Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Απελευθέρωση 16 εγκύων από «εργοστάσιο μωρών» στη Νιγηρία


Τα κορίτσια ήταν 14 με 19 ετών και βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Μια ακόμη παράνομη κλινική εντοπίστηκε σήμερα από τις αρχές στο Οουέρι, στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας, όπου βρίσκονταν 16 έγκυες έφηβοι τα μωρά των οποίων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προορίζονταν να πουληθούν.

«Ερευνήσαμε μια οικία στο Οουέρι έπειτα πληροφορίες και σώσαμε 16 έγκυες έφηβες», δήλωσε η Τζόι Ελομόκο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Ίμο, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Οουέρι.

«Τα κορίτσια ήταν 14 με 19 ετών και βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης», πρόσθεσε η Ελομόκο.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είχε δηλώσει το οίκημα ως έδρα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, επεσήμανε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Ελομόκο, τα νεαρά κορίτσια είπαν στους αστυνομικούς ότι είχαν προσφέρει στην κάθε μία 466 ευρώ (100.000 νάιρα) για να πωλούν τα παιδιά τους αμέσως μετά τη γέννησή τους.

«Ο ύποπτος δεν μπόρεσε να εξηγήσει πού βρίσκεται ένα μωρό που είχε γεννηθεί πρόσφατα στο σπίτι αυτό», σημείωσε η Ελομόκο. «Πιστεύουμε ότι το μωρό πουλήθηκε για να χρησιμοποιηθεί σε τελετές μαύρης μαγείας», πρόσθεσε η ίδια.

Στα τέλη Οκτωβρίου έξι έγκυες έφηβες είχαν εντοπιστεί σε μια παράνομη κλινική στην πόλη Πορτ Χαρκούρτ.

Πολλά «εργοστάσια μωρών» τέτοιου είδους έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες στη Νιγηρία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Γενικά πρόκειται για ιδιωτικές κλινικές που δέχονται έγκυες γυναίκες και στη συνέχεια πωλούν τα μωρά τους.

Αν και έχει αναφερθεί ότι σε αυτές καταφεύγουν θύματα βιασμών, τις περισσότερες φορές πρόκειται για γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι οποίες είτε καταφεύγουν μόνες τους στις κλινικές είτε το κάνουν έπειτα από την πίεση του περιβάλλοντός τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Τα νεογέννητα πωλούνται προς πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ τα αγόρια κοστίζουν πιο ακριβά από τα κορίτσια. Οι μητέρες παίρνουν περίπου 150 ευρώ.

Η διακίνηση ανθρώπων είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο έγκλημα στη Νιγηρία, μετά την απάτη και τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συχνά τα παιδιά πωλούνται από τις οικογένειές τους για να εργαστούν σε χωράφια, ορυχεία, εργοστάσια ή ως οικιακοί βοηθοί.

Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις που τα παιδιά εξωθούνται στην πορνεία, ενώ πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις βασανιστηρίων ή θυσιών σε τελετές μαύρης μαγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έβαζαν παιδιά να ζητιανεύουν στον ΗΣΑΠ


Συνελήφθησαν τρεις Ρουμάνες και ένας Ρουμάνος.

Συνελήφθησαν στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, τρεις γυναίκες ηλικίας 19, 27 και 35 ετών και ένας άνδρας 22 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, της εξώθησης ανηλίκων σε επαιτεία και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι κατελήφθησαν εντός του σταθμού ΗΣΑΠ «Ομόνοια», η 19χρονη γυναίκα μαζί με τον 22χρονο σύζυγό της και το ανήλικο βρέφος τους, να επαιτούν και να εξωθούν στην επαιτεία τον ανήλικο αδελφό της 19χρονης, ενώ ταυτόχρονα εξανάγκαζαν δύο ακόμα ανήλικα αγόρια, παιδιά της 27χρονης και της 35χρονης, να επαιτούν σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες τους.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων προέκυψε ότι το ζευγάρι των αλλοδαπών, από 6μηνου τουλάχιστον, εκμεταλλεύονταν τρεις ανήλικους ομοεθνείς τους, με τους δύο εκ των οποίων δεν είχαν συγγενική σχέση και τους εξωθούσαν σε επαιτεία εντός των συρμών του ΗΣΑΠ.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
• Το χρηματικό ποσό των 63,5 ευρώ σε κέρματα
• Τέσσερα ακορντεόν
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Από άνεργη… εκατομμυριούχος


Ζούσε με 70 ευρώ την εβδομάδα και κέρδισε 32 εκατομμύρια.

Μια άνεργη γυναίκα από την πόλη Strabane στην επαρχία Tyrone της βόρειας Ιρλανδίας που ζούσε με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα, κέρδισε 32 εκατομμύρια στην κλήρωση του EuroMillions.




Η Margaret Loughrey ήταν η υπερτυχερή της κλήρωσης της περασμένης Τρίτης. Η 48χρονη γυναίκα, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Strabane Chronicle, δήλωσε ότι παρά… τα πλούτη της –πλέον- δεν προτίθεται να φύγει από την πόλη της και το σπιτικό της.

«Δε θα αλλάξω. Τα χρήματα δε θα αλλάξουν το χαρακτήρα μου και δεν πρόκειται να φύγω από την πόλη που μεγάλωσα και ζω» είπε χαρακτηριστικά.

Η Margaret αγόρασε το τυχερό δελτίο την ημέρα της κλήρωσης, όταν επέστρεφε στο σπίτι της από το γραφείο ευρέσεως εργασίας, όπου κατέθεσε για ακόμη μια φορά τα χαρτιά της για μια δουλειά.

«Τα οικονομικά μου δε μου έφταναν για να παίζω στο EuroMillions, όμως εκείνη την ημέρα είχα μερικά λεφτά στο πορτοφόλι μου και… ξαφνικά αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου» είπε.

Το επόμενο πρωί ανακάλυψε ότι ήταν κατά… μερικές δεκάδες εκατομμύρια πλουσιότερη. «Το κοίταξα πάνω από 10 φορές. Βγήκα να πάρω αέρα στην αυλή και κάθισα για λίγο. Μετά ξαναμπήκα μέσα και έλεγξα το δελτίο ξανά. Αυτό συνεχίστηκε επί πέντε ώρες, μέχρι που πήρα τηλέφωνο τον αδερφό μου και του ζήτησα να έρθει στο σπίτι. Δεν πανικοβλήθηκα. Είμαι ψύχραιμη ως άνθρωπος και νομίζω ότι θα κάνω το σωστό με τα χρήματα αυτά» συνέχισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξηλώθηκε στέγαστρο σχολείου


Ο πολύ δυνατός αέρας ανασήκωσε πλαστική σκεπή στο δημοτικό σχολείο Αυλωναρίου τις πρωινές ώρες.



