Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι


Ελαττώστε την ποσότητα που καταναλώνετε
.
Το αλάτι χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική αφού δίνει νοστιμιά. Όμως, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες, εφόσον σε μεγάλες δόσεις βλάπτει την υγεία. Μάθετε λοιπόν όσα πρέπει για το καρύκευμα αυτό, ώστε να το χρησιμοποιείτε με τρόπο που να σας ωφελεί.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αλάτι;

Όχι. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο, στοιχεία και τα δυο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματός μας, εφόσον συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Οι ενήλικοι πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 2 γραμ. αλάτι. Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού είναι γύρω στα 6-8 γραμ. συνολικά την ημέρα. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζονται, αφού προσθέτουν στην τροφή τους επιπλέον αλάτι, ξεχνώντας ότι όλα σχεδόν τα τρόφιμα περιέχουν ήδη αλάτι.

Το αλάτι σε μεγάλες δόσεις παχαίνει;

Όχι. Το αλάτι εφόσον δεν έχει καθόλου θερμίδες, δεν προσθέτει ούτε ένα γραμμάριο. Εκείνο που κάνει είναι να ευνοεί την κατακράτηση νερού, κυρίως σε όσους έχουν αυτή την τάση. Όσοι λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφεύγετε όχι μόνο να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, αλλά και να πίνετε μεταλλικά νερά που περιέχουν πολύ νάτριο, όπως επίσης και αεριούχα νερά.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό χρειάζονται περισσότερο αλάτι;

Ναι. Κυρίως όσοι εξασκούν κάποιο άθλημα αντοχής, το οποίο προκαλεί έντονη εφίδρωση, καθώς το αλάτι βοηθάει στη συγκράτηση του νερού στον οργανισμό. Επίσης, η έλλειψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Γι’ αυτό κι όταν κάνει ζέστη, το αεριούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης.

Στη διάρκεια κάποιων θεραπειών απαγορεύεται το αλάτι στη διατροφή;

Ναι. Όσοι ακολουθούν αγωγή με βάση τη κορτιζόνη ή κατά της υπέρτασης πρέπει να καταργήσουν το αλάτι από το φαγητό τους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, κυρίως στην καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί το αλάτι να καταργηθεί τελείως από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που περιέχεται στις τροφές.

Οι υγιείς μπορεί να τρώνε όσο αλάτι θέλουν;

Όχι. Γιατί το υπερβολικό αλάτι, ακόμα και στα πιο υγιή άτομα, μπορεί να επιδράσει στην πίεση και να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κυρίως όσοι έχουν προδιάθεση για υπέρταση πρέπει να προσέχουν την ποσότητα του αλατιού που προσλαμβάνουν.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε γάλα


Πολλές είναι οι οικογένειες που δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα για τα παιδιά τους. Αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιερούς ναούς στη γειτονιά τους και να λένε στους ιερείς "πάρετε τα παιδιά, δεν μπορούμε ούτε να τα ταϊσουμε". Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία, όπου παρατηρήθηκαν λιποθυμίες μαθητών που πηγαίνουν νηστικοί.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την στήριξη και της Αρχιεπισκοπής, η οποία μέσω της "Αποστολής" ξεκινά από τις αρχές Ιανουαρίου, μόλις ανοίξουν τα σχολεία, αποστολή τροφίμων, σε 2.000 υποσιτιζόμενους μαθητές σχολείων του κέντρου της Αθήνας με βάση τις λίστες που έχει δώσε το υπουργείο Παιδείας.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Πιέζετε το στήθος σας «διώχνει» τον καρκίνο


Μια έρευνα που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι άντρες.

Πιέζοντας ελαφρά το στήθος σας αποτρέπετε τα κακοήθη κύτταρα των μαστών να «δημιουργήσουν» καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα εφαρμόζοντας πίεση στα κύτταρα αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα κύτταρα στη συνέχεια «καθοδηγούνται» σε ένα φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια δεν ισχυρίζονται ωστόσο ότι έχουν βρει τον τρόπο για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, ούτε ότι η «λύση» θα έρθει από μια σειρά νέων στηθόδεσμων για παράδειγμα που ασκούν πίεση, αλλά ότι η έρευνά τους παρέχει στοιχεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και αιώνες ότι η σωματική πίεση μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Gautham Venugopalan.

«Όταν σηκώνουμε βάρη οι μύες μας μεγαλώνουν. Με τη μελέτη μας δείχνουμε ότι η φυσική δύναμη μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη –και αντίστροφα- καρκινικών κυττάρων» είπε ακόμη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν κακοήθη επιθηλιακά κύτταρα μαστού σε ένα τζελ μέσα σε σιλικόνη. Αυτό τους επέτρεψε να ασκούν πίεση στα πρώτα στάδια δημιουργίας τους, όποτε και παρατήρησαν ότι τα «συνέθλιψαν».

Μετά από λίγο καιρό τα κύτταρα αυτά αναπτύχθηκαν με πιο φυσιολογικό και «οργανωμένο» τρόπο.

Όταν αναπτύχθηκε και η δομή των ιστών του μαστού τα κύτταρα αυτά σταμάτησαν να αναπτύσσονται, ακόμη και όταν σταμάτησαν να ασκούν πίεση.

Τα κύτταρα στα οποία δεν είχε ασκηθεί πίεση συνέχισαν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, οδηγώντας στην εμφάνιση καρκίνου.

«Τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν “ξεχάσει” πώς να είναι “υγιή”. Απλά χρειάζονται κάποιες κατευθυντήριες για να τα οδηγήσουν και πάλι σε αυτόν τον δρόμο» πρόσθεσε ο διδακτορικός φοιτητής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Κυτταρική Βιολογία στο Σαν Φρανσίσκο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι από τις δίαιτες γιο-γιο


Η επαναπρόσληψη βάρους μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να προσέξουν πολύ καθώς η απόφασή τους αυτή θα μπορούσε να τους κάνει περισσότερο κακό από καλό, αν δεν καταφέρουν να μείνουν πιστές στη δίαιτά τους.

Έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας αποκάλυψε ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχασαν βάρος και μετά το ξαναπήραν είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακά προβλήματα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Βρήκαν ότι παρότι η κακή χοληστερόλη, η πίεση του αίματος, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο βελτιώθηκαν με την απώλεια βάρους, επέστρεψαν στα προ της δίαιτας επίπεδα και σε μερικές περιπτώσεις σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα όταν το άτομο έπαιρνε ξανά κιλά.

«Σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ στις γυναίκες η απώλεια του βάρους και η διατήρησή του προσφέρει τα καλύτερα δυνατά οφέλη στην υγεία τους. Όμως η επαναπρόσληψη βάρους μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Deavers.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences.


Διαβάστε περισσότερα...

Η 1η αγωγή δικαστή κατά του Μνημονίου ΙΙΙ


Η πρώτη αγωγή δικαστή με την οποία ζητάει να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά στο σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο. Δηλαδή την τμηματική επιστροφή των επιπλέον πόσων που έλαβαν από την 1.8.2012 μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών και των συντάξεών τους.

Να σημειωθεί ότι οι δικαστές λένε ότι με την είσοδο του νέου έτους αναμένεται να κατατεθούν σωρεία παρόμοιων αγωγών στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων).

Παράλληλα, ζητάει να ακυρωθεί και η υποπαράγραφος Γ 1 του Μνημονίου ΙΙΙ που αφορά τις μισθολογικές διατάξεις των απασχολουμένων στον Δημόσιο τομέα.

Ο αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Στην έννοια της περιουσίας, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται τόσο οι αποδοχές, όσο και οι συντάξεις.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι δεν προσέφυγε στο Μισθοδικείο, γιατί έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι στο Μισθοδικείο υπάγονται μόνο ατομικές μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και φορολογικές υποθέσεις δικαστών και η προσφυγή του αφορά «ακυρωτική διαφορά» που υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, ο αντεισαγγελέας επαναλαμβάνει ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να είναι ισότιμες με τις αποδοχές των άλλων δύο λειτουργιών (νομοθετικής και εκτελεστικής).

