Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Στο μικροσκόπιο των Αδιάφθορων της ΕΛΑΣ αστυνομικοί στον Έβρο

Ελέγχονται για ληστείες σε βάρος προσφύγων και βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησής τους.

Έρευνα για αστυνομικούς στα σύνορα του Έβρου που καταγγέλλεται ότι ληστεύουν πρόσφυγες και τους επαναπροωθούν αυθαίρετα στην Τουρκία, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες που έκαναν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το τελευταίο διάστημα καταγγέλθηκαν τουλάχιστον 15 με 20 κρούσματα από πρόσφυγες στις ΜΚΟ κι από ‘κει στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης που κίνησε τη διαδικασία της έρευνας, αναθέτοντάς την στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής του Έβρου διενήργησαν τον τελευταίο καιρό βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης Σύρων προσφύγων, τους οποίους προηγουμένως έκλεψαν ή λήστεψαν, αφαιρώντας χρήματα κι άλλα προσωπικά αντικείμενα που είχαν πάνω τους.

Στην παραγγελία του ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος, της ληστείας, της κλοπής κι ό,τι άλλο προκύψει από την έρευνα.

Η υπόθεση κινήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

-------------

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο Χ. Στυλιανίδης.

«Η ανθρωπότητα βιώνει στις μέρες μας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση είναι μεν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ειδικά ευρωπαϊκή κρίση μιας και στα σύνορα της Ένωσης συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Ο κ. Στυλιανίδης, ήταν ο βασικός ομιλητής συνεδρίου στην Λευκωσία , με θέμα: «Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου και Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Συρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια πρόσφυγες με συνεχείς ανοδικές τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει προσφυγοποιηθεί. Ο κ. Στυλιανίδης σαφής στο κατά πόσο η ΕΕ οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες. Επικαλούμενος τοποθετήσεις του Προέδρου Γιούνγκερ τόνισε πως η Ευρώπη έχει μια ιστορία προσφύγων και μεταναστών και δεν μπορεί να την αρνηθεί, αλλά να την στηρίξει. Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα) ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναγνώρισε και εκείνη με τη σειρά της ότι η κρίση ξεπέρασε την Ευρώπη , διότι αρχικά υπήρχε η προσέγγιση ότι αυτή αποτελούσε πρόβλημα του νότου. «Όταν όμως έφτασαν οι πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη, τότε με καθυστέρηση αποφασίστηκε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση» τόνισε, λέγοντας ωστόσο ότι η ΕΕ έστω και με καθυστέρηση μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης ιδιαιτέρως μέσω της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωμένη Αριστερά, Κύπρος) ανέφερε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και στάθηκε στον ρόλο που η ΕΕ θα έπρεπε να έχει διαδραματίσει. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα γιατί δεν διείδε τις εξελίξεις ή γιατί αρκετοί συνέβαλαν στο να προκύψουν αυτές οι εξελίξεις», είπε και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες δυνατότητες να παρέμβει και να επηρεάσει ουσιαστικά τους Ευρωπαϊκούς χειρισμούς. Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ αλλά υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να ωθήσει τον κόσμο προς τα μπροστά, αυτός είναι η ΕΕ». Συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποτελέσει στο μέλλον τον τρίτο πόλο στρατιωτικής δύναμης. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στο κυπριακό ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι η κατάσταση στην οποία εισήλθε η Τουρκία εισήλθε δύσκολα θα την καταστήσει χώρα σταθερότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο δρ. Μιχάλης Ατταλίδης, Γενικός Συντονιστής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της κρίσης, λέγοντας πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύγκρουση εντοπίζεται εντός του Ισλάμ, μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ωστόσο, ο κ. Ατταλίδης υπέδειξε ότι εν πολλοίς τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται και στα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι και απόρροια της αποτυχίας των κινημάτων της Αραβικής 'Ανοιξης. Επίσης, υποστήριξε ότι και η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική κρίση και τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διαδικασία- επεσήμανε- η οποία έχει ανησυχητικά πληγεί και υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

-------------

Πρόταση Μέρκελ για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων


Την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, προασπίστηκε χθες η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ... θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η Μέρκελ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους ηγετικών στελεχών του SPD εναντίον της ιδέας αυτής.

«Και μπορώ επίσης να σας πω ότι δεν θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.

-------------

Ενισχύεται το αντιισλαμικό κίνημα στη Γερμανία


Το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida, που κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας, γνωρίζει μια δεύτερη άνθιση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης που τρέφει τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του.

«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο γεμάτοι από μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους», προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, την ώρα που ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε μια νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη.

Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, επεσήμανε η Νέλε Βίσμαν ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα (…) που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες», εξήγησε η Βίσμαν.

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Γερμανία και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida.

Έκτοτε η προσφυγική κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000.

Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε.

«Το θέμα των προσφύγων παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες, συνέχισε η Βίσμαν.

Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε.

-------------

Ανεστάλη η κίνηση των επιβατικών σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία

Ενόψει της αναμενόμενης μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Στην αναστολή όλων των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη γειτονική Κροατία προχώρησαν την Παρασκευή οι αρχές της Σλοβενίας, καθώς προετοιμάζονται για την αναμενόμενη άφιξη πολυάριθμων μεταναστών και προσφύγων που το Ζάγκρεμπ εκτιμάται πως θα ανακατευθύνει προς το σλοβένικο έδαφος, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο σλοβένικος οργανισμός σιδηροδρόμων.

«Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων, η κανονική κίνηση των επιβατικών συρμών ανάμεσα από την Κροατία στη Σλοβενία αναστέλλεται», ανέφερε ο σλοβένικος εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων στον ιστότοπό του και διευκρίνισε ότι αυτή η «αντίδραση» στη «μετανάστευση των προσφύγων» ελήφθη «σε συντονισμό με τις αρχές».

