Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοφανής προσέλευση για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις



Στόχος η επέκταση του προγράμματος στο δήμο Φαιστού.

Μέχρι και σε λίστα αναμονής μπήκαν οι πολίτες στο δήμο Φαιστού προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω και προλαβαίνω»» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε παγκρήτιο επίπεδο στο δήμο Φαιστού.

Η ενεργοποίηση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος, αφού στο Ιατρείο Φανερωμένης συνέρευσαν πολλοί περισσότεροι δημότες, από τις δυνατότητες του προγράμματος. Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εθελοντές ιατρούς έφτιαξε μία λίστα αναμονής, ώστε στην επόμενη εφαρμογή του προγράμματος να εξεταστούν όλοι οι δημότες που εξέφρασαν επιθυμία, όπως γράφει το Flashnews.gr.

Εκτός από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος, με τη συμβολή και συμπαράσταση του Γενικού Ιατρού κ. Σταύρου Καλπαδάκη από το Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, έγιναν και συνταγογραφήσεις φαρμάκων, σε μια προσπάθεια στήριξης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και των δημοτών στο Δήμο Φαιστού.

Η προσπάθεια συγκέντρωσε την αποδοχή των δημοτών αλλά και ανέδειξε την ανάγκη για πολλαπλές δράσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Ο Δήμος Φαιστού γνωρίζοντας τις ανάγκες, έχει θέσει ως στόχο την επέκταση του προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, αλλά και την παροχή πρόσθετων δράσεων προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω ο τομέας της Υγείας.

Σύσκεψη μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα, πραγματοποίησαν στο ιατρείο Φανερωμένης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Υγείας κ. Γιάννης Φασομυτάκης, αλλά και ο Γενικός Γιατρός κ. Σταύρος Καλπαδάκης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη δεδομένη στήριξη του προγράμματος, αλλά και στη διεξαγωγή μιας ευρείας σύσκεψης για τον προγραμματισμό πρόσθετων δράσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα διανομή τροφίμων στους άπορους του Ηρακλείου



Σήμερα και αύριο.

Νέα διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κοινωνικού της Παντοπωλείου.

Η διανομή έχει την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη για θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Η νέα διήμερη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην οδό Καζαντζάκη 6-8 στο Ηράκλειο, από τις 10:30-15:00 και αύριο, τις ίδιες ώρες, στις Μοίρες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική η δήλωση ακινήτου για να μεταβιβαστεί



Τι ισχύει αν οφείλεται φόρος.

Πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ με το οποίο πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα έτη από τη μεταβίβαση υποχρεούνται να επισυνάψουν οι συμβολαιογράφοι από την 1η Ιανουαρίου, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει την κυριότητα ενός ακινήτου.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου το πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και με το πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι το νομικό πρόσωπο έχει δηλώσει το ακίνητο που μεταβιβάζει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας των δυο προηγούμενων της μεταβίβασης ετών και ότι έχει εξοφλήσει το φόρο που αναλογεί ή ότι το έχει δηλώσει και απαλλάσσεται του φόρου.

Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού που επιμεριστικά αναλογεί στην αξία του ακινήτου πριν από τη χορήγηση του πιστοποιητικού.

Αν νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που απέκτησε μετά την 1η Ιανουαρίου έτους για το οποίο απαιτείται το ειδικό πιστοποιητικό, τότε για το έτος αυτό, αντί του πιστοποιητικού, το νομικό πρόσωπο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει το χρόνο απόκτησης του ακινήτου καθώς και ότι δεν είχε υποχρέωση να το συμπεριλάβει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας του εν λόγω έτους. Στην υπεύθυνη δήλωση επισυνάπτεται φωτοτυπία του τίτλου κτήσης του ακινήτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στη φορολογία φέρνουν νέα χαράτσια



Πώς θα επιβαρυνθούν οι πολίτες παρά την μείωση αφορολόγητου-ΦΠΑ.

Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά την τελευταία διετία, έχουν οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, χωρίς να έχουν φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έτσι στο άκουσμα μέτρων, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, οι μειώσεις του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 30% και του φόρου επιχειρήσεων από το 20% στο 15%, καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 ή 4 μονάδες, οι αντιδράσεις είναι φυσικά θετικές.
Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά τη χθεσινή σύσκεψη για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τα όποια μέτρα ελαφρύνσεων αποφασιστούν τελικά, θα συνοδεύονται από άλλα, πολλά εκ των οποίων είναι εισπρακτικού χαρακτήρα. Ποια θα είναι αυτά;

Η αύξηση των τεκμηρίων, που θα γίνει ούτως ή άλλως φέτος, και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιηθούν εισοδηματικά, δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει όλους τους υφιστάμενους, στο μοντέλο του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά θα εισπράττεται με άλλο τρόπο.

Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς ο στόχος είναι αυτές να εξομοιωθούν με τις αγοραίες. Σε αυτό το σημείο, πάντως, διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία, που ζητά πάγωμα για πέντε χρόνια.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα κληθούμε όλοι να δηλώσουμε τα εισοδήματά μας και το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών μας στοιχείων, αλλά και να αποδείξουμε το πόθεν έσχες αυτών, μέσω ειδικών δηλώσεων.

Αλλαγές στην απόδοση και είσπραξη του Φ.Π.Α. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ σχεδιάζεται και η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι όποιες αλλαγές, πάντως, στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιχορήγηση στα σχολεία της Φλώρινας για αγορά πετρελαίου



Για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Τη χορήγηση έκτακτης επιχορήγησης 25.000 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία του δήμου Φλώρινας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Bουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, ο πρόεδρος της Βουλής ευαισθητοποιήθηκε μετά από τα σχετικά αιτήματα του δήμου και την ανάδειξη του θέματος στα μέσα ενημέρωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό



Περίπου 500 μαθητές δημοτικού στη Θεσσαλονίκη υποσιτίζονται.

Με έγγραφό του στους διευθυντές σχολείων ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της αρμοδιότητάς του, με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν κυρίως σε σχολεία δημοτικού, μετά από αναφορές δασκάλων και καθηγητών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές (στο σύνολο των 33.000) χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα υπάρξει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ήδη επαφές για συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και τους προμηθευτές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Για το λόγο αυτό είχε προωθήσει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία σχολικών κυλικείων για τη διανομή δωρεάν τυρόπιτας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια. «Το φαινόμενο, αν και σποραδικό, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των γευμάτων των παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Γιώργος Θώμογλου, και διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα λύνεται με επί μέρους πρωτοβουλίες των συλλόγων δασκάλων και γονέων, με τη συμβολή της εκκλησίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή κρουσμάτων υποσιτισμού μαθητών, αλλά ούτε και σχετικά επίσημα έγγραφα σχολείων. «Ως δάσκαλος και ως γονιός μπορώ να πω ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και την τοπική αυτοδιοίκηση, να ανιχνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Καλογραίας, και ανέφερε ότι σε 2-3 σχολεία του κέντρου οι διδασκαλικοί και γονεϊκοί σύλλογοι ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα μετακινήσεων ορισμένων μαθητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και προμήθειας κάποιων γευμάτων. «Δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο και δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση στα σχολεία, όχι γιατί δεν υπάρχει ανάγκη, αλλά γιατί μέσα στο σχολικό περιβάλλον αναπτύχθηκε ένα αίσθημα αλληλεγγύης, και αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο», είπε.

Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στους δήμους, ώστε να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτιο μπορούν να παρέχουν μόνο οργανωμένοι φορείς



Για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η παροχή μη οργανωμένου συσσιτίου και από μη αρμόδιους φορείς. Συσσίτιο μπορούν να προσφέρουν μόνο οργανωμένοι και επίσημοι φορείς, δήμοι, ενορίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Οι φορείς που ασχολούνται με την παροχή οργανωμένου συσσιτίου, αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να ενημερώνουν γραπτώς και εγκαίρως για τη δραστηριότητά τους αυτή και να συνεργάζονται με την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της περιφέρειας, σχετικά με τον προμηθευτή - παρασκευαστή, τον τρόπο, το χώρο και το χρόνο διάθεσης των συσσιτίων, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει επίβλεψη της εφαρμογής όλων των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή των προσφερόμενων γευμάτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, και τα κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά καφενεία που ανήκουν σε επίσημους φορείς ή ΜΚΟ και τα οποία εξυπηρετούν κοινωνικά ασθενείς ομάδες υπόκεινται σε υγειονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ

Ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη.




Την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται ήδη για αυτό το δίμηνο, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να καταβληθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να πληρώσουν με δικά τους χρήματα τα φάρμακά τους, λόγω της διένεξης που υπάρχει μεταξύ φαρμακείων και Ταμείων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Καθυστέρηση παρατηρείται στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, γεγονός που αφορά 450.000 ΑμεΑ κάθε βαθμίδας. Η καταβολή γίνεται κάθε δίμηνο. Κανονικά οι επιταγές με τα επιδόματα έπρεπε να έχουν σταλεί από τους Δήμους μέσω ΕΛΤΑ γύρω στις 19 Ιανουαρίου, με ημερομηνία είσπραξης περίπου στις 22 με 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχουν σταλεί στους δικαιούχους ούτε οι επιταγές.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά ΑμεΑ, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το επίδομα των 680€ το δίμηνο, αναγκάστηκαν, λόγω της διένεξης φαρμακείων και Ταμείων, να πληρώσουν ποσά από 250€ έως 300€ ο καθένας για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους και είναι άγνωστο αν θα τους επιστραφούν και πότε τα ποσά αυτά.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους»;


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης



Οι κατηγορίες πληθυσμού που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να εμβολιάζονται.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θεωρείται από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης, ειδικά μάλιστα για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Το εμβόλιο εξασφαλίζει ικανοποιητική ανοσία ενώ προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης που μπορεί να παρουσιαστούν.

