Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ξεψύχησε μωρό που το ξέχασαν στο αυτοκίνητο


Ένα μωρό 16 μηνών πέθανε στο Λα Σο-ντε-Φον της βορειοδυτικής Ελβετίας αφού ένας από τους γονείς του το ξέχασε για πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του σε ένα πάρκινγκ, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές του Νεσατέλ.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο γονιός "πήγε στη δουλειά του ξεχνώντας να αφήσει το μωρό" στον βρεφονηπιακό σταθμό όπου το πήγαινε συνήθως, εξήγησε ο εισαγγελέας Μαρκ Ρεμί.

"Αφού τελείωσε τη δουλειά του και ενώ ετοιμαζόταν να πάει να παραλάβει το παιδί από τον σταθμό, συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί", πρόσθεσε.

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, όμως δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εξέλιξη των κινητών


Η ομάδα Fueled πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων τα τελευταία 40 χρόνια.



Δημιούργησαν ένα υπέροχο animation videο, ξεκινώντας το νοσταλγικό τους ταξίδι από το DynaTAC που κυκλοφόρησε το 1974.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίδρυση σχολών προπονητών μπάντμιντον


Σχολές προπονητών μπάντμιντον -αντιπτέρισης- ιδρύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός.



Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος ίδρυσης σχολών προπονητών, με αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ιδρύονται:

Σχολή Προπονητών Αντιπτέρισης Γ΄ Κατηγορίας στην Αθήνα.

Σχολή Προπονητών Αντιπτέρισης Γ΄ Κατηγορίας στη Θεσσαλονίκη.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση

Προαγωγής Αθλητισμού – Τμήμα Αθλητικής Επιμόρφωσης στο τηλέφωνο 213 131 7030».



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΕΒΕ: Προτάσεις για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων


Στην ανάγκη διαφοροποίησης των εξαγωγικών στόχων της χώρας μας, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχουν προκύψει από την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, αναφέρεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, σε επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒΕ, μέσω της επιστολής του, ζητά αρχικά από την κυβέρνηση να "εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τη ρωσική πλευρά, ώστε να ανακληθεί κάθε ισχύον μέτρο και να μην επιβληθεί κανένα νέο μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία".

Τονίζεται, δε, ότι τα μέχρι σήμερα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της ΕΕ είναι καταρχήν θετικά, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί επιπρόσθετη στήριξη. Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒΕ προτείνει, οι προβλεπόμενες για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών αποζημιώσεις να κατανεμηθούν με κριτήριο το μερίδιο εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής που χρησιμοποίησε η ΕΕ.

Περαιτέρω, ο ΣΕΒΕ σημειώνει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από την ελληνική πλευρά, ώστε σε επίπεδο ΕΕ να μειωθούν οι εισαγωγικοί δασμοί για κοινοτικά προϊόντα σε χώρες ενδιαφέροντος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Προτείνεται ακόμη, πέραν των αμιγώς κοινοτικών προγραμμάτων προώθησης-προβολής, να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν, κατά την εξειδίκευση της αναπτυξιακής στόχευσης για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ειδικότερα στοχευόμενης προώθησης-προβολής σε αγορές-στόχους των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικότερης ενεργοποίησης της Ομάδας Εργασίας -που έχει συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του ΣΕΒΕ και της Ιncofruit- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες, καθώς και των απαιτήσεων των χωρών εισαγωγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία στον υπόγειο σταθμό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη


Μια ιδιαίτερη συναυλία διοργανώθηκε στον υπόγειο σταθμό «Πανεπιστήμιο» του Μετρό Θεσσαλονίκης, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ Μετρό Α.Ε. εγκαινιάζοντας με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο την πολιτιστική συνεργασία των δύο φορέων.









Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της «υπόγειας» συναυλίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ιωάννη Ζγούρα, απηύθυνε χαιρετισμό και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έδωσε συγχαρητήρια στην Αττικό Μετρό για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ζήτησε να επαναληφθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλους σταθμούς του μετρό. «Η σημερινή εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς που παρέστησαν να αντιληφθούν τις δυσκολίες αλλά και να δουν τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει στην πόλη το έργο. Εγώ εύχομαι να τελειώσει γρήγορα και όταν τελειώσει να αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες μόνοι μας.»



Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

"Υποδομές και Πολιτισμός μπορούν να βαδίζουν μαζί. Άλλωστε, ο Πολιτισμός χρειάζεται Υποδομές για να αναδειχθεί, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων με αφορμή και ως συνέπεια της κατασκευής των μεγάλων έργων, ήρθαν στο φως χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για το Μετρό Θεσσαλονίκης, η δαπάνη για τις αρχαιολογικές εργασίες στο τέλος θα ξεπεράσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε μία ανάλογη συναυλία στο σταθμό "Βενιζέλου" που θα έχει τα χαρακτηριστικά σταθμού - μουσείο." είπε μεταξύ άλλων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένος 103 ετών προκάλεσε τον Μπολτ


Μια αναμέτρηση στο τρέξιμο με τον Γιουσεϊν Μπολτ θέλει ως δώρο για τα γενέθλια του ένας ηλικιωμένος 103 ετών από το Τόκιο. Ο Χιντεκίσι Μιγιαζάκι, παρά ηλικία του υποστηρίζει ότι σέβεται τον Ολυμπιονίκη αλλά δεν τον φοβάται, ενώ συμπληρώνει ότι είναι νέος και ότι για τα επόμενα 5 χρόνια θα μπορεί να τρέχει.

