Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Γυμνόστηθη Femen στην Ακρόπολη!


«Ούτε Θεός, ούτε αφέντης» έγραφε το σύνθημα πάνω στο στήθος της.

Μέχρι την Ακρόπολη έφτασε η χάρη των Femen. Μια ξανθιά γυμνόστηθη γυναίκα πόζαρε μπροστά στο ναό του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Σαν άλλη ...Καρυάτιδα, η ακτιβίστρια φορά ένα στεφάνι από λουλούδια ενώ στο στήθος της έχει γραμμένο το σύνθημα: «No master, no God», δηλαδή, «Δεν έχω θεό, δεν έχω αφεντικό».

«Αντισταθείτε, παλέψτε μέχρι τέλους, γίνετε Femen» είναι το σχόλιο που συνοδεύει τη σχετική ανάρτηση στο twitter.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις σε όσους βασανίστηκαν από αστυνομικούς


Τα θύματα του Μπερτζ αποφάσισε να δικαιώσει το δημοτικό συμβούλιο στο Σικάγο.

Την καταβολή 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν βασανιστεί από αστυνομικούς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο να καταβάλει το Σικάγο, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως θα αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για την ηθική δικαίωση των προσώπων αυτών, όπως η ανέγερση ενός μνημείου για τα θύματα βασανιστηρίων.

«Είμαστε αρκετά δυνατοί για να παραδεχθούμε ότι κάναμε λάθος», δήλωσε ο δήμαρχος Ραμ Εμάνιουελ μετά την ψηφοφορία ενώ προσέθεσε πως «το Σικάγο θα αντιμετωπίσει επιτέλους το παρελθόν του, θα συμβιβαστεί μαζί του, θα διορθώσει την αδικία».

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο δήμος της αμερικανικής μεγαλούπολης θα προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, θέσεις απασχόλησης και άλλες υπηρεσίες στα πρόσωπα τα οποία υπέστησαν βασανιστήρια από αστυνομικούς.

Το Σικάγο και η κομητεία Κουκ έχουν ήδη καταβάλει περίπου 100 εκατ. δολάρια κατόπιν εξωδικαστικών συμβιβασμών και δικαστικών αποφάσεων έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη δράση του πρώην επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, του Τζον Μπερτζ.

Ο Μπερτζ αποτάχθηκε το 1993 κι αργότερα καταδικάστηκε για ψευδορκία λόγω των καταθέσεών του με τις οποίες είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει υποθέσεις βασανισμού πολιτών από αστυνομικούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα μιας ομάδας επίορκων αστυνομικών που δρούσε υπό τον Μπερτζ ήταν Αφροαμερικανοί, αρκετοί μάλιστα εξ αυτών ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αρκετά από τα θύματα και μέλη των οικογενειών τους, που φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Αποζημιώσεις Τώρα», σηκώθηκαν και χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση και μάλιστα ένας από τους άνδρες ξέσπασε σε λυγμούς.

«Το Σικάγο έκανε ένα ιστορικό βήμα για να δείξει στη χώρα και στον κόσμο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία παραγραφής της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων για εγκλήματα τόσο ειδεχθή όσο τα βασανιστήρια», σημείωσε ο Στίβεν Χόκινς, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ.

Η απόφαση, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν οι βασανιστές στο Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ.

Τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο καλούνται επίσης βάσει της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να καταρτίσουν και να παραδίδουν στους μαθητές της έβδομης τάξης ένα μάθημα σχετικά με τα βασανιστήρια που διέπραξαν αστυνομικοί.

Δικηγόροι θυμάτων υπολογίζουν ότι συνολικά βασανίστηκαν από τον Μπερτζ και τους ντετέκτιβ του 120 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν όμως έκτοτε αποβιώσει. Δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη λάβει χρηματικά ποσά κατόπιν προσφυγών τους, αλλά παρ’ όλ’ αυτά εκτιμάται πως οι δικαιούχοι είναι πολλές δεκάδες.

Οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την αποκατάσταση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις μειονοτικές ομάδες στην πόλη.

Η απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ανακοινώθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία το θέμα της χρήσης βίας από την αστυνομία στις ΗΠΑ, ιδίως εναντίον μελών μειονοτήτων, απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αληθινό, σκληρό πρόσωπο των πολεμικών τεχνών


Μαχητές των ρινγκ που σοκάρουν - Δείτε τις φωτογραφίες
.
Επαγγελματικός προσανατολισμός: Θέλει κανείς να γίνει επαγγελματίας αθλητής πολεμικών τεχνών; Είστε σίγουροι; Γιατί δεν πρόκειται να δεχτείτε χάδια, αλλά θα επιστρέφετε σπίτι με επιδέσμους, μώλωπες και θα έχετε συχνές επισκέψεις στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Το πόρταλ fightstate.com, παρουσιάζει μερικές φωτογραφίες, ελπίζουμε να μην είναι photoshop, από επαγγελματίες μαχητές (MMA) οι οποίοι γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της (πολεμικής) τέχνης…
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων για τον Μάιο

 
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κατά το μήνα Μάιο θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα.

Δείτε εδώ τον πίνακα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναοί της γνώσης που καταστράφηκαν


Όταν ο ανθρώπινος πολιτισμός μπαίνει στο στόχαστρο των βανδάλων.

Στο διάβα του ιστορικού χρόνου, διάφοροι πολιτισμοί άφησαν παρακαταθήκη περίλαμπρα κέντρα γνώσης και βιβλιοθήκες, ή έτσι πίστεψαν τουλάχιστον.

Γιατί βαρβαρικές ορδές ή ακόμα και «πολιτισμένοι» κατακτητικοί στρατοί αποφάσισαν να σβήσουν τραγικά τα χνάρια των άλλοτε κραταιών πολιτισμών, που πλέον ήταν βορά στις αιμοβόρες διαθέσεις των επιδρομέων.

Και βέβαια όλη αυτή η αποθηκευμένη γνώση, κειμήλιο του ανθρώπινου πολιτισμού και κτήμα της οικουμένης, καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα στις φλόγες της μισαλλοδοξίας, χωρίς τρόπο να ανακτηθεί η αρχαία κληρονομιά.

Πλέον όλο και κάποιο θραύσμα γνώσης εκείνων των εποχών αναδύεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές της οικουμένης, αν και το μόνο που κάνει είναι να υπενθυμίζει ηχηρά πόσα πολλά και πολύτιμα έχουν χαθεί μέσα στις στάχτες των καταστροφών.

Κι αν οι τζιχαντιστές αποπειρώνται σήμερα να ομοιάσουν σε όρους φρίκης στους ιστορικούς βάνδαλους προκατόχους τους, η παγκόσμια ιστορία βρίθει από τρανά παραδείγματα ολοκληρωτικών καταστροφών…

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας



Το κόσμημα της αρχαίας γνώσης ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο Α’, εκπληρώνοντας το όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ήταν ο διάδοχός του Πτολεμαίος Β’ που αύξησε τον επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο της βιβλιοθήκης, συγκεντρώνοντας διασκορπισμένους παπύρους από διάφορες συλλογές και βιβλιοθήκες. Στο πέρασμα των αιώνων, το λαμπρό κέντρο γνώσης έφτασε να αριθμεί περί τις 700.000 χειρόγραφες περγαμηνές! Σε αυτό όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν, αν και είναι το μόνο που φαίνεται να συμφωνούν.

