ανήλικου κοριτσιού ηλικίας 13 ετών από τα Σπάτα.

Συγκεκριμένα, η Χριστίνα Κρασσά εξαφανίστηκε την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στις 9 το βράδυ και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας, το κορίτσι εθεάθη στην περιοχή της Καβάλας μαζί με έναν άνδρα κατά 10 χρόνια μεγαλύτερό της.

Αυτή την ώρα επιχειρεί κλιμάκιο της Αστυνομίας από την Ελευθερούπολη, το οποίο χτενίζει την περιοχή με εκπαιδευμένα σκυλιά.

Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλείται να επικοινωνήσει με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.

* Η φωτογραφία χρησιμοποιείται μετά από αίτημα της οικογένειας της 13χρονης στο enikos.gr για δημοσιοποίηση του θέματος


Διαβάστε περισσότερα...

Το "έπαιζαν" υπάλληλοι του υπ.Τουρισμού


Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, εγκληματική οργάνωση, που εξαπατούσε τουριστικά γραφεία και ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, με την «υπόσχεση» συμμετοχής τους σε προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά, συνελήφθησαν έξι μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο άνδρες 38 και 60 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι παραπάνω δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους Δημοτικών Αρχών και «εμφανιζόμενοι» ως μέλη Επιτροπής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή ως υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού, ζητούσαν στοιχεία τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής τους, με το πρόσχημα ότι θα τους πρότειναν συμμετοχή σε τουριστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη μέθοδο αυτή, αφού έπαιρναν τα στοιχειά, επικοινωνούσαν στη συνέχεια με τους ιδιοκτήτες των Τουριστικών Γραφείων και Ξενοδοχείων και υποσχόμενοι τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αποσπούσαν ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό, που κυμαινόταν από 2.000 έως 7.000 ευρώ .

Για την κατάθεση των «εγγυήσεων» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η σπείρα προσέγγιζε και «στρατολογούσε» άπορους και άστεγους, που διέμεναν σε ξενώνες αστέγων στην Αττική και τους έπειθε έναντι χρηματικής αμοιβής, να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να γίνονται οι καταθέσεις.

Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, κάρτες ανάληψης χρημάτων και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, με συνδέσεις που ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι εξαπάτησαν εννέα ταξιδιωτικά γραφεία και δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καθώς και έναν εργολάβο Δημοσίων Έργων.

Τα χρήματα που αποκόμισαν από τις «εγγυήσεις», ανέρχονται στις 46.850 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δύο από τους συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για την εμπλοκή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απόπειρας απάτης και της παράβασης του Νόμου «περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».



Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική βοηθά να έχουμε καλό ύπνο και γερή μνήμη


Τι έδειξε νέα έρευνα επιστημόνων από τη Γερμανία.

Αποτελεί η μουσική το κλειδί για έναν καλό ύπνο; Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πράγματι μπορεί να ενδυναμώσει τη μνήμη μας και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, όσο εμείς κοιμόμαστε.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι ήχοι που είναι συγχρονισμένοι στις χαμηλές συχνότητες ταλάντωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς κοιμόμαστε, ενδυναμώνουν αυτές τις ταλαντώσεις, οι οποίες κινητοποιούν τη μνήμη και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Αυτό το πετυχαίνουν αυξάνοντας το πλάτος των ταλαντώσεων και το μήκος του σταδίου NREM του ύπνου (βαθύς ύπνος).

Οι χαμηλές ταλαντώσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας που λαμβάνουν χώρα κατά το στάδιο NREM είναι βασικές για τη διατήρηση των αναμνήσεων. Επομένως, ενδυναμώνοντας τις ταλαντώσεις, βελτιώνεται και η μνήμη.

