Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι φυτικές ίνες θωρακίζουν την καρδιά των νέων


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι μεσήλικες και οι νεαροί ενήλικες που τρώνε πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια μετέπειτα στη ζωή τους.

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και αυξημένης χοληστερόλης.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 11.079 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών (η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 47 χρόνια).

Οι ερευνητές, αφού χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες, αναλόγως με το πόσες φυτικές ίνες έτρωγαν σε καθημερινή βάση, υπολόγισαν τις πιθανότητες που είχαν να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες που ενέχουν κίνδυνο για την καρδιά, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους εθελοντές ηλικίας 20 έως 39 ετών και σε όσους ήταν 40 έως 59 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κορτιζόλη εναντίον υψοφοβίας

Ερευνα διαπιστώνει ότι η ορμόνη του στρες βοηθάει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας.



Κορτιζόλη εναντίον υψοφοβίας
Η κορτιζόλη σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία βοήθησε ασθενείς με υψοφοβία να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον φόβο τους.

Ουάσινγκτον

Ακούγεται παράδοξο όμως η κορτιζόλη, η ίδια ορμόνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλό μας όταν φοβόμαστε, ίσως να αποτελέσει τελικά ένα «φάρμακο» για να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από μια έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βασιλείας της Ελβετίας και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Οι ερευνητές χορήγησαν την ορμόνη πειραματικά σε εθελοντές ως συμπληρωματική μιας ψυχοθεραπευτικής μεθόδου για την αντιμετώπιση της υψοφοβίας _ του φόβου που γεννούν τα μεγάλα ύψη. Διαπίστωσαν ότι βοήθησε όσους την έλαβαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα τον φόβο τους και μάλιστα με διαρκή αποτελέσματα. Όπως τονίζουν, αν και τα αποτελέσματά τους χρήζουν περαιτέρω ερευνών, η κορτιζόλη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο φαρμακευτικό βοήθημα για τη θεραπεία των φοβιών και του μετατραυματικού στρες.

Το «σβήσιμο» του φόβου
Σε προηγούμενες μελέτες σε ζώα οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει ότι η κορτιζόλη _ η οποία αποκαλείται και «ορμόνη του στρες» επειδή απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μας προκαλούν στρες _ φαίνεται να βελτιώνει τη μάθηση, ενδεχομένως «ενισχύοντας» τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Για τον λόγο αυτό θέλησαν να δοκιμάσουν κατά πόσον θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που ακολουθούν ψυχοθεραπεία για την «απαλοιφή» μιας φοβίας να «ξεχάσουν» τις απειλητικές αναμνήσεις τους και να δημιουργήσουν νέες, απαλλαγμένες από φοβίες.

Οι «θεραπείες έκθεσης» ή «απαλοιφής» έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση διάφορων φοβιών. Συνίστανται ακριβώς στην έκθεση αυτών που τις ακολουθούν στις συνθήκες που τους προκαλούν τον φόβο που θέλουν να ξεπεράσουν. Οι ειδικοί επιστρατεύουν διάφορες μεθόδους προσομοίωσης _ ακόμη και τεχνικές εικονικής πραγματικότητας _ έτσι ώστε να ανασυνθέσουν «φοβικά» περιβάλλοντα. Το σκεπτικό είναι ότι, καθώς «ζούμε» ξανά και ξανά αυτές τις καταστάσεις χωρίς τα δυσάρεστα αποτελέσματά τους σιγά σιγά παύουμε να τις θεωρούμε απειλητικές και ξεπερνάμε τον φόβο μας.

Το πείραμα του ύψους

Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βασιλείας με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ντομινίκ ντε Κερβέν πραγματοποίησε τη μελέτη σε 40 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί κλινικά με ακροφοβία. Οι εθελοντές ακολούθησαν τρεις συνεδρίες θεραπείας «έκθεσης» με τεχνικές εικονικής πραγματικότητας που τους έκαναν να νομίζουν ότι βρίσκονται σε έναν υπαίθριο ανελκυστήρα που ανέβαινε σε μεγάλο ύψος. Παράλληλα στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε ένα χάπι κορτιζόλης ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία θεραπεία οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν λάβει την κορτιζόλη ένιωθαν σημαντικά λιγότερο φόβο και άγχος τόσο στα «εικονικά» όσο και στα πραγματικά ύψη από εκείνους στους οποίους είχε χορηγηθεί το υποκατάστατο. Τα αποτελέσματα διαρκούσαν μάλιστα με τον ίδιο τρόπο ένα μήνα μετά τη θεραπεία.

«Είμαι ενθουσιασμένος με το γεγονός ότι μια ορμόνη, η οποία έχουμε διαπιστώσει ότι επηρεάζει ορισμένες λειτουργίες της μνήμης στα τρωκτικά, επηρεάζει επίσης τις επεξεργασίες εκμάθησης και μνήμης που συντελούνται κατά την ψυχοθεραπεία σε ασθενείς με φοβίες» δήλωσε ο κ. ντε Κερβέν τονίζοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μόνο μια πρώτη ένδειξη. Περαιτέρω έρευνες θα δείξουν κατά πόσον μια τέτοια φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχία για την αντιμετώπιση των διαφόρων φοβιών και του μετατραυματικού στρες.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Κρόκος και τζίνσενγκ τα καλύτερα αφροδισιακά

Αυξάνουν πράγματι τη σεξουαλική διάθεση, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση ερευνών



Κρόκος και τζίνσενγκ τα καλύτερα αφροδισιακά
Το σαφράν αυξάνει τις σεξουαλικές επιδόσεις σύμφωνα με ενδελεχή ανασκόπηση επιστημονικών μελετών.

Ουάσιγκτον

Εάν επιθυμείτε να τονώσετε την ερωτική ζωή σας, προσθέστε σαφράν (στα ελληνικά, κρόκο) και τζίνσενγκ στη διατροφή σας. Αυτό συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο οι οποίοι προχώρησαν σε επιστημονική ανασκόπηση των φυσικών αφροδισιακών που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Food Research International».


Το σαφράν παράγεται από το άνθος του φυτού κρόκος η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Crocus sativus. Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σαφράν το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή αλλά και στην ινδική κουζίνα. Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα η κατανάλωση της οποίας (κυρίως σε μορφή συμπληρωμάτων) έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και της φυσικής κατάστασης.

Προσοχή σε τοξικές ουσίες 

Οι ερευνητές από το Οντάριο ανακάλυψαν επίσης ότι το κοινό θα έπρεπε να αποφεύγει κάποια επονομαζόμενα «αφροδισιακά» τα οποία μπορούν όμως να γίνουν άκρως τοξικά. Το πρώτο εξ αυτών είναι η ουσία κανθαριδίνη η οποία παράγεται από την αποξήρανση και επεξεργασία ενός ισπανικού σκαθαριού γνωστό και ως Spanish fly (επιστημονική ονομασία Lytta vesicatoria). Παραδοσιακά η κανθαριδίνη καταναλώνεται από ζώα ως ενισχυτική τροφή για την αναπαραγωγή τους. Στον άνθρωπο όμως μπορεί να συνδεθεί με σοβαρή τοξικότητα.