Η διακοπή της κυκλοφορίας των τακτικών δρομολογίων, που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίς το βράδυ, αναμένεται να συνοδευτεί από τη λειτουργία ειδικών μέσων μεταφοράς για τη διέλευση των προσφύγων από την επικράτεια της Σλοβενίας, καθώς προς αυτή τη μικρή χώρα-μέλος της ΕΕ αποφάσισε να τους ανακατευθύνει το Ζάγκρεμπ, αφού δεν μπορούν πλέον να διέρχονται από την Ουγγαρία.

Μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να σφραγίσει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα σύνορά της επιβάλλοντας πλέον αυστηρούς ελέγχους στα συνοριακά σημεία ελέγχου, η κροατική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα δημιουργήσει, σε συντονισμό με τη Λιουμπλιάνα, έναν διάδρομο μέσω Σλοβενίας, διευκρινίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό θα λειτουργούν δύο σημεία οδικής διέλευσης και ένα σημείο σιδηροδρομικής διέλευσης στα σύνορα.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα κλείσει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (στις 01:00 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας), όπως είχε κλείσει τα σύνορά της και με τη Σερβία, στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

-------------

«Περιοχές τράνζιτ» για την αντιμετώπιση της μαζικής ειροής προσφύγων προτείνει η Μέρκελ

Θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο.

Την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, προασπίστηκε χθες η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ... θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η Μέρκελ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους ηγετικών στελεχών του SPD εναντίον της ιδέας αυτής.

«Και μπορώ επίσης να σας πω ότι δεν θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.

-------------

Pegida, το αντι-ισλαμικό κίνημα κλείνει ένα χρόνο ζωής

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη για Μέρκελ και Γκάμπριελ σε διαδήλωση.

Αντλώντας δύναμη και τροφή για τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του από την προσφυγική κρίση, το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας. Ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζει σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πως οι πολίτες «δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο γεμάτοι από μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους».

Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, όπως επισημαίνει η Νέλε Βίσμαν, ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες», εξήγησε η Βίσμαν.

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Γερμανία και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida.

Έκτοτε η προσφυγική κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000.

Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε.

«Το θέμα των προσφύγων παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες, συνέχισε η Βίσμαν.

Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε.

-------------

Λεωφορείο με πρόσφυγες έφτασε στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας

Έκλεισε τα σύνορά της η Ουγγαρία.

Το πρώτο λεωφορείο που μεταφέρει πρόσφυγες έφτασε στο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας σήμερα, όπως ανακοίνωσε η σλοβένικη αστυνομία, αφού η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, προωθώντας τους πρόσφυγες στη γειτονική Σλοβενία.

«Το λεωφορείο είναι στο μεθοριακό πέρασμα και τώρα οι πρόσφυγες θα υποβληθούν στη διαδικασία καταγραφής», δήλωσε ο Μπόγιαν Κίτελ εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι επιβαίνουν στο λεωφορείο.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη γειτονική Κροατία, καθώς προετοιμάζεται για την αναμενόμενη άφιξη πολυάριθμων μεταναστών και προσφύγων που το Ζάγκρεμπ εκτιμάται πως θα ανακατευθύνει προς το σλοβένικο έδαφος, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της τα μεσάνυχτα (01:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία ανακοίνωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να περιορίσουν την εισροή μεταναστών στο έδαφός τους για όσο διάστημα η Αυστρία και η Γερμανία κρατούν τα σύνορά τους ανοικτά, όμως η Λιουμπλιάνα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ζάγκρεμπ για το ενδεχόμενο να προωθούνται οι πρόσφυγες μόνο σε δύο μεθοριακά περάσματα.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας της Σλοβενίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε στο Reuters ότι σήμερα οι πρόσφυγες αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα μέσω των μεθοριακών περασμάτων Γκρουσκόβγε και Πετίσοβτσι, τα οποία βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Τον προηγούμενο μήνα μόλις 3.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Σλοβενία, η οποία είναι σε θέση να υποδέχεται 8.000 ανθρώπους ημερησίως.

-------------

Μέρκελ: Καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έκανε και πάλι λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η κυρία Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της αύριο στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η κυρία Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η 'Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

-------------

Ο στρατός της Σλοβενίας στα σύνορα για τους πρόσφυγες


Ο σλοβενικός στρατός θα συνδράμει την αστυνομία στη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία που είχε ως αποτέλεσμα οι μετανάστες να κατευθύνονται πλέον προς τη Σλοβενία.

"Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει τον στρατό στη συνδρομή της αστυνομίας", δήλωσε ο Τσέραρ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια σύνοδο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Σλοβενίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο Πόθεν Έσχες


Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το έως τώρα επικρατέστερο σενάριο είναι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων (περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, γενικοί γραμματείς υπουργείων κ.ά), πλην των βουλευτών και των υπουργών, να επιστρέψει στην αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ωστόσο, η σύνθεση της επιτροπής που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στη Βουλή υπάρχει πρόθεση να αλλάξει σημαντικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: σε αυτήν να μετέχουν 9 μέλη από 7 που είναι σήμερα και στους τρεις κοινοβουλευτικούς, τους τρεις δικαστές και τον εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος να προστεθούν δύο ακόμη μέλη τα οποία θα προέρχονται από ανεξάρτητες αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΑΔΑΕ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, να μην αυξηθούν δηλαδή τα μέλη, ο πρόεδρος αυτής δεν θα είναι κοινοβουλευτικός αλλά θεσμικός, όπως ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου φαίνεται να καταλήγουν σε αυτές τις αλλαγές αν και στα χέρια τους έχουν φτάσει κι άλλες προτάσεις.

Όπως, το σύστημα να διατηρηθεί ως έχει, δηλαδή με όλες τις κατηγορίες υπόχρεων που εξετάζονται έως τώρα από τη Βουλή να παραμένουν εκεί αλλά να προστεθούν στην Επιτροπή επιπλέον δικαστικοί ή μη κοινοβουλευτικοί.