Μάλιστα ο 103χρονος παππούλης αποκάλυψε ότι το μυστικό της μακροζωίας του, είναι η μαρμελάδα από μανταρίνι που του φτιάχνει η κόρη του και συμβούλεψε τον Μπολτ να ακολουθήσει το ίδιο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο τελικός και η απονομή του χρυσού στον Ηλιάδη


Περήφανη έκανε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ο Ηλίας Ηλιάδης με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην κατηγορία των 90 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που πραγματοποιείται στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο στιγμιότυπα από τον τελικό (από 01:29.21) και την απονομή (απονομή από 02:07:30)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες θαύματα του επιχειρηματικού κόσμου


Τα θηλυκά πρώτα βιολιά της ελίτ των οικονομικών τιμονιέρηδων!

Οι γυναίκες δίνουν στα σίγουρα μια άνιση μάχη στον λυσσαλέο χώρο των επιχειρήσεων.

Αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με το φύλο τους, κρούσματα σεξισμού και σεξουαλικές παρενοχλήσεις φυσικά, κάνοντας συχνά τη δουλειά στο γραφείο μια καθημερινή οδύσσεια.

Κι έτσι όταν μια γυναίκα κατακτά την κορυφή, ο άθλος είναι κομματάκι πιο αξιέπαινος, καθώς ο δρόμος για να φτάσει εκεί ήταν αναμφίβολα μια σκληροτράχηλη ανηφόρα.

Στις πραγματικές ιστορίες λοιπόν, ας δούμε 10 τέτοιες «σιδηρές κυρίες» του λόμπι των λίγων και εκλεκτών, που δεν έμειναν στη σκιά κανενός άντρα αλλά έγιναν αυτές οι μεγάλοι μαέστροι των εταιριών που ελέγχουν…

Marissa Mayer - Διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo



Η πληροφορικός Mayer ήταν άλλοτε μεγάλο όνομα του τεχνικού τμήματος της Google, καθώς από τα δικά της χέρια πέρασαν μια σειρά από δημοφιλέστατες υπηρεσίες του διαδικτυακού κολοσσού, όπως τα Google Maps και Google Earth! Η μεγαλύτερη κίνηση της καριέρας της ήταν ωστόσο όταν εγκατέλειψε την Google για να αναλάβει τα ηνία της Yahoo ως CEO, ως μια από τους νεότερους διευθύνοντες συμβούλους της επιχειρηματικής ιστορίας! Η Mayer κατάφερε μάλιστα να σώσει τον ετοιμοθάνατο κολοσσό από τη χρεοκοπία, αλλάζοντας άρδην το κλίμα: όχι μόνο διπλασίασε τη χρηματιστηριακή αξία της Yahoo μέσα σε 14 μήνες, αλλά έκανε και την κίνηση-ματ αγοράζοντας το Tumblr για 1,1 δισ. δολάρια, ξαναβάζοντας έτσι τη Yahoo στον διαδικτυακό χάρτη. Η Mayer έχει σήμερα στον έλεγχό της 12.000 υπαλλήλους και η φίρμα που ελέγχει μετρά έσοδα 4 δισ. δολαρίων…

Heather Bresch - Διευθύνουσα σύμβουλος της Mylan



Η Heather Bresch ξεκίνησε από το τελευταίο κυριολεκτικά σκαλί του κόσμου των επιχειρήσεων για να φτάσει στη λαμπρή κορυφή! Άρχισε λοιπόν να δουλεύει στη φαρμακευτική φίρμα ως ιατρικός επισκέπτης, προσωπική χάρη που έκανε στον πατέρα της ο τότε CEO της Mylan, για να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας σταθερά και αποφασιστικά, μη χρωστώντας τίποτα και σε κανέναν. Η συμβολή της στην απίστευτη ανάπτυξη της εταιρίας την έφερε τελικά στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και τότε ήταν που ξεδίπλωσε τα μαγικά της στην πλήρη τους έκταση: από το 2012, όταν ανέλαβε το τιμόνι της Mylan δηλαδή, η ιατροφαρμακευτική φίρμα σημείωσε αύξηση κατά 25%, επεκτεινόμενη γεωγραφικά και εμπλεκόμενη σε νέες επιχειρηματικές περιπέτειες. Η εταιρία της Bresch έχει πλέον έσοδα 6 δισ. δολαρίων και δίνει δουλειά σε 22.000 ανθρώπους παγκοσμίως…

Laura Sen - Διευθύνουσα σύμβουλος των BJ’s Wholesale Club



Η Laura Sen ήταν αναμφίβολα ομαδικός παίκτης, αν λάβουμε υπόψη τα 14 χρόνια που υπηρέτησε ως CEO και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των πολυκαταστημάτων BJ’s Wholesale Club του Οχάιο, μόνο και μόνο για να δει τη θέση της να υπονομεύεται και να οδηγείται τελικά στην πόρτα της εξόδου κατά την αναδιάρθρωση του ομίλου το 2002. Τα πράγματα δεν πήγαν ωστόσο καλά για την επιχείρηση και ο νέος πρόεδρος Herb Zarkin την κάλεσε πίσω εσπευσμένα στη θέση που την ανέδειξε: μέσα σε 2 χρόνια, η διευθύνουσα σύμβουλος και ισχυρή γυναίκα των BJ’s Wholesale Club τα έδωσε όλα, βλέποντας τη φίρμα να επεκτείνεται στα 180 μαγαζιά και να μετρά πια έσοδα πάνω από 10 δισ. δολάρια…

Beth Mooney - Διευθύνουσα σύμβουλος της KeyCorp



Δεν είναι μόνο ότι έφτασε στα υψηλά κλιμάκια της κορυφαίας χρηματοπιστωτικής εταιρίας του Κλίβελαντ, που έχει ενεργητικό στα 90 δισ. δολάρια, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να τη βγάλει από τα «κόκκινα»! Μετά τη δραματική ύφεση που γνώρισε η KeyCorp το 2008, έκανε την κίνηση-ματ και τοποθέτησε τη Mooney επικεφαλής, κι εκείνη αποζημίωσε το διοικητικό συμβούλιο επιστρέφοντας την εταιρία στην κερδοφορία το 2013, αποπληρώνοντας ταυτοχρόνως το χρέος των 2,5 δισ. δολαρίων. Η ισχυρή κυρία προγραμματίζει τώρα την επέκταση της φίρμας με 40 νέα υποκαταστήματα στα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον τα μηνύματα από τις δραστηριότητες της KeyCorp είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού το 2014 η επιχείρηση μετρά ήδη έσοδα 4,4 δισ. δολαρίων…

