Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελαττώστε την ποσότητα που καταναλώνετε
.
Το αλάτι χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική αφού δίνει νοστιμιά. Όμως, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες, εφόσον σε μεγάλες δόσεις βλάπτει την υγεία. Μάθετε λοιπόν όσα πρέπει για το καρύκευμα αυτό, ώστε να το χρησιμοποιείτε με τρόπο που να σας ωφελεί.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αλάτι;

Όχι. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο, στοιχεία και τα δυο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματός μας, εφόσον συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Οι ενήλικοι πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 2 γραμ. αλάτι. Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού είναι γύρω στα 6-8 γραμ. συνολικά την ημέρα. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζονται, αφού προσθέτουν στην τροφή τους επιπλέον αλάτι, ξεχνώντας ότι όλα σχεδόν τα τρόφιμα περιέχουν ήδη αλάτι.

Το αλάτι σε μεγάλες δόσεις παχαίνει;

Όχι. Το αλάτι εφόσον δεν έχει καθόλου θερμίδες, δεν προσθέτει ούτε ένα γραμμάριο. Εκείνο που κάνει είναι να ευνοεί την κατακράτηση νερού, κυρίως σε όσους έχουν αυτή την τάση. Όσοι λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφεύγετε όχι μόνο να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, αλλά και να πίνετε μεταλλικά νερά που περιέχουν πολύ νάτριο, όπως επίσης και αεριούχα νερά.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό χρειάζονται περισσότερο αλάτι;

Ναι. Κυρίως όσοι εξασκούν κάποιο άθλημα αντοχής, το οποίο προκαλεί έντονη εφίδρωση, καθώς το αλάτι βοηθάει στη συγκράτηση του νερού στον οργανισμό. Επίσης, η έλλειψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Γι’ αυτό κι όταν κάνει ζέστη, το αεριούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης.

Στη διάρκεια κάποιων θεραπειών απαγορεύεται το αλάτι στη διατροφή;

Ναι. Όσοι ακολουθούν αγωγή με βάση τη κορτιζόνη ή κατά της υπέρτασης πρέπει να καταργήσουν το αλάτι από το φαγητό τους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, κυρίως στην καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί το αλάτι να καταργηθεί τελείως από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που περιέχεται στις τροφές.

Οι υγιείς μπορεί να τρώνε όσο αλάτι θέλουν;

Όχι. Γιατί το υπερβολικό αλάτι, ακόμα και στα πιο υγιή άτομα, μπορεί να επιδράσει στην πίεση και να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κυρίως όσοι έχουν προδιάθεση για υπέρταση πρέπει να προσέχουν την ποσότητα του αλατιού που προσλαμβάνουν.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.