Εκείνη την ώρα, οι μαθητές βρίσκονταν στις αίθουσες τους και αμέσως οι καθηγητές έσπευσαν να απομακρύνουν κάθε υλικό που θα ήταν επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Οι δυνατοί άνεμοι ταλαιπωρούν για ώρες την περιοχή. Στην κεντρική γέφυρα έπεσε πινακίδα μεγάλου μεγέθους και παραμένει κρεμάμενη έως και τώρα, λόγω του δυνατού αέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιτσιρικάς οδηγεί τη Ferrari του μπαμπά


Ο 14χρονος επιταχύνει σαν δαίμονας την πατρική 458 Italia!
Βλέποντας ένα παιδί στο βολάν της κατακόκκινης 458 Italia, το οποίο ανέβασε μάλιστα το αντίστοιχο υλικό στο ίντερνετ, δύο σενάρια μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Πρώτον, ότι ο δαιμόνιος πιτσιρικάς άρπαξε στα κρυφά το κομψοτέχνημα του μπαμπά, το πήγε μια βόλτα και πόσταρε κατόπιν στο YouTube τους καρπούς της περιπέτειάς του.

Δεύτερον, ότι ο καλός γιόκας του μπαμπά είχε το πατρικό προνόμιο να οδηγεί το αμάξι στα φανερά, μην έχοντας ανάγκη να προβεί σε αμφιβόλου ηθικής πράξεις.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο δεύτερος δρόμος είναι η πραγματικότητα!



Ο μικρός έμαθε να οδηγεί σε ηλικία 6 ετών και ο πατέρας του τον εμπιστεύεται τόσο πολύ που του δανείζει το Φεραρικό, επιδοκιμάζοντας μάλιστα τόσο τα κατορθώματα του μικρού στην οδήγηση που τον στηρίζει 100% στο βίντεο που τράβηξε.

Για δείτε...

Διαβάστε περισσότερα...

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της κράτησης των «γονιών» της Μαρίας


Οι δυο αναμένουν την απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών στο αίτημα για αποφυλάκισή τους.

Από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας απορρίφθηκε σήμερα η προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης των δυο ΡΟΜΑ από τα Φάρσαλα, που εμφανίζονταν ως γονείς της μικρής Μαρίας, που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισής τους μετά την εντοπισμό των βιολογικών της γονέων.

Σύμφωνα με τα εκ του νόμου ισχύοντα οι δυο ΡΟΜΑ έχουν δικαίωμα να υποβάλουν εκ νέου το αίτημα μετά την πάροδο ενός διμήνου αλλά στο μεταξύ έχει οριστεί δικαστήριο για τις αρχές Ιανουαρίου, το οποίο επίσης είχε προ ημερών αναβληθεί, προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος που έχει υποβάλει η γυναίκα που εμφανιζόταν ως «μητέρα» της Μαρίας, για νόμιμη υιοθεσία της.

Την αναβολή είχαν ζητήσει οι δικηγόροι της γυναίκας επειδή με τον σύζυγό της ήταν προφυλακισμένοι, αναμένοντας την απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών στο αίτημα περί αποφυλάκισης.

Με την τροπή που πήραν όμως σήμερα τα πράγματα η αθίγγανη θα εξακολουθεί να είναι προφυλακισμένη και τον Ιανουάριο.

Κατά πληροφορίες πάντως οι συνήγοροί της προτίθενται να ζητήσουν να μετατραπεί η προφυλάκιση με την επιβολή περιοριστικών όρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Από καρκίνο του δέρματος πάσχει ο Hugh Jackman


Σε επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού μελανώματος από τη μύτη του υπεβλήθη ο ηθοποιός, Hugh Jackman, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του δέρματος.



Ο ηθοποιός υπεβλήθη σε επέμβαση πριν από μερικές ημέρες και χθες έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνιση του, μετά την περιπέτεια της υγείας του. Στο πλευρό του ήταν, όπως πάντα η σύζυγός του Deborra-Lee Furness.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει φάρμακα υψηλού κόστους λόγω απεργίας


Ειδική μέριμνα για την λειτουργία των Επιτροπών Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προστατευθεί, κατά την διάρκεια της απεργίας, η υγεία των ασθενών- ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Ειδικότερα, τα περιστατικά που παραπέμπονται στην Επιτροπή και εφόσον οι γιατροί ειδικότητας απεργούν και αφορούν συνεχιζόμενη θεραπεία, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της θεραπείας για ένα μήνα, χωρίς απόφαση της Επιτροπής.

Για τα παιδιατρικά περιστατικά που αφορούν σε πρόληψη σοβαρής νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο οφειλόμενης στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (respiratory syncytial virus RSV) δίνεται η δυνατότητα προέγκρισης από ιατρό-παιδίατρο αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων Αθήνας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Πάνω από 1 εκατ. οι διακονισμοί


Τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια για την στήριξη ευπαθών και ευάλωτων καταναλωτών με στόχο την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση τους, επισημαίνει η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, έχει υλοποιήσει πάνω από 1 εκατ. διακανονισμούς και έχει εντάξει πάνω από 460.000 καταναλωτές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Με άλλα λόγια σχεδόν 2 εκατομμύρια ελλήνων πολιτών έχουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση έως και 42% σε σχέση με τα υπόλοιπα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

Οι πολιτικές που ασκεί και οι δυνατότητες που προσφέρει η ΔΕΗ, για τους ευάλωτους καταναλωτές είναι:

1)Καμία Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε Ευάλωτους Καταναλωτές και Ευπαθείς Κοινωνικές ομάδες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών:

-Σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσων, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, ουδεμία εντολή διακοπής ρεύματος πραγματοποιείται για το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

-Δεν υλοποιούνται διακοπές ρεύματος σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

-Δεν εκδίδονται εντολές διακοπών ρεύματος λόγω χρέους σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και εν γένει στους Ευάλωτους Πελάτες, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο κατά τους επτά (7) μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας (Νοέμβριος-Μάρτιος και Ιούλιος- Αύγουστος) αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών (ρευματοκλοπές).

Οι καταναλωτές προκειμένου να ευνοηθούν από τις παραπάνω ρυθμίσεις είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών στο τηλέφωνο 210 9298000.