Το δεύτερο υποτιθέμενο αφροδισιακό αφορά το δηλητήριο ενός είδους βατράχου (Βufo toad). Πρόκειται για μια ουσία η οποία πωλείται σε κάποια sex shop ως αφροδισιακό αλλά στο εξωτερικό έχει κατηγορηθεί ακόμη και για θανάτους.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της νέας ανασκόπησης καθηγητής Μάσιμο Μαρκόνε«αφροδισιακές ουσίες χρησιμοποιούνται επί χιλιάδες χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο επιστημονικώς πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με αυτές δεν ευσταθούν».Ο καθηγητής προσέθεσε ότι η ανασκόπηση των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με τα αφροδισιακά την οποία διεξήγαγε σε συνεργασία με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζον Μέλνικ, είναι η πιο ενδελεχής που έχει γίνει ως σήμερα.

Ανάγκη για φυσικά προϊόντα
Ο καθηγητής Μαρκόνε τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για φυσικά προϊόντα τα οποία θα χαρίζουν καλύτερο σεξ χωρίς να συνδέονται με παρενέργειες. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία όπως η γνωστή ουσία σιλδεναφίλη (βιάγκρα).«Ωστόσο τα φάρμακα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, μυικούς πόνους και θόλωση της όρασης ενώ υπάρχει και ο φόβος σοβαρών αλληλεπιδράσεων με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Παράλληλα τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν λύνουν το πρόβλημα της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας». 
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες κοινών αφροδισιακών ουσιών. Είδαν τελικώς ότι το τζίνσενγκ, το σαφράν αλλά και η γιοχιμπίνη, ένα αλκαλοειδές που εξάγεται από τη φλούδα ενός τροπικού δέντρου της κεντρικής Αφρικής (Corynanthe yohimbe), αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση στον άνθρωπο.

Σοκολατένιος μύθος 
Σημειώνεται ότι μεταξύ των δημοφιλών αφροδισιακών συγκαταλέγεται σύμφωνα με πολλούς και η σοκολάτα. Ωστόσο από τη μελέτη προέκυψε ότι η σοκολάτα παρά τη φήμη της, δεν συνδέεται με σεξουαλική διέγερση ή αύξηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης. «Ισως ορισμένα συστατικά της σοκολάτας και κυρίως η φενυλεθυλαμίνη έχουν επίδραση σε κάποια άτομα. Και αυτό διότι η φενυλεθυλαμίνη επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης του εγκεφάλου οι οποίες βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Ωστόσο η σοκολάτα δεν προκαλεί σεξουαλική διέγερση» εξήγησε ο καθηγητής Μαρκόνε.

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση αλλά μειώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.


ΔΙΑΣΗΜΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ
· Στρείδια
Ο Καζανόβας, ο διάσημος εραστής του 18ου αιώνα ο οποίος έτρωγε 50 στρείδια για πρωινό, επιβεβαιώθηκε για την επιλογή του μέσω μελέτης αμερικανών και ιταλών ειδικών, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα « Daily Telegraph». Οι ερευνητές ανέλυσαν δίθυρα μαλάκια – μια μεγάλη κατηγορία οστρακοειδών η οποία περιλαμβάνει τα στρείδια – και ανακάλυψαν ότι είναι πλούσια σε αμινοξέα που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής ορμονών του σεξ.

· Σαλάμι 
Το 25% των Ιταλίδων αναφέρει ότι το σαλάμι αποτελεί το καλύτερο αφροδισιακό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007. Άλλες τροφές που αυξάνουν την …ιταλική λίμπιντο, σύμφωνα με έρευνες είναι το τυρί, το ριζότο α λα Μιλανέζε το οποίο περιέχει σαφράν αλλά και πιάτα με λαχανικά ατμού (προφανώς για λίμπιντο …διαίτης).

· Βαλσαμόχορτο (St John’s Wort)
Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γερμανία έδειξαν ότι το βαλσαμόχορτο που είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δοκιμής 111 γυναίκες ηλικίας 45-65 ετών οι οποίες δήλωναν έλλειψη διάθεσης για σεξ έλαβαν εκχύλισμα του φυτού. Στο τέλος της δοκιμής το 60% των εθελοντριών δήλωσε ότι άρχισε και πάλι να κάνει σεξ.

· Ginkgo biloba
Είναι γνωστό ότι τα φύλλα αυτού του δέντρου που απαντώνται σε Κίνα και Ιαπωνία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα …άκρα του σώματος.

· Τσίλι
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν το χημικό καψαϊκίνη το οποίο προκαλεί έκλυση ενδορφινών από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεση. Η καψαϊκίνη επιταχύνει επίσης τον μεταβολισμό και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός «τρέφει» μεγάλο εγκέφαλο

Μητρικό γάλα για 24 μήνες συστήνουν οι επιστήμονες



Ο θηλασμός «τρέφει» μεγάλο εγκέφαλο
Τα παιδιά που θηλάζουν γίνονται εξυπνότερα, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία.

Ουάσινγκτον

Ο θηλασμός «τρέφει» έξυπνα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντάραμ ανακάλυψαν άμεση σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου των θηλαστικών – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – και του χρόνου που έχουν θηλάσει. Όπως προέκυψε από τη μελέτη που διεξήχθη σε 128 είδη θηλαστικών, όσο περισσότερο διαρκέσει ο θηλασμός τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο εγκέφαλος.

Για παράδειγμα οι ερευνητές είδαν ότι τα ελάφια που έχουν περίπου το ίδιο σωματικό βάρος με τον άνθρωπο και τα οποία εγκυμονούν επί επτά μήνες, θηλάζουν για περίοδο ως έξι μηνών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος του ελαφιού είναι έξι φορές μικρότερος από εκείνον του ανθρώπου.

Θηλασμός έως και επί δύο χρόνια
«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο θηλασμός και η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ρόμπερτ Μπάρτον και προσέθεσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο συστατικό στο μητρικό γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν το ξένο γάλα δεν αποτελεί επαρκές υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος». 
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον καθηγητή η καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. «Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με θηλασμό επί 18 μήνες ως δύο χρόνια στον άνθρωπο φαίνεται ότι είναι σωστές, όπως προκύπτει και από τη μελέτη μας» είπε ο δρ Μπάρτον
Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια μελέτη που διεξήχθη σε 14.000 παιδιά έδειξε ότι εκείνα που θήλαζαν είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυίας. Συγχρόνως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στο γράψιμο και στα μαθηματικά στις ηλικίες πέντε ως 14 ετών. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα για θανατηφόρο καρκίνο του παγκρέατος


Ελπίδα για θανατηφόρο καρκίνο του παγκρέατος
Το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του παγκρέατος.