Η πιο ριζοσπαστική πρόταση που έπεσε πάντως στο «τραπέζι» των συζητήσεων ήταν όλες οι κατηγορίες υπόχρεων να ελέγχονται από την Αρχή για το ξέπλυμα, ωστόσο επειδή διαπιστώθηκε ότι αυτή «κολλάει» στο σύνταγμα που προβλέπει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ελέγχονται από εξωκοινοβουλευτικούς και μόνο, εγκαταλείφθηκε νωρίς.

Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή εντός των επόμενων 15 ημερών με στόχο να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακαδημαϊκή ταυτότητα για τους καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας με έγγραφό του ενημερώνει ότι σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Φ. 122.1/48/53249/Ζ2/01-04-2015 (ΦΕΚ 702/τ. B'/24.04.2015) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας για καθηγητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., λέκτορες των Πανεπιστημίων, Καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), ερευνητές και τακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α. και ερευνητικών κέντρων/φορέων» οι καθηγητές, ερευνητές και το προσωπικό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Φορέων της χώρας οφείλουν να υποβάλλουν την αίτηση για έκδοση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr/.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω ΥΑ καλούνται όλοι οι αποδέκτες να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ενημερωθεί όλο το προσωπικό και να γίνει δυνατή η έκδοση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας από όλους.

Επισημαίνεται ότι τα Ιδρύματα και οι Ακαδημίες οφείλουν να ενημερώσουν τους καθηγητές και το προσωπικό τους για τη νέα Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία έκδοσης των Ακαδημαϊκών Ταυτοτήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2015. Για περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινίσεις και τεχνική υποστήριξη, λειτουργεί ειδικό Γραφείο Αρωγής Χρηστών (http://academicid.minedu.gov.gr/Contact.aspx, 215-215-7855).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια με τη δύναμη των αριθμών


Αναλυτικοί πίνακες για το τι έχει γίνει έως τώρα.

Έως και σήμερα 3.301 είναι οι συνολικές προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Β/θμια Εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων σε Εκκλησιαστικά και Σιβιτανίδειο οι οποίες και πραγματοποιούνται μέσω του πίνακα αναπληρωτών όπως και οι προσλήψεις για τα υπόλοιπα σχολεία.

Όσον αφορά τις πιστώσεις που έχουν απομείνει αυτές είναι περίπου 600 δεκάμηνες πιστώσεις μέσω ΠΔΕ και κρατικού προϋπολογισμού. Οι εν λόγω πιστώσεις μπορούν να δώσουν 670 περίπου προσλήψεις. Μέσω ΕΣΠΑ για την Ειδική Εκπαίδευση έχουν απομείνει 268 προσλήψεις για την Εξατομικευμένη και 514 για την Εξειδικευμένη Στήριξη.



Όσον αφορά το υπόλοιπο των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και του ΠΔΕ θα αναφέρουμε ότι μέσω κρατικού είχαν δοθεί όπως έχει γράψει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής 1.300 δεκάμηνες πιστώσεις για τη Β/θμια.

Ο κρατικός προϋπολογισμός

Μέσω του κρατικού - ΓΛΚ και άδειες άνευ αποδοχών εγκριτικές αποφάσεις 10/9 και 16/9 – έχουν γίνει οι προσλήψεις της Α φάσης της Γενικής Εκπαίδευσης, των Εκκλησιαστικών, Μουσικά Σχολείων και των Πειραματικών. Οι συνολικοί ανθρωπομήνες οι οποίοι αξιοποιήθηκαν είναι 9.907 και έχουν απομείνει από τις 13.000, 3093 ανθρωπομήνες που με μέσο όρο απασχόλησης τους 9 μήνες μπορούν να δώσουν 344 προσλήψεις.



Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δόθηκαν στη Β/θμια συνολικά 15.570 ανθρωπομήνες ήτοι 1.570 δεκάμηνες πιστώσεις. Μέσω του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση και η Β φάση των προσλήψεων στη Γενική Εκπαίδευση. Συνολικά έχουν απομείνει 3052 ανθρωπομήνες που μπορούν να δώσουν 339 προσλήψεις με μέσο όρο απασχόλησης τους 9 μήνες.



Πόσες προσλήψεις μπορούν να γίνουν στη Β/θμια

Δεδομένου ότι έχουν απομείνει 600 περίπου δεκάμηνες πιστώσεις που μπορούν να δώσουν 680-730 προσλήψεις, ανάλογα με το αν ο μέσος όρος προσλήψεων είναι 9-8,5 μήνες εξάγουμε το συμπέρασμα ότι μαζί με το ΕΣΠΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 1.500 προσλήψεις.



-------------

Σε χαμηλότερα νούμερα θα διαμορφωθούν οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια

Συγκριτικά με το 2014-15 χωρίς νέες πιστώσεις.

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του news.gr ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής ο οποίος αναφέρει ότι την επόμενη Τρίτη θα γίνουν τελικά 250 προσλήψεις στα Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης. Οι προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη που τις περίμεναν οι εκπαιδευτικοί χθες, μεταφέρονται για την άλλη Παρασκευή, «Θα ακολουθήσουν (πιθανώς την Παρασκευή) περίπου 350-370 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου στην παράλληλη στήριξη της Δευτεροβάθμιας» τονίζει ο κ. Κορδής και προσθέτει ότι παράλληλα θα διατεθούν και 1400 ώρες εβδομαδιαίως για την κάλυψη κάποιων κενών στα Μουσικά Σχολεία.

