Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ουσίες στις τροφές των ζώων επηρεάζουν τον άνθρωπο



Η χρήση αντιβιοτικών στην τροφή τους συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων έχει φέρει η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων. Ή απόφαση που ελήφθη για την αντιμετώπιση του φαινομένου στις ΗΠΑ, είναι να αποσύρει τις εγκρίσεις για χορήγηση αντιβιοτικών που έχει δώσει μέχρι στιγμής μέχρι οι εταιρείες να αποδείξουν ότι η διαδικασία είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Η απόφαση ήρθε επίσης ως απάντηση σε μήνυση που κατατέθηκε σχετικά με την σίτιση των ζώων. Η κακή χρήση και η κατάχρηση των αντιβιοτικών στα ζώα, μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο που τα καταναλώνει, δημιουργώντας του αντισώματα σε αυτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο χυμός από παντζάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση



Μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.

Ένα ποτήρι από χυμό παντζαριού τη μέρα μπορεί να είναι το «κλειδί» για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αναφέρουν ερευνητές.

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Reading βρήκαν ότι μικρές δόσεις από χυμό παντζαριών μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 500 ml χυμού παντζαριού οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε 24 ώρες.

Η ομάδα της καθηγήτριας Julie Lovegrove του τμήματος Τροφίμων και Επιστημών Διατροφής του πανεπιστημίου βρήκε ότι η κατανάλωση μόλις 100 γραμμαρίων μέσα σε 0-4 ώρες οδηγούσε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θυμάστε τι όνειρο είδατε χτες το βράδυ;



Μερικά κόλπα θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε.

Έχει συμβεί σε όλους. Βλέπετε ένα όνειρο τόσο «δυνατό» που ξυπνάτε στον ύπνο σας και νιώθετε σαν να έχετε ζήσει κάτι στην πραγματικότητα, αλλά λίγα λεπτά μετά δεν μπορείτε καν να θυμηθείτε τα βασικά!

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά «κόλπα» που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα όνειρά σας:

Κρατήστε ημερολόγιο:
Γράφοντας τα όνειρά σας σε ένα τετράδιο μπορείτε να ξεδιαλύνετε καλύτερα αυτά που είδατε στον ύπνο σας. Μόλις ξυπνήσετε το πρωί κρατήστε σημειώσεις ή αν «πιάνει» το χέρι σας κάντε ένα σκίτσο. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, διαβάστε αυτά που γράψατε και προσπαθήστε να αναλύσετε τις εικόνες και τα σύμβολα που καταγράψατε.

Αποφύγετε διεγερτικές ουσίες και ροφήματα πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση αλκοόλ και οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη λίγο πριν πέσετε για ύπνο σας εμποδίζουν να θυμηθείτε τα όνειρά σας το πρωί, όταν ξυπνήσετε.

Χρησιμοποιήστε πολύτιμους λίθους:
Τοποθετήστε έναν χαλαζία ή μια πολύτιμη πέτρα κάτω από το μαξιλάρι σας, πριν πέσετε για ύπνο. Ο μαλαχίτης φέρνει θετικά όνειρα, ενώ το πράσινο ζαφείρι πιστεύεται ότι μας βοηθά να τα θυμόμαστε.

Η μέθοδος των μοναχών του Θιβέτ:
Οι μοναχοί του Θιβέτ προτείνουν όταν πέφτουμε για ύπνο να οραματιζόμαστε ένα γαλάζιο φως στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι το εγκεφαλικό στέλεχος (μια δομή στην κορυφή του λαιμού) ελέγχει τις ονειρικές λειτουργίες.

Απαντήστε στο όνειρό σας:
Αν έχετε επαναλαμβανόμενα όνειρα και βλέπετε, για παράδειγμα, ότι σας κυνηγούν, σκεφτείτε έναν τρόπο, πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να ξεφύγετε από «αυτό» που σας κυνηγά. Κάντε το ίδιο και με οποιοδήποτε άλλο θέμα σας απασχολεί έντονα και θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η αιτία που βρίσκεται πίσω από τα όνειρά σας.

Βάλτε ξυπνητήρι:
Ξυπνήστε νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να σηκωθείτε και ξαναπέστε για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο θα θυμόσαστε καλύτερα τα όνειρά σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται δραματικά οι ασθενείς στους Γιατρούς του Κόσμου



Ανασφάλιστοι και άποροι εξετάζονται από εθελοντές ιατρούς.

Καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, στο κέντρο της Αθήνας, είναι ανοιχτά και δέχονται ασθενείς. Άνθρωποι ανασφάλιστοι, άποροι, που διαθέτουν ή όχι έγγραφα, περνούν την πόρτα των ιατρείων για να εξεταστούν από τους εθελοντές ιατρούς. «Δεν πληρώνουν τίποτα. Κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει καλά ο κόσμος», λέει στοnewsbeast.gr ο πρόεδρος τους, Νικήτας Κανάκης.

Κάθε μέρα περίπου 100 άτομα έρχονται στην οδό Σαπφούς, λίγο πιο κάτω από την Ομόνοια, όπου λειτουργούν τα πολυϊατρεία. Ανάμεσα στα άτομα αυτά, υπάρχουν και Έλληνες, περίπου 20 στον αριθμό. «Μπορεί οι περισσότεροι να είναι αλλοδαποί, όμως, βλέπουμε ότι όσο περνά ο καιρός, οι Έλληνες που μας επισκέπτονται, αυξάνονται. Και αυτό οφείλεται αποδεδειγμένα στην οικονομική κρίση και την ανεργία της εποχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Ο Νικήτας Κανάκης όταν πρωτοξεκίνησε ως εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα έστρεφε τη δράση του τόσο πολύ στη χώρα μας και θα οργάνωνε εκστρατείες για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.



Αυτή τη στιγμή μάλιστα, όπως παραδέχεται, σε περίπου επτακόσιες οικογένειες διανέμονται βασικά τρόφιμα. «Αυτό που ζούμε με σοκάρει και με κάνει να ντρέπομαι» προσθέτει. Και λέει ότι στα γραφεία του Περάματος υπάρχουν ακόμη χειρότερα προβλήματα. «Μέχρι πέρυσι το 5% των ανθρώπων που χρειάζονταν εξέταση ήταν Έλληνες. Αυτή την περίοδο το ποσοστό των ελλήνων ασθενών έχει φθάσει στο 20% για τα γραφεία της Αθήνας και περίπου στο 90% κυμαίνεται στα γραφεία του Περάματος», συμπληρώνει.



Και λέει ότι για να μη στερέψουν οι αποθήκες τους από χρήσιμα φάρμακα, ο κόσμος μπορεί να τους προσφέρει κάποια ώστε να βοηθούνται οι συνάνθρωποί τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό μπορεί να του στερήσει τη ζωή!



Φωτογραφίες και βίντεο από τον 9χρονο με τη σπάνια ασθένεια.

Η αυστηρή δίαιτα δεν είναι επιλογή για τον 9χρονο Τζόσουα από τη Νέα Υόρκη. Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνει στη ζωή, καθώς πάσχει από μία σπάνια ασθένεια που του προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο φαγητό και ακόμα και τη μυρωδιά του!

Ο μικρός πάσχει από ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και το φαγητό του προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, από το να κάνει εμετό μέχρι να πάθει αναφυλακτικό σοκ και να κινδυνεύσει η ζωή του.

Ο Τζόσουα μπορεί να έχει προβλήματα και μόνο με τη μυρωδιά του φαγητού κι έτσι οι γονείς του μαγειρεύουν σε εξωτερικό χώρο.