Denise Wilson - Ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Desert Jet



Η Denise Wilson μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα της ως πιλότος, σύντομα όμως μεταπήδησε στο επιχειρείν, ιδρύοντας την Desert Jet το 2007 ως απάντηση στις κακές επιλογές που έκαναν οι υπάρχουσες αεροπορικές μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο στόλος των ιδιωτικών αεροπλάνων της πληθύνεται διαρκώς και στα χρόνια αυτά είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται στο 3.751%! Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πορεία της μικρής αεροπορικής που κατάφερε να πάρει καλό μερίδιο αγοράς από τους κολοσσούς του χώρου, όντας πλέον μια πλήρως λειτουργική αεροπορική εταιρία. Η καινοτόμος λειτουργία της Desert Jet, έτσι όπως τη σκαρφίστηκε η Wilson, επιτρέπει στους πελάτες της να αποκομίζουν ακόμα και κέρδη από τη χρήση των ιδιωτικών αεροσκαφών της…

Denise Morrison - Διευθύνουσα σύμβουλος της Campbell Soup



Η Denise Morrison κληρονόμησε μια εταιρία σε δραματική πτώση: όταν ανέλαβε την ιστορική φίρμα, η Campbell όδευε ολοταχώς προς την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, με τεράστιες ζημίες, δραστικές περικοπές και λήξη των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Το επιχειρηματικό πλάνο της δαιμόνιας Morrison, που έριξε στην αγορά νέα και πιο υγιεινά προϊόντα, έγινε δεκτό από το καταναλωτικό κοινό με ενθουσιασμό! Ταυτοχρόνως, επέκτεινε τη φίρμα σε Ασία και Λατινική Αμερική, μετρώντας πια μόνο επιτυχίες. Για το 2014, για παράδειγμα, τα προβλεπόμενα έσοδα των 2,27 δισ. δολαρίων έχουν ήδη ξεπεραστεί, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Campbell Soup σημείωσε έσοδα της τάξης των 2,28 δισ. Με τη Morrison στην καρέκλα του ηγέτη, η φίρμα απασχολεί σήμερα 17.000 εργαζομένους παγκοσμίως και έχει θέσει γερές βάσεις για το μέλλον…

Ursula Burns - Διευθύνουσα σύμβουλος της Xerox



Η Ursula Burns έγραψε ήδη ιστορία ως η πρώτη Αφρο-Αμερικανή στο τιμόνι εταιρίας που περιλαμβάνεται στις 500 κορυφαίες του κόσμου! Ως CEO της Xerox από το 2009, παρέλαβε μια παραπαίουσα επιχείρηση και την έκανε κερδοφόρα και παραγωγικότατη, επιβλέποντας προσωπικά την προσάρτηση της Affiliated Computer Services έναντι 6,4 δισ. δολαρίων. Και ήταν ακριβώς αυτή της η απόφαση που άλλαξε τον ρου της Xerox, κάνοντας την εταιρία να επικεντρωθεί πια στις υπηρεσίες, παράλληλα με την τεχνολογία των εκτυπωτών. Η Burns επέκτεινε τη Xerox και στην ευρωπαϊκή αγορά, βάζοντάς τη στο μονοπάτι της κερδοφορίας: η φίρμα άγγιξε έσοδα 20 δισ. δολαρίων, ενώ η ραγδαία ανάπτυξή της δίνει σήμερα δουλειά σε περισσότερους από 146.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Και κάτι ακόμα: η Burns ερωτεύτηκε στη Xerox, καθώς ο σύζυγός της, Lloyd Bean, δουλεύει επίσης στην εταιρία…

Weili Dai - Διευθύνουσα σύμβουλος της Marvell Technology



Η Dai θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η πρώτη γυναίκα ηγέτης της τεχνολογικής βιομηχανίας, καθώς ξεκίνησε το 1995 συνιδρύοντας τη Marvell Technology, μια φίρμα παρασκευής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, γράφοντας έτσι Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε επιχειρηματικά με την τεχνολογία. Έκτοτε βέβαια είδε την εταιρία της να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις της βιομηχανίας, έχοντας πλέον ετήσια έσοδα 3 δισ. δολαρίων κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Πλέον είναι πρόεδρος της Marvell Technology, που δίνει δουλειά σε 7.500 ανθρώπους παγκοσμίως, και οι έπαινοι και οι διακρίσεις της δεν έχουν πραγματικά τελειωμό…

Indra Nooyi - Διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo



Ως πρόεδρος και CEO της PepsiCo, έχει οδηγήσει αγέρωχα τον όμιλο μέσα σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρηματικές υφέσεις. Κάτω από τον έλεγχό της, η φίρμα ανέκαμψε από καταστροφικές ζημίες και επανήλθε στην πολυπόθητη κερδοφορία, αυξάνοντας τα τριμηνιαία έσοδά της κατά 20,1 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας τους στόχους που η ίδια είχε θέσει. Οι μέτοχοι του ομίλου τη λατρεύουν, καθώς αύξησε και τη χρηματιστηριακή αξία της PepsiCo, ενώ για το 2014 έχει ήδη ανακοινώσει νέους στόχους και φιλόδοξα πλάνα. Το 2013, η PepsiCo έκλεισε τη χρονιά με συνολικά έσοδα 66 δισ. δολαρίων, με την εκπληκτική αυτή γυναίκα να δίνει πια δουλειά σε 278.000 ανθρώπους! Εξαιτίας της καρποφόρας δουλειάς της, η ίδια παίρνει πλέον ετήσιο μισθό 18 εκατ. δολαρίων…