Η Μέκκα της γνώσης καταστράφηκε όπως ξέρουμε, αν ήταν όμως αποτέλεσμα μεμονωμένου γεγονότος ή ιστορική πορεία σταδιακής παρακμής και καταστροφών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο εδώ. Για αιώνες πιστευόταν ότι ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας που την έκαψε κατά λάθος: το 48 π.Χ., κατά τη διαμάχη μεταξύ Καίσαρα και Πτολεμαίου ΙΓ’, ο ρωμαίος αυτοκράτορας διέταξε να βάλουν φωτιά στα ίδια του τα πλοία ώστε να μην τον περικυκλώσει ο εχθρός, με την πυρκαγιά να γενικεύεται και να καταστρέφει συμπτωματικά τη βιβλιοθήκη. Αν και φαίνεται να υπάρχουν μητρώα και εγγραφές της βιβλιοθήκης μεταγενέστερα του περιστατικού.

Επόμενος ύποπτος για την καταστροφή της ήταν ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος, όταν έβαλε στο στόχαστρό του την ειδωλολατρική γνώση της βιβλιοθήκης, πιστός στο διάταγμα του Θεοδόσιου το 391 μ.Χ., με το οποίο ζητούσε την καταστροφή των παγανιστικών ναών. Αν και αυτή η εκδοχή για την τύχη της βιβλιοθήκης επίσης αμφισβητείται. Τέλος, υπάρχει και ο χαλίφης Ομάρ της Δαμασκού που κατέλαβε την Αλεξάνδρεια το 642 μ.Χ. και διέταξε να χρησιμοποιηθούν οι πάπυροι της βιβλιοθήκης ως θερμαντική ύλη για τα λουτρά της πόλης (κατ’ άλλες πηγές, έκαψε τα βιβλία που έρχονταν σε αντίθεση με το Κοράνι). Και γι’ αυτές τις αραβικές πηγές όμως δεν υπάρχει συναίνεση. Ενδέχεται η περίφημη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου να καταστράφηκε σταδιακά, με την παρακμή της δυναστείας των Πτολεμαίων να σφραγίζει τελικά την τύχη της.

Το Κολέγιο Glasney



Οι κάτοικοι της Κορνουάλης στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας είχαν μέχρι τον 15ο αιώνα εντελώς δικό τους πολιτισμό και γλώσσα, λειτουργώντας ως ιστορική γέφυρα για το πώς έμοιαζαν οι Βρετανικές Νήσοι πριν από τη ρωμαϊκή εισβολή. Το πολιτιστικό κέντρο τους περιστρεφόταν γύρω από το εκκλησιαστικό Κολέγιο Glasney, το απόλυτο φράγμα κατά της αφομοίωσης των κατοίκων της Κορνουάλης από την επικρατούσα βρετανική κουλτούρα.

Η καταστροφή χτύπησε το περίφημο κέντρο γνώσης όταν ο διαβόητος Ερρίκος Η’ απεμπόλησε τον βρετανικό μοναχισμό το 1534, αφού αυτοανακηρύχθηκε όπως ξέρουμε προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Το 1548, το νέο φιρμάνι έψαχνε πια να καταστρέψει όχι μόνο τα προπύργια γνώσης της Κορνουάλης, αλλά και τα σύμβολα του τοπικού -και ιδιαίτερου όπως είπαμε- ρωμαιοκαθολικισμού. Ήταν λίγο πολύ το τέλος του πολιτισμού της Κορνουάλης, καθώς η εξέγερση των κατοίκων κατά της βρετανικής βαρβαρότητας καταπνίγηκε στο αίμα…

Το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα



Ήταν στις 18 Δεκεμβρίου 1820 όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να ανοίγει τις πύλες του στις 18 Απριλίου 1831 και να μετατρέπεται σύντομα σε φάρο γνώσης για όλη την πολιτεία: μέχρι να ξεσπάσει ο Αμερικανικός Εμφύλιος, το πανεπιστήμιο διέθετε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές βιβλίων των ΗΠΑ. Αν και ήταν τα θρυλικά πάρτι των φοιτητών αυτά που θα σφράγιζαν τη μοίρα του εκπαιδευτικού κέντρου: η κατάσταση ξέφυγε τόσο που το 1860 η πρυτανεία πρότεινε στην κυβέρνηση τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε στρατιωτική σχολή.

