Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κατηγορηματικό «όχι» της ΕΣΑμεΑ στη μείωση των εξεταστικών κέντρων για τους μαθητές με αναπηρία

«Υπέρογκο το κόστος συμμετοχής στις εξετάσεις» τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ




ΕΣΑμεΑ : Η μείωση σε τρία των εξεταστικών κέντρων θα αυξήσει την διαρροή από τις εξετάσειςΕΣΑμεΑ : Η μείωση σε τρία των εξεταστικών κέντρων θα αυξήσει την διαρροή από τις εξετάσεις
Την έντονη αγανάκτησή της εκφράζει με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣ.ΑμεΑ) για τη μείωση των περιφερειακών εξεταστικών κέντρων των μαθητών με αναπηρία και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β).Για πρώτη φορά φέτος για τις συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων έχουν οριστεί εξεταστικά κέντρα μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Οπως εξηγεί η ΕΣΑμεΑ “αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μαθητών με αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και διαμένουν σε άλλες πόλεις από αυτές των οριζόμενων εξεταστικών κέντρων αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος ταξιδιού και διαμονής των μαθητών και των συνοδών τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.”


Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς την υπουργό παιδείας εστιάζει στην άδικη και απολύτως αντιπαιδαγωγική φύση της απόφασης μείωσης των εξεταστικών κέντρων. Επισημαίνεται ότι “το μέτρο αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα συγκριτικό μειονέκτημα των μαθητών που διαμένουν σε άλλες πόλεις πλην των πόλεων που έχουν οριστεί τα εξεταστικά κέντρα με τους συμμαθητές τους που διαμένουν στις πόλεις των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν φαινόμενα σημαντικής αποχής υποψηφίων μαθητών μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο επικείμενο κόστος ταξιδιού και διαμονής.”

Το “δια ταύτα” της επιστολής δεν είναι άλλο από την ρητή απαίτηση αποκατάστασης του δικαίου : “Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων αυτών των μαθητών (19 Μαΐου), προσδοκούμε ότι θα λειτουργήσουν περισσότερα εξεταστικά κέντρα στην περιφέρεια, προκειμένου να μην επωμιστούν οι υποψήφιοι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της περιφέρειας το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης τους στις μεγάλες πόλεις των εξεταστικών κέντρων”.

Διαβάστε περισσότερα...

Tι σημαίνει προσβασιμότητα για τα ψηφιακά ακουστικά βιβλία

Οι δέκα κρίσιμες απαντήσεις από τον καθηγητή πληροφορικής πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Κουρουπέτρογλου



Ο καθηγητής πληροφορικής και της μονάδας ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος ΚουρουπέτρογλουΟ καθηγητής πληροφορικής και της μονάδας ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κουρουπέτρογλου





Εύληπτες απαντήσεις που καλύπτουν ολιστικά το ζήτημα “προσβασιμότητα στα ψηφιακά ακουστικά βιβλία” δίδει ο καθ’ ύλη αρμόδιος καθηγητής τμήματος πληροφορικής και υπεύθυνος της Μονάδας Προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κουρουπέτρογλου.


Οι διευκρινίσεις Κουρουπέτρογλου εδόθησαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ευγενίδειο Ιδρυμα με θέμα “Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων”. Σε περιεκτική μορφή ερωταπαντήσεων, οι βασικές γνώσεις για την προσβασιμότητα του ψηφιακού ακουστικού βιβλίου έχουν ως εξής :

Ερώτηση: Ποιες πληροφορίες στα βιβλία μας ενδιαφέρουν κατά τη μετατροπή τους σε αντίστοιχα ακουστικά βιβλία;
Απάντηση: Ένα έντυπο βιβλίο αποτελείται από το περιεχόμενο και την παρουσίαση του περιεχομένου. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει κυρίως το κείμενο αλλά και σχήματα, γραφικές παραστάσεις, εικόνες, φωτογραφίες και επιστημονικές αναπαραστάσεις (όπως μαθηματικών, φυσικής, χημείας).
Η παρουσίαση του περιεχομένου περιλαμβάνει τρία επίπεδα :
• Το λογικό επίπεδο: επικεφαλίδες, τίτλους, υπότιτλους, κεφάλαια, παραγράφους, πίνακες, λίστες, υποσημειώσεις και περιεχόμενα.
• Το επίπεδο διάταξης: πως διατάσσεται το περιεχόμενο σε κάθε σελίδα, περιθώρια, στήλες, στοίχιση.
• Το τυπογραφικό επίπεδο: περιλαμβάνει τις γραμματοσειρές (το είδος της γραμματοσειράς, το χρώμα της, το χρώμα υποβάθρου) και το στυλ της γραμματοσειράς (όπως έντονη γραφή, πλάγια γραφή, υπογράμμιση κειμένου)
Τα τρία αυτά επίπεδα είναι συμπληρωματικά και όχι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Μας ενδιαφέρει όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και οι πληροφορίες στα τρία επίπεδα παρουσίασής του να αποδίδονται κατά την ακουστικοποίηση των βιβλίων

Ερώτηση: Ποιες είναι οι λειτουργικότητες των βιβλίων που θα θέλαμε σαν αναγνώστες να διατηρούμε και στα αντίστοιχα ακουστικά βιβλία;
Απάντηση: Να βρίσκουμε εύκολα και πολύ γρήγορα τη σελίδα ή το κεφάλαιο που θέλουμε, να βάζουμε σημάδι στη σελίδα που είμαστε, να προσθέτουμε σημειώσεις στο περιθώριο, να ανατρέχουμε ανά πάσα στιγμή στα περιεχόμενα ή στο ευρετήριο. Επίσης ο τρόπος πρόσβασης στα λειτουργικά χαρακτηριστικά θα θέλαμε να είναι πολυαισθητηριακός (δηλαδή να εφαρμόζεται τόσο με απτικό τρόπο όσο και μέσω φωνητικών εντολών).
Η λειτουργικότητα αποτιμάται με την ευχρηστία που αποτελεί σήμερα χωριστό επιστημονικό υποκλάδο.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι κατηγορίες χρηστών που θα επέλεγαν να ακούν ένα βιβλίο από το να το διαβάζουν;
Απάντηση: Όλοι τα άτομα με εντυποαναπηρία (δηλαδή με τύφλωση ή απώλεια όρασης, χωρίς δεξιότητες στα χέρια ώστε να μπορούν να χειριστούν το βιβλίο, συν τα άτομα με δυσλεξία) αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι ή όσων τα μάτια και τα χέρια είναι απασχολημένα σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. ό οδηγός ενός αυτοκινήτου).