«Το πιο δύσκολο για μένα είναι πως δεν μπορεί να φάει ό,τι κι εμείς», λέει ο μπαμπάς του.
Η μόνη τροφή που μπορεί να φάει ο 9χρονος είναι η βρεφική. Εκτός από αυτή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με γαστρικό σωλήνα…

Λόγω του προβλήματος αυτού ο Τζόσουα κάνει μαθήματα στο σπίτι με τη μαμά του, αφού δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. «Αλλά κάθε πρωί στις 6:45 ξυπνάει γιατί ακούει το σχολικό που περνά», λέει η μαμά του. «Μερικές φορές τον πιάνουν τα κλάματα όταν κοιτά έξω από το παράθυρο γιατί δεν μπορεί κι εκείνος να ανέβει στο σχολικό».

«Το μέλλον του δεν προβλέπει κάποια θεραπεία. Κάθε μέρα που είναι ζωντανός είναι ένα θαύμα αλλά δεν περνά λεπτό που να μη φοβάμαι», προσθέτει



Δείτε το βίντεο...




Διαβάστε περισσότερα...

Καινούρια δάχτυλα, καινούρια ζωή για ένα δίχρονο κοριτσάκι



Η συγκλονιστική ιστορία της μικρής που έχασε τα κάτω άκρα της από μηνιγγίτιδα
.
Όταν η μικρή Ava Bainbridge έχασε τα δάχτυλα και μέρος των ποδιών της από μηνιγγίτιδα μόλις είχε μάθει να κάνει τα πρώτα της βήματα. Ένα χρόνο αργότερα, το δίχρονο πλέον κοριτσάκι είναι έτοιμο να προσπαθήσει και πάλι να περπατήσει, χάρη σε προσθετικά δάχτυλα ποδιού από σιλικόνη που φτιάχτηκαν για την ίδια!

Τα προσθετικά άκρα είναι τα πρώτα που έχουν ποτέ φτιαχτεί για ένα τόσο μικρό παιδί και έχουν και δάχτυλα για να βοηθήσουν την Ava να περπατήσει.

Η 27χρονη μητέρα της Gemma Clay δηλώνει πως τα προσθετικά μέλη σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μικρή κόρη της και πως εκείνη είναι ενθουσιασμένη καθώς μπορεί και πάλι να φοράει κανονικά παπούτσια. «Τη βοήθησαν να περπατά κανονικά, ήταν μία απίστευτη στιγμή όταν τα φόρεσε κι έκανε τα πρώτα της βήματα».




Η Ava αρρώστησε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία μόλις 14 μηνών. «Διαγνώστηκε με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία και μέσα σε μισή ώρα ζούσε με μηχανική υποστήριξη δίνοντας μάχη για τη ζωή της! Όλος ο κόσμος μας κατέρρευσε», λέει η μαμά της.

Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τα δάχτυλα των χεριών της Ava με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τα κρυοπαγήματα αλλά χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα και μέρος των ποδιών της καθώς είχαν υποστεί ζημιά ανεπανόρθωτη.



Μετά την επέμβαση, η Ava έπρεπε να περπατά με κομμάτια αφρού μέσα στα παπούτσια της, αλλά δεν τα κατάφερνε.

Τότε οι ειδικό της Dorset Orthopaedic σκέφτηκαν κάτι άλλο: έφτιαξαν για την Ava ένα ζευγάρι «παντόφλες» από σιλικόνη με δάχτυλα στην άκρη, που της επέτρεπαν να περπατά κανονικά και να φορά κανονικά παπούτσια.

Κοστίζουν περισσότερο από χίλια ευρώ και θα πρέπει να αντικαθίστανται καθώς η Ava θα μεγαλώνει.



«Της αρέσουν πολύ οι νέες της παντόφλες, πιστεύει πως της αγοράσαμε καινούρια δάχτυλα από κάποιο μαγαζί!», λέει η μαμά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή των κλεμμένων με...ΔΟΣΕΙΣ ζητούν "μαϊμού" ανάπηροι



- Εισέπρατταν για χρόνια προνοιακά επιδόματα δίχως να το δικαιούνται
- Εβγαζαν βιβλιάρια απορίας ενώ είχαν πλούσια περιουσιακά στοιχεία
- Ζητούν δόσεις γιατί δε μπορούν να επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που χρωστάνε
- Τι λέει στο Newsit η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων
Η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή και δείχνει πως ακόμη κάποιοι που για χρόνια λήστευαν το ελληνικό δημόσιο δεν έχουν αλλάξει νοοτροπία.

Υπό το φόβο της αντιμετώπισης ποινικών κυρώσεων οι "μαϊμού" ανάπηροι πάνε μόνοι τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και λένε πως θέλουν να επιστρέψουν όλο το ποσό που εισέπρατταν παράνομα αλλά ζητάνε... δόσεις.

Οπως δήλωσε στο Newsit η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόνοιας Καλλιόπη Γιαννοπούλου "προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα έρχονται και ζητάνε διακανονισμό. Πρόκειται για όσους έπαιρναν παράνομα προνοιακά επιδόματα είτε οι ίδιοι είτε μέσω συγγενών τους που πέθαναν αλλά για για άτομα που ενώ είχαν περιουσιακά στοιχεία έβγαζαν βιβλιάρια απορίας και είχαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

Ο Δήμος Αθηναίων πάντως αν και ήδη έχει στείλει περισσότερες από 100 περιπτώσεις στον εισαγγελέα αναζητά φόρμουλα ώστε να εισπράξει τα χρήματα έστω και με δόσεις προκειμένου να βοηθήσει και όσους δεν μπορούν να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό που χρωστάνε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκές διατάξεις για τη χρήσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων



Θα υπάρχουν συσκευές ταχείας φόρτισης στα βενζινάδικα.

Ευνοϊκές διατάξεις για τη χρήσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές έτσι ώστε στα υφιστάμενα πρατήρια υγρών καύσιμων, που βρίσκονται σε σημεία και θέσεις κατάλληλες και κομβικές για την εξυπηρέτηση των αυτοκίνητων, να εγκαθίστανται συσκευές ταχείας φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Επίσης με το νομοσχέδιο εισάγεται ένας νέος όρος για τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία πλέον ορίζονται ως «Πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας» αντικατοπτρίζοντας με αυτή την ονομασία τους το πλήθος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας που δύναται να παρέχουν στα αυτοκινούμενα οχήματα για τη κίνησή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

H ανεργία τους στέλνει για group therapy



Ανάσα στα προβλήματα τα κέντρα πρόληψης των δήμων.

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας, περικοπές μισθών, επαγγελματική αβεβαιότητα... Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον εργασιακό τομέα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια στους Ελληνες και το άγχος για την επόμενη ημέρα γίνεται πολλές φορές αφόρητο.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν καθημερινά και, σε αρκετές περιπτώσεις, αναζητούν τη βοήθεια ειδικού. Κυρίως οι άνεργοι, πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ που έχουν υποστεί από την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Όταν αυτή η βοήθεια έρχεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό. Τα κέντρα πρόληψης των δήμων και οι δράσεις τους που υλοποιούνται από επιστημονικό προσωπικό αποτελούν μια ανάσα στα προβλήματα της «νέας πραγματικότητας» που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Μια προσπάθεια που κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου είναι το πρόγραμμα «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το άγχος μου», που πραγματοποιείται από το κέντρο πρόληψης «Οδοιπορικό» του Δήμου Περιστερίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς το 30% των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι, οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες άγχους και συναισθήματα απογοήτευσης. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των αιτημάτων από τους δημότες για πραγματοποίηση σεμιναρίων διαχείρισης του άγχους από ανέργους.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια καινοτόμος δράση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 από το Κέντρο Πρόληψης. Συνολικά έχουν πάρει μέρος 140 άτομα ηλικίας 22 έως 58 ετών. Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε αύξηση στους ανέργους που συμμετέχουν και αναζητούν ψυχολογική βοήθεια.

