Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

«Διάβασαν» το DNA του κοριού


Για πρώτη φορά, ερευνητές στις Η.Π.Α. κατάφεραν να διαβάσουν το πλήρες γονιδίωμα (DNA) του κοριού, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν πλέον να ρίξουν φως στο γιατί τα μικροσκοπικά αλλά άκρως διψασμένα για (ανθρώπινο) αίμα έντομα έχουν κάνει για τα καλά την επανεμφάνισή τους στα κρεβάτια πολλών χωρών και μάλιστα των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, τρομοκρατώντας ντόπιους και τουρίστες εξίσου, ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οι κοριοί έγιναν «διάσημοι» κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που οδήγησε στην ευρεία χρήση ισχυρών αλλά επικίνδυνων εντομοκτόνων, όπως το DDT, το οποίο αργότερα απαγορεύτηκε.

H αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του κοριού έγινε από ερευνητές του Τμήματος Εντομολογίας του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό τον Ομπρακάς Μιταπάλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και το Γαλλικό. «Η επανεμφάνιση των κοριών στα κρεβάτια συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο» επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωσή τους, την τελευταία δεκαετία, έχει επιβεβαιωθεί στις Η.Π.Α., την Ευρώπη, την Αν. Ασία και την Αυστραλία, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικίες.

Οι εξάποδοι κοριοί, μήκους έξι χιλιοστών (του είδους Cimex lectularius), που τρέφονται με αίμα, προκαλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα, αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για μετάδοση σοβαρών ασθενειών. Τα έντομα μπορεί να κρύβονται σε σκεπάσματα, μαξιλάρια, ντουλάπες, παπούτσια και βαλίτσες, ταξιδεύοντας έτσι από χώρα σε χώρα. Οι κοριοί μπορεί εξάλλου να κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές μέχρι κι ένα εξάμηνο, χωνεύοντας την προηγούμενη τροφή τους, γι' αυτό η ανεύρεση και εξολόθρευσή τους είναι τόσο δύσκολη.

Πιθανές αιτίες της νέας «έκρηξης» των κοριών διεθνώς είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Πάντως, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, για να βεβαιώσουν ότι τα συγκεκριμένα γονίδια των κοριών είναι αυτά που τους χαρίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποδεδειγμένα «ασθενές» φύλο οι… άνδρες


Σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα, σε σχέση με τις γυναίκες, όταν τα δύο φύλα βρεθούν υπό την ίδια πίεση στο εργασιακό περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ατζού, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής ιατρικής «Occupational Medicine», μελέτησαν μία ομάδα εθελοντών εργαζομένων -από 40 εταιρείες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνθήκες εργασιακής πίεσης. Ύστερα από έξι μήνες, οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν κρυολογήσει το προηγούμενο τετράμηνο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνδρες που ένιωθαν στρες στη δουλειά τους ήταν πολύ πιθανότερο (74%) σε σχέση με τις γυναίκες να έχουν κρυολογήσει, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης κατάπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Οι γυναίκες, αντίθετα, φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «στωικότητα» και ανθεκτικότητα (γκρινιάζοντας πολύ λιγότερο, επίσης, σε σχέση με τους άνδρες!), σε ανάλογες συνθήκες στρες.

Από εργασιακής πλευράς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο στη δουλειά τους οι άνδρες να αντιδρούν χειρότερα (και να απουσιάζουν συχνότερα) σε σύγκριση με τις γυναίκες, εξαιτίας κρυολογημάτων που σχετίζονται κατά βάθος με το άγχος.

Το στρες και η κατάθλιψη αποτελούν βασική αιτία απουσιών των εργαζομένων (και των σχετικών αδειών) από την εργασία τους σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα μειώνουν την παραγωγικότητα αρκετών από αυτούς που προσέρχονται στη δουλειά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η πολύωρη οδήγηση τη νύχτα


Όπως υποστηρίζει μια νέα ολλανδο-γαλλική επιστημονική έρευνα, αν ένας οδηγός οδηγεί για περισσότερες από δύο, το πολύ τρεις, ώρες το βράδυ, χωρίς διακοπή για ξεκούραση, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ουτρέχτης και του Μπορντό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό για θέματα ύπνου «Journal of Sleep Research», έκαναν πειράματα με 14 υγιείς οδηγούς ηλικίας 21 έως 25 ετών, οι οποίοι οδηγούσαν το βράδυ, υπό την παρουσία και εποπτεία επιτηρητή, για δύο έως οκτώ ώρες, με σταθερή ταχύτητα 130 χλμ., στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας.