Μετά και τις τελευταίες προσλήψεις ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων στις δομές της Δευτεροβάθμιας ανέρχεται σε 3283. Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων στην Εκπαίδευση είναι 12382. Οι εναπομείνασες πιστώσεις στις δομές της Δευτεροβάθμιας είναι περίπου 1500. Σημειώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων είναι 12.400 καθώς σε αυτές πιθανόν ο κ. Κορδής να μην αθροίζει τις 14 προσλήψεις στα εκκλησιαστικά σχολεία και τις 4 προσλήψεις στη Σιβιτανίδειο.

«Μετά την επικαιροποίηση των κενών στα Μουσικά αλλά και στη Γενική Παιδεία θα πρέπει άμεσα να γίνει η επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη των κενών στις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» υπογραμμίζει ο αιρετός.

Να προσθέσουμε ως news.gr ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.301 προσλήψεις και αν σε αυτές αθροίσουμε και τις 1.500 που μπορούν να γίνουν με τα έως τώρα δεδομένα θα έχουμε ένα άθροισμα προσλήψεων 4.800 προσλήψεις περίπου όταν το προηγούμενο σχολικό έτος οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου έφθασαν τις 5.212. Παρά το γεγονός ότι τα κενά είναι αυξημένα λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, ο αριθμός των αναπληρωτών χωρίς νέες προσλήψεις θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα νούμερα αν δεν υπάρξουν και νέες πιστώσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι


Τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό και φορολογικό τους, επιβεβαίωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Πρωτοβουλία των Αγροτών, καθώς και παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς, εξέφρασαν σήμερα την πρόθεση να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σαν μια γροθιά να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού πλέον τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παλεύουμε πλέον ενωμένοι, για πρώτη φορά και με κοινό πλάνο, για να μην γκρεμιστεί η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία της χώρας. Μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν φύγει από την κτηνοτροφία 22.000 άτομα και εάν περάσουν τα μέτρα, απλώς ο κλάδος θα σβήσει, γιατί δεν βγαίνουμε πια». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «εάν χαθεί ο πρωτογενής τομέα δεν θα αυξηθεί μόνο η ανεργία κατακόρυφα, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές θα τρώμε τα σκουπίδια των ξένων, όσα δηλαδή θα μας στέλνουν για να γεμίσουν τα ράφια στα ελληνικά καταστήματα».

Εντός της επόμενης εβδομάδας, οι επικεφαλής των προαναφερόμενων φορέων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις και θα θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους, που θα γίνουν σε κοινές ημερομηνίες, τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛ.ΑΣ: Γραφείο ενημέρωσης για τους επισκέπτες της Αθήνας


Άρχισε από σήμερα, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών Αθηνών, το οποίο είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και με σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών Αθηνών, που υπάγεται ως δομή στην Τουριστική Αστυνομία στοχεύει στην:

-Ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, με την άμεση και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών- τουριστών, παρέχοντας σε αυτούς τις κατάλληλες οδηγίες και απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος.

-Άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματική διαχείριση των όποιων προβλημάτων ή περιστατικών ανακύπτουν, όπως ενδεικτικά απώλειες εγγράφων ή άλλων αντικειμένων, κλοπές, έκδοση σχετικών βεβαιώσεων-αντιγράφων κ.λπ.

Το Γραφείο είναι στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο και ξενόγλωσσο προσωπικό και στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. και συγκεκριμένα επί της οδού Δραγατσανίου 4 (ισόγειος χώρος εντός στοάς). Θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, καθ όλη τη διάρκεια του έτους, με ωράριο λειτουργίας 07.30-22.00 καθημερινά. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210-3222230 και 210-3222232, εκ των οποίων το δεύτερο λειτουργεί και ως fax.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστική επιστολή μιας γυναίκας από τη Μυτιλήνη: Δολοφόνησαν το μωρό μου


«Όταν έφυγε ο άγγελος μου σταμάτησε και η δική μου ζωή!». Έτσι ξεκινά τη συγκλονιστική επιστολή της μια μητέρα από τη Μυτιλήνη, περιγράφοντας ίσως την πιο τραγική στιγμή που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα: να γεννά ένα βρέφος και να το χάνει μέρες μετά χωρίς να προλάβει καν να το πάρει αγκαλιά.

Η 32χρονη γυναίκα είχε βρεθεί στη Μυτιλήνη για σπουδές και ρίζωσε εκεί αφού γνώρισε τον έρωτα της ζωής της. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωνόταν με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού, τη γέννηση του οποίου ανέμεναν το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Αυγούστου.

«Ένιωθα να μου ξεριζώνουν τα σπλάχνα»

Το τελευταίο υπερηχογράφημα την Παρασκευή 8 Αυγούστου έχει δείξει ότι το νεογνό δεν κατεβαίνει με φυσιολογικό τρόπο. Η 32χρονη ζητά να τη βάλουν στο χειρουργείο για «καισαρική τομή». Ωστόσο, η γυναικολόγος με τον ειδικευόμενο ιατρό θέλουν να περιμένουν.

Στις 10 Αυγούστου μπαίνει για να γεννήσει. Οι γιατροί περιμένουν τον φυσιολογικό τοκετό μέχρι τη στιγμή πουβλέπουν ότι το νεογνό δεν μπορεί να γεννηθεί. Όπως αναφέρει η 32χρονη, η μαία σπρώχνει το νεογνό προς τα κάτω πιέζοντας τη κοιλιά της 32 και η γυναικολόγος μαζί με τον ειδικευόμενο ιατρό να τραβούν το νεογνό με μεταλλικές λαβίδες! «Ένιωθα να μου ξεριζώνουν τα σπλάχνα» λέει η 32χρονη.

Λίγη ώρα μετά το νεογνό βγαίνει με μειωμένους καρδιακούς παλμούς. Η γυναικολόγος αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια. Ακολουθεί πανικός: Έρχονται χειρούργος , παιδίατρος, νεογνολόγος! Προσπαθούν να σώσουν το νεογνό. Η 32χρονη βλέπει να τρέχουν αίματα από το κεφάλι του παιδιού της. Δεν της λένε κουβέντα. «Το μωρό μου!» φωνάζει χωρίς να παίρνει απάντηση.