2) Έκπτωση έως και 42% για τους Ευάλωτους Καταναλωτές:

Η ΔΕΗ ΑΕ εφαρμόζει την απόφαση της Πολιτείας για παροχή έκπτωσης έως και 42% στους ευάλωτους καταναλωτές μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 460.000 συμπολίτες μας.

Για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλωτές πρέπει να υποβάλουν αίτηση καλώντας τον αριθμό 210 9298000 ή στην ιστοσελίδα www.dei.gr

3) Ευνοϊκοί διακανονισμοί:

Με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων , η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές της, ιδιαίτερα ευνοϊκά προγράμματα διακανονισμών ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Ενδεικτικά, για τους ευάλωτους καταναλωτές κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα ρύθμισης σε πολύμηνες, άτοκες δόσεις.

Οι καταναλωτές μπορούν να καλούν το τηλεφωνικό κέντρο ΔΕΗ τηλ. 11770 (επιλογή 3), για το διακανονισμό της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους.

4) Ιδιαίτερες Περιπτώσεις:

Για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές στα κατά τόπους Καταστήματα της ΔΕΗ με σκοπό εξεύρεση λύσης και άμεσης διευθέτησης του προβλήματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση στο 210 9298000 τόσο για την ένταξη τους στο Μητρώο Ευάλωτων Καταναλωτών όσο και τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, και στο 11770 (επιλογή 3) για άμεση τηλεφωνική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές να μας ενημερώνουν σε περίπτωση που θεωρούν ότι εμπίπτουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χρήζουν ειδικής μέριμνας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: 400 επισκέψεις τον μήνα στους συμβεβλημένους γιατρούς


«Με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας αυξάνεται ο ανώτατος αριθμός των επισκέψεων, ανά μήνα, των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ σε 400 επισκέψεις, από 200 που είναι σήμερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ιατρούς, στην παρούσα συγκυρία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ και προσθέτει:

«Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επεξεργάζονται σχέδιο για την διεύρυνση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών του Οργανισμού καθώς επίσης και την επέκταση των ισχυουσών συμβάσεων έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει έκκληση στους συμβεβλημένους ιατρούς να αξιοποιήσουν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Η λίστα με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι αναρτημένη στο site του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr).».


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων εξωτερικών συνεργατών στο πλαίσιο του έργου «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία» μέχρι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013


Ανακοίνωση 04.12.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο13/2.12.2013 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι παρατείνει την καταληκτική ημερομηνίας κατάθεσης αιτήσεων στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 3804/11.11.2013 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξωτερικών συνεργατών για το τμήμα που θα υλοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα.

Συνημμένα:
1. Η αρ.πρωτ.3804/11.11.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εξωτερικών συνεργατών
2. Αίτηση υποψηφιότητας εξωτερικού συνεργάτη


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 139 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων εκπαιδευόμενων στο πλαίσιο του έργου «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία» μέχρι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013


Ανακοίνωση 04.12.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο 13/2.12.2013 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι στο πλαίσιο των κάτωθι Προσκλήσεων:

1. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3805/11.11.2013 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για την Αλεξανδρούπολη
2. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3806/11.11.2013 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για την Καβάλα
3. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3808/11.11.2013 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για την Κέρκυρα
4. Την υπ’ αριθ. πρωτ.3811/11.11.2013 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για την Κατερίνη


Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η παράταση δίνεται λόγω μη κατάθεσης επαρκούς αριθμού αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Συνημμένα:
1. Η αρ.πρωτ.3805/11.11.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
2. Η αρ.πρωτ.3806/11.11.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων 3. Η αρ.πρωτ.3808/11.11.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
4. Η αρ.πρωτ.3811/11.11.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
5 Αίτηση υποψηφιότητας εκπαιδευομένου

Για την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους μπαίνουν τα θεμέλια στο Σταθακοπούλειο!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.12.2013

Μετά από 10 χρόνια συνεχών αγώνων και παρεμβάσεων της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της στην Πάτρα, ξεκινά η αξιοποίηση του Σταθακοπούλειου κληροδοτήματος με την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και του Οικοτροφείου για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ. Δικαιώνεται με αυτό τον τρόπο ο αγώνας των συλλόγων γονέων της περιοχής και της ΕΣΑμεΑ, καθώς έπεισαν τον Δήμο Πατρέων και τους διαχειριστές του κληροδοτήματος για το πώς πρέπει να κεφαλαιωθεί σε έργα η βούληση του κληροδότη. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Πατρέων και φορέας διαχείρισης ο σύλλογος «Μαχητές».

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Η θεμελίωση αυτού του έργου αποτελεί πλήρη δικαίωση των αγώνων και ταυτόχρονα πλήρη υιοθέτηση των προτάσεων του αναπηρικού κινήματος για το κληροδότημα. Η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την υλοποίηση μέχρι την παράδοση του Κέντρου αλλά και την διασφάλιση της λειτουργίας του».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση για μετεγγραφές εισακτέων


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης στους επιτυχόντες των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τεύχος Α΄/2013) και την Υπουργική Απόφαση Φ.1/182016/Β3/28-11-2013 (ΦΕΚ 3030/τεύχος Β΄/2013).

Η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ διαφορετικής πόλης, αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος.

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων φθάνει έως το 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα, Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.

Από τις διατιθέμενες θέσεις θα δοθούν:

α) το 10% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009-2010,

β) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011,

γ) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και

δ) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013

Δικαίωμα υποβολής αίτησης:

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε:

α)με τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄και Ομάδας Β, Μαΐου-Ιουνίου των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013,

β) με τη χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων της εισαγωγής τους ετών, κατά τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013

και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 ευρώ για Ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4186/2013 (μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς α΄ή β΄βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του 2013)

Η Διαδικασία υποβολής της αίτησης μεταφοράς έχει ως εξής:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Για την ηλεκτρονική αίτηση, ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας/Διαβατήριο (ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας.

Με τον Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας και τον 8-ψηφίο Κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΠΑΙ.Θ. http://solon.it.minedu.gov.gr

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και λήγει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν δικαίωμα υποβολής μιας και μόνο αίτησης για τη μεταφορά θέσης, όπως δηλώνουν υπεύθυνα σε αυτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος που πληρώνει λογαριασμούς των δημοτών


Ο δήμος Τρίπολης αναλαμβάνει να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε οικονομικά αδύναμους δημότες του, που οφείλουν απλήρωτους λογαριασμούς και η ΔΕΗ έχει προβεί σε ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Την πρόταση αυτή υπέβαλε ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης στο δημοτικό συμβούλιο κι έλαβε τη σχετική έγκριση, λέγοντας, ότι «οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες που έχουν γονατίσει από την οικονομική κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν γιορτές οι Τριπολίτες χωρίς ρεύμα».