Κάτι που προσυπέγραψε το τέλος του, καθώς έγινε στόχος των δυνάμεων της Ένωσης λίγες μέρες πριν παραδοθεί οριστικά η Συνομοσπονδία. Ο διοικητής των Γιάνκηδων ικέτεψε τους ανωτέρους του να σωθεί η βιβλιοθήκη από τη φονική τους μανία, αλλά μάταια. Καθώς λοιπόν οι δυνάμεις των Βορείων έκαιγαν την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, κάποιος όρμησε έξω σώζοντας ένα σύγγραμμα από τα ράφια της. Ήταν μια αγγλική μετάφραση του Κορανιού…

Η Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης



Στα βυζαντινά χρόνια της Κωνσταντινούπολης, το μεγάλο στολίδι της πόλης δεν ήταν άλλο από την παλατινή της βιβλιοθήκη. Η πρώτη μεγάλη αυτοκρατορική (ή παλατινή) βιβλιοθήκη φαίνεται ότι χτίστηκε επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίου Β’, γιου του Κωνσταντίνου, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο Κωνστάντιος συγκρότησε συνεργείο με καλλιγράφους για να αντιγράψουν και να διασώσουν από την εξαφάνιση τα έργα της ελληνικής γραμματείας που ήταν διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές. Πλάι στα ελληνικά και λατινικά συγγράμματα, ανέπτυξε τμήμα χριστιανικής γραμματείας, ενώ η βιβλιοθήκη διέθετε τοπογραφικό και θεματικό κατάλογο. Κάθε αιώνα όμως όλο και κάποια φωτιά θα έκαιγε την Πόλη, αν και συνήθως τα γραπτά ντοκουμέντα της Αυτοκρατορικής Βιβλιοθήκης αναπληρώνονταν, όπως το 473 μ.Χ., όταν το περιεχόμενό της ανερχόταν σε 120.000 βιβλία, κυρίως περγαμηνές και κώδικες. Κάποια στιγμή ιδρύθηκε νέα Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε 36.500 τόμους θεολογικών έργων αλλά και συγγραμμάτων της ύστερης αρχαιότητας.

Το 726 μ.Χ. καταστράφηκε ξανά (επί Λέοντος Ισαύρου), όπως και το 1204, όταν οι επιδρομείς χριστιανοί πολεμιστές της Δ’ Σταυροφορίας εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη, έκλεψαν τα τιμαλφή και έκαψαν ό,τι απέμεινε. Όταν αποχώρησαν οι Σταυροφόροι, οι Βυζαντινοί αποκατέστησαν τμήμα της παλατινής βιβλιοθήκης, αν και το τέλος της ερχόταν ολοταχώς: το 1453, με την άλωση της Πόλης από τις οθωμανικές στρατιές, η αποθηκευμένη γνώση της βιβλιοθήκης καταστράφηκε ολοσχερώς…

Ο Αιγυπτιακός Ναός της Γνώσης



Όταν η Αίγυπτος κέρδισε την ανεξαρτησία της, προσπάθησε να αποκτήσει έλεγχο στην πολιτιστική της κληρονομιά, που εδώ και αιώνες μεταφερόταν με καράβια σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Η κυβέρνηση έστησε έναν αριθμό μουσείων και συλλογών, στις οποίες περιλαμβανόταν και το περίφημο Institut d’Egypte, το οποίο αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντων και παπύρων, με κάποιους να χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Όπως θυμόμαστε, στις 17 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, της λαϊκής εξέγερσης δηλαδή κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τον περίβολο του κέντρου γνώσης και μια μολότοφ πετάχτηκε στο εσωτερικό του. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των παριστάμενων να περισώσουν τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, μόλις ένα ποσοστό κατάφερε να σωθεί. Η υπόλοιπη γραπτή ιστορία καταστράφηκε μέσα στις φλόγες της Αραβικής Άνοιξης…

