Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ποδηλατοδρομία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση


Με σύνθημα «Η ζωή μας μία ανάσα» ο σύλλογος ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) στις 5 Μαΐου, διοργανώνει την Κυριακή 27 Απριλίου, ποδηλατικό γύρο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Σημείο εκκίνησης θα είναι το παρκάκι στην οδό Ερμού και Ασωμάτων, στις 9.30 π.μ., και σημείο τερματισμού ο πεζόδρομος του Θησείου.

Την ίδια ημέρα, στο σημείο τερματισμού θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες, καθώς και γιατροί, παρουσία ασθενών και των φροντιστών τους, θα ενημερώνουν το κοινό για τη σπάνια αυτή νόσο, τα συμπτώματά της και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η ΠΑΥ είναι μία σπάνια νόσος των αρτηριών των πνευμόνων, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα με σοβαρό αντίκτυπο στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα της ΠΑΥ –δύσπνοια, αίσθημα σύσφιγξης στο θώρακα και κόπωση– είναι ήπια, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται συχνά όταν η νόσος τους είναι ήδη πολύ σοβαρή.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της συστηματικής παρακολούθησης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιδείνωση των εργασιακών βλέπει το 88% των Ελλήνων


Επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στην Ελλάδα βλέπει το 88% των Ελλήνων, τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την ποιότητα των όρων εργασίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι «κακές» (43% στην ΕΕ), ενώ μόλις το 16% θεωρεί ότι είναι «καλές» (53% στην ΕΕ). Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες στη χώρα τους καταγράφονται στους Ούγγρους (79%), στους Ισπανούς (76%) και στους Ιταλούς (73%).

Στο ερώτημα «πιστεύετε πως τα τελευταία 5 χρόνια οι συνθήκες εργασίας στη χώρα σας έχουν χειροτερέψει;» θετικά απαντά το 88% των Ελλήνων (57% στην ΕΕ), ενώ το 8% απαντά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν παραμείνει ίδιες (27% στην ΕΕ). Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης στις συνθήκες εργασίας στη χώρα τους καταγράφουν οι Ισπανοί (86%), οι Ιταλοί (85%), οι Σλοβένοι (84%) και οι Πορτογάλοι (78%).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές είστε ικανοποιημένοι από τις σημερινές εργασιακές συνθήκες στη χώρα σας;», αρνητικά απαντά το 62% των Ελλήνων (23% στην ΕΕ) και θετικά το 38% (77% στην ΕΕ). Μετά τους Έλληνες το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται από τους Ισπανούς (53%).

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων εκφράζει σε γενικές γραμμές ικανοποίηση (80% στην ΕΕ), ενώ δυσαρέσκεια εκφράζει το 36% (19% στην ΕΕ).

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής;», «δυσαρεστημένοι» δηλώνουν το 52% των Ελλήνων (25% στην ΕΕ) και «ικανοποιημένοι» το 48% (74% στην ΕΕ).

Σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συνθήκες εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, στο ερώτημα «ζητήθηκε η γνώμη σας για αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας ή/και τις συνθήκες εργασίας;» θετικά απαντά το 45% των Ελλήνων (54% στην ΕΕ) και αρνητικά το 55% (45% στην ΕΕ).

Στην ερώτηση «ενημερωθήκατε για την κατάσταση της εταιρείας σας ή του οργανισμού σας όσον αφορά στην χρηματοοικονομική κατάσταση και στο μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αναδιάρθρωσης;», θετικά απάντησε το 51% των Ελλήνων (63% στην ΕΕ) και αρνητικά το 48% (36% στην ΕΕ).

Ακόμη, το 56% των Ελλήνων (51% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας είναι η έκθεση στο άγχος, το 27% επισημαίνει τις επαναληπτικές κινήσεις ή τις κουραστικές στάσεις του σώματος (28% στην ΕΕ) και το 17% τους κινδύνους ατυχημάτων ή σοβαρών τραυματισμών (17% στην ΕΕ).

Τέλος, το 53% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στο χώρο εργασίας τους το προσωπικό δεν ενημερώνεται σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (22% στην ΕΕ), το 51% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας ή των ατυχημάτων στην εργασία (37% στην ΕΕ) και το 76% ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προσαρμογή του χώρου εργασίας για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (62% την ΕΕ).

Για τους σκοπούς της εν λόγω έρευνας, ως όροι εργασίας θεωρήθηκαν ο χρόνος εργασίας, η οργάνωση της εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, η εκπροσώπηση των εργαζομένων και η σχέση με τον εργοδότη.



Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια κατά της αστυνομικής βίας μέσω Twitter


Οι πολίτες «διαφημίζουν» την ΕΛ.ΑΣ στο #myELAS.

Σε παγκόσμια καμπάνια κατά της αστυνομικής βίας εξελίχθηκε η επικοινωνιακή έμπνευση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης να διαφημίσει το έργο της μέσω twitter, με τους Έλληνες χρήστες να είναι από τους πρώτους που έσπευσαν να «διαφημίσουν» τα κατορθώματα της ΕΛΑΣ. Ήταν τέτοιος δε ο ζήλος για την προβολή του «έργου» της ελληνικής αστυνομίας, που το hashtag #myELAS μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε νούμερο 1 trend στη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD), σε μία προσπάθεια να εκθειάσει το έργο του, κάλεσε τους πολίτες να μοιραστούν «θετικές» φωτογραφίες των αστυνομικών της πόλης μέσω του hashtag @myNYPD, κάνοντας την αρχή με έναν χαμογελαστό πολίτης να φωτογραφίζεται δίπλα σε όργανα της τάξης. Οι πολίτες δεν είχαν την ίδια εικόνα από ότι αποδείχτηκε όμως, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το twitter κατακλείστηκε με φωτογραφίες βίας.