Ερώτηση: Τι είναι η προσβάσιμο βιβλίο;
Απάντηση: Είναι το βιβλίο που μπορούν να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά περισσότεροι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων) σε περισσότερες περιστάσεις (για παράδειγμα: ενώ μετακινούνται, ενώ αθλούνται).

Ερώτηση: Τι σημαίνει “Σχεδίαση για Όλους” για ένα βιβλίο;
Απάντηση: Η συστηματική προσπάθεια της εκ των προτέρων εφαρμογής αρχών, μεθόδων και εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη βιβλίων που να είναι προσβάσιμα και χρηστικά από όλους τους πολίτες και επομένως η αποφυγή της ανάγκης εκ των υστέρων προσαρμογών ή εξειδικευμένης σχεδίασης. Με άλλα λόγια, η διαδικασία σχεδίασης ενός βιβλίου που μεγιστοποιεί τη δυνατότητα αποδοχής του. Όταν ακολουθούμε την αρχή της σχεδίασης για όλους ελαχιστοποιείται το κόστος της παραγωγής βιβλίων για ειδικές ομάδες όπως τα άτομα με εντυποαναπηρία.

Ερώτηση: Τα ακουστικά βιβλία είναι προσβάσιμα;
Απάντηση: Τα ψηφιακά ακουστικά βιβλία αποτελούν μια σημαντική πρόοδο σχετικά μα τα αναλογικά ακουστικά βιβλία (κασέτες). Είναι μεν προσβάσιμα , όχι όμως από όλες τις κατηγορίες χρηστών που θα επέλεγαν να ακούν ένα βιβλίο από το να το διαβάζουν.

Ερώτηση: Τα ακουστικά βιβλία προσφέρουν τις λειτουργικότητες των βιβλίων που θέλουν οι χρήστες;
Απάντηση: Σε πολύ μικρό βαθμό. Δεν μπορεί ο χρήστης να βρει εύκολα και γρήγορα τη σελίδα ή το κεφάλαιο που θέλει, να βάλει σημάδι στη σελίδα που είναι, να προσθέσει σημειώσεις στο περιθώριο, να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή στα περιεχόμενα ή στο ευρετήριο.

Ερώτηση: Τι είναι τα Ψηφιακά Ομιλούντα Βιβλία;
Απάντηση: Προσφέρουν ότι τα ακουστικά βιβλία συν τα ακόλουθα: α) Μπορούν να παρουσιάζουν το περιεχόμενο όχι μόνο ακουστικά αλλά και πολυτροπικά, δηλαδή συγχρόνως ενώ το ακούει ο χρήστης μπορεί να του προσφέρεται και σε απτική μορφή (π.χ. σε οθόνη Braille) ή και οπτική μορφή με συγχρονισμένη οπτική εστίαση των λέξεων (που είναι χρήσιμη στα άτομα με δυσλεξία) ή με μεγάλα γράμματα σε οθόνη. β) Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τεχνολογίες φωνής και ιδιαίτερα αυτόματη μετατροπή κειμένου σε ομιλία
γ) Προσφέρουν όλες τις επιθυμητές λειτουργικότητες πλοήγησης του χρήστη στο βιβλίο που περιγράψαμε παραπάνω. δ) Αποδίδουν ακουστικά και τις επιστημονικές εκφράσεις (μαθηματικών, φυσικής, κλπ) αλλά και τους πίνακες δεδομένων. ε) Μπορούν να διαβαστούν όχι μόνο σε ειδικές συσκευές αλλά και σε κοινό υπολογιστή, έξυπνο τηλέφωνο ή υπολογιστή ταμπλέτα. στ) Μπορούν να χρησιμοποιούν είτε αυτόματη μετατροπή κειμένου σε ομιλία, είτε εκφώνηση του περιεχομένου σε studio. Στη δεύτερη περίπτωση το αισθητικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι της ίδιας ποιότητας με εκείνο των ακουστικών βιβλίων.

Ερώτηση: Ποιά είναι τα πλέον διαδεδομένα format των Ψηφιακών Ομιλούντων Βιβλίων και ποια τα πλεονεκτήματά του;
Απάντηση: Είναι το DAISY ( http://www.daisy.org/ ) (Digital Accessible Information System) το οποίο υιοθετείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά τα κύρια πλεονεκτήματα των βιβλίων DAISY, αυτά είναι: α) Έχουν γίνει πρότυπο (standard) γνωστό ως ANSI/NISO Z39.86 β) Το κόστος παραγωγής τους είναι πάρα πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα ακουστικά βιβλία. Υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα δωρεάν εργαλεία για την παραγωγή τους ( βλ. http://access.uoa.gr/fs/ ). γ) Μπορούν να παραχθούν αυτόματα από ένα αρχείο στον επεξεργαστή κειμένου MS-Word καθόσον υποστηρίζονται από την Microsoft αλλά και από την Adobe (αρχεία pdf). δ) Σημειωτέον ότι το μοντέλο σήμερα ακολουθείται στις Η.Π.Α. για την παραγωγή των σχολικών βιβλίων δημοτικού για μαθητές με αναπηρία. ε) Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 1.000.000 βιβλία DAISY.

Ερώτηση: Ποιες εξελίξεις αναμένουμε τα επόμενα χρόνια ως προς τα Ψηφιακά Ομιλούντα Βιβλία;
Απάντηση: Οι αναμενόμενες εξελίξεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις : α) να υποστηρίξουν πλήρως την ακουστικοποίηση των τριών επιπέδων παρουσίασης του περιεχομένου. Έρευνες γίνονται κυρίως στη ακουστική απόδοση το τυπογραφικό επίπεδο και στην αυτόματη υποστήριξη συναισθηματικής ομιλίας. β) Να υποστηρίζουν τη λειτουργικότητά τους με φωνητικές εντολές. Για παράδειγμα αναφέρουμε το ερευνητικό έργο ΡΗΤΩΡ για ενσωμάτωση φωνητικού διαλόγου κατά την πλοήγηση στα ψηφιακά ομιλούντα βιβλία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τύποις εργαζόμενοι, επί της ουσίας εθελοντές

Έως και 8 μήνες απλήρωτοι οι 500 εργαζόμενοι των ΝΠΙΔ της Αττικής παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία

Πινγκ πόνγκ ανταλλαγής ευθυνών ανάμεσα σε υπουργεία, περιφέρεια και διοικήσεις των ιδρυμάτων


Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης 500 περίπου εργαζόμενοι στα κέντρα – ιδρύματα ΝΠΙΔ της Αττικής, εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες σε 1000 και πλέον άτομα με αναπηρίες παρότι παραμένουν ως και οκτώ μήνες απλήρωτοι.

