Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Άγιος Βαλεντίνος: Ποια δώρα αρέσουν στις γυναίκες;


Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και οι εποχές που τα ακριβά και εντυπωσιακά δώρα ήταν το μέσο για να γοητεύσουμε τον- την αγαπημένη μας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κρίση όμως φαίνεται πως δεν είναι ικανή να αγγίξει τον έρωτα. Βρετανική δημοσκόπηση έρχεται να αποδείξει πως υπάρχουν δώρα απλά που δεν κοστίζουν τίποτα που όμως μπορούν να συγκινήσουν το έτερόν σας ήμισυ.

Οι γυναίκες δήλωσαν στην έρευνα πως ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα φιλί είναι ένα δώρο που λατρεύουν και δεν θα το άλλαζαν με τίποτα. Ωστόσο, το 17% πρόσθεσαν με παράπονο πως ουδέποτε ο σύντροφός τους τούς έχει προσφέρει λουλούδια.

Οι άνδρες από την άλλη επιθυμούν και εκείνοι το φιλί αλλά θα ήθελαν να το συνοδεύουν με ένα γεύμα. Δεν λένε όμως ούτε εκείνοι όχι στα λουλούδια. Είπαμε, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ημέρα των ρομαντικών συναισθημάτων ακόμα και για τους πιο «σκληρούς».

Ποια άλλα δώρα θα ήθελαν να δεχτούν άνδρες και γυναίκες;

Το 63% των γυναικών και το 58% των ανδρών είπαν ότι είναι πολύτιμο ένα θερμό, γεμάτο αγάπη μήνυμα στο κινητό, ενώ το 84% των ανδρών είπαν ότι ιδιαίτερα σημαντικό δώρο γι’ αυτούς είναι ένα ρομαντικό δείπνο με την καλή τους - με το 73% να προτιμούν να γίνει στο σπίτι, με τη σύντροφό τους και να τους έχει μαγειρέψει αποκλειστικά για εκείνη τη βραδιά. Η ψυχολόγος δρ Ντόνα Ντώσον επιχείρησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας. «Είναι οι μικρές πράξεις που έχουν σημασία τελικά και για τα δυο φύλα και φαίνεται πως μετρούν πιο πολύ ακόμα και από τα πολύ ακριβά δώρα που συνήθως εντυπωσιάζουν αλλά δεν μεταφέρουν το μήνυμα του ότι νοιάζομαι για σένα και δεν είναι τρυφερά. Και οι γυναίκες δίνουν μεγάλη σημασία στην τρυφερότητα. Οι άνδρες από την άλλη θέλουν να βλέπουν στην πράξη την αγάπη της γυναίκας τους και γι αυτό ένα δείπνο που η γυναίκα τους έχει προετοιμάσει με αφοσίωση και φροντίδα είναι η καλύτερη απόδειξη ενδιαφέροντος για εκείνους».



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε εγχείρηση στο πέος του γιατί ήταν πολύ μεγάλο!


Ο 17χρονος δυσκολευόταν να κάνει απλά πράγματα, όπως αθλήματα και σεξ.

Στην πρώτη παγκοσμίως χειρουργική επέμβαση σμίκρυνσης πέους υπεβλήθη ένας 17χρονος από τις ΗΠΑ.

Ο νεαρός, του οποίου τα στοιχεία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, απευθύνθηκε στους γιατρούς μιας και ήταν τόσο μεγάλο που τον δυσκόλευε να κάνει απλά πράγματα, όπως κάποιο άθλημα ή σεξ!

Πριν την χειρουργική επέμβαση οι γιατροί είπαν, σύμφωνα με την MailOnline, ότι το πέος του είχε το μέγεθος μίας μπάλας του ράγκμπι ή ενός γκρέιπφρουτ και ότι ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ζητούσε να μικρύνει το πέος του.

Ο 17χρονος, παραπονιόταν συνεχώς μιας και δεν μπορούσε να κάνει όσα έκαναν οι συνομήλικοι του, ενώ με το παραμικρό πονούσε. Μάλιστα, όπως λέει το πέος του ήταν τόσο μεγάλο που δεν άλλαζε κάτι όταν είχε στύση ενώ είχε φρικτούς πόνους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η εγχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.




Διαβάστε περισσότερα...

«Θρίλερ» με τα τρία προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη


Τελικά βρέθηκαν μόνο τα δύο – Αγνοείται το 16χρονο αγόρι.

Δύο από τα τρία προσφυγόπουλα που είχαν εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες από τον ξενώνα ασυνόδευτων μεταναστών της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνταν, βρέθηκαν τελικά, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας.



Παρότι, νωρίτερα το απόγευμα, το γραφείο επικοινωνίας και ενημέρωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επιβεβαίωνε τον εντοπισμό και των τριών ανηλίκων, εντούτοις η ίδια υπηρεσία, με νέα ενημέρωση, αναφέρει ότι βρέθηκαν τα δύο εξ αυτών. Πρόκειται για το 5χρονο αγοράκι και το 10χρονο κοριτσάκι, που εντοπίστηκαν στην Αθήνα με τους γονείς τους. Αντίθετα εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του 16χρονου αγοριού.



Διαβάστε περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκαν 224 προσλήψεις αναπληρωτών


Αφορούν δασκάλους και νηπιαγωγούς
.
Τις πρώτες τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποίησε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 224 προσλήψεις με τις 112 να γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ οι υπόλοιπες 112 αφορούσαν τη γενική εκπαίδευση.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 16 έως την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, οπότε και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΠΕ60
31
ΠΕ70
176
ΠΕ60.50
17
ΣΥΝΟΛΟ
224

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινοτικά προγράμματα έναντι… 30 ευρώ από «αετονύχιδες»


Σοβαρές καταγγελίες για παραπληροφόρηση από τον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Κρούσματα παραπλάνησης φορέων, επιχειρηματιών και ιδιωτών, από επιτήδειους που προσφέρουν... παραπληροφόρηση έναντι αντιτίμου, για κοινοτικά προγράμματα και δράσεις, καταγγέλλει η διοίκηση του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αριθμεί περίπου 100 μέλη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κλεόβουλος Αλεξιάδης, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά δύο-τρεις εταιρίες, με έδρα κυρίως την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των οποίων επικοινωνούν τηλεφωνικώς με μικρούς επιχειρηματίες στην περιφέρεια και τους ενημερώνουν έναντι αντιτίμου (που ποικίλει και μπορεί να ξεκινά από 30 ευρώ), για την ύπαρξη προγραμμάτων στήριξης, στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν.

«Μάλιστα προχωρούν περισσότερο και δημιουργούν ένα θολό τοπίο, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να διευκολύνουν και την ένταξη στα προγράμματα καθεαυτήν, ενώ δεν πρόκειται για συμβούλους επιχειρήσεων αλλά για απλούς τηλεφωνητές», υποστήριξε ο κ.Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε ότι εκτός από αυτές τις εταιρείες, αρκετοί είναι και οι ιστοτόποι -ενημερωτικού και άλλου χαρακτήρα- που δεν ανήκουν σε μέλη του ΣΥΣΕΠ και αναρτούν ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία για διάφορα προγράμματα.

«Η διοίκηση του ΣΥΣΕΠ κατηγορηματικά τονίζει πως η πληροφόρηση για τέτοια προγράμματα, όπως αυτά του ΕΣΠΑ, παρέχεται δωρεάν και μόνο δωρεάν, για αυτό και οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να έχουν έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση, θα πρέπει να απευθύνονται σε μέλη του ΣΥΣΕΠ και σε επιχειρήσεις συμβούλων που χαίρουν καλής φήμης στην αγορά», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του συνδέσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: Επαναφορά της διδασκαλίας των Ιταλικών στη Β/θμια


«Το μάθημα της ιταλικής καταργήθηκε αιφνίδια και αδικαιολόγητα».

Την άμεση τροποποίηση σειράς υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου στις αρχές Μαΐου οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού που επιθυμούν να διδαχθούν την Ιταλική ως β’ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την προτίμησή τους, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στην επιλογή των μαθητών και οι συνάδελφοι να διδάξουν το αντικείμενό τους και τις επόμενες σχολικές χρονιές ζητά η ΟΛΜΕ.

Στο κείμενό της παραθέτει στοιχεία για την πορεία της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στα σχολεία.

Συγκεκριμένα το 2005 και μέχρι το 2008, η Ιταλική εντάχθηκε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η πιλοτική διδασκαλία της εφαρμόσθηκε με επιτυχία. Το 2006 συστάθηκε ο κλάδος ΠΕ34 και το 2008 ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Ιταλικής γλώσσας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, στο πλαίσιο της παράλληλης διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ την ίδια χρονιά διεξήχθη διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ΠΕ34.

Το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιταλική παρουσιάσθηκε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα αυξημένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, η ιταλική διδάχθηκε σε περίπου 650 σχολεία, σε περίπου 30.000 μαθητές και απασχολήθηκαν 350 καθηγητές ιταλικών, μόνιμοι (31 τον αριθμό), αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Με την υπουργική απόφαση (αρ.71103/Γ2/24-06-2011 - ΦΕΚΒ΄ 1575) προστέθηκε ως προϋπόθεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιλογής η ανάγκη ύπαρξης μόνιμα διορισμένου με οργανική θέση εκπαιδευτικού της γλώσσας που θα διδάσκονταν οι μαθητές.

Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε το επόμενο σχολικό έτος, άρθηκε η προϋπόθεση κατοχής οργανικής θέσης αλλά παρέμεινε αυτή της ύπαρξης μόνιμα διορισμένου εκπαιδευτικού.

Το μάθημα της Ιταλικής καταργήθηκε αιφνίδια και αδικαιολόγητα από το ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων με την Υπουργική απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 115475/Γ2 της 21-08-2013.

«Με την άδικη αυτή απόφαση χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων έχασαν το δικαίωμα να διδαχθούν τη β’ ξένη γλώσσα προτίμησής τους και οι 31 μόνιμες συνάδελφοι του κλάδου ΠΕ34 έχουν θιγεί ηθικά και επαγγελματικά καθώς φέτος διδάσκουν το αντικείμενό τους μόνο στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και του Λυκείου» αναφέρει η ΟΛΜΕ.

Όσον αφορά τη διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, όπως έγραψε το news.gr , ο κ. Κουράκης δήλωσε στη Βουλή ότι στόχος είναι η αναβάθμιση και σταδιακή επαναφορά της διδασκαλίας περισσότερων ξένων γλωσσών στο σχολείο, σύμφωνα με παιδαγωγικά κριτήρια.

«Θέλουμε να δίδεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικών γλωσσομάθειας από το δημόσιο σχολείο, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγκαλιασμένοι εδώ και 6.000 χρόνια


Το εντυπωσιακό εύρημα στην ανασκαφή στο Διρό.

Ακόμα κι αν δεν το ψιθύρισαν πριν το τέλος, το σφιχτά αγκαλιασμένο ζευγάρι της νεολιθικής εποχής, που βρέθηκε θαμμένο στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα στο Διρό, έκανε πράξη τη φράση «Μαζί ως την αιωνιότητα».

Είναι «μαζί» περίπου 6.000 χρόνια, μια αιωνιότητα δηλαδή, γεγονός που καθιστά τη σφιχταγκαλιασμένη ταφή τους την αρχαιότερη στον κόσμο. Ίσως αυτό ήταν και το έρεισμα που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει την είδηση του ευρήματος (που βγήκε από τα σπλάχνα της γης το καλοκαίρι του 2013) λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα της πιστοποίησης του φύλου των δύο αγκαλιασμένων, δηλαδή μια ανάσα πριν από την ημέρα των ερωτευμένων.

Όμως, γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η εξέταση για το αρχαιότερο γνωστό ζευγάρι στον κόσμο; «Μορφολογικά όταν κοιτάξαμε τα οστεολογικά χαρακτηριστικά της γυναίκας από την αγκαλιαστή ταφή, πολλοί συνάδελφοι, Έλληνες και ξένοι, είπαμε ότι δεν μοιάζουν πολύ γυναικεία. Ήταν δηλαδή στην αλληλοεπικαλυπτόμενη ζώνη μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ήμασταν έτσι πάρα πολύ επιφυλακτικοί, γιατί μακροσκοπικά θα λέγαμε ότι είναι δύο νεαροί άνδρες. Γι' αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση DNA. Θέλαμε να είμαστε 100% σίγουροι για την αρχαιότερη αγκαλιά στον κόσμο» δηλώνει στο ΑMΠΕ η δρ. Αναστασία Παπαθανασίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, υπεύθυνη από την πλευρά της Εφορείας για το ανασκαφικό και μελετητικό έργο Διρού.



Ωστόσο, όπως πληροφορεί η ίδια, οι αναλύσεις DNA δεν θα σταματήσουν εκεί. Θα προχωρήσουν, αν είναι δυνατόν, και για τη συγγένεια των δύο αυτών ανθρώπων, που έζησαν 3.800 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού και σχεδόν 6.000 χρόνια από σήμερα. «Εξαρτάται από το τι σώζεται μέσα στο κολλαγόνο που έχουμε. Θα γίνουν κι άλλες έρευνες, η συγκεκριμένη αφορούσε μόνο το φύλο», διευκρινίζει η κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας τη σπανιότητα του ευρήματος.

«Γνωρίζουμε ότι το 2008 βρέθηκε στην πόλη Μάντοβα της Ιταλίας πάλι μια αγκαλιαστή ταφή. Είναι νεολιθική, αλλά νεότερη, χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ. Επίσης, στην Τουρκία, υπάρχει μια αρχαιότερη διπλή ταφή, όμως πρόκειται για δύο άτομα πλάι πλάι, η οποία μπορεί να μην ήταν και ταυτόχρονη. Στο Διρό τα χέρια είναι το ένα κάτω από το σώμα, το άλλο από πάνω, τα πόδια τους μπλεγμένα, είναι πραγματική αγκαλιά», δηλώνει με έμφαση.

Η ανασκαφή έγινε στη θέση «Ξαγκουνάκι», σ' ένα φυσικό λόφο που απέχει περίπου 200 μέτρα από το σπήλαιο και ο οποίος δεσπόζει στον κόλπο του Διρού, είναι δηλαδή ιδιαίτερα ορατός από τη θάλασσα. Εκεί βρέθηκαν κι άλλες ταφές: Δύο ακόμα διπλές ταφές, μια νεαρών ενηλίκων σε συνεσταλμένη θέση και μια παιδική σε αγγείο, καθώς και μια ταφή εμβρύου, όλες αδιατάρακτες.

Τι σημαίνει όμως η παρουσία τους στο λόφο; «Μιλάμε πιθανόν για ένα ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιείται επί 3.000 χρόνια, έναν χώρο που διατηρείται στη μνήμη των ανθρώπων. Στην ανασκαφική τομή βρήκαμε παιδικές ταφές, που χρονολογούνται στο 4200 π. Χ. και μισό μέτρο πιο πέρα τις διπλές ταφές των ενηλίκων. Πάνω από αυτές, τη μυκηναϊκή περίοδο, γύρω στο 1200 π.Χ., έρχονται και δημιουργούν -και αυτό είναι επίσης μοναδικό- ένα οστεοφυλάκιο. Δηλαδή, ορίζουν έναν χώρο με αργούς λίθους, στρώνουν το δάπεδο με βότσαλο και μεταφέρουν οστά από δεκάδες ανθρώπους, σε δευτερογενή ταφή, από μια άλλη θέση που ήταν θαμμένοι, η οποία δεν είναι από την περιοχή, καθώς έχει ερευνηθεί πολλές φορές και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος μυκηναϊκός οικισμός κοντά. Τα οστά έχουν έρθει από μακριά», επισημαίνει.



Ενδιαφέρον έχει ακόμα ή κατάσταση των μυκηναϊκών οστών. «Προσπαθήσαμε, αλλά ήταν αδύνατον να τα χρονολογήσουμε. Είναι πολύ κακά διατηρημένα, σε αντίθεση με τα νεολιθικά, που είναι και πολύ παλαιότερα, αλλά λόγω συνθηκών είναι άριστα διατηρημένα. Γι αυτό έδωσαν και κολλαγόνο. Τα μυκηναϊκά, επειδή ήταν θαμμένα κάπου αλλού, όπου οι συνθήκες προφανώς δεν ήταν οι ιδανικές, έχουν έρθει και σπασμένα και σε πολύ κακή κατάσταση διατήρησης», αναφέρει.

Όσο για την ανασκαφική συνέχεια, αυτή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας έρευνας στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου. Το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, εντοπίζεται στον λόφο. «Θέλουμε να αποκαλύψουμε το οστεοφυλάκιο, να δούμε αν είχε τύμβο, πώς ήταν από πάνω. Με την ανασκαφική τομή μας έχουμε ανοίξει μόνο το ένα τέταρτο της κυκλικής κατασκευής του οστεοφυλακίου, που έχει διάμετρο περίπου 4 μ.», καταλήγει. Το σπήλαιο της Αλεπότρυπας χρησιμοποιείται από το 6000 π.Χ. Οι ανασκαφές εντός του ξεκίνησαν το 1970 από τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων δρ. Γ. Παπαθανασόπουλο, ο οποίος έχει και τη διεύθυνση του πρόσφατου πενταετούς προγράμματος, που πραγματοποιεί η Εφορεία Παλαιονθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.




Διαβάστε περισσότερα...

Το διαδίκτυο στη ζωή μας


Συνέδριο για την ασφαλή πλοήγηση στο Μέγαρο Μουσικής.

