Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Επιμένει η "μητέρα" της Μαρίας


Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Κατερίνης ο 59χρονος και η 58χρονη σύντροφός του, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ότι εμφάνιζαν ως δικό τους ένα βρέφος.



Το κατηγορούμενο ζευγάρι τσιγγάνων, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι το μικρό κοριτσάκι τους το παρέδωσε τον περασμένο Αύγουστο η 41 ετών γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν ως μητέρα της μικρής «Μαρίας» που είχε εντοπιστεί σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι υποστήριξαν πως ήθελαν να αποκτήσουν ένα παιδάκι κι ότι η 41 ετών γυναίκα, που κρατείται ήδη προσωρινά για την υπόθεση της ανήλικης «Μαρίας», τους υποσχέθηκε ότι θα γίνει νόμιμη υιοθεσία.

Η προφυλακισθείσα, κατά τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, τους είπε ότι το βρέφος το είχε εγκαταλείψει μία αθίγγανη από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το ζευγάρι κατάφερε να εκδώσει ληξιαρχική πράξη γέννησης στο δήμο Αθηναίων, ενώ η 58χρονη προσπάθησε δύο φορές ανεπιτυχώς να δηλώσει το βρέφος στην Κατερίνη.

Όπως έγινε γνωστό, απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι είπαν ότι την πράξη γέννησης δεν την έβγαλαν οι ίδιοι αλλά τους εστάλη στην κατοικία τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξύπνησε κι αντίκρισε ένα φίδι στο στήθος της


Πήρε την τρομάρα της ζωής της…

Την τρομάρα της ζωής της πήρε μια μητέρα τεσσάρων παιδιών από το χωριό Guardbridge στην περιοχή της Fife Σκωτίας, όταν ξύπνησε... για τα καλά από το δάγκωμα ενός φιδιού, που είχε σκαρφαλώσει στον κόρφο της την ώρα που εκείνη κοιμόταν!

Η 49χρονη Caroline Griffin πίστεψε ότι θα πεθάνει, καθώς δε γνώριζε αν το φίδι ήταν δηλητηριώδες ή όχι.

Ευτυχώς για εκείνη το ερπετό-διαρρήκτης που εισέβαλλε στο σπίτι της ήταν ένα άκακο California kingsnake, το οποίο την είχε… κοπανίσει από ένα γειτονικό σπίτι έξι μήνες νωρίτερα.



Η Caroline είπε στην εφημερίδα Daily Record ότι ξύπνησε απότομα μέσα στον ύπνο της γιατί ένιωσε μια περίεργη κίνηση κάτω από το πάπλωμά της. Όταν ξεσκεπάστηκε είδε το φίδι κουλουριασμένο επάνω στο στήθος της και… άρχισε να τσιρίζει.

Τότε, αυτό τη δάγκωσε στο στήθος.



«Πλησίαζε η ώρα που θα σηκωνόμουν για να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο. Αρχικά πίστεψα ότι τα παιδιά μου έκαναν κάποια πλάκα. Μετά όμως το είδα να κινείται και τρόμαξα πάρα πολύ. Όταν άρχισα να τσιρίζω, με δάγκωσε στο στήθος. Πόνεσα πολύ… πίστεψα ότι θα πεθάνω» είπε η ίδια.

Αφού δεν παρουσίασε κανένα ύποπτο σύμπτωμα, μαζί με τα παιδιά της (ηλικίας 24, 21, 16 και 13 ετών) έβγαλαν φωτογραφία το φίδι και κάλεσαν τις Αρχές.



Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης του φιδιού πήγε στο σπίτι της για να… το μαζέψει.

Ο 21χρονος Gareth Niven ανέφερε ότι το φίδι είχε ξεφύγει από το σπίτι του έξι μήνες νωρίτερα και πως κατά πάσα πιθανότητα είχε κρυφτεί σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που υπάρχει ανάμεσα στο δικό του και της Caroline.



Παρότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την 49χρονη γυναίκα από το δάγκωμά του, το συγκεκριμένο είδος φιδιού είναι σφιγκτήρας και θα μπορούσε να την έχει πνίξει, αν είχε τυλιχτεί γύρω από το λαιμό της.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο φίδι είχε διαφύγει άλλη μια φορά από το σπίτι του ιδιοκτήτη του στο παρελθόν. Τότε είχε παραμείνει… ελεύθερο στη γειτονιά για δύο χρόνια, καταλήγει το δημοσίευμα της Daily Mail.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένη δέχτηκε επίθεση από μέλισσες δολοφόνους


Την τσίμπησαν πάνω από 1.000 φορές.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τη νότια Καλιφόρνια δέχτηκε επίθεση από ένα σμήνος 75.000 μελισσών δολοφόνους, οι οποίες κάλυψαν ολόκληρο το σώμα της και την τσίμπησαν πάνω από 1.000 φορές.

Οι μέλισσες επιτέθηκαν στην 71χρονη όταν εκείνη πείραξε τη φωλιά τους, η οποία βρισκόταν σε ένα υπόγειο ηλεκτρικό θόλο, αναφέρει δημοσίευμα στον Independent.

Εκτός από τη γυναίκα, πέντε ακόμη πυροσβέστες τραυματίστηκαν, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το σμήνος.
Ο Lance Davis, ειδικός στις μέλισσες, ανέφερε ότι οι μέλισσες επιτέθηκαν στη γυναίκα παρότι εκείνη είχε απομακρυνθεί σε απόσταση 80 μέτρων.

«Την ακολούθησαν μέχρι το αυτοκίνητό της και της επιτέθηκαν. Ήταν εξαγριωμένες» είπε χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη. Η κατάσταση της υγείας της γυναίκα κρίνεται σταθερή και αναμένεται να αναρρώσει σύντομα.