Η Βιβλιοθήκη της Τζάφνα



Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Τζάφνα ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 και μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε μια από τις πλέον λαμπρές της Ασίας. Όσο μεγάλωνε σε όρους συλλογής και σημαντικότητας, ολοένα και περισσότερα γραπτά κειμήλια της Σρι Λάνκα μεταφέρονταν εντός της, βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο αλλά και την απαραίτητη συντήρηση. Η βιβλιοθήκη ήταν όμως εγκατεστημένη στον ινδουιστικό τομέα της Σρι Λάνκα, εκεί που στη δεκαετία του 1980 θα ξεσπούσαν μεγάλες ταραχές, καθώς οι μειονοτικοί ινδουιστές έψαχναν την εξίσωσή τους με τον βουδιστικό πληθυσμό.

Η οδύσσειά τους για ισονομία κλιμακώθηκε στις 31 Μαΐου 1981, όταν οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και η κυβέρνηση απάντησε με πρωτοφανή αγριότητα: ινδουιστικοί ναοί καταστράφηκαν και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πριν ο μανιασμένος όχλος βουδιστών και αστυνομικών ορμήσει στην περίφημη βιβλιοθήκη και την παραδώσει στις φλόγες, καταστρέφοντας ολοσχερώς το περιεχόμενό της. Ήταν η πρώτη πράξη ενός δράματος εμφύλιας σύρραξης που θα κρατούσε ως τον Αύγουστο του 2009, όταν και ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των Ταμίλ έπεσε με τιμή. Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Τζάφνα ήταν το κερασάκι στην τούρτα της φρίκης…

Το Institut fur Sexualwissenschaft



To Ινστιτούτο Σεξολογίας (ή Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών) που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Magnus Hirschfeld στο Βερολίνο ήταν από την πρώτη στιγμή πιονέρος στην έρευνα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, δίνοντας έμφαση στην LGBT κοινότητα. Ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε στη σύγχρονη δυτική κοινωνία ότι η ομοφυλοφιλία και η αμφισεξουαλικότητα δεν ήταν ακραία καμώματα ακόλαστων ανθρώπων, αλλά στοιχείο συνυφασμένο με τον ερχομό τους στον κόσμο. Πάμπολλες χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το ερευνητικό κέντρο, το οποίο σύντομα μετατράπηκε σε επιστημονική αιχμή του δόρατος αναφορικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αντισύλληψη.

Όσο για τη βιβλιοθήκη του, φιλοξενούσε εκατοντάδες χιλιάδες ερωτηματολόγια για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Γερμανών του Μεσοπολέμου, ανεκτίμητη επιστημονική γνώση στον τομέα που συζητάμε. Αν και οι πιέσεις του Ινστιτούτου για τη θωράκιση των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας θα έμπαιναν τελικά στο στόχαστρο των Ναζί: όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία το 1933, οι ιθύνοντες του Institut fur Sexualwissenschaft συνελήφθησαν και τόσο το κτίριο όσο και τα αρχεία του καταστράφηκαν μέχρι θεμελίων…

Το Πανεπιστήμιο της Ναλάντα



Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το ινδικό πανεπιστήμιο της Ναλάντα είναι ίσως το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της οικουμένης, καθώς λειτουργούσε ήδη από τον 5ο αιώνα μ.Χ. (ιδρυμένο από τον βασιλιά Γκούπτα της Ινδίας). Στα 700 χρόνια της ακμής του, υπολογίζεται ότι είχε περισσότερους από 10.000 φοιτητές και 2.000 καθηγητές από όλη την Ανατολική Ασία, μετατρεπόμενο σταδιακά στο σημαντικότερο κέντρο βουδιστικών σπουδών. Κι αυτό ήταν που θα σφράγιζε τη μοίρα του, καθώς πλέον ήταν στο στόχαστρο όσων ήθελαν το βίαιο τέλος του βουδιστικού πολιτισμού, όπως οι μογγολικές στρατιές, οι οποίες εισέβαλαν στην ευρύτερη περιοχή το 1193 μ.Χ., έκαψαν ζωντανούς τους καθηγητές του πανεπιστήμιου και πέρασαν μήνες καίγοντας σελίδα τη σελίδα τα ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας συγγράμματα της βιβλιοθήκης.