Επειγόντως στην Αθήνα με… πατέντα μάστορα για οξυγόνο

Τρεις ώρες μετά το νεογνό προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή. Αποφασίζεται αεροκομιδή με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Αθήνα. Δεν υπάρχει όμως θερμοκοιτίδα για νεογνά με παροχή οξυγόνου. Η λύση δόθηκε με έναν μάστορα που ξήλωσε μια συσκευή οξυγόνου από το τοίχο και την προσάρμοσε στη θερμοκοιτίδα...

Οι ιατροί του Νοσοκομείου στην Αθήνα δεν πιστεύουν αυτά που βλέπουν. Ένα νεογνό στην κυριολεξία διαλυμένο, αφού διαπιστώnουν κατάγματα της κλείδας, κατάγματα κρανίου, κεφαλαιματωμά και υποσκληρίδια αιμορραγία, με όλα να οφείλονται σε τραυματισμό κατά τον τοκετό…



Το βρέφος νοσηλεύτηκε στην εντατική για 35 μέρες πριν χάσει τη μάχη. Οι γιατροί είχαν ενημερώσει τη μητέρα πως ακόμη και αν την κέρδιζε θα ζούσε ως «φυτό»…

Η 32χρονη μητέρα πριν λίγες ημέρες κίνησε όλες τις νομικές διαδικασίες για να βρει δικαίωση η ψυχούλα του παιδιού της.

Ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης ζήτησε το ιστορικό και το φάκελο της υπόθεσης από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και σύντομα θα υπάρχει κλητεύσει των υπευθύνων.

Η επιστολή της μητέρας

Ακολουθεί η συγκλονιστική επιστολή της μητέρας στο lesvosnews.net. Ίσως είναι δύσκολο να προλάβετε να τη διαβάστε χωρίς να πλημμυρίσετε δάκρυα…

«Όταν έφυγε ο άγγελος μου σταμάτησε και η δική μου ζωή! Τώρα ο πόνος για την απώλεια μεγάλος και ένα τεράστιο «γιατί». Γιατί προς τους δολοφόνους γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησα εγώ και το μωρό μου στις 10 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του τοκετού με υπεύθυνη ιατρό την....... και τον ειδικευόμενο ιατρό........ είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μου. Η αδιαφορία τους και η αντι-επαγγελματικότητά τους σε όλος τους το μεγαλείο. Ένας φόνος χωρίς τέλος.... είναι ο τίτλος της δικής μου ιστορίας. Το αποτέλεσμα 35 ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων... οι μισές από αυτές στην εντατική νεογνών.

Διάγνωση που προκαλεί σοκ και ανατριχίλα: κατάγματα κρανίου και κλείδας, αιμορογικά επεισόδια εγκεφάλου, μώλωπες, γεννετική ασφυξία... για μια επέμβαση, μια καισαρική τομή που δεν έγινε ποτέ ! Που άργησε γιατί δεν ήταν κανένας εκεί!

Τα συμπεράσματα της μαγνητικής από το νοσοκομείο των Αθηνών: ένα παιδί που δεν πρόκειται να μιλήσει ποτέ, δεν πρόκειται να περπατήσει ποτέ, δεν πρόκειται να μας καταλάβει ποτέ! Μια ψυχούλα εγκλωβισμένη σε ένα ακίνητο κορμί. Αυτό μας δώσανε!

Θα ήθελα όμως να σας πω ότι ήταν μαχητής. Πάλεψε με όλη του τη δύναμη για 35 ημέρες! 35 ημέρες για να κερδίσει το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή! Πάλεψε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής του. Πέθανε 4 φορές πριν την τελευταία του ανάσα...

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσευχές σας και την συμπαράστασή σας. Τώρα είναι καλά Άγγελος Κυρίου.... τον έχει δίπλα του ο Ταξιάρχης.

Καταγγέλλω λοιπόν την αδιαφορία και τον εγωισμό όλων των συνυπεύθυνων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ως υπεύθυνους για το φόνο του παιδιού μου και παραλίγο και για το φόνο το δικό μου. Η αίθουσα τοκετού στο Βοστάνειο ήταν για μένα αίθουσα βασανιστηρίων.....

ΥΓ: μη φοβάσαι αγάπη μου.... οι γονείς σου θα κάνουν τα πάντα για να ηρεμήσει η ψυχούλα σου..

Καλό ταξίδι άγγελε μας...

Δεν θα σε ξεχάσουμε πότε....

Η μάμα σου».
Διαβάστε περισσότερα...

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε αυτοκτονία


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της εφαρμογής «CYBER ALERT», απέτρεψε μια ακόμη αυτοκτονία.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο ενημερώθηκε, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης εκδήλωσε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και του τόπου διαμονής του.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και στο πλαίσιο ερευνών, εντοπίστηκε εγκαίρως το άτομο, που όπως προέκυψε ότι είναι ένας 27χρονος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι αρνιόταν να παραδοθεί, γιατί ήθελε να κάνει έρωτα για τελευταία φορά


Έξι ώρες περίμεναν οι αστυνομικοί.

Υπομονετικά για ώρες αναγκάστηκαν να περιμένουν αμερικανοί αστυνομικοί, όταν πηγαίνοντας να συλλάβουν έναν ύποπτο στο σπίτι όπου διέμενε με τη σύντροφό του, χρειάστηκαν περίπου έξι ώρες ώσπου το ζευγάρι που είχε κλειδωθεί μέσα, να κάνει έρωτα για τελευταία φορά.

Αφού πέρασαν έξι ώρες και με την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι αστυνομικοί κατάφεραν τελικά να συλλάβουν τον «εραστή» Πάτρικ Μπαουτίστα, 34 ετών, στο τροχόσπιτο του ζεύγους στη Φλόριντα, ανέφερε το γραφειο του σερίφη της πόλης Τζάκσονβιλ.