Το νήμα από τους Αμερικανούς πολίτες πήραν οι Έλληνες που τα τελευταία χρόνια έχουν δει και βιώσει περιστατικά αστυνομικής βίας στους δρόμους της πόλης. Το hashtag #myELAS έχει πάρει φωτιά από χθες, ξεπερνώντας ακόμα και το «χρόνια πολλά» λόγω γιορτών. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες που ανεβαίνουν από χθες στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτή με τον ψεκασμό του Μανώλη Γλέζου από δυνάμεις των ΜΑΤ αλλά και ξυλοδαρμών πολιτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η «διαφήμιση» της αστυνομίας έχει μετατραπεί σε μια διεθνή εκστρατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αστυνομική βία, με τις ευρωπαϊκές χώρες της λιτότητας να κρατούν τα πρωτεία σε αναρτήσεις.










Διαβάστε περισσότερα...

Για να αποδείξει το θάρρος του έχασε τη ζωή του


Νεκρός 11χρονος στη Βρετανία από πτώση σε κανάλι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Τη ζωή του έχασε ένα 11χρονο αγόρι που ήθελε να αποδείξει στους φίλους του πως είναι ατρόμητο, περπατώντας σε έναν λεπτό σωλήνα στο πλάι μιας γέφυρας στο Lancashire της Βρετανίας.

Ο 11χρονος Robbie Williamson έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο κανάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Ένας γείτονας άκουσε τις φωνές των υπόλοιπων παιδιών και πήδηξε στο νερό για να τραβήξει το αγόρι έξω. Ο 11χρονος φάνηκε αρχικά να συνέρχεται αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε καθοδόν προς το νοσοκομείο. Φτάνοντας στο Royal Blackburn Hospital διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συντετριμμένοι είναι οι γονείς του Dean και Nicola Williamson και ο μεγαλύτερος αδελφός του Morgan.

Δείτε τις φωτογραφίες
















Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων - Τι προβλέπει


Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης που διήρκησε περισσότερους από δύο μήνες.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι προσδιορίζεται σαφώς και ονομαστικά το σύνολο των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό την κατηγοριοποίηση του νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (4014/2011) για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την ομοιογένεια της νομοθεσίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται "για ένα νομοσχέδιο που απλουστεύει ριζικά τις αδειοδοτήσεις και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται πράγματι μια χώρα φιλική στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Η δουλειά αυτή βασίζεται σε συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την Παγκόσμια Τράπεζα. Και είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έγινε με τους αρμόδιους φορείς".

"Η παρέμβαση που κάνουμε είναι σφαιρική. Σε αντίθεση με προηγούμενες ρυθμίσεις διαφόρων κυβερνήσεων, αυτή η παρέμβαση καλύπτει το σύνολο, σχεδόν, των αδειοδοτήσεων για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση δεν θα σταθεί απλά και μόνο στην κατάθεση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά θα εργαστεί, καθώς μιλάμε ουσιαστικά για ένα νόμο πλαίσιο, για την έκδοση μέσα στο χρόνο, όλων των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που απαιτείται να εκδοθούν από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου ο νόμος αυτός να πάρει σάρκα και οστά το ταχύτερο δυνατό. Μήνα – μήνα. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα προβαίνουμε στην έγκριση όλης της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας. Γι’ αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί και ένα γραφείο συντονισμού με εκπροσώπους από το γραφείο του Πρωθυπουργού και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε καθόλου" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι

"είναι ζήτημα προτεραιότητας για τη χώρα, να αντιμετωπίσει ριζικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά, το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση".

Οι βασικές τομές του νομοσχεδίου

Η βασική φιλοσοφία του νόμου - πλαισίου είναι ότι:

Από το σύστημα που ισχύει σήμερα, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτα την άδεια του κράτους, περνάμε στο νέο καθεστώς που συνίσταται στο ότι:

Όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Τα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης περιλαμβάνουν τα εξής:

Εισαγωγή του συστήματος απλής αδειοδότησης με υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων. Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, για την έναρξη λειτουργίας θα αρκεί η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης ή θα απαιτείται η πιστοποίηση τρίτου ή η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς (όπως, π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας. Προηγούμενη άδεια θα απαιτείται μόνο στις «βαριές» περιπτώσεις, π.χ. για την ίδρυση φαρμακοβιομηχανίας, για τις οποίες επίσης λαμβάνονται μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών.


Θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων που καταργούν την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση των αιτημάτων των επενδυτών και εισάγουν γενικούς όρους λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα. Στα πρότυπα αυτά θα πρέπει να προσαρμοστεί όποιος ενδιαφέρεται να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, δίχως παρεκκλίσεις αλλά και χωρίς δυνατότητα παρερμηνειών από τη Διοίκηση.

Μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο έκδοσης της άδειας σε εκείνο της λειτουργίας της επιχείρησης και διεξαγωγή τους με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Έτσι οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια που περιορίζουν το περιθώριο ερμηνείας από την πλευρά των ελεγκτών, και οι επιχειρήσεις και η κρατική μηχανή θα απαλλαγούν από γραφειοκρατικό βάρος.

