Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Επιστρέφουν 3.900 δημόσιοι υπάλληλοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μια σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν μέσα στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δρομολογηθούν αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, κυρίως όμως θα ανακοπούν το κύμα των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Επιστροφή των απολυμένων και των διαθεσίμων του δημόσιου τομέα, συνέχιση των ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά, διακοπή του ελέγχου για την μετατροπή των συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων, απορρόφηση 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διατήρηση της μονιμότητας είναι μερικές μόνο από τις βελτιωτικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως, τόνισε μέσα στον επόμενο μήνα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση όσων απολύθηκαν σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και ένα πρόγραμμα «μίνι εθελοντικής κινητικότητας» για την επανατοποθέτησή τους.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό και αναμορφωτικό έργο του δημόσιου τομέα, αλλά με θετικό πρόσημο, δίχως απολύσεις, κυνήγι μαγισσών, απορρύθμιση των αναγκών του Δημοσίου και πέρασμα δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Σταματά ο έλεγχος των συμβάσεων

Ο έλεγχος της νομιμότητας τίτλων που κατείχαν δημόσιοι υπάλληλοι είχε αποτελέσει σημείο τριβής δημάρχων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο «υποκριτικός» έλεγχος της μετατροπής συμβάσεων σταματά. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών, χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας.

Ποιοι επιστρέφουν

Για την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου, που αφορά την επαναφορά στην εργασία όσων απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επιστρέψουν περίπου 3.900 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.030 είναι αυτοί που έχουν απολυθεί, περισσότεροι από 1.800 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και περίπου 1.040 που εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το κόστος της επαναπρόσληψής τους περιορίζεται στα 22.832.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη «μίνι εθελοντική κινητικότητα» όσων επιστρέψουν, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένας κατάλογος από θέσεις που θα μπορούν να μετακινηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις ανάγκες υπουργείων, αλλά στην περίπτωση που δεν το επιλέξουν τότε θα επιστρέψουν στη θέση από την οποία απολύθηκαν.

Προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Σταδιακά, θα διοριστούν οι 6.000 αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ανάγκες της κρατικής μηχανής, το παλιό σύστημα αξιολόγησης «παγώνει» και θα προωθήσει τα ψηφιακά ΚΕΠ, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το Δημόσιο «στέρεψε»

Σύμφωνα με τον Γ.Κατρούγκαλο η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων θα ανακόψει την απομείωση του δημόσιου τομέα από ανθρώπινο δυναμικό, που μετά από πέντε χρόνια μνημονίων έχει μειωθεί πάνω από 350.000 και έχει περιοριστεί στις 570.000, συνυπολογιζόμενων των αιρετών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, που αμείβονται από αυτό.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε κάθετα αντίθετος με την άρση της μονιμότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ολλανδία, αλλά στην Ελλάδα θα ήταν μία μεταρρύθμιση καρικατούρα, καθώς θα ενδυνάμωνε το πελατειακό κράτος και την ομηρία των υπαλλήλων.

Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου

Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, κόβοντας τις τιμωρητικές διατάξεις, αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, στο οποίο θα καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις, ενώ θα διατηρηθούν η συνέντευξη (με μειωμένο ποσοστό στο σύνολο της αξιολόγησης) και τα τυπικά προσόντα.

Για το επόμενο εξάμηνο προγραμματίζονται οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, με την κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αναγκών και των αρμοδιοτήτων ανά υπουργείο, τα περιγράμματα θέσης, που ποτέ δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, που θα επιβραβεύει τους καλύτερους.

Σημειώνεται, ότι για τη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών θα δημιουργήσει μία ομάδα από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα καταγράψει τις ανάγκες, ενώ θα ακούσει και τις προτάσεις της task force, που πλέον έχει μετατραπεί σε μία υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ξένων κρατών που έχουν την εμπειρία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.