Η σύντροφός του, Λιάν Χουν, 30 ετών, συνελήφθη επίσης.

Ο Μπαουτίστα ήταν καταζητούμενος για ένοπλη ληστεία. Οι αστυνομικοί πήγαν το βράδυ της Τετάρτης στο τροχόσπιτο και διαπίστωσαν ότι το ζευγάρι βρισκόταν μέσα. Ήταν άοπλοι αλλά αρνήθηκαν να βγουν.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και η Λιάν Χουν είπε στους αστυνομικούς ότι δέχονταν να παραδοθούν, αλλά εκείνη ήθελε «να κάνει έρωτα μαζί του μια τελευταία φορά».

Παραβλέποντας το πάθος των δύο εραστών, οι αστυνομικοί αποφάσισαν τελικά να καλέσουν τις ειδικές δυνάμεις, για να τους αναγκάσουν να βγουν έξω.

Και οι δύο κατηγορούνται για παράνομη κατακράτηση, επειδή είχαν περιορίσει στο σπίτι τους μια γυναίκα και δεν την άφηναν να φύγει και για αντίσταση κατά της αρχής χωρίς να προβάλουν βία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πορνό στο διάλειμμα δεν είναι λόγος απόλυσης


Το πορνό, σύμφωνα με έρευνες, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα… Δεν προξενεί εντύπωση, λοιπόν, πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να βλέπουν ανενόχλητοι εικόνες και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος στη δουλειά κι έτσι δεν συντρέχει κανένας λόγος απόλυσής τους.

Η απόφαση, που πιθανόν χαροποίησε χιλιάδες εργαζόμενους του «ισχυρού» φύλου, αφορά την υπόθεση του Τζουζέπε Ζ –όπως έγινε γνωστός- ο οποίος απολύθηκε από το εργοστάσιο της Fiat όπου εργαζόταν όταν αποκαλύφθηκε το 2008 πως κατά τη διάρκεια του διαλείμματός του παρακολουθούσε βίντεο με πορνό στο φορητό υπολογιστή του.

Ο εργαζόμενος κατέφυγε αρχικά σε Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και παρ’ όλο που ο δικαστής δεν είχε καμία απόδειξη ότι το «χόμπι» του άνδρα κατά το διάλειμμά του επηρέαζε την υπόλοιπη βάρδιά του στο χώρο εργασίας του, έκρινε πως νομίμως απολύθηκε. Ο Τζουζέπε δεν το έβαλε κάτω και έπειτα από αρκετές δικαστικές μάχες, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε πως «τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να αποδείξουν ότι ο εργαζόμενος έβλεπε πορνό κατά τη διάρκεια της εργασίας του» και δεν υπήρχε κανένας λόγος απόλυσής του.

Η Fiat θα πρέπει πλέον να κάνει τα… στραβά μάτια με τους εργαζόμενους που θέλουν να χαλαρώσουν βλέποντας πορνό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυσε τον 12χρονο ανιψιό της που «πήδηξε στην αγκαλιά της και της έσπασε τον καρπό»


«Την αγαπώ» λέει ο Σον για τη συγγενή του που τον έσυρε στα δικαστήρια ζητώντας του αποζημίωση.

Ένας 12χρονος τον οποίο μήνυσε η θεία του ζητώντας αποζημίωση ύψους 127.000 δολαρίων επειδή έσπασε τον καρπό της όταν το παιδί πήδηξε στην αγκαλιά της πριν από τέσσερα χρόνια, στο πάρτι των γενεθλίων του, δήλωσε την Πέμπτη στην τηλεόραση ότι «την αγαπάει» και ξέρει πως κι εκείνη τον αγαπά επίσης.

aunt

Δικαστήριο του Μπρίτζπορτ, στο Κονέτικατ, απέρριψε την Τρίτη τον ισχυρισμό της 54χρονης Τζένιφερ Κόνελ ότι ο ανιψιός της, ο Σον Ταράλα, της οφείλει αποζημίωση για τον τραυματισμό που υπέστη τον Μάρτιο του 2011 στο πάρτι των γενεθλίων του. Πολλοί χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν δριμύτατα τη θεία για την απόφασή της να σύρει το παιδί στα δικαστήρια.

«Δεν θα έκανε ποτέ τίποτα για να πληγώσει την οικογένεια ή εμένα», υπερασπίστηκε τη θεία του ο Σον, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η Κόνελ από την πλευρά της υποστήριξε ότι το όλο θέμα ήταν μια «παρεξήγηση». Ήταν υποχρεωμένη να κατονομάσει το παιδί στην αγωγή που υπέβαλε ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας και αποθεραπείας της. «Ήταν απλώς ένα τυπικό θέμα. Το είχα πει από την αρχή, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος. Δεν θέλω να μηνύσω τον Σον», είπε.
Η Κόνελ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όταν το αγόρι πήδηξε στην αγκαλιά της έπεσαν και οι δύο κάτω. Υποστηρίζει ότι λόγω του τραυματισμού της, δυσκολευόταν να ανέβει την σκάλα στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν και ότι η κοινωνική ζωή της επηρεάστηκε αρνητικά.

Η μητέρα του Σον πέθανε πέρσι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τραγωδία του 12χρονου που προτίμησε να σκοτωθεί παρά να σκοτώσει


Σοκάρει η στρατολόγηση παιδιών από το οργανωμένο έγκλημα - Δείτε φωτογραφίες.

Ο 12χρονος Angel Ariel Escalante Perez γύριζε με τα πόδια στο σπίτι του στη Γουατεμάλα όταν έπεσε σε ενέδρα κακοποιών που του έδωσαν το δίλημμα είτε να σκοτώσει έναν οδηγό λεωφορείου είτε να πεθάνει ο ίδιος.