Οι παρακάτω κατηγορίες πληθυσμού είναι αυτές που σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να εμβολιάζονται προληπτικά για τη γρίπη, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και οι συνέπειες ίσως να είναι αρκετά σοβαρές.

-Τα άτομα άνω των 60 ετών.
-Οι επαγγελματίες υγείας.
-Τα παιδιά.
-Ενήλικες με χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, νεφροπάθεια, αιματολογικά νοσήματα).
-Οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.
-Τα παχύσαρκα άτομα.
-Ορισμένες κατηγορίες του στρατού, οργανισμών κοινής ωφέλειας και σωμάτων ασφαλείας.
-Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων με AIDS.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι για την υγεία που «καιροφυλακτούν» μέσα στο σπίτι



Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην κινδυνεύουμε από χημικές ουσίες.

Κίνδυνοι για τη υγεία δεν βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και μέσα στο σπίτι μας. Χημικές ουσίες, αντικείμενα και δραστηριότητες που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε «καιροφυλακτούν» μέσα στον προσωπικό μας χώρο, απειλώντας την υγεία μας.

Δεδομένου μάλιστα ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας της περνάμε μέσα στο σπίτι, καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι καθαρό περιβάλλον δίχως πηγές μόλυνσης.

Αμερικανοί ειδικοί δίνουν μερικές συμβουλές ώστε να βοηθήσουν το σπίτι να γίνει ένας καθαρός και δίχως κινδύνους μολύνσεων χώρος.

-Ραδόνιο.
Τα επίπεδα αυτού του αόρατου αερίου αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει στο σπίτι σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν υπάρχουν ρωγμές στο πάτωμα. Οι ανιχνευτές ραδονίου δεν είναι ακριβοί και διατίθενται στο εμπόριο.

-Ο εξοπλισμός θέρμανσης που έχετε θα πρέπει να είναι αποδοτικός.
Σιγουρευτείτε ότι όλοι οι αγωγοί είναι σφραγισμένοι και δεν υπάρχουν διαρροές, οι οποίες μπορούν να χαμηλώσουν την αποδοτικότητα κατά 20%. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται πάνω από 15 χρόνια, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

-Αγοράστε βιολογικά προϊόντα.
Επιλέγοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από τα φυτοφάρμακα. Πλύνετε καλά όλα τα προϊόντα πριν τα φάτε. Μειώνεται με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα κάποιας λοίμωξης.

-Ανακυκλώστε παλιά ηλεκτρονικά είδη.
Μειώνετε με αυτόν τον τρόπο τα απόβλητα και δεν έρχεστε σε επαφή με τοξικές χημικές ουσίες.

-Κάντε σωστή επιλογή ψαριών.
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για υγιεινή διατροφή, ορισμένα είδη είναι πιο ασφαλή από άλλα. Ο ξιφίας για παράδειγμα περιέχει μέταλλα, χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Αντιθέτως τα μύδια, οι αχιβάδες και οι γαρίδες είναι πιο καλές επιλογές.

-Προσέξτε το πλαστικό.
Μερικά πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν και τα παιδιά, περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που έχουν γίνει, οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αναπαραγωγή. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων, αφού είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης χημικών ουσιών στο φαγητό σας. Επίσης αποφύγετε να τοποθετήσετε πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων.

-Ελέγξτε το νερό.
Μπορεί να περιέχει μόλυβδο, ειδικά αν τα υδραυλικά του σπιτιού σας είναι άνω των 10 ετών. Ελέγξτε προσεκτικά τους σωλήνες σας. Για να αποφευχθεί η έκθεση στο μόλυβδο, αφήστε το νερό της βρύσης να τρέξει για λίγα λεπτά ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείτε κρύο νερό για μαγείρεμα.

-Μην καπνίζετε.
Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία ρύπανσης του αέρα. Το παθητικό κάπνισμα μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά ακόμη και κρίσεις άσθματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκευάσματα χωρίς έγκριση



Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωση ότι μετά από με ενημέρωση των αρμοδίων αρχών του Καναδά, τα ακόλουθα προϊόντα προέλευσης Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ και Αυστραλίας κυκλοφορούν χωρίς έγκριση, και περιέχουν φαρμακολογικά δραστικές ουσίες χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους προχώρησε ο ΕΟΦ.

Τα προϊόντα αυτά είναι:

Majun Dua Istimewa
Raja Maajun-Jerat Dan Seret Angin
Horkut Chooi Foong Hor Lok Tan
Tian Ma Tu Chung Seven Leave Ginseng
Vall-Boon Tongkat Ali
Pao Ni Kang
Metabolic Advantage
Maxidus Capsules
Chao Jigmengman Super Powerful man tablets
Fu Yuan Chun Capsules
Pancre-Plus (πλαστό)
Slimming Kapsul
Zhuu Feng Bao Wei San (μικροβιακή επιμόλυνση)

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους κάποιο από τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


Διαβάστε περισσότερα...