Συνέδριο με θέμα «Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας» διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρόκειται για το 4ο συνέδριο ασφαλούς πλοήγησης, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και είχε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλάμβανε παρουσιάσεις μαθητών σε σχέση με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και η δεύτερη εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων του διαδικτυακού χώρου.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της πρώτης ενότητας είχε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε για τη διάρθρωση, το έργο και τις επιτυχίες της υπηρεσίας. Ως πιο πρόσφατη επιτυχία ανέφερε το γεγονός που συνέβη πριν από τρεις ημέρες, όταν κυβερνητικός αξιωματούχος επικοινώνησε με την υπηρεσία και είπε πως δέχθηκε e-mail από κάποιον που προτίθετο να αυτοκτονήσει. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης, η υπηρεσία κινήθηκε ταχύτατα και παρότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκονταν στην επαρχία, κατάφερε να αποτρέψει την αυτοκτονία.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Τον λόγο έχουν τα παιδιά μας» μαθητές από διάφορα σχολεία παρουσίασαν θέματα που αφορούν τα θετικά και αρνητικά του διαδικτύου και την άποψή τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

Συντονιστής στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας» ήταν ο πρόεδρος των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα» Ελευθέριος Γείτονας και ομιλητές ειδικοί του χώρου της πληροφορικής και όχι μόνο. Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας ήταν να αναλύσει και να προβάλει όλα τα παραπάνω, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Στο διάστημα μεταξύ των ενοτήτων πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση και παρατέθηκε μικρό γεύμα στους μαθητές.

«Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μέσα από ένα πρωτότυπο συνέδριο, που φέτος το αφιερώσαμε στα παιδιά μας. Το παιδί, όταν γίνεται πέντε ετών, πρέπει να μαθαίνει τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, γιατί όπως έχουν καταδείξει έρευνες, από αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σφακιανάκης. Επίσης, κατέδειξε το μέγεθος της παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τα τελευταία 11 χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει περί τις 990 τέτοιες υποθέσεις».

Στόχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω αυτού του συνεδρίου ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για τις «μαϊμού» αποκλειστικές στη Θεσσαλονίκη


Αφορμή οι συλλήψεις δυο γυναικών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έρευνες διεξάγονται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, όπου γυναίκες εμφανίζονται ως δήθεν αποκλειστικές νοσοκόμες και χωρίς γνώσεις νοσηλευτικής και άδεια επαγγέλματος, παρέχουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε ασθενείς.

Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε σήμερα στην Αστυνομία τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο της παροχής υπηρεσιών υγείας, από νοσοκόμες «μαϊμού» και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες, που τυχόν προκύψουν.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε η σύλληψη δύο γυναικών στη Θεσσαλονίκη, που κατηγορούνται ότι παρείχαν παράνομα υπηρεσίες αποκλειστικού νοσοκόμου, χωρίς να πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Πρόκειται για μία 53χρονη ελληνικής καταγωγής και μία 48χρονη αλλοδαπή, οι οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, στερούνταν άδειας εργασίας και πιστοποιητικού υγείας, ενώ, παράλληλα, δεν ήταν καταχωρημένες στο εθνικό μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων.

Οι δύο συγκεκριμένες συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, σε ισάριθμα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών αστυνομικών ελέγχων, για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας, της έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο, αλλά και της φοροδιαφυγής, αφού οι νοσοκόμες «μαϊμού», δεν εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακοί φοιτητές κατά της διαφθοράς


Τι προτείνουν στις εργασίες που εκπόνησαν.

Η ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και η ψηφιοποίηση των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που προτείνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι φοιτητές εκπόνησαν εργασίες, στο πλαίσιο της δράσης «Η Εκπαίδευση ως ασπίδα εναντίον της διαφθοράς», για διάφορες χώρες του κόσμου. Από τις εργασίες, ξεχώρισαν και θα βραβευτούν εκείνες που αφορούν στην Τουρκία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Σλοβενία. Οι φοιτητές που εκπόνησαν τις συγκεκριμένες εργασίες είναι έξι και προέρχονται από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Χάρρυ Παπαπανάγο, οι εργασίες που βραβεύονται, διακρίθηκαν, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι οι προτάσεις, που παραθέτουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μπορούν να εφαρμοστούν.

«Η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα και για την Ελλάδα. Κοστίζει στη χώρα μας 14 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο κ.Παπαπανάγος και υπογραμμίζει ότι «η βασικότερη πληγή όλων είναι η πελατειακή νοοτροπία που έχουμε υιοθετήσει χρόνια τώρα και δυστυχώς, υπάρχει ακόμη».

Οι φοιτητές, που εκπόνησαν τις εν λόγω εργασίες, παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτικές και οικονομικές σπουδές στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η βράβευση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από την ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς/παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 στις 17:30 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα χαιρετίσουν ο Νίκος Μαργαρόπουλος, μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, και ο καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Λαφαζάνης: Θα στηρίξουμε την ΕΒΖ


«Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση».

Η αποπληρωμή των περσινών οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς και η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ίδια τη βιομηχανία προκειμένου να επανεκκινηθεί η παραγωγική διαδικασία, θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διασωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Αυτό γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ευρεία σύσκεψη που είχε λίγο νωρίτερα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη και εκπροσώπων των παραγωγών, των εργαζομένων αλλά και διευθυντών της επιχείρησης. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι οφειλές προς του παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, «αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ότι υπάρχει. Να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο και επανακκινηθεί η παραγωγική διαδικασία. Στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα βρούμε τα χρήματα».

Παράλληλα σε δεύτερη φάση, συμπλήρωσε, θα εξετασθεί η περίπτωση απεξάρτησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή, θα προχωρήσει η αλλαγή της διοίκησης, η οποία θα έχει νέο προσανατολισμό, και σε διάλογο με παραγωγούς και εργαζομένους να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. «Στόχος τους υπουργείου», είπε, « είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να έχει προοπτικές, να είναι αποδοτική, ανταγωνιστική, να μην έχει ελλείμματα». «Αν είχε άλλη διαχείριση εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», συμπλήρωσε.

Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή, πρέπει να λυθεί, τόνισε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και εν συνεχεία να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων. «Στο πλαίσιο της βασικής μας κατεύθυνσης για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και να επιστρέψουμε αν είναι δυνατόν στην πρότερη κατάσταση παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή για το θάνατο νεαρών από μονοξείδιο του άνθρακα


Καταδικάστηκαν ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και ο εργολάβος.

Ποινές φυλάκισης που συνολικά φτάνουν τα τρία χρόνια και τρεις μήνες, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και σε εργολάβο, για το θάνατο δύο νεαρών από μονοξείδιο του άνθρακα. Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2009 σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκε η διαρροή, από την εγκατάσταση θέρμανσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, την ώρα που κοιμόταν, οι δύο άτυχοι νεαροί πελάτες.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου με ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών (από τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες πρωτοδίκως) για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατ' εξακολούθηση, της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια και της αυθαίρετης κατασκευής. Εξάλλου, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και δύο μηνών (από τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες) καταδικάστηκε ένας εργολάβος, που κρίθηκε ένοχος για τις δύο πρώτες παραπάνω πράξεις.

Ακόμη, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, έναν πραγματογνώμονα, ο οποίος είχε κληθεί να ερευνήσει τα αιτία θανάτου του πρώτου ενοίκου, αλλά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν εντόπισε το πρόβλημα, με συνέπεια να ακολουθήσει μία μέρα αργότερα ο δεύτερος θάνατος. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, είχε αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά βρέθηκε εκ νέου κατηγορούμενος, ύστερα από έφεση που άσκησε εισαγγελέας.

Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, ενώ οι ποινές του ανεστάλησαν, με συνέπεια να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, σημειώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, το Νοέμβριο του 2009, σε δύο ξεχωριστά δωμάτια και ορόφους του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στην περιοχή Πανοράματος της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η διαρροή του μονοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκε εξαιτίας της φραγής της καπνοδόχου του καυστήρα, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλες ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την επιτόπια αυτοψία στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Nestle


Συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Εργασίας.

Τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας με τις σημερινές αμοιβές συμφώνησαν σήμερα η εταιρεία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου.

Από την πλευρά του υπουργείου, τονίσθηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στην οποιαδήποτε συζήτηση για αποφάσεις που σχετίζονται με μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Με δεδομένο ότι στο κοντινό μέλλον, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προτίθεται να επαναφέρει σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρίας την άρση της απόφασης για μισθολογικές μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η συγκεκριμένη παρέμβαση αντανακλά τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για ακύρωση των μέτρων που απαξίωσαν και περιόρισαν δραστικά το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για συλλογική διαπραγμάτευση των όρων εργασίας και αμοιβής».



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ


Οι διαδηλωτές ζήτησαν διαγραφή προστίμων σε ανέργους.

Παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το «Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης», με αίτημα τη διαγραφή προστίμων για μη καταβολή κομίστρου, τα οποία επιβλήθηκαν σε ανέργους.

Εκπρόσωποι του δικτύου συζήτησαν με το γενικό διευθυντή του ΟΑΣΘ και διευθέτησαν τη διαγραφή δεκαπέντε προστίμων, που είχαν επιβληθεί σε ανέργους. Χαιρέτησαν, επίσης, την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΑΣΘ να διερευνήσει τη δυνατότητα, με την αξιοποίηση σχετικού κονδυλίου, για δωρεάν μετακίνηση ανέργων με κάρτα ανεργίας και αναμένεται, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, ο καθορισμός των κριτηρίων.

Το δίκτυο κλείνει ένα χρόνο κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, την ίδια ημερομηνία, κάθε μήνα και έχει επιτύχει τη διαγραφή πάνω από εκατόν πενήντα προστίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν στην Αθήνα τα τρία προσφυγόπουλα


Είχαν εξαφανιστεί από ξενώνα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των τριών ανήλικων αλλοδαπών που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία 24ωρα από τον ξενώνα ασυνόδευτων μεταναστών της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται.

Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, τα τρία προσφυγόπουλα, δύο αγοράκια κι ένα κοριτσάκι, βρέθηκαν στην Αθήνα, χωρίς, να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εξαφάνιση των τριών μικρών Κούρδων από το Ιράκ, είχε προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας, ενώ ενημερώθηκαν η εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και το «Χαμόγελο του Παιδιού», που εξέδωσε, μάλιστα, και σχετικό σήμα αναζήτησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναμνήσεις των χρυσών εποχών του ραδιοφώνου


Νοσταλγικό ταξίδι στα ερτζιανά.

«Είναι ένας εγγαστρίμυθος στο ραδιόφωνο. Μα πώς είναι δυνατόν να ξέρεις ότι δεν κουνάει τα χείλη του;» έλεγε ένας εκ των πρωταγωνιστών στην ταινία «Ημέρες Ραδιοφώνου» του πιστού στη νοσταλγία της παιδικής αφήγηση, Γούντι Άλεν. Αυτή η περίφημη ατάκα του έργου είναι μια από όλες που χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης με τα γνωστά αυτοαναφορικά flashback, στην προσπάθειά του να σκιαγραφήσει τις ημέρες της χρυσής εποχής του ραδιοφώνου στην Αμερική των 40’s, προτού η εικόνα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την φαντασία και ίσως και τα ιδανικά ενός ολόκληρου κόσμου...

Ανάλογη χρυσή ραδιοφωνική εποχή έζησε και η Ελλάδα, μεταχρονολογημένα βέβαια, ως είθισται, η οποία διήρκεσε μέχρι και την δεκαετία που η μικρή οθόνη ιδιωτικοποιήθηκε και οι περισσότεροι υποκλίθηκαν στην έγχρωμη ποικιλία θεαμάτων και στην εύπεπτη παρουσίαση τους. Σε εκείνη τη χρυσή εποχή, αγαπημένη ραδιοφωνική εκπομπή, σήμαινε παραμονή στο σπίτι, συντονισμό την κατάλληλη ώρα, ηχογράφηση για μελλοντικές ακροάσεις, και καθήλωση με απόλυτη ησυχία για μια καθώς πρέπει, ευλαβική ακρόαση του αγαπημένου και συνάμα μελωδικού εκφωνητή. Και όλα αυτά μέσα από μικρά τρανζιστοράκια ή μετέπειτα ραδιοκασετόφωνα, με έναν ήχο γεμάτο θόρυβο και παράσιτα που εξαφανίζονταν με ένα κούνημα της κεραίας...

Η ιστορία των ερτζιανών

Όταν το 1895, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, είχε κατορθώσει να μεταδώσει τα ηχητικά σήματα Μορς, διαμέσου των ερτζιανών κυμάτων, ίσως δεν γνώριζε πως εκατό και πλέον χρόνια μετά, θα θεωρείτο ο πατέρας του ραδιοφώνου. Κι όμως, αυτό ακριβώς αποτέλεσε την απαρχή του εν λόγω μέσου επικοινωνίας. Λίγο αργότερα, η επιστημονική έρευνα στραμμένη στην εκμετάλλευση των ραδιο - ηλεκτρομανγητικών κυμάτων και την τελειοποίηση των ηλεκτρονίων, οδήγησε στην ανάπτυξη της ραδιοφωνικής λυχνίας. Αυτό ακριβώς θα ονομαζόταν στη διάρκεια του 19ου αιώνα ραδιόφωνο. Βέβαια, παρόλο που η πρώιμη έρευνα που μετεξέλιξε την ανακάλυψη του Μαρκόνι στο προσφιλές μας ραδιόφωνο, πραγματοποιήθηκε κυρίως από Βρετανούς και Γερμανούς, εκείνοι που μαγεύτηκαν από το ξεχωριστό μέσο ήταν οι Αμερικάνοι, δημιουργώντας μάλιστα μια ολόκληρη βιομηχανία που του χάρισε την εμπορική του διάσταση.



Η πρώτη αναμετάδοση πραγματοποιήθηκε από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας τον Reginard Fessenden, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1906. Ένα χρόνο αργότερα, το 1907, ένας ακόμη αμερικανός ερευνητής, ο Lee de Forest, βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης μορφής του ραδιοφώνου, θέτοντας σε εφαρμογή τη ραδιοφωνική λυχνία που αργότερα αντικαταστάθηκε από το τρανζίστορ. Κάπως έτσι το 1910 ο Forest γίνεται ο πατέρας της σύγχρονης ραδιοφωνίας μεταδίδοντας μέσω ραδιοφώνου, μια ολόκληρη οπερέτα από τη Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης, στην οποία πρωτοακούστηκε και ο διάσημος τότε Ενρίκο Καρούζο.



Την ίδια χρονιά κι αφού έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος για την χρήση ραδιοκυμάτων «Ασύρματη Επικοινωνία των Πλοίων» οι νύχτες των ΗΠΑ αρχίζουν να γεμίζουν με ένα νέο θόρυβο. Στην μακρινή ήπειρο έχουμε ήδη περάσει στην εποχή της ραδιοφωνίας των γειτόνων, αφού σε κάθε γειτονιά ραδιοερασιτέχνες συναρμολογούν πομπούς και δέκτες και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ακολουθεί η ψήφιση του «Ραδιοφωνικού κανονισμού» που αξιώνει όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να πάρουν άδεια από το υπουργείο, και με αυτό τον τρόπο χαιρετίζει την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ρύθμισης όλων των τομέων της ραδιοφωνικής αναμετάδοσης. Η παρόμοια πορεία που ακολουθεί και η Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αναμεταδίδονται οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές γύρω στο 1919.



Περίοδος σταθμός στην ευρωπαϊκή ιστορία του αγαπημένου μέσου, θεωρείται η μετατροπή της British Broadcasting Company σε κρατική υπηρεσία με την επωνυμία British Broadcasting Corporation. Με τον τρόπο αυτό, σταθεροποιούνται όλα τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός συστήματος που θα μιμηθούν αργότερα όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά την διάρθρωση των δικών τους ραδιοφωνικών σταθμών. Έκτοτε το BBC θα διατηρήσει έναν μονοπωλιακό χαρακτήρα στις αναμεταδόσεις, με τις λειτουργίες να διέπονται πλέον από τον Βασιλικό Νόμο, έως και την είσοδο και τη νομιμοποίηση της τοπικής ιδιωτικής ραδιοφωνίας που έγινε στην Αγγλία το 1972.

Τα ελληνικά ραδιοκύματα

Επί ελληνικού εδάφους, την πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής πραγματοποιεί η Διοίκηση Ραδιοφωνίας του υπουργείου Ναυτικών (ΔΡΥΝ) στις εγκαταστάσεις του στο Βοτανικό, το 1923, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1925, η σχολή Μεγαρέως επιχειρεί δυο πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές, μια εκ των οποίων περιλάμβανε μετάδοση μιας μικρής σχολικής γιορτής. Η εκπομπή προαναγγέλλεται στον τύπο της εποχής κι έτσι μπορούν και την παρακολουθούν οι λίγοι, περίπου 200 άτομα σύμφωνα με έρευνα της εποχής, που στο σαλόνι τους στέκει σε περίοπτη θέση το ραδιόφωνο. Οι τότε έλληνες κάτοχοι της πολυτέλειας που έφερε το όνομα ραδιόφωνο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ως συνδρομή το σημαντικό ποσό των 500 δραχμών στη διεύθυνση Λαχείων του Στόλου που υπαγόταν στο υπουργείο Ναυτικών.



Ακολουθούν τρία χρόνια από εκείνη την πρώτη μετάδοση, ώσπου ο Χρήστος Τσιγγιρίδης να ιδρύσει τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με έδρα την συμπρωτεύουσα. Ο σταθμός θα κυριαρχήσει στη ζωή της Βόρειας Ελλάδας για περισσότερο από 20 χρόνια.

Την ίδρυση του σταθμού του Τσιγγιρίδη ακολουθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση εθνικού ραδιοφωνικού σταθμού. Οι πρώτοι που αναλαμβάνουν το έργο, αδυνατούν να το πραγματοποιήσουν και κηρύσσονται έκπτωτοι. Μέχρι που την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση των πρώτων χρόνων αναλαμβάνει η εταιρεία Τελεφούνγκεν, επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, με την επίσημη κατοχύρωση να γίνεται εν έτει 1936, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Ιωάννης Μεταξάς. Τότε κατασκευάζονται κτίρια στα Νέα Λιόσια για να τοποθετηθεί εκεί ο ραδιοφωνικός πομπός μεσαίων κυμάτων 15KW, ενώ στο Ζάππειο Μέγαρο γίνεται η διαρρύθμιση των τριών στούντιο του σταθμού.