Η έρευνα (οι εθελοντές οδηγοί βιντεοσκοπούνταν συνεχώς) έδειξε ότι, ύστερα από μόλις δύο ώρες στο τιμόνι, οι οδηγοί έκαναν τα ίδια λάθη που θα έκαναν αν είχαν ποσότητα 0,05% αλκοόλ στο αίμα τους. Στις τρεις ώρες, η απόδοσή τους στην οδήγηση είχε μειωθεί και άλλο, που αντιστοιχούσε σε ποσότητα αλκοόλ 0,08% στο αίμα, ενώ στις 4,5 ώρες τα λάθη από την κούραση αναλογούσαν σε αλκοόλ 0,10%.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να παίρνουν πολύ στα σοβαρά την υπνηλία τους ενόσω οδηγούν, καθώς αυτή αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες δυστυχημάτων στους δρόμους. Δυστυχώς, όμως, δεν συνειδητοποιούν μερικές φορές τη νύστα τους, τη μειωμένη εγρήγορση και την έλλειψη αντανακλαστικών. Διάφορα πράγματα, όπως η ακρόαση δυνατής μουσικής ή το άνοιγμα του παραθύρου, δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αυτό που συστήνουμε είναι να μην οδηγούν συνεχόμενα τη νύχτα πάνω από δύο ώρες» ανέφεραν οι ερευνητές και εισηγούνται ότι αυτό το όριο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επισήμως από τις εθνικές νομοθεσίες, ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι και τα δυστυχήματα, κυρίως στις εθνικές οδούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το ένα πέμπτο όλων των ατυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στη νύστα (αν και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ένα τέτοιο ποσοστό).

Στην πράξη, οι περισσότεροι οδηγούν περισσότερο από τρεις ώρες συνεχόμενα τη νύχτα, ενώ κανονικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα έπρεπε να σταματούν κατά καιρούς για να πιουν ένα καφέ ή ακόμα και για να κοιμηθούν.

Αντίθετα με τη μέτρηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η Τροχαία δεν έχει αντίστοιχο τρόπο διαπίστωσης του βαθμού κόπωσης και νύστας ενός οδηγού.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολλά φρούτα και λαχανικά για γερή καρδιά


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι, για να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, χρειαζόμαστε 8 μερίδες φρούτων την ημέρα, έναντι των 5 μερίδων που πρότειναν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής περισσότερων από 300.000 ανθρώπων, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 3 μερίδες.
Κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 4%. Μια μερίδα υπολογίστηκε στα 80 γραμμάρια, όπως μια μικρή μπανάνα, ένα μεσαίο μήλο ή ένα μικρό καρότο.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι Ιταλοί άνδρες καταναλώνουν 7,7 μερίδες την ημέρα και οι Ισπανίδες γυναίκες 6,7. Οι Βρετανοί άνδρες λαμβάνουν 4,1 μερίδες και οι γυναίκες 4,8. Χειρότεροι στην κατάταξη ήταν οι Σουηδοί άνδρες και γυναίκες, με μόνο 3,5 και 2,9 μερίδες αντίστοιχα. (Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα EPIC-Heart).
Η επικεφαλής της έρευνας, Francesca Crowe, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και καρδιοπάθειας.
Πρόσφατη έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπιστώνει ότι 15.000 ζωές τον χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν, αν ο καθένας κατανάλωνε 5 μερίδες την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι έφηβοι επηρεάζονται από διαφημίσεις τσιγάρων


Όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, οι έφηβοι που βλέπουν συχνά φωτογραφίες καπνιστών ή διαφημίσεις προϊόντων καπνού είναι πιο επιρρεπείς στο να αρχίσουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των μαθητών γυμνασίου στις Η.Π.Α. καπνίζει. Από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο θα συνεχίσει να καπνίζει και θα πεθάνει πρόωρα από κάποια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι είναι οι συγκεκριμένες εικόνες από τις διαφημίσεις τσιγάρων που προτρέπουν στο κάπνισμα και όχι το στοιχείο του χαρακτήρα» δήλωσαν οι ερευνητές στο Reuters Health.