Με παρέμβασή της εδώ και δύο εβδομάδες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, προαναγγέλει το νομοτελειακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται τα κέντρα – ιδρύματα ΝΠΙΔ “καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες και τις παροχές τους προς τα ΑμεΑ”. H ομοσπονδία εξηγεί ότι το πινγκ πόνγκ της απόδοσης ευθυνών – ανάμεσα στις διοικήσεις των φορέων, τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπουργεία υγείας και εργασίας – έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του, το “μπαλάκι” της ανοχής έσπασε...

Δυό λόγια για το πινγκ πόνγκ: Τα διοικητικά Συμβούλια των φορέων Ν.Π.Ι.Δ., αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, στον «Καλλικράτη», στην Περιφέρεια Αττικής (που μέχρι 31/12/10 είχε την μέριμνα για τα προνοιακά-φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Σωματεία) και φυσικά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εποπτεύει αυτούς τους φορείς. Για να επιβιώσουν στοιχειωδώς ζητούν χρήματα με μορφή δωρεάς από τους γονείς παρότι λαμβάνουν νοσήλια από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας, από την άλλη, υπόσχονται πως θα δώσουν στα Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. τις οφειλές τους. Στο “παιχνίδι” και η Περιφέρεια Αττικής δεδομένου ότι από τις 24/3/11 έχει ανατεθεί στην αντιπεριφερειάρχη η διανομή των επιχορηγήσεων, ζητά πίστωση χρόνου. Πλην όμως καμμιά συγκεκριμένη αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν έχει αναλάβει ακόμα τη διαχείρισή τους, ενώ τα ποσά που αναλογούν στις επιχορηγήσεις αυτές εξακολουθούν να μην είναι προϋπολογισμένα στα κονδύλια!
Από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια του γενικού γραμματέα του Γ. Κατριβάνου έχει από τις 5/4/11 δεσμευτεί ότι το ποσό της πρώτης δόσης 2011 για τα ΝΠΙΔ της Αττικής (1.800.000 ευρώ) έχει ενταλματοποιηθεί, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ... αναμένεται η διάθεσή του. Σημειωτέον ότι το μοναδικό ... αναμενόμενο ποσό καλύπτει περίπου το 7% του ετήσιου προϋπολογισμού των κέντρων – ιδρυμάτων. Σημειωτέον επίσης ότι από πλευράς υπουργείου τροφοδοτείται κλίμα περαιτέρω μείωσης των επιχορηγήσεων.
“Διεκδικούμε εργασιακή αξιοπρέπεια” η φράση – κωδικός των απλήρωτων εργαζομένων , στο υφιστάμενο πλαίσιο εγκατάλειψης και μοιάζει φωνή βοώντος εν τη ερήμω...


Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση διώχνει την κατάθλιψη



Οι ορμόνες του εγκεφάλου φτιάχνουν τη διάθεσή μας.

Η άσκηση βοηθάει όχι μόνο στην καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης όπως υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όταν κάνουμε άσκηση, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, με κυριότερη τη β-ενδορφίνη, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός, μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει.

Ευρήματα μελετών δείχνουν ακόμα ότι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι μειώνει τα συμπτώματά σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και σε ανθρώπους που έχουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, και οστεοπόρωση.

Ο τύπος άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι, αλλά και η άσκηση με βάρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Pete Eckert: Ο τυφλός φωτογράφος (video)




Ο Pete Eckert είναι τυφλός. Η όρασή του όμως δεν τον σταμάτησε από το να γίνει ένας διάσημος φωτογράφος. Όπως λέει κι ο ίδιος, δεν είναι θέμα όρασης, αλλά θέμα οράματος.

«Δεν έπαιρνα στα σοβαρά τη φωτογραφία μέχρι που έμεινα τυφλός», λέει ο Pete. «Σπούδαζα βιομηχανικό σχέδιο, και σκόπευα να συνεχίσω στην Αρχιτεκτονική όταν ο οφθαλμίατρός μου, μου ανακοίνωσε πως η όρασή μου θα χάνονταν μέρα με τη μέρα. Χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι να το συνειδητοποιήσω, και να σταθώ στα πόδια μου. Όταν πήρα το πτυχίο μου, ήμουν ήδη τυφλός. Είπα στην τότε κοπέλα μου, Αmy, πως, αν ήθελε να χωρίσουμε θα το κατανοούσα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, είναι ακόμη δίπλα μου»
Ο Pete ξεκίνησε να φωτογραφίζει από χόμπυ, όταν μια μέρα βρήκε την παλιά φωτογραφική μηχανή της μητέρας του. Έτσι, με την βοήθεια των φίλων του και της γυναίκας του, δημιουργεί το σκηνικό, φαντάζεται αυτό που θέλει να αποτυπώσει, και το φωτογραφίζει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του εικαστικό, και όχι τόσο φωτογράφο.

Το αποτέλεσμα της δημιουργίας του είναι συγκλονιστικό. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του με πρόσφατο το πρώτο βραβείο στο “Artists Wanted”, το 2008 στη Νέα Υόρκη.

www.peteeckert.com




Πηγή: http://www.e-radio.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο πολύς ή λίγος ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου



Όνειρα γλυκά… με μέτρο!Οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες το βράδυ, παρουσιάζουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους εφάμιλλη με αυτή που θα είχαν εάν ήταν 4 έως 7 χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, οι γυναίκες που κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ και οι άντρες που κοιμούνται από 6 έως 8, έχουν τις πιο οξυμένες νοητικές λειτουργίες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Φέρι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College στο Λονδίνο, την ώρα που κοιμόμαστε λαμβάνουν χώρα πολλές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

«Η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στο σώμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών δεινών – από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό μέχρι το διαβήτη και την παχυσαρκία», λέει.

