Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

«Φακελώνουν» τον καρκίνο


Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με δυνατότητα να σώζωνται εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο, φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) η λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.

Παράλληλα με το σύστημα αυτό θα εξοικονομούνται πολλά χρήματα από τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Πρόκειται για μια κεντρική ηλεκτρονική πύλη δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί όλης της χώρας.



* Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Μέσα από αυτήν θα μπορούν να ενημερώνονται, να συγκρίνουν τα ιδιαίτερα στοιχεία στη νοσηλεία και τη συμπτωματολογία του ασθενούς τους με άλλους που είχαν ακριβώς την ίδια νόσο και ακολούθως να επιλέγουν για εκείνον την πιο αποτελεσματική θεραπεία που εφαρμόστηκε σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στη χώρα μας η κατάρτιση ανάλογου αρχείου έχει αρχίσει πρόσφατα, «είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη» λέει η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του καρφώθηκε το δισκοπρίονο στην κοιλιά


Τρομάζει η εικόνα.

Ένας αγρότης από την περιοχή Campina Mission στη Βραζιλία έζησε τρομακτικές στιγμές, όταν την ώρα που έκοβε καυσόξυλα με ένα ηλεκτρικό δισκοπρίονο… ξαφνικά το είδε να… καρφώνεται στην κοιλιά του!

Ο 56χρονος Gregory Steinmedc μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο που βρισκόταν δύο ώρες μακριά από το σπίτι του, σφαδάζοντας από τους πόνους και με το δισκοπρίονο… να έχει μπει σε βάθος 10 εκατοστών μέσα στη σάρκα του!

Προς έκπληξη των γιατρών η λεπίδα δεν τραυμάτισε ζωτικά όργανα. Ο χειρουργός που τον ανέλαβε ανέφερε ότι οι ενέργειες της συζύγου του –η οποία είχε παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών- για να σταματήσει η αιμορραγία τού έσωσαν τη ζωή.

«Ποτέ ξανά. Ορκίζομαι ότι δε θα χρησιμοποιήσω ποτέ ξανά ηλεκτρικό εργαλείο. Είναι πολύ επικίνδυνο» είπε μετά το ατύχημά του, αναρρώνοντας στο νοσοκομείο.






Διαβάστε περισσότερα...

Οι ξενόγλωσσες φιλολογίες στην αγορά εργασίας


Συνωστισμός για τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας.

Στα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου περιλαμβάνονται και οι ξενόγλωσσες φιλολογίες. Πρόκειται για τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μια ξένη γλώσσα ανάλογα με τη σχολή που θα επιλέξει ο υποψήφιος. Η δημοφιλέστερη επιλογή των μαθητών είναι τα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) που συγκεντρώσαν πέρυσι 2461 πρώτες προτιμήσεις. Αντίθετα μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον για τα τμήματα Γερμανικής, Γαλλικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας.

Τμήματα και βάσεις εισαγωγής

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται όλα τα τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιών καθώς και οι βάσεις εισαγωγής για να έχουν μια εικόνα οι μαθητές που ενδιαφέρονται γι αυτά προτού προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.



Τμήμα
Βάση Εισαγωγής
1ηΕπιλογή
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

19709

1145
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ

20244

1316
ΓΕPΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

13397

200
ΓΕPΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

15927

301
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

11928

220
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

11143

69
ΙΤΑΛΙΚΗΣ  ΓΛΩΣΣΑΣ  ΚΑΙ  ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

6580

69
ΙΤΑΛΙΚΗΣ  ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

9507

81
ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

10991

141


Ειδικό μάθημα και μόρια εισαγωγής

Από τον πιο πάνω πίνακα θα διαπιστώσει κανείς ότι το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη είχε βάση εισαγωγής 20244 μόρια. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν ή ότι πρόκειται για λάθος. Αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις ξένες φιλολογίες είναι ότι το άριστα είναι τα 24.000 μόρια. 20.000 μόρια από τα μαθήματα γενικής παιδείας και 4.000 μόρια από το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας.. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη της βαθμολογικής βάσης του 10 στη ξένη γλώσσα. Ακόμα και αν ένας υποψήφιος έχει συγκεντρώσει 14000 μόρια και επιθυμεί να εισαχθεί στο τμήμα της Ιταλικής φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη που έχει βάσει 6580 μόρια δεν θα τα καταφέρει αν δεν γράψει τουλάχιστον 10 στα Ιταλικά.