Ο δρ. Jan Born και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας έκαναν τεστ σε 11 ανθρώπους, οι οποίοι εκτέθηκαν σε ακουστικά ερεθίσματα. Όταν οι εθελοντές άκουγαν ήχους που ήταν συγχρονισμένοι με τις χαμηλές συχνότητες ταλάντωσης του εγκεφάλου, μπορούσαν να θυμηθούν με μεγαλύτερη ευκολία συσχετισμούς λέξεων (δηλαδή λέξεις συνδεδεμένες μεταξύ τους) που είχαν μάθει την προηγούμενη μέρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος του συγχρονισμού των ακουστικών ερεθισμάτων με το στάδιο του NREM του ύπνου θα μπορούσε να αποτελέσει και τεχνική βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όπλο» κατά του καρκίνου του προστάτη η βιταμίνη Α



Βοηθά στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του York ισχυρίζονται ότι τα καρότα είναι τα νέα «όπλα» κατά του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Norman Maitland, η βιταμίνη Α μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ασθένειας, επειδή φαίνεται ότι την κάνει πιο «θεραπεύσιμη».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ρετινοϊκό οξύ, μια χημική ουσία που παράγεται από τη βιταμίνη Α, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του καρκίνου να εισβάλλει στους γειτονικούς ιστούς.

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε τροφές όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θανατική ποινή για βιασμούς, διαφθορά και ναρκωτικά


Επανέρχεται το αυστηρό πλαίσιο στην Παπούα-Νέα Γουινέα.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα επανέφερε τη θανατική ποινή και ακύρωσε αμφιλεγόμενους νόμους περί μαγείας έπειτα από μια σειρά φρικτών φόνων και ομαδικών βιασμών «μαγισσών». Την εσχάτη των ποινών την επανέφερε και σε ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς και ενδεχομένως ακόμη και στην καλλιέργεια μαριχουάνας.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι μια από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Η υφέρπουσα διαφθορά συνιστά μείζον εμπόδιο στην ικανότητα της χώρας να αναπτύξει τα μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων που διαθέτει.

Το κοινοβούλιο της Παπούα-Νέας Γουινέας ψήφισε χθες να επεκτείνει τους νόμους περί θανατικής ποινής, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί από το 1954, σε περιπτώσεις φόνων, βιασμών και ληστειών, με ποινές που κυμαίνονται από απαγχονισμό μέχρι εκτέλεση από εκτελεστικό απόσπασμα, καθώς και «ιατρικό θάνατο μέσω στέρησης του οξυγόνου».

Η ψήφος του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων που συνδέονται με τη μαγεία και στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και αποκεφαλισμοί που έχουν προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Φεβρουάριο, μια 20χρονη μητέρα κατηγορήθηκε για μαγεία. Ο όχλος τη γύμνωσε σε μια πολυάνθρωπη αγορά στο Μάουντ Χέιγκεν και την έκαψε ζωντανή.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επαναφορά των νόμων ως «φρικτό και καταπιεστικό» τρόπο αντιμετώπισης εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε μεγάλο βαθμό εναντίον γυναικών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση αποπειράται να τερματίσει μια μορφή βίας διαιωνίζοντας την βία που είναι εγκεκριμένη από το κράτος», δήλωσε η Ιζαμπέλ Άραντον, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο υπουργός Αστυνομίας Νίξον Ντούμπαν δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιβάλλει τη θανατική ποινή σ' αυτούς που παράγουν οινοπνευματώδη στο σπίτι τους, μια δραστηριότητα που είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς και στους καλλιεργητές μαριχουάνας, επειδή συμβάλλουν επίσης στην επιδείνωση του νόμου και της τάξης.

«Άνθρωποι που παράγουν οινοπνευματώδη στο σπίτι τους και καλλιεργούν μαριχουάνα θα θανατώνονται. Άνθρωποι που κατασκοπεύουν τις μητέρες μας και τα νεαρά κορίτσια μας θα απαγχονίζονται ή θα αντιμετωπίζουν το εκτελεστικό απόσπασμα. Υπάρχουν πολλοί παράνομοι στη χώρα. Αυτό θα τους δώσει ένα μάθημα», δήλωσε ο Ντούμπαν σε συγκέντρωση στο Μαντάνγκ, αναφέρει η εφημερίδα «The National».

Μια 32χρονη αμερικανίδα ακαδημαϊκός έπεσε τον περασμένο θύμα ομαδικού βιασμού από ομάδα ανδρών ενώ περπατούσε με το σύζυγό της σε ένα δάσος στο νησί Καρκάρ, στην επαρχία Μαντάνγκ, μια επίθεση που ο πρωθυπουργός Πίτερ Ο'Νιλ χαρακτήρισε «δειλή πράξη ζώων».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι οι νέοι νόμοι θα επεκτείνουν τη θανατική ποινή και σε περιπτώσεις διαφθοράς καθώς και κλοπής ποσών άνω των 10 εκατομμυρίων κίνα (4,5 εκατ. δολάρια).