Η προωθημένη μαθηματική, αστρονομική και ανατομική γνώση του ινδικού πολιτισμού χάθηκε διά παντός, όπως και ο βουδισμός από την ινδική επικράτεια. Το πανεπιστήμιο που λειτουργούσε αιώνες πριν ανεγερθούν τα περίφημα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Μπολόνια, ήταν πια παρελθόν…

Ο Οίκος της Σοφίας



Οι Άραβες και πιο συγκεκριμένα οι ηγεμόνες της δυναστείας των Αββασιδών έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα εκπαιδευτικά θέματα, εργαζόμενοι μεθοδικά για την πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη του Ισλάμ. Αποτέλεσμα των παραπάνω διεργασιών ήταν η ίδρυση του λεγόμενου Οίκου της Σοφίας στη Βαγδάτη, του μεταφραστικού κέντρου που προσυπέγραψε την ακμή των μωαμεθανών και έσωσε από την ιστορική λήθη τόσα και τόσα αρχαιοελληνικά συγγράμματα.

Ο φάρος της γνώσης δημιουργήθηκε από τον χαλίφη αλ Ρασίντ (786-809) στη Δαμασκό αρχικά, αν και εκείνος που μετέτρεψε το ίδρυμα από απλή βιβλιοθήκη σε πνευματικό και επιστημονικό κέντρο της Ασίας ήταν ο γιος του, χαλίφης αλ Μαμούν (813-833). Αυτός κάλεσε τα μεγαλύτερα επιστημονικά πνεύματα της εποχής στη Βαγδάτη, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, ώστε να διενεργήσουν μεταφράσεις σημαντικών ελληνικών, περσικών και ινδικών κειμένων στα αραβικά (οι μεταφραστές πληρώνονταν μάλιστα το βάρος των βιβλίων που είχαν μεταφράσει σε χρυσό!). Ο Οίκος της Σοφίας μεταμορφώθηκε στο σημαντικότερο κέντρο γραμμάτων του καιρού, σφραγίζοντας τη Χρυσή Εποχή του Ισλάμ, καθώς εκεί συγκεντρώθηκαν περί το 900 μ.Χ. οι αραβικές μεταφράσεις των απάντων του Αριστοτέλη, καθώς και τα περισσότερα ελληνικά ιατρικά και μαθηματικά κείμενα.

Αν και η καταστροφή της Βαγδάτης θα ερχόταν τελικά από την Ανατολή: ήταν τον 13ο αιώνα όταν οι μογγολικές ορδές κυρίευσαν τη Νοτιοδυτική Ασία και το ισλαμικό χαλιφάτο των Αββασιδών δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας, το πολιτιστικό κέντρο των Αράβων έπεφτε στα χέρια των Μογγόλων, με τη Βαγδάτη να λαφυραγωγείται και να καίγεται επί μία βδομάδα. Η καταστροφή του Οίκου της Σοφίας σήμανε το τέλος της Χρυσής Εποχής του Ισλάμ…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντισυμβατική ομορφιά της Zappa


Γοητεία που ραγίζει καρδιές - Δείτε τις φωτογραφίες.

Στα 15 της χρόνια η Zappa παραμένει ένα χαριτωμένο ιταλικό greyhound- όχι με τη συνηθισμένη σημασία του όρου. Γιατί η Zappa, με το αστείο βλέμμα και τη μεγάλη γλώσσα να κρέμεται στο στόμα της από το πλάι, έχει τη δική της, διαφορετική χάρη.

Ζει στο Γουισκόνσιν με την 23χρονη Sadie και την 28χρονη Rosalie Millen που φροντίζουν η γκαρνταρόμπα της να την κρατά ζεστή το χειμώνα- και μερικές φορές να χαρίζει πολύ αστείες φωτογραφίες.