Αλλαξε δηλαδή η μορφή της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση. Ολοι έχουν περισσότερο στρες, νιώθουν απογοήτευση και υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κέλλυ Σταυροπούλου, ψυχολόγος υγείας και συντονίστρια της ομάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αποκτούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ



Θα μπορούν να ασφαλίζονται σε κατώτερες κατηγορίες από αυτή που υπάγονται.

Την ένταξη ασφαλισμένων εμπόρων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγόρια του ΟΑΕΕ προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του OAEE να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν στην οποία υπάγονται.

Ακόμη, με το ίδιο νομοσχέδιο τίθεται σε εφαρμογή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για όλους τους συνεπείς εργοδότες. Η μείωση θα είναι ύψους 5% και θα ισχύσει για τους εργοδότες που καταβάλλουν τη μισθοδοσία, τις εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σεμινάρια μελισσοκομίας στη Δράμα



Τα μαθήματα απευθύνονται στους αρχάριους και περιλαμβάνουν πρακτική άσκηση.

Ενημερωτικό σεμινάριο με δωρεάν μαθήματα διάρκειας 5 ημερών για την οργάνωση και διαχείριση μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», στη Δράμα σε συνεργασία με την τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Τα μαθήματα απευθύνονται στους αρχάριους με το αντικείμενο που όμως θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία.

Το σεμινάριο που περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση ξεκινάει ση Δευτέρα, 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 6 του μήνα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, στο τηλέφωνο 25210-58175. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Κορδελιού στο πλευρό των άπορων και των Γιατρών του Κόσμου



Συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα στις 8 Απριλίου.

Τρόφιμα για άπορες οικογένειες και φάρμακα για τους «Γιατρούς του Κόσμου» θα συγκεντρώσουν την Κυριακή 8 Απριλίου οι δημότες του Κορδελιού - Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα συγκεντρωθούν από τις 10:00-14:00, σε ειδικά σημεία υποδοχής που θα στηθούν στην πλατεία δημαρχείου στον Εύοσμο και στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντίστασης στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Η διάθεση των τροφίμων προς τις άπορες οικογένειες του δήμου θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ τα φάρμακα θα δοθούν απευθείας στην οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

«Καλούμε τους δημότες σε αυτή την συλλογική προσπάθεια, ώστε να στηρίξουμε όλοι μαζί τους συνανθρώπους μας που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας τους», δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξω από τον ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές



Είναι απλήρωτοι από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, στο Μαρούσι.

Οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση καθώς, όπως τονίζουν, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καταβάλουν τις οφειλές τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποιείται ο κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων



Θα πραγματοποιούνται με διαδικασίες εξπρές.

Τροποποιήσεις στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων επιφέρει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις για την εκτέλεση έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών τα οποία εντάσσονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), η απαλλοτρίωση των αναγκαίων ακινήτων κηρύσσεται κατ΄ εξαίρεση με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το δε τίμημα της εξαγοράς καθορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, ή από την εκτιμητική επιτροπή του Δημοσίου ή από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή.

Μάλιστα, σε επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες αιτιολογούνται επαρκώς από τον φορέα εκτέλεσης του έργου, η απαλλοτρίωση μπορεί να κηρύσσεται με απλό διάγραμμα οριζοντιογραφίας.

Πάντως, για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση ανακοίνωση της υπηρεσίας ή του φορέα που ζητεί την απαλλοτρίωση, στην οποία θα αναφέρεται ο σκοπός και θα προσδιορίζεται η απαλλοτριωτέα έκταση.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η απόφαση του Εφετείου με την οποία παρέχεται η άδεια προσωρινής κατάληψης και καθορίζεται η εύλογη αποζημίωση δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και δεν παράγει δεδικασμένο ως προς τον καθορισμό του ύψους της πλήρους αποζημίωσης.

Τέλος, με την απόφαση του Εφετείου διατάσσεται ταυτόχρονα η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο, με τον όρο της κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης. Η σχετική δε απόφαση δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται η διάταξη για τεκμήρια σε πατάρια, σοφίτες και αποθήκες



Μετά τις έντονες αντιδράσεις.

Οι έντονες αντιδράσεις, που προκάλεσε η διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε πως αποτελούν τεκμήριο τα πατάρια, οι σοφίτες και οι αποθήκες, που νομιμοποιήθηκαν με τη γνωστή ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόσυρσή της.

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών και Ανάπτυξης της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, θα προτείνει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, «γιατί τίθεται θέμα αναξιοπιστίας του κράτους, παρά το γεγονός ότι είναι σωστό να αποτελούν τεκμήρια τα ακίνητα», όπως δήλωσε πριν από λίγο στο MEGA.

Όσο για το αν θα υπάρξει κάποιο ισοδύναμο μέτρο, εκτιμάται ότι τα έσοδα, που θα χαθούν, θα καλυφθούν από το όφελος, το οποίο θα προκύψει από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο).

Άλλωστε, στην Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι με τους ενιαίους φόρους προςγια τις μεταβιβάσεις και την ιδιοκτησία, που θα προκύψει από τις αλλαγές στη συνολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δεν θα υπάρξει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί - όταν είχε ανακοινωθεί η ρύθμιση για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα - είχε υπάρξει η δέσμευση πως οι χώροι αυτοί δεν θα αποτελούν τεκμήριο και δεν θα προκαλούν καμία επιβάρυνση.

Όσο για το αν έχει ενημερωθεί η τρόικα, ο κύριος Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό δεν έχει γίνει, προσθέτοντας πως προχωρά στην απόσυρση για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν ρωτάει για όλα την τρόικα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κουρεύουν» φέτος τους εισακτέους



Λιγότεροι από 70.000 θα περάσουν την πόρτα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Δραματική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε 80 πανεπιστημιακές σχολές, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στις «περιζήτητες», σχεδιάζει για φέτος το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο αριθμός των θέσεων για τους νέους φοιτητές, με δυσκολία θα πλησιάσει τις 70.000.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, στο επίκεντρο του «κουρέματος» θα βρεθούν σχολές, όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές και 80 σχολές, όπως οι παιδαγωγικές, οι λεγόμενες καθηγητικές (ιστορίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, φιλολογίας, φιλοσοφίας κ.ά.), οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές της περιφέρειας και τα ξενόγλωσσα τμήματα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν προτιμώνται από τους υποψηφίους.

Το δραστικό ψαλίδι στον αριθμό των εισακτέων ξεκίνησε από την περσινή χρονιά, όπου ο αριθμός των εισακτέων έφτασε στις 74.440, ενώ το 2010 ήταν 84.690.

Φέτος όμως θα είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, αφού τα ίδια τα Ιδρύματα ζητούν μείωση κατά 50%, επειδή τα κονδύλιά τους έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Από 1η Ιανουαρίου ισχύουν οι μειώσεις στις συντάξεις



Τι προβλέπει ο νέος νόμος.

Αναδρομικά θα πέσει το «μαχαίρι» στις συντάξεις. Όπως προβλέπει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων που δημοσιεύτηκε και περιέχει το νόμο 4051/2012 σχετικά με τις «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης», οι προβλεπόμενες μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 προβλέπεται ποσοστιαία μείωση, από 1-1-2012, στα ποσά των μηνιαίων επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονται από:

1. το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
2. τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),
3. το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
4. το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ),
5. τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και
6. τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ειδικότερα οι συντάξεις που καταβάλλονται από τους παραπάνω φορείς θα μειωθούν ως εξής:

• Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό.

• Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

• Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό.
Μείωση συντάξεων ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι από 1.1.2012 στο 50% του συνολικού ποσού της μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, επέρχεται μείωση κατά 12% στο τμήμα του ανωτέρω ποσού (50% της συνολικής σύνταξης) που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το αλκοόλ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 

Ένα ποτό τη μέρα «ασπίδα» για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες που πίνουν μέχρι επτά ποτήρια κρασί ή μπίρα την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρακολούθησε χιλιάδες γυναίκες επί σχεδόν 30 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Stroke, συνάδουν με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η εταιρία προτείνει οι γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, αλλά, όπως τονίζει η επικεφαλής της μελέτης Μονίκ Χιμένες, ερευνήτρια στο νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστόνης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν για αποφύγουν το εγκεφαλικό.

«Το αλκοόλ είναι δίκοπο μαχαίρι», εξηγεί στο Reuters η ίδια κι αυτό γιατί τα υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, που είναι παράγοντας πρόκλησης εγκεφαλικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα «χρονοβιοπρογραμματισμένα» φάρμακα



Μάθετε τα πλεονεκτήματα της χρονοθεραπείας.

Κάθε μας κύτταρο έχει το δικό του ρολόι και τους δικούς του ρυθμούς στις βασικές του λειτουργίες. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση βασίζεται η χρονοθεραπεία, η θεραπευτική προσέγγιση που υποστηρίζει ότι κάποια φάρμακα, όταν λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, μπορούν να αποδειχτούν περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά.

Συγκεκριμένα, φάρμακα όπως τα αντικαρκινικά, τα αντισταμινικά, αλλά και τα αναλγητικά, έχουν δράση που διαφοροποιείται ανάλογα με τη στιγμή που αυτά θα ληφθούν.«Το πεδίο εφαρμογής της χρονοθεραπείας επιτρέπει τη θεραπεία προβλημάτων που δεν είναι σοβαρά, όπως, για παράδειγμα, το τζετ-λαγκ, αλλά και χρόνιων προβλημάτων, όπως οι ημικρανίες, το άσθμα, ο διαβήτης, οι ρευματισμοί, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «Οι ρυθμοί του σώματος» ο δρ Μαρκ Σομπ.

Έρευνες έχουν εξάλλου δείξει ότι, για παράδειγμα, η καρδιά και τα αγγεία αποκαθίστανται κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι κάποιες ομάδες φαρμακευτικών ουσιών που συνταγογραφούνται για την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια έχουν τη μάξιμουμ επίδρασή τους στην καρδιακή λειτουργία όταν λαμβάνονται πριν από τον βραδινό ύπνο, ενώ η δράση τους κινείται στα επίπεδα ψευδοφάρμακου όταν λαμβάνονται το πρωί!

Επιπλέον, η χρονοβιολογία, όπως επισημαίνεται, ανέτρεψε πλήρως την κλινική και θεραπευτική προσέγγιση της κατάθλιψης και της αϋπνίας, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον αποσυντονισμό του εσωτερικού μας ρολογιού. Ο ρυθμός αυτού του ρολογιού μπορεί να διαταραχθεί από ένα τραύμα, έναν όγκο ή και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αν ο βηματοδότης του εγκεφάλου καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον συντονισμός ανάμεσα στα κυτταρικά επιμέρους ρολόγια. Ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ακτινοβολίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμη και οι νυχτερινές βάρδιες μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό του εσωτερικού μας ρολογιού» εξηγεί ο δρ Φρανσίς Λεβί, ερευνητής, ειδικευμένος σε θέματα χρονοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα έχει καταπιαστεί για τα καλά με τη χρονοθεραπεία και έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων το πρώτο φάρμακο που είναι «χρονοβιοπρογραμματισμένο».

Πρόκειται για ένα κορτικοειδές που αποστολή έχει να αντιμετωπίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και λαμβάνεται ακριβώς στις 10.00 το βράδυ προκειμένου να δώσει το μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς του στις 5.00 τα ξημερώματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ αίματος θα προβλέπει το έμφραγμα



Σε περίπου ενάμιση χρόνο θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει έγκαιρα το έμφραγμα πριν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, οι οποίοι εκτιμούν ότι το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο περίπου.

Οι γιατροί συνήθως, μετά από διάφορες εξετάσεις, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα κατά πόσο υπάρχει μπλοκάρισμα σε μια αρτηρία, π.χ. λόγω υψηλής χοληστερόλης για χρόνια, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν αν και πότε θα σπάσει η συσσωρευμένη αρτηριακή πλάκα και θα συμβεί το έμφραγμα.

Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.

«Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ένα τρόπο να προβλέψουμε το έμφραγμα, όμως έχουμε πλέον στα χέρια μιας ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η μελέτη αφενός 50 ασθενών με έμφραγμα και αφετέρου, για λόγους σύγκρισης, 44 υγιών εθελοντών, έδειξε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εν λόγω κύτταρα αρχίζουν να αυξάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα μία έως δύο εβδομάδες πριν το επικείμενο έμφραγμα. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα.

Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος.

Όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο το νέο τεστ αίματος θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και ζητούν να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την εκ των προτέρων διαγνωστική ικανότητα του νέου βιοδείκτη. Το κρίσιμο ερώτημα -για το οποίο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν σαφή απάντηση- είναι πότε τα συγκεκριμένα ενδοθηλιακά κύτταρα γίνονται μη φυσιολογικά σε σχέση με τον χρόνο του εμφράγματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνουν τα σεξουαλικά όνειρα



Καληνύχτα σας και... όνειρα γλυκά!

Τη φράση «όνειρα γλυκά και… απονήρευτα» σίγουρα δεν την ακούτε για πρώτη φορά! Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες βλέπουν όνειρα… πονηρού περιεχομένου!

Ο καθηγητής Antonio Zadra και η ομάδα του ερεύνησαν το φαινόμενο με τη βοήθεια 3.600 εθελοντών αντρών και γυναικών, οι οποίοι κρατούσαν ημερολόγιο με τα σεξουαλικού περιεχομένου όνειρά τους!

«Το περιεχόμενο είναι κοινό και για τα δύο φύλα: σεξουαλική επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, έντονες περιπτύξεις που μπορεί να φτάσουν σε χρήση βίας, φαντασιώσεις ανομολόγητες. Μεγάλη συχνότητα εμφανίζουν τα όνειρα με πρώην και νυν εραστές, αλλά και επαγγελματικούς συνεργάτες! Το σκηνικό είναι από δημόσιους χώρους μέχρι γραφεία, ξενοδοχεία κ.α.» εξήγησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σεξουαλικά όνειρα των γυναικών έχουν υπερπολλαπλασιαστεί από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα.

Μία από τις συμβουλές του καθηγητή είναι οι άντρες και οι γυναίκες να απελευθερωθούν από τις ενοχές τους για τα όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου και να τα καταγράψουν. «Ο μόνος τρόπος να εντοπίσουμε εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι να καταγράφουμε ό,τι βλέπουμε με λεπτομέρειες. Πόσοι ερωτικοί παρτενέρ υπήρχαν στο όνειρο μας, σε ποιο μέρος έγινε, πώς νιώθαμε όταν ξυπνήσαμε κλπ. Συνήθως, ό,τι συμπεριλαμβάνει κίνδυνο και απαγόρευση, θεωρείται φυσιολογικό διότι ανέκαθεν το κρυφό διεγείρει τις αισθήσεις μας» πρόσθεσε.

Στις περιπτώσεις όμως που τα σεξουαλικά όνειρα επιμένουν ο Dr. Zadra επισημαίνει ότι το άτομο θα πρέπει να δει καθαρά τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει στις ερωτικές του σχέσεις, γιατί όλα πηγάζουν από εκεί και αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός, δεν υπάρχει φυσιολογική ερωτική ζωή.

Σεξ με… διάσημους!