Ακόμη, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο νομοθέτης υποχρεούται να παρέχει στο δικαστή, αφενός μεν αποδοχές, επαρκείς και ανάλογες του λειτουργήματός του, αφετέρου τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε αυτός να είναι σε θέση να επιτελεί «το δικαιοδοτικό του έργο» στο υψηλό επίπεδο που επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς η Πολιτεία αδυνατεί να προσφέρει στους δικαστές την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ούτε «διατηρεί πρόσφορες συνθήκες ομαλής και ορθολογικής άσκησης του δικαιοδοτικού έργου», υποσημειώνει ο αντεισαγγελέας.

Η υποστελέχωση και η έλλειψη εξειδίκευσης των γραμματειών των δικαστηρίων, η απουσία χώρων εργασίας και μελέτης (γραφεία, κ.λπ.) καθώς και βιβλιοθηκών, έστω και σε υποτυπώδη μορφή -συνεχίζει ο αντεισαγγελέας- στα περισσότερα δικαστήρια, η έλλειψη μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων αποτελούν χαρακτηριστικές παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες, συνδυαζόμενες με τον αυξημένο φόρτο εργασίας και το συσσωρευμένο όγκο των υποθέσεων, «δυσχεραίνουν υπέρμετρα την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου» των δικαστικών λειτουργών.

Για το λόγο αυτό, τονίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, η Πολιτεία από το 1997 έχει χορηγήσει στους δικαστές ειδικά επιδόματα (αντισταθμιστικό επίδομα, πάγια αποζημίωση, κ.λπ.).

Έτσι, οι αποδοχές των δικαστών μπορούν να περικοπούν μόνο εφόσον αυτό επιβάλλεται «από την ανάγκη αντιμετώπισης εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών και μόνο στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, μετά από αιτιολογημένο αποκλεισμό άλλων εναλλακτικών λύσεων».

«Νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις» που εισάγουν μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών, σε τέτοιο ύψος που ανατρέπουν το καθεστώς οικονομικής ασφάλειας που πρέπει αυτοί να απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αντίκειται ευθέως στα άρθρα 26, 87 και 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος», υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας.

Όμως, παρά τις συνταγματικές επιταγές, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας, πραγματοποιήθηκαν περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που ανέρχονται στο 44%.

Το νέο μισθολόγιο των δικαστών συντάχθηκε κατά αντισυνταγματικό τρόπο, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας, καθώς έχει ενταχθεί σε άσχετο νόμο που ρυθμίζει και άλλα θέματα ενώ έπρεπε να ρυθμίζεται σε ειδικό νόμο όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος.

Η πεντάμηνη αναδρομικότητα στις περικοπές των αποδοχών των δικαστών παραβιάζει και την ΕΣΔΑ υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας, καθώς οι πλήρεις αποδοχές που έλαβαν από 1.8.-31.12.2012 αποτελούν ανεπίστρεπτο μέρος της περιουσίας τους.

Εξάλλου, οι μηνιαίες αποδοχές της επίμαχης περιόδου (1.8.-31.12.2012) που έλαβαν οι συνάδελφοι του, αποτελεί «κτηθείσα περιουσία η οποία προστατεύεται από την ΕΣΔΑ» που έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με το Ν.Δ. 53/1974. Κατά συνέπεια και η αναδρομική περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστών προσκρούει στην ΕΣΔΑ.

Τέλος, σημειώνει ότι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), το επιστημονικό προσωπικό της ειδικής νομικής υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το καλλιτεχνικό προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΓΑ, κ.λπ.

Όμως οι εξαιρέσεις αυτές «καταδεικνύουν ολοφάνερα» ότι οι δικαστές υπέστησαν διακριτική και άνιση μεταχείριση στη μισθολογική τους κατάσταση, επωμιζόμενοι ένα υπερβολικό και αδικαιολόγητο βάρος στην περιουσία τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Football League αποζημιώνει τον άτυχο οπαδό της ΑΕΚ


Ο Ν. Ξηροκώστας έμεινε παράλυτος από ατύχημα σε γήπεδο.

Η δικαίωση άργησε να έρθει αλλά τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη στην περίπτωση του άτυχου φιλάθλου της ΑΕΚ, Νίκου Ξηροκώστα. Έτσι, το ποσό των 400.000 είναι η αποζημίωση που καλείται να δώσει η Football League στον νεαρό φίλο της ΑΕΚ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ το 1995 και έμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι (10/9/195) πολλοί οπαδοί της ΑΕΚ στριμώχτηκαν σε χώρο που δεν χώραγε ούτε τους μισούς και το μοιραίο δεν άργησε να γίνει με το κιγκλίδωμα να υποχωρεί και ο Νίκος Ξηροκώστας υπέστη συντριπτικό χτύπημα στην σπονδυλική στήλη.

Το γήπεδο του Άρη είχε κριθεί ακατάλληλο, από την αρμόδια επιτροπή, και η διορία που είχε δοθεί για τις επισκευές των κιγκλιδωμάτων έληγε στις 6 Σεπτεμβρίου τέσσερις μέρες πριν το παιχνίδι.

Ο άτυχος οπαδός της ΑΕΚ, ο Νίκος Ξυροκώστας προσέφυγε στο δικαστήριο και δικαιώθηκε και πρέπει να του καταβληθούν 400.000 ευρώ, ως αποζημίωση.

Όλα αυτά με δεδομένο ότι τα πρωταθλήματα που υπάγονταν στην τότε ΕΠΑΕ, η οποία τώρα είναι η Ένωση Football League- Football League 2 και με την δημιουργία της Super League, όλα τα χρέη μεταφέρθηκαν στην Football League.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βίντεο για την ανθρώπινη θέληση


Όταν οι άνθρωποι θέλουν… είναι «εκπληκτικοί»! Αυτό επιβεβαιώνει το βίντεο που ακολουθεί «People are awesome 2012», το οποίο αποδεικνύει ότι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο… είναι η ανθρώπινη θέληση!





Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;


Κάθε λεπτό βλεφαρίζουμε 15-20 φορές.
Το ακούσιο, στιγμιαίο, κλείσιμο των βλεφάρων μας, αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των υγιών ανθρώπων. Υπολογίζεται πως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 15-20 φορές κάθε λεπτό, κατά μέσο όρο.

Για μια τόσο απλή και ενστικτώδη κίνηση, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν είχε βρεθεί μέχρι πρότινος κάποια ικανοποιητική επιστημονική εξήγηση: η λίπανση του βολβού του ματιού και η προστασία του από τη σκόνη και τα επιβλαβή μικροαντικείμενα, αποτελούν εν μέρει ικανοποιητικά αίτια. Δεν εξηγούν όμως τον τόσο μεγάλο αριθμό βλεφαρισμάτων.

Σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», ομάδα επιστημόνων της Ιαπωνίας επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πολύ συχνά, επειδή αυτό μας βοηθά να συγκεντρωθούμε αποτελεσματικότερα. Παρατηρώντας πως το πετάρισμα των βλεφάρων δεν είναι τυχαίο αλλά ρυθμικό (ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησης), εντοπίστηκε ότι τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν συνήθως στο τέλος της κάθε πρότασης ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο αλλά και στο τέλος κάθε πρότασης του συνομιλητή μας, εάν συζητάμε.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με την παρακολούθηση αποσπασμάτων βίντεο. Τα ευρήματα που προέκυψαν από σχετικά πειράματα, με τη χρήση τεχνολογιών απεικόνισης του εγκεφάλου, επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις: η εγκεφαλική δραστηριότητα μειωνόταν σε κάθε πετάρισμα των βλεφάρων.

Μικρά διαλείμματα οπτικής και εγκεφαλικής αυτοσυγκέντρωσης λοιπόν, αναγκαία για την ενσωμάτωση και την επεξεργασία των πληροφοριών του περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «χρυσή ώρα» του εμφράγματος


Ο χρόνος είναι καρδιακός μύς, λένε οι επιστήμονες.