Οι επιστήμονες,  βασίστηκαν σε δείγμα 2.100 εφήβων, ηλικίας 10 με 17, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ καπνίσει, και στους οποίους έδειξαν διαφημίσεις εξωτερικών χώρων για έξι διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και οκτώ άλλα αντίστοιχα προϊόντα, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η μάρκα.

Στη συνέχεια, ρωτούσαν τον κάθε έφηβο πόσο συχνά είχε δει την κάθε εικόνα και αν μπορούσε να αναγνωρίσει τη μάρκα των τσιγάρων. Τα αποτελέσματα; Για τους επόμενους εννέα μήνες περίπου το 13% των εφήβων ξεκίνησε το κάπνισμα.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές, οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς στην ηλικία αυτή θέλουν πολύ να αναπτύξουν διαφορετική ταυτότητα από εκείνη των γονιών τους. Σημειώνεται ότι στις Η.Π.Α. απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στον δρόμο, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, και σπανίως εμφανίζονται πλέον σε περιοδικά.

Ωστόσο, χώρες, όπως η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν επιβάλει καθολικές απαγορεύσεις στις διαφημίσεις τσιγάρων.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξάψεις «διώχνουν» τον καρκίνο του μαστού


ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι λεγόμενες «εξάψεις», όπου οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια ξαφνική αίσθηση ζέστης σε διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά στο στήθος, στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Εξαψη και ιδρώτας εμφανίζονται και συνήθως ακολουθεί αίσθημα ψύχους. Μερικές γυναίκες αισθάνονται την καρδιά τους να χτυπά πολύ γρήγορα ή δυνατά και αισθάνονται ανησυχία. Αυτές οι εξάψεις διαρκούν οπωσδήποτε από μερικά δευτερόλεπτα ως μερικά λεπτά. Το πόσο συχνά εμφανίζονται ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Οπως φαίνεται όμως αυτές οι εξάψεις έχουν και μια θετική επίδραση στον οργανισμό των γυναικών αφού σύμφωνα με ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ η παρουσία τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ασθένεια που επίσης παρουσιάζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυ- ση. Οι ερευνητές μελέτησαν χίλιες γυναίκες ηλικίας 55 ως 74 ετών και κα τέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες εμφανίζουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση παράγουν 40% λιγότερη οιστραδιόλη (μορφή οιστρογόνου). Με δεδομένο ότι τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνι ση ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού, φαίνεται τελικώς ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί να ταλαιπωρούνται από εξάψεις, αντιμετωπίζουν όμως παράλληλα μικρότερο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι όσο πιο έντονες είναι οι εξάψεις που εμφανίζονται σε μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που έχει από τον καρκίνο του μαστού.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναληπτικός εμβολιασμός στα 16 για μηνιγγίτιδα


Σύμφωνα με την αμερικανική συμβουλευτική επιτροπή υγείας, οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση του εμβολίου που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
Το 2007, η επιτροπή – που υπάγεται στα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Η.Π.Α. – είχε προτείνει να γίνεται αναμνηστική δόση του εμβολίου της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών, ούτως ώστε να είναι καλυμμένα μέχρι να τελειώσουν το λύκειο και τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου.
Και αυτό διότι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο επικίνδυνη για τους εφήβους, ενώ μεταδίδεται εύκολα σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολικές αίθουσες και φοιτητικές εστίες.
Η επιτροπή τότε πίστευε ότι το εμβόλιο διαρκεί 10 χρόνια. Όμως, νέα στοιχεία έδειξαν πως προστατεύει για μια πενταετία. Γι' αυτό και προτείνεται επαναληπτική δόση στην ηλικία των 16 ετών.
Η μηνιγγίτιδα είναι επικίνδυνη φλεγμονή στις μεμβράνες που περικλείουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία συνήθως προκαλείται από βακτήριο ή ιό.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπέρβαροι κινδυνεύουν περισσότερο στα τροχαία


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, οι υπέρβαροι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να τραυματιστούν σοβαρά ή να σκοτωθούν σε τροχαίο, σε σχέση με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επείγουσας Ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν είναι επικίνδυνα υπέρβαροι, δηλαδή έχουν έναν Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) μεταξύ 35 και 39, έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε τροχαίο. Στην περίπτωση ανθρώπων με Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο του 40, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 56%.