Οι αφρικανικές μέλισσες εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ το 1990. Παρότι το τσίμπημά τους δεν είναι χειρότερο από τις υπόλοιπες μέλισσες, θεωρούνται πιο επιθετικές από τις ευρωπαϊκές και είναι γνωστό ότι… εξαπολύουν άγρια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε θεωρήσουν επικίνδυνο στόχο.

Πολλές φορές οι φωλιές τους βρίσκονται κάτω στο χώμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παλεύοντας για το νερό τον αέρα και το δάσος»


Ντοκιμαντέρ του Κρίτωνα Αρσένη για τις Σκουριές.

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής παρουσιάζει ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε με τη συνδρομή του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κρίτωνα σε μια ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν κάτοικοι της περιοχής (Γιάννης Βερβερίδης, Γιώργος Λαγόντζος, Κώστας Ευθυμίου, Ειρήνη Μάρκου, Δημήτρης Καλαϊτζής, Μελαχρινή Λιάκου), ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το μικρό εργαστήρι της μέλισσας»


Από τον Κώστα Χαραλά στον «Ελληνικό Κόσμο».

Ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μελισσοκόμος Κώστας Χαραλάς ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μικρό εργαστήρι της μέλισσας» που θα πραγματοποιηθεί στον «Ελληνικό κόσμο» στις 15/3, 22/3, 29/3, 5/4, 12/4, 26/4, 3/5,10/5.

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την κοινωνία της κυψέλης μέσα από προσωπικές αναφορές, πολυμέσα, εργαλεία τέχνης και επιστήμης και βιωματικό παιγνίδι. Κάνοντας χρήση σωματικών και καλλιτεχνικών παιγνιδιών τα παιδιά μαθαίνουν τις αξιοθαύμαστες κοινωνικές συμπεριφορές της μέλισσας.

Επίσης γνωρίζουν από κοντά εκπληκτικά πράγματα για τη ζωή και την προσφορά της μέλισσας στην οικόσφαιρα ενώ εξοικειώνονται με βασικές οικολογικές έννοιες, όπως η μελισσοκομική χλωρίδα και οι ιδιότητές της.

Τέλος, μέσα από βιωματικές δράσεις, οι μικροί μας φίλοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα προϊόντα της μέλισσας. Μαζεύουν τη γύρη από τις κηρήθρες, παίρνουν μέρος στον τρύγο και επιστρέφουν σπίτι με ένα μικρό βαζάκι μέλι που θα τρυγήσουν οι ίδιοι, φτιάχνοντας μόνοι τους και τη συσκευασία του!

Απευθύνεται σε παιδιά μεσοσχολικής ηλικίας (7-12 ετών)
Ημερομηνίες: 15/3, 22/3, 29/3, 5/4, 12/4, 26/4, 3/5, 10/5
Ώρα έναρξης: 12:30
Εισιτήρια: 8.50 ευρώ
Διάρκεια εκπαιδευτικής δράσης : 90’
www.hellenic-cosmos.gr

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης



Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»


Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη νέα εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα εισφερθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και το 30% των πελατών χωρίς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή τους.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν οι μονάδες:

- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.

- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 και τα λιγνιτωρυχεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρείας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Προβλέπεται ακόμη ότι:

- Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

- Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ' απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες.

Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

-Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τα παιδιά της κρίσης" και οι γονείς του Σαββατοκύριακου


Παρασκευή μεσημέρι στο ίδρυμα Χατζηκώστα επικρατεί ενθουσιασμός. Παιδιά χοροπηδούν, τρέχουν, άλλα ζωγραφίζουν. Πλησιάζει η ώρα, θα ξανασμίξουν με τις οικογένειες τους. Πώς και πως περιμένουν να δουν τον μπαμπά και την μαμά. Μεγαλώνουν μέσα στο ίδρυμα γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.

Δείτε το βίντεο από το ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις με τα φωτοβολταϊκά


Στα ακόλουθα άρθρα θα βρείτε τις εξελίξεις και αλλαγές, που υπήρξαν στο θέμα των φωτοβολταϊκών.  

------------------------

Κόβουν τα «μπόνους» για τα φωτοβολταϊκά

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το λεγόμενο «new deal» μέσω του οποίου το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επιχειρεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στη χρηματοδότηση των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), η οποία αγγίζει το ένα δις. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Οι μεγάλες μειώσεις (φτάνουν και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ μεσοσταθμικά είναι γύρω στο 30%) στις εγγυημένες τιμές, που πλήττουν ακόμα και τα περίπου 35.000 οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες, η απουσία προβλέψεων για την ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί από τις τράπεζες (πιθανώς θα έρθουν στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου), η μικρή περίοδος διαβούλευσης (μόνο 5 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη) βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς, αλλά μεμονωμένοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν πως όλες οι προβλέψεις του σχεδίου, μέσω του οποίου επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα με τη «μαύρη τρύπα» σε βάθος χρόνου, έχουν την έγκριση της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



------------------------

Ζητείται αύξση του «τέλους ΑΠΕ»

Να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο «κούρεμα» των εσόδων στα φωτοβολταϊκά καθώς και να αυξηθεί περαιτέρω το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ζητάει ο Σύνδεσμος των παραγωγών του κλάδου με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ.

Με αφορμή το νομοσχέδιο (τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή) για την εξάλειψη του ελλείμματος της αγοράς, που προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφή απαιτήσεων των παραγωγών για ενέργεια που έχουν παράξει, αλλά και μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας, ο ΣΠΕΦ κατέθεσε σειρά προτάσεων με εναλλακτικές λύσεις για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» των ΑΠΕ.

Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει αρχικά «προς τους Διοικούντες, Ρυθμίζοντες και Λειτουργούντες την αγορά, πως η δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των Φ/Β αλλά και των ΑΠΕ εν γένει οφείλεται διαχρονικώς αποκλειστικά στις παρατεταμένες δικές τους υπερβολές, αστοχίες, ολιγωρίες και παραλείψεις» και προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Κλιμάκωση των νέων τιμών απορρόφησης της ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις στους συντελεστές απόδοσης των επενδύσεων.