Επαγγελματικές προοπτικές

Ο κύριος χώρος απορρόφησης των αποφοίτων των ξενόγλωσσων φιλολογιών είναι η εκπαίδευση. Μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε φροντιστήρια, να ανοίξουν το δικό τους φροντιστήριο, σε επιχειρήσεις που ζητούν άτομα με άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά κλπ), σε φορείς του δημοσίου, εκδοτικούς οίκους, διεθνείς οργανισμούς, ΜΜΕ. Τις περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας τις έχουν οι απόφοιτοι της Αγγλικής φιλολογίας και ακολουθούν οι απόφοιτοι της Γερμανικής Φιλολογίας.

Προβλήματα

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από άτομα που κατέχουν ένα πτυχίο μιας ξένης γλώσσας. Το πτυχίο αυτό, πχ proficiency Michigan, τους δίνει το δικαίωμα εργασίας σε φροντιστήρια όμως δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.

Απορρόφηση σε δημόσια σχολεία. Μηδενικές προσλήψεις

Δραστικά έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ξένων φιλολογιών στα δημόσια σχολεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος κανείς δεν διορίστηκε στα δημόσια σχολεία. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την αύξηση του ωραρίου. Ίσως όσοι επιλέξουν τις ξενόγλωσσες φιλολογίες θα πρέπει να ξεχάσουν τον πολυπόθητο διορισμό. Ακόμα και οι θέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν περιοριστεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2012-2013 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν διορίστηκαν αναπληρωτές γερμανικής γλώσσας όπως συνέβαινε στο παρελθόν.


Σχολικό Έτος
Αριθμός Μόνιμων Διορισμών
Ειδικότητα
2012-2013
0
Αγγλικής φιλολογίας
0
Γαλλικής φιλολογίας
0
Γερμανικής φιλολογίας

Ιταλικής φιλολογίας


Ειδικότητες στην εκπαίδευση

ΠΕ05 Γαλλικής γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής γλώσσας, ΠΕ34 Ιταλικής γλώσσας, ΠΕ40 Ισπανικής γλώσσας.

Αριθμός εγγεγραμμένων αναπληρωτών στους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας


Ειδικότητα
Αριθμός Αναπληρωτών
Ισπανικής  φιλολογίας
150
Ιταλικής φιλολογίας
510
Γαλλικής φιλολογίας
1810
Γερμανικής φιλολογίας
1299
Αγγλικής φιλολογίας
3333
Σύνολο
7102



Διαβάστε περισσότερα...

Για παράταση έως Αύγουστο οι φορολογικές δηλώσεις


Ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση αναμένεται να σημειωθεί στην ηλεκτρονική υποβολή εκατοντάδων χιλιάδων φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς τα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων που πρέπει να δηλώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι θα εισαχθούν στο σύστημα TAXISNET μετά τις 24 Ιουνίου!

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Χ.Θεοχάρης ανέφερε χθες πως τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα προσυμπληρωθούν αυτόματα στις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραληφθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 14 Ιουνίου, δηλαδή αύριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Άντα Λιβιτσάνου μιλάει για τον καρκίνο


Η ηθοποιός νίκησε την αρρώστια και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Την πρώτη της συνέντευξη μετά την περιπέτεια της υγείας της και την μάχη που έδωσε με τον καρκίνο έδωσε η Άντα Λιβιτσάνου, στέλνοντας ταυτόχρονα κι ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Η Άντα Λιβιτσάνου μιλάει για τον καρκίνο

«Ήταν σοκαριστικό ότι θα έπρεπε να υποβληθώ σε χειρουργείο. Όταν ξεκίνησα να κάνω εξετάσεις ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγα σε μια τόσο σύνθετη εξέλιξη. Πόσο μάλλον όταν αφορά σε ένα χειρουργείο που πρέπει να αφαιρεθεί ένας πολύ σημαντικός αδένας, δίπλα στις φωνητικές χορδές, εν μέσω ενός show που μόλις είχε ξεκινήσει. Δεν ήξερα τι να πρωτοδιαχειριστώ», είπε χαρακτηριστικά στο περιοδικό "Εγώ weekly"».

Και συνέχισε:

«Νομίζω η πρώτη αίσθηση ήταν αυτή του πανικού, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Ο γιατρός μού εξήγησε ότι κανονικά δε θα πρέπει να ανησυχώ, καθώς είναι 100% ιάσιμο. Δεν υπήρχε κίνδυνος, δεν υπήρχε μετάσταση, απλά έπρεπε να μπω γρήγορα στο χειρουργείο. Φυσικά όλα αυτά ήταν άκρως ανακουφιστικά».