Virginia Rometty - Διευθύνουσα σύμβουλος της IBM



Ήταν το 2011 όταν η Rometty ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής εταιρίας τεχνολογίας, αρχίζοντας από την πρώτη στιγμή να οραματίζεται το μέλλον της φίρμας και τις επεκτάσεις της. Αντί λοιπόν να δίνει αποκλειστική έμφαση σε υλικό και λογισμικό, η ΙΒΜ της Rometty ασχολήθηκε με υπηρεσίες, σε μια δραστική κίνηση που έφερε την ισχυρή κυρία στην κορυφή των CEO του πλανήτη! Κι αυτό γιατί πέρυσι το μεγαθήριο των 105 ετών έβγαλε 104,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και τη Yahoo και την Google. Επιπλέον, ο κολοσσός που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ανακοίνωσε το 2013 κέρδη 16,6 δισ. δολαρίων, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται πια στα 126 δισ. δολάρια…



Διαβάστε περισσότερα...

Ουράνια τόξα αστεριών


Δείτε τις μαγικές φωτογραφίες.

Αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό φαίνονται σαν να έχουν ληφθεί από τα βάθη του διαστήματος.

Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξε ο του Matt Payne, από το Όρεγκον και το Κολοράντο. Ο φωτογράφος, που δηλώνει εραστής του ουρανού και των αστεριών, λέει ότι ου αρέσει να περνάει ώρες στη φύση και να απαθανατίζει το νυχτερινό έναστρο ουρανό.

«Χρειάζεται υπομονή και καλή γνώση της κάμερας για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα» λέει ο ίδιος στη Dailymail.






















Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα ζωής προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Μεταφέρθηκαν μοσχεύματα από 31 χρόνο που νοσηλευόταν στο Ηράκλειο.

Αερογέφυρα μεταξύ Ηρακλείου, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης στήθηκε σήμερα το πρωί για τη μεταφορά μοσχευμάτων ήπατος και νεφρών από 31 χρόνο που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρός.

Οι γονείς του 31χρονου συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων του γιου τους για να δώσουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Άμεσα στήθηκε αερογέφυρα ζωής που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με αεροσκάφος EMPRAER-135LR της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από νοσοκομείο της Αθήνας ελήφθησαν τα δύο νεφρά, από τη Θεσσαλονίκη το ήπαρ ενώ οι κερατοειδείς ελήφθησαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο φορές ξεγλίστρησε από τον Μπερά ο Σήφης


Κροκόδειλος του Νείλου φαίνεται ότι είναι ο Σήφης που εξακολουθεί να κάνει βόλτες στη λίμνη του φράγματος Ποταμών.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλε ο διάσημος ερπετολόγος, Ολιβιέ Μπερά που βρέθηκε τρεις ημέρες στην Κρήτη κι επιχείρησε την παγίδευση του ζώου.
Όπως αναφέρει το Cretapost, o κροκόδειλος δεν είναι γνωστό αν είναι αρσενικός ή θηλυκός παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία τον έχει ονομάσει Σήφη.
Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μ. που σύμφωνα με τον Μπερά παραπέμπουν σε μια ηλικία 4-7 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κροκόδειλος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία ενώ η τροφή που υπάρχει στο φράγμα (πάπιες, νερόκοτες, κλπ.) είναι πλούσια με αποτέλεσμα να θεωρείται σχετικά παχύς.



Ο τρόπος και ο τόπος τοποθέτησης των παγίδων ήταν σωστός, αλλά λόγω της αφθονίας της τροφής, το ζώο δεν εισήλθε σε αυτές μέχρι σήμερα, παρ' όλο που τις πλησίασε πολλές φορές.

Μάλιστα, ο κ. Μπερά και οι συνεργάτες του έκαναν κάποιες συστάσεις για να βελτιωθούν οι παγίδες.


1

Στις επόμενες μέρες, ο Μπερά θα αποστείλει στην Ομάδα σχετική αναφορά με διαπιστώσεις και συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες ενώ παραμένουν οι απαγορεύσεις για προσέγγιση της λίμνης του φράγματος.

Το χρονικό των επιχειρήσεων του Μπερά στο Φράγμα Ποταμών

Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου επιχειρήθηκε η σύλληψη του Σήφη του κροκόδειλου που ζει στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο.



Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν ο Ολιβιέ Μπερά (ειδικευμένος στην σύλληψη των κροκοδείλων) και η συνεργάτης του Μαρτίν Βέλιτς, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης – όπως έχει ορισθεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης – υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εθελοντές.


SAMSUNG CAMERA PICTURES

Αρχικές αυτοψίες

Στις αρχικές αυτοψίες στην περιοχή αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του ζώου, οι χώροι στους οποίους κινείται και ξεκουράζεται και αποφασίστηκε ο χρόνος, ο τρόπος και τα αναγκαία μέσα για την επιχείρηση σύλληψης.

O Ολιβιέ Μπερά, εξ αρχής επέλεξε να επιχειρήσει κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή τονίσθηκε η ανάγκη για συνθήκες απόλυτης ησυχίας και σκότους καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, προκειμένου να αφεθεί το ζώο σε ηρεμία και να μπορέσει να το ακινητοποιήσει με τη χρήση φακού και να το συλλάβει με ειδικά σκοινιά. Η μορφολογία της περιοχής (12 χιλιόμετρα ακτογραμμών), του πυθμένα με τις απότομες εναλλαγές βάθους (μέγιστο βάθος 50 μ.), όπως και η ύπαρξη παλαιότερων δένδρων σε κατάκλιση και νεότερης υδροχαρούς βλάστησης που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο του ζώου, δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την επιχείρηση.