Μικρότερα ποσά άνω των 438.000 δολαρίων θα επισύρουν ποινές κάθειρξης 50 ετών χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Οι νόμοι περί μαγείας που καταργήθηκαν το 1971 ποινικοποιούσαν τη μαγεία και επέτρεπαν υποψίες για μαγεία να χρησιμοποιούνται από την υπεράσπιση σε δίκες για φόνους. Οι νέοι νόμοι προβλέπουν την ποινή του θανάτου για δράστες φόνων αντεκδίκησης για μαύρη μαγεία.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Exxon Mobil έχει αναπτύξει εκεί ένα πρόγραμμα εξαγωγής αερίου ύψους 15,7 δισεκ. δολαρίων. Η παραγωγή θα αρχίσει το 2014 και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 20%.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη συναυλία για τη χειραφέτηση των γυναικών


«Sound of Change Live» στο Λονδίνο.

Τέσσερις ώρες θα διαρκέσει η συναυλία «Sound of Change Live» στο Λονδίνο, που θα μεταδοθεί ζωντανά σε 150 χώρες, με κεντρικό σύνθημα την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών σε όλο τον πλανήτη.

Από τη συναυλία θα «παρελάσουν» πολλά γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής όπως η Μπιογιονσέ, η Μαντόνα και η Τζένιφερ Λόπεζ, αλλά και η ακτιβίστρια Γκλόρια Στέινεμ καθώς και ο επίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συναυλία θα μεταδοθεί την επόμενη ημέρα ώστε να συμπέσει με την primetime ζώνη της αμερικανικής τηλεόρασης ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν πωληθούν όλα τα εισιτήρια τα έσοδα από τη συναυλία είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον 120 «έργα» στήριξης των γυναικών και των κοριτσιών σε περισσότερα από 70 κράτη.

«Το 60% των παιδιών στον κόσμο που δεν πηγαίνουν σχολείο είναι κορίτσια» είπε η Μαντόνα η οποία είναι μια από τις κεφαλές της πρωτοβουλίας και θα έχει την παρουσίαση της εκδήλωσης μαζί με άλλα σημαντικά ονόματα όπως η Φρίντα Πίντο, ο Τζέιμς Φράνκο και η Τζέσικα Τσαστέιν. «Τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο είναι γυναίκες. Δεν το δέχομαι αυτό. Πρέπει να αλλάξει και αυτό εμείς θα το αλλάξουμε» συμπλήρωσε η διάσημη τραγουδίστρια.

Η Μπιγιονσέ που είναι συνιδρύτρια και καλλιτεχνικός διευθυντής του κινήματος «Chime for change», που διοργανώνει τη συναυλία ανέφερε ότι «στόχος όλων είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους (…) ώστε να ενισχυθεί η φωνή των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο». Η κίνηση «Chime for change» είναι μια πρωτοβουλία της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του οίκου Gucci για της χειραφέτηση των «κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Γερμανοί επιστρέφουν στην Ελλάδα αρχαία


Είχαν κλαπεί το 1941 από ανασκαφές στο Βελεστίνο.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου ενώ τα συγκεκριμένα κομμάτια τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

Από το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumeseum της Γερμανίας, ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες προερχόμενες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Η Διεύθυνση επικοινώνησε άμεσα με το εν λόγω Μουσείο από το οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα αρχαία θα επαναπατρισθούν. Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων και αλληλογραφία. Τις συνεννοήσεις του υπουργείου Πολιτισμού με το Γερμανικό Μουσείο επικουρούσε ο Έλληνας Πρόξενος στη Στουτγάρδη και η παράδοση τοποθετείται στον επόμενο μήνα. Μέσα στα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει έγγραφο στο Pfahlbaumeseum προκειμένου να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων συγκεντρώνονται και όλα τα στοιχεία που αφορούν σε πολιτιστικά αγαθά και αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων απευθύνθηκε στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, και τους ζήτησε να προχωρήσουν τις έρευνες στη βάση των καταγραφών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για θησαυρούς που εκλάπησαν την περίοδο της κατοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών σε έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπογραφή Διμερών Συμβάσεων

Γενικότερα πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση ενός δικτύου συνεργασίας με πολλές χώρες μέσω της υπογραφής διμερών συμφωνιών για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και την πρόληψη της παράνομης διακίνησης τους. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει Πρωτόκολλα Συνεργασίας με την Ελβετία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και πολύ πρόσφατα, στις 4.3.2013, και με την Τουρκία. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών με άλλα κράτη.

