Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη συναυλία για καλό σκοπό!



Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Με χριστουγεννιάτικα ακούσματα θα γεμίσει την Κυριακή στις 7 το απόγευμα η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τη συναυλία διοργανώνει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας και το δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του δημόσιου Ειδικού Γυμνασίου και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιβιβαστείτε στο τραίνο των ευχών!



Τριήμερο bazaar για το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα έγιναν χθες στις 18:00 σηματοδοτώντας ένα τριήμερο χαράς και αισιοδοξίας με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας υποστηρίζεται κυρίως από δωρεές και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη βοήθεια των χορηγών και εθελοντών.

Έτσι και φέτος, η μεγάλη αίθουσα του Μετρό θα φορέσει τα γιορτινά της και θα μεταμορφωθεί σε ένα μαγικό χώρο. Οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα γιορτινά τους δώρα. χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, καλλυντικά, φυσικά προϊόντα, βιβλία, χειροποίητα είδη φτιαγμένα από τα παιδιά του Ιδρύματος και τους εθελοντές και πολλά άλλα.

Ένα ταξίδι από μικρούς και μεγάλους για τα παιδιά. Επιβιβαστείτε...

Πρόγραμμα καλλιτεχνικών δρώμενων
Τρίτη 06/12/2011 18:00 face painting από τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά
Μουσικό απόσπασμα από την παιδική παράσταση «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση με την Εριφύλλη
Θεατρικό παιχνίδι από τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΠΡΑΞΙΣ με τίτλο «Ο Σκυθρωπούλης & η παραμονή των Χριστουγέννων» της Τατιάνας Κουτσούμπα

Τετάρτη 07/12/2011
face painting & καλλιτεχνικό εργαστήρι από την Dreamland
17:30-18:30 θεατρικό παιχνίδι από το εργαστήρι παιδαγωγικής θεάτρου & θεατρικού παιχνιδιού «Λάκης Kουρετζής» του θεάτρου της ημέρας με τίτλο «Οι καλικάντζαροι παίζουν με τα Χριστούγεννα»

Πέμπτη 08/12/2011
19:00 Ελληνικές μαριονέττες «Το μυστικό του Αη Βασίλη & Η μαρμαρωμένη βασιλοπούλα» - Οι Δημήτρης & Μανώλης Καλαϊτζάκης με τους συνεργάτες τους, υπόσχονται σε μικρούς & μεγάλους ένα μαγικό ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο των μαριονεττών. Χρονική διάρκεια: 40 λεπτά



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΕΘΕΑ φοράει τα γιορτινά του!



Χριστουγεννιάτικο παζάρι στις 13-14/12.

Χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις ομάδες του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ θα βρει κανείς στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Ν. Σμύρνης.

Το παζάρι, που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» θα είναι ανοιχτό για το κοινό στην Τρίτη 13 Δεκεμβρίου από τις 11:00-21:30 και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου από τις 11:00-21:30.

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στη Αθήνα και απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές και στις οικογένειές τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η γιορτή της φιλανθρωπίας και του πατερναλισμού έναντι των ατόμων με αναπηρία

Δήμος Παπάγου - Χολαργού: Τίμησαν τον δήμαρχο ως .. προστάτη των αναπήρων την Διεθνή Ημέρα των ΑμεΑ.

Ανδρέας Κουζέλης, συγγραφέας με αναπηρία: «Πίσω ολοταχώς, βοήθειά μας!».



Η χειραφετημένη απάντηση του λογοτέχνη: Βοήθειά μας, πίσω ολοταχώς!Η χειραφετημένη απάντηση του λογοτέχνη: Βοήθειά μας, πίσω ολοταχώς!Συνωστισμός στην λέσχη αξιωματικών για την ανάδειξη πνεύματος προστατευτισμού προς τα ... κακόμοιρα άτομα με αναπηρίαΣυνωστισμός στην λέσχη αξιωματικών για την ανάδειξη πνεύματος προστατευτισμού προς τα ... κακόμοιρα άτομα με αναπηρία

Κυράδες, φιλάνθρωποι, παπάδες, εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες! Αν κρίνουμε από την ... εορταστική εκδήλωση του δήμου Παπάγου – Χολαργού για να τιμήσει – υποτίθεται – την 3η Δεκεμβρίου (διεθνή ημέρα των ΑμεΑ και των διεκδικήσεών τους για ισότιμη κοινωνική ένταξη), η “Ελλάδα – ατέλειωτη παράγκα” του εθνικού μας Νιόνιου μοιάζει να επιστρέφει από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της ...Το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου λοιπόν, ο δήμος Παπάγου – Χολαργού παρέθεσε γεύμα για να δείξει την ... θαλπωρή του στα άτομα με αναπηρία! Επέλεξε τον καταλληλότερο χώρο για να νοηματοδοτήσει την εκδήλωση, δηλαδή την λέσχη αξιωματικών Παπάγου. Όπως υπερήφανα αναφέρουν οι του δήμου στις σχετικές τους ανακοινώσεις, εκλήθησαν να παραστούν τα ... απροστάτευτα ΑμεΑ που “προστατεύει” ο σύλλογος αναπήρων Χολαργού – Παπάγου. Στο γεύμα παρευρέθησαν επίσης (αυτό δα έλειπε), οι επιφανείς Παπαγιώτες και Χολαργιώτες, ουκ ολίγοι αξιωματικοί, αλλά και αξιοσέβαστοι εκπρόσωποι της εκκλησίας.

Οι επισημότεροι όλων των παρευρεθέντων – βεβαίως, βεβαίως – ήταν ο δήμαρχος Ξύδης και η αρμόδια (για φιλανθρωπίες) αντιδήμαρχος Κούτρα. Οι οποίοι – συνεχίζουμε την ενημέρωση αντιγράφοντας τα σχετικά δημοτικά ανακοινωθέντα – υποδέχθησαν τους 120 αναπήρους που προσήλθαν στην λέσχη αξιωματικών με ... ατέλειωτη αγάπη και στοργή. Αχ Σαββόπουλε, απέραντη παράγκα ...