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης μετά την αποδοχή της πρότασης από το δημοτικό συμβούλιο έδωσε εντολή στην οικονομική υπηρεσία του δήμου να έρθει σε επαφή με την ΔΕΗ και να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία. Εξάλλου, με δηλώσεις του σημείωσε, ότι «παρόλο που τα έσοδα το 2014 θα μειωθούν για τον δήμο Τρίπολης κατά 2,2 εκατ. ευρώ, εμείς συντάξαμε τον προϋπολογισμό του δήμου, με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών μας».

Επιπρόσθετα υπογράμμισε, ότι «στεκόμαστε υπεύθυνα και με σεβασμό δίπλα στους πολίτες του δήμου μας και όπως επιτάσσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να προστατεύουμε τους αδύναμους δημότες μας».

Να σημειώσουμε, ότι ο δήμος Τρίπολης δεν προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών και στον προϋπολογισμό του 2014 έχει αυξήσει τις πιστώσεις, για τις κοινωνικές δομές. Ήδη ο δήμος λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο και σύντομα ετοιμάζεται να λειτουργήσει κοινωνικό οδοντιατρείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Επικίνδυνοι" γονείς


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει γονείς στην Ρωσία να εκθέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους στους δρόμους, αγνοώντας βασικούς κανόνες της οδικής ασφάλειας. Η αμέλεια που επιδεικνύουν είναι εγκληματική.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ξεσκονίζουν" τα περιουσιακά στοιχεία δημοσίων υπαλλήλων


Τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, ζήτησε σήμερα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση. Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νορβηγικό βοήθημα 2 εκ. ευρώ στο δήμο Αθηναίων


Σημαντική διάκριση για τον δήμο Αθηναίων αποτελεί η απόφαση του χρηματοδοτικού μηχανισμού της κυβέρνησης της Νορβηγίας, «Εuropean Εconomic Αrea and Norway Grants», να εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ για τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών: Την κοινωνική δομή του δήμου Αθηναίων, που μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας, στηρίζει περισσότερες από 3.500 οικογένειες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, διάρκειας 15 μηνών που κατέθεσε ο δήμος Αθηναίων και εγκρίθηκε, είναι ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ . Σκοπό του έχει την ενίσχυση του κοινωνικού έργου του Δήμου, για τη βοήθεια σε 14.000 πολίτες, που σήμερα υποστηρίζονται από τον Κόμβο Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, καθώς και την αντιμετώπιση του ζητήματος των αστέγων στην πόλη.

«Αποτελεί για εμάς καταξίωση αλλά και μεγάλη ευθύνη, το γεγονός ότι μία μεγάλη χώρα, όπως η Νορβηγία, επιλέγει να στηρίξει, απ’ ευθείας μάλιστα, μια κοινωνική δομή, που δημιουργήσαμε προκειμένου να ανακουφίσουμε με απόλυτη διακριτικότητα, σεβασμό και διαφάνεια τους πιο αδύνατους πολίτες απέναντι στην κρίση» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «σύντομα οι προσπάθειες όλων πρέπει να στραφούν στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ανάταξης της Αθήνας και των πολιτών της».

O χρηματοδοτικός μηχανισμός «ΕΕΑ» αποσκοπεί στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή της Νορβηγίας, του Λινχνεστάιν και της Ισλανδίας. Επιλέξιμα κράτη για χρηματοδότηση είναι 16 κράτη-μέλη της ΕΕ από την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη. Η χρηματοδότηση στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες και τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των συμβαλλόντων μελών και των φορέων που συμμετέχουν. Ο σχεδιασμός των εθνικών προγραμμάτων βασίζεται στις αρχές της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ορθής διακυβέρνησης , της αειφόρου ανάπτυξης και της ισότητας των φύλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος για ανασφάλιστες από το δήμο Κορυδαλλού


Στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου
.
Δωρεάν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο-TEST PAP σε γυναίκες που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα, προσφέρουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Κορυδαλλού στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Η εξέταση πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και φορέα υλοποίησης την Παιδική Πολυκλινική Πειραιά.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, με τη γραμματεία των Δημοτικών Ιατρείων, στο 210 4954814.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκταμιεύονται τα λεφτά από το ΝΑΤ για τους 56 ναυτικούς του «Πηνελόπη Α»


Έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από το υπουργείο Ναυτιλίας
.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να αποδοθούν οι αποδοχές τριών μηνών από το ΝΑΤ στους 56 Ναυτικούς, του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα, για την καταβολή μισθών και τροφοδοσία.

Για το θέμα, συνεδρίασε σήμερα η Ειδική Επιτροπή (σσ: συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) που ενέκρινε τη λίστα με τους ναυτικούς που δικαιούνται τις αποδοχές τριών μηνών και την απέστειλε προς υπογραφή στον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το ΝΑΤ και συγκεκριμένα από το Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, με τη βεβαίωση από το ΝΑΤ επιταγής για κάθε ναυτικό, που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΠΝΟ, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το ΝΑΤ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για αδράνεια του υπουργείου Ναυτιλίας αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος για το πλήρωμα, ενώ ανέφερε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έσπασαν χθες δύο κάβοι του πλοίου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ναυτικών που μένουν σε αυτό και οι οποίοι διεκδικούν μισθούς 6 έως 10 μηνών.

Επίσης τονίζει, ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ραφήνας με εξώδικό του προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει θέσει θέμα απομάκρυνσης του πλοίου σε αγκυροβόλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού


Διαμαρτυρία ενάντια στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 5 και 6 Δεκεμβρίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

«Απεργούμε εναντιωμένοι στη διαδικασία της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας που εφαρμόζει στον Δημόσιο Τομέα η κυβέρνηση κατόπιν εντολών της τρόικας, οδηγώντας 187 συναδέλφους στη διαθεσιμότητα και δημιουργώντας, στο ήδη υποστελεχωμένο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, το αίτημα του υπουργείου, με το οποίο ζητά 2.000 εργαζόμενους προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, καθυστερεί χαρακτηριστικά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ να βρίσκονται την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί, έξω από το κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας, στην οδό Μπουμπουλίνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό


Έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις της γήρανσης του ασφαλιστικού στα χρόνια του μνημονίου.