Η μελέτη της ομάδας του Dr. Zadra κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο άντρες και γυναίκες ονειρεύονται ότι κάνουν σεξ με διάσημα πρόσωπα, από γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές και πρόσωπα της τηλεόρασης. Το ποσοστό των αντρών που θυμάται αυτά τα όνειρα ως μια θετική εμπειρία ανέρχεται σε 44% ενώ στις γυναίκες δεν ξεπερνά το 30%, ενώ μόλις 4% και των δύο φύλων δήλωσε ότι βίωσε οργασμό κατά τη διάρκεια του ονείρου.

«Πρόστυχες σκηνές» στα όνειρα

«Το να βλέπει κανείς χυδαίες ή πρόστυχες σκηνές στα όνειρά του είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, καθώς συνήθως έχει άμεση σχέση με τις φαντασιώσεις μας» λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Πολλές φορές το υποσυνείδητο μας “μιλά” με το δικό του τρόπο. Μας δείχνει τις βαθιές επιθυμίες που ίσως ντρεπόμαστε να εξομολογηθούμε».

Η Sharon Gilchriest O' Neil, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου «Σύντομος οδηγός για έναν ευτυχισμένο γάμο» υποστηρίζει ότι όπως όλα τα όνειρα, έτσι και αυτά της «απιστίας» θέλουν να μας διδάξουν κάτι για τη ζωή μας.

Σεξ με έναν διάσημο:
Όταν κάποιος ονειρεύεται ότι έχει ερωτική επαφή με κάποιον διάσημο, σύμφωνα με την O' Neil είναι πολύ πιθανό να πρόκειται απλά για... διακαή πόθο!

Σεξ με φιλικό πρόσωπο:
Αν ονειρευτείτε ότι έχετε επαφή με κάποιον γνωστό σας, η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο όνειρο κρύβει κυρίως φοβίες, άγχη και μεγάλες αγωνίες που εκδηλώνονται στον ύπνο μας με αυτόν τον τρόπο. Η ίδια δεν αποκλείει και την περίπτωση να πρόκειται για κάποιον «κρυφό έρωτα», ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει σπανιότερα.

Η O' Neil θεωρεί επίσης πιθανό να αναγνωρίζει κανείς στο «φιλικό αυτό πρόσωπο, πολλά κοινά σημεία με μία πλευρά του εαυτού σας που είναι καλά κρυμμένη»!

Σεξ με άγνωστο:
«Ο άγνωστος συμβολίζει μία πλευρά του εαυτού σας. Μήπως πρόσφατα κάνατε ή ετοιμάζεστε να κάνετε, κάτι που απαίτησε τεράστιο θάρρος, τόλμη και δύναμη; Ο άγνωστος σεξουαλικός παρτενέρ του ονείρου δείχνει ότι είστε περήφανοι ή αγχωμένοι για το κατόρθωμά σας» προσθέτει.

Σεξ με το ίδιο φύλο:
Αν ονειρευτείτε ότι απατάτε τον/την σύντροφό σας με άτομο του ίδιου φύλου, τότε μην βιαστείτε να «διαγνώσετε» ομοφυλοφιλικές τάσεις στον εαυτό σας! «Απλώς ψάξτε μέσα στην ημέρα που πέρασε, τι κάνατε που να έχει καθαρά "θηλυκές" ιδιότητες (αν είστε γυναίκα) ή "αρσενικά" χαρακτηριστικά (αν είστε άντρας). Είναι πιθανό αυτή η πράξη να εμφανίζεται στον ύπνο σας μέσα από σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο» εξηγεί η ψυχολόγος.

Η ίδια καταλήγει πάντως στο εξής συμπέρασμα: ότι τα σεξουαλικά όνειρα, συχνά έχουν μία πολύ απλή εξήγηση. «Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μέσα στη σχέση σας παραμελείτε το σεξ ή διστάζετε να εκφράσετε τις αληθινές επιθυμίες σας. Μόλις το κάνετε θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν και τα όνειρα αυτά» λέει.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατηρείται αύξηση των οφθαλμολογικών παθήσεων



Η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για επιτυχημένα αποτελέσματα.

Σημαντική αύξηση των οφθαλμολογικών παθήσεων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό έχουν συντελέσει η αύξηση του μέσου όρου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού. Ορισμένες παθήσεις, όπως αυτές της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα, είναι «σιωπηλές».

Οι ειδικοί επιστήμονες υπερτονίζουν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς αποτελούν το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι Έλληνες υστερούν σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Τόσο οι ηλικιωμένοι ασθενείς όσο και οι πάσχοντες από διαβήτη παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά.

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ΟΜΜΑ με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Οφθαλμολογικής Εταιρίας Διαθλαστικής Χειρουργικής (International Society of Refractive Surgery) ISRS, και την αιγίδα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α.).

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, Χειρουργό Οφθαλμίατρο κύριο Γιάννη Δατσέρη, με τη θεαματική εξέλιξη της νέας τεχνολογίας γίνεται πιο έγκυρα και έγκαιρα η διάγνωση που συμβάλει στην πρόληψη των οφθαλμολογικών παθήσεων. Η εξοικονόμηση εξαιρετικά δαπανηρών θεραπειών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι σημαντική.

Επίσης, η εφαρμογή του συστήματος της Ημερήσιας Νοσηλείας (Day Clinic) στις χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της οφθαλμολογίας, ρίχνει δραματικά το κόστος προς όφελος των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ημερήσιας νοσηλείας, το κόστος κάθε επέμβασης θα «πέσει» κατά 50%. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι για τις επεμβάσεις καταρράκτη δαπανώνται 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Με την εφαρμογή του Day Clinic το ετήσιο κόστος δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων της Ωχράς Κηλίδας

Στην ομιλία του, ο κ. Δατσέρης, αναφέρθηκε στις παθήσεις της Ωχράς Κηλίδας και στις νέες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισής τους.

Όπως είπε, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από τις παραπάνω παθήσεις. Οι κυριότερες είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Ειδικότερα:

- Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η βασική αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
- Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
- Το οίδημα που προκαλείται από θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων
«Όπως και σε κάθε ασθένεια, «κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία. Μόνο που στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι πάσχοντες να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά», τόνισε ο κ. Δατσέρης.
Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση _ συνέχισε _ σήμερα μπορεί να υπάρξει λύση. Στην θεραπευτική των παθήσεων της ωχράς την τελευταία πενταετία έχει λάβει χώρα μια επαναστατική θεραπεία, η αντί-VEGF. Ο αντί-VEGF παράγοντας, η ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις τρεις παθήσεις της ωχράς κηλίδας που απειλούν την όραση.

Από τις κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis) διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ατόμων που πάσχουν είτε από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ο συνδυασμός θεραπειών, όπως η φωτοδυναμική θεραπεία χαμηλής ενέργειας με ενδοϋαλοειδική έγχυση ρανιμπιζουμάμπης, δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα (με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριμθού των εγχύσεων). Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα τεχνολογία ο χρόνος της εξέτασης μειώνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν απαιτείται ενστάλαξη σταγόνων που θολώνουν την όραση του πάσχοντα για αρκετή ώρα.

Τα νέα όμως, δεν σταματούν εδώ. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA – European Medicines Agency) έχοντας πλέον στη διάθεση του δεδομένα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες και από κλινική εμπειρία που υπερβαίνει τα 5 έτη, προχώρησε στην υιοθέτηση ενός ενοποιημένου δοσολογικού σχήματος. Πλέον και η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξεκινάει με μηνιαίες ενέσεις, και διακόπτεται όταν ο ασθενής παρουσιάσει σταθερότητα στην όραση για τρεις συνεχόμενες επισκέψεις. Στη συνέχεια ο ασθενής παρακολουθείται από τον γιατρό σε μηνιαία βάση, χωρίς να λαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση της όρασης, η οποία οφείλεται σε υποτροπή της νόσου, η θεραπεία επαναλαμβάνεται με μηνιαίες ενέσεις έως ότου η όραση του πάσχοντα σταθεροποιηθεί (σταθερή όραση σε τρεις συνεχόμενες επισκέψεις).