- Η διαγραφή απαιτήσεων να επεκταθεί και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Παράταση της περιόδου μηδενισμού του συσσωρευμένου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ έως τα τέλη του 2015. Με τις κινήσεις αυτές το «κούρεμα» των απαιτήσεων μπορεί να περιοριστεί στο 22% από 35% των εσόδων του 2013 που είναι τώρα.

- Αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου το «κούρεμα» να μειωθεί περαιτέρω στο 13%.

- Να διατηρηθεί η αναστολή αδειοδοτήσεων νέων έργων.

- Άμεση εξόφληση του οφειλόμενου στους παραγωγούς μετά τη διαγραφή υπολοίπου και απαρέγκλιτη διατήρηση της εμπρόθεσμης αποπληρωμής τους στο εξής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

------------------------

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήθηκε το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ στην Ελλάδα


Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Με ρυθμό ταχύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου αυξήθηκε το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα το 2012 (15,1% έναντι 14% στην «ΕΕ των 28»), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο 2004- 2012, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ (από 7,2% το 2004 σε 15,1% το 2012), μετά τη Σουηδία (από 38,7% σε 51%) τη Δανία (από 14,5% στο 26%) και την Αυστρία (από 22,7% σε 32,1%).

Το 2012, τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές καταγράφονται στη Σουηδία (51%), στη Λετονία (35,8%), στη Φινλανδία (34,3%) και στην Αυστρία (32,1%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Μάλτα (1,4%), στο Λουξεμβούργο (3,1%), στη Μ. Βρετανία (4,2%) και στην Ολλανδία (4,5%).

Στην «ΕΕ των 28» το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε από 8,3% το 2004 σε 14% το 2012, ενώ ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2020 είναι 20%.

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει αύξηση της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 18%, ως το 2020.

Η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Σουηδία έχουν ήδη πετύχει τους εθνικούς στόχους του 2020 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένες ποινές για εκείνους που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα


Ο όρος για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις είναι να επιστρέψουν οικειοθελώς τα καταχρασθέντα.

Μειωμένες ποινές για εκείνους που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα και είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο όρος για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νομού θα είναι να επιστρέψουν οικειοθελώς στο Δημόσιο Ταμείο τα καταχρασθέντα.

Μάλιστα στην περίπτωση που η επιστροφή των χρημάτων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή, τότε προβλέπεται η επιβολή 3ετους φυλάκισης στις περιπτώσεις που ο νόμος επισείει ποινή ισοβίων.

Ανάλογες μειωμένες ποινές προβλέπονται και για όλες τις κατηγόριες των οικονομικών εγκλημάτων ή των εγκλημάτων που διώκονται με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Από τις ευνοϊκές διατάξεις εξαιρούνται τα πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντός του μήνα το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο


Προβλέπονται εξετάσεις και συνεντεύξεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και ιδιωτών.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, για τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο νόμου, με την κατάργηση των μορίων και τη θέσπιση συνέντευξης και γραπτών εξετάσεων, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των 23 φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Παράλληλα θα «τρέχει» και η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς έχουν επιτευχθεί οι «μνημονιακοί» στόχοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, καταργείται πλέον η «στείρα» μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ) που αποτελούσε το αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων και ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ, για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

Επιπλέον, η αντικειμενικότητα διασφαλίζεται με την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η διαδικασία προκήρυξης κάθε θέσης προϊσταμένου με βάση το περίγραμμα και τις ανάγκες της υπηρεσίας και η συγκρότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

Η επιλογή θα γίνεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο, το ΕΙΣΕΠ θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν πληρούν οι υποψήφιοι τα κριτήρια της προκήρυξης, στο δεύτερο στάδιο, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλονται σε γραπτές εξετάσεις και στο τρίτο στάδιο οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχει στη συνέντευξη.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014 και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Όπως δήλωσε και προσφάτως ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι και «εργαλεία» που στοχεύουν στην αξιοκρατία και την αξιοσύνη, δίχως να υπολείπονται σε διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Ο υπουργός τόνισε δε ότι «έχει αποδειχθεί ότι η απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών δεν καθιστά a priori τον υποψήφιο που κατέχει αυτά ως τον καταλληλότερο. Στην Ελλάδα μας χαρακτηρίζει συλλογικά μια πτυχιολαγνεία» επισήμανε.

Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία αξιολόγησης, πέρα από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησε τον σκύλο και αμέσως... τιμωρήθηκε


Δείτε το βίντεο με έναν Μεξικανό που χτυπούσε τον σκύλο του.

Ένας Μεξικανός που βασάνιζε ένα σκύλο στη μέση του δρόμου δεν άργησε να «τιμωρηθεί» ακόμα κι αν η εκδίκηση ήρθε τυχαία. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο 50χρονος άνδρας να χτυπά το σκυλί στο πεζοδρόμιο με τη ζώνη του, ωστόσο δευτερόλεπτα αργότερα παραπατάει και πέφτει με τα μούτρα στο έδαφος.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο «Liveleak» και πολλοί είναι οι χρήστες που μιλούν για «θεία δίκη» όσον αφορά το περιστατικό. Δείτε το βίντεο και τα συμπεράσματα δικά σας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργίες στις 12, 19 και 20 Μαρτίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ


Τροποποίησε την προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Μαρτίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τροποποίησε τις ημερομηνίες των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει για τις 13 και 14 Μαρτίου. Στην αλλαγή προχώρησε μετά από έκτακτη συνεδρίασή της και αφού επανεκτίμησε τις τελευταίες εξελίξεις. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12 Μαρτίου (24ωρη) και στις 19 και 20 Μαρτίου (48ωρη).

Πιο αναλυτικά:

1. 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014, ενάντια στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης.