«Αντίστοιχα, ο υπερβολικός ύπνος επίσης ταράζει την ισορροπία του οργανισμού – και ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως επιφέρει προβλήματα στην υγεία».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep», ανέλυσαν στοιχεία από 5.431 άνδρες καιγυναίκες ηλικίας 35-55 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Το 58% των ανδρών και το 50% των γυναικών δεν άλλαξαν συνήθειες ύπνου στα χρόνια που μεσολάβησαν. Το 25% των γυναικών και το 18% μείωσαν τις ώρες του ύπνου τους (είτε σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ είτε από 8 σε 7 ή 6), ενώ το 8,6% των ανδρών και το 7,4% των γυναικών αύξησαν τις ώρες του ύπνου τους από 7 σε 8 κάθε βράδυ.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών λειτουργιών την περίοδο 1997-1999 και την περίοδο 2003-2004. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν αυξήσει τις ώρες του ύπνου τους είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα επαναληπτικά τεστ σε σύγκριση με όσους δεν τις είχαν αλλάξει.

Μονάχα η βαθμολογία για τη λεκτική μνήμη είχε παραμείνει ανεπηρέαστη, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, όσοι είχαν μειώσει τις ώρες του ύπνου τους σε λιγότερες από 6 κάθε βράδυ, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ λογικής, λεκτικής και νοητικής κατάστασης.
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεύθυνο το αλκοόλ για τον καρκίνο



Τι υποστηρίζει το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Αυστραλίας.

Το 20% των περιπτώσεων των καρκίνων του στήθους και το 5% όλων των ειδών καρκίνου οφείλονται στο αλκοόλ σύμφωνα με το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής Ίαν Όλιβερ, τόνισε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οιγυναίκες που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη όλες τις πληροφορίες, ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Από παχυσαρκία το «γύρισε» σε ανορεξία




ΔΕΙΤΕ: Οι γιατροί της δίνουν μόλις 6 μήνες ζωής.
Κάποτε ήταν η πιο παχύσαρκη έφηβη της Μεγάλης Βρετανίας. Υποβλήθηκε σε γαστρικό bypass και τώρα πάσχει από ανορεξία και η ζωή της έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Malissa Jones, 21 ετών, έχασε τόσο πολύ βάρος που τώρα ζυγίζει μόλις 50,8 κιλά. Τέσσερα χρόνια πριν, προτού υποβληθεί στην επέμβαση, οι γιατροί την προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να κάνει κάτι για τα 216 κιλά της!

Της είπαν ότι έπρεπε να χάσει τουλάχιστον 127 κιλά, διαφορετικά θα πέθαινε στους επόμενους μήνες. Τώρα η ζυγαριά «γέρνει» από την αντίθετη πλευρά για τη Malissa από το Selby του North Yorkshire με τους γιατρούς να προσπαθούν να την πείσουν να αυξήσει την ποσότητα τροφίμων που καταναλώνει καθημερινά, διαφορετικά κινδυνεύει να πεθάνει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.






Διαβάστε περισσότερα...

Διατηρείστε το επιθυμητό βάρος



Τέσσερις απλές στρατηγικές!
Τέσσερις στρατηγικές για να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με δίαιτα!

Ο μεγαλύτερος φόβος όταν κάνουμε δίαιτα είναι μήπως ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με κόπο και στερήσεις. Κι όχι άδικα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι, δύο χρόνια μετά την δίαιτα, όχι μόνο έχουν ξαναπάρει τα κιλά, αλλά και ζυγίζουν περισσότερο από ότι πριν την δίαιτα.

Το δίδαγμα βεβαίως, δεν είναι να μην κάνουμε δίαιτα, αφού θα ξαναπαχύνουμε, αλλά να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος διαχρονικά.

-Δεν ξεχνάμε την ζυγαριά

Μπορεί να μπαίνουμε σε δίαιτα για να απαλλαγούμε από τον φόβο της ζυγαριάς, αλλά δεν μπορούμε να την βγάλουμε από την ζωή μας όταν πετύχουμε τον στόχο μας. Αν θέλουμε να μην ξαναγίνει ο εφιάλτης μας, φροντίζουμε να ζυγιζόμαστε μια φορά στις δύο εβδομάδες. Έτσι ελέγχουμε το βάρος μας, ώστε εάν έχουμε πάρει ένα δυο κιλά, να προλάβουμε με μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή και χωρίς στερήσεις να τα χάσουμε και πάλι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν χρειάζεται να ζυγιζόμαστε καθημερινά για να παραμένουμε στα κιλά μας, εξάλλου μισό κιλό πάνω – μισό κάτω δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απελπισία. Η εμμονή με την ζυγαριά μάλλον περισσότερο άγχος θα μας φέρει, παρά θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου μας.

-Κρατάμε διατροφικό ημερολόγιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταγράφουμε αυτά που τρώμε καθημερινά, έχουμε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Μπορούμε λοιπόν, για δύο εβδομάδες να κρατάμε συστηματικά ημερολόγιο διατροφής καταγράφοντας τι τρώμε, σε ποιες ποσότητες και ποιες ώρες. Μελετώντας στο τέλος τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, βλέπουμε εάν σαμποτάρουμε οι ίδιοι την επιτυχία μας. Είναι καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό να γίνει τις πρώτες εβδομάδες μετά την δίαιτα, οπότε και μπαίνουμε πάλι σε ένα πιο ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής, καθώς και ανά περιόδους μετά την δίαιτα.

-Φτιάχνουμε μια κλίμακα στόχων

Θέτουμε στόχους για το μέλλον που μας βοηθούν να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε, καθώς και να διατηρήσουμε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής και σκέψης, ώστε να παραμείνουμε αδύνατοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλή ιδέα να ζωγραφίσουμε μια σκάλα και στο κάθε σκαλί να γράψουμε ένα στόχο, από το ότι δεν θα αγγίξουμε τα σοκολατάκια στον μπουφέ του γραφείου μέχρι ότι του χρόνου θα τρέξουμε μαραθώνιο.