Δυνατότητα διεξαγωγής των ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς όχι μόνο του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, στο οποίο όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, θα μπορεί να βλέπει τι πρέπει να κάνει, θα διεκπεραιώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και θα μπορεί να παρακολουθεί πώς προχωρούν οι διαδικασίες. Στόχος είναι η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Αλλαγές και προσθήκες που έγιναν μετά τη διαβούλευση

Σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν ανακοινωθεί το Φεβρουάριο και λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση που μεσολάβησε, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις έχουν ως εξής:

1.Πεδίο εφαρμογής: Καλύπτουμε σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων που καταλαμβάνονται από την κατάταξη των έργων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, δηλαδή υποδομές, παραγωγικές μονάδες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις –από μεταποίηση τροφίμων και ποτών σε επεξεργασία μετάλλων-, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

1. Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών

2. Υδραυλικά έργα

3. Λιμενικά έργα

4. Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

5. Εξορυκτικές δραστηριότητες

6. Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής (Εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση)

7. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

8. Υδατοκαλλιέργειες

9. Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις

10. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

11. Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών

12. Ειδικά έργα και δραστηριότητες

Εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

2.Επιχειρηματικά Πάρκα: Βελτιώνεται περαιτέρω το πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα απλοποιώντας τόσο τη διαδικασία ίδρυσης νέων πάρκων όσο και την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε υφιστάμενα. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε Πάρκα θα καλύπτονται από τη γενική αδειοδότηση των πάρκων, παρέχοντας έτσι στις επιχειρήσεις ισχυρά κίνητρα για εγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, εφόσον δοθεί έγκριση λειτουργίας σε οργανωμένο υποδοχέα δραστηριότητας, αυτή περιλαμβάνει και έγκριση λειτουργίας για κάθε επιχείρηση που θα εγκατασταθεί σε αυτόν. Παράλληλα, ορίζεται αποκλειστική προθεσμία έγκρισης της λειτουργίας του πάρκου 100 ημερών, μετά την πάροδο των οποίων θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί.

3.Ποινές: Λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις από φορείς της αγοράς, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για ποινές και πρόστιμα, χωρίς όμως να αλλοιωθεί το πνεύμα αυστηρού ελέγχου που θέλει να καθιερώσει το νομοσχέδιο, ώστε να δρα αποτρεπτικά.

4.Χρονοδιάγραμμα: Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο και σαφώς προδιαγεγραμμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε οι γενικές αρχές που τίθενται στο νομοσχέδιο να εξειδικευθούν με κανονιστικές αποφάσεις με τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό. Στο σχέδιο νόμου, όπως τελικώς διαμορφώθηκε, τίθεται δεσμευτική προθεσμία έκδοσης όλων των εφαρμοστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων μέχρι το τέλος του 2014, μετά την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης της κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Σχεδιασμός για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου

Είναι προφανές ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί στην πράξη. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από την ταχύτητα αλλά και την υλοποίηση στην πράξη των αλλαγών στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος, αλλά και της σημασίας του για την οικονομία, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε ή προετοιμασία του νέου συστήματος σε επιχειρησιακό επίπεδο να προχωρήσει παράλληλα με την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων (ΚΥΑ και ΠΔ) ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο αδειοδότησης.

Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, το σχεδιασμό και υλοποίηση του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των αδειοδοτήσεων, την πιστοποίηση των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν πιστοποιήσεις και ελέγχους, την εκπαίδευση του προσωπικού, την επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, κ.α.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα παρακολουθείται στενά από μια ομάδα παρακολούθησης – ένα Project Management Office (PMO).

Την ομάδα θα στελεχώσουν:

1. Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Στεργίου

2. Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Πτωχός

3. Ο οικονομολόγος κ. Αιμίλιος Στασινάκης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

4. Στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων

Στην ομάδα παρακολούθησης θα συμμετέχει ενεργά η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, όπως και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force). Η εμπλοκή των διεθνών μας εταίρων είναι πολύτιμη καθώς διασφαλίζει την μεταφορά τεχνογνωσίας από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες.

Η ομάδα αυτή, και οι επιμέρους υποομάδες ανά Υπουργείο, θα στηριχθούν στη διαβούλευση που έχει ήδη ξεκινήσει με κάθε Υπουργείο για να προσδιορίσουν ποιές δραστηριότητες εμπίπτουν στην έγκριση λειτουργίας, ποιές αρκεί να συμμορφώνονται με γενικούς όρους λειτουργίας και πρότυπα και ποιές μπορούν να ασκούνται εντελώς ελέυθερα.

Αντικείμενο της διαβούλευσης θα είναι, επίσης, το περιεχόμενο των γενικών όρων λειτουργίας για κάθε δραστηριότητα και αντίστοιχα τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την έγκριση λειτουργίας σε περίπτωση πιο οχληρών εγκαταστάσεων.

Η διαβούλευση θα καταλήξει στην αντίστοιχη κανονιστική νομοθεσία των αρμόδιων Υπουργείων και του ΥΠΑΑΝ, με την οποία θα τιθενται οι κανόνες για την άσκηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, και η οποία στόχος είναι να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος το έτους.


-------------

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση


Διαβάστε περισσότερα...

Ευκαιρίες συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων


Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου και να αποφύγουν ανατροπές στα όρια ηλικίας. Μεγάλες κερδισμένες όσες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στα όρια ηλικίας υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με το έτος που «κλειδώνει» το δικαίωμα αλλά και τον ασφαλιστικό φορές. Αποκλίσεις υπάρχουν και στα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν ια την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Το έτος θεμελίωσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς από το 2015 αλλάζει το «μοντέλο» . Πάντως εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ενώ σε γενικές γραμμές είναι οικονομικά ασύμφορη η πρόωρη συνταξιοδότηση, για συγκεκριμένες ομάδες μητέρων μπορεί να αποτελεί τη σωστή επιλογή.