Ειπώθηκε άραγες τίποτε σχετικό με τις διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία αλλά και με την όξυνση των ανισοτήτων που βιώνουν ελέω οικονομικής κρίσης, αντανακλώντας έστω για το “τυπικόν” το πνεύμα της Ημέρας; Μπα, δεν χρειάστηκε, αντί των λόγων στην συγκεκριμένη “εκδήλωση τιμής” επιστρατεύτηκαν τα ... πατροπαράδοτα σύμβολα. Για την Ημέρα των ΑμεΑ δεν τιμήθηκε κάποιο διακεκριμένο άτομο με αναπηρία , αντ’ αυτού ετιμήθηκε ως προστάτης των αναπήρων ο δήμαρχος Ξύδης, στον οποίον προσεφέρθη πολυτελές βιβλίο με την βιογραφία του επίσης προστάτη (βοήθειά μας) αγίου Νεκταρίου. Συγκινητικές στιγμές! Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λίαν συντόμως στον νεοελληνικό δήμο Παπάγου – Χολαργού θα γίνουν και οργανωμένες ψαλμωδίες υπέρ των αναπήρων, πρωτοστατούντος του Ξύδη (λάδι να βάζει στα καντήλια) και της φιλανθρώπου αντιδημάρχου Κούτρα (κούτρες ανύποπτες να χαϊδεύει μικρών παιδιών με αναπηρία). Τα παραπάνω αναμένονται για τις επικείμενες Χριστουγεννιάτικες μέρες...

Τον αντίλογο στα παραπάνω, ή αλλιώς τον αιρετικό λόγο απέναντι σε “κυράδες, φιλάνθρωπους, παπάδες, ψαλμωδίες, καντάδες” και λοιπές εργολαβίες προστατευτισμού, αρθρώνει σε πνεύμα Σαββοπουλικό ο διακεκριμένος συγγραφέας με σπαστική τετραπληγία κάτοικος Χολαργού Ανδρέας Κουζέλης: “Η νέα Ελλάδα του μνημονίου, αποτυπώνεται σε τοπικό επίπεδο με το ξαναζωντάνεμα της μνήμης του ακραίου πατερναλισμού και την μετωπική προσβολή των διαχρονικών διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος για δικαιωματική ισοτιμία. Κυράδες, φιλάνθρωποι, παπάδες, ξαναζωντανεμένοι στο προσκήνιο, βοήθειά μας”...

Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Μεταμόσχευσης παγκρέατος στην Ελλάδα



Η θεραπεία κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας.

Ένα Κέντρο Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα στις αρχές του 2012, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος για τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αποτελεί παγκοσμίως την καθοριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, την απελευθέρωση του ασθενούς από την ινσουλίνη και τον έλεγχο των επιπλοκών.

Σε διεθνή ημερίδα, που έγινε στην Αθήνα, δέκα κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενημέρωσαν την ελληνική ιατρική κοινότητα για τις διεθνείς εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος και επισήμαναν ότι η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση για την πρόληψη των επιπλοκών και τη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου. Δεδομένου ότι σήμερα, η συγκεκριμένη θεραπεία βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα, άριστα κατηρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες, προγραμματίζουν με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα, να λειτουργήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους ένα σχετικό κλινικό πρόγραμμα.

«Θέλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία στο παγκόσμιο μεταμοσχευτικό γίγνεσθαι των νησιδίων παγκρέατος», τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Καρατζάς, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας και σημείωσε ότι «η συνεργασία μας με τα διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα αποτελεί το εχέγγυο της υψηλής επιστημονικής στάθμης του προγράμματος, για το καλό των ασθενών μας».

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα, με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους. Παράλληλα, πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 2-5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στην Ελλάδα, 1.000 παιδιά τον χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη από τα οποία περίπου ποσοστό 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μία από τις δυσμενείς επιπλοκές, που προκαλεί η νόσος.

Σήμερα, οι ασθενείς, κυρίως νέοι και παιδιά, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και τη μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σωστό μαξιλάρι μειώνει τους πόνους στον αυχένα



Τι πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε καινούργιο.

Πριν βιαστείτε να βγάλετε διάγνωση ότι οι πόνοι στον αυχένα οφείλονται σε πιθανό αυχενικό σύνδρομο υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη: να βρείτε το σωστό μαξιλάρι.

Κι όμως, ένα ακατάλληλο ή παλιό μαξιλάρι μπορεί να ευθύνεται για τους πόνους του αυχένα ή τον πονοκέφαλο. Πριν αγοράσετε ένα καινούριο μάθετε τα εξής:

Ελέγξτε τη διάρκεια ζωής του


Το μαξιλάρι πρέπει κάθε δύο χρόνια να ανανεώνεται. Όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί, μετά από αυτό το διάστημα, το 20% του μαξιλαριού αποτελείται από ακάρεα και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Για να δείτε αν ήρθε η ώρα να το πετάξετε κάντε το εξής: αν περιέχει πούπουλα διπλώστε το στη μέση. Αν το αφήσετε και δεν επανέλθει από μόνο του, σημαίνει ότι είναι παλιό. Αν περιέχει πολυεστέρα διπλώστε το, και τοποθετήστε πάνω του μία παντόφλα. Αν το μαξιλάρι ξεδιπλωθεί και η παντόφλα πέσει τότε είναι μία χαρά. Αν η παντόφλα «κερδίσει» αγοράστε ένα καινούριο.

Ευθυγραμμιστείτε


Το μαξιλάρι σας θα πρέπει να κρατάει σε ευθεία γραμμή το κεφάλι με το λαιμό σας. Αν κοιμάστε συνήθως μπρούμυτα, χρειάζεστε ένα πιο επίπεδο και λεπτό μαξιλάρι, ενώ αν όταν βρίσκεστε ανάσκελα μπορείτε να δείτε τα πόδια σας, τότε μάλλον το μαξιλάρι σας είναι πολύ ψηλό.