«Το μεγάλο στομάχι πιέζει τον οδηγό κοντά στο τιμόνι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου», λέει ο Ντίτριχ Τζέλε, καθηγητής της Σχολής.

Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να κατασκευάζουν καθίσματα που θα μπορούν να μετακινούνται προς τα πίσω καθίσματα. Από την άλλη, και τα μικρά αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή για τους υπέρβαρους.

Όπως εξήγησε ο Τζέλε, τα περισσότερα crash tests έχουν γίνει με κούκλες στις θέσεις των επιβατών, που αντιπροσωπεύουν μεσαίου βάρους ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ένωσης αυτοκινητιστών της Γερμανίας, Βόλκερ Σάντνερ, είπε ότι το μέγεθος της κούκλας που χρησιμοποιούν στα crash tests καθορίζεται από τον νόμο με βάση τις διαστάσεις του μέσου ευρωπαίου.

«Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους υπέρβαρους στα τροχαία», τόνισε ο Σάντνερ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καπνιστές» από την εμβρυική ηλικία


Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν είναι παθητικό, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή), ενώ έχει συσχετιστεί και με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών.
Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία», επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Α.Χ.Ε.Π.Α., Μαρία Αυγέρη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 21η επιστημονική ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα, την οποία διοργανώνει η Β’ Παιδιατρική Κλινική του Α.Χ.Ε.Π.Α., θα παρουσιαστούν θέματα, τα οποία θα καλύψουν τις σύγχρονες τάσεις της Παιδιατρικής και των οποίων η ανάλυση στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων, όχι μόνο για συχνά παιδιατρικά προβλήματα, αλλά και για την προσέγγιση εξειδικευμένων θεμάτων από ειδικούς.

Πνευμονική δυσλειτουργία στα έμβρυα λόγω παθητικού καπνίσματος
Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση.

«Οι αλλαγές στην αναπνευστική λειτουργία παρουσιάζονται ήδη 7 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, δείχνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα δεν περιορίζονται μόνο στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, άλλα εγκαθίστανται πολύ νωρίτερα», τονίζει η κ. Αυγέρη.

Σύμφωνα με την ίδια, το ενδομήτριο κάπνισμα βρέθηκε ότι σχετίζεται με την εμφάνιση βρογχικού άσθματος, αλλά και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.) στους ενήλικες.

Σχετίζεται το μητρικό κάπνισμα με το «σφύριγμα» κατά την αναπνοή;

Το συχνότερο σύμπτωμα του άσθματος είναι το σφύριγμα κατά την αναπνοή. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα στα τρία παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο συριγμού πριν από τα 3 χρόνια της ζωής τους, ενώ η συνολική συχνότητα συρίττουσας αναπνοής είναι σχεδόν 50% στην ηλικία των 6 ετών», αναφέρει η κ. Αυγέρη.

Ωστόσο, «δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά με καπνίστριες μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπτώματα συρίττουσας αναπνοής ή με την ίδια βαρύτητα, γεγονός που υποδηλώνει γενετικό καθοριστή για τα παιδιά που εκδηλώνουν μια υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα», εξηγεί η κ. Αυγέρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ Παπ δωρεάν και χωρίς ραντεβού


Εντελώς δωρεάν και χωρίς να κλείσουν ραντεβού θα μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα. Η 7η υγειονομική περιφέρεια του νησιού, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης σε Τεστ Παπανικολάου» , ανακοίνωσε ότι από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 κάθε ενδιαφερόμενη πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν και χωρίς ραντεβού κυτταρολογική εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου), στα Γυναικολογικά Εξωτερικά Ιατρεία των Μαιευτικών - Γυναικολογικών Κλινικών των ακόλουθων νοσοκομείων:
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)
- Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο
- Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "Ο Αγ. Γεώργιος"
- Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου
- Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου



Διαβάστε περισσότερα...

