Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τα φεστιβάλ του Μαρτίου ανά τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάθε τόπος γιορτάζει τη μοναδικότητά του.

Τα φεστιβάλ αποτελούν ένα «ζωντανό μουσείο πολιτισμού και παραδόσεων» στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε σήμερα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για έναν ταξιδιώτη, για να κατανοήσει την κουλτούρα ενός τόπου, από ένα γεγονός όπου γιορτάζει με υπερηφάνεια τη μοναδικότητά του.

Δείτε παρακάτω τα φεστιβάλ του Μαρτίου… ανά τον κόσμο, όπως τα συγκέντρωσε το Lonely Planet:

Noche De Brujas (Η νύχτα των μαγισσών)



Τόπος: Cerro Mono Blanco, Catemaco, Μεξικό
Ημερομηνία: Πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου. Η μεξικανική πόλη Catemaco βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θεωρείται το κέντρο της μαγείας και των κομπογιαννιτών του Μεξικού.

Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras



Τόπος: Oxford Street, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ημερομηνία: Ξεκινά το Φεβρουάριο και κορυφώνεται με μια παρέλαση στις αρχές Μαρτίου. Αυτό που το 1978 ξεκίνησε ως μια πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα, κατέληξε να είναι μια από τις πιο περήφανες γιορτές της διαφορετικότητας, την οποία παρακολουθούν μισό εκατομμύριο ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

South By Southwest Music & Media Conference (SXSW)



Τόπος: Διάφοροι χώροι στο Austin, ΗΠΑ. Η εμπορική έκθεση λαμβάνει χώρα στο Austin Convention Center
Ημερομηνίες: αρχές με μέσα Μαρτίου
Πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ, προσδίδοντας στο Τέξας τον τίτλο της «πρωτεύουσας της ζωντανής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο». Ξεκίνησε το 1987 και από τότε για 10 περίπου μέρες φέρνει κοντά τη μουσική βιομηχανία με τους καλλιτέχνες.

Holi



Τόπος: Σε όλη τη βόρεια Ινδία και το Νεπάλ
Ημερομηνίες: Τρεις ημέρες κοντά στην πανσέληνο του Μαρτίου
Πρόκειται για ένα από τα πιο θορυβώδη, ινδουιστικά φεστιβάλ. Το Holi αποχαιρετά το χειμώνα και καλωσορίζει την άνοιξη μέσα από ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Γιορτάζεται στα βόρεια της Ινδίας και είναι γνωστό ως το «φεστιβάλ των Χρωμάτων», καθώς την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους πετώντας ο ένας στον άλλο πολύχρωμες σκόνες (gulal).

Maulid



Τόπος: Lamu, Κένυα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται γύρω από το τζαμί Riyadha Mosque.
Ημερομηνίες: Η ημερομηνία γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, η οποία αλλάζει σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο. Πραγματοποιείται στην περιοχή εδώ και πάνω από 100 χρόνια και περιλαμβάνει πολύ τραγούδι, χορό και γενική ευθυμία.

Ben Aïssa Moussem



Τόπος: Μαυσωλείο Sidi ben Aïssa, Meknès, Μαρόκο
Ημερομηνία: Η ημέρα πριν από την ημερομηνία γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, η οποία αλλάζει σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο. Το Μαρόκο έχει μια πληθώρα moussems (φεστιβάλ προς τιμήν αγίων) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως αυτό που γιορτάζει το Sidi ben Aïssa είναι το μεγαλύτερο.

Calle Ocho



Τόπος: Calle Ocho, Μαϊάμι, ΗΠΑ
Ημερομηνία: Αρχές-μέσα Μαρτίου
Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα «street party» του κόσμου. Στην ουσία πρόκειται για το «κλείσιμο» των εορτασμών του καρναβαλιού. Ξεκίνησε το 1978. Για μία ημέρα (ή και παραπάνω) κλείνουν περίπου 20 τετράγωνα γύρω από την οδό Calle Ocho στην περιοχή Little Havana, όπου χτυπά η «καρδιά» της κουβανέζικης συνοικίας. Τις γιορτές παρακολουθούν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Las Fallas



Τόπος: Βαλένθια, Ισπανία. Γιορτή πυροτεχνημάτων στην πλατεία του δημαρχείου (Plaza del Ayuntamiento).
Ημερομηνία: 12–19 Μαρτίου
Το φεστιβάλ «Las Fallas» είναι το μεγαλύτερο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της Ευρώπης. Η πόλη κατακλύζεται από τα fallas, που δεν είναι άλλο από τεράστια γλυπτά από πεπιεσμένο χαρτί και ξύλο, τα οποία φιλοτεχνούν ντόπιοι καλλιτέχνες.

Starkbierzeit



Τόπος: Paulaner Keller, Μόναχο, Γερμανία
Ημερομηνία: Δύο εβδομάδες γύρω από τη St Joseph’s Day (19 Μαρτίου)
Είναι κάτι σαν το «μικρό αδερφό» του διάσημου Oktoberfest. Για τους Βαυαρούς το Starkbierzeit είναι σαν να ανοίγει η πόρτα του ψυγείου για μια… ακόμη εποχή κατανάλωσης μπόλικης μπύρας, καθώς αρχίζει να φεύγει ο χειμώνας και να πλησιάζει το καλοκαίρι.

St Patrick’s Festival



Τόπος: Δουβλίνο, Ιρλανδία. Η παρέλαση ξεκινά στην πλατεία Parnell Sq και κατευθύνεται προς την οδό O’Connell St για να καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρίκιου.
Ημερομηνία: Πέντε ημέρες κοντά στις 17 Μαρτίου
Είναι ο πιο αυθεντικός τρόπος authentic way to celebrate Ireland’s patron saint is in the country’s capital, Dublin. Read more.

Nyepi (Η Πρωτοχρονιά του Μπαλί)



Τόπος: Σε όλο το Μπαλί
Ημερομηνία: Το Σεληνιακό Νέο Έτος, σύμφωνα με το ημερολόγιο saka του Μπαλί, που πέφτει στο πρώτο νέο φεγγάρι μετά τα μέσα Μαρτίου

Hanami



Τόπος: Σε όλη την Ιαπωνία και ειδικά στο Yoshino
Ημερομηνία: Οι κερασιές αρχίζουν να ανθίζουν στην Οκινάουα από τις αρχές Ιανουαρίου και όχι πριν φτάσει ο Μάιος στο Hokkaido. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας όμως αυτό συμβαίνει περίπου στο τέλος Μαρτίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα, φυσικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας.

Crucifixion Re-Enactment (Αναπαράσταση της Σταύρωσης)



Τόπος: Barangay San Pedro Cutud, San Fernando, Φιλιππίνες
Ημερομηνία: Μ. Παρασκευή
Βαθιά θρησκευόμενοι χριστιανοί παίρνουν μέρος στην αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.