Επίλεξε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας


Είναι εξίσου βασικό, το μαξιλάρι σας να σας βολεύει και να μη σας δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο. Τα μαξιλάρια αφρού, για παράδειγμα, προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη σε κεφάλι και λαιμό και ενδεχομένως να σας βολεύουν περισσότερο. Αν κοιμάστε μπρούμυτα προτιμήστε τα μαλακά μαξιλάρια, αν κοιμάστε ανάσκελα τα μέτρια ενώ αν κοιμάστε στο πλάι επιλέξτε πιο σκληρά και σταθερά μαξιλάρια γιατί χρειάζεστε περισσότερη στήριξη στον λαιμό και το κεφάλι.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα άπαχα τρόφιμα μας προκαλούν «σύγχυση»



Κάνουν τον οργανισμό να ψάχνει περισσότερο φαγητό.

Τα άπαχα και λίγων λιπαρών τρόφιμα που δείχνουμε να προτιμάμε σε μια προσπάθεια είτε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας είτε να απαλλαγούμε από περιττά κιλά, μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience», όταν γευόμαστε σνακ λίγων θερμίδων, τα λεγόμενα λάιτ, ο οργανισμός προετοιμάζεται να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά καταλήγει να τροφοδοτείται με λιγοστές – και αυτό του προκαλεί σύγχυση και τον κάνει να επιζητά περισσότερη τροφή.

Το εύρημα αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί εξακολουθεί να εξαπλώνεται η παχυσαρκία στη Δύση, παρά την εκτενή χρήση λάιτ τροφίμων από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Η υποκατάσταση μέρους της τροφής με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση αλλά λιγότερες ή μηδέν θερμίδες, μοιάζει σαν μία πολύ λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σουϊδερς, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, σημαντικό ρόλο παίζουν πολλοί και διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί. Τα υποκατάστατα αυτά μιμούνται την γεύση του λίπους, αλλά δεν παρέχουν τις θερμίδες του – και αυτό προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρέπει να συνεχιστεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός στην Ελλάδα



Επαγρύπνηση συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Επαγρύπνηση και συνέχιση του αντιφυματικού εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα, συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του.

Σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί στις υγειονομικές υπηρεσίες από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, καθώς και από τη διοίκηση του ΙΚΑ. Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και τη φετινή περίοδο.

Έτσι, ο αντιφυματικός εμβολιασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux. Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έως την ηλικία των 12 ετών.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως μετανάστες από χώρες με υψηλό, ή μέσο, δείκτη ενδημικότητας, αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης. Επιπλέον, παιδιά με mantoux (-) στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση, νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS) και νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).


Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβή για το ΕΣΥ η οστεοπόρωση



Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου.
Εξαιρετικά δαπανηρή αποδεικνύεται για το ΕΣΥ η διαχείριση της οστεοπόρωσης και κυρίως των καταγμάτων που οφείλονται σε αυτή, εφόσον δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, το συνολικό άμεσο κόστος της οστεοπόρωσης, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών αποκατάστασης, για το ΕΣΥ μπορεί να αγγίξει και τα 890 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, η εμφάνιση ενός κατάγματος αυξάνει κατά 300% το μέσο, ανά ασθενή, ετήσιο κόστος, κυρίως στην περίπτωση κατάγματος ισχίου, όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρει η iatropedia.gr.

Το μέσο ετήσιο κόστος της νόσου, όταν η μετεμμηνοπαυσιακή ασθενής έχει υποστεί κάταγμα στο παρελθόν, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, ποσοστό 78% υψηλότερο από τις περιπτώσεις που δεν προϋπάρχει κάταγμα. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προκαλούν τα κατάγματα ισχίου, με μέσο ετήσιο κόστος πάνω από 4.300 ευρώ.

Η συχνότητα της νόσου αγγίζει το 30%, όταν μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, άνω των 50 ετών, το 79% παρουσιάζει κάποιο παράγοντα κινδύνου, όπως χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, προηγούμενο κάταγμα, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό.

Η oστεοπόρωση είναι το τρίτο ακριβότερο νόσημα μετά το διαβήτη και την υπέρταση, σε ότι αφορά στο κόστος διαχείρισης από το ΕΣΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα περίεργες αιτίες πονοκεφάλου



Βρείτε τον ένοχο!
Υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας τυραννά;

Το αφεντικό σας


Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο.

Η ημικρανία προέρχεται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

Ο ζεστός καιρός


Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.

Δυνατές μυρωδιές


Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αξεσουάρ μαλλιών


Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.

Η άσκηση

Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης. Παράδειγμα αποτελεί ο πονοκέφαλος του τζόγκερ και του σεξ. Οι τύποι αυτοί πονοκεφάλου είναι περισσότερο συνήθεις σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε ημικρανία.

Κακή στάση σώματος


Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του. Αν κάποιος εμφανίζει συχνά πονοκέφαλο τάσης πρέπει να ελέγξει τον χώρο που εργάζεται.

Τυριά

Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι το ‘ώριμο’ τυρί, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό.

Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Όσο παλαιότερο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη εμπεριέχει.

Κόκκινο κρασί


Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη. Αν το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα πονοκεφάλου για σας, αλλά ενδιαφέρεστε να πίνετε σε ορισμένες περιστάσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα πρέπει να λαμβάνετε προληπτική δόση φαρμάκου.

Αλλαντικά


Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δυο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.

Παράλειψη γευμάτων


Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό. Τα γλυκά προκαλούν αύξηση του σακχάρου, το οποίο στη συνέχεια μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο. Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονους πονοκεφάλους στη μια πλευρά του κεφαλιού, που εμφανίζονται κατά ομάδες.

Καφεΐνη


Σε όσους έχουν τάση για πονοκέφαλο, η καφεΐνη ταιριάζει στο ρητό ‘μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.’ Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου. Αν είστε εξαρτημένος από την καφεΐνη, η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η στέρηση καφεΐνης είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.