Συμπτώματα της Hλικιακής Eκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας

- Μειωμένη, θολωμένη κεντρική όραση ή λιγότερο ακριβής (μειωμένη Οπτική Οξύτητα) - Κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση (Κεντρικό Σκότωμα)
- Βλέποντας αντικείμενα κυματιστά ή με καμπύλες (Μεταμορφοψίες)
- Tα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά (Απώλεια της Contrast Sensitivity)

Αδιάγνωστοι οι μισοί πάσχοντες από γλαύκωμα

Για το γλαύκωμα, μία ύπουλη πάθηση καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, μίλησε ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΜΜΑ, κύριοςΣτυλιανός Χαϊδούλης.

Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα, ο οποίος δεν λαμβάνει θεραπεία, στην τύφλωση. Προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του ματιού και την βαθμιαία φθορά και καταστροφή του οπτικού νεύρου. Όμως, εκείνο που κάνει το γλαύκωμα ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι είναι μία «σιωπηλή ασθένεια», δηλαδή μία πάθηση που δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή. Ο ασθενής δεν πονά, δεν έχει ενοχλήσεις και η όρασή του μπορεί να είναι εξαιρετική 20/20, δηλαδή 100%, ακόμη κι όταν το γλαύκωμα έχει ήδη καταστρέψει το οπτικό νεύρο κατά 90%.
Περίπου 250.000 Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από γλαύκωμα. Απ’ αυτούς, οι μισοί έχουν διαγνωσθεί και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος μπορεί να ανακόψει νωρίς την πορεία της νόσου με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.«Αν και στο παρελθόν η διάγνωση σε πολύ αρχόμενο στάδιο της νόσου ήταν σχετικά δύσκολη, σήμερα η τεχνολογία έχει βοηθήσει δραστικά προς μία πραγματικά πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος», τόνισε ο κ. Χαϊδούλης. Όπως είπε, νέοι τρόποι ελέγχου των οπτικών πεδίων και υπερσύγχρονοι οπτικοί τομογράφοι (SD-OCT και HRT) μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να καταγράψουν την κατάσταση των οπτικών νεύρων.

Επειδή, το γλαύκωμα δεν δημιουργεί συνήθως ενοχλήσεις στον ασθενή, είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών _ ιδίως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό _ να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά ενός παράξενου κόσμου

Τα μυστικά ενός παράξενου κόσμου 

Τι είναι τα όνειρα.

Τι είναι άραγε αυτός ο παράξενος κόσμος που υπάρχει παράλληλα με τον δικό μας, μέσα και έξω από αυτόν την ίδια στιγμή. Πρόκειται μήπως για ένα κόσμο ίδιο με αυτό της εγρήγορσης, με μόνη διαφορά ότι τα «μάτια» της συνείδησης κάνουν τον ένα κόσμο αληθινό και τον άλλο φανταστικό;

Από τα αρχαία χρόνια υπάρχουν διάφορες γνώμες και αντιλήψεις σχετικά με τον ονειρικό κόσμο και τη σημασία του. Πλέον οι επιστήμονες που ερευνούν τα μυστικά του εγκεφάλου, πιστεύουν πως έχουν φτάσει ακόμα πιο κοντά στο αίνιγμα των ονείρων.

Τα όνειρα είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περιεχόμενο των ονείρων είναι συχνά αδύνατο ή έστω απίθανο να συμβεί στη φυσική πραγματικότητα, και είναι πέρα από τον έλεγχο αυτού που το βιώνει. Ονειρευόμαστε περίπου μία με δύο ώρες κάθε βράδυ.

Μπορεί να έχουμε 4 με 7 όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται, αλλά δε θυμούνται όλοι τα όνειρά τους. Τα όνειρα είναι έγχρωμα και συχνά εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις μας δίνοντας μας εντυπώσεις από οσμές, ήχους, εικόνες, γεύσεις και πράγματα που αγγίζουμε.

Κάποιες φορές βλέπουμε συχνά το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά, άλλες φορές έχουμε την αίσθηση πως κάποιο όνειρο το έχουμε ξαναδεί, χωρίς όμως να μπορούμε να θυμηθούμε εάν όντως συνέβη αυτό και κάποιες φορές μπορεί να ονειρευτούμε άγνωστες περιοχές και καταστάσεις, που μας φαίνονται όμως παράδοξα γνώριμες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο σημαντικοί επιστήμονες ανέπτυξαν διαφορετικές θεωρίες για τα όνειρα.
Ο αυστριακός ψυχίατρος Sigmund Freud έγραψε το γνωστό βιβλίο «η ερμηνεία των ονείρων».

Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί.

Προσπάθησε να τα καταλάβει, ώστε μέσα από αυτά να καταλάβει τους ίδιους τους ανθρώπους και το πώς αυτοί σκέπτονταν ή ενεργούσαν με διάφορους τρόπους. Πίστευε πως κάθε σκέψη και πράξη μας έχει βαθύτερα κίνητρα και πως μέσα από τα όνειρα θα μπορούσαν να βρεθούν οι καλά θαμμένοι αυτοί κινητήρες των δράσεων και σκέψεών μας. Έδωσε ένα κλειδί ερμηνείας των ονείρων, βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων αλλά και στην αυτοανάλυση των ανθρώπων. Για παράδειγμα ο Freud έλεγε πως όσοι ονειρεύονται πως πετούν ή αιωρούνται, θέλουν να ελευθερωθούν από την παιδική τους ηλικία. Εάν κάποιος ονειρεύεται πως κάποιος στενός του συγγενής πεθαίνει, πιθανότατα κρύβει εχθρότητα για το πρόσωπο αυτό, ή επιθυμία να αποκτήσει αυτά που έχει το άλλο πρόσωπο.

Ο Ελβετός ψυχίατρος Carl Jung δούλεψε αρκετά χρόνια κοντά στον Freud, αλλά ανέπτυξε εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα όνειρα. O Jung παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα «παράθυρο» στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου.

Ο ψυχίατρος πίστευε πως μέσω των ονείρων οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν βοήθεια ώστε να ωριμάσουν και να αποκτήσουν κατανόηση του εαυτού τους. Επίσης θεωρούσε πως μέσα από τα όνειρα θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος όταν είναι σε εγρήγορση. Συγκεκριμένα θεωρούσε ότι τα όνειρα έχουν να μας πουν πολλά πράγματα για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Ο Jung δεν πίστευε πως μέσα στα όνειρα κρύβονταν αισθήματα που σχετίζονταν με το σεξ και την επιθετικότητα.

Σήμερα η επιστήμη που μελετάει τα όνειρα έχει εξελιχθεί και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται στον εγκέφαλο κάποιου που βλέπει όνειρα.

Σύμφωνα με έρευνες που εξετάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, κατά τη διάρκεια των ονείρων έχουμε μεγάλη δραστηριότητα στην οπτική περιοχή, καθώς και σε περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα, ενώ παρουσιάζεται μικρή δραστηριότητα στις περιοχές που γίνονται λογικοί συλλογισμοί.

Το 1953 ανακαλύφθηκε ένα ιδιαίτερο στάδιο ύπνου, που ονομάστηκε REM από τα αρχικά των λέξεων «rapid eye movement» ταχύτατη κίνηση ματιών. Τα μάτια μας κινούνται αστραπιαία μπροστά και πίσω την ώρα που τα βλέφαρα είναι κλειστά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας περνάει από διάφορα στάδια, από τα οποία το στάδιο REM είναι το τέταρτο. Μπαίνουμε στο στάδιο αυτό, τέσσερις με επτά φορές το βράδυ, όταν κοιμόμαστε. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα μας δεν κινείται καθόλου και τότε είναι που βλέπουμε όνειρα. Εάν κάποιος ξυπνήσει κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί να θυμηθεί σχεδόν το 90% των ονείρων που είδε. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους λένε ότι δεν ονειρεύονται όλοι ονειρεύονται, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους.

