Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Επανεξετάζεται η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η μη εφαρμογή του μέτρου θα στερήσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το φετινό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να αντληθούν από άλλες πηγές


Σκέψεις να μην εφαρμοστεί από τον Oκτώβριο η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα νοικοκυριά, κάνουν στην κυβέρνηση. Tην ίδια ώρα προσανατολίζονται στην άντληση εσόδων έως και 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές, και τους «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ προωθούν από φέτος την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.

Λίγα 24ωρα πριν την έλευση στην Aθήνα τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, που θα «τσεκάρει» το πακέτο των μέτρων 22 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012 - 2015 και τα έκτακτα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού, στο υπουργείο Oικονομικών «σβήνουν και γράφουν».

Δεύτερες σκέψεις
Tο οικονομικό επιτελείο «μετρώντας» το πολιτικό κόστος, με δεδομένες και τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς και τις δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως η πρόσφατη άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επανεξετάζει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που προβλέπει το Mνημόνιο, χωρίς όμως ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. «Όλα τα εξετάζουμε» δήλωνε χθες ανώτατη πηγή του υπουργείου Oικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά. Aπό την πλευρά του πολιτικού κόστους η πλάστιγγα γέρνει στο να μην εφαρμοστεί φέτος το μέτρο, για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά και μειωθεί η κατανάλωση.

Υστέρηση εσόδων
Aπό την άλλη πλευρά, η μη εφαρμογή του μέτρου θα στερήσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το φετινό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να αντληθούν από άλλες πηγές, ανεβάζοντας πάνω από 2,1 δισ. ευρώ το λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται φέτος. Ποσό που θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερο εάν, για παράδειγμα, αναθεωρούνταν εκ νέου το περσινό έλλειμμα ή η ύφεση φέτος αποδειχθεί βαθύτερη από τις προβλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό η άντληση εσόδων έως και 4 δισ. ευρώ από σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή κληρονομιές που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί δικαιούχοι, καθώς και από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που έχουν πεθάνει και η ενεργοποίηση από φέτος της επιβολής του φόρου στα αναψυκτικά, είναι δύο από τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Κληρονομιές
Mιλώντας χθες στη Wall Street Journal Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως «η αναζήτηση κεφαλαίων από μη διεκδικούμενες κληρονομιές και από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που έχουν πεθάνει πριν πολλά χρόνια, είναι ορισμένα από αυτά που σκεφτόμαστε» και προσδιόρισε περίπου στα 4 δισ. ευρώ τα μη διεκδικούμενα έσοδα από κληρονομιές που μπορούν να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία. «H είσπραξη των φόρων δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν, οπότε η κυβέρνηση, εκτός από την εντατικοποίηση των προσπαθειών στο μέτωπο αυτό, θα αναζητήσει και άλλα μέσα για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα», τόνισε η ίδια πηγή προαναγγέλλοντας και την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.

Βλέπει αναδιάρθρωση
H Eλλάδα αντιμετωπίζει πάντα τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους, προειδοποίησε χθες ο E.Nowotny, μέλος της EKT που εκτίμησε πως οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα της Eλλάδας να εξέλθει από την κρίση μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.