Ουάσινγτον

'Ενα πιθανό αποτελεσματικό θεραπευτικό «όπλο» ενάντια σε μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του παγκρέατος, το αδενοκαρκίνωμα, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ειδικοί του Κέντρου Άμπραμσον για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα αποτελεί μια άκρως «δύστροπη» μορφή καρκίνου – συνήθως οι ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε λίγους μήνες από τη διάγνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science» οι επιστήμονες από την Πενσυλβάνια, επέτυχαν να ενεργοποιήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία δημιούργησαν οπές στο προστατευτικό περίβλημα – στρώμα- των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατάφεραν να επιτεθούν στα καρκινικά.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ενεργοποίησαν οι ερευνητές δεν ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή τα Τ- κύτταρα που επιτίθενται στους εχθρούς όπως ο καρκίνος, αλλά μια πιο πρόδρομη μορφή κυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Το αδιαπέραστο στρώμα
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική με δεδομένο ότι το ασυνήθιστα «σκληρό» στρώμα το οποίο περιβάλλει τα κύτταρα του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος είναι το «ένοχο» για την κακή πρόγνωση της νόσου. Αυτή η «ασπίδα προστασίας» του καρκίνου είναι σχεδόν αδιαπέραστη στα φάρμακα ενώ παράλληλα "ξεγελάει" τα λευκά αιμοσφαίρια αποτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα από το να εξαπολύσει επίθεση στον καρκίνο.

Αν και άλλες ομάδες έχουν σχεδιάσει μοριακές στρατηγικές προκειμένου να κατατροπώσουν το στρώμα του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος, η επιτυχία της ομάδας από την Πενσυλβάνια έγκειται στο ότι η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο έγινε …ακούσια.

Η πρωτεϊνη – κλειδί CD40
Η αρχική πρόθεση των ερευνητών επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ρόμπερτ Βοντερέιντ, ήταν να αναστείλουν την ανοσοκατασταλτική δράση του στρώματος των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη CD40. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ενεργοποιεί διαφορετικούς τύπους ανοσοκυττάρων, αν και είναι κυρίως γνωστή για την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού τα οποία πολεμούν τον καρκίνο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν κλινική δοκιμή σε 21 ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος. Οι ασθενείς λάμβαναν το συμβατικό χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τη νόσο (γεμσιταμπίνη) και δέχθηκαν εγχύσεις ενός πειραματικού αντισώματος που ενεργοποιεί τη CD40.

Όπως προέκυψε, οι ασθενείς έζησαν μερικές εβδομάδες περισσότερο σε σύγκριση με το αναμενόμενο – συγκριτικά δηλαδή με την αποκλειστική λήψη χημειοθεραπείας. Τέσσερις εξ αυτών μάλιστα εμφάνισαν παροδική ύφεση της νόσου τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν βιοψίες που ελήφθησαν από όγκους του παγκρέατος των ασθενών οι οποίοι είχαν εμφανίσει συρρίκνωση μετά τη θεραπεία με το αντίσωμα. Είδαν ότι αυτοί ήταν γεμάτοι μακροφάγα, ενώ δεν περιείχαν Τ κύτταρα.

Ενεργοποίηση μακροφάγων
Η παρατήρηση αυτή εξέπληξε τους ειδικούς οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν την απάντηση μέσω πειραμάτων σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια τα οποία είχαν αναπτύξει καρκίνο που προσομοίαζε με το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα του ανθρώπου.

Σε μια ομάδα πειραματοζώων χορηγήθηκε γεμσιταμπίνη και το αντίσωμα ενεργοποίησης της πρωτεϊνης CD-40 . Μια δεύτερη ομάδα έλαβε μόνο το πειραματικό αντίσωμα, μια τρίτη ομάδα μόνο χημειοθεραπεία ενώ μια τέταρτη ομάδα μόνο εικονικό φάρμακο. Οι όγκοι συρρικνώθηκαν στο 30% των ποντικών που έλαβαν το αντίσωμα – είτε είχαν λάβει χημειοθεραπεία είτε όχι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεταξύ άλλων αμφιβολίες σχετικά με το θεραπευτικό όφελος της γεμσιταμπίνης.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν προσεκτικά πώς το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματοζώων αποκρίθηκε στην ενεργοποίηση της CD40. Όπως εξήγησε ο Βοντερέιντ«το αντίσωμα ενεργοποίησε τα Τ κύτταρα, τα οποία όμως, για κάποιον λόγο παρέμειναν στους λεμφαδένες και δεν μετανάστευσαν στους όγκους. Αντιθέτως οι όγκοι ήταν γεμάτοι μακροφάγα τα οποία είχαν διαπεράσει το στρώμα των καρκινικών κυττάρων». Σύμφωνα με τον ερευνητή η νέα γνώση αναμένεται να οδηγήσει σε καινούργιους θεραπευτικούς δρόμους ενάντια σε αυτήν την θανατηφόρα μορφή καρκίνου.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Τσάι χωρίς γάλα αδυνατίζει!

Περιέχει ουσίες που σταματούν την απορρόφηση λίπους από το έντερο



Τσάι χωρίς γάλα αδυνατίζει!
Προτιμήστε το τσάι σας χωρίς γάλα εάν θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Λονδίνο Εάν είστε λάτρεις του τσαγιού σάς έχουμε καλά νέα. Το τσάι αποτελεί σημαντικό «σύμμαχο» στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εάν πάλι είστε λάτρεις του τσαγιού με γάλα, τότε σας έχουμε κακά νέα. Διότι, όπως έδειξε η ίδια μελέτη το γάλα εξουδετερώνει τη θετική δράση του τσαγιού ενάντια στο πάχος.

Τα νέα ευρήματα ανήκουν σε ειδικούς της Ένωσης για την Έρευνα στο Τσάι στην Τζορχάτ της Ινδίας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τσάι περιέχει δύο είδη ουσιών – θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες – οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το έντερο ενώ μειώνουν και τη χοληστερόλη.

Γάλα -«εξολοθρευτής» 
Ωστόσο οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα εξουδετερώνουν αυτήν την ικανότητα «εξολόθρευσης» του λίπους, είδαν οι ερευνητές. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ντεβαχίτ Μπορθακούρ «όταν το τσάι καταναλώνεται με γάλα οι θεαφλαβίνες και οι θεαρουμπιγίνες δημιουργούν σύμπλοκα με την πρωτεΐνη του γάλακτος, γεγονός που ακυρώνει τόσο τα οφέλη του τσαγιού όσο και εκείνα του γάλακτος για την υγεία. Έτσι η συμβουλή μας είναι το τσάι να καταναλώνεται σκέτο». 
Οι ινδοί επιστήμονες εργάζονται τώρα επάνω στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών τσαγιού οι οποίες θα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα των «αδυνατιστικών» ουσιών που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών. Οι ερευνητές μελετούν επίσης τρόπους ώστε να κάνουν τα συστατικά του τσαγιού λιγότερο ευάλωτα στην «επέλαση» του γάλακτος.