Με το κινητό θα ελέγχεται η γνησιότητα των φαρμάκων



Μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος e-TACT.

Την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού προγράμματος (e-TACT), που θα δίνει τη δυνατότητα σ' όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, εμπορία, διακίνηση και διάθεση φαρμάκων στην Ευρώπη, να ελέγχουν τη γνησιότητα τους, προωθούν η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, Καρολίν Λε Ταρνέκ και Φρανσουά-Χαβιέ Λερί, το προς εφαρμογή σύστημα θα στηρίζεται στη σήμανση των φαρμάκων μ' ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας στην εξωτερική συσκευασία όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των φαρμάκων που παρήχθησαν, τον αριθμό της παρτίδας καθώς και τον αύξοντα αριθμό παραγωγής του φαρμακευτικού προϊόντος.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η γνησιότητα των φαρμάκων θα μπορεί να ελέγχεται απ' όλους όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων μέχρι τον τελικό ασθενή και βρίσκονται στα 36 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Φαρμακοποιίας.

Ειδικά για τους ασθενείς έχει προβλεφθεί ότι θα μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των φαρμάκων που παίρνουν, από το κινητό τους τηλέφωνο.

Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την περιστολή και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης και της εμπορίας παραποιημένων ή πλαστών φαρμάκων και φαρμακοσκευασμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η θεραπεία τύφλωσης με βλαστικά κύτταρα



Ήταν η πρώτη δοκιμή με κύτταρα από έμβρυα.

Για πρώτη φορά στον κόσμο επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν -μερικώς- δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Το επίτευγμα, που επέφερε μερική αποκατάσταση της όρασης, θεωρήθηκε ελπιδοφόρο από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες, ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές -προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ- ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής.

Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.

Η λήψη εμβρυικών βλαστικών κυττάρων έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις εντός κι εκτός της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένα κύτταρα, όπως εν προκειμένω του ματιού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 50.000 εμβρυικά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς των δύο γυναικών- που ήταν στη μέση και την τρίτη ηλικία- που ήταν νομικά τυφλές, μια επέμβαση που δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα.

Η πρώτη ασθενής έπασχε από μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια και δεύτερη από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω ηλικίας, δύο παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία.

Μετά από έξι εβδομάδες ανοσοκατασταλτικής φαρμακευτικής θεραπείας, ώστε να μην απορριφθούν τα εισαχθέντα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό, και μέσα στο πρώτο τετράμηνο από την εμφύτευση των κυττάρων, οι δύο ασθενείς δεν είχαν σημάδια καρκίνου, ούτε άλλα προβλήματα ασφάλειας, ενώ είχαν βρει ξανά ένα μέρος της χαμένης όρασής τους.

Η μια γυναίκα αρχικά μπορούσε να δει μόνο κινήσεις των χεριών, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να βλέπει και γράμματα καθώς επίσης κάποια χρώματα. Τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της, να βλέπει την ώρα στο ρολόι και ακόμα να περνά την κλωστή στη βελόνα και να ράβει ένα κουμπί! Η άλλη ασθενής μπορεί πλέον να περπατά μόνη της χωρίς βοήθεια σε ένα εμπορικό κέντρο.

Η βελτίωση μάλιστα έλαβε χώρα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο των παθήσεων τους, συνεπώς η προοπτική για όσους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική στο μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τσάι και η υγεία της καρδιάς



Μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Μετά το νερό, το τσάι είναι το πιο συχνά καταναλισκόμενο ποτό.

Σήμερα, καταναλώνονται πάνω από 3 εκατομμύρια φλιτζάνια τσάι ημερησίως. Όλες οι ποικιλίες και οι καλλιέργειες τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Στις ασιατικές χώρες, το τσάι χρησιμοποιείται ακόμη και ως φάρμακο, ενώ η μεγάλη κατανάλωση τσαγιού στους δυτικούς πολιτισμούς έχει συσχετιστεί με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής.

Η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μελέτη στον κινέζικο πληθυσμό, άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φάνηκε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα στο Ρότερνταμ, έδειξε ότι οι καταναλωτές που έπιναν τσάι, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πενταετή θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν.

Επιπλέον, σε μία μελέτη στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αποδείχθηκε η προστασία που προσφέρει η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έναντι στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε έρευνα που έγινε σε μη καπνίζουσες Γιαπωνέζες, που δεν κατανάλωναν αρκετή ποσότητα τσαγιού, έδειξε ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.

Το τσάι χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή. Η ποιότητα του τσαγιού, εξαρτάται από τη ζύμωση και την οξείδωση των πολυφαινολών στα φρέσκα φύλλα του φυτού του. Χιλιάδες φλαβονοειδή υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο και τα περισσότερα έχουν αντιοξειδωτικές λειτουργίες.

Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να απενεργοποιούν τις ενδεχόμενες επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, αν μείνουν στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Τα φλαβονοειδή έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μειώνουν την φλεγμονώδη διαδικασία και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψουν μεγαλύτερη βλάβη, μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Τα φλαβονοειδή έχουν συσχετιστεί με αντιθρομβωτική δράση, η οποία μάλιστα είναι πιο έντονη στις γυναίκες.

Τα πιο γνωστά φλαβονοειδή, που περιέχει το τσάι, είναι οι κατεχίνες. Σ’ ένα φλιτζάνι τσάι, περισσότερο από το μισό περιεχόμενο κατεχινών είναι η επιγαλλοκατεχίνη, γνωστή επίσης και ως EGCG. Είναι 20 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη C. Άλλα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι, είναι οι θεαρουμπιγίνες, οι θεοφλαβίνες και η ταννίνη.

Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει κατά μέσο όρο 150-200 φλαβονοειδή. Ο βαθμός και το είδος των φλαβονοειδών που περιέχει το τσάι, εξαρτάται από το είδος του, αν είναι μαύρο ή πράσινο, αλλά και από την ποικιλία του και τις συνθήκες της καλλιέργειάς του. Το πράσινο τσάι, αμέσως μετά την συγκομιδή του, υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών. Το μαύρο τσάι φτιάχνεται, μαραίνοντας πρώτα τα φύλλα και στην συνέχεια διπλώνοντάς τα και ξεραίνοντάς τα.

Η προστατευτική δράση από την κατανάλωση τσαγιού, δεν περιορίζεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση αυτού του ροφήματος έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο, τις αρθρίτιδες και το Alzheimer.

Συνοψίζοντας, η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού (τουλάχιστον 2 φλιτζάνια/ ημέρα), σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλε το τεστ ΠΑΠ και τον εμβολιασμό στη ζωή σου



«Δική σου ευθύνη να προστατευθείς».

Το ΑγκαλιάΖΩ στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας οργανώνει εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα προς όλες τις Ελληνίδες «Είναι δική σου ευθύνη να προστατευθείς».

Οι εκστρατείες, που οργανώνει σταθερά το ΑγκαλιάΖΩ από το 2007 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων και της πολιτείας, είχαν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη τηςδωρεάν εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας από 12 έως 26 ετών καθώς και την εξάπλωση της πληροφορίας σε όλη την επικράτεια για την αξία του σταθερού προληπτικού ελέγχου των γυναικών όλων των ηλικιών.

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οργανώνει το ΑγκαλιάΖΩ, για το 2012 λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από 23- 29 Ιανουαρίου 2012 με την παρουσία ιατρών και εκπροσώπου του ΑγκαλιάΖΩ σε τηλεοπτικές εκπομπές, προβολή ενημερωτικού σποτ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες, οθόνες φαρμακείων και ιδιωτικών και δημόσιων θεραπευτηρίων καθώς και στο Ευγενίδειο Ίδρυμα– Πλανητάριο.



 

Διαβάστε εδώ το ενημερωτικό έντυπο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» σε έρευνα για θανατηφόρο ιό της γρίπης των πτηνών



Φόβοι ότι ο ιός «δραπέτευσε» από τα εργαστήρια.

Ολλανδοί και αμερικανοί επιστήμονες που ετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν τις μελέτες τους σχετικά με ένα νέο, μεταλλαγμένο από τους ίδιους και άκρως επικίνδυνο, στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, δήλωσαν ότι δέχονται να σταματήσουν προσωρινά για ένα δίμηνο τις έρευνές τους σύμφωνα με τις οποίες ο φονικός γενετικά τροποποιημένος ιός, που μεταδίδεται εύκολα, μπορεί να «δραπέτευε» κατά λάθος ή σκοπίμως από τα εργαστήριά τους, προοπτική που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τυχόν βιο-τρομοκράτες.

Σε κοινή ανοικτή επιστολή τους στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά «Nature» και «Science», που θα δημοσίευαν τα πορίσματα των ερευνών, οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες παρά τη δυσφορία τους για τις επικρίσεις που δέχτηκαν και τις θεωρούν εμπόδιο στην ελεύθερη και χρήσιμη για την ανθρωπότητα επιστημονική έρευνα, αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα «μορατόριουμ» των σχετικών ερευνών.

Παράλληλα, ζητούν επίσης να διοργανωθεί ένα διεθνές φόρουμ που θα θέσει επί τάπητος την αξία και τους κινδύνους τέτοιου είδους μελετών.

Ο θόρυβος ξεκίνησε όταν τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση και οι επιστήμονες του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τη Βιοασφάλεια των ΗΠΑ (NSABB), σε μια τελείως ασυνήθιστη κίνηση μεταξύ επιστημόνων, ζήτησαν από τους ερευνητές να μη δημοσιεύσουν λεπτομέρειες των ερευνών τους, καθώς θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια ή να προκληθεί πανδημία.