Το Έθνος, δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένες πώς να αποφύγουν τυχόν ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην "έξοδο" με 12 έτη ασφάλισης


Με μόλις 12 έτη πραγματικής ασφάλισης (δηλαδή 3.600 ημέρες) μπορούν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διεκδικήσουν σύνταξη. Τα υπόλοιπα τρία χρόνια που λείπουν για τη συμπλήρωση της 15ετίας μπορούν να συμπληρωθούν είτε με την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης είτε με αυτασφάλιση.

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουν ένα εισόδημα ακόμα και ασφαλισμένοι που δεν έχουν διανύσει πολλά χρόνια στην εργασία. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το απαιτούμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι υψηλό (με δεδομένο πως δεν υπάρχουν πολλά έτη ασφάλισης).

Όπως τονίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, πλέον με τη συμπλήρωση 15ετίας καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 67 ετών και μειωμένη στα 62. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξη εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πριν από την αίτηση, 5ετία στους φορείς που αυτή απαιτείται.

Για συμπλήρωση της 15ετίας με τα πλασματικά έτη των ν.3863/2010 και 3996/2011, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να μην έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη θεμελίωση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Έτσι όσοι άντρες είχαν μέχρι το τέλος του 2010 συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 60ο (για περιπτώσεις της πλήρους σύνταξης) δεν μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο από σπουδές ή τέκνα ή κενά εργασίας για συμπλήρωση των απαραίτητων 15 ετών.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν τα εν λόγω όρια ηλικίας αλλά έχουν πραγματική ασφάλιση που ξεπερνά τη 12ετία μπορούν χωρίς περιορισμό να εξαγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους για να φτάσουν τα 4.500 ένσημα (15 έτη). Μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ο πλασματικός χρόνος των τέκνων, της θητείας, τα κενά ασφάλισης, η ανεργία κλπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα χαράτσια σε ένα εκκαθαριστικό


Έως και τέσσερα διαφορετικά χαράτσια, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένα οι φορολογούμενοι.

Εκτός των άλλων φόρων που θα πληρωθούν άμεσα με την εκκαθάριση της δήλωσης, θα πληρωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος πέρυσι πληρώθηκε ξεχωριστά από τις φορολογικές δηλώσεις. Και οι τέσσερις φόροι θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά της δήλωσης, τα οποία, εκτός των άλλων, θα είναι -σχεδόν στο σύνολό τους- χρεωστικά, λόγω της κατάργησης του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, του αφορολογήτου των παιδιών, αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα των φετινών δηλώσεων ενσωματώνει:

1. Το φόρο εισοδήματος.

2. Την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% -4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση.

4. Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Από φέτος, τίθενται σε ισχύ επαχθείς ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος:

1) Κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.

2) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

3) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ψηφιακή μορφή τα δικαιολογητικά στα κτηματολογικά γραφεία


«Για πρώτη φορά στη χώρα, θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών, για όλες τις δικαιοπραξίες, όπου λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του μετά από υπογραφή της απόφασης για υποχρεωτική ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου τίτλων, διαγραμμάτων και λοιπών δικαιολογητικών, που υποβάλλονται με τις αιτήσεις εγγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.

«Από την εποχή της χειρόγραφης αρχειοθέτησης των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων, οδεύουμε πλέον στη νέα εποχή, με πλήρη, ψηφιακά άρτια και διαρκώς ενημερούμενη βάση δεδομένων, για όλα τα ακίνητα της ελληνικής επικράτεια», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και σημείωσε ότι «οι 103 περιοχές στις οποίες λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία, ανοίγουν το παράθυρο για τη δημιουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου Εθνικού Κτηματολογικού Συστήματος Πληροφοριών, βασικού εργαλείου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας.».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής τήρησης των ψηφιοποιημένων εγγράφων στην ενιαία, περιγραφική βάση δεδομένων του εθνικού κτηματολογίου, που φυλάσσεται κεντρικά με ευθύνη της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΚΧΑ Α.Ε.)».

Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο περιλαμβάνει την ψηφιακή αποτύπωση των πρωτοτύπων εγγράφων, υπό την εποπτεία και ευθύνη του προϊσταμένου του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου, σύμφωνα με Εγχειρίδιο Διαδικασίας Σάρωσης, το οποίο και αποστέλλει στα Κτηματολογικά Γραφεία η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.».

Τέλος, με αυτή την απόφαση, τα συνολικά 103 λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας αναλαμβάνουν την υποχρέωση, εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευσή της, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως προμήθεια εξοπλισμού σάρωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να τηρούν το ηλεκτρονικό τους αρχείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΚΧΑ Α.Ε.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η ενισχυτική διδασκαλία


Στις 21 Μαΐου η λήξη του προγράμματος.

Στις 21 Μαΐου και όχι στις 12, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, θα λήξει το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια όλης της χώρας.

Θυμίζουμε ότι το newsbeast.gr είχε επισημάνει ότι η ημερομηνία του προγράμματος έπρεπε να μετατεθεί στις 21/5, αφού η υπουργική απόφαση όριζε ότι το πρόγραμμα λήγει με το τέλος των μαθημάτων.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης με το οποίο γνωστοποιεί τη νέα ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι θα ακολουθήσουν οδηγίες για την καταχώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα myschool.