SAMSUNG CAMERA PICTURES

Τα... σύνεργα

Ο τρόπος που επελέγη τελικά ήταν η χρήση μικρής πλαστικής βάρκας, με μηχανή 5 ίππων και κουπιά, για την ανίχνευση της ακτογραμμής και τον εντοπισμό του ζώου. Στην ακτή υπήρχε εφεδρική λέμβος μεγαλύτερου κυβισμού με έμπειρους χειριστές – ναυαγοσώστες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εάν η πλαστική βάρκα είχε προβλήματα λόγω της βλάστησης στην προσέγγιση του ζώου, θα χρησιμοποιούνταν κανό με κουπιά. Εκτός από τον Olivier Behra, στις βάρκες επέβαινε και ο ερπετολόγος και μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης, κος Πέτρος Λυμπεράκης.

Χωρίς φως και με ησυχία

Από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ. Α.Ε. γύρω από το φράγμα έγινε πλήρης συσκότιση. Επίσης, η περιοχή επιτηρείτο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, όπως και από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να επιτευχθούν ιδιαίτερες συνθήκες ησυχίας μειώνοντας στο ελάχιστο την όχληση του ζώου.


2

Η πρώτη επιχείρηση

Την πρώτη νύχτα στις 26 Αυγούστου, η επιχείρηση εντοπισμού διήρκεσε από τις 20.00 μέχρι 24.00. Έγινε αναγνώριση του μικροπεριβάλλοντος των ακτογραμμών χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του ζώου.

Η δεύτερη επιχείρηση

Στις 27 Αυγούστου, το ζώο εντοπίσθηκε από κάτοικο της περιοχής στις 8.00 π.μ. Ο κος Behra, όλο το πρωί μελετούσε τη συμπεριφορά του ζώου στη συγκεκριμένη περιοχή για να προσαρμόσει τη μέθοδο σύλληψης, γνωρίζοντας ότι το ζώο συνήθως επιστρέφει το βράδυ. Το ζώο εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή αργά το απόγευμα. Γνωρίζοντας την τοποθεσία που βρίσκεται, επελέγη η χρήση διθέσιου κανό για την καλύτερη προσέγγιση. Γύρω στις 21.00, ενώ η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά και ο Olivier Behra με τον Π. Λυμπεράκη ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο κανό, κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο, μη συμμορφούμενος στις συστάσεις αστυνομικών και υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, προσέγγισε στη λίμνη απέναντι από την περιοχή που εμφανίστηκε ο κροκόδειλος, με αναμμένους ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει περαιτέρω όχληση με σφυρίγματα και φωνές. Η σοβαρότατη αυτή διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί.
Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της νεότερης κατάστασης, αφού αφέθηκε εύλογος χρόνος για την ηρεμία του ζώου, ο Olivier Behra με τον Π. Λυμπεράκη επιβιβάστηκαν ξανά στο κανό γύρω στις 22.30 προς την περιοχή που είχε νωρίτερα εντοπισθεί το ζώο. Σ' αυτή τους την προσπάθεια, πλησίασαν δύο φορές το ζώο για να το αιχμαλωτίσουν στα ρηχά νερά του φράγματος. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, ο Behra έπιασε το ζώο με τα χέρια του από τον κορμό του, αλλά αυτό αντέδρασε ξεφεύγοντας και απομακρύνθηκε στα βαθειά. Βλέποντας ότι το ζώο δεν εμφανίζεται ξανά, αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια την επόμενη νύχτα, καθώς η περαιτέρω ενόχληση του πιθανόν να το οδηγούσε σε άλλη περιοχή του φράγματος.

Η τρίτη επιχείρηση

Την τελευταία ημέρα στις 28 Αυγούστου εντάθηκε ο έλεγχος της περιοχής με τη συμμετοχή Ελληνικής Αστυνομίας και Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου για την αποφυγή οποιασδήποτε όχλησης. Παρ' όλη την προσπάθεια εντοπισμού του κροκοδείλου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτός έγινε αντιληπτός στις 20.00 μ.μ. Η επιχείρηση με την ίδια σύνθεση ξεκίνησε στις 21.00 μ.μ. Αυτή τη φορά έγινε προσπάθεια σύλληψής με θηλιά, αλλά ο κροκόδειλος κατάφερε να απομακρυνθεί στα βαθειά του φράγματος, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του εκ νέου έως τις 2.00 π.μ. Στις 2.30 π.μ. αποφασίστηκε η λήξη της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του ζώου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία θα δοθεί το 5% των προσλήψεων αναπληρωτών


Τι αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Το 5% των θέσεων των αναπληρωτών θα δοθεί τελικά σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι το 10% όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου της Ειδικής Αγωγής.

Για το σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση, σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) κατά προτεραιότητα σε κάθε κλάδο και ειδικότητα , άτομα που είναι ικανά για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τον 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α ́26) και έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, η οποία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ν. 3863/2010 (Α ́115) και δεν συμπεριλαμβάνει παθήσεις ψυχικών διαταραχών σε οποιοδήποτε ποσοστό. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί Δεν μπορούν να τοποθετούνται σε ποσοστό άνω του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ανά σχολική μονάδα.

Η παρούσα παράγραφος ισχύει από την 1.5.2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μπουγέλωσαν και άρχισε να βρίζει


Δείτε την αντίδραση του τρίχρονου κοριτσιού.

Ήθελε να ακολουθήσει τη μόδα, αλλά δεν περίμενε ότι θα της ερχόταν μια τέτοια ψυχρολουσία. Η αντίδραση της μικρής έκανε τη γιαγιά και τον παππού της να… δαγκωθούν.

Η τρίχρονη Σκάρλετ-Ρόουζ Ντέιβις θέλησε να πάρει μέρος στην πρόκληση του Ice Bucket. Μάλιστα, ζήτησε από τη γιαγιά και τον παππού της να τη μπουγελώσουν αυτοί και εκείνοι έκαναν την επιθυμία της πραγματικότητα. Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν κάτι απρόσμενο. Όταν τοκρύο νερό από την κατσαρόλα έπεσε στο κεφάλι της, η Σκάρλετ φώναξε «γ…το», αλλά και μερικές άλλες… παλιοκουβέντες .