2. 48ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση Την Τετάρτη, 19 Μαρτίου και Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.

Στις 12 και στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν Απεργιακά Συλλαλητήρια στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Επίσης η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ ενημερώνει ότι:

1. Αμέσως μετά τις εν λόγω απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014, θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με σκοπό την εκτίμηση και περαιτέρω κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του Δημοσίου Τομέα.

2. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και ευρύτερα της Κοινωνίας, για την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, από την Κυβέρνηση και την Τρόικα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Κοινωνικά Αγαθά, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014, στις 13:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγράφονται πρόστιμα για παράνομη στάθμευση που είχαν επιβληθεί από δήμους


Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη λόγω εσφαλμένου ή ελλιπούς περιεχόμενου των κλήσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ασχολήθηκε με το πρόβλημα των προστίμων παράνομης στάθμευσης, που έχουν επιβληθεί σε κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων από τους δήμους, πριν από πολλά χρόνια μετά από καταγγελίες που δέχθηκε, ενώ στη συνέχεια οι δήμοι αποδέχθηκαν τις προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής και ακύρωσαν πρόστιμα που είχαν επιβάλει.

Ο Συνήγορος υπέδειξε στους πολίτες να ζητήσουν από τις υπηρεσίες των δήμων αντίγραφα των κλήσεων-πράξεων βεβαίωσης παράβασης οχήματος- προκειμένου να συγκρίνουν τα στοιχεία του οχήματός τους όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, με αυτά που αναγράφονται στις κλήσεις, καθώς και να ελέγξουν το περιεχόμενο της κλήσης και κυρίως εάν ήταν όλα τα πεδία αυτής πλήρως συμπληρωμένα.

Από τον έλεγχο στο περιεχόμενο των κλήσεων που διενήργησαν οι πολίτες διαπιστώθηκε ότι οι κλήσεις, βάσει των οποίων τους είχε επιβληθεί το πρόστιμο, δεν περιείχαν σωστά τα στοιχεία του οχήματός τους (πχ αριθμός κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), σε άλλες περιπτώσεις δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς η θέση του οχήματος σε σχέση με τη περιοχή ισχύος της σήμανσης (πχ μη αναγραφή του αριθμού της οδού), ή και πως οι κλήσεις δεν περιείχαν άλλα στοιχεία της παράβασης (πχ ποινή).

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος επισήμανε στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, στην κλήση θα πρέπει να αναγράφονται ορθά όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ακριβή προσδιορισμό του οχήματος του παραβάτη και της παράβασης που διαπράχθηκε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις εκείνες που το αρμόδιο διοικητικό όργανο, το οποίο έχει την ευθύνη της ορθής αναγραφής στην κλήση όλων των στοιχείων που προβλέπει ο νόμος, αναγράφει εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία, η εν λόγω πράξη καθίσταται ακυρωτέα.

Συνεπώς, τόνισε ότι, όταν συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η αρμόδια για την είσπραξη Αρχή οφείλει να μην προβαίνει στην είσπραξη του προστίμου, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης γίνεται αυτό αντιληπτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων (Αθηναίων, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Σιντικής, Βέροιας) αποδέχθηκαν τις προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής και προέβησαν στη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 5.800 τα αιτήματα για ενδοδημοτική κινητικότητα


Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Στα 5.800 έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τα αιτήματα από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενδοδημοτική κινητικότητα.

Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω έως αύριο το μεσημέρι, εντάσσοντας στην κινητικότητα όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάσσονται στην ενδοδημοτική κινητικότητα υπολογίζεται στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που ζητάει η τρόικα να τεθεί σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για το μηχανογραφικό της Κύπρου


Ερωτήσεις - απαντήσεις για τις σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Το διάστημα από 1 έως και 18 Ιουλίου καλούνται οι μαθητές που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μια θέση στα δυο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου να καταθέσουν το 2ο μηχανογραφικό τους δελτίο. Το newsbeast.gr παρουσιάζει μέσα από ερωτήσεις- απαντήσεις βασικά σημεία για τις σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.

1. Χρειάζεται να ξαναδώσει κάποιος πανελλαδικές;

Όχι δε χρειάζεται καθώς η επιλογή γίνεται με βάση τους βαθμούς που έγραψε ο μαθητής στις εξετάσεις που έδωσε στην Ελλάδα.

2. Οι σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο ανάμεσα στις ελληνικές;

Όχι οι σχολές των δυο κρατικών πανεπιστημίων υπάρχουν σε ένα ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο που μπορεί να προμηθευτεί ο υποψήφιος από το διαδίκτυο.

3. Δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης έχουν μόνο οι υποψήφιοι του 2014;

Δικαίωμα κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου για την Κύπρο έχουν οι υποψήφιοι του 2014 καθώς και των ετών 2013 και 2012. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται μια διαφορά από την Ελλάδα. Ενώ στην Ελλάδα οι υποψήφιοι του 2012 δε μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση χωρίς να δώσουν πανελλαδικές (10%) στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής.

4.Υπάρχει κάποια άλλη προϋπόθεση για να καταθέσω το μηχανογραφικό μου στην Κύπρο;

Στην Κύπρο ισχύει η βάση του 10 σε αντίθεση με την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, απαιτείται να έχουν ελάχιστο βαθμό πρόσβασης τη βάση (10/20)

5. Τα μόρια υπολογίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται για την εισαγωγή στα ελληνικά τμήματα;

Υπάρχει μια διαφορά. Η εισαγωγή στα τμήματα των δυο κρατικών πανεπιστημίων γίνεται με βάση τους βαθμούς πρόσβασης. Δηλαδή δεν υπάρχει η βαρύτητα των συντελεστών.

