Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

«Διάβασαν» το DNA του κοριού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για πρώτη φορά, ερευνητές στις Η.Π.Α. κατάφεραν να διαβάσουν το πλήρες γονιδίωμα (DNA) του κοριού, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν πλέον να ρίξουν φως στο γιατί τα μικροσκοπικά αλλά άκρως διψασμένα για (ανθρώπινο) αίμα έντομα έχουν κάνει για τα καλά την επανεμφάνισή τους στα κρεβάτια πολλών χωρών και μάλιστα των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, τρομοκρατώντας ντόπιους και τουρίστες εξίσου, ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οι κοριοί έγιναν «διάσημοι» κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που οδήγησε στην ευρεία χρήση ισχυρών αλλά επικίνδυνων εντομοκτόνων, όπως το DDT, το οποίο αργότερα απαγορεύτηκε.

H αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του κοριού έγινε από ερευνητές του Τμήματος Εντομολογίας του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό τον Ομπρακάς Μιταπάλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και το Γαλλικό. «Η επανεμφάνιση των κοριών στα κρεβάτια συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο» επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωσή τους, την τελευταία δεκαετία, έχει επιβεβαιωθεί στις Η.Π.Α., την Ευρώπη, την Αν. Ασία και την Αυστραλία, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικίες.

Οι εξάποδοι κοριοί, μήκους έξι χιλιοστών (του είδους Cimex lectularius), που τρέφονται με αίμα, προκαλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα, αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για μετάδοση σοβαρών ασθενειών. Τα έντομα μπορεί να κρύβονται σε σκεπάσματα, μαξιλάρια, ντουλάπες, παπούτσια και βαλίτσες, ταξιδεύοντας έτσι από χώρα σε χώρα. Οι κοριοί μπορεί εξάλλου να κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές μέχρι κι ένα εξάμηνο, χωνεύοντας την προηγούμενη τροφή τους, γι' αυτό η ανεύρεση και εξολόθρευσή τους είναι τόσο δύσκολη.

Πιθανές αιτίες της νέας «έκρηξης» των κοριών διεθνώς είναι η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Πάντως, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, για να βεβαιώσουν ότι τα συγκεκριμένα γονίδια των κοριών είναι αυτά που τους χαρίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.