Η μετάθεση της ημερομηνίας της λήξης κατά 7 μέρες ωφελεί τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, καθώς θα προσθέσουν μέχρι και 7 ένσημα και μερικές μέρες προϋπηρεσίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ως μισθωτοί θα φορολογούνται όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ


Τροπολογία κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ως μισθωτοί θα φορολογούνται άνεργοι, μικροκαταθέτες, φοιτητές και γενικότερα φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφ όσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.

Με την διάταξη αυτή οι εν λόγω φορολογούμενοι θα θεωρούνται μισθωτοί και θα γλιτώνουν τον φόρο που απέρρεε από την τεκμαρτή δαπάνη διαβιώσεως καθώς θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς , συνταξιούχους και αγρότες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας


Κοινές δράσεις από τον ΟΑΕΔ και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η διατύπωση κοινών προτάσεων και η διαμόρφωση κοινών δράσεων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε η σύσταση Τεχνικού Κλιμακίου Εργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλους τους φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση του πλαισίου και των προϋποθέσεων της συνεργασίας, καθώς και για την εξειδίκευση του περιεχομένου της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν εισέπραξες τον ΦΠΑ ; Δεν θα τον καταβάλεις στη Εφορία


Θα υπολογίζεται πλέον σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τροπολογία.

Δεν θα έχουν την υποχρέωση αποδόσεως του ΦΠΑ όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο και ιδιώτες και δεν έχουν πληρωθεί για την συναλλαγή που βαρύνεται με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ο ΦΠΑ θα λογίζεται πλέον σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, ήτοι δεν θα καταβάλλεται στην εφορία πριν ακόμη εισπραχθεί από τον συναλλασσόμενο.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα των υποκείμενων στο φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις 500.000 ευρώ, να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος καταβολής, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων.

Η ρύθμιση θα ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύση πριν από την λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου. Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς, λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα της, προϋποθέτει, την υποβολή δηλώσεως στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Ως προς τους υποκείμενους στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αυτοί εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος. Δεν θα υπάγονται σε αυτό το ειδικό καθεστώς οι παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα


Από κοινού εκδικαστήκαν σήμερα οι προσφυγές της Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δέχθηκε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και καταδίκασε την Ελλάδα, για έλλειψη νομιμότητας στην κράτησή τους καθώς και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν.

Η Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο Δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η κράτηση τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη και επικαλέσθηκαν το γεγονός ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, και υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με την νομιμότητα της κράτησής τους.
Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 4 Μαΐου ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας


Εγγραφές έως την Πρωτομαγιά.

Τον 3ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας, αγώνες δρόμου 5 χλμ., 3 χλμ., καθώς και αγώνα 600μ. για τα ΑΜΕΑ διοργανώνουν στις 4 Μαΐου ο δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Ο Αγώνας Δρόμου 3χλμ διοργανώνεται με τα υψηλότερα κριτήρια και περιλαμβάνει και φέτος Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση. Το κόστος συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου 3χλμ. είναι μηδενικό.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα των 3χλμ. παρατείνονται έως 1η Μαΐου 2014 και γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων και των υπηρεσιών του Δήμου για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε στα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τα γραφεία του Οργανισμού.

* Στα γραφεία του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν και με τους δύο τρόπους (Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 16.00) Ακαδημίας 50 - Αθήνα, Ισόγειο, Τμήμα Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού, τηλ. 210 5284873 – 874.

• ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (Καθημερινά 9:00 – 21:00, Σάββατο 9:00 – 15:00)

1. Ρουμελιωτών (Σίνα & Μερλιέ – Νεάπολη – 210 3605122)

2. Μίτσι (Βεΐκου 62 – Κουκάκι – 210 9226898)

3. Πρέκα (Φιλολάου 176 – Αγ. Αρτέμιος – 210 7012579)

4. Φορμίωνος (Φορμίωνος 12 – Παγκράτι – 210 7222590)

5. Πετραλώνων (Τριών Ιεραρχών 83 – Πετράλωνα – 210 3451125)

6. Σεπολίων (Λαμπόβου 4 – Σεπόλια – 210 5143130)

7. Κ. Πατησίων (Καλλάρη & Κουρτίδου – 210 8543552)

8. Λένορμαν (Λένορμαν 75 – Μεταξουργείο – 210 5141341)

9. Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – Πατήσια – 210 2011437)

10. Αγ. Ελευθερίου (Αναβρύτης 5 – Αγ. Ελευθέριος – 210 2284580)

11. Ευελπίδων (Πρώην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – 210 8843137)

12. Κυψέλης (Καλογερά 18 – Πλ. Κυψέλης – 210 8821403)

13. Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152 – 210 6444579)

14. Πολυγώνου (Χατζή & Μαντζουράκη – 210 6917022)

• ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ (Καθημερινά 9:00 – 21:00, Σάββατο 9:00 – 17:00 & Κυριακή 9:00 – 14:00)

1. Κολοκυνθούς (Λεάνδρου & Ιφιγενείας – 210 5153726)

2. Γκράβα (Πασσώβ 10 – Πατήσια – 210 2282714)

3. Γουδή (Κανελλοπούλου και Κοκκινοπούλου – 210 7771990)

ΣΗΜΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 3ου ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΕΠ

1ο ΚΕΠ - Κέντρο Αθήνας

Διεύθυνση: Ακαδημίας 88

Τηλέφωνα: 210 3302137, 210 3303235, 213 1321000

2ο ΚΕΠ - Ν. Κόσμος

Διεύθυνση: Κασομούλη 33

Τηλέφωνα: 210 9270215, 210 9720230, 213 1321100

3ο ΚΕΠ - Πετράλωνα

Διεύθυνση: Κειριαδών 70

Τηλέφωνα: 210 3421280, 210 3421208, 213 1321200

4ο ΚΕΠ - Σεπόλια

Διεύθυνση: Δυρραχίου 30 & Αμβρακίας

Τηλέφωνα: 210 5157500, 210 5157396, 210 5157289, 213 1321300

5ο ΚΕΠ - Πατήσια

Διεύθυνση: Αγίας Λαύρας 24 & Μητσάκη

Τηλέφωνα: 210 2280019, 213 1321400

6ο ΚΕΠ - Πλ.Βικτωρίας

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 84 & Φερρών

Τηλέφωνα: 210 8848142, 210 8848144, 210 8848146, 213 1321500

7ο ΚΕΠ - Αμπελόκηποι

Διεύθυνση: Πανόρμου & Λ. Ριανκούρ

Τηλέφωνα: 210 6990823, 213 1321600

ΚΕΠ - Σύνταγμα

Διεύθυνση: Αμαλίας 2 & Όθωνος

Τηλέφωνα: 213 2027917, 213 2027915, 213 2027905, 213 2027908-913

ΚΕΠ - Κυψέλη (308)

Διεύθυνση: Φωκίωνος Νέγρη 42, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, T.K 11361

Τηλέφωνα: 210-6993630

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

1η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Πλ. Ηρώων, Πλ. Ψυρρή, Τηλέφωνο: 210 5277901-2, 210 5277951

ΣΕΔ τηλ.: 210 3256825

2η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Υμηττού 251, Παγκράτι, Τηλέφωνο: 210 7564794-5

ΣΕΔ : τηλ.: 210 7522293

3η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Τριών Ιεραρχών 74, Τηλέφωνο: 210 3421994-5

ΣΕΔ: τηλ.: 210 3427310

4η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35, Κολωνός,

Τηλέφωνο: 210 5149940, 210 5157553

ΣΕΔ: τηλ.: 210 5157882

5η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Πατησίων 237, Πλ. Κολιάτσου, Τηλέφωνο: 210 8646723, 210 8646898

ΣΕΔ: τηλ.: 210 8623320

6η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Θήρας 31, Πλ. Αμερικής, Τηλέφωνο: 210 8668162

ΣΕΔ: τηλ.: 210 8252227

7η Δημοτική Κοινότητα

Δ/νση: Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι, Τηλέφωνο: 210 6998831-34-35-38

ΣΕΔ: τηλ.: 210 6919945



Διαβάστε περισσότερα...

Κόντρα στο φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης η 11η Μαθητιάδα


Στις 2 Μαΐου ξεκινούν οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» των μαθητών.

Με τη συμμετοχή περίπου 600 μαθητών από 41 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ξεκινά στις 2 Μαΐου, στην Πρώτη Σερρών, η 11η Μαθητιάδα που αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. «Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», είναι και το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης, όπου οι μαθητές θα αγωνισθούν σε 35 ολυμπιακά αθλήματα.

Οι αγώνες που σύμφωνα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, αποτελούν «τη ζωντανή συνέχεια της αθλητικής και πολιτισμικής μας παράδοσης που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και φωτίζει τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα», διεξάγονται ωστόσο φέτος υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης.



Πρώτα από όλα συμμετέχουν λιγότερα σχολεία σε σχέση με πέρσι, που ήταν 52 με 1200 μαθητές, και όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Μαθητιάδας, Αριστείδης Σέμκος, ενώ, φέτος όπως και πέρσι οι μαθητές επωμίσθηκαν ένα μέρος από το οικονομικό κόστος της διαμονής και συμμετοχής που ανέρχεται στα 85 ευρώ το άτομο.

«Στον προϋπολογισμό της φετινής Μαθητιάδας, που είναι 150 χιλιάδες ευρώ, συμμετέχουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο δήμος Αμφίπολης και η αντιπεριφέρεια Σερρών» ανέφερε ο κ.Σέμκος υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή περίπου 800 εθελοντών, αλλά και την οικονομική «ανάσα» που αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή η τετραήμερη διαμονή μαθητών.

«Μέσα από αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, οι μαθητές θα έρθουν κοντά με τη φιλοσοφία που καλλιεργεί ο Ολυμπισμός, η οποία συνδυάζει τις αρετές του σώματος και της ψυχής, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου, τονίζοντας ότι «όπως συμβαίνει πάντα με τις Ολυμπιάδες, έτσι και η Πανελλήνια Μαθητιάδα εκπέμπει από την Πρώτη Σερρών, από την καρδιά της Μακεδονίας, το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης».

Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση αναμένονται Έλληνες μαθητές από τη Γερμανία, την Κωνσταντινούπολη, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και πιθανότατα από την Ουκρανία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παιχνίδια σε παιδιά ογκολογικών κλινικών της Θεσσαλονίκης


Πασχαλινή δράση από εθελοντική ομάδα.

Δώρα για να προσφέρει λίγη χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται σε ογκολογικές κλινικές θα προσπαθήσει να «μαζέψει» η εθελοντική διαδικτυακή ομάδα «Ας μην μείνουμε στα λόγια». Διοργανώνει πασχαλινή δράση συγκέντρωσης παιχνιδιών το Σάββατο στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα οι εθελοντές, με το σύνθημα «Κάνε ένα παιδί να γελάσει», καλούν τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους σε μια εκδήλωση που θα έχει πολλές εκπλήξεις: κλόουν, διαδραστικά παιχνίδια, χορό, μαγειρέματα, έκθεση εντόμων, επίδειξη πρώτων βοηθειών, ενημέρωση και πολλά άλλα happenings καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα συνελήφθη για το φόνο των τριών ανάπηρων παιδιών της


Σοκάρει η υπόθεση στο Λονδίνο.

