Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επαναστατική θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

 

Χορηγείται με τη μορφή χαπιού και υπόσχεται επιβράδυνση της νόσου

Η ουσία φινγκολιμόδη πήρε πρόσφατα  την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Μία διετής μελέτης φάσης ΙΙΙ κατέδειξε ότι η FTY720 (φινγκολιμόδη) μειώνει σημαντικά τις υποτροπές και επιβραδύνει την εξέλιξη της αναπηρίας, ενώ η καινοτομία της συγκεκριμένης θεραπείας είναι ότι αποτελεί την πρώτη από του στόματος θεραπεία καθώς δεν είναι ενέσιμη.

Η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, υπεύθυνη ανάπτυξης του φαρμάκου Δρ Πασκαλ Μπρουντιν αναφερόμενη στο προφίλ του νέου σκευάσματος, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία φινγκολιμόδη, υπογραμμίζει ότι «το φάρμακο ανήκει στην κατηγορία μιας νέας γενιάς θεραπειών που είναι οι αναστολείς των υποδοχέων S1P. Η βασική λειτουργία αυτών έγκειται στην κατακράτηση των λεμφοκυττάρων μέσα στους λεμφαδένες καθώς επίσης και στην δημιουργία δικλείδων ασφαλείας ώστε να μην κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο υπόλοιπο αίμα περιορίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τις βλάβες που προκαλεί η ασθένεια. Η ένδειξή του συγκεκριμένου σκευάσματος αφορά σε ασθενείς με σκλήρυνση που έχουν κάνει υποτροπές».

Το νέο σκεύασμα, είναι μία κάψουλα, που χορηγείται μία φορά ημερησίως και σε οποιαδήποτε ώρα, ανεξάρτητα από την λήψη της τροφής, παρουσιάζοντας σπουδαία αποτελεσματικότητα σε απόλυτα νούμερα.

Ειδικότερα, οι μελέτες έδειξαν ότι μειώθηκε η εξέλιξη της αναπηρίας κατά 30% στους ασθενείς που ελάμβαναν τη φινγκολιμόδη σε διάστημα δύο ετών ενώ αναφορικά με τις υποτροπές υπάρχει και άλλη μελέτη που συγκρίνει τη νέα ουσία, με μία από τις υπάρχουσες θεραπείες, την ιντερφερόνη B-1α ενδομυϊκώς χορηγούμενη μια φορά τη βδομάδα και η οποία καταδεικνύει μείωση των υποτροπών κατά 52 % έναντι της ιντερφερόνης.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η νέα θεραπεία χορηγείται πλέον σε μορφή χαπιού, την καθιστά περισσότερο φιλική στους ασθενείς καθώς οι μέχρι σήμερα θεραπείες ήταν όλες ενέσιμες και επώδυνες, δυσχεραίνοντας τη καθημερινότητα τους.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέσα στο 2011 δεδομένης της έγκρισης που θα έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ενώ υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκριθεί ως φάρμακο πρώτης γραμμής.

Πηγή: www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους πέραν της διετίας


Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη πέραν της διετίας για όλους τους ανέργους, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. 

Το μέτρο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα αφορά κατ' αρχάς σε όλους τους βεβαιωμένους ανέργους. Το Υπουργείο Εργασίας μελετά τρόπους για να ενταχθούν σε αυτό και άλλες κατηγορίες ωφελουμένων, όπως οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας.
Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ωφελουμένων, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι, εξετάζεται η εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα εισοδήματα και η περιουσιακή κατάσταση.

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για δύο χρόνια μετά τη διακοπή της δραστηριότητας παρέχεται ήδη σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.(Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).

Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος διάγνωσης καρκινικών όγκων


Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας ενιαίας διαγνωστικής και θεραπευτικής μεθόδου για πολλούς τύπους καρκίνου. Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό δείκτη, ο οποίος συναντάται σε τουλάχιστον 11 τύπους καρκινικών όγκων. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε ακόμα και να «νικήσει» την «πολυπρόσωπη» νόσο.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά των Η.Π.Α. και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) της Γαλλίας, υπό τον Ορελιάν Ραντού, παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος βιο-δείκτης, που αφορά στον υποδοχέα της ορμόνης FSH, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα έγκαιρης διάγνωσης των όγκων στο σώμα του ασθενή. Σήμερα χρησιμοποιούνται διαφορετικές διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές για την ανίχνευση των διαφορετικών όγκων, αλλά, όπως ανέφερε ο Ραντού, με τον νέο δείκτη, «θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια ενιαία τεχνική για όλο το σώμα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού από 1.336 ανθρώπους με 11 διαφορετικές μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού, παγκρέατος, εντέρου, νεφρών, πνευμόνων, στομάχου, όρχεων, ωοθηκών κ.ά.). Τότε διαπίστωσαν ότι η ορμόνη FSH, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται μόνο στα ανθρώπινα αναπαραγωγικά όργανα, είναι επίσης παρούσα και μπορεί να ανιχνευθεί στα καρκινικά κύτταρα όλων των ανωτέρω όγκων, ανεξάρτητα από τον τύπο των καρκινικών κυττάρων ή το στάδιο της ανάπτυξής τους. 

Η παρουσία του συγκεκριμένου βιο-δείκτη στους αγγειακούς ιστούς των καρκινικών όγκων σημαίνει ότι παρέχεται μια νέα οδός στους επιστήμονες τόσο για να κάνουν διάγνωση του καρκίνου, όσο και για να αναζητήσουν έναν νέο τρόπο θεραπείας του. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων τρόπων για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς αίματος στους όγκους, είτε εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, είτε μπλοκάροντας τη ροή του αίματος μέσω της πήξης του ή καταστρέφοντας τα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία των καρκινικών όγκων. 

Οι ερευνητές, πάντως, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια έρευνας, που όμως, όπως είπαν, μπορεί να καταλήξουν στη δημιουργία ενός καθολικού (ευρέως φάσματος) διαγνωστικού δείκτη ή ίσως και μιας καθολικού τύπου θεραπείας για όλους τους καρκινικούς όγκους. 

Μια τέτοια πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου θα ήταν πιο ανεκτή για τους ασθενείς, καθώς οι παρενέργειες που επιφέρουν οι υπάρχουσες θεραπείες (χημειοθεραπεία, ραδιοθεραπεία) είναι πολλές. Φάρμακα που θα αναστέλλουν τον υποδοχέα FSH ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και κάποια στιγμή στο μέλλον θα ελεγχθούν μέσω κλινικών δοκιμών.


Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ορμονοθεραπεία εγκυμονεί κινδύνους


Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η ορμονοθεραπεία λόγω εμμηνόπαυσης αυξάνει τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη του δρ Ρόουαν Χλεμπόβσκι του Βιοϊατρικού Ινστιτούτου Ερευνών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», είναι η πρώτη που διαπίστωσε αναλογικά περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου μεταξύ των γυναικών που κάνουν ορμονοθεραπεία και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που είχαν συμπεράνει ότι η ΘΟΥ σχετίζεται με λιγότερο επιθετικούς και πιο εύκολα θεραπεύσιμους καρκίνους του μαστού.

Η 11ετής μελέτη, που συμπεριέλαβε σχεδόν 12.800 γυναίκες (μέσης ηλικίας 63 ετών), διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν επί πέντε χρόνια οιστρογόνα και προγεστερόνη είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες υποβάλλονταν σε ΘΟΥ εμφάνιζαν διπλάσιο ποσοστό θανάτων (2,6 ανά 10.000 γυναίκες ετησίως), σε σχέση με όσες έπαιρναν ανενεργά χάπια (1,3). Σε  περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (ποσοστό 24%) που είχαν καρκίνο του μαστού, αυτός είχε εξαπλωθεί και στους λεμφαδένες, σε σχέση με 16% στις γυναίκες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η ορμονοθεραπεία ενισχύει την επιθετικότητα των όγκων.

Προηγούμενες έρευνες, εξάλλου, είχαν δείξει ότι η ΘΟΥ αυξάνει την πυκνότητα του μαστού και, κατά συνέπεια, καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων κατά τη μαστογραφία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση του καρκίνου και να αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί γιατροί θεωρούν ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να κάνουν ορμονοθεραπεία για τέσσερα έως πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, για να περιορίσουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.


Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα διατήρησης 400.000 θέσεων εργασίας - Διαβάστε τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων
- Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν
- Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, για όλους τους κλάδους
- Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 992.000.000 ευρώ


Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.


Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 992 εκατ. ευρώ, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον επαπειλούμενο εργαζόμενο, καθώς συμβάλει στη μείωση του αριθμού των απολύσεων μέσω της παροχής κινήτρων σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του προσωπικού τους μέσω επιχορήγησης του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων ή μείωσης προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ’ όλη τη διάρκειά του.


Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή: άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.


Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και ειδικότερα για έναν έως και 80 εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τουλάχιστον ίσο αριθμό εργαζομένων που δεν επιχορηγούνται με τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με τους επιχορηγούμενους.


ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μεικτή, ΒΑΕ και Επαγγελματικός Κίνδυνος) και της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης, επιπλέον των εισφορών για επιδόματα αδείας και δώρα.


Το ποσό επιχορήγησης που αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη ανέρχεται στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των:


- 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία.


- 1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω


- 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζόμενους.


ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που δεν είναι προβληματικές από την 1η Αυγούστου 2008 και μετά και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.


Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού με καταγγελία σύμβασης, εθελουσία έξοδο, πρόγραμμα παροχής οικονομικών κινήτρων για οικιοθελή αποχώρηση.


Σε περίπτωση μείωσης του προσωπικού οφείλει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.


Η επιχείρηση υπάγεται στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, με ανώτατο όριο τα 80 άτομα.


Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να διατηρήσει στην επιχείρηση, ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων (με όμοια χαρακτηριστικά).


ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι, με έμφαση στις ειδικές ομάδες οι οποίες αναλύονται ως εξής:


- εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών (έχουν συμπληρώσει το 49ο έτος και διανύουν το 50ο) και άνω και


- εργαζόμενοι με αναπηρίες


Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει:


- να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και να συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 18 μηνών ή


- να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.


Τα ωφελούμενα άτομα θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην χώρα μας καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην χώρα μας.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Η επιχείρηση υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλει στο ΚΠΑ ή ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της. Ηλεκτρονικά υποβάλλεται ακόμα υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, στην οποία η επιχείρηση δηλώνει επίσης ότι λειτουργεί, δεν ήταν προβληματική την 1η Αυγούστου 2008, δεν εκκρεμεί εις βάρος της ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.


Στην αίτηση βεβαιώνεται ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού.


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΑΠΑΝΗΣ
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 992.000.000 ευρώ που θα καλυφθούν από πόρους του ΟΑΕΔ και θα κατανεμηθούν:


· Για το 2011: 743.900.000 ευρώ


· Για το 2012: 248.100.000 ευρώ


Οι θέσεις και η δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος κατανέμεται ως εξής:


- Το 50% των θέσεων (100.000) θα καλυφθούν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2-9 άτομα. Δαπάνη: 487.000.000 ευρώ.


- Το 30% των θέσεων (60.000) θα καλυφθούν από τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 10-49 άτομα. Δαπάνη: 293.000.000 ευρώ.


- Το 20% των θέσεων (40.000) θα καλυφθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 άτομα και άνω. Δαπάνη: 212.000.000 ευρώ.


Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα ΚΥΑ χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01). Βάσει του καθεστώτος αυτού, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.


To πρόγραμμα δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος εφόσον συγχρημαδοτηθεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, εγγράφεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται οι παρακάτω επιχειρήσεις:


- Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).


- Τα νυχτερινά κέντρα.


- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.


- Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.


- Οι έμμεσοι εργοδότες.


- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς.


- Οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους τους που απασχολούνται από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).


- Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.


- Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.


- Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.


- Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.


Επίσης δεν μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις όταν το αντικείμενο εργασιών τους είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.


Παράλληλα, στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται για επιχορήγηση οι παρακάτω κατηγορίες εργαζόμενων:


- Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν επεκτείνεται η σύμβασή τους (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).


- Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν μετατρέπεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).


- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έμμεσο εργοδότη.


- Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα απασχόλησης (ΝΘΕ) του ΟΑΕΔ ή σε προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ή μέρους αυτού.


- Οι εργαζόμενοι που προσεληφθήκαν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης.


- Οι πρακτικά ασκούμενοι π.χ. των Α.Τ.Ε.Ι. και των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.


- Άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.


- Οι εργαζόμενοι που δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.




Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...