Την ίδια χρονιά ιδρύεται και η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών, ΥΕΡ, με γραφεία στην οδό Βουλής. Με την πάροδο του χρόνου οι ανάγκες για έμψυχο υλικό αυξάνονται και με την κήρυξη του πολέμου το ραδιόφωνο εμψυχώνει και ενημερώνει του Έλληνες. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα σπεύδουν να καταλάβουν τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και τις εγκαταστάσεις του πομπού στα νέα Λιόσια. Όταν όμως τα στρατεύματα αποχωρούν από την Αθήνα, ανατινάσσουν τον ένα από τους δύο πομπούς που υπάρχουν πλέον στα Λιόσια. Αποτέλεσμα ο ραδιοφωνικός σταθμός την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης δεν λειτουργεί. Ο σταθμός εκπέμπει και πάλι, στις 20 Οκτωβρίου 1944 και ώρα 1:25 μ.μ., με την βοήθεια ενός μικρού πομπού που διέθετε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα οι εγκαταστάσεις της ΑΕΡΕ περιέρχονται στο νεοϊδρυόμενο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). ΤΑ χρόνια που ακολουθούν δημιουργούνται ο ραδιοφωνικός σταθμός Βόλου, Λάρισας, Ιωαννίνων, το «Μπουρίνι», ο ερασιτεχνικός σταθμός της Μυτιλήνης, ο σταθμός της Καβάλας, της Τρίπολης. Τότε δρομολογείται και πραγματώνεται και η δημιουργία του Δεύτερου και του Τρίτου προγράμματος. Το 1975 η ΕΙΡ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. ενώ το 1987 δημιουργείται ενιαίος φορέας ο οποίος περιλαμβάνει την ΕΡΤ και την ΕΡΑ (Ελληνική Ραδιοφωνία) με το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο και Πέμπτο πρόγραμμα. Εκείνη την ίδια χρονιά βέβαια ξεκινά και η έκρηξη της ελεύθερης ελληνικής ραδιοφωνίας με πρώτο σταθμό τον 984 του Δήμου Αθηναίων.

Οι πρώτοι πρωταγωνιστές του μικροφώνου



Οι πρώτοι που εμπλούτισαν τις αναμνήσεις των Ελλήνων με την φωνή τους ήταν η αλησμόνητη Αφροδίτη Λαουτάρη, η Αγγελική Κότσαλη και η Κονταράτου. Ακολούθησαν ο Μιχάλης Κοφινιώτης, λαμπρό αστέρι της οπερέτας, η Νιόβη Πηνιατόγλου, ο Κώστας Σταυρόπουλος, ο ιστορικός εκφωνητής Τζων Βεϊνόγλου, ο Μιχάλης Γιαννακόπουλος, που με τις αθλητικές εκπομπές του κατέκτησε το πανελλήνιο, ο Νίκος Χάκκας, η Καίτη Ασπρέα, ο Γ. Κάρτερ, η Αντιγόνη Τριφύλλη, η Καίτη Λιδωρίκη, η Ντόρα Βολανάκη, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, η Ιωάννα Ρουμάνη, ο Ι. Βροντάκης, η Ελπίς Κουκάκη, η Διδώ Πετροπούλου, η Μαίρη Ιγγλέση, ο Λουκιανός Ροζάν και ακολούθησαν αμέτρητοι ακόμα...



Στις αρχικές εποχές, το ραδιόφωνο εκτός από τις εκπομπές, καταγράφει και μια κοινή πορεία με το θέατρο. Πολλές από τις σημαντικές παραστάσεις της θεατρικής μας ιστορίας παραμένουν στην «σκιά», αφού εκτελούνται στο ραδιόφωνο. Το θέατρο του ραδιοφώνου, συγκεντρώνει αριθμητικά πολύ περισσότερο κοινό, αφού μπορεί και φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Από τους θεατρικούς ραδιοφωνικούς ρόλους περνούν και οι μεγαλύτεροι των ηθοποιών, πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, με σκηνοθέτες τους κορυφαίους του είδους. Η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αχιλλέας Μαμάκης, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Δημητρης Χορν, η Κυβέλη, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Δημητρης Παπαμιχαήλ, η Μελίνα Μερκούρη, η Κατίνα Παξινού, η Κάκια Παναγιώτου, είναι μόνο μερικοί από τους ηθοποιούς που χαρίζουν την φωνή τους αναμεταδίδοντας μαγικές σκηνές για τους ακροατές.



Η συναρπαστική, καινούργια εμπειρία του πρώτου μέσου, που εκμηδένισε τις αποστάσεις, χαράσσει από τα πρώτα της βήματα ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ιστορία, προσφέροντας ταυτόχρονα τεράστιες δυνατότητες στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία ενός λαού. Οι απαρχές του μέσου στην Ελλάδα, οι κορυφαίες στιγμές της κοινωνικής παρουσίας του, ο καθοριστικός ρόλος του στην κατοχή και την Αντίσταση, η συμβολή του στον πολιτισμό και η απελευθέρωσή του, το μετατρέπει σε απαραίτητο «συστατικό» ενός σπιτιού ή ενός απογεύματος.

Η Θεία Λένα

Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, η Αντιγόνη Μεταξά - συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα – ως συνεργάτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών από το 1938, αναλαμβάνει να διευθύνει την καθημερινή «Ώρα του Παιδιού».



Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Θεία Λένα» συντρόφευε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες παιδικές ψυχές. Η χαρακτηριστική μουσική της εκπομπής της υπήρξε το δημοφιλέστερο παιδικό άκουσμα περίπου για μία τριακονταετία και οι υπηρεσίες υπήρξαν ανεκτίμητες για την εποχή.

«Καλημέρα παιδιά. Πέστε και σεις Καλημέρα», έλεγε για το καλωσόρισμα και ακολουθούσε η διασκέδαση που συνοδευόταν από τη διδαχή και την καθοδήγηση, με την Θεία Λένα να συνθέτει και να εκτελεί καθημερινά την παρουσία με διαφορετικούς τρόπους. Ένας εξ' αυτών η «Ελενίτσα», την οποία ενσάρκωνε η ενήλικη Ρηνούλα Μενάνδρου, που απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις και λάνσαρε τα τραγούδια της.

Η κυριαρχία των πειρατών

«Τον πειρατή! Τον πειρατή! Ψίθυροι και παράσιτα, φωτιές από μιαν άλλη γη, κύματα γέλιου που ξεσπά, αφιερωμένο εξαιρετικά» τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος το 1979, χρονιά που κυκλοφόρησε τη «Ρεζέρβα» που περιλάμβανε το ομώνυμο τραγούδι. Ο «Πειρατής» που περιέγραφε στους στίχους του ο Σαββόπουλος, ήταν εμπνευσμένος από τον μαγικό κόσμο των ερασιτεχνών της επικοινωνίας, που προσέφεραν την εναλλακτική λύση για μια διαφορετική ακρόαση.

Στη δεκαετία του ’60, εκτός από τις λιγοστές εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου υπήρχε και ο αμερικανικός σταθμός, της βάσης της Νέας Μάρκης. Από εκεί τρεις φορές την εβδομάδα εκπέμπονταν ηχογραφημένα προγράμματα με Αμερικανούς dj’s οι οποίοι δημιουργούσαν το δικό τους top10 από ξένα τραγούδια εμπλουτίζοντάς το πάντα με μουσικές πληροφορίες, ώστε να εκπαιδεύουν σε προχωρημένες, για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, μουσικές και γλώσσες.



Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα των τότε ακροατών με αποτέλεσμα στην ραδιοφωνική σκηνή να αρχίσουν να εμφανίζονται διάφοροι ερασιτέχνες, έφηβοι και νέοι οι οποίοι φοιτώντας σε σχολές ηλεκτρονικών, πειραματίζονταν θέλοντας να εφαρμόσουν την θεωρία στην πράξη.

Πομποί, δέκτες, λυχνίες, watt και κεραίες αντικαθιστούσαν το σχοινί της μπουγάδας. Πατέντες, ιδιοκατασκευές, και μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από το Μοναστηράκι, εξέπεμπαν μελωδίες μετά το μανιώδες ξεφύλλισμα της «Τεχνικής Εκλογής», δημιουργώντας σταθμούς βραχύβιους, γειτονικής εμβέλειας, με στούντιο τα διάφορα πλυσταριά και κωδικά πάντα ονόματα. Όταν τα ραδιογωνιόμετρα άρχισαν να βγαίνουν στο κυνήγι για να συλλάβουν τους παραβάτες, οι πειρατές μετέτρεπαν του σταθμούς σε κινητούς μεταφέροντας του από πλυσταριό σε πλυσταριό...

Σ’ αυτή την γοητευτική παρανομία, μουσικές, λόγος διαφορετικός από τον άκαμπτο του κρατικού ραδιοφώνου, και αφιερώσεις γίνονταν το διαβατήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων της νέας κυρίως γενιάς. Η ήρεμη επανάσταση των πειρατών του ραδιοφώνου άνοιξε την πόρτα σε ξένες μουσικές, και σε νέα δεδομένα γεννώντας την επιθυμία μιας «ελεύθερης ραδιοφωνίας», που ξεκίνησε από το τρίτο πρόγραμμα του Μάνου Χατζηδάκη και ολοκληρώθηκε μόλις το 1987, χρονιά αλλαγής πορείας για το ραδιόφωνο.