Αρχαία
Ιστορία
Λατινικά
Λογοτεχνία
Έκθεση
Βιολογία
Γενικός Βαθμός Πρόσβασης
17
17
17
17
17
17
17
6. Τι πρέπει να κάνω για να διεκδικήσω μια θέση στα δυο πανεπιστήμια της Κύπρου;

Για να διεκδικήσει ένας υποψήφιος μια θέση στα τμήματα των ΑΕΙ της Κύπρου θα πρέπει το διάστημα από την 1 έως και την 18η Ιουλίου να αποστείλει την αίτηση εισδοχής μαζί με το βαθμό πρόσβασης με συστημένο ταχυδρομείο στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή 2014»

7. Τι άλλα έγγραφα πρέπει να στείλω εκτός από την αίτηση;

Εκτός από την αίτηση –εισδοχής (μηχανογραφικό) ο υποψήφιος θα αποστείλει επικυρωμένα αντίγραφα από τα ακόλουθα:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/και δίπλωμα Αγγλικών, όπου αυτό απαιτείται.

8. Που μπορώ να βρω το μηχανογραφικό της Κύπρου

Μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο εδώ
Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να το εξασφαλίσετε από το Σπίτι της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ.Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697)

9. Πόσα πεδία μπορώ να δηλώσω και πόσα τμήματα;

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι 10 τμήματα από 2 επιστημονικά πεδία.

Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει τα Προγράμματα Σπουδών με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο αυτά περιλαμβάνονται.

Ο/Η υποψήφιος/α πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ώστε η αρίθμηση των προτιμήσεων να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται και στα δύο επιστημονικά πεδία δηλώνονται ΜΟΝΟ μια φορά.

10. Ποια πεδία μπορώ να δηλώσω;

Ανάλογα με την κατεύθυνση του κάθε υποψηφίου μπορεί να δηλώσει και συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.

Ο/Η υποψήφιος/α της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 3ο, 4ο και 5ο.

Ο/Η υποψήφιος/α της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 4ο και 5ο.

Ο/Η υποψήφιος/α της Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αν επιθυμεί και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αφού όμως εξεταστεί και στο μάθημα γενικής παιδείας ΄ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ΄(εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο) εξασφαλίζοντας βάση (≥10/20). Το μάθημα αυτό δεν είναι απαραίτητο για τα Τμήματα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου (54) και Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (55 και 56).

11. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα στην Κύπρο;

Τα αποτελέσματα στην Κύπρο ανακοινώνονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

12. Τι γίνεται σε περίπτωση που έχω περάσει στην Κύπρο αλλά περιμένω και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα;

Συνήθως δίνεται εάν περιθώριο στους υποψηφίους που έχουν εισαχθεί στα δυο πανεπιστήμια για να απαντήσουν αν επιθυμούν να σπουδάσουν στην Κύπρο. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

13. Κάποιοι μου είπαν ότι στην Κύπρο υπάρχει για τους Έλληνες υποψηφίους και η Β κατανομή. Τι ακριβώς είναι;

Οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στα τμήματα των 2 ΑΕΙ και δεν επιθυμούν τελικά να σπουδάσουν αφήνουν κάποιες θέσεις κενές οι οποίες διατίθενται ξανά στους Έλληνες φοιτητές που δεν εισήχθησαν με την Α κατανομή. Οι βάσεις εισαγωγής είναι πιο χαμηλές και όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις θέσεις της Β κατανομής θα πρέπει να καταθέσουν μια αίτηση μέσω fax περίπου στα τέλη Αυγούστου.

14. Είναι δωρεάν οι σπουδές στην Κύπρο;

Οι σπουδές στα τμήματα των δυο κρατικών πανεπιστημίων είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν δίδακτρα.

15. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε εστίες;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστηµιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι δύο (22) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Α’ κατανομής και 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Β’ κατανομής).

Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για δωμάτιο της Φοιτητικής Εστίας κυμαίνεται μεταξύ €102-136 μηνιαίως. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενοικιάζει αριθμό διαμερισμάτων/ δωματίων τα οποία διαθέτει, με επιδοτημένο ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% του κόστους, σε φοιτητές με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά το ενοίκιο ανέρχεται σε €130-€220 το μήνα. Αριθμός διαμερισμάτων/δωματίων διατίθεται ειδικά σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα.

16. Υπάρχουν άλλες παροχές;

Εκτός από τη δυνατότητα διαμονής σε εστίες κάθε χρόνο, η Kυπριακή Kυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πέντε υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 3.670 ευρώ περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθµολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόµενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθµικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

17. Υπάρχουν παροχές για τη σίτιση;

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει κουπόνια σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται δωρεάν σίτιση για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα ημερήσια κουπόνια σίτισης, αξίας €7.00 το ένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διατροφή στα εστιατόρια των Πανεπιστημίων κατά τις εργάσιμες μέρες.

18. Άλλες παροχές

Τα επιδόματα του ΚΦΠ παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια από την Κυπριακή Κυβέρνηση, υπό μορφή επιδομάτων προς οικονομική ενίσχυση όλων των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα τα ετήσια επιδόματα που παραχωρήθηκαν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επιδότηση Στέγασης, μέχρι και 150 ευρώ μηνιαίως

2. Επίδοτηση Σίτισης, αξίας 1.092 ευρώ ετησίως

3. Επιδότηση Αγοράς Πανεπιστημιακών Βιβλίων μέχρι 300 ευρώ

4. Επιδότηση Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέχρι 500 ευρώ

Το μηχανογραφικό της Κύπρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα


Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους.

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα, ο επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Εσδράς, το 2013, ήταν η πρώτη χρονιά που έφυγαν από την Ελλάδα περισσότεροι μετανάστες από όσοι μπήκαν στη χώρα.

Η επίσκεψη του Δανιήλ Εσδρά στην Πάτρα έγινε με αφορμή τη λειτουργία στην πόλη γραφείου τού Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο φιλοξενείται σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος Πατρέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε η αντιδήμαρχος ένταξης μεταναστών Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, στον ενάμιση μήνα λειτουργίας τού γραφείου, έχουν επιστρέψει στις χώρες τους 10 μετανάστες που ζούσαν στην Πάτρα.