Τσάι εναντίον λίπους
Και δεύτερη μελέτη ειδικών από την Ιαπωνία η οποία δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition» έδειξε ότι εκχυλίσματα τσαγιού σταμάτησαν την απορρόφηση λίπους από το έντερο τρωκτικών που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Τα τρωκτικά αυτά εμφάνιζαν λιγότερο λιπώδη ιστό και χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο ήπαρ τους.

Ο δρ Χιροάκι Γιαχίμα από το την Εταιρεία Kirin Beverage στην Ιαπωνία η οποία βρίσκεται πίσω από τη μελέτη ανέφερε ότι «συστατικά του μαύρου τσαγιού μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια στην παχυσαρκία αναστέλλοντας την απορρόφηση λιπιδίων από το έντερο». 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δεύτερος μεγάλος αποικισμός του εντέρου!

Η μεταμόσχευση κοπράνων θεραπεύει γαστρεντερίτιδες αλλά και παθήσεις όπως η παχυσαρκία.



Ο δεύτερος μεγάλος αποικισμός του εντέρου!
Το περιεχόμενο του εντέρου μας δεν το αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα ως θεραπευτικό μέσο. Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γνώμη...


Τα τελευταία χρόνια, μια σιωπηλή επανάσταση λαμβάνει χώρα στην ιατρική κοινότητα. Οπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή έχει φέρει τα πάνω κάτω στη θεώρηση των γιατρών για την αιτιολογία (και ως εκ τούτου για τη θεραπεία) σοβαρών ασθενειών. Παραμένει ωστόσο σιωπηλή, καθώς οι πρωτεργάτες της προτιμούν να μιλούν μέσα από τα ευρήματά τους. Βλέπετε, η πείρα τούς έδειξε ότι η ιατρική κοινότητα ανθίσταται στις αλλαγές. Επιπλέον, η επανάσταση συντελείται μέσα από μια διαδικασία η οποία για τον μέσο άνθρωπο είναι, το λιγότερο, αηδιαστική: τη μεταμόσχευση κοπράνων! Ναι, ναι, καλά καταλάβατε! Προτού βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα, σκεφθείτε ότι και εσείς θα την κάνατε αν ήταν η τελευταία ελπίδα σας για να κρατηθείτε στη ζωή. Και όταν λέμε «ζωή», εννοούμε μια κανονική ζωή και όχι σε κρεβάτι νοσοκομείου. Για να αντιληφθούμε το αμφιλεγόμενο θέμα σε όλη του την έκταση, το «ΒΗΜΑ Science» μίλησε με δύο εκπροσώπους της μικρής σχετικά κοινότητας επιστημόνων που πραγματοποιεί αυτή τη μεταμόσχευση: τον πολωνικής καταγωγής αυστραλό γαστρεντερολόγο Thomas Borody, ο οποίος ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Πεπτικών Νοσημάτων (Center for Digestive Diseases) στο Σίδνεϊ, και τον αμερικανό γαστρεντερολόγο Alex Khoruts του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ. 

Πριν από 23 χρόνια, στην Αυστραλία

Ο Τόμας Μπορόντι δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη περίπτωση μεταμόσχευσης κοπράνων που πραγματοποίησε και η οποία ήταν ενδεικτική τού τι θα ακολουθούσε. Ηταν πριν από 23 χρόνια όταν μια νεαρή κοπέλα έφθασε στο ιατρείο του. Το πρώην δυναμικό κορίτσι, διευθύντρια διαφημιστικής εταιρείας την οποία είχε ιδρύσει η ίδια, ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ύστερα από μια απλή σχετικά χειρουργική επέμβαση, η οποία είχε υπάρξει επιτυχής, η νεαρή κοπέλα έφυγε από το νοσοκομείο έχοντας πάρει μαζί της έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, το Clostridium difficile. Οπως υπονοεί το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, αυτό το είδος βακτηρίου είναι δύσκολη περίπτωση: προκαλεί έντονες διάρροιες όταν η εντερική χλωρίδα μας διαταράσσεται και για μια μερίδα ασθενών σημαίνει ακόμη και θάνατο. Εχοντας υποφέρει από συνεχείς διάρροιες για 18 μήνες η νεαρή ασθενής δέχθηκε να υποβληθεί στην αμφιλεγόμενη επέμβαση. 

«Ηταν Κυριακή και η γιορτή της μητέρας όταν μεταμοσχεύσαμε στην Κοραλί κόπρανα του αδελφού της» θυμάται ο Μπορόντι. «Αμέσως μετά έφυγα για την ετήσια συνάντηση των γαστρεντερολόγων στις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν ακόμη εξαπλωθεί και κάποια στιγμή ανέβηκα στο δωμάτιό μου να τηλεφωνήσω για να πληροφορηθώ τα αποτελέσματα της επέμβασης. Περιττό να σας πω πώς αισθάνθηκα όταν μου είπαν ότι 24 ώρες μετά η Κοραλί αισθανόταν καλά για πρώτη φορά ύστερα από μήνες. Κατέβηκα στον χώρο του συνεδρίου και θέλησα να μοιραστώ τη χαρά μου με έναν από τους συναδέλφους μου. Ξέρετε, η μεταμόσχευση αυτή είχε ξαναγίνει, υπάρχει ένα άρθρο του 1958 που αναφέρεται σε αυτήν, και έτσι θεώρησα ότι δεν θα ξαφνιαζόταν. Η αντίδρασή του ήταν αυτή που θα συναντούσα όλο και συχνότερα στο μέλλον: δυσπιστία και μια αμυδρή ιδέα γελοιοποίησης. Εκ των υστέρων, θεωρώ ότι ήμουν πολύ τυχερός που αυτή η πρώτη απόπειρα υπήρξε επιτυχής. Ο συνδυασμός των σχολίων των συναδέλφων μου και μιας αποτυχίας θα με είχε αποτρέψει να συνεχίσω» μας είπε ο αυστραλός γιατρός.
Από τότε ως σήμερα οι ευγνώμονες ασθενείς του γιατρού Μπορόντι αυξάνονται συνεχώς (είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοραλί τού στέλνει κάθε χρόνο λουλούδια στην επέτειο της επέμβασης που της έδωσε πίσω τη ζωή της), ενώ ο ίδιος έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητος στα σχόλια των συναδέλφων του. Με δεδομένο ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής στο 90% των περιπτώσεων, δεν είναι να απορεί κανείς για τη μεγάλη αυτοπεποίθηση του Μπορόντι, ο οποίος δεν ξεχνά να μας υπενθυμίσει ότι και οι ιατρικές αλήθειες περνούν τα τρία γνωστά στάδια: «πρώτα γελοιοποιούνται, μετά υφίστανται έντονη αντίδραση και τέλος γίνονται αποδεκτές ως αυτονόητες». 