Κάθε ενόχληση από το λαιμό μέχρι και τη μέση η οποία είναι ασυνήθιστη και μας ξαφνιάζει, πρέπει να διερευνάται άμεσα. Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν πλέον επιβεβλημένο ένα τηλεφώνημα στο κέντρο άμεσων βοηθειών ή στον θεράποντα γιατρό μας, από τα πρώτα κιόλας λεπτά των ενοχλήσεων.

Δεν πρέπει να περιμένουμε απαραίτητα έναν έντονο διαπεραστικό πόνο στο στήθος για να κινητοποιηθούμε καθώς ένα σφίξιμο στο πάνω μέρος του σώματος, ένα κάψιμο ή ένας έντονος σπασμός των μυών μπορεί να είναι η αρχή ενός εμφράγματος, επισημαίνουν. Ήδη οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ξεκάθαρες και μας καλούν να κατανοήσουμε ότι στο έμφραγμα «ο χρόνος είναι καρδιακός μυς».

«Όσο περισσότερο χρόνο ο καρδιακός μυς μένει αβοήθητος, χωρίς οξυγόνο και το αίμα είναι παγιδευμένο στο φραγμένο αγγείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή της καρδίας» τονίζει στο CNN ο Τζέιμς Φάνγκ, ένας από τους συγγραφείς των νέων οδηγιών της Αμερικανικής καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι γιατροί μπορούν σήμερα άμεσα να διανοίξουν ένα φραγμένο αγγείο, αρκεί ο ασθενής να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο, τονίζουν οι ειδικοί και συμπληρώνουν ότι αν αυτό γίνει γρήγορα, η καρδιακή υγεία του ασθενούς θα είναι πιθανότατα πολύ καλή για πολλά χρόνια μετά επεισόδιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο γρήγορα;

Ο Φάνγκ κάνει λόγο για την «χρυσή ώρα» τους εμφράγματος και εξηγεί ότι αν κάποιος πάει στο νοσοκομείο αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα και οι γιατροί διανοίξουν το φραγμένο αγγείο μέσα στην πρώτη ώρα, η πιθανότητα επιβίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι επιστήμονες συστήνουν να μην περιμένουμε ούτε λεπτό καθώς όσο πιο γρήγορα βρεθούμε στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερο μυοκάρδιο θα σωθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγκλημα μίσους ο θάνατος του Ινδού


Κατηγορίες για ανθρωποκτονία αντιμετωπίζει η γυναίκα που έσπρωξε έναν Ινδό στις ράγες διερχόμενης αμαξοστοιχίας του μετρό στη Νέα Υόρκη.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία αντιμετωπίζει η γυναίκα που συνελήφθη χθες από τις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης, με τις υποψίες ότι έσπρωξε έναν Ινδό μετανάστη από πλατφόρμα του μετρό την ώρα που πλησίαζε στο σταθμό διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Στη γυναίκα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία δευτέρου βαθμού ως έγκλημα μίσους. Το περιστατικό είναι το δεύτερο τέτοιου είδους που σημειώνεται σε διάστημα ενός μήνα.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η ύποπτη, Ερίκα Μενέντεζ 31 ετών, βρισκόταν στον σταθμό του μετρό και μιλούσε μόνη της λίγο πριν σπρώξει το άτυχο θύμα, Σουνάντο Σεν 46 ετών, στις ράγες του τραίνου. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η Μενέντεζ ομολόγησε ότι έσπρωξε τον Σεν από την πλατφόρμα, ενώ ερωτηθείσα τον λόγο για τον οποίο διέπραξε την αποτρόπαιη πράξη, η γυναίκα απάντησε «επειδή μισώ τους Ινδουιστές και τους Μουσουλμάνους».



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα ντέρμπι. Προκαλούν καρδιακά!


Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι απειλούν την καρδιά! Αυτό προκύπτει από έρευνα του Αυστραλιανού Ιδρύματος για τις Καρδιακές Παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα ποσοστά των ανδρών, που παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις ή πεθαίνουν από καρδιά, τριπλασιάζονται, όταν αγωνίζεται η ομάδα τους και μάλιστα σε ντέρμπι!

Ο Δρ. Ρόμπερτ Γκρένφελ κάλεσε όλους τους άνδρες, άνω των 45 ετών, να κάνουν καρδιακό τεστ λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει μια υπηρεσία, που κάνει δωρεάν αξιολόγηση σε όλους, έτσι ώστε να ξέρουν να κινδυνεύουν από καρδιακή πάθηση.

Η υπηρεσία αυτή συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τη χοληστερίνη τους, την πίεσή τους, το ζάχαρο, αλλά και αν είναι καπνιστές ή όχι, μπορεί να προβλέψει ποιες είναι οι πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα στην επόμενη πενταετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 46.000 οι συντάξεις "μαϊμού"


Σε σύγχρονη Λερναία Ύδρα έχει μετατραπεί η παράνομη είσπραξη συντάξεων, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως νέες περιπτώσεις στο πλαίσιο της απογραφής που διενεργούν τα ασφαλιστικά ταμεία και ολοκληρώνεται αύριο (31/12) Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν αποκλείεται οι παράνομοι δικαιούχοι να ξεπεράσουν και τις 60.000.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του ΙΚΑ, όπου η ζημιά ετησίως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος 11.100 δικαιούχοι λάμβαναν παράνομα συντάξεις που κόστιζαν στο ταμείο 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Μάλιστα για όλες τις περιπτώσεις αναμένεται να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εισπραχθούν εντόκως τα ποσά που δόθηκαν παράνομα. Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι θα ελεγχτούν όλα τα πληρεξούσια και οι εξουσιοδοτήσεις των δικαιούχων, ώστε να εντοπιστούν όλα τα παράνομα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους εντοπίστηκε και συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός, ο οποίος λάμβανε παράνομα τη σύνταξη της θανούσης μητέρας του, ενώ εντοπίστηκαν δέκα περιπτώσεις για τις οποίες εχορηγούντο παράνομα συντάξεις χηρείας σε ασφαλισμένους που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει γάμους.

Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Όλες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:

-Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του. Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.

-Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.

-Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.

Την ίδια στιγμή, περίπου 60.000 δικαιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν, ενώ η προθεσμία εκπνέει τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης του Οργανισμού Παναγιώτα Περπερίδου. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι στον Οργανισμό είναι 347.470, και αυτοί που έχουν απογραφεί είναι 280.190.

Τις 11.000 αγγίζουν οι «άφαντοι» δικαιούχοι στον ΟΓΑ, όπως αναφέρει ο διοικητής του Οργανισμού Παναγιώτης Πέτρουλας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι με την έλευση του νέου έτους θα διακοπούν οι συντάξεις τους όλων όσων δεν απογραφούν και θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

45.991 συντάξεις σε δικαιούχους - φαντάσματα

Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωποειδές ρομπότ στην υπηρεσία των ηλικιωμένων


Θα απαρτίζεται από τεχνητούς μύες και τένοντες.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο τους για τη δημιουργία ρομπότ που θα έχει σαν στόχο να βοηθάει τους ανθρώπους στις καθημερινές τους εργασίες αποκάλυψαν μηχανολόγοι από πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Το ανθρωποειδές ρομπότ θα έχει το όνομα Roboy, θα έχει ύψος 1,2 μέτρα, θα μοιάζει δηλαδή με ένα μικρό παιδί στο μέγεθος και θα μπορεί να επιτελεί τις λειτουργίες που θα του ανατίθενται χάρη σε τεχνητούς μύες και τένοντες.

Οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι το ρομπότ θα είναι έτοιμο σε εννέα μήνες και στόχος τους είναι να βοηθάει κυρίως αρρώστους και ηλικιωμένους.

Μάλιστα ο Roboy θα έχει στη διάθεσή του και ένα τρίκυκλο για να μεταφέρει με αυτό τα πιο βαριά αντικείμενα.
















Διαβάστε περισσότερα...

Κουβέρτες και ρούχα σε αστέγους


Κουβέρτες και χοντρά ρούχα μοίρασε ο Σύλλογος Φίλων του Δάσους σε αστέγους της Αθήνας. Τη φωτογραφία μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

«Προς εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ»


Κ. Μαυραγάνης: Άρχισε η καταβολή προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Την εξέταση της πρότασης της τρόικας να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 χιλιάδες ευρώ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», καθώς όπως σημειώνει πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς.