Απώλειες περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα. Αιτία; Η υψηλή ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Πάντως, το Δημόσιο οφείλει στο σύστημα πάνω από 12 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, την περίοδο των μνημονίων, οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ανήλθαν στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περίοδο 2013-2014, οι περικοπές στις συντάξεις, στα εφάπαξ και στα κοινωνικά επιδόματα αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού δημοσιονομικής λιτότητας, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,6.

Η μελέτη για τις Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 2013-2050 που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), το 2015 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ασφαλιστικό διατηρείται σε οριακή ισορροπία.

Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Σάββας Ρομπόλης, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Το συμπέρασμα του καθηγητή είναι δραματικό για το ασφαλιστικό σύστημα. Αρκεί μάλιστα να σκεφθεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και οι περικοπές σε μισθούς στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους περίπου 10,5 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 8,5 δισ. ευρώ χάνονται από την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι οφειλές του κράτους στα ταμεία εκτιμώνται στα 12 δισ. ευρώ.

Εδώ, όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, πρέπει να προστεθεί η μείωση της κρατικής δαπάνης από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, αναμένεται αύξηση του πληθυσμού που θα συνταξιοδοτηθεί κατά 70% λόγω του δημογραφικού.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 50% των εργαζομένων δεν πληρώνεται κάθε μήνα. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, σύμφωνα με τα στοιχεία, φτάνουν έως και τους 12 μήνες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στους κλάδους του τουρισμού, της φύλαξης (υπηρεσίες security), της διαφήμισης, του κινηματογράφου, του ιματισμού και της οδικής βοήθειας.

Στις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου, υπάρχει και η αναφορά για εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ στα «χαρτιά» φαίνεται ότι έχουν προσληφθεί υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, δουλεύουν κανονικά οκτάωρο, ίσως και παραπάνω.
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την Επιθεώρηση Εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χέρι που αναδύθηκε μέσα από το ναυάγιο!


Μάγειρας έζησε για τρεις ημέρες στο βυθισμένο πλοίο του - Δείτε το βίντεο.

Για τρεις ημέρες έμεινε παγιδευμένος ένας άνδρας μέσα στο βυθισμένο κουφάρι ενός πλοίου. Ο δύτης Nick van Heerden είχε αναλάβει να ανασύρει τις σορούς από το βυθισμένο σκάφος «Jascon 4» όταν ένα χέρι απλώθηκε προς το μέρος του, ενώ εκείνος ερευνούσε το ρυμουλκό.

Τότε ακούστηκε η φωνή του συντονιστή της επιχείρησης: «Είναι ζωντανός! Είναι ζωντανός!» 


Το χέρι που αναδύθηκε μέσα από το ναυάγιο!

Καθώς η κάμερα κινείται στο νερό, φαίνεται ο Harrison Okene, στριμωγμένος στη γωνία μιας καμπίνας, να έχει βρει έναν «θύλακα» αέρα, που του επέτρεψε να επιζήσει επί τρεις ημέρες.

Ο άνδρας- ήταν ο μάγειρας του ρυμουλκού- τα κατάφερε τρεις ημέρες χωρίς φαγητό, μέσα στο νερό, με μερικά κουτάκια αναψυκτικού, παγιδευμένος τριάντα μέτρα κάτω από τη θάλασσα!

Οι έντεκα συνάδελφοί του χάθηκαν στο ναυάγιο, όταν το σκάφος αναποδογύρισε και βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας. Το ναυάγιο έγινε το Μάιο αλλά το οπτικό υλικό κυκλοφόρησε τώρα, σημειώνει το Skynews.

Η ομάδα διάσωσης μετέφερε τον Okene με ασφάλεια έξω από το νερό.

Κάποια στιγμή ένας από τους διασώστες τον ρώτησε ποια ήταν η θέση του στο πλοίο, «μάγειρας» απαντά ο Okene και ο διασώστης απαντά με χιούμορ: «Είσαι ο μάγειρας! οι μάγειρες πάντα επιβιώνουν!»,.

Δείτε το βίντεο




Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσονται οι «τακτοποιημένοι» χώροι από το φόρο μεταβίβασης


Για ποιες περιπτώσεις ισχύει.

Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης και κληρονομιάς «τακτοποιημένοι» χώροι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης προχώρησε στη διευκρίνιση ότι η απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, χορηγείται και για τους χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Προϋπόθεση είναι να έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή να έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου.

Για την πιστοποίηση της χρήσης του χώρου, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική έκθεση του μηχανικού, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση και στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια ο δηλούμενος χώρος με τη χρήση που έχει.

Σε περιπτώσεις όπως υπόγειες στάθμες και εσωτερικοί χώροι και σοφίτες, κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%, επί του αντίστοιχου εντύπου χώρου χρήσης κατοικίας (έντυπα 1, Κ1 και Κ2 κατά περίπτωση).

Τέλος ο φόρος μεταβίβασης κληρονομιών ή γονικών παροχών, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την υποβολή δηλώσεων, που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεώστητα καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό που επέστρεψε στη δραχμή...


Το πρωταπριλιάτικο αστείο που αναπαράχθηκε… 20 μήνες μετά στο ελληνικό διαδίκτυο.

Από χθες βράδυ αλλά και σήμερα, κυκλοφορεί η είδηση πως ένα χωριό στις Σέρρες, η Πηγή Σερρών, επέστρεψε στη δραχμή. Χαρακτηρίζεται ως το πρώτο μέρος στην Ελλάδα που εφάρμοσε αυτή την τακτική.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρίσκεις ακόμη και την… ισοτιμία με το ευρώ! Είναι μια είδηση που διαβάζεται, ειδικά στις μέρες μας. Αυτό είναι αλήθεια. Το ψέμα είναι πως δεν υπάρχει ούτε τέτοιο χωριό, ούτε φυσικά πως έχει γυρίσει στη δραχμή. Πόσω μάλλον να υπάρχει… ισοτιμία.

Η αρχική είδηση γράφτηκε την Κυριακή 1 Απριλίου του 2012. Ηταν το πρωταπριλιάτικο αστείο που έκανε εκείνη την ημέρα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σήμερα, είκοσι μήνες μετά, το θέμα «έπαιξε» σχεδόν παντού. Από μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ μέχρι τοπικά. Η είδηση κυκλοφόρησε και εκτός Ελλάδος…

Ο δημοσιογράφος Άγγελος Αγγελίδης που έγραψε το «θέμα» παραμονή της πρωταπριλιάς, μίλησε στο newsbeast.gr...