Εντοπίστε τις αιτίες


Αν μπορείτε να εντοπίσετε τις πιο συχνές αιτίες, μπορεί να κατορθώσετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους πριν αρχίσουν. Ο καλύτερος τρόπος να το κατορθώσετε είναι μέσω ενός ημερολογίου πονοκεφάλου. Κρατήστε ημερολόγιο των τροφών που καταναλώνετε, των στρεσογόνων γεγονότων, καιρικών αλλαγών και φυσικής δραστηριότητας. Όταν έχετε πονοκέφαλο σημειώστε την ώρα που αρχίζει και σταματά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τις συνήθειές του ώστε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους προσωπικούς για σας παράγοντες πρόκλησης πονοκεφάλου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ελέγχετε το στρες


Πολλοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο τάσης μέσω τεχνικών μείωσης του στρες. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας σε αυτούς. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνικές όπως ο διαλογισμός ,το μασάζ και ο βελονισμός και να δείτε τι σας ταιριάζει.

Τεντώστε τα πόδια σας


Η μέτρια άσκηση αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανακούφισης από το στρες. Το περπάτημα αποτελεί καλή επιλογή, γιατί αποτελεί επιπλέον άμυνα σε πονοκεφάλους τάσης. Όταν περπατάτε, η κίνηση στριψίματος των ώμων τείνει να χαλαρώνει τους μυς στο λαιμό και τους ώμους. Σπάζοντας αυτούς τους δεσμούς, μειώνεται η κύρια ρίζα των πονοκεφάλων τάσης.

Καταναλώνετε τακτικά γεύματα


Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πια πονοκέφαλο λόγω πείνας. Να επιδιώκετε να καταναλώνετε γεύματα και σνακ που συνδυάζουν μια πρωτεΐνη με σύνθετο υδατάνθρακα όπως φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής αλέσεως ή κοτόπουλο στήθος με μαύρο ρύζι. Σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά-η αφυδάτωση αποτελεί άλλο συχνό παράγοντα πρόκλησης πονοκεφάλου.

Η φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση για μείωση του πόνου και βελτίωση κινήσεων. Σε ανθρώπους με πονοκέφαλο τάσης η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ενδυνάμωση των μυών του λαιμού και την υιοθέτηση νέων συνηθειών που οδηγούν σε καλύτερη στάση σώματος.

Φάρμακα

Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών ειδών πονοκεφάλου. Ωστόσο, να αποφεύγετε να λαμβάνετε τακτικά αυτά τα χάπια καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκέφαλο που επιστρέφει μόλις περάσει η επήρεια των αναλγητικών. Για συχνούς πονοκεφάλους, ειδικά ημικρανίες, μιλήστε στον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψή τους.

Πότε να δείτε γιατρό


Οποιοσδήποτε νέος πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν. Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία για... τον διαβήτη



Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Γκολφ Γλυφάδας.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη διοργανώνει Ποδηλατοδρομία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:30΄ το πρωί στο Γκολφ της Γλυφάδας, με σημείο εκκίνησης το Δημοτικό Στάδιο Γλυφάδας – οδός Aλ. Παναγούλη 2.

Η ποδηλατοδρομία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διαδώσει το μήνυμα «Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα. Πάμε μπροστά μαζί. Δράση για το Διαβήτη. Tώρα!», με στόχο να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες πολίτες, να αναλάβουν δράση και με τη συμμετοχή τους στην ποδηλατοδρομία, να δείξουν την υποστήριξή τους στα άτομα με Διαβήτη.

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation - IDF) και τις εταιρείες – μέλη της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991 από την IDF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – WHO, ως ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εντεινόμενη απειλή που συνιστά πλέον ο Διαβήτης για την υγεία των ανθρώπων. Η φετινή εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη – WDD αποτελεί το τρίτο μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη εστίαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».

Ο Διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή πάθηση, καθώς επηρεάζει τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη – IDF, 366 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη χρόνια αυτή πάθηση1 – και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπλέον, 552 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από διαβήτη στο τέλος των δύο επόμενων δεκαετιών και υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2030.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορώ να τρέφομαι οικονομικά;



Πρακτικές και συμφέρουσες λύσεις.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων.

Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί λοιπόν, μια ισορροπημένη από θρεπτικά συστατικά διατροφή, χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά ο καταναλωτής, μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.

Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, αποτελεί ασφαλή λύση για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα οικονομική λύση, καθώς είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου.

Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι), εκτός του ότι μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν (προς το παρόν τουλάχιστον) τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Η κατανάλωση τους 1-2 φορές την εβδομάδα προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, χωρίς να στοιχίζει ακριβά.

Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) σε σύγκριση με το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), είναι σίγουρα πιο ακριβό και περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Αντίθετα, το λευκό κρέας αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Μια οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια αποτελούν σημείο αιχμής, όσον φορά στο κόστος και η χαμηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε χαμηλή πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Σίγουρα, υπάρχουν είδη ψαριών με υψηλό κόστος, που καθιστά απαγορευτική την αγορά τους, υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψαριών (σαρδέλα, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, γαύρος), με χαμηλό κόστος, που αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.

Εκτός από τον προγραμματισμό στην αγορά και την κατανάλωση των τροφών, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης στην κουζίνα, είναι η …ανακύκλωση φαγητού. Συχνά, πετάμε το χθεσινό φαγητό ή το προχθεσινό ψωμί, επειδή απλώς μπαγιάτεψε. Τι θα λέγατε να ετοιμάζατε γευστικές πίτες, χρησιμοποιώντας το κρέας ή το κοτόπουλο που περίσσεψε προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά;

Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως έχουν περισσεύσει, μπορούμε να ετοιμάσουμε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο. Τα φρούτα τα οποία έχουν παραωριμάσει, μπορούν να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα, ενώ το γάλα που πλησιάζει την ημερομηνία λήξεως μπορεί να γίνει ρυζόγαλο ή πανακότα.

Τέλος, το ψωμί που έχει περισσεύσει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μπιφτέκια μας ή κόβοντας το σε κυβάκια, να μετατραπεί σε ωραιότατα κρουτόν που θα συνοδεύσουν τη σαλάτα μας ή κάποια σούπα.

Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στη διατροφή του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής να διατρέφεται υγιεινά και οικονομικά. Αρκεί να έχει σωστό προγραμματισμό, τόσο στις αγορές του, όσο και στη διαχείριση των περισσευμάτων του φαγητού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα θαλασσινά στο πιάτο μας...