Η ηθοποιός που αναρρώνει στο σπίτι της, τονίζει την αξία της πρόληψης: «Η πρόληψη σώζει και θα το φωνάζω από εδώ και πέρα για πάντα. Πρέπει να είμαστε τυπικοί, διότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε σχεδόν τα πάντα. Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη είναι τρομερά εξελιγμένη και είναι κουτό να μην την χρησιμοποιούμε υπέρ μας. Το τονίζω, διότι κι εγώ είμαι αναβλητική στις εξετάσεις μου, όπως και οι περισσότεροι. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δε θα επαναληφθεί ποτέ. Θεωρώ ότι μέχρι το χειρουργείο διαχειρίστηκα καλά τον εαυτό μου. Βεβαίως είχα κι εγώ δύο – τρεις στιγμές έντονης θλίψης. Αλλά επειδή είχα και το σόου, ξεχνιόμουν αρκετά. Προσπαθούσα να σκέφτομαι θετικά και να ισορροπήσω όσο το δυνατόν την ψυχολογία μου. Μετά το χειρουργείο ίσως να είχα περισσότερες στιγμές αδυναμίας, αλλά θεωρώ ότι είναι λίγο ορμονικό. Δε δίνω σημασία και προχωρώ».

Τέλος η Άντα Λιβιτσάνου έδωσε το δικό της αισιόδοξο μήνυμα.

«Μην φοβάσαι. Όλα αυτά που σκέφτεσαι θα περάσουν πολύ γρήγορα. Να είσαι ήρεμος. Να χαμογελάς και όλα θα πάνε καλά. Θα έχεις ένα σημάδι που θα σε κάνει περήφανο, γιατί τα σημάδια δείχνουν ότι έχουμε ζήσει πολύ και έντονα» λέει χαρακτηριστικά στέλνοντας το δικό της αισιόδοξο μήνυμα!



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος ανταγωνισμός για τα τμήματα Ψυχολογίας


Τα τμήματα στο νέο μηχανογραφικό, οι χώροι εργασίας και η... ανεργία.

Η ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 τμήματα Ψυχολογίας.

Τα δύο βρίσκονται στην Αθήνα, ένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η ανεργία που έπληξε τα παιδαγωγικά τμήματα έστρεψε ακόμα περισσότερους υποψηφίους προς τη ψυχολογία με αποτέλεσμα οι βάσεις των τμημάτων ανέβουν κατακόρυφα το προηγούμενο έτος. Οι υψηλές βάσεις εισαγωγής αντικατοπτρίζουν και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας; Σε αυτό το αγωνιώδες ερώτημα θα απαντήσουμε ακολούθως.

Τα τμήματα ψυχολογίας στο νέο μηχανογραφικό

Τα 4 τμήματα ψυχολογίας εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο και δηλώνονται από τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τα τμήματα και τη βάση εισαγωγής.


Τμήμα
Βάση Εισαγωγής Γενικής Σειράς
Ψυχολογία ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)
18184
Ψυχολογία Παντείου Αθήνα
18204
Ψυχολογία Κρήτης Ρέθυμνο
17626
Ψυχολογία Αθήνας (πρώην πρ.ψυχολογίας)
18115

Προσοχή στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων

Δε θα πρέπει ο τίτλος του πιο πάνω τμήματος να ξεγελάσει τους μαθητές. Το τμήμα αυτό δεν παρέχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου ακόμα και αν οι απόφοιτοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στην ψυχολογία. Όσοι επιλέξουν το εν λόγω τμήμα οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

Χώροι εργασίας: Νοσοκομεία, Ιδρύματα, Σχολεία, Επιχειρήσεις

Οι ψυχολόγοι μπορούν να εργαστούν σε Γενικά και Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, σε Φυλακές, ΚΑΠΗ, ορφανοτροφεία, ιδρύματα. Οαεδ, κέντρα απεξάρτησης κ.α Μπορούν επίσης ως ελεύθεροι επαγγελματίες να ανοίξουν το δικό τους γραφείο. Επίσης όσοι ειδικευτούν στην «οργανωτική ψυχολογία» (ή οργανωσιακή ψυχολογία, ή βιομηχανική ψυχολογία) μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις κάθε κλάδου αφού εφαρμόζουν τις μεθόδους της ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο συνεισφέροντας στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα με ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ θα μπορούσαν να εργαστούν και στο χώρο της διαφήμισης. Τέλος θέσεις ψυχολόγων προβλέπονται και στην ειδική αγωγή. Συγκεκριμένα οι ψυχολόγοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ23.