«Οι γονείς μας πήραν τη Zappa όταν ήταν κουτάβι. Οι γονείς και τα αδέλφια της ήταν σκυλιά επιδείξεων αλλά εκείνη δεν ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις», λέει η Sadie στην Telegraph. «Η γλώσσα της άρχισε να… περισσεύει πριν από λίγα χρόνια, λόγω κάποιων προβλημάτων στα δόντια της, συνηθισμένα στη ράτσα της. Παρότι έχει μόνο δύο δόντια τρώει κανονικά και ζει μια κανονική ζωή- κατά την οποία την κακομαθαίνουμε», προσθέτει.

Η Zappa δεν συμπαθεί καθόλου το κρύο και όλο το χειμώνα είναι ζεστά ντυμένη. «Κοιμάται όπου βρει ζέστη, κάτω από μπουφάν, κουβέρτες, ακόμα και μέσα στα πουλόβερ μας…», λένε οι ιδιοκτήτριές της και τονίζουν πως με τη φροντίδα της 15χρονης σκυλίτσας θέλουν να δείξουν πόσο μεγάλη ανταμοιβή υπάρχει στο να ζει κανείς με ένα ηλικιωμένο σκυλί.

«Η Zappa φέρνει πολλή χαρά στη ζωή μας. Οι λογαριασμοί της στα Social media (έχει προφίλ στο Instagram και δική της ιστοσελίδα) μας έφεραν κοντά με πολλούς λάτρεις των σκύλων σε όλο τον κόσμο», καταλήγουν.

Δείτε τις φωτογραφίες
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιστήμονες και τα πιο άνετα… γοβάκια


Κατάφεραν και σχεδίασαν ψηλοτάκουνα τόσο άνετα που θα πείτε αντίο στους κάλους
.
Τώρα μεταξύ μας, τι δουλειά έχει ένας επιστήμονες με τα ψηλοτάκουνα γοβάκια; Και να μη πάει ο νους σας στο πονηρό. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι με τις λευκές ποδιές που κάνουν μέρα νύχτα πειράματα και ανακατεύουν μπουκαλάκια, δημιούργησαν γόβες-στιλέτο τόσο άνετες, που μπορεί η κάθε γυναίκα να τις φορά όλη την ημέρα.

Και αν αναρωτιέστε πόσοι επιστήμονες χρειάστηκαν για τη δημιουργία των άνετων ψηλοτάκουνων, ιδού η απάντηση: ένας αστροναύτης, ένας χειρούργος ορθοπεδικός και ένας… επιστήμονας της μόδας.

Η αρχή έγινε από το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας διαστημικών μεταφορών, SpaceX, Dolly Singh η οποία είχε κουραστεί με τις άβολες γόβες που αναγκαζόταν να φοράει καθημερινά και που έπειτα από ώρα, έκαναν τη ζωή των ποδιών της δυσάρεστη… Η λύση; Δημιούργησε την δική της εταιρεία όπου η μόδα συναντά τη τεχνολογία, τη Thesis Couture, την οποία η ίδια περιγράφει ως «όταν η Nike συνάντησε τον Jimmy Choo».

Η Singh εξηγεί στο παρακάτω βίντεο για λογαριασμό του Bloomberg, ότι αυτή και η ομάδα της έχουν εφεύρει ένα παπούτσι που ανακατανέμει την πίεση κατά μήκος του ποδιού, κάνοντας χρήση υψηλής ποιότητας πλαστικού και πολυμερούς αντί για την παραδοσιακή μεταλλική κατασκευή. Τις αποκαλούν «οι πρώτες γόβες- στιλέτο υψηλών επιδόσεων στον κόσμο».

Τα πρώτα 1.500 Thesis, θα είναι διαθέσιμα αυτό το φθινόπωρο, έναντι 925 δολαρίων το ζευγάρι.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο περίεργα αυτοκίνητα στον κόσμο


Σίγουρα δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο μπορείς να συναντήσεις στους δρόμους, ούτε θα μπορούσες να φανταστείς πως κάποτε θα οδηγούσες ένα αυτοκίνητο… γόβα!