Η κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους;
Τα θαλασσινά έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά τρόφιμα, τα οποία προάγουν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κατά καιρούς τα θαλασσινά έχουν κατηγορηθεί για υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και για την εμφάνιση αλλεργιών.

Διατροφική αξία


Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θαλασσινού.

Τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών, συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην όραση.

Τα στρείδια, ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια είναι πλούσια σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επίσης τα στρείδια περιέχουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλουν στην καλή λειτουργία οστών και δοντιών.

Τα θαλασσινά αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Τα θαλασσινά, περιέχουν επίσης και τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν καρδιοπροστετευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι «τρέφουν» και τον εγκέφαλο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και φαίνεται να βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο αστακός θεωρείται ο βασιλιάς των οστρακοειδών. Από πολλούς θεωρείται ότι έχει το πιο νόστιμο κρέας αλλά έχει και την υψηλότερη τιμή. Αποτελεί καλή πηγή καλίου, σεληνίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Η γνωστή αστακομακαρονάδα αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Τελικά τα θαλασσινά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης;


Τα θαλασσινά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τη χοληστερόλη του σώματος και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας. Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος , αφού είναι φτωχά σε λίπος.

Τα θαλασσινά προκαλούν αλλεργίες;

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί αλλεργικές αντιδράσεις μετά από κατανάλωση οστρακοειδών. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται στα ίδια τα θαλασσινά, σε κάποια άλλη τροφή που καταναλώθηκε μαζί με τα θαλασσινά ή σε μικροοργανισμούς. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν κάποια τροφική αλλεργία, να υποβληθούν σε κάποια διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αναγνωριστεί η τροφή εκείνη που προκαλεί την αλλεργία και να απομακρυνθεί από το διαιτολόγιο. Τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που προκαλούν αλλεργίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά και πρέπει να τα αποφεύγουν.

Η κατανάλωση θαλασσινών ενέχει κινδύνους;


Τα θαλασσινά είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καδμίου και μολύβδου. Το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος αυτός αφορά τα εισαγόμενα που προέρχονται από θάλασσες με υψηλά ποσοστά ρύπων, αλλά και όσα αλιεύονται στη χώρα μας σε περιοχές με ρύπους. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευόμαστε τους ελέγχους της Πολιτείας και να αποφεύγουμε τα θαλασσινά με δυσάρεστη οσμή και αλλοιωμένο σχήμα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;


Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε είναι αυτός που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Τα τηγανητά καλαμαράκια και οι γαρίδες έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα ψητά ή βραστά. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα θαλασσινά μας είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα;


Αναμφισβήτητα τα φρέσκα θαλασσινά είναι πιο θρεπτικά και ανώτερα ποιοτικά από τα κατεψυγμένα. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι «πόσο φρέσκο είναι το φρέσκο»; Αν δεν είμαστε σίγουροι τελικά για το πόσο φρέσκα είναι τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, το κατεψυγμένο ψάρι ή θαλασσινό που έχει καταψυχθεί αμέσως μετά την αλίευσή του και έχει διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης μέχρι το μαγείρεμά του είναι σαφώς καλύτερο από το «φρέσκο» που δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες διατήρησής του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τον ίλιγγο



Ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν!
Ως ίλιγγος περιγράφεται η ψευδαίσθηση της κίνησης του ασθενή, που εκδηλώνεται:

Με την έννοια της περιστροφής
Με την έννοια της ώθησης ή της αιώρησης του σώματος προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω
Με την έννοια της τάσης για πτώση του σώματος

Ο ασθενής βέβαια σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και τις περισσότερες φορές παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά δεν είναι επικίνδυνα.

Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει την ψευδαίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος ενώ αυτός παραμένει ακίνητος ο ίλιγγος καλείται αντικειμενικός, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται να κινείται σ’ένα ακίνητο περιβάλλον.

Ασκήσεις αιθουσαίας αντιρρόπησης

Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο όργανα ισορροπίας, οι λαβύρινθοι, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κάθε αυτί και στέλνουν πληροφορίες στα κέντρα ισορροπίας του εγκέφαλου. Οι πληροφορίες αυτές είναι βασικές για την διατήρηση της ισορροπίας και κάθε φορά που κάποιος από τους δύο λαβύρινθους δεν λειτουργεί σωστά το αποτέλεσμα είναι αίσθημα ζάλης, ίλιγγος, αστάθεια στη βάδιση, απώλεια στήριξης, με την συνοδεία πιθανότατα ναυτίας και εμετών.

Τα συμπτώματα αυτά παρότι είναι έντονα, τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα και μπορούν να περιοριστούν με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων. Αυτές έχουν σαν σκοπό να προκαλέσουν τα συμπτώματα και να βοηθήσουν τον εγκέφαλο στο αντισταθμίσει τις άνισες απαντήσεις από τους δύο λαβύρινθους. Για να αρχίσει η αντιρρόπηση αποτελεσματικά οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ασκήσεις αυτές ταξινομούνται:

Σε ασκήσεις των ματιών. Προς τα επάνω, μετά προς τα κάτω και στη συνέχεια από την μία πλευρά στην άλλη ακολουθώντας το δάκτυλο
Σε ασκήσεις του κεφαλιού. Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω. Στη συνέχεια στροφή από την μία πλευρά στην άλλη
Σε ασκήσεις του κορμού όρθιοι. Σταθείτε όρθιος, σκύψετε να πάρετε ένα αντικείμενο από το έδαφος και σταθείτε πάλι όρθιος. Στην συνέχεια σταθείτε όρθιος και εκτελείται περιστροφικές κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιά
Σε ασκήσεις ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Στροφή όλου του σώματος προς την μια πλευρά, σηκώνεστε καθιστοί στο κρεβάτι, ξαπλώνετε προς την αντίθετη πλευρά και στη συνέχεια στρέφεστε ανάσκελα

Οι ασκήσεις γίνονται τέσσερις φορές την ημέρα, από 3 σετ των 5 επαναλήψεων κάθε φορά. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

Συμπερασματικά οι αιθουσαίες ασκήσεις βοηθούν στην αντιρρόπηση του ιλίγγου λαβυρινθικής αιτιολογίας, θα πρέπει όμως να γίνονται μετά από τον αποκλεισμό με κατάλληλες εξετάσεις μερικών ευτυχώς σπανίων νοσημάτων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση στο γραφείο...