Ο Δανιήλ Εσδράς ανακοίνωσε, ότι σε μερικές ημέρες θα ξεκινήσει στην Πάτρα η λειτουργία ξενώνα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Όπως πρόσθεσε, «ο ξενώνας θα παρέχει στέγη και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά, σώζοντάς τα από τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται».

Εξάλλου, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε, πως «θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία αυτού του γραφείου στην Πάτρα» και πρόσθεσε, ότι «ο δήμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στην πόλη, με συνεχείς πιέσεις για τον έλεγχο του λιμανιού, όσο και στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες, με τροφή και ρουχισμό, με τη στήριξη δομών για την προστασία των ανήλικων μεταναστών».

Όμως, όπως σημείωσε, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από τον δήμο. Ακόμη ο Γιάννης Δημαράς τόνισε, ότι «για εμάς οι μετανάστες δεν είναι εχθροί, αλλά άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που πρέπει να βοηθηθούν για να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους» και πρόσθεσε: «Η επιτυχής κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, η καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων, είναι χρέος όλων μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε νέα εγχείρηση θα υποβληθεί η Αντζελίνα Τζολί


Στόχος να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Νέα εγχείρηση, μετά τη διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε πέρυσι, θα κάνει η Αντζελίνα Τζολί, όπως αποκάλυψε η ίδια.



Η 38χρονη ηθοποιός, μιλώντας στο Entertainment Weekly είπε σχετικά: «Υπάρχει άλλη μία εγχείρηση, την οποία δεν έχω κάνει ακόμα». «Θα συμβουλευθώ όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω για να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο».

«Είμαι πολύ χαρούμενη που πήρα αυτή την απόφαση», είπε «Είμαι πολύ τυχερή που έχω εξαιρετικούς γιατρούς και πολύ πολύ τυχερή που έχω μία καλή ανάρρωση και ένα project όπως το «Unbroken» (την ταινία που σκηνοθετεί) ώστε να έχω κάτι στο οποίο να είμαι πραγματικά αφοσιωμένη και να έχω το κίνητρο να είμαι υγιής και να επιστρέψω πάλι στη δουλειά».


Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακίστηκε το ζευγάρι Ρομά που εμφάνιζε βρέφος ως δικό του


Ο 59χρονος και η 58χρονη απολογήθηκαν στον ανακριτή Κατερίνης.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Κατερίνης ο 59χρονος και η 58χρονη σύντροφός του, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ότι εμφάνιζαν ως δικό τους ένα βρέφος.

Το κατηγορούμενο ζευγάρι τσιγγάνων, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι το μικρό κοριτσάκι τους το παρέδωσε τον περασμένο Αύγουστο η 41 ετών γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν ως μητέρα της μικρής «Μαρίας» που είχε εντοπιστεί σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστήριξαν ότι ήθελαν να αποκτήσουν ένα παιδάκι κι ότι η 41 ετών γυναίκα, που κρατείται ήδη προσωρινά για την υπόθεση της ανήλικης «Μαρίας», τους υποσχέθηκε ότι θα γίνει νόμιμη υιοθεσία.

Η προφυλακισθείσα, κατά τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, τους είπε ότι το βρέφος το είχε εγκαταλείψει μία αθίγγανη από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το ζευγάρι κατάφερε να εκδώσει ληξιαρχική πράξη γέννησης στο δήμο Αθηναίων, ενώ η 58χρονη προσπάθησε δύο φορές ανεπιτυχώς να δηλώσει το βρέφος στην Κατερίνη.

Όπως έγινε γνωστό, απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι είπαν ότι την πράξη γέννησης δεν την έβγαλαν οι ίδιοι αλλά τους εστάλη στην κατοικία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι έπειτα από εξετάσεις DNA αποδείχθηκε ότι δεν είναι οι βιολογικοί γονείς του μικρού κοριτσιού, το οποίο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κατερίνης και είναι καλά στην υγεία του.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή στο ΣτΕ έκαναν ασφαλισμένοι της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια»


Ζητούν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν από παραλείψεις οργάνων του δημοσίου.

Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται προσφυγή τεσσάρων ασφαλισμένων της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια η άδεια λειτουργίας της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008. Με την προσφυγή τους ζητούν αποζημίωση 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, που δεν έλεγξε ως όφειλε την ασφαλιστική εταιρίας με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους.

Η αίτηση συζητήθηκε στο Α τμήμα του ΣτΕ και οι ασφαλισμένοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πώς είχαν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια με την Ασπίς Πρόνοια συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. Για τα συμβόλαια αυτά κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα, ενώ με την λήξη των συμβολαίων θα ελάμβαναν bonus και το κεφάλαιο. Όπως υποστηρίζουν το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του και αυτά δεν προέβησαν στους αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 28 Μαρτίου οι βεβαιώσεις αποδοχών


Μέχρι την 28η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι βεβαίωσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των ανακοινωθέντων από τις αρχές του χρόνου προθεσμιών αναφορικά με τον προγραμματισμό των υποβολών δηλώσεων για το έτος 2014, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1039 (ΦΕΚ Β' 271/7.2.2014), οι βεβαίωσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας και υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων θα βρείτε εδώ.

Καλούμε τους υπόχρεους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις, ώστε αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση στις δηλώσεις ΦΕΦΠ των φορολογουμένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός ζητά η εισαγγελέας


Το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σημειώνει σε έγγραφο που απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με θέμα την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Εν όψει της ανάγκης συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη παρακαλεί τους Εισαγγελείς Εφετών να δώσουν τις δέουσες οδηγίες στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών των περιφερειών τους και αυτοί στις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της περιφέρειάς των.