Ο κ. Μαυραγάνης, τονίζει επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ορατά και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιβολή προστίμων.

Αναφέρει ακόμα ότι άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.

Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, με βάση τη νομοθεσία, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή στην οποία διαπιστώνεται αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού,

Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης.

Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις «που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».

Τέλος σημειώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του γγ δημοσίων εσόδων.


Διαβάστε περισσότερα...

Με κάρτες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ


Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών που θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Αποτελεί μονόδρομο η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι περικοπές στις δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον στο σκέλος των προμηθειών Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογουμένους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων είτε με κάποιο bonus.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει στην «Καθημερινή»: «Στο πλαίσιο της αλλαγής που σχεδιάζουμε για το 2013 είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διευκολύνεται με τη χρήση των μετρητών στις πληρωμές.

Οπως γνωρίζετε, στις συναλλαγές μεταξύ ιδιώτη και επιτηδευματία για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ και με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται οι συναλλαγές αυτές να αποπληρώνονται με μετρητά. Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε και το όριο. Γενικότερα, όμως, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει εφικτή η αλλαγή στην προτίμηση από πληρωμή σε μετρητά με άλλους τρόπους, μια προτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ίσως στρεβλή πραγματικότητα στη χώρα μας, η οποία πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή».

Ο υφυπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, ώστε σε κάθε του συναλλαγή να έχει προϋπολογίσει τα μετρητά στη τσέπη του και αφ’ ετέρου για να μπορέσει να εμπεδωθεί και μια νοοτροπία ότι πληρώνω ακόμα και τη μικρότερη συναλλαγή μου με ηλεκτρονικό τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα έξτρα φόροι του 2013


Δείτε αναλυτικά τι θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους του 2013 φόρους υψηλότερους έως και 689%, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Ημερησία, περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 2.500%, εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ. Αναλυτικά, οι φόροι που έρχονται για τα εισοδήματα του 2013:

Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης θα προκύψουν:

α) Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά:

Μειώσεις φόρων κατά 10 έως και 400 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ.

Αυξήσεις φόρων κατά 60 έως και 1.280 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.

β) Για τους μισθωτούς με 1 παιδί:

Μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 80 έως και 200 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 11.000 ευρώ.

Αυξήσεις φόρων κατά 40 έως και 1.480 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 11.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

γ) Για τους μισθωτούς με 2 παιδιά, θα προκύψουν αυξήσεις φόρων:

Κατά 120 έως και 400 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 10.000 και μέχρι 23.000 ευρώ.

Κατά 460 έως και 1.680 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές: Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Αποδείξεις: Υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματος θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ. Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Επίσης αυξάνεται από 10% σε 22% το πέναλντι φόρου που θα καλείται να πληρώσει κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος, ο οποίος δεν θα καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Ενοίκια: Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

Α.Ε. - ΕΠΕ: Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Ειδικότερα:

Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ισχύει σήμερα.

Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που ανέρχεται σήμερα.

Ο.Ε. - Ε.Ε.: Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ΄ κατηγορίας) το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

Νέοι επαγγελματίες: Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.

Φορολογούμενοι με «μπλοκάκι»: Ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο εργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο και

β) Ο εργαζόμενος να παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών. Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, από το εισόδημά τους, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές που αφαιρούνται, δεν δύναται να εκπέσει καμία δαπάνη.

Τέλος επιτηδεύματος: Αυξημένο έως 100% είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα το τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
1.000 ευρώ από 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Διατηρείται, αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ.

Αυξημένο έως 100% είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματος θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σιρόπι για το βήχα έφερε το θάνατο


Νέα τραγωδία με τοξικό φάρμακο στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ναρκομανείς, έχασαν τη ζωή τους από την κατάποση ενός σιροπιού για το βήχα σε μια πόλη του ανατολικού Πακιστάν.

Οι θάνατοι άρχισαν από την Τετάρτη στη βιομηχανική πόλη Γκουτζρανουάλα, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Λαχόρης. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν τοξικομανείς.

Τα θύματα ήταν από 20 έως 40 χρονών και η πλειονότητα παρουσίαζε ιστορικό εθισμού στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό του τοπικού νοσοκομείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το εν λόγω σιρόπι δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.
Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 19 άνθρωποι πέθαναν στη Λαχόρη εξαιτίας ενός τοξικού σιροπιού για το βήχα.

Τον Ιανουάριο, περίπου 100 άνθρωποι που υπέφεραν από ασθένειες της καρδιάς πέθαναν στη Λαχόρη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, αφού κατανάλωσαν ελαττωματικά φάρμακα που είχαν παρασκευαστεί τοπικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Τροχαία στο κυνήγι των… χρεών


Μπλόκα στους δρόμους για όσους δεν πληρώνουν.

Στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία με μπλόκα στους δρόμους αναζητά πλέον όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έπειτα από απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο Taxis, στήνουν μπλόκα σε οδηγούς και διενεργούν ελέγχους όχι σχετικούς με το δίπλωμα αλλά τσεκάροντας τα χρέη τους.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, κάθε οδηγός που ελέγχεται οφείλει να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ο αριθμός της μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη.

Όποιος λοιπόν ελεγχθεί ότι έχει βεβαιωμένη παράβαση μεταφέρεται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ενώ μετά ακολουθείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, οδηγείται δηλαδή στον εισαγγελέα και αυτός στη συνέχεια αποφασίζει τι θα γίνει. Μάλιστα αν η σύλληψη γίνει Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε ο φοροφυγάς θα παραμείνει στα κρατητήρια ως την επόμενη εργάσιμη.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και μέχρι στιγμής ένας μεγάλος αριθμός οδηγών που ήταν ασυνεπείς από οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν εντοπιστεί, έχουν συλληφθεί κι έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρες ενός ανώτερου Θεού


Οι ηρωίδες των παιδικών χωριών SOS.

Μαθήματα ζωής δίνουν οι γυναίκες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να μεγαλώσουν εγκαταλελειμμένα παιδιά στα παιδικά χωριά SOS.

Τρεις από τις 11 γυναίκες στο «Παιδικό Χωριό SOS» της Βάρης μίλησαν στο Έθνος της Κυριακής για το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει μεγαλώνοντας κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Οι περισσότερες έγιναν βιολογικές μάνες σε μικρή ηλικία και ξανάνιωσαν το μητρικό σκίρτημα μερικές δεκαετίες αργότερα.

Η Μαρίνα Λουκαΐτη, η Όλγα Φανού και η Βαγγελιώ Αποστολάκη είναι οι γυναίκες που βοηθούν τα παιδιά να οργανώσουν την καθημερινότητα και απομακρύνονται πάλι για να τους αφήσουν χώρο να παίξουν και να πετάξουν ελεύθερα.

Η κυρία Μαρίνα είναι μία από τις παλαιότερες μητέρες και έχει μεγαλώσει 24 παιδιά και τρία δικά της.

Σήμερα έχει αναλάβει τη φροντίδα έξι παδιών, της Μένιας, της Μαριλένας, της Μερσίνας, του Λουκά, του Βίκτωρα και του Παναγιώτη ηλικίας από 15 έως 16 ετών.

«Ζόρικη ηλικία» λέει η ίδια. Ακόμη και όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού δεν τα βγάζει ούτε στιγμή από το μυαλό της. Τα περισσότερα σπούδασαν και πήραν το δρόμο τους.

«Δεν μπορείς να μην αγαπήσεις αυτά τα πλάσματα» λέει από την πλευρά της η Όλγα Φανού. Όταν τα δύο της παιδιά ενηλικιώθηκαν αποφάσισε να στείλει αίτηση στον οργανισμών και σήμερα μεγαλώνει τέσσερα παιδιά.

Τα πηγαίνει σχολείο, στον παιδικό, τους μαγειρεύει, έχουν ζεστά και καθαρά κρεβάτια.

