Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΚΕΠΕ: Όχι στην κατάργηση του κατώτατου μισθού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατηγορηματικό χαρακτήρα προσδίδει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη διαβεβαίωση ότι δεν υιοθετεί την άποψη για την κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έγγραφο που υπογράφεται από τον πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή, Φίλιππα Νικόλαο και διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζει ότι η άποψη αυτή αποτυπώθηκε σε άρθρο επιστημονικού ερευνητή του ΚΕΠΕ που φιλοξενήθηκε στο μηνιαίο περιοδικό «Ελληνική Οικονομία» και δεν πρόκειται για έκθεση ή μελέτη του ΚΕΠΕ, αλλά για μία προσωπική άποψη, μεταξύ άλλων 20 προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, (σ.σ. το ΚΕΠΕ αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις του ΚΕΠΕ, αλλά και τον επιστημονικό διάλογο που αναπτύσσεται στους κόλπους του, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι οι εν λόγω θέσεις απηχούν πάντοτε την πολιτική και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρο, με αφορμή πρόταση για την κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος, για νέους 15-24 ετών, ώστε να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο σε επιχειρήσεις να τους προσλάβουν και να κρίνουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες τους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, η κατάργηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να ισχύσει από την πρόσληψη και να έχει διάρκεια έως ένα έτος.

Όπως διευκρινίζει το ΚΕΠΕ για την άποψη αυτή του ερευνητή του κ. Γ. Χολέζα, «σε καμία περίπτωση το ΚΕΠΕ δεν υιοθετεί τις απόψεις αυτές, όμως δεν μπορεί να στερήσει στους ερευνητές το δικαίωμα να διατυπώνουν ελεύθερα τις επιστημονικές τους απόψεις. Αυτό αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα. Είναι αυτονόητο ότι δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση ούτε φυσικά αποτελεί πρόταση προς αυτήν».

Όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, το ΚΕΠΕ έχει υιοθετήσει την πρακτική ότι οι απόψεις των συγγραφέων που φιλοξενούνται στις εκδόσεις του, είναι απολύτως προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν γνώμες του Οργανισμού και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν τον Οργανισμό, την κυβέρνηση ή κάποια υπουργείο, αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και τονίζει ότι «η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε όλα τα έντυπα που εκδίδει το ΚΕΠΕ και αναφέρεται ρητά τόσο στις μελέτες του όσο και στις εκθέσεις του, αλλά και στην τετράμηνο περιοδική έκδοσή του». Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στο νέο μηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Ελληνική Οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ ενημερώνει εξάλλου ότι στη μελέτη με τίτλο «το Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελλάδα του 2020: Προβλέψεις, προϋποθέσεις ανάπτυξης και μηχανισμοί χρηματοδότησης», που ζητήθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και η οποία κατατέθηκε στην κυβέρνηση στις 30.12.2013, περιγράφονται συνδυαστικές και ολιστικές δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη σε συγκεκριμένους κλάδους, στους οποίους η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα διεθνώς, όπως:

Στην αγροτική παραγωγή και στα τρόφιμα (βιολογικά, γαλακτοκομικά, κ.α.)

Ιχθυοκαλλιέργειες

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, εξοικονόμηση ενέργειας και εξορύξεις

Φάρμακα (γενόσημα, νέα, βιοομοειδή) και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας και κατασκευές για την ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμού σε δυναμικούς κλάδους

Σιδηροδρομικές, θαλάσσιες (και συνδυασμένες) μεταφορές και logistics και

Υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Καπερνάρος που είχε καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή είχε επικαλεστεί την πρόνοια του Συντάγματος για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών (άρθρο 22 του Συντάγματος), την υποχρέωση προώθησης ειδικών μέτρων για την προστασία της νεότητας (άρθρο 21) και την εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής (άρθρο 21 του Συντάγματος).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.