Ο «δύσκολος» εχθρός

Φαίνεται πράγματι ότι διανύουμε την περίοδο που η αλήθεια του Τόμας Μπορόντι και των λίγων ακόμη επιστημόνων που πραγματοποιούν τη μεταμόσχευση κοπράνων τείνει να γίνει αποδεκτή ως αυτονόητη. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η μεγάλη εξάπλωση του Clostridium difficile. «Η μεταμόσχευση κοπράνων δεν είναι καινούργια ιατρική πρακτική. Για προφανείς λόγους δεν είχε μεγάλη εξάπλωση. Ωστόσο υπάρχει τουλάχιστον από το 1958. Ξέρετε, όλοι αναφέρονται σε αυτή την εργασία του 1958 επειδή είναι η παλαιότερη που εντοπίζεται εύκολα. Εκτιμώ όμως ότι η πρακτική εφαρμοζόταν πολύ νωρίτερα. Οπως και να έχει το πράγμα όμως, η μεταμόσχευση κοπράνων ξανακερδίζει έδαφος εξαιτίας της εξάπλωσης του Clostridium difficile» λέει ο Αξελ Κόρουτς και προσθέτει: «Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι υπάρχει στο ανθρώπινο έντερο. Υπό αυτή την έννοια, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μεταμοσχεύουμε. Ωστόσο αυτή η μεταμόσχευση μπορεί και να είναι η τελευταία ελπίδα για ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το Clostridium difficile. Τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται αποτελεσματικά στο 80% των περιπτώσεων μόλυνσης με το Clostridium difficile, αλλά ένα 20% των ασθενών μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο: τα αντιβιοτικά αφενός δεν μπορούν να σκοτώσουν τα σπόρια αυτού του μικροοργανισμού και αφετέρου σκοτώνουν και άλλα μέλη της εντερικής χλωρίδας. Ετσι, ύστερα από έναν κύκλο αντιβιοτικών, ο οποίος χορηγείται για να σκοτωθεί το Clostridium difficile, ο μικροοργανισμός ξαναβλαστάνει από τα σπόρια του και βρίσκει το πεδίο ελεύθερο. Οι ασθενείς αυτοί υποφέρουν από διάρροιες απειλητικές για τη ζωή τους». 

Μεταμόσχευση «οργάνου»

Αν και αναγνωρίζει την ύπαρξη του παράγοντα «μπλιαχ», ο Κόρουτς θεωρεί τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει διάλυση μιας ποσότητας των κοπράνων του δότη σε φυσιολογικό ορό και εισαγωγή τους στο έντερο του δέκτη με τη διαδικασία του υποκλυσμού, ως μεταμόσχευση οργάνου. «Προσωπικά προτιμώ να τη βλέπω ως μεταμόσχευση οργάνου. Εχει πολλά κοινά με τη μεταμόσχευση ήπατος. Εν αντιθέσει με άλλα όργανα, για τη μεταμόσχευση ήπατος δεν χρειάζεται παρά ένα μικρό κομμάτι υγιούς ιστού από το οποίο αναγεννάται ολόκληρο το όργανο. Ετσι συμβαίνει με τη μεταμόσχευση κοπράνων. Αρκεί μια μικρή ποσότητα για να εποικιστεί το έντερο από έναν υγιή πληθυσμό μικροοργανισμών που θα αποκαταστήσει τη χαμένη ισορροπία» εξηγεί και προσθέτει: «Είναι όργανο! Αποτελείται από κύτταρα, τα οποία συνομιλούν μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο οργανισμό, έχουν μεταβολική λειτουργία και συμβάλλουν στη φυσιολογία μας». 

Θεαματική επιτυχία 95%!
Με το άμεσο των αποτελεσμάτων της επέμβασης (η κατάσταση των ασθενών βελτιώνεται μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες) και με ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 95%, είναι απορίας άξιον πώς η πρακτική αυτή παραμένει στις παρυφές της ιατρικής. Ο Κόρουτς φαίνεται ότι έχει σκεφθεί πολύ αυτό το θέμα. «Πρώτον, ο ανθρώπινος παράγοντας. Είμαστε εκπαιδευμένοι να θεωρούμε τα κόπρανα απλώς βρωμιές και οι γιατροί δεν αποτελούν εξαίρεση. Πρέπει δε να ομολογήσουμε ότι η όλη επέμβαση δεν είναι αισθητικά ευχάριστη. Αλλά δεν αρκεί αυτός ο λόγος για να εξηγήσει το γεγονός ότι μια τόσο σωτήρια επέμβαση παραμένει “εξωτική”. Η μέθοδος είναι φτηνή και δεν υποστηρίζεται από καμιά φαρμακοβιομηχανία, η οποία σαφώς θα προτιμούσε να παρασκευάσει ένα φάρμακο το οποίο θα πουλούσε αντί 60 δολαρίων το χάπι» λέει με νόημα ο αμερικανός γιατρός. 

Εν αντιθέσει με την Αυστραλία, στις ΗΠΑ τα Ταμεία δεν πληρώνουν για την επέμβαση, καθώς δεν έχει γίνει καμιά διπλή-τυφλή μελέτη που να αποδεικνύει τα οφέλη της. «Αντιλαμβάνεστε όμως πως όταν έρχεται να σε δει ένας ασθενής που έχει περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της ζωής του με συνεχείς διάρροιες, είναι πολύ δύσκολο να τον πείσεις να μπει σε μελέτη και να έχει 50% πιθανότητες να είναι στην ομάδα της εικονικής επέμβασης» λέει ο Κόρουτς και προσθέτει: «Αυτόν τον καιρό εξελίσσουμε την τεχνική με τρόπο που την καθιστά φιλικότερη στον ασθενή. Πιστεύουμε πως η μικρότερη δυσχέρεια για τον ασθενή θα συμβάλει στο να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια διπλή-τυφλή μελέτη. Προς το παρόν εμείς την παρέχουμε δωρεάν χάρη σε μια ερευνητική υποτροφία». 