Ψυχολόγος – ψυχίατρος. Σχέση συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού

Ένα ερώτημα που απευθύνουν συχνά οι μαθητές προς τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού είναι «Ποια η διαφορά του ψυχολόγου από τον ψυχίατρο;». Στο ερώτημα αυτό παραθέτουμε απόσπασμα από τον διαδικτυακό τόπο http://www.dia-logos.gr: « Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως ο ψυχολόγος δεν ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα, αλλά ούτε και στα ιατρικά. Είναι δηλαδή ένας επαγγελματίας που δεν δρα υπό την εντολή του γιατρού (σε αντίθεση με τα παραϊατρικά επαγγέλματα), αλλά είναι απόλυτα αυτόνομος στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται.

Επιλέγει ελεύθερα τη μέθοδο που θα ακολουθήσει και τους στόχους της εργασίας που αναλαμβάνει. Είναι, επίσης, ελεύθερος να αποφασίσει αν πρέπει να προχωρήσει σε μια ψυχοθεραπευτική εργασία με τον πελάτη που τον επισκέπτεται. Έχει συνείδηση των ορίων του και μπορεί να παραπέμψει έναν ασθενή σε συνάδελφό του ή σε έναν ψυχίατρο εάν κρίνει απαραίτητη τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμα και τη νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχολόγος οφείλει να συνεργάζεται με τον ψυχίατρο, πρόκειται, όμως, για μια αμφίδρομη συνεργασία.

Συχνά, ο ψυχίατρος απευθύνεται στο ψυχολόγο, είτε γιατί θεωρεί ότι ο πελάτης του πρέπει, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, να ακολουθήσει και μία ψυχοθεραπεία, είτε διότι επιθυμεί να έχει μια πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση και οι μέθοδοι αξιολόγησης (τεστ νοημοσύνης, προσωπικότητας και άλλα πιο εξειδικευμένα τεστ) που διαθέτει και στις οποίες έχει εκπαιδευτεί ο κλινικός ψυχολόγος μπορούν να τον βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Κύριο μέλημα και των δύο είναι η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ασθενούς».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του (http://psi-gr.tripod.com/index.html) ο ψυχίατρος κ.Δασκαλόπουλος, η ουσιαστική διαφορά, έγκειται στο γεγονός ότι o ψυχίατρος είναι γιατρός, ενώ ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός. Έτσι ο ψυχολόγος δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να γράψει φάρμακα, στην περίπτωση που το πρόβλημα σας, το απαιτεί. Άρα κατεξοχήν ο ψυχολόγος ασχολείται με ήπια ψυχολογικά προβλήματα. Ο ψυχολόγος δεν δικαιούται να ασκήσει την Ψυχιατρική, αλλά ασκεί την Ψυχολογία. Μόνον ο Ψυχίατρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει την Ιατρική Ειδικότητα που ονομάζεται ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ.

Ανεργία

Οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα απορρόφησης στην αγορά εργασίας παρά τις διεξόδους και τους πολλούς χώρους στους οποίους μπορούν να εργαστούν. Οι θέσεις στο δημόσιο ελέω της κρίσης και του μνημονίου είναι περιορισμένες και οι περισσότεροι ψυχολόγοι αυτοαπασχολούνται. Επίσης θεωρείται αναγκαία η περαιτέρω εξειδίκευση μέσα από ένα μεταπτυχιακό.

Προβλήματα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχολόγοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ο ανταγωνισμός από άτομα που έχουν τον τίτλο «σύμβουλος ψυχικής υγείας», «σύμβουλος σε θέματα οικογένεια» κλπ. Οι πιο πάνω επαγγελματίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πτυχίο ψυχολόγου. Μπορούν βέβαια νόμιμα να λειτουργήσουν γραφεία συμβουλευτικής χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τις υπηρεσίες ενός ψυχολόγου. Ήδη οι σύλλογοι των ψυχολόγων έχουν κάνει αρκετές καταγγελίες και έχουν κινηθεί νομικά εναντίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φαγητό για όλους στην ΕΡΤ


Η αλληλεγγύη φαίνεται ότι προηγείται όλων στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ και οι κατσαρόλες για δωρεάν φαγητό στήθηκαν.

Το φαγητό είναι από την Κοινωνική Κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος".




Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε... 23 χιλιόμετρα και διόδια


Στήνουν 43 νέους σταθμούς.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν 43 νέοι σταθμοί διοδίων, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 75 στο σύνολο των 1.750 χιλιομέτρων του εθνικού οδικού δικτύου της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Ποντίκι» το αντίτιμο αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εάν διαιρεθούν τα χιλιόμετρα των αυτοκινητοδρόμων με τον αριθμό των διοδίων προκύπτει ένας σταθμός ανά μόλις 23 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην Εγνατία Οδό αναμένεται να δημιουργηθούν 21 νέοι σταθμοί διοδίων, στην υπό κατασκευή Ολυμπία Οδό έξι, στην επίσης υπό κατασκευή Ιονία Οδό οχτώ, στην Κεντρική Οδό Ε65 επτά και στον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ ακόμα ένας σταθμός διπλής κατεύθυνσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση 13.000 ευρώ σε άνεργους


Περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη.

Στα σκαριά βρίσκεται η προκήρυξη του ΟΑΕΔ, η οποία αφορά πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει τη ευκαιρία σε περίπου 7.000 νέους ηλικίας έως 35 ετών να λάβουν επιδότηση προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Το ύψος της επιχορήγησης μπορεί να φτάσει στις 13.000 ευρώ. Από αυτά οι 10.000 ευρώ αφορούν σε αυτή καθ’ αυτή την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι 3.000 ευρώ στην παροχή συμβουλευτικώνυπηρεσιών.

Η συμβουλευτική υποστήριξη περιλαμβάνει συμμετοχή σε: θεματικά εργαστήρια (ομαδική επιχειρηματική συμβουλευτική), υπηρεσίες καθοδήγησης, ενδυνάμωσης και επιχειρηματικής υποστήριξης, επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις - δράσεις αριστείας.

Το πρόγραμμα θα ονομάζεται «Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων» και θα δίνει προτεραιότητα σε άνεργους νέους, με στόχο την ανάπτυξης της δραστηριότητας σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Tα πεδία στα οποία απευθύνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα:

-οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας,
-τα συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων,
-η ανακύκλωση,
-η παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον,
-η ενσωμάτωση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγή/ παροχή υπηρεσιών,
-οι τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας,
-τα προϊόντα βιοτεχνολογίας,
-τα προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος,
-η εισαγωγή μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της παραγωγής,
-η ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές,
-η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης,
-η εξ αποστάσεως συντήρηση λογισμικού και παροχή συμβουλών,
-οι εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κ.λπ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι υποψήφιοι θα πρέπει:
-Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
-Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους - μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
-Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
-Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
-Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά.
-Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο): Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμης Εταιρείας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της, Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.).

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης των δικαιούχων ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ. Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, στο τέλος κάθε εξαμήνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάνα και νονά έσφαξαν αυτιστικό 14χρονο


Είχαν... κουραστεί να τον φροντίζουν!
Κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού απαγγέλθηκαν στην 50χρονη Dorothy Spourdalakis και την 44χρονη Jolanta Agata Skrodzka, μάνα και νονά αντίστοιχα του 14χρονου αυτιστικού Alex Spourdalakis, τον οποίο δολοφόνησαν στο Σικάγο.

Ο 14χρονος βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, μέσα σε μια λίμνη αίματος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Chicago Tribune».

Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το δικαστήριο, είχαν κουραστεί από την καθημερινή φροντίδα που απαιτούσε ο 14χρονος, λόγω του αυτισμού, και σχεδίασαν να τον δολοφονήσουν για να απαλλαγούν από αυτόν.

Αρχικά προσπάθησαν να τον σκοτώσουν χορηγώντας του υπνωτικά χάπια. Όταν όμως η προσπάθειά τους απέτυχε, η μητέρα του τον μαχαίρωσε τέσσερις φορές στο στήθος και στη συνέχειά του έκοψε τις φλέβες. Δεν της ήταν όμως αρκετό και πήρε σειρά και η νονά του 14χρονου, η οποία τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

Τις δύο γυναίκες βρήκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση ο πατέρας του παιδιού όταν επέστρεψε στο σπίτι, ενώ σοκαρίστηκε όταν αντίκρισε το γιο του στο κρεβάτι μέσα στα αίματα.

Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η μητέρα του παιδιού είχε αρνηθεί τον Ιανουάριο βοήθεια από το Τμήμα Υπηρεσιών για Παιδιά και Οικογένειες, ενώ στο παρελθόν είχε πάρει μέρος σε ένα βίντεο στο youtube όπου ζητούσε βοήθεια στην φροντίδα του Άλεξ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ματώνει» η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη


Πάνω από 400 τα κενά στα σχολεία.