Φως στην υπόθεση σοκ με τον εντοπισμό τριών παιδιών νεκρών σε σπίτι στο Λονδίνο φαίνεται να ρίχνει η αστυνομική έρευνα. Η γυναίκα που κρατείτο ως ύποπτη για το φόνο των τριών παιδιών με αναπηρία είναι τελικά η μητέρα τους, όπως γράφει σήμερα το βρετανικό δίκτυο skynews.

Η Tania Clarence που είχε την πλήρη φροντίδα των παιδιών της μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα του νοτίου Λονδίνου.

Η αστυνομία εντόπισε τις σορούς των τριών παιδιών μέσα στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή New Malden.
Επρόκειτο για ένα 4χρονο κορίτσι και δίδυμα αγόρια τριών ετών που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, λόγω της αναπηρίας τους δεν μιλούσαν ούτε περπατούσαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, δεν αναζητείται άλλο άτομο σε σχέση με την υπόθεση.

Ο πατέρας της οικογένειας Gary Clarence βρισκόταν στη Νότιο Αφρική με τη μεγαλύτερη κόρη του και επιστρέφει σήμερα στη Βρετανία.

Η οικογένεια είχε μετακομίσει στην περιοχή πριν από λίγους μήνες ανακαινίζοντας εκ βάθρων το σπίτι και εγκαθιστώντας ασανσέρ και ράμπες.







Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της επτά παιδιά


Πρόωρο τέλος για 29χρονη στη Βρετανία - Δείτε τις φωτογραφίες.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών η 29χρονη Lisa Watling από τη Βρετανία, μητέρα επτά παιδιών, έφυγε από τη ζωή εξαιτίας σηψαιμίας που οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια, πέντε εβδομάδες αφότου διαγνώστηκε με μια ελαφριά δερματική μόλυνση.

Η 29χρονη αρνείτο να πάει στο νοσοκομείο επειδή αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να αφήσει τα παιδιά της. «Ήταν μητέρα πάνω απ’ όλα», δήλωσε στη Daily Mail ο 32χρονος σύζυγός της Andy Greaves. «Τη βλέπω στα μάτια κάθε μας παιδιού.
Ραγίζει την καρδιά μου πόσα θα χάσει καθώς τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν αλλά και πόσο θα τους λείψει».

Η Watling έπρεπε να παίρνει αντιβίωση για το δερματικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε αλλά δεν ακολουθούσε πιστά τη φαρμακευτική της αγωγή.

Ο άνδρας της την παρακαλούσε να πάει στο νοσοκομείο αλλά επειδή δεν ήθελε να αφήσει τα παιδιά της για μεγάλο διάστημα, εκείνη δεν ήθελε να κάνει εισαγωγή.

Κάποια στιγμή ωστόσο ήταν τόσο άρρωστη και παραληρούσε που η μητέρα της κάλεσε ασθενοφόρο. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί είπαν στην οικογένειά της πως ήταν πολύ πιθανό να χρειαστεί ακρωτηριασμός στο ένα της πόδι.

Δεν πρόλαβαν όμως το χειρουργείο, η σηψαιμία είχε ήδη προχωρήσει πολύ και τα ζωτικά όργανά της άρχισαν να καταρρέουν.

Αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει πια σωτηρία, οι γιατροί την αποσυνέδεσαν από το μηχάνημα που την κρατούσε στη ζωή και έτσι πέρασαν οι τελευταίες της στιγμές, με τον άνδρα και τους γονείς της στο πλευρό της.

«Την κοιτούσα στο κρεβάτι του νοσοκομείου και ήθελα να κρατήσω κάθε μας στιγμή», περιέγραψε ο επί 11 χρόνια σύζυγός της Andy.

«Το μόνο που ήθελε ήταν να είναι σπίτι με τα παιδιά της. Μόνο αυτά σκεφτόταν. Αυτά είναι η κληρονομιά της και η δύναμή μας», είπε ο πατέρας της ενώ η μητέρα της δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τη στιγμή που η κόρη της αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα. «Δεν μπορούσα να βλέπω την πρωτότοκή μου να πεθαίνει», είπε.

Η Watling πέθανε τη Δευτέρα 14 Απριλίου αφήνοντας πίσω τις τα παιδιά της Kieran, 11, Lewis, 9, Mason, 6, Jaidon, 5, Paisleigh, 3 και Ainsley, 14 μηνών.












Διαβάστε περισσότερα...

Πού ιδρύονται ΙΕΚ και ΣΕΚ


Δέκα νέα ΙΕΚ και 6 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δέκα νέα ΙΕΚ και 6 ΣΕΚ θα ιδρυθούν σύμφωνα με αποφάσεις των Υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα 16 ΙΕΚ και ΣΕΚ πιθανόν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Τα 10 ΙΕΚ θα λειτουργήσουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πιο αναλυτικά:

1. ΑΤΤΙΚΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΙΕΚ ΔΑΦΝΗΣ−ΥΜΗΤΤΟΥ

2. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ' ΑΘΗΝΑΣ ΙΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ− ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

3. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΙΕΚ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

4. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΙΕΚ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

5. ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΕΚ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

6. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

7. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΙΕΚ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

8. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΙΕΚ ΛΕΡΟΥ

9. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΙΕΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

10. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΚ ΘΗΒΑΣ

Όπως προαναφέρθηκε ιδρύονται και 6 Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης που απευθύνονται σε αποφοίτους γυμνασίου.

1. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕΚ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

2. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ' ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΚ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ

3. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΚ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

4. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

5. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

6. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΕΚ ΘΗΒΑΣ



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι εκπαιδευτικοί για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας


Τα αποτελέσματα αφορούν 8 περιφέρειες.

Ανακοινώθηκαν σε 8 περιφέρειες οι πίνακες με τα μόρια των εκπαιδευτικών που κατέθεσαν αιτήσεις για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών ήταν αρκετά μεγάλο. Ειδικά στην ειδικότητα των φιλολόγων υπήρξαν πολυάριθμες αιτήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκαν 131 έγκυρες αιτήσεις. Στη Στερεά Ελλάδα αιτήσεις κατέθεσαν 79 φιλόλογοι. O συνολικός αριθμός των έγκυρων αιτήσεων των φιλολόγων στις 8 περιφέρειες ξεπέρασαν τις 600.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και στις άλλες ειδικότητες καθώς και στους μαθηματικούς άλλα και στους καθηγητές της Αγγλικής Γλώσσας ο αριθμός των αιτήσεων ήταν λίγο πάνω από τις 100. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία οι έγκυρες αιτήσεις των καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας ήταν 45 και των μαθηματικών 21.

Όσοι επιθυμούν να δουν τους πίνακες με τα μόρια καθώς και τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων εκπαιδευτικών μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Τυχόν ενστάσεις κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων υποβάλλονται σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησης των προσωρινών αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι επί ποινή απαραδέκτου συγκεκριμένες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται ως ατεκμηρίωτες ενστάσεις κατά του πίνακα συνολικά, ή κατά του συνόλου των υποψηφίων που προηγούνται του ενισταμένου, κ.λπ.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται ιδιοχείρως ή αποστέλλονται ταχυδρομικώς, εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4, στην διεύθυνση: Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα, Κεντρική Γραμματεία - 2ος Όροφος, για την υπ’ αριθμ. πρωτ. 660/2/3463 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιλογή Εκπαιδευτών με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, υπόψη της Επιτροπής Ενστάσεων, Περιφέρεια ............., Ειδικότητα..................................

Εάν η τελευταία ημέρα της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων είναι Σάββατο ή ημέρα αργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, τότε η προθεσμία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αργία. Ενστάσεις που περιέρχονται στην υπηρεσία μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν εξετάζονται, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου.

Στην περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής αιτήσεων ή ενστάσεων, ως τελική ημερομηνία λήψης λογίζεται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. η ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος, μετά την αποσφράγισή του, επισυνάπτεται στην αίτηση ή την ένσταση του υποψηφίου. Μετά το πέρας της ως άνω ημερομηνίας, οι αιτήσεις ή οι ενστάσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα αγόρια με ένα πόδι συνάντησαν το δελφίνι χωρίς ουρά


Μια συγκινητική γνωριμία - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η συνάντηση με τη Winter το δελφίνι ήταν το όνειρο των διδύμων Hassan και Hussein Benhaffaf από την Ιρλανδία από τότε που είχαν δει την ταινία «Dolphin Tale».

Το δελφίνι με την προσθετική ουρά ήταν κάτι γνώριμο για τα αγόρια, καθώς κι εκείνα στηρίζονται σε προσθετικό άκρο.

Ο Hassan και ο Hussein ήταν σιαμαία, γεννήθηκαν ενωμένα από το στέρνο έως τη λεκάνη. Σε ηλικία μόλις 4 ετών οι χειρουργοί διαχώρισαν τα αγοράκια με αποτέλεσμα το καθένα να μείνει με ένα πόδι κι ένα νεφρό αλλά και με κομμάτια της λεκάνης τους να λείπουν.

Η πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσής τους, τόσο στη γέννα όσο και μετά την επέμβαση, τα ανέδειξε σε ιατρικά θαύματα.

Στην Ιρλανδία αντιμετωπίζουν τα 4χρονα πλέον αγοράκια ως διασημότητες.

Χθες το όνειρό τους να συναντήσουν τη Winter έγινε πραγματικότητα. Τη χάιδεψαν, την τάισαν κι έπαιξαν μαζί της στο Clearwater Marine Aquarium. Ακούμπησαν ακόμα και το σημείο όπου κανονικά ήταν η ουρά της, πριν πιαστεί σε παγίδα για καβούρια.

Ο Kevin Carroll από την κλινική Hanger Clinic που δημιούργησε τα προσθετικά μέλη τόσο για τη Winter όσο και για τα αγόρια, συνέβαλε στο να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την επίσκεψη των αγοριών στο ενυδρείο, που καλύφθηκαν από δωρητές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το ταξίδι αυτό είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Carroll στα αγόρια πριν από δύο χρόνια, όταν τα είχε επισκεφθεί στο σπίτι τους στην Ιρλανδία για να βοηθήσει στην προσαρμογή τους με τα προσθετικά μέλη. Τους είχε δείξει την ταινία «Dolphin Tale» και τους είχε πει πως μια μέρα θα συναντούσαν τη Winter.

Ο ενθουσιασμός τους ήταν τόσο μεγάλος που δεν θέλουν πλέον να φύγουν από τη Φλόριντα για να επιστρέψουν στην Ισλανδία. «Θέλουν να μείνουν με τη Winter», λέει η μαμά τους.















Διαβάστε περισσότερα...