Η 58χρονη Βαγγελιώ εδώ και 8 χρόνια μεγαλώνει παιδιά των χωριών. Την απόφαση πήρε όταν είχε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και τη μικρή Φωτεινή να ανάβει τη φλόγα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα χάπια του σεξ δεν είναι... μόδα


Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι τα παίρνουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μία επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας καθώς 3 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιού, έκαναν πολλούς άνδρες διεθνώς να ξεχάσουν τα προβλήματα στο κρεβάτι.

Παρά την επιτυχημένη δράση τους, η λήψη τους, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα φάρμακα αυτά στις μέρες μας δεν λαμβάνονται μόνο από όσους πραγματικά τα χρειάζονται αλλά και από ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στύση τους, αλλά νομίζουν ότι με τη λήψη τους, θα γίνουν ακόμα καλύτεροι εραστές.

Καταρρίπτοντας τους μύθους και αναδεικνύοντας την αλήθεια για την λήψη αυτών των φαρμάκων, καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής:

- Τα χάπια πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, γιατί είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες.

- Οι νέοι που τα παίρνουν πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση τους δεν αυξάνει τις επιδόσεις τους στο σεξ.

- Κάθε άνδρας με καλή σεξουαλική υγεία δεν χρειάζεται τα φάρμακα για να έχει επαναληψιμότητα στην σεξουαλική πράξη.

- Η συχνή χρήση τους, απ όσους δεν τα χρειάζονται, δημιουργεί ένα είδος ψυχολογικού εθισμού. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι εάν δεν πάρουν το χάπι, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική πράξη και τελικά δεν τα καταφέρνουν λόγω του έντονου άγχους επίδοσης.

- Δεν προκαλούν ερωτική επιθυμία. Η επιθυμία και η διέγερση πρέπει να υπάρχουν έτσι ώστε ο εγκέφαλος να στείλει το μήνυμα στις στυτικές δεξαμενές του πέους, όπου τα φάρμακα αυτά δρουν βιοχημικά.

- Απαγορεύεται η λήψη τους σε συνδυασμό με τοξικές ουσίες , όπως τα ναρκωτικά τα διεγερτικά κ.α, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

- Όσοι πάσχουν από ασταθή στηθάγχη και από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά αν δεν μιλήσουν με τον γιατρό τους.

- Δεν επιτρέπεται η λήψη περισσότερου από ένα χάπι ημερησίως.

- Η αγορά τους μέσω διαδικτύου, είναι μέγα λάθος, καθώς στην πλειονότητα τους είναι πλαστά και δεν έχουν ελέγχει, αποθηκευτεί και διακινηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

- Σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα πρέπει να χορηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή και κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό, γιατί μπορεί να προκληθεί επικίνδυνη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα όπως τα αντιυπερτασικά .

- Καλό είναι το άτομο που χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα, να ενημερώνει την σύντροφο του για να απαλλαγεί από το άγχος που προκαλεί η λήψη τους στα... κρυφά!



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγάπη, το τέλειο «φάρμακο»!


Πολλαπλά τα οφέλη της για την υγεία.

Τις εορταστικές μέρες η αγάπη αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή όμως ακόμα και αν σβήσουν τα φώτα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα οφέλη του συγκεκριμένου συναισθήματος είναι πολλά, όπως η ταχύτερη ανάρρωση μιας ίωσης, αλλά και η μακροζωία.

Μερικά από τα οφέλη της είναι τα ακόλουθα:

Bοηθά στη μακροζωία
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες που είναι ευτυχισμένες στη σχέση ή το γάμο τους είναι πολύ λιγότερες απ ό,τι σε εκείνες που βιώνουν μια κακή σχέση.

Μειώνει την πίεση
Οι συχνές αγκαλιές με το σύντροφό σας κατεβάζουν την πίεση περίπου μία μονάδα και απελευθερώνουν την οκυτοκίνη, μια ορμόνη η οποία λειτουργεί χαλαρωτικά και εκλύεται επίσης κατά τον οργασμό, το θηλασμό και λίγο πριν από τη γέννα.

Συμβάλει στην υγεία
Το δέσιμο του δεσμά, αυτή η αίσθηση, ότι γινόμαστε ένα και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, αποκαλείται «συνεκτικότητα». Έρευνά αποδεικνύει ότι αυτή η «συνεκτικότητα» κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

Μας κάνει ευτυχισμένους
Νέα βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι επειδή αγαπούν και αγαπιούνται είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και ζουν περισσότερα χρόνια από τους άλλους.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειώσεις στους μισθούς από το 2013


Μετά την Πρωτοχρονιά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές τους λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου που θα εφαρμοστεί σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά, ενώ πλέον καθιερώνεται μια σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια ατομικά εισοδήματα ως 21.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ετήσιο ατομικό εισόδημα 22.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ για εισόδημα 41.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 100 ευρώ. Πάνω από 42.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση.

Αυτή η διαδικασία θα λαμβάνεται υπόψη και για τον υπολογισμό της νέας παρακράτησης φόρου με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα οι έγγαμοι μισθωτοί με προστατευόμενα τέκνα σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων θα διαπιστώσουν από το πρώτο κιόλας μήνα ότι η αμοιβή τους θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012 από 3 έως 124 ευρώ αν φθάνει ο φορολογητέος μισθός (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) ως και 3.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι με παιδιά, εφόσον πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, θα λάβουν ολόκληρο ή μειωμένο κατά 2/3 ή 1/3 το επίδομα για κάθε παιδί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Άρα τα σημαντικά πλήγματα που θα δεχθούν στον μισθό τους θα «επουλωθούν» εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έπειτα από αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος δικαιούται το οικογενειακό επίδομα θα εξακολουθήσει να πληρώνει συνολικά παραπάνω φόρο σε σύγκριση με το 2012 εφόσον ξεπερνά το ετήσιο εισόδημά του τα 23.000 ευρώ.

Στον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν οι πραγματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού με βάση τη νέα παρακράτηση φόρου. Κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι άγαμοι και έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, ενώ μεγαλύτερο όφελος θα έχουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 11.000 ευρώ.

Αντίθετα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους.

Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με ένα παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 έως 14 ευρώ. Αντίθετα όσοι είναι έγγαμοι με ένα παιδί και έχουν μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση σ του μισθού, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύεται.

«Χαμένοι» σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια θα είναι από το νέο έτος οι μισθοί των έγγαμων με δύο παιδιά λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ (μηνιαίος φορολογητέος μισθός 1.143 ευρώ) θα δει από τον πρώτο μήνα του 2013 να μειώνεται ο μισθός του κατά 28 ευρώ.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαισιόδοξοι 7 στους 10 ‘Ελληνες


Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για το 2013, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενόψει της νέας χρονιάς, που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Το 64% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το νέο έτος θα είναι χειρότερο από το 2012 για τη χώρα και το 71,7% χειρότερο για τους ίδιους προσωπικά. Το 40,9% δεν πιστεύει ότι άλλαξε κάτι ουσιαστικά με την εκταμίευση της δόσης και μόνο το 1/3 εμφανίζεται πιο αισιόδοξο.

Μάλιστα, το 92,5% λέει ότι θα προβεί σε μείωση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών για να αντεπεξέλθει οικονομικά στην κρίση. Παραδέχονται δε (76,9%) ότι σε μεγάλο βαθμό αντιμετώπισαν πρόβλημα στην πληρωμή των μηνιαίων εξόδων, με σχεδόν τους μισούς να δυσκολεύονται με τις πιστωτικές κάρτες.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρούν όσοι εργάζονται να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2013», το 11,8% απαντά πολύ πιθανό, το 17,6% αρκετά, το 27,4% λίγο, ενώ το 20,4% δεν το θεωρεί καθόλου πιθανό.




Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Το 62,5% υποστηρίζει τόσο τις αποκρατικοποιήσεις όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ανάλογο ποσοστό θεωρεί ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν καλύτερα ως ιδιωτικές. Όσο για την συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, τις επιθυμεί το 86,6%, ενώ οι 2 στους 3 (66,7%) βλέπουν θετικά το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός ΑΣΕΠ. Η γραφειοκρατία του Δημοσίου (77,4%) είναι το υψηλότερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί για να προσελκυστούν επενδύσεις στην Ελλάδα, με το σαφές φορολογικό πλαίσιο (72,1%) και την υψηλή φορολογία (31,8%) να συμπληρώνουν την τριάδα των λόγων που αποτρέπει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το 67,9% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για τον σκοπό αυτό. Όσο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το 78% πιστεύει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση ως προς τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Πάντως, το 74% δηλώνει ότι θα πληρώσει κανονικά τους φόρους που του αναλογούν το 2013.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταυτότητά μας... η καρδιά μας!


Ελληνίδα επιστήμων, ανακάλυψε ειδικό λογισμικό, που μπορεί να κάνει ταυτοποίηση του κάθε ατόμου, από τους κτύπους της καρδιάς του.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η Φωτεινή Αγραφιώτη και η ερευνητική της ομάδα, ανακάλυψε ένα ειδικό λογισμικό, που θα αναγνωρίζει τους κτύπους της καρδιάς κάθε ανθρώπου.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Ήπιαν τοξικό σιρόπι και πέθαναν


Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ναρκομανείς, έχασαν τη ζωή τους από την κατάποση ενός σιροπιού για το βήχα σε μια πόλη του ανατολικού Πακιστάν, δήλωσαν χθες η αστυνομία και γιατροί.

Οι θάνατοι άρχισαν από την Τετάρτη στη βιομηχανική πόλη Γκουτζρανουάλα, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Λαχόρης. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν τοξικομανείς.

"Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάποση ενός απροσδιόριστου σιροπιού για το βήχα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της τοπικής υπηρεσίας υγείας, η γιατρός Μαχ Τζαμπίν.

"Δεκαεπτά άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι σοροί άλλων επτά προσώπων", δήλωσε, προσθέτοντας πως πέντε άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν από το σιρόπι νοσηλεύονται.

Τα θύματα ήταν από 20 έως 40 χρονών και η πλειονότητα παρουσίαζε ιστορικό εθισμού στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό του τοπικού νοσοκομείου Ανουάρ Αμάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι το εν λόγω σιρόπι δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Ο Αζάμ Μεχρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε πως έχουν συγκεντρωθεί δείγματα σιροπιών για το βήχα που διατίθενται στα τοπικά φαρμακεία.

"Η αστυνομία και οι υπηρεσίες υγείας έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση", διευκρίνισε.

Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 19 άνθρωποι πέθαναν στη Λαχόρη εξαιτίας ενός τοξικού σιροπιού για το βήχα.

Τον Ιανουάριο, περίπου 100 άνθρωποι που υπέφεραν από ασθένειες της καρδιάς πέθαναν στη Λαχόρη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, αφού κατανάλωσαν ελαττωματικά φάρμακα που είχαν παρασκευαστεί τοπικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε η... «υπερπρωτεΐνη»


Μία σημαντική ανακάλυψη για το χώρο της υγείας αλλά και του bodybuilding έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Συγκεκριμένα βρήκαν και απομόνωσαν μία ξεχωριστή πρωτεΐνη η οποία, όπως εξηγούν, προκαλεί υπερτροφία (φούσκωμα) στους μυς, αν συνδυαστεί με έντονη σωματική άσκηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Κλινικής Mayo ανακάλυψαν την πρωτεΐνη, με την ονομασία PGC-1 α-4, η οποία ανιχνεύεται στους σκελετικούς μυς τόσο των τρωκτικών όσο και των ανθρώπων.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι η PGC-1 α-4 είναι σχεδόν πανομοιότυπη με μια άλλη πρωτεΐνη, την PGC-1 α, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την αντοχή έπειτα από αερόβια άσκηση.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δύο πρωτεΐνες που προέρχονται από το ίδιο γονίδιο ρυθμίζουν τις επιδράσεις και των δύο τύπων άσκησης» σχολίασε ο Χορχέ Ρούας συγγραφέας της μελέτης και τόνισε ότι «Θα ήταν συναρπαστικό να βρίσκαμε τρόπο να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης»

Η επίδραση της PGC-1 α-4 στους μυς διαπιστώθηκε όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένους ιούς ως φορείς για την εισαγωγή του γονιδίου της πρωτεΐνης στα πόδια ποντικών και παρατήρησαν ότι μερικές μέρες αργότερα, οι μυϊκές τους ίνες ήταν 60% μεγαλύτερες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν το μηχανισμό δράσης της πρωτεΐνης: αρχικά η PGC-1 α-4 αυξάνει τη δραστηριότητα μιας άλλης πρωτεΐνης, της IGF1, η οποία προάγει την αύξηση των μυών και από την άλλη, καταστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης μυοστατίνης, η οποία λειτουργεί σαν φρένο στην αύξηση των μυών.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα ότι η ανακάλυψη θα ωφελήσει τους καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί και για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτικά δώρα προτείνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα


Χαρίστε χαμόγελα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από τις αγορές δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έρχονται να κάνουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, που θα ανακουφίσουν παιδιά σε ανάγκη.

Μέσα από το διαδικτυακό κατάστημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msfgifts.gr όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ένα δώρο ζωής μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια κουνουπιέρα, σε ένα εμβόλιο, σε πόσιμο νερό κ.ά. και οι εθελοντές της οργάνωσης θα αναλάβουν να το «μεταφέρουν» στις αποστολές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνημα "1 ευρώ για τα τέλη" στα Τρίκαλα


Φαίνεται ότι μετά τα διόδια το «Δεν πληρώνω» επεκτείνεται και στα τέλη κυκλοφορίας. Ενδεικτικό είναι ότι το Κίνημα Δεν πληρώνω και Αλληλεγγύης Τρικάλων καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στη ΔΟΥ τη Δευτέρα και να καταβάλουν 1 ευρώ για τα τέλη…
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Κίνημα καλεί «όλους τους Τρικαλινούς πολίτες που δεν έχουν, δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2013, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και από ώρα 10 π.μ. και μετά να προσέλθουν στη ΔΟΥ Τρικάλων (1ος όροφος) για να καταβάλουν (πληρώσουν) 1 ΕΥΡΩ ο καθένας για τα τέλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διότι τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον νόμο και το Συμβούλιο Της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.), δεν είναι φόρος, αλλά ανταποδοτικό τέλος, και κακώς και παρανόμως εισπράττονται».
Μάλιστα δημοσιεύεται και η σχετική Αίτηση-Δήλωση για την καταβολή του ενός ευρώ.

                       ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ
Του .............................. κάτοχου
Α.Δ.Τ................,κατοίκου..................
ΠΡΟΣ

1. Τον  Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων κύριο Γεώργιο Ταγαρίδη και μέσω αυτού στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ στους:
- Υπουργό Οικονομικών
- Ολομέλεια Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Συνήγορο του Πολίτη
- Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Διοικητή Τροχαίας Τρικάλων
                    ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
                    Ι.Χ. ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013

«Κατάθεση ποσού ενός (1) ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας 2013»

Κύριε.Προϊστάμενε
παρακαλώ να μου εκδώσετε γραμμάτιο πληρωμής τελών κυκλοφορίας έτους 2013 για το αυτοκίνητο μου ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.........
με το ποσόν του ενός (1) ευρώ υπέρ Δημοσίου έναντι χρήσης του κακού οδικού δικτύου στο οποίο να αναγράφεται η παρακάτω αιτιολογία:

1) Διότι, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας είναι τέλος ανταποδοτικό και έπρεπε άμεσα να επανεπενδύεται στον τόπο είσπραξης, στην προκειμένη περίπτωση στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για συντήρηση του οδικού δικτύου και κατασκευή νέων δρόμων, από το ποσό που εισέπραξε πέρυσι το κράτος, που εσείς εκπροσωπείτε, από τα τέλη κυκλοφορίας μόνον ένα πολύ μικρό μέρος επέστρεψε στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι. Αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι άθλιοι, επικίνδυνοι, γεμάτοι λακκούβες παντού, βασανιστήριο καθημερινό και με πολλά θύματα (νεκρούς και τραυματίες) για τους πληρωτές Τρικαλινούς του τέλους ιδιοκτήτες των ΙΧ.
Η υστέρηση και υπανάπτυξη του Νομού οφείλεται κύρια και από το άθλιο και ελλιπές οδικό δίκτυο σε αντιδιαστολή με τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που επέβαλαν οι κυβερνώντες και η τρόικα. Αντί να καταβάλλω τέλη κυκλοφορίας σε ένα οδικό δίκτυο που δεν χρησιμοποιώ ως πολίτης πρέπει να εισπράξω αποζημίωσηαπό το κράτος (εσάς) και την αυτοδιοίκηση που δεν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο μου στις περισσότερες περιοχές και όχι να πληρώνω και από πάνω αυτά τα δυσβάσταχτα χαράτσια.