Καθώς ο πατέρας του Luis Escalante, εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου, ο 12χρονος αρνήθηκε να σκοτώσει και προτίμησε να σκοτωθεί.

Τότε του έθεσαν ένα νέο δίλημμα: να τον σκοτώσουν με μαχαίρι ή να τον πετάξουν από γέφυρα.

Σαν σε σενάριο ταινίας, το αγόρι επέλεξε το δεύτερο και έτσι τον πέταξαν από τη γέφυρα Incensio στην πόλη της Γουατεμάλας.

Παρότι έπεσε από ύψος σχεδόν 140 μέτρων, ο 12χρονος επέζησε καθώς ανέκοψε την πτώση του η πυκνή βλάστηση.

Η ίδια πυκνή βλάστηση ωστόσο τον κράτησε κρυμμένο- ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά- για τρεις ολόκληρες ημέρες, μέχρι τελικά να τον βρουν ο πατέρας του και οι ομάδες έρευνας.

Το αγόρι μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, 15 ημέρες αργότερα ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του.

Η τραγική ιστορία του Angel δεν είναι η μοναδική στη Λατινική Αμερική. Αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε πως ένας 14χρονος σκότωσε έναν άνδρα στα τυφλά στο Μεξικό αφότου του δόθηκε το όπλο και του ασκήθηκαν πιέσεις για να προχωρήσει στη δολοφονία.

Σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης προσφέρθηκε στο αγόρι ποσό περίπου 1600 ευρώ για να σκοτώσει τον άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά πέθανε την ώρα του χειρουργείου.

Η μεξικανική αστυνομία είχε εντυπωσιαστεί από το περιστατικό λόγω της ηλικίας του εκτελεστή.

Η υπόθεση του 14χρονου επίσης δεν είναι σπάνια καθώς συχνά παιδιά επιλέγονται για να εκτελέσουν ανθρώπους επειδή δεν μπορούν, ως ανήλικοι, να διωχθούν.

Η στρατολόγηση παιδιών από το οργανωμένο έγκλημα είναι κοινή πρακτική στη Λατινική Αμερική.

Με δεδομένη την έλλειψη παιδείας, το περιβάλλον φτώχειας στο οποίο μεγαλώνουν και τη δυνατότητα να περνούν όπλα ή ναρκωτικά χωρίς να εντοπίζονται, πολλά παιδιά εξαναγκάζονται να γίνουν μέλη εγκληματικών συμμοριών.

Η στιγμή που ο πατέρας του βρήκε τον 12χρονο Angel

Σοβαρά τραυματισμένο το αγόρι παρέμεινε αβοήθητο επί τρεις ημέρες

Συμμορία είχε ρίξει τον 12χρονο από γέφυρα

Το αγόρι μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου επί 15 ημέρες έδινε μάχη για τη ζωή του

Ο άτυχος Angel είχε άδικο και πρόωρο τέλος...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρωτόγονοι ήταν… ξενύχτηδες


Κοιμούνταν πολύ λιγότερες ώρες από ό,τι ο σημερινός άνθρωπος.

Μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερο από εξίμισι ώρες τη νύχτα και σπάνια παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για τους σύγχρονους ανθρώπους της πόλης, που είναι γεμάτοι οικονομικά άγχη και τεχνολογικούς πειρασμούς όπως το διαδίκτυο, η τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα, γελιέστε. Πρόκειται για τους Χάντζα της Τασμανίας, τους Σαν της Ναμίμπια και τους Τσιμάνε της Βολιβίας!

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία έγινε σε φυλές που ακολουθούν ακόμη τον πρωτόγονο τρόπο ζωής των παλαιολιθικών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, έρχεται να απομυθοποιήσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως ο σύγχρονος πολιτισμός φταίει που οι άνθρωποι κοιμούνται λίγο. Φαίνεται πως ακόμη και οι απαλλαγμένοι από τα βάσανα του πολιτισμού μας, έχουν παρόμοιες συνήθειες τελικά. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, και οι μακρινοί πρόγονοί μας να μην κοιμούνταν το «ενδεδειγμένο» οκτάωρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA) Τζερόμ Σίγκελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", μελέτησαν τις συνήθειες τριών απομονωμένων φυλών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Ο Σίγκελ, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών του Ύπνου, θεωρείται διεθνής αυθεντία στα θέματα του ύπνου και κατά την τελευταία διετία συνεργάσθηκε με ανθρωπολόγους, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στο πόσο κοιμούνται οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν παραδοσιακό τρόπο ζωής. Είναι, έτσι, η πρώτη φορά που μελετώνται συστηματικά οι συνήθειες του ύπνου των σύγχρονων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, οι οποίοι δεν έχουν καν ηλεκτρισμό.

Το συμπέρασμα της νέας έρευνας αμφισβητεί την κυρίαρχη αντίληψη για τις συνήθειες των προβιομηχανικών ανθρώπων, καθώς φαίνεται πως οι συνήθειες του ύπνου στη βιομηχανική και μεταβιομηχανική εποχή δεν διαφέρουν και τόσο από εκείνες στην προβιομηχανική.

«Υπήρχε ανέκαθεν ο ισχυρισμός ότι η σύγχρονη ζωή έχει μειώσει τις ώρες του ύπνου, σε σχέση με το πόσο κοιμούνταν οι πρόγονοί μας. Όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό είναι ένας μύθος», δήλωσε ο Σίγκελ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι σύγχρονοι πρωτόγονοι, παρόλο που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν πέφτουν για ύπνο μόλις δύσει ο ήλιος (όπως πολλοί νόμιζαν έως τώρα), αλλά κοιμουνται κατά μέσο όρο τρισήμιση ώρες μετά τη δύση. Μέχρι να κοιμηθούν, καθισμένοι γύρω από τη φωτιά στον καταυλισμό τους τρώνε, ετοιμάζουν το φαγητό της επόμενης μέρας, φτιάχνουν βέλη ή απλώς κάνουν μελλοντικά σχέδια.