Σημειώνεται ότι τη συνδρομή και τη συνεργασία της κ. Κουτζαμάνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είχε ζητήσει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύγισε ο Πιστόριους στη θέα της νεκρής συντρόφου του


Πολύ δύσκολη ήταν η σημερινή ακροαματική διαδικασία για τον Όσκαρ Πιστόριους, του οποίου η δίκη συνεχίζεται. Όταν ο ιατροδικαστής παρουσίασε την έκθεση με τις φωτογραφίες της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπ, ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης δεν άντεξε το θέαμα και έκανε εμετό. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες από τις φωτογραφίες ήταν σοκαριστικές και γι’ αυτό η δικαστής αποφάσισε να μην μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση η δίκη. Όταν ο ιατροδικαστής περιέγραφε την κατάσταση του κρανίου της συντρόφου του Πιστόριους από τη σφαίρα, ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης είχε σπασμούς, έκλαιγε με λυγμούς και έκανε εμετό. Η έδρα κάλεσε τον δικηγόρο του να τον βοηθήσει.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον Απρίλιο θα λειτουργήσουν οι φυλακές Δομοκού


Σε ένα μήνα αναμένεται να είναι έτοιμες οι πρώτες φυλακές υψίστης Ασφαλείας της χώρας, που θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενήσουν σε πρώτη φάση περίπου 100 κρατούμενους και υποδίκους για υποθέσεις τρομοκρατίας, εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά, εκβίασης και ληστείας, στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

Στην εν λόγω φυλακή θα οδηγούνται και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοί θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές που θα εξαιρούνται δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

-Οι καταδικοι ή υπόδικοι για τα παραπάνω αδικήματα( τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κ.λ.π.) θα κρατούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κρατησή τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α' ή Β' τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελεγχονται όπως και σήμερα απο το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι απο τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επι 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντασσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σωφρονιστικός μεσαίωνας στον Κορυδαλλό


Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς μετά την παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, στο ζήτημα αναφέρεται και η Washington Post που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών συνεχίζουν την απεργία πείνας ενώ αρνούνται και την χορήγηση θεραπείας διαμαρτυρόμενοι για την συμφόρηση που έχει προκληθεί στην κλινική και η οποία, όπως καταγγέλλουν, οδηγεί στην επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στον χώρο.

Τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν για το κολαστήριο του Κορυδαλλού

Στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, το οποίο φιλοξενεί ήδη 200 ασθενείς παρά την αρχική χωρητικότητα για 60, ο ιός HIV λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ εκτός από τους οροθετικούς οι υπόλοιποι ασθενείς νοσηλεύονται με διάγνωση καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακών νοσημάτων αλλά και ασθενειών όπως η φυματίωση και η ηπατίτιδα που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κλινική.

Οι 178 απεργοί πείνας αρνούνται την σίτιση καθώς και την νοσηλεία τους και έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν κρατούμενους να κοιμούνται στιβαγμένοι σε διπλές κουκέτες και άλλους ξαπλωμένους σε στρώματα στο πάτωμα. Σε μία άλλη φωτογραφία, ένας άλλος ασθενής νοσηλεύεται σε κουκέτα με τον ορό στο χέρι του να στηρίζεται σε λαβή σφουγγαρίστρας, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού.

Μιλώντας στο Associated Press, ο επικεφαλής των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, έκανε λόγο για εικόνες που ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και τόνισε, «είναι μια συγκλονιστική κατάσταση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρία χρόνια καθυστέρηση


Επικαλούμενη μια σειρά από διαδικαστικά κωλύματα, η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια την εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγήσουν στην πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Αν και το περιβόητο σύστημα ιχνηλασίας τσιγάρων έχει προβλεφθεί με νόμο από το 2011, η κυβέρνηση προτιμά να βρίσκει λύσεις για το δημοσιονομικό πρόβλημα στα χαράτσια, τις απολύσεις και τις περικοπές. Και αυτό τη στιγμή που πάνω από 800 εκατ. ευρώ χάνονται ετησίως από τα δημόσια έσοδα της χώρας μας, εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής και βέβαια προς όφελος των λαθρεμπόρων τσιγάρων.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και στη Βουλή. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί επικαλούνται τη μία δικαιολογία μετά την άλλη, προκειμένου να μην προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του σχετικού νόμου. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2012 ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε στη Βουλή από ομάδα 21 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις καθυστερήσεις για την προμήθεια του συστήματος ιχνηλασίας. Τότε, πριν από ενάμιση χρόνο δηλαδή, η απάντηση ήταν ότι έπρεπε προηγουμένως να οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο της Σύμβασης-Πλαίσιου για τον Ελεγχο του Καπνού. Πράγματι, το εν λόγω πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012. Το πρωτόκολλο αυτό, που υπεγράφη και από τη χώρα μας, θέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για το σύστημα ιχνηλασίας.

Ωστόσο, πάλι δεν εφαρμόστηκε ο σχετικός νόμος. Ετσι, πριν από περίπου έναν μήνα, άλλοι έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανήλθαν. Απεύθυναν ξανά ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο για το ίδιο ζήτημα. Αυτή τη φορά, δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η δικαιολογία του υφυπουργού ήταν ότι «περιμένουμε την επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τα καπνικά προϊόντα», που και αυτή περιέχει αναφορές στο σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Χασούρα 1,5 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ όμως, η χώρα μας έχει χάσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Η κυβέρνηση περιμένει και την τελευταία άποψη, του τελευταίου φορέα, προκειμένου να διαπιστώσει τι χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τόσο το πρωτόκολλο του ΠΟΥ όσο και η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπουν απλά και μόνο τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασίας, ενώ -κατά τα άλλα- αφορούν κυρίως μέτρα και δράσεις για τα οποία αρμόδιο είναι το υπουργείο Υγείας και όχι το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτός είναι και ο λόγος που, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πληθαίνουν οι ψίθυροι που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως θεματοφύλακα των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας και των λαθρεμπόρων. Ψίθυροι που όμως, σιγά-σιγά, μετατρέπονται σε φωνές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της προέδρου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, για το θέμα, οι οποίες κάθε άλλο παρά υπερήφανη κάνουν τη χώρα μας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το ότι στην πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. για τη στρατηγική αντιμετώπισης της παράνομης εμπορίας καπνικών, στο κεφάλαιο «Ειδικές προβληματικές περιοχές» αναφέρεται μία και μόνο χώρα: η Ελλάδα! Προτείνεται δε η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, και μάλιστα με τη συμβολή της task force.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες συναλλαγές με off shore δεν θα αναγνωρίζει η εφορία