Για πιο υγιεινή στάση ζωής.

Διέθεσε δέκα λεπτά από τον χρόνο σου κάνοντας μερικές απλές ασκήσεις και ολοκληρώνοντας κάνε μερικές διατάσεις. Θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει σε σωστή στάση και θα αποφύγεις πόνους στην μέση και τον αυχένα. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, χρησιμοποίησε το γραφείο και την καρέκλα σου και ξαναγύρισε στην δουλειά σου γεμάτος θετική ενέργεια.

1 Θώρακας

Τοποθέτησε τα χέρια στην άκρη του γραφείου, παράλληλα, άνοιξέ τα στο ύψος των ώμων ή περισσότερο. Λύγισε τους αγκώνες και κάνε κάμψεις. Γύμνασε τον μείζονα θωρακικό μυ και βελτίωσε την εικόνα του στήθους σου. Αν πλησιάσεις την μια παλάμη κοντά στην άλλη γυμνάζονται κυρίως οι τρικέφαλοι.

2 Πόδια

Τοποθέτησε τα χέρια όπως στην πρώτη άσκηση, στηρίξου πάνω σε αυτά και σήκωσε το κάθε πόδι τεντωμένο και γύμνασε τον δικέφαλο μηριαίο και τους γλουτιαίους.

3 Δικέφαλοι

Πάρε ένα μπουκάλι νερό στο χέρι σου. Φέρε το παράλληλα με το σώμα σου. Προσπάθησε να το σηκώσεις έχοντας τον αγκώνα κοντά στον κορμό σου Λύγισε τους αγκώνες σου και γύμνασε τους δικέφαλους.

4 Απαγωγοί-Προσαγωγοί

Φέρε το σώμα σου κάθετα σε σχέση με το γραφείο έτσι ώστε ο μηρός σου να ακουμπάει στην ακμή του. Στηρίξου στο ένα χέρι. Σήκωσε το πόδι στο πλάι και γύμνασε τους απαγωγούς. Φέρε το προς τα μέσα, μπροστά από το άλλο πόδι και άσκησε τους προσαγωγούς.

5 Διατάσεις

Σήκωσε το χέρι σου ψηλά, λύγισε ελαφρά τον αγκώνα πίσω από το κεφάλι και με το άλλο σπρώξε τον ελαφρά. Κράτησε το δέκα δευτερόλεπτα. Άλλαξε χέρι. Τέντωσε τα χέρια σου ψηλά πιάσε με το δεξί, το αριστερό από τον καρπό και τράβηξε το ελαφρά στο πλάι. Φέρε το ένα χέρι μπροστά, λύγισε τον αγκώνα και με το άλλο σπρώξε το ελαφρά προς το στήθος.

Μετά από δέκα δευτερόλεπτα άλλαξε χέρι. Φέρε απαλά το κεφάλι σου στο πλάι και κράτησε το για λίγα δευτερόλεπτα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Απέφευγε τις περιφορές, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τηρήστε τις οδηγίες φροντίδας των φακών επαφής



Μην βάζετε σε κίνδυνο τα μάτια σας.

Οι περισσότεροι χρήστες φακών επαφής γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές από την ελλιπή φροντίδα των φακών τους και πιστεύουν ότι τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθαρισμού και αποστείρωσής τους, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει για ελάχιστους. Οι ερευνητές του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας διεξήγαγαν μια έρευνα σε 281 ασθενείς που επισκέφτηκαν οπτικούς και οπτομέτρες στην ευρύτερη περιοχή του Dallas- Fort Worth, καθώς και σε 152 άτομα που επισκέφτηκαν την Πανεπιστημιακή Οφθαλμιατρική κλινική.

Οι περισσότεροι ασθενείς – 58% από το πρώτο γκρουπ και 91% από το δεύτερο - μπορούσαν να ονομάσουν μια επιπλοκή εξαιτίας της κακής φροντίδας και χρήση των φακών επαφής (π.χ., ερεθισμός των ματιών). Επίσης, όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science οι περισσότεροι γνώριζαν ότι δεν έπρεπε να συμπληρώνουν το διάλυμα των φακών επαφής, αλλά να το αντικαθιστούν εκ νέου όταν μειωνόταν η στάθμη του, καθώς και ότι δεν έπρεπε να βρέχουν τους φακούς με νερό της βρύσης όπως π.χ., να τους φορούν στο ντους.

Το 85% πίστευαν ότι ακολουθούσαν σωστά τις οδηγίες φροντίδας των φακών. Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι φορούν φακούς επαφής ήταν συνεπείς μόνο κατά το ήμισυ όσον αφορά τη φροντίδα των φακών τους, ενώ μόνο το 2% όσων ερωτήθηκαν φρόντιζαν τους φακούς όπως έπρεπε. Επίσης, μόνο ένας από όλους τους ασθενείς – ποσοστό 0,4% - τηρούσε κατά γράμμα τις οδηγίες.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζονται νέοι τρόποι προσέγγισης των ασθενών ώστε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες χρήσης και φροντίδας των φακών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριήμερη απεργία των εργαζόμενων στην ειδική αγωγή

Εξαιτίας των δραματικών οικονομικών αδιεξόδων.

6 ως 8 Δεκεμβρίου, σε σαράντα και πλέον Κέντρα εκπαίδευσης και αποκατάστασης ΑμεΑ.

Τριήμερη απεργία από Τρίτη 6 Δεκεμβρίου έως και Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι σε περισσότερα από 40 κέντρα εκπαίδευσης, στήριξης και αποκατάστασης ΑμεΑ ανά την χώρα.

Όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠOEEA), “τα κέντρα απειλούνται με οριστικό κλείσιμο καθώς τα τελευταία χρήματα που έφτασαν από την κρατική και περικομμένη κατά 50% επιχορήγηση ήταν τον Ιούνιο του 2011 και από τότε μας αποκλείουν από κάθε άλλη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους”. Συνεπεία της ακραίας υποχρηματοδότησης “εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 4-7 μήνες”, ενώ παράλληλα οι φορείς “προχωρούν σε περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑμεΑ αναγκάζοντάς τες να πληρώνουν εισφορές με την μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους”.

Σε τελική ανάλυση – καταλήγουν οι της ΠΟΕΕΑ – σήμερα στην χώρα μας “αγνοείται και παραβιάζεται κάθε συνθήκη και κάθε συμφωνία που έχει κατά καιρούς υπογραφεί σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία και τα δικαιώματα των ΑμεΑ”.


Διαβάστε περισσότερα...

Η διεξοδική 3η Δεκεμβρίου του κυπριακού αναπηρικού κινήματος

Αξιώθησαν ρητές δεσμεύσεις επί τεσσάρων κρίσιμων για τα ΑμεΑ θεματικών ενοτήτων.


Ζητήθηκε επιτακτικά, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της παρουσίασης θεμάτων αναπηρίας από τα ΜΜΕ.Ζητήθηκε επιτακτικά, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της παρουσίασης θεμάτων αναπηρίας από τα ΜΜΕ.



Στην κεντρική της εκδήλωση για την 3η Δεκεμβρίου – Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με τίτλο “Τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρία της Κύπρου το 2012”, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων έθεσε τέσσερα ζητήματα αιχμής που καθορίζουν το περιεχόμενο των προοδευτικών πολιτικών για θέματα αναπηρίας.Το τετράπτυχο των θεματικών της Κυπριακής συνομοσπονδίας ξεκινάει από την αποκατάσταση του τρόπου διαβούλευσης ανάμεσα στους αναπηρικούς φορείς και τους φορείς εξουσίας ώστε να μην εκφυλίζεται σε ανακοίνωση ειλλημμένων αποφάσεων από πλευράς εξουσίας. Δεύτερο θέμα που τέθηκε ήταν η αξιοποίηση με μελετημένο τρόπο της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ ώστε να μην αποτελέσει στην πράξη “κενό γράμμα”. Τρίτο κατά σειρά θέμα στην ατζέντα του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος ήταν η αναγκαιότητα αναβάθμισης του τρόπου παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας από τα ΜΜΕ. Τέλος, ζητήθηκαν δεσμεύσεις από τους υποψηφίους των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών (πραγματοποιούνται στις 18 Δεκεμβρίου) για τήρηση συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζουν μια επαρκή για θέματα αναπηρίας αυτοδιοικητική πολιτική.

Η επιλογή της ΚΥΣΟΑ να αξιώσει δεσμευτικές τοποθετήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων στέφθηκε από επιτυχία, αν κρίνουμε τόσο από την παρουσία μεγάλου αριθμού υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές όσο και από τον βαθμό δημοσιότητας που η κεντρική εκδήλωση του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκεμβρίου κατέκτησε. Σημειώνεται ότι, καλύφτηκε ζωντανά από το δημόσιο ραδιόφωνο αλλά και φιλοξενήθηκε σε χώρους του δημόσιου ΡΙΚ, ενώ υπήρξε και σαφές από πλευράς δημόσιου ΜΜΕ ενδιαφέρον για υλοποίηση όσων η κυπριακή συνομοσπονδία αναπήρων πρότεινε αναφορικά με τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας. Κάθε σύγκριση με την τρέχουσα νεοελληνική πραγματικότητα απαξίωσης των συναφών θεμάτων γεννά μελαγχολία...

Διαβάστε περισσότερα...

Σκωπτική διαμαρτυρία του συλλόγου παραπληγικών στον ... Παρθενώνα

Στόχος της, η ανάδειξη της παντελής έλλειψης κοινωνικού πολιτισμού στην «μνημονιακή» σημερινή Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που άτομα με αναπηρία δεν επισκέπτονται την Ακρόπολη ως τουρίστες αλλά ως διαδηλωτέςΗ πρώτη φορά που άτομα με αναπηρία δεν επισκέπτονται την Ακρόπολη ως τουρίστες αλλά ως διαδηλωτέςΤα δύο κεντρικά πανό του ΠΑΣΠΑ παρέμειναν κρεμασμένα επί δύο περίπου ώρεςΤα δύο κεντρικά πανό του ΠΑΣΠΑ παρέμειναν κρεμασμένα επί δύο περίπου ώρες

Η πλέον σκωπτική παράσταση διαμαρτυρίας επ’ αφορμή της 3ης Δεκεμβρίου – Διεθνούς Ημέρας ΑμεΑ, πιστώνται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), δεκάδες μέλη του οποίου παραμονή της Ημέρας επέλεξαν ως χώρο διαμαρτυρίας τους την ... Ακρόπολη.
Όπως επισημαίνεται από τον σύλλογο, “είναι η πρώτη φορά που πολίτες με αναπηρία έφτασαν στην Ακρόπολη όχι ως επισκέπτες, αλλά ως αγανακτισμένοι, για να εκφράσουν την απελπισία των ίδιων και των οικογενειών τους για τον εντεινόμενο τραγικά στις μέρες μας κοινωνικό αποκλεισμό”. Οι του ΠΑΣΠΑ, με ένταση και πάθος αναφέρουν ότι “η παντελής απουσία κοινωνικού πολιτισμού που αποτυπώνεται στις βάναυσες περικοπές ακόμα και των στοιχειωδέστερων για την αξιοπρεπή μας διαβίωση παροχών, μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ψηφίδες πολιτισμού στον... Παρθενώνα ”...





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις των συλλόγων ΑμεΑ σε όλη την χώρα προαναγγέλει η συνομοσπονδία τους

3 Δεκέμβρη, διεθνής Ημέρα ΑμεΑ, ημέρα διαμαρτυρίας για την αποσύνθεση των προστατευτικών πολιτικών για τα ΑμεΑ στην χώρα μας.

Αποκορύφωμα στις 13 Δεκεμβρίου με παναθηναϊκή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.