Το μη μεταλλαγμένο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο για τους ανθρώπους (έχουν πεθάνει περίπου το 60% των συνολικά 600 ατόμων που μολύνθηκαν), αλλά το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι περιορισμένο, επειδή η μετάδοσή του δεν είναι εύκολη από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όμως η τελευταία έρευνα, που έγινε ακριβώς για να μελετηθούν έγκαιρα τυχόν ακόμα πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, οδήγησε ακριβώς στη δημιουργία στα εργαστήρια ενός γενετικά τροποποιημένου στελέχους του ιού, το οποίο μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Αν αυτό το στέλεχος έβρισκε διέξοδο στο περιβάλλον, τότε ο κίνδυνος πανδημίας θα ήταν άμεσος.

Τα δύο εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του πλανήτη θα δημοσιεύσουν σε περικομμένη μορφή τις σχετικές έρευνες, καθώς, όπως το έθεσε ένας αμερικανός αξιωματούχος, «δεν χρειάζεται ο καθένας να ξέρει πώς να φτιάχνει ένα θανατηφόρο ιό».

Τα δύο περιοδικά και οι εμπλεκόμενοι ερευνητές συμφώνησαν στην περικοπή των δημοσιεύσεων με τον όρο ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου η επιστημονική γνώση από τις δύο μελέτες θα διαχυθεί στους ανά τον κόσμο ερευνητές σε θέματα γρίπης. Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού, υπό διεθνή εποπτεία, βρίσκεται ήδη στα σκαριά με την εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για νόστιμες και θρεπτικές σαλάτες



Πώς να αποφύγετε «κρυμμένους» κινδύνους.

Οι σαλάτες αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα απαραίτητο στη διατροφή μας. Συνήθως είναι ένα πιάτο ελαφρύ χωρίς πολλές θερμίδες, μερικές «παγίδες» όμως μπορούν να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και επιπλέον λιπαρά.
Με μερικές προσεκτικές κινήσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η σαλάτα μας είναι γευστική, θρεπτική και light.

- Φτιάξτε τη δική σας σως

Πολλά έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες είναι μεν γευστικά αλλά έχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Είναι πολύ εύκολο να περιχύσουμε τη σαλάτα μας με ένα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε μόνοι μας με πολλά υγιεινά υλικά όπως λεμόνι, ξύδι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι, μέλι, αβοκάντο και πολλά ακόμα. Για όσους μετρούν τις θερμίδες, λάδι και μέλι θέλουν… μέτρο.

-Κάντε τη σαλάτα ένα πλήρες γεύμα

Αν η σαλάτα περιέχει υλικά από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα. Δοκιμάστε λοιπόν να προσθέσετε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγό βραστό, τόνο, σολομό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, πηγές πρωτεϊνών. Για υδατάνθρακες προσθέστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, παξιμάδια σικάλεως, καλαμπόκι, πατάτα, αρακά αλλά και φρούτα. Καλή εναλλακτική επιλογή είναι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

-Βάλτε... χρώμα στη σαλάτα

Κάθε λαχανικό περιέχει διαφορετικές βιταμίνες. Αν φτιάχνετε σαλάτα με πολλά και διαφορετικά λαχανικά- ιδανικά εποχής- εξασφαλίζετε πολλές βιταμίνες.

-Νοστιμίστε τη σαλάτα με μυρωδικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα μυρωδικά μπορούν να συνεισφέρουν στο γευστικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε δυόσμο, άνηθο, ρίγανη, θυμάρι κ.α.

-Προσθέστε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Ξεχωριστό τόνο στη σαλάτα μπορούν να προσφέρουν φρούτα και ξηροί καρποί. Εκτός από τη νοστιμιά είναι σημαντική πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων εξήγγειλε η κυβέρνηση



Θα απασχοληθούν για 5 μήνες σε δημοτικά έργα με κοινοτικά κονδύλια.

Έως τα τέλη του 2014 θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους και νομικά τους πρόσωπα, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.

Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει με βάση Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη). Σε μια τριετία αναμένεται να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας 5μηνης διάρκειας, έκαστη.

Αναμένεται σύντομα η σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό πίνακα κατάταξης των ανέργων και έχει ήδη εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ. Η πρώτη προκήρυξη θέσεων αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου και οι πρώτες 15.000- 20.000 προσλήψεις αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο υπ. Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης εξήγησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «τόνωσης της απασχόλησης σε επίπεδο δήμων, αντιμετώπισης της ύφεσης και τόνωσης των τοπικών αγορών» και συγχρόνως, με αυτόν τον τρόπο «θα συντηρηθούν οι τοπικές υποδομές». Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπ. Εσωτερικών, Φ. Γεννηματά, μίλησε για «συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο πρόβλημα της ανεργίας».