-Φτιάχνουμε τη λίστα των απαγορευμένων

Τα παραπανίσια κιλά δεν είναι ποτέ τυχαία και ο καθένας από εμάς παρατηρεί ποιες συνήθειες και συμπεριφορές του τον παχαίνουν. Οι ειδικοί συνιστούν να φτιάξουμε μια «μαύρη» λίστα με όσα μας εκτροχιάζουν και να την κολλήσουμε στον πίνακα σημειώσεων στο γραφείο μας, πάνω στο ψυγείο μας ή με post-it στον καθρέφτη του μπάνιου. Έτσι, ανά πάσα στιγμή η λίστα αυτή θα μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε στον αγαπημένο μας φούρνο για γλυκίσματα πριν την δουλειά ή να φάμε τσιπς και γαριδάκια βλέποντας τηλεόραση.
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά δεν οδηγούν σε απώλεια βάρους



Τα παιδιά αναπληρώνουν την πρόσληψη ενέργειας από άλλες τροφές.

Παιδιά που επιλέγουν την κατανάλωση γάλατος με χαμηλά λιπαρά μειώνουν την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά δεν χάνουν βάρος, ανακάλυψαν αυστραλοί ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» εξέτασε 145 παιδιά, ηλικίας 4 έως 13 ετών, που είτε αντικατέστησαν τα γαλακτοκομικά με ποικιλίες χαμηλών λιπαρών για 6 μήνες είτε δέχτηκαν συμβουλές σχετικά με τη μείωση του χρόνου που διαθέτουν μπροστά σε μια οθόνη και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Τα παιδιά στην ομάδα χαμηλών λιπαρών φάνηκε να αναπληρώνουν με την πρόσληψη περισσότερης ενέργειας από άλλα τρόφιμα.

Ο Gilly Hendrie, του Commonwealth Scientific Industrial Research Organization Food and Nutritional Sciences, στην Αδελαΐδα, και η Rebecca Golley από το Πανεπιστήμιο South Australia δήλωσαν ότι η συμβουλή στους γονείς να επιλέξουν προϊόντα μειωμένων λιπαρών ήταν αποτελεσματική στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών αλλά δεν άλλαξε την πρόσληψη ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, νοσοκόμες πήραν συνέντευξη από παιδιά και γονείς σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς και για τις διατροφικές τους συνήθειες στην αρχή, μετά από 3 μήνες και ύστερα από ένα εξάμηνο. Ελήφθηκε δείγμα αίματος και μετρήθηκαν ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος της μέσης των παιδιών.
Τα πλήρη γαλακτοκομικά μειώθηκαν από 88% στο 14% της πρόσληψης γαλακτοκομικών, στην ομάδα χαμηλών λιπαρών.

Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν 13,3% στην ομάδα χαμηλών λιπαρών σε σύγκριση με 16,6% για τους υπόλοιπους.

Η μείωση στα κορεσμένα λιπαρά συνιστάται για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο προσωρινά στη Σχολή Καλών Τεχνών



Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μεγάλων μειώσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα οδηγούνται αναπόφευκτα σε αναστολή των εργασιών τους.

Την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της αποφάσισε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, για αύριο και μεθαύριο, 4 και 5 Μαΐου αντίστοιχα, μετά από συνεδρίαση της συγκλήτου της. Αιτία γι’ αυτή την απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα, είναι «η συσσώρευση οξυμμένων και ανεπίλυτων προβλημάτων που συνδέονται και απορρέουν από τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αδιεξόδου την Σχολή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της».

Η σύγκλητος επισημαίνει τη νέα «δραματική μείωση της Δημόσιας Χρηματοδότησης. Η συνολική περικοπή του Τακτικού Προϋπολογισμού της ΑΣΚΤ αγγίζει το 50%. Η Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών, όπως και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζει καθημερινά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μείωσης της Δημόσιας Χρηματοδότησης, η οποία πλέον σύμφωνα και με τα δεδομένα του Υπουργείου διαμορφώνεται σε συνολική μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού που αγγίζει το 50%.

Η μείωση αυτή καθιστά πλέον αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και οδηγεί με ακρίβεια και τελική συνέπεια, στην οριστική αναστολή της εκπαιδευτικής του λειτουργίας στο άμεσο μέλλον. Η ΑΣΚΤ δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις τρέχουσες λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες της, παρά το γεγονός ότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και έχει επιτευχθεί ήδη εξορθολογισμός και σημαντικός περιορισμός των λειτουργικών της δαπανών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι λόγω των μεγάλων μειώσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα οδηγούνται αναπόφευκτα σε αναστολή των εργασιών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τους ενδιαφέρει το σεξ



Οι νέοι έχουν άλλα πράγματα να τους απασχολούν
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως είναι αληθινό. Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα οι ερωτικές επαφές δεν απασχολούν όλους τους νεαρούς άνδρες με το 12% αυτών, ηλικίας 16 με 24, να απαντούν ότι επιθυμούν λιγότερες συνευρέσεις.

Μάλιστα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό.

Η καθηγήτρια Τζούλιετ Ρίχτερς, βοηθός καθηγήτρια Σεξουαλικής Υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και μία ομάδα ερευνητών απ' ολόκληρη την Αυστραλία ρώτησαν περίπου 4.300 ετεροφυλόφιλους άνδρες και 4.400 γυναίκες από 16 έως 64 ετών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 57% των ανδρών από 35 έως 44 ετών θέλουν να έχουν περισσότερες ερωτικές συνευρέσεις σε σχέση με το 28% των γυναικών, ενώ 14% των γυναικών απάντησαν ότι θέλουν λιγότερες.

Οι μισοί άνδρες- 55 ως 64 ετών- ήθελαν περισσότερες ερωτικές επαφές, ενώ για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 27%.


Διαβάστε περισσότερα...

Νανοβιονικό γιλέκο


Τι είναι το Νανοβιονικό γιλέκο Fir – Tex




Το FIR-TEX είναι ένα εξευγενισμένο ύφασμα στο οποίο χρησιμοποιείται μια εκδοχή των FIR (Άπω υπέρυθρες ακτίνες) υψηλής τεχνολογίας, μιας δοκιμασμένης ασφαλούς μεθόδου φυσικής ιατρικής φροντίδας!