Αγωνιστική ανακοίνωση υπό την μορφή διακήρυξης υπό τον τίτλο “Θωράκιση της αναπηρίας από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό εδώ και τώρα” εξέδωσε για την φετινή 3η Δεκεμβρίου – Διεθνή Ημέρα ατόμων με αναπηρία η εθνική συνοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) διατρανώνοντας την απόφαση των φορέων – μελών της “να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας”.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση “η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης μας και η ολιγωρία της Πολιτείας να εφαρμόσει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, προστατευτικές πολιτικές και μέτρα” έχει μιά σειρά αρνητικές επιπτώσεις για τα ΑμεΑ και έχει οδηγήσει:

“Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από την άδικη επιβολή έκτακτων εισπρακτικών μέτρων.

Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας, που αποτελεί για εμάς την πιο σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας λόγω της αναποτελεσματικής εφαρμογής του ν. 2643/1998.

Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας. Στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως είναι τα ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠμεΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που ανοίγει το δρόμο στην άνθηση του ιδιωτικού τομέα και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

Στην κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Στην υιοθέτηση, με ταχείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ενός «παραμορφωμένου» ΚΕΒΑ που λειτουργεί ως προκρούστεια κλίνη για την αναπηρία.

Στην οργάνωση και λειτουργία ενός νέου μεν, ανεπαρκούς δε, Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας που, όχι μόνο, εξακολουθεί να διαιωνίζει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος, αλλά και να παράγει νέες.

Στη δραστική διακοπή από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους”.

Δεδομένων των παραπάνω η ΕΣΑμεΑ προαναγγέλει αρχής γενομένης από την 3η Δεκεμβρίου 2011 “αγώνες σε κάθε πόλη με κάθε πρόσφορο μέσο”, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι “το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουμε στις 13 Δεκέμβρη 2011 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί, που θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης”.



Διαβάστε περισσότερα...

Το σποτ για τις γυναίκες θύματα βίας, είναι απροσπέλαστο στις γυναίκες με αναπηρία

Έκκληση της νομικού με απώλεια όρασης Π. Πανικολάου προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Ισότητας να το καταστήσει προσβάσιμο.



Το ηλεκτρονικό σποτ υπό τον τίτλο «Η τελευταία φορά» που ενημερώνει για την ύπαρξη και χρησιμότητα της τηλεφωνικής γραμμής 15900 παραλαβής μηνυμάτων γυναικών θυμάτων βίας δεν διαθέτει κατάλληλο υποτιτλισμό και είναι μη προσβάσιμο στην κοινότητα των κωφών. Επίσης, το γραπτό κείμενο που συνοδεύει το σποτ δεν συνοδεύεται από ηχητική αφήγηση, άρα είναι μη προσβάσιμο στην κοινότητα των τυφλών.

Η έλλειψη προσβασιμότητας του σποτ και του γραπτού κειμένου δεν είναι δευτερεύουσα λεπτομέρεια. Σύμφωνα με όλες τις στατιστικές , τα ποσοστά των γυναικών με αναπηρία που αποτελούν θύματα βίας είναι κατά πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά των γυναικών χωρίς αναπηρία. Άρα, πρόκειται για μια σοβαρή παράλειψη.

Την παράλειψη δημοσιοποιεί η νομικός με απώλεια όρασης Πελαγία Παπανικολάου, προσθέτοντας στα συστατικά της ένα ακόμα: “Παρά το ότι το βίντεο καταλήγει με προφορική αφήγηση των φορέων πρωτοβουλίας, εκπόνησης και χρηματοδότησης του θεσμοθετούμενου εγχειρήματος” εξηγεί, “αντίστοιχη αφήγηση δεν υπάρχει στο κρίσιμης σημασίας τμήμα της προβολής του αριθμού της τηλεφωνικής γραμμής και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραλαβής των μηνυμάτων ”.

Με την υπόμνηση ότι “το ζητούμενο σπάσιμο της σιωπής αφορά όλες τις γυναίκες, άρα και τις γυναίκες με αναπηρία”, η Π. Παπανικολάου απευθύνει αίτημα στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Ισότητας “να αποσύρει το τηλεοπτικό μήνυμα και να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων, όσων εμφανίζουν αισθητηριακές αναπηρίες”.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλο και περισσότεροι έφηβοι αναζητούν το «τέλειο σώμα»



Κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία τους.

Τα μισά κορίτσια και των ένα τρίτο των αγοριών που βρίσκονται στην εφηβεία είναι πρόθυμα να πάρουν δραστικά μέτρα προκειμένου να… αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η πίεση που νιώθουν τα παιδιά σχετικά με το ιδανικό βάρος και σωματότυπο, οδηγεί ένα στα δέκα νεαρά αγόρια στην πρόσληψη στεροϊδών προκειμένου να αυξηθεί ο μυικός τους όγκος, ενώ ένα στα οκτώ κορίτσια δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμα να πάρουν διαιτητικά χάπια ή καθαρτικά για να αδυνατίσουν!

Οι ερευνητές ρώτησαν 810 παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, και διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά κορίτσια και το ένα τρίτο των αγοριών δήλωσαν ότι συνέκριναν τα σώματά τους με αυτά όσων έβλεπαν στην τηλεόραση, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων συνολικά ανέφερε ότι θα προσέφευγε σε πλαστικό χειρουργό προκειμένου να αλλάξει.

«Τα νέα παιδιά είναι εξαιρετικά ανασφαλή σε ό,τι έχει να κάνει με την εμφάνιση και το σώμα τους» είπε ο διευθυντής του οργανισμού YMCA, που διεξήγαγε την έρευνα, Rosi Prescott.

«Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση να προσφεύγουν σε “γρήγορες λύσεις”, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία και πολλές φορές δεν εκπληρώνουν καν αυτό που “υπόσχονται”. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που παλιά θεωρούσαμε ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά νεαρά κορίτσια, τώρα έχει εξαπλωθεί και στα αγόρια. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νέοι πιέζονται πολλοί από εξωτερικούς παράγοντες να αποκτήσουν το τέλειο σώμα, που τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...