Ένα τμήμα της επιστημονικής έρευνας για τα όνειρα, είναι η μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου, που γίνεται με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Έχει διαπιστωθεί πως όταν κάποιος ονειρεύεται, το τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο ενεργοποιείται όταν νιώθουμε συναισθήματα, είναι ιδιαίτερα ενεργό.

Αντίθετα, το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου είναι πολύ λιγότερο ενεργό. Εκεί βρίσκεται το κέντρο των υψηλότερων νοητικών μας λειτουργιών, όπως η οργάνωση και η μνήμη. Η ερευνήτρια Rosalind Cartwright που εργάζεται στο κέντρο έρευνας ονειρικών διαταραχών στο Σικάγο, δηλώνει πως τα όνειρα μοιάζουν με αναμνήσεις, που έχουν τοποθετηθεί η μία επάνω στην άλλη. Είναι συνδεδεμένες με συναισθήματα κι όχι με σκέψεις.

Διάφοροι ερευνητές πιστεύουν, πως μέσα από τα όνειρα μπορούμε να βοηθηθούμε ώστε να τα βγάλουμε πέρα με προβλήματα και έντονα αρνητικά συναισθήματα. Ο Robert Stickgold, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, λέει πως όταν ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. Το κάνει αυτό συνδυάζοντας με διαφορετικούς τρόπους τις αναμνήσεις μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις και συσχετίσεις. Πιστεύει πως τα όνειρα είναι μια βιολογική διαδικασία. Δε συμφωνεί με τον Sigmund Freud, πως μέσω των ονείρων εκφράζουμε τα κρυμμένα αισθήματα και τις επιθυμίες μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες άσχημες μυρωδιές δεν αντέχουμε



Πότε τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά.

Είναι μερικά πράγματα τα οποία ντρεπόμαστε να εξομολογηθούμε ακόμα και στους δικούς μας... πόσω μάλλον σ’ έναν γιατρό. Είναι καταστάσεις «ταμπού», που όμως μας βασανίζουν. Ποιες είναι αυτές, τι μπορεί να τις προκαλεί και πότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεπεράσουμε την ντροπή και να μιλήσουμε σ’ έναν ειδικό;

Σωματική κακοσμία

Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι πρώτοι βρίσκονται σε όλο το σώμα και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εκκρίνοντας μείγμα νερού, αλάτων και μεταλλικών στοιχείων, το οποίο δεν μυρίζει, αν δεν μείνει πολλή ώρα πάνω στο δέρμα. Η κακοσμία προκαλείται από τους αποκρινείς αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, όπου απελευθερώνεται και η σεξουαλική ορμόνη φερομόνη. Συνήθως μετά τα είκοσι τα επίπεδα των εκκρίσεων μειώνονται, οπότε ελαττώνεται και η οσμή.

Πότε είναι ανησυχητική: Σε σπάνιες περιπτώσεις η ακραία κακοσμία μπορεί να σημαίνει ύπαρξη όγκου σε έναν από τους αδένες. Αν η οσμή του δε παραπέμπει σε ψαρίλα, τότε μπορεί να πάσχετε από το σπάνιο σύνδρομο της τριμεθυλαμινουρίας, που προκαλεί την οσμή ψαριού. Αυτή δεν έχει θεραπεία.

Κακή αναπνοή


Προκαλείται από πτητικά συστατικά που παράγονται από βακτήρια τα οποία αφθονούν σε αναερόβια περιβάλλοντα, όπως είναι το πίσω μέρος της γλώσσας και οι κοιλότητες ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας ευθύνεται κάποια ουλίτιδα. Και η ξηρότητα του στόματος όμως μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση βακτηρίων. Η ξηρότητα είναι παρενέργεια φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισπασμωδικά, αλλά και των ορμονικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης.

Πότε είναι ανησυχητική: Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας φλεγμονής στον λαιμό, τη μύτη, τους πνεύμονες ή καμπανάκι για βρογχίτιδα, ακόμα και διαβήτη. Η αναπνοή που έχει φρουτένια μυρωδιά είναι κλασικό σύμπτωμα προβλημάτων στο ήπαρ και τα νεφρά. Οταν, τέλος, η κακή αναπνοή συνδυάζεται με παλινδρόμηση, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σήμα για στομαχικές διαταραχές ή καρκίνο.

Αέρια


Ο λόγος, για τα αναπόφευκτα και απαραίτητα προϊόντα της πέψης. Κατά μέσο όρο ο οργανισμός αποβάλλει δύο λίτρα αερίων την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Η οσμή είναι πιο έντονη όταν καταναλώνουμε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το ψωμί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.

Πότε είναι ανησυχητικά: Μόνο όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, όπως η ακραία δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά, απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα.

Κακοσμία ποδιών


Η συσσώρευση βακτηρίων στα πόδια είναι η πηγή αυτού του προβλήματος. Πιο έντονα το αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και οι έγκυοι, εξαιτίας της αύξησης των ορμονών τους. Επίσης πιο επιρρεπείς είναι όσοι είναι στρεσαρισμένοι, κάνουν δουλειές με ορθοστασία ή έχουν μύκητες.

Πότε είναι ανησυχητική: Τα σκασίματα ή οι κοκκινίλες, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού, μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης, οπότε απαιτείται αντίστοιχη αγωγή. Σε ακραίες καταστάσεις η κακοσμία μπορεί επίσης να οφείλεται και σε διαβήτη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνετε με τις αποδείξεις για την εφορία φέτος

 

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να θυμάστε ότι για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο εφέτος θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει την περασμένη χρονιά αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός σας (2.500 για εισόδημα 10.000 ευρώ για παράδειγμα).
Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ενώ έχετε το δικαίωμα να συγκεντρώσετε ως και το ποσό των 15.000 ευρώ σε αποδείξεις δεν θα έχετε καμία έκπτωση του φόρου ακόμη και αν είναι κατά πολύ περισσότερες από το 25% που πρέπει να συγκεντρώσετε.

Για παράδειγμα για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει αποδείξεις 3.000 ευρώ δεν έχει κανένα κέρδος, αν όμως υποβάλει λιγότερες, 2.000 ευρώ για παράδειγμα, θα πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 10% των αποδείξεων που λείπουν, δηλαδή 50 ευρώ.

Οι αποδείξεις εξασφαλίζουν μόνο το αφορολόγητο που προβλέπεται ανάλογα με το εισόδημά σας.

Οι αποδείξεις είτε υποβάλετε γραπτώς, είτε ηλεκτρονικώς τη δήλωση θα πρέπει να φυλαχθούν στο σπίτι ώστε σε περίπτωση ελέγχου να έχετε τη δυνατότητα να τις προσκομίσετε στην εφορία.

Πού θα συμπληρωθούν οι αποδείξεις στη δήλωση

Πρέπει να γράψετε το ποσό των αποδείξεων στο έντυπο Ε1 στον κωδικό 049
Αν έχετε δαπάνες με τη λεγόμενη φοροκάρτα θα πρέπει να συμπληρώσετε το ποσό στον κωδικό 341 του πίνακα 10 της δήλωσης.

Ποιες αποδείξεις είναι “άκυρες”

Πρέπει οπωσδήποτε να φαίνεται η επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ημερομηνία και το ποσό. Αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη ως έγκυρη η απόδειξη.

Ποιες αποδείξεις “δεν περνάνε”

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Bunjee jumping με αναπηρικό αμαξίδιο



Βίντεο από το τολμηρό εγχείρημα 24χρονης.