Την υπουργική απόφαση που καθορίζει «τα μη συνεργάσιμα κράτη», αλλά και τα κράτη που έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών.

Με αυτό τον τρόπο, ενεργοποιούνται δύο κρίσιμα άρθρα του νέου φορολογικού νόμου που αποσκοπούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Όπως προκύπτει από το νέο νόμο 4172/2013, επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο, θα πληρώνουν –τελικώς- περισσότερο φόρο, καθώς είτε τα τιμολόγια δεν θα αναγνωρίζονται ως δαπάνες (όπως προβλέπεται για τις χώρες του άρθρου 65 του ν. 4172/2013) είτε τα κέρδη των θυγατρικών ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες χώρες θα συνυπολογίζονται σε αυτά της ελληνικής «μητρικής», ώστε να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει δύο διαφορετικές «λίστες» χωρών, καθώς αυτό προβλέπει και ο σχετικός νόμος. Η πρώτη λίστα αφορά στις χώρες του άρθρου 65 για τις οποίες η νομοθεσία (βάσει του άρθρου 23 του ν. 4172/2013) προβλέπει το εξής: «Δεν εκπίπτει το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων, με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους – μέλους».

Το άρθρο 65 έδινε τον «τύπο», για να προσδιορίσει η φορολογική διοίκηση ποιες είναι αυτές οι χώρες. Ιδού και η πρόβλεψη του σχετικού άρθρου: Κράτος για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου νοείται το κράτος ή η περιοχή δικαιοδοσίας ή η υπερπόντια χώρα ή το έδαφος που τελεί υπό οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης κατά την έννοια του διεθνούς δικαίου.

2. Σύμβαση διοικητικής συνδρομής, για την εφαρμογή Κ.Φ.Ε. νοείται η διεθνής σύμβαση που επιτρέπει την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας των συμβαλλόμενων μερών.

3. Μη συνεργάσιμα κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και τα οποία:

α) Δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και

β) Δεν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά.

Αυτό που έλειπε, για να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο, ήταν η απόφαση του υπουργού η οποία πλέον δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και περιλαμβάνει για το 2014, τον ακόλουθο κατάλογο χωρών:

1. Ανδόρα

2. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

3. Μπαχάμες

4. Μπαχρέιν

5. Μπαρμπάντος

6. Μπρουνέι

7. Νήσοι Κουκ

8. Ντομίνικα

9. Γρενάδα

10. Γουατεμάλα

11. Τζέρσεϋ

12. Λίβανος

13. Λιβερία

14. Λιχτενστάιν

15. Μαλαισία

16. Νήσοι Μάρσαλ Islands

17. Μαυρίκιος

18. Μονακό

19. Ναούρου

20. Ολλανδικές Αντίλλες

21. ΠΓΔΜ

22. Νιούε

23. Παναμάς

24. Φιλιππίνες

25. Αγία Λουκία

26. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

27. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

28. Σαμόα

29. Σεϋχέλλες

30. Σιγκαπούρη

31. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ

32. Βανουάτου

33. Ουρουγουάη

34. Χόνγκ−Κόνγκ

Ο δεύτερος κατάλογος ενεργοποιεί το άρθρο 66 του νόμου 4172/2014 που προβλέπει ότι «Το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνει το μη διανεμηθέν εισόδημα νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο φορολογούμενος, μόνος του ή από κοινού με τα συνδεδεμένα πρόσωπα, κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια, δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο σε ποσοστό άνω του 50% ή δικαιούται να εισπράττει ποσοστό άνω του 50% των κερδών του εν λόγω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

β) Το παραπάνω νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φορολογία σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ήτοι σε ειδικό καθεστώς που επιτρέπει ουσιωδώς χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας από ό,τι το γενικό καθεστώς.

γ) Άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος προ φόρων που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες που ορίζονται στην παράγραφο 3.

δ) Δεν πρόκειται για εταιρεία, της οποίας η κύρια κατηγορία μετοχών αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά».

Σε αυτή την κατηγορία, βάσει της απόφασης, εντάσσονται για το 2014 οι ακόλουθες χώρες:

1. Άγιος Μαρίνος

2. Αλβανία

3. Ανδόρα

4. Βανουάτου

5. Βερμούδες

6. Βοσνία − Ερζεγοβίνη

7. Βουλγαρία

8. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

9. Γιβραλτάρ

10. Γκέρνσεϋ

11. Ιρλανδία

12. Κατάρ

13. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

14. Κύπρος

15. Λίχτενσταϊν

16. Μαυροβούνιο

17. Μακάο

18. Μονακό

19. Μονσεράτ

20. Μπαχάμες

21. Μπαχρέϊν

22. Μπελίζ

23. Ναουρού

24. Νήσοι Κέϋμαν

25. Νήσοι Μάρσαλ

26. Νήσος του Μάν

27. Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος

28. Ομάν

29. Παραγουάη

30. Σαουδική Αραβία

31. Σεϋχέλλες

32. Τζέρσεϋ

33. ΠΓΔΜ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...