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα είπε αυτά. Με σόκαρε. Προφανώς θα έχει ακούσει τέτοιες λέξεις απ’ όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό. Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι. Απορροφά τα πάντα. Εμείς όμως της εξηγήσαμε ότι δεν πρέπει να μιλάει έτσι», τόνισε η γιαγιά της μικρής.

Πάντως, οι γονείς δεν έδειξαν να πτοούνται από τη βρισιά που ξεστόμισε η κορούλα τους. έτσι, ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο. Δείτε το…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μακρά διαδρομή των αρχαιοκάπηλων στην Αμφίπολη


Περιγραφές του αρχαιολόγου Δ. Λαζαρίδη για τις ανασκαφές.

Στο ημερολόγιό του, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης περιγράφει την αναγκαιότητα της έναρξης ανασκαφών στην Αμφίπολη και την προστασία της περιοχής από την Αρχαιολογική Εταιρεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί άμεσα τότε, αρχαιολογικός χώρος, έτσι ώστε να βάλει «φρένο» στους αρχαιοκάπηλους, που πρόλαβαν πριν από αυτόν να ξεκινήσουν τις «εκσκαφές» και να συλήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Γράφει λοιπόν:

«26.04.1956, Αμφίπολη: "Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων».

«…Στην Αμφίπολη ήρθαμε με την οικογένειά μου, όταν ήμουν επτά ετών» θα θυμηθεί ο 82χρονος, σήμερα, Κ.Ε. που εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μπήκε ο ίδιος στο «βασίλειο» της (παράνομης) συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που αφθονούσαν, όχι μόνο στους αρχαιολογικός χώρους της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η ζωή του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ακόμα και σήμερα, στα βαθιά γηρατειά, η καρδιά του «χορεύει» κάτω από το στήθος, όταν μιλάει για το παρελθόν και τις (παράνομες) ανασκαφικές δραστηριότητές του.

Έφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει, γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικο…

«Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά» μας λέει και ξετυλίγει κάποιες πτυχές μιας διαδρομής, που παρόμοια διήνυσαν και διανύουν νύχτες, σε κάμπους και βουνά, χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί του, κατακυριευμένοι, όπως κι αυτός, από το πάθος του σκαψίματος ή -αν θέλετε- τον «πυρετό του χρυσού».

Παιδί πάμφτωχης προσφυγικής οικογένειας, άφησε μαζί με τους δικούς του, το 1927, τη Δράμα, με τα πολλά κουνούπια και την ελονοσία και κατέφυγαν νοτιότερα, στην Αμφίπολη. «Τα πολλά κουνούπια της λίμνης και η ελονοσία ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί. Άφησαν τότε τα ζώα τους ελεύθερα να τους οδηγήσουν- όπου εκείνα θα ησύχαζαν, εκεί θα εγκατασταίνονταν. Έτσι διάλεξαν και εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό της Αμφίπολης που τότε τού δώσανε το όνομα Νεοχώρι (Γενίκιοη)» εξιστορεί ο 82χρονος.

«Η οικογένειά μου ήρθε από τη Δράμα το 1944. Ήμασταν κτηνοτρόφοι. Θυμάμαι που πήγαιναν τα γίδια να βοσκήσουν ψηλά εκεί, στον λόφο Καστά, είχε πολύ αέρα και μου άρεζε να ανεβαίνω στην κορυφή... Το 1953, πήγα φαντάρος. Στο χωριό είχε πολύ φτώχεια… Όταν γύρισα, μαζί με τον αδερφό μου ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις οβίδες από τον λόφο. Είχαν μείνει πολλές από τον Βαλκανικό πόλεμο. Βγάζαμε μολύβια και “τούντσια” και τα πουλούσαμε στη Θεσσαλονίκη, δώδεκα δραχμές το κιλό. Τις βρίσκαμε εύκολα, γιατί, όταν χτυπούσε η οβίδα, άφηνε ίχνη καπνού στα βράχια, ήταν ζεστή και άφηνε καπνούς. Υπήρχαν, όμως, τρύπες που δεν είχαν καπνούς. Σκάψαμε… ήταν τάφοι. Έτσι άρχισαν όλα» λέει ο Κ.Ε., ξεδιπλώνοντας τις μνήμες του στις πρώτες εκσκαφές των τυμβωρύχων και τις θεαματικές ανακαλύψεις τους.

«Εδώ έσκαβαν όλοι» θα μας πει, για να προσθέσει: «Ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα “καλά μνήματα”, έμειναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια. Πηγαίναμε βράδυ, ήμασταν το πολύ δυο-τρεις. Τα πουλούσαμε στον έμπορο και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό τους. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Έβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές».

Το 1955 -συνεχίζει- «ήρθε ο αρχαιολόγος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Λαζαρίδης και ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες. Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στο Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη».