Η τηλεόραση μας «επιβάλλει» το κάπνισμα


Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενεργοποιούνται αυτομάτως όταν ένας καπνιστής παρακολουθεί στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση κάποιον άλλο να καπνίζει, ειδικά αν αυτός είναι ένας διάσημος πρωταγωνιστής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων, η οποία δείχνει, μεταξύ άλλων, πόσο «ύπουλα» αυτά τα ερεθίσματα υποβάλλουν στους ανθρώπους την ανάγκη να καπνίσουν. Έτσι, αν κανείς θέλει να το κόψει, ίσως θα έπρεπε παράλληλα να κόψει, για ένα διάστημα, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο!

Οι ερευνητές, υπό τον Τοντ Χίδερτον του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Εγκεφάλου του Κολλεγίου Ντάρτμουθ του Νιού Χαμσάιρ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης Journal of Neuroscience, σύμφωνα με τη βρετανική Γκάρντιαν, διαπίστωσαν ότι αρκεί η παρακολούθηση ενός «σταρ» σε μια ταινία να ρουφάει το τσιγάρο του, για να «ανάψει» αμέσως στον εγκέφαλο του ανυποψίαστου θεατή ένα νευρωνικό κύκλωμα, που μιμείται το άναμμα του τσιγάρου.

Έτσι, όσοι εκτίθενται σε τέτοια ερεθίσματα, υποσυνείδητα αποκτούν μεγαλύτερη επιθυμία να καπνίσουν και επομένως δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν, όταν προσπαθούν. Η συνήθεια του καπνίσματος σκοτώνει πρόωρα σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοπάθεια. Σε 1,2 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι καπνιστές στη Γη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν - μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) - τους εγκεφάλους 17 καπνιστών και 17 μη καπνιστών την ώρα που παρακολουθούσαν σκηνές ταινιών με διάσημους «σταρ» να καπνίζουν. Κανείς εθελοντής δεν ήξερε ότι η έρευνα αφορούσε το κάπνισμα.

Όπως διαπιστώθηκε, μόνο στους ήδη καπνιστές, ενεργοποιούνταν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τον συντονισμό μιας κίνησης, σαν ο θεατής να προετοιμαζόταν μέσα του να ανάψει ένα τσιγάρο, μιμούμενος τη σκηνή στην οθόνη. Επίσης άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα, που σχετίζονται με τις ορμές και την ικανοποίηση/ανταμοιβή, ενεργοποιούνταν στους καπνιστές θεατές, ιδίως σε όσους ήσαν οι πιο φανατικοί.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που είχαν διαπιστώσει ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να φαντασιώσουν και να επιθυμήσουν ένα τσιγάρο αμέσως μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας με σκηνές καπνίσματος. «Όταν ο καπνιστής βλέπει κάποιον άλλο να καπνίζει, ο εγκέφαλός του φαίνεται να προσομοιώνει τις κινήσεις του άλλου, σαν να άναβε ο ίδιος ένα τσιγάρο», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται στους πρώην καπνιστές (ιδίως σε όσους το έχουν κόψει πρόσφατα) να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά τον πειρασμό του τσιγάρου. Στους «πειρασμούς» αυτούς, σύμφωνα με τον Χίδερτον, πρέπει πλέον να προστεθούν η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, στο μέτρο που προβάλλουν σκηνές καπνίσματος.

Αν και τα τελευταία χρόνια, αυτές οι σκηνές έχουν αραιώσει, παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των Η.Π.Α., περίπου οι μισές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες, κυρίως του Χόλιγουντ, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κάπνισμα με κάποια μορφή. Το Κέντρο επίσης προειδοποίησε ότι όσο πιο συχνά οι έφηβοι βλέπουν σκηνές καπνίσματος, τόσο πιθανότερο είναι κάποια στιγμή όντως να καπνίσουν.

Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα κατέληξε και μια νέα επιστημονική έρευνα της Ιατρικής Σχολής Ντάρτμουθ, υπό τον δρα Τζέημς Σάρτζεντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν 2.000 εφήβους, οι οποίοι ποτέ πριν δεν είχαν καπνίσει, διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά αυτοί οι έφηβοι έβλεπαν σε διαφημιστικές ταινίες διάσημες «φιγούρες» (όπως ο «καου-μπόι με το λάσο» της Marlboro), τόσο περισσότερο δελεάζονταν να καπνίσουν.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει την επίδραση που μπορούν να ασκήσουν οι διαφημίσεις στους νέους για να τους επηρεάσουν να αρχίσουν το τσιγάρο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, σε αρκετές χώρες τέτοιες διαφημίσεις έχουν απαγορευτεί τελείως.