Στη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκαν οι όροι, οι προδιαγραφές και οι αποδοχές των ανέργων που θα απασχοληθούν σε όλους τους δήμους της χώρας για έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που αφορούν υποδομές, υποστήριξη ορεινών όγκων, προστασία περιβάλλοντος κ.ά. Θα απασχοληθούν οκτώ ειδικότητες- εργάτες γενικών καθηκόντων, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, σιδεράδες, υδραυλικοί και διαχειριστές μηχανημάτων.

Η απασχόληση θα είναι 5μηνη και κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο. Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά. Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρεμβολή.

Όπως επανειλημμένα διευκρινίσθηκε από τον υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλια, η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Γι’ αυτόν το λόγο και οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά. Βοήθεια στην υποβολή της αίτησης, διευκρίνισε ο υφ. Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, θα προσφέρουν οι δήμοι και τα ΚΕΠ. Οι λίστες θα ελέγχονται κάθε φορά από το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ. Για κάθε έτος η διαδικασία θα ξεκινά από τον Οκτώβριο και θα επαναλαμβάνεται έπειτα από ένα 6μηνο.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους 78 δήμους της χώρας που στερούνται τεχνικής υπηρεσίας-οπότε τυπικά δεν μπορούν να αναλάβουν έργα αυτεπιστασίας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουκουλόπουλος «θα υπάρξει μέριμνα για να έχουν όλοι οι δήμοι πρόσβαση στο πρόγραμμα». Και διευκρίνισε: «Εμείς θα εγκρίνουμε έργα. Όχι συμβάσεις».

Οι κ.κ. Κουτρουμάνης και Κικίλιας διευκρίνισαν ότι στην ηλεκτρονική λίστα του ΟΑΕΔ έχουν ληφθεί υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια και μόρια, ώστε να εντάσσονται κάθε φορά στο πρόγραμμα όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Κριτήρια αποτελούν ο χρόνος της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, αλλά και οι ειδικότητες που σε κάθε δήμο θα ζητούνται ανάλογα με το έργο που θα γίνεται. Προτεραιότητα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι έχουν άνεργη σύζυγο και παιδιά, οι νέοι έως 29 ετών και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνεργοι να έχουν προσκομίσει βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης στον ΟΑΕΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανεπαρκείς οι χώροι φιλοξενίας αστέγων στα Χανιά



Στο δρόμο παραμένουν δεκάδες άτομα.

Μετά τον τραγικό θάνατο του 62χρονου άστεγου στις αρχές του μήνα στην πόλη των Χανίων και την ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, προσφέρθηκαν δύο χώροι για την φιλοξενία αστέγων, δηλαδή κάποια κρεβάτια στο Γηροκομείο και ένας χώρος στα κλειστά γυμναστήρια της Παλιάς Ηλεκτρικής. Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. αποφάσισε τη δημιουργία ξενώνα στο πρώην Ψυχιατρείο.

Παρόλα αυτά, το Κοινωνικό Στέκι Χανίων επισημαίνει ότι ο χώρος στην Παλιά Ηλεκτρική είναι ακατάλληλος ενώ το Γηροκομείο είναι πλήρες και δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα άτομα.

Το Κοινωνικό Στέκι επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η δημοτική αρχή ήταν απροετοίμαστη για το εγχείρημα της προσωρινής φιλοξενίας στην Παλιά Ηλεκτρική και στο Γηροκομείο. Δεν αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες της. Άνοιξε τους χώρους και περίμενε να μπουν οι άστεγοι μέσα μόνοι τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να βγαίνουν έξω με το κατάλληλο προσωπικό, για να μπορούν να επιτελέσουν σωστά το κοινωνικό τους έργο. Δυστυχώς ούτε και σήμερα έχει κανείς εικόνα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για το πόσοι είναι οι άστεγοι στα Χανιά και τι σχέδιο υπάρχει για την φροντίδα τους».

Το Στέκι, με την Ομάδα Υποστήριξης Αστέγων και το Κυριακάτικο συσσίτιο, όπως και άλλες παρόμοιες ομάδες συλλογικής οργανωμένης εθελοντικής δράσης όπως η Κοινωνική Κουζίνα, θέλουν να προωθήσουν την ιδέα της δυνατότητας αυτοοργάνωσης της κοινωνίας, έμπρακτης αλληλεγγύης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μια περίοδο που το κράτος αδιαφορεί μπροστά στα φαινόμενα κοινωνικής κατάρρευσης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν ήθελαν και δεν θέλουν να υποκαταστήσουν την δουλειά που οφείλουν να κάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και του Δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δασκάλα έριξε μπουνιά σε μαθητή με ειδικές ανάγκεςγ



Ο 9χρονος γύρισε σπίτι του μέσα στα αίματα.

Δασκάλα του 4ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πατρών που στεγάζεται σε κτίριο απέναντι από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» έριξε μπουνιά στη μύτη μαθητή με ειδικές ανάγκες!

Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύει το dete.gr, για άγνωστο λόγο η δασκάλα χειροδίκησε σε βάρος του 9χρονου και του άνοιξε τη μύτη με γροθιά στο πρόσωπο! Το παιδί επέστρεψε στο σπίτι με το αυτοκίνητο του σχολείου μέσα στα αίματα! Οι γονείς ρώτησαν τον οδηγό του σχολικού τι συνέβη και αυτός απάντησε πως ο γιος τους χτυπήθηκε από τη δασκάλα.

Εξαγριωμένοι οι γονείς του μαθητή δήλωσαν ότι θα κυνηγήσουν τη δασκάλα μέχρι τέλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιστήμονες το Βραβείο της Ιαπωνίας 2012



Για την ανάπτυξη αντικαρκινικής θεραπείας και μαγνητικού υλικού.

Οι καθηγητές Τζάνετ Ρόουλι -86 ετών- Μπράιαν Ντράκερ -56 ετών- και Νίκολας Λίντον -54 ετών- βραβεύτηκαν από κοινού στην κατηγορία των ιατρικών τεχνικών για την ανάπτυξη του Imatinib, ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που χορηγείται κυρίως για τη θεραπεία ορισμένων μορφών λευχαιμίας και για γαστρεντερικούς ή δερματικούς όγκους.

«Σήμερα ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής 3 έως 5 χρόνια μπορούν να ζουν 30 χρόνια χάρη στη θεραπεία αυτή», εξήγησε ο γιατρός Ντράκερ που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βραβείων.

Η Επιτροπή έδωσε επίσης το Βραβείο Ιαπωνίας 2012 στον 68χρονο ιάπωνα εφευρέτη Μασάτο Σαγκάβα, στην κατηγορία του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των υποδομών για την τελειοποίηση ενός μαγνητικού υλικού και τη βιομηχανοποίησή του.

Οι μαγνήτες NdFeB τους οποίους εφηύρε ο Σαγκάβα θεωρούνται οι πιο ισχυροί διαρκείς μαγνήτες που προσφέρουν σπάνιες ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε κινητήρες και μικροκινητήρες και εντάσσονται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, ιατρικά συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, κλιματιστικά, σκληροί δίσκοι και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στις οποίες δίνουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η επιτροπή του Βραβείου της Ιαπωνίας πραγματοποιεί κάθε χρόνια μια αυστηρή επιλογή σε δύο μεγάλους επιστημονικούς προκαθορισμένους τομείς, εξετάζοντας τη σημασία, όχι μόνο μιας ανακάλυψης σε θέματα γνώσεων, αλλά και τη συμβολή της στην κοινωνία, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ή επισημανθεί.

Πέρσι οι βραβευθέντες ήταν οι Αμερικανοί Ντένις Ρίτσι και Κεν Τόμσον, οι οποίοι ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα Unix στην πληροφορική, καθώς και οι ιάπωνες ερευνητές Τανταμίτσου Κισιμότο και Τόσιο Χιράνο οι οποίοι συνέβαλαν στη θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 50 εκατομμυρίων γεν (500.000 ευρώ) ανά κατηγορία. Η ανακήρυξη των βραβευθέντων γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο και η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται σε μεγαλειώδη τελετή στο Τόκιο, τον Απρίλιο, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο



Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, στα πλαίσια της υλοποίησης της εβδομάδας ελεύθερης πρόσβασης σε εξέταση κατά Παπανικολάου, θα διενεργείται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προσέλευσης από 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ., δωρεάν προληπτική εξέταση τεστ ΠΑΠ.

Η εξέταση θα πραγματοποιείται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου χωρίς ραντεβού, στο χώρο του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Ιατρείου, από εξειδικευμένο Ιατρικό και Μαιευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Ηράκλειο



Από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου μέχρι τη Δευτέρα 30 του μηνός.

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα πρόληψης υγείας είναι ο στόχος της σημαντικής κοινωνικής δράσης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, η κοινωνική δράση θα περιλαμβάνει δωρεάν κλινικές εξετάσεις των πολιτών από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 μέχρι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, από ειδικότητες ιατρών όπως ουρολόγο, αγγειοχειρουργό, ωτορινολαρυγγολόγο και ορθοπεδικό.

Η πρωτοβουλία αυτή αρχίζει από το Ηράκλειο και τα Ανώγεια και στόχος είναι να επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι εθελοντές ιατροί που θα βρίσκονται στις 27, 28 και 30 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, θα εξετάζουν τους πολίτες στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Κρήτης (Σπιναλόνγκας 1, δίπλα στο παλιό υγειονομικό) από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 η ιατρική ομάδα θα βρίσκεται στα Ανώγεια, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Χρήσιμο θα ήταν οι ασθενείς να προσκομίσουν εφόσον διαθέτουν, προηγούμενες εξετάσεις όπως υπέρηχο, ακτινογραφίες, αιματολογικές κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο video σχετικά με τα Ελληνικά πεζοδρόμια...





Δείτε τι μπορεί να πάθει κάποιος περπατώντας στα Ελληνικά πεζοδρόμια... Δείτε το video παρακάτω! 


 




Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...