1964-1965: «Μετά την έρευνα του νεκροταφείου, προχώρησα στην έρευνα της πόλης. Επιχείρησα ένα πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Οι έρευνες αυτές ήταν άκαρπες. Εντούτοις πίστευα ότι εδώ θα έπρεπε να βρισκόταν ο σημαντικότερος χώρος της πόλης και ίσως η Αγορά. Την πεποίθησή μου ενίσχυε το γεγονός ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν αυτό το χώρο Μπεζεστένι και ότι εδώ αποκαλύπτονταν, όταν όργωναν, αξιόλογα τυχαία ευρήματα, όπως επιγραφές και αγάλματα. Η πόλη αυτή, που έγινε αποικία των Αθηναίων στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, είμαι βέβαιος πως ήταν ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Από τα πιο μακρινά μέρη υπήρχαν παροικίες στην Αμφίπολη. Και, φυσικά, υπήρχαν ντόπια εργαστήρια κοσμημάτων, γλυπτών, αγγειοπλαστικής» γράφει στο ημερολόγιό του ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

«Εμείς δείξαμε τον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη» θα πει ο 82χρονος Κ.Ε. «Αλλά, όμως, το πλέον αξιόλογο κτίριο ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων αποκαλυφθείς εις τη θέσιν Μπεζεστένι και εντός αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας... Εντός της Κοινότητας Αμφιπόλεως, όπισθεν της οικίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατά τη διάνοιξη των θεμελίων δια την οικοδομήν της εκκλησίας του χωριού, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξις ορθογώνιου σκάμματος επί του μαλακού βράχου... Διαπιστώθη ούτως ότι πρόκειται περί λαξευτού τάφου εκ των λεγόμενων μακεδονικών Ταφή, δεν διαπιστώθει ούδ΄ανευρέθησαν οστά» αναφέρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης στα Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας έτους 1964, διαπιστώνοντας ότι αρχαιολογικοί τάφοι υπήρχαν, αλλά ήταν άδειοι.

«Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει και τότε τα παρέδωσα και εγώ» σημειώνει ο Κ.Ε., η δράση του οποίου θα φτάσει μακριά και πέρα πλέον από την Αμφίπολη.

«Εγώ άρχισα από τους πρώτους» θα ομολογήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα συμπληρώσει: «Πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο- τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ήμασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς» θα πει απογοητευμένος και θα τονίσει: «Πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι… αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία…».

«Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα 'κοπρόσκυλα' της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου, είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα… Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια. Εγώ ήμουν τολμηρός, θαρραλέος. Εγώ θα την κοπανήσω, είπα στον αδερφό μου, βγαίνω από την πόρτα και τρέχω, δύο τη νύχτα, πάω στον ταξιτζή στον γιο του προέδρου. Ήταν μια γριά Πόντια, δικιά μας. “Πάντον, όπου θέλει, μπορεί να έχει άρρωστο” λέει του γιου της. Τού λέω Θεσσαλονίκη πρέπει να πάω, έχω άρρωστο στο νοσοκομείο- ψέματα τού είπα. Το πρωί παίρνει ο διοικητής και μου λέει: την κοπάνησες, έτσι;. Τι να κάνω, τού είπα… Έτσι, ένα βράδυ έφυγα και από τη Ζίχνη. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε… Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος… άλλοι έπαιρναν τα λεφτά» μας λέει ο Κ.Ε., χωρίς, ωστόσο, να μας αποκαλύπτει ποιοι τα έπαιρναν.

«Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006 τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη» συμπληρώνει και μας δείχνει και αποδεικτικά στοιχεία των όσων υποστηρίζει.

«Τώρα τα παράτησα, γέρασα… Στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά, εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Τού έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν» θα μας πει, με έκδηλη την υπερηφάνεια στο βλέμμα και τη φωνή, προτού μας αποχαιρετήσει.

«Οργιάζουν», στη Μεσολακιά, οι φήμες και οι συζητήσεις για την αρχαιοκαπηλία

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, στη γνωστή πλέον Μεσολακιά, οι φήμες για την αρχαιοκαπηλία δίνουν και παίρνουν. «Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν» θα μας πουν και θα συνεχίσουν: «Όταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν… μπάρμπα στην Κορώνη. Έτρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά... Αν πούμε πολλά, θα γίνουμε κακοί» θα μας πουν κάτοικοι της Μεσολακιάς, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αλλά χωρίς να μας αποκρύψουν πως και αυτοί έβρισκαν διάφορα νομίσματα στα χωράφια τους.

«Παλιά ψάχνανε με τσάπες, άρπαζαν ό,τι μπορούσαν και έφευγαν, γι' αυτό και βρήκαμε πολλά νομίσματα και αγαλματίδια στους τάφους. Σήμερα, είναι αλλιώς. Όσο για το “κύκλωμα”, αυτό μπορεί να είναι κλειστό, αλλά τα νέα μαθαίνονται γρήγορα -από τον έναν στον άλλο. Αν γίνει η αρχή, σε βρίσκουν εύκολα» θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Σερραίος, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για να προσθέσει: «Πριν από δυο χρόνια, μετά από εξάμηνες παρακολουθήσεις, προσήγαγαν περισσότερα από 120 άτομα στη Β. Ελλάδα με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, έπιασαν και τον 'εγκέφαλο' και αρκετοί είναι στη φυλακή… Με παρακολουθούσαν και μένα, κάνανε έρευνα και στο σπίτι. Δεν είχα τίποτα, παρά μόνο ένα “βρώμικο” τηλέφωνο μέσα σε έξι μήνες, που ήθελε κάποιος να μου πουλήσει νομίσματα. Σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει τρόπος για να μπεις ή να βγεις. Ερασιτέχνες δεν υπάρχουν. Όταν βγάζεις κέρδος από αυτή τη δουλειά, τότε είσαι επαγγελματίας».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες: «Το πρωί τους έθαβαν και το βράδυ τους έκλεβαν. Όπου είχε χρυσό, άνοιγαν μια τρύπα και τα έπαιρναν. Κάποιοι λένε ότι οι Ρωμαίοι εκπαίδευαν και μαϊμούδες… μαϊμού την έκανε τη δουλειά, τα μάζευε και τα πήγαινε στην τρύπα. Ο τρύπες δεν γίνονταν τυχαία… Οι εννιά στους δέκα στην Αμφίπολη έκαναν αυτή τη δουλειά και πολλοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις».