Εντερο: το «σπίτι» του ανοσοποιητικού
Σύμφωνα με μια σειρά μελετών, η εντερική χλωρίδα εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες. Σίγουρα στο μεταβολικό σύνδρομο, στον διαβήτη τύπου Ι, στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην Πάρκινσον. Η συσσώρευση δεδομένων που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της εντερικής χλωρίδας στην υγεία των ανθρώπων δεν εκπλήσσει τον Κόρουτς, ο οποίος θεωρεί ότι η εξήγηση αυτών των ευρημάτων «περνά μέσα από την υπόθεση της υγιεινής». Οπως εξήγησε ο αμερικανός επιστήμονας, «Το έντερο ανήκει στο ανοσοποιητικό σύστημά μας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι του. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας εκπαιδεύονται στο έντερο, όπου έρχονται σε επαφή με μικροοργανισμούς. Εκτιμάται ότι στις δυτικές κοινωνίες, με τις υπερβολικά αποστειρωμένες συνθήκες, έχουμε συμβάλει αρνητικά στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πειραματόζωα τα οποία γεννιούνται και διαβιούν σε αποστειρωμένες συνθήκες δεν έχουν κανονικό σπλήνα, όργανο που παίζει ρόλο στην ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να πει ότι η εντερική χλωρίδα μας δεν είναι πια όπως ήταν στο παρελθόν και ότι η χρήση των αντιβιοτικών έχει εντείνει το πρόβλημα. Η απώλεια της βιοποικιλότητας της εντερικής χλωρίδας μας φαίνεται ότι ευθύνεται για πολλά δεινά και η μεταμόσχευση κοπράνων ίσως αποδειχθεί ο καλύτερος τρόπος για να την ενισχύσουμε». 



Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τη συμμετοχή της εντερικής χλωρίδας στην ανάπτυξη ασθενειών 

Ι. Παχυσαρκία 
Την παχυσαρκία, την οποία πολλοί αποκαλούν μάστιγα του 21ου αιώνα, συνέδεσαν με τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις του Μισούρι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το άρθρο τους («Νature» 444, 21 Δεκ. 2006, σελ. 1.027-1.031), η συγκριτική μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας λεπτών και παχύσαρκων πειραματόζωων, καθώς και λεπτών και παχύσαρκων εθελοντών, κατέδειξε αφενός την ύπαρξη διαφορών στη σχετική αφθονία μικροοργανισμών που ανήκουν στα γένη Bacteriodetes και Firmicutes και αφετέρου ότι η παχυσαρκία μπορούσε να είναι μεταδοτική. Οταν δηλαδή εισήγαγαν την εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων ποντικιών σε κανονικά ποντίκια, αυτά έγιναν παχύσαρκα. Οι ερευνητές απέδωσαν τα ευρήματά τους στην ικανότητα κάποιων μικροοργανισμών να απελευθερώνουν περισσότερη ενέργεια από τις τροφές και ως εκ τούτου να ενισχύουν την ανάπτυξη παχυσαρκίας στα άτομα που εποικίζουν. 

Οι ίδιοι ερευνητές με ένα δεύτερο άρθρο («Nature» 457, 22 Ιαν. 2009) επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματά τους. Ειδικότερα, οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν τη μικροβιακή χλωρίδα 154 ενήλικων γυναικών. Οι εθελόντριες ήταν ομοζυγωτικά ή διζυγωτικά δίδυμα που εμφάνιζαν διαφορές στο βάρος. Συμπέραναν ότι «η παχυσαρκία σχετίζεται με διαφορές σε επίπεδο φύλων των μικροοργανισμών της εντερικής χλωρίδας, μειωμένη βακτηριακή ποικιλομορφία και αλλαγές στην αντιπροσώπευση βακτηριακών γονιδίων και μεταβολικών μονοπατιών». 

ΙΙ. Αυτοάνοσα 
Ο διαβήτης τύπου Ι είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προκύπτει από την καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων του παγκρέατος. Το 2008 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου συνέδεσαν την ανάπτυξη της νόσου με την εντερική χλωρίδα. Σύμφωνα με το άρθρο τους («Nature» 455, 23 Οκτ. 2008, σελ. 1.109-1.113), γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία διατηρούνται σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, αναπτύσσουν διαβήτη τύπου Ι σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Οταν όμως επιτραπεί ο εποικισμός του εντέρου τους από μικροοργανισμούς αντιπροσωπευτικούς του ανθρώπινου εντέρου, τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου πέφτουν στο 34%. 

Την άμεση σχέση της εντερικής χλωρίδας με ένα άλλο αυτοάνοσο νόσημα, τη πολλαπλή σκλήρυνση, κατέδειξαν πρόσφατα ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech). Με άρθρο τους στο τεύχος της 26ης Ιουλίου της διαδικτυακής έκδοσης της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν ότι η παρουσία ενός νηματοειδούς βακτηρίου (το οποίο δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί σε εργαστηριακές συνθήκες) στην εντερική χλωρίδα των πειραματόζωων είναι αρκετή για να πυροδοτήσει όλες τις διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει και γενετική συνιστώσα, η εργασία των αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η μικροβιακή εντερική χλωρίδα στην εμφάνισή της. 

ΙΙΙ. Νόσος του Πάρκινσον 
Η σχέση της νόσου του Πάρκινσον με την εντερική χλωρίδα έχει καταδειχθεί έμμεσα. Παραδείγματος χάριν, όταν ο αυστραλός γαστρεντερολόγος Τόμας Μπορόντι χορήγησε αντιβιοτικά σε ηλικιωμένο ασθενή του προκειμένου να θεραπεύσει χρόνια δυσκοιλιότητα, μαζί με αυτή θεράπευσε και τη νόσο του Πάρκινσον. Για την ακρίβεια, οι δύο νευρολόγοι οι οποίοι εξέτασαν τον ασθενή τους δεν μπορούσαν πλέον να ανιχνεύσουν κανένα από τα κλασικά σημάδια της νόσου. Αντίστοιχα παραδείγματα, τόσο από το ιατρείο του δρος Μπορόντι όσο και άλλων συναδέλφων του, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι το έντερο αποτελεί το σημείο εισόδου για παράγοντες που προκαλούν ή συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Προκειμένου να ελέγξουν αυτή την υπόθεση αμερικανοί γιατροί του Πανεπιστημίου Rush έχουν ξεκινήσει μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετέχουν ασθενείς με πρώιμη νόσο του Πάρκινσον (στους οποίους δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί φάρμακα) και υγιείς εθελοντές αντίστοιχων ηλικιών. Εκτός από τη συγκριτική μελέτη της εντερικής χλωρίδας των δύο ομάδων, οι ερευνητές θα μελετήσουν τους δείκτες φλεγμονής του εντέρου και το πώς αυτή επιδρά στη διαπερατότητά του σε τοξίνες. 



Διαβάστε περισσότερα...

Χρήσιμα εργαλεία του Blog μας!