2) Διότι, δεν υπάρχει λογοδοσία από τους υπουργούς και τους βουλευτές που πήγαν τα χρήματα μας, και γιατί σημαντικό μέρος τους, δεν επανεπενδύθηκε στη συντήρηση του οδικού δικτύου.

3) Διότι, αντισυνταγματικά και παράνομα ζητούνται προκαταβολικά τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

4) Διότι, αντισυνταγματικά και παράνομα προβλέπεται διπλασιασμός των τελών σε όποιον τα καταβάλει μετά την 1η Ιανουαρίου.

5) Διότι, το κράτος δεν εφάρμοσε τον ανταποδοτικό τους χαρακτήρα ως όφειλε!

6) Διότι, ενώ ο μισθός μου, και το οικογενειακό μου εισόδημα μειώθηκαν δραματικά, κατά 40%-50%, ταυτόχρονα αυξήσατε τα τέλη κυκλοφορίας κατά ληστρικό τρόπο και χωρίς αιτιολογία και μάλιστα σε ένα απλό αυτοκίνητο που κατάφερα με δυσκολία να προμηθευτώ.
7) Διότι, αδυνατώ να τα πληρώσω όλα αυτά τα χαράτσια, αφού μείωσα και τις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο, το δε Δημόσιο - Κράτος (Εσείς) εισπράττει ως φόρο το 60% του ποσού (1,78 ?) που πληρώνω για κάθε ένα λίτρο βενζίνης, χωρίς να μας λέτε που πάνε οι φόροι μας και αφήνατε τους δρόμους άθλιους και ένα καθημερινό βασανιστήριο περιμένει όλους τους πολίτες προκειμένου να μεταβούν με το αυτοκίνητο τους, στην εργασία τους με ζημιές και με διάφορες φθορές στο όχημα μου χωρίς κανείς να με αποζημιώνει ούτε σε είδος αλλά ούτε και σε υπηρεσίες για τις ζημιές αυτές.

8) Οι αποφάσεις του ΣΤΕ συνηγορούν υπέρ της άποψης μου και ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει και να απειλεί τους πολίτες, ούτε τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να προβούν σε διοικητική πράξη σε βάρος μου μετά την παρούσα δήλωση-πρόσκληση μου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

9) Δεν αρνούμαι, διαφωνώ με το υψηλό κόστος των κακών υπηρεσιών που μου παρέχονται, ενώ έχει μετατραπεί σε κεφαλικό φόρο, αδυνατώ να πληρώσω αυτό το ποσόν συμμετέχω συμβολικά προτάσσοντας με τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης της οικογένειας μου.

10) Αρνούμαι να καταβάλλω στις τράπεζες ή μέσω webbanking τα τέλη, αφενός για όλους τους λόγους που δηλώνω με το παρόν, αφετέρου δεν μου διασφαλίζονται τα προσωπικά μου δεδομένα αφού δεν εμπιστεύομαι πλέον το τραπεζικό σύστημα και ούτε θέλω καμία συναλλαγή μαζί τους εκ πεποιθήσεως, διότι αυτοί έχουν παραδώσει τη χώρα μου και το λαό μας στους ξένους κατακτητές.

11) Τέλος ζητώ με την παρούσα Δήλωση μου (δια της Υπηρεσίας σας) να τεθεί εκ νέου το ερώτημα προς την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που σας αναφέρω δηλαδή ότι η ιδιωτική μου διαφορά με το Δημόσιο αφορά τον τύπο και την ουσία των συμφραζόμενων στα πλαίσια της 428/2005 απόφασης του Αρείου Πάγου, όσον αφορά των χαρακτηρισμό των τελών κυκλοφορίας κ.λ.π. η οποία δεν πάρθηκε υπόψη στην έκδοση της γνωμάτευσης 40/2012 του τμήματος Δ' του Ν.Σ του Κράτους.
 Τρίκαλα  31 Δεκεμβρίου 2012
o Δηλών - Αιτών

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικός οδηγός για τις γιορτές


Συμβουλές για τα εορταστικά τραπέζια.

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έφθασαν και ήδη πολλοί ανησυχούν για το τι θα δείχνει η ζυγαριά τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αφού συνηθίζεται σε γιορτές και διακοπές να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Σίγουρα είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά και θεωρείτε ότι τώρα είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσετε και ανταμείψετε τον εαυτό σας για την πολύ δύσκολη χρονιά που αφήνετε πίσω σας.

Επιπλέον το εορταστικό πνεύμα και η ύπαρξη πολλών πειρασμών είναι ικανοί παράγοντες να τινάξουν στον αέρα την όποια προσπάθεια για υγιεινή διατροφή κάνατε μέχρι τώρα. Για να σας βρει η νέα χρονιά ξεκούραστους και αναζωογονημένους και όχι με ένα επιπλέον πρόβλημα (αύξηση βάρους), θα πρέπει να αποσυνδέσετε, όσον το δυνατόντην έννοια της διασκέδασης και της ανταμοιβής με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε είναι τα εξής:

Θα περάσετε λιγότερο καλά αν δεν δοκιμάσετε από όλες τις γεύσεις του εορταστικού τραπεζιού ή του μπουφέ;

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ανταμείψετε τον εαυτό σας; Ένα μικρό δώρο ή κάποιο ταξίδι ίσως;

Μπορείτε στις κοινωνικές συγκεντρώσεις που θα παρευρεθείτε, να μην επικεντρωθείτε στο φαγητό, αλλά να τις δείτε σαν ευκαιρία να συζητήσετε με τους φίλους σας, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε;

Αφού απαντήσατε αυτά, υπάρχουν και κάποιες συστάσεις για εορταστικά τραπέζια που μπορούν να σας βοηθήσουν επιπλέον.

- Μην πάτε σε εκδηλώσεις νηστικοί, καταναλώστεμια ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι.
- Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας. Συνεχίστε με τη σαλάτα ή κάποια σούπα και αφήστε για το τέλος το κυρίως πιάτο.
- Προσπαθήστε να παραγγείλετε/καταναλώσετε, όσον το δυνατό λιγότερα ορεκτικά.
- Όταν ανοίξει ο μπουφές, μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Εντοπίστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Μη ξεχάσετε την σαλάτα!
- Αποφύγετε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος, το κατσίκι, το αρνί, τα γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες) και προτιμήστε ένα μελομακάρονο. Να θυμάστε ότι τρώγοντας ένα κομμάτι, παίρνετε όλη την ευχαρίστηση που αναζητάτε.
- Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, μην κάθεστε στο τραπέζι για συζήτηση, προτιμήστε το σαλόνι ή άλλο χώρο.
- Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
- Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα και προτιμήστε μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ. - - Επίσης, μη βιαστείτε να τα ψωνίσετε. Αν μπουν τα γλυκά αυτά από αρχές Δεκεμβρίου στο σπίτι σας, αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάρετε βάρος.
- Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν φάτε λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτηθείτε και επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τον καρκίνο αποκάλυψε έρευνα


Κίνδυνος για καρκίνο στα παιδιά γονέων που εμφάνισαν τη νόσο σε μεγάλη ηλικία.

Παιδιά γονέων οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ορισμένων ειδών, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ήταν γνωστό ότι παιδιά γονέων που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε νεαρότερη ηλικία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, αλλά δεν ήταν σαφές αν υπήρχε επίσης κληρονομικός κίνδυνος στα παιδιά των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μεγάλη ηλικία.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMJ», σημειώνει ότι ερευνητές ανέλυσαν Σουηδικά στοιχεία σχεδόν 8 εκατ. ανθρώπων και των γονέων τους. Ο υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στα παιδιά ήταν μεταξύ αυτών των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν με καρκίνο σε μικρότερες ηλικίες.