Διαβάστε περισσότερα...

Και το πολύ και το λίγο Ίντερνετ βλάπτει


Ένας έφηβος και γενικότερα ένας νέος της εποχής μας, είναι απολύτως φυσιολογικό να περνάει χρόνο στον υπολογιστή του, «σερφάροντας» στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, αν ένας νέος περνάει πάρα πολλές ώρες στο Ίντερνετ ή, αντίστροφα, πάρα πολύ λίγες έως καθόλου, τότε μπορεί να κινδυνεύει με κατάθλιψη- αν δεν πάσχει ήδη από αυτή.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, υπό τον δρα Πιέρ-Αντρέ Μισό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, διευκρίνισαν πως δεν πρέπει να κατηγορηθεί το ίδιο το Ίντερνετ για την ψυχική κατάσταση των νέων.
Οι Ελβετοί γιατροί, τόνισαν ότι τόσο η πολύ συχνή χρήση του διαδικτύου, όσο και η πολύ αραιή μέχρι μηδαμινή, μπορεί απλώς να δείξει ότι ένας έφηβος περνάει μια δύσκολη φάση και κινδυνεύει με κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν 7.200 άτομα ηλικίας 16 έως 20 ετών σχετικά με τον χρόνο χρήσης του διαδικτύου σε σχέση με την ψυχική υγεία τους. Όσοι νέοι βρίσκονταν online περισσότερες από δύο ώρες την μέρα, θεωρήθηκαν συχνοί χρήστες, ενώ όσοι συνδέονταν στο διαδίκτυο λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως, θεωρήθηκαν κανονικοί χρήστες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγόρια- τακτικοί χρήστες ή μη χρήστες, είχαν περίπου ένα τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σχέση με τους κοινούς χρήστες.
Στα κορίτσια, η πολύ συχνή χρήση εμφανίζεται να αποτελεί ακόμα πιο σαφή δείκτη κατάθλιψης, αφού όσα ήταν φανατικοί χρήστες, είχαν 86% μεγαλύτερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσα δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου ή πολύ αραιά το διαδίκτυο, ήταν κατά 46% πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη, σε σχέση με τα κορίτσια που έκαναν κανονική χρήση του Ίντερνετ.
Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα των νέων ή από άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, είναι ότι, εφόσον, στην εποχή του Facebook, οι περισσότεροι έφηβοι «μπαίνουν» στο διαδίκτυο για να συνδεθούν με τους φίλους τους, όσοι δεν το κάνουν, είναι πιο απομονωμένοι κοινωνικά και ψυχικά από τους γύρω τους. Από την άλλη, για ασαφείς λόγους, η έντονη χρήση του Ίντερνετ, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, σχετίζεται με νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα των νέων, χωρίς να είναι πάντα σαφές πιο από τα δύο προηγείται: τα συμπτώματα κατάθλιψης ή το online «κόλλημα».

Τέλος, η ελβετική έρευνα έδειξε ότι όσα αγόρια συνδέονται πολλές ώρες στο διαδίκτυο, είναι υπέρβαρα σε ποσοστό 18% έναντι 13% των κανονικών χρηστών, ενώ όσα κορίτσια είναι φανατικά του Ίντερνετ, είναι στερημένα από τον απαραίτητο ύπνο σε ποσοστό 59% έναντι 35% των κοριτσιών που κάνουν κανονική χρήση. 

Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές ενάντια στην κατάθλιψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 8 στους 10 από εμάς πρόκειται να υποφέρουν από τη γνωστή μελαγχολία του χειμώνα που συνοδεύει τις κρύες, συννεφιασμένες μέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Star, το μυστικό κρύβεται καλά μες στο ψυγείο μας.
Αβγά και μπέικον
Είναι ένα τυπικό βρετανικό πρωινό, που υπόσχεται να μας… ανεβάσει αισθητά. Το συγκεκριμένο πρωινό, περιέχει μια συγκεκριμένη ουσία, η οποία βοηθά σημαντικά στη ενίσχυση της καλής διάθεσης. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που περιέχεται στο αβγό χαρίζει ενέργεια, ιδανική για τις τσουχτερές χειμωνιάτικες μέρες.