Στο blog για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνσή σας, αλλά και γενικότερα όλων των επισκεπτών, έχει γίνει είτε πρόσφατα είτε από παλιά προσθήκη κάποιων χρήσιμων εργαλείων.
Ας κάνουμε όμως μια μικρή παρουσίαση για όσους δεν τα γνωρίζουν.
Δείτε αν θέλετε και το βίντεο οδηγό χρήσης και περιγραφής των εργαλείων του Blog που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


Α-Β) Η μπάρα του menu:



(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)


"Μπάρα του menu" ή αλλιώς Μενού κατηγοριών που βρίσκεται στο πάνω μέρος του blog. Αποτελείται από διάφορες καρτέλες - κεντρικές κατηγορίες, όπως ΑμεΑ, Κατηγορίες Θεμάτων κλπ. που πατώντας πάνω τους θα μπείτε στις ανάλογες κατηγορίες, θα εμφανιστούν αντίστοιχα τα άρθρα και οι αναρτήσεις των αντίστοιχων υποκατηγοριών ή τα συγκεκριμένα σημαντικά άρθρα.

Περνώντας το ποντίκι πάνω από κάθε κεντρική κατηγορία (καρτέλα), αλλάζει χρώμα της καρτέλας του μενού και από μπλε γίνεται γαλάζιο και είναι και είναι το ίδιο χρώμα (γαλάζιο) με αυτό που επιλέγουμε να δούμε εκείνη την στιγμή ή είναι γενικότερα η επιλογή μας. 

Οι κεντρικές κατηγορίες που έχουνε υποκατηγορίες και υπομενού, έχουν στο τέλος του τίτλου του ένα κόκκινο βελάκι. Πατώντας με το ποντίκι ανοίγει το αντίστοιχο υπομενού ή υποκατηγορία, που έχουμε μαρκάρει και έχει αλλάξει χρώμα. Έτσι μπορείτε να πάτε στην αντίστοιχη κατηγορία (ή και υποκατηγορία) εύκολα απλά με ένα πάτημα κουμπιού και να βρείτε και τα άρθρα και τις αναρτήσεις των αντίστοιχων κατηγοριών.


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Στην κεντρική κατηγορία "Κατηγορίες θεμάτων", που αναφέραμε πριν, υπάρχουν κεντρικές υποκατηγορίες, όπως άρθρα, γενικά θέματα κ.α. που πατώντας πάνω τους θα μπείτε στις ανάλογες κατηγορίες, θα εμφανιστούν αντίστοιχα τα άρθρα και οι αναρτήσεις των αντίστοιχων υποκατηγοριών ή τα συγκεκριμένα σημαντικά άρθρα.
Σε κάθε θέμα κεντρικής υπόκατηγορίας π.χ. υγεία, πρόνοια κλπ θα βρείτε πληροφορίες για το τι είδους υποκατηγορίες και άρθρα εντάσσονται σε αυτές. Υπάρχει αντιστοίχως και ένα ανάλογο κείμενο σε αυτές. Για παράδειγμα στην πρόνοια υπάρχει το ακόλουθο.

"Αναρτήσεις, Άρθρα και Ενημέρωση σχετικά με θέματα πρόνοιας, που αφορούν κυρίως τα άτομα με αναπηρία.

Στην κεντρική κατηγορία "Σημαντικές αναρτήσεις", που αναφέραμε πριν, υπάρχουν κεντρικές υποκατηγορίες, που σε αυτές θα βρείτε χρήσιμες αναρτήσεις και πληροφορίες για θέματα που σας αφορούν για τις ανάλογες κατηγορίες. Πατώντας απλά πάνω στο τίτλο της ανάλογης ανάρτησης, θα εμφανιστεί το αντίστοιχο τα άρθρο - ανάρτηση, που σας ενδιαφέρει.
Αν μια καρτέλα του μενού είναι περίπτωση καρτέλας - ετικέτας τότε θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα άρθρα - αναρτήσεις της αντίστοιχης καρτέλας - ετικέτας που αντιστοιχούν σε αυτήν.
Αν μια καρτέλα του μενού είναι περίπτωση καρτέλας - άρθρου τότε θα εμφανιστεί τα αντίστοιχο άρθρο που αντιστοιχεί σε αυτήν την καρτέλα.

Το διαφορετικού χρώματος περίγραμμα (αυτό για την ακρίβεια) γύρω από κάθε κατηγορία ή υποκατηγορία βοηθά να τις ξεχωρίσετε εύκολα.

Και στο Α και στο Β γενικά δηλαδή στο μενού σε κάθε κεντρική ή υπό-κατηγορία περνώντας με το ποντίκι πάνω από τον κάθε τίτλο εμφανίζεται ένα έξτρα κείμενο που αναφέρει τον τίτλο.


Γ) Αναζήτηση στο Blog: 


Αυτήν την εφαρμογή θα την βρείτε στο πλαϊνό μενού μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές. Στο εργαλείο "Αναζήτηση στο Blog" μπορείτε να γράφετε μέσα στο λευκό πλαίσιο, εκεί που λέει "αναζήτηση", αυτό που θέλετε να αναζητήσετε στο blog και να το βρείτε, πατώντας το κουμπί "ψάξε".

Δ) Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς στο Blog: 


Με την εφαρμογή "αλλαγή μεγέθους του κειμένου", που βρίσκεται στο πάνω μέρος κάθε ανάρτησης, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος  του κειμένου της ανάρτησης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε στον αντίστοιχο αριθμό και να αλλάξει το μέγεθος της γραμματοσειράς προς αυτό που επιθυμείτε. Μπορείτε να αλλάξετε όσες φορές χρειάζεται το μέγεθος χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να γυρίσετε στο αρχικό πρέπει ή να πάτε σε άλλη σελίδα ή απλά να πατήσετε στο κουμπί της εφαρμογής που γράφει "Αρχ", ώστε να πάει στο αρχικό μέγεθος.



  • Πολλές εφαρμογές έχουν μπει συγκεντρωτικά σε ομάδες εφαρμογών ώστε να μειωθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν, αλλά και να εντοπίζονται πιο εύκολα. Έχουμε τις ακόλουθες ομάδες εφαρμογών που η εναλλαγή από την μια υπο-εφαρμογή στην άλλη γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως λέει και η οδηγία πάνω από την κάθε εφαρμογή.  Σκοπός της σύμπτυξης είναι και η συγκέντρωση πολλών πληροφοριών μαζί και ταυτόχρονα η κάλυψη πολύ μικρού χώρου, ώστε να μην ψάχνετε οπουδήποτε τα διάφορα αυτά εργαλεία.

Ε) Διάφορα εργαλεία του Blog :


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Αυτήν την εφαρμογή θα την βρείτε στο πλαϊνό μενού μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές. Εδώ θα βρείτε τις Δημοφιλείς Αναρτήσεις, την Αρχειοθήκη του Ιστολογίου (Blog),  τους διάφορους Μετρητές του Blog και την επικοινωνία μέσω Chat ή EmailΗ εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών γίνεται πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο σε μεταφέρει στην αντίστοιχη καρτέλα - εφαρμογή, όπως λέει και η οδηγία πάνω από την εφαρμογή. Για να ξεχωρίσετε σε ποια εφαρμογή βρίσκεστε, το κουμπί με το όνομα της εφαρμογής που εμφανίζεται από κάτω έχει διαφορετικό χρώμα από τα άλλα.