Στις 31 Μαΐου, άνοιξε επίσημα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο «Αθήνα 984», με διευθυτή τον Γ. Τζανετάκο. Στον σταθμό μετακόμισαν και ξεκίνησαν εκπομπές πολλά γνωστά ονόματα δημοσιογράφων και παραγωγών της εποχής. Τσαουσόπουλος, Έβενης, Αβραάμογλου, Σαραντής, Πολυχρονίου, Ραράκος, αλλά και Ψαριανός, Λάλας, Ταγματαρχης, Παναγιωτόπουλος, Μητσικώστας και πολλοί άλλοι. Ακολούθησαν και άλλοι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί όπως το ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, ο Δίαυλος 10, και το Μάιο του 1988 οι δύο πρώτοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί ΑΝΤΕΝΝΑ, ιδιοκτησίας Μίνου Κυριακού, και φυσικά ο TOP FM, ιδιοκτησίας Λαμπράκη. Από τότε το μποτιλιάρισμα στα ερτζιανά αρχίζει να γίνεται ασφυκτικό.

Τα αστέρια της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας

Αν τις παλαιότερες δεκαετίες τα πρωινά φιλοξενούσαν ραδιοφωνικά σήριαλ, με πολύ καλούς ηθοποιούς στην ΕΙΡ, όπως η «Λάουρα» με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τα βράδια «Τα Χρονικά της ημέρας» και τα Σαββατοκύριακα τα «Νέα Ταλέντα» του Οικονομίδη την δεκαετία του μποτιλιαρίσματος οι εκπομπές υπήρξαν πιο εναλλακτικές.

Από τις ρετρό ζώνες των αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού, του Δελτίου της Υδρογραφικής, του Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των Τιμών Πώλησης διαφόρων οπωρολαχανικών καθώς και τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, περάσαμε στα διαφημιστικές εκπομπές των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, που μας σύστηναν τα νέα αστέρια του λαϊκού πενταγράμμου. «H Polygram παρουσιάζει» ήταν ο τίτλος και οι καλλιτέχνες του σήμερα ήταν οι πρωτοεμφανιζόμενοι του χθες.

Σε εκείνες τις ρετρό πρώτες εποχές πριν περάσουμε στο σύγχρονο χθες ώρες χαλάρωσης προσέφερε και το πρόγραμμα της EPA 5, η λεγόμενη «Φωνή της Ελλάδας» που ξετρύπωνε σε κάθε μεριά του πλανήτη πατριώτες. Χαρακτηριστικοί διάλογοι:
«-Ο Γιάννης από Τασμανία αφιερώνει στον ξάδερφό του, Βαγγέλη που ταξιδεύει με ένα τάνκερ στην Βενεζουέλα, κάτι από Καζαντζίδη και στέλνει την αγάπη του και στους συγγενείς τους στο Αγρίνιο.
-Ευχαριστούμε Γιάννη. Καλά ταξίδια Βαγγέλη. Χαιρετισμούς στο όμορφο Αγρίνιο».



Γλυκιές αναμνήσεις και κερδισμένες εντυπώσεις την εποχή εκείνη προσέφερε και η εκπομπή «Πες μας Σωκράτη» με τον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο και την κλασσική ατάκα της εκπομπής «τι να σας πω βρε παιδιά... ένα ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω».

Τις χρυσές εποχές που ακολούθησαν εκτός από το ευφάνταστο περιεχόμενο υπήρχαν και ευφάνταστοι τίτλοι με αποκορύφωμα την εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και της άνθισης των ιδιωτικών σταθμών.

Αλησμόνητες για πολλούς στιγμές προσέφερε και το «Καλησπέρα σας, κύριε Έντισον» με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, αλλά και οι «Λαϊκοί Βάρδοι» του Πάνου Γεραμάνη, καθημερινή εκπομπή αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως κιβωτός γνώσης και αγάπης που αναζωογόνησε τη συλλογική μας μνήμη. Το «Σκάλα για τ’ αστέρια», στο Δεύτερο πρόγραμμα με την Μαριτίνα Πάσαρη, η Ρηνιώ Παπανικόλα, ο Αργύρης Ζήλος και ο Άκης Δασκαλόπουλος, το «Όλα τα πρωινά του Κόσμου» του Κώστα Γιαννόπουλου, το «Καθημερινό Καλειδοσκόπιο», ένα μαγκαζίνο με ζευγάρι εκφωνητών που άλλαζε σχεδόν κάθε σεζόν( αλησμόνητο ζεύγος ο Δάνης Κατρανίδης και η Γωγώ Ατζολετάκη) ήταν μερικές ακόμα της λίστας των αξέχαστων στιγμών.

Πολλών αγαπημένη ήταν και η μεταμεσονύχτια ζώνη, με διάφορες εκπομπές, όπως το «Αεροστούντιο Μπολερό», στις αρχές της δεκαετίας του '80, μετά τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού με jingle της Λένας Πλάτωνος όπου συμμετείχαν η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Στάθης Ψάλτης.



Μέσα στην δεκαετία του '80, στην κρατική ραδιοφωνία άλλη μια εκπομπή με τον ευφάνταστο τίτλο «Τρεις στην μπανιέρα και ένας απ' έξω» με τους Λάκη Λαζόπουλο, Δημήτρη Πιάτα και Μίνα Αδαμάκη κατέκτησε κοινό και εντυπώσεις. Αλλά και ο Κώστας Μυλωνάς με την μεταμεσονύχτια εκπομπή «Ελεύθερα τη γνώμη σου» που κρατούσε με κουβεντούλα παρέα στους ακροατές μέχρι να κλείσουν τα μάτια. Ο ίδιος παραγωγός διατηρούσε μια ακόμη εκπομπή πιο χαλαρή, που έμεινε στην ιστορία για τα περίφημα σπασίματά της:
«Σπάστε μου κάτι ρε παιδιά, το έχω ανάγκη». Οι ακροατές καλούσαν κι έσπαγαν ότι έβρισκε ο καθένας, ένα πιάτο, ένα ποτήρι, ένα τασάκι μέχρι που μια μέρα κάποιος κάλεσε λέγοντας «Έλα, βάζω μπροστά τη μπουλντόζα να γκρεμίσω το μαγαζί μου»!

Αδύνατον να απουσιάσουν από την λίστα και τα αείμνηστα τηλεφωνικά ραντεβού, πολύ πριν τα τηλεοπτικά της Βάσιας Τριφύλλη, με τον Άκη Διαλυνό. «...Είμαι 1.80, μελαχρινός με πράσινα μάτια. Εγώ 1.70, ξανθιά, με τέλειες αναλογίες... Τι μουσική ακούς; Πού βγαίνεις τα βράδια; ...και ούτω καθεξής. Το χιούμορ και οι ατάκες χαρακτηρίζονταν εξαιρετικές με αθώα και ανέμελη διάθεση και τα ραντεβού κλείνονταν με ανταλλαγή σταθερών, πάντα, τηλεφώνων, με την υπόκρουση καλής retro μουσικής!

Τα "Φασόλια για δυο» κάθε Σαββατοκύριακο μεσημέρι στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με τον Μηνά Λαβάντη και Δημήτρη Μυλωνόπουλο, αργότερα οι «Αμαρτίες» με τον Χρήστο Τριανταφυλλόπουλο, η Σοφία Βόσσου στην εκπομπή η «Ποτούλα και ο Πίπη» του ΣΚΑΪ, ο «Δούρειος Ήχος» του Top FM στα τέλη της ίδιας δεκαετίας κρατούν γερά στις αναμνήσεις των περισσοτέρων.



Βέβαια στο ραδιόφωνο έκαναν τα πρώτα τους βήματα και πολλοί μετέπειτα πρωταγωνιστές της μικρής οθόνης και της δημοσιογραφικής σκηνής όπως ο Κώστας Μητσικώστας, με την εκπομπή «Οι συνωμότες της νύχτας, στη συνωμοσία του πατσά», ο οποίος ως παρτενέρ στο στούντιο του 984 είχε τους Νίκο Ευαγγελάτο, Γιάννη Μακρή, Λάκη Μπέλλο και Μίμη Κανή. Ακολούθησε το «Μίξερ του Σαββάτου», τα περίφημα «Κακά παιδιά», Λάλας-Ταγματάρχης, με το σποτ «Πάντα μαζί σας τα πρωινά, τα δυο κακά παιδιά» και τις περίφημες φάρσες τους.

Ξεχωριστά και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά ραδιοφωνικά χρονικά υπήρξαν και τα «Μονοπάτια του Γαλαξία» στις αρχές της δεκαετίας του ’80, του Γιώργου Πίττα, στο Πρώτο πρόγραμμα, που πρωτοσύστησε στο ελληνικό κοινό συγκροτήματα όπως Dead can dance, Popl vuh, Psyhic tv, κ.α. τα οποία συνδύαζε άρτια με ιστορίες, λάβκραφτ και ποιήματα του Ένγκαρ Άλαν Πόε.

«Η νύχτα, για μια ακόμα φορά είχε περάσει. Ο Ήλιος, κατακίτρινος και λαμπερός, ξεπρόβαλε από τον ορίζοντα. Ο άνθρωπος βρισκόταν στη γνώριμη για εκείνη την ώρα θέση. Στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Καλημέριζε τον άρχοντα του φωτός» σε συνδυασμό με το Song of the Stars των Dead can Dance πρόσφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία.