Χάρη στους μυστικούς χημικούς τύπους με δεκάδες μεταλλικά οξείδια και ειδικές μεθόδους εφαρμογής, το FIR-TEX δρα ως αντιδραστικό κάτοπτρο ή μαύρο σώμα. Συλλέγει τις θερμικές ακτινοβολίες που εκπέμπει το σώμα και, στη συνέχεια, αντιδρά και χρησιμοποιεί αυτές τις θερμικές/άπω υπέρυθρες ακτίνες (ακτίνες ζωής) για να «επιστρέψει» ενέργεια στον οργανισμό με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στα κύτταρα και τους ιστούς, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα όπως ποτέ άλλοτε. Μια πραγματική επανάσταση!

Το FIR-VEST, που χρησιμοποιεί FIR-TEX, έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με επιστημονικά αποδεδειγμένα πρωτόκολλα (διπλές-τυφλές δοκιμές, εικονικό φάρμακο) και ανεξαρτήτως εάν είστε αθλητικός τύπος, ασθενής ή ακόμα και αθλητής/-τρια (εγκεκριμένο από την WADA), αυτές οι δοκιμές δείχνουν ότι σίγουρα θα απολαύσετε βελτιστοποιημένη ευεξία ή/και απόδοση. Το FIR-TEX δρα εξίσου αποτελεσματικά και στα ζώα.

Επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι το FIR-TEX μπορεί να βελτιώσει, μεταξύ άλλων, την ισορροπία, την κινητικότητα και τη συνολική σας απόδοση χάρη στη βελτιωμένη (μικρο)κυκλοφορία, χωρίς φυσικά να περιορίζεται σε αυτή.



Ενεργοποιήστε τις δικές σας ακτίνες ζωής, χρησιμοποιήστε το FIR-TEX

Η τεχνολογία FIR-TEX δρα ως ενεργό κάτοπτρο, συλλέγοντας/λαμβάνοντας τις θερμικές ακτινοβολίες από τη θερμότητα του σώματος. Στη συνέχεια, αντιδρά και χρησιμοποιεί αυτές τις θερμικές/άπω υπέρυθρες ακτίνες (ακτίνες ζωής) για να «επιστρέψει» ενέργεια στον οργανισμό με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στα κύτταρα και τους ιστούς.

Το αίμα στον οργανισμό αποτελείται από δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Μία μόνο σταγόνα αίματος περιέχει εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μέσα σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο βρίσκεται ένα μόριο έντονου κόκκινου χρώματος που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη (Hb), το οποίο μεταφέρει και ΠΑΡΕΧΕΙ οξυγόνο (O2) από τους πνεύμονες στους υπόλοιπους ιστούς του οργανισμού, οι οποίοι, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν αυτό το ζωτικό οξυγόνο για τη σωστή λειτουργία τους. Τα μεταβολικά απόβλητα από τα όργανα, τα κύτταρα και τους ιστούς, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), απομακρύνονται μέσω του ίδιου αίματος και μεταφέρονται ξανά στην καρδιά και τους πνεύμονες για να καθαριστούν.

Ο κύκλος ζωής ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου είναι περίπου 120 ημέρες, ενώ κάθε δευτερόλεπτο 2 με 3 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια αντικαθίστανται από νέα.

Αποδεικνύεται επιστημονικά ότι ορισμένα από τα άτομα που χρησιμοποιούν το FIR-TEX δεν έχουν μόνο μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων μη φυσιολογικού σχήματος (Ποικιλοκυττάρωση), αλλά αυτά τα κύτταρα είναι επίσης καλύτερα διαχωρισμένα και λιγότερο «κολλώδη» (από σάκχαρα/πρωτεΐνες). Κατά συνέπεια, βελτιστοποιείται η παροχή οξυγόνου και η εξάλειψη των απόβλητων αερίων από ολόκληρο τον οργανισμό!

Επιτυγχάνοντας τα παραπάνω, το FIR-TEX βελτιώνει άμεσα το αερόβιο ενεργειακό σύστημα και μειώνει την καταπόνηση της καρδιάς χάρη στην καλύτερη κυκλοφορία. Αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει εμφανίσει το FIR-VEST κατά τη διάρκεια ενεργών δοκιμών απόδοσης.

Ένα από τα βασικά και άμεσα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του FIR-TEX είναι, επομένως, ότι μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό σας και να (επαν)ενεργοποιήσει τη ζωτική ενέργεια του οργανισμού σας.

Το FIR-TEX είναι ένα πραγματικά επαναστατικό τεχνολογικό υλικό που βελτιώνει τη μικρο-κυκλοφορία, την ισορροπία, την κινητικότητα και ως εκ τούτου τη συνολική απόδοση. (νανοβιονικό γιλέκο κ45)

Σύμφωνα με τον WADA, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ, το FIR-TEX μπορεί, προς το παρόν, να χρησιμοποιείται στον επαγγελματικό αθλητισμό χωρίς να θεωρείται μορφή ντόπινγκ. Τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα για τους αθλητές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία FIR-TEX σε αγώνες.

Η τεχνολογία βασίζεται στη χρήση Άπω υπέρυθρων ακτινών (FIR) οι οποίες είναι γνωστό ότι, σε διαφορετικές εφαρμογές, έχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα κατά την εφαρμογή τους στο ανθρώπινο σώμα όπως ανακούφιση από κάθε μορφή αρθρίτιδας, αύξηση της ελαστικότητας των ιστών κολλαγόνου, ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και της ακαμψίας των αρθρώσεων, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών διηθημάτων, οιδημάτων και εξιδρωμάτων, τον έλεγχο βάρους, της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης, της νόσου στεφανιαίας αρτηρίας, του κυκλοφορικού, των ωτορυνολαρυγγολογικών παθήσεων, των δερματικών παθήσεων (συμπεριλαμβανομένης της κυτταρίτιδας) και όλες τις σχετικές θεραπείες ομορφιάς, και όχι μόνο.

Οι εκτεταμένες δοκιμές σε αθλητές, ζώα και ασθενείς τείνουν να δείχνουν ότι το FIR-TEX έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ορισμένες από την προαναφερθείσες καταστάσεις/σωματικές παθήσεις.


Πηγή: http://ellania.pblogs.grl
------------------------------------

Εντυπωσιάζει το νανοβιονικό T-shirt




Οι άμεσα θετικές συνέπειες των προϊόντων της νανοτεχνολογίας, που διατίθενται από το E-shop της zougla.gr, έχουν προκαλέσει τον ενθουσιασμό και την άμεση ανταπόκριση του κόσμου.