Για τα παραπάνω, ενημερώθηκε εγγράφως πρόσφατα η Βουλή, από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη και τον βουλευτή της ΝΔ Λάζαρο Τζαβδαρίδη για τη διεκδίκηση κλεμμένων αρχαιοτήτων και άλλων θησαυρών που φυλάσσονται σε μουσεία του εξωτερικού.

Η ψηφιακή συλλογή

Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ως αρμόδια για τα ζητήματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία κλαπέντων ή και υπεξαιρεθέντων καθώς και κατασχεθέντων κινητών μνημείων. Τα αρχεία αυτά με τις αρχαιότητες που αναζητούνται στο εξωτερικό ενημερώνονται συνεχώς. Ωστόσο η αναζήτηση αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς συχνά δεν υπάρχουν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν στο παρελθόν, γεγονός που δυσχεραίνει τόσο την ταύτιση όσο και τη διεκδίκησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ζήτησε κατά προτεραιότητα τον συνεχή εμπλουτισμό των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων, καθώς η τήρηση φωτογραφικού αρχείου, αποτελεί συχνά τη μοναδική αδιάψευστη απόδειξη παράνομων ενεργειών.

Στην Υπηρεσία τηρείται πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο παράνομων ανασκαφών ή και ανελκύσεων και όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ύστερα από επιτυχή τεκμηρίωση και διεκδίκησή τους, όσο και κατόπιν οικειοθελούς προσφοράς, έχουν συντελεστεί κατά το παρελθόν αρκετοί επαναπατρισμοί. Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό, από το 2009 έως το 2012 η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει επαναπατρίσει 278 πολιτιστικά αγαθά ελληνικής προέλευσης και πολλά κιβώτια οστεολογικού υλικού, τα οποία είχαν διακινηθεί και εξαχθεί εκτός της Χώρας παρανόμως.

Ο κ. Τζαβάρας αναφέρει επίσης ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη ο χειρισμός πολλών υποθέσεων επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών από διάφορες χώρες του εξωτερικού για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να υπάρχει πάντα πλήρης αρχαιολογική και νομική τεκμηρίωση προκειμένου να εξαντλούνται όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει η χώρα για την επιτυχή έκβαση των επαναπατρισμών.

Η σύμβαση της UNESCO

Ταυτόχρονα, η γενική γραμματεία Πολιτισμού συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συναντήσεις των Διεθνών Οργανισμών-στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος-σχετικά με την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών με σκοπό τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012, κατά τη 2η Συνάντηση των Κρατών μερών στη Σύμβαση της UNESCO του 1970, υιοθετήθηκε πρόταση για τη Σύσταση Ειδικής Επιτροπής με αρμοδιότητα την εποπτεία της εφαρμογής της Σύμβασης. Η απόφαση αυτή κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής ιδίως για χώρες με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που υποφέρουν από την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών τους.

Πού έδρασαν οι δυνάμεις της Κατοχής

Παλαιότερα στη Βουλή είχε αποστείλει έγγραφο σχετικό με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν αφαιρεθεί βιαίως και παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πολιτικό προϊστάμενο τότε τον κ. Δημήτρη Ρέππα. Στο έγγραφο εκείνο, ο τότε υπουργός ενημέρωνε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη δράση των δυνάμεων της κατοχής είναι η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Σάμος και η Θεσσαλία.

Ο κ. Ρέππας επικαλούνταν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την καταγραφή των απωλεσθεισών αρχαιοτήτων, καθώς και όσων επαναπατρίσθηκαν. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφαίνεται ότι μικρός μόνο αριθμός αρχαίων επεστράφη. Για τα περισσότερα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία φωτογραφική ή σχεδιαστική τεκμηρίωση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...