Από την πλευρά του, ο επί 12 χρόνια συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη, Κώστας Βαρύτας, θυμάται: «Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα. Όταν βρέθηκε ο μεγάλος τάφος, κάτω από το μουσείο, ο Λαζαρίδης μας είπε να φύγουμε όλοι μακριά για να μην πάθει κάποιος κανένα κακό. Ήταν πολλοί αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που πέθαναν τότε από τις αναθυμιάσεις».

Την ίδια ώρα, στο μικρό καφενεδάκι της Μεσολακιάς, η συζήτηση γυρίζει από ένα «κοινό μυστικό», όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι θαμώνες: όσοι είναι οι κάτοικοι της Αμφίπολης, σε διπλάσιο αριθμό θα έβρισκες στα σπίτια τους ανιχνευτές μετάλλων…



Διαβάστε περισσότερα...

Στη δικαιοσύνη οι συνταξιούχοι υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας


Προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του Ταμείου τους καταγγέλλοντας πως θα πάρουν μειωμένο εφάπαξ.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι συνταξιούχοι υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να λάβουν το εφάπαξ που δικαιούνται. Οι συνταξιούχοι κατέθεσαν στο ΣτΕ προσφυγή κατά του ταμείου τους, ΤΑΥΤΕΚΩ, καταγγέλλοντας πως θα πάρουν μειωμένο εφάπαξ – αν τελικά το πάρουν- με καθυστέρηση έξι ετών.

Μάλιστα, από τους 170 τραπεζοϋπάλληλους , που βρίσκονται σε αναμονή, ορισμένοι δεν έχουν πάρει καν την σύνταξή τους, ενώ κανείς δεν έχουν λάβει το εφάπαξ.

Όλα άλλαξαν όταν το ΤΑΥΤΕΚΩ (διάδοχος του ΤΑΠΕΤΕ) με απόφασή του τροποποίησε τον κανονισμό και έτσι το ταμείο δεν όφειλε να καταβάλει το εφάπαξ μόλις οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό το εφάπαξ, θα δίνεται μόλις εγκριθεί και εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης και πάντα σύμφωνα με την λίστα προτεραιότητας εξόδου από την Τράπεζα που ήδη υπάρχει.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, πέραν των νομικών επιχειρημάτων που επικαλούνται στην προσφυγή τους, αναφέρουν ότι ήδη στην λίστα αναμονής είναι 115 συνάδελφοι τους ενώ ακολουθούν εκείνοι (170 άτομα), την ώρα που το ΤΑΥΤΕΚΩ έχει σήμερα κεφάλαιο για να καταβάλει το εφάπαξ μόνο σε 50 συνταξιούχους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κουλτούρα του δρόμου της πόλης πάει στην ΔΕΘ


Επιδείξεις με σκέιτμπορντ για τους νέους.

Για τους νέους που αρέσκονται στις δραστηριότητες και την… περιπέτεια οι διοργανωτές της 79ης Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (6-14 Σεπτεμβρίου) φέρνουν την κουλτούρα του δρόμου της πόλης πιο κοντά στους επισκέπτες της.

Ειδικότερα, μέσω μιας σειράς δράσεων, που θα προβάλλουν και θα προωθήσουν τη Street Culture (κουλτούρα του δρόμου) της πόλης, οι διοργανωτές της 79ης ΔΕΘ έχουν φροντίσει για την εκτέλεση εργαστηρίων και επιδείξεων Skateboard, BMX, Longboard, Graffiti, Break dance, Capoeira και Street Theatre, με στόχο να εντυπωσιάσουν και να συναρπάσουν τους επισκέπτες της διοργάνωσης, προσελκύοντας, παράλληλα, το νεανικό κοινό της πόλης.

Αθλητές BMX και Skateboard, χορευτές Break dαnce, Capoeiristas, καλλιτέχνες Graffiti, ακροβάτες, μίμοι, ζογκλέρ και ισορροπιστές θα αναλάβουν την διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων εκμάθησης και πειραματισμού με μορφές τέχνης, αθλητισμού και χορού που στο σύνολό τους αποτελούν τη λεγόμενη "κουλτούρα του δρόμου".

Η δράση «Back to the Streets», την οποία συνδιοργανώνουν η εταιρεία Alpika με τη ΔΕΘ-Helexpo, θα κορυφωθεί, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, με τη διοργάνωση του πρώτου longboard race στη Θεσσαλονίκη, με street performances και με μουσική από τους Paranaue. Η δράση θα εκτελείται καθημερινά κατά τη διάρκεια της 79ης ΔΕΘ (06/09-13/09) για τέσσερις ώρες (από τις 5.30 το απόγευμα), στον υπαίθριο χώρο έναντι του Περιπτέρου 14.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια τμήματα έμειναν κενές θέσεις


Όλα τα τμήματα απαιτούσαν εξέταση σε ειδικό μάθημα.

Περισσότερες από1.164 θέσεις έμειναν κενές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Οι θέσεις αυτές αφορούν τους υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Όσον αφορά τους υποψηφίους της γενικής σειράς (90%) προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων που δεν καλύφθηκαν είναι πιο μικρός και ανέρχονται σε 558.

Μέσα από μια ανάλυση των στοιχείων στην οποία προχώρησε το news.gr προκύπτει ότι οι κενές θέσεις αφορούν τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Τα εν λόγω τμήματα δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον του συνόλου των υποψηφίων ενώ για να διεκδικήσει κάποιος την εισαγωγή του θα πρέπει να πετύχει 10 και άνω στο ειδικό ή τα ειδικά μαθήματα στα οποία απαιτείται εξέταση.

Για παράδειγμα ακόμα και αν ένας υποψήφιος στο τμήμα Ισπανικής φιλολογίας γράψει 19000 μόρια αλλά δεν πετύχει το 10 στα Ισπανικά δεν μπορεί να διεκδικήσει την εισαγωγή του στο τμήμα παρά το γεγονός ότι η βάση του είναι 4.054 μόρια.




Διαβάστε περισσότερα...