Η τεχνολογία αυτή, που αφορά σε «nanobionics» τεχνικές που εφαρμόζονται επί του υφάσματος κατασκευής των T- shirts αλλά και των νανογιλέκων, έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο σε όλα τα άτομα που τη δοκιμάζουν. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη διαφορά στη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος διαπιστώνουν άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις οι οποίες προκαλούν προβλήματα αστάθειας και κίνησης.

Τα video που ακολουθούν αποκαλύπτουν σε όλη τους τη διάσταση τις αντιδράσεις των ανθρώπων που δοκίμασαν τα προϊόντα αυτά και ανακάλυψαν αμέσως τις ευεργετικές επιδράσεις τους.
Ο μικρός Χρήστος είδε άμεσα αποτελέσματα

Δείτε όσα δήλωσε ο Αναστάσιος Μπούτης, αθλητής της εθνικής ομάδας σκοποβολής

Παρακολουθήστε video από όσους μίλησαν στην κάμερα της zougla.gr, οι οποίοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της νανοτεχνολογίας.

Δείτε όσα δήλωσε ο κος Κώστας Γεωργίου για τα ευεργετικά αποτελέσματα του νανοβιονικού γιλέκου

Ο 10χρονος Θοδωρής μπορεί να σταθεί στα πόδια του με τη βοήθεια του νανοβιονικού γιλέκου

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις της Έφης Πετρίτη στην κάμερα της zougla.gr

Ο 65χρονος Ανδρέας Μαστορόπουλος κέρδισε και πάλι την αυτονομία του με τη βοήθεια του νανοβιονικού γιλέκου

Παρακολουθήστε το video από τη δοκιμή του νανοβιονικού γιλέκου στον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, στην εκπομπή Κίτρινος Τύπος

Δείτε το video από τη δοκιμή του γιλέκου

Η περιέργεια και το ενδιαφέρον έδωσαν σκυτάλη στον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση όσων το δοκίμασαν 


Καθημερινά η ηλεκτρονική μας εφημερίδα κατακλύζεται από εκατοντάδες ευχαριστήρια e-mail αλλά και χρήστες που μας επισκέπτονται, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Άτομα με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες και ανατομικά προβλήματα μιλάνε με ενθουσιασμό για τα ευεργετικά αποτελέσματα του νανοβιονικού γιλέκου, αφού απαλλάχθηκαν από τους πόνους και διαπίστωσαν εντυπωσιακή βελτίωση της κινητικότητας και της αυτοπεποίθησής τους.

Η επιτυχία του πρώτου προϊόντος που επελέγη για να διατεθεί από το e-shop μας και η ενθουσιώδης υποδοχή του από τους διαδικτυακούς χρήστες αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντί τους, με τη διαβεβαίωση ότι τα νέα προϊόντα νανοβιολογίας -και όχι μόνον- που θα διατεθούν σε λίγο καιρό θα κρύβουν απίστευτες εκπλήξεις.




------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα!



Κοπήκαν πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δεν θεωρείται επιτυχημένη, φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού έκανε λόγο για το μιμητισμό, αλλά και το κακό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του τσιγάρου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια νοσηλεύτρια που καπνίζει, είναι σαν να κάνει μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν τηρούν το νόμο ανέρχονται στο ένα εκατ. ευρώ, ενώ -όπως είπε η κ. Κρεμαστινού- στη γραμμή 1142 έχουν γίνει, μέχρι τώρα, 23 χιλιάδες καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε πλήρη ετοιμότητα για τον ιό του Νείλου



Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για το μηχανισμό του υπουργείου Υγείας.

Έτοιμος είναι ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας, να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση ενδεχομένως προκύψει από τον ιό του Νείλου, ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια στον άνθρωπο.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρές Λοβέρδος, ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι ψεκασμοί ακόμη και στις περιοχές όπου δεν έχουν γίνει και τόνισε ότι υπάρχουν δύο περιφέρειες στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίες δεν συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας, που όμως δεν τις κατονόμασε.

Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο γγ, Α. Δημόπουλος, τόνισαν ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς αν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου και γεννηθούν οι προνύμφες, πλέον θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε καρκίνο του μαστού



Παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου.
Γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αρκετές έρευνες είχαν υποδείξει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, η νέα έρευνα είναι μεταξύ των πρώτων που εξετάζουν την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης και της αρνητικής πρόγνωσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 155 ασθενείς με καρκίνο μαστού τους μήνες πριν ή μετά την εγχείρηση.

Ανακάλυψαν ότι μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν προγνωστικά με την παρουσία βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με περισσότερο επιθετικούς όγκους.

Γυναίκες με τριπλά αρνητικούς όγκους, που δεν ανταποκρίνονται σε ορμονικές θεραπείες, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με γυναίκες με άλλα είδη καρκίνο μαστού.
Οι τριπλά αρνητικοί όγκοι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και τείνουν να εμφανίζουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με άλλους καρκίνους μαστού.

Ο Luke Peppone,σημειώνει ότι παρατήρησε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό με χειρότερους προγνωστικούς δείκτες.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για τον καρκίνο μαστού μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2010.

Με βάση εξέταση που πραγματοποιήθηκε εντός έτους πριν ή μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι είχαν είτε επαρκή (32 ng/mL ή μεγαλύτερα) είτε ανεπαρκή (λιγότερα από 32 ng/mL) επίπεδα βιταμίνης D.

Όλες οι ασθενείς υποβλήθηκαν επίσης σε σχετικά νέα εξέταση που έχει σχεδιαστεί για να προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής με βάση την παρουσία γονιδίων που έχουν εντοπιστεί με τον καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική σχέση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D και των αυξημένων τιμών στα προγνωστικά τεστ.

Οι Αφροαμερικανίδες και οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα σε σχέση με μεγαλύτερες, λευκές γυναίκες.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, ο Peppone σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό από τις ακτίνες του ήλιου. Περιέχεται στον σολομό, τον τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια και προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτά κάποιος αρκετή βιταμίνη D μόνο από τις τροφές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Annals of Surgical Oncology».