- Πώς προέκυψε η ιδέα του δημοσιεύματος ότι ένα χωριό στις Σέρρες επέστρεψε στη δραχμή;
«Δική μου πρόταση ήταν. Πέρασε στην εφημερίδα και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 1η Απριλίου, 2012. Το θέμα που απασχολούσε τότε ήταν ευρώ ή δραχμή, κρίση κ.λπ. Έτσι, έφτιαξα μία ιστορία, βρήκα ένα ανύπαρκτο χωριό στις Σέρρες και στήσαμε το κομμάτι. Είχαμε βάλει μάλιστα και έναν φίλο να κρατάει χαρτονομίσματα σε δραχμές έξω από κάποιο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη».

- Πάντως, 20 μήνες μετά κάνει το γύρο του διαδικτύου και παρουσιάζεται ως αληθινή είδηση. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
«Ίσως να είναι πολύ ρεαλιστικό το αστείο, ίσως και πολλοί να θέλουν την επιστροφή της. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι με κολακεύει. Δημιουργήσαμε ένα θέμα με ένα ανύπαρκτο χωριό και τώρα προβάλλεται ως αληθινό».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Έκκληση για τις επιτροπές ΚΕΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.12.2013

Έκκληση - κάλεσμα προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που απεργούν απευθύνει η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με τους γιατρούς που έχουν οριστεί μέλη επιτροπών των ΚΕΠΑ. Στο όνομα των χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία, με σεβασμό στους αγώνες του ιατρικού κλάδου για διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αξιοπρεπή παρουσία του ιατρικού σώματος του ΕΟΠΠΥ, η ΕΣΑμεΑ ζητά από τους γιατρούς - μέλη των επιτροπών να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στην αναμονή από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς σύνταξη ή επιδόματα αναπηρίας για 5 μήνες επιπλέον τουλάχιστον!

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τους γιατρούς να δείξουν κοινωνική αλληλεγγύη στο θέμα των ΚΕΠΑ.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 104 KB)




Διαβάστε περισσότερα...

Στο όριο οι αγρότες στην Ηλεία


Κινδυνεύουν να «στεγνώσουν» οικονομικά ενόψει των εορτών.

Να «στεγνώσουν» οικονομικά την περίοδο των εορτών κινδυνεύουν χιλιάδες αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι βρίσκονται υπό την απειλή της μη λήψης των ποσών της επιδότησης εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΓΑ.

Αν δεν προχωρήσουν στην εξόφληση των χρεών τους ή δεν προχωρήσουν στη σχετική ρύθμιση, όπως προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας καθώς έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας, δεν θα μπορούν να εισπράττουν: -ούτε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ούτε την επιστροφή ΦΠΑ, ούτε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση επείγεται να ψηφιστεί η τροπολογία το συντομότερο, ώστε οι εν λόγω αγρότες που ουσιαστικά είναι 30% από εκείνους οι οποίοι εισπράττουν επιδοτήσεις, να αναγκαστούν είτε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό πριν τα Χριστούγεννα όταν και αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη δόση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους από τον δήμο Αθηναίων


Ποιοι δημοτικοί χώροι θα ανοίξουν στην πόλη.

Τη λήψη εκτάκτων μέτρων προστασίας για τους άστεγους αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων, εν όψει της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας έως το Σαββατοκύριακο και για όσες ημέρες οι δύσκολες καιρικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, αποφασίστηκε να τεθούν, από σήμερα, σε 24ωρη έκτακτη λειτουργία, σε πρώτη φάση, δύο θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι, ενώ σε ετοιμότητα για την υποδοχή αστέγων βρίσκεται ήδη και ο ξενώνας αστέγων του δήμου Αθηναίων.

Οι χώροι αυτοί είναι οι εξής:

α) Το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35)

β) και η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5

γ) Το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, της οδού Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στο κτίριο αυτό εκτός από διανυκτέρευση παρέχεται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατρούς και μπάνιο. Η λειτουργία των χώρων θα καλύπτεται από κοινωνικό επιστήμονα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο) φύλακα και εθελοντές και στους χώρους θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Ομάδες έργου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα πραγματοποιούν, σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιτόπιες παρεμβάσεις (street work), προκειμένου να ενημερώνονται οι άστεγοι συμπολίτες μας για τους διαθέσιμους χώρους αλλά και να προσφέρονται, όπου χρειάζεται, φάρμακα και ζεστό ρόφημα.

Επίσης, ενημερώνονται τα Αστυνομικά Τμήματα, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα σημεία υποδοχής αστέγων, για τη συνδρομή τους ως προς τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια. Έχει ήδη γίνει επικοινωνία με την 1η ΔΥΠΕ για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Θα συνεχιστεί και φέτος η συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη για την υποστήριξη των αστέγων. Το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή και ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΘΕΑ Exelixis έχουν ήδη δηλώσει «παρών» στη συμμαχία που στήθηκε για τις συνθήκες των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το ΚΥΑΔΑ από την έδρα του, Πειραιώς 35, θα συντονίζει και φέτος τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε εικοσιτετράωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στο δρόμο και θα καλύψει τις ανάγκες των αστέγων σε κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας που θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των άλλων φορέων σε υλική βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρία κλειστά σχολεία στην Κρήτη από την κακοκαιρία


Δεν άνοιξαν σήμερα τρία σχολεία του Ηρακλείου καθώς οι αίθουσες είχαν πλημμυρίσει εξαιτίας της χθεσινής κακοκαιρίας ενώ παρατηρήθηκαν και πτώσεις σοβάδων.

Συγκεκριμένα, το 36ο και το 46ο δημοτικό σχολείο με απόφαση δημάρχου δεν δέχθηκε σήμερα παιδιά καθώς οι χθεσινές βροχές σε συνδυασμό με τις εργασίες που γίνονται στους σχολικούς χώρους δημιούργησαν προβλήματα.



«Και στα δύο αυτά σχολεία γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα η κακοκαιρία να δημιούργησε προβλήματα στην διεξαγωγή των μαθημάτων. Έτσι, ο δήμαρχος Ηρακλείου αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία και των δύο δημοτικών σχολείων μέχρι αύριο, ούτως ώστε να έχουν διορθωθεί τα προβλήματα», δήλωσε στο cretalive, η διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Κυριακή Τσικαλάκη.

Την ίδια ώρα, το 1ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα καθώς τα νερά έφτασαν μέχρι και τις αίθουσες ενώ υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η ψευδοροφή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στο facebook.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές των δύο γυμνασίων εδώ και καιρό έχουν στείλει τα προβλήματα που υπάρχουν στους αρμόδιους αλλά «20 μέρες τώρα κωφεύουν».