Ο κίνδυνος ίδιου είδους καρκίνου σε παιδιά ωστόσο ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερος σε αυτούς των οποίων οι γονείς διαγνώστηκαν στην ηλικία των 80 ετών και άνω.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι σε όλα τα παιδιά ήταν 1,6% για λέμφωμα μη Hodgkin, 2,8% για καρκίνο κύστης, 3,5% για καρκίνο δέρματος, 4,6% για μελάνωμα, 5% για καρκίνο πνεύμονα, 6,4% για καρκίνο παχέος εντέρου, 8,8% για καρκίνο μαστού και 30,1% για καρκίνο προστάτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μεταξύ 35% και 81% όλων των καρκίνων σε γονείς συνέβησαν όταν ήταν μεγαλύτεροι από 69 ετών. 35% για μελάνωμα, 41% για καρκίνο στο μαστό, 54% για λέμφωμα μη Hodgkin, 56% για καρκίνο στον πνεύμονα, 59% για καρκίνο παχέος εντέρου, 62% για καρκίνο κύστης, 75% για καρκίνο προστάτη και 81% για καρκίνο δέρματος.

Μη γενετικοί παράγοντες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά γονέων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Αυτό σημαίνει ότι οικογενειακοί κίνδυνοι για καρκίνο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η γνώση ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένο είδος καρκίνου θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν γνωστούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ γονέων μεγαλύτερης ηλικίας με καρκίνο και υψηλότερου κινδύνου για τα παιδιά τους, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει το άσθμα με αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή


Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 650 ανθρώπους.

Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πνευμονική εμβολή, μια επικίνδυνη, ορισμένες φορές μοιραία πάθηση των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 650 ανθρώπους με άσθμα, ηλικίας 18 έως 88 ετών, στην Ολλανδία. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, άνθρωποι με σοβαρό άσθμα είχαν σχεδόν 9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ενώ όσοι είχαν ελαφρύ έως μέτριο άσθμα εμφάνισαν 3,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι φάρμακα για το άσθμα, που ονομάζονται κορτικοστεροειδή από του στόματος, είναι δυνητικός παράγοντας κινδύνου για πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «European Respiratory Journal».

Ο ερευνητής, Dr. Christof Majoor, του Academic Medical Centre, στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ανευρίσκεται σχέση μεταξύ άσθματος και πνευμονικής εμβολής και πιστεύει ότι τα αποτελέσματα έχουν σημαντική κλινική προέκταση.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με σοβαρό άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής και οι γιατροί θα πρέπει να αυξήσουν την εγρήγορση σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί αυτό για να βοηθήσουν στην πρόληψη του συγκεκριμένου σοβαρού συμβάντος. Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του άσθματος και της πνευμονικής εμβολής αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου


Ερευνητές ανέλυσαν το DNA 20 ανθρώπων με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό.

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί ορισμένες οικογένειες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ανακάλυψαν 2 γονίδια που κληροδοτούνται από τον γονέα στο παιδί, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας ενός όγκου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics», ανέλυσε το DNA 20 ανθρώπων με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός τεστ που θα κρίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάποιος.

Οι ερευνητές εστίασαν στο γενετικό κώδικα 20 ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι ελαττώματα σε 2 γονίδια μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο ερευνητής Ian Tomlinson, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι υπάρχουν οικογένειες στις οποίες μεγάλος αριθμός συγγενών αναπτύσσει καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά που δεν έχουν κάποιο από τα γνωστά γονιδιακά ελαττώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Τα συγκεκριμένα δυο ελαττώματα είναι σπάνια, αλλά αν κάποιος τα κληρονομήσει οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των εντέρων είναι υψηλή.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί ποιοι άνθρωποι έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου και σε οικογένειες με υψηλή εμφάνιση να καθοριστεί ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν και χρειάζονται πιο τακτικό έλεγχο. Δήλωσε ότι θεωρητικά συγκεκριμένες θεραπείες θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να υπερκεραστούν οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο μέλλον.

Ο καθηγητής Richard Houlston, από το Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι το εύρημα είναι μια από τις πιο σπουδαίες ανακαλύψεις στη γενετική του καρκίνου του εντέρου εδώ και χρόνια.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες αφήνει απροστάτευτο το δέρμα


Γιατί η έλλειψη ύπνου μας κάνει να φαινόμαστε ταλαιπωρημένοι.

Μετά από ύπνο λίγων ωρών κοιτάζεστε στον καθρέφτη και βλέπετε το δέρμα χλωμό και σακούλες κάτω από τα μάτια να αφαιρούν πόντους από την εμφάνισή σας. Τι συμβαίνει με την έλλειψη ύπνου και το στρες που μας κάνει να φαινόμαστε ταλαιπωρημένοι;

Ο Dr. Amit Sood, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι το στρες προκαλεί πτώση της ικανότητας του δέρματος να προστατεύεται. Αυτό συμβαίνει με το χρόνιο στρες-αν δεν έχει κάποιος υγιές κολλαγόνο στο δέρμα θα έχει δέρμα που θα σακουλιάζει κάτω από τα μάτια.

Το στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιγότερη μελανίνη, προκαλώντας την κιτρινωπή όψη. Σύμφωνα με τον Sood, βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας όταν έχουμε στρες. Δήλωσε ότι χάνει κάποιος αποτελεσματικότητα. Ο ύπνος δεν είναι τόσο αναπαυτικός. Τρώμε περισσότερο, αυξάνεται περισσότερο το βάρος, οι σχέσεις μας επηρεάζονται. Ως αποτέλεσμα το πρόσωπο δείχνει πιο άσχημο και πιο φουσκωτό. Αλλά από πού προέρχεται το φούσκωμα;

Μαύροι κύκλοι και «σακούλες» εμφανίζονται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αναγεννηθεί τη νύχτα λόγω έλλειψης ύπνου, δηλώνει ο αναισθησιολόγος Dr. Michael Roizen, που συγκρίνει τα πρησμένα μάτια με τους πρησμένους αστραγάλους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ορισμένες φορές συσσωρεύουμε νερό στον οργανισμό αντί να το δίνουμε (όπως ούρα). Το υπερβάλλον νερό κάτω από τα μάτια οδηγεί σε αυτούς τους σκούρους κύκλους.

Αν δεν κοιμηθούμε αρκετά το δέρμα μας δεν έχει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί και να σφίξει. Ο Roizen, της Cleveland Clinic, δήλωσε ότι όταν κοιμόμαστε μοιράζουμε νερό στον οργανισμό μας. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στη συσσώρευση νερού κάτω από τα μάτια μας δίνοντας τις «σακούλες».

Ο Roizen συμφωνεί με τον Sood ότι το να νιώθει κάποιος πολύ στρες οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και αυτό μπορεί να γίνει φαύλος κύκλος. Ωστόσο το στρες κάνει περισσότερα από το να δίνει στους ανθρώπους περίεργη όψη.

Ο Dr. Mehmet Oz, δηλώνει ότι το στρες μάς χαρίζει τις ρυτίδες της γήρανσης. Ο Roizen επίσης σημειώνει ότι το στρες δεν προκαλεί μόνο ρυτίδες στο πρόσωπο αλλά και στις αρτηρίες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε νεαρότερη ηλικία.

Και η επίδραση της γήρανσης δεν σταματά εδώ. Ο Sood σημειώνει ότι τα κύτταρα είναι βιολογικά 10-15 χρόνια γηραιότερα αν κάποιος είναι χρόνια στρεσαρισμένος. Αν είναι 45 ετών, τα κύτταρα δίνουν σήμα σαν να ήταν 60 ετών.

Και οι δυο πιστεύουν ότι η μείωση του στρες μπορεί να ενισχύσει τη σωματική εμφάνιση και να βελτιώσει την υγεία. Ο Sood δήλωσε ότι το στρες και η χαρά είναι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Βρείτε νόημα στη ζωή, συμβουλεύει.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...