Δείτε, λοιπόν, τα πιο περίεργα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους ανά τον κόσμο και “κλέβουν” τις εντυπώσεις!
























Πηγή: http://www.enikos.gr

Πηγή:
Διαβάστε περισσότερα...

Το τζάγκουαρ που κάνει υποβρύχιο


Το βίντεο που έγινε viral.

Κι όμως μπορεί ένα τζάγκουαρ ή αλλιώς Ιαγουάρος, να είναι εξοικειωμένο με το νερό σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να κολυμπά και μέσα στο νερό. Το βίντεο με το σαρκοφάγο θηλαστικό να απολαμβάνει το νερό και να… πλατσουρίζει, ανέβηκε στο youtube από τον χρήστη Vince Pinto και έγινε σε χρόνο μηδέν, viral.

Αρχικά το βίντεο ανέβηκε στο Imgur με πάνω από 2 εκατομμύρια views. Ωστόσο, δε δίνεται η πληροφορία για το που, σε ποια τοποθεσία, το ζώο απολαμβάνει το μπάνιο του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Marvel ενώνει τις δυνάμεις της με το YouTube


Οι φανατικοί φίλοι των κόμικ της Marvel δεν γίνεται να μην γνωρίζουν τον δημιουργό των Spider-Man, Iron Man, Avengers και δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων ηρώων, Stan Lee.

Ο «παππούς» των κόμικ μπορεί να βαδίζει αισίως προς τα 92 του χρόνια, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει από το να δουλεύει και να συμπεριφέρεται σαν… έφηβος!

Μάλιστα, πρόσφατα ο Stan Lee ανακοίνωσε μία νέα συνεργασία που φέρνει κοντά την εταιρεία του Pow! Entertainment με το YouTube Spaces.

Στόχος του προπάτορα των κόμικ της Marvel είναι οι δύο εταιρείες να δημιουργήσουν από κοινού ιδέες που θα ωθήσουν στην δημιουργία νέων υπερηρώων που αποτελούν γέννημα-θρέμμα της δημιουργικής φαντασίας ορισμένων εκ των πιο δημιουργικών μυαλών στην βιομηχανία της διασκέδασης, αλλά και ερασιτέχνες δημιουργούς που θέλουν δείξουν το ταλέντο τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα project που δίνει τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους content creators να δώσουν δημιουργική πνοή στα υπερηρωϊκά οράματα τους, παρέχοντας από στημένα σκηνικά -σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου- μέχρι τη χρήση ειδικών οπτικών εφέ.

Σύμφωνα με το digitallife.gr, το εν λόγω πρόγραμμα, που ονομάζεται «World of Superheroes», θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία γνωστών δημιουργών του YouTube, όπως είναι οι Machinima, ενώ 12 κανάλια λέγεται ότι θα επιχειρήσουν να βοηθήσουν τους νέους δημιουργούς στην συγγραφή του σεναρίου.

Επομένως, εάν κάποιος ανήκει στους αφοσιωμένους fans των κόμικ και συγχρόνως του αρέσει να δημιουργεί superhero-based videos για το YouTube, αυτή πρόκειται για μία πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον Stan Lee, τα πρώτα βίντεο του «World of Superheroes» project θα είναι έτοιμα γύρω στα μέσα Ιουνίου και όλο το συγκεκριμένο promotion θα προβληθεί στο World of Heroes YouTube channel του Lee και στο επίσημο YouTube Spaces channel.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα μασκότ του διαδικτύου


Η γάτα με τη μόνιμα προβληματισμένη φάτσα.

Μετά τον Grumpy cat με τη φάτσα «σας μισώ όλους» και τον Άλμπερτ που είναι σαν να ξεπήδησε από την κόλαση, ήρθε ο Γκάρι με το προβληματισμένο βλέμμα για να γίνει viral!
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...