Δείτε ΦΩΤΟ








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός σε κύκλωμα


Ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις εξέδιδε Λαρισαίος γιατρός, ο οποίος συνελήφθη, όπως κι ένα ζευγάρι Λαρισαίων, οι οποίοι διακινούσαν ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, μία 35χρονη και ένας 48χρονος για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους. Ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και κατά του 34χρονου γιατρού για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων.

Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η 35χρονη διακινεί ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη συλληφθείσα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας κι, όπως διαπιστώθηκε, κατείχε 90 ναρκωτικά δισκία, χωρίς να έχει ιατρική συνταγή, τα οποία προόριζε για εμπορία. Τα ναρκωτικά δισκία κατασχέθηκαν, καθώς επίσης και δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή της.

Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της, όπου φιλοξενούσε και τον 48χρονο συλληφθέντα, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν: μία χάρτινη συσκευασία με τρίμματα βουπρενορφίνης, βάρους 0,8 γραμμαρίων, καθώς και το βιβλιάριο υγείας της, στο οποίο αναγράφονταν δύο ιατρικές συνταγές από τον 34χρονο γιατρό που αφορούσαν χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι παραπάνω συνταγές είχαν εκδοθεί στις 28 Νοεμβρίου από τον γιατρό, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς ως ημερομηνία συνταγογράφησης την προχθεσινή (02-12-2013). Παράλληλα, εξακριβώθηκε ότι η μία από τις δύο είχε εκτελεστεί στις 29-11-2013 σε φαρμακείο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών διοδίων ο Χρυσοχοΐδης


Υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών διοδίων τάχθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με παρέμβασή του σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τη συμφωνία επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων.

Αφορμή για την παρέμβαση του υπουργού έδωσε η ακρόαση φορέων που είχαν κληθεί στην επιτροπή, επισημαίνοντας, στη συντριπτική πλειονότητά τους, το ζήτημα των χρεώσεων των διοδίων.

«Υπάρχει μία αδικία που πρέπει να αρθεί, σε σχέση με τους συχνούς χρήστες. Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πληρώνουν ανάλογα με τον δρόμο που έχουν να κάνουν και να έχουν καλούς εναλλακτικούς δρόμους και κατευθύνσεις» ανέφερε ο υπουργός, ενημερώνοντας την επιτροπή ότι στο σχέδιο νόμου έχει περιληφθεί διάταξη για την ύπαρξη αναλογικών διοδίων, πρόνοια που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Εξάλλου, ο κ. Χροσοχοϊδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ενόψει της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού και για να μην έχουμε προβλήματα όμοια με αυτά στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, η πρώτη προϋπόθεση που έθεσα στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν πως ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά αναλογικά διόδια γιατί τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα εκεί, ώστε ο παραχωρησιούχος να γνωρίζει τι παραλαμβάνει ακριβώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Αττικής, Ιωάννης Σγουρός, δήλωσε ότι η επανεκκίνηση των έργων είναι απαραίτητη αλλά δεν θα πρέπει να γίνει καμία αύξηση στην τιμή των διοδίων. Θα πρέπει να καθιερωθεί χιλιομετρική χρέωση και να αναζητηθούν άλλοι τρόπο για τη χρηματοδότηση των έργων.

Και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε ότι τα έργα είναι απαραίτητα, αλλά δεν πρέπει πέσει και άλλο βάρος στις πλάτες των πολιτών. Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας κάλεσε το υπουργείο να αποτυπώσει με σαφή τρόπο στο νομοσχέδιο ότι δεν θα θυσιαστεί το κομμάτι Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό εν ονόματι της επανεκκίνησης και να αποτυπωθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

«Όχι» στην αύξηση της τιμής των διοδίων και στη δημιουργία νέων σταθμών, είπαν οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Μεγαρέων και Χαλκιδέων.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την κατασκευή νέων διοδίων στον Άγιο Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, για να λάβει ως απάντηση από τον υπουργό ότι «αυτά είναι θέματα γνωστά από το 2007 και την ψήφιση της αρχικής σύμβασης». Αντίστοιχη θέση διατύπωσε ο δήμαρχος Διονύσου, Ιωάννης Καφατέλης, ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των διοδίων και ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών. Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης, ζήτησε να μην πληρώνουν οι δημότες διόδια για τη διέλευση σταθμών μέσα στα όρια του δήμου και να πληρώνουν το αντίτιμο μόνο για τις διελεύσεις στις εθνικές οδούς. Αντίθετος με οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των διοδίων δήλωσε και ο δήμαρχος Χαλκιδέων, Αθανάσιος Ζεμπίλης, σημειώνοντας ότι η λύση της παλαιάς οδού είναι μία μακάβρια εναλλακτική λύση για τους κατοίκους.

«Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί κύριε υπουργέ από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των διοδίων» ανέφερε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, ζητώντας από τον κ. Χρυσοχοϊδη να ξεκαθαρίσει το θέμα στην απογευματινή συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

Θετική χαρακτήρισε την επανεκκίνηση των έργων ο γγ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η επανεκκίνηση των έργων θα γίνει με χρήματα από το ΕΣΠΑ που θα πήγαιναν σε δημόσια έργα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών και Εργοληπτών Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), Μιχάλης Δακτυλίδης, όμως, τόνισε ότι η επανεκκίνηση είναι πράξη εθνική και κοινωνικά επωφελής.

Απαισιόδοξος ότι η επανεκκίνηση των έργων θα συμβάλει στην τόνωση της εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ιωάννης Τασιούλας, καταγγέλλοντας επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και όρους που εξυπηρετούν μόνο τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε ότι μέχρι την κατασκευή των παρόδιων δρόμων θα πρέπει τα διόδια να είναι μηδενικά. Επίσης, τάχθηκε υπέρ του συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης και ζήτησε να ενισχυθεί το ΠΔΕ, προκειμένου να τονωθούν τα δημόσια έργα και η απασχόληση στον κλάδο του, που έχει αφανιστεί από την κρίση.

Στην επιτροπή μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας (ΤΕΟ ΑΕ), Γ. Μανάρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί έναν φορέα με σπουδαίο ρόλο, δηλαδή τον έλεγχο των παραχωρησιούχων ως προς τα έσοδα από τα διόδια που πρέπει να αποδίδουν στο Δημόσιο.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα με την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη και τη συζήτηση των άρθρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων


Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων (Τρίτη 24 Δεκεμβρίου), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ανήμερα Χριστουγέννων και στις 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Στις 27 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στις 28/12 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, στις 29/12 από 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και στις 30 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Τρίτη 31 Δεκεμβρίου) τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και στις 2 Ιανουαρίου 2014 τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά.