Μπανάνες
Χάρη τις σεροτονίνες που περιέχουν, αποδεικνύονται ιδανικές για την ενίσχυση της διάθεσης. Επιπλέον, το ποτάσιο καλμάρει την καρδιά, ενώ η ζάχαρη τους χαρίζει extra ενέργεια.

Τυρί
Δεν φτιάχνει μόνο τη διάθεση αλλά βοηθά σημαντικά και στον ύπνο, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται συχνά για την κακή μας διάθεση.

Μπίρα
Λίγη μπίρα την ημέρα χαρίζει ευτυχία, οδηγώντας σε ευκολότερη κοινωνική ενσωμάτωση. Η βιταμίνη Β που περιέχει φαίνεται πως κάνει… θαύματα.

Παγωτό
Να και ένας ακόμη λόγος να δοκιμάσουμε παγωτό τον χειμώνα. Ανεβάζει τη λίμπιντο, αυξάνει κατακόρυφα την ερωτική διάθεση, ενώ αν το προτιμήσετε σε βανίλια υπόσχεται να σας απαλλάξει από την αβάσταχτη μελαγχολία της εποχής.

Γαλοπούλα
Η φενιλαλίνη που περιέχει υπόσχεται να μας... ανεβάσει αισθητά, ενώ πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα τυπικά αντικαταθλιπτικά.

Τσίλι

Δώστε στο πιάτο σας πικάντικη γεύση και δεν θα χάσετε.

Μακαρόνια, ψωμί
Μην πιστεύετε όσα λέγονται για αύξηση του βάρους που επιφέρουν. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν, όχι μόνο δεν κάνουν κακό αλλά σας εφοδιάζουν με έξτρα ενέργεια.

Σοκολάτα
Αντικαταθλιπτική χωρίς αμφιβολία. Ξεχάστε λοιπόν τις ενοχές περί θερμίδων και προτιμήστε την όταν σας παίρνει από κάτω. Έρευνα του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας, έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν ταινίες δράματος τρώγοντας παράλληλα σοκολάτα νιώθουν πολύ καλύτερα. Αυτό οφείλεται στις ενδορφίνες που περιέχει, ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα την οποία θα πρέπει να προτιμήσετε για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ξηροί καρποί
Αποδεικνύονται ένα από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά και αυτό χάρη στο σελένιο, ένα συγκεκριμένο συστατικό που περιέχουν.

Σπανάκι
Εξαιρετικό δυναμωτικό. Το σίδηρο που περιέχει χαρίζει περίσσια ενέργεια και δύναμη ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ένα εξαιρετικό αντικαταθλιπτικό.

Σολομός
Ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, υπεύθυνα για μια καλή διάθεση.
Καφές
Ενισχύει τον μεταβολισμό και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα διώχνοντας μακριά τη θλίψη. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι μειώνει αισθητά το ποσοστό των αυτοκτονιών!




Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμοσχεύσεις ακόμα και σε έμβρυα


Ερευνητές κατάφεραν να εμφυτεύσουν μητρικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα σε έμβρυα ποντικών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών σε ανθρώπους πριν από τη γέννησή τους.

Μέχρι πρότινος, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ήταν το βασικό εμπόδιο για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις.
Το «κλειδί» για την επιτυχή μεταμόσχευση των μητρικών αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων είναι η αφαίρεση  λεμφοκυττάρων Τ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απόρριψη των μοσχευμάτων.
«Η έρευνα αυτή προκαλεί πραγματικά ενθουσιασμό γιατί μας προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα και καθιστά πλέον δυνατή τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στα έμβρυα», σημείωσε η Τίπι Μακένζι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα πριν από τη γέννηση του παιδιού», πρόσθεσε.

«Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα βλαστοκύτταρα που θα μεταμοσχευθούν πρέπει να είναι συμβατά με αυτά της μητέρας», εξήγησε ο δρ. Αμάρ Νιτζαγκάλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.  
«Τώρα που γνωρίζουμε ότι ένα έμβρυο μπορεί να δεχτεί βλαστοκύτταρα ακόμη και ξένα μπορούμε πραγματικά να μελετήσουμε και άλλου είδους βλαστοκύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευρολογικών ή μυϊκών ασθενειών πριν από τη γέννηση», σημείωσε η δρ. Μακένζι.

Διαβάστε περισσότερα...