Ήταν γι’ αυτήν όνειρο ζωής. Και το κατάφερε… παρά το γεγονός ότι είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η 24χρονη Κριστίν Ρούγκουρ τόλμησε να κάνει bunjee jumping από γέφυρα ύψους 50 μέτρων στον Καναδά.

«Μου έδωσε μερικά δευτερόλεπτα ελευθερίας από τις ανησυχίες μου και τις σκέψεις μου. Θα το έκανα ξανά. Όταν επέστρεψα τους παρακαλούσα να με σπρώξουν και πάλι», είπε η 24χρονη παραπληγική που, όπως ήταν αναμενόμενο, ένιωσε την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο.

Η Κριστίν έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω μετά από ατύχημα που είχε σε αγώνα μότοκρος που έγινε το 2008.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και πόσα θα επιστρέψουν από τα επιδόματα-μαϊμού;



Μπορεί να άργησε η κυβέρνηση αλλά τελικά εντόπισε τους μαϊμού αναπήρους που πήραν επιδόματα ακόμη και με την παρέμβαση πολιτικών. Οι παράνομοι δικαιούχοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν όσα παρανόμως έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια. Πότε και ποιοι θα επιστρέψουν τα μετρητά;

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι 40.000 που δεν πήγαν να απογραφούν και συνεπώς κρίνονται ως παράνομοι, θα λάβουν πολύ σύντομα (τις επόμενες ημέρες) ενημέρωση ώστε να εναποθέσουν τα χρήματα που πήραν χωρίς να τα δικαιούνται πίσω στα ταμεία του κράτους.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να γεμίσουν τα δημόσια Ταμεία ακόμη και με 1 δις ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι 40.000 παράνομοι δικαιούχοι, πήραν από 20.000 έως 25.000 ευρώ ο καθένας τα τελευταία χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο επόμενος έλεγχος εστιάζεται σε όσους πήγαν να απογραφούν αλλά τα έγγραφα που παρουσίασαν ήταν πλαστά ή δεν κάλυπταν πλήρως τις προϋποθέσεις. Επίσης για όσους υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχουν κάποια αναπηρία, θα επανεξετασθούν από ειδική επιτροπή.

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι από αυτή τη διαδικασία μπορεί να μειωθούν οι δικαιούχοι κατά ακόμη 10 με 20.000. Άλλωστε είναι αμφίβολο ακόμη και αυτοί που πήγαν να απογραφούν, αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Εξάλλου όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μ.Μπόλαρης δήλωσε, σε πολλές περιπτώσεις για τη χορήγηση επιδομάτων μεσολαβούσαν και πολιτικοί.





Το σχόλιό μας: Να πούμε μερικές αλήθειες που δεν λένε οι αρμόδιοι και δεν ξέρουν και δεν λένε ούτε οι δημοσιογράφοι. Ούτε σε αυτό το άρθρο, αλλά ούτε σε κανένα παρόμοιο. Το ότι διαφέρει ο αριθμός από το 2011 έως το 2012 σε όλες τις κατηγορίες δεν σημαίνει πως είναι και όλοι που ανήκουν στην διαφορά τους "μαϊμού αμεα"... όπως συνήθισαν να τους λένε. Σκέφτηκε κανείς να πει στους αρμόδιους, να το πούνε και στον κόσμο για να μην δημιουργηθούν και λάθος εντυπώσεις, πως για παράδειγμα δεν επιτρεπόταν και δεν ήταν ούτε καν δικαίωμα κανενός πρώην δικαιούχου που διακόπηκε μέσα στο 2011 το επίδομα να πάει να απογραφεί στις ημερομηνίες που πήγαν όλοι οι άλλοι; Όλοι αυτοί που περιμένουν σαν χαζοί χωρίς επιδόματα και χωρίς να έχουν περάσει από τις υγειονομικές επιτροπές των νεοσύστατων ΚΕ.Π.Α και με τον νέο Κ.Ε.Β.Α να τους περιμένει και να τους πετσοκόβει, γίνανε εν μια νυκτί "μαϊμού αμεα" κύριοι; Βέβαια για χάρη πολλών πραγμάτων κάποιοι κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια... πριν τις εκλογές. Στις πλάτες κάποιων που δεν φταίνε. Μια μεγάλη σημείωση: Όποιος κατηγορηθεί άδικα και χωρίς στοιχεία ως "μαϊμού αμεα" καλό είναι να κινηθεί νομικά εγείροντας θέμα αποζημιώσεων... από αυτούς που τον συκοφάντησαν και τον έθιξαν με αυτόν τον τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μωρό... 31 ετών!



Ο άντρας που κοιμάται σε κούνια, φοράει πάνες και πίνει γάλα με μπιμπερό.

O Στάνλεϊ Θόρντον είναι 31ετών και, φαινομενικά, ζει μία φυσιολογική ζωή. Έχει το σπίτι του, τη δουλειά του και το αυτοκίνητό του. Αν όμως κάποιος μπει στο δωμάτιό του, καταλαβαίνει αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντί για κανονικό κρεβάτι, ο Στάνλεϊ έχει μία υπερμεγέθη παιδική κούνια, με κουνουπιέρα και αρκουδάκια. Στο κομοδίνο του υπάρχει ένα μπιμπερό και κάτω από το κρεβάτι έχει μεγάλες συσκευασίες με πάνες! Το πάτωμα είναι γεμάτο με αυτοκινητάκια και τουβλάκια.

Ο Στάνλεϊ, από το Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, υποφέρει από μία μορφή μετατραυματικού σοκ, που τον κάνει να καταφεύγει σε... μωρουδιακές συνήθειες για να ξεπεράσει το άγχος του.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν χώρισαν οι γονείς του. Ήταν 12 ετών και ένιωσε παραμελημένος. Λίγο καιρό αργότερα, και ενώ ζούσε με τον πατέρα του, άρχισε να «βρέχει» το κρεβάτι του. Μόνος του αποφάσισε να φοράει πάνες, για να μην χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς τα σεντόνια.

Ο πατέρας του δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του και έτσι δεν ήταν δύσκολο για τον Στάνλεϊ να κρύψει το πρόβλημά του. Πολύ σύντομα, ανακάλυψε ότι, εκτός από τις πάνες, αυτό που τον ανακούφιζε ήταν να πίνει το γάλα του με μπιμπερό και να κοιμάται με πιπίλα.

«Ένιωθα μια θαλπωρή που δεν μου πρόσφερε κανείς», εξηγεί και προσθέτει: «ήταν ο μόνος τρόπος να νιώσω ζεστασιά και ηρεμία».

Ακόμη και στο σχολείο, ο Στάνλεϊ έβρισκε μια απόμερη γωνιά και έπινε το γάλα ή το χυμό με το μπιμπερό του.
Πριν από δέκα χρόνια, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: βρήκε, μέσω αγγελίας, μία «μαμά», μια γυναίκα που ανέλαβε να ικανοποιεί τις μωρουδιακές ανάγκες του.

Ο ίδιος λέει: «η γυναίκα αυτή είχε χάσει δύο παιδιά και εγώ αναπλήρωνα την απώλειά της. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι σεξουαλικό ανάμεσά μας, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με φροντίζει, όπως θα φρόντιζε οποιοδήποτε μωρό».

Ο Στάνλεϊ ζει μια φυσιολογική ζωή, αλλά για αρκετές ώρες κάθε μέρα «μεταμορφώνεται» σε μωρό. Όπως λέει ο ίδιος: «Αυτό μου αρκεί. Δεν ενοχλώ κανέναν. Δεν παίρνω ναρκωτικά και δεν πίνω. Το μόνο που θέλω είναι να ζω μερικές ώρες σαν μωρό».



Διαβάστε περισσότερα...