Ο ΕΣΘ διευκρινίζει ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014, σε αντικατάσταση της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2013 που θα είναι ανοικτά.

Επίσης προσθέτει ότι, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013, επιτρέπεται – σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4177/2013 – να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (2 και πάνω καταστήματα) εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchise, δεν λειτουργούν ως “κατάστημα εντός καταστήματος” (shop in a shop) και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet ή εκπτωτικά χωριά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπροστά»… η γυναικεία επιχειρηματικότητα


Σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των γυναικών από τις βαλκανικές χώρες, που δραστηριοποιούνται στο "επιχειρείν", βρίσκονται οι Ελληνίδες επιχειρηματίες.

"Οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, ακόμη και στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι ευνοϊκότερες και επιπλέον δεν έχουμε τα προβλήματα των καθαρά ανατολικών κοινωνιών και θρησκευτικά ζητήματα που συνιστούν εμπόδιο στην επιχειρηματική ανέλιξη των γυναικών σε χώρες όπως η Τουρκία, το Κόσοβο, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Αλβανία. Είμαστε ένα βήμα μπροστά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Αποστολίνα Τσαλταμπάση.

Η κ. Τσαλταμπ΄ση συμμετέχει σε εκπαιδευτικό σεμινάριο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου "Βαλκανική Συμμαχία Γυναικείων Οργανώσεων για την Επαγγελματική Κατάρτιση στον τομέα της Επιχειρηματικής και Οικονομικής Επιστήμης" (Balkan Women Coalition for Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science- B-WCo), όπου ο ΣΕΓΕ είναι συντονιστής.

Η ιδέα του έργου B-WCo υλοποιήθηκε με τη συνεργασία γυναικείων οργανώσεων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει χαρακτηριστικά έντονης διαφοροποίησης ανά περιφέρεια, ενώ η ανεργία των γυναικών στην περιοχή αποτελεί κατά μέσο όρο το μισό ποσοστό της συνολικής ανεργίας.

Όπως ανέφερε η κ. Τσαλταμπάση, στόχος του σεμιναρίου που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες πόλεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι η κατάρτιση και υποστήριξη των γυναικών στην περιοχή, μέσω της επίτευξης διακρατικών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών οργανισμών και φορέων.

"Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συνδέσμων γυναικών που βρίσκονται σήμερα εδώ, ήρθαν να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μεταφέρουν καλές πρακτικές, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους" σημείωσε η κ. Τσαλταμπάση.

Πρόσθεσε δε, ότι "τα συμπεράσματα και η γνώση που θα προκύψει από το εκπαιδευτικό σεμινάριο, στη συνέχεια θα μεταφραστούν και θα διαχυθούν από τον ΣΕΓΕ στα περισσότερα από 1000 μέλη του, και αντίστοιχα από τους υπόλοιπους συνδέσμους στα δικά τους μέλη".

Τον επόμενο Νοέμβριο, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει μια συνδιάσκεψη της Βαλκανικής και της Διαμεσογειακής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων, όπου θα εκπροσωπηθούν 34 χώρες και θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις.

Το θέμα του σημερινού σεμιναρίου, "Management versus Leadership- Branding your company", αφορούσε το μοντέλο διοίκησης μίας επιχείρησης και το προφίλ του ατόμου που τη διαχειρίζεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε πάει Αγ. Μαρίνα το Μετρό;


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο σταθμός Αγία Μαρίνα του Μετρό. Η παράδοση του νέου τερματικού σταθμού της γραμμής 3 προβλεπόταν αρχικά για το Σεπτέμβριο αλλά η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε καθυστέρηση τουλάχιστον 2 μηνών λόγω προβλημάτων στις εργασίες εγκατάστασης του συστήματος σηματοδότησης της Siemens.

Σύμφωνα με την εταιρία, κατά τις καθιερωμένες τελικές δοκιμές φάνηκε ότι απαιτούνται επί πλέον αναπροσαρμογές και προσθήκες στο σύστημα σηματοδότησης, για την βέλτιστη συνεργασία των νέων εγκατεστημένων συστημάτων με τα υφιστάμενα, αλλά και για την εξασφάλιση της μελλοντικής επεκτασιμότητας στο υπό κατασκευή έργο προς Πειραιά.

Ήταν η τελευταία από μία σειρά καθυστερήσεων που επηρέασε την παράδοση άλλων δύο επεκτάσεων του μετρό, προς Ανθούπολη αλλά και προς Ελληνικό στη γραμμή 2. Η κατασκευή της επέκτασης προς Αγία Μαρίνα μήκους μόλις 1,5 χλμ, έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2011 αλλά η παράδοσή της καθυστέρησε λόγω του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η SIEMENS, η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια του συστήματος σηματοδότησης των γραμμών 2 και 3 του Μετρό.

Ο σταθμός Αγία Μαρίνα βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος του Δημαρχείου Αιγάλεω (Google Maps). Η ονομασία του σταθμού κατά τη διάρκεια κατασκευής του ήταν Χαϊδάρι αλλά στη συνέχεια άλλαξε σε Αγία Μαρίνα (από την ονομασία της περιοχής), καθώς βρίσκεται για λίγα μόλις μέτρα εντός των ορίων του δήμου Αγίας Βαρβάρας (με μία έξοδο του σταθμού να βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Αιγάλεω). Αναμένεται να είναι ο τερματικός σταθμός της γραμμής 3 μέχρι το 2017 όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά.

Μαζί με τον σταθμό του Μετρό, κατασκευάστηκε σταθμός μετεπιβίβασης ο οποίος διαθέτει χωρητικότητα για στάθμευση 380 Ι.Χ. οχημάτων.

Η διαδρομή από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 9 λεπτά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας μετάβασης στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 40 λεπτά. Ο σταθμός αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 νέους επιβάτες καθημερινά.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει η αποκομιδή των σκουπιδιών


Αρχίζει σε λίγες ώρες η αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη του Πύργου και των χωριών του δήμου.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος.

Ο δήμαρχος είπε ότι τα σκουπίδια θα πάνε σε διάφορους χώρους, χωρίς να τους προσδιορίσει, ζητώντας την κατανόηση των εκεί περιοίκων.

Η αποκομιδή θα ξεκινήσει απο τα σχολεία, το κέντρο της πόλης και θα συνεχισθεί σε όλη την πόλη και τα χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, η αποκομιδή θα αρχίσει στις 14:00 και η εναπόθεση θα γίνει σε μη αδειοδοτημένους χώρους στα προάστια του Πύργου.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του δημάρχου στο βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...