Ένας ακόμα που πρωτοσύστησε στο ελληνικό κοινό μια ολόκληρη κατηγορία μουσικής ήταν ο Κώστας Σαββάτης...που κάνοντας λόγο πρώτη φορά για salsa πολλοί ήταν εκείνοι που νόμιζαν ότι αναφέρεται σε κάποια νέα εύγευστη συνταγή.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα πρωινά της Κυριακής από τα μικρά τραντζιστοράκια που «έπιαναν» μόνο μεσαία… (στα FM τότε εξέπεμπαν μόνο οι λεγόμενοι «πειρατές») πολλοί ήταν οι ακροατές του 2-67, κατά κόσμον Μιχάλη Τσαουσόπουλου, στο Δεύτερο πρόγραμμα. Ραδιοφωνικά γκάλοπ, ψηφοφορίες, αναδρομές στο παρελθόν, αφιερώσεις κ.α. εντυπωσίαζαν το απαίδευτο τότε κοινό του ραδιοφωνικό αέρα.

Πολλά από τα γνωστά σήμερα ονόματα όπως ο Γιάννης Γαλάνης, ( Σταθνό, Δίεση, Flash και Κανάλι 1), ο Άλκης Στεφάνου, μετέπειτα γνωστός για τηλεοπτικές παραγωγές, ο Τάσος Καρατζής, επιτυχημένος εκφωνητής σε τηλεοπτικά παιχνίδια και εκπομπές στον Capital και στον Rock Fm, ο Χρήστος Ξανθάκης, με στήλες αργότερα στον έντυπο τύπο, ο Αντώνης Πανούτσος με την τότε μεταμεσονύκτια εκπομπή «Δέκα δίσκοι και Whiskey», οι Παντελής Δημητρίου και Χάρης Λέων με τη δημοφιλέστατη στο alternative κοινό της εποχής εκπομπή «Κύματα Πανικού», ο Κώστας Γεωργίου, ξεκίνησαν να εκπέμπουν από τον ΗΧΩ STAR RADIO 104,4. Ο σταθμός με σλόγκαν «Υπάρχει χώρος στα FM για ένα... χαμόγελο» εξέπεμπε από ένα υπόγειο στον Υμηττό, το οποίο επισκέπτονταν συχνά πυκνά οι ακροατές για να παραλάβουν τα δώρα τους, μέχρι να μετονομαστεί, μετά την κανονική του άδεια σε ΗΧΩ FM.



Κι αυτή η μακρά λίστα αποτελεί απλώς ένα μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης που περιλαμβάνει όλους εκείνους που η φωνή τους μας ταξίδεψε στα ραδιοκύματα με τα μάτια κλειστά και τη φαντασία πρωτοστατεί σε έναν χορό μαγικό... Ίσως αυτός ο μαγικός χορός που όλοι οι παλιοί και σύγχρονοι οπαδοί του ραδιοφώνου υπηρέτησαν και αγάπησαν αποτέλεσε και τον λόγο για να αποκτήσει το πρώτο μέσο μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης την δική του επέτειο, που καθιερώθηκε από την UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο, αυτή την μέρα...



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβάσεις - εξπρές για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς


Διευθύνσεις αναζητούν προσωπικό για 20 μέρες.

Ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις – εξπρές αναζητούν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ειδικότητες που έχουν καταργηθεί ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις μαθητών, οι οποίοι φοιτούσαν σε τομείς των ΕΠΑΛ , ΕΠΑΣ, που πλέον δεν υφίστανται και η φοίτησή τους είχε χαρακτηριστεί ανεπαρκής.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού γιατί οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να διακόψουν την ανεργία τους για μια σύμβαση διάρκειας 15-20 ημερών, που θα τους αποφέρει 100-200 ευρώ .

Μάλιστα στις συμβάσεις κάποιων Διευθύνσεων αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι ο δεύτερος των συµβαλλοµένων, ο ωρομίσθιος δηλαδή, αναλαµβάνει την υποχρέωση να παρουσιαστεί στο σχολείο που του ανατέθηκε η διδασκαλία µε ωριαία αντιµισθία και να µην παραιτηθεί για να προσληφθεί σε άλλη Περιφέρεια.

Οι ωρομίσθιοι μπορούν να διδάξουν μέχρι 8 ώρες την εβδομάδα και ο μισθός τους είναι τα 8/23 του αναπληρωτή ενώ αν έχουν λιγότερες ώρες διαμορφώνεται ανάλογα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιφυλακή για τους 850 τόνους λιπασμάτων στον Δούναβη


Ανησυχία στη Βουλγαρία για την κατάσταση των υδάτων του ποταμού.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες Αρχές, για την κατάσταση των υδάτων στον ποταμό Δούναβη, έπειτα από τη βύθιση φορτηγίδας, χθες, που μετέφερε 850 τόνους λιπασμάτων, κοντά στο ρουμανικό λιμάνι Moldova Veche.

Κάθε έξι ώρες λαμβάνονται δείγματα νερού από το λιμάνι, καθώς και από τις περιοχές Σβίνιτα και Όρσοβα, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.

Εξάλλου, ο εκτελεστικός διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας EAEMDR, Πάβλιν Τσόνεφ, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι έτοιμη να διαθέσει ένα σκάφος σε εμπειρογνώμονες περιβάλλοντος, προκειμένου να αναλύσουν την ποιότητα του νερού στον Δούναβη. Πρόσθεσε δε, ότι εάν υπάρξει ρύπανση, αυτή θα φθάσει στο βουλγαρικό τμήμα (του ποταμού) σήμερα το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης του Βίντιν, Μόμτσιλ Στάνκοφ, δήλωσε ότι δεν αναμένονται επικίνδυνες συνέπειες από τη βύθιση της φορτηγίδας στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού Δούναβη. «Δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τον πληθυσμό, ούτε για το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Κι' αυτό, όπως εξήγησε, διότι το περιστατικό σημειώθηκε μακριά από τον πρώτο βουλγαρικό οικισμό, κατά μήκος του ποταμού.

Παρόλα αυτά - πρόσθεσε ο κ. Στάνκοφ - οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παραμένουν σε ετοιμότητα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε περίπτωση ρύπανσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για το επίδομα εκπαιδευτικών απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών


Ποιοι το δικαιούνται, τι συμβαίνει σε περίπτωση αδειών, απόσπασης, διάθεσης ή μετάθεσης.

Με το ν.4024/2011 ορίστηκε ότι δικαιούνται επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι ύψους 100 ευρώ αρκεί να υπηρετούν σε περιοχές όπου πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

• Βρίσκονται στην παραμεθόριο ζώνη της χώρας μας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), στα Δωδεκάνησα, ή απέχουν είκοσι (20) χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Βουλγαρία.

• Βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. υψόμετρο).

• Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε νησιά με μεγάλη γεωγραφικά έκταση και δεν ανήκουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα , κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011 το επίδομα το λαμβάνουν υπάλληλοι με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση αδειών

Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές μικρής διάρκειας έως 2 μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως 6 ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του ΙΚΑ και ιδιωτικές κλινικές εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές η οποία αποδεικνύεται με σχετικό παραστατικό στοιχείο (εισαγωγή, εξιτήριο κ.α.)

Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση απόσπασης, διάθεσης, μετάθεσης

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη κ.α.) από την περιοχή η οποία δικαιολογεί τη χορήγησή του διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.

Διευκρινίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών χορηγείται μόνο στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες-παραμεθόριες περιοχές και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α όπως αυτές έχουν καθοριστεί μέχρι τις 31-10-2011.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.

· Οι υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε παραμεθόρια ή προβληματική περιοχή και υπηρετούν με απόσπαση σε περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται ως άνω δεν δικαιούνται κατά το χρόνο της απόσπασής τους το επίδομα.

· Το επίδομα καταβάλλεται σε αποσπασμένους σε προβληματική ή παραμεθόρια περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί η απόσπασή τους.

· Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το επίδομα το λαμβάνουν και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες ή προβληματικές.

Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με οργανική σε προβληματικές περιοχές

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση σε σχολείο απομακρυσμένης, προβληματικής περιοχής και αποσπάται για 2 συνεχόμενα διδακτικά έτη σε σχολεία μη απομακρυσμένης –παραμεθόριας και προβληματικής περιοχής και δεδομένου ότι οι αποσπάσεις ισχύουν για ένα διδακτικό έτος δηλαδή για χρονικό διάστημα από 1/9 έως 30/6 του επόμενου έτους οπότε και λήγει η απόσπαση του, όπου στη συνέχεια αναλαμβάνει υπηρεσία στην οργανική του θέση, τότε δικαιούται το ανωτέρω επίδομα μόνο για το χρονικό διάστημα των θερινών μηνών, δηλαδή από 1/7 έως 31/8 και κατόπιν ανάληψης υπηρεσίας, διάστημα κατά το οποίο δεν ισχύει η απόφαση απόσπασής του και λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική του θέση.

Προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α

Με βάση έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που παρουσιάστηκε πιο πάνω, το επίδομα το δικαιούνται υπάλληλοι περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές κατηγορίας Α. Μέχρι να εκδοθεί νέα απόφαση ισχύει το ΦΕΚ 667/Β/11-11-1992 σύμφωνα με το οποίο προβληματικές περιοχές Α είναι οι ακόλουθες:

1. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Κύθηρα).

2. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (Επαρχία Οιτύλου).

3. ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Επαρχία Γορτυνίας).

4. ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (Περιοχές τέως Δήμου Ανδρίτσαινας και τέως Δήμου - Λαμπείας)

5. ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Ιθάκη).

6. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (Σκύρος).

7. ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερρεκούσα, Μαθράκι).

8. ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Περιοχή Αγράφων (Κοινότητες Καρβασαρά, Καρίτσας, Καροπλεσίου, Μολόχας, Μπελοκομίτη, Νεράιδας), Περιοχή Αργιθέας (κοινότητες Ανθηρού, Αργιθέας, Αργυρίου, Βλασίου, Βραγιανών, Δροσάτου, Ελληνικών Θερινού, Καλής Κώμης, Καρυάς, Καταφυλλίου, Κουμπουριανών, Λεοντίου, Μαράθου, Μεσοβονείου, Οξυάς, Πετρίλου, Πετρωτού, Πετροχωρίου, Στεφανιάδας, Φουντωτού).

9. ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Βόρειες Σποράδες, Επαρχία Σκοπέλου).

10. ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (νήσος Γαύδος, Αρχαία πόλη Λισός).

11. ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

12. ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

13. ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

14. ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (πλην πόλεως Κοζάνης και Πτολεμαΐδος).

15. ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (Επαρχία Φιλιατών)

16. ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

17. «ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ»: Σύμφωνα με την ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30-3-2007 (ΦΕΚ 571/Β/20-4-2007) η εντός «» φράση αντικαταστάθηκε ως άνω αντί της "ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ (Επαρχία Αλμωπίας)"

18. ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Άγιο Όρος, Αμουλιανή)

19. «ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (Δήμοι Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Νικηφόρου, και τα Κοινοτικά Διαμερίσματα Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου του Δήμου Δράμας και η Κοινότητα Σιδηρόνερου»

20. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

21. ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

22. ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

23. ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

24. ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

25. ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Επαρχία Κονίτσης, Επαρχία Μετσόβου και Επαρχία Πωγωνίου).

26. ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

27. ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

28. «ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ»

29. «ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ (Δήμοι που απέχουν 20 χλμ από τα σύνορα: Αξιούπολης, Γουμένισσας, Δοϊράνης, Ευρωπού, Κιλκίς, Κρουσσών, Μουριών, Πολυκάστρου, Χέρσου και η Κοινότητα Λιβαδείων).»



Διαβάστε περισσότερα...

Σομαλή έφηβη πρόσφυγας ξανασμίγει με την αδελφή της


Η 14χρονη θα φτάσει έως το τέλος της εβδομάδας στη Σλοβενία.

Μία 14χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία, αναμένεται να φθάσει έως το τέλος της εβδομάδας από την Αιθιοπία στη Σλοβενία, για να συναντήσει ξανά την αδελφή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση επειδή βρέθηκε λύση, στο αίτημα που κατέθεσε το 2013 η ενήλικη αδελφή της, που είναι επίσης πρόσφυγας και ζει στην πόλη Μάριμπορ.


Σομαλή έφηβη πρόσφυγας ξανασμίγει με την αδελφή της

Η μεγαλύτερη αδελφή ζήτησε να έρθει στη Σλοβενία η 14χρονη, επειδή έχασε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, όταν έφευγε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σομαλία.

Για να βοηθήσει τη 14χρονη Φαϊσα, η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε να την δεχθεί στη Σλοβενία με την έκδοση ειδικού ανθρωπιστικού διατάγματος, καθώς η σλοβενική νομοθεσία δεν επιτρέπει πρόσφυγες που ζουν στη Σλοβενία να επανενώνονται με τα αδέλφια τους.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει μόνο στενοί συγγενείς, ο σύζυγος, τα παιδιά και οι γονείς, να επανενώνονται με άτομα που έχουν καθεστώς πρόσφυγα στη Σλοβενία.

Η νομοθεσία αναμένεται να αλλάξει, καθώς η υπόθεση έφθασε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στο τέλος Ιανουαρίου ζήτησε τροποποίηση, ώστε να συμπεριληφθούν και τα αδέλφια στη διάταξη.

Ο κ. Έριαβετς, στη διάρκεια συνέντευξης για το θέμα, υπογράμμισε ότι παρά τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, η Φαϊσα δεν θα μπορούσε να έρθει τόσο γρήγορα στη Σλοβενία χωρίς την απόφαση της κυβέρνησης.

Το υπουργείο έχει ήδη τακτοποιήσει όλα τα έγγραφα για να αποκτήσει η 14χρονη άδεια παραμονής στη Σλοβενία για πέντε χρόνια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών θα παραλάβει την ανήλικη και θα τη συνοδεύσει στο ταξίδι της από την Αντίς Αμπέμπα στη Λιουμπλιάνα.

Ανώνυμος δωρητής θα προσφέρει χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της Φαϊσα στη Σλοβενία και ο Σύλλογος Φίλων Νεολαίας (σλοβενική φιλανθρωπική οργάνωση), ανέλαβε τα έξοδα για την ιατρική της ασφάλιση.

Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εγκριθεί η άφιξη της Φαϊσα στη Σλοβενία, ο κ. Έριαβετς είπε ότι το υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση.

Μόνο μετά από μια δημόσια συζήτηση, στα τέλη του 2014, το υπουργείο έλαβε γνώση της υπόθεσης και καθόρισε ότι η Φαϊσα θα μπορούσε να έρθει στη Σλοβενία, εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε θετική απόφαση, διευκρίνισε.


Διαβάστε περισσότερα...

O διοικητής του Ελπίς απαντά στις καταγγελίες για απολύσεις


Στις καταγγελίες του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και μέλους του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ηλία Σιώρα ότι αποστέλλονται έγγραφα απόλυσης στους ειδικευόμενους γιατρούς, απαντά ο διοικητής του "Ελπίς" Θεόδωρος Γιάνναρος.

Δεδομένου ότι ο κ. Σιώρας αναφέρεται σε μια περίπτωση γιατρού στο "Ελπίς" ο κ. Γιάνναρος απέστειλε στο enikos.gr απάντηση στις καταγγελίες, τονίζοντας ότι ποτέ δεν έστειλε τέτοιο έγγραφο.

Η απάντησή του έχει ως εξής:

"Ποτέ, έως σήμερα, στο Ελπίς, δεν εστάλη έγγραφο σε ιατρό, με το οποίο να διακόπτεται η παράταση της ειδικότητάς του. Ποτέ ως Διοικητής, δεν θα υπέγραφα ένα τέτοιο έγγραφο, με το οποίο θα δημιουργείτο τεράστιο πρόβλημα, στο ούτως ή άλλως υποστελεχωμένο νοσοκομείο που διοικώ, και ειδικά όταν έχω, ο ίδιος, ενημερώσει τον νέο υπουργό υγείας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, το περασμένο Σάββατο, και ο οποίος με διαβεβαίωσε πως το γνώριζε ήδη, και πως η ηγεσία του υπουργείου θα ασχολείτο με το συγκεκριμένο θέμα, άμεσα. Η καταγγελία η οποία έγινε, είναι ψευδής, και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα. Η Διοίκηση του νοσοκομείου, έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες, να αναμένουν τροποποιητικές οδηγίες από το υπουργείο υγείας. Το Ελπίς είναι, ίσως, το πρώτο νοσοκομείο το οποίο αντέδρασε στην συγκεκριμένη οδηγία της πρώην ηγεσίας του ΥΥΚΑ. Σκόπιμο θα ήταν, πριν κάποιος, από κεκτημένη ταχύτητα προβαίνει σε αβάσιμες και αστήρικτες καταγγελίες, να ελέγχει τις πληροφορίες του, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εσκεμμένα ψευδείς...

Αν, όντως, υπήρχε τέτοιο θέμα, ο καταγγέλλων, θα έστελνε, ως τεκμήριο, και το δήθεν επίμαχο έγγραφο του νοσοκομείου προς τον ιατρό... Την επόμενη φορά, ας είναι λίγο πιο προσεκτικός..."


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ΕΡΤ


Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της προσωρινής διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε., που έχει διοριστεί από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου (2.2.2015), με προσωρινό πρόεδρο τού Διοικητικού Συμβουλίου τον νομικό και πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Ιωάννη Καρακώστα, συζητήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ και απολύθηκε με το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης το 2013.

Μεταξύ των άλλων, στην αίτηση υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ΕΡΤ, αλλά και να παραμείνει η κατάσταση όπως ήταν πριν την 11η Ιουνίου 2013 στις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, κ.λπ.

Τέλος, ζητείται να χορηγηθούν καταστάσεις των απασχολουμένων, των δαπανών κ.λπ. της ΕΡΤ και να παραχωρηθούν γραφεία στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής για τη διεκπεραίωση του έργου της προσωρινής διοίκησης που έχει οριστεί από το Ειρηνοδικείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...