Πηγή: www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος του Αλτσχάιμερ τα παραπανίσια κιλά



Ελέγξτε το σωματικό λίπος πριν τη μέση ηλικία.

Για πρώτη φορά μια σουηδική έρευνα έρχεται να συνδέσει το παραπάνω από το κανονικό βάρος με την εμφάνιση Αλτσχάϊμερ και άλλων μορφών άγνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 8.500 διδύμους με αρχική μέση ηλικία 43 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν στη συνέχεια επί 30 έτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα από αυτά τα άτομα ήταν υπέρβαρα, ήταν αυτά που, μετά από 30 χρόνια αντιμετώπιζαν 80% αυξημένη κατά μέσο όρο πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, σεσχέση με όσους είχαν κανονικό για την ηλικία τους και το ύψος τους βάρος.

Όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, αυξημένο κατά 300%. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο βάρος είχε ένας άνθρωπος στην μέση ηλικία του, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης των συμπτωμάτων άνοιας αργότερα (προβλήματα μνήμης, μάθησης κ.α.).

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δείχνει πως υπάρχει μεν συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην άνοια, όμως δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία αποτελεί αναγκαστικά την αιτία της εκφύλισης του εγκεφάλου. Όμως, όπως τόνισαν, η έρευνα δείχνει ότι ο έλεγχος του σωματικού λίπους ήδη από την έναρξη της μέσης ηλικίας είναι σημαντική για την αποφυγή της άνοιας αργότερα στη ζωή.

Δεν είναι ακόμα σαφές μέσω ποιού μηχανισμού το πάχος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Μια πιθανή ερμηνεία για τη σχέση ανάμεσα στο έξτρα πάχος και την άνοια είναι ότι οι λιπώδεις ιστοί στο σώμα απελευθερώνουν ορμόνες και άλλα κύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και μεταβολές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, με συνέπεια την εκφύλιση των νευρώνων. Από την άλλη, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, που σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου για άνοια.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η νόσος του Αλτσχάϊμερ και γενικότερα η άνοια θα πρέπει να καταπολεμούνται προληπτικά, αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, συνήθως σε προχωρημένη ηλικία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμόγελο αληθινό… για να είναι μεταδοτικό



Μην προσποιείστε.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαµογελάσατε προσποιητά στο αφεντικό σας ή σε κάποιο συνάδελφο στο γραφείο;
Αν το ψεύτικο χαµόγελο έχει γίνει καθηµερινή τακτική της εργασιακής σας ζωής, µάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς µπορεί να φτιάχνει τη διάθεση των άλλων, αλλά µάλλον χαλάει τη δική σας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι µια προσποιητή ευχάριστη συµπεριφορά τείνει να επιδεινώνει την ψυχική µας διάθεση και να µειώνει την παραγωγικότητά µας. Η διάθεση µάλιστα τωνγυναικών φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από το ψεύτικο χαµόγελο γιατί είναι πιο εκφραστικές συναισθηµατικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήµατά τους τις πιέζει πολύ.

Σύµφωνα µε τον επικεφαλής της έρευνας δρ Μπρεντ Σκοτ, τις ηµέρες που οι εθελοντές χαµογελούσαν πραγµατικά επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι η ψυχική τους κατάσταση βελτιωνόταν ακόµα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν. Για να έχετε µια πραγµατικά καλή µέρα στη δουλειά λοιπόν να χαµογελάτε και να το νιώθετε!
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος



Είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ταλαιπωρεί το άσθμα, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους. Με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA), εορτάζει αύριο ( την πρώτη Τρίτη του Μαΐου) την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος.

Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας, περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία, αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, -πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες -δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του.

Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια.

Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα είναι: η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπιας μορφής έως έντονα. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Διακρίνεται σε δυο κύριες κατηγορίες

Το εξωγενές άσθμα. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτία εξωγενείς αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα γάτας και τα οικιακά ακάρεα. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί και από τον κρύο αέρα ή τον καπνό του τσιγάρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που πάσχουν από το εξωγενές άσθμα, θεραπεύονται σταδιακά ή ακόμα και ζουν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, απλά αποφεύγοντας το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.
Το ενδογενές άσθμα. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του. Η αιτία του είναι άγνωστη.
Εκτός από τον παραπάνω διαχωρισμό του άσθματος υπάρχουν και ορισμένες μορφές με χαρακτηριστικές ιδιότητες. Αυτές είναι :
Το άσθμα μετά από άσκηση. Στη μορφή αυτή του άσθματος οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται μετά από άλλοτε άλλου βαθμού άσκηση.

Το επαγγελματικό άσθμα. Η μορφή αυτή του άσθματος εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται σε επαφήμε διάφορες εισπνεόμενες ουσίες που σχετίζονται με το επαγγελματικό περιβάλλον (π.χ. αλεύρι σε αρτοποιούς, σκόνη ξύλου σε μαραγκούς, βαφές χρωμάτων σε βαφείς κ.λ.π.).


Το νυχτερινό άσθμα. Χαρακτηριστικό της μορφής αυτής του άσθματος είναι ότι οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται κατά την διάρκεια της νύκτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το νυκτερινό άσθμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε ασθματικούς που δεν θεραπεύουν επαρκώς το άσθμα τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αιτίες που προκαλούν άσθμα

Αλλεργία. Στις πιο γνωστές ουσίες που προκαλούν αλλεργία, ανήκουν γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη (ή καλύτερα παράσιτα που ζουν στη σκόνη), τρίχες ή λέπια ζώων, πούπουλα, φάρμακα και τροφές όπως π.χ. τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στάρι, καρύδια, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή κ.ά.
Λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος όπως π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.

Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως έντονη χαρά ή λύπη

Περιβαντολογικοί παράγοντες, όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.

Επαγγελματικοί παράγοντες, όπως η εισπνοή κόνεων ή αερίων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ειδικής μορφής άσθματος που λέγεται επαγγελματικό. Το αλεύρι, τα ρινίσματα ξύλου, οι αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ουσιών που συναντώνται στον εργασιακό χώρο και που πολλές φορές ευθύνονται για την πρόκληση επαγγελματικού άσθματος.

Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας, να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.

Σήµερα, υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος, με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί, απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του, να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές).


Διαβάστε περισσότερα...