Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Υποχρεωτική η δήλωση ακινήτου για να μεταβιβαστεί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι ισχύει αν οφείλεται φόρος.

Πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ με το οποίο πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα έτη από τη μεταβίβαση υποχρεούνται να επισυνάψουν οι συμβολαιογράφοι από την 1η Ιανουαρίου, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει την κυριότητα ενός ακινήτου.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου το πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και με το πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι το νομικό πρόσωπο έχει δηλώσει το ακίνητο που μεταβιβάζει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας των δυο προηγούμενων της μεταβίβασης ετών και ότι έχει εξοφλήσει το φόρο που αναλογεί ή ότι το έχει δηλώσει και απαλλάσσεται του φόρου.

Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού που επιμεριστικά αναλογεί στην αξία του ακινήτου πριν από τη χορήγηση του πιστοποιητικού.

Αν νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που απέκτησε μετά την 1η Ιανουαρίου έτους για το οποίο απαιτείται το ειδικό πιστοποιητικό, τότε για το έτος αυτό, αντί του πιστοποιητικού, το νομικό πρόσωπο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει το χρόνο απόκτησης του ακινήτου καθώς και ότι δεν είχε υποχρέωση να το συμπεριλάβει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας του εν λόγω έτους. Στην υπεύθυνη δήλωση επισυνάπτεται φωτοτυπία του τίτλου κτήσης του ακινήτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.