Τα σημαντικά κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Κρήτη αναφέρονται σε επιστολή του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ} Κρήτης, που απεστάλη στον υπουργό Παιδείας, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιστολή τα επίσημα κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στο νησί ανέρχονται σε 258. Πάνω από 400 όμως είναι τα ανεπίσημα, ενώ ξεπερνούν τα 120 στην Ειδική Αγωγή, σύμφωνα την επιστολή του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος φέρνει το θέμα και το περιεχόμενο της επιστολής στη Βουλή, «ενώ σε λίγες ημέρες πέφτει η αυλαία στα σχολεία μας, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς με τι κενά (επίσημα και ανεπίσημα) κλείνει και αυτή η σχολική χρονιά.

Τα επίσημα κενά, όπως αυτά καταγράφτηκαν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Κρήτης για το μήνα Ιούνιο είναι: Ηράκλειο 124, Λασίθι 28, Ρέθυμνο 54 και Χανιά 52.

Ενώ τα κενά στην ειδική αγωγή δεν μνημονεύονται πλέον σε επίσημα έγραφα, αλλά ξεπερνούν τα 150. Μόνο στο Ηράκλειο λείπουν 45 παράλληλες στηρίξεις, 18 Τμήματα Ένταξης είναι κλειστά, ενώ υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία άλλων 20. Ένα σχολείο (Κωφών και Βαρήκοων Τυμπακίου) δεν λειτούργησε καθόλου και οι μαθητές του μεταφέρονται καθημερινά με ταξί στο αντίστοιχο σχολείο του Ηρακλείου.

Σίγουρα τα ανεπίσημα κενά είναι πολύ περισσότερα, καθώς φέτος είτε δεν άνοιξαν καθόλου, είτε άνοιξαν και στη συνέχεια έκλεισαν πάνω από 120 ολοήμερα τμήματα σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Κρήτης. Πολυθέσια Δημοτικά Σχολεία δεν λειτούργησαν από την αρχή του σχολικού έτους ολοήμερο τμήμα, όπως και νηπιαγωγεία, ακόμα και σε κεφαλοχώρια ή έδρες Καλλικρατικών Δήμων. Έγιναν συμπτύξεις τμημάτων με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Σοκαρά, ενώ τα ολοήμερα τμήματα που λειτούργησαν ήταν φαντάσματα του παρελθόντος».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο έντυπο Ε9 θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι


Θα δηλώσουν όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Να δηλώσουν όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους έως τα τέλη Αυγούστου καλούνται οι φορολογούμενοι καθώς το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει ένα νέο έντυπο Ε9, στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις και τα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δηλώσουν εκ νέου και τα αστικά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Το νέο έντυπο αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τα στοιχεία των ακινήτων τους μέσω του Διαδικτύου και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Σημειώνεται πως από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο κληρώνει για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντικρούσει το επιχείρημα της τρόικα.

Με την αισιοδοξία ότι η τρόικα θα δεχθεί την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη συνάντηση του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντικρούσει το επιχείρημα της τρόικα ότι η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να αντικατασταθεί με δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο, καθώς εκτιμά ότι η πιλοτική εφαρμογή της μείωσης για ένα εξάμηνο θα μπορεί να αποδείξει εάν η μείωση είναι εισπρακτικά αποτελεσματική.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου θεωρούν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης η οποία θα υπερκαλύψει την απώλεια που υπολογίζεται.

Επίσης, στη συνάντηση του Σαββάτου με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να θέσει και το θέμα της μετάθεσης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο, αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών από τον προϋπολογισμό.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζεύουν υπογραφές για να μην κλείσει η ΕΡΤ


«Ευθεία απειλή κατά της δημοκρατίας», αναφέρει η παγκόσμια κοινότητα Avaaz.

Προσπάθεια συλλογής υπογραφών διαδικτυακά για να μην κλείσει η δημόσια τηλεόραση έχει ξεκινήσει στην παγκόσμια κοινότητα Avaaz.

Μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν υπογράψει την αίτηση «Stop the shutdown of Public Television in Greece!».

Στην αίτηση αναφέρεται πως το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μία «ευθεία απειλή κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο δικαίωμα για την ανεξάρτητη ενημέρωση. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται σωστά».

Οι υπογραφές θα σταλούν στον Αντώνη Σαμαρά, στον Κάρολο Παπούλια, αλλά και τον Σίμο Κεδίκογλου και τη Βουλή.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημιουργικοί άνθρωποι κρατούν το κινητό στο αριστερό αυτί


Τι δείχνει νέα έρευνα για το αυτί στο οποίο βάζουμε το ακουστικό.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κρατούν το κινητό στο αριστερό αυτί, ενώ όσοι σκέφτονται λογικά χρησιμοποιούν το δεξί, λένε επιστήμονες.