ΣΤ) Κατηγορίες θεμάτων:


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Αυτήν την εφαρμογή θα την βρείτε στο πλαϊνό μενού μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές. Μέσω της εφαρμογής αυτής επιλέγεται μια από τις κατηγορίες - ετικέτες των αναρτήσεων του Blog και σας εμφανίζει, όλες τις αναρτήσεις της κατηγορίας αυτής, που έχουν για ετικέτα τους τον τίτλο που επιλέξατε. Η πιο πάνω εικόνα δείχνει, το πως φαίνεται η εφαρμογή, αν πατήσετε πάνω της και την λίστα με τις κατηγορίες - ετικέτες.


Ζ) Διάφορες εφαρμογές: 


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Αυτήν την εφαρμογή θα την βρείτε στην κατηγορία του μενού "Gadgets-Εργαλεία" μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές που δεν είναι στο πλαϊνό μενού. Μέσω της εφαρμογής "Διάφορες εφαρμογές" θα βρείτε συνεπτυγμένες αρκετές εφαρμογές σε μια. Πατώντας τα κουμπιά με το όνομά της αντίστοιχης εφαρμογής (όπως λέει και η οδηγία από πάνω της) θα μεταβεί στην αντίστοιχη εφαρμογή και θα πάρετε τις αντίστοιχες πληροφορίες. Για να ξεχωρίσετε σε ποια εφαρμογή βρίσκεστε, το κουμπί με το όνομα της εφαρμογής που εμφανίζεται από κάτω έχει γαλάζιο και όχι άσπρο χρώμα. Πατώντας κάποιο άλλο κουμπί (άλλης εφαρμογής) από την μπάρα, θα γίνει εκείνο γαλάζιο από άσπρο και θα ανοίξει η νέα εφαρμογή, ενώ το προηγούμενο κουμπί θα γίνει άσπρο από γαλάζιο και θα κλείσει η εφαρμογή του. Σκοπός της σύμπτυξης είναι και η συγκέντρωση πολλών πληροφοριών μαζί και ταυτόχρονα η κάλυψη πολύ μικρού χώρου, ώστε να μην ψάχνετε οπουδήποτε τα διάφορα αυτά εργαλεία.


Η) "Τελευταίες αναρτήσεις για...": 


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Αυτήν την εφαρμογή θα την βρείτε μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές στην κατηγορία του μενού "Gadgets-Εργαλεία". Επίσης, αυτή η εφαρμογή μοιάζει πολύ με την προηγούμενη και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά διαφέρει σε ένα πράγμα. Στις  "Τελευταίες αναρτήσεις για..." όμως μπορεί επίσης να είναι συνεπτυγμένες αρκετές εφαρμογές μαζί σε μια, αλλά δίνουν πληροφορίες για  τα τελευταία άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στις αντίστοιχες υποκατηγορίες. Για παράδειγμα Τελευταίες Αναρτήσεις για Υγεία... μας δίνει τις τελευταίες αναρτήσεις στην κατηγορία Υγεία και ου το καθεξής. Άρα πατώντας τα κουμπιά με το όνομά της αντίστοιχης εφαρμογής (όπως λέει και η οδηγία από πάνω της) θα μεταβεί στην αντίστοιχη και θα πάρετε τις αντίστοιχες πληροφορίες. Για να ξεχωρίσετε σε ποια εφαρμογή βρίσκεστε, το κουμπί με το όνομα της εφαρμογής που εμφανίζεται από κάτω έχει διαφορετικό χρώμα από τα άλλα. 


Θ) Κουμπί εκτύπωσης:


Το κουμπί αυτό θα το βρείτε σε κάθε άρθρο (περίπου στο τέλος του) και πατώντας το, θα εκτυπώσετε το άρθρο αυτό αν θέλετε να το κρατήσετε.

Ι) Παρόμοια άρθρα: 


Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στο τέλος κάθε άρθρου. Η εφαρμογή "Παρόμοια άρθραδίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να δει, με αυτήν την αυτόματη παραπομπή, τρία άρθρα με σχετικό θέμα με αυτό που βρίσκεται. Πατώντας πάνω σε κάποιο από αυτά, δηλαδή αυτό που θέλει, η εφαρμογή θα τον μεταφέρει εκεί ώστε να το διαβάσει.

* Επίσης σε μερικά άρθρα (σχεδόν στο τέλος) θα βρείτε το κείμενο "Δείτε επίσης" - ή ακόμα και εντός των άρθρων - και μετά κείμενο με γαλάζιο χρώμα (που είναι συνήθως οι τίτλοι άλλων αναρτήσεων). Πατώντας πάνω τους θα πάτε στο αντίστοιχο άρθρο. Έχει την ίδια λειτουργία με τα παρόμοια άρθρα και γίνεται ώστε να βρίσκετε άμεσα κάτι σχετικό που προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες με αυτό που διαβάζετε.


ΙΑ) Share it ή Μοιράσου το:

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Την εφαρμογή αυτή ή μάλλον τα κουμπιά αυτά θα τα βρείτε μόνιμα κάτω από το τέλος κάθε άρθρου. Μέσω της εφαρμογής "Share it ή Μοιράσου το" δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να μοιραστεί άμεσα το άρθρο που διαβάζει με διάφορες διαδικτυακές κοινότητες αλλά και να το προωθήσει εκεί.


- Αν προστεθούν νέα εργαλεία θα προστεθούν εδώ ώστε να τα μάθετε.

Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία επικοινωνίας που έχει το blog και θα τα συναντήσετε στο πλαϊνό μενού, όπως περιγράφει και η ακόλουθη ανάρτηση: 

Πως μπορείτε να επικοινωνείτε με το Blog;


Τα εργαλεία (επικοινωνίας) αυτά δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη - επισκέπτη να σχολιάσει ένα άρθρο, να αποστείλει ένα μήνυμα προς τους διαχειριστές ή και να κάνει chat...

Σημείωση: Από αρχές Αυγούστου 2012 έγιναν πολλές τροποποιήσεις στο δεξιό πλαϊνό μενού ώστε να πιάνει μικρότερο χώρο και όγκο, αλλά και να γίνει μια καλύτερη ομαδοποίηση των εφαρμογών αλλά και να μην χαθεί καμία από αυτές. Πιθανότατα στο βίντεο να τις βρείτε εκεί όπως ήταν αλλά τώρα να είναι σε κάποια ομάδα εφαρμογών ή λίγο διαφορετικές και αλλαγμένες.
Διαβάστε περισσότερα...