Η μέση διάρκεια του ύπνου τους είναι έξι ώρες και 25 λεπτά (από 5,7 έως 7,1 ώρες), ενώ ποικίλει ανάλογα με την εποχή του έτους (έξι ώρες το καλοκαίρι και επτά τον χειμώνα). Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί στο κάτω όριο του ύπνου του μέσου ενήλικα στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα. Επιπλέον, οι πρωτόγονοι σπανιότατα ρίχνουν έναν υπνάκο τα μεσημέρια, ενώ συνήθως ξυπνάνε λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος.

«Υπάρχει η αντίληψη πως θα πρέπει όλοι να κοιμόμαστε οκτώ ή εννέα ώρες τα βράδια και ότι αν ξεφορτωνόμασταν τη σύγχρονη τεχνολογία, οι άνθρωποι θα κοιμούνταν περισσότερο. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, δείξαμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο ερευνητής ανθρωπολόγος Γκάντι Γιέτις του Πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό.

Παρά τον σχετικά λίγο ύπνο, οι πρωτόγονοι δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα υγείας, όπως τάση για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Επίσης, δεν πάσχουν από αϋπνία, σε βαθμό να μην έχουν καν τη σχετική λέξη στο λεξιλόγιό τους. Μόνο το 1,5% έως 2,5% μένουν άϋπνοι για πάνω από μια νύχτα μέσα στο έτος, όταν συγκριτικά το αντίστοιχο ποσοστό χρόνιας αϋπνίας στις σύγχρονες τεχνολογικές κοινωνίες κυμαίνεται απο 10% έως 30%.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ρώσοι Σαμάνοι που θεραπεύουν και προβλέπουν το μέλλον


Δείτε φωτογραφίες τους από τη μακρινή Σιβηρία.

Η περιοχή Τίβα της Σιβηρίας θεωρείται μέρος με μεγάλο πνευματικό «φορτίο». Οι κάτοικοί της, νομάδες με τα κοπάδια τους, είναι βουδιστές και ασκούν τον σαμανισμό, μια αρχαία θεραπευτική παράδοση.

Τους αποκαλούν συχνά «γνωρίζοντες» καθώς υποστηρίζουν πως θεραπεύουν, προβλέπουν το μέλλον και βελτιώνουν τη δημοφιλία των ανθρώπων.

Ο φακός του πρακτορείου Reuters βρέθηκε στη μακρινή Σιβηρία και φωτογράφισε τους Σαμάνους κατά τη διάρκεια των τελετουργικών που εφαρμόζουν, θεραπειών και πρόβλεψης του μέλλοντος.

Ο Σαμάνος Saida Mongush φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα πόδι αρκούδας για να θεραπεύσει την 9χρονη Norzhunmaa που έχει πρόβλημα στη σπονδυλική της στήλη.

Σε μια άλλη φωτογραφία ο σαμάνος Vyacheslav Arapchor προσπαθεί να προβλέψει τη μοίρα ενός πελάτη.

Οι πρακτικές και η εμφάνισή τους θυμίζουν εν μέρει τους Ινδιάνους της Αμερικής που πιστεύεται πως είχαν ρίζες στη Σιβηρία.

Ο σαμάνος θεωρείται διαμεσολαβητής ανάμεσα στον κόσμο μας και τον κόσμο των πνευμάτων, ο οποίος δρα για λογαριασμό της κοινότητάς του.






























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο τρομακτική απογείωση αεροσκάφους


Επιβάτης της Sky Airline κατέγραψε την πιο τρομακτική απογείωση αεροσκάφους.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, κομμάτια του κινητήρα του αεροσκάφους αποκολλήθηκαν κατά τη διάρκεια της απογείωσης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει παπαγάλος


Υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση για να αφαιρέσει τα πτερύγια των αυτιών του ώστε να μοιάζει σε παπαγάλο και τώρα θέλει να μετατρέψει τη μύτη του σε ράμφος.







Ο Βρετανός Ted Richards, έχει κάνει 110 τατουάζ, 50 πίρσινγκ ενώ έχει κόψει τη γλώσσα για χάρη των τεσσάρων αγαπημένων του παπαγάλων.





Αντικρίζοντας το καινούργιο του κεφάλι, χωρίς αυτιά, είπε «πιστεύω πως είναι πολύ ωραίο. Το λατρεύω. Είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί» και συμπληρώνει «είμαι τόσο πολύ ευτυχισμένος, δεν μπορώ να σταματήσω να κοιτώ τον καθρέφτη. Το έκανα για να μοιάζω όσο περισσότερο γίνεται στους παπαγάλους μου».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή σε συνομιλία στο Skype με ένα κλικ


Η Microsoft δίνει δυνατότητα εισόδου σε οποιονδήποτε ακόμα κι αν δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας.

Μια νέα λειτουργία που αλλάζει τα δεδομένα των διαδικτυακών συνομιλιών φέρνει η Microsoft στο Skype. Συγκεκριμένα ο διαδικτυακός κολοσσός επιτρέπει ακόμα και σε όσους δεν είναι χρήστες του Skype να συμμετέχουν στις συνομιλίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι τους στείλει κάποιος ένα μοναδικό λινκ μέσω email, Facebook, WhatsApp, Messenger, Twitter κλπ.

Ακόμα δηλαδή κι αν το άτομο που θέλουμε να συνομιλήσουμε δεν είναι καταχωρημένο στις επαφές μας ή δεν έχει λογαριασμό στο Skype, θα μπορεί να μιλήσει μαζί μας μέσω αυτού.

Σημειώνεται πως η εν λόγω λειτουργία αποστολής chat link είναι διαθέσιμη μόνο για τις desktop εκδόσεις της υπηρεσίας σε Windows και Mac πατώντας στο κουμπί «+New» σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...