Οι άνθρωποι στους οποίους υπερισχύει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου –αποτελούν σχεδόν το 95% του πληθυσμού και το κέντρο λόγου και γλώσσας βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο- είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για να γράψουν και να πραγματοποιήσουν τις περισσότερες καθημερινές τους εργασίες όπως π.χ., να πιάσουν το ακουστικό του τηλεφώνου ή το ποντίκι του υπολογιστή, σύμφωνα με έρευνα.

Αν και η χρήση του «κυρίαρχου» χεριού για να κρατήσουμε το κινητό είναι παράλογη, εφόσον μας εμποδίζει από το να κάνουμε ταυτόχρονα άλλες δραστηριότητες, όπως το να κρατήσουμε σημειώσεις, γίνεται από το 70% των ανθρώπων, ακόμα και όταν δεν σχετίζεται με το πόσο καλά ακούμε από το συγκεκριμένο αυτί, υποστηρίζει έρευνα από το Νοσοκομείο Henry Ford στο Detroit.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι σκέφτονται με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, ενώ οι πιο λογικοί με το αριστερό ημισφαίριο.

«Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνάς μας έχουν διάφορες συνέπειες, ειδικά όσον αφορά την χαρτογράφηση του κέντρου λόγου του εγκεφάλου», εξηγεί ο επικεφαλής της πρόσφατης έρευνας, Michael Seidman.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, αμφισβήτησαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού και την εκδήλωση καρκίνου.

Εφόσον περίπου το 80% των ανθρώπων χρησιμοποιούν το δεξί τους αυτί όταν μιλάνε στο τηλέφωνο, θα έπρεπε να είναι υψηλό και το νούμερο των καρκίνων στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, του κεφαλιού και του λαιμού, κάτι που δεν συμβαίνει, υποστηρίζει ο κ. Seidman.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή από τον σακχαρώδη διαβήτη


Έχει προσβάλει το 6% του ενήλικου πληθυσμού στον πλανήτη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 230 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη, περίπου το 6% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 350 εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια, καθιστώντας έτσι την πάθηση αυτή μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες του 21ου αιώνα.

Τι είναι-Τύπου διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των τροφών, με χαρακτηριστικό του την εμφάνιση υψηλών επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου, λόγω της μερικής ή ολικής έλλειψης της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Από τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται ο διαβήτης, συχνότερα απαντώνται δύο: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ινσουλίνης με αποτέλεσμα αυτή να ασκεί μειωμένη δράση στα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα.

Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

Γιατί προσβάλει ολοένα και περισσότερους

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση του πληθυσμού.
-Η γήρανση του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.
-Η βελτίωση των διαγνωστικών εξετάσεων, που οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού διάγνωσης του διαβήτη.
-Η αστυφιλία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που οδηγούν σε αύξηση της παχυσαρκίας και περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας.

Η εξάπλωση του διαβήτη επιβαρύνει τις δαπάνες για την υγεία σε όλον τον κόσμο. Από χώρα σε χώρα το άμεσο υγειονομικό κόστος του διαβήτη κυμαίνεται από 2,5% έως 15% του ετήσιου προϋπολογισμού για την υγεία, ανάλογα με τη συχνότητα του διαβήτη και το πόσο προηγμένες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων.

Οι συνέπειές του

Οι κίνδυνοι για την υγεία και οι επιπλοκές του διαβήτη ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της νόσου.

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση, που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές εάν δε διαγνωστεί νωρίς και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια, στους νεφρούς, στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία, με συνηθέστερες συνέπειες την απώλεια της όρασης, τον ακρωτηριασμό και τη νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς να υπολογίζουμε τη μείωση που επιφέρει στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα συμπτώματά του

Ο διαβήτης προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:

-Υπερβολική δίψα
-Συχνή διούρηση
-Κόπωση
-Θολή όραση
-Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στο διαβήτη τύπου 1 τα συμπτώματα είναι συνήθως οξέα, κάνοντας τη διάγνωση εύκολη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και η διάγνωση δύσκολη.

Το 50% περίπου των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Τα άτομα πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης σε καθημερινή βάση.

Τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με σχετικά σταθερό ρυθμό. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το 85% έως 95% των περιστατικών και εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, η οποία ευθύνεται για το 80% των θανάτων.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι παρόμοια με αυτά του τύπου 1, όμως συνήθως είναι ήπια και εμφανίζονται προοδευτικά, με συνέπεια να καθυστερεί σημαντικά η διάγνωση της νόσου. Όταν όμως ο διαβήτης παραμένει αδιάγνωστος, γίνεται συχνά αντιληπτός εξαιτίας της εμφάνισης των επιπλοκών του.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι περισσότερο από το 1/3 των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Σε άλλες χώρες του κόσμου, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να φτάνει το 70%.

Αντιμετώπιση

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συνήθως κατορθώνουν να ελέγξουν την κατάστασή τους ασκούμενα περισσότερο και προσέχοντας τη διατροφή τους.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αρχίζει η θεραπεία με δισκία από το στόμα, όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Όταν τα δισκία δεν επαρκούν πλέον για τη ρύθμιση της γλυκόζης, η θεραπεία εκλογής είναι η χορήγηση ινσουλίνης είτε με ταυτόχρονη λήψη δισκίων, είτε χωρίς.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η σωστή διατροφή στη σχολική ηλικία


Οι τροφές που δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη δίαιτα των παιδιών.

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας λόγω της υψηλής σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξής, έχουν και υψηλές διατροφικές απαιτήσεις.

Η άστοχη επιλογή τροφών στη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διατροφικές διαταραχές όπως: η κακή θρέψη, η τερηδόνα των δοντιών, η παχυσαρκία, η υπερκινητικότητα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου και του ιωδίου, η αναιμία και η ραχίτιδα.

Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αν και οι περισσότεροι από εμάς (ενήλικες και παιδιά) συνηθίζουμε να αμελούμε.

Ειδικότερα στα παιδιά, ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι και κάποιο φρούτο, είναι απαραίτητο διότι θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται, τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική τους δραστηριότητα.

Το μεσημέρι και το βράδυ, η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και να μην αποκλείονται τροφές, όπως π.χ. όσπρια ή ψάρι.

Γενικότερα, από το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν:

- Τα λαχανικά και τα φρούτα (και οι φυσικοί χυμοί), ως πηγές βιταμινών (π.χ. βιταμίνη C), αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών.

- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως πηγές ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων.

- Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο, ως πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου.

- Το ψάρι, ως πηγή ιωδίου και φωσφόρου

- Το ψωμί και τα όσπρια, για φυτικές ίνες και ενέργεια.

- Το ελαιόλαδο, ως βασική πηγή λίπους.

Τα παραπάνω, στο πλαίσιο ενός ημερήσιου διατροφικού προγράμματος από 3 γεύματα και ενδιάμεσα σπιτικά σνακ βοηθούν στην καλύτερη απόδοση των παιδιών στα σχολικά τους μαθήματα αλλά και στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες μπορεί να γκριζάρει τα μαλλιά


Τα ίδια συμπτώματα προκαλεί και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Εάν ανησυχείτε μήπως ασπρίσουν τα μαλλιά σας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το στρες μπορεί να μας γκριζάρει.

Σύμφωνα με τον Dr Mayumi Ito από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο οποίος ηγήθηκε της πρόσφατης έρευνας σε ποντίκια, αναφορικά με το στρες και το χρώμα των μαλλιών φαίνεται ότι οι ορμόνες του στρες προκαλούν την «μετανάστευση» της μελανίνης – στην οποία οφείλεται το χρώμα των μαλλιών – μακριά από τους θύλακες της τρίχας. Πρόκειται ωστόσο για μια «μετανάστευση» χωρίς επιστροφή.

Εάν πάλι σκέφτεστε να χαλαρώσετε στην παραλία αυτό το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας έτσι και την προστασία των μαλλιών σας από το γκριζάρισμα, ξανασκεφτείτε το. Οι ίδιοι ερευνητές εξηγούν ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει την «μετανάστευση» των μελανοκυττάρων από την τρίχα σε άλλα σημεία του δέρματος για την επανόρθωση βλαβών από την έκθεση στον ήλιο.

Έτσι το «ρεζερβουάρ» μελανοκυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής αδειάζει και οι τρίχες σταδιακά γκριζάρουν και μετά ασπρίζουν.

Οι ερευνητές προσδοκούν να δημιουργήσουν φαρμακευτικά σκευάσματα που θα αντιπαρέρχονται την «γκρίζα» δράση του στρες στα μαλλιά μας, στην οποία είναι επιρρεπείς λόγου χάρη, εκείνοι που εργάζονται σε πολύ πιεστικές δουλειές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...